Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 23 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-11-30

  1. «Διαπραγματεύσεις χωρίς προθεσμίες»
  2. Νέα πετρελαιοκηλίδα απειλεί τη Γαλικία
  3. Παγκόσμια ημέρα κατά της θανατικής ποινής
  4. Σε εξέλιξη επιχείρηση των Ισραηλινών
  5. Αντάρτες κατά Γάλλων στρατιωτών
  6. Προειδοποίηση ΗΠΑ για νέες επιθέσεις στην Αφρική
  7. Αύξηση των κρουσμάτων Έιτζ
  8. Επιθεωρήσεων συνέχεια στο Ιράκ
  9. Αντάρτες κατά Γάλλων στρατιωτών
  10. ΗΠΑ: Ευθύνες σε Σομαλούς για την Κένυα
  11. Η Τουρκία «ελευθερώνει» το Ντιγιαρμπακίρ
  12. Επτά ημέρες σε εικόνες
  13. Αντιπολεμικές διαδηλώσεις στην Αυστραλία
  14. Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής
  15. ΗΠΑ: Ευθύνες σε Σομαλούς για την Κένυα

Κυριακή 01 Δεκεμβρίου 2002 - 00:23 ('Ωρα Λονδίνου)
«Διαπραγματεύσεις χωρίς προθεσμίες»
 

Ο Κόφι Ανάν επιθυμεί επίλυση του Κυπριακού μέσα στο Δεκέμβριο

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν προθεσμίες στις διαπραγματεύσεις για το σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, το οποίο διαβίβασε στις δύο πλευρές ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, μίλησε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT 2 και είπε χαρακτηριστικά ότι η πρόταση Ανάν έχει «ελαττώματα, των οποίων τις συνέπειες θα ήταν άδικο να υποστούν οι Τουρκοκύπριοι».

«Η πρόταση Ανάν πρέπει να συζητηθεί. Έχει αρκετά μειονεκτήματα και λάθη. Δεν πρόκειται να υπογράψουμε το κείμενο της πρότασης στην παρούσα μορφή του και να βρεθούμε στη θέση να έχουμε αποδεχτεί κάποια επιπρόσθετα άρθρα χωρίς σημασία. Είμεθα έτοιμοι και ανοικτοί στις διαπραγματεύσεις. Κανείς δεν πρέπει να ασκεί πίεση σε μας βάζοντάς μας χρονικά περιθώρια», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ραούφ Ντεκτάς.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης πρόσθεσε ότι έχει διαπραχθεί ένα «σοβαρότατο», όπως είπε, «λάθος όσον αφορά το εδαφικό καθεστώς».

«Αυτό το λάθος πρέπει να διορθωθεί», επεσήμανε ο Ραούφ Ντεκτάς, και κατέληξε, «ωστόσο, δεν πιστεύω ότι μπορεί να διορθωθεί μετά την ευκαιρία που δόθηκε στους Ελληνοκύπριος και οι οποίοι είναι φυσικό να θέλουν να διεκδικήσουν και τα υπόλοιπα. Για αυτό το λόγο, θεωρώ άδικο για μας να υποστούμε τις συνέπειες αυτών των λαθών».


Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2002 - 22:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα πετρελαιοκηλίδα απειλεί τη Γαλικία
 

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις δε σταμάτησαν ούτε στιγμή να προσπαθούν για τον καθαρισμό των ακτών

Μεγάλες ποσότητες του αργού πετρελαίου που διέρρευσε κατά τη βύθιση του ελληνικής ιδιοκτησίας δεξαμενόπλοιου «Πρεστίζ» κατευθύνονται προς τις ακτές της βορειοδυτικής Ισπανίας.


Όλα είναι εναντίον μας: ο καιρός, τα ρεύματα, η πετρελαιοκηλίδα
Ενρίκε Λόπεζ Βεΐγα, επικεφαλής του αλιευτικού στόλου της Γαλικίας
Ο αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε ότι η κύρια πετρελαιοκηλίδα που άφησε το δεξαμενόπλοιο κατά τη βύθισή του βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τις ακτές της Γαλικίας.

Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις περίπου 9.000 μετρικοί τόννοι καύσιμου πετρελαίου κατευθύνονται προς τις ακτές κυρίως εξαιτίας της κατεύθυνσης των ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Συνολικά περισσότερες από 100 ακτές έχουν μολυνθεί και η αλιεία απαγορεύεται σε απόσταση 400 χιλιομέτρων από τις ακτές της Γαλικίας.

Μάταιες προσπάθειες

Ο επικεφαλής του αλιευτικού στόλου της περιοχής, Λόπεζ Βεΐγα, υποστηρίζει ότι η διαρροή πετρελαίου συνεχίζεται παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την επιχείρηση περιορισμού της πετρελαιοκηλίδας και απομάκρυνσής της από τις ακτές «μάταιη».

«Η πετρελαιοκηλίδα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. Όλα είναι εναντίον μας: ο καιρός, τα ρεύματα, αλλά και η πορεία της πετρελαιοκηλίδας προς την ακτή», κατέληξε ο Βεΐγα.

Επτά σκάφη με αναρροφητικές αντλίες έχουν ήδη μαζέψει 2.314 μετρικούς τόννους πετρελαίου από τη θάλασσα ενώ τα ειδικά συνεργεία έχουν καθαρίσει τις ακτές από 2.000 μετρικούς τόννους.

Το Σαββατοκύριακο αναμένεται να μεταβεί στο τόπο του ναυαγίου ένα γαλλικό υποβρύχιο για να ελέγξει εάν υπάρχει περαιτέρω διαρροή από το δεξαμενόπλοιο.


Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2002 - 22:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Παγκόσμια ημέρα κατά της θανατικής ποινής
 

Το Κολοσσαίο της Ρώμης φωταγωγείται κάθε φορά που μια θανατική καταδίκη ανατρέπεται

Διεθνής συνασπισμός οργανώσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κήρυξε το Σάββατο, πρώτη παγκόσμια ημέρα κατά της θανατικής ποινής.

Χώρες με τακτικές εκτελέσεις
Κίνα
Ηνωμένες Πολιτείες
Ιράν
Σαουδική Αραβία
Πρόκειται να πραγματοποιηθούν ποικίλες εκδηλώσεις σε 60 πόλεις, σε όλον τον κόσμο.

Η επιλογή της 30ης Νοεμβρίου έγινε επειδή είναι η επέτειος της πρώτης φοράς που εξαλείφθηκε η θανατική ποινή: πιστεύεται ότι αυτό έγινε στην Τοσκάνη το 1786.

Οι οργανώσεις, υπό την κοινή ονομασία «Μαζί Κατά της Θανατικής Ποινής»,επιδιώκουν να ασκήσουν πιέσεις σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα που εξακολουθούν να εκτελούν πλήθος καταδίκων.

Αν και η Κίνα δεν εκδίδει επίσημα στοιχεία, η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία λέει ότι σχεδόν 2.468 άνθρωποι εκτελέστηκαν στην Κίνα το περασμένο έτος.

Η κυβέρνηση της Κίνας λέει ότι προτεραιότητά της είναι η μείωση του σοβαρού εγκλήματος και ότι μέχρι αυτό να επιτευχθεί, η θανατική ποινή δεν μπορεί να εξαλειφθεί.

3.000 εκτελέσεις

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι εκτελέστηκαν πέρυσι σε 31 χώρες.

Μετά την Κίνα, τον υψηλότερο αριθμό εκτελέσεων είχε το Ιράν, όπου εκτελέστηκαν τουλάχιστον 139 άνθρωποι.

Τρίτη έρχεται η Σαουδική Αραβία με 70 εκτελέσεις και ακολουθούν οι ΗΠΑ με 66.


Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2002 - 22:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε εξέλιξη επιχείρηση των Ισραηλινών
 

Το Μπεΐτ Λαχιγιά είναι επίκεντρο εισβολών των ισραηλινών δυνάμεων

Έως 30 ισραηλινά άρματα μάχης συνοδεία ελικοπτέρων εισέβαλαν στο Μπεΐτ Λαχιγιά στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων και μελών των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Εκπρόσωπος των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι υπάρχει μια επιχείρηση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά δεν υπεισήλθε σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στη Μπεΐτ Λαχιγιά μετά το πέρας των απογευματινών προσευχών των μουσουλμάνων πιστών.

Λίγες ώρες, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν 16χρονο Παλαιστίνιος, ο οποίος βρισκόταν καθ΄οδόν για το σχολείο του στην Γάζα.

Ένας άλλος Παλαιστίνιος τραυματίστηκε καθώς πλησίασε σε φράχτη που χωρίζει τη Γάζα από το Ισραήλ, σύμφωνα με δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων και νοσοκομειακών υπαλλήλων.

Από την πλευρά τους ο ισραηλινός στρατός απάντησε ότι εξετάζει το περιεχόμενο αυτών των πληροφοριών.

Μέλη των παλαιστινιακών δυνάμεων υποστηρίζουν ότι τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν, επίσης, μπλοκάρει την πρόσβαση στην ίδια τη Γάζα.


Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2002 - 19:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντάρτες κατά Γάλλων στρατιωτών
 

Οι Γάλλοι επιβλέπουν τη τήρηση της εκεχειρίας

Οι Γάλλοι στρατιώτες οι οποίοι βρίσκονται στην Ακτή Ελεφαντοστού ξεκίνησαν επιχείρηση απομάκρυνσης όλων των αλλοδαπών πολιτών από το Μαν, την πόλη όπου νωρίτερα για πρώτη φορά σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών μεταξύ των γαλλικών δυνάμεων και των ανταρτών.

Το αεροδρόμιο του Μαν βρίσκεται υπό τον έλεγχο των γαλλικών δυνάμεων.


Ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού υπόσχεται άμεση αποκατάσταση της σταθερότητας
Σύμφωνα με πληροφορίες επρόκειτο για μέλη μιας καινούργιας οργάνωσης ανταρτών, η οποία ονομάζεται Κίνημα για τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη.

Οι Γάλλοι στρατιώτες βρίσκονται στην Ακτή Ελεφαντοστού για να επιβλέψουν τη τήρηση της εκεχειρίας που υπεγράφη προ εβδομάδων μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών.

Εκπρόσωπος των στρατιωτικών δυνάμεων της Γαλλίας δήλωσε ότι δεν υπήρχαν θύματα από την πλευρά τους.

Εκδίκηση

Πριν από δέκα εβδομάδες κατά το ήμισυ η αφρικανική χώρα είχε περιέλθει υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Τα μέλη του Κινήματος για τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη δηλώνουν ότι επιθυμούν να πάρουν εκδίκηση για το θάνατο του στρατιωτικού ηγέτη Ρόμπερ Γκι, ο οποίος έχασε τη ζωή του κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στις 19 Σεπτεμβρίου, την ημέρα της εξέγερσης των ανταρτών.


Οι αντάρτες εξεγέρθηκαν προ δέκα εβδομάδων
Ο στρατηγός Ρομπέρ Γκι ανήλθε στην εξουσία το Δεκέμβριο του 1999 με πραξικόπημα.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες οι αντάρτες της καινούργιας αυτής οργάνωσης προέρχονται από τη Λιβερία.

Πέρασαν στην Ακτή Ελεφαντοστού μετά τις πρώτες συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις της αφρικανικής χώρας.


Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2002 - 22:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Προειδοποίηση ΗΠΑ για νέες επιθέσεις στην Αφρική
 

Οι περισσότεροι τραυματίες είναι υπάλληλοι του ξενοδοχείου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι επίκειται κύμα περαιτέρω επιθέσεων στην ανατολική Αφρική.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κατονόμασε το Τζιμπουτί ως μία από τις πολλές αφρικανικές χώρες, οι οποίες ενδέχεται να αποτελέσουν στο μέλλον στόχο βομβιστικών επιθέσεων.

Νωρίτερα, αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι την ευθύνη για την πρόσφατη διπλή επίθεση εναντίον Ισραηλινών παραθεριστών στην Μομπάσα της Κένυας, φέρει ισλαμική οργάνωση της Σομαλίας.

Οι ΗΠΑ έχουν καταγγείλει την οργάνωση Αλ Ιτιχάντ Αλ Ισλάμι για βομβιστικές επιθέσεις στην Αιθιοπία το 1996 και 1997 και για σειρά απαγωγών μελών ανθρωπιστικών αποστολών στη Σομαλία.

Οι Αμερικανοί επισημαίνουν ότι η εν λόγω ισλαμική οργάνωση συνδέεται με το δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν και πως τα μέλη της έχουν εκπαιδευτεί στο Αφγανιστάν.

Ωστόσο, οι αρχές της Κένυας ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν βρεθεί στοιχεία, τα οποία να συνδέουν τις επιθέσεις της Πέμπτης με το δίκτυο Αλ Κάιντα.

Συλλήψεις


Δύο από τα θύματα της επίθεσης ήταν παιδιά από το Ισραήλ (φωτό:εφημερίδα Χααρέτζ)
Στο μεταξύ οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν και ανακρίνουν 12 υπόπτους σχετικά με τη διπλή επίθεση της Πέμπτης εναντίον ισραηλινών στόχων.

Ελεύθεροι αφέθηκαν εκ των 12 συλληφθέντων. Πρόκειται για ένα ζευγάρι από τη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίοι διαπιστώθηκε έπειτα από ανάκριση ότι δεν έχουν καμμία σχέση με τη βομβιστική επίθεση στο ισραηλινής ιδιοκτησίας ξενοδοχείο «Πάρανταϊς».

Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες είναι Πακιστανοί και Σομαλοί.

Πακιστανοί αξιωματούχοι διαμαρτύρονται διότι δεν τους έχει δοθεί πρόσφαση επικοινωνίας με τους πακιστανικής καταγωγής συλληφθέντες.

Προειδοποιήσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Αλεξάντερ Ντάουνερ, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είχε απευθύνει προειδοποίηση για πιθανή επίθεση στη Μπομπάσα, πριν δύο και πλέον εβδομάδες.

Αλλά, όπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC, φαίνεται πως οι πληροφορίες αυτές δεν πέρασαν στη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες

Οι επιθέσεις

Στην Πέμπτη, σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας τρία άτομα εισέβαλαν με ένα αυτοκίνητο φορτωμένο εκρηκτικά στο ισραηλινής ιδιοκτησίας ξενοδοχείο Παραντάις (Paradise) σκοτώνοντας τρεις Ισραηλινούς και εννέα Κενυάτες.

Περίπου την ίδια ώρα σημειώθηκε επίθεση με δύο ρουκέτες εδάφους – αέρος που πέρασαν μόλις λίγα μέτρα μακριά από ένα ισραηλινό επιβατικό αεροσκάφος που απογειωνόταν.

Από τις επιθέσεις έχασαν τη ζωή τους 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους και οι βομβιστές.


Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2002 - 19:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Αύξηση των κρουσμάτων Έιτζ
 

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι προσβάλλονται από τον ιό που προκαλεί το Έιτζ

Κατά 25% έχουν αυξηθεί στη Βρετανία τα κρούσματα του ιού HIV που προκαλεί το Έιτζ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα συνολικά 41.000 στη Βρετανία έχουν προσβληθεί από τον ιό του HIV.

Η αύξηση των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερη από την περίοδο που άρχισε η καταγραφή τους.

Εκστρατεία ενημέρωσης

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Έιτζ, στις 1 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε την έναρξη νέας εκστρατείας για τη σημασία της λήψης μέτρων προφύλαξης κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.


Απαραίτητα τα μέτρα προφύλαξης κατά τη σεξουαλική πράξη
Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε 2.945 νέα κρούσματα από την αρχή του 2002 μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Το περασμένος έτος και κατά τη διάρκεια της ίδιας χρονικής περιόδου είχαν συνολικά καταγραφεί 2.354 κρούσματα.

Τα ποσοστά των κρουσμάτων είναι υψηλότερα μεταξύ των ομοφυλοφίλων ανδρών.

Κάθε χρόνο 1.500 ομοφυλόφιλοι Βρετανοί φέρονται να προσβάλλονται από τον ιό.

Ωστόσο, εξίσου ανησυχητική είναι και η αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των ετεροφυλικών ζευγαριών.

«Όσα κρούσματα του ιού έχουμε διαγνώσει είναι πρόσφατα. Ο ΗΙV είναι ένας ιός σύγχρονος και όχι ιστορικός», δήλωσε στο BBC ο ιατρός Κέβιν Φέντον, από την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας.

Και κατέληξε, «η σεξουαλική πράξη με προφυλάξεις είναι ευθύνη του καθενός και όχι μόνο όσων έχουν ήδη προσβληθεί από τον ιό».


Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2002 - 18:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Επιθεωρήσεων συνέχεια στο Ιράκ
 

Απαγορευτική η είσοδος στους δημοσιογράφους

Το στρατιωτικό συγκρότημα «Μητέρα όλων των Μαχών» ήλεγξαν οι επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της τρίτης ημέρας των επιχειρήσεων τους για τον εντοπισμό όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

Η είσοδος στις εγκαταστάσεις του στρατιωτικού συγκροτήματος, το οποίο βρίσκεται 15 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη, δεν επετράπη στους δημοσιογράφους.


Το Ιράκ εμμένει ότι δεν έχει τίποτε να κρύψει
Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ πραγματοποίησαν, επίσης, απροειδοποίητη επίσκεψη και σε μικρή στρατιωτική βάση βορείως της Βαγδάτης.

Για την εν λόγω βάση, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέτεντ Πρες μετέδωσε ότι οι επιθεωρητές μετέβησαν έπειτα από πληροφορίες.

Γενικώς οι έφοδοι των επιθεωρητών γίνονται χωρίς προειδοποίηση σε καθημερινή βάση εκτός της Παρασκευής, από σεβασμό στην ιερή ημέρα των μουσουλμάνων.

Τις δύο πρώτες ημέρες των επιθεωρήσεων η ομάδα των αξιωματούχων του ΟΗΕ επισκέφτηκε εγκαταστάσεις, για τις οποίες προ τετραετίας δεν υπήρχε ίχνος αμφιβολίας για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής.

Καταγγελίες για κατασκοπεία


Λεπτομερείς και απροειδοποίητους ελέγχους διεξάγουν οι επιθεωρητές
Ιρακινή εφημερίδα, φίλα προσκείμενη στην ηγεσία του προέδρου, Σαντάμ Χουσεΐν, δημοσιεύει κάθε ημέρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχειρούν να υπονομεύσουν την αποστολή των επιθεωρητών στο Ιράκ μετατρέποντάς τους σε κατασκόπους.

«Είναι ολοφάνερο ότι η Ουάσινγκτον δεν μένει ικανοποιημένη μόνο από την επίβλεψη του έργου των επιθεωρητών. Η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να επεμβαίνει παρανόμως και να εξαπολύει απειλές κατά του Ιράκ», ανέφερε μεταξύ άλλων η εφημερίδα «Ατ-Θαρά».


Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2002 - 19:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντάρτες κατά Γάλλων στρατιωτών
 

Οι Γάλλοι επιβλέπουν τη τήρηση της εκεχειρίας

Για πρώτη φορά σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών στην Ακτή του Ελεφαντοστού μεταξύ Γάλλων στρατιωτών και των ανταρτών.


Ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού υπόσχεται άμεση αποκατάσταση της σταθερότητας
Σύμφωνα με πληροφορίες επρόκειτο για μέλη μιας καινούργιας οργάνωσης ανταρτών, η οποία ονομάζεται Κίνημα για τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη.

Οι Γάλλοι στρατιώτες βρίσκονται στην Ακτή Ελεφαντοστού για να επιβλέψουν τη τήρηση της εκεχειρίας που υπεγράφη προ εβδομάδων μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών.

Εκπρόσωπος των στρατιωτικών δυνάμεων της Γαλλίας δήλωσε ότι δεν υπήρχαν θύματα από την πλευρά τους.

Εκδίκηση

Πριν από δέκα εβδομάδες κατά το ήμισυ η αφρικανική χώρα είχε περιέλθει υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Τα μέλη του Κινήματος για τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη δηλώνουν ότι επιθυμούν να πάρουν εκδίκηση για το θάνατο του στρατιωτικού ηγέτη Ρόμπερ Γκι, ο οποίος έχασε τη ζωή του κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στις 19 Σεπτεμβρίου, την ημέρα της εξέγερσης των ανταρτών.


Οι αντάρτες εξεγέρθηκαν προ δέκα εβδομάδων
Ο στρατηγός Ρομπέρ Γκι ανήλθε στην εξουσία το Δεκέμβριο του 1999 με πραξικόπημα.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες οι αντάρτες της καινούργιας αυτής οργάνωσης προέρχονται από τη Λιβερία.

Πέρασαν στην Ακτή Ελεφαντοστού μετά τις πρώτες συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις της αφρικανικής χώρας.


Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2002 - 15:56 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ: Ευθύνες σε Σομαλούς για την Κένυα
 

Οι τραυματίες είναι κυρίως Κενυάτες αλλά και Ισραηλινοί

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι την ευθύνη για την πρόσφατη διπλή επίθεση εναντίον Ισραηλινών παραθεριστών στην Μομπάσα της Κένυας, φέρει ισλαμική οργάνωση της Σομαλίας.

Οι ΗΠΑ έχουν καταγγείλει την οργάνωση Αλ Ιτιχάντ Αλ Ισλάμι για βομβιστικές επιθέσεις στην Αιθιοπία το 1996 και 1997 και για σειρά απαγωγών μελών ανθρωπιστικών αποστολών στη Σομαλία.

Οι Αμερικανοί επισημαίνουν ότι η εν λόγω ισλαμική οργάνωση συνδέεται με το δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν και πως τα μέλη της έχουν εκπαιδευτεί στο Αφγανιστάν.

Ωστόσο, οι αρχές της Κένυας ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν βρεθεί στοιχεία, τα οποία να συνδέουν τις επιθέσεις της Πέμπτης με το δίκτυο Αλ Κάιντα.

Συλλήψεις


Δύο από τα θύματα της επίθεσης ήταν παιδιά από το Ισραήλ (φωτό:εφημερίδα Χααρέτζ)
Στο μεταξύ οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν και ανακρίνουν 12 υπόπτους σχετικά με τη διπλή επίθεση της Πέμπτης εναντίον ισραηλινών στόχων.

Ελεύθεροι αφέθηκαν εκ των 12 συλληφθέντων. Πρόκειται για ένα ζευγάρι από τη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίοι διαπιστώθηκε έπειτα από ανάκριση ότι δεν έχουν καμμία σχέση με τη βομβιστική επίθεση στο ισραηλινής ιδιοκτησίας ξενοδοχείο «Πάρανταϊς».

Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες είναι Πακιστανοί και Σομαλοί.

Πακιστανοί αξιωματούχοι διαμαρτύρονται διότι δεν τους έχει δοθεί πρόσφαση επικοινωνίας με τους πακιστανικής καταγωγής συλληφθέντες.

Προειδοποιήσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Αλεξάντερ Ντάουνερ, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είχε απευθύνει προειδοποίηση για πιθανή επίθεση στη Μπομπάσα, πριν δύο και πλέον εβδομάδες.

Αλλά, όπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC, φαίνεται πως οι πληροφορίες αυτές δεν πέρασαν στη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες

Οι επιθέσεις

Στην Πέμπτη, σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας τρία άτομα εισέβαλαν με ένα αυτοκίνητο φορτωμένο εκρηκτικά στο ισραηλινής ιδιοκτησίας ξενοδοχείο Παραντάις (Paradise) σκοτώνοντας τρεις Ισραηλινούς και εννέα Κενυάτες.

Περίπου την ίδια ώρα σημειώθηκε επίθεση με δύο ρουκέτες εδάφους – αέρος που πέρασαν μόλις λίγα μέτρα μακριά από ένα ισραηλινό επιβατικό αεροσκάφος που απογειωνόταν.

Από τις επιθέσεις έχασαν τη ζωή τους 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους και οι βομβιστές.


Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2002 - 16:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Τουρκία «ελευθερώνει» το Ντιγιαρμπακίρ
 

Η ισχυρή παρουσία των στρατιωτικών δυνάμεων ήταν το χαρακτηριστικό του καθεστώτος

Μέλη οργανώσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόροι και γιατροί μετέβησαν στο Ντιγιαρμπακίρ της Τουρκίας για να παρευρεθούν στην άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης σε δύο επαρχίες της χώρας, τις τελευταίες όπου ίσχυε το καθεστώς.

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις κουρδικές επαρχίες του Ντιγιαρμπακίρ και το Σιρνάκ στη νοτιοανατολική Τουρκίας ίσχυε εδώ και 15 χρόνια.


Ο στρατιωτικός νόμος ίσχυε επί χρόνια σε πολλές περιοχές της Τουρκίας
Οι Κούρδοι της νοτιοανατολικής Τουρκίας υποδέχτηκαν με ικανοποίηση την απόφαση της τουρκικής ηγεσίας, επισημαίνουν, όμως, ότι το χάσμα παραμένει μεγάλο μεταξύ αυτών και των υπολοίπων κατοίκων της χώρας.

Στο παρελθόν συνολικά 13 επαρχίες της Τουρκίας τελούσαν υπό το καθεστώς της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, το οποίο επεβλήθη μετά την επικράτηση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων έναντι των Κούρδων και της εξέγερσής τους.

Τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ χιλιάδες άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κατά τη διάρκεια της κουρδικής εξέγερσης τις δεκαετίες του '80 και του '90.

Η άρση της απαγόρευσης εντάσσεται στο πακέτο των μεταρρυθμιστικών μέτρων που πρέπει να υιοθετήσει η Τουρκία για να εξασφαλίσει την ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μακροχρόνια διαμάχη

Η ισχυρή παρουσία των στρατιωτικών δυνάμεων και οι απαγόρευσεις κυκλοφορίας χαρακτήριζαν την 15ετή περίοδο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Ωστόσο, η πλειονότητα των Κούρδων υποστηρίζει ότι οι συνθήκες διαβίωσης δεν πρόκειται να αλλάξουν με την άρση του καθεστώτος.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC, Τζόνι Ντάιμοντ, ο οποίος βρέθηκε στη συνάντηση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στο Ντιγιαρμπακίρ, περιέγραψε ότι καθόλη τη διάρκεια των συνομιλιών ένας αστυνομικός με πολιτικά ρούχα και μαγνητόφωνο κατέγραφε τις ομιλίες αλλά και τα σχόλια των παρευρισκομένων.

Αργότερα, οι διοργανωτές της συνάντησης μετέβησαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχές και οι τουρκικές αρχές τους εξέφρασαν τις ενστάσεις τους ως προς τη διεξαγωγή μιας δεύτερης υπαίθριας συνάντησης.


Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2002 - 15:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Επτά ημέρες σε εικόνες
 

Απεργιακό κύμα


Παρέλυσε η Γαλλία από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα

Πλημμύρες στην Ιταλία


Συνεχίστηκαν οι βροχοπτώσεις και το κύμα κακοκαιρίας στην Ιταλία

Δύο διαφορετικοί κόσμοι


Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Καντούνα της Νιγηρίας όπου δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του διαγωνισμού ομορφιάς για την ανάδειξη της Μις Κόσμος 2002

Γλέντι τρικούβερτο


Φρούτα και αναψυκτικά προσέφεραν οι Ταϊλανδοί σε δεκάδες μαϊμούδες στο πλαίσιο ενός φεστιβάλ

Υπαίθρια αεροβική


Την ίδια ώρα κάποιοι άλλοι στην Ταϊλάνδη συμμετείχαν στην μεγαλύτερη στον κόσμο τάξη ασκήσεων αεροβικής

Ο γαλλικός Ναυτίλος


Γαλλικό υποβρύχιο μετέβη στον τόπο του ναυαγίου του δεξαμενόπλοιου Πρεστίζ για να ελέγξει εάν συνεχίζεται η διαρροή πετρελαίου

Βομβιστική επίθεση


Δύο επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων στην Μομπάσα της Κένυας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 άνθρωποι

Τέχνη στον πάγο


Εκατοντάδες τόννοι πάγου και χιονιού χρησιμοποιήθηκαν για τα έργα που εκτέθηκαν στο δεύτερο φεστιβάλ πάγου στο Βέλγιο


Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2002 - 10:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιπολεμικές διαδηλώσεις στην Αυστραλία
 

Σαββατοκύριακο αντιπολεμικών διαδηλώσεων στην Αυστραλία

Χιλιάδες άτομα συμμετείχαν σε διαδηλώσεις σε πόλεις της Αυστραλίας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα σχέδια του πρωθυπουργού, Τζον Χάουαρντ, να στηρίξει ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράκ.

Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν φοιτητές, μέλη εργατικών συνδικάτων και ηγετικά στελέχη της χριστιανικής και της μουσουλμανικής κοινότητας της χώρας.

Στη μεγαλύτερη διαδήλωση, στο Σίδνεϊ συμμετείχαν περίπου 15.000 διαδηλωτές.

Οι ομιλητές κάλεσαν την κυβέρνηση της Αυστραλίας να στηρίξει τη διπλωματία και όχι τον πόλεμο ως μέσο επίλυσης αντιμετώπισης του Ιράκ.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει πως το μέγεθος της διαδήλωσης- η μεγαλύτερη αντιπολεμική διαδήλωση στην Αυστραλία τα τελευταία χρόνια- είναι ενδεικτικό του μεγέθους της αντίθεσης του κόσμου σε ενδεχόμενη εμπλοκή της Αυστραλίας σε πόλεμο κατά του Ιράκ.

Νέες διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για την Κυριακή στη Μελβούρνη, το Μπρίσμπεϊν, το Ντάργουιν και το Περθ.


Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2002 - 07:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής
 

Το Κολοσσαίο της Ρώμης φωταγωγείται κάθε φορά που μια θανατική καταδίκη ανατρέπεται

Διεθνής συνασπισμός οργανώσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κήρυξε το Σάββατο, πρώτη Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής.

Χώρες με τακτικές εκτελέσεις
Κίνα
Ηνωμένες Πολιτείες
Ιράν
Σαουδική Αραβία
Πρόκειται να πραγματοποιηθούν ποικίλες εκδηλώσεις σε 60 πόλεις, σε όλον τον κόσμο.

Η επιλογή της 30ης Νοεμβρίου έγινε επειδή είναι η επέτειος της πρώτης φοράς που εξαλείφθηκε η θανατική ποινή: πιστεύεται ότι αυτό έγινε στην Τοσκάνη το 1786.

Οι οργανώσεις, υπό την κοινή ονομασία «Μαζί Κατά της Θανατικής Ποινής»,επιδιώκουν να ασκήσουν πιέσεις σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα που εξακολουθούν να εκτελούν πλήθος καταδίκων.

Αν και η Κίνα δεν εκδίδει επίσημα στοιχεία, η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία λέει ότι σχεδόν 2.468 άνθρωποι εκτελέστηκαν στην Κίνα το περασμένο έτος.

Η κυβέρνηση της Κίνας λέει ότι προτεραιότητά της είναι η μείωση του σοβαρού εγκλήματος και ότι μέχρι αυτό να επιτευχθεί, η θανατική ποινή δεν μπορεί να εξαλειφθεί.

3.000 εκτελέσεις

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι εκτελέστηκαν πέρυσι σε 31 χώρες.

Μετά την Κίνα, τον υψηλότερο αριθμό εκτελέσεων είχε το Ιράν, όπου εκτελέστηκαν τουλάχιστον 139 άνθρωποι.

Τρίτη έρχεται η Σαουδική Αραβία με 70 εκτελέσεις και ακολουθούν οι ΗΠΑ με 66.


Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2002 - 06:46 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ: Ευθύνες σε Σομαλούς για την Κένυα
 

Η ισχυρή έκρηξη κατέστρεψε το ξενοδοχείο

Αμερικανοί επίσημοι λένε πως κατά τη γνώμη τους την ευθύνη για την πρόσφατη διπλή επίθεση εναντίον Ισραηλινών παραθεριστών στην Μομπάσα της Κένυας, φέρει ακραία οργάνωση της Σομαλίας.

Οι ΗΠΑ έχουν καταγγείλει την οργάνωση αλ Ιτιχάντ αλ Ισλάμι για βομβιστικές επιθέσεις στην Αιθιοπία το 1996 και 1997 και για σειρά απαγωγών μελών ανθρωπιστικών αποστολών στη Σομαλία.

Οι Αμερικανοί λένε πως η αλ Ιτιχάντ συνδέεται με το δίκτυο αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν και πως τα μέλη της έχουν εκπαιδευτεί στο Αφγανιστάν.

Συλλήψεις


Δύο από τα θύματα της επίθεσης ήταν παιδιά από το Ισραήλ (φωτό:εφημερίδα Χααρέτζ)
Στο μεταξύ οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν και ανακρίνουν 12 άτομα σχετικά με τη διπλή επίθεση της Πέμπτης εναντίον ισραηλινών στόχων.

Η αστυνομία της Κένυας εξακολουθεί να ανακρίνει 12 άτομα που συνέλαβε σχετικά με τις επιθέσεις.

Οι περισσότεροι είναι Πακιστανοί και Σομαλοί, αλλά ανάμεσά τους είναι και μία Αμερικανίδα και ένας Ισπανός.

Οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Ισπανίας στην Κένυα πιστεύουν ότι και οι δύο είναι αθώοι τουρίστες που συνελήφθησαν κατά λάθος και σύντομα θα αφεθούν ελεύθεροι.

Προειδοποιήσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Αλεξάντερ Ντάουνερ, είπε ότι η κυβέρνησή του είχε απευθύνει προειδοποίηση για πιθανή επίθεση στη Μπομπάσα, πριν δύο και πλέον εβδομάδες.

Αλλά, όπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC, φαίνεται πως οι πληροφορίες αυτές δεν πέρασαν στη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες

Οι επιθέσεις

Στην Πέμπτη, σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας τρία άτομα εισέβαλαν με ένα αυτοκίνητο φορτωμένο εκρηκτικά στο ισραηλινής ιδιοκτησίας ξενοδοχείο Παραντάις (Paradise) σκοτώνοντας τρεις Ισραηλινούς και εννέα Κενυάτες.

Περίπου την ίδια ώρα σημειώθηκε επίθεση με δύο ρουκέτες εδάφους – αέρος που πέρασαν μόλις λίγα μέτρα μακριά από ένα ισραηλινό επιβατικό αεροσκάφος που απογειωνόταν.

Από τις επιθέσεις έχασαν τη ζωή τους 15 άτομα, ανάμεσά τους και οι βομβιστές.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.