Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-12-30

  1. Πανικός από έκρηξη του ηφαιστείου Στρομπόλι
  2. Το Συμβούλιο Ασφαλείας εντείνει τις πιέσεις στο Ιράκ
  3. Διαλλακτική η Σεούλ έναντι της Πιονγκ Γιανγκ
  4. Το Πακιστάν διαψεύδει την «Πυρηνική απειλή» προς Δελχί
  5. Yεμένη: Φονική επίθεση κατά Αμερικανών
  6. «Πιό κοντά» η δικαστική έκδοση του Μιλουτίνοβιτς
  7. Τριήμερη περιοδεία Σρέντερ στην Κίνα
  8. Yεμένη: Φονική επίθεση κατά Αμερικανών
  9. Παρίσι: Σύλληψη υπόπτου με «έτοιμη βόμβα»
  10. Διαλλακτική η Σεούλ έναντι της Πιονγκ Γιανγκ
  11. «Πυρηνικό μήνυμα» από Ισλαμαμπάντ προς Δελχί
  12. Ιστορική αλλαγή ηγεσίας στην Κένυα
  13. Yεμένη: Φονική επίθεση κατά Αμερικανών
  14. Επίθεση κατά αμερικανών στην Υεμένη
  15. Σύλληψη υπαλλήλου αεροδρομίου στο Παρίσι

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2002 - 22:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Πανικός από έκρηξη του ηφαιστείου Στρομπόλι
 

Το ηφαίστειο Στρομπόλι είναι από τα πιο ενεργά στην Ευρώπη

Το ηφαίστειο Στρομπόλι εξερράγη με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τουλάχιστον έξι άτομα και να δημιουργηθεί χάος στην περιοχή γύρω από το μικροσκοπικό ιταλικό νησί.

Από την έκρηξη εκτινάχθηκαν στη θάλασσα βράχοι που προκάλεσαν παλιρροιακό κύμα το οποίο αναποδογύρισε σκάφη και πλημμύρισε το χωριό Γκινόστρα με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τουλάχιστον 6 άτομα.


Η λάβα που ρέει από τον κρατήρα του ηφαιτείου στη θάλασσα είναι αξιοθέατο για τους τουρίστες

Αναμένονται νέες εκρήξεις αν και δεν πιστεύεται ότι θα είναι επικίνδυνες για τους λίγους κατοίκους του νησιού.

Πάντως το ιταλικό ναυτικό απομάκρυνε προληπτικά τους κατοίκους του Στρομπόλι.

Η έκρηξη του ηφαιστείου ήταν ορατή από τα γύρω νησιά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ρεπούμπλικα το παλιρροιακό κύμα έφθασε μέχρι τις βόρειες ακτές της Σικελίας.

Το νησί Στρομπόλι απέχει 60 χιλιόμετρα από τις βόρειες ακτές της Σικελίας και το ομώνυμο ηφαίστειο είναι ένα από τα πιο ενεργά στην Ευρώπη.


Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2002 - 22:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Συμβούλιο Ασφαλείας εντείνει τις πιέσεις στο Ιράκ
 

Οι επιθεωρητές όπλων επισκέφθηκαν 6 τουλάχιστον εγκαταστάσεις τη Δευτέρα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα το οποίο διευρύνει τον κατάλογο των αγαθών που δεν μπορεί να εισάγει το Ιράκ χωρίς άδεια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προώθησαν το ψήφισμα το οποίο προσθέτει πάνω από 50 νέα προϊόντα στον υπάρχοντα κατάλογο με προϊόντα τα οποία δεν είναι για στρατιωτική χρήση θα μπορούσαν όμως να χρησιμοποιηθούν και για στρατιωτικούς σκοπούς.

Το ψήφισμα ενεκρίθη με 13 ψήφους υπέρ και καμία κατά. Η Ρωσία και η Συρία απείχαν της ψηφοφορίας.

Για να εισάγει τα προϊόντα που κατονομάζονται στον κατάλογο το Ιράκ πρέπει να λάβει άδεια στα πλαίσια της συμφωνίας με τον ΟΗΕ που επιτρέπει τις εξαγωγές ιρακινού πετρελαίου για την αγορά τροφίμων και άλλων αγαθών πρώτης ανάγκης.

Το ψήφισμα ενεκρίθη ενώ Ιρακινός αξιωματούχος επέκρινε τους επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ για τον τρόπο που συμπεριφέρθηκαν όταν επισκέφθηκαν ιρακινές εγκαταστάσεις τη Δευτέρα.

«Ομάδα 25 επιθεωρητών εισέβαλε στη μονάδα με τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί σαν να ήταν συμμορία» είπε ο Μοχάμαντ Χουσείν διευθυντής της μονάδας Αμπού Γκρείμπ που βρίσκεται 25 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης.

Οι επιθεωρητές καταμέτρησαν τις μηχανές πυραύλων στην μονάδα Αμπού Γκρείμπ, μια από τις έξι τουλάχιστον εγκαταστάσεις που επισκέφθηκαν τη Δευτέρα.

Στο Ιράκ βρίσκονται αυτή τη στιγμή 110 επιθεωρητές του ΟΗΕ που προσπαθούν να εξακριβώσουν αν η Βαγδάτη διαθέτει ή όχι όπλα μαζικού ολέθρου.


Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2002 - 19:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαλλακτική η Σεούλ έναντι της Πιονγκ Γιανγκ
 

Δορυφορική φωτογραφία του πυρηνικού σταθμού Γιονγκμπιόν της Βόρειας Κορέας

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Κιμ Ντάε-Γιουνγκ απέρριψε σήμερα την πολιτική απομόνωσης της Βόρειας Κορέας, με την επιβολή διεθνών κυρώσεων που εισηγούνται οι ΗΠΑ, καθώς συνεχίζεται η αντιπαράθεση για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκ Γιανγκ.

Μιλώντας σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Κιμ σημείωσε ότι οι πιέσεις και η πολιτική απομόνωσης έναντι του κομμουνιστικού καθεστώτος της Βόρειας Κορέας ουδέποτε απέδωσαν καρπούς, και υποσχέθηκε να συνεχίσει την πολιτική προσέγγισης με το βόρειο γείτονά του.

Τα σχόλια του νοτιοκορεάτη προέδρου έγιναν καθώς πληροφορίες από την Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ είναι υπέρ μια πολιτικής λελογισμένου περιορισμού της Βόρειας Κορέας, που θα περιλαμβάνει οικονομικές κυρώσεις αλλά όχι στρατιωτικού χαρακτήρα μέτρα.

Στο μεταξύ η Ρωσία εξέφρασε τη «λύπη» της για την απόφαση της Βόρειας Κορέας να επανεργοποιήση το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Νωρίτερα η Βόρεια Κορέα άφησε να εννοηθεί πως θα αποσυρθεί από την Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων εάν συνεχιστεί η αντιπαράθεση σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Η Βόρεια Κορέα έχει ηδη διώξει από το πυρηνικό της εργοστάσιο Γιονγκμπιόν τους παρατηρηρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και απειλεί να το θέσει εκ νέου σε λειτουργία.


Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2002 - 19:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Πακιστάν διαψεύδει την «Πυρηνική απειλή» προς Δελχί
 

Παρέλαση βαλλιστικού πυραύλου τύπου «Γκάουρι» που έχει δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής

Ο ηγέτης του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, δεν άφησε να εννοηθεί ότι θα είχε διατάξει να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα εάν τα ινδικά στρατεύματα είχαν εισβάλει σε πακιστανικό έδαφος, τόνισε ο εκπρόσωπος του Ρασίντ Κουρέτσι στο BBC.

Μιλώντας σε συγκέντρωση αποστράτων ο στρατηγός Μουσάραφ χωρίς να χρησιμοποιήσει τη λέξη πυρηνικός πόλεμος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ινδία δεν θα έπρεπε να αναμένει ένα συμβατικό πόλεμο εάν τα στρατεύματά της περνούσαν τη μεθοριακή γραμμή στο Κασμίρ.

Ο στρατηγός Μουσάραφ λέγεται ότι είπε πως διεβίβασε το μήνυμα αυτό στον Ινδό πρωθυπουργό, Ατάλ Μπεχάρι Βατζπαγί, μέσω των διεθνών μεσολαβητών που συνάντησε κατά τη διάρκεια της κρίσης στις αρχές του έτους.

Ο στρατηγός Μουσάραφ λέγεται επίσης πως είπε ότι ο πόλεμος απεφεύχθη καθώς η πολιτική ηγεσία της Ινδίας έλαβε το μήνυμα αυτό.

Επίσης ο Πακιστανός ηγέτης σημείωσε ότι και οι δύο χώρες απέσυραν τις στρατιωτικές ενισχύσεις - πλέον του ενός εκατομμυρίου στρατιωτών - που είχαν αναπτύξει κατά μήκος της μεθορίου τους.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος του ηγέτη του Πακιστάν, στρατηγός Κουρέτσι, είπε ότι οι δηλώσεις του στρατηγού Μουσάραφ παρερμηνεύθηκαν και δεν απείλησε ποτέ την Ινδία με τη χρήση πυρηνικών όπλων.


Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2002 - 19:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Yεμένη: Φονική επίθεση κατά Αμερικανών
 

Σκηνή μετά από πρόσφατη επίθεση κατά μελών της Αλ Κάιντα στην Υεμένη

Στην Υεμένη αξιωματούχοι ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι τρεις Αμερικανοί γιατροί σκοτώθηκαν και ένας τέταρτος τραυματίστηκε, σε ένοπλη επίθεση.

Το ένα από τα θύματα είναι γυναίκα.

Η επίθεση έγινε σε ιεραποστολικό νοσοκομείο της πόλης Τζίμπλα, που βρίσκεται στην επαρχία Ιμπ, 170 χιλιόμετρα νοτίως της πρωτεύουσας Σανάα.


Χάρτης της περιοχής όπου συνέβη η επίθεση
Ο δράστης της επίθεσης, Αλί Αμπντουλραζάκ Αλ Κάμελ, σύμφωνα με τις αρχές είναι φοιτητής ισλαμικού πανεπιστημίου.

Ο δράστης με την πρόφαση ότι επισκεπτόταν έναν άρρωστο συγγενή του μπήκε στο συγκρότημα του νοσοκομείου.

Στη συνέχεια άρχισε να πυροβολεί με ένα αυτόματο όπλο Καλάσνικοφ εναντίον του συγκεντρωμένου ιατρικού προσωπικού.

Ο ένοπλος συνελήφθη και σύμφωνα με τις αρχές δήλωσε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ότι προέβη στην ένέργεια αυτή για να εξαγνίσει την θρησκεία και να βρεθεί κοντύτερα στον Αλάχ.

Το Σάββατο ακραίος ισλαμιστής δολοφόνησε τον αντιπρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Υεμένης, σε ισλαμικό συνέδριο στην Σανάα.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Υεμένης συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» οι ακραίοι ισλαμιστές έχουν πραγματοποιήσει αρκετές επιθέσεις εναντίον δυτικών στόχων.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Υεμένη έστειλε στη Τζίμπλα ομάδα ειδικών που θα λάβει μέρος στις έρευνες.

Στις αρχές Δεκεμβρίου το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τους Αμερικανούς πολίτες να μην επισκέπτονται την Υεμένη.


Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2002 - 13:42 ('Ωρα Λονδίνου)
«Πιό κοντά» η δικαστική έκδοση του Μιλουτίνοβιτς
 

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Σερβίας, και καταζητούμενος, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, μιλά μπροστά σε γιγαντοαφίσα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς

Τερματίστηκε επισήμως σήμερα η θητεία του προέδρου της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, πράγμα που σημαίνει ότι ο καταζητούμενος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία πολιτικός, χάνει την ασυλία που τού παρείχε το αξίωμά του.

Την ίδια ώρα ένας Σέρβος υπουργός λέει ότι από σήμερα μπορούν να αρχίσουν οι διαδικασίες για την έκδοση του κ. Μιλουτίνοβιτς στη Χάγη.

Την περασμένη εβδομάδα το Διεθνές Δικαστήριο υπέβαλε εκ νέου αίτημα στις γιουγκοσλαβικές αρχές για την έκδοση και μεταφορά του κ. Μιλουτίνοβιτς στη Χάγη.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας, Νεμπόισα Σάρκιτς, δήλωσε ότι εάν η κυβέρνηση της Σερβίας απαντήσει στο αίτημα μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, τότε οι δικαστικές αρχές του Βελιγραδίου θα καλέσουν τον κ. Μιλουτίνοβιτς να παραδοθεί οικιοθελώς.


Ο κ. Μιλουτίνοβιτς κατηγορείται για εγκλήματα εις βάρος των Αλβανών του Κοσυφοπεδίου
Οι αρχές του Βελιγραδίου επέμεναν ότι ως εν ενεργεία αρχηγός κράτους ο κ. Μιλουτίνοβιτς απολαμβάνει ασυλίας, και δεν έχουν ικανοποιήσει το αίτημα δικαστικής έκδοσης.

Στο μεταξύ ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας, Βλάνταν Μπάτιτς, ζήτησε την παραίτηση της γενικής εισαγγελέως του Διεθνούς Δικαστηρίου, Κάρλα Ντελ Πόντε, την οποία κατηγορεί για μεροληψία στην αντριμετώπιση των υποθέσεων εγκλημάτων πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.


Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2002 - 14:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Τριήμερη περιοδεία Σρέντερ στην Κίνα
 

Η υπερταχεία Μaglev τtης Σαγκάης που εγκαινίασε ο Γερμανός καγγελάριος

Ο Γερμανός καγγελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ συναντήθηκε στο Πεκίνο με τον Κινέζο πρόεδρο Ζιανγκ Ζεμίν και το νέο ηγέτη του κομμουνιστικού κόμματος, Χού Τζιντάο, στα πλαίσια τριήμερης επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα.

Πληροφορίες λένε ότι ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η κρίση στη Βόρεια Κορέα, το Ιράκ και θέματα εμπορικών συναλλαγών.

Ο κ. Σρέντερ έπλεξε το εγκώμιο του νέου ισχυρού άνδρα της Κίνας, κ. Χου, ο οποίος - όπως είπε - κατέβαλλε προσπάθειες για την ανάπτυξη των σινογερμανικών σχέσεων από τότε που ανεδείχθη αντιπρόεδρος το 1998.

(Ο κ. Χου αναμένεται να λάβει τα ηνία της Κίνας από τον απερχόμενο πρόεδρο Ζιάνγκ μέσα στο 2003).


Η Σαγκάη γίνεται η πρώτη πόλη του κόσμου που αποκτά τη γερμανική υπερταχεία Maglev
Μετά τις συνομιλίες του στο Πεκίνο ο καγγελάριος Σρέντερ μετέβη στη Σαγκάη όπου και έκανε τα εγκαίνια του νέου τραίνου τύπου Maglev, γερμανικής κατασκευής, που συνδέει σιδηροδρομικά την πόλη με το αεροδρόμιο της.

Την Κυριακή ο κ. Σρέντερ συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του, Ζου Ρονζί, ο οποίος δήλωσε ότι Γερμανία και Κίνα επιθυμούν ειρηνική επίλυση της κρίσης στο Ιράκ.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός σημαίωσε ότι οι δύο χώρες συμφωνούν πλήρως στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.


Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2002 - 13:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Yεμένη: Φονική επίθεση κατά Αμερικανών
 

Σκηνή μετά από πρόσφατη επίθεση κατά μελών της Αλ Κάιντα στην Υεμένη

Στην Υεμένη αξιωματούχοι ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι τρεις Αμερικανοί γιατροί σκοτώθηκαν και ένας τέταρτος τραυματίστηκε, σε ένοπλη επίθεση.

Το ένα από τα θύματα είναι γυναίκα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίθεση έγινε σε ιεραποστολικό νοσοκομείο της πόλης Τζίμπλα, που βρίσκεται στην επαρχία Ιμπ, 170 χιλιόμετρα νοτίως της πρωτεύουσας Σανάα.


Χάρτης της περιοχής όπου συνέβη η επίθεση
Ο δράστης της επίθεσης, Αλί Αμπντουλραζάκ Αλ Κάμελ, σύμφωνα με τις αρχές είναι φοιτητής ισλαμικού πανεπιστημίου.

Ο δράστης με την πρόφαση ότι επισκεπτόταν έναν άρρωστο συγγενή του μπήκε στο συγκρότημα του νοσοκομείου.

Στη συνέχεια άρχισε να πυροβολεί με ένα αυτόματο όπλο Καλάσνικοφ εναντίον του συγκεντρωμένου ιατρικού προσωπικού.

Ο ένοπλος συνελήφθη και σύμφωνα με τις αρχές δήλωσε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ότι προέβη στην ένέργεια αυτή για να εξαγνίσει την θρησκεία και να βρεθεί κοντύτερα στον Αλάχ.

Το Σάββατο ακραίος ισλαμιστής δολοφόνησε τον αντιπρόεδρο του Σοσιαλσιτικού Κόμματος της Υεμένης, σε ισλαμικό συνέδριο στην Σανάα.


Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2002 - 11:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Παρίσι: Σύλληψη υπόπτου με «έτοιμη βόμβα»
 

Επαυξημένα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκωλ του Παρισιού

Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε και ανακρίνει έναν υπάλληλο του αεροδρομίου Σαρλ Ντε Γκολ στο Παρίσι επειδή βρέθηκε να έχει στην κατοχή του αυτόματα όπλα, εκρηκτικές ύλες και εναν πυροκροτητή μέσα στο αυτοκίνητό του που ήταν σταθμευμένο στο πάρκινγκ του αεροδρομίου.

Η αστυνομία λέει ότι ο άνδρας κατάγεται από την Αλγερία, εργαζόταν στο τμήμα παραλαβής των αποσκευών και ως εκ τούτου είχε άδεια πρόσβασης σε όλες τις περιοχές του αεροδρομίου.

Συνελήφθησαν και ανακρίνονται επίσης ο πατερας του, τα δυο αδέλφια του και ενας φίλος του.

Τα όπλα βρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου μετά από πληροφορία που έδωσε ένας επιβάτης.


Συνεχείς οι έλεγχοι αποσκευών στα αεροδρόμια
Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές ο συλληφθείς δεν διατηρεί δεσμούς με ακραίες ισλαμικές οργανώσεις αλλά το επεισόδιο συμβαίνει σε περίοδο όπου έχουν ενταθεί τα μέτρα ασφαλείας μετά τις πρόσφατες συλλήψεις Ισλαμιστών.

Στα αεροδρόμια της γαλλικής πρωτεύουσας περισσότερα από 200 άτομα έχασαν τα προνόμια πρόσβασης τους, στα πλαίσια της γενικότερης αναθεώρησης των μέτρων ασφαλείας.


Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2002 - 12:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαλλακτική η Σεούλ έναντι της Πιονγκ Γιανγκ
 

Δορυφορική φωτογραφία του πυρηνικού σταθμού Γιονγκμπιόν της Βόρειας Κορέας

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Κιμ Ντάε-Γιουνγκ απέρριψε σήμερα την πολιτική απομόνωσης της Βόρειας Κορέας, με την επιβολή διεθνών κυρώσεων που εισηγούνται οι ΗΠΑ, καθώς συνεχίζεται η αντιπαράθεση για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκ Γιανγκ.

Μιλώντας σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Κιμ σημείωσε ότι οι πιέσεις και η πολιτική απομόνωσης έναντι του κομμουνιστικού καθεστώτος της Βόρειας Κορέας ουδέποτε απέδωσαν καρπούς, και υποσχέθηκε να συνεχίσει την πολιτική προσέγγισης με το βόρειο γείτονά του.

Τα σχόλια του νοτιοκορεάτη προέδρου έγιναν καθώς πληροφορίες από την Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ είναι υπέρ μια πολιτικής λελογισμένου περιορισμού της Βόρειας Κορέας, που θα περιλαμβάνει οικονομικές κυρώσεις αλλά όχι στρατιωτικού χαρακτήρα μέτρα.

Νωρίτερα η Βόρεια Κορέα άφησε να εννοηθεί πως θα αποσυρθεί από την Συνθήκη για τη μη διασπορά των πυρηνικών όπλων εάν συνεχιστεί η αντιπαράθεση σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Η Βόρεια Κορέα έχει ηδη διώξει από το πυρηνικό της εργοστάσιο Γιονγκμπιόν τους παρατηρηρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και απειλεί να το θέσει εκ νέου σε λειτουργία.


Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2002 - 12:47 ('Ωρα Λονδίνου)
«Πυρηνικό μήνυμα» από Ισλαμαμπάντ προς Δελχί
 

Παρέλαση βαλλιστικού πυραύλου τύπου «Γκάουρι» που έχει δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής

Ο ηγέτης του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, άφησε να εννοηθεί ότι θα είχε διατάξει να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα εάν τα ινδικά στρατεύματα είχαν εισβάλει σε πακιστανικό έδαφος κατά τη διάρκεια της κρίσης στις σχέσεις των δύο χωρών, στις αρχές του χρόνου.

Μιλώντας σε συγκέντρωση αποστράτων ο στρατηγός Μουσάραφ χωρίς να χρησιμοποιήσει τη λέξη πυρηινκός πόλεμος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ινδία δεν θα έπρεπε να αναμένει ένα συμβατικό πόλεμο εάν τα στρατεύματά της περνούσαν τη μεθοριακή γραμμή στο Κασμίρ.

Ο στρατηγός Μουσάραφ είπε ότι διεβίβασε το μήνυμα αυτό στον Ινδό πρωθυπουργό, Ατάλ Μπεχάρι Βατζπαγί, μέσω των διεθνών μεσολαβητών που συνάντησε κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Σύμφωνα με το στρατηγό Μουσάραφ ο πόλεμος απεφεύχθη καθώς η πολιτική ηγεσία της Ινδίας έλαβε το μήνυμα αυτό.

Επίσης ο Πακιστανός ηγέτης σημείωσε ότι και οι δύο χώρες απέσυραν τις στρατιωτικές ενισχύσεις - πλέον του ενός εκατομμυρίου στρατιωτών - που είχαν αναπτύξει κατά μήκος της μεθορίου τους.


Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2002 - 11:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιστορική αλλαγή ηγεσίας στην Κένυα
 

Το σήμα της νίκης σχηματίζει ο νέος ηγέτης της Κένυας, Μουάι Κιμπάκι με τη σύζυγό του, Λούσι

Στην Κένυα μεγάλο πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο ιστορικό πάρκο Ουχούρου της πρωτεύουσας Ναϊρόμπι, για την τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου της χώρας, Μουάι Κιμπάκι.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι επικρατεί εορταστική ατμόσφαιρα στην πόλη του Ναϊρόμπι.

Ο κ. Κιμπάκι θα είναι ο πρώτος ηγέτης της αντιπολίτευσης που ορκίζεται πρόεδρος στην ιστορία της χώρας.

Στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας ο κ. Κιμπάκι κατήγαγε μεγάλη νίκη του επί του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος «Κανού», συγκεντρώνοντας το 63% των ψήφων.

Το κόμμα «Κανού» βρισκόταν στην εξουσία επί 39 συναπτά έτη, από το 1963 όταν η Κένυα κατέκτησε την ανεξαρτησία της.


Πανηγυρισμοί οπαδών της αντιπολίτευσης μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος
Η διεθνής κοινότητα χαιρέτισε τον ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο αλλαγής της κυβέρνησης στη χώρα.

Ο ηλικίας 71 ετών Κιμπάκι - που χρησιμοποιεί αναπηρική πολυθρόνα καθώς έχει τραυματιστεί σε πρόσφατο αυτοκινητιστικό ατύχημα, υποσχέθηκε πως κύρια προτεραιότητά του θα είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς που μαστίζει τη χώρα.

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι οι πολίτες έχουν μεγάλες προσδοκίες από το νέο τους πρόεδρο, απαιτώντας αλλαγή στις κρατικές δομές σε σύντομο χρονικό διάστημα.


Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2002 - 10:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Yεμένη: Φονική επίθεση κατά Αμερικανών
 

Σκηνή μετά από πρόσφατη επίθεση κατά μελών της Αλ Κάιντα στην Υεμένη

Στην Υεμένη αξιωματούχοι ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι τρεις Αμερικανοί γιατροί σκοτώθηκαν και ένας τέταρτος τραυματίστηκε, σε ένοπλη επίθεση.

Το ένα από τα θύματα είναι γυναίκα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίθεση έγινε σε ιεραποστολικό νοσοκομείο της πόλης Τζίμπλα, που βρίσκεται στην επαρχία Ιμπ, 170 χιλιόμετρα νοτίως της πρωτεύουσας Σανάα.


Χάρτης της περιοχής όπου συνέβη η επίθεση
Ο δράστης της επίθεσης, Αλί Αμπντουλραζάκ Αλ Κάμελ, σύμφωνα με τις αρχές είναι φοιτητής ισλαμικού πανεπιστημίου.

Ο δράστης με την πρόφαση ότι επισκεπτόταν έναν άρρωστο συγγενή του μπήκε στο συγκρότημα του νοσοκομείου.

Στη συνέχεια άρχισε να πυροβολεί με ένα αυτόματο όπλο Καλάσνικοφ εναντίον του συγκεντρωμένου ιατρικού προσωπικού.

Ο ένοπλος συνελήφθη και σύμφωνα με τις αρχές δήλωσε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ότι προέβη στην ένέργεια αυτή για να εξαγνίσει την θρησκεία και να βρεθεί κοντύτερα στον Αλάχ.

Το Σάββατο ακραίος ισλαμιστής δολοφόνησε τον αντιπρόεδρο του Σοσιαλσιτικού Κόμματος της Υεμένης, σε ισλαμικό συνέδριο στην Σανάα.


Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2002 - 07:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίθεση κατά αμερικανών στην Υεμένη
 


Σύμφωνα με πληροφορίες από την Υεμένη, τρεις αμερικανοί γιατροί σκοτώθηκαν και ένας τέταρτος τραυματίστηκε, σε ένοπλη επίθεση.

Το ένα από τα θύματα είναι γυναίκα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίθεση έγινε στην πόλη Τζίμπλα, από έναν ένοπλο που χαρακτηρίστηκε ως ακραίος ισλαμιστής.

Ο ένοπλος εισέβαλε στο συγκρότημα ενός ιεραποστολικού νοσοκομείου στην Τζίμπλα, που βρίσκεται περίπου 190 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Σάνα.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως ο ένοπλος συνελήφθη.

Το Σάββατο ακραίος ισλαμιστής δολοφόνησε τον αντιπρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Υεμένης, σε ισλαμικό συνέδριο στην Σάνα.


Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2002 - 07:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Σύλληψη υπαλλήλου αεροδρομίου στο Παρίσι
 

Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενταθεί στο Παρίσι

Η γαλλική αστυνομία ανακρίνει υπάλληλο του αεροδρομίου Σαρλ ντε Γκολ στο Παρίσι, ο οποίος βρέθηκε να έχει στο αυτοκίνητό του, που ήταν σταθμευμένο σε πάρκινγκ του αεροδρομίου, αυτόματα όπλα, εκρηκτικές ύλες και έναν πυροκροτητή.

Η αστυνομία λέει ότι ο άνδρας που κατάγεται από την Αλγερία, εργαζόταν στην φορτοεκφόρτωση αποσκευών και είχε άδεια εισόδου σε αρκετά σημεία του αεροδρομίου.

Τα όπλα εντοπίστηκαν το Σάββατο μετά από καταγγελία ενός πολίτη.

Η αστυνομία έχει συλλάβει ακόμα τον πατέρα του άνδρα, τα δύο αδέλφια του και ένα φίλο του.

Οι αρχές λένε πως ο συλληφθείς δεν ήταν γνωστός για διασυνδέσεις με ριζοσπαστικές οργανώσεις.

Το περιστατικό έρχεται σε μια τεταμένη στιγμή για τη Γαλλία, καθώς πρόσφατα συνελήφθησαν πολλοί ακραίοι ισλαμιστές.

Στα πλαίσια της ριζικής επανεξέτασης των μέτρων ασφαλείας, ανακλήθηκαν οι άδειες εισόδου σε πάνω από 200 υπάλληλους των αεροδρομίων του Παρισιού.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.