Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 23 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-11-16

  1. Ιρακινοί εισχώρησαν σε βρετανικά μικροβιολογικά εργαστήρια
  2. Ισραηλινές δυνάμεις εισβάλλουν στη Χεβρώνα
  3. Ο νέος πρωθυπουργός ανοίγει τα χαρτιά του
  4. Στέλεχος της Αλ Κάιντα στα χέρια των αρχών του Κουβέιτ
  5. Ο νέος πρωθυπουργός ανοίγει τα χαρτιά του
  6. 'Με αργούς ρυθμούς η οικονομική ανάπτυξη'
  7. 'Κατάσκοποι' και 'επιθεωρητές'
  8. Η πετρελαιοκηλίδα στις ισπανικές ακτές
  9. Ο Κούτσμα παύει την κυβέρνηση
  10. Ποιος είναι ο Αμπντουλάχ Γκιούλ
  11. Η Τουρκία απέκτησε πρωθυπουργό
  12. Επτά ημέρες σε εικόνες: 10 - 16 Νοεμβρίου
  13. Βρετανία: Απεβίωσε διαβόητη δολοφόνος
  14. Η Τουρκία απέκτησε πρωθυπουργό
  15. Συνεδριάζει το κοινοβούλιο του Πακιστάν
  16. Κινητικότητα Ερντογάν ενόψει Κοπεγχάγης
  17. Ορίστηκε εντολοδόχος πρωθυπουργός στην Τουρκία
  18. Προετοιμασίες ΟΗΕ ενόψει επιθεωρήσεων στο Ιράκ
  19. Τουρκία: Ορίστηκε εντολοδόχος πρωθυπουργός
  20. Νέος κύκλος αίματος στη Μέση Ανατολή

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2002 - 23:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιρακινοί εισχώρησαν σε βρετανικά μικροβιολογικά εργαστήρια
 

Οι Ιρακινοί επιστήμονες είναι δυνατό να μελέτησαν τεχνικές μικροβιολογικού πολέμου

Ιρακινοί ερευνητές που μελετούσαν τις μεθόδους μικροβιολογικού πολέμου διείσδησαν στα σημαντικότερα μικροβιολογικά εργαστήρια της Βρετανίας, κατά την περίοδο του Περσικού πολέμου, δήλωσε σήμερα Βρετανός επιστήμονας.

Επιστήμονες απο το Ιράκ, χρηματοδοτούμενοι απο την ιρακινή κυβέρνηση, είχαν υποβάλλει αιτήσεις και είχαν προσληφθεί απο ακαδημαϊκά και ιατρικά ινστιτούτα, αποκάλυψε στο ΒΒC ο καθηγητής Τζόζεφ Σέλκον απο το μικροβιολογικό τμήμα των εργαστηρίων της Οξφόρδης.

Ο καθηγητής πρόσθεσε οτι ανακάλυψε όσα συνέβησαν μετά τις υποψίες που του προκάλεσε μια απο τις αιτήσεις των Ιρακινών επιστημόνων.


Δεν έχουμε ιδέα απο που προέρχεται η πλειοψηφία των φοιτητών, ποιό είναι το παρελθόν τους και οι διασυνδέσεις τους
Άντριου Μακίνλεϋ, βουλευτής Εργατικών

Ζήτησε να διεξαχθούν έλεγχοι ασφαλείας οι οποίοι επιβεβαίωσαν τους φόβους του: πολλά απο τα εργαστήρια είχαν γίνει στόχοι της Βαγδάτης.

Περίπου δέκα απο τους καλύτερους Ιρακινούς μικροβιολόγους είχαν προσληφθεί σε ευαίσθητα ερευνητικά κέντρα σε ολόκληρη τη Βρετανία.

Ο καθηγητής Σέλκον είχε λάβει τις αιτήσεις των Ιρακινών επιστημόνων το 1990.

"Ένας απο αυτούς είχε ένα εξαιρετικό βιογραφικό. Θα εργαζόταν για εμάς δωρεάν και εμείς θα λαμβάναμε 20 χιλιάδες στερλίνες .. απο την ιρακινή κυβέρνηση," είπε ο καθηγητής Σέλκον

Έλεγχοι ασφαλείας

Οι υποψίες του καθηγητή Τζόζεφ Σέλκον ενισχύθηκαν όταν ανακάλυψε οτι οι Ιρακινοί επιστήμονες δεν είχαν κάνει αιτήσεις πρόσληψης σε κανέναν άλλο ιατρικό τομέα, παρα μόνο σε μικροβιολογικά εργαστήρια.

Αμέσως ενημέρωσε τις υπηρεσίες ασφαλείας.

"Τους ζήτησα να ελένξουν εάν είχαν γίνει αιτήσεις μόνο στην Οξφόρδη ή σε ολόκληρη τη Βρετανία. Εκείνοι νόμιζαν οτι επρόκειτο για σενάριο επιστημονικής φαντασίας."


Θα εργαζόταν για εμάς δωρεάν και εμείς θα λαμβάναμε 20 χιλιάδες στερλίνες απο την ιρακινή κυβέρνηση
Τζόζεφ Σέλκον
"Έκαναν αυτό που τους είπα και όταν επέστρεψαν είπαν οτι είχαν ανακαλύψει εννέα ή δέκα επιστήμονες αυτού του κλάδου - όλοι απο το Ιράκ - οι οποίοι είχαν γίνει δεκτοί σε διάφορα βρετανικά πανεπιστήμια.

Ο καθηγητής Σέλκον κατέλειξε λέγοντας οτι οι Ιρακινοί ερευνούσαν τρόπους με τους οποίους τα βιοχημικά όπλα θα μπορούσαν να γίνουν πιό ανθεκτικά στα διάφορα αντιβιοτικά.

Σύμφωνα πάντα με τον καθηγητή, οι Ιρακινοί συνελήφθησαν μετα το τέλος του Περσικού πολέμου και εστάλησαν στην πατρίδα τους.


Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2002 - 00:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινές δυνάμεις εισβάλλουν στη Χεβρώνα
 

Ισραηλινοί στρατιώτες συλλαμβάνουν υπόπτους

Στη Μέση Ανατολή, ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στη πόλη Χεβρώνα, όπου το βράδυ της Παρασκευής σκοτώθηκαν δώδεκα Ισραηλινοί - στρατιώτες και έποικοι - και 15 ακόμη τραυματίστηκαν, μετά απο επίθεση Παλαιστινίων.

Ενώ η κυβέρνηση του Ισραήλ εξετάζει ποιά θα είναι η απάντηση της, ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν έδωσε το πράσινο φως στα στρατεύματα της χώρας του να αυξήσουν την πίεση στις παλαιστινιακές περιοχές.

Νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας, Σαούλ Μοφάζ, είχε συναντήσεις με τους διοικητές των στρατιωτικών δυνάμεων για να συζητήσουν το ενδεχόμενο αντιποίνων.

Αντίποινα σε Γάζα και Τζενίν

Νωρίς το πρωϊ,τα ισραηλινά στρατεύματα επέδραμαν στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης και στον παρακείμενο προσφυγικό καταυλισμό.


Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αυτής σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος έφηβος, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ.

Την ίδια ώρα μια Παλαιστίνια 21 ετών βρήκε το θάνατο μέσα στο σπίτι της, στη Ναμπλούς, από πυρά ισραηλινού άρματος μάχης, όπως ανακοίνωσαν παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές.

Τα ξημερώματα, ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα έπληξαν με πυραύλους την πόλη της Γάζας καταστρέφοντας ένα μεταλλουργείο.

Το χρονικό της επίθεσης

Η επίθεση σημειώθηκε όταν ομάδα Παλαιστινίων, οπλισμένη με όπλα και χειροβομβίδες, άνοιξαν πυρ εναντίον Ισραηλινών που περπατούσαν σε μεγάλο δρόμο της πόλης, κοντά στον Τύμβο των Πατριαρχών, ένα ιερό μέρος και για τους Μουσουλμάνους και για τους Εβραίους.

Την αρχική επίθεση ακολούθησε σφοδρή μάχη μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και των Παλαιστινίων μαχητών, που κράτησε αρκετή ώρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην πρόσβαση των ασθενοφόρων.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι επρόκειτο για προσχεδιασμένη ενέργεια, καθώς οι δράστες της επίθεσης άρχισαν να πυροβολούν πρώτα ομάδα Εβραίων εποίκων και στη συνέχεια άνοιξαν πυρ εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών που έσπευσαν επί τόπου.


Η δολοφονία του Ιγιάντ Σαουλχάλα στάθηκε αφορμή για την αντεκδίκηση της Ισλαμικής Τζιχάντ
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στις σφοδρές ανταλλαγές πυρών που ακολούθησαν την ενέδρα σκοτώθηκαν τρεις από τους Παλαιστίνιους δράστες.

Με ανακοίνωσή της η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, σημειώνοντας ότι ήταν πράξη αντεκδίκησης για τη δολοφονία του ηγετικού της στελέχους, Ιγιάντ Σαουλχάλα, το περασμένο Σάββατο.


Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2002 - 22:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο νέος πρωθυπουργός ανοίγει τα χαρτιά του
 

Ο εικονιζόμενος στο κέντρο της φωτογραφίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ανέλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αμπντουλά Γκιούλ, οτι η ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας του, η επίλυση του κυπριακού και η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης του.

Ποιος είναι ο Αμπντουλάχ Γκιούλ

Ο αντιπρόεδρος του φιλοϊσλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ) έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης απο τον πρόεδρο της Τουρκίας, Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ.

Ωστόσο ο ηγέτης του κόμματος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, - ο οποίος δεν έχει εκλεγεί βουλευτής λόγω ποινής στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων που τού είχε επιβληθεί - προκάλεσε σύγχιση ως προς τη πολιτική που θα τηρηθεί στο ζήτημα της Κύπρου, λέγοντας οτι η Τουρκία και η Κύπρος θα έπρεπε να ενταχθούν ταυτόχρονα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δήλωση έκπληξη

"Φυσικά πρoτεραιότητα μας θα είναι το Κυπριακό και η Ευρωπαϊκή Ένωση," δήλωσε ο κ. Γκιούλ στο κανάλι NTV.

"Θα κάνουμε σταθερά βήματα στο θέμα της Ε.Ε."
"Έπειτα αντιμετωπίζουμε σοβαρά οικονομικά προβλήματα."


Ο Ταγίπ Ερντογάν
Την ώρα που ο κ. Γκιούλ ανακοίνωνε τις προτεραιότητες του, ο αρχηγός του κόμματος ΑΚ, Ταγίπ Ερντογάν, ταξίδευε προς την Κύπρο, όπου είχε συναντήσεις με την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κυβέρνησης.

Ο κ. Ερντογάν στήριξε την νέα πρόταση των Ηνωμένων Εθνών για την επανένωση της νήσου.

Όμως εξέπληξε το ακροατήριο του όταν δήλωσε οτι η υιοθέτηση της πρότασης θα καθυστερήσει την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Μάλιστα ζήτησε την ταυτόχρονη ένταξη της Κύπρου και της Τουρκίας.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν οτι η δήλωση αυτή συνιστά "απομάκρυνση" απο τη μέχρι τώρα πολιτική της Τουρκίας.

Η κυβέρνηση

Ο νέος πρωθυπουργός, Αμπντουλά Γκιούλ - οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής - αναμένεται να παρουσιάσει τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Εάν, όπως αναμένεται λόγω της απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που διαθέτει το κόμμα του, η κυβέρνηση Γκιούλ λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, θα είναι η πρώτη μονοκομματική κυβέρνηση στην Άγκυρα την τελευταία δεκαπενταετία.

Σε πρόσφατη συνέντευξη του προς την Ελληνική υπηρεσία του BBC, λίγες ημέρες πριν τις τουρκικές εκλογές, ο κ. Γκιούλ είχε δηλώσει για τη στάση που θα ακολουθήσει απέναντι στην Ελλάδα:

«Είμαστε γειτονικές χώρες θέλουμε την ειρήνη και μπορούμε να ενισχύσουμε την μεταξύ μας συνεργασία και το πνεύμα εμπιστοσύνης. Αν πραγματοποιήσουμε αυτό το βήμα, θα μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς. Η φιλία είναι προς το συμφέρον και των δυο πλευρών και αν έρθουμε στην εξουσία θα δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη σημασία στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».


Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2002 - 21:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Στέλεχος της Αλ Κάιντα στα χέρια των αρχών του Κουβέιτ
 

Υεμένη: τόπος πολλών τρομοκρατικών επιθέσεων

Αξιωματούχοι στο Κουβέιτ αναφέρουν οτι κρατούν ανώτατο στέλεχος της Αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με τις τοπικές εφημερίδες, ο άνδρας, που αναφέρεται ως Μόχσεν Φ, σχεδίαζε να ανατινάξει ξενοδοχείο, με αμερικανική πελατεία, στην πρωτεύουσα της Υεμένης.

Ο 21χρονος ο οποίος είχε συλληφθεί πριν απο δύο εβδομάδες, ομολόγησε οτι ενεργούσε με τη βοήθεια ενός αποστράτου αξιωματικού απο το Κουβέιτ, ο οποίος είχε αναλάβει να συγκεντρώσει 120 χιλιάδες δολάρια για την χρηματοδότηση των επιθέσεων.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες στο Κουβέιτ, ο Μοχσέν Φ είναι ο επικεφαλής των επιχειρήσεων της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο.

Οδηγίες προς Βρετανούς

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας κάλεσε όλους τους Βρετανούς που ζούν στην Υεμένη να την εγκαταλείψουν καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων.

Την περασμένη εβδομάδα, η βρετανική κυβέρνηση συνέστησε στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στη Μέση Ανατολή.

Η κυβέρνηση απέφυγε να διευκρινίσει εάν διαθέτει συγκεκριμένες πληροφορίες για επιθέσεις εναντίον Βρετανών
στην Υεμένη.

Στις 8 Νοεμβρίου το υπουργείο Εξωτερικών απλά συμβούλευε τους πολίτες της Βρετανίας να μην ταξιδεύουν στη χώρα αυτή της Μέσης Ανατολής.

Τώρα καλεί τους περίπου 300 Βρετανούς που ζουν στην Υεμένη να την εγκαταλείψουν.



Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2002 - 22:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο νέος πρωθυπουργός ανοίγει τα χαρτιά του
 

Ο εικονιζόμενος στο κέντρο της φωτογραφίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ανέλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αμπντουλά Γκιούλ, οτι η ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας του, η επίλυση του κυπριακού και η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης του.

Ποιος είναι ο Αμπντουλάχ Γκιούλ

Ο αντιπρόεδρος του φιλοϊσλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ) έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης απο τον πρόεδρο της Τουρκίας, Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ.

Ωστόσο ο ηγέτης του κόμματος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, - ο οποίος δεν έχει εκλεγεί βουλευτής λόγω ποινής στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων που τού είχε επιβληθεί - προκάλεσε σύγχιση ως προς τη πολιτική που θα τηρηθεί στο ζήτημα της Κύπρου, λέγοντας οτι η Τουρκία και η Κύπρος θα έπρεπε να ενταχθούν ταυτόχρονα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δήλωση έκπληξη

"Φυσικά πρωτεραιότητα μας θα είναι το Κυπριακό και η Ευρωπαϊκή Ένωση," δήλωσε ο κ. Γκιούλ στο κανάλι NTV.

"Θα κάνουμε σταθερά βήματα στο θέμα της Ε.Ε."
"Έπειτα αντιμετωπίζουμε σοβαρά οικονομικά προβλήματα."


Ο Ταγίπ Ερντογάν
Την ώρα που ο κ. Γκιούλ ανακοίνωνε τις προτεραιότητες του, ο αρχηγός του κόμματος ΑΚ, Ταγίπ Ερντογάν, ταξίδευε προς την Κύπρο, όπου είχε συναντήσεις με την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κυβέρνησης.

Ο κ. Ερντογάν στήριξε την νέα πρόταση των Ηνωμένων Εθνών για την επανένωση της νήσου.

Όμως εξέπληξε το ακροατήριο του όταν δήλωσε οτι η υιοθέτηση της πρότασης θα καθυστερήσει την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Μάλιστα ζήτησε την ταυτόχρονη ένταξη της Κύπρου και της Τουρκίας.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν οτι η δήλωση αυτή συνιστά "απομάκρυνση" απο τη μέχρι τώρα πολιτική της Τουρκίας.

Η κυβέρνηση

Ο νέος πρωθυπουργός, Αμπντουλά Γκιούλ - οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής - αναμένεται να παρουσιάσει τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Εάν, όπως αναμένεται λόγω της απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που διαθέτει το κόμμα του, η κυβέρνηση Γκιούλ λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, θα είναι η πρώτη μονοκομματική κυβέρνηση στην Άγκυρα την τελευταία δεκαπενταετία.

Σε πρόσφατη συνέντευξη του προς την Ελληνική υπηρεσία του BBC, λίγες ημέρες πριν τις τουρκικές εκλογές, ο κ. Γκιούλ είχε δηλώσει για τη στάση που θα ακολουθήσει απέναντι στην Ελλάδα:

«Είμαστε γειτονικές χώρες θέλουμε την ειρήνη και μπορούμε να ενισχύσουμε την μεταξύ μας συνεργασία και το πνεύμα εμπιστοσύνης. Αν πραγματοποιήσουμε αυτό το βήμα, θα μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς. Η φιλία είναι προς το συμφέρον και των δυο πλευρών και αν έρθουμε στην εξουσία θα δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη σημασία στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».


Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2002 - 19:45 ('Ωρα Λονδίνου)
'Με αργούς ρυθμούς η οικονομική ανάπτυξη'
 

Ο κ. Κέλερ έκανε λόγο για πιθανά νέα εμπόδια στην ανοδική πορεία της οικονομίας

"Δύσκολη" περιέγραψε την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οργανισμού, ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι πιό αργός απ΄όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Μιλώντας απο το Βερολίνο, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Χόρστ Κέλερ, υπογράμμισε οτι ήλπιζε σε μια ανάκαμψη της οικονομίας τους προσεχείς μήνες.

Όμως, πρόσθεσε, ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης επιβραδύνθηκε απο το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στην παγκόσμια αγορά.

Αβέβαιο μέλλον

"Βασική θέση του ΔΝΤ είναι οτι στους επόμενους μήνες η οικονομία θα έχει ανοδική πορεία αλλά με ρυθμούς αργότερους απο τους αναμενόμενους και με την πιθανότητα να παρουσιαστούν νέες δυσκολίες," είπε ο κ. Κέλερ.

Το ενδεχόμενο ενός πολέμου στο Ιράκ έχει επηρεάσει αρνητικά την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών σε πολλές χώρες.

Επίσης έχει προκαλέσει άνοδο στην τιμή του αργού πετρελαίου.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο μιας οικονιμικής καταστροφής που θα μπορούσε να προκαλέσει η παρατεταμένη περίοδος αστάθειας στις διεθνείς χρηματαγορές.

Ο κ. Κέλερ εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση οτι η αμερικανική οικονομία είναι πλέον αρκετά δυνατή και θα αποφύγει μια δεύτερη περίοδο ύφεσης.


Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2002 - 21:08 ('Ωρα Λονδίνου)
'Κατάσκοποι' και 'επιθεωρητές'
 

'Παλαιότεροι ισχυρισμοί είχαν υποβαθμίσει το έργο των επιθεωρητών'

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ, λέει οτι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρχουν κατάσκοποι στην ομάδα του, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα τις επιθεωρήσεις στο Ιράκ.


Εάν διαπιστώσω οτι κάποιος έχει διπλό ρόλο, θα του ζητήσω να αποχωρήσει
Χανς Μπλιξ
Πάντως ο κ. Μπλιξ πρόσθεσε οτι οι μυστικοί πράκτορες δεν θα έχουν θέση στην ομάδα του.

Μιλώντας απο το Παρίσι, πόλη σταθμό στο δρόμο του προς τη Βαγδάτη, ο Χανς Μπλιξ είπε οτι είναι σωστό να αποφευχθούν τα βιαστικά συμπεράσματα που και στο παρελθόν είχαν υπονομεύσει το έργο όσων επιθεωρητών εργάστηκαν στο Ιράκ απο το 1992 μέχρι το 1998.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών πρόσθεσε οτι βασίζεται στην πλήρη συνεργασία της Βαγδάτης, η οποία αποδέχθηκε το νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Απο την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, επανέλαβε οτι η χώρα του δε διαθέτει όπλα πυρηνικού ολέθρου.

Οι κατάσκοποι

"Υπάρχει κόσμος που με ρωτάει εάν είμαι απόλυτα βέβαιος οτι δεν υπάρχουν κατάσκοποι στη ομάδα μου. Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος. Ούτε η KGB ούτε η CIA μπορούν να απαντήσουν με βεβαιότητα," δήλωσε ο Χανς Μπλιξ απο το Παρίσι.

"Εάν διαπιστώσω οτι κάποιος έχει διπλό ρόλο, θα του ζητήσω να αποχωρήσει," πρόσθεσε ο επικεφαλής.

Ο κ. Μπλιξ παραδέχθηκε οτι παλαιότεροι ισχυρισμοί για ύπαρξη κατασκόπων είχαν υποβαθμίσει το έργο της ομάδας των επιθεωρητών όπλων που βρισκόταν στη Βαγδάτη μέχρι το 1998.

Το 1999, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αννάν είχε δηλώσει οτι υπήρχαν ενδείξεις οτι κάποιοι απο τους επιθεωρητές δούλευαν για λογαριασμό της Ουάσιγκτον.

Νέα τεχνολογία

Ο κ. Μπλιξ δήλωσε ότι η ομάδα του θα μπορέσει να αρχίσει το έργο της στο Ιράκ μέσα σε 12 ημέρες.

Τόνισε οτι η τεχνολογική πρόοδος που έχει σημειωθεί απο το 1998 σημαίνει οτι η δουλειά των επιθεωρητών όπλων θα είναι πιό αποτελεσματική.

"Ακόμα και τα πιό μικρά πράγματα μπορούν να ανιχνευθούν."

Ο κ. Μπλιξ, απευθυνόμενος εμμέσως στο Σαντάμ Χουσεΐν, δήλωσε οτι το παιχνίδι της "γάτας με το ποντίκι" έχει τελειώσει.


Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2002 - 19:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Η πετρελαιοκηλίδα στις ισπανικές ακτές
 

Ρήγμα σε μία απο τις δεξαμενές του πλοίου

H πετρελαιοκηλίδα που έχει σχηματιστεί στην περιοχή ανοικτά της βορειοδυτικής Ισπανίας, λόγω διαρροής αργού πετρελαίου από το ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο «Πρεστίζ», έχει απλωθεί στις γραφικές ακτές της Μεσογειακής χώρας.


Η πετρελαιοκηλίδα, έκτασης 35 χιλιομέτρων, επειλεί τη θαλάσσια ζωή της περιοχής.
Περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι ενδέχεται να απειλήσει και τα οικοσυστήματα σπανίων πτηνών που διαβιούν στις ισπανικές ακτές.

Οι αρχές προσπαθούν να περιορίσουν την καταστροφή με φίλτρα πετρελαίου και αντλίες, αλλά οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο τους.

Για τον ίδιο λόγο αναβλήθηκε και η επιχείρηση ρυμούλκησης του «Πρεστίζ» ακόμα πιό ανοιχτά απο τις ακτές της Ισπανίας.

Οικολογική καταστροφή

Οι οικολόγοι λένε οτι όχι μόνο τα ψάρια αλλά και τα κοράλια και οι σπόγγοι των περίφημων ισπανικών ακτών θα καταστραφούν απο τη ρύπανση.

Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) προειδοποιεί οτι εάν και οι 77 τόνοι πετρελαίου, που μετέφερε το «Πρεστίζ», χυθούν στη θάλασσα τότε η οικολογική καταστροφή που θα προκληθεί θα είναι διπλάσια απο εκείνη που είχε προκληθεί στις ακτές της Αλάσκας.

"Τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού των ακτών της Ισπανίας ζει απο την αλιεία," δήλωσε ο Ραούλ Γκαρσία απο το θαλάσσιο πρόγραμμα του WWF.

O καπετάνιος του τάνκερ συνελήφθη απο τις ισπανικές αρχές με την κατηγορία της "αμέλειας και της ασέβειας προς τις λιμενικές αρχές και το περιβάλλον".

Το χρονικό της διαρροής

Στο δεξαμενόπλοιο Prestige σημειώθηκε την Πέμπτη εισροή υδάτων, ενώ έπλεε στα ανοικτά των βορειοδυτικών ακτών της Ισπανίας.

Το πετρελαιοφόρο μετέφερε αργό πετρέλαιο από την Λεττονία και κατευθυνόταν προς το Γιβραλτάρ, όταν έπεσε σε θυελλώδεις καιρικές συνθήκες, κοντά στο ακρωτήριο Φιστέρα.

Η περιοχή αυτή θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνη για τη ναυσιπλοοία και χαρακτηρίζεται ως «υγρός τάφος πλοίων και πληρωμάτων» από ειδικούς.

Το ελληνόκτητο πλοίο σταμάτησε την Παρασκευή να πλέει με δικά του μέσα.

Οι τεχνικοί συνέστησαν να σταματήσει η λειτουργία των μηχανών για να περιοριστούν οι δονήσεις.

Στο σκάφος υπάρχει ρήγμα μήκους 35 μέτρων, αλλά ο κίνδυνος να κοπεί στα δύο δεν είναι άμεσος, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Λα Κορούνια ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης, Αρσένιο Φερνάντεθ Ντε Μέσα.


Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2002 - 17:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Κούτσμα παύει την κυβέρνηση
 

Ο Κούτσμα δέχεται πιέσεις τόσο απο τη χώρα του όσο και απο το εξωτερικό

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα, έπαυσε όλη την κυβέρνηση τοποθετώντας έναν πολιτικό του σύμμαχο ως υπηρεσιακό πρωθυπουργό.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου διάβασε μια λιτή ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται οτι ο πρωθυπουργός της χώρας, Ανατολί Κίναχ, απολύεται και αντικαθίσταται απο τον κυβερνήτη επαρχίας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς.


Η Ουκρανία αρνείται σχέσεις με το Ιράκ
"Η κυβέρνηση του Ανατολί Κίναχ θα ασκεί προσωρινά τα καθήκοντα της μέχρι το διορισμό μιας νέας κυβέρνησης," δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο εκπρόσωπος του προέδρου.

Ο Λεονίντ Κούτσμα θεωρείται απο τις ΗΠΑ σύμμαχος του Σαντάμ Χουσεΐν και η αντιπολίτευση στην Ουκρανία έχει ζητήσει την παραίτηση του.

Ο κ. Γιανούκοβιτς, κυβερνήτης της ανατολικής επαρχίας Ντόνετσκ, θωρείται απο πολλούς αναλυτές πιθανός διάδοχος του κ. Κούτσμα.

Υποψίες

Τον Οκτώβριο, Αμερικανοί και Βρετανοί ερευνητές παρέμειναν στην Ουκρανία για μια εβδομάδα εξετάζοντας πληροφορίες για πιθανή πώληση εξελιγμένου οπλικού συστήματος στο Ιράκ, μια κίνηση που συνιστά παραβίαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Η ουκρανική κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στο θέμα.

Επιπλέον, οι περισσότεροι ηγέτες του Δυτικού κόσμου μοιάζουν να μην τρέφουν καμία εκτίμηση στο πρόσωπο του Λεονίντ Κούτσμα, καθώς υπάρχουν υπόνοιες για ανάμειξη του Ουκρανού προέδρου στη δολοφονία ακραίου δημοσιογράφου.

Απο τον Ιανουάριο του 2001, ο πρόεδρος της Ουκρανίας δεν έχει δεχθεί καμία πρόσκληση απο καμία ευρωπαϊκή χώρα- με αξαίρεση ένα σύντομο ταξίδι του στις Βρυξέλλες όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι.

Αξιωματούχοι στην Ουκρανία αναφέρουν οτι Λεονίντ Κούτσμα θα παρευρεθεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Πράγα, παρά τις αντιδράσεις κάποιων δυτικών κυβερνήσεων.


Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2002 - 15:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Ποιος είναι ο Αμπντουλάχ Γκιούλ
 

Ο Αμπντουλάχ Γκιούλ (στο κέντρο) απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των αγορών

Ο ανταποκριτής μας στην Κωνσταντινούπολη Αλκης Κούρκουλας σκιαγραφεί την προσωπικότητα του νέου πρωθυπουργού της Τουρκίας.

Ο κ. Αμπντουλάχ Γκιούλ είναι κατ' αρχήν ο άνθρωπος που υπέδειξε ο νικητής των εκλογών κ. Ταγίπ Ερντογάν και τό κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Ο κ. Γκιούλ είναι ταυτόχρονα και αυτός που ευνοούσαν οι αγορές στην Τουρκία, γιατί έχει κυβερνητική πείρα και μετριοπαθείς απόψεις στην οικονομία και τίς εξωτερικές σχέσεις.

Ο κ. Γκιούλ ανήκει στην ομάδα των «αναθεωρητών» του παλαιού κόμματος του κ. Νετζμετίν Ερμπακάν που μαζί με τον κ. Ερντογάν διέρηξαν τίς σχέσεις τους με το παλαιό κατεστημένο για να ιδρύσουν το κόμμα που θριάμβευσε στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Ο Αμπντουλάχ Γκιούλ γεννήθηκε στο Κάϊσερι (Καισάρεια) το 1950. Σπούδασε οικονομικά στην Κωνσταντινούπολη και ενεπλάκη για πρώτη φορά στην πολιτική το 1975.

Αργότερα πήγε στην Βρετανία για διδακτορική διατριβή με υποτροφία από το Εθνικό Ιδρυμα Πολιτισμού.

Παντρεύτηκε λίγες μέρες πριν το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980 και στον μήνα του μέλιτος βρέθηκε στην φυλακή.

Στην κυβέρνηση Τσιλέρ - Ερμπακάν ήταν υπουργός επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος και από το 1992 ειναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2002 - 15:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Τουρκία απέκτησε πρωθυπουργό
 

Ο εικονιζόμενος στο κέντρο της φωτογραφίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ανέλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Στην Τουρκία ο πρόεδρος Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ ανέθεσε στον αντιπρόεδρο του φιλοϊσλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Αμπντουλάχ Γκιούλ, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Βγαίνοντας χαμογελαστός από το προεδρικό μέγαρο Τσανκάγια, στην Άγκυρα, ο κ. Γκιούλ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος του ανέθεσε να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ποιος είναι ο Αμπντουλάχ Γκιούλ
Ο κ. Γκιούλ - οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής αναμένεται να παρουσιάσει τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Εάν, όπως αναμένεται λόγω της απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που διαθέτει το κόμμα του, η κυβέρνηση Γκιούλ λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, θα είναι η πρώτη μονοκομματική κυβέρνηση στην Άγκυρα την τελευταία δεκαπενταετία.



Ο Τούρκος πρόεδρος Σεζέρ είχε τον τελευταίο λόγο στον ορισμό πρωθυπουργού

Ο κ. Γκιούλ ορίστηκε πρωθυπουργός αντί του ηγέτη του φιλοϊσλαμικού κόμματος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν έχει εκλεγεί βουλευτής λόγω ποινής στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων που τού είχε επιβληθεί.

Σε πρόσφατη συνέντευξη του προς την Ελληνική υπηρεσία του BBC, λίγες ημέρες πριν τις τουρκικές εκλογές, ο κ. Γκιούλ είχε δηλώσει για τη στάση που θα ακολουθήσει απέναντι στην Ελλάδα:

«Είμαστε γειτονικές χώρες θέλουμε την ειρήνη και μπορούμε να ενισχύσουμε την μεταξύ μας συνεργασία και το πνεύμα εμπιστοσύνης. Αν πραγματοποιήσουμε αυτό το βήμα, θα μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς. Η φιλία είναι προς το συμφέρον και των δυο πλευρών και αν έρθουμε στην εξουσία θα δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη σημασία στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».


Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2002 - 17:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Επτά ημέρες σε εικόνες: 10 - 16 Νοεμβρίου
 


O Αμπντουλά Γκιούλ (στο κέντρο) παίρνει εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση στην Τουρκία


O Χανς Μπλιξ ετοιμάζεται για τη Βαγδάτη καθώς το Ιράκ αποδέχθηκε το νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας


Nέο ηχογραφημμένο μήνυμα του Μπιν Λάντεν μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα


O βασικός ύποπτος των δολοφονικών επιθέσεων στο Μπαλί δήλωσε "ευχαριστημένος" με την "επιτυχία" του χτυπήματος


"Κάντε παιδιά" είπε ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β στους Ιταλούς απο το βήμα της ιταλικής βουλής


Ρωσικό ελικόπτερο σε πτήση πάνω απο την Τσετσενύα καθώς η Μόσχα φοβάται νέες επιθέσεις των Τσετσένων αυτονομιστών μετά την κατάληψη του θεάτρου


Η πρώτη μετά απο 25 χρόνια απεργία των πυροσβεστών στη Βρετανία


Ο Μάικλ Τζάκσον εμφανίστηκε σε δικαστήριο των ΗΠΑ και σόκαρε με την εμφάνιση του


Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2002 - 14:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Βρετανία: Απεβίωσε διαβόητη δολοφόνος
 

Φωτογραφία της Μάϊρα Χίντλεϊ την εποχή της σύλληψής της

Στη Βρετανία υπό αστυνομική φρούρηση σε νοσοκομείο της επαρχίας Σάφολκ βρίσκεται η σορός της πιό διαβόητης δολοφόνου στα χρονικά της χώρας, η οποία απεβίωσε χθες.

Η Μάϊρα Χίντλεϊ παρέμεινε έγκλειστη για 36 χρόνια, εκτίοντας ποινή ισοβίων μετά την καταδίκη της για σειρά δολοφονιών και σεξουαλικών κακοποιήσεων ανηλίκων, που είχε διαπράξει στη βόρεια Αγγλία μαζί με το συνεργό της, Ίαν Μπρέηντι, τη δεκαετία του '60.

Συντάκτης του BBC λέει ότι τα βασανιστήρια και η σαδιστική συμπεριφορά που επέδειξαν απέναντι στα θύματα τους, προκάλεσαν τη βαθειά αποστροφή της βρετανικής κοινής γνώμης προς το ζευγάρι των δολοφόνων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ την τελευταία δεκαετία υπήρξαν προσπάθειες για να δωθεί χάρη στη Χίντλεϊ και να αποφυλακισθεί, εντούτοις κανένας από τους υπουργούς Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης δεν θέλησε να έλθει αντίθετος με την κοινή γνώμη και να φέρει το θέμα στο αρμόδιο συμβούλιο φυλακών.

Ο συνεργός της Χίντλεϊ και αυτουργός των ειδεχθών δολοφονιών, Ίαν Μπρέηντι εξακολουθεί να εκτίει ποινή ισοβίων, βαριά ασθενής σε νοσοκομείο, αλλά δεν έχει υποβάλλει ποτέ αίτημα για παροχή χάριτος.


Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2002 - 13:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Τουρκία απέκτησε πρωθυπουργό
 

Ο εικονιζόμενος στο κέντρο της φωτογραφίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ανέλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Στην Τουρκία ο πρόεδρος Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ ανέθεσε στον αντιπρόεδρο του φιλοϊσλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Αμπντουλάχ Γκιούλ, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Βγαίνοντας χαμογελαστός από το προεδρικό μέγαρο Τσανκάγια, στην Άγκυρα, ο κ. Γκιούλ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος του ανέθεσε να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο κ. Γκιούλ - οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής αναμένεται να παρουσιάσει τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Εάν, όπως αναμένεται λόγω της απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που διαθέτει το κόμμα του, η κυβέρνηση Γκιούλ λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, θα είναι η πρώτη μονοκομματική κυβέρνηση στην Άγκυρα την τελευταία δεκαπενταετία.



Ο Τούρκος πρόεδρος Σεζέρ είχε τον τελευταίο λόγο στον ορισμό πρωθυπουργού

Ο κ. Γκιούλ ορίστηκε πρωθυπουργός αντί του ηγέτη του φιλοϊσλαμικού κόμματος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν έχει εκλεγεί βουλευτής λόγω ποινής στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων που τού είχε επιβληθεί.

Σε πρόσφατη συνέντευξη του προς την Ελληνική υπηρεσία του BBC, λίγες ημέρες πριν τις τουρκικές εκλογές, ο κ. Γκιούλ είχε δηλώσει για τη στάση που θα ακολουθήσει απέναντι στην Ελλάδα:

«Είμαστε γειτονικές χώρες θέλουμε την ειρήνη και μπορούμε να ενισχύσουμε την μεταξύ μας συνεργασία και το πνεύμα εμπιστοσύνης. Αν πραγματοποιήσουμε αυτό το βήμα, θα μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς. Η φιλία είναι προς το συμφέρον και των δυο πλευρών και αν έρθουμε στην εξουσία θα δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη σημασία στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».


Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2002 - 11:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνεδριάζει το κοινοβούλιο του Πακιστάν
 

Οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων είχαν έντονες διαπραγματεύσεις

Στο Πακιστάν έγινε το Σάββατο η σύγκληση του Κοινοβουλίου και η ορκομωσία των νέων μελών του, για πρώτη φορά μετά το αναίμακτο πραξικόπημα, με το οποίο ο στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ ανέλαβε την εξουσία πριν από τρία χρόνια.

Λίγο πριν τη σύγκληση της Βουλής, ο στρατηγός Μουσάραφ ορκίστηκε πρόεδρος της χώρας για πέντε ακόμη χρόνια.


Ο στρατηγός Μουσάραφ ορκίστηκε και πάλι πρόεδρος του Πακιστάν
Οι γενικές εκλογές που έγιναν στο Πακιστάν τον Οκτώβριο δεν έδωσαν απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε καμιά παράταξη, αλλά ο ανταποκριτής του BBC στην Ισλαμαμπάντ εκτιμά ότι το κόμμα που υποστηρίζει τον πρόεδρο Μουσάραφ μάλλον θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

Εάν συμβεί αυτό, η συμμαχία θρησκευτικών κομμάτων που αντιτίθεται στη σύμπραξη της χώρας με την αμερικανική εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας θα είναι στην αντιπολίτευση.

Ορισμένοι παράγοντες της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν έντονα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ενάντια στις τροποποιήσεις του συντάγματος που έχουν θεσπισθεί και που παρέχουν στον στρατηγό Μουσάραφ το δικαίωμα διάλυσης της Βουλής.

Η ψηφοφορία για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης αναμένεται να διεξαχθεί την επόμενη Τρίτη, δίνοντας έτσι ένα χρονικό περιθώριο δύο ημερών για πολιτικές διαβουλεύσεις.

Η Βουλή του Πακιστάν διαθέτει 342 έδρες εκ των οποίων τις 103 κατέλαβε ο Μουσουλμανικός Σύνδεσμος, που υποστηρίζει το στρατηγό Μουσάραφ.

Δεύτερο στις εκλογές ήρθε, καταλαμβάνοντας 80 έδρες το Λαϊκό Κόμμα, του οποίου ηγείται η αυτοεξόριστη πρώην πρωθυπουργός, Μπεναζίρ Μπούτο.

Ένας συνασπισμός έξι θρησκευτικών κομμάτων ελέγχει 59 έδρες, ενώ τα μικρότερα κόμματα και ανεξάρτητοι καταλαμβάνουν τις υπόλοιπες 100 έδρες.


Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2002 - 12:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Κινητικότητα Ερντογάν ενόψει Κοπεγχάγης
 

Ο ηγέτης του Κόμματος Δικαισύνης και Ανάπτυξης, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν και δεν μπορεί να αναλάβει πρωθυπουργός λόγω προηγούμενης καταδίκης του, συνεχίζει τις προσπάθειες ώστε να καθοριστεί από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής των "15" στην Κοπεγχάγη, ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στα πλαίσια αυτά ο κ. Ερντογάν παρουσίασε στην Άγκυρα επείγον πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις Ερντογάν, το κόμμα του θα εγκρίνει μέσα σε ένα μήνα νομοθεσία για την αντιμετώπιση και εξάλειψη των βασανιστηρίων πολιτών από τις αρχές.

Περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Στο μεταξύ ο κ. Ερντογάν συνέχισε την περιοδεία του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σε μια προσπάθεια στήριξης της πορείας προσέγγισης της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ο κ. Ερντογάν είναι από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της προσέγγισης Άγκυρας - Βρυξελλών
Την Παρασκευή, μετά τη συναντησή που είχε με τον κ. Ερντογάν στη Ρώμη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κάλεσε την κοινότητα να καθορίσει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων όχι αργότερα από το 2003, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία ως μία χώρα προμαχώνα ανάμεσα στην Ευρώπη και το Μουσουλμανικό κόσμο και ως σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ.

Μάλιστα ο κ. Μπερλουσκόνι έπλεξε και το εγκώμιο του τουρκικού πολιτειακού συστήματος, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία ως υπόδειγμα κοσμικού κράτους που θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες μουσουλμανικές χώρες.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε επίσης ότι ο καθορισμός ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων με την Τουρκία θα δώσει στη χώρα αυτή το έναυσμα για να βελτιώσει την κατάσταση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2002 - 11:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Ορίστηκε εντολοδόχος πρωθυπουργός στην Τουρκία
 

Ο εικονιζόμενος στο κέντρο της φωτογραφίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ανέλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Στην Τουρκία ο πρόεδρος Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ ανέθεσε στον αντιπρόεδρο του φιλοϊσλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Αμπντουλάχ Γκιούλ, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Βγαίνοντας χαμογελαστός από το προεδρικό μέγαρο Τσανκάγια, στην Άγκυρα, ο κ. Γκιούλ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος του ανέθεσε να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο κ. Γκιούλ - οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής αναμένεται να παρουσιάσει τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Εάν, όπως αναμένεται λόγω της απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που διαθέτει το κόμμα του, η κυβέρνηση Γκιούλ λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, θα είναι η πρώτη μονοκομματική κυβέρνηση στην Άγκυρα την τελευταία δεκαπενταετία.



Ο Τούρκος πρόεδρος Σεζέρ είχε τον τελευταίο λόγο στον ορισμό πρωθυπουργού

Σε πρόσφατη συνέντευξη του προς την Ελληνική υπηρεσία του BBC, λίγες ημέρες πριν τις τουρκικές εκλογές, ο κ. Γκιούλ είχε δηλώσει για τη στάση που θα ακολουθήσει απέναντι στην Ελλάδα:

«Είμαστε γειτονικές χώρες θέλουμε την ειρήνη και μπορούμε να ενισχύσουμε την μεταξύ μας συνεργασία και το πνεύμα εμπιστοσύνης. Αν πραγματοποιήσουμε αυτό το βήμα, θα μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς. Η φιλία είναι προς το συμφέρον και των δυο πλευρών και αν έρθουμε στην εξουσία θα δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη σημασία στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».


Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2002 - 11:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Προετοιμασίες ΟΗΕ ενόψει επιθεωρήσεων στο Ιράκ
 

Ο επικεφαλής της ομάδας επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ, επισπεύδει την άφιξή τους στη Βαγδάτη

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ, βρίσκεται στο Παρίσι και έχει συνομιλίες με το Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ενόψει των επιθεωρήσεων όπλων που θα αρχίσουν στο Ιράκ.

Την Παρασκευή, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μπλιξ δήλωσε ότι η ομάδα του θα μπορέσει να αρχίσει το έργο της στο Ιράκ μέσα σε 12 ημέρες.


Δουλειά μας είναι να αναφέρουμε τί υπάρχει... η απόφαση για το εάν κάτι συνιστά αιτία πολέμου, ειρήνης ή αντίδρασης εναπόκειται στην κρίση του Συμβουλίου[Ασφαλείας]και των μελών του
Χανς Μπλιξ, επικεφαλής επιθεωρητών όπλων
Ο κ. Μπλιξ είπε επίσης ότι θα υποβάλει την πρώτη του αναφορά για την πρόοδο των επιθεωρήσεων του ιρακινού οπλοστασίου δύο περίπου μήνες μετά την έναρξή τους.

Αλλά χαρακτήρισε ως κρίσιμη ημερομηνία την ογδόη Δεκεμβρίου, όταν το Ιράκ θα πρέπει να υποβάλλει κατάλογο με όλα τα προγράμματα όπλων που διαθέτει.

Ένας πρώτος στόχος για τους διεθνείς επιθεωρητές θα είναι η αντιπαραβολή του καταλόγου που θα δώσει το Ιράκ με τα στοιχεία που διαθέτουν από αναφορές μυστικών υπηρεσιών και δορυφορικές φωτογραφίες.

Ο ίδιος ο κ. Μπλιξ θα ηγείται ομάδας τεχνικών που θα μεταβούν τη Δευτέρα στη Βαγδάτη με σκοπό την επαναλειτουργία των γραφείων, την εγκατάσταση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και τη κατασκευή εργαστηρίων, που θα χρησιμοποιούν οι επιθεωρητές όπλων.


Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2002 - 10:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουρκία: Ορίστηκε εντολοδόχος πρωθυπουργός
 

Ο εικονιζόμενος στο κέντρο της φωτογραφίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, θεωρείται

Στην Τουρκία ο πρόεδρος Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ ανέθεσε στον αντιπρόεδρο του φιλοϊσλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Αμπντουλάχ Γκιούλ, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Βγαίνοντας χαμογελαστός από το προεδρικό μέγαρο Τσανκάγια, στην Άγκυρα, ο κ. Γκιούλ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος του ανέθεσε να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο κ. Γκιούλ - οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής αναμένεται να παρουσιάσει τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Εάν, όπως αναμένεται λόγω της απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που διαθέτει το κόμμα του, η κυβέρνηση Γκιούλ λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, θα είναι η πρώτη μονοκομματική κυβέρνηση στην Άγκυρα την τελευταία δεκαπενταετία.



Ο Τούρκος πρόεδρος Σεζέρ είχε τον τελευταίο λόγο στον ορισμό πρωθυπουργού

Σε πρόσφατη συνέντευξη του προς την Ελληνική υπηρεσία του BBC, λίγες ημέρες πριν τις τουρκικές εκλογές, ο κ. Γκιούλ είχε δηλώσει για τη στάση που θα ακολουθήσει απέναντι στην Ελλάδα:

«Είμαστε γειτονικές χώρες θέλουμε την ειρήνη και μπορούμε να ενισχύσουμε την μεταξύ μας συνεργασία και το πνεύμα εμπιστοσύνης. Αν πραγματοποιήσουμε αυτό το βήμα, θα μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς. Η φιλία είναι προς το συμφέρον και των δυο πλευρών και αν έρθουμε στην εξουσία θα δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη σημασία στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».


Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2002 - 07:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέος κύκλος αίματος στη Μέση Ανατολή
 

Ισραηλινοί τραυματιοφορείς στον τόπο της επίθεσης

Στη Μέση Ανατολή βρίσκεται σε εξέλιξη ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση αντιποίνων, μετά την επίθεση Παλαιστινίων το βράδυ της Παρασκευής στην πόλη Χεβρώνα, από την οποία σκοτώθηκαν δώδεκα Ισραηλινοί - στρατιώτες και έποικοι - και 15 ακόμη τραυματίστηκαν.

Από το πρωί συνεδριάζει το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας εξετάζοντας με ποιό τρόπο θα αντιδράσει, αλλά τα ισραηλινά στρατεύματα ήδη επέδραμαν στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης και στον παρακείμενο προσφυγικό καταυλισμό τα ξημερώματα.


Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αυτής σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιο έφηβο, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ.

Την ίδια ώρα μια Παλαιστίνια 21 ετών βρήκε το θάνατο μέσα στο σπίτι της, στη Ναμπλούς, από πυρά ισραηλινού άρματος μάχης, όπως ανακοίνωσαν παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές.

Νωρίτερα ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα έπληξαν με πυραύλους την πόλη της Γάζας καταστρέφοντας ένα μεταλλουργείο.

Το χρονικό της επίθεσης

Η επίθεση σημειώθηκε όταν ομάδα Παλαιστινίων, οπλισμένη με όπλα και χειροβομβίδες, άνοιξαν πυρ εναντίον Ισραηλινών που περπατούσαν σε μεγάλο δρόμο της πόλης, κοντά στον Τύμβο των Πατριαρχών, ένα ιερό μέρος και για τους Μουσουλμάνους και για τους Εβραίους.

Την αρχική επίθεση ακολούθησε σφοδρή μάχη μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και των Παλαιστινίων μαχητών, που κράτησε αρκετή ώρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην πρόσβαση των ασθενοφόρων.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι επρόκειτο για προσχεδιασμένη ενέργεια, καθώς οι δράστες της επίθεσης άρχισαν να πυροβολούν πρώτα ομάδα Εβραίων εποίκων και στη συνέχεια άνοιξαν πυρ εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών που έσπευσαν επί τόπου.


Η δολοφονία του Ιγιάντ Σαουλχάλα στάθηκε αφορμή για την αντεκδίκηση της Ισλαμικής Τζιχάντ
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στις σφοδρές ανταλλαγές πυρών που ακολούθησαν την ενέδρα σκοτώθηκαν τρεις από τους Παλαιστίνιους δράστες.

Με ανακοίνωσή της η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, σημειώνοντας ότι ήταν πράξη αντεκδίκησης για τη δολοφονία του ηγετικού της στελέχους, Ιγιάντ Σαουλχάλα, το περασμένο Σάββατο.

Παρατηρητές λένε ότι πρόκειται για το χειρότερο περιστατικό βίας στη Χεβρώνα από την αρχή της Παλαιστινιακής εξέγερσης, το Σεπτέμβριο του 2000.

Καταδίκη της επίθεσης

Ισραηλινός εκπρόσωπος χαρακτήρισε την επίθεση ως «σφαγή του Εβραϊκού Σαββάτου» και δήλωσε ότι μετά την επίθεση αυτή δεν είναι δυνατόν να γίνει διάλογος με τους Παλαιστινίους.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν καταδίκασε την επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την ειδεχθή τρομοκρατική πράξη.

Ο κ. Ανάν τόνισε επίσης ότι ενέργειες σαν αυτή αποβαίνουν εξαιρετικά επιζήμιες για τον αγώνα των Παλαιστινίων.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.