Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-02-02

  1. Μεγάλη πολιτική ήττα για τον Σρέντερ
  2. Οι επιθεωρητές δέχονται την πρόσκληση του Ιράκ
  3. Γιατί συνετρίβη το Κολούμπια;
  4. Και η Boeing στην έρευνα για το Κολούμπια
  5. Ημέρα πένθους για τις ΗΠΑ
  6. Μεγάλη πολιτική ήττα για τον Σρέντερ
  7. Εθνικό πένθος στο Ισραήλ
  8. Επτά ημέρες σε εικόνες: 26 Ιανουαρίου - 1 Φεβρουαρίου
  9. Μεγάλη έκρηξη στο Λάγος της Νιγηρίας
  10. Εθνικό πένθος στο Ισραήλ
  11. Ημέρα πένθους για τις ΗΠΑ
  12. 40 νεκροί σε σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ζιμπάμπουε
  13. Οι επιθεωρητές δέχονται την πρόσκληση του Ιράκ
  14. Χάος στην Ακτή του Ελεφαντοστού
  15. Ημέρα πένθους για τις ΗΠΑ
  16. Εκτονώνεται η κρίση στην Βενεζουέλα

Δευτέρα 03 Φεβρουαρίου 2003 - 03:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Μεγάλη πολιτική ήττα για τον Σρέντερ
 

Από τη στιγμή της επανεκλογής του, ο κ.Σρέντερ βρίσκεται υπό πίεση

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από τις τοπικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή σε δύο κρατίδια της Γερμανίας, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ υπέστη μια μεγάλη ήττα, πέντε μόλις μήνες έπειτα από την επανεκλογή του στη θέση του καγκελαρίου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Γκέρχαρντ Σρέντερ απέτυχαν να πάρουν την εξουσία στην τοπική κυβέρνηση του Έσσε, ενώ έχασαν την πλειοψηφία που είχαν στην Κάτω Σαξονία - την πατρίδα του κ. Σρέντερ.

Το συντηρητικό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών θεωρείται βέβαιο ότι κατέκτησε την εξουσία στην Κάτω Σαξονία κερδίζοντας το 49 % των ψήφων ενώ αύξησε την πλειοψηφία του στην Έσσε κερδίζοντας επίσης το 49 % των ψήφων, σύμφωνα με τις τοπικές εφορευτικές επιτροπές.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα αντοπολεμικά συνθήματα του κ.Σρέντερ δεν συγκίνησαν του ψηφοφόρους που ενδιαφέρονται κυρίως για την κατάσταση της οικονομίας, την ανεργία και την αύξηση της φορολογίας.

Ο κ. Σρέντερ είχε στηρίξει την προεκλογική του εκστρατεία στις βουλευτικές εκλογές στην πολιτική του εναντίον του πολέμου στο Ιράκ πολιτική στην οποία ανταποκρίθηκε θετικά η κοινή γνώμη.

Στις εκλογές της Κυριακής οι ψηφοφόροι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους προς την κυβέρνηση για θέματα εσωτερικής πολιτικής.

Τα αποτελέσματα στην Έσσε και την Κάτω Σαξονία σημαίνουν επίσης ότι αυξήθηκε η πλειοψηφία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στην Άνω Βουλή γεγονός που θα υποχρεώσει τον κ.Σρέντερ να συνεργάζεται με την αντιπολίτευση στην προώθηση νέας νομοθεσίας.


Δευτέρα 03 Φεβρουαρίου 2003 - 02:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι επιθεωρητές δέχονται την πρόσκληση του Ιράκ
 

Επιθεωρητής των ΗΕ στο Ιράκ.

Το Ιράκ επιθυμει διακαώς να πραγματοποιηθεί πρόοδος στις συνομιλίες που θα έχει με τους επικεφαλείς των επιθεωρητών του ΟΗΕ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, δήλωσε στο BBC ο στρατηγός Χοσάμ Μοχάμεντ Αμίν.

Ωστόσο, ο Ιρακινός αξιωματούχος δεν διευκρήνισε αν μπορεί να πραγματοποιηθεί πρόοδος στα κύρια αιτήματα των επιθεωρητών.

Οι επικεφαλείς των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιρακ απεδέχθησαν την πρόσκληση της Βαγδάτης για περαιτέρω συνομιλίες, πρίν την 14η Φεβρουαρίου, ημέρα κατάθεσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας της δεύτερης έκθεσης τους.

Οι Χανς Μπλιξ και Μωχάμεντ Ελ Μπαραντέι επιστρέφουν στην Βαγδάτη την 8η Φεβρουαρίου.

Έθεσαν όμως ως όρο την στενώτερη συνεργασία των Ιρακινών σε ζητήματα όπως την επιθεώρηση των πτήσεων και την ανάκριση Ιρακινών επιστημόνων.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους προειδοποίησε πως δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία απολύτως κωλυσιεργία εκ μέρους της Βαγδάτης.

Οι επιθεωρητών όπλων εξέδωσαν ανακοίνωση σε έντονο ύφος, το Σάββατο, μετά την άρνηση ενός ακόμα, του 17ου, Ιρακινού επιστήμονα να συνεργασθεί μαζί τους.

Εκπρόσωπος των ΗΕ δήλωσε πως οι κύριοι Μπλιξ και Μπαραντέι "θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να επιτευχθεί ο αφοπλισμός του Ιρακ μέσω των επιθεωρήσεων"

Αιτήματα των επιθεωρητών

Οι δύο άνδρες έχουν συγκεκριμένα αιτήματα για τους Ιρακινούς:

Την επίδοση όλων των στοιχείων για τα όπλα που λείπουν από τον κατάλογο τον οποίο επέδωσαν οι Ιρακινοί στα ΗΕ και ειδικά που ακριβώς βρίσκονται οι ποσότητες του αερίου νεύρων VX και του άνθρακα, των δύο βιολογικών όπλων που πιστευεται ότι έχει αποκρύψει το καθεστώς της Βαγδάτης.

Την ελεύθερη προσέλευση όλων των Ιρακινών επιστημόνων οι οποίοι εκλήθησαν

ί από τους επιθεωρητές προς ανάκριση.

Αποδοχή, από το Ιρακινό καθεστώς, όλων των αναγνωριστικών πτήσεων που πραγματοποιούν τα κατασκοπευτικά αεροπλάνα U2.

Παράταση λίγων εβδομάδων

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους αποφάσισε να μην προχωρήσει σε επίθεση περιμένοντας στο ενδιάμεσο διάστημα να υπάρξει ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αυτό άφησε να εννοηθεί ο κ. Μπους κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τονυ Μπλερ, μετά την συνάντηση που είχαν την Παρασκευή στον Λευκό Οικο.

Πάντως, και οι δύο ηγέτες ήταν σκληροί στις αναφορές τους στο Ιρακ, επιμένοντας ότι για το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν έχει φθάσει η ώρα της κρίσεως.

Μάλιστα ο Τζορτζ Μπους δεν παρέλειψε να επαναλάβει πως οι ΗΠΑ δεν θα διστάσουν να προχωρήσουν έστω και μόνες, δίχως την στηριξη των Ηνωμένων Εθνών, σε πόλεμο αν ο Σανταμ δεν αφοπλισθεί και δεν συμφωνήσει να αυτοεξορισθεί.

Βρετανοί διπλωμάτες επισημαίνουν πως τις επομενες κρίσιμες εβδομάδες ο Τόνι Μπλερ θα αποδυθεί σε διπλωματικό μαραθώνιο για να πείσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και τον Γαλλογερμανικό άξονα να συνταχθούν με την Ουάσινκτον.

Προειδοποίησεις προς Βαγδάτη

"Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά και δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμμιά καθυστέρηση ή απόπειρα αποπροσανατολισμού από πλευράς Βαγδάτης. Αν χρειασθεί θα δράσουμε δίχως ψήφισμα των Η.Ε" δήλωσε κατά την κοινή συνέντευξη τύπου ο Τζόρτζ Μπούς, καταλήγοντας:

"Η Βαγδάτη δεν αφοπλίζεται και παραμένει ένας μεγάλος κίνδυνος για την ανθρωπότητα".

Αναφερόμενος στο αν θα αναληφθεί δράση και πότε ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε:

"Κάνουμε ότι είναι διπλωματικά δυνατόν για να εξασφαλίσουμε την διεθνή στήριξη στην εκστρατεία μας κατά του Σαντάμ. Αν τα Η.Ε προχωρήσουν στην ψήφιση μιας δεύτερης απόφασης, θα είναι το ιδανικώτερο. Αν όχι, εμείς θεωρούμε πως ή πρώτη απόφαση, το ψηφισμα 1441, για τον αφοπλισμό του Ιράκ, καλύπτει και το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης".

"Το ζήτημα θα λυθεί σε εβδομάδες και όχι μήνες" υπογράμμισε ο Τζόρτζ Μπούς.



Δευτέρα 03 Φεβρουαρίου 2003 - 02:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Γιατί συνετρίβη το Κολούμπια;
 

Επιστήμονες της ΝΑΣΑ εξετάζουν τα συντρίμια του Κολούμπια

Μετά την είσοδο του στην ατμόσφαιρα της Γης είναι πολύ πιθανό το διαστημικό λεωφορείο Κολούμπια να έχασε μέρος του θερμοπροστατευτικού περιβλήματος του, δήλωσαν σε συνέντευξη τύπου αξιωματούχοι της ΝΑΣΑ.

Τα στοιχεία που αναλύουν οι ειδικοί δείχνουν ότι στην ανατολική πλευρά του διαστημικού λεωφορείου είχε αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία την ώρα που περνούσε πάνω από την Καλιφόρνια και το Νέο Μεξικό.

Ο διευθυντής του προγράμματος διαστημικών λεωφορείων, Ρον Ντίτεμορ, προειδοποίησε πάντως ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να καταλήξουν οι ειδικοί σε συμπεράσματα για τα αίτια της συντριβής του Κολούμπια.

Τρείς διαφορετικές έρευνες έχουν ξεκινήσει στις ΗΠΑ για να εντοπισθούν οι αιτίες της συντριβής του διαστημικού λεωφορείου το οποίο διελύθη το Σάββατο στον αέρα πάνω από το Τέξας, ενώ ήδη είχε αρχίσει η διαδικασία προσγείωσης.


Ένα κομμάτι του μονωτικού συστήματος έπεσε πάνω στην αριστερή πλευρά του Κολούμπια λίγο μετά την εκτόξευση του

Η Αμερικανική κυβέρνηση συνέστησε μια ανεξάρτητη επιτροπή η οποία θα συντονίζει όλη την διαδικασία των ερευνών.

Ερευνες, επίσης, ανακοίνωσαν ότι αναλαμβάνουν η ΝΑΣΑ και το Αμερικανικό Κονγκρέσο.

Οι τελευταίες τραγικές στιγμές

Το Κολούμπια ταξίδευε με ταχύτητα δεκαοκτώ φορές μεγαλύτερη από αυτήν του ήχου και βρισκόταν σε πορεία προσγείωσης όταν οι τεχνικοί της ΝΑΣΑ, που κατέγραφαν λεπτό προς λεπτό την πορεία του διαστημοπλοίου και βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με το πλήρωμα, σημείωσαν δυσλειτουργίες των μετρητών θερμοκρασίας που βρίσκονται στο υδραυλικό σύστημα του αριστερού φτερού.

Σε δευτερόλεπτα, οι μετρητές θερμοκρασίας από τα υπόλοιπα σημεία του διαστημόπλοιου είχαν σταματήσει να ανταποκρίνονται στα μηχανήματα ελέγχου.

Οι μηχανικοί της ΝΑΣΑ έστειλαν μήνυμα στο πλήρωμα και ζήτησαν να ανταποκριθούν.

Μετά από μια μακρά σιγή, ο πιλότος του Κολούμπια, διοικητής Ρικ Χάσμπάντ, άρχισε να αναγνωρίζει τα μηνύματα και να ανταποκρίνεται, αλλά μετά από δύο λέξεις η φωνή του χάθηκε.

Ήταν οι τελευταίες του λέξεις. Κλάσματα του δευτερολέπτου μετά, το Κολούμπια κατακερματίσθηκε στον αέρα και τα κομμάτια του σκορπίσθηκαν στο έδαφος.

Ανθρώπινα μέλη

Η αστυνομία του Τέξας ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν ανθρώπινα μέλη στις ανατολικές περιοχές της Πολιτείας.

Αξιωματούχοι της ΝΑΣΑ ανακοίνωσαν ότι ανακαλύφθηκαν μέλη που ανήκουν και στους 7 αστροναύτες του Κολούμπια.

Το σχολικό συγκρότημα της περιοχής έχει μετατραπεί σε νεκροτομείο.

Κομμάτια του Κολούμπια έπεσαν στο Τέξας αλλά και την γειτονική Λουιζιάνα.

Το μέγεθός τους κυμαίνεται από μικρά κομματάκια έως τεράστιους μεταλλικούς όγκους που φθάνουν στο μέγεθος ενός αυτοκινήτου.

Εκπρόσωπος της ΝΑΣΑ, είπε ότι κάθε μικρό ή μεγάλο κομμάτι του Κολούμπια ακόμα και η σκόνη του θα περάσουν από μικροσκόπιο.

Εντωμεταξύ, η αστυνομία εξετάζει κατηγορίες ότι επιτήδειοι έχουν συλλέξει κομμάτια του διαστημικού λεωφορείου τα οποία τα πουλούν από ιστοσελίδες του ίντερνετ.

Μηνύματα συμπαράστασης

Καθώς στις ΗΠΑ κυριαρχεί ατμόσφαιρα πένθους, πολλές χώρες έσπευσαν να στείλουν συλλυπητήρια μηνύματα.

Μεταξύ των πρώτων που απέστειλαν μηνύματα ήταν η Βρετανία, η Γαλλία, το Ισραήλ και η Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Κίνας Ζιανγκ Ζεμίν έστειλε προσωπικό μήνυμα στον Τζορτζ Μπους.

Συλλυπητήρια έστειλε ακόμα και η Κούβα, που δεν διατητηρεί τις αρμονικώτερες σχέσεις με την Ουάσινκτον.

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος 2ος, προσευχήθηκε στο Βατικανό για τις ψυχές των χαμένων αστροναυτών.

Οι σημαίες σε όλα τα κρατικά κτίρια των ΗΠΑ είναι μεσίστιες ενώ σε μήνυμα του ο Τζορτζ Μπους χαρακτήρισε την απώλεια του Κολούμπια "εθνική τραγωδία".

Προθυμοποιείται η Ρωσία

Η Ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος προσεφέρθη να βοηθήσει την ΝΑΣΑ στο έργο της έρευνας για τις αιτίες της συντριβής του Κολούμπια.

Αναλυτές θεωρούν πως το μέλλον του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού είναι αβέβαιο αφού τα Αμερικανικά διαστηματικά λεωφορεία ήταν το βασικό μέσο ανεφοδιασμού του.

Μετά την απώλεια του Κολούμπια, η NASA διαθέτει μόνο δύο διαστημικά λεωφορεία.

Να σημειωθεί, ότι μετά την πτώση του Τσάλλεντζερ, του πρώτου διαστημικού λεωφορείου, το 1986, οι ΗΠΑ εξαναγκάσθηκαν να αναθεωρήσουν ριζικά την πολιτική τους στον τομέα της εξερεύνησης του διαστήματος.

Μετά την τραγωδία του Κολούμπια, και άλλες χώρες θα αναγκασθούν να επανεξετάσουν την πολιτική τους στο θέμα αυτό.


Κυριακή 02 Φεβρουαρίου 2003 - 19:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Και η Boeing στην έρευνα για το Κολούμπια
 

Η Boeing μπήκε στον τομέα της κατασκευής διαστημικών λεωφορείων το 1996

H Boeing, η μεγάλη αμερικανική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών, που τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο κατασκευαστή της NASA ανακοίνωσε ότι πρόκειται να κάνει 'ό,τι είναι δυνατόν' ώστε να βοηθήσει στην έρευνα των αιτίων του ατυχήματος του Σαββάτου.

Το Κολούμπια είχε κατασκευαστεί από την εταιρεία Rockwell International, την οποία εξαγόρασε η Boeing το 1996.

Οι αναλυτές δεν μπορούν με βεβαιότητα να πουν αν οι εξελίξεις θα επηρρεάσουν το άμεσο μέλλον της εταιρείας, είναι όμως σαφές ότι οι νέες παραγγελίες της NASA θα παγώσουν για λίγο καιρό.

Αναλυτές της βιομηχανίας τόνιζαν εχθές ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξει παραγγελία για ένα ίσως και δύο νέα διαστημικά λεωφορεία, που θα αντικαταστήσουν το Κολούμπια.

'Με το διεθνή διαστημικό σταθμό και το πρόγραμμα άλλων αποστολών που έχουν, δεν έχουν και άλλη επιλογή από το να συνεχίσουν', επεσήμανε παράγοντας του χώρου.

Πτώση εσόδων

Η Boeing αναλαμβάνει κάθε χρόνο από τη NASA συμβόλαια ύψους 2 δις δολλαρίων, κάτι που αντιστοιχεί σε 4% του ετήσιου κύκλου εργασιών της.

Αξίζει να υπενθυμισθεί ότι η Boeing αντιμετωπίζει ήδη μεγάλη πτώση των εσόδων της, ως αποτέλεσμα των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Από τότε και έως σήμερα η εταιρεία έχει απολύσει πάνω από 30.000 εργαζομένους καθώς έπεσε δραματικά η ζήτηση για νέα αεροσκάφη.

Εντούτοις το ατύχημα του Σαββάτου αναμένεται ότι δεν θα έχει


Κυριακή 02 Φεβρουαρίου 2003 - 20:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Ημέρα πένθους για τις ΗΠΑ
 

Επιστήμονες της ΝΑΣΑ εξετάζουν τα συντρίμια του Κολούμπια

Τρείς διαφορετικές έρευνες έχουν ξεκινήσει στις ΗΠΑ για να εντοπισθούν οι αιτίες της συντριβής του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια το Σάββατο διελύθη στον αέρα πάνω από το Τέξας, ενώ ήδη είχε αρχίσει η διαδικασία προσγείωσης.

Η Αμερικανική κυβέρνηση συνέστησε μια ανεξάρτητη επιτροπή η οποία θα συντονίζει όλη την διαδικασία των ερευνών.

Ερευνες, επίσης, ανακοίνωσαν ότι αναλαμβάνουν η ΝΑΣΑ και το Αμερικανικό Κονγκρέσο.

Οι τελευταίες τραγικές στιγμές

Το Κολούμπια ταξίδευε με ταχύτητα δεκαοκτώ φορές μεγαλύτερη από αυτήν του ήχου και βρισκόταν σε πορεία προσγείωσης όταν οι τεχνικοί της ΝΑΣΑ, που κατέγραφαν λεπτό προς λεπτό την πορεία του διαστημοπλοίου και βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με το πλήρωμα, σημείωσαν δυσλειτουργίες των μετρητών θερμοκρασίας που βρίσκονται στο υδραυλικό σύστημα του αριστερού φτερού.

Σε δευτερόλεπτα, οι μετρητές θερμοκρασίας από τα υπόλοιπα σημεία του διαστημόπλοιου είχαν σταματήσει να ανταποκρίνονται στα μηχανήματα ελέγχου.

Οι μηχανικοί της ΝΑΣΑ έστειλαν μήνυμα στο πλήρωμα και ζήτησαν να ανταποκριθούν.

Μετά από μια μακρά σιγή, ο πιλότος του Κολούμπια, διοικητής Ρικ Χάσμπάντ, άρχισε να αναγνωρίζει τα μηνύματα και να ανταποκρίνεται, αλλά μετά από δύο λέξεις η φωνή του χάθηκε.

Ήταν οι τελευταίες του λέξεις. Κλάσματα του δευτερολέπτου μετά, το Κολούμπια κατακερματίσθηκε στον αέρα και τα κομμάτια του σκορπίσθηκαν στο έδαφος.

Ανθρώπινα μέλη

Η αστυνομία του Τέξας ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν ανθρώπινα μέλη στις ανατολικές περιοχές της Πολιτείας.

Είναι βέβαιο ότι ανήκουν στους αστροναύτες.

Το σχολικό συγκρότημα της περιοχής έχει μετατραπεί σε νεκροτομείο.

Κομμάτια του Κολούμπια έπεσαν στο Τέξας αλλά και την γειτονική Λουιζιάνα.

Το μέγεθός τους κυμαίνεται από μικρά κομματάκια έως τεράστιους μεταλλικούς όγκους που φθάνουν στο μέγεθος ενός αυτοκινήτου.

Εκπρόσωπος της ΝΑΣΑ, είπε ότι κάθε μικρό ή μεγάλο κομμάτι του Κολούμπια ακόμα και η σκόνη του θα περάσουν από μικροσκόπιο.

Εντωμεταξύ, η αστυνιμία εξετάζει κατηγορίες ότι επιτήδειοι έχουν συλλέξει κομμάτια του διαστημικού λεωφορείου τα οποία τα πουλούν από ιστοσελίδες του ίντερνετ.

Μηνύματα συμπαράστασης

Καθώς στις ΗΠΑ κυριαρχεί ατμόσφαιρα πένθους, πολλές χώρες έσπευσαν να στείλουν συλλυπητήρια μηνύματα.

Μεταξύ των πρώτων που απέστειλαν μηνύματα ήταν η Βρετανία, η Γαλλία, το Ισραήλ και η Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Κίνας Ζιανγκ Ζεμίν έστειλε προσωπικό μήνυμα στον Τζορτζ Μπους.

Συλλυπητήρια έστειλε ακόμα και η Κούβα, που δεν διατητηρεί τις αρμονικώτερες σχέσεις με την Ουάσινκτον.

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος 2ος, προσευχήθηκε στο Βατικανό για τις ψυχές των χαμένων αστροναυτών.

Οι σημαίες σε όλα τα κρατικά κτίρια των ΗΠΑ είναι μεσίστιες ενώ σε μήνυμα του ο Τζορτζ Μπους χαρακτήρισε την απώλεια του Κολούμπια "εθνική τραγωδία".

Προθυμοποιείται η Ρωσία

Η Ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος προσεφέρθη να βοηθήσει την ΝΑΣΑ στο έργο της έρευνας για τις αιτίες της συντριβής του Κολούμπια.

Οι Ρώσοι είπαν επίσης πως η εκτόξευση ενός ρωσικού μεταγωγικού διαστημόπλοιου προορισμός του οποίου είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός θα γίνει σήμερα (Κυριακή) όπως είχε προγραμματισθεί.

Αναλυτές θεωρούν πως το μέλλον του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού είναι αβέβαιο αφού τα Αμερικανικά διαστηματικά λεωφορεία ήταν το βασικό μέσο ανεφοδιασμού του.

Μετά την απώλεια του Κολούμπια, η NASA διαθέτει μόνο δύο διαστημικά λεωφορεία.

Να σημειωθεί, ότιν μετά την πτώση του Τσάλλεντζερ, του πρώτου διαστημικού λεωφορείου, το 1986, οι ΗΠΑ εξαναγκάσθηκαν να αναθεωρήσουν ριζικά την πολιτική τους στον τομέα της εξερεύνησης του διαστήματος.

Μετά την τραγωδία του Κολούμπια, και άλλες χώρες θα αναγκασθούν να επανεξετάσουν την πολιτική τους στο θέμα αυτό.


Κυριακή 02 Φεβρουαρίου 2003 - 18:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Μεγάλη πολιτική ήττα για τον Σρέντερ
 

Από τη στιγμή της επανεκλογής του, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ βρίσκεται υπό πίεση

Σύμφωνα με τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα από τις τοπικές εκλογές που διεξάγονται σε δύο κρατίδια της Γερμανίας, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ υπέστη μια μεγάλη ήττα, πέντε μόλις μήνες έπειτα από την επανεκλογή του στη θέση του καγκελαρίου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Οι προβολές των αναλυτών της κρατικής τηλεόρασης δείχνουν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες του Γκέρχαρντ Σρέντερ απέτυχαν να πάρουν την εξουσία στην τοπική κυβέρνηση του Έσσε, ενώ έχασαν την πλειοψηφία που είχαν στην Κάτω Σαξονία - την πατρίδα του κ. Σρέντερ.

Ο κ. Σρέντερ είχε στηρίξει την προεκλογική εκστρατεία σε μηνύματα για την πολιτική του εναντίον του πολέμου, που όπως φαίνεται βρίσκουν τη θετική ανταπόκριση της κοινής γνώμη. Όμως οι ψηφοφόροι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους προς την κυβέρνηση για θέματα εσωτερικής πολιτικής, όπως η αύξηση των φόρων και της ανεργίας.


Κυριακή 02 Φεβρουαρίου 2003 - 18:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Εθνικό πένθος στο Ισραήλ
 

Συμπαράσταση του Σαρόν στις οικογένειες των αστροναυτών

"Το Ισραήλ θα εξολουθεί να στέλνει ανθρώπους στο διάστημα" δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν, σε συνάντηση με τους Υπουργούς της κυβέρνησης του, στην οποία παρεβρέθη και ο αμερικανός πρέσβυς στο Ισραήλ.

"Οι εφτά αστροναύτες πλήρωσαν με τη ζωή τους το τίμημα της προσπάθειας του άνθρώπου να εξερευνήσει τα άδυτα του διαστήματος" σημείωσε ο κ. Σαρόν.

Το Ισραήλ πενθεί τον πρώτο Ισραηλινό αστροναύτη.

Οι σημαίες σε ολόκληρη την χώρα κυματίζουν μεσίστιες και τα ραδιόφωνα παίζουν κλασσική μουσική, τιμώντας με τον τρόπο αυτό την μνήμη του 48χρονου Ιλάν Ραμόν, του ισραηλινού σμηναγού που ανήκε στο πλήρωμα του Κολούμπια.


Κυριακή 02 Φεβρουαρίου 2003 - 15:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Επτά ημέρες σε εικόνες: 26 Ιανουαρίου - 1 Φεβρουαρίου
 


Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράζουν την αντίθεσή τους σε ενδεχόμενο πόλεμο στο Ιράκ. Με το δικό τους τρόπο


Τορίνο: Τελευταίο αντίο στον Τζιάννι Ανιέλι, τον πατριάρχη της οικογενείας που ελέγχει τη Fiat


Τούρτα αφιερωμένη από τους μαθητές στο Νυδρί στην Αθηνά Ωνάση που έγινε 18 ετών


Σεισμός που μετρήθηκε στους 6,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ χτύπησε την πόλη Πουλουμούρ στην ανατολική Τουρκία


Μπορεί το χιόνι να προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στη βόρεια Γαλλία, στις Άλπεις και στα Πηρυναία, αλλά έντυσε στα λευκά και τα ανάκτορα των Βερσαλλιών


Άνδρες γιορτάζουν το ετήσιο καρναβάλι του 'Ζανμπατζάρ' στο βασκικό χωριό Ιτουρέν, στη βόρεια Ισπανία, φορώντας προβιές και ειδικά καπέλα


Κυριακή 02 Φεβρουαρίου 2003 - 16:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Μεγάλη έκρηξη στο Λάγος της Νιγηρίας
 

Πλήθη άρχισαν να συρρέουν στον τόπο των εκρήξεων

Ισχυρή έκρηξη συγκλονισε το κέντρο της πρωτευουσας της Νιγηρίας Λάγος προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον είκοσι ανθρώπων και μεγάλες υλικές ζημιές.

Τουλάχιστον δύο κτίρια καταστράφηκαν από την έκρηξη, το ένα από τα οποία το τετραώροφο κτίριο μιας τράπεζας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχουν τουλάχιστον 20 νεκροί. Κάποιοι από αυτούς ποδοπατήθηκαν καθώς ο κόσμος έτρεχε πανικόβλητος προς την έξοδο.Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC ο αριθμός των θυμάτων υπάρχουν φόβοι ότι είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλοί έχουν εγκλωβιστεί μέσα στα συντρίμμια.

Στην περιοχή επικρατεί πανδαιμόνιο, καθώς περαστικοί άρχισαν να συρρέουν αμέσως μετά την έκρηξη, από περιέργεια ή για να βρουν αντικείμενα αξίας και χρήματα στα συντρίμμια, και οι αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα για να διαλύσουν το πλήθος.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό τί προκάλεσε την έκρηξη, αν πρόκειται για ατύχημα ή εγκληματική ενέργεια.


Κυριακή 02 Φεβρουαρίου 2003 - 13:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Εθνικό πένθος στο Ισραήλ
 

Συμπαράσταση του Σαρόν στις οικογένειες των αστροναυτών

"Το Ισραήλ θα εξολουθεί να στέλνει ανθρώπους στο διάστημα" δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν, σε συνάντηση με τους Υπουργούς της κυβέρνησης του, στην οποία παρεβρέθη και ο αμερικανός πρέσβυς στο Ισραήλ.

"Οι εφτά αστροναύτες πλήρωσαν με τη ζωή τους το τίμημα της προσπάθειας του άνθρώπου να εξερευνήσει τα άδυτα του διαστήματος" σημείωσε ο κ. Σαρόν.

Το Ισραήλ πενθεί τον πρώτο Ισραηλινό αστροναύτη που είχε άδοξο τέλος.

Οι σημαίες σε ολόκληρη την χώρα είναι μεσίστιες και τα ραδιόφωνα παίζουν κλασσική μουσική, τιμώντας με τον τρόπο αυτό την μνήμη του 48χρονου Ιλάν Ραμόν, του ισραηλινού σμηναγού που ανήκε στο πλήρωμα του Κολούμπια.


Κυριακή 02 Φεβρουαρίου 2003 - 07:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Ημέρα πένθους για τις ΗΠΑ
 

Επιστήμονες της ΝΑΣΑ εξετάζουν τα συντρίμια του Κολούμπια

Τρείς διαφορετικές έρευνες έχουν ξεκινήσει στις ΗΠΑ για να εντοπισθούν οι αιτίες της συντριβής του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια.

Το Κολούμπια διελύθη στον αέρα, κατά την διαδικασία προσγείωσης του σκοτώνοντας και τους επτά αστροναύτες που επέβαιναν σε αυτό.

Η Αμερικανική κυβέρνηση συνέστησε μια ανεξάρτητη επιτροπή η οποία θα συντονίζει όλη την διαδικασία των ερευνών.

Ερευνες, επίσης, ανακοίνωσαν ότι αναλαμβάνουν η ΝΑΣΑ και το Αμερικανικό Κονγκρέσο.

Οι τελευταίες τραγικές στιγμές

Το Κολούμπια ταξίδευε με ταχύτητα δεκαοκτώ φορές μεγαλύτερη από αυτή του ήχου και βρισκόταν σε πορεία προσγείωσης όταν οι τεχνικοί της ΝΑΣΑ που κατέγραφαν λεπτό προς λεπτό την πορεία του διαστημοπλοίου και βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με το πλήρωμα, σημείωσαν μια διακοπή των μετρητών θερμοκρασίας που βρίσκονται στο υδραυλικό σύστημα του αριστερού φτερού.

Σε δευτερόλεπτα, οι μετρητές θερμοκρασίας από τα υπόλοιπα σημεία του διαστημόπλοιου είχαν σταματήσει να ανταποκρίνονται στα μηχανήματα ελέγχου.

Οι μηχανικοί της ΝΑΣΑ έστειλαν μήνυμα στο πλήρωμα και ζήτησε να ανταποκριθούν.

Μετά από μια μακρά σιγή, ο πιλότος του Κολούμπια, διοικητής Ρικ Χάσμπάντ, άρχισε να αναγνωρίζει τα μηνύματα και να ανταποκρίνεται, αλλά μετά από δύο λέξεις η φωνή του χάθηκε.

Ήταν οι τελευταίες του λέξεις. Κλάσματα του δευτερολέπτου μετά, το Κολούμπια κατακερματίσθηκε στον αέρα και τα κομμάτια του σκορπίσθηκαν στο έδαφος.

Ανθρώπινα μέλη

Η αστυνομία του Τέξας ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν ανθρώπινα μέλη στις ανατολικές περιοχές της Πολιτείας.

Είναι βέβαιο ότι ανήκουν στους αστροναύτες.

Το σχολικό συγκρότημα της περιοχής έχει μετατραπεί σε νεκροτομείο.

Κομμάτια του Κολούμπια έπεσαν στο Τέξας αλλά και την γειτονική Λουιζιάνα.

Το μέγεθός τους κυμαίνεται από μικρά κομματάκια έως τεράστιους μεταλλικούς όγκους που φθάνουν στο μέγεθος ενός αυτοκινήτου.

Εκπρόσωπος της ΝΑΣΑ, είπε ότι κάθε μικρό ή μεγάλο κομμάτι του Κολούμπια ακόμα και η σκόνη του θα περάσουν από μικροσκόπιο.

Μηνύματα συμπαράστασης

Καθώς οι ΗΠΑ πενθούν, πολλές χώρες έσπευσαν να στείλουν συλλυπητήρια.

Μεταξύ των πρώτων που απέτειλαν μηνύματα ήταν η Βρετανία, η Γαλλία, το Ισραήλ και η Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Κίνας Ζιανγκ Ζεμίν έστειλε προσωπικό μήνυμα στον Τζορτζ Μπους.

Συλλυπητήρια έστειλε ακόμα και η Κούβα, που δεν διατητηρεί τις αρμονικώτερες σχέσεις με την Ουάσινκτον.

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος 2ος, προσευχήθηκε στο Βατικανό για τις ψυχές των χαμένων αστροναυτών.

Οι σημαίες σε όλα τα κρατικά κτίρια των ΗΠΑ είναι μεσίστιες ενώ σε μήνυμα του ο Τζορτζ Μπους χαρακτήρισε την απώλεια του Κολούμπια "εθνική τραγωδία".

Προθυμοποιείται η Ρωσία

Οι Ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος προσεφέρθη να βοηθήσει την ΝΑΣΑ στο έργο της έρευνας για τις αιτίες της συντριβής του Κολούμπια.

Οι Ρώσοι είπαν επίσης πως η εκτόξευση ενός ρωσικού μεταγωγικού διαστημόπλοιου προορισμός του οποίου είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός θα γίνει σήμερα (Κυριακή) όπως είχε προγραμματισθεί.

Αναλυτές θεωρούν πως το μέλλον του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού είναι αβέβαιο αφού τα Αμερικανικά διαστηματικά λεωφορεία ήταν το βασικό μέσο ανεφοδιασμού του.

Μετά την απώλεια του Κολούμπια, η ΝΑΣΑ διαθέτει μόνο δύο διαστημικά λεωφορεία.

Να σημειωθεί, ότιν μετά την πτώση του Τσάλλεντζερ, του πρώτου διαστημικού λεωφορείου, το 1986, οι ΗΠΑ εξαναγκάσθηκαν να αναθεωρήσουν ριζικά την πολιτική τους στον τομέα της εξερεύνησης του διαστήματος.

Μετά την τραγωδία του Κολούμπια, και άλλες χώρες θα αναγκασθούν να επανεξετάσουν την πολιτική τους στο θέμα αυτό.


Κυριακή 02 Φεβρουαρίου 2003 - 09:38 ('Ωρα Λονδίνου)
40 νεκροί σε σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ζιμπάμπουε
 

Η εκτροχιασθείσα αμαξοστοιχία

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο και άλλοι 60 τραυματισθηκαν από σύγκρουση τραίνων στην δυτική Ζιμπάμπουε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών της Ζιμπάμπουε, η τραγωδία προκλήθηκε από την σύγκρουση επιβατικού και εμπορικού τραίνου το οποίο μετέφερε εύφλεκτα υλικά.

Οι δύο αμαξοστοιχίες έγιναν παρανάλωμα του πυρός με αποτέλεσμα τα περισσότερα πτώματα να είναι μη αναγνωρίσημα.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού των τραυματιών και των υπόλοιπων διασωθέντων κράτησε πολλές ώρες.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών της Ζιμπάμπουε το δυστύχημα προκλήθηκε από ανθρώπινο λάθος.


Κυριακή 02 Φεβρουαρίου 2003 - 08:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι επιθεωρητές δέχονται την πρόσκληση του Ιράκ
 

Επιθεωρητής των ΗΕ στο Ιράκ.

Οι επικεφαλείς των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιρακ απεδέχθησαν την πρόσκληση της Βαγδάτης για περαιτέρω συνομιλίες, πρίν την 14η Φεβρουαρίου, ημέρα κατάθεσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας της δεύτερης έκθεσης τους.

Οι Χανς Μπλιξ και Μωχάμεντ Ελ Μπαραντέι επιστρέφουν στην Βαγδάτη την 8η Φεβρουαρίου.

Θέτουν ως όρο την στενώτερη συνεργασία των Ιρακινών σε ζητήματα όπως την επιθεώρηση των πτήσεων και την ανάκριση Ιρακινών επιστημόνων.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους προειδοποίησε πως δεν πρόκειται να ανεχθεί καμμία απολύτως κωλυσιεργία εκ μέρους της Βαγδάτης.

Οι επιθεωρητών όπλων εξέδωσαν ανακοίνωση σε έντονο ύφος, το Σάββατο, μετά την άρνηση ενός ακόμα , του 17ου, Ιρακινού επιστήμονα να συνεργασθεί μαζί τους.

Εκπρόσωπος των ΗΕ δήλωσε πως οι κύριοι Μπλιξ και Μπαραντέι "θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να επιτευχθεί ο αφοπλισμός του Ιρακ μέσω των επιθεωρήσεων"

Αιτήματα των επιθεωρητών

Οι δύο άνδρες έχουν συγκεκριμένα αιτήματα ΄για τους Ιρακινούς:

Την επίδοση όλων των στοιχείων για τα όπλα που λείπουν από τον κατάλογο τον οποίο επέδωσαν οι Ιρακινοί στα ΗΕ και ειδικά που ακριβώς βρίσκονται οι ποσότητες του αερίου νεύρων VX και του άνθρακα, των δύο βιολογικών όπλων που πιστευεται ότι έχει αποκρύψει το καθεστώς της Βαγδάτης.

Την ελεύθερη προσέλευση όλων των Ιρακινών επιστημόνων οι οποίοι εκλήθησαν

ί από τους επιθεωρητές προς ανάκριση.

Αποδοχή, από το Ιρακινό καθεστώς, όλων των αναγνωριστικών πτήσεων που πραγματοποιούν τα κατασκοπευτικά αεροπλάνα U2

Παράταση λίγων εβδομάδων

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους αποφάσισε να μην προχωρήσει σε επίθεση περιμένοντας στο ενδιάμεσο διάστημα να υπάρξει ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αυτό άφησε να εννοηθεί ο κ. Μπους κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τονυ Μπλερ, μετά την συνάντηση που είχαν την Παρασκευή στον Λευκό Οικο.

Πάντως και οι δύο ηγέτες ήταν σκληροί στις αναφορές τους στο Ιρακ, επιμένοντας ότι για το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν έχει φθάσει η ώρα της κρίσεως.

Μάλιστα ο Τζορτζ Μπους δεν παρέλειψε να επαναλάβει πως οι ΗΠΑ δεν θα διστάσουν να προχωρήσουν έστω και μόνες, δίχως την στηριξη των Ηνωμένων Εθνών, σε πόλεμο αν ο Σανταμ δεν αφοπλισθεί και δεν συμφωνήσει να αυτοεξορισθεί.

Βρετανοί διπλωμάτες επισημαίνουν πως τις επομενες κρίσιμες εβδομάδες ο Τόνι Μπλερ θα αποδυθεί σε διπλωματικό μαραθώνιο για να πείσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και τον Γαλλογερμανικό άξονα να συνταχθούν με την Ουάσινκτον.

Προειδοποίησεις προς Βαγδάτη

"Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά και δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμμιά καθυστέρηση ή απόπειρα αποπροσανατολισμού από πλευράς Βαγδάτης. Αν χρειασθεί θα δράσουμε δίχως ψήφισμα των Η.Ε" δήλωσε κατά την κοινή συνέντευξη τύπου ο Τζόρτζ Μπούς, καταλήγοντας

"Η Βαγδάτη δεν αφοπλίζεται και παραμένει ένας μεγάλος κίνδυνος για την ανθρωπότητα"

Αναφερόμενος στο αν θα αναληφθεί δράση και πότε ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε:

"Κάνουμε ότι είναι διπλωματικά δυνατόν για να εξασφαλίσουμε την διεθνή στήριξη στην εκστρατεία μας κατά του Σαντάμ. Αν τα Η.Ε προχωρήσουν στην ψήφιση μιας δεύτερης απόφασης, θα είναι το ιδανικώτερο. Αν όχι, εμείς θεωρούμε πως ή πρώτη απόφαση, το ψηφισμα 1441, για τον αφοπλισμό του Ιράκ, καλύπτει και το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης"

"Το ζήτημα θα λυθεί σε εβδομάδες και όχι μήνες" υπογράμμισε ο Τζόρτζ Μπούς.





Κυριακή 02 Φεβρουαρίου 2003 - 09:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Χάος στην Ακτή του Ελεφαντοστού
 

Διαδηλωτής στην Ακτή του Ελεφαντοστού

Απρακτοι αναχώρησαν από την Ακτή του Ελεφαντοστού οι διαμεσολαβητές από χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Το συμπέρασμα αυτό συνάγεται από την άρνηση των μεσολαβητών να προβούν σε οποιαδήποτε δήλωση.

Αποστολή της ομάδος των Αφρικανών ηγετών, επικεφαλής της οποίας ήταν ο πρόεδρος της Νιγηρίας Ολουσέγκουν Ομπασάντζο, ήταν να προωθήσουν το γαλλικό ειρηνευτικό σχέδιο για την κατάπαυση του πυρός.

Οι αντιτιθέμενοι στο σχέδιο οργάνωσαν το Σάββατο την μεγαλύτερη διαδήλωση που είδε ποτέ η χώρα μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου τον Σεπτέμβριο του 2002.

Περισσότεροι από 100.000 οργισμένοι διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσα Αμπιτζάν.

Πρόκειται για οπαδούς του προέδρου Λωράν Γκαγκμπό ο οποίος έχει απορρίψει το γαλλικό σχέδιο.

Ο Πρόεδροςκαι οι οπαδοί του αντιδρούν στην κυβέρνηση συνασπισμού που προβλέπεται από το ειρηνευτικό σχέδιο της Γαλλίας.

Αιτία της αντίθεσης τους είναι ότι το σχέδιο αναφέρεται σε σχηματισμό κυβέρνησης στην οποία θα συμμετέχουν οι ηγέτες των στασιαστών που επεχείρησαν να ανατρέψουν τον πρόεδρο Γκάγκμπό με στρατιωτικό πραξικόπημα.


Κυριακή 02 Φεβρουαρίου 2003 - 07:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Ημέρα πένθους για τις ΗΠΑ
 

Επιστήμονες της ΝΑΣΑ εξετάζουν τα ερείπια του Κολούμπια

Τρείς διαφορετικές έρευνες έχουν ξεκινήσει στις ΗΠΑ για να εντοπισθούν οι αιτίες της συντριβής του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια.

Το Κολούμπια διελύθη στον αέρα, κατά την διαδικασία προσγείωσης του σκοτώνοντας και τους επτά αστροναύτες που επέβαιναν σε αυτό.

Η Αμερικανική κυβέρνηση συνέστησε μια ανεξάρτητη επιτροπή η οποία θα συντονίζει όλη την διαδικασία των ερευνών.

Ερευνες, επίσης, ανακοίνωσαν ότι αναλαμβάνουν η ΝΑΣΑ και το Αμερικανικό Κονγκρέσο.

Οι τελευταίες τραγικές στιγμές

Το Κολούμπια ταξίδευε με ταχύτητα δεκαοκτώ φορές μεγαλύτερη από αυτή του ήχου και βρισκόταν σε πορεία προσγείωσης όταν οι τεχνικοί της ΝΑΣΑ που κατέγραφαν λεπτο προς λεπτο την πορεία του διαστημοπλοίου και βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με το πλήρωμα, σημείωσαν μια διακοπή των μετρητών θερμοκρασίας που βρίσκονται στο υδραυλικό σύστημα του αριστερού φτερού.

Σε δευτερόλεπτα, οι μετρητές θερμοκρασίας από τα υπόλοιπα σημεία του διαστημόπλοιου είχαν σταματήσει να ανταποκρίνονται στα μηχανήματα ελέγχου.

Οι μηχανικοί της ΝΑΣΑ έστειλαν μήνυμα στο πλήρωμα και ζήτησε να ανταποκριθούν.

Μετά από μια μακρά σιγή, ο πιλότος του Κολούμπια, διοικητής Ρικ Χάσμπάντ, αρχισε να αναγνωρίζει τα μηνύματα και να ανταποκρίνεται, αλλά μετά από δύο λέξεις η φωνή του χάθηκε.

Ηταν οι τελευταίες του λέξεις. Κλάσματα του δευτερολέπτου μετά, το Κολούμπια κατακερματίσθηκε στον αέρα και τα κομμάτια του σκορπίσθηκαν στο έδαφος.

Ανθρώπινα μέλη

Η αστυνομία του Τέξας ανακοινωσε ότι βρέθηκαν ανθρώπινα μέλη στις ανατολικές περιοχές της Πολιτείας.

Είναι βέβαιο ότι ανήκουν στους αστροναύτες.

Το σχολικό συγκρότημα της περιοχής έχει μετατραπεί σε νεκροτομείο.

Κομμάτια του Κολούμπια έπεσαν στο Τέξας αλλά και την γειτονική Λουιζιάνα.

Το μέγεθός τους κυμαίνεται από μικρά κομματάκια έως τεράστιους μεταλλικούς όγκους που φθάνουν στο μέγεθος ενός αυτοκινήτου.

Εκπρόσωπος της ΝΑΣΑ, είπε ότι κάθε μικρό ή μεγάλο κομμάτι του Κολούμπια ακόμα και η σκόνη του θα περάσουν από μικροσκόπιο.

Μηνύματα συμπαράστασης

Καθώς οι ΗΠΑ πενθούν, πολλές χώρες έσπευσαν να στείλουν συλλυπητήρια.

Μεταξύ των πρώτων που απέτειλαν μηνύματα ηταν η Βρετανία, η Γαλλία, το Ισραήλ και η Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Κίνας Ζιανγκ Ζεμίν έστειλε προσωπικό μήνυμα στον Τζορτζ Μπους.

Συλλυπητήρια έστειλε ακόμα και η Κούβα, που δεν διατητηρεί τις αρμονικώτερες σχέσεις με την Ουάσινκτον.

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος 2ος, προσευχήθηκε στο Βατικανό για τις ψυχές των χαμένων αστροναυτών.

Οι σημαίες σε όλα τα κρατικά κτίρια των ΗΠΑ είναι μεσίστιες ενώ σε μήνυμα του ο Τζορτζ Μπους χαρακτηρισε την απώλεια του Κολούμπια "εθνική τραγωδία".

Προθυμοποιείται η Ρωσία

Οι Ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος προσεφέρθη να βοηθήσει την ΝΑΣΑ στο έργο της έρευνας για τις αιτίες της συντριβής του Κολούμπια.

Οι Ρώσοι είπαν επίσης πως η εκτόξευση ενός ρωσικού μεταγωγικού διαστημόπλοιου προορισμός του οποίου είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός θα γίνει σήμερα (Κυριακή) όπως είχε προγραμματισθεί.

Αναλυτές θεωρούν πως το μέλλον του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού είναι αβέβαιο αφού τα Αμερικανικά διαστηματικά λεωφορεία ήταν το βασικό μέσο ανεφοδιασμού του.

Μετά την απώλεια του Κολούμπια, η ΝΑΣΑ διαθέτει μόνο δύο διαστημικά λεωφορεία.

Να σημειωθεί, ότιν μετά την πτώση του Τσάλλεντζερ, του πρώτου διαστημικού λεωφορείου, το 1986, οι ΗΠΑ εξαναγκάσθηκαν να αναθεωρήσουν ριζικά την πολιτική τους στον τομέα της εξερεύνησης του διαστήματος.

Μετά την τραγωδία του Κολούμπια, και άλλες χώρες θα αναγκασθούν να επανεξετάσουν την πολιτική τους στο θέμα αυτό.


Κυριακή 02 Φεβρουαρίου 2003 - 09:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκτονώνεται η κρίση στην Βενεζουέλα
 

Εξασθενεί η συμμετοχή στην απεργία

Αναστέλλονται από την Δευτέρα οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην Βενεζόυέλα, ανακοίνωσαν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης του προέδρου Ούγκο Τσάβες.

Ενας από τους εκπροσώπους των απεργούντων,ο Αλεχάνδρο Άρμας, δήλωσε πως από την Δευτέρα όποιος επιθυμεί μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του προσθέτοντας πως πολλές επιχειρήσεις θα αρχίσουν πλέον να λειτουργούν κανονικά.

Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο πως οι χιλιάδες εργαζόμενοι στην πετρελαική βιομηχανία, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στην απεργία, θα δεχθούν να τερματισουν τις κινητοποιήσεις τους.

Η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Απεργών έγινε μετά την συνάντηση τους με εκπροσώπους του Ομίλου "Φίλοι της Βενεζουέλας", της ομάδος των έξη Λατινοαμερικανικών κρατών που μεσολάβησαν για να εκτονωθεί η κρίση.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.