Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-12-31

  1. Σκάνδαλα κλονίζουν το Λικούντ
  2. Ο Ερντογάν πιο κοντά στην πρωθυπουργία
  3. Yεμένη: Στόχος και πάλι οι Αμερικανοί
  4. Πρωτοχρονιάτικη επιφυλακή στην Ασία
  5. Η Βρετανία τιμά την Χέδερ Σόντερς
  6. Βόρεια Κορέα και ΗΠΑ ανταλλάσουν απειλές
  7. Η υπερταχεία της Σαγκάης γράφει ιστορία
  8. Ανάν: Δεν δικαιολογείται πόλεμος στο Ιράκ
  9. Η υπερταχεία της Σαγκάης γράφει ιστορία
  10. Yεμένη: Στόχος και πάλι οι Αμερικανοί
  11. Συγκρούσεις στη Βενεζουέλα
  12. Χωρίς επιθεωρητές η Βόρεια Κορέα
  13. Yεμένη: Φονική επίθεση κατά Αμερικανών

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2002 - 22:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Σκάνδαλα κλονίζουν το Λικούντ
 

Το Λικούντ του Αριέλ Σαρόν προσβλέπει σε επιτυχία στις επικείμενες εκλογές

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, απέλυσε ένα μέλος της κυβέρνησής του μετά από πλήθος καταγγελιών σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των εσωτερικών εκλογών στο κόμμα Λικούντ.

Η υφυπουργός Υποδομής, Ναόμι Μπλούμενταλ, αποπέμφθηκε από τη θέση της όταν επικαλέστηκε το δικαίωμά της να μη δηλώσει τίποτα, σε έρευνα της αστυνομίας.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αφήνουν να εννοηθεί πως μεγάλος αριθμός υποψηφίων χρησιμοποίησε δωροδοκίες προκειμένου να μπει σε ευνοϊκή θέση στην εκλογική του Λικούντ για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Η ανταποκρίτρια του BBC στην Ιερουσαλήμ λέει πως ο Αριέλ Σαρόν δέχεται πιέσεις να λάβει μέτρα αλλά δεν είναι σαφές αν η αποπομπή μιας υφυπουργού θα είναι αρκετή για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων.

Όπως δείχνουν δημοσκοπήσεις, οι καταγγελίες αυτές έχουν επηρεάσει αρνητικά την υποστήριξη των ψηφοφόρων προς το Λικούντ εν όψει των βουλευτικών εκλογών, στις 28 Ιανουαρίου.


Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2002 - 15:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Ερντογάν πιο κοντά στην πρωθυπουργία
 

Ένα βήμα πιο κοντά στην πρωθυπουργία βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ, ενέκρινε τελικά τις μεταβολές στο Σύνταγμα της χώρας που ανοίγουν το δρόμο για την Βουλή και την πρωθυπουργία στον ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα το γραφείο Τύπου της τουρκικής προεδρίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος Σεζέρ είχε αρχικά αναπέμψει τις σχετικές νομοθετικές αλλαγές στην Εθνοσυνέλευση, υποστηρίζοντας ότι οι συνταγματικοί κανόνες δεν μπορούν να λυγίσουν προς χάριν ενός προσώπου.

Ντε φάκτο ηγέτης της Τουρκίας θεωρείται ο κ. Ερντογάν

Αλλά η τουρκική Εθνοσυνέλευση - με τη συμμετοχή τόσο της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και της αντιπολίτευσης - υπερψήφισε εκ νέου την περασμένη Παρασκευή τις αλλαγές αυτές.

Ο κ. Ερντογάν, που δεν είχε το δικαίωμα του εκλέγεσθαι λόγω πρότερης καταδίκης για αναμόχλευση των θρησκευτικών παθών, θα μπορέσει τώρα να κατέλθει σε επαναληπτική εκλογή που θα προκληθεί σε μία περιφέρεια, να εκλεγεί βουλευτής και κατόπιν πρωθυπουργός.

Παρά το γεγονός ότι πρωθυπουργός της χώρας έχει οριστεί ο υπαρχηγός του φιλο-ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο κ. Ερντογάν θεωρείται τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας όσο και στο εξωτερικό ως ο πραγματικός ηγέτης της Τουρκίας, σύμφωνα με τους ανταποκριτές.


Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2002 - 05:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Yεμένη: Στόχος και πάλι οι Αμερικανοί
 

Τα θύματα της επίθεσης στην Υεμένη

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από τις αρχές της Υεμένης να παράσχουν μεγαλύτερη προστασία στους Αμερικανούς πολίτες μετά τη δολοφονική επίθεση εναντίον τριών Αμερικανών, μελών του ιατρικού προσωπικού , σε νοσοκομείο χριστιανικής ιεραποστολής.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου καταδίκασε την επίθεση λέγοντας ότι ανακριτές από τις ΗΠΑ και την Υεμένη συνεργάζονται για την προσαγωγή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη.

Κατά την επίθεση τρεις Αμερικανοί γιατροί σκοτώθηκαν και ένας τέταρτος τραυματίστηκε.

Η επίθεση έγινε σε ιεραποστολικό νοσοκομείο της πόλης Τζίμπλα, που βρίσκεται στην επαρχία Ιμπ, 170 χιλιόμετρα νοτίως της πρωτεύουσας Σανάα.


Χάρτης της περιοχής όπου συνέβη η επίθεση
Ο δράστης της επίθεσης, Αλί Αμπντουλραζάκ Αλ Κάμελ, σύμφωνα με τις αρχές είναι φοιτητής ισλαμικού πανεπιστημίου.

Ο δράστης με την πρόφαση ότι επισκεπτόταν έναν άρρωστο συγγενή του μπήκε στο συγκρότημα του νοσοκομείου.

Στη συνέχεια άρχισε να πυροβολεί με ένα αυτόματο όπλο Καλάσνικοφ εναντίον του συγκεντρωμένου ιατρικού προσωπικού.

Ο ένοπλος συνελήφθη και σύμφωνα με τις αρχές δήλωσε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ότι προέβη στην ένέργεια αυτή για να εξαγνίσει την θρησκεία και να βρεθεί κοντύτερα στον Αλάχ.

Το Σάββατο ακραίος ισλαμιστής δολοφόνησε τον αντιπρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Υεμένης, σε ισλαμικό συνέδριο στην Σανάα.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Υεμένης συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» οι ακραίοι ισλαμιστές έχουν πραγματοποιήσει αρκετές επιθέσεις εναντίον δυτικών στόχων.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Υεμένη έστειλε στη Τζίμπλα ομάδα ειδικών που θα λάβει μέρος στις έρευνες.

Στις αρχές Δεκεμβρίου το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τους Αμερικανούς πολίτες να μην επισκέπτονται την Υεμένη.


Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2002 - 14:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Πρωτοχρονιάτικη επιφυλακή στην Ασία
 

Τζακάρτα: Κάτοικος της πρωτεύουσας της Ινδονησίας πουλά χάρτινα πρωτοχρονιάτικα στολίδια

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στην Άπω Ανατολή, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι άρχισαν να υποδέχονται το Νέον Έτος.

Στην Ινδονησία, δυόμιση μήνες μετά τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί, οι αρχές έχουν αποστείλει ενισχύσεις δύο χιλιάδων ανδρών για την αστυνόμευση του νησιού.

Στο Μπαλί βρίσκεται και η πρόεδρος της Ινδονησίας, Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι, συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις σε μια προσπάθεια υποστήριξης της τουριστικής βιομηχανίας.


Εικόνα γιορτής σε δρόμο του Τόκιο

Στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας Τζακάρτα υπάρχουν αστυνομικοί και ιδιωτικοί φρουροί σε εμπορικά κέντρα, κέντρα διασκέδασης, τεμένη, εκκλησίες και δημόσια κτίρια.

Στη Μαλαισία η αστυνομία έχει ενισχύσει την φρούρηση στο κέντρο της Κουάλα Λουμπούρ και γύρω από τον υψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου, τους δίδυμους πύργους της εταιρείας Πετρόνας.

Στην Αυστραλία η αστυνομία απαγόρευσε την κυκλοφορία οχημάτων στο εμπορικό κέντρο του Σύδνεϊ και απέκλεισε τους δρόμους γύρω από το λιμάνι, όπου θα γίνει το μεγαλύτερο υπαίθριο πάρτι της χώρας.

Οι αρχές της Ιαπωνίας έχουν λάβει και αυτές αυξημένα μέτρα ασφαλείας, ιδίως στις μεγάλες πόλεις όπου δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι θα υποδεχθούν τον καινούργιο χρόνο .


Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2002 - 14:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Βρετανία τιμά την Χέδερ Σόντερς
 

Η σύζυγος και οι κόρες του δολοφονηθέντος Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου στην κηδεία του

Στη Βρετανία το όνομα της Χέδερ Σόντερς, χήρας του δολοφονημένου από τη «17 Ν» Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου στην Αθήνα, Στήβεν Σώντερς, περιλαμβάνεται στον κατάλογο τιμητικών διακρίσεων, που κατόπιν σύστασης της εκάστοτε κυβέρνησης απονέμει η βασίλισσα Ελισάβετ.

Η κ. Σόντερς γίνεται «Μέλος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας» για την αξιοπρέπεια που επέδειξε μετά το θάνατο του συζύγου της και τον αγώνα της για απόδοση ευθυνών στους υπαιτίους της δολοφονίας του.


Η Χέδερ Σόντερς
Μάλιστα η Χέδερ Σόντερς δήλωσε έκπληκτη από την τιμητική αυτή διάκριση.

«Έμεινα έκπληκτη όταν έλαβα τη σχετική επιστολή, στην αρχή νόμισα ότι επρόκειτο για μεταθανάτια διάκριση που αφορούσε τον Στήβεν», είπε η χήρα του δολοφονηθέντος ταξιάρχου, και πρόσθεσε ότι αφού μίλησε με τις δύο κόρες της αποφάσισε να δεχτεί τη διάκριση.

Δηλώσεις χήρας Σόντερς για τη δίκη «17Ν»

«Αποδέχομαι την τιμή με χαρά και ελπίζω ότι η βράβευση θα ενθαρρύνει όλους όσους αγωνίζονται για αυτό που πιστεύουν», σημείωσε η κ. Σόντερς.

«Στη δική μου περίπτωση, αγωνιζόμουν για να αποδείξω ότι η τρομοκρατία δεν δικαιώνεται ποτέ και ότι ποτέ ο φόνος δεν μπορεί να δικαιολογηθεί».

Η Χέδερ Σόντερς είπε τέλος ότι θα παραστεί στη δίκη των υπαιτίων της δολοφονίας του συζύγου της:

«Σκοπεύω να πάω στη δίκη γιατί θέλω να αντικρύσω τους δολοφόνους. Ελπίζω ότι αυτό θα επουλώσει τις πληγές».

Διακρίσεις και για ακόμα 4 Βρετανούς

Στην εφετινή λίστα που όπως συνηθίζεται δημοσιεύθηκε την τελευταία ημέρα του έτους, συμπεριλαμβάνονται επίσης και ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα, Ντέηβιντ Μάντεν που γίνεται ιππότης του «τάγματος του Αγίου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου».

«Μέλη της Βρετανικής Αυτοκρατορίας» γίνονται επίσης ακόμα δύο στελέχη του προσωπικού της βρετανικής πρεσβείας και ένας αστυνομικός της Σκότλαντ Γιάρντ.

Πρόκειται για την πρώτη γραμματέα και εκπρόσωπο Τύπου της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα, Φραντσέσκα Φλεσάτι, η οποία οργάνωσε την εκστρατεία ενημέρωσης μετά τη δολοφονία Σόντερς.

Και το σύμβουλο της πρεσβείας Νίκολας Φόστερ, ο οποίος βοήθησε στις επαφές μεταξύ της ελληνικής και βρετανικής κυβέρνησης με σκοπό την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Επίσης τιμάται και ο γενικός επιθεωρητής της βρετανικής αστυνομίας, Ντάνκαν Τζάρετ, για το ρόλο του στον συντονισμό των αντιτρομοκρατικών προσπαθειών μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και της Σκότλαντ Γιαρντ.


Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2002 - 12:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Βόρεια Κορέα και ΗΠΑ ανταλλάσουν απειλές
 

Οι επιθεωρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, στο αεροδρόμιο του Πεκίνου

Ολοένα ευρύτερες διαστάσεις λαμβάνει η ένταση που ξεσπάσει στην κορεατική χερσόνησο, με αφορμή το πυρηνικό πράγραμμα της Βόρειας Κορέας και ειδικά την επαναλειτουργία του σταθμού πυρηνικής ενέργειας Γιονγκμπιόν.

Το μεσημέρι της Τρίτης ο πρέσβης της Βόρειας Κορέας στη Μόσχα δήλωσε ότι η χώρα του δεν είναι πλέον σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που πηγάζουν από τη Συνθήκη περί Μη Διασποράς των Πυρηνικών Όπλων, επειδή - όπως είπε - «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απειλήσει ότι θα πραγματοποιήσουν εναντίον μας προληπτικό πυρηνικό πλήγμα».

Προηγουμένως ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλήλαν αναφερόμενος στην κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών είπε ότι η Βόρεια Κορέα οδεύει με δική της ευθύνη προς την απομόνωση και ότι θα κληθεί να πληρώσει βαρύ τίμημα για τις πράξεις της.

Πάντως ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπους είπε επίσης ότι η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Βόρεια Κορέα εάν αυτή εγκαταλείψει τα πυρηνικά της σχέδια.

Απέλαση των δύο επιθεωρητών

Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας εξέφρασε σήμερα βαθειά λύπη για την απέλαση από τη Βόρεια Κορέα δύο επιθεωρητών της, και διεμήνυσε ότι οι επιθεωρητές είναι έτοιμοι να επιστρέψουν μόλις αλλάξει γνώμη το κομμουνιστικό καθεστώς.


Φωτογραφία (1992) του πυρηνικού εργοστασίου Γιονγκμπιόν
«Λυπούμαστε βαθύτατα που αναγκάστηκαν να φύγουν οι επιθεωρητές αλλά έχουμε διατηρήσει την αντιπροσωπεία μας και τον εξοπλισμό μας στη Βόρεια Κορέα, αφήνοντας ανοικτό κάθε ενδεχόμενο για την επιστροφή τους» δήλωσε η εκπρόσωπος της ΔΕΑΕ, Μελίσα Φλέμινγκ.

Οι δύο επιθεωρητές της ΔΕΑΕ που απελάθηκαν, έφτασαν το πρωί στο Πεκίνο, μεταφέροντας έγγραφα και εξοπλισμό.

Στο αεροδρόμιο της κινεζικής πρωτεύουσας οι δύο επιθεωρητές αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δηλώνοντας ότι θα κάνουν την αναφορά τους στην ΔΕΑΕ.

Η απέλαση των επιθεωρητών σημαίνει ότι δεν έχουν απομείνει στο έδαφος της Β. Κορέας ανεξάρτητες πηγές παρακολούθησης του πυρηνικού της προγράμματος, το οποίο θα ελέγχεται στο εξής από δορυφορικά μέσα.


Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2002 - 09:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Η υπερταχεία της Σαγκάης γράφει ιστορία
 

Η υπερταχεία αναχωρεί από το αεροδρόμιο της Σανγκάης

Στη Σαγκάη της Κίνας ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, και ο Κινέζος ομόλογός του, Ζού Ρονγκζί, έκαναν τα εγκαίνια της πρώτης εμπορικής αμαξοστοιχίας η οποία λειτουργεί με τη βοήθεια της τεχνολογίας "maglev" (= magnetic levitation δηλαδή μαγνητική μετεώριση).

Η εφαρμογή της τεχνολογίας αυτής επιτρέπει στην αμαξοστοιχία με τη βοήθεια δύο μεγάλης ισχύος μαγνητών, να κινείται στον αέρα, πάνω από τη σιδηροδρομική τροχιά.

Η αμαξοστοιχία η οποία κατασκευάσθηκε και σχεδιάσθηκε από Γερμανούς μηχανικούς της κοινοπραξίας Transrapid, συνδέει το κέντρο της Σανγκάης με το αεροδρόμιο της πόλης.


Οι κ.κ. Σρέντερ και Ζου κόβουν την κορδέλα των εγκαινίων πριν επιβιβαστούν στην υπερταχεία
Ο σιδηρόδρομος στηρίζεται πάνω σε δύο ισχυρούς μαγνήτες και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες που να ξεπερνούν τα 400 χιλιόμετρα την ώρα.

Και οι δύο ηγέτες έχουν πολλά να κερδίσουν αν η γερμανική υπερταχεία συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς προβλήματα, μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

Βέβαια θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το τέλος του 2003 για να δούν τα αποτελέσματα της τεχνολογίας "maglev".

Μέχρι τότε την αμαξοστοιχία θα μπορεί να τη χρησιμοποιεί το ευρύ επιβατικό κοινό και όχι μόνο οι επιβάτες που μεταφέρουν από και πρός το αεροδρόμιο οι αεροπορικές εταιρείες.


Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2002 - 12:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανάν: Δεν δικαιολογείται πόλεμος στο Ιράκ
 

Οι επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ επί το έργον στη Βαγδάτη

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, λέει ότι δεν υπάρχει λόγος που να δικαιολογεί ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ, τουλάχιστον πριν οι επιθεωρητές όπλων υποβάλλουν την αναφορά τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στα τέλη Ιανουαρίου.

Σε συνέντευξή του προς το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, ο κ. Ανάν σημείωσε ότι το Ιράκ προς το παρόν συνεργάζεται με τους επιθεωρητές και αυτοί συνεχζουν το έργο τους απερίσπαστοι.

Στο μεταξύ η αμερικανική εφημερίδα Los Angeles Times φιλοξενεί ανώνυμη δήλωση ενός εκ των επιθεωρητών όπλων που λέει ότι δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής κανένα οπλικό σύστημα μαζικής καταστροφής.

«Όλες οι ιρακινές πόρτες ανοίγουν, αλλά χωρίς πληροφορίες και στοιχεία είναι σαν να ψάχνουμε μια μαύρη γάτα σε μια σκοτεινή αίθουσα» δηλώνει ο επιθεωρητής.


Χωρίς απτό αποτέλεσμα συνεχίζονται οι επιθεωρήσεις όπλων
Τη Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα το οποίο διευρύνει τον κατάλογο των αγαθών που δεν μπορεί να εισάγει το Ιράκ χωρίς άδεια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προώθησαν το ψήφισμα το οποίο προσθέτει πάνω από 50 νέα προϊόντα στον υπάρχοντα κατάλογο με προϊόντα τα οποία δεν είναι για στρατιωτική χρήση θα μπορούσαν όμως να χρησιμοποιηθούν και για στρατιωτικούς σκοπούς.


Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2002 - 07:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Η υπερταχεία της Σαγκάης γράφει ιστορία
 

Η υπερταχεία αναχωρεί από το αεροδρόμιο της Σανγκάης

Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Κινέζος πρωθυπουργός Ζού Ρονγκζί έκαναν τα εγκαίνια της πρώτης εμπορικής αμαξοστοιχίας η οποία λειτουργεί με τη βοήθεια της τεχνολογίας "maglev".

Η εφαρμογή της τεχνολογίας αυτής επιτρέπει στην αμαξοστοιχία να κινείται στον αέρα , πάνω από τη σιδηροδρομική τροχιά.

Η αμαξοστοιχία η οποία κατασκευάσθηκε και σχεδιάσθηκε από Γερμανούς μηχανικούς , συνδέει το κέντρο της Σανγκάης με το αεροδρόμιο της πόλης .

Ο σιδηρόδρομος στηρίζεται πάνω σε δύο ισχυρούς μαγνίτες και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες που να ξεπερνούν τα 400 χιλιόμετρα την ώρα.

Και οι δύο ηγέτες έχουν πολλά να κερδίσουν αν η γερμανική υπερταχεία συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς προβλήματα , μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

Θα πρέπει να περιμένουν μέχρι του χρόνου για να δούν τα αποτελέσματα της τεχνολογίας "maglev" .

Μέχρι τότε την αμαξοστοιχεία θα μπορεί να τη χρησιμοποιεί το ευρύ επιβατικό κοινό και όχι μόνο οι επιβάτες που μεταφέρουν από και πρός το αεροδρόμιο οι αεροπορικές εταιρείες.


Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2002 - 05:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Yεμένη: Στόχος και πάλι οι Αμερικανοί
 

Σκηνή μετά από πρόσφατη επίθεση κατά μελών της Αλ Κάιντα στην Υεμένη

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από τις αρχές της Υεμένης να παράσχουν μεγαλύτερη προστασία στους Αμερικανούς πολίτες μετά τη δολοφονική επίθεση εναντίον τριών Αμερικανών , μελών του ιατρικού προσωπικού , σε νοσοκομείο χριστιανικής ιεραποστολής.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου καταδίκασε την επίθεση λέγοντας ότι ανακριτές από τις ΗΠΑ και την Υεμένη συνεργάζονται για την προσαγωγή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη.

Στην Υεμένη αξιωματούχοι ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι τρεις Αμερικανοί γιατροί σκοτώθηκαν και ένας τέταρτος τραυματίστηκε, σε ένοπλη επίθεση.

Το ένα από τα θύματα είναι γυναίκα.

Η επίθεση έγινε σε ιεραποστολικό νοσοκομείο της πόλης Τζίμπλα, που βρίσκεται στην επαρχία Ιμπ, 170 χιλιόμετρα νοτίως της πρωτεύουσας Σανάα.


Χάρτης της περιοχής όπου συνέβη η επίθεση
Ο δράστης της επίθεσης, Αλί Αμπντουλραζάκ Αλ Κάμελ, σύμφωνα με τις αρχές είναι φοιτητής ισλαμικού πανεπιστημίου.

Ο δράστης με την πρόφαση ότι επισκεπτόταν έναν άρρωστο συγγενή του μπήκε στο συγκρότημα του νοσοκομείου.

Στη συνέχεια άρχισε να πυροβολεί με ένα αυτόματο όπλο Καλάσνικοφ εναντίον του συγκεντρωμένου ιατρικού προσωπικού.

Ο ένοπλος συνελήφθη και σύμφωνα με τις αρχές δήλωσε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ότι προέβη στην ένέργεια αυτή για να εξαγνίσει την θρησκεία και να βρεθεί κοντύτερα στον Αλάχ.

Το Σάββατο ακραίος ισλαμιστής δολοφόνησε τον αντιπρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Υεμένης, σε ισλαμικό συνέδριο στην Σανάα.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Υεμένης συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» οι ακραίοι ισλαμιστές έχουν πραγματοποιήσει αρκετές επιθέσεις εναντίον δυτικών στόχων.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Υεμένη έστειλε στη Τζίμπλα ομάδα ειδικών που θα λάβει μέρος στις έρευνες.

Στις αρχές Δεκεμβρίου το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τους Αμερικανούς πολίτες να μην επισκέπτονται την Υεμένη.


Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2002 - 05:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Συγκρούσεις στη Βενεζουέλα
 

Διαδηλώσεις στο Καράκας

Στη Βενεζουέλα πολλά άτομα έχουν τραυματισθεί σε συγκρούσεις στο δρόμο μεταξύ οπαδών του προέδρου Τσάβεζ και υποστηρικτών των απεργών στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Η απεργία των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις αυτές έχει αρχίσει πρίν από ένα μήνα με αποτέλεσμα να έχει παραλύσει η οικονομία της χώρας.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει αντίπαλες ομάδες που άρχισαν να συγκρούονται στους δρόμους του Μαρακάϊμπο , ενώ τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τραυματίσθηκαν από πέτρες που έριχναν οπαδοί των δύο παρατάξεων σε πολλές περιοχές στην πρωτεύουσα Καράκας .

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβεζ, έκανε σαφές ότι είναι αποφασισμένος να μην ενδώσει στις πιέσεις των αντιπάλων του, οι οποίοι απειλούν ότι θα συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις για να τον αναγκάσουν να παραιτηθεί ή να προκηρύξει δημοψήφισμα που θα κρίνει την παραμονή του στην εξουσία.

Η αντιπολίτευση Κατηγορεί τον πρόεδρο ότι κυβερνά με αυταρχικό τρόπο και ότι οδήγησε τη χώρα σε βαθύτατη οικονομική ύφεση.


Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2002 - 05:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Χωρίς επιθεωρητές η Βόρεια Κορέα
 

Δορυφορική φωτογραφία του πυρηνικού σταθμού Γιονγκμπιόν της Βόρειας Κορέας

Δύο επιθεωρητές του ΟΗΕ που απελάθηκαν από τη Βόρεια Κορέα έχουν φθάσει στο Πεκίνο.

Η απομάκρυνση τους απο τη Βόρεια Κορέα έχει ως αποτέλεσμα τα ΗΕ να μην είναι σε θέση να παρακολουθούν το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας αυτής.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας εν τω μεταξύ , Κιμ Ντάε-Γιουνγκ απέρριψε την πολιτική απομόνωσης της Βόρειας Κορέας, με την επιβολή διεθνών κυρώσεων που εισηγούνται οι ΗΠΑ, καθώς συνεχίζεται η αντιπαράθεση για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκ Γιανγκ.

Μιλώντας σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Κιμ σημείωσε ότι οι πιέσεις και η πολιτική απομόνωσης έναντι του κομμουνιστικού καθεστώτος της Βόρειας Κορέας ουδέποτε απέδωσαν καρπούς, και υποσχέθηκε να συνεχίσει την πολιτική προσέγγισης με το βόρειο γείτονά του.

Τα σχόλια του νοτιοκορεάτη προέδρου έγιναν καθώς πληροφορίες από την Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ είναι υπέρ μια πολιτικής λελογισμένου περιορισμού της Βόρειας Κορέας, που θα περιλαμβάνει οικονομικές κυρώσεις αλλά όχι στρατιωτικού χαρακτήρα μέτρα.

Η Ρωσία εξέφρασε τη «λύπη» της για την απόφαση της Βόρειας Κορέας να επανεργοποιήση το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Νωρίτερα η Βόρεια Κορέα άφησε να εννοηθεί πως θα αποσυρθεί από την Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων εάν συνεχιστεί η αντιπαράθεση σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.



Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2002 - 05:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Yεμένη: Φονική επίθεση κατά Αμερικανών
 

Σκηνή μετά από πρόσφατη επίθεση κατά μελών της Αλ Κάιντα στην Υεμένη

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από τις αρχές της Υεμένης να παράσχουν μεγαλύτερη προστασία στους Αμερικανούς πολίτες μετά τη δολοφονική επίθεση εναντίον τριών Αμερικανών , μελών του ιατρικού προσωπικού , σε νοσοκομείο χριστιανικής ιεραποστολής.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου καταδίκασε την επίθεση λέγοντας ότι ανακριτές από τις ΗΠΑ και την Υεμένη συνεργάζονται για την προσαγωγή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη.


Στην Υεμένη αξιωματούχοι ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι τρεις Αμερικανοί γιατροί σκοτώθηκαν και ένας τέταρτος τραυματίστηκε, σε ένοπλη επίθεση.

Το ένα από τα θύματα είναι γυναίκα.

Η επίθεση έγινε σε ιεραποστολικό νοσοκομείο της πόλης Τζίμπλα, που βρίσκεται στην επαρχία Ιμπ, 170 χιλιόμετρα νοτίως της πρωτεύουσας Σανάα.


Χάρτης της περιοχής όπου συνέβη η επίθεση
Ο δράστης της επίθεσης, Αλί Αμπντουλραζάκ Αλ Κάμελ, σύμφωνα με τις αρχές είναι φοιτητής ισλαμικού πανεπιστημίου.

Ο δράστης με την πρόφαση ότι επισκεπτόταν έναν άρρωστο συγγενή του μπήκε στο συγκρότημα του νοσοκομείου.

Στη συνέχεια άρχισε να πυροβολεί με ένα αυτόματο όπλο Καλάσνικοφ εναντίον του συγκεντρωμένου ιατρικού προσωπικού.

Ο ένοπλος συνελήφθη και σύμφωνα με τις αρχές δήλωσε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ότι προέβη στην ένέργεια αυτή για να εξαγνίσει την θρησκεία και να βρεθεί κοντύτερα στον Αλάχ.

Το Σάββατο ακραίος ισλαμιστής δολοφόνησε τον αντιπρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Υεμένης, σε ισλαμικό συνέδριο στην Σανάα.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Υεμένης συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» οι ακραίοι ισλαμιστές έχουν πραγματοποιήσει αρκετές επιθέσεις εναντίον δυτικών στόχων.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Υεμένη έστειλε στη Τζίμπλα ομάδα ειδικών που θα λάβει μέρος στις έρευνες.

Στις αρχές Δεκεμβρίου το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τους Αμερικανούς πολίτες να μην επισκέπτονται την Υεμένη.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.