Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-01-21

  1. Εντείνονται οι πιέσεις Μπους επί του Ιράκ
  2. Στην Αριστερά στρέφονται οι Ολλανδοί
  3. Ράπισμα στην Γαλλία από το Εκοφίν
  4. Κλιμακώνονται οι πολεμικές προετοιμασίες
  5. Οι Ισραηλινοί ισοπεδώνουν κτίρια στην Δυτική Όχθη
  6. Νέα επίθεση σε Αμερικανούς στο Κουβέιτ
  7. Ανακαλύφθηκε ο παλαιότερος αστρονομικός χάρτης
  8. Αντιπολεμική κραυγή της Τουρκίας
  9. Εντείνονται οι πιέσεις Μπους επι του Ιράκ
  10. Στην Αριστερά στρέφονται οι Ολλανδοί
  11. Οι Ισραηλινοί ισοπεδώνουν κτίρια στην Δυτική Οχθη
  12. Έκλεισαν οι κάλπες στην Κούβα
  13. Εντείνονται οι προετοιμασίες πολέμου
  14. Αντιπολεμική κραυγή της Τουρκίας
  15. Νέα επίθεση σε Αμερικανούς στο Κουβέιτ
  16. Τσόμσκι εναντίον Μπους
  17. Νεκρός Aμερικανός στο Κουβέιτ
  18. Εντείνονται οι προετοιμασίες πολέμου

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2003 - 21:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Εντείνονται οι πιέσεις Μπους επί του Ιράκ
 

Το αεροπλανοφόρο Αβραάμ Λίνκολν

Νέο, σκληρό μήνυμα στο Ιράκ στέλνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, καθώς δύο ακόμα αμερικανικά αεροπλανοφόρα κατευθύνονται προς την περιοχή του Περσικού.

Ο κ. Μπους καταφέρθηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον του Σανταμ Χουσεΐν αποκαλώντας τον "ψεύτη που αρέσκεται να παίζει παιχνίδια σε βάρος της παγκόσμιας σταθερότητας και ασφάλειας".


Είναι η επανάληψη μιας κακής ταινίας και δεν είμαι διατεθειμένος να την ξαναδώ
Τζορτζ Μπους
Οι δηλώσεις του αμερικανού προέδρου γίνονται την στιγμή που διογκώνεται το αντιπολεμικό κίνημα και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι στην καλύτερη περίπτωση επιφυλακτικοί, στην χειρότερη αρνητικοί, στο ενδεχόμενο πολέμου στο Ιράκ.

Ωστόσο ο βρετανός πρωθυπουργός, Τονυ Μπλερ, πιστός στην "ειδική σχέση" που συνδέει την Ουάσινγκτον με το Λονδίνο, δηλώνει σε Ειδική Επιτροπή του Κοινοβουλίου, ότι έχει ιδιαίτερα ενταθεί ο κίνδυνος της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής και πως η περίπτωση του Ιράκ θα πρέπει να χρησιμεύσει ως παράδειγμα αποτροπής του φαινομένου σε αλλες χώρες που βρίσκονται στην διαδικασία ανάπτυξης τέτοιων όπλων.

Ο κ. Μπλερ επεσήμανε πως διατηρεί το δικαίωμα να στηρίξει μια πολεμική εκστρατεία εναντίον του Ιράκ αν του ζητηθεί από την Ουάσινγκτον.


Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2003 - 21:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Στην Αριστερά στρέφονται οι Ολλανδοί
 

Ο Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, πρωθυπουργός της Ολλανδίας

Επάνοδο της Αριστεράς στην εξουσία, προβλέπουν όλες οι δημοσοπίσεις στην Ολλανδία, μια ημέρα πριν τις πρόωρες εκλογές.

Το κόμμα Λίστα Πιμ Φορτέυν (LPF) που με την στάση του εναντίον των μεταναστών αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα του κοινοβουλίου στις τελευταίες εκλογές, φαίνεται να περιέρχεται στην λήθη και το πολιτικό περιθώριο.

Το Εργατικό Κόμμα, το οποίο υπέστη μια ταπεινωτική ήττα τον περασμένο χρόνο, επανέρχεται, όπως όλα δείχνουν, δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο.

Όλες οι δημοσκοπίσεις το φέρουν πρώτο κόμμα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Την Δευτέρα, μεγάλη δημοσκόπιση έδειξε ότι το Εργατικό Κόμμα διπλασιάζει το ποσοστό του από 23 σε 42 ποσοστιαίες μονάδες.

Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, το παιχνίδι θα παιχθεί μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων, του Εργατικού και του Χριστιανοδημοκρατικού που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής.


Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2003 - 21:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Ράπισμα στην Γαλλία από το Εκοφίν
 

Απόψη του Παρισιού

Αυστηρή προειδοποίηση απύθυνε η Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Γαλλία εξ αιτίας του χρόνιου ελλείματος του προυπολογισμού.

Το ΕΚΟΦΙΝ έδωσε διορία στο Παρίσι έως το 2006 για να εναρμονίσει το έλλειμά του με τα κριτήρια του Μάαστριχτ.

"Θεωρήθηκε απαραίτητο να προειδοποιήσουμε την Γαλλία το γρηγορότερο δυνατόν ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω αύξη του ελλείματος" αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την συνάντηση τους στις Βρυξέλλες.

Στην ίδια συνάντηση το ΕΚΟΦΙΝ εξέτασε τρόπους επίπληξης της Γερμανίας για το δημοσιονομικό της έλλειμα.

Οι υπουργοί κάλεσαν την Γερμανία να προβεί στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, απαραίτητες για την αναζωογόνηση της γερμανικής οικονομίας.


Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2003 - 18:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Κλιμακώνονται οι πολεμικές προετοιμασίες
 

Διαφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το έργο των επιθεωρητών.

Με επιπλέον 37 χιλιάδες στρατιώτες ενισχύουν οι ΗΠΑ την παρουσία τους στον Κόλπο του Περσικού, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για ενδεχόμενη επίθεση εναντίον της Βαγδάτης.


Εάν το Ιράκ δε συμμορφωθεί πλήρως, πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε
Κόλιν Πάουελ
Η κινητοποίηση των αμερικανικών στρατευμάτων ακολούθησε της ανακοίνωσης της βρετανικής κυβέρνησης ότι σκοπεύει να στείλει στην περιοχή του Περσικού 26 χιλιάδες στρατιώτες.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, είχε δηλώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι δεν πρέπει να φοβάται να αντιμετωπίσει το Ιράκ.

Διάσταση Απόψεων

Ωστόσο, για ακόμα μια φορά παρατηρείται διάσταση απόψεων μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με το ενδεχόμενο επίθεσης στη Βαγδάτη.


Ελ Μπαραντέι και Χανς Μπλιξ
Την ώρα που η ΗΠΑ και η Βρετανία ανεβάζουν τους τόνους για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης με ενίσχυση των στρατευμάτων τους, η Γαλλία, η Ρωσία, η Κίνα αλλά και η Γερμανία εκφράζουν την αντίθεσή τους και υπογραμμίζουν ότι πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ στο Ιράκ.

"Δε τρέφουμε ψευδαισθήσεις όσον αφορά το βίαιο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ," είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, και πρόσθεσε: "όλοι ζητούμε από τη Βαγδάτη να εφαρμόσει το ψήφισμα του ΟΗΕ".

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ Ντε Βιλεπέν, μιλώντας στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, επέμεινε ότι πρέπει να επιτραπεί στους επιθεωρητές να ολοκληρώσουν το έργο τους.

"Πιστεύουμε ότι σήμερα τίποτα δεν δικαιολογεί τη στρατιωτική δράση," δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Να σημειωθεί ότι οι επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να παραδώσουν την πρώτη τους επίσημη έκθεση για την κατάσταση στο Ιράκ στις 27 Ιανουαρίου.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η έκθεση αυτή είναι πιθανό να γίνει η αφορμή για την έναρξη της στρατιωτικής δράσης εναντίον της Βαγδάτης.


Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2003 - 21:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι Ισραηλινοί ισοπεδώνουν κτίρια στην Δυτική Όχθη
 

Οι Ισραηλινοί λένε πως τα κτίσματα ήταν αυθαίρετα

Ισραηλινές μπουλντόζες κατεδάφισαν περισσότερα από 60 παλαιστινιακά κτίσματα κοντά στην Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις αυτού του τύπου τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζει ο ανταποκριτής του ΒΒC, Τζέρεμυ Κουκ.

Το επιχείρημα που προβάλουν οι ισραηλινές αρχές είναι τα συγκεκριμένα χτίσματα ήταν αυθαίρετα.

Ωστόσο, η ενέργεια αυτή του ισραηλινού στρατού προκάλεσε την εντονη αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής η οποία κατηγόρησε το Ισραήλ για εσκεμμένη προσπάθεια καταρράκωσης της παλαιστινιακής οικονομίας.


Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2003 - 12:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα επίθεση σε Αμερικανούς στο Κουβέιτ
 

Η αστυνομία εξετάζει το σημείο της επίθεσης

Ένας Αμερικανός πολίτης σκοτώθηκε και ένας τραυματίστηκε σε επίθεση αγνώστων την ώρα που οδηγούσαν σε κύρια οδό βόρειου της πόλης του Κουβέιτ.

Οι δύο Αμερικανοί εργάζονταν στην αμερικανική στρατιωτική βάση της Ντόχα, όπου σταθμεύουν περισσότεροι από 17 χιλιάδες αμερικανοί στρατιώτες.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις για το ποιος ευθύνεται για την επίθεση.

Είναι η έκτη ένοπλη επίθεση εναντίον αμερικανών στο Κουβέιτ, όπου έχουν αναπτυχθεί χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες εν όψει ενδεχόμενης εισβολής στο Ιράκ.

Τον Οκτώβριο, ύποπτοι για συμμετοχή σε ακραία ισλαμική οργάνωση, άνοιξαν πυρ εναντίον ομάδας Αμερικανών πεζοναυτών σκοτώνοντας έναν.

Και τον Νοέμβριο αστυνομικός του Κουβέιτ πυροβόλησε και τραυμάτισε δύο Αμερικανούς στρατιώτες που είχε σταματήσει στο αυτοκίνητό τους.


Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2003 - 22:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανακαλύφθηκε ο παλαιότερος αστρονομικός χάρτης
 

Τα χαρακτικά σχήματα συνιστούν τον πρώτο αστρονομικό χάρτη

Ο αστερισμός του Ωρίονα απεικονίζεται σε χαρακτικό από ελεφαντοδοντο που συμφωνα με επιστημονικές εκτιμίσεις είναι ηλικίας 32.000 ετών.

Το χαρακτικο απεικονίζει ενα άνδρα με ανοιγμένα τα χέρια και τα πόδια στο σχήμα του Ωρίονα.

Ο ισχυρισμός ότι το χαρακτικό αυτό συνιστά τον πρώτο αστρονομικό χάρτη, προέρχεται από τον καθηγητή Μιχαέλ Ραπενγκλύκ, του Πανεπιστημίου του Μονάχου, γνωστός για τις ανακαλύψεις χαρτών σε προιστορικά σπήλαια.


Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2003 - 21:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιπολεμική κραυγή της Τουρκίας
 

Τούρκος διαδηλωτής κατά του πολέμου στο Ιράκ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Τουρκία, κάλεσε τις ΗΠΑ και την Βρετανία, να μη διευρύνουν τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας συμπεριλαμβάνοντας και το Ιράκ λόγω του ότι μια τέτοια ενέργεια θα έχει τρομακτικές επιπλοκές για ολοκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν έγιναν αμέσως μετά την επιβεβαίωση, από πλευράς του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιασάρ Γιακίς, της πραγματοποιησης μιας περιφερειακής συνόδου για την αποτροπή του πολέμου στο Ιράκ, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στην Άγκυρα.

Ενδεχομένως, να μην είναι τυχαίο, ότι ο κ. Ερντογάν προβαίνει σε αυτή την αντιπολεμική δήλωση, την επομένη της επίσκεψης του στρατηγού Ρίτσαρντ Μάιερς, Γενικού Διοικητού των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, επισημαίνουν οι ανταποκριτές.

Παρά τους στενούς δεσμούς της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον, ο στρατηγός Μάιερς δεν κατόρθωσε να αποσπάσει από την τουρκική ηγεσία την υπόσχεση ότι θα επιτρέψει την χρήση του τουρκικού εδάφους από τις αμερικανικές δυνάμεις στην περίπτωση εκστρατείας εναντίον του Ιράκ.

Έκκληση για ειρήνη

Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν έγιναν κατά την διάρκεια συνάντησης των βουλευτών του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του οποίου ηγείται.

"Απευθυνόμαστε στην συνείδηση της Διεθνούς Κοινότητας για να μη λάβει ο πόλεμος ενατίον της τρομοκρατίας υπέρμετρες και μη ρεαλιστικές διαστάσεις. Πιστεύουμε ότι αυτοί που αποφασίζουν για την μοίρα του Κόσμου θα ακούσουν τις κραυγές που καλούν για ειρήνη και επίλυση του προβλήματος του Ιράκ με διπλωματικές πρωτοβουλίες " τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ισχυρός άνδρας της τουρκικής πολιτικής επικαλέσθηκε το διογκούμενο ειρηνευτικό κίνημα στις χώρες της Δύσης το οποίο, όπως ανέφερε, θα πρέπει να γίνει γνώμωνας για όλους αυτούς που θα αποφασίσουν για το μέλλον του Ιράκ.


Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2003 - 20:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Εντείνονται οι πιέσεις Μπους επι του Ιράκ
 

Το αεροπλανοφόρο Αβραάμ Λίνκολν

Νέο, σκληρό μήνυμα στο Ιρακ στέλνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, καθώς δύο ακόμα αμερικανικά αεροπλανοφόρα κατευθύνονται προς την περιοχή του Περσικού.

Ο κ. Μπους καταφέρθηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον του Σανταμ Χουσείν αποκαλόντας τον "ψεύτη που αρέσκεται να παίζει παιχνίδια σε βάρος της παγκόσμιας σταθερότητας και ασφάλειας".


Είναι η επανάληψη μιας κακής ταινίας και δέν είμαι διατεθειμένος να την ξαναδώ
Τζορτζ Μπους
Οι δηλώσεις του αμερικανού προέδρου γίνονται την στιγμή που διογκώνεται το αντιπολεμικό κίνημα και οι συμμαχοι των ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι στην καλύτερη περίπτωση επιφυλακτικοί, στην χειρότερη αρνητικοί, στο ενδεχόμενο πολέμου στο Ιράκ.

Ωστόσο ο βρετανός πρωθυπουργός, Τονυ Μπλερ, πιστός στην "ειδική σχέση" που συνδέει την Ουάσινκτον με το Λονδίνο, δηλώνει σε Ειδική Επιτροπή του Κοινοβουλίου, ότι έχει ιδιαίτερα ενταθεί ο κίνδυνος της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής και πως η περίπτωση του Ιράκ θα πρέπει να χρησιμεύσει ως παράδειγμα αποτροπής του φαινομένου σε αλλες χώρες που βρίσκονται στην διαδικασία ανάπτυξης τέτοιων όπλων.

Ο κ. Μπλερ επεσήμανε πως διατηρεί το δικαίωμα να στηρίξει μια πολεμική εκστρατεία εναντίον του Ιράκ αν του ζητηθεί από την Ουάσινκτον.



Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2003 - 21:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Στην Αριστερά στρέφονται οι Ολλανδοί
 

Ο Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, πρωθυπουργός της Ολλανδίας

Επάνοδο της Αριστεράς στην εξουσία, προβλέπουν όλες οι δημοσοπίσεις στην Ολλανδία, μια ημέρα πριν τις πρόωρες εκλογές.

Το κόμμα Λίστα Πιμ Φορτέυν (LPF) που με την στάση του εναντίον των μεταναστών αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα του κοινοβουλίου στις τελευταίες εκλογές, φαίνεται να περιέρχεται στην λήθη και το πολιτικό περιθώριο.

Το Εργατικό Κόμμα, το οποίο υπέστη μια ταπεινωτική ήττα τον περασμένο χρόνο, επανέρχεται, όπως όλα δείχνουν, δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο.

Ολες οι δημοσκοπίσεις το φέρουν πρώτο κόμμα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Την Δευτέρα, μεγάλη δημοσκόπιση έδειξε ότι το Εργατικό Κομμα διπλασιάζει το ποσοστό του από 23 σε 42 ποσοστιαίες μονάδες.

Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, το παιχνίδι θα παιχθεί μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων, του Εργατικού και του Χριστιανοδημοκρατικού που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής.


Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2003 - 20:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι Ισραηλινοί ισοπεδώνουν κτίρια στην Δυτική Οχθη
 

Οι ισραηλινοί λένε πως τα κτίσματα ηταν αυθαίρετα

Ισραηλινές μπουλντόζες κατεδάφισαν περισσότερα από 60 παλαιστινιακά κτίσματα κοντά στην Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις αυτού του τύπου τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζει ο ανταποκριτής του ΒΒC, Τζέρεμυ Κουκ.

Το επιχείρημα που προβάλουν οι ισραηλινές αρχές είναι τα συγκεκριμένα χτίσματα ήταν αυθαίρετα.

Ωστόσο, η ενέργεια αυτή του ισραηλινού στρατού προκάλεσε την εντονη αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής η οποία κατηγόρησε το Ισραήλ για εσκεμμένη προσπάθεια καταρράκωσης της παλαιστινιακής οικονομίας.


Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2003 - 07:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκλεισαν οι κάλπες στην Κούβα
 

Εκλογές χωρίς αντιπολίτευση και προεκλογική εκστρατεία

Στις κάλπες προσήλθαν εκατομμύρια Κουβανοί για να αναδείξουν τα νέα μέλη της Εθνοσυνέλευσης.

Ο πρόεδρος της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, χαιρέτησε τις εκλογές σαν «φωτεινό παράδειγμα της δημοκρατίας» ενώ οι αντικαθεστωτικοί τις χαρακτήρισαν «φάρσα».

Ο αριθμός των υποψήφιων ήταν ίσος με τον αριθμό των εδρών της Εθνοσυνέλευσης και είχαν όλοι προταθεί από οργανώσεις βάσης που έχουν την έγκριση της κυβέρνησης.

Οι αντιφρονούντες της Κούβας έχουν κατ' επανάληψη χαρακτηρίσει «κοροϊδία» την εκλογική διαδικασία.

Εν αντιθέσει εκπρόσωποι του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας υποστηρίζουν ότι αποτελεί την πιο διάφανη μορφή δημοκρατίας.

Εθνική ενότητα

Ανάμεσα στους 609 υποψήφιους ήταν ο ίδιος ο πρόεδρος Κάστρο, ένας Ολυμπιονίκης και ο πατέρας του Ελιάν Γκονζάλες του μικρού αγοριού του οποίου η κηδεμονία διεκδικείται σε αμερικανικό δικαστήριο από το 2000.

Οι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η εκλογική διαδικασία είναι μια ευκαιρία για την ηγεσία της Κούβας να επιδείξει την εθνική ενότητα της χώρας.

Στην Κούβα δεν δίνεται προεκλογική μάχη και οι υποψήφιοι απλά παρουσιάζουν σε μία σελίδα το βιογραφικό τους σημείωμα.

Η κυβέρνηση της Κούβας υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο αποφεύγει τις προσωποπαγείς, αμερικανικού τύπου, εκλογικές διαδικασίες.

Ο πρόεδρος Κάστρο είπε ότι οι εκλογές στην Κούβα είναι πιο δημοκρατικές από ότι σε άλλες χώρες διότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων είναι μεγαλύτερη και δεν απαιτούν τεράστια κονδύλια για προπαγάνδα και προεκλογικές εκστρατείες.

Ο καθηγητής στη Νομική Σχολή της Αβάνας, Χοσέ Λουίς Τολέδο, ο οποίος ήταν υποψήφιος, χαρακτήρισε τις εκλογές απόλυτα δημοκρατικές διότι οι μισοί υποψήφιοι προτείνονται από τις οργανώσεις τους.

«Στο ίδιο ψηφοδέλτιο βρίσκεται ένας γνωστός επιστήμονας και ένας αρτοποιός ή ένας εργάτης», επεσήμανε ο Χοσέ Λουίς Τολέδο.


Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2003 - 18:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Εντείνονται οι προετοιμασίες πολέμου
 

Διαφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το έργο των επιθεωρητών.

Με επιπλέον 37 χιλιάδες στρατιώτες ενισχύουν οι ΗΠΑ την παρουσία τους στον Κόλπο του Περσικού, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για ενδεχόμενη επίθεση εναντίον της Βαγδάτης.


Εάν το Ιράκ δε συμμορφωθεί πλήρως, πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε
Κόλιν Πάουελ
Η κινητοποίηση των αμερικανικών στρατευμάτων ακολούθησε της ανακοίνωσης της βρετανικής κυβέρνησης ότι σκοπεύει να στείλει στην περιοχή του Περσικού 26 χιλιάδες στρατιώτες.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, είχε δηλώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι δεν πρέπει να φοβάται να αντιμετωπίσει το Ιράκ.

Διάσταση Απόψεων

Ωστόσο, για ακόμα μια φορά παρατηρείται διάσταση απόψεων μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με το ενδεχόμενο επίθεσης στη Βαγδάτη.


Ελ Μπαραντέι και Χανς Μπλιξ
Την ώρα που η ΗΠΑ και η Βρετανία ανεβάζουν τους τόνους για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης με ενίσχυση των στρατευμάτων τους, η Γαλλία, η Ρωσία, η Κίνα αλλά και η Γερμανία εκφράζουν την αντίθεσή τους και υπογραμμίζουν ότι πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ στο Ιράκ.

"Δε τρέφουμε ψευδαισθήσεις όσον αφορά το βίαιο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ," είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, και πρόσθεσε: "όλοι ζητούμε από τη Βαγδάτη να εφαρμόσει το ψήφισμα του ΟΗΕ".

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ Ντε Βιλεπέν, μιλώντας στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, επέμεινε ότι πρέπει να επιτραπεί στους επιθεωρητές να ολοκληρώσουν το έργο τους.

"Πιστεύουμε ότι σήμερα τίποτα δεν δικαιολογεί τη στρατιωτική δράση," δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Να σημειωθεί ότι οι επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να παραδώσουν την πρώτη τους επίσημη έκθεση για την κατάσταση στο Ιράκ στις 27 Ιανουαρίου.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η έκθεση αυτή είναι πιθανό να γίνει η αφορμή για την έναρξη της στρατιωτικής δράσης εναντίον της Βαγδάτης.


Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2003 - 19:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιπολεμική κραυγή της Τουρκίας
 

Τούρκος διαδηλωτής κατά του πολέμου στο Ιράκ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Τουρκία, κάλεσε τις ΗΠΑ και την Βρετανία, να μη διευρύνουν τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας συμπεριλαμβάνοντας και το Ιράκ λόγω του ότι μια τέτοια ενέργεια θα έχει τρομακτικές επιπλοκές για ολοκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν έγιναν αμέσως μετά την επιβεβαίωση, από πλευράς του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιασάρ Γιακίς, της πραγματοποιησης μιας περιφερειακής συνόδου για την αποτροπή του πολέμου στο Ιράκ, η οποια θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στην Αγκυρα.

Ενδεχομένως, να μην είναι τυχαίο, ότι ο κ. Ερντογάν προβαίνει σε αυτή την αντιπολεμική δήλωση, την επομένη της επίσκεψης του Στρατηγού Ριτσαρντ Μάιερς, Γενικού Διοικητού των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, επισημαίνουν οι ανταποκριτές.

Παρά τους στενούς δεσμούς της Αγκυρας με την Ουάσινκτον, ο Στρατηγός Μαιερς δεν κατόρθωσε να αποσπάσει από την τουρκική ηγεσία την υπόσχεση ότι θα επιτρέψει την χρήση του τουρκικού εδάφους από τις αμερικανικές δυνάμεις στην περίπτωση εκστρατείας εναντίον του Ιράκ.

Εκκληση για ειρήνη

Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν έγιναν κατά την διάρκεια συνάντησης των βουλευτών του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του οποίου ηγείται.

"Απευθυνόμαστε στην συνείδηση της Διεθνούς Κοινότητας για να μη λάβει ο πόλεμος ενατίον της τρομοκρατίας υπέρμετρες και μη ρεαλιστικές διαστάσεις. Πιστεύουμε ότι αυτοί που αποφασίζουν για την μοίρα του Κόσμου θα ακούσουν τις κραυγές που καλούν για ειρήνη και επίλυση του προβλήματος του Ιράκ με διπλωματικές πρωτοβουλίες " τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ισχυρός άνδρας της τουρκικής πολιτικής επικαλέσθηκε το διογκούμενο ειρηνευτικό κίνημα στις χώρες της Δύσης το οποίο, όπως ανέφερε, θα πρέπει να γίνει γνώμωνας για όλους αυτούς που θα αποφασίσουν για το μέλλον του Ιράκ.


Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2003 - 12:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα επίθεση σε Αμερικανούς στο Κουβέιτ
 

Η αστυνομία εξετάζει το σημείο της επίθεσης

Ένας αμερικανός πολίτης σκοτώθηκε και ένας τραυματίστηκε σε επίθεση αγνώστων την ώρα που οδηγούσαν σε κύρια οδό βόρειου της πόλης του Κουβέιτ.

Οι δύο αμερικανοί εργάζονταν στην αμερικανική στρατιωτική βάση της Ντόχα, όπου σταθμεύουν περισσότεροι από 17 χιλιάδες αμερικανοί στρατιώτες.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις για το ποιος ευθύνεται για την επίθεση.

Είναι η έκτη ένοπλη επίθεση εναντίον αμερικανών στο Κουβέιτ, όπου έχουν αναπτυχθεί χιλιάδες αμερικανοί στρατιώτες εν όψει ενδεχόμενης εισβολής στο Ιράκ.

Τον Οκτώβριο, ύποπτοι για συμμετοχή σε ακραία ισλαμική οργάνωση, άνοιξαν πυρ εναντίον ομάδας αμερικανών πεζοναυτών σκοτώνοντας έναν.

Και τον Νοέμβριο αστυνομικός του Κουβέιτ πυροβόλησε και τραυμάτισε δύο αμερικανούς στρατιώτες που είχε σταματήσει στο αυτοκίνητό τους.


Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2003 - 07:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Τσόμσκι εναντίον Μπους
 

Ο Νόαμ Τσόμσκι λέει ότι είναι υπερβολικός ο φόβος για τον ηγέτη του Ιράκ.

Ένας από τους πιο αυστηρούς επικριτές της πολιτικής του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους στο θέμα του Ιράκ είναι ο Αμερικανός διανοούμενος Νόαμ Τσόμσκι, που παραχώρησε συνέντευξη στο BBC για το θέμα.

Στη συνέντευξή του ο Νόαμ Τσόμσκι λέει ότι αν η διεθνής κοινότητα προχωρήσει σε πόλεμο κατά τού Ιράκ θα είναι επειδή φοβάται τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο αμερικανός διανοούμενος λέει ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον τού Ιράκείναι ένα μεγάλο λάθος.

«Είναι σα να μεταθέτουμε το πρόβλημα. Δεν χρειάζονται επιχειρήματα για να τεκμηριώσουμε τη θέση εναντίον του πολέμου, αυτό που χρειάζεται είναι επιχειρήματα υπέρ του πολέμου. Μέχρι τώρα, τα επιχειρήματα υπέρ του πολέμου απέχουν πολύ από το να θεωρούνται πειστικά», εξήγησε ο αμερικανός διανοούμενος στη συνέντευξη, που παραχώρησε στο BBC.

Ο κ. Τσόμσκι εκφράζει επίσης την άποψη ότι είναι υπερβολικός ο φόβος για τον ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν.

Πιστεύει ότι είναι εξαιρετικά απίθανο ο ηγέτης του Ιράκ να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. "Κάτι τέτοιο αποτελεί συνταγή αυτοκτονίας εκτός από περιπτώσεις απελπισμένης αντίδρασης σε επίθεση", λέει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός διανοούμενος.

"Επομένως αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τον εμποδίσουμε να προχωρήσει στην ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ο κόσμος μας θα ήταν καλύτερος χωρίς τον Σαντάμ Χουσεΐν , όμως όχι με τα μέσα, που χρησιμοποιούνται σήμερα."

"Με τον πόλεμο, που ετοιμάζεται εναντίον της χώρας του, δημιουργούμε τις συνθήκες για μια πιθανή ανθρωπιστική καταστροφή και τον οδηγούμε στη μόνη πραγματική πιθανότητα να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής", υποστήριξε, μιλώντας στο BBC, ο γνωστός Αμερικανός διανοούμενος Νόαμ Τσόμσκι, φανατικός πολέμιος της πολιτικής του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους.


Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2003 - 08:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Νεκρός Aμερικανός στο Κουβέιτ
 


Όπως μεταδίδουν τα ειδησιογραφικά πρακτορεία, ένας Αμερικανός σκοτώθηκε και ένας τραυματίστηκε σοβαρά, όταν ακραίοι ισλαμιστές άνοιξαν πυρ εναντίον τους κοντά σε μεγάλη αμερικανική στρατιωτική βάση του Κουβέιτ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο Αμερικανοί ήταν πολιτικοί υπάλληλοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Περισσότεροι από 15 χιλιάδες αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στο Κουβέιτ ενόψει μιας ενδεχόμενης επίθεσης στο Ιράκ.

Τους δύο ενόπλους σκότωσαν άλλοι αμερικανοί πεζοναύτες.

Το Νοέμβριο ένας αστυνομικός του Κουβέιτ είχε πυροβολήσει και τραυματίσει δύο αμερικανούς στρατιώτες, αφού σταμάτησε το αυτοκίνητο τους, σε εθνική οδό.


Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2003 - 06:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Εντείνονται οι προετοιμασίες πολέμου
 

Διαφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το έργο των επιθεωρητών.

Με επιπλέον 37 χιλιάδες στρατιώτες ενισχύουν οι ΗΠΑ την παρουσία τους στον Κόλπο του Περσικού, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για ενδεχόμενη επίθεση εναντίον της Βαγδάτης.


Εάν το Ιράκ δε συμμορφωθεί πλήρως, πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε
Κόλιν Πάουελ

Η κινητοποίηση των αμερικανικών στρατευμάτων ακολούθησε της ανακοίνωσης της βρετανικής κυβέρνησης ότι σκοπεύει να στείλει στην περιοχή του Περσικού 26 χιλιάδες στρατιώτες.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, είχε δηλώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι δεν πρέπει να φοβάται να αντιμετωπίσει το Ιράκ.

Διάσταση Απόψεων

Ωστόσο, για ακόμα μια φορά παρατηρείται διάσταση απόψεων μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με το ενδεχόμενο επίθεσης στη Βαγδάτη.

Ελ Μπαραντέι & Χ. Μπλιξ

Την ώρα που η ΗΠΑ και η Βρετανία ανεβάζουν τους τόνους για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης με ενίσχυση των στρατευμάτων τους, η Γαλλία, η Ρωσία, η Κίνα αλλά και η Γερμανία εκφράζουν την αντίθεσή τους και υπογραμμίζουν ότι πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ στο Ιράκ.

"Δε τρέφουμε ψευδαισθήσεις όσον αφορά το βίαιο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ," είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, και πρόσθεσε: "όλοι ζητούμε από τη Βαγδάτη να εφαρμόσει το ψήφισμα του ΟΗΕ".

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ Ντε Βιλεπέν, μιλώντας στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, επέμεινε ότι πρέπει να επιτραπεί στους επιθεωρητές να ολοκληρώσουν το έργο τους.

"Πιστεύουμε ότι σήμερα τίποτα δεν δικαιολογεί τη στρατιωτική δράση," δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Να σημειωθεί ότι οι επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να παραδώσουν την πρώτη τους επίσημη έκθεση για την κατάσταση στο Ιράκ στις 27 Ιανουαρίου.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η έκθεση αυτή είναι πιθανό να γίνει η αφορμή για την έναρξη της στρατιωτικής δράσης εναντίον της Βαγδάτης.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.