Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-12-22

  1. Νίκησε η αποχή στο Μαυροβούνιο
  2. Το Ιράκ απαντά στις κατηγορίες των ΗΠΑ
  3. Μαυροβούνιο: Κάλπες στη σκιά σκανδάλου
  4. Διαμαρτυρίες για ντοκυμαντέρ του BBC
  5. Βομβιστική επίθεση στην Κανταχάρ
  6. Ισραήλ: Eτοιμάζονται για επίθεση από Ιράκ
  7. Νέα ένταση στην κορεατική χερσόνησο
  8. Αναβάλλονται οι παλαιστινιακές εκλογές
  9. Αναβάλλονται οι Παλαιστινιακές εκλογές
  10. «Κατά των ρωσικών εθνικών συμφερόντων επίθεση στο Ιράκ»
  11. Προεδρικές εκλογές στο Μαυροβούνιο
  12. Β. Κορέα: Νέα διαμάχη για το πυρηνικό πρόγραμμα
  13. Β. Κορέα: Νέα διαμάχη για το πυρηνικό πρόγραμμα
  14. Πιέσεις ΗΠΑ σε ΟΗΕ για Ιράκ

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2002 - 22:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Νίκησε η αποχή στο Μαυροβούνιο
 

Γυναίκα εκλογέας ψηφίζει σε τμήμα της Ποντγκόριτσα

Στο Μαυροβούνιο έκλεισαν οι κάλπες στις προεδρικές εκλογές, αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος για την εκλογή του προέδρου της γιουγκοσλαβικής αυτής δημοκρατίας.

Ανεξάρτητοι εκλογικοί παρατηρητές λένε ότι η αποχή ήταν ο μεγάλος νικητής στον πρώτο γύρο, αφού η προσέλευση των εκλογέων δεν φαίνεται να ξεπερνά το 50%, ποσοστό που απαιτείται για την εγκυρότητα της εκλογής.

Ανάμεσα στους δέκα υποψήφιους για την προεδρία επικρατέστερος θεωρείτο ο Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, πρόεδρος της Βουλής και υπέρμαχος της ανεξαρτητοποίησης του Μαυροβουνίου από τη γιουγκοσλαβική ομοσπονδία.

Ο κ. Βουγιάνοβιτς είναι στενός πολιτικός σύμμαχος του προέδρου Μίλο Τζουκάνοβιτς, που παραιτήθηκε από το αξίωμά του το Νοέμβριο για να μεταπηδήσει στην πρωθυπουργία.

Ο κύριος διεκδικήτης της προεδρίας Φίλιπ Βουγιάνοβιτς

Στο μεταξύ μία υπόθεση παράνομου εμπόριου λευκής σαρκός έχει λάβει διαστάσεις σκανδάλου που επεσκίασε τις προεδρικές εκλογές.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης εστίασαν την προσοχή τους στις καταγγελίες μιας γυναίκας από τη Μολδαβία που λέει ότι εξωθήθηκε στην πορνεία από κύκλωμα μαστροπών, στο οποίο φέρονται αναμεμειγμένοι ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί.

Το σκάνδαλο ξέσπασε στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν η αστυνομία συνέλαβε τον Μαυροβούνιο υφυπουργό Δικαιοσύνης Ζόραν Πιπερόβιτς που κατηγορείται για εμπόριο λευκής σαρκός και μαστρωπεία.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC η υπόθεση και η γενική απογοήτευση των ψηφοφόρων με την κατάσταση της οικονομίας πρέπει να οδήγησε στο πολύ χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στις σημερινές εκλογές και σε ανάγκη επανάληψής τους.


Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2002 - 22:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Ιράκ απαντά στις κατηγορίες των ΗΠΑ
 

Επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη, πριν αναχωρήσουν για αποστολή

Το Ιράκ διακήρυξε ότι είναι έτοιμο να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση της αμερικανικής και της βρετανικής, σχετικά με τον κατάλογο των οπλικών συστημάτων που παρέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα στα Ηνωμένα Έθνη.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο στρατηγός Αμίρ Αλ Σαάντι, σύμβουλος του Ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσεΐν, δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει καμία αντίρρηση στο να έρθουν στη Βαγδάτη πράκτορες της αμερικανικής CIA, οι οποίοι θα μπορούσαν να υποδείξουν στους επιθεωρητές όπλων τις τοποθεσίες όπου πιστεύουν ότι βρίσκονται όπλα μαζικής καταστροφής.

Σύμφωνα με το στρατηγό Αλ Σαάντι το Ιράκ έχει χορηγήσει στη διεθνή κοινότητα όλες τις πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα όπλων που ακολουθούσε και δεν διαθέτει περαιτέρω στοιχεία.


Ο στρατηγός Αλ Σαάντι χαρακτήρισε ως ψεύδη τις κατηγορίες των ΗΠΑ
Ο Ιρακινός αξιωματούχος σημείωσε ότι τα αμερικανικά και βρετανικά ψεύδη στο θέμα του αφοπλισμού του Ιράκ έχουν πλέον αποκαλυφθεί.

Αλλά λίγες ώρες μετά την ιρακινή ανακοίνωση ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την πρόσκληση της Βαγδάτης σε πράκτορες της CIA ως τέχνασμα.

Αμερικανός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι εναπόκειται στο Ιράκ να αποδείξει ότι κατέστρεψε τα όπλα μαζικού ολέθρου που αποδεδειγμένα διέθετε στο παρελθόν.

Νωρίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν και πάλι τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ να είναι πιο διεισδυτικοί στις έρευνές τους.

Η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, είπε ότι θέλει να αυξηθεί ο αριθμός των επιθεωρητών στο Ιράκ από περίπου 100 που είναι, τώρα σε 250 με 300. Δεν έθεσε όμως χρονοδιάγραμμα.


Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2002 - 19:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Μαυροβούνιο: Κάλπες στη σκιά σκανδάλου
 

Προεκλογική αφίσα του Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, επικρατέστερου υποψηφίου για την προεδρία, σε δρόμο της Ποντγκόριτσα

Στο Μαυροβούνιο μία υπόθεση παράνομου εμπόριου λευκής σαρκός έχει λάβει διαστάσεις σκανδάλου και απειλεί να επισκιάσει τις προεδρικές εκλογές που διενεργούνται σήμερα στην γιουγκοσλαβική αυτή δημοκρατία.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης εστιάζουν την προσοχή τους στις καταγγελίες μιας γυναίκας από τη Μολδαβία που λέει ότι εξωθήθηκε στην πορνεία από κύκλωμα μαστροπών, στο οποίο φέρονται αναμεμειγμένοι ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί.

Το σκάνδαλο ξέσπασε στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν η αστυνομία συνέλαβε τον Μαυροβούνιο υφυπουργό Δικαιοσύνης Ζόραν Πιπερόβιτς που κατηγορείται για εμπόριο λευκής σαρκός και μαστρωπεία.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC η υπόθεση και η γενική απογοήτευση των ψηφοφόρων με την κατάσταση της οικονομίας είναι πιθανόν να οδηγήσει σε πολύ χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στις σημερινές εκλογές και σε ανάγκη επανάληψής τους.

Ανάμεσα στους δέκα υποψήφιους για την προεδρία επικρατέστερος θεωρείται ο Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, πρόεδρος της Βουλής και υπέρμαχος της ανεξαρτητοποίησης του Μαυροβουνίου από τη γιουγκοσλαβική ομοσπονδία.

Ο κ. Βουγιάνοβιτς είναι στενός πολιτικός σύμμαχος του προέδρου Μίλο Τζουκάνοβιτς , που παραιτήθηκε από το αξίωμά του το Νοέμβριο για να μεταπηδήσει στην πρωθυπουργία.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται να ανακοινωθούν γύρω στα μεσάνυκτα της Κυριακής.


Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2002 - 20:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαμαρτυρίες για ντοκυμαντέρ του BBC
 

Ο παραγωγός του «ασεβούς» τηλεοπτικού πορτραίτου της Παναγίας, Άλαν Μπουκμπάϊντερ

Στη Βρετανία η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία εκφράζει ανησυχίες για ένα τηλεοπτικό ντοκυμαντέρ του BBC, το οποίο ασχολείται επ' ευκαιρία των εορτών με τη ζωή της Θεομήτορος.

Το πρόγραμμα, που θα μεταδοθεί το βράδυ της Κυριακής από το πρώτο κανάλι της βρετανικής τηλεόρασης, διατυπώνει ασεβή ερωτήματα σχετικά με την παραδοσιακή ιδέα της άμωμης σύλληψης του Θεανθρώπου.

Ανάμεσα στις θεωρίες που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της ωριαίας δραματοποιημένης εκπομπής, την οργή των θρησκευτικών κύκλων έχει προκαλέσει αυτή που συνδέει τη γέννηση του Χριστού με προηγούμενο βιασμό της μητέρας του από Ρωμαίο στρατιώτη.

Ο ρωμαιοκαθολικός αρχιεπίσκοπος του Πόρτσμουθ χαρακτήρισε την εκπομπή ως αγενή και βλάσφημη προπαγάνδα, που βασίζεται σε εικασίες.

Από την άλλη πλευρά οι παραγωγοί επιμένουν ότι το πρόγραμμα ασχολείται με τη ζωή της Παναγίας κατά τρόπο αντικειμενικό και εορταστικό.

Ο επικεφαλής του τμήματος Θρησκείας και Ηθικής του ΒΒC, Άλαν Μπουκμπάϊντερ, ο οποίος διήυθυνε την παραγωγή του συγκεκριμένου προγράμματος, λέει ότι αυτό έγινε με ευαισθησία και σεβασμό για τις αντιλήψεις της χριστιανικής παράδοσης.

Πάντως και στο παρελθόν ο κ. Μπουκμπάϊντερ έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς το καλοκαίρι του 2001 διορίστηκε επικεφαλής του τμήματος Θρησκείας και Ηθικής, αν και είναι - όπως ο ίδιος δηλώνει - άθεος.

Η μετάδοση της εκπομπής συμπίπτει με τη δημοσίευση μιας δημοσκόπησης που δείχνει ότι ακόμα και μέσα στους κύκλους της Εκκλησίας αμφισβητείται η ιδέα της άμωμης σύλληψης.

Έτσι, σύμφωνα με έρευνα 500 κληρικών που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Σάντεϊ Τέλεγκραφ το ένα τέταρτο των Αγγλικανών ιερωμένων δεν πιστεύει στην άμωμη σύλληψη του Θεανθρώπου.


Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2002 - 19:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Βομβιστική επίθεση στην Κανταχάρ
 

Στρατιώτες εξετάξουν όχημα που δέχθηκε βομβιστική επίθεση

Έκρηξη σημειώθηκε την Κυριακή στην πόλη Κανταχάρ του Αφγανιστάν με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Αφγανός στρατιώτης και να τραυματισθούν τρεις ακόμα.

Τοπικοί αξιωματούχοι λένε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από πύραυλο που έπληξε το όχημα στο οποίο επέβαιναν τα θύματα, ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες οφειλόταν σε πυροδότηση βόμβας με τηλεχειριστήριο.

Δεν έχει γίνει γνωστό ποιός ευθύνεται για την επίθεση αλλά η αστυνομία την αποδίδει σε φυγάδες Ταλιμπάν ή μέλη της οργάνωσης Αλ Κάιντα.

Η πόλη της Κανταχάρ αποτελούσε προπύργιο των Ταλιμπάν πριν την αποπομπή τους από την εξουσία τον περασμένο χρόνο.

Στήριξη από γείτονες

Η ημέρα της επίθεσης είναι σημαδιακή καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που ο Χαμίντ Καρζάι ανέλαβε την εξουσία στο Αφγανιστάν.

Μήνυμα στήριξης έλαβε ο Χαμίντ Καρζάι από γειτονικές χώρες

Πάντως σήμερα η αφγανική κυβέρνηση δέχθηκε ένα μήνυμα στήριξης από τις γειτονικές χώρες.

Συγκεκριμένα σε τελετή που έγινε στην πρωτεύουσα Καμπούλ, οι αντιπρόσωποι όλων των χωρών που συνορεύουν με το Αφγανιστάν υπέγραψαν διακήρυξη με την οποία δεσμεύονται να σεβαστούν την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Αιματηρό Σαββατοκύριακο

Η επίθεση σημειώθηκε μία ημέρα μετά το θάνατο ενός Αμερικανού στρατιώτη κατά τη διάρκεια μάχης στο ανατολικό Αφγανιστάν, όταν η μονάδα του δέχτηκε πυρά την ώρα που περιπολούσε στην επαρχία Πακτίκα.

Ο θάνατος του ανεβάζει σε 15 τους Αμερικανούς στρατιώτες που έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της εκστρατείας των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

Εξάλλου το Σάββατο ένας ακόμα Αμερικανός τραυματίστηκε όταν στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στη βορειοανατολική επαρχία Κουνάρ επλήγη με πυραύλους.


Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2002 - 18:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισραήλ: Eτοιμάζονται για επίθεση από Ιράκ
 

Κάτοικος του Τελ Αβίβ δοκιμάζει μια αντιασφυξιογόνο μάσκα αερίων

Επίσημοι στην Ιερουσαλήμ ανακοίνωσαν ότι το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πραγματοποιήσουν αυτή την εβδομάδα κοινές στρατιωτικές ασκήσεις προκειμένου να συντονίσουν τα αντιπυραυλικά τους συστήματα στα πλαίσια της προετοιμασίας του ισραήλ για ενδεχόμενη επίθεση από το Ιράκ.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι η χώρα τους είναι η πρώτη που θα διατρέξει κίνδυνο ιρακινής επίθεσης εάν οι Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράκ.


1991: Σκηνή από δρόμο του Τελ Αβίβ μετά από ιρακινή επίθεση πυραύλου Σκουντ
Ανώτατος ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι αναμένονται αυτή την εβδομάδα εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες που θα συνοδεύουν συστοιχίες πυράυλων Πάτριοτ.

Οι πύραυλοι αυτοί είχαν χρησιμοποιηθεί με αποτελεσματικότητα στην άμυνα του Ισραήλ από ιρακινούς πυραύλους Σκούντ, κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Περσικό.

Εξάλλου το Ισραήλ ανακοίνωσε οτι αρχίζει τις επόμενες ημέρες να χορηγεί για προληπτικούς λόγους το εμβόλιο κατά της ευλογιάς σε έξη χιλιάδες πολίτες του.


Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2002 - 18:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα ένταση στην κορεατική χερσόνησο
 

Αεροφωτογραφία του πυρηνικού εργοστασίου στο Γιόνγκ Μπίον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία επέκριναν την Βόρεια Κορέα, για την απόφασή της να απομακρύνει τα μηχανήματα παρακολούθησης που είχε εγκαταστήσει η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) σε ένα απενεργοποιημένο πυρηνικό της εργοστάσιο.

Εκπρόσωπος της ΔΕΑΕ εξέφρασε λύπη για την κίνηση αυτή του βορεικορεατικού καθεστώτος και είπε ότι ο τρόπος αντίδρασης εναπόκειται στη διεθνή κοινότητα.

Και οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν την απόφαση της Πιόνγκ Γιάνγκ αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των διεθνών συμφωνιών.


Φωτογραφία βορειοκορεατικού βαλλιστικού πυραύλου
Το εργοστάσιο της Γιόνγκ Μπίον, όπου στο παρελθόν εθεωρείτο ότι παραγόταν πλουτώνιο κατάλληλο για οπλικά συστήματα, είχε κλείσει από το 1994.

Τότε η Ουάσινγκτον (επί κυβέρνησης Κλίντον) είχε υπογράψει συμφωνία με την Πιόνγκ Γιάνγκ με στόχο την αναστολή του προγράμματος ανάπτυξης πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας.

Στις αρχές Δεκεμβρίου η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα άρχιζε την επαναλειτουργία του αντιδραστήρα, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να διακοπεί η παροχή ποσοστήτων πετρελαίου στη χώρα.


Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2002 - 17:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Αναβάλλονται οι παλαιστινιακές εκλογές
 

Το παλαιστινιακό υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία Αραφάτ, αποφάσισε την αναβολή των εκλογών

Η παλαιστινιακή ηγεσία ανακοίνωσε ότι υποχρεώθηκε να αναβάλει επ' αόριστον τις προγραμματισμένες για τον Ιανουάριο προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές, εξαιτίας της ανακατάληψης των παλαιστινιακών περιοχών από τον ισραηλινό στρατό.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός, Σαέμπ Ερεκάτ, είπε ότι οι ισραηλινές ενέργειες σε πολλές περιπτώσεις, όπως η επιβολή απαγορεύσεων στην κυκλοφορία, οι μαζικές συλλήψεις και οι παντός είδους περιορισμοί καθιστούν αδύνατη την πραγματοποίηση ελεύθερων εκλογών.

Μιλώντας στο BBC, ο κ. Ερεκάτ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ, ώστε να αποσύρει τις δυνάμεις του από τις παλαιστινιακές περιοχές.

Έχουν να γίνουν από το 1996

Ύστερα από πιέσεις που δεχόταν από τη διεθνή κοινότητα για αναδιάρθρωση της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Γιασέρ Αραφάτ είχε εξαγγείλει ότι οι εκλογές θα διεξάγονταν στις 20 Ιανουαρίου του 2003.


Μέλη της παλαιστινιακής Βουλής ακούνε την απόφαση της ηγεσίας

Σημειωτέον ότι η τελευταία φορά κατά την οποία οι Παλαιστίνιοι κλήθηκαν στις κάλπες ήταν το 1996.

Τότε σκοπός των εκλογών ήταν η ανάδειξη της ηγεσίας που θα οδηγούσε το λαό στη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, καθώς υπήρχαν ελπίδες ότι αυτό θα μπορούσε να ιδρυθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Αλλά αν και μετέπειτα δεν επετεύχθη συμφωνία μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, ο Γιασέρ Αραφάτ διατηρήθηκε στην εξουσία.


Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2002 - 14:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Αναβάλλονται οι Παλαιστινιακές εκλογές
 


Αναβάλλονται οι εκλογές που είχαν εξαγγελθεί για τον Ιανουάριο στις παλαιστινιακές περιοχές.

Οι εκλογές εντάσσονταν στο πρόγραμμα μεταρρύθμισης της Παλαιστινιακής Αρχής.

Υπήρχαν πληροφορίες ότι οι εκλογές θα αναβάλλονταν με το σκεπτικό ότι η ανακατάληψη εδαφών της Δυτικής Όχθης από ισραηλινές δυνάμεις κάνει αδύνατη την διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ασκούσαν πιέσεις στο Γιασέρ Αραφάτ να αναβάλει τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, μέχρι οι ισραηλινές δυνάμεις να αποσυρθούν από τη Δυτική 'Όχθη.

Από το 1996

Ύστερα από πιέσεις που δέχθηκε από τη διεθνή κοινότητα για αναδιάρθρωση της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Γιασέρ Αραφάτ είχε εξαγγείλει ότι οι εκλογές θα διεξάγονταν στις 20 Ιανουαρίου του 2003.

Η τελευταία φορά που οι Παλαιστίνιοι κλήθηκαν στις κάλπες ήταν το 1996. Τότε σκοπός των εκλογών ήταν η ανάδειξη της ηγεσίας που θα οδηγούσε το λαό στη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, καθώς υπήρχαν ελπίδες ότι αυτό θα μπορούσε να ιδρυθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Αν και δεν επετεύχθη συμφωνία μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, ο Γιασέρ Αραφάτ διατηρήθηκε στην εξουσία.


Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2002 - 13:53 ('Ωρα Λονδίνου)
«Κατά των ρωσικών εθνικών συμφερόντων επίθεση στο Ιράκ»
 

Σαφώς αντίθετος στο ενδεχόμενο πολέμου κατά του Ιράκ ο Ιγκόρ Ιβανόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ είπε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική εκστρατεία κατά του Ιράκ θα βρεθεί σε αντίθεση με τα ρωσικά εθνικά συμφέροντα.

Ο κ. Ιβανόφ είπε ότι είναι σημαντικό να μη διαθέτει το Ιράκ όπλα μαζικού ολέθρου.

Αλλά ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό, είπε, είναι με την συμμόρφωση στα όσα προβλέπει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις επιθεωρήσεις των όπλων στο Ιράκ.

Νωρίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν καλέσει τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ να είναι πιο διεισδυτικοί στις έρευνές τους και ζήτησαν να αυξηθεί ο αριθμός τους.

Την Πέμπτη, η Ουάσιγκτον είπε ότι το Ιράκ παραβιάζει ουσιαστικά την απόφαση του ΟΗΕ σχετικά με τον αφοπλισμό του.

Εν όψει της αναμενόμενης αμερικανικής επίθεσης, οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν αρχίσει τον προπαγανδιστικό πόλεμο ρίχνοντας από αεροπλάνα δεκάδες χιλιάδες προπαγανδιστικά φυλλάδια στο Ιράκ.

Το Ισραήλ ετοιμάζεται

Επίσημοι στην Ιερουσαλήμ είπαν ότι το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν αυτή την εβδομάδα κοινές ασκήσεις προκειμένου να συντονίσουν τα αντιπυραυλικά τους συστήματα στα πλαίσια της προετοιμασίας του Ισραήλ για ενδεχόμενη επίθεση από το Ιράκ, αν οι αμερικανοί επιτεθούν στη Βαγδάτη.

Ανώτατος ισραηλινός επίσημος είπε ότι αναμένονται αυτή την εβδομάδα εκατοντάδες αμερικανοί στρατιώτες που θα συνοδεύον συστοιχίες πυραύλων Πάτριοτ.

Σε μια άλλη εξέλιξη το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι αρχίζει τις επόμενες μέρες τον εμβολιασμό έξη χιλιάδων πολιτών του για την ευλογιά.


Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2002 - 09:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Προεδρικές εκλογές στο Μαυροβούνιο
 

Η εκστρατεία του Βουγιάνοβιτς είχε στόχο να πείσει τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν

Άρχισε στο Μαυροβούνιο η ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου προέδρου στην γιουγκοσλαβική αυτή δημοκρατία.

Αλλά υπάρχουν φόβοι πως η προσέλευση των ψηφοφόρων θα είναι μικρότερη από το απαιτούμενο 50% προκειμένου να είναι οι εκλογές έγκυρες.

Ούτως ή άλλως η προσέλευση αναμένεται να είναι μικρή καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καλέσει τους ψηφοφόρους σε αποχή.

Στα αυξημένα ποσοστά αποχής μπορεί ακόμα να συμβάλλει η εκτεταμένη απογοήτευση για την κατάσταση της οικονομίας αλλά και οι καταγγελίες για ένα ερωτικό σκάνδαλο στο οποίο φέρονται εμπλεκόμενοι γνωστοί πολιτικοί της χώρας.

Στις δημοσκοπήσεις προηγείται ο Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, πρόεδρος του κοινοβουλίου και πρώην πρωθυπουργός, που υποστηρίζει την ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου από τη Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία.

Αντίπαλοι του Βουγιάνοβιτς -που είναι στενός εταίρος του παραιτηθέντος από την προεδρία για να αναλάβει την πρωθυπουργία, Μίλο Τζουγκάνοβιτς- αντιμετωπίζουν δέκα άλλοι υποψήφιοι.


Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2002 - 09:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Β. Κορέα: Νέα διαμάχη για το πυρηνικό πρόγραμμα
 

Ένα από τα πυρηνικά εργοστάσια της Βόρειας Κορέας στο Κούμο

Η Βόρεια Κορέα λέει ότι άρχισε να απομακρύνει τα μηχανήματα παρακολούθησης που είχε εγκαταστήσει ο ΟΗΕ σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο, που σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή πλουτωνίου κατάλληλου για χρήση σε όπλα.

Το εργοστάσιο είχε κλείσει το 1994 στα πλαίσια μιας συμφωνίας που προωθούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να σταματήσουν το πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων που όπως πιστεύουν διαθέτει η Βόρεια Κορέα

Στις αρχές του μήνα η Πιονγιάνγκ είχε πει ότι θα άρχιζε την επαναλειτουργία του αντιδραστήρα μετά την απόφαση των ΗΠΑ να διακόψουν τις αποστολές πετρελαίου στη χώρα.

Η Διεθνής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας –η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ- εξέφρασε τη λύπη της για την ενέργεια της Κορέας.

Οι ΗΠΑ είπαν ότι η απόφαση της Πιονγιάνγκ αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των διεθνών συμφωνιών.


Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2002 - 08:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Β. Κορέα: Νέα διαμάχη για το πυρηνικό πρόγραμμα
 

Ένα από τα πυρηνικά εργοστάσια της Βόρειας Κορέας στο Κούμο

Η Βόρεια Κορέα λέει ότι άρχισε να απομακρύνει τα μηχανήματα παρακολούθησης που είχε εγκαταστήσει ο ΟΗΕ σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο, που σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή πλουτωνίου κατάλληλου για χρήση σε όπλα.

Το εργοστάσιο είχε κλείσει το 1994 στα πλαίσια μιας συμφωνίας που προωθούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να σταματήσουν το πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων που όπως πιστεύουν διαθέτει η Βόρεια Κορέα

Στις αρχές του μήνα η Πιονγιάνγκ είχε πει ότι θα άρχιζε την επαναλειτουργία του αντιδραστήρα μετά την απόφαση των ΗΠΑ να διακόψουν τις αποστολές πετρελαίου στη χώρα.

Η Διεθνής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας –η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ- εξέφρασε τη λύπη της για την ενέργεια της Κορέας.

Οι ΗΠΑ είπαν ότι η απόφαση της Πιονγιάνγκ αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των διεθνών συμφωνιών.


Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2002 - 08:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Πιέσεις ΗΠΑ σε ΟΗΕ για Ιράκ
 

Αυξάνεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή του Περσικού

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν και πάλι τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ να είναι πιο διεισδυτικοί στις έρευνές τους.

Η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, είπε ότι θέλει να αυξηθεί ο αριθμός των επιθεωρητών στο Ιράκ από περίπου 100 που είναι, τώρα σε 250 με 300.

Δεν έθεσε όμως χρονοδιάγραμμα.

Και άλλα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης θέλουν να γίνουν οι επιθεωρήσεις πιο «ζωηρές» και να περιλαμβάνουν ταυτόχρονες επισκέψεις σε πολλά διαφορετικά σημεία.

Την Πέμπτη, η Ουάσιγκτον είπε ότι το Ιράκ παραβιάζει ουσιαστικά την απόφαση του ΟΗΕ σχετικά με τον αφοπλισμό του.

Εν όψει της αναμενόμενης αμερικανικής επίθεσης, οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν αρχίσει τον προπαγανδιστικό πόλεμο ρίχνοντας από αεροπλάνα δεκάδες χιλιάδες προπαγανδιστικά φυλλάδια στο Ιράκ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.