Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-01-01

  1. Νέα σύγκρουση πλοίων στη Μάγχη
  2. Δύσκολη χρονιά προαναγγέλει ο Τόνι Μπλερ
  3. Βραζιλία : Ο Λούλα αναλαμβάνει τα ηνία
  4. Παρανάλωμα πυρός έγινε υπαίθρια αγορά στο Μεξικό
  5. Ιράκ: Πρωτοχρονιάτικες επιθεωρήσεις
  6. Συνομιλίες για τη Βόρεια Κορέα στο Πεκίνο
  7. Νησιά Σολομώντα στο μάτι του κυκλώνα
  8. Βραζιλία : Ο Λούλα αναλαμβάνει τα ηνία
  9. Παρανάλωμα πυρός σε αγορά του Μεξικού
  10. Βραζιλία : Ο Λούλα αναλαμβάνει την προεδρία
  11. Διαμαρτύρεται η Βόρεια Κορέα
  12. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στα αμερικανικά αεροδρόμια

Τετάρτη 01 Ιανουαρίου 2003 - 23:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα σύγκρουση πλοίων στη Μάγχη
 

Το Τρικολόρ είχε βυθιστεί στα μέσα Δεκεμβρίου

Πλοίο που μετέφερε 70 χιλιάδες τόνους εξαιρετικά εύφλεκτου πετρελαίου θέρμανσης και κηροζίνης προσέκρουσε σε βυθισμένο σκάφος ανοικτά των νοτιοανατολικών ακτών της Αγγλίας, στη Μάγχη.

Πρόκειται για το τουρκικό πετρελαιοφόρο Βίκυ που κατευθυνόταν από την Αμβέρσα στη Νέα Υόρκη όταν προσέκρουσε στο νορβηγικό Τρικολόρ το οποίο είχε βυθιστεί στις 15 Δεκεμβρίου περίπου 30 μίλια ανατολικά του Ράμσκγκειτ στο Κεντ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το Βίκυ έμεινε προσκολλημένο επάνω στο Τρικολόρ αλλά μετά από λίγη ώρα κατάφερε να ξεκολλήσει και να αγκυροβολήσει λίγο μακρύτερα.

Επιχειρήσεις διάσωσης

Την επιχείρηση διάσωσης του εικοσιτετραμελούς πληρώματος συντονίζουν οι γαλλικές αρχές.

Δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα η έκταση της ζημιάς στο Βίκυ, αν και οι αρχές λένε ότι είναι αισθητή η μυρουδιά καυσίμων στον αέρα.

Αν εξακριβωθεί διαρροή κηροζίνης προτεραιότητα θα είναι η απομάκρυνση του πληρώματος, είπαν οι γαλλικές αρχές.

Το δυστύχημα συνέβη στις 8.20 το βράδυ ώρα Αγγλίας και πιθανότατα οφείλεται στην πυκνή ομίχλη που καλύπτει την περιοχή.

Σειρά συγκρούσεων

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιο σκάφος προσκρούει στο Τρικολόρ.

Το Τρικολόρ είχε βυθιστεί στα μέσα Δεκεμβρίου με όλο το φορτίο του αυτοκινήτων, σε σχετικά ρηχά νερά ανοικτά των γαλλικών ακτών.

Αλλά παρά τη σήμανση του ναυαγίου, στις 16 Δεκεμβρίου ένα ολλανδικό πλοίο είχε συγκρουστεί με το Τρικολόρ χωρίς άλλες δυσάρεστες συνέπειες για το πλοίο ή το πλήρωμα.


Τετάρτη 01 Ιανουαρίου 2003 - 16:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Δύσκολη χρονιά προαναγγέλει ο Τόνι Μπλερ
 

Τα βρετανικά στρατεύματα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν πλήθος προκλήσεων μέσα στο 2003, προειδοποιεί ο κ. Μπλερ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, αναφέρθηκε εκ νέου στις απειλές του πολέμου, της διεθνούς τρομοκρατίας και της οικονομικής αβεβαιότητας που ελλοχεύουν στον ορίζοντα.

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο κ. Μπλερ σημειώνει ότι δεν μπορεί να ανακαλέσει στη μνήμη του άλλη εποχή που η Βρετανία να ήταν αντιμέτωπη ταυτόχρονα με τόσο δύσκολα και πολυσύνθετα προβλήματα.

«Για τον περισσότερο κόσμο το κύριο χαρακτηριστικό της εποχής είναι η ανασφάλεια» τονίζει στο μήνυμά του ο κ. Μπλερ.

Και προσθέτει: «Από τις αποφάσεις που θα λάβει η χώρα μας μέσα στο 2003 θα εξαρτηθεί το εάν θα επιζήσουμε με ευημερία ή εάν θα αποτύχουμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων».


Στον Σαντάμ εναπόκειται εάν θα γίνει πόλεμος, λέει ο κ. Μπλερ
Αναφερόμενος στο Ιράκ ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι εάν η διεθνής κοινότητα αποτύχει να αφοπλίσει το Σαντάμ Χουσεΐν, ο πλανήτης θα αντιμετωπίσει πολύ περισσότερους κινδύνους στο μέλλον.

Τους ίδιους κινδύνους θα προκαλέσει και η αδυναμία εξεύρεσης λύσης στο Μεσανατολικό, επισημαίνει ο κ. Μπλερ.

Ειδικά για τον Ιρακινό ηγέτη, Σαντάμ Χουσεΐν, ο Βρετανός πρωθυπουργός λέει ότι εάν η ιρακινή ηγεσία δεν εκμεταλλευθεί την ευκαιρία που τής δίνεται και δεν αφοπλισθεί, θα αφοπλισθεί δια της βίας.


Τετάρτη 01 Ιανουαρίου 2003 - 12:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Βραζιλία : Ο Λούλα αναλαμβάνει τα ηνία
 

Ατμόσφαιρα πανηγυριού επικρατεί στην τελετή ορκωμοσίας του Λούλα ντα Σίλβα

Τεράστια πλήθη Βραζιλιάνων συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της χώρας, Μπραζίλια, για να παραστούν στην τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Πομπές φορτηγών και αυτοκινήτων μετέφεραν από κάθε κρατίδιο της Βραζιλίας εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, και σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC η ατμόσφαιρα είναι κάτι παραπάνω από εορταστική.

Στην τελετή ορκωμοσίας του κ. Λούλα ντα Σίλβα παρευρίσκονται οκτώ πρόεδροι , τρείς πρωθυπουργοί και περίπου 300 αξιωματούχοι από 110 χώρες, ανάμεσά τους και ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο.

Μετά τη παραδοσιακή τελετή ορκωμοσίας θα επακολουθήσει μεγάλη εορταστική εκδήλωση στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει τεράστιο πλήθος κόσμου.

Αισιόδοξος για την καταπολέμηση της φτώχειας ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας

Ο «Λούλα» όπως αρέσκονται να τον αποκαλούν οι συμπατριώτες του, έχει χαρακτηριστεί από τους υποστηρικτές του ως ήρωας της εργατικής τάξης, αφού είναι ο πρώτος αριστερός πολιτικός που αναλαμβάνει τα ηνία της Βραζιλίας εδώ και 40 χρόνια.

Ο κ. Λούλα ντα Σίλβα, πρώην μεταλλωρύχος και αργότερα συνδικαλιστής, συγκέντρωσε το 61% των ψήφων στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου με την υπόσχεση της "αλλαγής".

Βασική προεκλογική δέσμευση του ήταν πως θα θέσει τέρμα στη φτώχεια και οικονομική εξαθλίωση που μαστίζει 50 εκατομμύρια συμπολίτες του.


Τετάρτη 01 Ιανουαρίου 2003 - 16:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Παρανάλωμα πυρός έγινε υπαίθρια αγορά στο Μεξικό
 

Κάτοικοι της πόλης ερευνούν τους πάγκους που κατέστρεψαν οι φλόγες

Στο Μεξικό η έκρηξη που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σε ένα δρόμο της πόλης Βερακρούζ όπου επικρατούσε συνωστισμός, είχε ως αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τουλάχιστον 37 άτομα και να τραυματισθούν δεκάδες ακόμα από την πυρκαγιά που επακολούθησε.

Η έκρηξη οφειλόταν σε τυχαία ανάφλεξη ενός πάγκου που πουλούσε πυροτεχνήματα, και η φωτιά σάρωσε την υπαίθρια αγορά της πόλης, και επεκτάθηκε σε αυτοκίνητα και παρακείμενα κτίρια.


Είμαστε όλοι υπέυθυνοι - Ας μας γίνει μάθημα
Δήμαρχος της πόλης Βερακρούζ
Τα πυροσβεστικά συνεργεία που έδωσαν μάχη με τις φλόγες βρήκαν τις σορούς πολλών θυμάτων που είχαν αποκλειστεί από τη φωτιά μέσα σε δύο καταστήματα.

Ο δήμαρχος της πόλης είπε ότι οι αρχές είχαν ζητήσει από την εισαγγελική αρχή να κλείσει την υπαίθρια χριστουγενιάτικη αγορά για λόγους ασφαλείας.


Τετάρτη 01 Ιανουαρίου 2003 - 17:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Πρωτοχρονιάτικες επιθεωρήσεις
 

Επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ επισκέπτονται ιρακινή πετρελαϊκή εγκατάσταση

Οι επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ στο Ιράκ συνέχισαν και σήμερα - ανήμερα Πρωτοχρονιάς - το έργο τους, επισκεπτόμενοι βιομηχανικές εγκαταστάσεις βορείως και νοτίως της Βαγδάτης.

Μία ομάδα επιθεωρητών πραγματοποίησε έρευνες στη βάση συντήρησης πυραυλικών συστημάτων Αλ Χαρέθ.

Η δεύτερη ομάδα επιθεωρητών επισκέφθηκε μία αποθήκη και ένα εργοστάσιο επισκευής οχημάτων, στα νότια της ιρακινής πρωτεύουσας.


Οι επιθεωρητές σε εγκατάσταση συντήρησης πυραυλών

Στο μεταξύ ένα άτομο σκοτώθηκε και δύο τραυματίσθηκαν στη Βασόρα του νοτίου Ιράκ κατά τη διάρκεια επιδρομής αμερικανικών και βρετανικών αεροσκαφών, σύμφωνα με δήλωση Ιρακινού αξιωματούχου που μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Χθες, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, δήλωσε πως το Ιράκ συνεργάζεται με τους επιθεωρητές και πως δεν βλέπει κανένα λόγο για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης πριν από την υποβολή της έκθεσης τους.


Τετάρτη 01 Ιανουαρίου 2003 - 14:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνομιλίες για τη Βόρεια Κορέα στο Πεκίνο
 

Διαδηλωτές στη Σεούλ ζητάνε να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας

Απεσταλμένος της Νότιας Κορέας βρίσκεται στην Κίνα σε μια προσπάθεια εξεύρευσης διπλωματικής λύσης στην κρίση που έχει ξεσπάσει με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, εξέφρασε την ελπίδα για ειρηνική επίλυση της κρίσης.

Στις συνομιλίες μεταξύ Νοτιοκορεατών και Κινέζων αξιωματούχων συμμετέχουν και εκπρόσωποι της Ρωσίας.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Νότια Κορέα μεταδίδει ότι η Σεούλ ζητά από τους πάλαι ποτέ συμμάχους της Πιονγκ Γιανγκ να αναλάβουν πιό ενεργό ρόλο στην επίλυση της κρίσης, καθώς η Βόρεια Κορέα εξαρτάται από τις προμήθειες τροφίμων και πετρελαίου της Κίνας.

Η στάση των ΗΠΑ έναντι της Βόρειας Κορέας προκαλεί αντιδράσεις και στη Σεούλ

Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας απέλασε τους επιθεωρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και άρχισε τις προετοιμασίες για την επαναλειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου ΓιονγκΜπιόν, που έχει τη δυνατότητα να παράγει πλουτώνιο κατάλληλο για όπλα.

Επίσης η Βόρεια Κορέα διεμήνυσε ότι πλέον δεν είναι σε θέση να τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων.

Σε πρωτοχρονιάτικο μήνυμα τους, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας καλούν «όλους τους Κορεάτες [Βόρειους και Νότιους] να ενωθούν κάτω από τη σημαία του Στρατού για να αντιμετωπίσουν τον ιμπεριαλισμό.


Τετάρτη 01 Ιανουαρίου 2003 - 14:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Νησιά Σολομώντα στο μάτι του κυκλώνα
 

Όλα τα κτίσματα έχουν υποστεί ζημιές στο νησί Τικόπια του Ειρηνικού

Εκτεταμένες καταστροφές προκάλεσε ο κυκλώνας «Zoe» σε δύο απομεμακρυσμένα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από συνεργεία που έφτασαν στην περιοχή.

Ένας εικονολήπτης από τη Νέα Ζηλανδία που πέταξε πάνω από τα νησάκια Τικόπια και Ανούτα λέει ότι όλα τα κτίσματα έχουν ζημιές και όλα τα δένδρα έχουν ξεριζωθεί ή διαμελιστεί.


Εάν τα θύματα δεν ανέρχονται σε δεκάδες θα πρόκειται περί θαύματος
Τζεφ Μάκλι, εικονολήπτης που πέταξε πάνω από τα νησιά
Σύμφωνα με τον Τζεφ Μάκλι τα νερά του ωκεανού που ξεσήκωσε ο κυκλώνας πλημμύρισαν πολλά χωριά, αλλά τουλάχιστον μπόρεσε να διακρίνει λίγους κατοίκους, από τους τρεις χιλιάδες που ζουν συνολικά εκεί.

Ο κυκλώνας έπληξε τα νησιά - που ανήκουν στο σύμπλεγμα του Σολομώντα - την Κυριακή, και έκτοτε δεν υπήρχε καμία πληροφορία από εκεί, αφού το τηλεφωνικό δίκτυο έχει καταστραφεί.

Ένα μεταγωγικό αεροσκάφος της Αυστραλίας μεταβαίνει στην πληγείσα περιοχή ενώ η κυβέρνηση των Νησιών του Σολομώντα προσπαθεί να αποστείλει επειγόντως με πλοίο τρόφιμα και εφόδια πρώτης ανάγκης.


Τετάρτη 01 Ιανουαρίου 2003 - 12:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Βραζιλία : Ο Λούλα αναλαμβάνει τα ηνία
 

Πωλητής αναμνηστικών της ορκωμοσίας Λούλα, έξω από το προεδρικό μέγαρο στη Μπραζίλια

Τεράστια πλήθη Βραζιλιάνων συγκεντρώνονται στην πρωτεύουσα της χώρας, Μπραζίλια, για να παραστούν στην τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Πομπές φορτηγών και αυτοκινήτων μετέφεραν από κάθε κρατίδιο της Βραζιλίας εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, και σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC η ατμόσφαιρα είναι κάτι παραπάνω από εορταστική.

Στην τελετή ορκωμοσίας του κ. Λούλα ντα Σίλβα θα παρευρεθούν οκτώ πρόεδροι , τρείς πρωθυπουργοί και περίπου 300 αξιωματούχοι από 110 χώρες, ανάμεσά τους και ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο.

Μετά τη παραδοσιακή τελετή ορκωμοσίας θα επακολουθήσει μεγάλη εορταστική εκδήλωση στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει τεράστιο πλήθος κόσμου.

Αισιόδοξος για την καταπολέμηση της φτώχειας ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας

Ο «Λούλα» όπως αρέσκονται να τον αποκαλούν οι συμπατριώτες του, έχει χαρακτηριστεί από τους υποστηρικτές του ως ήρωας της εργατικής τάξης, αφού είναι ο πρώτος αριστερός πολιτικός που αναλαμβάνει τα ηνία της Βραζιλίας εδώ και 40 χρόνια.

Ο κ. Λούλα ντα Σίλβα, πρώην μεταλλωρύχος και αργότερα συνδικαλιστής, συγκέντρωσε το 61% των ψήφων στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου με την υπόσχεση της "αλλαγής".

Βασική προεκλογική δέσμευση του ήταν πως θα θέσει τέρμα στη φτώχεια και οικονομική εξαθλίωση που μαστίζει 50 εκατομμύρια συμπολίτες του.


Τετάρτη 01 Ιανουαρίου 2003 - 10:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Παρανάλωμα πυρός σε αγορά του Μεξικού
 

Κάτοικοι της πόλης ερευνούν τους πάγκους που κατέστρεψαν οι φλόγες

Στο Μεξικό έκρηξη σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σε ένα δρόμο της πόλης Βερακρούζ, όπου επικρατούσε συνωστισμός, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 28 άτομα να σκοτωθούν και δεκάδες να τραυματισθούν στην πυρκαγιά που επακολούθησε.

Η έκρηξη οφειλόταν σε τυχαία ανάφλεξη ενός πάγκου που πουλούσε πυροτεχνήματα, και η φωτιά σάρωσε την υπαίθρια αγορά της πόλης, και επεκτάθηκε σε αυτοκίνητα και παρακείμενα κτίρια.

Τα πυροσβεστικά συνεργεία που έδωσαν μάχη με τις φλόγες βρήκαν τις σορούς πολλών θυμάτων που είχαν αποκλειστεί από τη φωτιά μέσα σε δύο καταστήματα.

Ο δήμαρχος της πόλης είπε ότι οι αρχές είχαν ζητήσει από την εισαγγελική αρχή να κλείσει την υπαίθρια χριστουγενιάτικη αγορά για λόγους ασφαλείας.


Τετάρτη 01 Ιανουαρίου 2003 - 08:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Βραζιλία : Ο Λούλα αναλαμβάνει την προεδρία
 

Πολλοί προσπαθούν να κερδίσουν από τις εορταστικές εκδηλώσεις

Χιλιάδες Βραζιλιάνοι προετοιμάζονται να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις για την άναληψη της προεδρίας από τονΛουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα - "ήρωα της εργατικής τάξης" - ο οποίος ορκίζεται σήμερα πρόεδρος.

Ο κ. ντα Σίλβα που είναι γνωστός στη Βραζιλία ως Λούλα συγκέντρωσε το 61% των ψήφων στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου με την υπόσχεση της "αλλαγής".

Πρώην μεταλλωρύχος που αργότερα αναδείχθηκε σε στέλεχος του συνδικαλιστικού κινήματος , ο Λούλα είναι ο πρώτος πρόεδρος της Βραζιλίας που για πρώτη φορά μετά από 40 χρόννια προέρχεται από την αριστερά.

Στην τελετή ορκωμοσίας στην πρωτεύουσα Μπραζίλια θα παρευρεθούν οκτώ πρόεδροι , τρείς πρωθυπουργοί και περίπου 300 αξιωματούχοι από 110 χώρες.

Μετά τη παραδοσιακή τελετή ορκωμοσίας θα επακολουθήσει μεγάλη εορταστική εκδήλωση στην οποία αναμένεται πλήθος κόσμου.


Τετάρτη 01 Ιανουαρίου 2003 - 08:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαμαρτύρεται η Βόρεια Κορέα
 

Οι Βορειοκορεάτες δέχονται πιέσεις απ'όλες τις πλευρές

Ανώτατος Βορειοκορεάτης αξιωματούχος είπε ότι η χώρα του δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της με βάση τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων λόγω των απειλών που δέχεται από τις ΗΠΑ.

Ο Πακ Ούϊ Τσουν , ο πρέσβης της Βόρειας Κορέας στη Μόσχα , σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων , υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ μετά τη διακοπή στην παροχή πετρελαίου απείλησαν την Πιονγκγιανγκ "με αποτρεπτικό πυρηνικό κτύπημα".

"Υπ'αυτές τις συνθήκες δεν είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε το βασικό όρο της συμφωνίας για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων που είναι η υποχρέωση των χωρών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα να μη χρησιμοποιούν τα όπλα αυτά εναντίον άλλων χωρών" , υπογράμμισε ο πρέσβης της Βόρειας Κορέας στη Μόσχα.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος Μπους υπογράμμισε ότι η αντιπαράθεση με τη Βόρειο Κορέα για το πυρηνικό της πρόγραμμα μπορεί να λυθεί ειρηνικά.

Σε δηλώσεις που έκανε στο ράντσο του στο Τέξας ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι εξετάζονται όλες οι εναλλακτικές λύσεις και ότι η αντιπαράθεση με τη Βόρεια Κορέα έχει διπλωματικό χαρακτήρα και όχι χαρακτήρα πολεμική σύρραξης .

Η Πιονγκγιάνγκ αποφάσισε να απελάσει τους επιθεωρητές των ΗΕ και να επαναρχίσει τη λειτουργία πυρηνικών εγκαταστάσεων που είναι σε θέση να παράγουν όπλα πλουτωνίου.


Τετάρτη 01 Ιανουαρίου 2003 - 07:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στα αμερικανικά αεροδρόμια
 

Ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι στο αεροδρόμιο της Ουάσινγκτον

Νέα αυστηρά μέτρα ασφαλείας εφαρμόζονται από σήμερα στα αμεριοκανικά αεροδρόμια με στόχο τη ματαίωση τρομοκρατικών επιθέσεων στο μέλλον.

Κάθε αποσκευή που θα περνά από τα 429 αεροδρόμια της χώρας, θα ελέγχεται με ηλεκτρονικά μηχανήματα για τον εντοπισμό εκρηκτικών.

Τα νέα μέτρα ισχύουν για τις πτήσεις του εξωτερικού και του εσωτερικού.

Η ασφάλεια των αμερικανικών αεροδρομίων είχε αμφισβητηθεί σοβαρά μετά τα τρομοκρατικά κτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Τότε μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης αλ-Κάϊντα κατόρθωσαν να περάσουν ανενόχλητα τον έλεγχο και να επιβιβασθούν σε τέσσερα αεροσκάφη.

Οι Αμερικανοί θα έχουν την εμπειρία των νέων μέτρων την πρώτη μέρα του νέου έτους.

Οι αποσκευές των διεθνών πτήσεων θα ελέγχονται στο πρώτο αεροδρόμιο προσγείωσης του αεροσκάφους έστω κι αν ο τελικός προορισμός είναι κάπου αλλού στις ΗΠΑ.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι με την εφαρμοφή των νέων μέτρων στα αμερικανικά αεροδρόμια οι ειδικά εκπαιδευμένοι υπάλληλοι θα ανοίγουν και θα ελέγχουν το 10% των αποσκευών .

Ορισμένοι εκφράζουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο τα νέα μέτρα ασφαλείας να προκαλούν καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις και αφίξεις των αεροσκαφών και παράλληλα να επιτρέπουν σ'ατούς που κάνουν τους ελέγχους να παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή των επιβατών.

Πριν τη θέσπιση των νέων μέτρων στα αμερικανικά αεροδρόμια μόνο το 5% των αποσκευών περνούσε από ηλεκτρονικό έλεγχο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.