Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-12-06

  1. Το Ιράκ «θα παραδώσει φάκελο - μαμούθ»
  2. Άγκυρα: Απορρίπτει τη γαλλογερμανική πρόταση
  3. Γάζα: Οργή για την ισραηλινή επιδρομή
  4. Ομαδικός τάφος στην Ακτή Ελεφαντοστού
  5. Παραλύει από απεργία η Βενεζουέλα
  6. Τσετσένος ηγέτης ζητά άσυλο στη Βρετανία
  7. Σε πύρινο κλοιό το Σίδνεϊ
  8. Απορρίπτει το γαλλο-γερμανικό σχέδιο η Αγκυρα
  9. Γάζα: Οργή για την ισραηλινή επιδρομή
  10. Στο 6% η ανεργία στις ΗΠΑ
  11. ΗΠΑ: Παραιτείται ο υπουργός Οικονομικών
  12. Γαλλογερμανική προσφορά στην Άγκυρα
  13. Λονδίνο: Αίσιο τέλος σε δίωρη ομηρία
  14. Ομοσπονδιακό μοντέλο διακυβέρνησης στη Σρι Λάνκα
  15. Γάζα: Δέκα θύματα μετά από ισραηλινή επιδρομή
  16. ΗΠΑ: Παραιτείται ο υπουργός Οικονομικών
  17. Βενεζουέλα: Ένοπλες δυνάμεις κατά απεργών
  18. Εννέα νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας από Ισραηλινή επιδρομή
  19. Πιθανός τρομοκρατικός στόχος η Τουρκία

Παρασκευή 06 Δεκεμβρίου 2002 - 19:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Ιράκ «θα παραδώσει φάκελο - μαμούθ»
 

Επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη, πριν αναχωρήσουν για μία ακόμα αποστολή

Ο πρέσβης του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη, Μοχάμεντ Αλ Ντούρι, επιβεβαίωσε ότι η χώρα του θα παραδώσει στους επιθεωρητές όπλων που βρίσκονται στη Βαγδάτη φάκελο με το οπλοστάσιο που διαθέτει το Σάββατο, μία ημέρα πριν την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας.

Ο σχετικός κατάλογος προβλέπεται να είναι έκτασης τουλάχιστον δέκα χιλιάδων σελίδων, και αναμένεται να φτάσει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών την Κυριακή.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ προειδοποίησε ότι κατόπιν θα χρειαστεί κάποιο μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε ο φάκελος να προετοιμαστεί πριν παραδωθεί στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Κάτοικοι της Βαγδάτης περνούν μπροστά από γιγαντοαφίσα του Σαντάμ Χουσεΐν

Ο κ. Μπλιξ είπε ότι οι επιθεωρητές όπλων θα εξετάσουν το περιεχόμενο της πολυσέλιδης διακήρυξης για να βρουν τυχόν ευαίσθητες πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν στο έργο τους.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι την Κυριακή η Βαγδάτη υποχρεούται να καταθέσει στα Ηνωμένα Έθνη αναλυτικό κατάλογο για τα προγράμματα πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων που διαθέτει, σύμφωνα με το ψήφισμα 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Πιέσεις ΗΠΑ προς επιθεωρητές»

Στο μεταξύ σύμφωνα με την εφημερίδα Times της Νέας Υόρκης, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους ασκούν πιέσεις στους επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών να εντοπίσουν τους Ιρακινούς επιστήμονες που συμμετέχουν στα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας και να τους μεταφέρουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εκεί θα τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο με αντάλλαγμα πληροφορίες που ίσως έχουν στη διάθεσή τους για τα όπλα μαζικής καταστροφής του ιρακινού καθεστώτος, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Οι Times της Νέας Υόρκης γράφουν ότι οι πιέσεις των Αμερικανών αξιωματούχων - μέχρι στιγμής τουλάχιστον - δεν έχουν επιτύχει καθώς ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, κ. Μπλιξ, υποστηρίζει σθεναρά ότι οι επιθεωρητές δεν έχουν το δικαίωμα να «απαγάγουν» ουσιαστικά του Ιρακινούς επιστήμονες.


Παρασκευή 06 Δεκεμβρίου 2002 - 17:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Άγκυρα: Απορρίπτει τη γαλλογερμανική πρόταση
 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει ότι η χώρα του ικανοποιεί τα κριτήρια της ένταξης

Στην Τουρκία ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέρριψε κατηγορηματικά το γαλλογερμανικό σχέδιο, που προβλέπει έναρξη των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ το 2005.

Μιλώντας στη τουρκική τηλεόραση ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Άγκυρα.

«Η Τουρκία περιμένει περισσότερο από 40 χρόνια για αυτή την ευκαιρία και δεν θα συγχωρέσει άλλη καθυστέρηση», είπε ο κ. Ερντογάν.


Εάν επιβάλλετε νέα καθυστέρηση στην Τουρκία που περιμένει αυτή τη στιγμή 40 χρόνια, η ιστορία δεν θα σάς συγχωρήσει
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Και πρόσθεσε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα εντείνει τις προσπάθειες της για να πείσει τη Γαλλία και τη Γερμανία να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους.

Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα διεύρυνσης, Ζαν Κριστόφ Φιλορί, φάνηκε να αποκλείει προσδιορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι οι αρχές και οι όροι που ισχύουν για όλα τα υποψήφια προς ένταξη κράτη θα πρέπει να εφαρμοσθούν και στη περίπτωση της Τουρκίας», είπε ο κοινοτικός αξιωματούχος.

«Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις μόνο με τις υποψήφιες χώρες που ικανοποιούν τους πολιτικούς όρους που έχουμε θέσει... αυτό δεν ισχύει για τη Τουρκία», είπε ο κύριος Φιλορί.


Παρασκευή 06 Δεκεμβρίου 2002 - 18:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Γάζα: Οργή για την ισραηλινή επιδρομή
 

Εξοργισμένοι Παλαιστίνιοι μεταφέρουν τη σορό θύματος ζητώντας εκδίκηση

Στη Μέση Ανατολή χιλιάδες εξοργισμένοι Παλαιστίνιοι κατέβηκαν στους δρόμους της Γάζας, συμμετέχοντας στις κηδείες των δέκα θυμάτων της χθεσινής επιδρομής του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μπουρέιτζ.

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών λένε ότι ερευνούν το συμβάν αλλά σύμφωνα με τις πρώτες τους πληροφορίες οκτώ από τα δέκα θύματα της ισραηλινής επίθεσης ήταν άμαχοι πολίτες, και δύο ήταν ένοπλα μέλη των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.


Το πλήθος των συγκεντρωμένων ζητούσε εκδίκηση

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ορισμένα από τα θύματα σκοτώθηκαν από θραύσματα οβίδας προερχόμενης από τεθωρακισμένο.

Αλλά το Ισραήλ λέει ότι πέντε τουλάχιστον από τους νεκρούς ήταν ένοπλα μέλη της οργάνωσης Χαμάς, που σκοτώθηκαν σε σφοδρή ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και σε Παλαιστίνιους ενόπλους.

Το χρονικό της εισβολής

Τουλάχιστον δέκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μετά από την ισραηλινή επιδρομή στον πυκνοκατοικημένο προσφυγικό καταυλισμό, στη Λωρίδα της Γάζας.

Περίπου 40 τεθωρακισμένα άρματα μάχης και ισραηλινά ελικόπτερα εισέβαλαν σε παλαιστινιακό καταυλισμό, αναζητώντας έναν Παλαιστίνιο βομβιστή αυτοκτονίας.

Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν όταν ένα βλήμα εξερράγη, καταστρέφοντας ένα κτίριο του καταυλισμού.

Το σπίτι του βομβιστή αυτοκτονίας που αναζητούσαν οι ισραηλινές δυνάμεις κατεστράφη.

Πιστεύεται ότι αυτός ήταν μέλος της οργάνωσης «Ισλαμικός Ιερός Πόλεμος», η οποία ανέλαβε την ευθύνη για μία πρόσφατη επίθεση εναντίον ισραηλινού σκάφους.

Οι ισραηλινές δυνάμεις απεχώρησαν μετά την ολοκλήρωση των επιχειρήσεών τους αποχώρησαν από την περιοχή.


Παρασκευή 06 Δεκεμβρίου 2002 - 18:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Ομαδικός τάφος στην Ακτή Ελεφαντοστού
 

Κυβερνητικές δυνάμεις κατευθύνονται προς την πόλη Μαν

Στην Ακτή Ελεφαντοστού μετά από σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών, Γάλλοι στρατιώτες ανακάλυψαν ομαδικό τάφο σε πόλη της δυτικοαφρικανικής αυτής χώρας.

Οι Γάλλοι είπαν ότι δεν έχουν πληροφορίες για το ποιός φέρει την ευθύνη για τα θύματα που έχουν ταφεί στον ομαδικό τάφο, αμέσως όμως μετά τη σχετική ανακοίνωση οι δύο αντίπαλες παρατάξεις άρχισαν τις αλληλοκατηγορίες.

Οι σοροί των πτωμάτων ανασύρθηκαν από τάφο πλάτους περίπου 30 μέτρων και βάθους 2 μέτρων.

Κάτοικοι διαφεύγουν από τη χώρα προς τη γειτονική Λιβερία

Στο μεταξύ στις βόρειες περιοχές της χώρας ομάδα ενόπλων προσπαθεί να στρατολογήσει πολλούς νέους και νέες στις τάξεις των ανταρτών.

Η Ακτή του Ελεφαντοστού ήταν η πιό πλούσια χώρα της Δυτικής Αφρικής , μετά όμως τη στάση στο στράτευμα και τις συγκρούσεις που ξέσπασαν πρίν από τρείς μήνες, ορισμένοι διπλωματές εκτιμούν ότι υπάρχει κίνδυνος η χώρα να οδηγηθεί στην αναρχία και η κρίση να επεκταθεί στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε.


Παρασκευή 06 Δεκεμβρίου 2002 - 18:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Παραλύει από απεργία η Βενεζουέλα
 

Οπαδοί της αντιπολίτευσης που εμποδίστηκαν να πλησιάσουν τα κεντρικά γραφεία της κρατικής εταιρείας πετρελαίων

Στη Βενεζουέλα μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις διεξάγονται για πέμπτη ημέρα, καθώς η χώρα έχει παραλύσει ως αποτέλεσμα της απεργίας στον κρίσιμο κλάδο των πετρελαιοειδών.

Καθώς οι διαδηλωτές εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, οι αξιωματούχοι των κρατικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας πετρελαίου παραδέχθηκαν ότι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους από τα συμβόλαια παράδοσης μαύρου χρυσού.

Η πετρελαϊκή βιομηχανία συνεισφέρει το 80% από τις εξαγωγές της Βενεζουέλας και συμβάλει κατά το ήμισυ στα έσοδα του κρατικού προυπολογισμού.

Κατηγορίες εναντίον του προέδρου

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλουν τον πρόεδρο της χώρας, Ούγκο Τσάβες, για οικονομική κακοδιαχείριση και αυταρχική διακυβέρνηση, και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ζητώντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή του ή όχι στο αξίωμά του.

Από την άλλη πλευρά υποστηρικτές του προέδρου πραγματοποιούν αντιδιαδηλώσεις και προσπαθούν να εμποδίσουν την πρόσβαση οπαδών της αντιπολίτευσης στα γραφεία της κρατικής εταιρείας πετρελαιοειδών.

Διαδήλωση υποστηρικτών του προέδρου Τσάβες

Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι ενώ η απεργία τις πρώτες ημέρες δεν είχε μεγάλη επιτυχία, εντούτοις αρχίζει να επηρρεάζει μέρα με τη μέρα δυσμενέστατα την οικονομική σταθερότητα της χώρας.

Η πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας υπολειτουργεί καθώς οι κυβερνήτες δεξαμενοπλοίων έριξαν άγκυρα και αρνούνται να παραδώσουν τα φορτία που μεταφέρουν.

Και καθώς η Βενεζουέλα προμηθεύει το 1/8 των ποσοτήτων πετρελαίου που χρειάζεται η αμερικανική οικονομία, η απεργία του κλάδου έχει προκαλέσει αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού στις διεθνείς αγορές - κατά μισό δολάριο την Πέμπτη.

Προσπάθειες διαμεσολάβησης

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών εντείνει τις προσπάθειές του να μεσολαβήσει μεταξύ της κυβέρνησης Τσάβες και της αντιπολίτευσης με σκοπό την επίλυση της κρίσης.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Σεζάρ Γκαβίρια, που ήδη είχε συμμετάσχει στις σχετικές συνομιλίες κυβέρνησης - αντιπολίτευσης, είπε ότι θα προσπαθήσει να φέρει τις δύο πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου.


Παρασκευή 06 Δεκεμβρίου 2002 - 17:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Τσετσένος ηγέτης ζητά άσυλο στη Βρετανία
 

Ο ηγέτης των Τσετσένων, Αχμέντ Ζακάγιεφ

Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε στο αεροδρόμιο Χήθροου του Λονδίνου το ηγετικό στέλεχος των Τσετσένων αυτονομιστών, Αχμέντ Ζακάγιεφ, ο οποίος κατηγορείται από τις ρωσικές αρχές για ένοπλη εξέγερση, κατά συρροή δολοφονίες και απαγωγές.

Λίγα λεπτά όμως μετά τη σύλληψή του, η γνωστή ηθοποιός Βανέσα Ρεντγκρέηβ, που συνόδευε τον κ. Ζακάγιεφ στην πτήση από την Κοπεγχάγη, κατέβαλε χρηματική εγγύηση 50 χιλιάδων στερλινών, πετυχαίνοντας έτσι την απελευθέρωσή του.

Ο κ. Ζακάγιεφ κλήθηκε να παρουσιαστεί την επόμενη Τετάρτη σε δικαστήριο του Λονδίνου, όταν και θα αρχίσει η εκδίκαση του σχετικού αίτημα της Μόσχας, για έκδοση του.

Ο κ. Ζακάγιεφ που είναι προσωπικός απεσταλμένος του εξόριστου Τσετσένου ηγέτη Ασλάν Μασκάντοφ, αφίχθη στη Βρετανία από τη Δανία, όπου τελούσε υπό κράτηση για ένα μήνα.

Η αναχώρηση του από τη Δανία έγινε μετά την άρνηση των τοπικών αρχών να τον παραδώσουν στις Ρωσικές αρχές, οι οποίες τον θεωρούν ιθύνοντα νου της πρόσφατης κατάληψης του θεάτρου της Μόσχας από ένοπλους Τσετσένους.


Παρασκευή 06 Δεκεμβρίου 2002 - 17:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε πύρινο κλοιό το Σίδνεϊ
 

Οι πυρκαγιές είναι μεγαλύτερες απ' αυτές του περασμένου Δεκεμβρίου

Χιλιάδες πυροσβέστες και απεγνωσμένοι κάτοικοι δίνουν τη μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών που απειλούν τα προάστια του Σίντεϊ.

Παρά τη βροχή και την πτώση της θερμοκρασίας χθες το βράδυ, οι ισχυροί άνεμοι ενισχύουν την ένταση της φωτιάς που μαίνεται βόρεια, νότια και ανατολικά της πόλης.

Ογδόντα ειδικά αεροσκάφη που έχουν τεθεί στην υπηρεσία των πυροσβεστών έρριξαν τεράστιες ποσότητες νερού στις περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί οι πυρκαγιές, αλλά πρός παρόν η φωτιά παραμένει εκτός ελέγχου.

Λόγω των πυρκαγιών 30 κατοικίες στα περίχωρα του Σίδνεϊ έχουν καταστραφεί.

Ενας άνδρας , μεγάλης ηλικίας , κάηκε ζωντανός σε τροχόσπιτο στη Maroota, βόρεια του Σίντεϊ.

Την Τετάρτη ένας άλλος άνδρας , ηλικίας 73 ετών , λόγω της φωτιάς που απειλούσε το σπίτι του, υπέστη καρδιακή προσβολή και εξέπνευσε .

Ο αριθμός των νεκρών μέχρι στιγμής ανέρχεται σε δύο.


Παρασκευή 06 Δεκεμβρίου 2002 - 15:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Απορρίπτει το γαλλο-γερμανικό σχέδιο η Αγκυρα
 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει ότι η χώρα του ικανοποιεί τα κριτήρια της ένταξης

Ο ηγέτης της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε κατηγορηματικά το γαλλο-γερμανικό σχέδιο το οποίο προβλέπει την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ το 2005.

Μιλώντας στη τουρκική τηλεόραση ο κύριος Ερντογάν δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Αγκυρα.

"Η Τουρκία περιμένει περισσότερο από 40 χρόνια για αυτή την ευκαιρία και δεν θα συγχωρέσει άλλη καθυστέρηση", είπε ο κύριος Ερντογάν που πρόσθεσε πάντως ότι η τουρκική κυβέρνηση θα εντείνει τις προσπάθειες της για να πείσει τη Γαλλία και τη Γερμανία να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Ενωσης για την διεύρυνση, Ζαν Κριστόφ Φιλορί, φάνηκε να αποκλείει προσδιορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία στην Συνοδο της Κοπεγχάγης.

"Η Ευρωπαική Επιτροπή θεωρεί ότι οι αρχές και οι όροι που ισχύουν για όλα τα υποψήφια προς ένταξη κράτη θα πρέπει να εφαρμοσθούν και στη περίπτωση της Τουρκίας. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις μόνο με τις υποψήφιες χώρες που ικανοποιούν τους πολιτικούς όρους που έχουμε θέσει.....Αυτό δεν ισχύει για τη Τουρκία......", είπε ο κύριος Φιλορί.





Παρασκευή 06 Δεκεμβρίου 2002 - 15:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Γάζα: Οργή για την ισραηλινή επιδρομή
 

Ηλικιωμένη απομακρύνεται από τα ερείπια του σπιτιού της στη Λωρίδα της Γάζας

Στη Μέση Ανατολή χιλιάδες εξοργισμένοι Παλαιστίνιοι κατέβηκαν στους δρόμους της Γάζας, συμμετέχοντας στις κηδείες των δέκα θυμάτων της χθεσινής επιδρομής του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μπουρέιτζ.

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών λένε ότι ερευνούν το συμβάν αλλά σύμφωνα με τις πρώτες τους πληροφορίες οκτώ από τα δέκα θύματα της ισραηλινής επίθεσης ήταν άμαχοι πολίτες, και δύο ήταν ένοπλα μέλη των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.


Το πλήθος των συγκεντρωμένων ζητούσε εκδίκηση

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ορισμένα από τα θύματα σκοτώθηκαν από θραύσματα οβίδας προερχόμενης από τεθωρακισμένο.

Αλλά το Ισραήλ λέει ότι πέντε τουλάχιστον από τους νεκρούς ήταν ένοπλα μέλη της οργάνωσης Χαμάς, που σκοτώθηκαν σε σφοδρή ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και σε Παλαιστίνιους ενόπλους.

Το χρονικό της εισβολής

Τουλάχιστον δέκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μετά από την ισραηλινή επιδρομή στον πυκνοκατοικημένο προσφυγικό καταυλισμό, στη Λωρίδα της Γάζας.

Περίπου 40 τεθωρακισμένα άρματα μάχης και ισραηλινά ελικόπτερα εισέβαλαν σε παλαιστινιακό καταυλισμό, αναζητώντας έναν Παλαιστίνιο βομβιστή αυτοκτονίας.

Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν όταν ένα βλήμα εξερράγη, καταστρέφοντας ένα κτίριο του καταυλισμού.

Το σπίτι του βομβιστή αυτοκτονίας που αναζητούσαν οι ισραηλινές δυνάμεις κατεστράφη.

Πιστεύεται ότι αυτός ήταν μέλος της οργάνωσης «Ισλαμικός Ιερός Πόλεμος», η οποία ανέλαβε την ευθύνη για μία πρόσφατη επίθεση εναντίον ισραηλινού σκάφους.

Οι ισραηλινές δυνάμεις απεχώρησαν μετά την ολοκλήρωση των επιχειρήσεών τους αποχώρησαν από την περιοχή.


Παρασκευή 06 Δεκεμβρίου 2002 - 16:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Στο 6% η ανεργία στις ΗΠΑ
 

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις περιορίζουν τις θέσεις εργασίας

Ο αριθμός των Αμερικανών που έχουν εγγραφεί στα μητρώα ανέργων αναζητώντας εργασία έχει αυξηθεί κατά 0,3%, γεγονός που εκπλήσσει τους οικονομικούς αναλυτές.

Το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ από 5,7% που ήταν το μήνα Οκτώβριο, με βάση τα νέα στατιστικά στοιχεία για το μήνα Νοέμβριο έχει ανέλθει στο επίπεδο του 6% του εργατικού δυναμικού.

Οι οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι το ποσοστό των ανέργων στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δεν επρόκειτο να ξεπεράσει το 5,8%.

Όμως τον περασμένο μήνα οι αμερικανικές επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν να απολύσουν περίπου 40.000 εργαζόμενους.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό απολύσεων από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Αντίθετα οι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι το μήνα Νοέμβριο θα γίνονταν 38.000 νέες προσλήψεις.


Παρασκευή 06 Δεκεμβρίου 2002 - 17:14 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ: Παραιτείται ο υπουργός Οικονομικών
 

Με επιστολή του στον πρόεδρο Μπους (αρ.) ο κ. Ο' Νηλ ανακοίνωσε ότι παραιτείται

O Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Πωλ Ο' Νηλ, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να παραιτηθεί.

«Ήταν τιμή για μένα να υπηρετήσω το έθνος κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου», αναφέρει ο κ. Ο' Νηλ, σε σύντομη επιστολή του προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

Η αποχώρηση του κ. Ο' Νηλ θα πραγματοποιηθεί εντός των προσεχών εβδομάδων, σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου.

Την ίδια ώρα ανακοινώθηκε και η παραίτηση του προεδρικού συμβούλου επί οικονομικών θεμάτων, Λώρενς Λίντσεϊ.

Παραιτήθηκε και ο σύμβουλος του προέδρου, Λώρενς Λίντσεϊ

Στις αμερικανικές χρηματαγορές μόλις ανακοινώθηκε η παραίτηση Ο' Νηλ, σημειώθηκε κατακόρυφη πτώση των μετοχών, που σταδιακά όμως ανέκαμψαν, και αύξηση του ενδιαφέροντος για τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου.

Η πρώτη αντίδραση από τον εκπρόσωπο του προέδρου Μπους, Άρι Φλάισερ, ήταν να ευχαριστήσει τα δύο οικονομικά στελέχη για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στη χώρα, την οποία «οδήγησαν από μία περίοδο ύφεσης σε μία εποχή ανάκαμψης» όπως είπε.

Οι λόγοι που οδήγησαν τον κ. Ο' Νηλ στην παραίτηση δεν έχουν διευκρινιστεί αλλά σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές η διετής θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών διανθίστηκε από αντιδικίες.

Ο κ. Ο' Νηλ άφησε τη θέση του προέδρου της μεγαλύτερης βιομηχανίας αλουμινίου στον κόσμο, Alcoa, και προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις αμέσως μετά την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων του, όταν αρνήθηκε να εκχωρήσει το πακέτο μετοχών, ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, που διατηρούσε στην εταιρεία αυτή.

Ως υπουργός και κύριος εφαρμοστής της πολιτικής κυβέρνησης Μπους στον οικονομικό τομέα, κατηγορήθηκε κατά καιρούς για υπερβολικό ενθουσιασμό σχετικά με τις προοπτικές ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και για επιπολαιότητα.


Παρασκευή 06 Δεκεμβρίου 2002 - 11:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Γαλλογερμανική προσφορά στην Άγκυρα
 

Η γαλλογερμανική πρόταση εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης Σιράκ - Σρέντερ

Ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ επιβεβαίωσε ότι η χώρα του και η Γερμανία συμφώνησαν να προτείνουν υπό όρους στην Τουρκία την πρώτη Ιουλίου του 2005 ως ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της με την Κοινότητα.


Υπό όρους προσφέρει ημερομηνία στην Άγκυρα ο Ζακ Σιράκ
Μιλώντας μετά το τέλος της συνάντησης που είχε στο Παρίσι με τον Δανό πρωθιυπουργό και προεδρέυοντα της Κοινότητας στο τρέχον εξάμηνο, Άντερς Φόγκ Ρασμούσεν, ο κ. Σιράκ είπε ότι εάν ικανοποιηθούν τα «κριτήρια της Κοπεγχάγης» τότε οι διαπραγματεύσεις θα μπορέσουν να αρχίσουν τον Ιούλιο του 2005.

Από την πλευρά του ο κ. Ρασμούσεν είπε ότι είναι νωρίς για τον ίδιο να κάνει κάποιο σχόλιο επί της γαλλογερμανικής πρότασης, καθώς θα πρέπει και τα 15 κράτη - μέλη της Κοινότητας να συναινέσουν επί του θέματος μέχρι τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης, στις 12-13 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η γαλλογερμανική πρόταση προβλέπει ότι η Κομισιόν θα συντάξει το δεύτερο μισό του 2004 μία αναφορά για την πρόοδο της Τουρκίας στον τομέα των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.

Εάν η αναφορά αυτή είναι θετική τότε θα προχωρήσουν από τον Ιούλιο του 2005 οι ενταξιακές συνομιλίες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι τελικές λεπτομέρειες της γαλλογερμανικής πρότασης διευθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης ανάμεσα στο Γάλλο πρόεδρο, Ζακ Σιράκ, και το Γερμανό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ.


Πέμπτη 05 Δεκεμβρίου 2002 - 16:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Λονδίνο: Αίσιο τέλος σε δίωρη ομηρία
 

Αστυνομικοί μεταφέρουν σιδηροδέσμιο το δράστη της απόπειρας ληστείας

Στο Λονδίνο αίσιο τέλος είχε η υπόθεση απόπειρας ένοπλης ληστείας και δίωρης ομηρίας που ακολούθησε, καθώς ειδικές δυνάμεις της μητροπολιτικής αστυνομίας, με τη βοήθεια σκύλων, εξουδετέρωσαν το δράστη της.

Σύμφωνα με στιγμιότυπα που μετέδωσε η βρετανική τηλεόραση δύο αστυνομικοί συνόδευσαν το δράστη σιδηροδέσμιο έξω από την τράπεζα όπου είχε οχυρωθεί.

Ο ένοπλος δράστης κρατούσε με την απειλή όπλου τρεις υπαλλήλους του υποκαταστήματος της τράπεζας HSBC στη συνοικία Μπελγκρέιβια του κεντρικού Λονδίνου, μετά την αποτυχημένη του απόπειρα ληστείας.

Η αστυνομία είχε αποκλείσει τη γύρω περιοχή, που είναι πολύ κοντά στα ανάκτορα του Μπάκινγχαμ και στο αρχηγείο της Σκότλαντ Γιάρντ.

Νωρίτερα οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ένας συνεργός του ενόπλου είχε συλληφθεί ενώ στο κτίριο απέμενε ο δράστης, με τον οποίο προσπαθούσε να συνομιλήσει ειδική ομάδα διαπραγματευτών.


Πέμπτη 05 Δεκεμβρίου 2002 - 11:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Ομοσπονδιακό μοντέλο διακυβέρνησης στη Σρι Λάνκα
 

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Σρι Λάνκα

Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα και οι Τίγρεις Ταμίλ συμφώνησαν στη εφαρμοφή ενός ομοσπονδιακού μοντέλου διακυβέρνησης για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Σρι Λάνκα.

Η κοινή ανακοίνωση δημοσιοποιήθηκε μετά τη λήξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στο Όσλο.

Η Νορβηγική κυβέρνηση , που έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στις δύο πλεύρες , είπε ότι επήλθε συμφωνία για ένα σύστημα διακυβέρνησης "εσωτερικής αυτονομίας που θα βασίζεται σ' ένα ομοσπονδιακό μοντέλο στα πλαίσια μιας ενωμένης Σρι Λάνκα".

Με βάση τη συμφωνία του Όσλο , η μειονότητα των Ταμίλ θα έχει αυτονομία στις βόρειες και ανατολικές περιοχές του νησιού όπου κατοικούν κυρίως Ταμίλ.

"Το ομοσπονδιακό αυτό μοντέλο θα λειτουργήσει μέσα στα πλαίσια μιας ομόσπονδης Σρι Λάνκα", ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής της ομάδας των Ταμίλ διαπραγματευτών Anton Balasingham.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της κυβερνητικής ομάδας GL Pieris είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η συμφωνία με τους Τίγρεις Ταμίλ αποτελεί "σημαντική ώθηση για την ειρήνη".


Παρασκευή 06 Δεκεμβρίου 2002 - 13:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Γάζα: Δέκα θύματα μετά από ισραηλινή επιδρομή
 

Οι έλεγχοι ασφαλείας του ισραηλινού στρατού είναι καθημερινό φαινόμενο στη Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον δέκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μετά από ισραηλινή επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας.

Περίπου 40 τεθωρακισμένα άρματα μάχης και ισραηλινά ελικόπτερα εισέβαλαν σε παλαιστινιακό καταυλισμό, αναζητώντας έναν Παλαιστίνιο βομβιστή αυτοκτονίας.

Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν όταν ένα βλήμα εξερράγη, καταστρέφοντας ένα κτίριο του καταυλισμού.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει αντίδραση από τον ισραηλινό στρατό.

Το σπίτι του βομβιστή αυτοκτονίας που αναζητούσαν οι ισραηλινές δυνάμεις κατεστράφη.

Πιστεύεται ότι αυτός ήταν μέλος της οργάνωσης Ισλαμικής Ιερός Πόλεμος, η οποία ανέλαβε την ευθύνη για μία πρόσφατη επίθεση εναντίον ισραηλινού σκάφους.


Παρασκευή 06 Δεκεμβρίου 2002 - 14:56 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ: Παραιτείται ο υπουργός Οικονομικών
 

Παραιτείται ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Πολ Ο' Νηλ

O Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Πωλ Ο' Νηλ, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να παραιτηθεί.

«Ήταν τιμή για μένα να υπηρετήσω το έθνος κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου», αναφέρει ο κ. Ο' Νηλ, σε σύντομη επιστολή του προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

Η αποχώρηση του κ. Ο' Νηλ θα πραγματοποιηθεί εντός των προσεχών εβδομάδων, σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου.

Οι λόγοι που οδήγησαν τον κ. Ο' Νηλ στην παραίτηση δεν έχουν διευκρινιστεί αλλά σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές η διετής θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών διανθίστηκε από αντιδικίες.

Ο κ. Ο' Νηλ άφησε τη θέση του προέδρου της μεγαλύτερης βιομηχανίας αλουμινίου στον κόσμο, Alcoa, και προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις αμέσως μετά την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων του, όταν αρνήθηκε να εκχωρήσει το πακέτο μετοχών, ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, που διατηρούσε στην εταιρεία αυτή.

Ως υπουργός και κύριος εφαρμοστής της πολιτικής κυβέρνησης Μπους στον οικονομικό τομέα, κατηγορήθηκε κατά καιρούς για υπερβολικό ενθουσιασμό σχετικά με τις προοπτικές ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και για επιπολαιότητα.


Παρασκευή 06 Δεκεμβρίου 2002 - 07:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Βενεζουέλα: Ένοπλες δυνάμεις κατά απεργών
 

Υποστηρικτές του προέδρου Τσάβες συμμετέχουν σε διαδήλωση κατά της απεργίας

Στη Βενεζουέλα μεγάλες διαδηλώσεις αναμένονται για πέμπτη ημέρα, καθώς η γενική απεργία έχει παραλύσει τη χώρα.

Εχθές το ναυτικό κατέλαβε δεξαμενόπλοιο της κρατικής εταιρείας πετρελαίων το πλήρωμα του οποίου είχε δηλώσει συμμετοχή στην πανεθνική απεργία που προκήρυξε η αντιπολίτευση.

Νωρίτερα ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες ανακοίνωσε ότι διέταξε μονάδες του στόλου να καταλάβουν το δεξαμενόπλοιο.

Αλλά παρά την παρέμβαση του στρατού της χώρας, πολλά ακόμη πληρώματα τάνκερ συμμετέχουν στην απεργία και το διοικητικό προσωπικό στους σταθμούς μεταφόρτωσης πετρελαίου αρνούνται να παραλάβουν τα φορτία μαύρου χρυσού.

Οπαδοί της αντιπολίτευσης ζητούν την παραίτηση του προέδρου


Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος ο πρόεδρος Τσάβες είπε ότι έθεσε τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαίου υπό «στρατιωτική προστασία», μετά την κήρυξη απεργίας σε αυτές από την αντιπολίτευση.

Η κίνηση αυτή γίνεται καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις με κύριο αίτημα την παραίτηση του Ούγκο Τσάβες, αλλά και οι αντιδιαδηλώσεις από υποστηρικτές του προέδρου.

Η πετρελαϊκή βιομηχανία συνεισφέρει το 80% από τις εξαγωγές της Βενεζουέλας και συμβάλει κατά το ήμισυ στα έσοδα του κρατικού προυπολογισμού.


Παρασκευή 06 Δεκεμβρίου 2002 - 06:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Εννέα νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας από Ισραηλινή επιδρομή
 

Οι έλεγχοι ασφαλείας του ισραηλινού στρατού είναι καθημερινό φαινόμενο στη Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μετά από ισραηλινή επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας.

Περίπου 40 τεθωρακισμένα άρματα μάχης και ισραηλινά ελικόπτερα εισέβαλαν σε παλαιστινιακό καταυλισμό, αναζητώντας έναν Παλαιστίνιο βομβιστή αυτοκτονίας.

Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν όταν ένα βλήμα εξερράγη, καταστρέφοντας ένα κτίριο του καταυλισμού.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει αντίδραση από τον ισραηλινό στρατό.

Το σπίτι του βομβιστή αυτοκτονίας που αναζητούσαν οι ισραηλινές δυνάμεις κατεστράφη.

Πιστεύεται ότι αυτός ήταν μέλος της οργάνωσης Ισλαμικής Ιερός Πόλεμος, η οποία ανέλαβε την ευθύνη για μία πρόσφατη επίθεση εναντίον ισραηλινού σκάφους.


Παρασκευή 06 Δεκεμβρίου 2002 - 05:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Πιθανός τρομοκρατικός στόχος η Τουρκία
 

Οι τουρκικές βάσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στα σχέδια αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ

Προειδοποιήσεις για μία πιθανή τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία απευθύνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες προς τους πολίτες τους που διαμένουν στη χώρα.

Το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών ανακοίνωσε ότι έγινε αποδέκτης ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης μπορεί να γίνουν στόχος επίθεσης στη Νοτιοανατολική Τουρκία.

Οι Αμερικανοί πολίτες έχουν προειδοποιηθεί να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν το αεροδρόμιο Γκαζιαντέπ. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών, οι τουρκικές αρχές έχουν λάβει δρακόντεια μέτρα για να αντιμετωπίσουν την απειλή.

Χιλιάδες στελέχη της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας ζουν στη νοτιοανατολική Ασία. Από τη βάση του Ιντσιρλίκ απογειώνονται τα αμερικανικά αεροπλάνα που περιπολούν στις ζώνες εναέριου αποκλεισμού πάνω από το Ιράκ.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι αν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν αναφέρει κάτι σχετικό, πιστεύεται ότι η Τουρκία μπορεί να γίνει στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων, διότι οι τουρκικές βάσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε μία εκστρατεία εναντίον του Ιράκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική κυβέρνηση μελετά ακόμη το ενδεχόμενο να επιτρέψει τη χρησιμοποίηση των αμερικανικών βάσεων σε μία πιθανή εκστρατεία εναντίον του Ιράκ. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει απαντήσει θετικά στις αμερικανικές προτάσεις.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.