Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 23 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-02-10

  1. Συνάντηση με Μπους επιδιώκει ο Σαρόν
  2. Τριπλή συμμαχία στο Παρίσι
  3. Πλήρης αποκλεισμός των παλαιστινιακών περιοχών
  4. Αλλαγή 'φρουράς' στο Αφγανιστάν
  5. Τριπλή συμμαχία στο Παρίσι
  6. «Λάθος» το βέτο
  7. Αλλαγή 'φρουράς' στο Αφγανιστάν
  8. Πράσινο φως του Ιράκ στα U2
  9. Το Ιράκ διχάζει το ΝΑΤΟ
  10. Το Ιράκ διχάζει το ΝΑΤΟ
  11. Με υποσιτισμό απειλούνται εκατομμύρια Παλαιστίνιοι
  12. Στήριξη Μόσχας στο γαλλογερμανικό σχέδιο
  13. Νέο φάρμακο κατά του ιού ΗIV
  14. Aπελάσεις διπλωμάτων σε Ινδία - Πακιστάν
  15. Μπλιξ: Αλλάζει διάθεση η Βαγδάτη
  16. Τέλος το πεδίο βολής των ΗΠΑ στο Βιέκες
  17. 'Πρόοδος' στη Βαγδάτη
  18. Ισόβια για Κινέζο αντικαθεστωτικό
  19. Ουράνιο στο Ιράν για πρώτη φορά
  20. Άκαρπες εκλογές στο Μαυροβούνιο
  21. Απειλή διχασμού στο ΝΑΤΟ για το Ιράκ
  22. Στήριξη Μόσχας στο γαλλογερμανικό σχέδιο

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2003 - 23:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνάντηση με Μπους επιδιώκει ο Σαρόν
 

Συνάντηση με τον κ. Μπους επιδιώκει ο Αριέλ Σαρόν

Του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στην Ιερουσαλήμ, Πάνου Χαρίτου

Την πρόθεσή του να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον εντός των επομένων δυο εβδομάδων και να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, έχει εκφράσει επίσημα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ, αφού ακόμα δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση και ήδη από χθές βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές του κ. Σαρόν με τα υπόλοιπα κόμματα, ώστε να επιτευχθεί η όποια συμφωνία.

Σκέφτεται να επισκευθεί την Ουάσιγκτον


Ωστόσο άτομα από το περιβάλλον του Αριέλ Σαρόν ανέφεραν πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν κρίνει απαραίτητη την παρουσία του στο Ισραήλ, και πως οι διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας μπορούν να συνεχιστούν εν' όσο θα βρίσκεται στην Αμερική.

Τα θέματα τα οποία θα επιθυμούσε να συζητήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο δεν είναι άλλα από τους χειρισμούς στο μεσανατολικό και ειδικότερα στο ζήτημα των Παλαιστίνιων.

Σύμφωνα πάντα με τους συνεργάτες του Σαρόν έχουν ήδη ξεκινήσει μια σειρά επαφών του Ισραηλινού πρωθυπουργού με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, με στόχο μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός ένθεν και ένθεν.

Το γεγονός επιβεβαίωσε και η παλαιστινιακή Αρχή, όμως Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το εάν όντως πρόκειται για διάλογο με στόχο τη σταθεροποίηση της κατάστασης ή την αποσταθεροποίηση της παλαιστινιακής Αρχής.

Στις συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί συμμετείχε και ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ Νταν Κάρτζερ και το πρόσωπο για το οποίο Αμερικανοί και Ισραηλινοί έδειξαν ενδιαφέρον είναι ο Αχμέτ Κορέι ( ή Αμπού Αλά ), κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της παλαιστινιακής Αρχής που συμμετείχε στις διαβουλεύσεις δίχως να έχει ενημερώσει το γραφείο του προέδρου – κάτι όμως που φρόντισε να καλύψει ο Παλαιστίνιος διαμεσολαβητής Σαέμπ Ερεκάτ καλύπτοντας τον Αμπού Αλά.

Πάντως μέχρι στιγμής η Ουάσιγκτον κρατιέται μακριά από δηλώσεις που σχετίζονται με το παλαιστινιακό και σύμφωνα με δυτικούς διπλωμάτες φέρεται να δυσανασχέτησε με την ιδέα να επισκεφθεί ο Αριέλ Σαρόν τις Ηνωμένες Πολιτείες στην παρούσα φάση.

Η δικαιολογία που προέβαλαν ανέφερε πως αναμένουν μια σειρά από επισκέψεις αράβων ηγετών και πως το πρόγραμμα του Αμερικανού θα είναι ιδιαίτερα σφιχτό.

Στην πραγματικότητα όμως (σύμφωνα με τους Ισραηλινούς αναλυτές), η Δύση δεν επιθυμεί να φέρει στην επιφάνεια – και δεν έχει κανένα λόγο να το πράξει τώρα - το πόσο πιο κοντά βρίσκεται στις θέσεις του Ισραήλ από ότι, στις προσδοκίες των Αράβων για το παλαιστινιακό.

Εν τω μεταξύ, ξένοι διπλωμάτες, χαρακτηρίζουν ως ιδιαίτερα σημαντική τη στροφή που παρατηρείται μετά και τη νέα νίκη του Αριέλ Σαρόν στις πρόσφατες εκλογές από μερίδα ευρωπαίων ηγετών.

Αρκετοί ήσαν εκείνοι οι οποίοι απέστειλαν συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στον άνθρωπο τον οποίο μέχρι πρότινος, δεν συναναστρεφόντουσαν και κάποιοι από αυτούς είχαν αποκαλέσει σφαγέα.

Χαρακτηριστικότερο όλων είναι το παράδειγμα του γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ ο οποίος συνεχάρη τον κ. Σαρόν για τη νίκη του, ενώ μέχρι πριν λίγες εβδομάδες η Γαλλία δεν διατηρούσε τις καλύτερες των σχέσεων με το ηγέτη του Λικούντ.

Οι όποιες προσπάθειες των Ευρωπαίων όμως για διαφοροποίηση των σχέσεων με τον κ. Σαρόν και το άνοιγμα διαύλων μοιάζουν καταδικασμένες και πέφτουν στο κενό.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχθηκε ένα ακόμα πλήγμα στις προσπάθειές της για διαμεσολάβηση στην περιοχή.

Συγκεκριμένα το υπουργείο εξωτερικών του Ισραήλ ενημέρωσε κάποιες ευρωπαϊκές – υψηλόβαθμες - αποστολές που θα επισκεπτόντουσαν την περιοχή, ότι δεν είναι έτοιμοι για να συζητήσουν για το Ρούουντ Μαπ (το χάρτη που θα αποτελέσει τη βάση για διάλογο για τα παλαιστινιακά εδάφη), λόγο του μη σχηματισμού κυβέρνησης, ενώ την ίδια στιγμή ο Αριέλ Σαρόν ενημέρωνε τον πρόεδρο Μπους πως έστω και δίχως την ύπαρξη κυβέρνησης είναι έτοιμος να συζητήσει το θέμα μαζί του.

Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν πλέον πως το δικό τους σχέδιο για το παλαιστινιακό δεν έχει καμία ελπίδα και για το λόγο αυτό προσανατολίζονται σε μια σειρά εναλλακτικών προτάσεων.

Όλα αυτά όμως ο Αριέλ Σαρόν φρόντισε να τα παραπέμψει για μετά το σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ (περί τα τέλη Φεβρουαρίου) και βεβαίως με ιδιαίτερα ισχυρή την πιθανότητα έναρξης του πολέμου στο Ιράκ την ίδια εποχή, είναι ευνόητο πως το ενδιαφέρον όλων θα βρίσκεται στραμμένο στο βορά της μέσης ανατολής και όχι στα παράλιά του, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους παλαιστίνιους και την ηγεσία αυτών.


Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2003 - 23:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Τριπλή συμμαχία στο Παρίσι
 

Η Ρωσία και η Γαλλία λένε οτι ο πόλεμος μπορεί να αποφευχθεί

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία εξέδωσαν κοινή διακήρυξη με την οποία ζητούν εντατικότερες επιθεωρήσεις επιθεωρήσεις στο οπλοστάσιο του Ιράκ και τεχνική υποστήριξη των επιθεωρητών.


Η Γαλλία, η Ρωσία και η Γερμανία τάσσονται υπέρ της συνέχισης των επιθεωρήσεων και της ουσιαστικής ενίσχυσης του ανθρώπινου και τεχνικού δυναμικού, με όλα τα πιθανά μέσα…. Υπάρχει εναλλακτική λύση στον πόλεμο.
Απόσπασμα κοινής διακήρυξης
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι ένας πόλεμος εναντίον του Ιράκ είναι η έσχατη λύση.

Είχαν προηγηθεί, στο Παρίσι, συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και του Γάλλου ομολόγου του, Ζακ Σιράκ.

Ο κ. Πούτιν ταξίδεψε στη γαλλική πρωτεύουσα από το Βερολίνο, όπου είχε συνάντηση με το Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος παρείχε την υποστήριξή του σε γαλλογερμανικό σχέδιο που προβλέπει την ενίσχυση της ομάδας των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ και την αποστολή χιλιάδων κυανοκράνων των Ηνωμένων Εθνών στο ιρακινό έδαφος.

Αν και το σχέδιο αυτό απερρίφθη ήδη ασυζητητί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εντούτοις η Γερμανία προανήγγειλε ότι θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή, την ίδια ημέρα που παρουσιάζεται η δεύτερη έκθεση των επιθεωρητών όπλων στο σώμα.

Σταθεροί στη διπλωματική οδό

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο Παρίσι, και η Γαλλία και η Ρωσία εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το Ιράκ μπορεί να αφοπλισθεί χωρίς να καταφύγει η διεθνής κοινότητα σε πολεμική αναμέτρηση.

«Τίποτα σήμερα δεν δικαιολογεί τον πόλεμο,» είπε ο Ζακ Σιράκ στην κοινή συνέντευξη τύπου με το Ρώσο ομόλογό του.

«Αυτή η περιοχή δεν χρειάζεται έναν ακόμη πόλεμο,» είπε ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η χώρα του δεν διαθέτει «ατράνταχτες αποδείξεις» ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικού ολέθρου.

«Πιστεύουμε ότι η χρήση βίας μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτη κλιμάκωση της έντασης,» δήλωσε με τη σειρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Να σημειωθεί ότι τόσο η Γαλλία όσο και η Ρωσία έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν βέτο ενάντια σε οποιαδήποτε πρόταση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα έδινε το πράσινο φως για στρατιωτική παρέμβαση στο Ιράκ.


Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2003 - 23:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Πλήρης αποκλεισμός των παλαιστινιακών περιοχών
 

Αυστηροί έλεγχοι στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός έθεσε σε πλήρη αποκλεισμό τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας και απαγόρευσε σε όλους τους Παλαιστίνιους την είσοδο στο Ισραήλ.

Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι είχε λάβει προειδοποιήσεις ιδιαίτερα ανησυχητικές, ενδεικτικές των προθέσεων Παλαιστίνιων παραστρατιωτικών για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα για τους Παλαιστίνιους που εργάζονται στο Ισραήλ και, την ημέρα του εορτασμού της μουσουλμανικής γιορτής της Θυσίας, θα επιτρέψει την είσοδο στην Ιερουσαλήμ σε όσους Παλαιστίνιους είναι άνω των 45 ετών.

Ο πλήρης αποκλεισμός των παλαιστινιακών περιοχών δεν αποτελεί συνηθισμένη τακτική των Ισραηλινών, παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται στις παλαιστινιακές πόλεις, συνήθως μετά από μια επίθεση αυτοκτονίας.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να σχηματίσει εκ νέου κυβέρνηση συνασπισμού.


Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2003 - 23:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Αλλαγή 'φρουράς' στο Αφγανιστάν
 

Αυξάνονται οι ευθύνες για τους Γερμανούς στρατιώτες

Η Γερμανία και η Ολλανδία ανέλαβαν από κοινού τη διοίκηση της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, στην Καμπούλ.

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, ο Τούρκος στρατηγός, Ακίν Ζορλού, παρέδωσε τη σκυτάλη στο Γερμανό στρατηγό, Νόρμπερτ Βαν Χιστ και στον Ολλανδό στρατηγό, Ρόμπερτ Μπερτχόλι.


Παρ' όλο που θα αλλάξει το όνομα του διοικητή της δύναμης, ο στόχος της θα παραμείνει ο ίδιος
Στρατηγός Βαν Χιστ
Ώρες αργότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, μια ρουκέτα εξερράγη κοντά στη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση της ειρηνευτικής δύναμης στην Καμπούλ, προκαλώντας υλικές ζημιές.

Ο στρατηγός Ζορλού ηγήθηκε της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης για οκτώ μήνες.

Στόχος των στρατευμάτων - που αναπτύχθηκαν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν το Δεκέμβριο του 2001, από την εποχή, δηλαδή, της πτώσης του καθεστώτος των Ταλεμπάν - είναι να διατηρήσουν την ασφάλεια στην περιοχή.

Διοίκηση από κοινού

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Πίτερ Στρακ, κατά τη σύντομη επίσκεψη του στην Καμπούλ, παρευρέθηκε στη στρατιωτική τελετή.

Αποχωρώντας από τη θέση του, ο στρατηγός Ζορλού εξέφρασε την ικανοποίηση του με την αποτελεσματικότητα της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης.

«Βελτιώσαμε σημαντικά την ασφάλεια και συμβάλαμε στην ομαλοποίηση της ζωής στην πόλη,» είπε.


Με καλές εντυπώσεις αποχωρεί ο στρατηγός Ζορλού
Ο ανταποκριτής του BBC στην Καμπούλ επισημαίνει ότι η Τουρκία αποχωρεί από τη διοίκηση της δύναμης, αφήνοντας θετικές εντυπώσεις.

Τους οκτώ αυτούς μήνες χαρακτήρισαν οι καλές σχέσεις με τους Αφγανούς και ο σεβασμός των αφγανικών εθίμων, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC.

Ο στρατηγός Βαν Χιστ δήλωσε ότι παρ' όλο που θα αλλάξει το όνομα του διοικητή της δύναμης, ο στόχος της θα παραμείνει ο ίδιος.

Ο στρατηγός Βαν Χιστ θα αναλάβει τη διοίκηση της πολυεθνικής δύναμης για τους επόμενους έξι μήνες, ενώ στη θέση του υποδιοικητή θα βρίσκεται ο στρατηγός Μπαρτχόλι.

Παρ΄ όλο που η γενικότερη εικόνα της Καμπούλ έχει βελτιωθεί από την εποχή που την ασφάλεια της πόλης ανέλαβε η πολυεθνική δύναμη, ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκε μια σειρά επιθέσεων εις βάρος των ξένων στρατιωτών.


Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2003 - 23:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Τριπλή συμμαχία στο Παρίσι
 

Η Ρωσία και η Γαλλία λένε οτι ο πόλεμος μπορεί να αποφευχθεί

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία εξέδωσαν κοινή διακήρυξη με την οποία ζητούν εντατικότερες επιθεωρήσεις επιθεωρήσεις στο οπλοστάσιο του Ιράκ και τεχνική υποστήριξη των επιθεωρητών.


Η Γαλλία, η Ρωσία και η Γερμανία τάσσονται υπέρ της συνέχισης των επιθεωρήσεων και της ουσιαστικής ενίσχυσης του ανθρώπινου και τεχνικού δυναμικού, με όλα τα πιθανά μέσα…. Υπάρχει εναλλακτική λύση στον πόλεμο.
Απόσπασμα κοινής διακήρυξης

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι ένας πόλεμος εναντίον του Ιράκ είναι η έσχατη λύση.

Είχαν προηγηθεί, στο Παρίσι, συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και του Γάλλου ομολόγου του, Ζακ Σιράκ.

Ο κ. Πούτιν ταξίδεψε στη γαλλική πρωτεύουσα από το Βερολίνο, όπου είχε συνάντηση με το Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος παρείχε την υποστήριξή του σε γαλλογερμανικό σχέδιο που προβλέπει την ενίσχυση της ομάδας των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ και την αποστολή χιλιάδων κυανοκράνων των Ηνωμένων Εθνών στο ιρακινό έδαφος.

Αν και το σχέδιο αυτό απερρίφθη ήδη ασυζητητί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εντούτοις η Γερμανία προανήγγειλε ότι θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή, την ίδια ημέρα που παρουσιάζεται η δεύτερη έκθεση των επιθεωρητών όπλων στο σώμα.

Σταθεροί στη διπλωματική οδό

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο Παρίσι, και η Γαλλία και η Ρωσία εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το Ιράκ μπορεί να αφοπλισθεί χωρίς να καταφύγει η διεθνής κοινότητα σε πολεμική αναμέτρηση.

«Τίποτα σήμερα δεν δικαιολογεί τον πόλεμο,» είπε ο Ζακ Σιράκ στην κοινή συνέντευξη τύπου με το Ρώσο ομόλογό του.

«Αυτή η περιοχή δεν χρειάζεται έναν ακόμη πόλεμο,» είπε ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η χώρα του δεν διαθέτει «ατράνταχτες αποδείξεις» ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικού ολέθρου.

«Πιστεύουμε ότι η χρήση βίας μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτη κλιμάκωση της έντασης,» δήλωσε με τη σειρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Να σημειωθεί ότι τόσο η Γαλλία όσο και η Ρωσία έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν βέτο ενάντια σε οποιαδήποτε πρόταση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα έδινε το πράσινο φως για στρατιωτική παρέμβαση στο Ιράκ.


Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2003 - 22:24 ('Ωρα Λονδίνου)
«Λάθος» το βέτο
 

Οι κάτοικοι στο Ιράκ προσπαθούν να συνεχίσουν το βίο τους παρά τα σενάρια πολέμου

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι η κρίση που εκδηλώθηκε στους κόλπους του ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να καθυστερήσει ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του Ιράκ.

Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ προέβη σε αυτή την ανακοίνωση αμέσως μετά την απόφαση της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Βελγίου να προβάλουν βέτο στα σχέδια του ΝΑΤΟ για αποστολή αμυντικών συστημάτων στην Τουρκία, που αποτελεί το μοναδικό μέλος της βορειοατλαντικής συμμαχίας που συνορεύει με το Ιράκ.

Πολλοί Τούρκοι διαφωνούν με τον πόλεμο

Ο κ. Ράμσφελντ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν στην ενίσχυση της τουρκικής άμυνας, έστω και χωρίς το ΝΑΤΟ, εάν η συμμαχία δεν καταφέρει να καταλήξει σε κοινό σχέδιο δράσης.

Έκτακτη σύνοδος των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα το βράδυ της Δευτέρας.

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν το πρωί της Τρίτης, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Την έκτακτη σύνοδο συγκάλεσε η Τουρκία επικαλούμενη το άρθρο 4 της συνθήκης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που προβλέπει πως όταν μία χώρα μέλος της συμμαχίας απειλείται πρέπει να αρχίσουν διαβουλεύσεις για τη στήριξή της από τους συμμάχους της.

«Λάθος»

Η στάση των τριών χωρών έχει εξοργίσει την Ουάσιγκτον.

Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ χαρακτήρισε «λάθος» την απόφαση των τριών να ασκήσουν βέτο, όμως πρόσθεσε ότι η κίνηση αυτή «δεν θα σημάνει και το τέλος του ΝΑΤΟ».
Τί θέλουν να στείλουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία
•Αντιπυραυλικές συστοιχίες «Patriot»

•Αεροσκάφη παρακολούθησης «Awacs»

•Μονάδες προστασίας από χημικά και βιολογικά όπλα
«Δεν μπορούν όλοι να συμφωνούν στα πάντα,» είπε χαρακτηριστικά.

Η διαφωνία στους κόλπους του ΝΑΤΟ και η ρήξη μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ κλιμακώνονται σε μια πολύ κρίσιμη χρονικά στιγμή: την εβδομάδα που οι επιθεωρητές όπλων στη Βαγδάτη ετοιμάζουν τη δεύτερη έκθεση τους για τα οπλικά συστήματα του Ιράκ.

Η έκθεση αυτή αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας την Παρασκευή και θα είναι καθοριστική για την τύχη του Ιράκ.

Σε άλλες εξελίξεις...

•Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία υιοθέτησαν κοινό σχέδιο για την αποφυγή του πολέμου στο Ιράκ.

•Η Βαγδάτη συμφώνησε να επιτρέψει τις πτήσεις των αμερικανικών κατασκοπευτικών U2 στην επικράτεια της.

•Η Ελλάδα, που έχει την προεδρεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο κορυφής για το θέμα του Ιράκ.

•Ο πρώην επικεφαλής του βιολογικού προγράμματος της Βαγδάτης δήλωσε στο ΒΒC ότι το Ιράκ δεν είχε ποτέ πρόθεση να κάνει χρήση των όπλων που ανέπτυξε το 1980.

•Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Τζεφ Χουν, δήλωσε ότι ο στρατός της Βρετανίας θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ασφάλειας και στην αναδόμηση του Ιράκ, μετά από ένα πόλεμο.

•Ανώτατος απεσταλμένος της καθολικής εκκλησίας ταξιδεύει στη Βαγδάτη για να συμβάλει στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αποφυγή του πολέμου.

Καυτό ζήτημα

Ο πρέσβης της Ουάσιγκτον στο ΝΑΤΟ, Νίκολας Μπερνς, επέρριψε ευθύνες στις τρεις χώρες για το βέτο που άσκησαν λέγοντας πως «λόγω των ενεργειών τους το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει τώρα κρίση αξιοπιστίας».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον, είπε ότι υπάρχουν σοβαρές διαφορές στους κόλπους του ΝΑΤΟ, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση πως θα βρεθεί τελικά κοινή θέση.

«Είμαστε ενωμένοι στην προσήλωσή μας για την ασφάλεια όλων των μελών του ΝΑΤΟ. Το ερώτημα δεν είναι το εάν, αλλά το πότε και αφορά την αλληλεγγύη μας προς την Τουρκία και όχι την συμμετοχή μελών του ΝΑΤΟ σε επιχειρήσεις κατά του Ιράκ. Δεν προσπαθώ να υποβαθμίσω τη σοβαρότητα της κατάστασης, που είναι πολύ σοβαρή, αλλά τα μέλη του ΝΑΤΟ θα ενεργήσουν υπεύθυνα και από κοινού», είπε ο Τζορτζ Ρόμπερτσον.

Τη Δευτέρα, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Γερμανία σε κοινή ανακοίνωση τους εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς την Τουρκία, τονίζοντας όμως οτι δεν πρόκειται να αλλάξουν την απόφαση τους σχετικά με την προστασία της.


Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2003 - 20:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Αλλαγή 'φρουράς' στο Αφγανιστάν
 

Αυξάνονται οι ευθύνες για τους Γερμανούς στρατιώτες

Η Γερμανία και η Ολλανδία ανέλαβαν από κοινού τη διοίκηση της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, στην Καμπούλ.


Παρ' όλο που θα αλλάξει το όνομα του διοικητή της δύναμης, ο στόχος της θα παραμείνει ο ίδιος
Στρατηγός Βαν Χιστ

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, ο Τούρκος στρατηγός, Ακίν Ζορλού, παρέδωσε τη σκυτάλη στο Γερμανό στρατηγό, Νόρμπερτ Βαν Χιστ και στον Ολλανδό στρατηγό, Ρόμπερτ Μπερτχόλι.

Ώρες αργότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, μια ρουκέτα εξερράγη κοντά στη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση της ειρηνευτικής δύναμης στην Καμπούλ, προκαλώντας υλικές ζημιές.

Ο στρατηγός Ζορλού ηγήθηκε της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης για οκτώ μήνες.

Στόχος των στρατευμάτων - που αναπτύχθηκαν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν το Δεκέμβριο του 2001, από την εποχή, δηλαδή, της πτώσης του καθεστώτος των Ταλεμπάν - είναι να διατηρήσουν την ασφάλεια στην περιοχή.

Διοίκηση από κοινού


Με καλές εντυπώσεις αποχωρεί ο στρατηγός Ζορλού
Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Πίτερ Στρακ, κατά τη σύντομη επίσκεψη του στην Καμπούλ, παρευρέθηκε στη στρατιωτική τελετή.

Αποχωρώντας από τη θέση του, ο στρατηγός Ζορλού εξέφρασε την ικανοποίηση του με την αποτελεσματικότητα της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης.

«Βελτιώσαμε σημαντικά την ασφάλεια και συμβάλαμε στην ομαλοποίηση της ζωής στην πόλη,» είπε.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Καμπούλ επισημαίνει ότι η Τουρκία αποχωρεί από τη διοίκηση της δύναμης, αφήνοντας θετικές εντυπώσεις.

Τους οκτώ αυτούς μήνες χαρακτήρισαν οι καλές σχέσεις με τους Αφγανούς και ο σεβασμός των αφγανικών εθίμων, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC.

Ο στρατηγός Βαν Χιστ δήλωσε ότι παρ' όλο που θα αλλάξει το όνομα του διοικητή της δύναμης, ο στόχος της θα παραμείνει ο ίδιος.

Ο στρατηγός Βαν Χιστ θα αναλάβει τη διοίκηση της πολυεθνικής δύναμης για τους επόμενους έξι μήνες, ενώ στη θέση του υποδιοικητή θα βρίσκεται ο στρατηγός Μπαρτχόλι.

Παρ΄ όλο που η γενικότερη εικόνα της Καμπούλ έχει βελτιωθεί από την εποχή που την ασφάλεια της πόλης ανέλαβε η πολυεθνική δύναμη, ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκε μια σειρά επιθέσεων εις βάρος των ξένων στρατιωτών.


Κυριακή 09 Φεβρουαρίου 2003 - 19:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Πράσινο φως του Ιράκ στα U2
 

Οι συνομιλίες ήταν «χρήσιμες» είπαν οι επιθεωρητές

Η ηγεσία του Ιράκ ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει τη χρήση των αμερικανικών αεροσκαφών U2 από τους επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ.

Ο πρέσβης του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη, Μοχάμεντ Αλντουρί, ανακοίνωσε ότι οι επιθεωρητές είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν τόσο τα αμερικανικά U2 καθώς και αεροσκαφών με ΄παρόμοιο εξοπλισμό από τη γαλλία και τη Ρωσία.

Τα κατασκοπευτικά, χωρίς πλήρωμα, αεροσκάφη δάνεισαν οι ΗΠΑ στους επιθεωρητές.

Νωρίτερα, οι επικεφαλής των επιθεωρήσεων στο Ιράκ δήλωσαν ότι σημειώθηκε πρόοδος στις συνομιλίες στη Βαγδάτη, που ξεκίνησαν εχθές με αντικείμενο τα οπλικά συστήματα της χώρας.

Τόσο ο Χάνς Μπλιξ όσο και ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι διευκρίνισαν ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικά ζητήματα που επιδέχονται βελτιώσεων – όπως αυτό της συνεργασίας – ωστόσο, τόνισαν ότι παρατήρησαν κάποια θετικά δείγματα, κυρίως στην πρόσβαση τους σε έγγραφα.

«Θεωρώ ότι είναι το ξεκίνημα μιας εκ βαθέων αλλαγής από την πλευρά των ιρακινών» είπε ο κ. Μπαραντέι.

«Αποδεικνύουμε ότι οι επιθεωρήσεις έχουν αποτέλεσμα και ότι αποτελούν την εναλλακτική λύση του πολέμου,» δήλωσε και ο Χανς Μπλιξ.

Όμως οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πιστεύουν στην αποτελεσματικότητα των επιθεωρήσεων – μια θέση που ασπάζεται και ο πιο πιστός σύμμαχος της Ουάσιγκτον, η Βρετανία.

Οι δύο δυνάμεις προσπαθούν να ενισχύσουν τη συμμαχία τους ζητώντας τη στήριξη και άλλων κρατών σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση στη Βαγδάτη.

"Ανάμεικτα αποτελέσματα"

Ο Χανς Μπλιξ και ο Μοχάμεντ Ελ Μπαρταντέι αναμένεται να παρουσιάσουν τη νέα τους έκθεση για τα οπλικά συστήματα του Ιράκ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας την ερχόμενη Παρασκευή, και έχουν προειδοποιήσει τη Βαγδάτη για τη σημασία της έκθεσης αυτής.

Και οι δύο επιθεωρητές συμφωνούν ότι το θέμα της εποπτείας εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα, καθώς το Ιράκ αρνείται να επιτρέψει τις πτήσεις κατασκοπευτικών αεροσκαφών στο εναέριο χώρο του.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων είπε ότι το Ιράκ παρέδωσε περισσότερα έγγραφα στην ομάδα του, σχετικά με το παλαιότερο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Επίσης, περισσότεροι επιστήμονες της Βαγδάτης δέχθηκαν να υποβληθούν σε προσωπικές συνεντεύξεις, αν και όπως είπε ο κ. Μπλίξ, τα αποτελέσματα των συνεντεύξεων αυτών ήταν "ανάμεικτα".

Ο Χανς Μπλιξ τόνισε τη σημασία της συνέχισης των συνεντεύξεων και της θέσπισης μιας νομοθεσίας που θα απαγορεύει την ανάπτυξη συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων.

Είπε ακόμη ότι θεωρεί πολύ σημαντικό να έχει στη διάθεση του μια απάντηση για το θέμα των κατασκοπευτικών αεροπλάνων πριν την παράδοση της έκθεσης του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, την Παρασκευή.

Συμμαχικό χτύπημα

Το Σάββατο, αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε «ιρακινές εγκαταστάσεις αεράμυνας, 150 χιλιόμετρα νότιο- ανατολικά της Βαγδάτης», σύμφωνα με ανακοίνωση των δύο χωρών.

Οι ΗΠΑ είπαν ότι ο στόχος που επλήγει αποτελούσε απειλή για τα συμμαχικά αεροσκάφη που περιπολούν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο βόρειο Ιράκ.


Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2003 - 16:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Ιράκ διχάζει το ΝΑΤΟ
 

Οι Ιρακινοί προσπαθούν συνεχίζουν το βίο τους ελπίζοντας σε ειρηνική λύση της κρίσης

Το Ιράκ διχάζει το ΝΑΤΟ και διευρύνει τη ρήξη Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης, καθώς η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν κατόρθωσε να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με την ενίσχυση της άμυνας της Τουρκίας, σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ.

Η Γαλλία, το Βέλγιο και η Γερμανία πρόβαλαν επίσημα βέτο στην αμερικανική πρόταση για αποστολή αμυντικών συστημάτων στην Τουρκία, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα υπονόμευε τις διπλωματικές προσπάθειες επίλυσης της κρίσης.

Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι η αμερικανική ηγεσία θα ενισχύσει την άμυνα της Τουρκίας παρά την άσκηση του βέτο από τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο.

H Τουρκία επικαλέστηκε το άρθρο 4 της συνθήκης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που προβλέπει πως όταν μία χώρα μέλος της συμμαχίας απειλείται πρέπει να αρχίσουν διαβουλεύσεις για τη στήριξή της από τους συμμάχους της.

«Κρίση αξιοπιστίας»

Ο πρέσβης της Ουάσιγκτον στο ΝΑΤΟ, Νίκολας Μπερνς, επέρριψε ευθύνες στις τρεις χώρες για το βέτο που άσκησαν λέγοντας πως «λόγω των ενεργειών τους το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει τώρα κρίση αξιοπιστίας».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον, είπε ότι υπάρχουν σοβαρές διαφορές στους κόλπους του ΝΑΤΟ, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση πως θα βρεθεί τελικά κοινή θέση.

«Είμαστε ενωμένοι στην προσήλωσή μας για την ασφάλεια όλων των μελών του ΝΑΤΟ. Το ερώτημα δεν είναι το εάν, αλλά το πότε και αφορά την αλληλεγγύη μας προς την Τουρκία και όχι την συμμετοχή μελών του ΝΑΤΟ σε επιχειρήσεις κατά του Ιράκ. Δεν προσπαθώ να υποβαθμίσω τη σοβαρότητα της κατάστασης, που είναι πολύ σοβαρή, αλλά τα μέλη του ΝΑΤΟ θα ενεργήσουν υπεύθυνα και από κοινού», είπε ο Τζορτζ Ρόμπερτσον.

Τι θέλουν να στείλουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία
•Αντιπυραυλικές συστοιχίες «Patriot»

•Αεροσκάφη παρακολούθησης «Awacs»

•Μονάδες προστασίας από χημικά και βιολογικά όπλα
Όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC, Γιώργος Δαράτος, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, λόρδος Τζορτζ Ρόμπερτσον υπέπεσε στο σφάλμα να θέσει το ζήτημα στη διαδικασία της «σιωπηρής παροχής συναίνεσης».

Αυτό σημαίνει ότι η αμερικανική πρόταση θα εγκριθεί εάν κανένα κράτος μέλος δεν εκφράσει αντίρρηση μέχρι την παρέλευση της σχετικής προθεσμίας, το πρωί της Δευτέρας.

Η Γαλλία, που και πρόσφατα είχε εκφράσει την αντίθεσή της στην αμυντική θωράκιση της Τουρκίας, αλλά και το Βέλγιο και πιθανότατα η Γερμανία, θα κατέθεσαν γραπτές αντιρρήσεις.

«Ασυγχώρητη»

Μάλιστα την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Λουί Μισέλ, δήλωσε: «Πρόκειται να μπλοκάρουμε [το αμερικανικό αίτημα] μέχρι το πρωί της Δευτέρας – το θέμα έχει διευθετηθεί».

Από την πλευρά των ΗΠΑ, η στάση αυτή χαρακτηριζόταν ως «επαίσχυντη» και «ασυγχώρητη».


Ασυγχώρητη η στάση των χωρών αυτών, κατά τον κ. Πάουελ
Εξάλλου σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, επιμένει στο αίτημα που είχε διατυπώσει πρόσφατα προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, για την έκτακτη σύγκλιση - το ταχύτερο δυνατόν - του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής για το Ιράκ.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής μας, Γιώργος Δαράτος, διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλες θεωρούν ότι στόχος του κ. Μισέλ δεν είναι να διαμορφωθεί μια κοινή θέση καθώς υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά να καταγγελθούν στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη οι φιλο-αμερικανικές θέσεις, κυρίως της Βρετανίας, Ισπανίας, και Ιταλίας.


Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2003 - 14:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Ιράκ διχάζει το ΝΑΤΟ
 

Οι Ιρακινοί προσπαθούν συνεχίζουν το βίο τους ελπίζοντας σε ειρηνική λύση της κρίσης

Το Ιράκ διχάζει το ΝΑΤΟ και διευρύνει τη ρήξη Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης, καθώς η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν κατόρθωσε να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με την ενίσχυση της άμυνας της Τουρκίας, σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ.

Η Γαλλία, το Βέλγιο και η Γερμανία πρόβαλαν επίσημα βέτο στην αμερικανική πρόταση για αποστολή αμυντικών συστημάτων στην Τουρκία, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα υπονόμευε τις διπλωματικές προσπάθειες επίλυσης της κρίσης.

Σε απάντηση, η Τουρκία επικαλέστηκε το άρθρο 4 της συνθήκης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που προβλέπει πως όταν μία χώρα μέλος της συμμαχίας απειλείται πρέπει να αρχίσουν διαβουλεύσεις για τη στήριξή της από τους συμμάχους της.

«Κρίση αξιοπιστίας»

Ο πρέσβης της Ουάσιγκτον στο ΝΑΤΟ, Νίκολας Μπερνς, επέρριψε ευθύνες στις τρεις χώρες για το βέτο που άσκησαν λέγοντας πως «λόγω των ενεργειών τους το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει τώρα κρίση αξιοπιστίας».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον, είπε ότι υπάρχουν σοβαρές διαφορές στους κόλπους του ΝΑΤΟ, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση πως θα βρεθεί τελικά κοινή θέση.

«Είμαστε ενωμένοι στην προσήλωσή μας για την ασφάλεια όλων των μελών του ΝΑΤΟ. Το ερώτημα δεν είναι το εάν, αλλά το πότε και αφορά την αλληλεγγύη μας προς την Τουρκία και όχι την συμμετοχή μελών του ΝΑΤΟ σε επιχειρήσεις κατά του Ιράκ. Δεν προσπαθώ να υποβαθμίσω τη σοβαρότητα της κατάστασης, που είναι πολύ σοβαρή, αλλά τα μέλη του ΝΑΤΟ θα ενεργήσουν υπεύθυνα και από κοινού», είπε ο Τζορτζ Ρόμπερτσον.

Τι θέλουν να στείλουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία
•Αντιπυραυλικές συστοιχίες «Patriot»

•Αεροσκάφη παρακολούθησης «Awacs»

•Μονάδες προστασίας από χημικά και βιολογικά όπλα
Όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC, Γιώργος Δαράτος, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, λόρδος Τζορτζ Ρόμπερτσον υπέπεσε στο σφάλμα να θέσει το ζήτημα στη διαδικασία της «σιωπηρής παροχής συναίνεσης».

Αυτό σημαίνει ότι η αμερικανική πρόταση θα εγκριθεί εάν κανένα κράτος μέλος δεν εκφράσει αντίρρηση μέχρι την παρέλευση της σχετικής προθεσμίας, το πρωί της Δευτέρας.

Η Γαλλία, που και πρόσφατα είχε εκφράσει την αντίθεσή της στην αμυντική θωράκιση της Τουρκίας, αλλά και το Βέλγιο και πιθανότατα η Γερμανία, θα κατέθεσαν γραπτές αντιρρήσεις.

«Ασυγχώρητη»

Μάλιστα την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Λουί Μισέλ, δήλωσε: «Πρόκειται να μπλοκάρουμε [το αμερικανικό αίτημα] μέχρι το πρωί της Δευτέρας – το θέμα έχει διευθετηθεί».

Από την πλευρά των ΗΠΑ, η στάση αυτή χαρακτηριζόταν ως «επαίσχυντη» και «ασυγχώρητη».


Ασυγχώρητη η στάση των χωρών αυτών, κατά τον κ. Πάουελ
Εξάλλου σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, επιμένει στο αίτημα που είχε διατυπώσει πρόσφατα προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, για την έκτακτη σύγκλιση - το ταχύτερο δυνατόν - του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής για το Ιράκ.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής μας, Γιώργος Δαράτος, διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλες θεωρούν ότι στόχος του κ. Μισέλ δεν είναι να διαμορφωθεί μια κοινή θέση καθώς υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά να καταγγελθούν στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη οι φιλο-αμερικανικές θέσεις, κυρίως της Βρετανίας, Ισπανίας, και Ιταλίας.


Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2003 - 15:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Με υποσιτισμό απειλούνται εκατομμύρια Παλαιστίνιοι
 

Η βοήθεια του ΟΗΕ δεν αρκεί για να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες

Τον κώδωνα του κινδύνου για εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες κρούει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος δηλώνει ότι αδυνατεί να αντεπεξέλθει των περιστάσεων αφού κανείς δε φαίνεται πρόθυμος να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα σίτισης των προσφύγων της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNWRA), Πίτερ Χάνσεν, δήλωσε στο ΒΒC ότι εάν συνεχίσουν να μην προσφέρουν κεφάλαια οι χώρες που χρηματοδοτούν το πρόγραμμα, τότε εκατομμύρια πρόσφυγες απειλούνται με υποσιτισμό και δεκάδες ασθένειες.

Μέχρι στιγμής ο ΟΗΕ έχει αναλάβει τη σίτιση ενός εκατομμυρίου προσφύγων στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Πίτερ Χάνσεν διευκρίνισε ότι τα κράτη που χρηματοδοτούν το πρόγραμμα δε «βάζουν το χέρι στην τσέπη» γιατί περιμένουν να δουν πρώτα τις ανάγκες που θα προκύψουν σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ.

Νέα επεισόδια

Στο μεταξύ, οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους σε δύο επεισόδια, εκ των οποίων το ένα σημειώθηκε στη Δυτική Όχθη και το δεύτερο στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με το στρατό του Ισραήλ, ο ένας εκ των δύο Παλαιστινίων ήταν ηγετικός στέλεχος της ισλαμικής οργάνωσης «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», ο οποίος δέχθηκε τα πυρά των Ισραηλινών ενώ επιχειρούσε να διαφύγει από τη στέγη ενός σπιτιού.

Οι ισραηλινοί ανακοίνωσαν επίσης ότι ο δεύτερος Παλαιστίνιος έφερε πάνω του εκρηκτικά και όπλα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές ένας νεαρός Παλαιστίνιος, ο οποίος νοσηλευόταν στην Τουλκαρέμ, υπέκυψε στα τραύματά του.


Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2003 - 06:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Στήριξη Μόσχας στο γαλλογερμανικό σχέδιο
 

Αντιπολεμική διαδήλωση στο Μόναχο, μέσα στο χιόνι

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, βρίσκεται στο Παρίσι, στα πλαίσια επίσημης επίσκεψης η οποία θα επικεντρωθεί στις προσπάθειες αποτροπής πολεμικής σύρραξης στο Ιράκ.

Ο κ. Πούτιν, που μεταβαίνει στη γαλλική πρωτεύουσα μετά από διαβουλεύσεις που είχε στο Βερολίνο με το Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, δήλωσε ότι οι απόψεις της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας όσον αφορά την ιρακινή κρίση είναι σχεδόν ταυτόσημες.

Νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος παρείχε την υποστήριξή του στο γαλλογερμανικό σχέδιο ενίσχυσης της ομάδας των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ και αποστολής χιλιάδων κυανοκράνων των Ηνωμένων Εθνών στο ιρακινό έδαφος.

Αν και το σχέδιο αυτό απερρίφθη ήδη ασυζητητί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εντούτοις η Γερμανία προανήγγειλε ότι θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή, την ίδια ημέρα που παρουσιάζεται η δεύτερη έκθεση των επιθεωρητών όπλων στο σώμα.

Παρά ταύτα η Γαλλία δεν έχει επισήμως παραδεχθεί την ύπαρξη του σχεδίου αυτού.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο Παρίσι, και η Γαλλία και η Ρωσία εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το Ιράκ μπορεί να αφοπλισθεί χωρίς να καταφύγει η διεθνής κοινότητα σε πολεμική αναμέτρηση.

Σημειωτέον ότι και οι δύο αυτές χώρες έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν βέτο ενάντια σε οποιαδήποτε πρόταση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα έδινε το πράσινο φως για στρατιωτική παρέμβαση στο Ιράκ.

Το σχέδιο Βερολίνου - Παρισίων

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Πίτερ Στρακ, είπε ότι στρατεύματα της χώρας του «θα μπορούσαν να συμμετάσχουν» σε μια ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο Ιράκ, έτσι όπως προβλέπεται από το προτεινόμενο σχέδιο.

Ο κ. Στρακ εξέφρασε την ελπίδα για θετική αντιμετώπιση του γάλλο-γερμανικού σχεδίου από το Συμβούλιο Ασφαλείας.


Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι προσπάθειες για μια ειρηνική επίλυση της κρίσης πρέπει να συνεχιστούν με συνέπεια
Βλαντιμίρ Πούτιν
Νωρίτερα,ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβανόφ δήλωσε πεπεισμένος ότι η Μόσχα θα στηρίξει το σχέδιο.

Υπέρ του γάλλο-γερμανικού σχεδίου τάχθηκε και το Βέλγιο.

«Οργή και περιφρόνηση»

Η γάλλο-γερμανική πρωτοβουλία φαίνεται να έχει εξοργίσει την Ουάσιγκτον.

Την Κυριακή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, είπε ότι ενημερώθηκε για το σχέδιο από τον τύπο και εξέφρασε την ενόχληση του για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως.

Ο κ. Πάουελ περιέγραψε την ιδέα της αποστολής περισσοτέρων επιθεωρητών όπλων στη Βαγδάτη ως κίνηση που «χάνει το δάσος βλέποντας το δέντρο» παρά ως λύση.

Και επανέλαβε ότι εάν ο ΟΗΕ δεν αναλάβει τις ευθύνες του, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να δράσουν μόνες.


Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2003 - 10:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέο φάρμακο κατά του ιού ΗIV
 

Το Έιτζ στοιχίζει τη ζωή σε εκατομμύρια γυναίκες στην Αφρική

Ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία δηλώνουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην ανακάλυψη μιας νέας μεθόδου για να σταματήσει η μετάδοση του ιού ΗΙV που προκαλεί το Έιτζ.

Επί του παρόντος ο ασφαλέστερος τρόπος προστασίας απέναντι στην ασθένεια είναι η χρήση των προφυλακτικών.

Οι Αμερικανοί και Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν για πρώτη φορά μια χημική ουσία η οποία σκοτώνει μικροοργανισμούς και σταματά την εξάπλωση του ιού που έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει το Έιτζ.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η εν λόγω ανακάλυψη θα βοηθήσει ιδιαίτερα εκείνες τις γυναίκες, των οποίων οι σεξουαλικοί σύντροφοι αρνούνται να χρησιμοποιούν προφυλακτικά.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία στατιστικών ερευνών οι γυναίκες θεωρούνται πιο ευάλωτες στον ιό του ΗΙV.

Βάσει εκτιμήσεων στην Αφρική υπάρχουν οι γυναίκες φορείς είναι κατά δύο εκατομμύρια περισσότερες από τους άντρες παρόλο που τουλάχιστον στην υπό τη Σαχάρα Αφρική οι γυναίκες είναι μονογαμικές.

Η νέα χημική ουσία, σε μορφή ζελέ ή αντισυλληπτικών, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν από την σεξουαλική πράξη και εμποδίζει τον ιό να πλησιάσει τα ευαίσθητα κύτταρα, τα οποία προσβάλλει, ενώ παράλληλα αυξάνει την άμυνα του οργανισμού απέναντι στον HIV.

Τα πειράματα των επιστημόνων διενεργήθηκαν σε θηλυκούς πιθήκους.


Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2003 - 09:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Aπελάσεις διπλωμάτων σε Ινδία - Πακιστάν
 

Φεύγουν από το Πακιστάν οι διπλωμάτες της Ινδίας

Ανώτατοι αξιωματούχοι του διπλωματικού σώματος της Ινδίας και του Πακιστάν επιστρέφουν στους τόπους καταγωγής τους έπειτα από διαταγή των δύο ηγεσιών της ινδικής χερσονήσου εν μέσω καταγγελιών για παράνομες χρηματοδοτήσεις ισλαμικών αυτονομιστικών οργανώσεων που δρουν στο πρώην πριγκιπάτο του Κασμίρ.

Το ταξίδι της επιστροφής των διπλωματών γίνεται οδικώς καθώς οι πτήσεις μεταξύ Ινδίας Πακιστάν έχουν σταματήσει.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια που Ινδία και Πακιστάν ζητούν την ανάκληση τόσο υψηλόβαθμων αξιωματούχων, και οι αναλυτές εκτιμούν ότι η εν λόγω απόφαση σηματοδοτεί μια νέα περίοδο κρίσης στην περιοχή.

Στο Κασμίρ, σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια διασυνοριακών συμπλοκών με τις δυνάμεις ασφαλείας των δύο κρατών.

Ο διπλωματικός εκπρόσωπος της Ινδίας στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν έλαβε εντολή να εγκαταλείψει την υπηρεσία του μαζί με άλλους τέσσερις Ινδούς αξιωματούχους.

Η πακιστανική ηγεσία κατηγορεί τον Ινδό διπλωμάτη για κατασκοπεία και για «ενέργειες, οι οποίες δεν αρμόζουν της θέσης του και του κύρους του».

Νωρίτερα, η Ινδία απέλασε από το Δελχί τον πρέσβη του Πακιστάν με την κατηγορία ότι προμήθευε με μεγάλα χρηματικά ποσά μέλη αυτονομιστικών ισλαμικών οργανώσεων που δρουν στο υπό ινδικό έλεγχο Κασμίρ.


Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2003 - 11:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπλιξ: Αλλάζει διάθεση η Βαγδάτη
 

«Αλλαγή διάθεσης» της Βαγδάτης διαβλέπουν οι επιθεωρητές

Οι επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ που θα παρουσιάσουν τη νέα τους έκθεση για τα οπλικά συστήματα του Ιράκ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας την ερχόμενη Παρασκευή, εγκατέλειψαν σήμερα τη Βαγδάτη, αφού προηγουμένως είχαν διαπιστώσει ότι διακρίνουν αλλαγή διάθεσης από πλευράς ιρακινού καθεστώτος.

Τόσο ο Χάνς Μπλιξ (η ομάδα του οποίου ερευνά για χημικά και βιολογικά όπλα) όσο και ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι (η ομάδα του οποίου ελέγχει τον αφοπλισμό του Ιράκ από πυρηνικά), διευκρίνισαν ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικά ζητήματα που επιδέχονται βελτιώσεων - ωστόσο, τόνισαν ότι παρατήρησαν κάποια θετικά δείγματα.

«Ελπίζω ότι οι συνομιλίες των δύο τελευταίων ημερών δείχνουν ότι το Ιράκ θα παίρνει πιο σοβαρά τα προβλήματα, που έχουν απομείνει» δήλωσε ο κ. Μπλιξ το βράδυ της Κυριακής.

«Υπάρχουν μερικές θετικές εξελίξεις από τις συνομιλίες των δύο αυτών ημερών» τόνισε ο Χανς Μπλιξ, που πρόσθεσε πάντως ότι το θέμα της εποπτείας εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα, καθώς το Ιράκ αρνείται να επιτρέψει τις πτήσεις κατασκοπευτικών αεροσκαφών στο εναέριο χώρο του.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων είπε επίσης ότι το Ιράκ παρέδωσε περισσότερα έγγραφα στην ομάδα του, σχετικά με το παλαιότερο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Μιλούν οι Ιρακινοί επιστήμονες

Επίσης, περισσότεροι επιστήμονες της Βαγδάτης δέχθηκαν να υποβληθούν σε προσωπικές συνεντεύξεις, αν και όπως είπε ο κ. Μπλιξ, τα αποτελέσματα των συνεντεύξεων αυτών ήταν «ανάμεικτα».

Ο Χανς Μπλιξ τόνισε τη σημασία της συνέχισης των συνεντεύξεων και της θέσπισης μιας νομοθεσίας που θα απαγορεύει την ανάπτυξη συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων.

Πάντως η πρώην επικεφαλής του προγράμματος ανάπτυξης βιολογικών όπλων στο Ιράκ δόκτωρ Ραχίμπ Ταχά, σε συνέντευξη της στο BBC μίλησε για τους λόγους για τους οποίους δεν δέχεται να λάβει μέρος σε κατ' ιδίαν συνέντευξη που της ζήτησαν οι επιθεωρητές όπλων.

Η Ιρακινή επιστήμων παραδέχθηκε ότι εργάσθηκε στο πρόγραμμα ανάπτυξης βιολογικών όπλων, δήλωσε όμως ότι δεν έχει καμιά εμπιστοσύνη στους επιθεωρητές όπλων.


Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2003 - 09:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Τέλος το πεδίο βολής των ΗΠΑ στο Βιέκες
 

Γυμνάσια αμερικανικών στρατευμάτων στο νησί Βιέκες

Το αμερικανικό Ναυτικό λέει ότι χρησιμοποίησε για τελευταία φορά ως πεδίο βολής το νησί Βιέκες, κοντά στο Πουέρτο Ρίκο.

Η απόφαση των αμερικανικών ενόπλων συνάμεων να διακόψουν τις αμφιλεγόμενες στρατιωτικές τους ασκήσεις στην περιοχή αυτή ελήφθη μετά από χρόνια διαμαρτυριών από κατοίκους του Πουέρτο Ρίκο.

Οργανώσεις προστασίας δικαιωμάτων λένε ότι η ρίψη βομβών στο πεδίο βολής του νησιού είχε επιβλαβείς επιπτώσεις τόσο στην υγεία των κατοίκων αλλά και στο περιβάλλον.


Στιγμιότυπο από διαδήλωση υπέρ του κλεισίματος του πεδίου βολής
Για το σκοπό αυτό είχαν αρχίσει διαδηλώσεις για την απενεργοποίηση του πεδίου βολής των ΗΠΑ από το 1947.

Η αντιπαράθεση των αμερικανικών δυνάμεων με κατοίκους της περιοχής είχε οξυνθεί το 1999, όταν μία αδέσποτη βόμβα είχε προκαλέσει το θάνατο ενός κατοίκου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι μετά από 50 και πλέον χρόνια χρήσης του ανατολικού τμήματος του νησιού ως πεδίου βολής, το Ναυτικό θα αποσυρθεί από εκεί και θα διεξάγει τα γυμνάσιά του σε άλλη περιοχή.


Κυριακή 09 Φεβρουαρίου 2003 - 19:24 ('Ωρα Λονδίνου)
'Πρόοδος' στη Βαγδάτη
 

Οι συνομιλίες ήταν «χρήσιμες» είπαν οι επιθεωρητές

Οι επικεφαλής των επιθεωρήσεων στο Ιράκ δήλωσαν ότι σημειώθηκε πρόοδος στις συνομιλίες στη Βαγδάτη, που ξεκίνησαν εχθές με αντικείμενο τα οπλικά συστήματα της χώρας.

Τόσο ο Χάνς Μπλιξ όσο και ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι διευκρίνισαν ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικά ζητήματα που επιδέχονται βελτιώσεων – όπως αυτό της συνεργασίας – ωστόσο, τόνισαν ότι παρατήρησαν κάποια θετικά δείγματα, κυρίως στην πρόσβαση τους σε έγγραφα.

«Θεωρώ ότι είναι το ξεκίνημα μιας εκ βαθέων αλλαγής από την πλευρά των ιρακινών» είπε ο κ. Μπαραντέι.

«Αποδεικνύουμε ότι οι επιθεωρήσεις έχουν αποτέλεσμα και ότι αποτελούν την εναλλακτική λύση του πολέμου,» δήλωσε και ο Χανς Μπλιξ.

Όμως οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πιστεύουν στην αποτελεσματικότητα των επιθεωρήσεων – μια θέση που ασπάζεται και ο πιο πιστός σύμμαχος της Ουάσιγκτον, η Βρετανία.

Οι δύο δυνάμεις προσπαθούν να ενισχύσουν τη συμμαχία τους ζητώντας τη στήριξη και άλλων κρατών σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση στη Βαγδάτη.

"Ανάμεικτα αποτελέσματα"

Ο Χανς Μπλιξ και ο Μοχάμεντ Ελ Μπαρταντέι αναμένεται να παρουσιάσουν τη νέα τους έκθεση για τα οπλικά συστήματα του Ιράκ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας την ερχόμενη Παρασκευή, και έχουν προειδοποιήσει τη Βαγδάτη για τη σημασία της έκθεσης αυτής.

Και οι δύο επιθεωρητές συμφωνούν ότι το θέμα της εποπτείας εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα, καθώς το Ιράκ αρνείται να επιτρέψει τις πτήσεις κατασκοπευτικών αεροσκαφών στο εναέριο χώρο του.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων είπε ότι το Ιράκ παρέδωσε περισσότερα έγγραφα στην ομάδα του, σχετικά με το παλαιότερο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Επίσης, περισσότεροι επιστήμονες της Βαγδάτης δέχθηκαν να υποβληθούν σε προσωπικές συνεντεύξεις, αν και όπως είπε ο κ. Μπλίξ, τα αποτελέσματα των συνεντεύξεων αυτών ήταν "ανάμεικτα".

Ο Χανς Μπλιξ τόνισε τη σημασία της συνέχισης των συνεντεύξεων και της θέσπισης μιας νομοθεσίας που θα απαγορεύει την ανάπτυξη συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων.

Είπε ακόμη ότι θεωρεί πολύ σημαντικό να έχει στη διάθεση του μια απάντηση για το θέμα των κατασκοπευτικών αεροπλάνων πριν την παράδοση της έκθεσης του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, την Παρασκευή.

Συμμαχικό χτύπημα

Το Σάββατο, αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε «ιρακινές εγκαταστάσεις αεράμυνας, 150 χιλιόμετρα νότιο- ανατολικά της Βαγδάτης», σύμφωνα με ανακοίνωση των δύο χωρών.

Οι ΗΠΑ είπαν ότι ο στόχος που επλήγει αποτελούσε απειλή για τα συμμαχικά αεροσκάφη που περιπολούν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο βόρειο Ιράκ.


Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2003 - 09:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισόβια για Κινέζο αντικαθεστωτικό
 

Φωτογραφία αρχείου του κ. Γουάνγκ - Σεπτέμβριος 1998

Δικαστήριο στη νότια Κίνα επέβαλε την ποινή των ισοβίων δεσμών στον Κινέζο αντικαθεστωτικό Γουάνγκ Μπινγκζάνγκ για κατασκοπεία υπέρ της Ταϊβάν και ηγετικό ρόλο σε τρομοκρατική ομάδα.

Πρόκειται για τη βαρύτερη ποινή που επιβάλεται σε Κινέζο αντιφρονούντα τα τελευταία χρόνια, και συναγωνιστές του κ. Γουάνγκ την χαρακτηρίζουν άδικη και αναίσχυντη.

Ο καταδικασθείς ήταν κάτοικος Ηνωμένων Πολιτειών αλλά εξαφανίστηκε τον Ιούνιο του 2002, όταν επισκέφθηκε το Βιετνάμ με σκοπό να συναντήσει μέλη των κινεζικών συνδικάτων.

Σύμφωνα με την οργάνωση αντιφρονούντων «Κίνημα Ελεύθερης Κίνας», που έχει την έδρα της στην Ουάσινγκτον, ο κ. Γουάνγκ απήχθη από τις κινεζικές αρχές στη διάρκεια εκείνου του ταξιδιού.

Από την άλλη πλευρά Κινέζοι αξιωματούχοι λένε ότι ο ενλόγω αντικαθεστωτικός διεσώθη από την αστυνομία, που τον βρήκε δεμένο μέσα σε ένα ναό της νότιας Κίνας.


Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2003 - 09:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Ουράνιο στο Ιράν για πρώτη φορά
 

Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αναπτύσσεται ραγδαία

O πρόεδρος του Ιράν , Μοχάμαντ Χαταμί, ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν για πρώτη φορά κοιτάσματα ουρανίου στη χώρα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή πυρηνικών καυσίμων.


«Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε το πυρηνικό μας πρόγραμμα προς όφελος των Ιρανών πολιτών», τόνισε ο πρόεδρος του Ιράν.
Ο Ιρανός ηγέτης διευκρίνισε ότι η εξόρυξη του εν λόγω ορυκτού πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Σαβάντ, ενώ εγκαταστάσεις επεξεργασίας ουρανίου έχουν ήδη αναγερθεί στην Ισφαχάν και την Κασάν.

Η ανακοίνωση του Μοχάμαντ Χαταμί πραγματοποιήθηκε από τηλεοράσεως και ο πρόεδρος του Ιράν επεσήμανε ότι μ΄αυτήν την ανακάλυψη τη χώρα θα έχει πλέον τη δυνατότητα να παράγει πυρηνική ενέργεια χωρίς τη βοήθεια τρίτων κρατών.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η αιφνίδια ανακοίνωση του Ιρανού προέδρου αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν καταγγείλει το Ιράν εκσυγχρονίζει εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, είχε συμπεριλάβει το Ιράν στις χώρες που απαρτίζουν τον επονομαζόμενο «Άξονα του Κακού».

Η ιρακινήνηγεσία, πάντως, απορρίπτει αυτές τις καταγγελίες και ο Ιρανός πρόεδρος επανέλαβε ότι το ουράνιο δεν θα χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς και υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα εξακολουθεί να συμμορφώνεται με τις διεθνείς συνθήκες.


Ιράν και πυρηνική ενέργεια
Το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο του Ιράν θα τεθεί σε λειτουργία το 2004

Το Ιράν έχει υπογράψει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδωση των Πυρηνικών Όπλων

Το Ιράν έχει πλέον τη δυνατότητα να κινεί τα πυρηνικά της εργοστάσια με δικά της πυρηνικά καύσιμα
«Είμαστε αποφασιμένοι να χρησιμοποιούσε την πυρηνική τεχνολογία για ειρηνικούς σκοπούς», διευκρίνισε ο Μοχάμαντ Χαταμί.

Το Ιράν, το οποίο έχει συνάψει εμπορική συμφωνία με τη Ρωσία για την προμήθευση πυρηνικών καυσίμων, απέφυγε να διευκρινίσει εάν θα σταματήσει η εν λόγω εισαγωγή.

Επιπλέον, το Ιράν για να διασκεδάσει τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον, απηύθυνε την περασμένη εβδομάδα πρόσκληση προς τη Διεθνή Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για να διενεργήσει επιθεωρήσεις σε δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ύποπτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2003 - 08:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Άκαρπες εκλογές στο Μαυροβούνιο
 

Ο Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, αναμένεται να έχει κερδίσει τις περισσότερες ψήφους

Στο Μαυροβούνιο η αποχή ήταν ο μεγάλος νικητής των προεδρικών εκλογών -των δεύτερων μέσα σε δύο μήνες.

Η προσέλευση των εκλογέων στις κάλπες ήταν μικρότερη του 50%, ποσοστό που απαιτείται για την εγκυρότητα της διαδικασίας.

Συγκεκριμένα αυτή τη φορά μόνο το 46% των εκλογέων προσήλθαν να ψηφίσουν, ποσοστό ακόμη χαμηλότερο από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ακυρώθηκε λόγω χαμηλής προσέλευσης η προεδρική εκλογή.


Μπορούμε να πούμε ότι η εκλογική διαδικασία απέτυχε
Ζλάτκο Βούγιοβιτς, Κέντρο Επιθεώρησης Εκλογών
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα πρώτος με συντριπτική πλειοψηφία επί των καταμετρημένων ψήφων αναδεικνύεται ο υποψήφιος Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, που προέρχεται από το κυβερνών κόμμα, του πρωθυπουργού Μίλο Τζουγκάνοβιτς.

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες, η εκστρατεία της αντιπολίτευσης για αποχή από τις κάλπες και η απογοήτευση των ψηφοφόρων αποτελούν σύμφωνα με παρατηρητές τα κυριότερα αίτια για τη χαμηλή προσέλευση.

Απαθείς Μαυροβούνιοι μπροστά σε προεκλογικές αφίσες

Η ανταποκρίτρια του BBC, Άλιξ Κρούγκερ, μεταδίδει ότι μετά τη νέα στείρα εκλογική διαδικασία η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου φαίνεται να έχει τώρα δύο επιλογές:

-είτε να καταργήσει το όριο του 50% και να προκηρύξει νέες εκλογές τους επόμενους μήνες,

-είτε να προχωρήσει σε εκλογή του προέδρου από το κοινοβούλιο χωρίς άμεση λαϊκή ετυμηγορία.

«Αν και δεν μπορούμε να κάνουμε ακόμη λόγο για συνταγματική κρίση» συνεχίζει η ανταποκρίτρια του BBC «παρόλα αυτά η μεγάλη αποχή αποτελεί μια ακόμη ένδειξη για τη απογοήτευση του κόσμου με τους πολιτικούς που παρά τις υποσχέσεις έχουν αποτύχει να βελτιώσουν τη ζωή των απλών ανθρώπων».


Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2003 - 07:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Απειλή διχασμού στο ΝΑΤΟ για το Ιράκ
 

Κινήσεις τουρκικών στρατευμάτων στη μεθόριο με το Ιράκ

Η αντιπαράθεση Ηνωμένων Πολιτειών από τη μια πλευρά και Γερμανίας, Γαλλίας από την άλλη με την συνδρομή και του Βελγίου, όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι στο Ιράκ, μεταφέρεται σήμερα και στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η Βορειατλαντική Συμμαχία μέχρι στιγμής δεν έχει συμφωνήσει στις αμερικανικές προτάσεις για την χορήγηση αμυντικής βοήθειας στη γειτονική προς το Ιράκ Τουρκία.

Οι πληροφορίες λένε ότι το πρωί της Δευτέρας η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο - ή τουλάχιστον μία εξ' αυτών των χωρών - θα προβάλουν βέτο στην αμερικανική πρόταση, μια ενέργεια που σύμφωνα με τους ανταποκριτές - θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο ΝΑΤΟ.

Τι θέλουν να στείλουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία
•Αντιπυραυλικές συστοιχίες «Patriot»

•Αεροσκάφη παρακολούθησης «Awacs»

•Μονάδες προστασίας από χημικά και βιολογικά όπλα
Όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC, Γιώργος Δαράτος, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Λόρδος Ρόμπερτσον υπέπεσε στο σφάλμα να θέσει το ζήτημα στη διαδικασία της «σιωπηρής παροχής συναίνεσης».

Αυτό σημαίνει ότι η αμερικανική πρόταση θα εγκριθεί εάν κανένα κράτος μέλος δεν εκφράσει αντίρρηση μέχρι την παρέλευση της σχετικής προθεσμίας, το πρωί της Δευτέρας.

Πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι όχι μόνο η Γαλλία, που και πρόσφατα είχε εκφράσει την αντίθεσή της στην αμυντική θωράκιση της Τουρκίας, αλλά και το Βέλγιο και πιθανότατα η Γερμανία, θα καταθέσουν γραπτές αντιρρήσεις.

Μάλιστα την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Λουί Μισέλ, δήλωσε: «Πρόκειται να μπλοκάρουμε [το αμερικανικό αίτημα] μέχρι το πρωί της Δευτέρας – το θέμα έχει διευθετηθεί».

Από την πλευρά των ΗΠΑ, η στάση αυτή χαρακτηριζόταν ως «επαίσχυντη» και «ασυγχώρητη».


Ασυγχώρητη η στάση των χωρών αυτών, κατά τον κ. Πάουελ
Εξάλλου σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, επιμένει στο αίτημα που είχε διατυπώσει πρόσφατα προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, για την έκτακτη σύγκλιση - το ταχύτερο δυνατόν - του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής για το Ιράκ.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας, Γιώργος Δαράτος, διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλες θεωρούν ότι στόχος του κ. Μισέλ δεν είναι να διαμορφωθεί μια κοινή θέση καθώς υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά να καταγγελθούν στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη οι φιλο-αμερικανικές θέσεις, κυρίως της Βρετανίας, Ισπανίας, και Ιταλίας.


Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2003 - 06:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Στήριξη Μόσχας στο γαλλογερμανικό σχέδιο
 

Αντιπολεμική διαδήλωση στο Μόναχο, μέσα στο χιόνι

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, φτάνει σε λίγες ώρες στο Παρίσι, στα πλαίσια επίσημης επίσκεψης η οποία θα επικεντρωθεί στις προσπάθειες αποτροπής πολεμικής σύρραξης στο Ιράκ.

Ο κ. Πούτιν, που μεταβαίνει στη γαλλική πρωτεύουσα μετά από διαβουλεύσεις που είχε στο Βερολίνο με το Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, δήλωσε ότι οι απόψεις της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας όσον αφορά την ιρακινή κρίση είναι σχεδόν ταυτόσημες.

Νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος παρείχε την υποστήριξή του στο γαλλογερμανικό σχέδιο ενίσχυσης της ομάδας των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ και αποστολής χιλιάδων κυανοκράνων των Ηνωμένων Εθνών στο ιρακινό έδαφος.

Αν και το σχέδιο αυτό απερρίφθη ήδη ασυζητητί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εντούτοις η Γερμανία προανήγγειλε ότι θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή, την ίδια ημέρα που παρουσιάζεται η δεύτερη έκθεση των επιθεωρητών όπλων στο σώμα.

Παρά ταύτα η Γαλλία δεν έχει επισήμως παραδεχθεί την ύπαρξη του σχεδίου αυτού.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο Παρίσι, και η Γαλλία και η Ρωσία εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το Ιράκ μπορεί να αφοπλισθεί χωρίς να καταφύγει η διεθνής κοινότητα σε πολεμική αναμέτρηση.

Σημειωτέον ότι και οι δύο αυτές χώρες έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν βέτο ενάντια σε οποιαδήποτε πρόταση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα έδινε το πράσινο φως για στρατιωτική παρέμβαση στο Ιράκ.

Το σχέδιο Βερολίνου - Παρισίων

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Πίτερ Στρακ, είπε ότι στρατεύματα της χώρας του «θα μπορούσαν να συμμετάσχουν» σε μια ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο Ιράκ, έτσι όπως προβλέπεται από το προτεινόμενο σχέδιο.

Ο κ. Στρακ εξέφρασε την ελπίδα για θετική αντιμετώπιση του γάλλο-γερμανικού σχεδίου από το Συμβούλιο Ασφαλείας.


Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι προσπάθειες για μια ειρηνική επίλυση της κρίσης πρέπει να συνεχιστούν με συνέπεια
Βλαντιμίρ Πούτιν
Νωρίτερα,ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβανόφ δήλωσε πεπεισμένος ότι η Μόσχα θα στηρίξει το σχέδιο.

Υπέρ του γάλλο-γερμανικού σχεδίου τάχθηκε και το Βέλγιο.

«Οργή και περιφρόνηση»

Η γάλλο-γερμανική πρωτοβουλία φαίνεται να έχει εξοργίσει την Ουάσιγκτον.

Την Κυριακή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, είπε ότι ενημερώθηκε για το σχέδιο από τον τύπο και εξέφρασε την ενόχληση του για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως.

Ο κ. Πάουελ περιέγραψε την ιδέα της αποστολής περισσοτέρων επιθεωρητών όπλων στη Βαγδάτη ως κίνηση που «χάνει το δάσος βλέποντας το δέντρο» παρά ως λύση.

Και επανέλαβε ότι εάν ο ΟΗΕ δεν αναλάβει τις ευθύνες του, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να δράσουν μόνες.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.