|
|
Ειδήσεις 02-12-11
Από την Τρoία στο Ιράκ
Το οπλοστάσιο του Ιράκ
Ερευνες σε περιοχές που αναφέρονται στα έγγραφα του Ιράκ
Εναρξη με παρασκήνια και αβέβαιη έκβαση
Χάος στην Μάγχη
Πιθανό δημοψήφισμα στη Τουρκία για Ιράκ
Από την Τρoία στο Ιράκ
Συνεχίζει την πορεία του το πλοίο με τους πυραύλους Σκουντ
Χάος στην Μάγχη
Το οπλοστάσιο του Ιράκ
Κοπεγχάγη: Στον αστερισμό της Συνόδου
Από την Τρoία στο Ιράκ
ΟΗΕ: Ερευνες σε περιοχές που αναφέρονται στον Φάκελλο
Αντίστροφη μέτρηση για την Ολυμπιακή
Προειδοποιήσεις Κάρτερ
Αίρεται η απαγόρευση Ερντογάν
Βαθαίνει η κρίση στη Βενεζουέλα
Ανάν: «Ατυχείς» οι χειρισμοί για τους φακέλους του Ιράκ
Κοπεγχάγη: Εν αναμονή
«Πύραυλοι Σκουντ» στη Θάλασσα της Αραβίας
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2002 - 22:16 ('Ωρα Λονδίνου) Από την Τρoία στο Ιράκ
|
Τα αντιπολεμικά τραγούδια των Clash «συνόδευαν» τους Αμερικανούς στρατιώτες στον Πόλεμο του Περσικού Κόλπου |
Καθώς το 1991 ξεκινούσε ο Πόλεμος του Κόλπου ο ραδιοφωνικός σταθμός που μετέδιδε για τους Αμερικανούς στρατιώτες στην περιοχή ξεκίνησε την πρώτη του αναμετάδοση με το τραγούδι Rock the Casbah.
Ένα από τα γνωστότερα αντιπολεμικά τραγούδια των Clash συνόδευε αρκετούς πιλότους λίγο πριν από τους βομβαρδισμούς. Μόνο και μόνο επειδή αναφερόταν σε πιλότους μαχητικών αεροσκαφών.
Η σχέση της τέχνης με τον πόλεμο ήταν και σε αυτή την περίπτωση -αν μη τι άλλο δυσνόητη- όπως συνέβαινε καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας.
Η τέχνη, που ενδεχομένως χρησίμευσε αρχικά για να περιγράφει τα ανδραγαθήματα των ηρώων στις πολεμικές αναμετρήσεις, έφτασε γρήγορα στο σημείο να αμφισβητεί τον ίδιο τον πόλεμο.
Η ιστορία της τέχνης είναι παράλληλη με αυτή του πολέμου | Το τέλος των ηρώων της αρχαιότητας φαίνεται να έρχεται με ένα ποίημα. Ο Ρίψασπις ποιητής Αρχίλοχος εγκαταλείπει τη μάχη χωρίς να αισθάνεται ενοχή:
«Την ασπίδα μου κάποιος Σάιος χαίρεται,
αυτήν που ολοκαίνουρια παράτησα κοντά σ' ένα θάμνο άθελά μου.
Έσωσα όμως την ζωή μου. Τι με νοιάζει η ασπίδα μου εκείνη.
Χαλάλι. Καλύτερη θε ν' αγοράσω άλλη».
Το τέλος της εποχής των ηρώων μπορεί να έρχεται με τον Αρχίλοχο. ο πόλεμος όμως που θα συνεχίσει για αιώνες να απασχολεί την τέχνη είναι ο Τρωικός. Όπως τουλάχιστον μας λέει ο Βρετανός θεατρικός σκηνοθέτης Σερ Πίτερ Χολ.
«Ένας από τους λόγους για τον οποίο όλοι οι πολιτισμοί στην ιστορία ζουν, μεταφορικά, στη σκιά του Τρωικού Πολέμου είναι γιατί αντιπροσωπεύει την ίδια την ιδέα του πολέμου σαν όργανο κολοσσιαίων αλλαγών» είπε στην Eλληνική Yπηρεσία του BBC, o Σερ Πίτερ Χολ και συμπλήρωσε: «Αλλάζει τη δομή της οικογένειας. της κοινωνίας του πολιτισμού. Αλλάζει την ίδια την έννοια του έθνους και της εθνικότητας. Η Τροία θα εξακολουθεί να μας κυνηγά».
Ο Νικ Κέϊβ τραγουδά ακόμη και σήμερα το Mack the Knife από μια θεατρική παράσταση του Μπέρτολ Μπρεχτ. Τα έργα του, που για αρκετούς συνδέθηκαν με το τέλος της δημοκρατίας της Βαϊμάρης στη Γερμανία, την άνοδο του φασισμού και το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο παίζονται ακόμη σε ολόκληρο τον κόσμο.
Από τον πόλεμο του Αφγανιστάν ή του Ιράκ τι θα έχουμε να θυμόμαστε ρωτήσαμε τον Σερ Πίτερ Χολ;
«Δεν ξέρω... (γέλια). Δεν βλέπω ακόμη τίποτα. Είναι πολύ δύσκολο να πεις γιατί ακόμη ζούμε σε αυτή την εποχή».
Και εσείς ποια παράσταση θα θέλατε να σκηνοθετήσετε που θα μπορούσε να αντικατοπτρίσει τη σημερινή εποχή, ρωτήσαμε το μεγάλο Bρετανό σκηνοθέτη.
«Κάθε κλασικό έργο αν είναι ακόμη ζωντανό μπορεί να αντικατοπτρίσει την εποχή μας» είπε ο Σερ Πίτερ Χολ και συμπλήρωσε: «Αυτή την περίοδο, λόγου χάρη, ασχολούμαι με τρία έργα, την Ηλέκτρα, τον Ορέστη και την Ιφιγένεια εν Ταύροις που ελπίζω να τα ανεβάσω στην Επίδαυρο το 2004. Και θέλω να ανεβάσω αυτές τις παραστάσεις γιατί όλες αφορούν παιδιά του πολέμου. Αντικατοπτρίζουν τη δύσκολη εποχή που ζούμε και φυσικά το γεγονός ότι αναμένουμε πόλεμο. Ευχή μου είναι μέχρι την Επίδαυρο να μην έχει έρθει ο πόλεμος είναι πιθανότερο όμως ότι θα έχει». |
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2002 - 22:13 ('Ωρα Λονδίνου) Το οπλοστάσιο του Ιράκ
|
Διευρύνονται οι επιθεωρήσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ |
Αντιπαράθεση και διαξιφισμούς μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκάλεσε η κατάθεση των εγγράφων με τα όπλα του Ιράκ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες «απήγαγαν» κυριολεκτικά τον ογκωδέστατο φάκελλο από την Υπηρεσία Επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών και τον διένειμαν μόνο στά άλλα τέσσερα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η ενέργεια αυτή προκάλεσε εντονες διαμαρτυρίες από πλευράς των υπολοίπων, μη-μονίμων, μελών φέρνοντας σε εξαιρετικά δυσάρεστη θέση τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού, Κόφι Ανάν. Μετά από την κατάθεση του φακέλου από πλευράς Βαγδάτης ποιές θα είναι οι κινήσεις των Επιθεωρητών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών;
Οι ειδικοί αναζητούν απαντήσεις
Δύο είναι τα πεδία στα οποία θα επικεντρωθούν οι ειδικοί του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας:
Το πρώτο είναι η αναζήτηση κάποιων νέων πληροφοριών για το τι απέγιναν τα όπλα που δεν μπόρεσαν να βρεθούν σε προηγούμενους ελέγχους.
Το δεύτερο είναι να εντοπισθεί η αλήθεια σχετικά με το ποιά όπλα έχει αναπτύξει το Ιρακ, τα τελευταία τεσσερα χρόνια: δηλαδή από το 1998, την χρονιά που σταμάτησαν οι επιθεωρήσεις έως πριν ένα μήνα που ξανάρχισαν.
Για την περίοδο αυτή οι Αμερικανοί και Βρετανοί επιμένουν ότι διαθέτουν στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν την ύπαρξη όπλων μαζικού ολέθρου στο Ιράκ.
Τα κρυμμένα όπλα
Όπως αποκαλύπτουν οι εκθέσεις της Unscom, οι προ του 1998 επιθεωρήσεις απέτυχαν να εντοπίσουν:
- Πάνω από 360 τόνους επικίνδυνων χημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένου και 1.5 τόννου αερίου των νεύρων VX
- 3.000 τόννους χημικών ουσιών ο οποίες θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως βάση για την ανάπτυξη χημικών όπλων.
- Πρώτη ύλη βιολογικού υλικού, αρκετού για την παρασκευή 30.000 λίτρων σπόρων άνθρακος, ποσότητας τριπλάσια από εκείνη που είχε δηλώσει το Ιράκ.
- Περισσότερες από 30.000 κεφαλές όπλων κατάλληλες για να γομωθούν με χημικά ή βιολογικά όπλα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το Ιράκ διέθετε τα όπλα αυτά, αφού η ιδια η κυβέρνηση του είχε παραδεχθεί την υπαρξή τους, μετά τον πόλεμο του Περσικού, επισημαίνουν οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ.
Το ερώτημα είναι που βρίσκονται τα όπλα αυτά, αφού δεν είχαν εντοπισθεί εως το 1998.
Το Ιράκ είχε δηλώσει και εξακολουθεί να δηλώνει πως προχώρησε σε μονομερή καταστροφή τους, γεγονός που δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά.
Οι επιθεωρητές της Unscom, δεν βρήκαν καμμιά απολύτως ένδειξη που να στοιχειοθετεί τους ιρακινούς ισχυρισμούς περί καταστροφής τους και σε όλες τις εκθέσεις τους γίνεται σαφές πως δεν πιστεύουν τις εξηγήσεις της Βαγδάτης.
Όπλα μετά το 1998
Οι αμερικανικές και βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες δηλώνουν πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια το Ιράκ κινήθηκε προς την κατεύθυνση ανάπτυξης νέων και πιο συγχρονων όπλων μαζικού ολέθρου.
Επιθεωρητές του ΟΗΕ στο Ιράκ | Τα νέα όπλα παρασκευάσθηκαν σε μονάδες που στο παρελθόν είχαν συνδεθεί με το χημικό και βιολογικό πρόγραμμα του Ιρακ.
Οι ειδικοί δηλώνουν έτοιμοι να συγκρίνουν τα στοιχεία που περιέχει ο φάκελλος του Ιράκ, αναφορικά με την υπάρξη νένων όπλων, με αυτά που έχουν τεθεί στην διάθεση τους από τις αμερικανικές και βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες.
Ο φάκελλος για τα όπλα του Ιράκ που δημοσιοποίησε τον Σεπτέμβριο η βρετανική κυβέρνηση αναφέρει μεταξύ άλλων:
- Την χημική μονάδα Φαλούχα όπου επεξεργαζονται προιόντα χλωρίνης και φενόλης δυο χημικες ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για χημικά όπλα.
- Την ύπαρξη ενός υπερ-σύγχρονου χημικού εργαστηρίου στην περιοχή Ιμπν Σίνα.
- Την πλήρη αποκατάσταση του χημικού εργοστασίου Αλ Κάχα το οποίο είχε σχεδόν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς του 1991.
- Την λειτουργία της πυρηνικής μονάδας Μπαιτζί στην περιοχή Αλ Σαρκάτ, στο Βορειοδυτικό Ιράκ. Συμφωνα με την βρετανική έκθεση η μονάδα αυτή έχει την τεχνική υποδομή για τον καθαρισμό και επεξεργασίου ουρανίου.
|
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2002 - 12:50 ('Ωρα Λονδίνου) Ερευνες σε περιοχές που αναφέρονται στα έγγραφα του Ιράκ
|
Η πυρηνική μονάδα Αλ Κουάμ |
Οι επιθεωρητές όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Ιρακ ξεκίνησαν ελέγχους σε περιοχές οι οποίες αναφέρονται στα έγγραφα με τα όπλα που κατέθεσε η κυβέρνηση της Βαγδάτης το Σάββατο.
Στις εν λόγω τοποθεσίες βρίσκονται, σύμφωνα με τα έγγραφα, εγκαταστάσεις που φιλοξενούν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιρακ, καθώς και μονάδες κατασκευής εξαρτημάτων για τους βαλλιστικούς πυραύλους.
Παράλληλα, ομάδα επιθεωρητών βρίσκεται από την Τρίτη στο Βορειοδυτικό Ιρακ, 400 χιλιόμετρα από την Βαδάτη, όπου βρίσκεται η μονάδα Αλ Κουάμ, η οποία πιστεύεται ότι στεγάζει μέρος του πυρηνικου προγράμματος του Ιράκ.
Ανάν: Ατυχές επεισόδιο
Ατυχείς χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν τους χειρισμούς του Συμβουλίου Ασφαλείας σε ό,τι αφορά τα έγγραφα του Ιράκ για το οπλοστάσιό του.
Ο κ. Ανάν εξέφρασε την ελπίδα για αποφυγή παρόμοιων λαθών στο μέλλον.
«Επί της ουσίας, ίσως η απόφαση να ήταν σωστή, αλλά ο τρόπος προσέγγισης και η εκτέλεσης αυτής ήταν λάθος. Ήταν ένα ατυχές επεισόδιο και ελπίζω να μην επαναληφθεί», τόνισε ο Κόφι Ανάν.
Πάντως, παρά τις έντονες αντιδράσεις για την παράδοση του μοναδικού ολοκληρωμένου αντιγράφου του φακέλου στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αξιωματούχοι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών φαίνονται διατεθειμένοι να ξεχάσουν το επεισόδιο.
Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Χανς Μπλιξ ανακοίνωσε ότι αισιοδοξεί να έχει επιδοθεί συντομευμένη εκδοχή του φακέλου σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα.
«Ειλικρινά οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται στη μετάφραση του κειμένου», είπε ο επικεφαλής των επιθεωρητών.
Οι λόγοι της Ουάσιγκτον
Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η σπουδή της Ουάσιγκτον να αποκτήσει πρώτη την έκθεση οφείλεται στο ότι υπάρχουν στην έκθεση 33 σελίδες όπου κατονομάζονται λεπτομερώς οι προμηθευτές συστημάτων που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Ιράκ.
Δυτικές εταιρείες και κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που παραδοσιακά βοήθησαν τα προγράμματα του Ιράκ που η δημοσιοποίησή τους θα δημιουργούσε προβλήματα στην επικοινωνιακή πολιτική της Ουάσιγκτον.
Ο Μάικλ Ντόνοβαν, ειδικός αναλυτής του Κέντρου Αμυντικών Πληροφοριών στην Ουάσινγκτον, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, είπε ότι «σίγουρα υπάρχει μια σειρά Δυτικών κυβερνήσεων που δεν έχουν καθαρά χέρια στο θέμα του Ιράκ».
Αλλά αν και η εκτίμηση για ενδεχόμενες ανησυχίες της Ουάσιγκτον σχετικά με την αποκάλυψη ονομάτων είναι ρεαλιστική, εν τούτοις δεν είναι και η πιο πιθανή, εκτιμά ο αμερικανός αναλυτής.
«Τόσο οι επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ όσο και η Ουάσιγκτον ανησυχούσαν για το ενδεχόμενο να πέσουν στα χέρια άλλων κρατών τα μυστικά κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής και γι' αυτό το λόγο η έκθεση θα δοθεί αφού λογοκριθούν τα επίμαχα σημεία» είπε ο Μάικλ Ντόνοβαν. |
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2002 - 21:54 ('Ωρα Λονδίνου) Εναρξη με παρασκήνια και αβέβαιη έκβαση
|
Τελευταίοι έλεγχοι ασφαλείας ενόψει της Συνόδου |
Της απεσταλμένης της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στην Κοπεγχάγη Ειρήνης Ρουμπόγλου
Με φρενήρεις ρυθμούς συνεχίζονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στην Κοπεγχάγη λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από την υπογραφή των όποιων συμφωνιών.
Χώρες-μέλη, υποψήφιες προς ένταξη χώρες, αναλυτές, δημοσιογράφοι και διπλωμάτες φαίνεται να συμφωνούν σε ένα μόνο σημείο: στο ότι ποτέ άλλοτε στο πρόσφατο, τουλάχιστον, παρελθόν της Ευρωπαϊκής Eνωσης δεν υπήρχαν τόσα πολλά εκκρεμή ζητήματα και τόσες πολλές αβεβαιότητες για την έκβαση μιας Συνόδου κορυφής.
Οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες | •Κύπρος
•Τσεχία
•Εσθονία
•Ουγγαρία
•Λετονία
•Λιθουανία
•Μάλτα
•Πολωνία
•Σλοβακία
•Σλοβενία
| Η ένταξη της Κύπρου, ο καθορισμός ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, αλλά και η πολιτική λύση στο Κυπριακό είναι τα θέματα που μονοπωλούν σχεδόν το ενδιαφέρον της Συνόδου, καθώς από αυτά, ουσιαστικά, εξαρτώνται όχι μόνο το μέλλον της διευρυμένης Ευρώπης, αλλά και το μέλλον της κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας και του ευρωστρατού.
Λίγες μόνο ώρες πριν από τις κρίσιμες ανακοινώσεις, οι διαφωνίες Ελλήνων, Τούρκων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων κάθε άλλο παρά αμβλύνονται κάνοντας τα επόμενα εικοσιτετράωρα να φαίνονται εξαιρετικά εντατικά.
Πιέσεις
Την ίδια στιγμή, οι πιέσεις γίνονται ασφυκτικές. Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν ασκεί πιέσεις προς Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους να λάβουν άμεσες αποφάσεις για το Κυπριακό, ενώ, παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποδεχθεί τα αιτήματα της Τουρκίας υπογραμμίζοντας ότι τάσσονται στο πλευρό του Ταγίπ Ερντογάν.
Από την πλευρά της, η Δανική προεδρία ασκεί και αυτή πιέσεις προς όλες τις πλευρές, καθώς θέλει να αποτρέψει μία αποτυχία της περίφημης συνόδου της Κοπεγχάγης.
Το μέλλον ωστόσο παραμένει άδηλο και οι διαφορές μοιάζουν αγεφύρωτες. Η ελληνική πλευρά, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου, εκφράζει τη βεβαιότητά της ότι η ένταξη της Κύπρου είναι βέβαιη, ακόμη και εάν δεν υπάρξει πολιτική επίλυση του Κυπριακού. Παράλληλα, εκφράζει την ικανοποίησή της για τη βελτίωση ορισμένων βασικών σημείων στο αναθεωρημένο σχέδιο του Κόφι Ανάν.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης, δεν αποκλείει ακόμη και το ενδεχόμενο συμφωνίας για το Κυπριακό στην Κοπεγχάγη. Ομως, στο αντίθετο άκρο, τάσσεται ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος απέρριψε για άλλη μια φορά το σχέδιο Ανάν.
«Ιστορικό λάθος»
Ωστόσο, ο ίδιος δεν πρόκειται να παραστεί στην Κοπεγχάγη, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει. Πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αντικαταστάτες του στη Σύνοδο είναι περισσότερο διαλλακτικοί και περισσότερο πρόθυμοι να προβούν σε κάποια συμφωνία.
Την ίδια στιγμή, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ απορρίπτει τη Γαλλογερμανική πρόταση για την υπό όρους έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας το 2005 και χαρακτηρίζει «ιστορικό λάθος» το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης.
Πάντως, ένα πράγμα είναι σίγουρο: ότι τα πάντα μπορεί να έχουν αλλάξει μέσα στο επόμενο εικοσιτετράωρο...
|
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2002 - 16:31 ('Ωρα Λονδίνου) Χάος στην Μάγχη
|
Κινητοποιήσεις των Ευρωπαίων αλιέων |
Παρέλυσαν τα λιμάνια της Μάγχης - σε Γαλλία, Βέλγιο, Βρετανία - από τις κινητοποιήσεις των Ευρωπαίων αλιέων.
Εκατοντάδες αλιευτικά σκάφη έχουν αποκλείσει τις ναυτικές οδούς στη Μάγχη και την Βόρεια Θάλασσα, προκαλώντας χάος στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.
Αλιείς από την Βρετανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Δανία και Βέλγιο διαμαρτύρονται για την προτεινόμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μείωση των ποσοστόσεων στην αλίευση βακαλάου.
Οι Ευρωπαίοι ψαράδες θεωρούν ότι η πολιτική της Ευρωπαικής Ενωσης οδηγεί τον κλάδο σε πλήρη χρεωκοπία.
Την ερχόμενη εβδομάδα στην συνάντηση των Υπουργών Γεωργίας της Κοινότητας θα συζητηθούν οι προτάσεις του Επιτρόπου αρμοδίου για την Γεωργία Φραντζ Φίσλερ οι οποίες αναφέρονται στην μείωση των ρυθμών αλίευσης του συγκεκριμένου αυτού ψαριού.
Συμφωνα με τους επιστήμονες της Ευρωπαικής Επιτροπής, η υπέρ-αλίευση βακαλάου απειλεί με εξαφάνιση το αυτό το συγκεκριμένο θαλάσσιο είδος. |
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2002 - 21:34 ('Ωρα Λονδίνου) Πιθανό δημοψήφισμα στη Τουρκία για Ιράκ
|
Προβληματισμένος ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για τη στάση της χώρας του στο θέμα του Ιράκ |
Ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι μπορεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα στη χώρα του για να αποφασισθεί αν η Τουρκία θα υποστηρίξει ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράκ.
Ο κ. Ερντογάν, που συναντήθηκε την Τρίτη με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Μπους, είπε ότι, αν χρειαστεί, η κυβέρνηση θα ζητήσει την άποψη των πολιτών της χώρας.
Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει αποφύγει, μέχρι στιγμής, να πάρει ξεκάθαρη θέση για το αν θα υποστηρίξει ενδεχόμενες επιχειρήσεις κατά του Ιράκ λόγω των φόβων ότι ένας πόλεμος στην περιοχή θα έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της οικονομίας της Τουρκίας και θα ενθαρρύνει το αίτημα των Κούρδων για αυτονομία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να μπορούν να χρησιμοποιήσουν αεροπορικές βάσεις της Τουρκίας σε ενδεχόμενη επιχείρηση. |
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2002 - 16:37 ('Ωρα Λονδίνου) Από την Τρoία στο Ιράκ
|
Τα αντιπολεμικά τραγούδια των Clash 'συνόδευαν' τους Αμερικανούς στρατιώτες στον Πόλεμο του Περσικού |
Καθώς το 1991 ξεκινούσε ο Πόλεμος του Κόλπου ο ραδιοφωνικός σταθμός που μετέδιδε για τους Αμερικανούς στρατιώτες στην περιοχή ξεκίνησε την πρώτη του αναμετάδοση με το τραγούδι Rock the Casbah.
Ένα από τα γνωστότερα αντιπολεμικά τραγούδια των Clash συνόδευε αρκετούς πιλότους λίγο πριν από τους βομβαρδισμούς. Μόνο και μόνο επειδή αναφερόταν σε πιλότους μαχητικών αεροσκαφών.
Η σχέση της τέχνης με τον πόλεμο ήταν και σε αυτή την περίπτωση -αν μη τι άλλο δυσνόητη- όπως συνέβαινε καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας.
Η τέχνη, που ενδεχομένως χρησίμευσε αρχικά για να περιγράφει τα ανδραγαθήματα των ηρώων στις πολεμικές αναμετρήσεις, έφτασε γρήγορα στο σημείο να αμφισβητεί τον ίδιο τον πόλεμο.
Η ιστορία της τέχνης είναι παράλληλη με αυτή του πολέμου | Το τέλος των ηρώων της αρχαιότητας φαίνεται να έρχεται με ένα ποίημα. Ο Ρίψασπις ποιητής Αρχίλοχος εγκαταλείπει τη μάχη χωρίς να αισθάνεται ενοχή:
«Την ασπίδα μου κάποιος Σάιος χαίρεται,
αυτήν που ολοκαίνουρια παράτησα κοντά σ' ένα θάμνο άθελά μου.
Έσωσα όμως την ζωή μου. Τι με νοιάζει η ασπίδα μου εκείνη.
Χαλάλι. Καλύτερη θε ν' αγοράσω άλλη».
Το τέλος της εποχής των ηρώων μπορεί να έρχεται με τον Αρχίλοχο. ο πόλεμος όμως που θα συνεχίσει για αιώνες να απασχολεί την τέχνη είναι ο Τρωικός. Όπως τουλάχιστον μας λέει ο Βρετανός θεατρικός σκηνοθέτης Σερ Πίτερ Χολ.
«Ένας από τους λόγους για τον οποίο όλοι οι πολιτισμοί στην ιστορία ζουν, μεταφορικά, στη σκιά του Τρωικού Πολέμου είναι γιατί αντιπροσωπεύει την ίδια την ιδέα του πολέμου σαν όργανο κολοσσιαίων αλλαγών» είπε στην Eλληνική Yπηρεσία του BBC, o Σερ Πίτερ Χολ και συμπλήρωσε: «Αλλάζει τη δομή της οικογένειας. της κοινωνίας του πολιτισμού. Αλλάζει την ίδια την έννοια του έθνους και της εθνικότητας. Η Τροία θα εξακολουθεί να μας κυνηγά».
Ο Νικ Κέϊβ τραγουδά ακόμη και σήμερα το Mack the Knife από μια θεατρική παράσταση του Μπέρτολ Μπρεχτ. Τα έργα του, που για αρκετούς συνδέθηκαν με το τέλος της δημοκρατίας της Βαϊμάρης στη Γερμανία, την άνοδο του φασισμού και το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο παίζονται ακόμη σε ολόκληρο τον κόσμο.
Από τον πόλεμο του Αφγανιστάν ή του Ιράκ τι θα έχουμε να θυμόμαστε ρωτήσαμε τον Σερ Πίτερ Χολ;
«Δεν ξέρω... (γέλια). Δεν βλέπω ακόμη τίποτα. Είναι πολύ δύσκολο να πεις γιατί ακόμη ζούμε σε αυτή την εποχή».
Και εσείς ποια παράσταση θα θέλατε να σκηνοθετήσετε που θα μπορούσε να αντικατοπτρίσει τη σημερινή εποχή, ρωτήσαμε το μεγάλο Bρετανό σκηνοθέτη.
«Κάθε κλασικό έργο αν είναι ακόμη ζωντανό μπορεί να αντικατοπτρίσει την εποχή μας» είπε ο Σερ Πίτερ Χολ και συμπλήρωσε: «Αυτή την περίοδο, λόγου χάρη, ασχολούμαι με τρία έργα, την Ηλέκτρα, τον Ορέστη και την Ιφιγένεια εν Ταύροις που ελπίζω να τα ανεβάσω στην Επίδαυρο το 2004. Και θέλω να ανεβάσω αυτές τις παραστάσεις γιατί όλες αφορούν παιδιά του πολέμου. Αντικατοπτρίζουν τη δύσκολη εποχή που ζούμε και φυσικά το γεγονός ότι αναμένουμε πόλεμο. Ευχή μου είναι μέχρι την Επίδαυρο να μην έχει έρθει ο πόλεμος είναι πιθανότερο όμως ότι θα έχει». |
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2002 - 18:42 ('Ωρα Λονδίνου) Συνεχίζει την πορεία του το πλοίο με τους πυραύλους Σκουντ
|
Οι έρευνες στο πλοίο προκάλεσαν τη διαμαρτυρία της Υεμένης |
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να αφήσουν πλοίο, που μετέφερε πυραύλους προερχόμενους από τη Βόρεια Κορέα. Το πλοίο αυτό ερευνάτο από την Τρίτη στην Αραβική Θάλασσα μετά από τον εντοπισμό του από τις αρχές της Ισπανίας.
Η κυβέρνηση της Υεμένης έκανε γνωστό ότι το πλοίο και το φορτίο του, στο οποίο περιλαμβάνονται και 15 πύραυλοι τύπου Σκουντ, κατευθύνεται προς την Υεμένη.
Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται μετά από την έντονη διαμαρτυρία της κυβέρνησης της Υεμένης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ισπανία για τις έρευνες στο πλοίο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης είπε ότι οι πύραυλοι είχαν παραγγελθεί από την κυβέρνησή του για την άμυνα της χώρας. |
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2002 - 16:31 ('Ωρα Λονδίνου) Χάος στην Μάγχη
|
Ευρωπαίοι αλιείς |
Παρέλυσαν τα λιμάνια της Μάγχης-σε Γαλλία, Βέλγιο, Βρετανία- από τις κινητοποιήσεις των Ευρωπαίων αλιέων.
Εκατοντάδες αλιευτικά σκάφη έχουν αποκλείσει τις ναυτικές οδούς στη Μάγχη και την Βόρεια Θάλασσα, προκαλώντας χάος στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.
Αλιείς από την Βρετανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Δανία και Βέλγιο διαμαρτύρονται για την προτεινόμενη από την Ευρωπαική Επιτροπή, των ποσοστόσεων στην αλίευση βακαλάου.
Οι Ευρωπαίοι ψαράδες θεωρούν ότι η πολιτική της Ευρωπαικής Ενωσης οδηγεί τον κλάδο σε πλήρη χρεωκοπία.
Την ερχόμενη εβδομάδα στην συνάντηση των Υπουργών Γεωργίας της Κοινότητας θα συζητηθούν οι προτάσεις του Επιτρόπου αρμοδίου για την Γεωργία, Φραντζ Φίσλερ οι οποίες αναφέρονται στην μείωση των ρυθμών αλίευσης του συγκεκριμένου αυτού ψαριού.
Συμφωνα με τους επιστήμονες της Ευρωπαικής Επιτροπής, η υπέρ-αλίευση βακαλάου απειλεί με εξαφάνιση το αυτό το συγκεκριμένο θαλάσσιο είδος. |
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2002 - 17:14 ('Ωρα Λονδίνου) Το οπλοστάσιο του Ιράκ
|
Διευρύνονται οι επιθεωρήσεις του ΟΗΕ στο Ιράκ |
Αντιπαράθεση και διαξιφισμούς μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκάλεσε η κατάθεση του Φακέλου με τα όπλα του Ιράκ. Οι ΗΠΑ "απήγαγαν" κυριολεκτικά τον ογκωδέστατο φάκελλο από την Υπηρεσία Επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών και τον διένειμαν μόνο στά άλλα τέσσερα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε εντονες διαμαρτυρίες από πλευράς των υπολοίπων, μή -μονίμων, μελών φέρνοντας σε εξαιρετικά δυσάρεστη θέση τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού, Κόφι Ανάν. Μετά την κατάθεση του φακέλου από πλευράς Βαγδάτης ποιές θα είναι οι κινήσεις των Επιθεωρητών του ΟΗΕ;
Οι ειδικοί αναζητούν απαντήσεις
Δύο είναι τα πεδία στα οποία θα επικεντρωθούν οι ειδικοί του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας:
Το πρώτο είναι η αναζήτηση κάποιων νέων πληροφοριών για το τι απέγιναν τα όπλα που δεν μπόρεσαν να βρεθούν σε προηγούμενους ελέγχους.
Το δεύτερο είναι να εντοπισθεί η αλήθεια σχετικά με το ποιά όπλα έχει αναπτύξει το Ιρακ, τα τελευταία τεσσερα χρόνια: δηλαδή από το 1998, την χρονιά που σταμάτησαν οι επιθεωρήσεις έως πριν ένα μήνα που ξανάρχισαν.
Για την περίοδο αυτή οι Άμερικανοί και Βρετανοί επιμένουν ότι διαθέτουν στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν την ύπαρξη όπλων μαζικού ολέθρου στο Ιράκ.
Τα κρυμμένα όπλα
Όπως αποκαλύπτουν οι εκθέσεις της Unscom, οι προ του 1998 επιθεωρήσεις απέτυχαν να εντοπίσουν:
- Πάνω από 360 τόνους επικίνδυνων χημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένου και 1.5 τόννου αερίου των νεύρων VX
- 3.000 τόννους χημικών ουσιών ο οποίες θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως βάση για την ανάπτυξη χημικών όπλων.
- Πρώτη ύλη βιολογικού υλικού, αρκετού για την παρασκευή 30.000 λίτρων σπόρων άνθρακος, ποσότητας τριπλάσια από εκείνη που είχε δηλώσει το Ιράκ.
- Περισσότερες από 30.000 κεφαλές όπλων κατάλληλες για να γομωθούν με χημικά ή βιολογικά όπλα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το Ιράκ διέθετε τα όπλα αυτά, αφού η ιδια η κυβέρνηση του είχε παραδεχθεί την υπαρξή τους, μετά τον πόλεμο του Περσικού, επισημαίνουν οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ.
Το ερώτημα είναι που βρίσκονται τα όπλα αυτά, αφού δεν είχαν εντοπισθεί εως το 1998.
Το Ιράκ είχε δηλώσει και εξακολουθεί να δηλώνει πως προχώρησε σε μονομερή καταστροφή τους, γεγονός που δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά.
Οι επιθεωρητές της Unscom, δεν βρήκαν καμμιά απολύτως ένδειξη που να στοιχειοθετεί τους ιρακινούς ισχυρισμούς περί καταστροφής τους και σε όλες τις εκθέσεις τους γίνεται σαφές πως δεν πιστεύουν τις εξηγήσεις της Βαγδάτης.
Όπλα μετά το 1998
Οι αμερικανικές και βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες δηλώνουν πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια το Ιράκ κινήθηκε προς την κατεύθυνση ανάπτυξης νέων και πιο συγχρονων όπλων μαζικού ολέθρου.
Επιθεωρητές του ΟΗΕ στο Ιράκ | Τα νέα όπλα παρασκευάσθηκαν σε μονάδες που στο παρελθόν είχαν συνδεθεί με το χημικό και βιολογικό πρόγραμμα του Ιρακ.
Οι ειδικοί δηλώνουν έτοιμοι να συγκρίνουν τα στοιχεία που περιέχει ο φάκελλος του Ιράκ, αναφορικά με την υπάρξη νένων όπλων, με αυτά που έχουν τεθεί στην διάθεση τους από τις αμερικανικές και βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες.
Ο φάκελλος για τα όπλα του Ιράκ που δημοσιοποίησε τον Σεπτέμβριο η βρετανική κυβέρνηση αναφέρει μεταξύ άλλων:
- Την χημική μονάδα Φαλούχα όπου επεξεργαζονται προιόντα χλωρίνης και φενόλης δυο χημικες ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για χημικά όπλα.
- Την ύπαρξη ενός υπερ-σύγχρονου χημικού εργαστηρίου στην περιοχή Ιμπν Σίνα.
- Την πλήρη αποκατάσταση του χημικού εργοστασίου Αλ Κάχα το οποίο είχε σχεδόν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς του 1991.
- Την λειτουργία της πυρηνικής μονάδας Μπαιτζί στην περιοχή Αλ Σαρκάτ, στο Βορειο-Δυτικό Ιράκ. Συμφωνα με την βρετανική έκθεση η μονάδα αυτή έχει την τεχνική υποδομή για τον καθαρισμό και επεξεργασίου ουρανίου.
|
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2002 - 15:39 ('Ωρα Λονδίνου) Κοπεγχάγη: Στον αστερισμό της Συνόδου
|
Το Συνεδριακό Κέντρο στην Κοπεγχάγη |
Της απεσταλμένης της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στην Κοπεγχάγη, Ειρήνης Ρουμπόγλου
Χιλιάδες δημοσιογράφοι, πολιτικοί και διπλωμάτες καταφθάνουν στην πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη, όπου αναμένεται να αρχίσει τη Πέμπτη μία από τις πιο σημαντικές συνόδους κορυφής στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στους δρόμους της Κοπεγχάγης κυκλοφορούν εκατοντάδες αστυνομικοί και περιπολικά, ανάμεσα στα χριστουγεννιάτικα δέντρα και τις στολισμένες βιτρίνες και υπό συνθήκες πολικού σχεδόν ψύχους.
Το Κέντρο όπου πραγματοποιείται η σύνοδος κορυφής είναι σχεδόν απροσπέλαστο, καθώς οι γύρω σταθμοί του μετρό και των λεωφορείων έχουν κλείσει, ενώ απαγορεύεται αυστηρά και η διέλευση των αυτοκινήτων.
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις
Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι πυρετώδεις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ανάμεσα σε πολλές διπλωματικές αντιπροσωπείες, οι οποίες βρίσκονται στην Κοπεγχάγη από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας.
Οι περισσότεροι αναλυτές είναι όμως αισιόδοξοι. Κανένα εμπόδιο δεν φαίνεται πλέον ικανό να διακόψει την ενταξιακή πορεία των δέκα νέων χωρών-μελών, ανάμεσα στις οποίες και η Κύπρος.
Αυτό μεταφράζεται για πολλούς σε επιτυχία της δανικής προεδρίας, ενώ λίγοι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι θα καθυστερήσει η ένταξη της Κύπρου λόγω προβλημάτων στην επίλυση του Κυπριακού - πληροφορίες που διέρρευσαν από ορισμένους Βρετανούς αξιωματούχους.
Μία ενδεχόμενη καθυστέρηση ένταξης της Κύπρου θα οδηγούσε πιθανότατα σε μία γενικότερη καθυστέρηση και στην ένταξη των υπολοίπων μελών, κάτι που δεν επιθυμεί ούτε η δανική προεδρία ούτε και οι περισσότερες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπάρχουν μάλιστα και κάποιοι που πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για το Κυπριακό κατά τη σύνοδο κορυφής στην Κοπεγχάγη.
Μήνυμα στην Αγκυρα
Επιπλέον, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η Τουρκία θα λάβει ξεκάθαρο μήνυμα για ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το 2005, γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο για το θέμα του ευρωστρατού, σύμφωνα τουλάχιστον με τις τουρκικές διαβεβαιώσεις.
Αυτό όμως δεν φαίνεται να ικανοποιεί πολλούς στη Δανία.
Σχόλια στο σημερινό Τύπο τις χώρας υπογραμμίζουν ότι η Τουρκία δεν ανήκει στην Ευρώπη ούτε γεωγραφικά ούτε κοινωνικά ούτε πολιτισμικά. |
Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2002 - 23:37 ('Ωρα Λονδίνου) Από την Τρoία στο Ιράκ
|
Τα αντιπολεμικά τραγούδια των Clash 'συνόδευαν' τους Αμερικανούς στρατιώτες στον Πόλεμο του Περσικού |
Καθώς το 1991 ξεκινούσε ο Πόλεμος του Κόλπου ο ραδιοφωνικός σταθμός που μετέδιδε για τους Αμερικανούς στρατιώτες στην περιοχή ξεκίνησε την πρώτη του αναμετάδοση με το τραγούδι Rock the Casbah.
Ένα από τα γνωστότερα αντιπολεμικά τραγούδια των Clash συνόδευε αρκετούς πιλότους λίγο πριν από τους βομβαρδισμούς. Μόνο και μόνο επειδή αναφερόταν σε πιλότους μαχητικών αεροσκαφών.
Η σχέση της τέχνης με τον πόλεμο ήταν και σε αυτή την περίπτωση -αν μη τι άλλο δυσνόητη- όπως συνέβαινε καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας.
Η τέχνη, που ενδεχομένως χρησίμευσε αρχικά για να περιγράφει τα ανδραγαθήματα των ηρώων στις πολεμικές αναμετρήσεις, έφτασε γρήγορα στο σημείο να αμφισβητεί τον ίδιο τον πόλεμο.
Η ιστορία της τέχνης είναι παράλληλη με αυτή του πολέμου | Το τέλος των ηρώων της αρχαιότητας φαίνεται να έρχεται με ένα ποίημα. Ο Ρίψασπις ποιητής Αρχίλοχος εγκαταλείπει τη μάχη χωρίς να αισθάνεται ενοχή:
«Την ασπίδα μου κάποιος Σάιος χαίρεται,
αυτήν που ολοκαίνουρια παράτησα κοντά σ' ένα θάμνο άθελά μου.
Έσωσα όμως την ζωή μου. Τι με νοιάζει η ασπίδα μου εκείνη.
Χαλάλι. Καλύτερη θε ν' αγοράσω άλλη».
Το τέλος της εποχής των ηρώων μπορεί να έρχεται με τον Αρχίλοχο. ο πόλεμος όμως που θα συνεχίσει για αιώνες να απασχολεί την τέχνη είναι ο Τρωικός. Όπως τουλάχιστον μας λέει ο Βρετανός θεατρικός σκηνοθέτης Σερ Πίτερ Χολ.
«Ένας από τους λόγους για τον οποίο όλοι οι πολιτισμοί στην ιστορία ζουν, μεταφορικά, στη σκιά του Τρωικού Πολέμου είναι γιατί αντιπροσωπεύει την ίδια την ιδέα του πολέμου σαν όργανο κολοσσιαίων αλλαγών» είπε στην Eλληνική Yπηρεσία του BBC, o Σερ Πίτερ Χολ και συμπλήρωσε: «Αλλάζει τη δομή της οικογένειας. της κοινωνίας του πολιτισμού. Αλλάζει την ίδια την έννοια του έθνους και της εθνικότητας. Η Τροία θα εξακολουθεί να μας κυνηγά».
Ο Νικ Κέϊβ τραγουδά ακόμη και σήμερα το Mack the Knife από μια θεατρική παράσταση του Μπέρτολ Μπρεχτ. Τα έργα του, που για αρκετούς συνδέθηκαν με το τέλος της δημοκρατίας της Βαϊμάρης στη Γερμανία, την άνοδο του φασισμού και το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο παίζονται ακόμη σε ολόκληρο τον κόσμο.
Από τον πόλεμο του Αφγανιστάν ή του Ιράκ τι θα έχουμε να θυμόμαστε ρωτήσαμε τον Σερ Πίτερ Χολ;
«Δεν ξέρω... (γέλια). Δεν βλέπω ακόμη τίποτα. Είναι πολύ δύσκολο να πεις γιατί ακόμη ζούμε σε αυτή την εποχή».
Και εσείς ποια παράσταση θα θέλατε να σκηνοθετήσετε που θα μπορούσε να αντικατοπτρίσει τη σημερινή εποχή, ρωτήσαμε το μεγάλο Bρετανό σκηνοθέτη.
«Κάθε κλασικό έργο αν είναι ακόμη ζωντανό μπορεί να αντικατοπτρίσει την εποχή μας» είπε ο Σερ Πίτερ Χολ και συμπλήρωσε: «Αυτή την περίοδο, λόγου χάρη, ασχολούμαι με τρία έργα, την Ηλέκτρα, τον Ορέστη και την Ιφιγένεια εν Ταύροις που ελπίζω να τα ανεβάσω στην Επίδαυρο το 2004. Και θέλω να ανεβάσω αυτές τις παραστάσεις γιατί όλες αφορούν παιδιά του πολέμου. Αντικατοπτρίζουν τη δύσκολη εποχή που ζούμε και φυσικά το γεγονός ότι αναμένουμε πόλεμο. Ευχή μου είναι μέχρι την Επίδαυρο να μην έχει έρθει ο πόλεμος είναι πιθανότερο όμως ότι θα έχει». |
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2002 - 12:50 ('Ωρα Λονδίνου) ΟΗΕ: Ερευνες σε περιοχές που αναφέρονται στον Φάκελλο
|
Η πυρηνική μονάδα Αλ Κουάμ |
Οι επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ στο Ιρακ ξεκίνησαν ελέγχους σε περιοχές οι οποίες αναφέρονται στον Φάκελλο με τα όπλα που κατέθεσε η κυβέρνηση της Βαγδάτης το Σάββατο.
Στις εν λόγω τοποθεσίες βρίσκονται, συμφωνα με τον Φάκελλο, εγκαταστάσεις που φιλοξενούν το πυρηνικο πρόγραμμα του Ιρακ καθώς και μονάδες κατασκευής εξαρτημάτων για τους βαλλιστικούς πυραύλους.
Αντικείμενο επιθεωρήσης είναι κατ' αρχήν ενα συγκρότημα που αποκαλείται "Μονάδα Αποθήκευσης Στρητγικών Οπλων".
Σύμφωνα με τους επιθεωρητές, πρόκειται για μία από τις νέες εγκαταστάσεις οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στον Φάκελλο του Ιρακ.
Παράλληλα, ομάδα επιθεωρητών βρίσκεται από την Τρίτη στο Βορειο-Δυτικό Ιρακ, 400 χλμ. από την Βαδάτη, όπου βρίσκεται η μονάδα Αλ Κουάμ, η οποία πιστεύεται ότι στεγάζει μέρος του πυρηνικου προγράμματος του Ιράκ.
Ανάν: Ατυχές επεισόδιο
Ατυχείς χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, τους χειρισμούς του Συμβουλίου Ασφαλείας όσον αφορά στον φάκελο του Ιράκ για το οπλοστάσιό του.
Ο κ. Ανάν, σε ομιλία στη Νέα Υόρκη με αφορμή τη συμπλήρωση 70 ετών λειτουργίας της Παγκόσμιας Υπηρεσίας του BBC, εξέφρασε την ελπίδα για αποφυγή παρόμοιων λαθών στο μέλλον.
«Επί της ουσίας, ίσως η απόφαση να ήταν σωστή, αλλά ο τρόπος προσέγγισης και η εκτέλεσης αυτής ήταν λάθος. Ήταν ένα ατυχές επεισόδιο και ελπίζω να μην επαναληφθεί», τόνισε ο Κόφι Ανάν.
Πάντως, παρά τις έντονες αντιδράσεις για την παράδοση του μοναδικού ολοκληρωμένου αντιγράφου του φακέλου στις ΗΠΑ, οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ φαίνονται διατεθειμένοι να ξεχάσουν το επεισόδιο.
Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, ανακοίνωσε ότι αισιοδοξεί να έχει επιδοθεί συντομευμένη εκδοχή του φακέλου σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα.
«Ειλικρινά οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται στη μετάφραση του κειμένου» είπε ο επικεφαλής των επιθεωρητών.
Οι λόγοι της Ουάσιγκτον
Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η σπουδή της Ουάσιγκτον να αποκτήσει πρώτη την έκθεση οφείλεται στο ότι υπάρχουν στην έκθεση 33 σελίδες όπου κατονομάζονται λεπτομερώς οι προμηθευτές συστημάτων που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Ιράκ.
Δυτικές εταιρείες και κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που παραδοσιακά βοήθησαν τα προγράμματα του Ιράκ που η δημοσιοποίησή τους θα δημιουργούσε προβλήματα στην επικοινωνιακή πολιτική της Ουάσιγκτον.
Ο Μάικλ Ντόνοβαν, ειδικός αναλυτής του Κέντρου Αμυντικών Πληροφοριών στην Ουάσινγκτον, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, είπε ότι «σίγουρα υπάρχει μια σειρά Δυτικών κυβερνήσεων που δεν έχουν καθαρά χέρια στο θέμα του Ιράκ».
Αλλά αν και η εκτίμηση για ενδεχόμενες ανησυχίες της Ουάσιγκτον σχετικά με την αποκάλυψη ονομάτων είναι ρεαλιστική, εν τούτοις δεν είναι και η πιο πιθανή, εκτιμά ο αμερικανός αναλυτής.
«Τόσο οι επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ όσο και η Ουάσιγκτον ανησυχούσαν για το ενδεχόμενο να πέσουν στα χέρια άλλων κρατών τα μυστικά κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής και γι' αυτό το λόγο η έκθεση θα δοθεί αφού λογοκριθούν τα επίμαχα σημεία» είπε ο Μάικλ Ντόνοβαν. |
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2002 - 11:18 ('Ωρα Λονδίνου) Αντίστροφη μέτρηση για την Ολυμπιακή
|
Απόφαση καταπέλτης για την Ολυμπιακή |
Η Ολυμπιακή Αεροπορία θα κληθεί να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο 194 εκ. ευρώ, σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαικής Επιτροπής.
Σε συνέντευξη του στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, o Ζυλ Καντελέ, εκπρόσωπος της Επιτρόπου αρμοδίας για τις μεταφορές, Λογιόλα ντε Παλάθιο, τονίζει πως η σχετική απόφαση της Κομισιόν ελήφθη κατά πλειοψηφία με μία μόνο αρνητική ψήφο.
Στην επισήμανση ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αρνείται πως επιχορήγησε την Ολυμπιακή, ο κ. Καντελέ υπογραμμίζει:
"Η κρατική βοήθεια δεν αφορά μόνο στην παροχή χρημάτων. Μπορεί να έχει διαφορετικές μορφές, όπως παραδείγματος χάριν τη μείωση φορολογικών υποχρεώσεων ή των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση. Η Ολυμπιακή Αεροπορία κατέβαλε λιγώτερες εισφορές στο Ελληνικό Δημόσιο σε σχέση με τις ανταγωνίστριες εταιρείες κάτι που απαγορεύεται ρητά από την Κοινοτική νομοθεσία. Οι όροι που είχαν τεθεί για την κρατική βοήθεια προς την Ολυμπιακή Αεροπορία το 1998 δεν έγιναν καθόλου σεβαστοί δήλωvει ο Κοινοτικός Εκπρόσωπος. Πρόσθετει δε ότι η Ευρωπαική Επιτροπή θα ζητήσει από την Ελληνική Κυβέρνηση να λάβει, μέσα στους επόμενους δύο μήνες, όλα τα απαραίτητα μέτρα ωστε να ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφής των χρημάτων από την Ολυμπιακή. Αν δεν το πράξει αυτό η Ελληνική Κυβέρνηση, θα αναγκασθούμε να προσφύγουμε στο Ευρωπιακό Δικαστήριο" υπογραμμίζει ο Ζυλ Καντελέ, εκπρόσωπος της Επιτρόπου Λογιόλα ντε Παλάθιο.
Για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ολυμπιακής μετά την απόφαση αυτή ο κ. Καντελέ εκφράζει τις ανησυχίες της Κομισιόν
"Βεβαίως και ανησυχούμε για το μέλλον της Ολυμπιακής. Η απόφαση αυτή δεν μας ικανοποιεί. Ελήφθη με "βαρειά καρδιά". Ομως οι ειδικοί τονίζουν, εδώ και πολύ καιρό, ότι όλες οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργούν, θα πρέπει να εκσυγχρονισθούν εάν θέλουν να επιβιώσουν. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει ότι όλα τα κράτη-μέλη έχουν αποδεχθεί τις κοινοτικές δεσμεύσεις και να σεβασθεί την Κοινοτική νομοθεσία. Πως θα μπορέσουμε, τελικά, να πείσουμε τους Εθνικούς Αερομεταφορείς της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας οι οποίοι καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες για να επιβιώσουν δίχως κρατικές επιχορηγήσεις, ότι δεν λειτουργούμε με δύο μέτρα και δύο σταθμά." καταλήγει στην συνέντευξη του στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Επιτροπής.
|
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2002 - 07:48 ('Ωρα Λονδίνου) Προειδοποιήσεις Κάρτερ
|
Το 1978 ο Τζίμι Κάρτερ διαμεσολάβησε στην επίτευξη ειρήνης μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ |
Επιτεύγματα Κάρτερ | Διαμεσολάβησε στην υπογραφή της Συμφωνίας του Καμπ Ντέιβιντ το 1978 μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου
Έπεισε τον πρώην ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Ιλ Σουνγκ να αρχίσει συνομιλίες με τη Νότια Κορέα
Διαμεσολάβησε στην Αϊτή το 1994
Βοήθησε στην επίτευξη εκεχειρίας στη Βοσνία
Σε μια ιστορική επίσκεψη στην Κούβα το 2002 ζήτησε την έναρξη διαλόγου | Στα βήματα του Κόφι Ανάν, του Νέλσον Μαντέλα, του Γιασέρ Αραφάτ και πολλών άλλων προσωπικοτήτων ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, παρέλαβε το Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο του απενεμήθη τον Οκτώβριο.
Ο Τζίμι Κάρτερ παραλαμβάνοντας το βραβείο απηύθυνε μήνυμα ειρήνης και καταφέρθηκε σαφώς εναντίον της προοπτικής πολέμου στο Ιράκ.
«Είναι ολοφάνερο ότι οι παγκόσμιες προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με αφετηρία την ειρήνη, την αρμονία, με ισχυρές συμμαχίες και τη συναίνεση της διεθνούς κοινότητας. Παρά τις οποίες αδυναμίες, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μόνο ο ΟΗΕ μπορεί να πετύχει αυτούς τους σκοπούς», είπε ο Τζίμι Κάρτερ.
«Καταστροφικές συνέπειες»
Χωρίς να κατονομάσει το Ιράκ ή τις ΗΠΑ, ο Κάρτερ είπε ότι «η υιοθέτηση της αρχής του προληπτικού πολέμου από ισχυρές χώρες, μπορεί να δημιουργήσει προηγούμενο με καταστροφικές συνέπειες».
Η κυβέρνηση Τζορτζ Μπους, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, άλλαξε το αμυντικό δόγμα των ΗΠΑ , ώστε να είναι σε θέση να προχωρά σε προληπτική δράση πριν υλοποιηθεί η όποια απειλή εναντίον των ΗΠΑ.
Χάσμα πλουσίων και φτωχών
Ο πρώην πρόεδρος αναφέρθηκε και σειρά άλλων θεμάτων.
Χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον κόσμο «το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των φτωχών και των πλουσίων του πλανήτη».
Η διαφορά αυτή, είπε βρίσκεται στη ρίζα «των περισσότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κόσμος, όπως η πείνα, ο αναλφαβητισμός, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, οι βίαιες συγκρούσεις, και οι ασθένειες, που δεν έχουν λόγο να υπάρχουν, από τις παρασιτικές ασθένειες ως το HIV/ EITZ.» |
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2002 - 08:52 ('Ωρα Λονδίνου) Αίρεται η απαγόρευση Ερντογάν
|
Ανοίγει ο δρόμος για τον Ερντογάν |
Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε κατ' αρχήν την άρση της συνταγματικής απαγόρευσης, η οποία δεν επέτρεπε στον νικητή των εκλογών και ηγέτη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας.
Βουλευτές της κεντροαριστεράς αντιπολίτευσης μαζί με τους βουλευτές της κυβέρνησης τάχθηκαν υπέρ της εφαρμογής της εν λόγω απαγόρευσης μόνο σε όσους έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες και όχι για τις ιδεολογικές τους θέσεις, όπως συνέβη στην περίπτωση του Ερντογάν.
Ο ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είχε καταδικαστεί το 1988 για υποκίνηση θρησκευτικού μίσους λόγω μιας φιλοϊσλαμικής ομιλίας του.
Ο Ερντογάν εξέτισε ποινή φυλάκισης κατηγορούμενος για τις δημόσιες δηλώσεις του που είχαν κριθεί ότι προσέβαλαν τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.
Η εν λόγω μεταρρύθμιση συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο των αλλαγών που έχει υποδείξει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία ως προϋπόθεση για τον καθορισμό ημερομηνίας των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων στην Κοινότητα.
Η απόφαση αναμένεται να κυρωθεί επίσημα σε νέα ψηφοφορία την Τετάρτη. |
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2002 - 08:02 ('Ωρα Λονδίνου) Βαθαίνει η κρίση στη Βενεζουέλα
|
Ουρές στις τράπεζες για την απόσυρση των καταθέσεων |
Σε κατάσταση πανικού χιλιάδες πολίτες της Βενεζουέλας αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες της χώρας εν αναμονή επιδείνωσης της οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η εννιαήμερη απεργιακή κινητοποίηση της αντιπολίτευσης με αίτημα την αποχώρηση του προέδρου, Ούγκο Τσάβες από την εξουσία.
Και ενώ η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση εξετάζουν το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών, οι πολίτες της Βενεζουέλας εκδηλώνουν τη δυσφορία τους με διαδηλώσεις
Οι οπαδοί του προέδρου της Βενεζουέλας καταγγέλλουν ότι τα μέσα ενημέρωσης στηρίζουν την αντιπολίτευση.
Ο Γκιγέρμο Σουλουάγα, πρόεδρος της ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου Γκλομποβίζιον, υποστηρίζει ότι για την κατάσταση ευθύνεται ο Ούγκο Τσάβες.
«Δεν θέλουμε μια κομμουνιστική κυβέρνηση. Θέλουμε δημοκρατία. Δεν μπορούμε να μιλάμε για δημοκρατία όταν μια κυβέρνηση ελέγχει το Κογκρέσο, το Ανώτατο Δικαστήριο και όταν όλα αποφασίζονται εντός του Προεδρικού Μεγάρου», είπε ο Γκιγέρμο Σουλουάγα.
Η παραγωγή πετρελαίου έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας του μεγαλύτερου διυλιστηρίου έχει επιφέρει και οι παραγωγές του μαύρου χρυσού έχουν παραλύσει. |
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2002 - 06:56 ('Ωρα Λονδίνου) Ανάν: «Ατυχείς» οι χειρισμοί για τους φακέλους του Ιράκ
|
Παρά τις διπλωματικές αντιπαραθέσεις οι επιθεωρήσεις όπλων στο Ιράκ συνεχίζονται |
Ήταν ένα ατυχές επεισόδιο και ελπίζω να μην επαναληφθεί. | Κόφι Ανάν | Ατυχείς χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, τους χειρισμούς του Συμβουλίου Ασφαλείας όσον αφορά στον φάκελο του Ιράκ για το οπλοστάσιό του.
Ο κ. Ανάν, σε ομιλία στη Νέα Υόρκη με αφορμή τη συμπλήρωση 70 ετών λειτουργίας της Παγκόσμιας Υπηρεσίας του BBC, εξέφρασε την ελπίδα για αποφυγή παρόμοιων λαθών στο μέλλον.
«Επί της ουσίας, ίσως η απόφαση να ήταν σωστή, αλλά ο τρόπος προσέγγισης και η εκτέλεσης αυτής ήταν λάθος. Ήταν ένα ατυχές επεισόδιο και ελπίζω να μην επαναληφθεί», τόνισε ο Κόφι Ανάν.
Πάντως, παρά τις έντονες αντιδράσεις για την παράδοση του μοναδικού ολοκληρωμένου αντιγράφου του φακέλου στις ΗΠΑ, οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ φαίνονται διατεθειμένοι να ξεχάσουν το επεισόδιο.
Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, ανακοίνωσε ότι αισιοδοξεί να έχει επιδοθεί συντομευμένη εκδοχή του φακέλου σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα.
«Ειλικρινά οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται στη μετάφραση του κειμένου» είπε ο επικεφαλής των επιθεωρητών.
Οι λόγοι της Ουάσιγκτον
Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η σπουδή της Ουάσιγκτον να αποκτήσει πρώτη την έκθεση οφείλεται στο ότι υπάρχουν στην έκθεση 33 σελίδες όπου κατονομάζονται λεπτομερώς οι προμηθευτές συστημάτων που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Ιράκ.
Δυτικές εταιρείες και κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που παραδοσιακά βοήθησαν τα προγράμματα του Ιράκ που η δημοσιοποίησή τους θα δημιουργούσε προβλήματα στην επικοινωνιακή πολιτική της Ουάσιγκτον.
Ο Μάικλ Ντόνοβαν, ειδικός αναλυτής του Κέντρου Αμυντικών Πληροφοριών στην Ουάσινγκτον, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, είπε ότι «σίγουρα υπάρχει μια σειρά Δυτικών κυβερνήσεων που δεν έχουν καθαρά χέρια στο θέμα του Ιράκ».
Αλλά αν και η εκτίμηση για ενδεχόμενες ανησυχίες της Ουάσιγκτον σχετικά με την αποκάλυψη ονομάτων είναι ρεαλιστική, εν τούτοις δεν είναι και η πιο πιθανή, εκτιμά ο αμερικανός αναλυτής.
«Τόσο οι επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ όσο και η Ουάσιγκτον ανησυχούσαν για το ενδεχόμενο να πέσουν στα χέρια άλλων κρατών τα μυστικά κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής και γι' αυτό το λόγο η έκθεση θα δοθεί αφού λογοκριθούν τα επίμαχα σημεία» είπε ο Μάικλ Ντόνοβαν. |
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2002 - 05:27 ('Ωρα Λονδίνου) Κοπεγχάγη: Εν αναμονή
|
Η Κοπεγχάγη θα πρέπει να ολοκληρώσει τον τρέχοντα γύρο διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης |
H Κοπεγχάγη είναι το πιο σύνθετο πλέγμα διαπραγματεύσεων που έχουμε αντιμετωπίσει στην Κοινότητα | Τζακ Στρο, υπ. Εξωτερικών Βρετανίας | Μία ημέρα πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κοπεγχάγη, όπου θα επιχειρηθεί η μεγαλύτερη διεύρυνση στην ιστορία της Κοινότητας οι διαπραγματεύσεις αναμένονται σκληρές και η έκβασή τους άγνωστη καθώς πολλές είναι ακόμα οι εκκρεμότητες αλλά και οι διαφωνίες.
Στην Κύπρο, το Εθνικό Συμβούλιο μελετά το αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν και έχει ελπίδες για τα αποτελέσματα της συνόδου στην Κοπεγχάγη ενώ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, θα είναι πιθανότατα απών για λόγους υγείας.
Η Τουρκία θέλει την ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στους 15 ή 25 της Κοινότητας και η Ουάσινγκτον ζητάει την επίλυση όλου του πακέτου, ενώ αυτοί που θα έχουν το τελευταίο λόγο θα είναι οι 15 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως είπε χαρακτηριστικά την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, «η Κοπεγχάγη είναι το πιο σύνθετο πλέγμα διαπραγματεύσεων που έχουμε αντιμετωπίσει στην Κοινότητα». |
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2002 - 05:42 ('Ωρα Λονδίνου) «Πύραυλοι Σκουντ» στη Θάλασσα της Αραβίας
|
Το ΝΑΤΟ έχει ισχυρή παρουσία στη Θάλασσα της Αραβίας |
Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι δύο φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού της Ισπανίας ακινητοποίησαν φορτηγό πλοίο αγνώστου σημαίας στην Αραβική Θάλασσα και διεξάγουν έρευνες καθώς εντός του πλοίου βρέθηκαν πύραυλοι τύπου Σκουντ.
Δεν έχουμε ξεκαθαρίσει τον τελικό προορισμό του πλοίου | Σον Μακ Κόρμακ, Εκπρόσωπος Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Λευκού Οίκου | Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις το πλοίο απέπλευσε από τη Βόρειο Κορέα και είχε προορισμό την Υεμένη.
Ο ανταποκριτής του BBC στο Πεντάγωνο, Νικ Τσάιλντς, μεταδίδει ότι σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ομάδα ειδικών κλήθηκε να προσφέρει τις υπηρεσίες της μετά την ανακάλυψη του πραγματικού φορτίου του πλοίου.
Οι πύραυλοι ήσαν κρυμμένοι κάτω από 40 σάκους με τσιμέντο.
Στις αποθήκες βρέθηκαν πύραυλοι Σκουντ, κεφαλές και κινητήρες πυραύλου.
Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το πλοίο κατευθυνόταν προς το Ιράκ.
Ο συντάκτης του ΒBC για αμυντικά θέματα, Τζόναθαν Μάρκους, λέει ότι το περιστατικό θα φέρει εκ νέου στο προσκήνιο τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τη Βόρεια Κορέα και τη Μέση Ανατολή. |
|