Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 23 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-01-15

  1. «Συστηματικοί βιασμοί» στη Σιέρα Λεόνε
  2. Η Αργεντινή αδυνατεί να εξυπηρετήσει τα χρέη της
  3. Κρούσματα κανιβαλισμού στο Κονγκό
  4. Η αιματοχυσία συνεχίζεται στη Δυτική Όχθη
  5. Εντατικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό
  6. Oι ΗΠΑ ζητούν τη βοήθεια του ΝΑΤΟ για το Ιράκ
  7. Eπιτιμητική η B.Kορέα προς τις ΗΠΑ
  8. Αρχίζουν ξανά οι διακοινοτικές συνομιλίες
  9. Ρωσία: να δοθεί χρόνος στους επιθεωρητές
  10. Σαρκαστική η B.Kορέα προς την προσφορά των ΗΠΑ
  11. Εσωτερική έρευνα για τον θάνατο του αστυνομικού στο Μάντσεστερ
  12. Ριζικές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν επιζητούν οι Tουρκοκύπριοι
  13. Εσωτερική έρευνα για τον θάνατο του αστυνομικού στο Μάντσεστερ
  14. Θριαβευτική επιστροφή στη Γουατεμάλα ...
  15. Αρχίζουν ξανά οι διακοινοτικές συνομιλίες
  16. Σε παλάτι του Σαντάμ Χουσεΐν μπαίνουν οι επιθεωρητές
  17. Ριζικές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν επιζητούν οι Tουρκοκύπριοι
  18. ΕΕ: Σύστημα δακτυλικών αποτυπωμάτων
  19. Γαλλογερμανικές προτάσεις στην ΕΕ
  20. Συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας για τη Β. Κορέα
  21. Νεκρός αστυνομικός στο Μάντσεστερ
  22. «Θετικές» οι διαδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων
  23. Ιράκ: Ανησυχούν οι επιθεωρητές
  24. Μπους: «Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια»
  25. Νεκρός αστυνομικός στο Μάντσεστερ

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2003 - 02:37 ('Ωρα Λονδίνου)
«Συστηματικοί βιασμοί» στη Σιέρα Λεόνε
 

Οι πολίτες της Σιέρα Λεόνε έχουν υποστεί πολλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

«Ολες οι πλευρές που είχαν συμμετάσχει στον 10ετή πόλεμο της Σιέρα Λεόνε είχαν διαπράξει σεξουαλικά εγκλήματα», σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη.


Ανήλικοι μαχητές βίασαν γυναίκες, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι γιαγιάδες τους
Human Rights Watch
Σύμφωνα με την έκθεση της Human Rights Watch, χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια έπεσαν θύμα βιασμού - πολλές φορές ομαδικού.

Σύμφωνα με την έκθεση, βιασμοί διεπράχθησαν τόσο από τις οργανώσεις ανταρτών όσο και από τις κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά και από τις διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις.

Η έκθεση της οργάνωσης στηρίχθηκε σε εκατοντάδες συνεντεύξεις θυμάτων, αυτόπων μαρτύρων και αξιωματούχων.

Παραβιάσεις δικαιωμάτων

«Εχουμε καταγράψει απίστευτες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον των γυναικών στη Σιέρα Λεόνε», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Πίτερ Τακιραμπούντε.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι περισσότερες σεξουαλικές κακοποιήσεις έλαβαν χώρα από τις διάφορες οργανώσεις ανταρτών.

Ωστόσο, η έκθεση καταγράφει και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διεπράχθησαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις, καθώς και από τους στρατιώτες των διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων, πολλοί από τους οποίους προέρχονταν από τη Γουϊνέα, τη Νιγηρία, την Ουκρανία και το Μπαγκλαντές.

Τουλάχιστον 30.000 άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της διένεξης, η οποία διήρκεσε από το 1991 μέχρι το 2001.


Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2003 - 00:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Αργεντινή αδυνατεί να εξυπηρετήσει τα χρέη της
 

Η οικονομία της Αργεντινής βρίσκεται σε βαθειά ύφεση

Η Αργεντινή δεν κατέβαλε τη δόση ύψους 681 εκατομμυρίων δολλαρίων για την εξυπηρέτηση του χρέους της γεγονός που υπονομεύει την προοπτική για ανάκαμψη της οικονομίας της.

Η κυβέρνηση του Μπουένος ’υρες ενημέρωσε τη Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης ( IADB ) ότι δεν είναι σε θέση να καταβάλλει το ποσό την Τετάρτη.

Η αδυναμία αυτή θα μπορούσε να στερήσει τη χώρα από μια πηγή δανείων.

Η Αργεντινή διέρχεται την σοβαρότερη οικονομική κρίση εδώ και δεκαετίες και δεν είναισε θέση να εξυπηρετήσει τα δάνεια που έχει λάβει από τους κυριότερους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Ο μισός πληθυσμός της χώρας ζει πλέον σε συνθήκες φτώχειας ενώ στη βόρεια Αργεντινή πεθαίνουν παιδιά από την πείνα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ρομπέρτο Λαβάνια, διαβεβαίωσε τη Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης ότι η καθυστέρηση στην καταβολή της δόσης θα είναι «μικρή και το ζήτημα θα λυθεί στο πλαίσιο ευρύτερων συμφωνιών με πολυεθνικούς οργανισμούς».

Όμως η τράπεζα IADB, που έχει την έδρα της στην Ουάσινγκτον, ανέστειλε το πρόγραμμα παροχής δανείων στην Αργεντινή.

Η απόφαση αυτή μπορεί να περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις της Αργεντινής με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την παροχή βραχυπρόθεσμου δανείου.

Η κυβέρνηση του Μπουένος ’υρες χρειάζεται το δάνειο αυτό για να είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τον διεθνή οργανισμό.

Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνεδριάζει στις 23 Ιανουαρίου για να εξετάσει την επιστολή της κυβέρνησης της Αργεντινής για τις προθέσεις της προκειμένου να αποφασίσει αν θα δώσει το δάνειο.


Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2003 - 22:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Κρούσματα κανιβαλισμού στο Κονγκό
 

Η Ουγκάντα υποστηρίζει τους αντάρτες του Κινήματος ηια την Απελευθέρωση του Κονγκό

Τα Ηνωμένα Έθνη επιβεβαίωσαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες δυνάμεις των ανταρτών διέπραξαν ωμότητες στη διάρκεια των πρόσφατων συγκρούσεων στη Δημοκρατία του Κονγκό.

Η αποστολή του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών στη Δημοκρατία του Κονγκό δήλωσε ότι στρατιώτες του Κινήματος για την Απελευθέρωση του Κονγκό, ανταρτικής οργάνωσης που υποστηρίζεται από την Ουγκάντα, και δύο μικρότερες ανταρτικές οργανώσεις ευθύνονται για βιαιοπραγίες που διεπράχθησαν από τα μέσα Οκτωβρίου έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2002 στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Πάνω από 350 αυτόπτες μάρτυρες που κατέθεσαν στα στελέχη των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους αντάρτες κατά την προέλαση τους προς την πόλη Μπενί.


Οι αντάρτες καταδίωξαν ιδιαίτερα τους Πυγμαίους
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες οι αντάρτες ευθύνονται για βιασμούς, βασανισμούς, λεηλασίες, εκτελέσεις και πράξεις κανιβαλισμού.

Μια από τις πιο αποτρόπαιες πράξεις που καταγγέλθηκαν ήταν ο φόνος και τεμαχισμός νεαρής κοπέλας την οποία έφαγαν οι στρατιώτες.

Σύμφωνα με άλλες καταγγελίες οι στρατιώτες υποχρέωσαν συγγενείς των θυμάτων τους να φάνε τις καρδιές και άλλα όργανα των νεκρών.

Οι στρατιώτες καταδίωξαν ιδιαίτερα την κοινότητα των Πυγμαίων που για πρώτη φορά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στα δάση.

Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην πρωτεύουσα του Κονγκό Κινσάσα χαρακτήρισε τους αντάρτες «τέρατα» και είπε ότι οι ένοχοι θα πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη.

Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε πρόσφατα στη διαδικασία για αποκατάσταση της ειρήνης στη Δημοκρατία του Κονγκό η κατάσταση παραμένει ασταθής ειδικότερα στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας όπου σημειώνονται συχνά βιασμοί και σφαγές αμάχων.


Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2003 - 22:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Η αιματοχυσία συνεχίζεται στη Δυτική Όχθη
 

Είναι η πρώτη φορά που γίνονται τέτοιου είδους κατεδαφίσεις στην Ιερουσαλήμ

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη.

Εν τω μεταξύ ο ισραηλινός στρατός άρχισε να κατεδαφίζει σπίτια στην ανατολική Ιερουσαλήμ που ανήκουν σε Παλαιστίνιους που καταδικάστηκαν για την οργάνωση επιθέσεων αυτοκτονίας.

Στα πλαίσια των αντιποίνων για την τελευταία επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ οι Ισραηλινοί έκλεισαν το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο και ακόμη ένα κολέγιο στην πόλη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης.

Τα νέα επεισόδια βίας σημειώνονται καθώς η προεκλογική εκστρατεία στο Ισραήλ εισέρχεται στην τελική ευθεία.

Παρά τις καταγγελίες για διαφθορά που έχουν γίνει κατά του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν ο ηγέτης του δεξιού κόμματος Λικούντ, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, έχει αυξήσει την επιρροή του.

Οι δημοσκοπήσεις δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές δίνουν στο κόμμα Λικούντ 33 έδρες από τις 120 της ισραηλινής βουλής. Την προηγούμενη εβδομάδα οι δημοσκοπήσεις έδιναν στο Λικούντ 29 έδρες.

Ο επικεφαλής των Παλαιστινίων διαπραγματευτών, Σαέμπ Ερεκάτ, κατηγόρησε τον κ.Σαρόν ότι κλιμακώνει την αντιπαράθεση σε μια περίοδο που οι Παλαιστίνιοι και η διεθνής κοινότητα καταβάλλουν προσπάθειες για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

«Η απάντηση του Σαρόν στη διάσκεψη του Λονδίνου ήταν περισσότεροι φόνοι και μεγαλύτερες καταστροφές» είπε ο η.Ερεκάτ στον οποίο η ισραηλινή κυβέρνηση δεν επέτρεψε να λάβει μέρος στη διάσκεψη του Λονδίνου.

Ο ισραηλινός στρατός τραυμάτισε θανάσιμα δύο νεαρούς Παλαιστίνιους ηλικίας 16 ετών σε προσφυγικό οικισμό της πόλης Τουλκαρέμ.

Ένας τρίτος Παλαιστίνιος, 44 ετών με ψυχικά προβλήματα, σκοτώθηκε κοντά στην Καμπατίγια κοντά στην πόλη Τζενιν.


Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2003 - 19:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Εντατικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό
 

Η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων υποστηρίζει το σχέδιο Ανάν

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, και ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς συναντήθηκαν με τον αμερικανό απεσταλμένο Αλβάρο ντε Σότο, σε συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού. Ηταν η πρώτη, πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση των δύο ηγετών, τη φετινή χρονιά, με στόχο τον καθορισμό προγράμματος για την επίτευξη συμφωνίας επί του σχεδίου Ανάν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Από τη Λευκωσία ο ανταποκριτής μας, Πάρις Ποταμίτης μεταδίδει:

Tη δέσμευση των δύο μερών για εμπλοκή σε διαπραγμάτευση στη βάση του αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν, για επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου εξασφάλισαν τα Ηνωμένα Έθνη στην πρώτη, μετά από μήνες, πρόσωπο με πρόσωπο, συνάντηση του προέδρου Κληρίδη με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

Κάτι τέτοιο θα καταστήσει δυνατό ενήμεροι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να λάβουν αποφάσεις σε ξεχωριστά δημοψηφίσματα, στις 30 Μαρτίου -- αναφέρεται σε ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, που εξεδόθη μετά την κατ ιδίαν συνάντηση, πρώτα, και το γεύμα, μετά, των δύο ανδρών.


Τουρκοκύπριοι στη διαδήλωση της Τρίτης στη Λευκωσία
Τόσο στην συνάντηση, όσο και στο γεύμα, παρίσταντο μόνο ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αλβάρο ντε Σότο, και ένας πρακτικογράφος των Ηνωμένων Εθνών.

Οπως επίσης ανακοινώθηκε η επόμενη συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, παρουσία συμβούλων αυτή τη φορά και με αντικείμενο τον καταρτισμό ενός προγράμματος εντατικών διαπραγματεύσεων για τις επόμενες εβδομάδες.

Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν από τους δύο ηγέτες πλήρη συσκότιση σε σχέση με το περιεχόμενο των συνομιλιών, πράγμα επί του οποίου επίσης δεσμεύτηκαν.

Πάντως, πριν από τη συνάντηση έντονη ήταν η φημολογία ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης θα υπέβαλε δικό του έγγραφο, με τις δικές του θέσεις, ως απάντηση ουσιαστικά στο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.


Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2003 - 17:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Oι ΗΠΑ ζητούν τη βοήθεια του ΝΑΤΟ για το Ιράκ
 

Τον περασμένο μήνα οι επιθεωρητές μπήκαν στο παλάτι Αλ-Σιγούντ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν επισήμως τη βοήθεια των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ, για το ενδεχόμενο πολέμου κατά του Ιράκ.

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είπε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία έλαβε προτάσεις που αναφέρονται σε ρόλους που μπορεί να αναληφθούν αν γίνει πόλεμος.

Ημερομηνίες - κλειδιά
* 16 Ιανουαρίου - Ο Χανς Μπλιξ ενημερώνει την ΕΕ

* 19 Ιανουαρίου - Ο Μπλιξ συναντά Ιρακινούς αξιωματούχους

* 27 Ιανουαρίου - Παρουσίαση της πρώτης έκθεσης των επιθεωρητών στα ΗΕ

* 29 Ιανουαρίου - Τα ΗΕ εξετάζουν την έκθεση

* Μέσα Φεβρουαρίου - Περίπου 150.000 στρατεύματα αναμένεται να φθάσουν στον Περσικό Κόλπο

* 15 Φεβρουαρίου - Προγραμματισμένες αντιπολεμικές διαδηλώσεις στην Ευρώπη
Ωστόσο, η Ρωσία προειδοποίησε για τις επιπτώσεις που θα έχει ένας πρόωρος πόλεμος.

H Μόσχα υποστήριξε ένθερμα την έκκληση του επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας να δοθεί στους επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών περισσότερος χρόνος για να επιτελέσουν το έργο τους.

Ο κ. Ιβανώφ προειδοποίησε ότι η στρατιωτική επιχείρηση κατά της Βαγδάτης μπορεί να έχει επικίνδυνες συνέπειες για την παγκόσμια ειρήνη.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Ρώσος υπουργός μετά από συνομιλίες με τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μωχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ο οποίος είπε ότι χρειάζεται υπομονή, για να εντοπιστούν τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

Ο κ. Μπαραντέι είπε ότι οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών μπορεί να χρειαστούν αρκετούς μήνες, το λιγότερο, για να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Επιθεώρηση σε προεδρικό παλάτι

Oι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών επισκέφτηκαν ένα από τα κύρια παλάτια του Σαντάμ Χουσεΐν, στο κέντρο της Βαγδάτης.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι ομάδα επιθεωρητών εισήλθε στο Παλάτι Αλ-Τζαμχουρί, όπου στεγάζεται το κύριο γραφείο του προέδρου.

Δεν είναι σαφές αν ο Σαντάμ Χουσεΐν βρισκόταν στο παλάτι την ώρα της επιθεώρησης.

Είναι η δεύτερη επιθεώρηση προεδρικού παλατιού αφότου οι επιθεωρητές άρχισαν το έργο τους στο τέλος του Νοεμβρίου, ψάχνοντας για όπλα μαζικής καταστροφής.

Εν τω μεταξύ, αυστηρές προειδοποιήσεις ότι «τα χρονικά περιθώρια στενεύουν» απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους προς τον ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεϊν, ζητώντας του να παραδώσει τα όπλα μαζικής καταστροφής που πιστεύεται ότι διαθέτει.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν έχει αφοπλισθεί», δήλωσε ο πρόεδρος Μπους. «Εχω κουρασθεί από τα παιχνίδια και από τις προσπάθειες εξαπάτησης».

Αρνητικές δημοσκοπήσεις

«Χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες και περισσότερες συνεντεύξεις με Ιρακινούς αξιωματούχους για να εξακριβώσουμε εάν έχουν καταστραφεί τα όπλα μαζικής καταστροφής που πιθανώς διέθετε το Ιράκ», υπογράμμισε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.


Η ΕΕ πιστεύει ότι οι επιθεωρητές χρειάζονται περισσότερο χρόνο
Ο πρόεδρος Μπους όμως αντιμετωπίζει και εσωτερικές πιέσεις, καθώς σύμφωνα με μία δημοσκόπηση η δημοτικότητά του βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό της από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και μετά.

Αμέσως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η δημοτικότητά του είχε φθάσει στο 90%, ενώ τώρα πια βρίσκεται στο 58% - μία πτώση που οφείλεται εν μέρει και στους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές του BBC, οι Αμερικανοί πολίτες δυσφορούν για το γεγονός ότι δίδεται τόσο μεγάλη έμφαση στο Ιράκ, ενώ την ίδια στιγμή η χώρα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Μπους φαίνεται αποφασισμένος να συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στο Ιράκ και να ηγηθεί μιας συμμαχίας χωρών που δεν θα διστάσουν να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον της Βαγδάτης, εάν αυτό χρειασθεί.


Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2003 - 17:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Eπιτιμητική η B.Kορέα προς τις ΗΠΑ
 

Oι ΗΠΑ προσβλέπουν στη μεσολάβηση της Κίνας

Η Βόρειος Κορέα χαρακτήρισε την προσφορά της Ουάσιγκτον να της χορηγήσει οικονομική βοήθεια με αντάλλαγμα την εγκατάλειψη του πυρηνικού της προγράμματος ως «παραπλανητικό δράμα».

Σε ανακοινωθέν του υπουργείου Εξωτερικών της Β. Κορέας, που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων, αναφέρεται ότι η αντιπαράθεση θα λήξει μόνο όταν οι ΗΠΑ υπογράψουν συνθήκη μη επίθεσης.

Η ανακοίνωση εξανεμίζει τις ελπίδες για την επίλυση της κρίσης.


Αυτά που λένε οι ΗΠΑ για διάλογο δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα παραπλανητικό δράμα για να ξεγελάσει την παγκόσμια κοινή γνώμη
Ανακοινωθέν του Βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών
Χθες ο αμερικανός πρόεδρος, Τζωρτζ Μπους, έκανε λόγο για μια «τολμηρή πρωτοβουλία», με πλεονεκτήματα για τη Βόρεια Κορέα.

Τα λόγια του κ. Μπους ερμηνεύτηκαν ως πρόθεση της Ουάσιγκτον να αρχίσει ξανά συνομιλίες με τη Βόρειο Κορέα -- για πρώτη φορά αφότου ξέσπασε η κρίση, πριν από τρεις μήνες.

Ωστόσο, ανταποκριτές σχολιάζουν ότι η απάντηση της Πιονγκγιάνγκ δεν πρέπει να εκληφθεί ως κατηγορηματική απόρριψη της αμερικανικής πρότασης.

Προηγουμένως, η Βόρειος και η Νότιος Κορέα συμφώνησαν να διεξαγάγουν υψηλού επιπέδου συνομιλίες την ερχόμενη Τρίτη στη Σεούλ.

Είναι η πρώτη συνάντηση, σε υψηλό επίπεδο, αφότου η Βόρειος Κορέα ανακοίνωσε, την περασμένη εβδομάδα, ότι αποχωρεί από τη Συνθήκη για τη μη Εξάπλωση των Πυρηνικών ΄Οπλων.

Ο απεσταλμένος της Ουάσιγκτον για τη Βόρεια Κορέα, Τζέημς Κέλυ, έχει εν τω μεταξύ συνομιλίες στην Κίνα -- πατροπαράδοτο σύμμαχο της Βορείου Κορέας.

Η Κίνα έχει προτείνει να διοργανώσει στο έδαφός της συνομιλίες ανάμεσα στη Βόρειο Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ και η Ρωσία, που διατηρεί στενούς δεσμούς με την Πιονγκγιάνγκ έχει προσφερθεί να βοηθήσει.


Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2003 - 16:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Αρχίζουν ξανά οι διακοινοτικές συνομιλίες
 

Η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων υποστηρίζει το σχέδιο Ανάν

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, και ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς αρχίζουν ξανά συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Είναι η πρώτη, πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση των δύο ηγετών, τη φετινή χρονιά, με στόχο τον καθορισμό προγράμματος για την επίτευξη συμφωνίας επί του σχεδίου Ανάν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.


Η μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση αποδεικνύει πως έφθασε η στιγμή για να γίνει το μεγάλο βήμα προς την ενοποίηση του νησιού
Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, εκπρόσωπος Λευκού Οίκου
Χθες, πάνω από 50.000 Τουρκοκύπριοι διαδήλωσαν στη Λευκωσία, με αίτημα την αποδοχή του σχεδίου Ανάν και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θετικό μήνυμα» χαρακτήρισαν τις χθεσινές μαζικές διαδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων τόσο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, όσο και η Ουάσινγκτον.

Για τον επικεφαλής των ΗΕ, η διαδήλωση της Τρίτης αλλά και οι προηγούμενες διαδηλώσεις είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι αποδέχονται το σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού.

«Ο λαός εκφράζεται και είναι πολύ δύσκολο να μην τον ακούσουμε, να μην αφουγκρασθούμε το μήνυμα που στέλνει... ιδιαίτερα όταν αυτό έρχεται από τόσες χιλιάδες ανθρώπους», δήλωσε ο Κόφι Ανάν.

Και συνέχισε: «Απευθύνω έκκληση στους ηγέτες της Κύπρου να ακούσουν την φωνή των απλών πολιτών που σαφέσταστα τάσσονται υπέρ της ειρήνης».

Αντίδραση Ουάσινγκτον

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η αντίδραση της Ουάσινγκτον, καθώς ο εκπρόσωπος Τύπος του Λευκού Οίκου, Ρίτσαρντ Μπάουσερ δήλωσε:

«Η μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση αποδεικνύει πως έφθασε η στιγμή για να γίνει το μεγάλο βήμα προς την ενοποίηση του νησιού», τόνισε ο Ρίτσαρντ Μπάουσερ.


Ο χρόνος είναι ανεπαρκής και ακόμα και αν υπάρχει καλή θέληση είναι αδύνατον να καταλήξουμε σε ένα κοινά αποδεκτό αποτέλεσμα. Λυπούμαι πολύ αλλά δεν βλέπω λύση εως τις 28 Φεβρουαρίου
Ραούφ Ντενκτάς
Ωστόσο, αδιάλλακτος εμφανίστηκε την Τρίτη, σε τηλεοπτική συνέντευξη του στο τουρκικό κανάλι NTV, ο Ραούφ Ντενκτάς, λίγες μόλις ώρες πριν από την έναρξη του νέου γύρου συνομιλιών.

«Ο χρόνος είναι ανεπαρκής και ακόμα και αν υπάρχει καλή θέληση είναι αδύνατον να καταλήξουμε σε ένα κοινά αποδεκτό αποτέλεσμα. Λυπούμαι πολύ αλλά δεν βλέπω λύση εως τις 28 Φεβρουαρίου», είπε ο Ραούφ Ντενκτάς.

Κατά τη διαδήλωση την Τρίτη συμμετείχαν τουλάχιστον 50.000 Τουρκοκύπριοι σε ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια που έγιναν ποτέ στην αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.

Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την υποστήριξή τους για το σχέδιο των ΗΕ που στόχο έχει την επανένωση της Κύπρου έπειτα από σχεδόν 30 χρόνια.


Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2003 - 15:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Ρωσία: να δοθεί χρόνος στους επιθεωρητές
 

Τον περασμένο μήνα οι επιθεωρητές μπήκαν στο παλάτι Αλ-Σιγούντ

H Ρωσία υποστηρίζει ένθερμα την έκκληση του επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας να δοθεί στους επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών περισσότερος χρόνος για να επιτελέσουν το έργο τους.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανώφ, είπε ότι η Μόσχα δεν έχει δεν δει μέχρις στιγμής αποδείξεις ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

Ημερομηνίες - κλειδιά
* 16 Ιανουαρίου - Ο Χανς Μπλιξ ενημερώνει την ΕΕ

* 19 Ιανουαρίου - Ο Μπλιξ συναντά Ιρακινούς αξιωματούχους

* 27 Ιανουαρίου - Παρουσίαση της πρώτης έκθεσης των επιθεωρητών στα ΗΕ

* 29 Ιανουαρίου - Τα ΗΕ εξετάζουν την έκθεση

* Μέσα Φεβρουαρίου - Περίπου 150.000 στρατεύματα αναμένεται να φθάσουν στον Περσικό Κόλπο

* 15 Φεβρουαρίου - Προγραμματισμένες αντιπολεμικές διαδηλώσεις στην Ευρώπη
Ο κ. Ιβανώφ προειδοποίησε ότι η στρατιωτική επιχείρηση κατά της Βαγδάτης μπορεί να έχει επικίνδυνες συνέπειες για την παγκόσμια ειρήνη.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Ρώσος υπουργός μετά από συνομιλίες με τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μωχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ο οποίος είπε ότι χρειάζεται υπομονή, για να εντοπιστούν τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

Ο κ. Μπαραντέι είπε ότι οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών μπορεί να χρειαστούν αρκετούς μήνες, το λιγότερο, για να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Oι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών επισκέφτηκαν ένα από τα κύρια παλάτια του Σαντάμ Χουσεΐν, στο κέντρο της Βαγδάτης.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι ομάδα επιθεωρητών εισήλθε στο Παλάτι Αλ-Τζαμχουρί, όπου στεγάζεται το κύριο γραφείο του προέδρου.

Δεν είναι σαφές αν ο Σαντάμ Χουσεΐν βρισκόταν στο παλάτι την ώρα της επιθεώρησης.

Είναι η δεύτερη επιθεώρηση προεδρικού παλατιού αφότου οι επιθεωρητές άρχισαν το έργο τους στο τέλος του Νοεμβρίου, ψάχνοντας για όπλα μαζικής καταστροφής.

Εν τω μεταξύ, αυστηρές προειδοποιήσεις ότι «τα χρονικά περιθώρια στενεύουν» απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους προς τον ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεϊν, ζητώντας του να παραδώσει τα όπλα μαζικής καταστροφής που πιστεύεται ότι διαθέτει.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν έχει αφοπλισθεί», δήλωσε ο πρόεδρος Μπους. «Εχω κουρασθεί από τα παιχνίδια και από τις προσπάθειες εξαπάτησης».

Αρνητικές δημοσκοπήσεις

«Χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες και περισσότερες συνεντεύξεις με Ιρακινούς αξιωματούχους για να εξακριβώσουμε εάν έχουν καταστραφεί τα όπλα μαζικής καταστροφής που πιθανώς διέθετε το Ιράκ», υπογράμμισε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.


Η ΕΕ πιστεύει ότι οι επιθεωρητές χρειάζονται περισσότερο χρόνο
Ο πρόεδρος Μπους όμως αντιμετωπίζει και εσωτερικές πιέσεις, καθώς σύμφωνα με μία δημοσκόπηση η δημοτικότητά του βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό της από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και μετά.

Αμέσως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η δημοτικότητά του είχε φθάσει στο 90%, ενώ τώρα πια βρίσκεται στο 58% - μία πτώση που οφείλεται εν μέρει και στους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές του BBC, οι Αμερικανοί πολίτες δυσφορούν για το γεγονός ότι δίδεται τόσο μεγάλη έμφαση στο Ιράκ, ενώ την ίδια στιγμή η χώρα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Μπους φαίνεται αποφασισμένος να συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στο Ιράκ και να ηγηθεί μιας συμμαχίας χωρών που δεν θα διστάσουν να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον της Βαγδάτης, εάν αυτό χρειασθεί.


Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2003 - 17:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Σαρκαστική η B.Kορέα προς την προσφορά των ΗΠΑ
 

Oι ΗΠΑ προσβλέπουν στη μεσολάβηση της Κίνας

Η Βόρειος Κορέα χαρακτήρισε την προσφορά της Ουάσιγκτον να της χορηγήσει οικονομική βοήθεια με αντάλλαγμα την εγκατάλειψη του πυρηνικού της προγράμματος ως «παραπλανητικό δράμα».

Σε ανακοινωθέν του υπουργείου Εξωτερικών της Β. Κορέας, που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων, αναφέρεται ότι η αντιπαράθεση θα λήξει μόνο όταν οι ΗΠΑ υπογράψουν συνθήκη μη επίθεσης.

Η ανακοίνωση εξανεμίζει τις ελπίδες για την επίλυση της κρίσης.


Αυτά που λένε οι ΗΠΑ για διάλογο δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα παραπλανητικό δράμα για να ξεγελάσει την παγκόσμια κοινή γνώμη
Ανακοινωθέν του Βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών
Χθες ο αμερικανός πρόεδρος, Τζωρτζ Μπους, έκανε λόγο για μια «τολμηρή πρωτοβουλία», με πλεονεκτήματα για τη Βόρεια Κορέα.

Τα λόγια του κ. Μπους ερμηνεύτηκαν ως πρόθεση της Ουάσιγκτον να αρχίσει ξανά συνομιλίες με τη Βόρειο Κορέα -- για πρώτη φορά αφότου ξέσπασε η κρίση, πριν από τρεις μήνες.

Ωστόσο, ανταποκριτές σχολιάζουν ότι η απάντηση της Πιονγκγιάνγκ δεν πρέπει να εκληφθεί ως κατηγορηματική απόρριψη της αμερικανικής πρότασης.

Προηγουμένως, η Βόρειος και η Νότιος Κορέα συμφώνησαν να διεξαγάγουν υψηλού επιπέδου συνομιλίες την ερχόμενη Τρίτη στη Σεούλ.

Είναι η πρώτη συνάντηση, σε υψηλό επίπεδο, αφότου η Βόρειος Κορέα ανακοίνωσε, την περασμένη εβδομάδα, ότι αποχωρεί από τη Συνθήκη για τη μη Εξάπλωση των Πυρηνικών ΄Οπλων.

Ο απεσταλμένος της Ουάσιγκτον για τη Βόρεια Κορέα, Τζέημς Κέλυ, έχει εν τω μεταξύ συνομιλίες στην Κίνα -- πατροπαράδοτο σύμμαχο της Βορείου Κορέας.

Η Κίνα έχει προτείνει να διοργανώσει στο έδαφός της συνομιλίες ανάμεσα στη Βόρειο Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ και η Ρωσία, που διατηρεί στενούς δεσμούς με την Πιονγκγιάνγκ έχει προσφερθεί να βοηθήσει.


Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2003 - 16:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Εσωτερική έρευνα για τον θάνατο του αστυνομικού στο Μάντσεστερ
 

Η περιοχή γύρω από το διαμέρισμα έχει αποκλεισθεί

O Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλαιρ, εξέφρασε το σοκ και τον αποτροπιασμό του για τη δολοφονία του βρετανού ντετέκτιβ στο Μάντζεστερ, κατά τη διάρκεια αντιτρομοκρατικής επιχείρησης.

Ο κ. Μπλαιρ είπε ότι θα διπλασιάσει τις προσπάθειες, για την πάταξη «της τρομοκρατίας σε κάθε μορφή της».


Το διαμέρισμα στο Μάντζεστερ όπου σκοτώθηκε ο αστυνομικός
Tρία άτομα ανακρίνονται από την αστυνομία μετά τον θάνατο του αστυνομικού.

Για το συμβάν θα διεξαχθεί και εσωτερική ανακριτική έρευνα.

Η δολοφονία του αστυνομικού έγινε κατά την επιδρομή της αστυνομίας σε διαμέρισμα του Μάντζεστερ.

Κατά την έφοδο συνελήφθησαν τρεις άνδρες Αφρικανικής καταγωγής.

Μία ώρα από την έναρξη της επιχείρησης, ο ένας από τους συλληφθέντες κατάφερε να ξεφύγει, πήρε ένα μαχαίρι κουζίνας και άρχισε να μαχαιρώνει τους αστυνομικούς.


Ο Στήβεν Οακ, που σκοτώθηκε κατά την επιχείρηση, ήταν πατέρας τριών παιδιών
Ο 40χρονος βρετανός αστυνομικός Στίβεν Όακ μαχαιρώθηκε στο στήθος και άφησε την τελευταία του πνοή λίγο αργότερα σε νοσοκομείο της πόλης.

Η επιχείρηση της αστυνομίας είχε σχέση με την ανακάλυψη,την περασμένη εβδομάδα, του τοξικού δηλητήριου της ρικίνης σε διαμέρισμα στο Λονδίνο.

Τρεις άνδρες και ένας 17χρονος νέος έχουν συλληφθεί για την υπόθεση και απαγγέλθηκαν εναντίον τους κατηγορίες σε δικαστήριο του Λονδίνου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, δεν εντοπίσθηκαν δηλητηριώδη αέρια στο διαμέρισμα του Μάντζεστερ όπου έγινε η έφοδος.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η βρετανική αστυνομία βρίσκεται στα ίχνη μεγάλου τρομοκρατικού δικτύου που έχει τη βάση του στην Αλγερία και ετοίμαζε πιθανώς τρομοκρατικό χτύπημα στη Βρετανία.


Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2003 - 16:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Ριζικές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν επιζητούν οι Tουρκοκύπριοι
 

H χθεσινή διαδήλωση ξεπέρασε τα 50.000 άτομα

Στόχος των σημερινών συνομιλιών ανάμεσα στον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, είναι ο καθορισμός προγράμματος για τις διαπραγματεύσεις επί του σχεδίου Ανάν, για την επίλυση του Κυπριακού, το οποίο και οι δύο πλευρές έχουν δεκτεί ως βάση. Ωστόσο, μιλώντας στην ελληνική υπηρεσία του BBC, o σύμβουλος του κ. Ντενκτάς, Μουμτάζ Σοϋσάλ είπε ότι το σχέδιο Ανάν θα αποτελέσει ένα μόνο μέρος των σημερινών συνομιλιών.

Συνέντευξη στη Μέττα Τσικρικά

Ο σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη είπε ότι το σχέδιο Ανάν είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά οι διαπραγματευτές είναι εκείνοι που καθορίζουν τις προτεραιότητές τους και τη μεθοδολογία τους.


Το σχέδιο Αννάν αποτελεί ένα μόνο στοιχείο, ίσως το πιο σημαντικό, των συνομιλιών
Μουμτάζ Σοϋσάλ
«Το σχέδιο Ανάν αποτελεί ένα μόνο στοιχείο, ίσως το πιο σημαντικό, των συνομιλιών», είπε ο Μουμτάζ Σοϋσάλ και άφησε να εννοηθεί ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιζητεί ριζικές αλλαγές επί του σχεδίου.

«Οταν θα γίνουν οι συνολικές διαπραγματεύσεις, σε πολιτικό επίπεδο, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα υποδείξει τα σημεία που δεν μας ικανοποιούν που χρειάζεται να αλλάξουν είτε από τα Ηνωμένα Εθνη, είτε μετά από διαπραγματεύσεις με την άλλη πλευρά».

Σε ερώτηση κατά πόσο το σχέδιο Ανάν αποτελεί βάση των διαπραγματεύσεων, ο σύμβουλος του κ. Ντενκτάς απέφυγε να δεσμευτεί.

«Ανάλογα τι θεωρείτε βάση» μας είπε. «Είναι διαφορετικό να λέει κανείς ότι το σχέδιο είναι βάση, και διαφορετικό να λέμε ότι οι συζητήσεις γίνονται στο πλαίσιο του σχεδίου».


Ριζικές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν επιζητεί ο Ραούφ Ντενκτάς
Και πρόσθεσε: Το σίγουρο είναι ότι επί του σχεδίου γίνονται διαπραγματεύσεις, ανάμεσα και στις δύο πλευρές και ανάμεσα σε κάθε πλευρά και τα Ηνωμένα Έθνη που συνέταξαν το σχέδιο.

Σε ερώτησή μας αν ο κ. Ντενκτάς είναι διατεθειμένος να ακούσει τη φωνή του τουρκοκυπριακού λαού, που ζητά αποδοχή του σχεδίου Ανάν, και ένταξη στην Ευρωπαιική Ένωση, ο κ. Σοϋσάλ παραδέχτηκε, για πρώτη φορά, ότι όντως οι Τουρκοκύπριοι επιζητούν λύση του Κυπριακού, κάτι που γνωρίζει, όπως λέει, ο κ. Ντενκτάς, ο οποίος όμως δεν μπορεί να αποδεχτεί οιαδήποτε λύση.

«Η επιθυμία του τουρκοκυπριακού λαού για επίλυση του Κυπριακού δεν μπορεί να τον κάνει να δεχτεί ένα σχέδιο το οποίο δεν πιστεύει ότι θα προσφέρει βιώσιμη λύση, κατέληξε ο σύμβουλος του κ. Ντενκτάς», Μουμτάζ Σοϋσάλ.


Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2003 - 11:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Εσωτερική έρευνα για τον θάνατο του αστυνομικού στο Μάντσεστερ
 

Η περιοχή γύρω από το διαμέρισμα έχει αποκλεισθεί

Tρία άτομα ανακρίνονται από την αστυνομία μετά τον θάνατο αστυνομικού κατά τη διάρκεια αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στη βόρεια Αγγλία.

Για το συμβάν θα διεξαχθεί και εσωτερική ανακριτική έρευνα.

Η δολοφονία του αστυνομικού έγινε κατά την επιδρομή της αστυνομίας σε διαμέρισμα του Μάντζεστερ.


Το διαμέρισμα στο Μάντζεστερ όπου σκοτώθηκε ο αστυνομικός
Κατά την έφοδο συνελήφθησαν τρεις άνδρες Αφρικανικής καταγωγής.

Μία ώρα από την έναρξη της επιχείρησης, ο ένας από τους συλληφθέντες κατάφερε να απελευθερωθεί, πήρε ένα μαχαίρι κουζίνας και άρχισε να μαχαιρώνει τους αστυνομικούς.

Ο 40χρονος βρετανός αστυνομικός Στίβεν Όακ μαχαιρώθηκε στο στήθος και άφησε την τελευταία του πνοή λίγο αργότερα σε νοσοκομείο της πόλης.
Η επιχείρηση της αστυνομίας είχε σχέση με την ανακάλυψη,την περασμένη εβδομάδα, του τοξικού δηλητήριου της ρικίνης σε διαμέρισμα στο Λονδίνο.

Τρεις άνδρες και ένας 17χρονος νέος έχουν συλληφθεί για την υπόθεση και απαγγέλθηκαν εναντίον τους κατηγορίες σε δικαστήριο του Λονδίνου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, δεν εντοπίσθηκαν δηλητηριώδη αέρια στο διαμέρισμα του Μάντζεστερ όπου έγινε η έφοδος.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η βρετανική αστυνομία βρίσκεται στα ίχνη μεγάλου τρομοκρατικού δικτύου που έχει τη βάση του στην Αλγερία και ετοίμαζε πιθανώς τρομοκρατικό χτύπημα στη Βρετανία.


Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2003 - 16:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Θριαβευτική επιστροφή στη Γουατεμάλα ...
 

Τα σιαμαία επέζησαν παρ'όλους τους κινδύνους

Τα δίδυμα από την Γουατεμάλα τα οποία γεννήθηκαν με ενωμένα κεφάλια και χωρίστηκαν από τους γιατρούς σε ένα αμερικάνικο νοσοκομείο τον περασμένο χρόνο γύρισαν στην πατρίδα τους και έτυχαν θριαμβευτικής υποδοχής.

Τα κορίτσια, ηλικίας 17 μηνών, Μαρία ντε Τζίζους και Μαρία Τερέσα Αλβαρέζ καθώς οι γονείς τους και οι παππούδες τους, έτυχαν θερμής υποδοχής στο αεροδρόμιο της πόλης της Γουατεμάλας από την πρώτη κυρία της χώρας Έβελιν ντε Πορτίγιο και τον αμερικανό πρέσβη Τζόν Χάμιλτον.

"Ολοι είναι πάρα πολύ χαρούμενοι που γύρισαν", είπε ο Γουεντσεσλάο Κουιέζ, ο παππούς των διδύμων από την πλευρά του πατέρα τους.

Η επιστροφή των διδύμων στο σπίτι είχε καθυστερήσει πολλές φορές - πιο πρόσφατα επειδή οι υγειονομικές αρχές της Γουατεμάλας ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν για την παλίνοστησή τους.

Τα κορίτσια, γνωστές και ως οι δύο Μαρίες, θα χρειαστούν επιπλέον εγχειρήσεις.

Οι παππούδες τους έχουν κτίσει ένα καινούργιο σπίτι για την οικογένεια στο μικρό χωριό του Μπελέν, 200 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα.

Εν τούτοις, τα κορίτσια θα μπορέσουν να μείνουν εκεί μόνο αφού συνεχίσουν τη θεραπεία τους στην πρωτεύουσα.

Η εγχείρηση

Τα δίδυμα γεννήθηκαν με ενωμένα κρανία και με τα πρόσωπα τους να κοιτάνε σε διαφορετικές κατευθύνσεις από ένα ζευγάρι στην αγροτική Γουατεμάλα.

Η μητέρα ’λμπα Λετίσια Αλβαρέζ γέννησε με καισαρική τομή μετά από οκτώ μέρες πόνων που είχαν σχέση με τον τοκετό.

Αυτή και ο πατέρας των κοριτσιών Γουεντσεσλάο Κουιέζ Λοπέζ, ο οποίος ως συσκευαστής απασχολείται στο εμπόριο της μπανάνας , ήρθαν στο Λός ’ντζελες τον περασμένο χρόνο, αφού μια μη κερδοσκοπική οργάνωση συγκέντρωσε το απαιτούμενο χρηματικό ποσό για την θεραπεία των παιδιών στην Καλιφόρνια.

Κατά τη διάρκεια της εγχείρησης, που διήρκησε 22 ώρες, και πραγματοποιήθηκε τον ’υγουστο, οι χειρούργοι χώρισαν τα κρανία των διδύμων και ξέμπλεξαν τα ενωμένα αιμοφόρα αγγεία.

Ισχυρά ναρκωτικά δόθηκαν στα κορίτσια για να μείνουν ακίνητες κατά τη διάρκεια της εγχείρησης και επίσης στα πρώτα στάδια της θεραπείας τους, για να επουλώσουν οι πληγές από την εγχείρηση.

Η φιλανθρωπική οργάνωση "Γιατρέψτε τα Παιδιά" βοηθήσε τα δίδυμα να θεραπευτούν στο UCLA ιατρικό κέντρο. Η θεραπεία κόστισε 1.5 εκατομμύρια δολάρια, παρόλο που οι περισσότεροι γιατροί δέχτηκαν να κάνουν αυτή την εγχείρηση άνευ πληρωμής.



Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2003 - 10:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Αρχίζουν ξανά οι διακοινοτικές συνομιλίες
 

Εκτιμάται ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση που έγινε ποτέ στη Βόρεια Κύπρο

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, και ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς αρχίζουν ξανά συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Είναι η πρώτη, πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση των δύο ηγετών, τη φετινή χρονιά, με στόχο τον καθορισμό προγράμματος για την επίτευξη συμφωνίας επί του σχεδίου Ανάν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Χθες, πάνω από 50.000 Τουρκοκύπριοι διαδήλωσαν στη Λευκωσία, με αίτημα την αποδοχή του σχεδίου Ανάν και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θετικό μήνυμα» χαρακτήρισαν τις χθεσινές μαζικές διαδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων τόσο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, όσο και η Ουάσινγκτον.


Η μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση αποδεικνύει πως έφθασε η στιγμή για να γίνει το μεγάλο βήμα προς την ενοποίηση του νησιού
Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, εκπρόσωπος Λευκού Οίκου
Για τον επικεφαλής των ΗΕ, η διαδήλωση της Τρίτης αλλά και οι προηγούμενες διαδηλώσεις είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι αποδέχονται το σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού.

«Ο λαός εκφράζεται και είναι πολύ δύσκολο να μην τον ακούσουμε, να μην αφουγκρασθούμε το μήνυμα που στέλνει... ιδιαίτερα όταν αυτό έρχεται από τόσες χιλιάδες ανθρώπους», δήλωσε ο Κόφι Ανάν.

Και συνέχισε: «Απευθύνω έκκληση στους ηγέτες της Κύπρου να ακούσουν την φωνή των απλών πολιτών που σαφέσταστα τάσσονται υπέρ της ειρήνης».

Αντίδραση Ουάσινγκτον

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η αντίδραση της Ουάσινγκτον, καθώς ο εκπρόσωπος Τύπος του Λευκού Οίκου, Ρίτσαρντ Μπάουσερ δήλωσε:

«Η μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση αποδεικνύει πως έφθασε η στιγμή για να γίνει το μεγάλο βήμα προς την ενοποίηση του νησιού», τόνισε ο Ρίτσαρντ Μπάουσερ.


Ο χρόνος είναι ανεπαρκής και ακόμα και αν υπάρχει καλή θέληση είναι αδύνατον να καταλήξουμε σε ένα κοινά αποδεκτό αποτέλεσμα. Λυπούμαι πολύ αλλά δεν βλέπω λύση εως τις 28 Φεβρουαρίου
Ραούφ Ντενκτάς
Ωστόσο, αδιάλλακτος εμφανίστηκε την Τρίτη, σε τηλεοπτική συνέντευξη του στο τουρκικό κανάλι NTV, ο Ραούφ Ντενκτάς, λίγες μόλις ώρες πριν από την έναρξη του νέου γύρου συνομιλιών.

«Ο χρόνος είναι ανεπαρκής και ακόμα και αν υπάρχει καλή θέληση είναι αδύνατον να καταλήξουμε σε ένα κοινά αποδεκτό αποτέλεσμα. Λυπούμαι πολύ αλλά δεν βλέπω λύση εως τις 28 Φεβρουαρίου», είπε ο Ραούφ Ντενκτάς.

Κατά τη διαδήλωση την Τρίτη συμμετείχαν τουλάχιστον 50.000 Τουρκοκύπριοι σε ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια που έγιναν ποτέ στην αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.

Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την υποστήριξή τους για το σχέδιο των ΗΕ που στόχο έχει την επανένωση της Κύπρου έπειτα από σχεδόν 30 χρόνια.


Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2003 - 11:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε παλάτι του Σαντάμ Χουσεΐν μπαίνουν οι επιθεωρητές
 

Τον περασμένο μήνα οι επιθεωρητές μπήκαν στο παλάτι Αλ-Σιγούντ

Oι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών επισκέφτηκαν ένα από τα κύρια παλάτια του Σαντάμ Χουσεΐν, στο κέντρο της Βαγδάτης.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι ομάδα επιθεωρητών εισήλθε στο Παλάτι Αλ-Τζαμχουρί, όπου στεγάζεται το κύριο γραφείο του προέδρου.

Δεν είναι σαφές αν ο Σαντάμ Χουσεΐν βρισκόταν στο παλάτι την ώρα της επιθεώρησης.

Ημερομηνίες - κλειδιά
* 16 Ιανουαρίου - Ο Χανς Μπλιξ ενημερώνει την ΕΕ

* 19 Ιανουαρίου - Ο Μπλιξ συναντά Ιρακινούς αξιωματούχους

* 27 Ιανουαρίου - Παρουσίαση της πρώτης έκθεσης των επιθεωρητών στα ΗΕ

* 29 Ιανουαρίου - Τα ΗΕ εξετάζουν την έκθεση

* Μέσα Φεβρουαρίου - Περίπου 150.000 στρατεύματα αναμένεται να φθάσουν στον Περσικό Κόλπο

* 15 Φεβρουαρίου - Προγραμματισμένες αντιπολεμικές διαδηλώσεις στην Ευρώπη
Είναι η δεύτερη επιθεώρηση προεδρικού παλατιού αφότου οι επιθεωρητές άρχισαν το έργο τους στο τέλος του Νοεμβρίου, ψάχνοντας για όπλα μαζικής καταστροφής.

Εν τω μεταξύ, αυστηρές προειδοποιήσεις ότι «τα χρονικά περιθώρια στενεύουν» απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους προς τον ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεϊν, ζητώντας του να παραδώσει τα όπλα μαζικής καταστροφής που πιστεύεται ότι διαθέτει.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν έχει αφοπλισθεί», δήλωσε ο πρόεδρος Μπους. «Εχω κουρασθεί από τα παιχνίδια και από τις προσπάθειες εξαπάτησης».

Την ίδια στιγμή πάντως, η ΕΕ φαίνεται να τηρεί τελείως διαφορετική στάση, υπογραμμίζοντας ότι οι επιθεωρητές όπλων χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν την εργασία τους και προειδοποιώντας για τις συνέπειες μιας εκστρατείας εναντίον του Ιράκ.

Με την άποψη αυτή φαίνεται να συμφωνεί και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι επιθεωρητές όπλων πρέπει να συνεχίσουν το έργο τους.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, τόνισε ότι το Ιράκ οφείλει να επιδείξει διάθεση συνεργασίας.

Αρνητικές δημοσκοπήσεις

«Χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες και περισσότερες συνεντεύξεις με Ιρακινούς αξιωματούχους για να εξακριβώσουμε εάν έχουν καταστραφεί τα όπλα μαζικής καταστροφής που πιθανώς διέθετε το Ιράκ», υπογράμμισε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.


Η ΕΕ πιστεύει ότι οι επιθεωρητές χρειάζονται περισσότερο χρόνο
Ο πρόεδρος Μπους όμως αντιμετωπίζει και εσωτερικές πιέσεις, καθώς σύμφωνα με μία δημοσκόπηση η δημοτικότητά του βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό της από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και μετά.

Αμέσως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η δημοτικότητά του είχε φθάσει στο 90%, ενώ τώρα πια βρίσκεται στο 58% - μία πτώση που οφείλεται εν μέρει και στους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές του BBC, οι Αμερικανοί πολίτες δυσφορούν για το γεγονός ότι δίδεται τόσο μεγάλη έμφαση στο Ιράκ, ενώ την ίδια στιγμή η χώρα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Μπους φαίνεται αποφασισμένος να συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στο Ιράκ και να ηγηθεί μιας συμμαχίας χωρών που δεν θα διστάσουν να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον της Βαγδάτης, εάν αυτό χρειασθεί.


Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2003 - 10:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Ριζικές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν επιζητούν οι Tουρκοκύπριοι
 

Οι δύο πλευρές θα πρέπει να υπογράψουν το σχέδιο Ανάν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου

Στόχος των σημερινών συνομιλιών ανάμεσα στον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, είναι ο καθορισμός προγράμματος για τις διαπραγματεύσεις επί του σχεδίου Ανάν, για την επίλυση του Κυπριακού, το οποίο και οι δύο πλευρές έχουν δεκτεί ως βάση. Ωστόσο, μιλώντας στην ελληνική υπηρεσία του BBC, o σύμβουλος του κ. Ντενκτάς, Μουμτάζ Σοϋσάλ είπε ότι το σχέδιο Ανάν θα αποτελέσει ένα μόνο μέρος των σημερινών συνομιλιών.

Συνέντευξη στη Μέττα Τσικρικά

Ο σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη είπε ότι το σχέδιο Ανάν είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά οι διαπραγματευτές είναι εκείνοι που καθορίζουν τις προτεραιότητές τους και τη μεθοδολογία τους.


Το σχέδιο Αννάν αποτελεί ένα μόνο στοιχείο, ίσως το πιο σημαντικό, των συνομιλιών
Μουμτάζ Σοϋσάλ
«Το σχέδιο Ανάν αποτελεί ένα μόνο στοιχείο, ίσως το πιο σημαντικό, των συνομιλιών», είπε ο Μουμτάζ Σοϋσάλ και άφησε να εννοηθεί ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιζητεί ριζικές αλλαγές επί του σχεδίου.

«Οταν θα γίνουν οι συνολικές διαπραγματεύσεις, σε πολιτικό επίπεδο, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα υποδείξει τα σημεία που δεν μας ικανοποιούν που χρειάζεται να αλλάξουν είτε από τα Ηνωμένα Εθνη, είτε μετά από διαπραγματεύσεις με την άλλη πλευρά».

Σε ερώτηση κατά πόσο το σχέδιο Ανάν αποτελεί βάση των διαπραγματεύσεων, ο σύμβουλος του κ. Ντενκτάς απέφυγε να δεσμευτεί.

«Ανάλογα τι θεωρείτε βάση» μας είπε. «Είναι διαφορετικό να λέει κανείς ότι το σχέδιο είναι βάση, και διαφορετικό να λέμε ότι οι συζητήσεις γίνονται στο πλαίσιο του σχεδίου».


Ριζικές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν επιζητεί ο Ραούφ Ντενκτάς
Και πρόσθεσε: Το σίγουρο είναι ότι επί του σχεδίου γίνονται διαπραγματεύσεις, ανάμεσα και στις δύο πλευρές και ανάμεσα σε κάθε πλευρά και τα Ηνωμένα Έθνη που συνέταξαν το σχέδιο.

Σε ερώτησή μας αν ο κ. Ντενκτάς είναι διατεθειμένος να ακούσει τη φωνή του τουρκοκυπριακού λαού, που ζητά αποδοχή του σχεδίου Ανάν, και ένταξη στην Ευρωπαιική Ένωση, ο κ. Σοϋσάλ παραδέχτηκε, για πρώτη φορά, ότι όντως οι Τουρκοκύπριοι επιζητούν λύση του Κυπριακού, κάτι που γνωρίζει, όπως λέει, ο κ. Ντενκτάς, ο οποίος όμως δεν μπορεί να αποδεχτεί οιαδήποτε λύση.

«Η επιθυμία του τουρκοκυπριακού λαού για επίλυση του Κυπριακού δεν μπορεί να τον κάνει να δεχτεί ένα σχέδιο το οποίο δεν πιστεύει ότι θα προσφέρει βιώσιμη λύση, κατέληξε ο σύμβουλος του κ. Ντενκτάς», Μουμτάζ Σοϋσάλ.


Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2003 - 08:41 ('Ωρα Λονδίνου)
ΕΕ: Σύστημα δακτυλικών αποτυπωμάτων
 

Η αποτελεσματικότητα του συστήματος θα κριθεί σε έναν περίπου χρόνο

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρόκειται να εγκαινιάσει το πρώτο κεντρικό σύστημα δεδομένων με δακτυλικά αποτυπώματα, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει παραβιάσεις του συστήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου.


Χιλιάδες άτομα ζητούν κάθε χρόνο πολιτικό άσυλο από την ΕΕ
Από την Τετάρτη κιόλας, οι αστυνομικές αρχές θα κρατούν τα δακτυλικά αποτυπώματα όλων όσοι ζητούν πολιτικό άσυλο και είναι πάνω από 14 χρόνων, προκειμένου να γίνει γνωστό εάν οι ίδιοι έχουν υποβάλει και άλλη αίτηση σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Κάθε χρόνο, περισσότερα από 400.000 άτομα ζητούν πολιτικό άσυλο από τις 15 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Από εδώ και στο εξής, τα δακτυλικά τους αποτυπώματα θα αποθηκεύονται για 10 χρόνια σε μία κεντρική βάση δεδομένων, η οποία θα φέρει το όνομα Eurodac.

Ελλάδα και Ιταλία

Πιστεύεται ότι πολλοί λαθρομετανάστες εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση από χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία και μετά από λίγο καιρό πηγαίνουν στη Γερμανία ή τη Βρετανία, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Η νέα βάση δεδομένων θα επιτρέπει στις αστυνομικές αρχές να μάθουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές εάν τα δακτυλικά αποτυπώματα όσων ζητούν πολιτικό άσυλο είναι ήδη αποθηκευμένα.

Εάν όντως είναι αποθηκευμένα, τότε αυτοί θα απελαύνονται στη χώρα όπου υπέβαλαν την πρώτη αίτηση για χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Ωστόσο, ακριβώς επειδή το σύστημα θα ισχύει μόνο για όσους ζητούν πολιτικό άσυλο από εδώ και στο εξής, η αποτελεσματικότητά του δεν πρόκειται να διαφανεί για έναν ακόμη χρόνο.


Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2003 - 08:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Γαλλογερμανικές προτάσεις στην ΕΕ
 

Το σχέδιο ικανοποιεί τόσο τον Γκέρχαρντ Σρέντερ όσο και το Ζακ Σιράκ

Η Γαλλία και η Γερμανία συμφώνησαν στην εκπόνηση σχεδίου για την Ευρωπαϊκή Ενωση του μέλλοντος, η οποία - σύμφωνα με τις προτάσεις - θα διοικείται από δύο αιρετούς προέδρους.


Ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν ηγείται του συνεδρίου για το μέλλον της Ευρώπης
Βάσει του γαλλογερμανικού σχεδίου, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα διοικείται από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, προέβη στις εν λόγω ανακοινώσεις μετά τις συνομιλίες του στο Παρίσι με το Γερμανό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Σύμφωνα με τον κ. Σιράκ, ο ένας πρόεδρος θα εκλέγεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο άλλος από τους υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εκπόνηση Συντάγματος

Οι ανταποκριτές εκτιμούν ότι το γαλλογερμανικό σχέδιο θα έχει αντίκτυπο και στις διαδικασίες για την εκπόνηση μελλοντικού Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι δύο ηγέτες δεν ανακοίνωσαν περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνεργασία ανάμεσα στους δύο προέδρους, αλλά αρκέστηκαν να δηλώσουν ότι το σχέδιο ικανοποιεί τόσο το Παρίσι όσο και το Βερολίνο.

Ο καγκελάριος Σρέντερ υπογράμμισε ότι το προτεινόμενο σχέδιο θα ενδυναμώσει τους δεσμούς ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Γαλλία και η Γερμανία επιθυμούν να αποκαταστήσουν το γαλλογερμανικό άξονα, ο οποίος πρωτοστατούσε παλαιότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2003 - 07:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας για τη Β. Κορέα
 

Ο Τζέιμς Κέλι επιθυμεί τη διαμεσολάβηση της Κίνας

Συνομιλίες με Κινέζους αξιωματούχους πραγματοποιεί υψηλόβαθμος Αμερικανός απεσταλμένος, σε μία διπλωματική προσπάθεια για να επιλυθεί η κρίση με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας.


Αισιοδοξούμε ότι η Πιονγκ Γιανγκ δεν θα προβεί στην κατασκευή πυρηνικών όπλων
Τζορτζ Μπους
Ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέιμς Κέλι, πρόκειται να συναντήσει τον υφυπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Λι Ζάο Χινγκ, στο Πεκίνο, επιχειρώντας να πείσει την Πιονγκ Γιανγκ να εγκαταλείψει τα σχέδια για το πυρηνικό οπλοστάσιό της.

Η Βόρειος και η Νότια Κορέα έχουν συμφωνήσει να πραγματοποιήσουν συνομιλίες υψηλού επιπέδου στη Σεούλ στις 21 Ιανουαρίου - τις πρώτες που πρόκειται να πραγματοποιηθούν από τότε που η Βόρειος Κορέα αποφάσισε να αποσυρθεί από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων.

Ο πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δώσει κίνητρα στη Βόρειο Κορέα για να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Επανέναρξη διαλόγου;

Το γεγονός κάνει πολλούς αναλυτές να πιστεύουν ότι η Ουάσινγκτον έχει αποφασίσει να αρχίσει και πάλι το διάλογο με την Πιονγκ Γιανγκ, για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η κρίση πριν από τρεις μήνες.

Πάντως, εκπρόσωποι του αμερικανικού στρατού ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι στρατιώτες από τη Βόρειο Κορέα έχουν αυξήσει τις περιπολίες τους στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τις δύο χώρες στο νησί της Κορέας.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές ανακοινώσεις, παρατηρείται έντονη δραστηριότητα προς την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, γεγονός όμως που δεν κρίνεται ανησυχητικό.

Κατά τη διάρκεια παρασκηνιακών διπλωματικών διαβουλεύσεων, η Κίνα προσεφέρθη να διαμεσολαβήσει για την επίλυση της κρίσης, ενώ ενεργό ρόλο αποφάσισε να διαδραμματίσει και η Ρωσία, η οποία πρόκειται να στείλει το Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λοσγιούκοβ, στην Πιονγκ Γιανγκ.


Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2003 - 03:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Νεκρός αστυνομικός στο Μάντσεστερ
 

Η περιοχή γύρω από το διαμέρισμα έχει αποκλεισθεί

Ενας αστυνομικός σκοτώθηκε και τέσσερις άλλοι τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια μιας αντι-τρομοκρατικής επιχείρησης στο Μάντσεστερ της Βρετανίας.


Στην περιοχή πραγματοποιούνται έρευνες των αστυνομικών αρχών
Οι βρετανικές αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο για να συλλάβουν έναν άνδρα μετά την ανακάλυψη τοξικής ουσίας, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή βιολογικών όπλων, σε διαμέρισμα του Λονδίνου την περασμένη εβδομάδα.

Δέχθηκαν όμως επίθεση από ομάδα ατόμων που βρισκόταν εκεί κατά τη διάρκεια της εφόδου.

Ο 40χρονος Βρετανός αστυνομικός Στίβεν Οεϊκ μαχαιρώθηκε στο στήθος και άφησε την τελευταία του πνοή λίγο αργότερα σε νοσοκομείο της πόλης.

Οι αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν τελικά να συλλάβουν τρεις υπόπτους στο βόρειο τμήμα της πόλης. Ενας από τους συλληφθέντες ανακρίνεται για το φόνο του αστυνομικού.

Καταδίκη

Τη δολοφονία του Βρετανού αστυνομικού κατεδίκασαν ο πρωθυπουργός της χώρας, Τόνι Μπλερ, και ο υπουργός Εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ.

Οι τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της πόλης, αλλά η κατάστασή τους δεν θεωρείται ανησυχητική.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μάντσεστερ δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της εφόδου ένας από τους υπόπτους κατάφερε να εξοπλισθεί με ένα μαχαίρι από την κουζίνα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, δεν εντοπίσθηκαν δηλητηριώδη αέρια στο διαμέρισμα όπου έγινε η έφοδος.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η βρετανική αστυνομία βρίσκεται στα ίχνη μεγάλου τρομοκρατικού δικτύου που έχει τη βάση του στην Αλγερία και ετοίμαζε πιθανώς τρομοκρατικό χτύπημα στη Βρετανία.


Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2003 - 05:30 ('Ωρα Λονδίνου)
«Θετικές» οι διαδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων
 

Εκτιμάται ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση που έγινε ποτέ στη Βόρεια Κύπρο

«Θετικό μήνυμα» χαρακτήρισαν τις μαζικές διαδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων τόσο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, όσο και η Ουάσινγκτον.


Η μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση αποδεικνύει πως έφθασε η στιγμή για να γίνει το μεγάλο βήμα προς την ενοποίηση του νησιού
Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, εκπρόσωπος Λευκού Οίκου
Για τον επικεφαλής των ΗΕ, η διαδήλωση της Τρίτης αλλά και οι προηγούμενες διαδηλώσεις είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι αποδέχονται το σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού.

«Ο λαός εκφράζεται και είναι πολύ δύσκολο να μην τον ακούσουμε, να μην αφουγκρασθούμε το μήνυμα που στέλνει... ιδιαίτερα όταν αυτό έρχεται από τόσες χιλιάδες ανθρώπους», δήλωσε ο Κόφι Ανάν.

Και συνέχισε: «Απευθύνω έκκληση στους ηγέτες της Κύπρου να ακούσουν την φωνή των απλών πολιτών που σαφέσταστα τάσσονται υπέρ της ειρήνης».

Αντίδραση Ουάσινγκτον

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η αντίδραση της Ουάσινγκτον, καθώς ο εκπρόσωπος Τύπος του Λευκού Οίκου, Ρίτσαρντ Μπάουσερ δήλωσε:

«Η μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση αποδεικνύει πως έφθασε η στιγμή για να γίνει το μεγάλο βήμα προς την ενοποίηση του νησιού», τόνισε ο Ρίτσαρντ Μπάουσερ.


Ο χρόνος είναι ανεπαρκής και ακόμα και αν υπάρχει καλή θέληση είναι αδύνατον να καταλήξουμε σε ένα κοινά αποδεκτό αποτέλεσμα. Λυπούμαι πολύ αλλά δεν βλέπω λύση εως τις 28 Φεβρουαρίου
Ραούφ Ντενκτάς
Ωστόσο, αδιάλλακτος εμφανίστηκε την Τρίτη, σε τηλεοπτική συνέντευξη του στο τουρκικό κανάλι NTV, ο Ραούφ Ντενκτάς, λίγες μόλις ώρες πριν από την έναρξη του νέου γύρου συνομιλιών.

«Ο χρόνος είναι ανεπαρκής και ακόμα και αν υπάρχει καλή θέληση είναι αδύνατον να καταλήξουμε σε ένα κοινά αποδεκτό αποτέλεσμα. Λυπούμαι πολύ αλλά δεν βλέπω λύση εως τις 28 Φεβρουαρίου», είπε ο Ραούφ Ντενκτάς.

Κατά τη διαδήλωση την Τρίτη συμμετείχαν τουλάχιστον 50.000 Τουρκοκύπριοι σε ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια που έγιναν ποτέ στην αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.

Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την υποστήριξή τους για το σχέδιο των ΗΕ που στόχο έχει την επανένωση της Κύπρου έπειτα από σχεδόν 30 χρόνια.


Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2003 - 04:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Ανησυχούν οι επιθεωρητές
 

Η ανάπτυξη στρατευμάτων έχει δημιουργήσει πιέσεις στους επιθεωρητές

Την ικανοποίηση τους για τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών εκφράζουν οι επιθεωρητές όπλων στο Ιράκ, αλλά δεν παύουν να εκφράζουν και τις ανησυχίες τους.

Ημερομηνίες - κλειδιά
* 16 Ιανουαρίου - Ο Χανς Μπλιξ ενημερώνει την ΕΕ

* 19 Ιανουαρίου - Ο Μπλιξ συναντά Ιρακινούς αξιωματούχους

* 27 Ιανουαρίου - Παρουσίαση της πρώτης έκθεσης των επιθεωρητών στα ΗΕ

* 29 Ιανουαρίου - Τα ΗΕ εξετάζουν την έκθεση

* Μέσα Φεβρουαρίου - Περίπου 150.000 στρατεύματα αναμένεται να φθάσουν στον Περσικό Κόλπο

* 15 Φεβρουαρίου - Προγραμματισμένες αντιπολεμικές διαδηλώσεις στην Ευρώπη
Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ, δήλωσε στο BBC ότι δεν είναι σίγουρος ότι οι επθεωρητές θα έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους για να αποσύρουν τα όπλα μαζικής καταστροφής από το Ιράκ και επομένως να αποτρέψουν το ενδεχόμενο πολέμου.

«Μπορεί κάποια στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες να μας πουν να φύγουμε για να αναλάβουν δράση. Ομως, πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα θα επιθυμούσε μία ειρηνική επίλυση του προβλήματος», δήλωσε ο κ. Μπλιξ.

«Υπάρχει μία κλιμάκωση στις προετοιμασίες πολέμου. Αυτό κάνει πολλούς να ανησυχούν, ανάμεσα σε αυτούς και εμένα», συμπλήρωσε.

Τον περασμένο μήνα ο κ. Μπλιξ είχε εκφράσει τα παράπονά του σε συνέντευξή του στο BBC, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία δεν βοηθούσαν τους επιθεωρητές με πληροφορίες των μυστικών τους υπηρεσιών.

Τώρα, ανακοίνωσε ότι θα διερευνηθούν ενδελεχώς όλες οι πληροφορίες και ότι θα επιθεωρηθούν όλα τα ύποπτα σημεία.

Δηλώσεις ΗΠΑ - Βρετανίας

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, διευκρίνισαν τη Δευτέρα ότι δεν καθορισθεί ακόμη χρονοδιάγραμμα πολέμου.


Μπορεί κάποια στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες να μας πουν να φύγουμε για να αναλάβουν δράση. Ομως, πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα θα επιθυμούσε μία ειρηνική επίλυση του προβλήματος
Χανς Μπλιξ
Και οι δύο χώρες πάντως συνεχίζουν να αναπτύσσουν τα στρατεύματά τους στον Περσικό Κόλπο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ επανέλαβε τη Δευτέρα ότι κατά τη γνώμη του είναι απαραίτητος ο αφοπλισμός του Ιράκ, για την ασφάλεια της Βρετανίας.

Ο κ. Μπλερ τελεί υπό πίεση καθώς πολλά μέλη του κυβερνώντος κόμματος των Εργατικών ζητούν να αναθεωρήσει τη στάση του ως προς το Ιράκ και να μη συναινέσει σε επίθεση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Όμως στην πρώτη του συνέντευξη τύπου για το 2003 ο Βρετανός ηγέτης διευκρίνισε ότι ο ίδιος είναι "μάλλον πεπεισμένος" πως το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.


Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2003 - 04:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπους: «Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια»
 

Την αντίθεσή του στα σχέδια Μπους για εκστρατεία στο Ιράκ εξέφρασε και ο Κόφι Ανάν

Αυστηρές προειδοποιήσεις ότι «τα χρονικά περιθώρια στενεύουν» απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους προς τον ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεϊν, ζητώντας του να παραδώσει τα όπλα μαζικής καταστροφής που πιστεύεται ότι διαθέτει.

Ημερομηνίες - κλειδιά
* 16 Ιανουαρίου - Ο Χανς Μπλιξ ενημερώνει την ΕΕ

* 19 Ιανουαρίου - Ο Μπλιξ συναντά Ιρακινούς αξιωματούχους

* 27 Ιανουαρίου - Παρουσίαση της πρώτης έκθεσης των επιθεωρητών στα ΗΕ

* 29 Ιανουαρίου - Τα ΗΕ εξετάζουν την έκθεση

* Μέσα Φεβρουαρίου - Περίπου 150.000 στρατεύματα αναμένεται να φθάσουν στον Περσικό Κόλπο

* 15 Φεβρουαρίου - Προγραμματισμένες αντιπολεμικές διαδηλώσεις στην Ευρώπη
«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν έχει αφοπλισθεί», δήλωσε ο πρόεδρος Μπους. «Εχω κουρασθεί από τα παιχνίδια και από τις προσπάθειες εξαπάτησης».

Την ίδια στιγμή πάντως, η ΕΕ φαίνεται να τηρεί τελείως διαφορετική στάση, υπογραμμίζοντας ότι οι επιθεωρητές όπλων χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν την εργασία τους και προειδοποιώντας για τις συνέπειες μιας εκστρατείας εναντίον του Ιράκ.

Με την άποψη αυτή φαίνεται να συμφωνεί και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι επιθεωρητές όπλων πρέπει να συνεχίσουν το έργο τους.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, τόνισε ότι το Ιράκ οφείλει να επιδείξει διάθεση συνεργασίας.

Αρνητικές δημοσκοπήσεις

«Χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες και περισσότερες συνεντεύξεις με Ιρακινούς αξιωματούχους για να εξακριβώσουμε εάν έχουν καταστραφεί τα όπλα μαζικής καταστροφής που πιθανώς διέθετε το Ιράκ», υπογράμμισε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.


Η ΕΕ πιστεύει ότι οι επιθεωρητές χρειάζονται περισσότερο χρόνο
Ο πρόεδρος Μπους όμως αντιμετωπίζει και εσωτερικές πιέσεις, καθώς σύμφωνα με μία δημοσκόπηση η δημοτικότητά του βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό της από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και μετά.

Αμέσως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η δημοτικότητά του είχε φθάσει στο 90%, ενώ τώρα πια βρίσκεται στο 58% - μία πτώση που οφείλεται εν μέρει και στους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές του BBC, οι Αμερικανοί πολίτες δυσφορούν για το γεγονός ότι δίδεται τόσο μεγάλη έμφαση στο Ιράκ, ενώ την ίδια στιγμή η χώρα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Μπους φαίνεται αποφασισμένος να συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στο Ιράκ και να ηγηθεί μιας συμμαχίας χωρών που δεν θα διστάσουν να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον της Βαγδάτης, εάν αυτό χρειασθεί.


Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2003 - 03:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Νεκρός αστυνομικός στο Μάντσεστερ
 

Η περιοχή γύρω από το διαμέρισμα έχει αποκλεισθεί

Ενας αστυνομικός σκοτώθηκε και τέσσερις άλλοι τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια μιας αντι-τρομοκρατικής επιχείρησης στο Μάντσεστερ της Βρετανίας.


Στην περιοχή πραγματοποιούνται έρευνες των αστυνομικών αρχών
Οι βρετανικές αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο για να συλλάβουν έναν άνδρα μετά την ανακάλυψη τοξικής ουσίας, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή βιολογικών όπλων, σε διαμέρισμα του Λονδίνου την περασμένη εβδομάδα.

Δέχθηκαν όμως επίθεση από ομάδα ατόμων που βρισκόταν εκεί κατά τη διάρκεια της εφόδου.

Ο 40χρονος Βρετανός αστυνομικός Στίβεν Οεϊκ μαχαιρώθηκε στο στήθος και άφησε την τελευταία του πνοή λίγο αργότερα σε νοσοκομείο της πόλης.

Οι αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν τελικά να συλλάβουν τρεις υπόπτους στο βόρειο τμήμα της πόλης. Ενας από τους συλληφθέντες ανακρίνεται για το φόνο του αστυνομικού.

Καταδίκη

Τη δολοφονία του Βρετανού αστυνομικού κατεδίκασαν ο πρωθυπουργός της χώρας, Τόνι Μπλερ, και ο υπουργός Εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ.

Οι τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της πόλης, αλλά η κατάστασή τους δεν θεωρείται ανησυχητική.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μάντσεστερ δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της εφόδου ένας από τους υπόπτους κατάφερε να εξοπλισθεί με ένα μαχαίρι από την κουζίνα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, δεν εντοπίσθηκαν δηλητηριώδη αέρια στο διαμέρισμα όπου έγινε η έφοδος.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η βρετανική αστυνομία βρίσκεται στα ίχνη μεγάλου τρομοκρατικού δικτύου που έχει τη βάση του στην Αλγερία και ετοίμαζε πιθανώς τρομοκρατικό χτύπημα στη Βρετανία.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.