Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-11-26

  1. Δεν παραιτείται ο Χάιντερ
  2. Η πορνεία προβληματίζει τα Ηνωμένα Εθνη
  3. Χάος από μεγάλη απεργία στη Γαλλία
  4. Ανησυχίες παρά την αύξηση στις πωλήσεις μέσω Ιντερνετ
  5. Σαράντα εκατομμύρια έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV
  6. Καταδίκη σε θάνατο δημοσιογράφου στη Νιγηρία
  7. Αισιοδοξία Παπανδρέου για το Κυπριακό
  8. Σαράντα εκατομμύρια έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV
  9. Γαλλία: Χάος στους αιθέρες...
  10. Νιγηρία: Δημοσιογράφος 'καταδικάζεται σε θάνατο'...
  11. Αισιοδοξία Παπανδρέου για το Κυπριακό
  12. Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να καταργήσουν τους εμπορικούς δασμούς
  13. Αυστρία: Δεν παραιτείται ο Χάϊντερ....
  14. Κίνα: Πάταξη της λαθρομετανάστευσης
  15. Οι επιθεωρητές ζητούν στοιχεία από το Ιράκ
  16. Συλλήψεις ισλαμιστών στη Γαλλία
  17. 'Υπεύθυνος ο τύπος για τις ταραχές στη Νιγηρία ....'
  18. Η πορνεία προβληματίζει τα ΗΕ
  19. Στα ουράνια τα κέρδη της Easyjet
  20. Η απάτη , τροχοπέδη για τις πωλήσεις στο διαδίκτυο....
  21. Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να καταργήσουν τους εμπορικούς δασμούς
  22. Παραλύουν οι γαλλικοί αιθέρες
  23. ΗΠΑ: Υπερ-υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας
  24. Συνάντηση Ερντογάν - Ρασμούσεν στην Κοπεγχάγη
  25. Οι επιθεωρητές ζητάνε στοιχεία από το Ιράκ
  26. Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου

Tρίτη 26 Νοεμβρίου 2002 - 20:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Δεν παραιτείται ο Χάιντερ
 

Παρά τα όσα είχε αφήσει να εννοηθεί, ο Γιοργκ Χάιντερ παραμένει στην πολιτική

Ο ακροδεξιός πολιτικός Γιoργκ Χάιντερ δήλωσε ότι θα συνεχίσει την καριέρα του στην πολιτική παρά τη συντριβή του κόμματος της Ελευθερίας στις βουλευτικές εκλογές.

Οι σχετικές δηλώσεις έγιναν ύστερα από συνάντηση διάρκειας 6 ωρών που πραγματοποίησαν στελεχη του κόμματος.

Μετά την απόφαση του αυτή, ο Γιόργκ Χάιντερ παραμένει κυβερνήτης επαρχίας της Αυστρίας μολονότι αρχικά είχε πει ότι προτίθεται να παραιτηθεί.

Το κεντροδεξιό Λαϊκό κόμμα πέτυχε συντριπτική νίκη στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που έπειτα από την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Βόλφγκαγκ Σούσελ και του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας.

Το κόμμα της Ελευθερίας έλαβε μόλις λίγο πάνω από το 10%, που είναι ένα ποσοστό λιγότερο από το μισό από αυτό, που είχε λάβει τις προηγούμενες εκλογές.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του Βόλφγκαν Σούσελ παίρνει ποσοστό 42,3%, ενώ δεύτερο κόμμα έρχεται αυτό των Σοσιαλδημοκρατών.

Αφορμή για τις πρόωρες εκλογές έδωσε η κρίση στους κόλπους της ακρoδεξιάς, που προκλήθηκε από τις μόνιμες παρεμβάσεις του Γιοργκ Χάιντερ στο κυβερνητικό έργο και την υπονόμευση των εκπροσώπων του κόμματός του στην κυβέρνηση.


Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2002 - 21:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Η πορνεία προβληματίζει τα Ηνωμένα Εθνη
 

Οργανωμένες συμμορίες εξωθούν νεαρές γυναίκες στην πορνεία

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών στη Βοσνία προειδοποιούν ότι έχει σημειωθεί ραγδαία αύξηση στον αριθμό των γυναικών που μεταφέρονται σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης και εξωθούνται στην πορνεία.

Η επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη Βοσνία Σέλια ντε Λαβερένε, λέει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χειρίζεται το πρόβλημα με σοβαρότητα και ότι λείπει η πολιτική βούληση για την αντιμετώπισή του.

Αυτό σύμφωνα με την αξιωματούχο του ΟΗΕ έχει ως αποτέλεσμα όλο και περισσότερες νεαρές γυναίκες και ανήλικα κορίτσια να πέφτουν θύματα εγκληματικών δικτύων σωματεμπόρων.

Η ομάδα δράσης των Ηνωμένων Εθνών που έχει συσταθεί για να καταπολεμήσει το παράνομο εμπόριο «λευκής σαρκός» στη Βοσνία πρόκειται στο τέλος του έτους να μεταβιβάσει τις αρμοδιότητές της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως διαπιστώνει σε σχετική έκθεσή της η οργάνωση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ( Human Rights Watch ) τα κυκλώματα σωματεμπορίας από τη Βοσνία «διακινούν» περισσότερες από 2.000 γυναίκες προς τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες.


Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2002 - 20:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Χάος από μεγάλη απεργία στη Γαλλία
 

Στο έδαφος παρέμειναν τα περισσότερα αεροσκάφη της Air France

Χάος προκλήθηκε στη Γαλλία από την απεργία, που πραγματοποίησαν χιλιάδες εργαζόμενοι του δημοσίου τομέα.

Δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπαλληλοι πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Παρισιού ζητώντας αύξηση των αποδοχών τους και αναστολή του προγράμματος απολύσεων.

Λόγω της απεργίας, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Γαλλίας ακύρωσε το 90% των πτήσεων, ενώ και από τα υπόλοιπα δρομολόγια πολύ λίγα πραγματοποιήθηκαν.

Η απεργία των Γάλλων ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας προκάλεσε κυκλοφοριακή συμφόρηση στους Ευρωπαϊκούς αιθέρες και σοβαρότατα προβλήματα με ακυρώσεις πτήσεων και σε άλλες χώρες.

Στη Βρετανία η British Airways ακύρωσε 64 πτήσεις από το Λονδίνο προς το Παρίσι και αντίστροφα, ο Γερμανικός αερομεταφορέας Lufthansa ματαίωσε 70 πτήσεις, ενώ και στα δρομολόγια άλλων εταιρειών προς, από και μέσω Γαλλίας υπήρξαν ακυρώσεις και καθυστερήσεις.

Τη Δευτέρα η πανεθνική απεργία των Γάλλων οδηγών φορτηγών είχε περιορισμένη απήχηση, καθώς οι απεργοί, που είχαν κλείσει οδικές αρτηρίες με οδοφράγματα, αναγκάστηκαν να αποσυρθούν μετά την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας.


Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2002 - 21:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανησυχίες παρά την αύξηση στις πωλήσεις μέσω Ιντερνετ
 

Περισσότεροι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για τα ψώνια τους

Ο αριθμός των Βρετανών καταναλωτών που την περίοδο των Χριστουγέννων θα κάνουν τα ψώνια τους μέσω του διαδικτύου προβλέπεται ότι θα αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με πέρσι.

Από την άλλη πλευρά, κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι ο φόβος της απάτης σε μεγάλο βαθμό περιορίζει τις αγορές στον κυβερνοχώρο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι πωλήσεις την περίοδο των εορτών αναμένεται να ξεπεράσουν τις 1,7 δισεκατομμύρια στερλίνες, καθώς οι δαπάνες των καταναλωτών για την αγορά αγαθών μέσω του διαδικτύου σχεδόν θα διπλασιασθούν.

Αλλά μολονότι οι Βρετανοί καταναλωτές «εμπιστεύονται» για τα ψώνια τους περίσσοτερο το διαδίκτυο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του οργανισμού MORI για λογαριασμό του υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας , ο φόβος της απάτης εξακολουθεί να καθιστά ένα μεγάλο μέρος του καταναλωτικού κοινού «επιφυλακτικό».

Για να αποφύγουν την απάτη, οι αρχές συνιστούν στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν ιστοσελίδες που είναι γνωστές στην αγορά, να γνωρίζουν τους αριθμούς τηλεφώνων η τις ταχυδρομικές διευθύνσεις των προμηθευτών και να φυλάσσουν τα αντίγραφα των παραγγελιών τους μέσω του διαδικτύου.


Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2002 - 15:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Σαράντα εκατομμύρια έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV
 

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από την ασθένεια του AIDS

Για πρώτη φορά ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV έχει ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια , σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία.

Περίσσοτεροι άνθρωποι εξάλλου πεθαίνουν σήμερα λόγω της ασθένειας AIDS σε σχέση με το παρελθόν.

Πέρυσι 3,1 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από την ασθένεια, με βάση την έκθεση που κυκλοφόρησε μερικές ημέρες πριν από την Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS (1 Δεκεμβρίου).

Τα νέα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το νότιο τμήμα της Αφρικής παραμένει η περιοχή του πλανήτη μας στην οποία η θανατηφόρος ασθένεια έχει εξαπλωθεί περισσότερο από οπουδήποτε αλλού.

Εν τούτοις οι ειδικοί προειδοποιούν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εξάπλωσης της ασθένειας στην Ανατολική Ευρώπη, την Κίνα και την Ινδία αν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του AIDS.

Σε όλη την υφήλιο περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV πέρυσι.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο από τα άτομα που έχουν προσβληθεί είναι παιδιά είναι ηλικίας κάτω των 15 ετών.


Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2002 - 21:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Καταδίκη σε θάνατο δημοσιογράφου στη Νιγηρία
 

Εκαντοντάδες άνθρωποι συνελλήφθησαν στην Καντούνα

Στο κρατίδιο Ζαμφάρα στη Βόρεια Νιγηρία οι τοπικές αρχές παρότρυναν τους Μουσουλμάνους να σκοτώσουν τη δημοσιογράφο που έγραψε ένα άρθρο το οποίο προσβάλλει τη μνήμη του προφήτη Μωάμεθ.

Το άρθρο αυτό που δημοσίευσε η εφημερίδα This Day αποτέλεσε το έναυσμα για τα επεισόδια βίας της περασμένης εβδομάδας.

Η Ισιόμα Ντάνιελ έχει υποβάλει την παραίτησή της και σύμφωνα με τις πληροφορίες κρύβεται στη Νιγηρία.

Στο μεταξύ, ο πρόεδος της Νιγηρίας Ολουσεγκούν Ομπασάνζο υποστήριξε ότι «η ανεύθυνη δημοσιογραφία» για τα καλλιστεία για τη Μις Κόσμος ήταν η αφορμή για τις ταραχές των τελευταίων ημερών.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας είπε ότι οι συγκρούσεις μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην πόλη Καντούνα στη Βόρεια Νιγηρία θα μπορούσαν να είχαν αρχίσει πρίν ή μετά το διαγωνισμό ομορφίας ενώ παράλληλα επέκρινε τον τύπο λέγοντας ότι «ένα άρθρο προσβλητικό για τους Μουσουλμάνους ήταν η αιτία για τα επεισόδια βίας».

Οι ταραχές ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα μετά τη δημοσίευση άρθρου στην εφημερίδα «This Day» στο οποίο ο αρθρογράφος υποστήριζε τη διεξαγωγή των καλλιστείων στη Νιγηρία σε αντίθεση με πολλούς Μουσουλμάνους που ήθελαν τη ματαίωση του διαγωνισμού για την ανάδειξη της ωραιότερης κοπέλας στον κόσμο.

Ο συντάκτρια του σχετικού άρθρου άφηνε άμεσα να εννοηθεί ότι ακόμη και ο ίδιος ο Μωάμεθ δεν θα είχε αντίρρηση ο διαγωνισμός για τη Miss World να γίνει στη Νιγηρία.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας είπε σε Αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι ότι λυπάται επειδή λόγω των ταραχών οι οργανωτές της εκδήλωσης αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη Νιγηρία και να διοργανώσουν τα καλλιστεία στο Λονδίνο.


Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2002 - 20:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Αισιοδοξία Παπανδρέου για το Κυπριακό
 

Ελπίδες για την επίλυση του Κυπριακού εκφράζει ο Γιώργος Παπανδρέου

Συνέντευξη στη Μέττα Τσικρικά

Την αισιοδοξία του για επίλυση του Κυπριακού εκφράζει, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου. Ο Έλληνας υπουργός αναφέρει ότι θα πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση ώστε «αργά ή γρήγορα αυτή η δυναμική να φέρει κοντά Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και, βεβαίως, να αλλάξει και τη στάση της Τουρκίας ώστε να είναι πιο θετική σε μια βιώσιμη λύση για τη Κύπρο».

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζει τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού ως «μια προσπάθεια γενιών». «Το Κυπριακό είναι μια προσπάθεια πάρα πολλών κυβερνήσεων να μπει σε ένα δρόμο ομαλοποίησης και διευθέτησης», λέει χαρακτηριστικά.

Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως εκτιμά ο κ. Παπανδρέου, δεν πρέπει να οδηγήσει την Ελλάδα σε επιδίωξη συμμαχιών σε «εθνοτική βάση».

«Με την Κύπρο έχουμε πολλά κοινά συμφέροντα, αλλά νομίζω ότι το ίδιο θα ισχύσει και με τη συνεργασία και με άλλες Βαλκανικές χώρες όταν ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Βουλγαρία και η Ρουμανία», αναφέρει, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο κ. Παπανδρέου.

Όπως αναφέρει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, στόχος είναι να υπάρξει μια «ισχυρή φωνή της περιοχής» στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να προωθήσουμε κοινά συμφέροντα μέσα από μία λογική συνεργασία των χωρών της περιοχής», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Απαντώντας στην ερώτηση τί θα γίνει αν δεν λυθεί τώρα το Κυπριακό και για το πώς βλέπει την Κύπρο σε ένα χρόνο, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να μεθοδευτεί στα πλαίσια της πορείας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση:

«Θα πρέπει να μην εγκαταλείψουμε την ελπίδα και θα πρέπει να διαμορφώσουμε όλες τις προϋποθέσεις ώστε η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να φέρει μαζί της τη λύση του Κυπριακού», τόνισε, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι «όπως και εμείς, έτσι και η διεθνής κοινότητα έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια για να υπάρξει λύσει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Κοπεγχάγη».

Ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δυσκολίες αυτού του εγχειρήματος: «Η Κοπεγχάγη δεν είναι μακριά, επομένως ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος για ουσιαστική διαπραγμάτευση. Αυτό εκ των πραγμάτων δίνει το στίγμα των δυσκολιών και μειώνει τις πιθανότητες για μία λύση χωρίς βεβαίως να τις αποκλείει", είπε, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο υπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου.


Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2002 - 15:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Σαράντα εκατομμύρια έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV
 

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από την ασθένεια Εϊντς

Γιά πρώτη φορά ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV έχει ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια , σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία.

Περίσσοτεροι άνθρωποι εξάλλου πεθαίνουν σήμερα λόγω της ασθένειας Εϊντς σε σχέση με το παρελθόν.

Πέρυσι 3,1 εκατομ. άνθρωποι πέθαναν από την ασθένεια, με βάση την έκθεση που κυκλοφόρησε μερικές ημέρες πρίν από την Παγκόσμια Ημέρα για το Εϊντς (1 Δεκεμβρίου).

Τα νέα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το νότιο τμήμα της Αφρικής παραμένει η περιοχή του πλανήτη μας στην οποία η θανατηφόρος ασθένεια έχει εξαπλωθεί περισσότερο από οπουδήποτε αλλού.

Εν τούτοις οι ειδικοί προειδοποιούν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εξάπλωσης της ασθένειας στην Ανατολική Ευρώπη, την Κίνα και την Ινδία αν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του Εϊντς.

Σε όλη την υφήλιο περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV πέρυσι.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο από τα άτομα που έχουν προσβληθεί είναι παιδιά είναι ηλικίας κάτω των 15 ετών.


Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2002 - 16.00 ('Ωρα Λονδίνου)
Γαλλία: Χάος στους αιθέρες...
 

Στο έδαφος παρέμειναν τα περισσότερα αεροσκάφη της Air France

Στη Γαλλία οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας έχουν κατέλθει σε απεργία διαρκείας 32 ωρών, για να υποστηρίξουν αιτήματα των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.

Η γαλλική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ακύρωσε ήδη το 90 % των πτήσεων, ενώ και από τα υπόλοιπα δρομολόγια πολύ λίγα πραγματοποιήθηκαν.

Η απεργία των Γάλλων ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας έχει προκαλέσει κυκλοφοριακή συμφόρηση στους ευρωπαϊκούς αιθέρες και σοβαρότατα προβλήματα με ακυρώσεις πτήσεων και σε άλλες χώρες.

Ήδη στη Βρετανία η British Airways ακύρωσε 64 πτήσεις από Λονδίνο προς Παρίσι και αντίστροφα, ο γερμανικός αερομεταφορέας Lufthansa έχει ματαιώσει 70 πτήσεις, ενώ και στα δρομολόγια άλλων εταιρειών προς, από και μέσω Γαλλίας αναμένεται να υπάρξουν ακυρώσεις και καθυστερήσεις.

Επεκτείνονται οι κινητοποιήσεις

Δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπαλληλοι να πραγματοποιήσαν πορεία στο κέντρο του Παρισιού, ζητώντας αύξηση των αποδοχών τους και αναστολή του προγράμματος απολύσεων.

Τη Δευτέρα η πανεθνική απεργία των Γάλλων οδηγών φορτηγών είχε περιορισμένη απήχηση, καθώς οι απεργοί που είχαν κλείσει οδικές αρτηρίες με οδοφράγματα, αναγκάστηκαν να αποσυρθούν μετά την επέμβαση των συνάμεων ασφαλείας.


Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2002 - 1700 ('Ωρα Λονδίνου)
Νιγηρία: Δημοσιογράφος 'καταδικάζεται σε θάνατο'...
 

Εκαντοντάδες άνθρωποι συνελλήφθησαν στην Καντούνα

Στο κρατίδιο Ζαμφάρα στη Βόρεια Νιγηρία οι τοπικές αρχές παρότρυναν τους Μουσουλμάνους να σκοτώσουν τη δημοσιογράφο που έγραψε ένα άρθρο το οποίο προσβάλλει τη μνήμη του προφήτη Μωάμεθ.

Το άρθρο αυτό που δημοσίευσε η εφημερίδα This Day αποτέλεσε το έναυσμα για τα επεισόδια βίας της περασμένης εβδομάδας.

Η Ισιόμα Ντάνιελ έχει υποβάλει την παραίτησή της και σύμφωνα με τις πληροφορίες κρύβεται στη Νιγηρία.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδος της Νιγηρίας Ολουσεγκούν Ομπασάνζο υποστήριξε ότι "η ανεύθυνη δημοσιογραφία" για τα καλλιστεία (Miss World) ήταν η αφορμή για τις ταραχές των τελευταίων ημερών.

Ο πρόεδρος Ομπασάνζο είπε ότι οι συγκρούσεις μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην πόλη Καντούνα στη Βόρεια Νιγηρία θα μπορούσαν να είχαν αρχίσει πρίν ή μετά το διαγωνισμό ομορφίας ενώ παράλληλα επέκρινε τον τύπο λέγοντας ότι "ένα άρθρο προσβλητικό για τους Μουσουλμάνους ήταν η αιτία για τα επεισόδια βίας".

Οι ταραχές ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα μετά τη δημοσίευση άρθρου στην εφημερίδα This Day στο οποίο ο αρθρογράφος υποστήριζε τη διεξαγωγή των καλλιστείων στη Νιγηρία σε αντίθεση με πολλούς Μουσουλμάνους που ήθελαν τη ματαίωση του διαγωνισμού για την ανάδειξη της ωραιότερης κοπέλας στον κόσμο.

Ο συντάκτρια του σχετικού άρθρου άφηνε άμεσα να εννοηθεί ότι ακόμη και ο ίδιος ο Μωάμεθ δεν θα είχε αντίρρηση ο διαγωνισμός για τη Miss World να γίνει στη Νιγηρία.

Ο πρόεδρος Ομπασάνζο είπε σε Αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι ότι λυπάται επειδή λόγω των ταραχών οι διοργανωτές της εκδήλωσης αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη Νιγηρία και να διοργανώσουν τα καλλιστεία στο Λονδίνο.


Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2002 - 15:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Αισιοδοξία Παπανδρέου για το Κυπριακό
 

O κ. Παπανδρέου μετά το Λονδίνο έχει συνομιλίες στην Ουάσινγκτον

Συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου στη Μέττα Τσικρικά

"Εγώ πιστεύω ότι η δυναμική για την επίλυση του Κυπριακού είναι δεδομένη από την ένταξη της Κύπρου, δηλαδή, βεβαίως όλοι μας ευχόμαστε και προ της Κοπεγχάγης να υπάρξει λύση, αλλά αν δεν είναι δυνατό αυτό και δεν ξέρουμε με τον λίγο χρόνο που υπάρχει αν θα είναι εφικτό, θα πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση και αργά ή γρήγορα αυτή η δυναμική θα φέρει κοντά Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και βεβαίως θα αλλάξει και τη στάση της Τουρκίας ώστε να είναι πιο θετική σε μια βιώσιμη λύση" , υπογράμμισε στην Ελληνική Υπηρεσία του Μπι Μπι Σι ο υπουργός των Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.


"Είναι προσπάθεια γενιών , είναι προσπάθεια πάρα πολλών κυβερνήσεων το Κυπριακό να μπεί σ' ένα δρόμο ομαλοποίησης και διευθέτησης" , είπε ο κ. Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, θα ήταν λάθος η ελληνική πλευρά να επιδιώξει συμμαχίες σε "εθνοτική βάση" .

"Με την Κύπρο έχουμε πολλά κοινά συμφέροντα , αλλά νομίζω ότι το ίδιο θα ισχύσει και με τη συνεργασία και με άλλες βαλκανικές χώρες αν σιγά σιγά ενταχθούν κι αυτές - Βουλγαρία , Ρουμανία ", παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τον Ελληνα υπουργό των Εξωτερικών στόχος είναι να υπάρξει μία "ισχυρή φωνή της περιοχής" στους κόλπους της Κοινότητας.

"Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να προωθήσουμε κοινά συμφέροντα μέσα από μία λογική συνεργασία των χωρών της περιοχής" , σημειώσε ο κ. Παπανδρέου.

Τι θα γίνει αν δεν επιλυθεί το Κυπριακό ; Πως βλέπετε την Κύπρο ένα χρόνο από τώρα ; - ρώτησε η Ελληνική Υπηρεσία του Μπι Μπι Σι τον κ. Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ελπίδα επίλυσης του Κυπριακού - "σ'ένα χρόνο από τώρα".

Σε περίπτωση που το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί "θα πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες", είπε ο κ. Παπανδρέου.

"Θα πρέπει να μην εγκαταλείψουμε την ελπίδα και θα πρέπει να διαμορφώσουμε όλες τις ποοϋποθέσεις ώστε η πορεία της Τουρκίας πρός την ΕΕ θα φέρει μαζί της τη λύση του Κυπριακού " , τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

"Η διεθνής κοινότητα έχει κάνει μία τεράστια προσπάθεια όπως και εμείς για να υπάρξει λύσει μέχρι την Κοπεγχάγη" , πρόσθεσε ο υπουργός των Εξωτερικών.

"Η Κοπεγχάγη όμως δεν είναι μακριά , ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος για ουσιαστική διαπραγμάτευση. Αυτό εκ των πραγμάτων δίνει το στίγμα των δυσκολιών και μειώνει τις πιθανότητες για μία λύση χωρίς βεβαίως να το αποκλείει" , κατέληξε ο υπουργός των Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.


Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2002 - 17:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να καταργήσουν τους εμπορικούς δασμούς
 

Οι συνομιλίες για το παγκόσμιο εμπόριο έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο

Η κυβέρνηση Μπους πρόκειται να προτείνει την κατάργηση όλων των δασμών για τα βιομηχανικά και καταναλωτικά αγαθά μέχρι το 2015.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης Μπους αφορούν και τις αναπτυσσόμενες χώρες που θα πρέπει να περιορίσουν τους δασμούς τους που είναι μεγαλύτεροι από αυτούς που ισχύουν στις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να επιδιώκουν τη σύναψη διμερών εμπορικών συμφωνιών μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες για το παγκόσμιο εμπόριο στη Ντόχα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η Ουάσινγκτον προτίθεται να μείωσει τους δασμούς για τα μη αγροτικά προϊόντα στο επίπεδο του 8% μέχρι το 2010.

Οι δασμοί αυτοί σταδιακά θα καταργηθούν έπειτα από πέντε χρόνια.

Επίσης, όχι αργότερα από το 2010, θα καταργηθούν και οι δασμοί που σήμερα κυμαίνονται στο επίπεδο του 5%.


Tρίτη 26 Νοεμβρίου 2002 - 13:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Αυστρία: Δεν παραιτείται ο Χάϊντερ....
 

Μετά από τη μεγάλη ήττα, που υπέστη το ακροδεξιό κόμμα του στις εκλογές της Κυριακής στην Αυστρία, ο Γιοργκ Χάιντερ παραιτήθηκε από τη θέση του κυβερνήτη

Ο ακροδεξιός πολιτικός Γιoργκ Χάϊντερ δήλωσε ότι θα συνεχίσει την καριέρα του στην πολιτική παρά τη συντριβή του κόμματος της Ελευθερίας στις βουλευτικές εκλογές.

Οι σχετικές δηλώσεις έγιναν ύστερα από συνάντηση διάρκειας 6 ωρών που πραγματοποίησαν στελεχη του κόμματος.

Μετά την απόφαση του αυτή, ο Γιόργκ Χάϊντερ παραμένει κυβερνήτης της επαρχίας Καρίνθιας μολονότι αρχικά είχε πεί ότι προτίθεται να παραιτηθεί.

Το κεντροδεξιό Λαϊκό κόμμα πέτυχε συντριπτική νίκη στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που έπειτα από την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Βόλφγκαγκ Σούσελ και του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας.

Το κόμμα της Ελευθερίας έλαβε μόλις λίγο πάνω από το 10%, που είναι ένα ποσοστό λιγότερο από το μισό από αυτό, που είχε λάβει τις προηγούμενες εκλογές.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του Βόλφγκαν Σούσελ παίρνει ποσοστό 42,3%, ενώ δεύτερο κόμμα έρχεται αυτό των Σοσιαλδημοκρατών.

Αφορμή για τις πρόωρες εκλογές έδωσε η κρίση στους κόλπους της ακρoδεξιάς, που προκλήθηκε από τις μόνιμες παρεμβάσεις του Γιοργκ Χάιντερ στο κυβερνητικό έργο και την υπονόμευση των εκπροσώπων του κόμματός του στην κυβέρνηση.



Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2002 - 13:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Κίνα: Πάταξη της λαθρομετανάστευσης
 

Η λαθρομετανάστευση έχει μεταβληθεί σε κερδοφόρα επιχείρηση στην Κίνα

Στην Κίνα άρχισε η μεγαλύτερη δίκη που έχει γίνει ποτέ στη χώρα και που έχει σχέση με τις προσπάθειες για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης.

Η δίκη πραγματοποιείται στην πόλη Νανζίνγκ και 42 άτομα αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παράνομη μεραφορά εκατοντάδων μεταναστών από την Κίνα σε χώρες του εξωτερικού.

Οι Τσεν Βενσού και Γιανγκ Γιγιάνγκ θεωρούνται επικεφαλής του δικτύου που οργάνωσε την παραμόνη μεταφορά εκατοντάδων μεταναστών.

Την περίοδο 1998-2000, το δίκτυο αυτό κατηγορείται ότι μετέφερε δια θαλάσσης περίπου 730 παράνομους κινέζους μετανάστες - κυρίως από την επαρχία Φουζιάν - στην Ιαπωνία.

Οι παράνομοι μετανάστες κατέβαλαν στους κατηγορούμενους χιλιάδες δολάρια για τη μεταφορά τους στο εξωτερικό.

Το παράνομο δίκτυο λαθρομετάστευσης ενετόπισαν οι διωκτικές αρχές το Νοέμβριο, 2000, όταν άνδρες της ιαπωνικής ακτοφυλακής ανακάλυψαν σε κινεζικό πλοίο ομάδα 17 παράνομων μεταναστών.

Οκτώ μέλη του πληρώματος συνελλήφθησαν και καταδικάσθηκαν σε φυλάκιση.



Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2002 - 14:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι επιθεωρητές ζητούν στοιχεία από το Ιράκ
 

Ένας εκ των επιθεωρητών, ο Ζάκ Μπάουτε, καταλύει στο ξενοδοχείο του στη Βαγδάτη

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ, προειδοποίησε το Ιράκ ότι θα πρέπει να παρουσιάσει στοιχεία που να αποδεικνύουν τον ισχυρισμό ότι δεν διαθέτει πλέον όπλα μαζικής καταστροφής.


Έχουμε φιλύποπτα μυαλά
Μελίσα Φλέμινγκ, εκπρόσωπος της ομάδας επιθεωρητών όπλων
Μιλώντας στη Νέα Υόρκη ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο κ. Μπλιξ είπε ότι οι Ιρακινοί αξιωματούχοι τον διαβεβαίωσαν ότι θα συνεργαστούν πλήρως με τους επιθεωρητές όπλων που βρίσκονται στο Ιράκ από τη Δευτέρα και αναμένεται να αρχίσουν εκ νέου το έργο τους από αύριο Τετάρτη.

Ο επικεφαλής της ομάδας επιθεωρητών υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι για τη Βαγδάτη να δώσει στη δημοσιότητα έναν πλήρη κατάλογο των προγραμμάτων πυρηνικών, βιολογικών και χημικών όπλων που ακολουθεί, μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου όπως ορίζει το σχετικό ψήφισμα 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Επιθεωρητές όπλων μεταφέρουν εξοπλισμό στα γραφεία τους

Σημειωτέον ότι το ψήφισμα αυτό δίνει υπερεξουσίες στους επιθεωρητές όπλων, που θα μπορούν να ερευνούν κάθε ώρα οποιαδήποτε περιοχή επιθυμούν, αναμεσά τους και τα προεδρικά ανάκτορα και τα μουσουλμανικά τεμένη.

Στη Βαγδάτη ήδη βρίσκονται 17 επιθεωρητές , προπομποί μιας διεθνούς ομάδας που αναμένεται να αριθμεί 300 άτομα.


Βολές Άρμιτατζ προς Σάμπρι

Στο μεταξύ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, σε συνέντευξη του στο ΒΒC διέψευσε τον ισχυρισμό του Ιρακινού ομολόγου του, Νατζί Σάμπρι, οτι η Ουάσινγκτον ψάχνει για αιτιάσεις για να εξαπολύσει την πολεμική της επιχείρηση.

Αναφερόμενος στον κ. Σάμπρι ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε: «Ήταν ο ίδιος κύριος που κατηγορούσε τις ΗΠΑ ότι θα ενεργούσαν μονομερώς δίχως την σύμφωνη γνώμη των Ηνωμένων Εθνών» και συνέχισε:



Στο επίκεντρο της αμερικανικής κριτικής βρέθηκε ο Νατζί Σάμπρι

«Όταν απευθυνθήκαμε στον ΟΗΕ, ο ίδιος κύριος χαρακτήρισε την ενέργειά μας ως πρόσχημα... Τώρα το ίδιο άτομο αποκαλεί το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας φενάκη» είπε ο κ. Άρμιτατζ, καταλήγοντας:

«Τού απαντούμε πως ο πρόεδρος του [Ιράκ] έχει την πλήρη ευθύνη για το τι μέλλει γενέσθαι, για πόλεμο ή ειρήνη», είπε στο ΒΒC ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Άρμιτατζ.


Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2002 - 11:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Συλλήψεις ισλαμιστών στη Γαλλία
 

Τα παπούτσια που ο Ρίντ φορούσε στην πτήση με προορισμό το Μαϊάμι το Δεκέμβριο, 2001

Στη Γαλλία η αστύνομια συνέλαβε πέντε ισλαμιστές σε σχέση με την απόπειρα Βρετανού υπηκόου να ανατινάξει αεροσκάφος των Αμερικανικών Αερογραμμών στον αέρα.

Ο επίδοξος βομβιστής είχε βάλει τα εκρηκτικά στα παπούτσια του.

"Σήμερα το πρωί στο Παρίσι έχουν γίνει πέντε συλλήψεις" , ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

"Οι συλλήψεις έχουν σχέση με τις έρευνες που συνεχίζονται για διευκρινισθεί τι ακριβώς έκανε στο Παρίσι ο Ρίτσαρντ Ριντ", είπε ο εκπρόσωπος της γαλλικής αστυνομίας.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι ο Ριντ έχει εκπαιδευθεί στα στρατόπεδα της αλ- Κάϊντα στο Αφγανιστάν και ότι παρέμεινε στο Παρίσι για αρκετές ημέρες πριν αποφασίσει να επιβαβισθεί στο αεροσκάφος των Αμερικανικών Αερογραμμών στις 22 Δεκεμβρίου με προορισμό το Μαϊάμι.

Ενας ιμάμης μουσουλμανικού τεμένους στις βόρειες περιοχές της γαλλικής πρωτεύουσας είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες, αναφέρουν οι πληροφορίες.

Συνολικά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης η γαλλική αστυνομία έκανε επτά επιδρομές στα προάστια του Παρισιού.


Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2002 - 12:39 ('Ωρα Λονδίνου)
'Υπεύθυνος ο τύπος για τις ταραχές στη Νιγηρία ....'
 

Χιλιάδες άνθρωποι στην Καντούνα είναι άστεγοι

Ο πρόεδος της Νιγηρίας Ολουσεγκούν Ομπασάνζο υποστήριξε ότι "η ανεύθυνη δημοσιογραφία" για τα καλλιστεία (Miss World) έδωσε το έναυσμα για τις ταραχές των τελευταίων ημερών.

Ο πρόεδρος Ομπασάνζο είπε ότι οι συγκρούσεις μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην πόλη Καντούνα στη Βόρεια Νιγηρία θα μπορούσαν να είχαν αρχίσει πρίν ή μετά το διαγωνισμό ομορφίας ενώ παράλληλα επέκρινε τον τύπο λέγοντας ότι "ένα άρθρο προσβλητικό για τους Μουσουλμάνους ήταν η αφορμή για τα επεισόδια βίας".

Οι ταραχές ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα μετά τη δημοσίευση άρθρου στην εφημερίδα This Day στο οποίο ο αρθρογράφος υποστήριζε τη διεξαγωγή των καλλιστείων στη Νιγηρία σε αντίθεση με πολλούς Μουσουλμάνους που ήθελαν τη ματαίωση του διαγωνισμού για την ανάδειξη της ωραιότερης κοπέλας στον κόσμο.

Ο συντάκτης του σχετικού άρθρου άφηνε άμεσα να εννοηθεί ότι ακόμη και ο ίδιος ο Μωάμεθ δεν θα είχε αντίρρηση ο διαγωνισμός για τη Miss World να γίνει στη Νιγηρία.

Ο πρόεδρος Ομπασάνζο είπε σε Αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι ότι λυπάται επειδή λόγω των ταραχών οι διοργανωτές της εκδήλωσης αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη Νιγηρία και να διοργανώσουν τα καλλιστεία στο Λονδίνο.


Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2002 - 11:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Η πορνεία προβληματίζει τα ΗΕ
 

Οργανωμένες συμμορίες εξωθούν νεαρές γυναίκες στην πορνεία

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών στη Βοσνία προειδοποιούν ότι έχει σημειωθεί ραγδαία αύξηση στον αριθμό των γυναικών που μεταφέρονται σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης και εξωθούνται στην πορνεία.

Η επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη Βοσνία Σέλια ντε Λαβερένε, λέει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χειρίζεται το πρόβλημα με σοβαρότητα και ότι λείπει η πολιτική βούληση για την αντιμετώπισή του.

Αυτό σύμφωνα με την αξιωματούχο του ΟΗΕ έχει ως αποτέλεσμα όλο και περισσότερες νεαρές γυναίκες και ανήλικα κορίτσια να πέφτουν θύματα εγκληματικών δικτύων σωματεμπόρων.

Η ομάδα δράσης των Ηνωμένων Εθνών που έχει συσταθεί για να καταπολεμήσει το παράνομο εμπόριο «λευκής σαρκός» στη Βοσνία πρόκειται στο τέλος του έτους να μεταβιβάσει τις αρμοδιότητές της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως διαπιστώνει σε σχετική έκθεσή της η οργάνωση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ( Human Rights Watch ) τα κυκλώματα σωματεμπορίας από τη Βοσνία «διακινούν» περισσότερες από 2.000 γυναίκες προς τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες.


Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2002 - 08:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Στα ουράνια τα κέρδη της Easyjet
 

Επικερδώς κλείνει ένα κεφάλαιο για την Easyjet με την αποχώρηση του πρόεδρου της, Στέλιου Χατζηϊωάννου

Η αεροπορική εταιρεία οικονομικών πτήσεων Easyjet ανακοίνωσε σήμερα ότι τα προβλεπόμενα για το 2002 λειτουργικά της κέρδη αυξήθηκαν κατά 78% σε σχέση με το ανάλογο περυσινό διάστημα.

Συγκεκριμένα στο διάστημα Σεπτεμβρίου 2001 - Σεπτεμβρίου 2002 τα κέρδη της Easyjet ξεπέρασαν τα 71 εκατομμύρια στερλίνες (πάνω από 112 εκατομμύρια ευρώ).

Η εταιρεία του Ελληνοκύπριου επιχειρηματία Στέλιου Χατζηιωάννου, διαπιστώνει ότι η καταναλωτική ζήτηση παραμένει ισχυρή για ναύλους κάτω από το μέσο όρο κόστους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο τελικό της στάδιο βρίσκεται η ενοποίηση των λειτουργιών της Easyjet με την αεροπορική εταιρεία GO, που εξαγόρασε πρόσφατα.

Κερδοφόρο αντίο

Εξάλλου σήμερα ο ιδρυτής της εταιρείας, κ. Χατζηιωάννου, αποχωρεί από τη θέση του προέδρου της Easyjet, μετά από επτά χρόνια.

Τον κ. Χατζηιωάννου θα αντικαταστήσει στη θέση του προέδρου της εταιρείας ο μέχρι τώρα πρόεδρος της αμυντικής βιομηχανίας, Σερ Κόλιν Τσάντλερ.

Χρησιμοποιώντας ένα δάνειο πέντε εκατομμυρίων στερλινών από τον πλοιοκτήτη πατέρα του, ο κ. Χατζηιωάννου κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να δημιουργήσει μία από τις δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ετιαρείες πτήσεων χαμηλού κόστους.


Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2002 - 09:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Η απάτη , τροχοπέδη για τις πωλήσεις στο διαδίκτυο....
 

Περισσότεροι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για τα ψώνια τους

Ο αριθμός των Βρετανών καταναλωτών που την περίοδο των Χριστουγέννων θα κάνουν τα ψώνια τους μέσω του διαδικτύου προβλέπεται ότι θα αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με πέρσι.

Από την άλλη μεριά κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι ο φόβος της απάτης σε μεγάλο βαθμό περιορίζει τις αγορές στον κυβερνοχώρο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι πωλήσεις την περίοδο των εορτών αναμένεται να ξεπεράσουν τα £1,7 δισεκ. καθώς οι δαπάνες των καταναλωτών για την αγορά αγαθών μέσω του διαδικτύου σχεδόν θα διπλασιασθούν.

Αλλά μολονότι οι Βρετανοί καταναλωτές "εμπιστεύονται" για τα ψώνια τους περίσσοτερο το διαδίκτυο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του οργανισμού MORI για λογαριασμό του υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας , ο φόβος της απάτης εξακολουθεί να καθιστά ένα μεγάλο μέρος του καταναλωτικού κοινού "επιφυλακτικό".

Για να αποφύγουν την απάτη, οι αρχές συνιστούν στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν ιστοσελίδες που είναι γνωστές στην αγορά , να γνωρίζουν τους αριθμούς τηλεφώνων η τις ταχυδρομικές διευθύνσεις των προμηθευτών και να φυλάσσουν τα αντίγραφα των παραγγελιών τους μέσω του διαδικτύου.


Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2002 - 10:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να καταργήσουν τους εμπορικούς δασμούς
 

Οι συνομιλίες για το παγκόσμιο εμπόριο έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο

Η κυβέρνηση Μπους πρόκειται να προτείνει την κατάργηση όλων των δασμών για τα βιομηχανικά και καταναλωτικά αγαθά μέχρι το 2015.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης Μπους αφορούν και τις αναπτυσσόμενες χώρες που θα πρέπει να περιορίσουν τους δασμούς τους που είναι μεγαλύτεροι από αυτούς που ισχύουν στις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να επιδιώκουν τη σύναψη διμερών εμπορικών συμφωνιών μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες για το παγκόσμιο εμπόριο στη Ντόχα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η Ουάσινγκτον προτίθεται να μείωσει τους δασμούς για τα μη αγροτικά προϊόντα στο επίπεδο του 8% μέχρι το 2010.

Οι δασμοί αυτοί σταδιακά θα καταργηθούν έπειτα από πέντε χρόνια.

Επίσης, όχι αργότερα από το 2010, θα καταργηθούν και οι δασμοί που σήμερα κυμαίνονται στο επίπεδο του 5%.


Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2002 - 08:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Παραλύουν οι γαλλικοί αιθέρες
 

Στο έδαφος θα παραμείνουν τα περισσότερα αεροσκάφη της Air France

Στη Γαλλία οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κατέρχονται σε απεργία διαρκείας 32 ωρών, για να υποστηρίξουν αιτήματα των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.

Η γαλλική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ακύρωσε ήδη το 90 % των πτήσεων, ενώ και από τα υπόλοιπα δρομολόγια πολύ λίγα αναμένεται να πραγματοποιηθούν.

Η απεργία των Γάλλων ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας αναμένεται να προκαλέσει κυκλοφοριακή συμφόρηση στους ευρωπαϊκούς αιθέρες και σοβαρότατα προβλήματα με ακυρώσεις πτήσεων και σε άλλες χώρες.

Ήδη στη Βρετανία η British Airways ακύρωσε 64 πτήσεις από Λονδίνο προς Παρίσι και αντίστροφα, ο γερμανικός αερομεταφορέας Lufthansa έχει ματαιώσει 70 πτήσεις, ενώ και στα δρομολόγια άλλων εταιρειών προς, από και μέσω Γαλλίας αναμένεται να υπάρξουν ακυρώσεις και καθυστερήσεις.

Επεκτείνονται οι κινητοποιήσεις

Δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπαλληλοι αναμένεται να πραγματοποιήσουν πορεία στο κέντρο του Παρισιού, ζητώντας αύξηση των αποδοχών τους και αναστολή του προγράμματος απολύσεων.

Νωρίτερα τη Δευτέρα η πανεθνική απεργία των Γάλλων οδηγών φορτηγών είχε περιορισμένη απήχηση, καθώς οι απεργοί που είχαν κλείσει οδικές αρτηρίες με οδοφράγματα, αναγκάστηκαν να αποσυρθούν μετά την επέμβαση των συνάμεων ασφαλείας.


Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2002 - 07:25 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ: Υπερ-υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας
 

«Να αποφευχθεί μια επανάληψη της 11ης Σεπτεμβρίου» θα είναι ο στόχος του νέου υπουργείου

Ο ΠΣτην πλέον ριζική αναδιοργάνωση των διωκτικών αρχών εδώ και μισό αιώνα προχωρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, με την δημιουργία ενός «υπερυπουργείου» Εσωτερικής Ασφαλείας.

Το σχετικό νομοθετικό διάταγμα υπέγραψε ο πρόεδρος Μπους, δηλώνοντας ότι έτσι θα αντιμετωπιστεί ο συνεχιζόμενος κίδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων ενάντια σε αμερικανικούς στόχους.

Το νέο υπουργείο θα διαθέτει προυπολογισμό 37 δισεκατομμυρίων δολλαρίων και θα απασχολεί 171.000 εργαζόμενους, ενοποιώντας τις δραστηριότητες 22 κυβερνητικών οργανισμών.


Η δημιουργία του υπερυπουργείου αποτέλεσε ιδέα του γερουσιαστή Λίμπερμαν

Πρόκειται να δημιουργηθεί δηλαδή το δεύτερο σε μέγεθος υπουργείο μετά το υπουργείο Αμύνης. Εργο του νέου υπουργείου θα είναι η επεξεργασία των πληροφοριών τις οποίες θα συλλέγουν η CIA και το FBI, καθώς πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου παρατηρήθηκαν προβλήματα επικοινωνίας ανάμεσα στις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών.

Επικεφαλής του θα τοποθετηθεί ο Τομ Ριτζ, πρώην κυβερνήτης της Πενσυλβάνια και σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου σε θέματα ασφαλείας.


Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2002 - 06:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνάντηση Ερντογάν - Ρασμούσεν στην Κοπεγχάγη
 

Την υποστήριξη ορισμένων από τα κράτη-μέλη της Κοινότητας εξασφαλίζει ο κ. Ερντογάν

Ραντεβού με τον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής, Δανό πρωθυπουργό Άντερς Φογκ Ρασμούσεν, έχει σήμερα στην Κοπεγχάγη ο νικητής των τουρκικών εκλογών, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης συνεχίζει την περιοδεία του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ενόψει της κρίσιμης για την Τουρκία επικείμενης συνόδου κορυφής των "15".

Ο κ. Ερντογάν θα φτάσει στην πρωτεύουσα της Δανίας προερχόμενος από τη Πορτογαλία, ο πρωθυπουργός της οποίας, Χοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εξέφρασε την υποστήριξή του στην επιτάχυνση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας.


Την υποστήριξη του Ισπανού πρωθυπουργού επιζήτησε ο κ. Ερντογάν
Συγκεκριμένα ο κ. Μπαρόζο είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ορίσει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη.

Νωρίτερα παρόμοια θέση είχε εκφράσει και η Σουηδία, δια της υπουργού Εξωτερικών της, Άννα Λιντ.

Η κα. Λίντ είπε ότι η σύγκλιση με μια χώρα μουσουλμανικής πλειοψηφίας όπως η Τουρκία δεν απειλεί τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και παρατήρησε ταυτόχρονα ότι για να πραγματοποιηθεί η ένταξη θα πρέπει να ικανοποιηθούν ορισμένα πολιτικά κριτήρια, ανάμεσά τους και η βελτίωση των συνθηκών στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2002 - 05:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι επιθεωρητές ζητάνε στοιχεία από το Ιράκ
 

Ένας εκ των επιθεωρητών, ο Ζάκ Μπάουτε, καταλύει στο ξενοδοχείο του στη Βαγδάτη

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ, προειδοποίησε το Ιράκ ότι θα πρέπει να παρουσιάσει στοιχεία που να αποδεικνύουν τον ισχυρισμό ότι δεν διαθέτει πλέον όπλα μαζικής καταστροφής.


Έχουμε φιλύποπτα μυαλά
Μελίσα Φλέμινγκ, εκπρόσωπος της ομάδας επιθεωρητών όπλων
Μιλώντας στη Νέα Υόρκη ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο κ. Μπλιξ είπε ότι οι Ιρακινοί αξιωματούχοι τον διαβεβαίωσαν ότι θα συνεργαστούν πλήρως με τους επιθεωρητές όπλων που βρίσκονται στο Ιράκ από τη Δευτέρα και αναμένεται να αρχίσουν εκ νέου το έργο τους από αύριο Τετάρτη.

Ο επικεφαλής της ομάδας επιθεωρητών υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι για τη Βαγδάτη να δώσει στη δημοσιότητα έναν πλήρη κατάλογο των προγραμμάτων πυρηνικών, βιολογικών και χημικών όπλων που ακολουθεί, μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου όπως ορίζει το σχετικό ψήφισμα 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Επιθεωρητές όπλων μεταφέρουν εξοπλισμό στα γραφεία τους

Σημειωτέον ότι το ψήφισμα αυτό δίνει υπερεξουσίες στους επιθεωρητές όπλων, που θα μπορούν να ερευνούν κάθε ώρα οποιαδήποτε περιοχή επιθυμούν, αναμεσά τους και τα προεδρικά ανάκτορα και τα μουσουλμανικά τεμένη.

Στη Βαγδάτη ήδη βρίσκονται 17 επιθεωρητές , προπομποί μιας διεθνούς ομάδας που αναμένεται να αριθμεί 300 άτομα.


Βολές Άρμιτατζ προς Σάμπρι

Στο μεταξύ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, σε συνέντευξη του στο ΒΒC διέψευσε τον ισχυρισμό του Ιρακινού ομολόγου του, Νατζί Σάμπρι, οτι η Ουάσινγκτον ψάχνει για αιτιάσεις για να εξαπολύσει την πολεμική της επιχείρηση.

Αναφερόμενος στον κ. Σάμπρι ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε: «Ήταν ο ίδιος κύριος που κατηγορούσε τις ΗΠΑ ότι θα ενεργούσαν μονομερώς δίχως την σύμφωνη γνώμη των Ηνωμένων Εθνών» και συνέχισε:



Στο επίκεντρο της αμερικανικής κριτικής βρέθηκε ο Νατζί Σάμπρι

«Όταν απευθυνθήκαμε στον ΟΗΕ, ο ίδιος κύριος χαρακτήρισε την ενέργειά μας ως πρόσχημα... Τώρα το ίδιο άτομο αποκαλεί το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας φενάκη» είπε ο κ. Άρμιτατζ, καταλήγοντας:

«Τού απαντούμε πως ο πρόεδρος του [Ιράκ] έχει την πλήρη ευθύνη για το τι μέλλει γενέσθαι, για πόλεμο ή ειρήνη», είπε στο ΒΒC ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Άρμιτατζ.


Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2002 - 05:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
 

Η απεργία των πυροσβεστών και η αναμενόμενη σήμερα παρέμβαση του πρωθυπουργού είναι το θέμα που κυριαρχεί στον βρετανικό τύπο

Το Ιράκ και η απεργία των πυροσβεστών είναι τα δύο θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων.

Η χθεσινή συζήτηση στην Βουλή των Κοινοτήτων για το Ιράκ σχολιάζεται ποικιλοτρόπως.

Έτσι η μερίδα των φιλελεύθερων εφημερίδων, όπως η Guardian και η Independent προβάλουν περισσότερο τις αντιρρήσεις που εξακολουθούν να εκφράζουν δεκάδες κυβερνητικοί βουλευτές όσον αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης Μπλερ.

Αντικρουόμενη και ασαφής η στάση της κυβέρνησης στο ενδεχόμενο πολέμου εναντίον του Σαντάμ, επισημαίνει σε σχετικό άρθρο της η Guardian.

Για την Independent ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρω, αντιμετώπισε χθες στη Βουλή των Κοινοτήτων την συντονισμένη οργή της αριστερής πτέρυγας του κόμματός του, και προσπάθησε να καθησυχάσει τα πνεύματα, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Βρετανία δεν ετοιμάζεται για αναπόφευκτο πόλεμο στον Περσικό.

Αντεπίθεση Μπλερ προς απεργούς πυροσβέστες

Αλλά το μεγάλο εσωτερικό θέμα στη Βρετανία είναι η συνεχιζόμενη οκταήμερη απεργία των πυροσβεστών, και η σκληρή στάση που κράτησε απέναντί τους ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

«Δεν πρόκειται να νικήσετε είναι το μήνυμα που επιχειρεί να περάσει στους απεργούς ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος αφήνει παράλληλα ανοικτό ένα μικρό ενδεχόμενο συμβιβασμού» γράφει η Guardian.

Ταυτόσημος και ο πρώτος τίτλος από την Daily Telegraph, που αναφέρει ότι η εργατική αναταραχή εξαπλώνεται καθώς άρχισαν κινητοποιήσεις και οι δάσκαλοι και οι εργαζόμενοι στους δήμους.

Ενώ οι Financial Times εκτιμούν ότι ο Μπλερ σκληραίνει τη στάση του απέναντι στους πυροσβέστες, προσπαθώντας να δώσει τέρμα στη διαφορά τακτικών που εμφανίστηκε ανάμεσα σε υπουργούς του και εργοδότες των απεργών, όσον αφορά την ικανοποίηση των μισθολογικών τους αιτημάτων.

Πιο αισιόδοξη για το ενδεχόμενο επανάληψης του διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους απεργούς εμφανίζεται η Independent, που «βλέπει ειρηνευτικές συνομιλίες στο τέλος του τούνελ».

Και οι Times του Λονδίνου φαίνεται να έχουν αποκλειστικά την είδηση ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ψάχνει να βρει έναν διαπραγματευτή ειδικών προσόντων , για να του αναθέσει να προσεγγίσει τους απεργούς πυροσβέστες και ειδικότερα τους πλέον μαχητικούς εξ αυτών.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.