Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-12-09

  1. H Aλ-Κάιντα ορκίζεται για «νέες επιθέσεις»
  2. Στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο φάκελος του Ιράκ
  3. Ερντογάν κατά Ευρωπαϊκής Ενωσης
  4. Στον ΟΗΕ ο φάκελος του Ιράκ
  5. Αρχισαν οι απολύσεις στην ΦΙΑΤ
  6. Συμφωνία κυβέρνησης-ανταρτών στην Ινδονησία
  7. Στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο φάκελλος του Ιράκ
  8. «Παιχνίδια Πολέμου»
  9. Κοστούνιτσα: «Είμαι ο πρόεδρος»
  10. Υποχώρηση της Τουρκίας για την ημερομηνία
  11. ΗΠΑ: Νέος Υπουργός Οικονομικών

Κυριακή 08 Δεκεμβρίου 2002 - 18:45 ('Ωρα Λονδίνου)
H Aλ-Κάιντα ορκίζεται για «νέες επιθέσεις»
 

Oι βομβιστές σκότωσαν 13 άτομα στο Ισραηλινής ιδιοκτησίας Hotel Paradise

Το δίκτυο της Αλ-Κάιντα απειλεί με νέες επιθέσεις κατά Ισραηλινών και αμερικανικών στόχων σε ανακοινωθέν στο οποίο το δίκτυο αναλαμβάνει την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις του περασμένου μήνα στην Κένυα, που στοίχισαν τη ζωή σε 13 άτομα.

«Η συμμαχία των Εβραίων Σταυροφόρων δεν θα είναι πουθενά ασφαλής από τις επιθέσεις των μαχητών», είπε ο εκπρόσωπος της Αλ-Κάιντα, Σουλεϊμάν Αμπού Γκαίθ, σε ακουστικό μήνυμα που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, που εδρεύει στο Κατάρ.

Ο Αμπού Γκαίθ, που θεωρείται βασικός ύποπτος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, προειδοποίησε ότι θα γίνουν περισσότερες και ευρύτερες επιθέσεις κατά αμερικανικών και εβραϊκών στόχων "από τη γη, τον αέρα και τη θάλασσα".


Ο Αμπού Γκαίθ είπε ότι η Αλ Καίντα είναι σε "καλύτερες συνθήκες"

«Θα κτυπήσουμε τα πιο ζωτικά κέντρα και θα πλήξουμε τις στρατηγικές επιχειρήσεις με όλη μας τη δύναμη», λέει το ανακοινωθέν.

Η Αλ-Κάιντα δεν αναλαμβάνει συνήθως ευθύνη για τις επιθέσεις, αλλά προτιμά να επαινεί αυτούς που τις πραγματοποίησαν.

Ωστόσο, ο Αμπού Γκαίθ λέει ότι τα μέλη του δικτύου είναι τώρα «σε καλύτερες συνθήκες και σε ισχυρότερη θέση για να το κάνουν».

Παρόλο που το ανακοινωθέν δεν μπορεί να πιστοποιηθεί άμεσα, αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το θεωρούν γνήσιο.

Το ανακοινωθέν, με ημερομηνία 6 Δεκεμβρίου, δημοσιεύτηκε και σε Ισλαμική ιστοσελίδα, μόλις μέρες αφότου η Αλ Καίντα ανέλαβε για πρώτη φορά ευθύνη για τις επιθέσεις στη Μομπάσα.

Δεκαέξι άτομα -- ανάμεσά τους και οι τρεις βομβιστές -- σκοτώθηκαν σε επίθεση στο ξενοδοχείο Paradise, το οποίο είναι ιδιοκτησία Ισραηλινών. Πυραυλική επίθεση κατά Ισραηλινού αεροσκάφους αστόχησε.


Δευτέρα 09 Δεκεμβρίου 2002 - 23:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο φάκελος του Ιράκ
 

Ο ογκώδης φάκελος του Ιράκ παραδώθηκε στη διεθνή κοινότητα

Αρχισε στον ΟΗΕ η μελέτη του φακέλλου με τα οπλα του Ιρακ που κατεθεσαν το Σάββατο αξιωματούχοι του καθεστώτος της Βαγδάτης.

Ο επικεφαλής των Επιθεωρητών Χανς Μπλίξ παρίστατο στην παράδοση του ογκώδους φακέλλου που αποτελείται από 12.000 σελίδες και εφθασε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών μετά απο μαραθώνια πτήση.

Κατ' αρχάς ο Χάνς Μπλίξ προανήγγειλε πως το περιεχομενο του φακέλλου αυτούσιο θα το έβλεπαν μόνο οι ειδικοί.

Λίγο αργότερα, με μια απρόβλεπτη απόφασή τους τα Ηνωμένα Έθνη επέτρεψαν, στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να έχουν πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο του φακέλλου.

Φάκελλος Ιράκ
Σύμφωνα με αξιωματούχους του Οργανισμού, η επίδοση του φακέλλου στις ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία και Κίνα, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, κρίθηκε απαραίτητη λόγω του ότι οι εν λόγω χώρες και εμπειρογνώμονες διαθέτουν και γνωρίζουν πως να διαφυλάξουν το άκρως απόρρητο περιεχόμενο του.

Την ίδια στιγμή στην Ουάσινγκτον, πολιτικοί κύκλοι και από τα δύο μεγάλα κόμματα, ζητούν από την κυβέρνηση Μπους να δώσει στην δημοσιότητα τα στοιχεία που λέει πως διαθέτει τα οποία αποδεικνύουν ότι το Ιράκ έχει στην κατοχή του όπλα μαζικής καταστροφής.

Η Βαγδάτη εξακολουθεί να αρνείται

Παρά τα στοιχεία που λένε ότι κατέχουν Ουάσινγκτον και Λονδίνο και τα οποία αποδεικνύουν, όπως ισχυρίζονται, την υπάρξη χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων στο Ιράκ, η Βαγδάτη εξακολουθεί να αρνείται την εκδοχή αυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΗΕ από τις 12.000 σελίδες του φακέλλου που κατετέθει το Σάββατο από την ιρακινή κυβέρνηση, μόνο 300 αναφέρονται σε όπλα μαζικής καταστροφής και αυτά τοποθετούνται χρονικά μετά το 1991.

Πάντως, αξιωματούχοι των ΗΕ, επισημαίνουν ότι η Βαγδάτη έχει υποβάλλει οκτώ παρόμοιους φακέλλους στο παρελθόν στους οποίους υπάρχουν ηθελημένες παραλήψεις και ψευδείς αναφορές


Δευτέρα 09 Δεκεμβρίου 2002 - 23:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Ερντογάν κατά Ευρωπαϊκής Ενωσης
 

Ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας εμφανίζεται επιθετικός απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξαπέλυσε ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Ερντογάν είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έδωσε ημερομηνία ένταξης σε έξι χώρες, που δεν πληρούσαν τα πολιτικά κριτήρια, προσθέτοντας ότι δεν μεταχειρίζεται με ισότητα την Τουρρία αρνούμενη να ορίσει ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεών της.

Τις δηλώσεις αυτές ο κ. Ερντογάν τις έκανε στη Δανία, όπου την Πέμπτη ξεκινάει το Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα κρίνει αν θα οριστεί ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Πάντως, σε συνέντευξη που παραχώρησε, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιασάρ Γιακίς άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η χώρα του να περιμένει άλλους έξι μήνες για να οριστεί ημερομηνία έναρξης των διαπργματεύσεων προκειμένου να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα.


Κυριακή 08 Δεκεμβρίου 2002 - 21:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Στον ΟΗΕ ο φάκελος του Ιράκ
 

Ιρακινός αξιωματούχος σφραγίζει τον φάκελο

Η Βαγδάτη προκαλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρουσιάσουν αποδείξεις ότι το Ιράκ διαθέτει ακόμη όπλα μαζικής καταστροφής.

«Αν έχουν αποδείξεις πρέπει να τις παρουσιάσουν. Οσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο», είπε ο Αμίρ αλ Σααντί, σύμβουλος του Σαντάμ Χουσείν, σε συνέντευξη τύπου στη Βαγδάτη.

Εν τω μεταξύ, η προ πολλού αναμενόμενη διακήρυξη των όπλων που διαθέτει η Βαγδάτη βρίσκεται στα Ηνωμένα Εθνη, στη Νέα Υόρκη, και στην έδρα της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, στη Βιέννη.


Γιατί παίζουν αυτό το παιχνίδι;
Aμίρ αλ Σααντί, σύμβουλος του Σαντάμ Χουσείν
Τα έγγραφα μεταφέρθηκαν αρχικά στην Κύπρο, όπου φορτώθηκαν σε άλλο αεροσκάφος.

Η Βαγδάτη υποστηρίζει ότι η διακήρυξη των 12.000 σελίδων δείχνει ότι δεν διαθέτει κανένα από τα όπλα μαζικής καταστροφής που την κατηγορούν ότι έχει η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο φάκελος θα φτάσει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών και όσα τμήματά του είναι στα Αραβικά θα μεταφραστούν ώστε να εξετάσουν τα έγγραφα ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών, των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρίτσαρντ Αρμιτάζ, έφτασε στην Ιαπωνία, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Ασία, με στόχο να αποσπάσει διεθνή υποστήριξη για την αμερικανική πολιτική έναντι του Ιράκ.

Ιστορικό ντοκουμένο

Ο κατάλογος που εκτός από τα έγγραφα έχει και μεγάλο αριθμόCD ROM, δεν αναφέρεται καθόλου σε όπλα μαζικής καταστροφής.

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Βαγδάτη, ο κατάλογος θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ιστορικό ντοκουμέντο το οποίο, εν πολλοίς, θα καθορίσει τις μελλοντικές εξελίξεις, αν, δηλαδή, θα προχωρήσουν οι ΗΠΑ σε πόλεμο ή αν το ζήτημα θα επιλυθεί δια της διπλωματικής οδού.

Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με άλλες χώρες για να πετύχουμε τον τελικό στόχο της διαφύλαξης της ειρήνης, διασφαλίζοντας ότι θα μπει φραγμός στα σχέδια του Σαντάμ Χουσείν που αναζητεί και συσσωρεύει όπλα μαζικής καταστροφής
Ανακοινωθέν Λευκού Οίκου

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Βαγδάτη, ο κατάλογος θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ιστορικό ντοκουμέντο το οποίο, εν πολλοίς, θα καθορίσει τις μελλοντικές εξελίξεις, αν, δηλαδή, θα προχωρήσουν οι ΗΠΑ σε πόλεμο ή αν το ζήτημα θα επιλυθεί δια της διπλωματικής οδού.

Λόγω του μεγέθους του καταλόγου, απαιτείται χρόνος ακόμη και για μια πρώτη ανάγνωση, επισημαίνουν αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοινωθέν στο οποίο αναφέρει ότι θα μελετήσει πόσο ακριβής είναι η διακήρυξη.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι η διακήρυξη περιέχει ό,τι το Ιράκ "ισχυρίζεται ότι είναι" κατάλογος των πυρηνικών, χημικών, και βιολογικών του προγραμμάτων.

«Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με άλλες χώρες για να πετύχουμε τον τελικό στόχο της διαφύλαξης της ειρήνης, διασφαλίζοντας ότι θα μπει φραγμός στα σχέδια του Σαντάμ Χουσείν που αναζητεί και συσσωρεύει όπλα μαζικής καταστροφής», αναφέρει το ανακοινωθέν.

Μεγάλη ποσότητα χημικών στην Φαλουγκά

Εν τω μεταξύ, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ που βρίσκονται στο Ιράκ συνεχίζουν τους ελέγχους τους.

Κατά την ένατη μέρα τους στο Ιράκ, οι ειδικοί στα βιολογικά και χημικά όπλα επισκέφθηκαν την περιοχή Φαλουγκά, βορειοδυτικά της Βαγδάτης.


Ο φάκελος φορτώνεται σε αεροσκάφος των Ηνωμένων Εθνών
Στη Φαλουγκά υπάρχουν τρία κτιριακά συγκροτήματα, όπου και στα τρία το Ιράκ κατασκεύαζε χημικά και βιολογικά όπλα στο παρελθόν.

Τα συγκροτήματα καταστράφηκαν εν μέρει κατά τον πόλεμο στον Περσικό το 1991, και αργότερα κατά την επιχείρηση "Αλεπού της Ερήμου", το 1998.

Τώρα στη Φαλουγκά κατασκευάζεται χλώριο και φαινόλη -- αλλά η CIA πιστεύει ότι η ποσότητά τους είναι πολύ μεγάλη και υπερβαίνει την πολιτική χρήση.

Στην Φαλουγκά κατασκευάζεται επίσης καστορέλαιο, που χρησιμοποιείται ως λιπαντικό φρένων αυτοκινήτων.

Ωστόσο το καστορέλαιο μπορεί να μετατραπεί σε τοξική ουσία και να αποτελέσει βιολογικό όπλο.


Δευτέρα 09 Δεκεμβρίου 2002 - 13:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Αρχισαν οι απολύσεις στην ΦΙΑΤ
 

Οι εργαζόμενοι επιφυλακτικοί με τις προθέσεις της εργοδοσίας

Το πρώτο κύμα απολύσεων ανακοινώνει η διοίκηση της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας ΦΙΑΤ.

Περίπου 5.600 εργαζόμενοι θα είναι οι παραλήπτες επιστολών οι οποίες θα τους ανακοινώνουν την προσωρινή τους απόλυση.

Συνολικά, η εταιρεία θα προβεί σε 8.000 απολύσεις.

Η διοίκηση της ΦΙΑΤ, επιμένει πως οι απολύσεις θα είναι προσωρινές έως ότου η εταιρεία ξεπεράσει τα οικονομικά της προβλήματα.

Πάντως, τα σωματεία των εργαζομένων της ΦΙΑΤ, εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για τις τελικές προθέσεις της εταιρείας


Δευτέρα 09 Δεκεμβρίου 2002 - 17:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Συμφωνία κυβέρνησης-ανταρτών στην Ινδονησία
 

Αυτονομιστές αντάρτες της Ινδονησίας

Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός υπεγράψαν η κυβέρνηση της Ινδονησίας και οι αυτονομιστές αντάρτες της επαρχίας Ασέχ.

Με την εξέλιξη αυτή τερματίζεται μια ένοπλη αντιπαράθεση που διαρκεί εδώ και τρείς δεκαετίες.

Η συμφωνία προβλέπει την αυτονόμιση της επαρχίας, την διεξαγωγή εκλογών και ταυτόχρονα τον πλήρη αφοπλισμό των ανταρτών.

Η Επαρχία Ασεχ χωροθετείται στο βόρειο άκρο της νήσου Σουμάτρα.

Η συμφωνία που υπεγράφη στην Γενεύη της Ελβετίας εξασφαλίσθηκε με την διαμεσολάβηση του Κέντρου Ανρύ Ντυνάν

Ωστόσο, ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή εκτιμά πως με τις συγκρούσεις ανταρτών και στρατού να συνεχίζονται σε καθημερινή βάση, είναι αμφίβολο αν τελικά εφαρμοσθεί η εν λόγω συμφωνία.


Δευτέρα 09 Δεκεμβρίου 2002 - 16:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο φάκελλος του Ιράκ
 


Αρχισε στον ΟΗΕ η μελέτη του φακέλλου με τα οπλα του Ιρακ που κατεθεσαν το Σάββατο αξιωματούχοι του καθεστώτος της Βαγδάτης.

Ο επικεφαλής των Επιθεωρητών Χανς Μπλίξ παρίστατο στην παράδοση του ογκώδους φακέλλου που αποτελείται από 12.000 σελίδες και εφθασε στην έδρα των ΗΕ μετά απο μαραθώνια πτήση.

Κατ' αρχάς ο Χάνς Μπλίξ προανήγγειλε πως το περιεχομενο του φακέλλου αυτούσιο θα το έβλεπαν μόνο οι ειδικοί.

Λίγο αργότερα, με μια απρόβλεπτη απόφασή τους τα Ηνωμένα Έθνη επέτρεψαν, στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να έχουν πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο του φακέλλου.

Φάκελλος Ιράκ
Σύμφωνα με αξιωματούχους του Οργανισμού, η επίδοση του φακέλλου στις ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία και Κίνα, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, κρίθηκε απαραίτητη λόγω του ότι οι εν λόγω χώρες και εμπειρογνώμονες διαθέτουν και γνωρίζουν πως να διαφυλάξουν το άκρως απόρρητο περιεχόμενο του.

Την ίδια στιγμή στην Ουάσινγκτον, πολιτικοί κύκλοι και από τα δύο μεγάλα κόμματα, ζητούν από την κυβέρνηση Μπους να δώσει στην δημοσιότητα τα στοιχεία που λέει πως διαθέτει τα οποία αποδεικνύουν ότι το Ιράκ έχει στην κατοχή του όπλα μαζικής καταστροφής.

Η Βαγδάτη εξακολουθεί να αρνείται

Παρά τα στοιχεία που λένε ότι κατέχουν Ουάσινγκτον και Λονδίνο και τα οποία αποδεικνύουν, όπως ισχυρίζονται, την υπάρξη χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων στο Ιράκ, η Βαγδάτη εξακολουθεί να αρνείται την εκδοχή αυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΗΕ από τις 12.000 σελίδες του φακέλλου που κατετέθει το Σάββατο από την ιρακινή κυβέρνηση, μόνο 300 αναφέρονται σε όπλα μαζικής καταστροφής και αυτά τοποθετούνται χρονικά μετά το 1991.

Πάντως, αξιωματούχοι των ΗΕ, επισημαίνουν ότι η Βαγδάτη έχει υποβάλλει οκτώ παρόμοιους φακέλλους στο παρελθόν στους οποίους υπάρχουν ηθελημένες παραλήψεις και ψευδείς αναφορές


Δευτέρα 09 Δεκεμβρίου 2002 - 05:50 ('Ωρα Λονδίνου)
«Παιχνίδια Πολέμου»
 

Ενισχύεται η παρουσία Αμερικανών στρατιωτών στον Περσικό Κόλπο

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εντείνουν τις προετοιμασίες τους για ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράκ με μεγάλη στρατιωτική άσκηση στο Κατάρ του Περσικού Κόλπου.

Η Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων με συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών και υπό την επίβλεψη του στρατηγού Τόμι Φρανκς που θα αναλάβει την διοίκηση της στρατιωτικής εκστρατείας κατά του Ιράκ δοκιμάζει την ετοιμότητα της στις επικοινωνίες.

Η άσκηση πραγματοποιείται με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το Πεντάγωνο διαψεύδει ότι συνδέεται με το Ιράκ.

Πάντως σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Independent που επικαλείται επίσημες αμερικανικές πηγές, περίπου 60 χιλιάδες αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Μόνο στο Κουβέιτ ο αριθμός τους διπλασιάσθηκε τις τελευταίες εβδομάδες και έχει φτάσει στους 12 χιλιάδες στρατιώτες.

Αυτόπτες μάρτυρες εκεί - σύμφωνα πάντα με τη βρετανική εφημερίδα - λένε ότι το Κουβέιτ έχει μετατραπεί σε αμερικανικό στρατόπεδο.

Να σημειωθεί ότι ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσεϊν με πρόσφατό μήνυμά του κάλεσε το λαό του Κουβέιτ να εξεγερθεί ενάντια στην παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα τους.


Δευτέρα 09 Δεκεμβρίου 2002 - 08:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Κοστούνιτσα: «Είμαι ο πρόεδρος»
 

O κ. Κοστούνιτσα υποστηρίζει ότι αρκετοί από τους εγγεγραμμένοι έχουν πεθάνει

Ο νικητής των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στη Σερβία Βόισλαβ Κοστούνιτσα αρνήθηκε ότι και αυτή η εκλογική διαδικασία είναι άκυρη επειδή το ποσοστό προσέλευσης δεν έφτασε το 50%.

Ο κ Κοστούνιτσα υποστηρίζει ότι στους εκλογικούς καταλόγους συμπεριλαμβάνονται άτομα που έχουν πεθάνει ή έχουν μεταναστεύσει και ως εκ τούτου η νίκη του θα πρέπει να αναγνωριστεί.


Ο Κοστούνιτσα υποστηρίζει ότι οι εκλογική διαδικασία είναι έγκυρες
Ο ίδιος έχει προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

Οι αρχικές εκλογές του Οκτωβρίου είχαν επίσης ακυρωθεί λόγω χαμηλής προσέλευσης. Ο κ Κουστούνιστα παραμένει πρόεδρος της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας- θέση που θα καταργηθεί σε λίγες εβδομάδες με τη διάλυση της Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με την εφορευτική επιτροπή μόνο το 45% ψήφισε -- το ίδιο ποσοστό με τον Οκτώβριο.

Ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, πήρε το 58% των ψήφων και προηγείται των αντιπάλων του, που και οι δύο είναι σκληροπυρηνικοί εθνικιστές: ο Βόισλαβ Σέσελι, που έχει την υποστήριξη του πρώην Γιουγκοσλάβου προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, και ο Βόρισλαβ Πέλεβιτς.

Ο νυν πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, μπορεί να παραμείνει στο αξίωμά του μέχρι τον Ιανουάριο, και, αν χρειαστεί, να αντικατασταθεί από εν ενεργεία πρόεδρο, ωστόσο οι Σέρβοι αναλυτές εκτιμούν ότι μετά τη δεύτερη συναπτή αποτυχία του θα γίνει συντονισμένη επίθεση από τους πολιτικούς του αντιπάλους να ρίξουν την κυβέρνησή του.


Δευτέρα 09 Δεκεμβρίου 2002 - 12:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Υποχώρηση της Τουρκίας για την ημερομηνία
 

Νέος κύκλος επαφών του Ταγίπ Ερντογάν στην Ευρώπη

Καθώς, έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης η οποία θα αποφασίσει την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκική κυβέρνηση δηλώνει πως δέχεται εξάμηνη παράταση για τον καθορισμό μιας συγκέκριμενης ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

Στην σχετική δήλωση προβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιασάρ Γιακίς, σε συνέντευξη του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Ραντικάλ.

Συγκεκριμένα ο κ. Γιακίς λέει πως η κυβέρνηση του είναι διατεθειμένη να περιμένει έξη μήνες, έως τον Ιούνιο του 2003, για τον καθορισμό μιας συγκεκριμένης ημερομηνίας εναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Τακτική υποχώρηση

Η δήλωση του τούρκου αξιωματούχου καθώς και η εκτίμιση που εξέφρασε, νωρίτερα, ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν πως οι πιθανότητες καθορισμού συγκεκριμένης ημερομηνίας στην Σύνοδο της Κοπεγχάγης είναι 50%, υποδηλώνουν πως η Άγκυρα δεν πιστεύει ότι το αίτημα της θα γίνει αποδεκτο στην Κοπεγχάγη και επιχειρεί τώρα ενα διπλωματικό ελιγμό για να διασώσει την αξιοπιστία της, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές στις Βρυξέλλες και την Άγκυρα.

Η δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών έχει ιδιαίτερη βαρύτητα αφού γίνεται την στιγμή που η τουρκική διπλωματία, με προεξάρχοντα τον άτυπο ηγέτη της χώρας, τον Ταγίπ Ερντογάν εντείνουν τις διεθνείς επαφές τους, λιγα εικοσιτετράωρα πριν την Κοπεγχάγη.

Καταγέλλει ο Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Ευρωπαική Ενωση για υποκρισία και προκατάληψη έναντι της υποψηφιότητας της Τουρκίας.

"Η επιφύλαξη με την οποία αντιμετωπίζει η Ευρωπαική Ενωση την Τουρκία υποδηλώνει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά τα οποία διέπουν την πολιτική της. Αν η Τουρκία δεν πληρεί τα κριτήρια ένταξης γιατί να τα πληρούν οι υπόλοιπες χώρες που περιμένουν να πάρουν το χρίσμα της ένταξης" τόνισε σε συνέντευξη του στην Κοπενχάγη, ο Ταγίπ Ερντογάν.

Απαντώντας, η Δανική Προεδρία, απέρριψε τόν ισχυρισμό του Τουρκου πολιτικού, υπογραμμίζοντας πως μπορείμεν η Τουρκία να έχει προβεί σε μεταρρυθμίσεις σε πολιτικό κιαι οικονομικό επίπεδο άλλα απέχει πολύ από του να πληρεί τα κριτήρια ένταξης.

Αργά το βράδυ, ο Ταγιπ Ερντογάν θα μεταβεί για ολιγόωρη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον όπου αναμένεται να συναντηθεί και με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

Ο κ. Ερντογάν θα επιστρέψει εκ νέου στην Κοπεγχάγη την Τετάρτη για να παρευρεθεί στην Σύνοδο Κορυφής.


Δευτέρα 09 Δεκεμβρίου 2002 - 12:55 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ: Νέος Υπουργός Οικονομικών
 

Ο νέος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ

Στον διορισμό του νέου Υπουργού Οικονομικών, προχώρησε σήμερα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορζ Μπους.

Πρόκειται για τον Τζον Σνόου, ιδιοκτήτη μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες μεταφορών στις ΗΠΑ.

Ο κ. Σνόου αναλαμβάνει το Υπουργείο Οικονομικών μετά την αναγκαστική παραίτηση του πρώην Υπουργου Πωλ Ο' Νήλ το Σάββατο.

Ο κ. Ο΄Νηλ απεπεμφθει, ουσιαστικά, από τον ίδιο τον Πρόεδρο Μπους λόγω της "χαλαρής" αντιμετώπισης των οικονομικών σκανδάλων στα όποία ενέχονται μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Η αντικατάσταση του κ. Ο'Νηλ και του βασικού οικονομικού του συμβούλου, κρίθηκε απαραίτητη από τον Λευκό Οίκο, μετά τις πρόσφατες δημοσκοπίσεις που δείχνουν μια δυσαρέσκεια των πολιτών προς την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μπους.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.