Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 26 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-02-14

  1. Ανάκληση θανατικής ποινής στο Ιράν
  2. «Ό,τι περνάει από το χέρι μας»
  3. «Ζήτημα εβδομάδων»
  4. Ανάμικτες αντιδράσεις και καμία απόφαση
  5. «Ό,τι περνάει από το χέρι μας»
  6. ΗΕ: Ανάγκη περισσότερης συνεργασίας
  7. Ανάμικτες αντιδράσεις
  8. Τουλάχιστον 15 νεκροί στην Κολομβία
  9. Απεβίωσε η Ντόλι
  10. Στη Χάγη ο Βόισλαβ Σέσελι
  11. Νοτιοαφρικανοί ειδικοί στο Ιράκ
  12. Πρόταση για αναβολή της διεύρυνσης
  13. ΗΕ: Ανάγκη περισσότερης συνεργασίας
  14. 'Να αναβληθεί η υπογραφή της διεύρυνσης'
  15. «Συγνώμη για τα σκάνδαλα»
  16. Συμφωνία Αραφάτ για κατανομή εξουσίας
  17. Νέα στοιχεία για το Κολούμπια
  18. Η πιο κρίσιμη ημέρα για το Ιράκ
  19. Φήμες για την υπογραφή της διεύρυνσης
  20. Η πιο κρίσιμη ημέρα για το Ιράκ
  21. Σύλληψη για χειροβομβίδα στο αεροδρόμιο Γκάτουικ

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2003 - 23:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανάκληση θανατικής ποινής στο Ιράν
 

Ο ακαδημαϊκός Χασέμ Ατζαρί είχε ασκήσει κριτική στο ιρανικό ιερατείο

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράν ανακάλεσε τη θανατική ποινή που είχε επιβάλει προ ενός έτους στον ακαδημαϊκό και οπαδό των μεταρρυθμίσεων, Χασέμ Αχατζαρί.

Ο καθηγητής ιστορίας καταδικάστηκε τον Νοέμβριο για εξύβριση του ισλάμ και του ιερατείου του Ιράν κατά τη διάρκεια ομιλίας του.

«Η απόφαση για την ανάκληση της θανατικής ποινής του κατηγορουμένου Αχατζαρί αποφασίστηκε από την πλειοψηφία των δικαστών», ανακοίνωσε ο αγατιολάχ Μοχάμεντ Σατζαντί, ένας από τους δικαστές που εξέτασαν την έφεση του κατηγορουμένου.

«Η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από μελέτη εβδομάδων της υπόθεσης αλλά και του περιεχομένου της ομιλίας του κατηγορουμένου. Τρεις εκ των τεσσάρων δικαστών απεφάνθησαν ότι οι κατηγορίες δεν συμφωνούσαν με το περιεχόμενο της ομιλίας του Αχατζαρί», τόνισε ο αγιατολάχ Μοχάμεντ Σατζανί.

Η θανατική ποινή δεν ήταν η μόνη, η οποία είχε επιβληθεί στον Ιρανό ακαδημαϊκό.

Ο Χασέμ Αχατζαρί καταδικάστηκε σε ποινή μαστίγωσης, αφαίρεσης του εκπαιδευτικής του ιδιότητας για δέκα χρόνια και σε αποκλεισμό από τρεις απομακρυσμένες πόλεις του Ιράν για οκτώ χρόνια.

Ο Χασέμ Αχατζαρί εξόργισε τους σκληροπυρηνικούς κληρικούς του Ιράν όταν είπε ότι μουσουλμάνοι δεν πρέπει να ακολουθούν κατά γράμμα τη γραμμή του ιερατείου ωσάν «πίθηκοι».

Μετά την καταδίκη του ακαδημαϊκού ακολούθησαν μεγάλες πορείες διαμαρτυρίας από την πλευρά των Ιρανών φοιτητών.

Το κοινοβούλιο του Ιράν είχε επίσης χαρακτηρίσει τη δικαστική απόφαση «απαράδεκτη», ενώ την αντίθεσή του είχε, επίσης, εκφράσει ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμαντ Χαταμί.


Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2003 - 20:38 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ό,τι περνάει από το χέρι μας»
 

Ο αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ταρίκ Αζίζ

Ο αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ταρίκ Αζίζ, δήλωσε ότι η Βαγδάτη θα προσφέρει όση βοήθεια μπορεί στους επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ για να αποδείξει ότι δε διαθέτει απαγορευμένα όπλα μαζικής καταστροφής.

Λίγες ώρες μετά την ολιγόλεπτη έκθεση του επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο Ιρακινός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Βαγδάτη είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα αλλά διευκρίνισε ότι η χώρα του «διαθέτει τα μέσα για να εξαπολύσει επιθέσεις κατά άλλων κρατών».

«Θα πράξουμε ότι είναι δυνατόν και εφικτό, ό,τι περνάει από το χέρι μας και τις δυνατότητές μας για να βοηθήσουμε τους επιθεωρητές να φτάσουν στην απόλυτη αλήθεια, η οποία δεν είναι άλλη από την παντελή έλλειψη όπλων μαζικής καταστροφής», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ταρίκ Αζίζ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Ρώμη.

Ο αντιπρόεδρος του Ιράκ απέρριψε οποιαδήποτε σχέση της χώρας του με το δίκτυο«Αλ Κάιντα» του Σαουδάραβα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, και επεσήμανε ότι η Βαγδάτη δεν έχει ανάγκη τη βοήθεια «τρίτων» για να υπερασπιστεί τα αιτήματά της.

«Δε χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Αλ Κάιντα και κανενός εν γένει για να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας. Διαθέτουμε αρκετούς γενναίους άντρες και γυναίκες ανάμεσα στα 25 εκατομμύρια των Ιρακινών που απαρτίζουν τη χώρα μας», κατέληξε ο Ιρακινός αντιπρόεδρος.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος του Ιράκ, ο οποίος συναντήθηκε με τον προκαθήμενο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, πάπα Ιωάννη Παύλο Β', υποστήριξε ότι εάν η Ευρώπη συναινέσει σ' έναν πόλεμο εναντίον του Ιράκ, τότε ο μουσουλμανικός κόσμος θα τον εκλάβει ως μια «σταυροφορία εναντίον των Αράβων και του ισλάμ».


Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2003 - 21:41 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ζήτημα εβδομάδων»
 

Εντός εβδομάδων η απόφαση των Αμερικανών για το Ιράκ

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ότι αμερικανική ηγεσία θα περιμένει «μόνο μερικές εβδομάδες» πριν να ανακοινώσει την απόφασή της περί της συμμόρφωσης ή μη του Ιράκ με τις απαιτήσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Μιλάμε για εβδομάδες», είπε ο Κόλιν Πάουελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, αμέσως μετά την ενημέρωση του επικεφαλής των επιθεωρήσεων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης, αλλά υπογράμμισε ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος δεν πρέπει να υποχωρήσουν καθόλου από την πίεση που ήδη ασκεί η διεθνής κοινότητα στο Ιράκ.


Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2003 - 20:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανάμικτες αντιδράσεις και καμία απόφαση
 

Υπέρ της συνέχισης των επιθεωρήσεων τάχθηκε η πλειοψηφία του Συμβουλίου Ασφαλείας

Ολοκληρώθηκε στη Νέα Υόρκη η συνεδρίαση των κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών χωρίς να ληφθεί απόφαση για το εάν θα υπάρξει συζήτηση για την υιοθέτηση ή μη δεύτερου ψηφίσματος για το Ιράκ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας συμφώνησαν ότι οφείλουν πρώτα να ενημερώσουν τις ηγεσίες τους.

Νωρίτερα και αμέσως μετά τον επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, και ο επικεφαλής της διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, το λόγο πήραν οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών – μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Φαρούλ αλ Σάρα

«Τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων είναι πολλά και σημαντικά. Οι επιθεωρήσεις βοηθούν το διάλογο, τη συνεργασία και το αίσθημα εμπιστοσύνης μεταξύ των επιθεωρητών και του Ιράκ».

«Επομένως το Συμβούλιο Ασφαλείας οφείλει να ταχθεί υπέρ της συνέχισης των επιθεωρήσεων και να δώσει στους επιθεωρητές επαρκή χρόνο για να ολοκληρώσουν την αποστολή τους»

Υπουργός Εξωτερικών Γαλλίας, Ντομινίκ Ντε Βιλπάν

«Η ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ δεν δικαιολογείται. Υπάρχει εναλλακτική λύση αντί του πολέμου, κι αυτή είναι ο αφοπλισμός της Βαγδάτης με τη βοήθεια των επιθεωρητών».

«Ας δώσουμε χρόνο στους επιθεωρητές. Η πρόωρη προσφυγή στα όπλα θα είχε βαρύτατες συνέπειες».

«Κανείς δεν μπορεί σήμερα να υποστηρίξει ότι η οδός του πολέμου θα είναι πιο γρήγορη από αυτήν των επιθεωρήσεων. Κανείς, επίσης, δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης θα μας οδηγήσει σ' έναν πιο ασφαλή, δίκαιο και σταθερό κόσμο».

Υπουργός Εξωτερικών Κίνας, Τανγκ Ζιαξουάν

«Η Κίνα πιστεύει ότι η διαδικασία των επιθεωρήσεων λειτουργεί και ότι πρέπει να συνεχιστεί για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται».

«Μόνο εάν ακολουθήσουμε τη γραμμή της πολιτικής διευθέτησης της κρίσης θα αξίζουμε της εμπιστοσύνης της διεθνούς κοινότητας».

Υπουργός Εξωτερικών Βρετανίας, Τζακ Στρο

«Ελπίζω και πιστεύω ότι είναι ακόμη εφικτή η ειρηνική διευθέτηση της κρίσης. Ωστόσο, χρειάζεται για μια δραματική και άμεση αλλαγή από τον Σαντάμ Χουσεΐν. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο εάν εμείς ως Συμβούλιο Ασφαλείας ορθώσουμε το ανάστημά μας μπροστά στον τύραννο».

Υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερες επιθεωρήσεις…αυτό που χρειαζόμαστε είναι άμεση, ενεργή και πλήρη συνεργασία από την πλευρά του Ιράκ. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ο αφοπλισμός του Ιράκ».

«Οι πρόσφατες ενδείξεις περί συνεργασίας του Ιράκ δεν είναι υπεύθυνες και αξιόπιστες, αλλά εντάσσονται στην γενικότερη προσπάθειας εξαπάτησης, άρνησης και απόκλισης της διεθνούς κοινότητας από το στόχο της».

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τη διαιώνιση αυτής της πρακτικής του Ιράκ. Φίλοι μου δεν πρέπει να τους αφήσουμε να μας εξαπατούν»

Υπουργός Εξωτερικών Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανόφ

«Οι επιθεωρητές απέδειξαν ότι υπάρχουν προοπτικές στις περιοχές, όπου γίνονται έλεγχοι και επιθεωρήσεις. Επομένως οι επιθεωρητές πρέπει να συνεχίσουν τις επιθεωρήσεις».

«Μπορούμε να καταφύγουμε στη χρήση βίας μόνο όταν θα έχουν εξαντληθεί όλες οι άλλες εναλλακτικές λύσεις. Ακόμα, όμως, δεν έχουμε φτάσει σ' αυτό το σημείο».

Υπουργός Εξωτερικών Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ

«Οι επιτυχίες των επιθεωρητών είναι τόσες πολλές που δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να τις σταματήσουμε; Η διπλωματία δεν έχει ακόμα φτάσει στο τέλος αυτού του δρόμου».

Πρέσβης του Ιράκ στον ΟΗΕ, Μοχάμεντ αλ Ντουρί

«Οι πύλες του Ιράκ άνοιξαν για τις ομάδες των επιθεωρητών χωρίς περιορισμούς και όρους. Όλος ο κόσμος έμεινε έκπληκτος μπροστά στο μέγεθος της ιρακινής άνευ προηγουμένου συνεργασίας. Γνωρίζουμε ότι πολλά κράτη δεν είδαν θετικά τη συνεργασία μας. Γνωρίζουμε ότι πολλά κράτη θα ήθελαν ένα Ιράκ, το οποίο θα έθετε εμπόδια στις επιθεωρήσεις. Εντούτοις κάτι τέτοιο δεν έγινε και δεν πρόκειται να γίνει διότι το Ιράκ έχει αποφασίσει να αποδείξει ότι διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής».

«Τι σημαίνουν όλα αυτά περί άμεσης και πλήρους συνεργασίας; Εάν σημαίνει ότι το Ιράκ πρέπει να δείξει ότι διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, τότε θα απαντήσω καταφεύγοντας σε μια παλιά αραβική παροιμία: ' Ένα άδειο χέρι δεν έχει τίποτα να δώσει'».


Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2003 - 20:38 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ό,τι περνάει από το χέρι μας»
 

Ο αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ταρίκ Αζίζ

Ο αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ταρίκ Αζίζ, δήλωσε ότι η Βαγδάτη θα προσφέρει όση βοήθεια μπορεί στους επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ για να αποδείξει ότι δε διαθέτει απαγορευμένα όπλα μαζικής καταστροφής.

Λίγες ώρες μετά την ολιγόλεπτη έκθεση του επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο Ιρακινός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Βαγδάτη είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα αλλά διευκρίνισε ότι η χώρα του «διαθέτει τα μέσα για να εξαπολύσει επιθέσεις κατά άλλων κρατών».

«Θα πράξουμε ότι είναι δυνατόν και εφικτό, ό,τι περνάει από το χέρι μας και τις δυνατότητές μας για να βοηθήσουμε τους επιθεωρητές να φτάσουν στην απόλυτη αλήθεια, η οποία δεν είναι άλλη από την παντελή έλλειψη όπλων μαζικής καταστροφής», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ταρίκ Αζίζ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Ρώμη.

Ο αντιπρόεδρος του Ιράκ απέρριψε οποιαδήποτε σχέση της χώρας του με το δίκτυο«Αλ Κάιντα» του Σαουδάραβα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, και επεσήμανε ότι η Βαγδάτη δεν έχει ανάγκη τη βοήθεια «τρίτων» για να υπερασπιστεί τα αιτήματά της.

«Δε χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Αλ Κάιντα και κανενός εν γένει για να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας. Διαθέτουμε αρκετούς γενναίους άντρες και γυναίκες ανάμεσα στα 25 εκατομμύρια των Ιρακινών που απαρτίζουν τη χώρα μας», κατέληξε ο Ιρακινός αντιπρόεδρος.


Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2003 - 16:48 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΕ: Ανάγκη περισσότερης συνεργασίας
 

Η έκθεση του Χανς Μπλιξ αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ, κατά την πολυαναμενόμενη παρουσίαση της έκθεσής του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υπογράμμισε ότι έχει βελτιωθεί μεν η συνεργασία με τις ιρακινές αρχές, αλλά ότι δεν έχει δηλωθεί μεγάλος αριθμός όπλων.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, υπογράμμισε ότι απαιτείται μεγαλύτερη συνεργασία για τον έλεγχο των επιπέδων ακτινοβολίας σε ορισμένα σημεία.


Το Ιράκ οφείλει να παράσχει αποδεικτικά στοιχεία ότι όντως δεν διαθέτει απαγορευμένα όπλα
Χανς Μπλιξ
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι, σύμφωνα με τον κ. Μπαραντέι, δεν υπάρχουν αποδείξεις για παράνομη πυρηνική δραστηριότητα στο Ιράκ.

Ο κ. Μπλιξ υπογράμμισε ότι χίλιοι τόνοι απαγορευμένων χημικών όπλων δεν έχουν δηλωθεί από την ιρακινή ηγεσία.
Ο κ. Μπλιξ αμφισβήτησε τις δηλώσεις του Κόλιν Πάουελ ότι το Ιράκ μπορεί να είχε εξαφανίσει αποδεικτικά στοιχεία πριν από την άφιξη των επιθεωρητών όπλων, υπογραμμίζοντας ότι οι περισσότερες επιθεωρήσεις πραγματοποιήθηκαν αιφνιδίως.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων τόνισε ότι οι χημικές αναλύσεις των δειγμάτων που συγκέντρωσαν οι επιθεωρητές δεν κατέδειξαν αντιφάσεις με τις διακηρύξεις του ιρακινού καθεστώτος.

Η αποστολή των επιθεωρητών

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών τόνισε ότι η αποστολή των αξιωματούχων του ΟΗΕ δεν είναι να εντοπίσουν οι ίδιοι τα όπλα μαζικής καταστροφής. Το Ιράκ, είπε ο κ. Μπλιξ, έχει την υποχρέωση να προσκομίσει τα στοιχεία με την κατάσταση του οπλοστασίου του.

Ο κ. Μπλιξ ανακοίνωσε ότι η Βαγδάτη τις τελευταίες ημέρες παρέδωσε στους επιθεωρητές νέα έγγραφα, το περιεχόμενο των οποίων ήδη εξετάζεται από τους επιθεωρητές.

Το χρονικό των επιθεωρήσεων
*25 Νοεμβρίου 2002: Οι επιθεωρητές επιστρέφουν στο Ιράκ

*21 Δεκεμβρίου 2002: Ο Μπλιξ ζητά τη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών

*16 Ιανουαρίου 2003: Ανακάλυψη άδειων χημικών κεφαλών

*27 Ιανουαρίου 2003: Πρώτη παρουσίαση έκθεσης των επιθεωρητών
Η κίνηση αυτή είπε ο κ. Μπλιξ είναι ενδεικτική της θέλησης της Βαγδάτης για περισσότερη συνεργασία με τους επιθεωρητές.

Ο κ. Μπλιξ υπογράμμισε επίσης ότι οι επιθεωρητές ανακάλυψαν δύο πυραύλους τύπου Αλ-Σαμούντ, το βεληνεκές των οποίων ξεπερνά τα 150 χιλιόμετρα, το όριο δηλαδή που έχει τεθεί από τα Ηνωμένα Εθνη.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ο κ. Μπαραντέι ανέφερε ότι οι πτήσεις των κατασκοπευτικών αεροπλάνων U2 θα αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα αυξηθεί το προσωπικό των επιθεωρητών όπλων και ότι θα συνεχισθούν οι έρευνες.

Υπογράμμισε επίσης ότι η υιοθέτηση νομοθεσίας από το Ιράκ για την απαγόρευση της χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής είναι «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».


Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2003 - 20:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανάμικτες αντιδράσεις
 

Υπέρ της συνέχισης των επιθεωρήσεων τάχθηκε η πλειοψηφία του Συμβουλίου Ασφαλείας

Αμέσως μετά τον επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, και ο επικεφαλής της διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, το λόγο πήραν οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών – μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Φαρούλ αλ Σάρα

«Τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων είναι πολλά και σημαντικά. Οι επιθεωρήσεις βοηθούν το διάλογο, τη συνεργασία και το αίσθημα εμπιστοσύνης μεταξύ των επιθεωρητών και του Ιράκ».

«Επομένως το Συμβούλιο Ασφαλείας οφείλει να ταχθεί υπέρ της συνέχισης των επιθεωρήσεων και να δώσει στους επιθεωρητές επαρκή χρόνο για να ολοκληρώσουν την αποστολή τους»

Υπουργός Εξωτερικών Γαλλίας, Ντομινίκ Ντε Βιλπάν

«Η ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ δεν δικαιολογείται. Υπάρχει εναλλακτική λύση αντί του πολέμου, κι αυτή είναι ο αφοπλισμός της Βαγδάτης με τη βοήθεια των επιθεωρητών».

«Ας δώσουμε χρόνο στους επιθεωρητές. Η πρόωρη προσφυγή στα όπλα θα είχε βαρύτατες συνέπειες».

«Κανείς δεν μπορεί σήμερα να υποστηρίξει ότι η οδός του πολέμου θα είναι πιο γρήγορη από αυτήν των επιθεωρήσεων. Κανείς, επίσης, δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης θα μας οδηγήσει σ' έναν πιο ασφαλή, δίκαιο και σταθερό κόσμο».

Υπουργός Εξωτερικών Κίνας, Τανγκ Ζιαξουάν

«Η Κίνα πιστεύει ότι η διαδικασία των επιθεωρήσεων λειτουργεί και ότι πρέπει να συνεχιστεί για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται».

«Μόνο εάν ακολουθήσουμε τη γραμμή της πολιτικής διευθέτησης της κρίσης θα αξίζουμε της εμπιστοσύνης της διεθνούς κοινότητας».

Υπουργός Εξωτερικών Βρετανίας, Τζακ Στρο

«Ελπίζω και πιστεύω ότι είναι ακόμη εφικτή η ειρηνική διευθέτηση της κρίσης. Ωστόσο, χρειάζεται για μια δραματική και άμεση αλλαγή από τον Σαντάμ Χουσεΐν. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο εάν εμείς ως Συμβούλιο Ασφαλείας ορθώσουμε το ανάστημά μας μπροστά στον τύραννο».

Υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερες επιθεωρήσεις…αυτό που χρειαζόμαστε είναι άμεση, ενεργή και πλήρη συνεργασία από την πλευρά του Ιράκ. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ο αφοπλισμός του Ιράκ».

«Οι πρόσφατες ενδείξεις περί συνεργασίας του Ιράκ δεν είναι υπεύθυνες και αξιόπιστες, αλλά εντάσσονται στην γενικότερη προσπάθειας εξαπάτησης, άρνησης και απόκλισης της διεθνούς κοινότητας από το στόχο της».

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τη διαιώνιση αυτής της πρακτικής του Ιράκ. Φίλοι μου δεν πρέπει να τους αφήσουμε να μας εξαπατούν»

Υπουργός Εξωτερικών Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανόφ

«Οι επιθεωρητές απέδειξαν ότι υπάρχουν προοπτικές στις περιοχές, όπου γίνονται έλεγχοι και επιθεωρήσεις. Επομένως οι επιθεωρητές πρέπει να συνεχίσουν τις επιθεωρήσεις».

«Μπορούμε να καταφύγουμε στη χρήση βίας μόνο όταν θα έχουν εξαντληθεί όλες οι άλλες εναλλακτικές λύσεις. Ακόμα, όμως, δεν έχουμε φτάσει σ' αυτό το σημείο».

Υπουργός Εξωτερικών Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ

«Οι επιτυχίες των επιθεωρητών είναι τόσες πολλές που δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να τις σταματήσουμε; Η διπλωματία δεν έχει ακόμα φτάσει στο τέλος αυτού του δρόμου».

Πρέσβης του Ιράκ στον ΟΗΕ, Μοχάμεντ αλ Ντουρί

«Οι πύλες του Ιράκ άνοιξαν για τις ομάδες των επιθεωρητών χωρίς περιορισμούς και όρους. Όλος ο κόσμος έμεινε έκπληκτος μπροστά στο μέγεθος της ιρακινής άνευ προηγουμένου συνεργασίας. Γνωρίζουμε ότι πολλά κράτη δεν είδαν θετικά τη συνεργασία μας. Γνωρίζουμε ότι πολλά κράτη θα ήθελαν ένα Ιράκ, το οποίο θα έθετε εμπόδια στις επιθεωρήσεις. Εντούτοις κάτι τέτοιο δεν έγινε και δεν πρόκειται να γίνει διότι το Ιράκ έχει αποφασίσει να αποδείξει ότι διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής».

«Τι σημαίνουν όλα αυτά περί άμεσης και πλήρους συνεργασίας; Εάν σημαίνει ότι το Ιράκ πρέπει να δείξει ότι διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, τότε θα απαντήσω καταφεύγοντας σε μια παλιά αραβική παροιμία: ' Ένα άδειο χέρι δεν έχει τίποτα να δώσει'».


Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2003 - 17:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 15 νεκροί στην Κολομβία
 

Από την έκρηξη δημιουργήθηκε ένας τεράστιος κρατήρας

Τουλάχιστον 15 άτομα σκοτώθηκαν από έκρηξη που έλαβε χώρα στην πόλη Νέιβα της Κολομβίας, κατά τη διάρκεια μιας αστυνομικής επιχείρησης για την αποτροπή μιας απόπειρας δολοφονίας εναντίον του προέδρου της χώρας, Αλβάρο Ουρίμπε.


Υπολογίζεται ότι οι τραυματίες ξεπερνούν τους 30
Ανάμεσα στα θύματα ήταν ένα κορίτσι έξι χρόνων, ενώ πιστεύεται ότι ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 30.

Οι αστυνομικές αρχές πιστεύουν ότι πίσω από την επίθεση κρύβονται οργανώσεις αριστερών ανταρτών, οι οποίοι είχαν τοποθετήσει εκρηκτικές ύλες στην περιοχή Βίλα Μαγκνταλένα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η οργάνωση Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας είχε στόχο να καταρρίψει το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε ο πρόεδρος της χώρας.

Εμφύλιος πόλεμος

Η Κολομβία μαστίζεται, εδώ και τέσσερις δεκαετίες, από έναν εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις οργανώσεις ανταρτών, ο οποίος επιφέρει το θάνατο χιλιάδων ατόμων κάθε χρόνο.

Πριν από λίγες ημέρες, μέλη οργάνωσης ανταρτών ανατίναξαν ένα αυτοκίνητο κοντά σε ένα κλαμπ στη Μπογκοτά, σκοτώνοντας 35 άτομα.

Ο πρόεδρος Ουρίμπε, ο οποίος έχει καταφέρει να επιβιώσει από πολλές απόπειρες δολοφονίας εναντίον του, ταξίδευε προς τη Νέιβα για μία συνάντηση με αξιωματούχους ασφαλείας.

Πληροφορίες από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας αναφέρουν ότι ορισμένοι αντάρτες κατάφεραν να πληρώσουν αστυνομικούς και να εισέλθουν σε κυβερνητικά κτίρια.


Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2003 - 18:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Απεβίωσε η Ντόλι
 

Έξι χρόνια έζησε το πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο

Απεβίωσε η Ντόλι το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό στον κόσμο, το οποίο δημιουργήθηκε πριν από έξι χρόνια σε ερευνητικό κέντρο της Σκωτίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ινστιτούτου, οι επιστήμονες αποφάσισαν να θέσουν τέρμα στη ζωή του κλωνοποιημένου ζώου καθώς η κτηνιατρική εξέταση έδειξε ότι η Ντόλι έπασχε από πνευμονική νόσο σε προχωρημένο στάδιο.

Η ανακοίνωση της δημιουργίας της Ντόλι είχε πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 1997.

Δύο χρόνια μετά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα του θηλαστικού άρχισαν να εμφανίζουν σημάδια γήρανσης.

Στις αρχές του έτους οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι η Ντόλι έπασχε από αρθρίτιδα και τότε η επιστημονική κοινότητα είχε υποστηρίξει ότι τα προβλήματα υγείας του κλωνοποιημένου προβάτου σχετίζονταν με γενετικές ανωμαλίες, οι οποίες προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της κλωνοποίησης.

Ως εκ τούτου, τότε τα μέλη πολλών οργανώσεων που αγωνίζονται για την προστασία και τα δικαιώματα των ζώων είχαν απευθύνει εκκλήσεις για αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια των κλωνοποιήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες τα πρόβατα ζουν 15 με 16 χρόνια.


Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2003 - 19:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Στη Χάγη ο Βόισλαβ Σέσελι
 

Ο Βόισλαβ Σέσελι είχε θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές της Σερβίας

Η εισαγγελική αρχή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία απήγγειλε κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στον ηγέτη του ακροδεξιού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Βόισλαβ Σέσελι.

Ο Βόισλαβ Σέσελι, υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Σερβίας το Δεκέμβριο, κατηγορείται για το ρόλο που διαδραμάτισε στις επιχειρήσεις εθνικής εκκαθάρισης στη Βοσνία και στην Κροατία από το 1991 έως το 1993.

Δύο εβδομάδες νωρίτερα ο ηγέτης του ακροδεξιού σερβικού κόμματος είχε ανακοινώσει ότι θα απαγγελθούν εις βάρος του κατηγορίες και ότι θα μετέβαινε στην Χάγη, όπου εδρεύει το δικαστήριο, για να παραστεί στη δίκη του, η οποία είχε πει ο κ. Σέσελι, θα άρχιζε στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Βόισλαβ Σέσελι, υπήρξε κατά περιόδους, εκ των στενότερων συνεργατών του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Στο παρελθόν ο ηγέτης του Ριζοσπαστικού Κόμματος είχε δηλώσει ότι ήταν υπέρ των δραστηριοτήτων των σερβικών παραστρατιωτικών οργανώσεων στη Βοσνία, την Κροατία και το Κοσσυφοπέδιο.

Ο, δε, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από το κελί του στη Χάγη είχε απευθύνει έκκληση προς το εκλογικό σώμα της Σερβίας, από το οποίο ζητούσε να στηρίξει την υποψηφιότητα Σέσελις στις προεδρικές εκλογές.

Ο Βόισλαβ Σέσελι απέσπασε τότε το 23% των ψήφων και ανεδείχθη τρίτος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Σερβίας.


Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2003 - 18:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Νοτιοαφρικανοί ειδικοί στο Ιράκ
 

Έκκληση για συενργασία απηύθυνε στο Ιράκ ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής

Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Τάμπο Μπέκι, ότι μια ομάδα Νοτιοαφρικανών εμπειρογνωμόνων πρόκειται να μεταβεί στο Ιράκ για να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους Ιρακινούς αξιωματούχους για τον αφοπλισμό του οπλοστασίου τους.

Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος απέφυγε να διευκρινίσει την ημερομηνία αναχώρησης των εμπειρογνωμόνων και τον αριθμό αυτών.

Τη δεκαετία του '90, η Νότιος Αφρική προχώρησε στην καταστροφή του πυρηνικού, χημικού και βιολογικού της οπλοστασίου, το οποίο είχε αναπτυχθεί τα χρόνια του ρατσιστικού καθεστώτος του απάρτχαϊντ.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, απεκάλεσε τη Νότιο Αφρική κράτος μοντέλο όσον αφορά τη συνεργασία που επέδειξε για τον αφοπλισμό της και κάλεσε το Ιράκ να ακολουθήσει το ίδιο παράδειγμα.

Η πρόταση της Νοτίου Αφρικής προς τη Βαγδάτη πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του ετήσιου διαγγέλματος του Νοτιοαφρικανού προέδρου ενώπιον των μελών του κοινοβουλίου στο Κέιπ Τάουν.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι το Ιράκ αποδέχτηκε την πρότασή μας, την οποία προηγουμένως συζητήσαμε με τους επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων», είπε ο Τάμπο Μπέκι.

Το πυρηνικό πρόγραμμα της Νοτίου Αφρικής ξεκίνησε το 1970 για να αποτρέψει επίθεση των ομόρων προς τη Νότιο Αφρική χώρες, οι οποίες εναντιώνονταν στο ρατσιστικό καθεστώς του απάρτχαϊντ.


Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2003 - 15:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Πρόταση για αναβολή της διεύρυνσης
 

Η τελετή για την επισημοποίηση της διεύρυνσης μπορεί να καθυστερήσει λόγω της κρίσης με το Ιράκ, αναφέρουν ορισμένες πληροφορίες

Συνέντευξη στη Μαριλένα Καφούρου

Μέλη του κόμματος των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξετάζουν το ενδεχόμενο να προτείνουν να καθυστερήσει, σε περίπτωση πολέμου με το Ιράκ, η προγραμματισμένη για τον Απρίλιο στην Αθήνα υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης των νέων μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο αντιπρόεδρος της ομάδας του κόμματος των Πρασίνων «Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία» και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πιερ Γιονκέρ, επιβεβαίωσε την είδηση μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC:

«Πιστεύω ότι σε κάποιους από τους συναδέλφους μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε κακή εντύπωση η στάση που τηρούν στην κρίση του Ιράκ κάποιες υπό ένταξη χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Για εμένα δεν αποτέλεσε έκπληξη», είπε ο κ. Γιονκέρ.

«Ολοι γνωρίζαμε εκ των προτέρων ότι οι χώρες αυτές ευθυγραμμίζονται περισσότερο με την πολιτική του ΝΑΤΟ παρά με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που όμως σε αυτή την περίπτωση είναι ανύπαρκτη», είπε το στέλεχος του κόμματος των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Ενόχληση»

Στην ερώτηση ποιές χώρες ενοχλήθηκαν και με ποιά συγκεκριμένα κράτη, ο κ. Γιονκέρ απάντησε με διπλωματικό τρόπο:

«Νομίζω ότι οι χώρες που τάσσονται σαφώς υπέρ μιας ομόφωνης αντιμετώπισης των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας είναι το Βέλγιο, η Γαλλία και η Γερμανία», δήλωσε.

«Πιστεύω ότι οι πιο ουδέτερες σκανδιναβικές χώρες και η Βρετανία συμφωνούν με το σύμφωνο στήριξης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, που υπέγραψαν οκτώ χώρες, ανάμεσα στις οποίες ήταν και οι υπό ένταξη Πολωνία και Τσεχία», είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC το στέλεχος του κόμματος των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ανάγκη για κοινή εξωτερική πολιτική

Ο κ. Γιονκέρ πιστεύει ότι αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι υπό ένταξη χώρες είναι ότι πρέπει να συντάσσονται με την Ευρωπαϊκή Ενωση και, γι' αυτό το λόγο, όπως λέει, πιστεύει ότι είναι αναγκαίο να επιταχυνθεί η διαδικασία υιοθέτησης κοινής εξωτερικής πολιτικής μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης:

«Υπάρχει ένα μάθημα που πρέπει να δώσουμε σε αυτές τις χώρες αλλά και στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι πρέπει να είμαστε περισσότερο ενωμένοι. Πρέπει απαραίτητα να επιταχύνουμε τη διαδικασία για την απόκτηση μιας πιο ουσιώδους κοινής εξωτερικής πολιτικής», είπε, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο αντιπρόεδρος της ομάδας του κόμματος των Πρασίνων «Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία» και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πιερ Γιονκέρ.

Ο κ. Γιονκέρ πάντως επεσήμανε ότι δεν πιστεύει πως η πρόταση του κόμματος των Πρασίνων για καθυστέρηση της υπογραφής προσχώρησης των νέων μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εγκριθεί.


Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2003 - 16:48 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΕ: Ανάγκη περισσότερης συνεργασίας
 

Η έκθεση του Χανς Μπλιξ αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ, κατά την πολυαναμενόμενη παρουσίαση της έκθεσής του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υπογράμμισε ότι έχει βελτιωθεί μεν η συνεργασία με τις ιρακινές αρχές, αλλά ότι δεν έχει δηλωθεί μεγάλος αριθμός όπλων.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, υπογράμμισε ότι απαιτείται μεγαλύτερη συνεργασία για τον έλεγχο των επιπέδων ακτινοβολίας σε ορισμένα σημεία.


Το Ιράκ οφείλει να παράσχει αποδεικτικά στοιχεία ότι όντως δεν διαθέτει απαγορευμένα όπλα
Χανς Μπλιξ
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι, σύμφωνα με τον κ. Μπαραντέι, δεν υπάρχουν αποδείξεις για παράνομη πυρηνική δραστηριότητα στο Ιράκ.

Ο κ. Μπλιξ υπογράμμισε ότι χίλιοι τόνοι απαγορευμένων χημικών όπλων δεν έχουν δηλωθεί από την ιρακινή ηγεσία.
Ο κ. Μπλιξ αμφισβήτησε τις δηλώσεις του Κόλιν Πάουελ ότι το Ιράκ μπορεί να είχε εξαφανίσει αποδεικτικά στοιχεία πριν από την άφιξη των επιθεωρητών όπλων, υπογραμμίζοντας ότι οι περισσότερες επιθεωρήσεις πραγματοποιήθηκαν αιφνιδίως.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων τόνισε ότι οι χημικές αναλύσεις των δειγμάτων που συγκέντρωσαν οι επιθεωρητές δεν κατέδειξαν αντιφάσεις με τις διακηρύξεις του ιρακινού καθεστώτος.

Η αποστολή των επιθεωρητών

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών τόνισε ότι η αποστολή των αξιωματούχων του ΟΗΕ δεν είναι να εντοπίσουν οι ίδιοι τα όπλα μαζικής καταστροφής. Το Ιράκ, είπε ο κ. Μπλιξ, έχει την υποχρέωση να προσκομίσει τα στοιχεία με την κατάσταση του οπλοστασίου του.

Ο κ. Μπλιξ ανακοίνωσε ότι η Βαγδάτη τις τελευταίες ημέρες παρέδωσε στους επιθεωρητές νέα έγγραφα, το περιεχόμενο των οποίων ήδη εξετάζεται από τους επιθεωρητές.

Το χρονικό των επιθεωρήσεων
*25 Νοεμβρίου 2002: Οι επιθεωρητές επιστρέφουν στο Ιράκ

*21 Δεκεμβρίου 2002: Ο Μπλιξ ζητά τη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών

*16 Ιανουαρίου 2003: Ανακάλυψη άδειων χημικών κεφαλών

*27 Ιανουαρίου 2003: Πρώτη παρουσίαση έκθεσης των επιθεωρητών
Η κίνηση αυτή είπε ο κ. Μπλιξ είναι ενδεικτική της θέλησης της Βαγδάτης για περισσότερη συνεργασία με τους επιθεωρητές.

Ο κ. Μπλιξ υπογράμμισε επίσης ότι οι επιθεωρητές ανακάλυψαν δύο πυραύλους τύπου Αλ-Σαμούντ, το βεληνεκές των οποίων ξεπερνά τα 150 χιλιόμετρα, το όριο δηλαδή που έχει τεθεί από τα Ηνωμένα Εθνη.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ο κ. Μπαραντέι ανέφερε ότι οι πτήσεις των κατασκοπευτικών αεροπλάνων U2 θα αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα αυξηθεί το προσωπικό των επιθεωρητών όπλων και ότι θα συνεχισθούν οι έρευνες.

Υπογράμμισε επίσης ότι η υιοθέτηση νομοθεσίας από το Ιράκ για την απαγόρευση της χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής είναι «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Αντιδράσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Φαρούκ Αλ Σάρα, δήλωσε ότι η τελευταία έκθεση των επιθεωρητών αποδεικνύει ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ηγεσία της Συρίας είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τον πόλεμο στο Ιράκ, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά είπε, θα προκαλέσει «χάος και αναρχία» σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ Ντε Βιλεπάν, ο οποίος επεσήμανε ότι, σύμφωνα με τις έρευνες των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, δεν υπάρχει σύνδεση του Ιράκ με την Αλ Κάιντα.

Ο Γάλλος υπουργός επεσήμανε ότι η διαδικασία των επιθεωρήσεων φαίνεται να αποδίδει καρπούς και υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής δεν δικαιολογείται η ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Στο μεταξύ με προεδρικό διάταγμα ο Σαντάμ Χουσεΐν ανακοίνωσε την απαγόρευση παραγωγής και εμπορίας όπλων μαζικής καταστροφής.

Ο πρόεδρος του Ιράκ προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή η χώρα του δε διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής. Ο Λευκός Οίκος, πάντως, ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει «ίχνος αξιοπιστίας» στο προεδρικό διάταγμα του Σαντάμ Χουσεΐν.


Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2003 - 12:00 ('Ωρα Λονδίνου)
'Να αναβληθεί η υπογραφή της διεύρυνσης'
 

Η τελετή για την επισημοποίηση της διεύρυνσης μπορεί να καθυστερήσει λόγω της κρίσης με το Ιράκ, αναφέρουν ορισμένες πληροφορίες

Συνέντευξη στη Μαριλένα Καφούρου

Μέλη του κόμματος των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξετάζουν το ενδεχόμενο να προτείνουν να καθυστερήσει, σε περίπτωση πολέμου με το Ιράκ, η προγραμματισμένη για τον Απρίλιο στην Αθήνα υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης των νέων μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο αντιπρόεδρος της ομάδας του κόμματος των Πρασίνων «Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία» και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πιερ Γιονκέρ, επιβεβαίωσε την είδηση μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC:

«Πιστεύω ότι σε κάποιους από τους συναδέλφους μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε κακή εντύπωση η στάση που τηρούν στην κρίση του Ιράκ κάποιες υπό ένταξη χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Για εμένα δεν αποτέλεσε έκπληξη», είπε ο κ. Γιονκέρ.

«Ολοι γνωρίζαμε εκ των προτέρων ότι οι χώρες αυτές ευθυγραμμίζονται περισσότερο με την πολιτική του ΝΑΤΟ παρά με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που όμως σε αυτή την περίπτωση είναι ανύπαρκτη», είπε το στέλεχος του κόμματος των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Ενόχληση»

Στην ερώτηση ποιές χώρες ενοχλήθηκαν και με ποιά συγκεκριμένα κράτη, ο κ. Γιονκέρ απάντησε με διπλωματικό τρόπο:

«Νομίζω ότι οι χώρες που τάσσονται σαφώς υπέρ μιας ομόφωνης αντιμετώπισης των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας είναι το Βέλγιο, η Γαλλία και η Γερμανία», δήλωσε.

«Πιστεύω ότι οι πιο ουδέτερες σκανδιναβικές χώρες και η Βρετανία συμφωνούν με το σύμφωνο στήριξης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, που υπέγραψαν οκτώ χώρες, ανάμεσα στις οποίες ήταν και οι υπό ένταξη Πολωνία και Τσεχία», είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC το στέλεχος του κόμματος των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ανάγκη για κοινή εξωτερική πολιτική

Ο κ. Γιονκέρ πιστεύει ότι αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι υπό ένταξη χώρες είναι ότι πρέπει να συντάσσονται με την Ευρωπαϊκή Ενωση και, γι' αυτό το λόγο, όπως λέει, πιστεύει ότι είναι αναγκαίο να επιταχυνθεί η διαδικασία υιοθέτησης κοινής εξωτερικής πολιτικής μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης:

«Υπάρχει ένα μάθημα που πρέπει να δώσουμε σε αυτές τις χώρες αλλά και στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι πρέπει να είμαστε περισσότερο ενωμένοι. Πρέπει απαραίτητα να επιταχύνουμε τη διαδικασία για την απόκτηση μιας πιο ουσιώδους κοινής εξωτερικής πολιτικής», είπε, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο αντιπρόεδρος της ομάδας του κόμματος των Πρασίνων «Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία» και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πιερ Γιονκέρ.

Ο κ. Γιονκέρ πάντως επεσήμανε ότι δεν πιστεύει πως η πρόταση του κόμματος των Πρασίνων για καθυστέρηση της υπογραφής προσχώρησης των νέων μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εγκριθεί.


Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2003 - 11:49 ('Ωρα Λονδίνου)
«Συγνώμη για τα σκάνδαλα»
 

Η διάσκεψη του 2000 είχε αυξήσει το κύρος του

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, Κιμ Ντάε Γιουνγκ, ζήτησε δημοσίως συγνώμη μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου για παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Βόρεια Κορέα σε αντάλλαγμα για την παρουσία της στην ιστορική διάσκεψη του 2000.


Αισθάνομαι πολύ άσχημα και υποφέρω για αυτό
Κιμ Ντάε Γιουνγκ
Την Παρασκευή, ο Κιμ Ντάε Γιουνγκ είχε αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνησή του είχε προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Πιονγκ Γιανγκ.

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία Hyundai είχε χορηγήσει 186 εκατομμύρια δολάρια στην Πιονγκ Γιανγκ με τη συγκατάθεση της κυβέρνησής του, λίγο πριν από την έναρξη της διάσκεψης.

Ο κ. Κιμ έχει τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ για τις προσπάθειες συμφιλίωσής του με το καθεστώς της Βορείου Κορέας.

«Εθνικό συμφέρον»

«Από τη στιγμή που έχει δημοσιοποιηθεί το θέμα, νομίζω ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα όλες τις λεπτομέρειες και εγώ ως πρόεδρος να αναλάβω όλη την ευθύνη», δήλωσε ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας.

Ο κ. Κιμ υπογράμμισε ότι η Hyundai προσέφερε οικονομική βοήθεια στην Πιονγκ Γιανγκ, θέλοντας ουσιαστικά να επενδύσει σε αναπτυξιακά προγράμματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο, τις τηλεπικοινωνίες, την ηλεκτροδότηση και τον τουρισμό της Βορείου Κορέας.

Σύμφωνα με τον κ. Κιμ, η ενέργεια αυτή έγινε προς το συμφέρον της Νοτίου Κορέας, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για παράνομη κίνηση.

Η ομάδα που διερεύνησε την υπόθεση ανακάλυψε ότι τα χρήματα που καταβλήθηκαν από την νοτιοκορεατική αυτοκινητοβιομηχανία είχαν δανεισθεί από μία κρατική τράπεζα της Νοτίου Κορέας.


Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2003 - 11:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Συμφωνία Αραφάτ για κατανομή εξουσίας
 

Ασκούνται πιέσεις στο Γιασέρ Αραφάτ για την από κοινού διαχείριση της εξουσίας

Ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, συμφώνησε να διορίσει πρωθυπουργό, ικανοποιώντας ουσιαστικά τα αιτήματα των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ.


Οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι δεν έχουν γνωρίσει άλλο ηγέτη
Ο κ. Αραφάτ συμφώνησε να μην έχει την απόλυτη ευθύνη για τη διακυβέρνηση των παλαιστινιακών εδαφών.

Ο ηγέτης των Παλαιστινίων προέβη στις εν λόγω ανακοινώσεις μιλώντας στα κεντρικά γραφεία της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης.

Ωστόσο, δεν ανακοίνωσε ακόμη ούτε το όνομα του πρωθυπουργού ούτε πότε θα γίνει ο διορισμός του ούτε τα καθήκοντα που αναμένεται να αναλάβει.

Πιέσεις

Το «διπλωματικό κουαρτέτο» - όπως έχει γίνει γνωστό - των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των Ηνωμένων Εθνών και της Ρωσίας επιθυμούσε μία τέτοια κίνηση, πιστεύοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να ωθήσει σιγά σιγά τον κ. Αραφάτ σε μία προεδρία χωρίς πολλές αρμοδιότητες.

Τόσο το Ισραήλ όσο και ένας μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων έχουν υποστηρίξει τις προτάσεις για διαχείριση των καθημερινών υποθέσεων στα παλαιστινιακά εδάφη από ένα άλλο πρόσωπο.

Ο Γιασέρ Αραφάτ είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης του παλαιστινιακού κινήματος από τις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Παρ' όλα αυτά, κατά καιρούς έχουν γίνει καταγγελίες για διαφθορά και κακοδιαχείριση στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, έχει αρνηθεί στο παρελθόν να συνομιλήσει με το Γιασέρ Αραφάτ, κατηγορώντας τον ότι υποθάλπει τις εξτρεμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις.


Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2003 - 09:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα στοιχεία για το Κολούμπια
 

Οι ερευνητές της ΝΑΣΑ καταλήγουν τώρα σε νέα συμπεράσματα

Το διαστημικό λεωφορείο Κολούμπια έφερε προφανώς μία μεγάλη οπή, από την οποία εισήλθε ζεστός αέρας στο αριστερό πλευρό, σύμφωνα με τους ερευνητές που εξετάζουν το τραγικό δυστύχημα.


Το σενάριο για δημιουργία οπής δεν μας προκαλεί καθόλου έκπληξη
Στίβεν Σνάιντερ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Περντού
Το Κολούμπια διελύθη όταν εισήλθε στην ατμόσφαιρα την 1η Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και τα επτά μέλη του.

Το τραγικό δυστύχημα έχει επιφέρει ερωτηματικά για το μέλλον του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Οι επιστήμονες της ΝΑΣΑ, οι οποίοι εξετάζουν τα συντρίμια του διαστημικού λεωφορείου στο διαστημικό κέντρο Κένεντι της Φλόριντας, πιστεύουν ότι η αριστερή πτέρυγα του Κολούμπια υπέστη κάποιο πλήγμα.

Υπερβολικά θερμός αέρας

Είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική διαστημική εταιρεία υπαινίσσεται ότι η τραγωδία δεν οφειλόταν σε βλάβη του θερμο-μονωτικού συστήματος, όπως αρχικώς επιστεύετο.

Οι ερευνητές πιστεύουν πλέον ότι στο διαστημικό λεωφορείο εισήλθαν υπερβολικά θερμές ποσότητες αέρως
από την οπή στην αριστερή πτέρυγα, κατά την είσοδο του Κολούμπια στην ατμόσφαιρα.

Εν τω μεταξύ, η ΝΑΣΑ αναγνώρισε και τα επτά πτώματα των αστροναυτών που βρίσκονταν στο Κολούμπια.

Οι αξιωματούχοι, πάντως, δεν έχουν ακόμη εντοπίσει τα αίτια για τη δημιουργία της οπής στο διαστημικό λεωφορείο.


Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2003 - 10:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Η πιο κρίσιμη ημέρα για το Ιράκ
 

Η έκθεση του Χανς Μπλιξ αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον

Οι επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να πουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κατά την πολυαναμενόμενη παρουσίαση της έκθεσής τους, ότι το Ιράκ δεν συνεργάζεται επαρκώς.

Το χρονικό των επιθεωρήσεων
*25 Νοεμβρίου 2002: Οι επιθεωρητές επιστρέφουν στο Ιράκ

*21 Δεκεμβρίου 2002: Ο Μπλιξ ζητά τη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών

*16 Ιανουαρίου 2003: Ανακάλυψη άδειων χημικών κεφαλών

*27 Ιανουαρίυο 2003: Πρώτη παρουσίαση έκθεσης των επιθεωρητών
Η παρουσίαση της έκθεσης από τον Χανς Μπλιξ και το Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι θα πραγματοποιηθεί έπειτα από μία εβδομάδα μεγάλων αντιδικιών ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και πολλές ευρωπαϊκές χώρες για το θέμα του Ιράκ.

Οι αναλυτές διεθνών σχέσεων του BBC υπογραμμίζουν ότι πλέον το θέμα δεν είναι εάν θα υπάρξει εκστρατεία κατά του Ιράκ, αλλά εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας διχασθεί σε τέτοιο βαθμό που να ωθήσει την κήρυξη πολέμου χωρίς την εξουσιοδότησή του.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Μπλιξ αναμένεται να υποστηρίξει, κατά την παρουσίαση της έκθεσής του, ότι έχει σημειωθεί μόνο ελάχιστη πρόοδος από την πλευρά των ιρακινών αρχών.

Διχασμοί

Ο κ. Μπλιξ αναμένεται να δηλώσει ότι υπάρχουν ακόμη σοβαρά προβλήματα στο θέμα της συνεργασίας των ιρακινών αρχών.

Τον περασμένο Νοέμβριο, το Συμβούλιο Ασφαλείας ψήφισε ομόφωνα για την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ, ωστόσο τώρα πλέον φαίνεται διχασμένο για τη θέσπιση νέου ψηφίσματος που να δικαιολογεί την κήρυξη πολέμου.

Διχασμένο όμως παραμένει και το ΝΑΤΟ για το εν λόγω θέμα, καθώς η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο απέρριψαν τη Δευτέρα το αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών για ενίσχυση των αμυντικών δυνάμεων της Τουρκίας.

Το Σάββατο, έχουν προγραμματισθεί μαζικές αντι-πολεμικές διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, γεγονός που αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας.

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ταρίκ Αζίζ, αναμένεται να πραγματοποιήσει την Παρασκευή συνομιλίες με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β', ο οποίος έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή του στα σχέδια για μία εκστρατεία εναντίον του Ιράκ.

Ο Πάπας, ο οποίος εξέφραζε τις αντιθέσεις του και κατά τη διάρκεια του Περσικού Κόλπου το 1991, έχει δηλώσει ότι ένας νέος πόλεμος θα είναι «ήττα για την ανθρωπότητα».


Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2003 - 08:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Φήμες για την υπογραφή της διεύρυνσης
 

Η τελετή για την επισημοποίηση της διεύρυνσης μπορεί να καθυστερήσει λόγω της κρίσης με το Ιράκ, αναφέρουν ορισμένες πληροφορίες

Συνέντευξη στη Μαριλένα Καφούρου

Μέλη του κόμματος των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξετάζουν το ενδεχόμενο να προτείνουν να καθυστερήσει, σε περίπτωση πολέμου με το Ιράκ, η προγραμματισμένη για τον Απρίλιο στην Αθήνα υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης των νέων μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο αντιπρόεδρος της ομάδας του κόμματος των Πρασίνων «Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία» και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πιερ Γιονκέρ επιβεβαίωσε την είδηση μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC:

«Πιστεύω ότι σε κάποιους από τους συναδέλφους μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε κακή εντύπωση η στάση που τηρούν στην κρίση του Ιράκ κάποιες υπό ένταξη χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Για εμένα δεν αποτέλεσε έκπληξη. Ολοι γνωρίζαμε εκ των προτέρων ότι οι χώρες αυτές ευθυγραμμίζονται περισσότερο με την πολιτική του ΝΑΤΟ παρά με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που όμως σε αυτή την περίπτωση είναι ανύπαρκτη», είπε το στέλεχος του κόμματος των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Ενόχληση»

Στην ερώτηση ποιές χώρες ενοχλήθηκαν και με ποιά συγκεκριμένα κράτη, ο κ. Γιονκέρ απάντησε με διπλωματικό τρόπο:

«Νομίζω ότι οι χώρες που τάσσονται σαφώς υπέρ μιας ομόφωνης αντιμετώπισης των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας είναι το Βέλγιο η Γαλλία και η Γερμανία. Νομίζω ότι οι πιο ουδέτερες Σκανδιναβικές χώρες και η Βρετανία συμφωνούν με το σύμφωνο στήριξης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, που υπέγραψαν οκτώ χώρες, ανάμεσα στις οποίες ήταν και οι υπό ένταξη Πολωνία και Τσεχία», είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC το στέλεχος του κόμματος των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ανάγκη για κοινή εξωτερική πολιτική

Ο κ. Γιονκέρ πιστεύει ότι αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι υπό ένταξη χώρες είναι ότι πρέπει να συντάσσονται με την Ευρωπαϊκή Ενωση και, γι' αυτό το λόγο, όπως λέει, πιστεύει ότι είναι αναγκαίο να επιταχυνθεί η διαδικασία υιοθέτησης κοινής εξωτερικής πολιτικής μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης:

«Υπάρχει ένα μάθημα που πρέπει να δώσουμε, να πούμε σε αυτές τις χώρες αλλά και στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι πρέπει να είμαστε περισσότερο ενωμένοι. Πρέπει απαραίτητα να επιταχύνουμε τη διαδικασία για την απόκτηση μιας πιο ουσιώδους κοινής εξωτερικής πολιτικής», είπε, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο αντιπρόεδρος της ομάδας του κόμματος των Πρασίνων «Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία» και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πιερ Γιονκέρ, που, πάντως, επισημαίνει ότι δεν πιστεύει ότι η πρόταση του κόμματος των Πρασίνων για καθυστέρηση της υπογραφής προσχώρησης των νέων μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εγκριθεί.


Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2003 - 07:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Η πιο κρίσιμη ημέρα για το Ιράκ
 

Από τα λεγόμενα του επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Χανς Μπλιξ αναμένεται να κριθούν πολλά στην κρίση με το Ιράκ

Οι επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα υποβάλλουν σε λίγες ώρες την έκθεσή τους για το Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι από τις απόψεις που θα διατυπώσουν σήμερα ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων Χανς Μπλιξ και ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι θα κριθούν πολλά για το αν και πότε θα ξεκινήσει πολεμική επιχείρηση κατά του Ιράκ.

Πληροφορίες για το περιεχόμενο της έκθεσης

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Μπλιξ αναμένεται να αναφέρει ορισμένα σοβαρά προβλήματα σε ό,τι αφορά τον βαθμό της συνεργασίας του Ιράκ με τους επιθωρητές όπλων και, πιο συγκεκριμένα, ορισμένα βασικά ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα σε ό,τι αφορά τα όπλα μαζικού ολέθρου.

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι οι επιθεωρήσεις προχωρούν, αλλά τόνισε την κρισιμότητα της κατάστασης αναφέροντας ότι το Ιράκ δεν έχει άλλη επιλογή από την πλήρη συνεργασία του.


Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2003 - 07:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Σύλληψη για χειροβομβίδα στο αεροδρόμιο Γκάτουικ
 

Χάος επεκράτησε μέσα στο αεροδρόμιο Γκάτουικ μετά από την ανακάλυψη χειροβομβίδας σε αποσκευή επιβάτη

Η αστυνομία της Βρετανίας ανακρίνει έναν άνδρα από τη Βενεζουέλα, που συνελήφθη την Πέμπτη στο αεροδρόμιο του Γκάτουικ επειδή βρέθηκε στις αποσκευές του χειροβομβίδα.

Ο άνδρας αυτός κρατείται σύμφωνα με τις διατάξεις του αντιτρομοκρατικού νόμου αν και οι αρχές διέψευσαν τις πληροφορίες που συσχέτιζαν την υπόθεση αυτή με την οργάνωση Αλ-Κάιντα του Σαουδάραβα καταζητούμενου Οσάμα μπιν Λάντεν. Πάντως, μετά την ανακάλυψη της χειροβομβίδας έκλεισε για λίγες ώρες ένα τμήμα του αεροδρομίου.

Και συλλήψεις κοντά στο Χίθροου

Στο μεταξύ, η αστυνομία της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι συνέλαβε δύο άνδρες βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας στην περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο του Χίθροου του Λονδίνου.

Οι συλλήψεις χαρακτηρίζονται από τις αρχές «προληπτικές» και έγιναν στο λονδρέζικο προάστιο Χάνσλοου, από όπου οι δύο ύποπτοι μεταφέρθηκαν για ανάκριση στο κεντρικό Λονδίνο, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιάρντ.

Το μεγαλύτερο σε επιβατική κίνηση αεροδρόμιο του κόσμου έχει βρεθεί από τις αρχές της εβδομάδας σε ένα πρωτοφανή για τα βρετανικά δεδομένα κλοιό ασφαλείας, μετά το συναγερμό που κήρυξε η κυβέρνηση εξαιτίας πληροφοριών για επικείμενες βομβιστικές επιθέσεις.


Οι τρομοκράτες δεν πρέπει να γνωρίζουν τι πληροφορίες έχουμε, ούτε πώς αυτές ήλθαν στα χέρια μας
Ντέηβιντ Μπλάνκετ, υπουργός Εσωτερικών Βρετανίας
Εκτός από τα τεθωρακισμένα οχήματα και τους εκατοντάδες στρατιώτες που φρουρούν την περίμετρο του αεροδρομίου, αστυνομικές και στρατιωτικές περίπολοι ερευνούν τις συνοικίες του δυτικού Λονδίνου που βρίσκονται δίπλα στα μονοπάτια προσγείωσης και απογείωσης αεροσκαφών.

Οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν τεθεί σε συναγερμό μετά από πληροφορίες που έλαβαν για πραγματοποίηση τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον αεροσκαφών.

Ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, Ντέηβιντ Μπλάνκετ, δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί γύρω από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου και άλλους δημόσιους χώρους, αποτελούν την απάντηση της κυβέρνησης σε μία πολύ πραγματική και σοβαρή απειλή.

Κληθείς από βουλευτές να διευκρινίσει τη φύση των αόριστων μέχρι τώρα απειλών, ο κ. Μπλάνκετ απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα, και κάλεσε το βρετανικό κοινό να επαγρυπνεί αλλά να μην πανικοβληθεί.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.