Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-01-26

  1. Νέες καταγγελίες ΗΠΑ για τη στάση Ιράκ
  2. Αμπιτζάν: Ταραχές κατά της συμφωνίας ειρήνης
  3. Πάουελ: «Κυριαρχικό μας δικαίωμα η επίθεση»
  4. Ξαναχτυπά «το σκουλήκι» του Ιντερνετ
  5. Προεκλογικό αιματοκύλισμα
  6. Πάουελ: «Κυριαρχικό μας δικαίωμα ο επίθεση»
  7. Εκλογές δια πυρός και σιδήρου
  8. Αιματηρή εισβολή στη Γάζα
  9. Εκλογές δια πυρός και σιδήρου

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2003 - 20:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέες καταγγελίες ΗΠΑ για τη στάση Ιράκ
 

Ο Κόλιν Πάουελ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, κατηγόρησε τον Ιρακινό ηγέτη Σαντάμ Χουσείν, ότι καταχράται την εμπιστοσύνη των Ηνωμένων Εθνών με «μια σειρά από υπεκφυγές και ψεύδη» - όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός μια ημέρα πριν από την κατάθεση της αναφοράς των επιθεωρητών όπλων για το οπλοστάσιο του Ιράκ, ο κ Πάουελ σημείωσε:

«Δεν φοβόμαστε τον πόλεμο αν αυτός είναι ο μόνος τρόπος να ξεφορτωθούμε τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ. Διατηρούμε το κυριαρχικό μας δικαίωμα να επιτεθούμε στο Ιράκ μόνοι μας ή στο πλαίσιο συμμαχίας».


Οι δεσμοί μεταξύ τυρρανίας και τρόμου, μεταξύ τρομοκρατών και όπλων μαζικού ολέθρου αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή της εποχής
Κόλιν Πάουελ, υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ
Αν και απέφυγε να μιλήσει για διακοπή των ελέγχων από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη του σε αυτή τη διαδικασία.

Ο κ. Πάουελ είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με τους συμμάχους τους με σκοπό την αντιμετώπιση του Ιράκ, αλλά ότι τα χρονικά περιθώρια για εξεύρεσης ειρηνικής λύσης στενεύουν.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «η πολύπλευρη συνεργασία δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για επίδειξη αδράνειας».

Ο κ. Πάουελ υποστήριξε ότι όσο περισσότερο περιμένει η διεθνής κοινότητα τόσο μεγαλύτερη ευκαιρία θα δοθεί στον Σαντάμ Χουσείν να προμηθεύσει όπλα μαζικής καταστροφής ή να μεταφέρει σχετική τεχνολογία σε τρομοκρατικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης και της Αλ Κάιντα, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Χρειάζεται πλέον ένα θαύμα για να αποφευχθεί ο πόλεμος»

Εξάλλου ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι πλέον αργά για να βρεθεί λύση δια της διπλωματικής οδού, ώστε να αποφευχθεί η αμερικανική πολεμική εκστρατεία στο Ιράκ.


Απαισιόδοξες προβλέψεις για επικείμενο πόλεμο από το βασιλιά της Ιορδανίας
Ο Ιορδανός μονάρχης, η χώρα του οποίου συνορεύει με το Ιράκ και πιστεύεται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο για επιθέσεις εναντίον της Βαγδάτης, σημείωσε ότι το ενδεχόμενο διαλόγου και η ειρηνική διευθέτηση της κρίσης απομακρύνεται.

«Αν και οι μηχανισμοί για την ειρηνική επίλυση της κρίσης υπάρχουν, εντούτοις θα χρειαστεί ένα θαύμα για να αποφευχθεί η πολεμική σύγκρουση» είπε ο βασιλιάς της Ιορδανίας.

Επίσης πρόσθεσε ότι η επίλυση της διένεξης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων αποτελεί προυπόθεση για την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων της Μέσης Ανατολής.

Ο βασιλιάς Αμπντουλάχ επεσήμανε ότι εάν η Ουάσινγκτον ηγείτο με ξεκάθαρο τρόπο στο Μεσανατολικό, οι περισσότεροι Ισραηλινοί και οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι θα επέλεγαν τη λύση της ειρηνικής συμβίωσης.

Τα σχόλια αυτά έκανε ο βασιλιάς Αμπντουλάχ μιλώντας από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.


Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2003 - 17:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Αμπιτζάν: Ταραχές κατά της συμφωνίας ειρήνης
 

Βίαιη αντιπαράθεση διαδηλωτών - γάλλων στρατιωτών έξω από την πρεσβεία στο Αμπιτζάν

Στην Ακτή Ελεφαντοστού γαλλικά στρατεύματα έριξαν δακρυγόνα και βομβίδες κρότου για να απωθήσουν διαδηλωτές έξω από τη γαλλική πρεσβεία στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Αμπιτζάν.

Προηγουμένως η περίμετρος της πρεσβείας είχε παραδοθεί στις φλόγες από τους διαδηλωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πλήθος αποτελείτο από δεκάδες χιλιάδες άτομα και μετατράπηκε σε όχλο που επετέθη σε αλλοδαπούς - κυρίως Γάλλους - υπηκόους σε άλλα σημεία της πόλης, και προέβη σε υλικές καταστροφές.

Αναποδογυρισμένο όχημα κοντά στη γαλλική πρεσβεία της πόλης Αμπιτζάν

Οι υποστηρικτές της κυβέρνησης άρχισαν να διαμαρτύρονται δυναμικά από το Σαββάτο, όταν έγινε γνωστό ότι στο σχέδιο ειρήνευσης που υπεγράφη - υπό γαλλική αιγίδα - από τα κόμματα και τις ανταρτικές οργανώσεις της χώρας , έδωσε τη συναίνεσή του και ο πρόεδρος της χώρας.

Οι διαδηλωτές πιστεύουν ότι η Γαλλία υποχρέωσε την κυβέρνηση της πρώην γαλλικής αποικίας να υπογράψει τη συμφωνία, που προβλέπει σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και ανάληψη ορισμένων υπουργικών χαρτοφυλακίων από τους αντάρτες.

Είναι χαρακτηριστική για το κλίμα που επικρατεί στην πόλη αυτή των 3 εκατομμυρίων κατοίκων, η φράση ένός από τους διαδηλωτές προς τους ξένους ανταποκριτές που καλύπτουν τα επεισόδια.

«Εάν θέλουν να βάλουν αντάρτες στην κυβέρνηση ας το κάνουν στη Γαλλία και όχι εδώ», είπε ο οργισμένος διαδηλωτής που προειδοποίησε ότι οι Γάλλοι κάτοικοι της Αμπιτζάν «πρέπει να φυλάγονται».

Προεδρικές συστάσεις στους διαδηλωτές

Ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Λωράν Γκμπάγκμπο έκανε έκκληση για ηρεμία και επέστρεψε εσπευσμένα στη χώρα από το Παρίσι, όπου διεξήχθησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες.

Έκκληση για ηρεμία από τον πρόεδρο της χώρας

Λίγο πριν την αναχώρησή του από το Παρίσι, ο κ. Γκμπάγκμπο, υποβάθμισε τη σημασία των ταραχών λέγοντας ότι μια ειρηνευτική συμφωνία τέτοιου τύπου είναι φυσικό να προκαλέσει ορισμένες υπερβολές.

«Ζητώ από όλους τους πολίτες να ηρεμήσουν, να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να περιμένουν να επιστρέψω στη χώρα για να τους μιλήσω» είπε ο Λωράν Γκμπάγκμπο.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ο κ. Γκμπάγκμπο όρισε τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Σεϊντού Ντιάρα, ως επικεφαλής της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.


Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2003 - 12:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Πάουελ: «Κυριαρχικό μας δικαίωμα η επίθεση»
 

O Κόλιν Πάουελ μετέφερε τις θέσεις της Ουάσινγκτον στους συνέδρους στο Νταβός

Το Ιράκ θα αφοπλιστεί μόνο του ή θα το αφοπλίσουμε δια της βίας, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ αλλά σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον θα επιθυμούσε ειρηνική επίλυση της κρίσης.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός μια ημέρα πριν από την κατάθεση της αναφοράς του ΟΗΕ για το οπλοστάσιο του Ιράκ, ο κ Πάουελ κατηγόρησε τη Βαγδάτη ότι απαντά με υπεκφυγές και ψέματα στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να παρουσιάσει στοιχεία για τα οπλικά συστήματα που διαθέτει.

«Δεν φοβόμαστε τον πόλεμο αν αυτός είναι ο μόνος τρόπος να ξεφορτωθούμε τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ. Διατηρούμε το κυριαρχικό μας δικαίωμα να επιτεθούμε στο Ιράκ μόνοι μας ή στο πλαίσιο συμμαχίας» δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Αν και απέφυγε να μιλήσει για διακοπή των ελέγχων από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ σημείωσε ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη του σε αυτή τη διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι λίγες ώρες νωρίτερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ δήλωνε στην τηλεόραση του BBC ότι οι επιθεωρητές θα πρέπει να λάβουν όσο χρόνο απαιτείται για την ολοκλήρωση της αποστολής του.

Στο θέμα του Ιράκ αναφέρθηκε με συνέντευξή του και ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταϊγίπ Ερντογάν.

Ο εν αναμονή πρωθυπουργός διέψευσε σε συνέντευξή του από το Νταβός ότι έχουν αποσταλεί τουρκικές δυνάμεις στο Βόρειο Ιράκ. Δήλωσε όμως ότι αμερικανοί στρατιώτες έχουν εισέλθει ήδη στο Ιράκ χωρίς να διευκρινίσει πότε και σε τι αριθμό.


Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2003 - 14:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Ξαναχτυπά «το σκουλήκι» του Ιντερνετ
 

To warm εκμεταλεύεται κενό ασφαλείας προγραμμάτων της Microsoft

Ειδικοί σε θέματα ασφαλείας ηλεκτρονικών υπολογιστών προειδοποιούν για τη πιθανότητα επανεμφάνισης επικίνδυνου ιού υπολογιστών που προκαλεί σημαντικά προβλήματα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα warm (σκουλήκι), ένα είδος κώδικα που εγκαθίσταται σε υπολογιστές και δίνει εντολή αποστολής μεγάλου όγκου δεδομένων προκαλώντας έτσι κατάρρευση υπολογιστών και παράλυση του Ιντερνετ.

Ειδικοί εκτιμούν ότι έχουν ήδη προσβληθεί 250.000 συστήματα υπολογιστών κυρίως σε χώρες της Ασίας.

Οι οικονομικές επιπτώσεις από το warm έχουν περιοριστεί μέχρι στιγμής καθώς έκανε την εμφάνισή του το σαββατοκύριακο οπότε τα περισσότερα γραφεία ήταν κλειστά. Αναλυτές φοβούνται όμως ότι ίσως εμφανιστούν σημαντικά προβλήματα από τη Δευτέρα.

Το warm εντοπίστηκε σύντομα από το FBI και αρχικά δόθηκε η εντύπωση ότι η κατάσταση θα βρισκόταν σύντομα υπό έλεγχο.

Αναλυτές στη Νότια Κορέα, όμως, την χώρα που επλήγη περισσότερο από το «σκουλήκι του διαδικτύου» .


Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2003 - 12:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Προεκλογικό αιματοκύλισμα
 

Παλαιστίνιοι κάτοικοι της πόλης Μπέιτ Χανούν στέλουν δίπλα στα ερείπια γέφυρας που κατέστρεψαν οι ισραηλινές δυνάμεις

Ολοκληρωτικό αποκλεισμό των παλαιστινιακών περιοχών επέβαλε ο ισραηλινός στρατός που κλιμακώνει τις επιχειρήσεις εναντίον Παλαιστινίων λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ-εκλογές στις οποίες τα ζητήματα ασφαλείας αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο.


Ένοπλα μέλη της οργάνωσης Χαμάς ξεχύθηκαν στους δρόμους της Γάζας
Ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν άλλους πενήντα κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης στρατιωτικής επιχείρησης που έχουν πραγματοποιήσει από την έναρξη της Ιντιφάντα πριν από δυο χρόνια.

Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας εισβολής τουλάχιστον 50 άρματα μάχης με την υποστήριξη στρατιωτικών ελικοπτέρων εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτόπτες μάρτυρες και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ασφαλείας λένε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν από πολλές πλευρές στην πόλη της Γάζας, εισχωρώντας μάλιστα και σε συνοικία της που θεωρείται ορμητήριο των ισλαμικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με το γαλικό πρακτορείο ειδήσεων, άρμα μάχης πυροβόλησε και σκότωσε ένα τετράχρονο αγόρι στα δυτικά της Λωρίδας της Γάζας.

Την ίδια στιγμή εξοργισμένοι κάτοικοι της πόλης, που είχαν ειδοποιηθεί για την εισβολή από τα μεγάφωνα των μουσουλμανικών ναών, κατέβηκαν με τα όπλα στους δρόμους προσπαθώντας να αποκρούσουν τα ισραηλινά στρατεύματα.

Αποχώρηση από Μπέιτ Χανούν

Νωρίτερα, το πρωί του Σαββάτου, τα ισραηλινά στρατεύματα είχαν αποχωρήσει από την πόλη Μπέιτ Χανούν, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Ισραηλινός αστυνομικός συλλέγει θραύσμα παλαιστινιακής ρουκέτας στην πόλη Σντερότ

Εκεί ένας Παλαιστίνιος έφηβος έχασε τη ζωή του και τουλάχιστον 25 κάτοικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που ακολούθησαν την ισραηλινή επιχείρηση αντιποίνων για προηγούμενες επιθέσεις Παλαιστινίων εναντίον ισραηλινών στόχων.

Τα ισραηλινά στρατεύματα κατέστρεψαν τέσσερις μικρές γέφυρες στην πόλη, απ΄ όπου λένε ότι οι Παλαιστίνιοι εξαπέλυαν ρουκέτες κατά της παρακείμενης ισραηλινής πόλης Σντερότ.


Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2003 - 12:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Πάουελ: «Κυριαρχικό μας δικαίωμα ο επίθεση»
 

O Κόλιν Πάουελ μετέφερε τις θέσεις της Ουάσινγκτον στους συνέδρους στο Νταβός

Το Ιράκ θα αφοπλιστεί μόνο του ή θα το αφοπλίσουμε δια της βίας, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ αλλά σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον θα επιθυμούσε ειρηνική επίλυση της κρίσης.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός μια ημέρα πριν από την κατάθεση της αναφοράς του ΟΗΕ για το οπλοστάσιο του Ιράκ, ο κ Πάουελ κατηγόρησε τη Βαγδάτη ότι απαντά με υπεκφυγές και ψέματα στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να παρουσιάσει στοιχεία για τα οπλικά συστήματα που διαθέτει.

«Δεν φοβόμαστε τον πόλεμο αν αυτός είναι ο μόνος τρόπος να ξεφορτωθούμε τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ. Διατηρούμε το κυριαρχικό μας δικαίωμα να επιτεθούμε στο Ιράκ μόνοι μας ή στο πλαίσιο συμμαχίας» δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Αν και απέφυγε να μιλήσει για διακοπή των ελέγχων από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ σημείωσε ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη του σε αυτή τη διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι λίγες ώρες νωρίτερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ δήλωνε στην τηλεόραση του BBC ότι οι επιθεωρητές θα πρέπει να λάβουν όσο χρόνο απαιτείται για την ολοκλήρωση της αποστολής του.

Στο θέμα του Ιράκ αναφέρθηκε με συνέντευξή του και ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταϊγίπ Ερντογάν.

Ο εν αναμονή πρωθυπουργός διέψευσε σε συνέντευξή του από το Νταβός ότι έχουν αποσταλεί τουρκικές δυνάμεις στο Βόρειο Ιράκ. Δήλωσε όμως ότι αμερικανοί στρατιώτες έχουν εισέλθει ήδη στο Ιράκ χωρίς να διευκρινίσει πότε και σε τι αριθμό.


Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2003 - 09:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκλογές δια πυρός και σιδήρου
 

Τα μικρά κόμματα αναμένεται να παίξουν και πάλι καθοριστικό ρόλο

Στις 28 Ιανουαρίου πραγματοποιούνται στο Ισραήλ οι κρισιμότερες κοινοβουλευτικές εκλογές μετά το ξέσπασμα της δεύτερης παλαιστινιακής Ιντιφάντα.

Ύστερα από μια περίοδο όπου οι Ισραηλινοί προσέρχονταν δυο φορές στις κάλπες για να εκλέξουν τα μέλη του κοινοβουλίου και τον πρωθυπουργό, από φέτος επιστρέφουν στο παλαιότερο εκλογικό σύστημα με μια διαδικασία για την εκλογή του κυβερνώντος κόμματος.

ΕΚΛΟΓΕΣ 2003
Οι βουλευτές καταλαμβάνουν τις έδρες τους στη βουλή (την Κνεσέτ) με σύστημα απλής αναλογικής. Ο εκλογικός νόμος ευνοεί την ανάπτυξη πολλών κομμάτων καθός κάθε κόμμα μπορεί να καταλάβει μια έδρα στην Κνεσέτ ακόμη και αν έχει συγκεντρώσει μόνο το 1.5% των ψήφων.

Κυβερνήσεις συνασπισμού

Κανένα κόμμα δεν κατάφερε ποτέ να κατακτήσει και τις 120 έδρες που απαιτούνται για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης γεγονός που ενισχύει τη δύναμη μικρότερων κομμάτων που καλούνται να στηρίξουν κυβερνήσεις συνασπισμού.


Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η προηγούμενη διαδικασία δύο εκλογικών αναμετρήσεων προκαλούσε στρεβλώσεις στην πολιτική σκηνή. Είναι ενδεικτικό ότι ο Αριέλ Σαρόν εξελέγη πρωθυπουργός ενώ το κόμμα του (Λικούντ) είχε έρθει δεύτερο.

Ο πρόεδρος της χώρας καλεί τον αρχηγό του πρώτου κόμματος να σχηματίσει κυβέρνηση σε διάστημα 28 ημερών.

Την πολιτική σκηνή του Ισραήλ «μοιράζονται» ιστορικά δυο μεγάλα κόμματα, το κεντροδεξιό Λικούντ με σημερινό αρχηγό τον Αριέλ Σαρόν και το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα του οποίου ηγείται ο Αμράμ Μίτζνα.

Το μέλλον αυτών των κομμάτων και η διάρκεια παραμονής τους στην εξουσία καθορίζεται συχνά από τα μικρότερα κόμματα που καλούνται να στηρίξουν τις κυβερνήσεις συνασπισμού. Έτσι οι κυβερνήσεις των τριών τελευταίων πρωθυπουργών (Σαρόν, Μπάρακ, Νετανιάχου) δεν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν τη θητεία τους καθώς χάνουν την υποστήριξη των κυβερνητικών τους εταίρων.


Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2003 - 23:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Αιματηρή εισβολή στη Γάζα
 

Παλαιστίνιοι κάτοικοι της πόλης Μπέιτ Χανούν στέλουν δίπλα στα ερείπια γέφυρας που κατέστρεψαν οι ισραηλινές δυνάμεις

Ο Ισραηλινός στρατός κλιμακώνει τις επιχειρήσεις εναντίον Παλαιστινίων τρεις μόλις ημέρες πριν από τις κρίσιμες κοινοβουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ-εκλογές στις οποίες τα ζητήματα ασφαλείας αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο.

Ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν άλλους πενήντα κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης στρατιωτικής επιχείρησης που έχουν πραγματοποιήσει από την έναρξη της Ιντιφάντα πριν από δυο χρόνια.

Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας εισβολής τουλάχιστον 50 άρματα μάχης με την υποστήριξη στρατιωτικών ελικοπτέρων εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτόπτες μάρτυρες και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ασφαλείας λένε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν από πολλές πλευρές στην πόλη της Γάζας, εισχωρώντας μάλιστα και σε συνοικία της που θεωρείται ορμητήριο των ισλαμικών οργανώσεων.


Ένοπλα μέλη της οργάνωσης Χαμάς ξεχύθηκαν στους δρόμους της Γάζας
Την ίδια στιγμή εξοργισμένοι κάτοικοι της πόλης, που είχαν ειδοποιηθεί για την εισβολή από τα μεγάφωνα των μουσουλμανικών ναών, κατέβηκαν με τα όπλα στους δρόμους προσπαθώντας να αποκρούσουν τα ισραηλινά στρατεύματα.

Αποχώρηση από Μπέιτ Χανούν

Νωρίτερα, το πρωί του Σαββάτου, τα ισραηλινά στρατεύματα είχαν αποχωρήσει από την πόλη Μπέιτ Χανούν, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Ισραηλινός αστυνομικός συλλέγει θραύσμα παλαιστινιακής ρουκέτας στην πόλη Σντερότ

Εκεί ένας Παλαιστίνιος έφηβος έχασε τη ζωή του και τουλάχιστον 25 κάτοικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που ακολούθησαν την ισραηλινή επιχείρηση αντιποίνων για προηγούμενες επιθέσεις Παλαιστινίων εναντίον ισραηλινών στόχων.

Τα ισραηλινά στρατεύματα κατέστρεψαν τέσσερις μικρές γέφυρες στην πόλη, απ΄ όπου λένε ότι οι Παλαιστίνιοι εξαπέλυαν ρουκέτες κατά της παρακείμενης ισραηλινής πόλης Σντερότ.


Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2003 - 08:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκλογές δια πυρός και σιδήρου
 

Τα μικρά κόμματα αναμένεται να παίξουν και πάλι καθοριστικό ρόλο

Στις 28 Ιανουαρίου πραγματοποιούνται στο Ισραήλ οι κρισιμότερες κοινοβουλευτικές εκλογές μετά το ξέσπασμα της δεύτερης παλαιστινιακής Ιντιφάντα.

Ύστερα από μια περίοδο όπου οι Ισραηλινοί προσέρχονταν δυο φορές στις κάλπες για να εκλέξουν τα μέλη του κοινοβουλίου και τον πρωθυπουργό, από φέτος επιστρέφουν στο παλαιότερο εκλογικό σύστημα με μια διαδικασία για την εκλογή του κυβερνώντος κόμματος.

ΕΚΛΟΓΕΣ 2003
Οι βουλευτές καταλαμβάνουν τις έδρες τους στη βουλή (την Κνεσέτ) με σύστημα απλής αναλογικής. Ο εκλογικός νόμος ευνοεί την ανάπτυξη πολλών κομμάτων καθός κάθε κόμμα μπορεί να καταλάβει μια έδρα στην Κνεσέτ ακόμη και αν έχει συγκεντρώσει μόνο το 1.5% των ψήφων.

Κυβερνήσεις συνασπισμού

Κανένα κόμμα δεν κατάφερε ποτέ να κατακτήσει και τις 120 έδρες που απαιτούνται για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης γεγονός που ενισχύει τη δύναμη μικρότερων κομμάτων που καλούνται να στηρίξουν κυβερνήσεις συνασπισμού.


Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η προηγούμενη διαδικασία δύο εκλογικών αναμετρήσεων προκαλούσε στρεβλώσεις στην πολιτική σκηνή. Είναι ενδεικτικό ότι ο Αριέλ Σαρόν εξελέγη πρωθυπουργός ενώ το κόμμα του (Λικούντ) είχε έρθει δεύτερο.

Ο πρόεδρος της χώρας καλεί τον αρχηγό του πρώτου κόμματος να σχηματίσει κυβέρνηση σε διάστημα 28 ημερών.

Την πολιτική σκηνή του Ισραήλ «μοιράζονται» ιστορικά δυο μεγάλα κόμματα, το κεντροδεξιό Λικούντ με σημερινό αρχηγό τον Αριέλ Σαρόν και το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα του οποίου ηγείται ο Αμράμ Μίτζνα.

Το μέλλον αυτών των κομμάτων και η διάρκεια παραμονής τους στην εξουσία καθορίζεται συχνά από τα μικρότερα κόμματα που καλούνται να στηρίξουν τις κυβερνήσεις συνασπισμού. Έτσι οι κυβερνήσεις των τριών τελευταίων πρωθυπουργών (Σαρόν, Μπάρακ, Νετανιάχου) δεν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν τη θητεία τους καθώς χάνουν την υποστήριξη των κυβερνητικών τους εταίρων.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.