Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-01-03

  1. «Θα απελευθερώσουμε το Ιράκ»
  2. Επτά ημέρες σε εικόνες: 29 Δεκεμβρίου-4 Ιανουαρίου
  3. Βίαιες συγκρούσεις στη Βενεζουέλα
  4. Rolls Royce: Η γερμανική...
  5. Ο Κληρίδης θέτει ξανά υποψηφιότητα
  6. Ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ευρώπη
  7. Ο Σιράκ καταγγέλει τους «αλήτες επιχειρηματίες»
  8. Αντιαμερικανικές διαδηλώσεις στο Πακιστάν
  9. Νησιά Σολομώντα στο μάτι του κυκλώνα
  10. 'Μύθος' η σεξουαλική ανικανότητα στις γυναίκες
  11. Νότια Κορέα: Πρόταση μεσολάβησης στη κρίση
  12. Βραζιλία : H ώρα της αλήθειας ...
  13. 'Μύθος' η σεξουαλική ανικανότητα στις γυναίκες
  14. Ιράκ: Πλησιάζει η μέρα της κρίσεως...
  15. Συνάντηση για τη Βόρεια Κορέα
  16. Αρχεία Φόρεϊν Οφις - 1972 - Ελλάδα / Κύπρος
  17. Συνάντηση υψηλού επιπέδου για τη Βόρεια Κορέα

Παρασκευή 03 Ιανουαρίου 2003 - 23:31 ('Ωρα Λονδίνου)
«Θα απελευθερώσουμε το Ιράκ»
 

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε σε στρατιώτες στο μεγαλύτερο στρατόπεδο των ΗΠΑ

Ο πόλεμος στο Ιράκ δεν θα έχει στόχο «την κατάκτηση αλλά την απελευθέρωση» δήλωσε ο πρόεδρος, Τζορτ Μπους σε Αμερικανούς στρατιώτες καθώς συνεχίζεται η συγκέντρωση δυνάμεων στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Μιλώντας από το μεγαλύτερο αμερικανικό στρατόπεδο-το Φορντ Χουντ του Τέξας- ο Μπους διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς στρατιώτες ότι οι «ΗΠΑ κερδίζουν τον πόλεμο εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο».


Η αμερικανική πολεμική μηχανή προετοιμάζεται πυρετωδώς
Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιεσέρ Γιακίς, χαρακτήρισε ορθή την απόφαση της Ουάσινγκτον να στείλει στρατεύματα στην περιοχή του Περσικού Κόλπου αλλά εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για ενδεχόμενη αποστολή αμερικανικών δυνάμεων στην Τουρκία.

«Οι ΗΠΑ είναι σύμμαχός μας αλλά υπάρχουν ζητήματα όπου οι στόχοι συμμάχων δεν συμπίπτουν» δήλωσε ο ο κ. Γιακίς ο οποίος πάντως απέφυγε να αποκλεισει οριστικά το ενδεχόμενο ανάπτυξης αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα του.

Ο κ. Γιακίς συμπλήρωσε ότι η λήψη σχετικής απόφασης απαιτεί πολιτική αλλά και λαϊκή στήριξη και πως η τουρκική κοινή γνώμη δεν υποστηρίζει τα αμερικανικά σχέδια επίθεσης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «βιώσιμη φόρμουλα» για την επίλυση της κρίσης στο Ιράκ την απομάκρυνση από τη χώρα του Σαντάμ Χουσείν.

Οι δηλώσεις Γιακίς γίνονται ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιούλ, προετοιμάζει περιοδεία σε αραβικές χώρες. Αλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα επισκεφτούν και τη Βαγδάτη.


Παρασκευή 03 Ιανουαρίου 2003 - 23:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Επτά ημέρες σε εικόνες: 29 Δεκεμβρίου-4 Ιανουαρίου
 

Οι αμερικανικές δυνάμεις ετοιμάζονται για μια νέα Καταιγίδα της Ερήμου


Χιλιάδες Νοτιοκορεάτες διαμαρτύρονται για την αμερικανική πολιτική εναντίον του Ιράκ και της Βόρειας Κορέας


Ακραία καιρικά φαινόμενεα σε ολόκληρη την Ευρώπη


Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι κρατούνται χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες υποστηρίζει αναφορά


Για χούλιγκαν των θαλασσών κάνει λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας καθώς συνεχίζεται η διορροή πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο Πρεστίζ


Οι Αυστραλία είναι μια από τις πρώτες χώρες που θα υποδεχτούν το νέο έτος με μαζικές εκδηλώσεις παρά τους φόβους τρομοκρατικών επιθέσεων


Παρασκευή 03 Ιανουαρίου 2003 - 21:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Βίαιες συγκρούσεις στη Βενεζουέλα
 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν αρκετοί τραυματίες

Η αστυνομία στη Βενεζουέλα χρησιμοποιήσε δακρυγόνα για να αποτρέψει τη συμπλοκή οπαδών και αντιπάλων του προέδρου Ούγο Τσάβες.


Ο Τσάβες κάνει λόγο για υποκινούμενες κινητοποιήσεις
Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετά ατομά μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός.

Οι αντίπαλοι του προέδρου, οι οποίοι ζητούν να εγκαταλείψει το αξίωμά του, συμμετέχουν σε απεργία που έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας-του πέμπτου μεγαλύτερου εξαγωγέα στον κόσμο.

ΟΠΕΚ της Λατινικής Αμερικής

Από την πλευρά του ο Ούγο Τσάβες πρότεινε τη δημιουργία μια «ένωσης φίλων-κρατών» από την αμερικανική ήπειρο και την Ευρώπη με στόχο τη διπλωματική επίλυση της κρίσης.

Ακόμη κάλεσε τις γειτονικές χώρες της Βενεζουέλας να σχηματίσουν ένα είδος «ΟΠΕΚ της Λατινικής Αμερικής», δηλαδή ένα τοπικό καρτέλ πετρελαιοπαραγωγτών χωρών στο οποίο θα μπορούσαν να συμμετάσχουν εκτός από τη Βενεζουέλα, η Βραζιλία, το Εκουαδόρ, η Κολομβία, και το Τρινιντάτ και Τομπάγκο.

Ο Τσάβες, ο οποίος είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ για το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του που σημειώθηκε πέρυσι, υποστηρίζει ότι οι εναντίον του κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται με την παρακίνηση ισχυρών επιχειρηματικών κέντρων της Βενεζουέλας.


Παρασκευή 03 Ιανουαρίου 2003 - 20:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Rolls Royce: Η γερμανική...
 

To πρώτο μοντέλο της Rolls Royce που παρουσιάζεται μετά την πώληση στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW παρουσίασε το πρώτο μοντέλο του «βρετανικού» θρυλικού αυτοκινήτου Rolls Royce.


Βρετανικό στύλ με γερμανική τεχνολογία
Το μοντέλο που ακούει στο όνομα Phantom είναι το πρώτο μοντέλο που κατασκευάζεται από τη στιγμή που η εταιρεία πουλήθηκε στο εξωτερικό–αρχικά στην Volkswagen και στη συνέχεια στην BMW.

Διατηρώντας αρκετά βρετανικά χαρακτηριστικά, το νέο μοντέλο διαθέτει ειδική θήκη για… ομπρέλα στις πίσω πόρτες αλλά και ειδικά ελαστικά που επιτρέπουν στο αυτοκίνητο να κινηθεί ακόμη και για 200 χιλιόμετρα ακόμη και αν έχουν σκάσει.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία κράτησε και αρκετά ακόμη από τα ιδιαίτερα σημαντικά για τους βρετανούς χαρακτηριστικά, όπως το διάσημο σήμα της εταιρείας αλλά και την τιμή που ξεπερνά τα 300 χιλιάδες ευρώ.

Πρότυπο για τους γερμανούς σχεδιαστές αποτέλεσαν τα θρυλικά μοντέλα Silver Cloud και Silver Shadow της δεκαετίας του '60 αν και όπως παραδέχτηκαν βρετανοί και γερμανοί κατασκευαστές ο μηχανολογικός σχεδιασμός έγινε στην Γερμανία καθώς στη Γηραιά Αλβιώνα δεν υπήρχε η απαιτούμενη τεχνολογία.


Παρασκευή 03 Ιανουαρίου 2003 - 18:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Κληρίδης θέτει ξανά υποψηφιότητα
 

Ο κ.Κληρίδης δεσμεύτηκε να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής κυβέρνησης

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιζητήσει για τρίτη φορά την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στις 16 Φεβρουαρίου.

Ο κ.Κληρίδης, 83 ετών, δήλωσε ότι αποφάσισε να θέσει ξανά υποψηφιότητα επειδή οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ιστορικές και μέσα στους επόμενους μήνες θα ληφθούν κρίσιμες για το μέλλον της Κύπρου αποφάσεις.

Τέλη Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη στις δύο κοινότητες να αποδεχθούν το σχέδιο επίλυσης του κυπριακού.

«Θα παραμείνω στο προεδρικό αξίωμα για 16 μήνες με αποκλειστικό στόχο τη διευθέτηση του εθνικού μας ζητήματος και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε ο κ.Κληρίδης.

Ο κ.Κληρίδης δεσμεύτηκε να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας αν επανεκλεγεί.

Η ανταποκρίτρια του BBC στη Λευκωσία μεταδίδει ότι η απόφαση του κ.Κληρίδη να θέσει ξανά υποψηφιότητα θα ανακουφίσει τους διαπραγματευτές των Ηνωμένων Εθνών καθώς ο πρόεδρος της Κύπρου είναι προσηλωμένος στην υπόθεση της διευθέτησης του κυπριακού και έχει το κύρος να πείσει τους Ελληνοκυπρίους να δεχθούν τα πιο αμφιλεγόμενα σημεία του σχεδίου Ανάν.

Οι διαπραγματεύσεις θα επανηλθούν στις 7 Ιανουαρίου και στις 13 Ιανουαρίου μεταβαίνει στην Κύπρο ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αλβάρο ντε Σότο.


Παρασκευή 03 Ιανουαρίου 2003 - 16:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ευρώπη
 

Στη Γερμανία υπερχείλησε ο ποταμός Μοζέλας

Σφοδρές βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει πλημμύρες σε πολλές περιοχές της δυτικής Ευρώπης ενώ πολικό κρύο πλήττει την ανατολική Ευρώπη.

Στο Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία και την Βρετανία υπερχείλισαν ποτάμια και αν συνεχιστούν οι βροχές κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν χιλιάδες ακόμη σπίτια.


Οι βροχές συνεχίζονται στο δυτικό Βέλγιο

Ισχυροί άνεμοι πλήττουν περιοχές της Γαλλίας και της Γερμανίας ξεριζώνοντας δέντρα και προκαλώντας καταστροφές.

Στην Πολωνία 183 άνθρωποι, οι περισσότεροι άστεγοι ή άνδρες που είχαν μεθύσει και κοιμήθηκαν στην ύπαιθρο, πέθαναν από το κρύο.

Στη Μόσχα τα θύματα του κρύου αυτό τον χειμώνα είναι πάνω από 220.

Πορτογαλία

Δύο γέφυρες παρασύρθηκαν από τα νερά στο κεντρικό τμήμα της χώρας ενώ 300 χιλιόμετρα της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει την Λισσαβόνα με το Οπόρτο έχουν καλυφθεί από τις πλημμύρες.

Κατολισθήσεις κατέστρεψαν οδική αρτηρία στη βόρεια Πορτογαλία όπου σύμφωνα με πληροφορίες τρία αυτοκίνητα παρασύρθηκαν.

Γερμανία

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές σε πολλές περιοχές της χώρας που είχαν πληγεί από πλημμύρες και τον περασμένο Αύγουστο.

Ισχυροί άνεμοι πλήττουν με ταχύτητα 200 χιλιομέτρων την ώρα το νότιο τμήμα της χώρας όπου σκοτώθηκε δεκατριάχρονο αγόρι όταν έπεσε δένδρο πάνω στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε.

Στο Βέλγιο και τη Βρετανία χιλιάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει μετά από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών ενώ οι καιρικές συνθήκες έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Αγγλίας.

Γαλλία


Πλημμύρες στη Νορμανδία και τη βόρεια Γαλλία ενώ στην Αλσατία ένας άνδρας τραυματίσθηκε σοβαρά από πτώση δένδρου.

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έχουν μείνει πάνω από 300 χιλιάδες Γάλλοι.

Ρουμανία

Αρκετά χωριά πλημμύρισαν στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας όπου τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του την Τετάρτη. Αγνοείται η τύχη δύο άλλων.


Παρασκευή 03 Ιανουαρίου 2003 - 13:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Σιράκ καταγγέλει τους «αλήτες επιχειρηματίες»
 

Συνεργεία προσπαθούν να καθαρίσουν τις γαλλικές ακτές

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, επέκρινε έντονα τους «αλήτες επιχειρηματίες» που ευθύνονται για τη ρύπανση της θάλασσας με πετρέλαιο.

Μιλώντας στους κατοίκους περιοχής της νοτιοδυτικής Γαλλίας, στης οποίας τις ακτές έχει καταλήξει πετρέλαιο από το πετρελαιοφόρο Prestige που βυθίστηκε κοντά στις ισπανικές ακτές, ο κ.Σιράκ είπε ότι η Γαλλία και η Ευρώπη δεν θα επιτρέψουν σε «διεφθαρμένους επιχειρηματίες να συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες του ισχύοντος συστήματος ελέγχου πετρελαιοφόρων».

Τα σχόλια αυτά του κ.Σιράκ έγιναν μια μέρα μετά την ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης για την έναρξη ανακρίσεων με στόχο την ποινική δίωξη των υπεύθυνων για τα αποτελέσματα της βύθισης του Prestige.

Γύρω στους 20 χιλιάδες τόνους πετρελαίου διέρρευσαν στην θάλασσα όταν το υπό λιβεριανή σημαία αλλά ελληνικών συμφερόντων, πετρελαιοφόρο κόπηκε στα δυο και βυθίστηκε.

To πετρελαιοφόρο Prestige ήταν παρωχημένης τεχνολογίας και βρίσκεται στο βυθό της θάλασσας 130 ναυτικά μίλια δυτικά της Ισπανίας.

Πετρέλαιο από το βυθισμένο τάνκερ εξακολουθεί να διαρρέει στη θάλασσα παρά το γεγονός ότι γαλλικό υποβρύχιο προσπάθησε να κλείσει τις τρύπες στο κήτος του πλοίου.

Γάλλοι αξιωματούχοι είπαν πως 100 μικρές κηλίδες πετρελαίου βρίσκονται κοντά στις ακτές της Γαλλίας στον Ατλαντικό.

«Καπετάνιοι, πλοιοκτήτες, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες που διαχειρίζονται 'σημαίες ευκαιρίας' πρέπει να διώκονται και να τιμωρούνται από τα δικαστήρια με παραδειγματικό τρόπο» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο κ.Σιράκ είπε επίσης ότι ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Πιέρ Ραφαρέν, θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές για να διαπιστώσει επί τόπου τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπισθεί η ρύπανση των ακτών.


Παρασκευή 03 Ιανουαρίου 2003 - 12:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιαμερικανικές διαδηλώσεις στο Πακιστάν
 

Δεκάδες χιλιάδες Πακιστανοί πήραν μέρος σε αντιαμερικανικές διαδηλώσεις

Σε πολλές πόλεις του Πακιστάν πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις κατά μιας ενδεχόμενης επίθεσης των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του Ιράκ καθώς και κατά των συνεχιζόμενων αμερικανικών βομβαρδισμών στις περιοχές της χώρας που συνορεύουν με το Αφγανιστάν.

Οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν από τη συμμαχία έξι θρησκευτικών κομμάτων που αύξησαν την επιρροή τους στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Δεκάδες χιλιάδες Πακιστανοί πήραν μέρος στα συλλαλητήρια και οι πιο μαζικές διαδηλώσεις έγιναν σε πόλεις κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Στην πόλη Πεσαουάρ αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Κάτω η Αμερική» και «Ζήτω ο Σαντάμ Χουσείν».

Η παρουσία του FBI

Στις διαδηλώσεις εκφώνησαν λόγο ηγέτες ισλαμικών οργανώσεων που κατήγγειλαν την συγκέντρωση αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή του Περσικού κόλπου.

Ο Μαουλάνα Φαζλούρ Ρεχμάν στο λόγο του είπε ότι μια αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ θα ήταν επίθεση κατά του ισλαμικού κόσμου.

«Αν δεν μπορούμε σήμερα να σταματήσουμε την Αμερική από το να επιτεθεί στο Ιράκ, αύριο θα επιτεθεί κατά του Ιράν και μετά ίσως κατά του Πακιστάν» είπε ο Μαουλάνα Φαζλούρ Ρεχμάν.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν επίσης την παρουσία στελεχών του FBI και την στρατιωτική ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν.

Οι διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις του Πακιστάν έγιναν χωρίς επεισόδια και υπό την παρακολούθηση των ειδικών μονάδων της αστυνομίας.

Τα αντιαμερικανικά αισθήματα στο Πακιστάν εντάθηκαν μετά το επεισόδιο που σημειώθηκε στη μεθόριο με το Αφγανιστάν την Κυριακή.

Η κυβέρνηση του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι έπεσε αμερικανική βόμβα εντός του Πακιστάν διαψεύδοντας τον ισχυρισμό των Ηνωμένων Πολιτειών ότι είχε πέσει στο αφγανικό έδαφος μετά την επίθεση που δέχθηκε αμερικανική περίπολος κοντά στην πόλη Σκιν.


Παρασκευή 03 Ιανουαρίου 2003 - 11:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Νησιά Σολομώντα στο μάτι του κυκλώνα
 

Όλα τα κτίσματα έχουν υποστεί ζημιές στο νησί Τικόπια του Ειρηνικού

Πλοίο που μεταφέρει τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης κατευθύνεται προς τα νησιά Τικόπια και Ανούτα που επλήγησαν από καταστροφικό κυκλώνα το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Αυστραλοί αξιωματούχοι είπαν ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχουν επιζόντες μετά τον κυκλώνα που σάρωσε στην κυριολεξία τα δύο απόμακρα νησιά στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Οι Αυστραλοί ανέφεραν ότι είδαν από το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν και το οποίο πέταξε πάνω από την περιοχή που δέχθηκε τη καταστροφική μανία του κυκλώνα ορισμένους ανθρώπους να ξανακτίζουν τα σπίτια τους και να ψαρεύουν στα νησιά Τικόπια και Ανούτα που ανήκουν στο σύμπλεγμα των νησιών του Σολομό

Ένας εικονολήπτης από τη Νέα Ζηλανδία που πέταξε πάνω από τα δύο νησιά ανέφερε ότι όλα τα κτίσματα είχαν ζημιές και όλα τα δένδρα έχουν ξεριζωθεί ή διαμελιστεί.


Εάν τα θύματα δεν ανέρχονται σε δεκάδες θα πρόκειται περί θαύματος
Τζεφ Μάκλι, εικονολήπτης που πέταξε πάνω από τα νησιά
Σύμφωνα με τον Τζεφ Μάκλι τα νερά του ωκεανού που ξεσήκωσε ο κυκλώνας πλημμύρισαν πολλά χωριά, αλλά τουλάχιστον μπόρεσε να διακρίνει λίγους κατοίκους, από τους τρεις χιλιάδες που ζουν συνολικά εκεί.

Ο κυκλώνας έπληξε τα νησιά - που ανήκουν στο σύμπλεγμα του Σολομώντα - την Κυριακή, και έκτοτε δεν υπήρχε καμία πληροφορία από εκεί, αφού το τηλεφωνικό δίκτυο έχει καταστραφεί.

Ένα μεταγωγικό αεροσκάφος της Αυστραλίας μεταβαίνει στην πληγείσα περιοχή ενώ η κυβέρνηση των Νησιών του Σολομώντα προσπαθεί να αποστείλει επειγόντως με πλοίο τρόφιμα και εφόδια πρώτης ανάγκης.


Παρασκευή 03 Ιανουαρίου 2003 - 10:19 ('Ωρα Λονδίνου)
'Μύθος' η σεξουαλική ανικανότητα στις γυναίκες
 

Το χαπάκι Viagra χρησιμοποιείται για τη θεραπείας της σεξουαλικής ανικανότητας στον άνδρα

Αρθρο που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης κατηγορεί τις φαρμακευτικές εταιρείες ότι έχουν αναπτύξει την ιδέα μίας νέας ασθένειας με απώτερο στόχο να πωλήσουν φάρμακα που την θεραπεύουν.

Οι συντάκτες του άρθρου υποστηρίζουν ότι οι μεγάλες εταιρείες παρασκευής φαρμάκων προσπαθούν να καλλιεργήσουν την ιδέα ότι η έλλειψη ερωτικής επιθυμίας στις γυναίκες είναι ασθένεια παρεμφερής με την ανδρική ανικατότητα που θεραπεύεται με το Viagra.

Στο σχετικό άρθρο επισημάινεται ότι οι περισσότεροι ερευνητές που δημοσίευσαν άρθρα για τη σεξουαλική δυσλειτουργία της γυναίκας έχουν κάποιας μορφής οικονομική σχέση με τη βιομηχανία φαρμάκων .


Παρασκευή 03 Ιανουαρίου 2003 - 11:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Νότια Κορέα: Πρόταση μεσολάβησης στη κρίση
 

Στρατιωτική περίπολος της Νότιας Κορέας

Η Νότια Κορέα προσφέρθηκε να μεσολαβήσει στην αντιπαράθεση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βόρειας Κορέας που είχε ως αφορμή την απόφαση της Πιονγιάνγκ να ενεργοποιήσει ξανά το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Η πρόταση της Σεούλ συνέπεσε με την ανακοίνωση της Πιονγιάνγκ ότι είναι πρόθυμη να έχει συνομιλίες με την Ουάσινγκτον αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέσουν όρους.

Ωστόσο η Ουάσινγκτον απορρίπτει την ιδέα να διεξαχθούν συνομιλίες πριν η Βόρεια Κορέα αρχίσει να διαλύει τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Ρο Μου-χιούν πρότεινε η χώρα του να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο για την επίλυση της κρίσης.


Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Νότιας Κορέας επιθυμεί τη συνέχιση του διαλόγου με την Πιονγιάνγκ

Η Ουάσινγκτον τηρεί σκληρότερη στάση έναντι της Βόρειας Κορέας από τις γειτονικές χώρες του κομμουνιστικού κράτους.

Η Βόρεια Κορέα προκάλεσε την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας με την απόφαση της να θέσει ξανά σε λειτουργία την πυρηνική της μονάδα Γιονγκμπιόν που είχε σφραγιστεί στα πλαίσια της συμφωνίας του 1994 για την διακοπή ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

Η Νότια Κορέα μπορεί να μεταφέρει στην Ουάσινγκτον κάποια συμβιβαστική πρόταση στην συνάντηση που θα έχει στην αμερικανική πρωτεύουσα την ερχόμενη εβδομάδα ο υφυπουργός Εξωτερικών της με τους ομολόγους του των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας.

Η συμβιβαστική αυτή πρόταση μπορεί να είναι να δώσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες διαβεβαιώσεις ότι σέβονται την εθνική κυριαρχία της Βόρειας Κορέας με αντάλλαγμα να υποσχεθεί η Πιονγιάνγκ ότι θα διακόψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.


Παρασκευή 03 Ιανουαρίου 2003 - 08:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Βραζιλία : H ώρα της αλήθειας ...
 

Ο νέος πρόεδρος των Οικονομικών Αντόνιο Παλότσι μαζί με τον πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα

Στη Βραζιλία ο νέος υπουργός των Οικονομικών με την ανάληψη των καθηκόντων του επαναβεβαίωσε τις διεθνείς χρηματαγορές ότι δεν πρόκειται να εισάγει ριζικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομική πολιτική που μέχρι σήμερα ακολυθούσε η χώρα.

Ο Αντόνιο Παλότσι σε δηλώσεις που έκανε μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα , του πρώτου προέδρου που προέρχεται από το χώρο της αριστεράς τα τελευταία 40 χρόνια , είπε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ανακατανομή του πλούτου χωρίς όμως η προσπάθεια αυτή να αποβεί εις βάρος της οικονομικής σταθερότητας.

Νωρίτερα ο Λούλα ντα Σίλβα ανέπτυξε το όραμά του για μία περισσότερο ίση και δίκαιη κοινωνία καθώς και το πρόγραμμά του για την αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων της χώρας.

Κατά την τελετή της ορκομωσίας του υποσχέθηκε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας , να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών


Παρασκευή 03 Ιανουαρίου 2003 - 07:38 ('Ωρα Λονδίνου)
'Μύθος' η σεξουαλική ανικανότητα στις γυναίκες
 

Το χαπάκι Viagra χρησιμοποιείται για τη θεραπείας της σεξουαλικής ανικανότητας στον άνδρα

Αρθρο που δημοσίευται στο τελευταίο τεύχος της Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης κατηγορεί τις φαρμακευτικές εταιρείες ότι έχουν αναπτύξει την ιδέα μίας νέας ασθένειας με απώτερο στόχο να πωλήσουν φάρμακα που την θεραπεύουν.

Οι συντάκτες του άρθρου υποστηρίζουν ότι οι μεγάλες εταιρείες παρασκευής φαρμάκων ηγούνται της προσπάθειας για την προαγωγή της ιδέας μίας νέας ασθένειας που αφορά τη σεξουαλική δυσλειτουργία των γυναικών και η οποία είναι παρεμφερής με την ανδρική ανικατότητα που θεραπεύεται με το Viagra.

Στο σχετικό άρθρο επισημάινεται ότι οι περισσότεροι ερευνητές που δημοσίευσαν άρθρα για τη σεξουαλικξή δυσλειτουργία της γυναίκας έχουν κάποιας μορφής οικονομική σχέση με τη βιομηχανία φαρμάκων .


Παρασκευή 03 Ιανουαρίου 2003 - 08:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Πλησιάζει η μέρα της κρίσεως...
 

Η ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στον Περσικό συνεχίζεται

Ο πρόεδρος Μπούς προειδοποίησε τον ιρακινό ηγέτη Σαντάμ Χουσεΐν ότι πλησιάζει " η μέρα της κρίσεως".

Ο κ. Μπούς εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικά δεν θα υποχρεωθεί να ζητήσει την προσφυγή στα όπλα κατά της Βαγδάτης υπογράμμισε όμως ότι αμφισβητεί την προθυμία της Βαγδάτης να προχωρήσει στον αφοπλισμό.

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης Ταρίκ Αζίζ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι έχουν "ιμπεριαλιστικά σχέδια" και υποστήριξε ότι η Αμερική προετοιμάζεται να εισβάλει στο Ιράκ για να πετύχει τον έλεγχο των πετρελαϊκών αποθεμάτων της χώρας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχοιυν αποφασίσει μέσα στις επόμενες μέρες να στείλουν χιλιάδες στρατιώτες στην περιοχή του Περσικού Κόλπου για να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή.

Την Πέμπτη αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη έρριξαν 480.000 τόνους προπαγανδιστικών φυλλαδίων στις πόλεις του Νότιου Ιράκ.

Η αμερικανική προπαγάνδα ζητάει από τον ιρακινό στρατό να στρέψει τα όπλα εναντίον του Σαντάμ Χουσεΐν.


Παρασκευή 03 Ιανουαρίου 2003 - 07:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνάντηση για τη Βόρεια Κορέα
 

Βορειοκορεάτης στρατιώτης στα σύνορα με τη Νότια Κορέα

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πρόκειται να φιλοξενήσει την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον συνάντηση υψηλού επιπέδου με θέμα την κρίση για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Ο Αμερικανός υφυπουργός των Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ανατολικής Ασίας Τζέϊμς Κέλι πρόκειται να συναντηθεί με τους ομολόγους του από τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία στην αμερικανική πρωτεύουσα πρίν αναχωρήσει γιά την περιοδεία του στην περιοχή.

Εκπρόσωπος της Νότιας Κορέας είπε ότι η χώρα του έχει σχέδιο για τη διευθέτηση της κρίσης.

Η διεθνής κοινότητα έχει εκφράσει την ανησυχία της μετά την απόφαση της Βόρειας Κορέας να θέσει σε λειτουργία και πάλι τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Γιονγκμπιόν.

Η λειτουργία των εγκατάστασεων αυτών είχε σταματήσει στα πλάισια της εφαρμογής της συμφωνίας για τη μη παραγωγή πυρηνικών όπλων.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον μεταδίδει ότι οι Αμερικανοί επιθυμούν οι σύμμαχοί τους στην Ανατολική Ασία να απομονώσοουν τη Βόρεια Κορέα , η κυβέρνηση όμως της Νότιας Κορέας θεωρεί ότι στο ζήτημα αυτό η κυβέρνηση Μπους ακολουθεί σκληρή γραμμή.

Ο πρόεδρος Μπους επανειλημένα έχει πεί ότι επιδιώκει την επίλυση της κρίσης με ειρηνικά μέσα και ότι η κυβέρνησή του είναι σ'επαφή με τις κυβερνήσεις της Ιαπωνίας , της Ρωσίας , της Νότιας Κορέας και της Κίνας.


Παρασκευή 03 Ιανουαρίου 2003 - 06:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Αρχεία Φόρεϊν Οφις - 1972 - Ελλάδα / Κύπρος
 

Ύστερα από 30 χρόνια τα αρχεία του 1972 έρχονται στο φως της δημοσιότητας

Του Βύρωνα Καρύδη

Τα "ντοκουμέντα" του Φόρεϊν Οφις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

1972
Η υπερσυγκέντρωση των εξουσιών στο πρόσωπο του Παπαδόπουλου , τα "ανοίγματα" του δικτάτορα προς τους πολιτικούς , οι συλλήψεις και οι δίκες των αντιστασιακών καθώς και οι σχέσεις του καθεστώτος των συνταγματαρχών με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο στην Κύπρο, είναι ορισμένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.


Το κτίριο του βρετανικού υπουργείου των Εξωτερικών στο κεντρικό Λονδίνο
Στο Βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών επικρατούσε η άποψη ότι ο Παπαδόπουλος δεν είχε καμία απολύτως πρόθεση να παραδώσει τα ηνία της εξουσίας.

Οι αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Νότιας Ευρώπης εκτιμούσαν ότι ο πρωτεργάτης της εκτροπής επεδίωκε την "πολιτικοποίηση" του καθεστώτος στα πλαίσια της "Επανάστασις της 21ης Απριλίου".

Το Λονδίνο δεν απέκλειε την ανατροπή του Παπαδόπουλου από τους σκληροπυρηνικούς της χούντας , ενώ θεωρούσε πολύ πιθανή την πτώση του καθεστώτος αν σημειωνόταν μία κρίση στις σχέσεις με την Τουρκία λόγω της Κύπρου.


Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας το 1972 Εντουαρντ Χιθ
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό οι Βρετανοί ανησυχούσαν για τις συνωμοτικές δραστηριότητες του Γρίβα κατά του Μακαρίου.

Οι εκπρόσωποι της βρετανικής κυβέρνησης στη Λευκωσία στις εκθέσεις τους πρός το Φόρεϊν Οφις υπογράμμιζαν το χάσμα στις σχέσεις Μακαρίου - Γρίβα και θεωρούσαν ότι τη μεγαλύτερη υπηρεσία που θα μπορούσε να προσφέρει στον κυπριακό ελληνισμό η κυβέρνηση των συνταγματαρχών στην Αθήνα θα ήταν η ανάκληση του Γρίβα Διγενή από την Κύπρο.


Παρασκευή 03 Ιανουαρίου 2003 - 07:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνάντηση υψηλού επιπέδου για τη Βόρεια Κορέα
 

Βορειοκορεάτης στρατιώτης στα σύνορα με τη Νότια Κορέα

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πρόκειται να φιλοξενήσει την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον συνάντηση υψηλού επιπέδου με θέμα την κρίση για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Ο Αμερικανός υφυπουργός των Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ανατολικής Ασίας Τζέϊμς Κέλι πρόκειται να συναντηθεί με τους ομολόγους του από τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία στην αμερικανική πρωτεύουσα πρίν αναχωρήσει γιά την περιοδεία του στην περιοχή.

Εκπρόσωπος της Νότιας Κορέας είπε ότι η χώρα του έχει σχέδιο για τη διευθέτηση της κρίσης.

Η διεθνής κοινότητα έχει εκφράσει την ανησυχία της μετά την απόφαση της Βόρειας Κορέας να θέσει σε λειτουργία και πάλι τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Γιονγκμπιόν.

Η λειτουργία των εγκατάστασεων αυτών είχε σταματήσει στα πλάισια της εφαρμογής της συμφωνίας για τη μη παραγωγή πυρηνικών όπλων.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον μεταδίδει ότι οι Αμερικανοί επιθυμούν οι σύμμαχοί τους στην Ανατολική Ασία να απομονώσοουν τη Βόρεια Κορέα , η κυβέρνηση όμως της Νότιας Κορέας θεωρεί ότι στο ζήτημα αυτό η κυβέρνηση Μπους ακολουθεί σκληρή γραμμή.

Ο πρόεδρος Μπους επανειλημένα έχει πεί ότι επιδιώκει την επίλυση της κρίσης με ειρηνικά μέσα και ότι η κυβέρνησή του είναι σ'επαφή με τις κυβερνήσεις της Ιαπωνίας , της Ρωσίας , της Νότιας Κορέας και της Κίνας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.