Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-02-04

  1. Παρελθόν πλέον η Γιουγκοσλαβία
  2. Σαντάμ: Δεν έχω σχέση με την Αλ Κάιντα
  3. Η δυσκολότερη προεδρία
  4. Σαντάμ: Δεν έχω σχέση με την Αλ Κάιντα
  5. «Το ταξίδι στο Διάστημα συνεχίζεται»
  6. Ενας ασυνήθιστος λάτρης της Τέχνης
  7. Αγγλία-Γαλλία παραδέχονται διαφορές
  8. Στροφή 180 μοιρών της Τουρκίας
  9. Η τελική διάλυση ενός κράτους
  10. Ταϊλάνδη εναντίον ναρκωτικών
  11. Γαλλοβρετανική σύνοδος για το Ιράκ
  12. Ενίσχυση δυνάμεων στον Ειρηνικό Ωκεανό
  13. Γαλλοβρετανική σύνοδος για το Ιράκ
  14. Εντολές για κατοχή στο Ιράκ
  15. ΟΗΕ: Επιβάλλεται η μείωση της μόλυνσης από υδράργυρο
  16. Γαλλοβρετανική σύνοδος για το Ιράκ
  17. Ο Σρέντερ υπόσχεται ότι θα συνεχίσει το έργο του
  18. Θρύλος του ροκ κατηγορείται για φόνο

Τρίτη 04 Φεβρουαρίου 2003 - 21:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Παρελθόν πλέον η Γιουγκοσλαβία
 

Στις καλλένδες τίθεται η Γιουγκοσλαβία που ίδρυσε ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο (φωτογραφία αρχείου)

Η γιουγκοσλαβική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το απόγευμα της Τρίτης την αυτοδιάλυσή της και τη διάλυση της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας, μετά από 74 χρόνια ύπαρξης.

Από τούδε η χώρα θα ονομάζεται «Σερβία και Μαυροβούνιο», καθώς οι δύο εναπομείνασες δημοκρατίες της ομοσπονδίας εντάσσονται σε μία χαλαρή ένωση κρατών με το όνομα αυτό.

Η άνοδος και η πτώση της Γιουγκοσλαβίας
1918 - Ιδρυση του Βασιλείου των Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων

1929 - Το βασίλειο μετονομάζεται σε «Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας»

1945 - Ιδρυση κομμουνιστικού κράτους υπό τον Τίτο

Δεκαετία 1990 - Απόσχιση τεσσάρων δημοκρατιών

2003 - Κατάργηση της Γιουγκοσλαβίας και αντικατάστασή της με ένωση Σερβίας & Μαυροβουνίου
Η ομοσπονδιακή Βουλή, ακολουθώντας το πρόσφατο παράδειγμα των κοινοβουλίων Σερβίας και Μαυροβουνίου, ενέκρινε τον καταστατικό χάρτη που θα διέπει τις σχέσεις των δύο συστατικών κρατών της «νέας» χώρας.

Σύμφωνα με το νέο συνταγματικό διακανονισμό η Σερβία και το Μαυροβούνιο θα έχουν το δικαίωμα μετά από μια μεταβατική περίοδο τριών ετών να αποφασίσουν την περαιτέρω ανεξαρτητοποίησή τους.

«Η σημερινή απόφαση αποτελεί την τελική πράξη σχηματισμού μιας νέας κρατικής οντότητας», δήλωσε ο πρόεδρος της γιουγκοσλαβικής Βουλής, Ντράγκολιουμπ Μιτσούνοβιτς.

Ανταποκριτής του BBC στο Βελιγράδι μεταδίδει ότι στην πρωτεύουσα της Γιουγκοσλαβίας δεν επικρατεί λύπη για την «πτώση» της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας.

Αντίθετα – λέει – υπάρχει ένα αίσθημα νοσταλγίας για την πάλαι ποτέ πολύ-εθνοτική ομοσπονδία που διαλύθηκε προ δεκαετίας και δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ ξανά.

Από την Γιουγκοσλαβία είχαν αποχωρήσει στη δεκαετία του '90 οι υπόλοιπες τέσσερις δημοκρατίες της, ορισμένες αναίμακτα (Σλοβενία, Κροατία, ΠΓΔΜ), και στην περίπτωση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης μετά από αιματηρό εμφύλιο πόλεμο.


Τρίτη 04 Φεβρουαρίου 2003 - 19:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Σαντάμ: Δεν έχω σχέση με την Αλ Κάιντα
 

Ο Βρετανός παλαίμαχος κοινοβουλευτικός Τόνι Μπεν, μετά τη συνέντευξή του με τον Σαντάμ Χουσείν

Ο ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν, αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, σε συνέντευξη που παρεχώρησε στο τέταρτο κανάλι της βρετανικής τηλεόρασης.

«Εάν διατηρούσαμε δεσμούς με την Αλ Κάιντα και πιστεύαμε στη σχέση αυτή, δεν θα ντρεπόμασταν να το παραδεχθούμε» είπε χαρακτηριστικά ο ιρακινός ηγέτης σύμφωνα με πληροφορίες.

Τις ερωτήσεις στην επίμαχη συνέντευξη έκανε ο Βρετανός πρώην βουλευτής και γνωστός ειρηνιστής Τόνι Μπεν, που επισκέφθηκε τη Βαγδάτη την περασμένη εβδομάδα.


Αυτά τα όπλα [μαζικής καταστροφής] δεν είναι μικρά χάπια που μπορεί κάποιος να κρύψει στην τσέπη του
Σαντάμ Χουσείν
Η συνέντευξη του Σαντάμ Χουσείν μεταδίδεται το βράδυ της Τρίτης από τον τηλεοπτικό δίαυλο Channel Four.

Η συνέντευξη του Ιρακινού ηγέτη έρχεται στη δημοσιότητα ένα 24ωρο πριν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας τα στοιχεία που - όπως λέει – αποδεικνύουν ότι το Ιράκ δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις αφοπλισμού του και ότι αναπτύσσει όπλα μαζικού ολέθρου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έχουν κατηγορήσει το ιρακινό καθεστώς για υπόθαλψη στελεχών της Αλ Κάιντα, της οργάνωσης που θεωρείται υπεύθυνη για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δεν έχουμε όπλα μαζικής καταστροφής»

Σε σχετική ερώτηση του Τόνι Μπεν ο Σαντάμ Χουσείν επανέλαβε εκ νέου με κατηγορηματικό τρόπο ότι το Ιράκ δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.


Πρέπει να ρωτήσετε την άλλη πλευρά μήπως ψάχνουν για κάποιο πρόσχημα ώστε να δικαιολογήσουν τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ;
Σαντάμ Χουσείν
«Δράττομαι της ευκαιρίας να επικοινωνήσω με το βρετανικό λαό και με τις δυνάμεις της ειρήνης σε όλο τον κόσμο. Μία είναι η αλήθεια και γι' αυτό σάς λέω - όπως το έχω κάνει πολλές φορές στο παρελθόν - ότι το Ιράκ δεν έχει οποιοδήποτε είδος όπλων μαζικής καταστροφής» ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του Ιρακινού ηγέτη.

Ερωτώμενος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιθεωρητές όπλων στο έργο τους, ο Ιρακινός ηγέτης είπε ότι πολλοί Ιρακινοί παραπονούνται για τη συμπεριφορά της ομάδας επιθεωρήσεων, αλλά δεν απάντησε στις αιτιάσεις του κ. Μπλιξ για μη ενεργό συνεργασία των ιρακινών αρχών.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του, ο ηγέτης του Ιράκ συνδέει την επιθετική - λέει - στάση των ΗΠΑ έναντι του Ιράκ και των Αράβων με την παρουσία συμβούλων στους κύκλους διαδοχικών αμερικανικών κυβερνήσεων, τους οποίους ονομάζει «συμπαθούντες της σιωνιστικής κρατικής οντότητας».

Και ο Σαντάμ Χουσέιν συνέχισε λέγοντας: «Μού φαίνεται ότι αυτή η επιθετικότητα... βασίζεται στην επιθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης για έλεγχο του κόσμου και εξάπλωση της ηγεμονία της».

Πρώτη αντίδραση από Ντάουνινγκ Στρητ και Τόνι Μπεν

Αμέσως μετά την τηλεοπτική μετάδοση της συνέντευξης το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι ανεξάρτητα από το περιεχόμενο της συνέντευξης του, ο Ιρακινός ηγέτης εξακολουθεί να υποχρεούται να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας για αφοπλισμό του Ιράκ.


Τυχόν πόλεμος θα υπονομεύσει τις σχέσεις Χριστιανών και Μουσουλμάνων για αιώνες
Τόνι Μπεν
Μετά τη μετάδοση της συνέντευξης ο Τόνι Μπεν ρωτήθηκε εάν πιστεύει τις απαντήσεις που έδωσε ο Σαντάμ Χουσείν.

«Το θέμα δεν είναι εάν εγώ πιστεύω τον Σαντάμ» είπε ο Βρετανός παλαίμαχος κοινοβουλευτικός «ο καθένας μας είναι σε θέση να βγάλει τα συμπεράσματά του» σημείωσε. προειδοποιώντας ότι τυχόν πόλεμος θα υπονομεύσει τις σχέσεις Χριστιανών και Μουσουλμάνων για αιώνες.

Και κατέληξε τονίζοντας «Το γεγονός ότι ένας ηγέτης δεν μάς είναι αρεστός δεν μάς δίνει το δικαίωμα να επιτεθούμε κατά της χώρας του προκαλώντας εκατόμβες αθώων θυμάτων» και γι΄αυτό κάλεσε όλους όσους αντιτίθενται στον πόλεμο στην αντιπολεμική συγκέντρωση που θα γίνει στο Χάιντ Πάρκ στις 15 Φεβρουαρίου.


Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2003 - 08:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Η δυσκολότερη προεδρία
 

Η Ελληνική προεδρία, λόγω της συγκυρίας, θεωρείται από τις πιο δύσκολες των τελευταίων ετών

Του Στέφανου Διανέλλου

Η τέταρτη φορά για την Ελλάδα στο τιμόνι της Ευρωπαϊκή Ένωσης, ίσως, είναι και η πιο δύσκολη εκτιμούν σχεδόν οι πάντες πλέον.

Ελληνική προεδρία
Ήδη, αρκετές εβδομάδες στην προεδρία, η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη δοκιμάζει τις δυνάμεις της στην κρίση με το Ιράκ, όχι μόνο προσπαθώντας να αποτρέψει τον πόλεμο, αλλά και επιχειρώντας να αποτρέψει το χάσμα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών παράλληλα με τις προσπάθειες δημιουργίας μιας ενιαίας φωνής στους κόλπους της Ένωσης στο ζήτημα αυτό.

«Σωκράτης και Πλάτων»

Μπορεί, λοιπόν, η Ελλάδα να τα καταφέρει σε αυτή την δύσκολη αποστολή; Η Ελληνίδα επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, αναγνωρίζει τις δυσκολίες:


Άννα Διαμαντοπούλου: «H συναίνεση για το Ιράκ απαιτεί μεγάλη διπλωματία από την Ελληνική προεδρία»
«Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όταν παρουσίασε τις προτεραιότητες της προεδρίας, ήταν πολύ σαφής στο θέμα του Ιράκ. Είχε πει τότε ότι ο βασικός στόχος της προεδρίας θα είναι να αποφευχθεί η πολεμική σύγκρουση και ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κινηθεί και να δουλέψει προς αυτή την κατεύθυνση πάντα μέσα στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών», είπε η Ελληνίδα επίτροπος, Άννα Διαμαντοπούλου προσθέτοντας στη συνέχεια:

«Η ελληνική προεδρία στην περίπτωση του Ιράκ θα έχει τη μεγάλη δυσκολία να πετύχει συναίνεση μεταξύ των χωρών κρατών-μελών γιατί ξέρουμε ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Υπάρχουν χώρες που είναι πιο προσανατολισμένες στις αμερικανικές θέσεις και η τελική επίτευξη συναίνεσης απαιτεί μεγάλη διπλωματική ικανότητα από την Ελληνική προεδρία. Στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής Κον-Μπεντίτ είπε στον πρωθυπουργό ότι για να μπορέσει να λύσει αυτό το θέμα θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα Σωκράτης και Πλάτων».

Οι τρεις προηγούμενες φορές

Αρχηγός της κυβέρνησης και στις τρεις προηγούμενες προεδρίες ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Το 1983 η κατάρριψη νοτιοκορεατικού τζάμπο από τη Ρωσία δοκίμασε την ελληνική προεδρία, το 1988 η προεδρία σφραγίστηκε από την πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής στο επιβλητικό κάστρο των Ιπποτών της Ρόδου, ενώ το 1994 φιλοξένησε στην Κέρκυρα την υπογραφή της ένταξης της Αυστρίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας και της Φινλανδίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η μοίρα το φέρνει έτσι ώστε και αυτή τη φορά στην Ελλάδα θα υπογραφεί - στις 16 Απριλίου - η Συνθήκη ένταξης των 10 καινούριων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους και η Κύπρος.

Ατού και αδυναμίες

Ο δημοσιογράφος του περιοδικού «Eκόνομιστ» Μπρους Κλαρκ γνωρίζει καλά, από τη θητεία του ως ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς, την ελληνική πραγματικότητα, τα ατού, αλλά και τις αδυναμίες της ελληνικής προεδρίας:


O βασικός στόχος της ελληνικής προεδρίας θα είναι να αποφευχθεί η πολεμική σύγκρουση στο Ιράκ
Άννα Διαμαντοπούλου
«Και ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και ο Κώστας Σημίτης έχουν καλό όνομα στην Ευρώπη και εκτιμούνται από τους ομολόγους τους. Είναι σπουδαίο και θετικό ότι τυχαίνουν και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών να είναι άνθρωποι κύρους στην Ευρώπη, στα εσωτερικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», λέει ο δημοσιογράφος Μπρους Κλαρκ.

«Στη Διάσκεψη Κορυφής, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, θα τεθεί επί τάπητος το προτεινόμενο Σύνταγμα για την Ευρώπη και νομίζω ότι είναι ένα θέμα που θα το χειριστεί αρκετά καλά η Ελλάδα. Όταν όμως πρόκειται για τα μεγάλα εσωτερικά θέματα της Ένωσης χρειάζεται ένας αποτελεσματικός γραφειοκρατικός μηχανισμός και, ίσως, αυτή η δουλειά ρουτίνας να αποδειχθεί δύσκολη για τις ελληνικές υπηρεσίες», εκτιμά ο Μπρους Κλαρκ.

Η δικλείδα ασφαλείας

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι έχει προβλέψει την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας τού BBC στις Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος, τον οποίο ρωτήσαμε αν η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει. Η απάντησή του ήταν θετική και εξηγεί το γιατί:

«Υπάρχουν χώρες μικρότερες από τη Ελλάδα, όπως π. χ. το Λουξεμβούργο με περίπου 350.000 κατοίκους, που πετυχαίνουν στην εξάμηνη προεδρία τους και αυτό γίνεται διότι υπάρχει μία τεράστια υποδομή στις Βρυξέλλες και η γενική γραμματεία του συμβουλίου των υπουργών έχει ως έργο να κάνει τη μία προεδρία μετά την άλλη».


Τρίτη 04 Φεβρουαρίου 2003 - 18:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Σαντάμ: Δεν έχω σχέση με την Αλ Κάιντα
 

Ο Ιρακινός ηγέτης αντικρούει τις αμερικανικές κατηγορίες στη συνέντευξή του

Ο ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν, αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, σε συνέντευξη που παρεχώρησε στο τέταρτο κανάλι της βρετανικής τηλεόρασης.

«Εάν διατηρούσαμε δεσμούς με την Αλ Κάιντα και πιστεύαμε στη σχέση αυτή, δεν θα ντρεπόμασταν να το παραδεχθούμε» είπε χαρακτηριστικά ο ιρακινός ηγέτης σύμφωνα με πληροφορίες.

Τις ερωτήσεις στην επίμαχη συνέντευξη έκανε ο Βρετανός πρώην βουλευτής και γνωστός ειρηνιστής Τόνι Μπεν, που επισκέφθηκε τη Βαγδάτη την περασμένη εβδομάδα.

Η συνέντευξη του Σαντάμ Χουσείν μεταδίδεται το βράδυ της Τρίτης από τον τηλεοπτικό δίαυλο Channel Four.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έχουν κατηγορήσει το ιρακινό καθεστώς για υπόθαλψη στελεχών της Αλ Κάιντα, της οργάνωσης που θεωρείται υπέυθυνη για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η συνέντευξη του Ιρακινού ηγέτη έρχεται στη δημοσιότητα ένα 24ωρο πριν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας τα στοιχεία που - όπως λέει – αποδεικνύουν ότι το Ιράκ δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις αφοπλισμού του και ότι αναπτύσσει όπλα μαζικού ολέθρου.


Τρίτη 04 Φεβρουαρίου 2003 - 17:31 ('Ωρα Λονδίνου)
«Το ταξίδι στο Διάστημα συνεχίζεται»
 

Συνεχίζεται η συλλογή θραυσμάτων του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια

Ο Αμερικανός προέδρος Τζορτζ Μπους έλαβε μέρος σε επιμνημόσυνη δέηση για τους επτά αστροναύτες που σκοτώθηκαν μετά τη συντριβή του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια.


Το ταξίδι της Αμερικής στο Διάστημα θα συνεχισθεί
Τζορτζ Μπους
Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι έρευνες για τα υπολείμματα του διαστημικού λεωφορείου και των πτωμάτων των αστροναυτών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, υποσχέθηκε ότι το διαστημικό πρόγραμμα της χώρας του θα παραμείνει ενεργό.

«Το ταξίδι της Αμερικής στο Διάστημα θα συνεχισθεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπους, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον διευθυντή της ΝΑΣΑ σχετικά με τις έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος.

Νωρίτερα οι οικογένειες των αστροναυτών που σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή του διαστημικού λεωφορείου είχαν ζητήσει να μη σταματήσουν τα διαστημικά προγράμματα.

Η εξερεύνηση του Διαστήματος

Σε κοινό ανακοινωθέν τους, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η ΝΑΣΑ, οι οικογένειες των αστροναυτών υπογράμμισαν ότι «η εξερεύνηση του Διαστήματος πρέπει να συνεχισθεί».


Καμιά φορά όταν προσπαθούμε να φθάσουμε τα αστέρια αποτυγχάνουμε. Ομως, πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες
Ο Ρόναλντ Ρίγκαν μετά την πτώση του Τσάλεντζερ
Εξάλλου η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε ότι έχει σχηματίσει πιό σαφή εικόνα για το τί συνέβη τα τελευταία λεπτά μετά την είσοδο του διαστημικού λεωφορείου στη γήινη ατμόσφαιρα και πριν αυτό διαλυθεί, αν και είναι νωρίς για να εντοπιστούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος.

Ο διευθυντής του διαστημικού προγράμματος, Ρον Ντίτεμορ, δήλωσε ότι οι ερευνητές εξετάζουν ως πιθανό αίτιο τη ζημιά που φαίνεται να προκλήθηκε στα πλακίδια θερμικής προστασίας που βρίσκονταν στο αριστερό μέρος του διαστημοπλοίου, μέρος των οποίων φαίνεται ότι αποκολλήθηκε από το σώμα του σκάφους.

Τρεις διαφορετικές έρευνες έχουν ξεκινήσει στις ΗΠΑ για να εντοπισθούν οι αιτίες της συντριβής του διαστημικού λεωφορείου το οποίο διελύθη το Σάββατο πάνω από το Τέξας, ενώ ήδη είχε αρχίσει η διαδικασία προσγείωσης.

Η αμερικανική κυβέρνηση συνέστησε τη σύσταση μιας ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία θα συντονίσει όλη την διαδικασία των ερευνών.

Ερευνες, επίσης, ανακοίνωσαν ότι αναλαμβάνουν η ΝΑΣΑ και το αμερικανικό Κογκρέσο.

Οι τελευταίες στιγμές του πληρώματος

Το Κολούμπια ταξίδευε με ταχύτητα 18 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του ήχου και βρισκόταν σε πορεία προσγείωσης όταν οι τεχνικοί της ΝΑΣΑ - που κατέγραφαν λεπτό προς λεπτό την πορεία του διαστημοπλοίου και βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με το πλήρωμα - παρατήρησαν δυσλειτουργίες των μετρητών θερμοκρασίας, που βρίσκονταν στο υδραυλικό σύστημα του αριστερού φτερού.

Σε δευτερόλεπτα, οι μετρητές θερμοκρασίας σταμάτησαν να ανταποκρίνονται στα μηχανήματα ελέγχου. Οι μηχανικοί της ΝΑΣΑ έστειλαν μήνυμα στο πλήρωμα και ζήτησαν να ανταποκριθούν.

Επειτα από μια μακρά σιγή, ο πιλότος του Κολούμπια, διοικητής Ρικ Χάσμπαντ, άρχισε να αναγνωρίζει τα μηνύματα και να ανταποκρίνεται, αλλά μετά από δύο λέξεις η φωνή του χάθηκε.

Ήταν οι τελευταίες του λέξεις. Κλάσματα του δευτερολέπτου μετά, το Κολούμπια κατακερματίσθηκε στον αέρα και τα κομμάτια του σκορπίσθηκαν στο έδαφος.


Τρίτη 04 Φεβρουαρίου 2003 - 15:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Ενας ασυνήθιστος λάτρης της Τέχνης
 

Ο κατηγορούμενος κρατούσε τα κλοπιμαία στο σπίτι της μαμάς του

Ενας Γάλλος σερβιτόρος, ο οποίος κατηγορείται ότι έκλεψε έργα τέχνης και πίνακες αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, δήλωσε σε ελβετικό δικαστήριο ότι το έκανε γιατί είναι λάτρης της Τέχνης.


Γοητεύτηκα από την ομορφιά της γυναίκας στον πίνακα και από τα μάτια της
Στεφάν Μπράιτβαϊζερ
Ο Στεφάν Μπράιτβαϊζερ, 32 χρόνων, κατηγορείται ότι έκλεψε συνολικά 69 έργα Τέχνης και πίνακες από μουσεία της Ελβετίας από το 1995.

Ο κατηγορούμενος συνελήφθη το Νοέμβριο του 2001 κοντά στο μουσείο Βάγκνερ στην Ελβετία, λίγες ημέρες αφότου είχε κλέψει ένα κυνηγετικό στιλέτο από το 1584.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ίδιος έχει παραδεχθεί ότι έχει κλέψει όλα τα έργα Τέχνης για τα οποία κατηγορείται.

«Ανακριβείς»... περιγραφές

Μετά τη δίκη του στην Ελβετία, όπου αναμένεται να καταδικασθεί σε 10 χρόνια κάθειρξης, ο Στεφάν Μπράιτβαϊζερ, αντιμετωπίζει και άλλες κατηγορίες στη Γαλλία.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της δίκης του, την Τρίτη, ο κατηγορούμενος διέκοψε αρκετές φορές την κατηγορούσα αρχή για να κάνει διορθώσεις στην περιγραφή ενός πίνακα.

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, το πρώτο έργο Τέχνης που έκλεψε στην Ελβετία ήταν ένας μικρός πίνακας του 18ου αιώνα από τον Γερμανό καλλιτέχνη Βίλχεμ Ντίτριχ - πίνακα αξίας 2.100 δολαρίων.

Στη συνέχεια, ο Στεφάν Μπράιτβαϊζερ έκλεψε περισσότερους από 200 πίνακες και έργα Τέχνης από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο.

Η δίκη του συνεχίζεται...


Τρίτη 04 Φεβρουαρίου 2003 - 16:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Αγγλία-Γαλλία παραδέχονται διαφορές
 

Τα χαμόγελα δεν κρύβουν τις διαφορές στις απόψεις των δύο ηγετών

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ και ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, παραδέχθηκαν ότι οι δύο χώρες έχουν διαφορετικές θέσεις στο θέμα του Ιράκ, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους στη Γαλλία.


Σίγουρα υπάρχουν διαφορές, όμως υπάρχουν και πολλά κοινά σημεία
Τόνι Μπλερ
Οι δύο ηγέτες πραγματοποίησαν συνομιλίες στο γαλλικό τουριστικό θέρετρο Τουκέ, σε μία προσπάθεια να αμβλύνουν τις αντιθέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη συνάντησή τους, οι δύο ηγέτες δεν παρέλειψαν να επισημάνουν τη φιλία που συνδέει τις δύο χώρες.

Ο κ. Σιράκ υπογράμμισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Μπλερ πιστεύουν ότι το Ιράκ πρέπει να αφοπλισθεί και ότι μία εκστρατεία πρέπει να έχει την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών.

Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι οι δύο χώρες έχουν διαφορετικές απόψεις για το πως πρέπει να επιλυθεί η κρίση.

Ο πρόεδρος Σιράκ και ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ έχουν εκφράσει την πάγια αντίθεσή τους σε μία στρατιωτική εκστρατεία εναντίον του Ιράκ.

Δικαίωμα βέτο

Πιστεύεται ότι ο κ. Μπλερ, ο οποίος είχε την περασμένη εβδομάδα συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, προσπάθησε να πείσει τον κ. Σιράκ να υποστηρίξει την ιδέα για ένα δεύτερο ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα προβλέπει τη λήψη στρατιωτικών μέτρων κατά του Ιράκ.



Η Γαλλία εκφράζει επιφυλάξεις για την πολιτική Μπους-Μπλερ
Η Γαλλία, η οποία έχει τη δυνατότητα να ασκήσει βέτο εναντίον του ψηφίσματος, έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις και επιθυμεί να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών να συνεχίσουν τις έρευνες τους στο Ιράκ.

Δεν είναι ακόμη σαφές ποια θα είναι η στάση της Γαλλίας αν βρεθεί αντιμέτωπη με ξεκάθαρες επιλογές.

Σύμφωνα με αναλυτές το πιθανότερο είναι να συνταχθεί στο τέλος με τις Ηνωμένες Πολιτείες παρά να διακινδυνεύσει να υπονομευθούν τα Ηνωμένα Έθνη, σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον αποφασίσει να αναλάβει μονομερώς στρατιωτική δράση κατά της Βαγδάτης.

Οι αναλυτές επισημαίνουν επίσης ότι αν η Γαλλία συνεχίσει να αντιτίθεται στην ιδέα του πολέμου, διακινδυνεύει να μην λάβει μέρος στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν πως ο κ. Σιράκ έχει πραγματικές επιφυλάξεις και αναζητεί νέους τρόπους επίλυσης της κρίσης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής επιδεικνύει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από τότε που επανεκλέγη στη θέση του προέδρου και απηλλάγη από την «συγκατοίκηση» με την σοσιαλιστική κυβέρνηση.


Τρίτη 04 Φεβρουαρίου 2003 - 16:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Στροφή 180 μοιρών της Τουρκίας
 

Η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στα σύνορα με το Ιράκ είναι ενισχυμένη

Αλλάζει τη στάση της στο θέμα του Ιράκ η Τουρκία, καθώς ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος, Ρεσέπ Ταϊγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μπορεί να υπονομευθούν εάν η Αγκυρα αρνηθεί να λάβει μέρος σε ενδεχόμενη στρατιωτική εκστρατεία κατά της Βαγδάτης.


Εάν μείνουμε εκτός παιχνιδιού στην αρχή μπορεί να μην είμαστε σε θέση να ελέγξουμε τις εξελίξεις στη συνέχεια, και να διακινδυνεύσει η ίδια μας η ασφάλεια
Ρεσέπ Ταϊγίπ Ερντογάν
Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν πραγματοποιήθηκαν ενώπιον ηγετικών στελεχών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

«Εάν μείνουμε εκτός παιχνιδιού στην αρχή μπορεί να μην είμαστε σε θέση να ελέγξουμε τις εξελίξεις στη συνέχεια, και να διακινδυνεύσει η ίδια μας η ασφάλεια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν, μιλώντας σε ηγετικά στελέχη του κόμματός του.

Ο κ. Ερντογάν σημείωσε παράλληλα ότι προς το παρόν ο Σαντάμ Χουσεϊν δεν έχει συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας για αφοπλισμό.

Συνεδρίαση για το Ιράκ

Παρ' όλα αυτά, απηύθυνε εκκλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες να μην προχωρήσουν σε πόλεμο χωρίς τη συναίνεση της διεθνούς κοινότητας.


Στην Τουρκία έχουν γίνει μαζικές αντι-πολεμικές διαδηλώσεις
Η τουρκική εθνοσυνέλευση αναμένεται να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα για να επιτρέψει στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να σταθμεύσουν στη νοτιοανατολική Τουρκία και για να εγκρίνει την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ασκήσει πιέσεις προς την τουρκική κυβέρνηση, ζητώντας την υποστήριξή της στο θέμα του Ιράκ, καθώς η Τουρκία θεωρείται μία χώρα γεωστρατηγικής σημασίας.

Η τουρκική κυβέρνηση ανησυχεί μήπως ένας πόλεμος στο Ιράκ ενθαρρύνει την κουρδική κοινότητα στο βόρειο Ιράκ να κάνει προσπάθειες για ανεξαρτητοποίηση, προκαλώντας τάσεις απόσχισης και στον κουρδικό πληθυσμό της Τουρκίας.


Τρίτη 04 Φεβρουαρίου 2003 - 17:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Η τελική διάλυση ενός κράτους
 

Το μετα-πολεμικό κράτος του Τίτο δεν υπάρχει πια

Στην τελική ευθεία εισήλθε την Τρίτη η διάλυση της Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας και η αντικατάστασή της από το νέο κράτος της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, καθώς η γιουγκοσλαβική ομοσπονδιακή βουλή ενέκρινε τη συνταγματική διακήρυξη του νέου κράτους.

Η άνοδος και η πτώση της Γιουγκοσλαβίας
1918 - Ιδρυση του Βασιλείου των Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων

1929 - Το βασίλειο μετονομάζεται σε «Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας»

1945 - Ιδρυση κομμουνιστικού κράτους υπό τον Τίτο

Δεκαετία 1990 - Απόσχιση τεσσάρων δημοκρατιών

2003 - Ιδρυση της Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας με μέλη τη Σερβία και το Μαυροβούνιο

«Πρόκειται για την τελευταία πράξη στην ιστορία της Γιουγκοσλαβίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής βουλής, Ντράγκολτζουμπ Μιτσούνοβιτς.

Η άνω βουλή του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου ήταν η πρώτη που ενέκρινε τη διάλυση της ομοσπονδίας με ψήφους 26 υπέρ και επτά κατά. Ακολούθησε η ψηφοφορία στην κάτω βουλή του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου.

Οι δημοκρατίες που ανήκαν κάποτε στο κράτος της Γιουγκοσλαβίας - Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και Σλοβενία - αποσχίσθηκαν από την ομοσπονδία και προέβησαν στην ίδρυση δικών τους κρατών κατά τη δεκαετία του 1990.

Ιστορία

Ο προάγγελος της Γιουγκοσλαβίας ήταν το Βασίλειο των Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων, το οποίο ιδρύθηκε μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.


Ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα παραμένει προς το παρόν πρόεδρος της Σερβίας
Το κράτος της Γιουγκοσλαβίας ιδρύθηκε το 1929, ενώ μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ιδρύθηκε το κομμουνιστικό ομοσπονδιακό κράτος με έξι δημοκρατίες υπό την ηγεσία του Τίτο.

Οι πρώτες αποσχιστικές τάσεις εμφανίσθηκαν μετά την πτώση του κομμουνισμού στην ανατολική Ευρώπη.

Η ανεξαρτησία της Κροατίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης σημαδεύθηκε από τους βίαιους πολέμους των Βαλκανίων κατά τη δεκαετία του 1990.

Η ανεξαρτητοποίηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Σλοβενίας έγινε χωρίς μαζικές συρράξεις.


Τρίτη 04 Φεβρουαρίου 2003 - 14:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Ταϊλάνδη εναντίον ναρκωτικών
 

Περισσότερα από 2.500 άτομα έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής

Τουλάχιστον 23 άτομα σκοτώθηκαν στην Ταϊλάνδη μετά την εκστρατεία που εγκαινίασε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.


Η διακίνηση ναρκωτικών στην Ταϊλάνδη λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις
Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, ενώ 19 ακόμη άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές.

Η νέα εκστρατεία εγκαινιάσθηκε από τον πρωθυπουργό της χώρας, Τακσίν Σιναβάτρα, ο οποίος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, πριν από δύο χρόνια, είχε υποσχεθεί να λάβει μέτρα κατά του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

Μέχρι στιγμής, ο κ. Σιναβάτρα δεν είχε παρουσιάσει επαρκές έργο για το εν λόγω θέμα - σύμφωνα τουλάχιστον με τους επικριτές του - αλλά πρόσφατα διέταξε τις αστυνομικές αρχές να εγκαινιάσουν μία εκστρατεία κατά των εμπόρων ναρκωτικών.

Επικρίσεις

Η αστυνομία της χώρας αναφέρει ότι τουλάχιστον 2.500 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Οι αστυνομικές αρχές υποστηρίζουν ότι τα περισσότερα από τα 23 θύματα σκοτώθηκαν από αντίπαλες συμμορίες και όχι από αστυνομικούς.

Ωστόσο, οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων πιστεύουν ότι οι αστυνομικές αρχές εφαρμόζουν ατύπως παράνομες τακτικές εναντίον υπόπτων για διακίνηση ναρκωτικών.

Η κυβέρνηση της χώρας έχει ήδη εκτελέσει δεκάδες καταδικασθέντες εμπόρους ναρκωτικών από το 2001 και μετά.


Τρίτη 04 Φεβρουαρίου 2003 - 12:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Γαλλοβρετανική σύνοδος για το Ιράκ
 

Τα χαμόγελα δεν κρύβουν τις διαφορές στις απόψεις των δύο ηγετών

Συνομιλίες για το θέμα του Ιράκ πραγματοποιούν σήμερα στη Γαλλία ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, σε μία προσπάθεια να αμβλύνουν τις αντιθέσεις που υπάρχουν για το θέμα ανάμεσα στις δύο χώρες.


Εάν επιδείξουμε αδυναμία τώρα, κανείς δεν θα μας πιστεύει όταν θα θέλουμε να φανούμε δυνατοί στο μέλλον
Τόνι Μπλερ
Ανάμεσα στα ζητήματα που θα εγείρουν οι δύο ηγέτες στο γαλλικό τουριστικό θέρετρο Τουκέ είναι επίσης το θέμα της μετανάστευσης, θέματα άμυνας και η πολιτική απέναντι στη Ζιμπάμπουε.

Ωστόσο, το θέμα του Ιράκ αναμένεται να κυριαρχήσει, καθώς ως γνωστόν οι δύο ηγέτες έχουν τελείως διαφορετικές απόψεις για το θέμα.

Η γαλλοβρετανική σύνοδος πραγματοποιείται ενώ στη Βρετανία έγινε γνωστό ότι οι αξιωματούχοι του βρετανικού στρατού έχουν λάβει εντολές προετοιμασίας για τριετή κατοχή στο Ιράκ.

Δικαίωμα βέτο

Πιστεύεται ότι ο κ. Μπλερ, ο οποίος είχε την περασμένη εβδομάδα συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, θα προσπαθήσει να πείσει τον κ. Σιράκ να υποστηρίξει την ιδέα για ένα δεύτερο ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα προβλέπει τη λήψη στρατιωτικών μέτρων κατά του Ιράκ.



Η Γαλλία εκφράζει επιφυλάξεις για την πολιτική Μπους-Μπλερ
Η Γαλλία, η οποία έχει τη δυνατότητα να ασκήσει βέτο εναντίον του ψηφίσματος, έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις και επιθυμεί να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών να συνεχίσουν τις έρευνες τους στο Ιράκ.

Δεν είναι ακόμη σαφές ποια θα είναι η στάση της Γαλλίας αν βρεθεί αντιμέτωπη με ξεκάθαρες επιλογές.

Σύμφωνα με αναλυτές το πιθανότερο είναι να συνταχθεί στο τέλος με τις Ηνωμένες Πολιτείες παρά να διακινδυνεύσει να υπονομευθούν τα Ηνωμένα Έθνη, σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον αποφασίσει να αναλάβει μονομερώς στρατιωτική δράση κατά της Βαγδάτης.

Οι αναλυτές επισημαίνουν επίσης ότι αν η Γαλλία συνεχίσει να αντιτίθεται στην ιδέα του πολέμου, διακινδυνεύει να μην λάβει μέρος στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν πως ο κ. Σιράκ έχει πραγματικές επιφυλάξεις και αναζητεί νέους τρόπους επίλυσης της κρίσης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής επιδεικνύει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από τότε που επανεκλέγη στη θέση του προέδρου και απηλλάγη από την «συγκατοίκηση» με την σοσιαλιστική κυβέρνηση.


Τρίτη 04 Φεβρουαρίου 2003 - 11:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Ενίσχυση δυνάμεων στον Ειρηνικό Ωκεανό
 

Στον Ειρηνικό Ωκεανό θα σταλούν αμερικανικά βομβαρδιστικά

Νέα ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στον Ειρηνικό Ωκεανό εξετάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε μία προσπάθεια να ενισχύσουν τα στρατεύματά τους στη Νότιο Κορέα.


Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Kitty Hawk πρέπει να επιστρέψει στη Μέση Ανατολή
Το υπουργείο Αμύνης στην Ουάσινγκτον δηλώνει ότι η ενίσχυση των δυνάμεων έχει σκοπό να αποτρέψει μία επιθετική στάση από τη Βόρειο Κορέα, σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίσουν μία εκστρατεία εναντίον του Ιράκ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να στείλουν βομβαρδιστικά αεροπλάνα στο νησί Γκουάμ και μαχητικά αεροπλάνα στην Ιαπωνία.

Ωστόσο, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι διέψευσαν τους ισχυρισμούς ότι η ενίσχυση των στρατευμάτων γίνεται λόγω της κρίσης που έχει ξεσπάσει με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας, λέγοντας ότι γίνονται διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης.

Ο ανταποκριτής του BBC στο αμερικανικό Πεντάγωνο θεωρεί ότι σκοπός αυτών των ενεργειών είναι να σταλεί ένα μήνυμα προς τη Βόρειο Κορέα να μην εκμεταλλευθεί μία ενδεχόμενη σύρραξη στο Ιράκ.

Κυρώσεις

Η ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγκ Γιανγκ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας ξέσπασε αρχικώς πέρισυ τον Οκτώβριο.


Εχω εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να πείσω τη Βόρειο Κορέα να συμμορφωθεί
Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας
Εν τω μεταξύ, το ενδεχόμενο ανάληψης δράσης εναντίον της Βορείου Κορέας αναμένεται να εξετάσει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, κατά τη συνεδρίασή της στις 12 Φεβρουαρίου.

Η υπηρεσία αναμένεται να ζητήσει από τα Ηνωμένα Εθνη να εξετάσουν σοβαρά το θέμα της Βορείου Κορέας, η οποία τον περασμένο μήνα αποσύρθηκε από τη Συνθήκη για τη Μη-Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων.

Η συνεδρίαση της αρμόδιας υπηρεσίας μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Βορείου Κορέας, η οποία ήδη βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης εξαιτίας της απομόνωσής της από τη διεθνή κοινότητα.

«Κήρυξη πολέμου»

Η Πιονγκ Γιανγκ έχει επισημάνει στο παρελθόν ότι η επιβολή κυρώσεων ισοδυναμεί με την κήρυξη πολέμου.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, εξέφρασε την ελπίδα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν θα επιβάλλει «οικονομικού τύπου» κυρώσεις.

«Πιστεύω ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα προσπαθήσει να προωθήσει μία ειρηνική λύση», υπογράμμισε ο κ. Μπαραντέι.

Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αισιοδοξούν πως η κρίση με τη Νότιο Κορέα θα επιλυθεί ειρηνικά.


Τρίτη 04 Φεβρουαρίου 2003 - 10:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Γαλλοβρετανική σύνοδος για το Ιράκ
 

Τα χαμόγελα δεν κρύβουν τις διαφορές στις απόψεις των δύο ηγετών

Συνομιλίες για το θέμα του Ιράκ πραγματοποιούν σήμερα στη Γαλλία ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, σε μία προσπάθεια να αμβλύνουν τις αντιθέσεις που υπάρχουν για το θέμα ανάμεσα στις δύο χώρες.


Εάν επιδείξουμε αδυναμία τώρα, κανείς δεν θα μας πιστεύει όταν θα θέλουμε να φανούμε δυνατοί στο μέλλον
Τόνι Μπλερ
Ανάμεσα στα ζητήματα που θα εγείρουν οι δύο ηγέτες στο γαλλικό τουριστικό θέρετρο Λε Τουκέτ είναι επίσης το θέμα της μετανάστευσης, θέματα άμυνας και η πολιτική απέναντι στη Ζιμπάμπουε.

Ωστόσο, το θέμα του Ιράκ αναμένεται να κυριαρχήσει, καθώς ως γνωστόν οι δύο ηγέτες έχουν τελείως διαφορετικές απόψεις για το θέμα.

Η γαλλοβρετανική σύνοδος πραγματοποιείται ενώ στη Βρετανία έγινε γνωστό ότι οι αξιωματούχοι του βρετανικού στρατού έχουν λάβει εντολές προετοιμασίας για τριετή κατοχή στο Ιράκ.

Δικαίωμα βέτο

Πιστεύεται ότι ο κ. Μπλερ, ο οποίος είχε την περασμένη εβδομάδα συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, θα προσπαθήσει να πείσει τον κ. Σιράκ να υποστηρίξει την ιδέα για ένα δεύτερο ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα προβλέπει τη λήψη στρατιωτικών μέτρων κατά του Ιράκ.



Η Γαλλία εκφράζει επιφυλάξεις για την πολιτική Μπους-Μπλερ
Η Γαλλία, η οποία έχει τη δυνατότητα να ασκήσει βέτο εναντίον του ψηφίσματος, έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις και επιθυμεί να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών να συνεχίσουν τις έρευνες τους στο Ιράκ.

Δεν είναι ακόμη σαφές ποια θα είναι η στάση της Γαλλίας αν βρεθεί αντιμέτωπη με ξεκάθαρες επιλογές.

Σύμφωνα με αναλυτές το πιθανότερο είναι να συνταχθεί στο τέλος με τις Ηνωμένες Πολιτείες παρά να διακινδυνεύσει να υπονομευθούν τα Ηνωμένα Έθνη, σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον αποφασίσει να αναλάβει μονομερώς στρατιωτική δράση κατά της Βαγδάτης.

Οι αναλυτές επισημαίνουν επίσης ότι αν η Γαλλία συνεχίσει να αντιτίθεται στην ιδέα του πολέμου, διακινδυνεύει να μην λάβει μέρος στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν πως ο κ. Σιράκ έχει πραγματικές επιφυλάξεις και αναζητεί νέους τρόπους επίλυσης της κρίσης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής επιδεικνύει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από τότε που επανεκλέγη στη θέση του προέδρου και απηλλάγη από την «συγκατοίκηση» με την σοσιαλιστική κυβέρνηση.


Τρίτη 04 Φεβρουαρίου 2003 - 10:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Εντολές για κατοχή στο Ιράκ
 

Ο βρετανικός στρατός μπορεί να παραμείνει στο Ιράκ για χρόνια

Εντολές προετοιμασίας για τριετή κατοχή στο Ιράκ, σε περίπτωση στρατιωτικής εκστρατείας στη Βαγδάτη, έχουν λάβει υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι του βρετανικού στρατού, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC.


Από όλα όσα ακούω, πιστεύω ότι η σύρραξη θα είναι σύντομη και πιθανότατα πολύ βίαιη
Πάτρικ Μέρσερ, Βρετανός βουλευτής
Σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, οι Βρετανοί στρατιώτες που πηγαίνουν στο Κουβέιτ θα αναλάβουν κυρίως ειρηνευτικές αποστολές και δεν αναμένεται να λάβουν μέρος σε μάχες της πρώτης γραμμής.

Ο αναλυτής αμυντικών θεμάτων του BBC αναφέρει ότι πολλά μέλη των ένοπλων δυνάμεων της Βρετανίας πιστεύουν ότι η περίοδος μετά έναν πόλεμο στο Ιράκ θα είναι ακόμη πιο δύσκολη και από τον ίδιο τον πόλεμο.

Πιστεύεται ότι έπειτα από έναν πόλεμο στο Ιράκ, η χώρα θα χωρισθεί σε τομείς - όπως συνέβη στο Κοσσυφοπέδιο. Η Βρετανία αναμένεται να έχει υπό την επίβλεψή της τουλάχιστον έναν από αυτούς τους τομείς.

«Μακρά παρουσία»

Οι πληροφορίες από τις βρετανικές στρατιωτικές πηγές συγκλίνουν στο γεγονός ότι ο βρετανικός στρατός έχει λάβει εντολές για μία «μακρά παρουσία στο Ιράκ».


Οι «Αρουραίοι της Ερήμου» έχουν λάβει εντολές να προστατεύσουν τα μετόπισθεν του αμερικανικού στρατού
Επιπλέον, ορισμένες μονάδες της Εβδομης Ταξιαρχίας Τεθωρακισμένων - της βρετανικής ταξιαρχίας που είχε πάει στον Περσικό Κόλπο και είναι γνωστή ως οι «Αρουραίοι της Ερήμου» - έχουν λάβει εντολές να προστατεύσουν τα μετόπισθεν του αμερικανικού στρατού σε περίπτωση εισβολής και να αναλάβουν την ευθύνη για τους κρατουμένους.

Ωστόσο, ορισμένες άλλες μονάδες του βρετανικού στρατού μπορεί να λάβουν εντολές για τη διεξαγωγή μαχών στην πρώτη γραμμή του πυρός.

Μέχρι στιγμής περίπου 31.000 Βρετανοί στρατιώτες έχουν σταλεί στον Περσικό Κόλπο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, δήλωσε ενώπιον των Βρετανών βουλευτών τη Δευτέρα ότι η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να υποχωρήσουν στο θέμα του αφοπλισμού του Ιράκ, παρά τις πιέσεις που ασκούνται εναντίον του πολέμου τόσο στο εσωτερικό των χωρών όσο και από το εξωτερικό.


Τρίτη 04 Φεβρουαρίου 2003 - 08:10 ('Ωρα Λονδίνου)
ΟΗΕ: Επιβάλλεται η μείωση της μόλυνσης από υδράργυρο
 

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα επιδεινώνουν το πρόβλημα

Η απειλή στην υγεία από τις εκπομπές υδραργύρου είναι πολύ σοβαρότερη από ότι πιστεύετο μέχρι τώρα, υπογραμμίζει έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον καλεί τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα προκειμένου να περιοριστούν δραστικά οι εκπομπές υδραργύρου.

Η έκθεση επισημαίνει ότι το 70% της ποσότητας υδραργύρου που διαρρέει στην ατμόσφαιρα λόγω των δραστηριοτήτων του ανθρώπου προέρχεται από μονάδες παραγωγής ενέργειας που καίνε λιγνίτη.

Ωστόσο, η τεχνολογία περιορισμού στο ελάχιστο των εκπομπών υπάρχει αλλά δεν χρησιμοποιείται.

Ο υδράργυρος είναι μέταλλο το οποίο διαρρέει στην ατμόσφαιρα από πετρώματα και από εκρήξεις ηφαιστείων.

Από τη στιγμή που θα διαρρεύσει στο περιβάλλον μπορεί να «ταξιδεύσει» μεγάλες αποστάσεις και να μολύνει την ατμόσφαιρα και υδάτινους πόρους.

Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπου που ο υδράργυρος επηρεάζει την υγεία του ανθρώπου είναι με μια από τις οργανικές του μορφές.

Αυτή ήταν η αιτία της ασθένειας Μιναμάτα που εκδηλώθηκε πριν από 50 χρόνια στην Ιαπωνία και προκάλεσε τον θάνατο πάνω από 1500 ανθρώπων που είχαν φάει δηλητηριασμένα από υδράργυρο ψάρια.

Με την οργανική αυτή μορφή, ο υδράργυρος επιτίθεται στο νευρικό σύστημα και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τις εγκύους, τα παιδιά και τα άτομα που καταναλώνουν συχνά ψάρια.

Σύμφωνα με νέες έρευνες ο υδράργυρος συνδέεται και με καρδιοαγγειακά προβλήματα ή προβλήματα του πεπτικού και του θυρεοειδούς.

Μελέτη που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξε ότι σχεδόν 5 εκατομμύρια γυναίκες είχαν στον οργανισμό τους ποσότητα υδραργύρου που υπερέβαινε το επίπεδο που ορίσθηκε ασφαλές από την Υπηρεσία για την Προστασία του Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών.


Τρίτη 04 Φεβρουαρίου 2003 - 05:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Γαλλοβρετανική σύνοδος για το Ιράκ
 

Τα χαμόγελα δεν κρύβουν τις διαφορές στις απόψεις των δύο ηγετών

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, έχουν σήμερα συνομιλίες στις οποίες θα κυριαρχήσει το ζήτημα του Ιράκ.

Στη συνάντηση στο γαλλικό θέρετρο Λε Τουκέ θα συζητηθούν επίσης τα θέματα της ευρωπαϊκής άμυνας και της μετανάστευσης καθώς και η διένεξη για το αν θα πρέπει αν παραταθούν οι κυρώσεις που επέβαλλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ζιμπάμπουε.

Ο κ.Μπλερ, ο οποίος είχε την περασμένη εβδομάδα συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, θα προσπαθήσει να πείσει τον κ.Σιράκ να υποστηρίξει την ιδέα για ένα δεύτερο ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο θα προέβλεπε τη λήψη στρατιωτικών μέτρων κατά του Ιράκ.

Η Γαλλία, που έχει τη δυνατότητα να ασκήσει βέτο στο ψήφισμα, έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις και επιθυμεί να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών να συνεχίσουν τις έρευνες τους στο Ιράκ.

Δεν είναι ακόμη σαφές ποια θα είναι η στάση της Γαλλίας αν βρεθεί αντιμέτωπη με ξεκάθαρες επιλογές. Σύμφωνα με αναλυτές το πιθανότερο είναι να συνταχθεί στο τέλος με τις Ηνωμένες Πολιτείες παρά να διακινδυνεύσει να υπονομευτούν τα Ηνωμένα Έθνη αν η Ουάσινγκτον αποφάσιζε να αναλάβει μονομερώς στρατιωτική δράση κατά της Βαγδάτης.

Οι αναλυτές αυτοί επισημαίνουν επίσης ότι αν η Γαλλία συνεχίσει να αντιτίθεται στην ιδέα του πολέμου, διακινδυνεύει να μην λάβει μέρος στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν πως ο κ.Σιράκ έχει πραγματικές επιφυλάξεις και αναζητεί νέους τρόπους επίλυσης της κρίσης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής επιδεικνύει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από τότε που επανεκλέγει πρόεδρος και επίσης απηλλάγη από την «συγκατοίκηση» με την σοσιαλιστική κυβέρνηση.

Ο κ.Σιράκ, λένε οι αναλυτές, έχει σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα πρέπει να υποστηρίξει τα στρατιωτικά σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών και η διάθεση του αυτή δεν βελτιώθηκε από την επιστολή που υπέγραψαν πίσω από την πλάτη του ο κ.Μπλερ και 7 άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες που ζητούσαν συμπαράταξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πάντως, οι κύριοι Μπλερ και Σιράκ σκοπεύουν σήμερα να αποκαλύψουν τη νέα αμυντική τους πρωτοβουλία η οποία θα δείξει ότι μπορούν να συνεργάζονται αποτελεσματικά.


Τρίτη 04 Φεβρουαρίου 2003 - 07:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Σρέντερ υπόσχεται ότι θα συνεχίσει το έργο του
 

Από τη στιγμή της επανεκλογής του, ο κ. Σρέντερ βρίσκεται υπό πίεση

Ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ορκίστηκε να συνεχίσει την προώθηση των μεταρρυθμίσεων παρά την ήττα του κόμματος του στις εκλογές που έγιναν την Κυριακή στα κρατίδια της Έσσης και Κάτω Σαξονίας.

Οι εκλογές είχαν θεωρηθεί δοκιμή για τη δημοτικότητα του κ.Σρέντερ και της κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων της οποίας ηγείται.

Την Δευτέρα ο κ.Σρέντερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για «μια από τις πιο πικρές ήττες που έχει γνωρίσει».

Ο Γερμανός καγκελάριος είπε επίσης ότι η κυβέρνηση του θα πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να μειώσει το ποσοστό ανεργίας και να βελτιώσει το σύστημα υγείας.

«Θέμα παραίτησης δεν τίθεται» τόνισε ο κ.Σρέντερ ο οποίος υπογράμμισε επίσης πως παραμένει σταθερός στην αντίθεση του να ληφθούν στρατιωτικά μέτρα κατά του Ιράκ.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης διέψευσε φήμες για επικείμενο ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου.

Οι Χριστιανοδημοκράτες πανηγύρισαν με σαμπάνιες
Οι Σοσιαλδημοκράτες του Γκέρχαρντ Σρέντερ απέτυχαν να καταλάβουν την εξουσία στην τοπική κυβέρνηση της Έσσης, ενώ έχασαν την πλειοψηφία που είχαν στην Κάτω Σαξονία - την πατρίδα του κ. Σρέντερ.

Το συντηρητικό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών κατέκτησε την εξουσία στην Κάτω Σαξονία, κερδίζοντας το 49 % των ψήφων, ενώ αύξησε την πλειοψηφία του στην Έσση κερδίζοντας επίσης το 49 % των ψήφων, σύμφωνα με τις τοπικές εφορευτικές επιτροπές.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα αντιπολεμικά συνθήματα του κ.Σρέντερ δεν συγκίνησαν του ψηφοφόρους που ενδιαφέρονται κυρίως για την κατάσταση της οικονομίας, την ανεργία και την αύξηση της φορολογίας.

Αντι-πολεμική εκστρατεία

Ο κ. Σρέντερ είχε στηρίξει την προεκλογική του εκστρατεία στις βουλευτικές εκλογές στην πολιτική του εναντίον του πολέμου στο Ιράκ - πολιτική στην οποία ανταποκρίθηκε θετικά η κοινή γνώμη.


Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Γερμανίας είναι η ανεργία
Στις εκλογές της Κυριακής οι ψηφοφόροι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους προς την κυβέρνηση για θέματα εσωτερικής πολιτικής.

Τα αποτελέσματα στην Έσση και την Κάτω Σαξονία σημαίνουν ότι αυξήθηκε η πλειοψηφία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στην Άνω Βουλή, γεγονός που θα υποχρεώσει τον κ. Σρέντερ να συνεργασθεί με την αντιπολίτευση στην προώθηση νέας νομοθεσίας.

Η επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών, Ανγκελα Μέρκελ, εξέφρασε την ικανοποίησή της με τα αποτελέσματα, λέγοντας ότι καταδεικνύουν πως οι Γερμανοί δεν εγκρίνουν την ανταγωνιστική πολιτική που ακολουθεί ο κ. Σρέντερ προς τις ΗΠΑ.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό μήνυμα τόσο προς τους Ευρωπαίους συμμάχους όσο και προς την αμερικανική κυβέρνηση» δήλωσε η κ. Μέρκελ.


Τρίτη 04 Φεβρουαρίου 2003 - 06:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Θρύλος του ροκ κατηγορείται για φόνο
 

Ο Σπέκτορ ζούσε σε μια υπερπολυτελή έπαυλη στο Λος Άντζελες

Δίωξη για φόνο ασκήθηκε κατά του θρυλικού Αμερικανού παραγωγού δίσκων Φιλ Σπέκτορ μετά την ανακάλυψη του πτώματος γυναίκας στην έπαυλη του στο Λος Άντζελες, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

Ο 62 ετών παραγωγός συνελήφθη στις 5 το πρωί τοπική ώρα στο σπίτι του όπου ανακαλύφθηκε το πτώμα λευκής γυναίκας.

Η ταυτότητα του θύματος θα αποκαλυφθεί αφού η αστυνομία ενημερώσει τους συγγενείς της.

Η αστυνομία απέκλεισε την έπαυλη των 10 δωματίων.

Οι γείτονες είπαν στους δημοσιογράφους ότι δεν είχαν δει τον πολυεκατομμυριούχο, που κατά τα φαινόμενα ζούσε μόνος του, εδώ και αρκετό καιρό.

Το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press μετέδωσε ότι ο δικηγόρος Μάρβιν Μίτσελσον, φίλος του Φιλ Σπέκτορ, δήλωσε πως ο παραγωγός δίσκων εργαζόταν στο γύρισμα ταινίας για τη ζωή του.

Ο κ.Σπέκτορ έγινε διάσημος ως παραγωγός συγκροτημάτων όπως οι Μπητλς και οι Ρονέτ ή τραγουδιστών όπως η Τίνα Τέρνερ.

Θεωρείται πρωτοπόρος στην παραγωγή μουσικής ροκ και έγινε γνωστός για την τεχνική του που ονομάσθηκε «τοίχος ήχων» και βασιζόταν στην πλούσια ενορχήστρωση και χορωδία.

Την τεχνική αυτή υιοθέτησαν πολλά γνωστά συγκροτήματα της δεκαετίας του 1960 όπως οι Κρύσταλς στο τραγούδι τους Da Doo Ron Ron.

Ο κ.Σπέκτορ κέρδισε 2 βραβεία Γκράμι.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.