Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-11-13

  1. Αντιδράσεις για το σχέδιο Ανάν
  2. Προειδoποιήσεις των ΗΠΑ για τον Μπιν Λάντεν
  3. Υπό ισραηλινή πολιορκία η Ναμπλούς
  4. Ψυχιατρικές εξετάσεις στον Μιλόσεβιτς
  5. Μαζικές απολύσεις από την Κόμερτσμπανκ
  6. Προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για τον Μπιν Λάντεν
  7. Αντιδράσεις για το σχέδιο Ανάν
  8. O μεταρρυθμιστής πρόεδρος καταδικάζει την θανατική ποινή
  9. Υπό ισραηλινή πολιορκία η Ναμπλούς
  10. Προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για τον Μπιν Λάντεν
  11. Αισιοδοξία για τα Μάρμαρα
  12. Ιράκ: «Ναι» στο ψήφισμα των ΗΕ
  13. Ποικίλες οι αντιδράσεις για το σχέδιο Ανάν
  14. Αισιοδοξία για τα Μάρμαρα
  15. Ιράκ: «Ναι» στο ψήφισμα των ΗΕ
  16. Ζωντανός ακόμη ο Μπιν Λάντεν
  17. Βία και μνήμες στην Καμπούλ
  18. Ο νικητής κερδίζει ταξίδι στα αστέρια
  19. Η βία επισκιάζει την επέτειο στην Καμπούλ
  20. «Πυρηνικό» ταξίδι
  21. Καταγγελίες των ΗΠΑ για το Ιράκ
  22. Υπό ισραηλινή πολιορκία η Ναμπλούς
  23. Αισιόδοξος ο Ευ. Βενιζέλος γιά τα Μάρμαρα ....
  24. Ουάσινγκτον: Η Βαγδάτη θα χρησιμοποιήσει χημικά όπλα
  25. Αιματηρές συγκρούσεις στην Καμπούλ
  26. Σχέδιο Ανάν : Επιφυλακτικός ο Ραούφ Ντενκτάς
  27. Επισκόπηση του Ευρωπαϊκού Τύπου
  28. Επιδρομή των Ισραηλινών στη Ναμπλούς
  29. Επισκόπηση του Βρετανικού Τύπου

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2002 - 23:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιδράσεις για το σχέδιο Ανάν
 

Η ελληνοκυπριακή πλευρά δέχεται το σχέδιο ως βάση για διαπραγματεύσεις

Στη δήλωση ότι η Κύπρος θα αποδεχθεί το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών ως βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις προέβη ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης.

Την ίδια στιγμή Λευκωσία και Αθήνα εξετάζουν τα θετικά αλλά κυρίως τα αρνητικά σημεία του σχεδίου Ανάν, όσον αφορά την ελληνοκυπριακή πλευρά.


Υπάρχουν σημαντικά θέματα που πρέπει να συζητηθούν και ιδιαίτερα το εδαφικό. Εκτιμώ ότι καμμία πλευρά δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένη σε αυτό το ζήτημα
Ραούφ Ντενκτάς
Προηγουμένως, επιφυλακτικός είχε εμφανισθεί ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντεκτάς, ο οποίος εστίασε τις ανησυχίες της τουρκοκυπριακής πλευράς στο εδαφικό.

Ο κ. Ντενκτάς άφησε να εννοηθεί ότι το σχέδιο Ανάν δεν λαμβάνει υπόψιν τις δημογραφικές αλλαγές που έχουν γίνει στην Κύπρο τις τελευταίες δεκαετίες.

"Υπάρχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία και για τις δύο πλευρές. Υπάρχουν σημαντικά θέματα που πρέπει να συζητηθούν και ιδιαίτερα το εδαφικό. Εκτιμώ ότι καμία πλευρά δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένη σε αυτό το ζήτημα. Νομίζω ότι θα πρέπει να δούμε αυτό το θέμα από ανθρωπιστική σκοπιά. Δεν μπορεί κάποιος να αναπλάσει τα πάντα στη Κύπρο σαν μην έγινε τίποτε τα τελευταία 40 χρόνια", είπε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων.

Συνάντηση Ερντογάν-Μπερλουσκόνι

Από την πλευρά της Τουρκίας, ο νικητής των εκλογών, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η λύση του Κυπριακού θα βοηθήσει στη λύση μιας σειράς προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο κ. Ερντογάν συναντήθηκε στην Ιταλία με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Μετά τις συνομιλίες έκανε σχόλια υπέρ της ένταξης της χώρας του στην Ευρωπαική Ενωση και είπε ότι η ένταξη της Τουρκίας θα αποδείξει στον κόσμο ότι το Ισλάμ και η δημοκρατία μπορούν να συνυπάρξουν.

Ο κ. Ερντογάν υποσχέθηκε ότι η νέα Τουρκική κυβέρνηση θα προασπίσει την ελευθερία του λόγου και των θρησκευτικών πεποιθήσεων και δεν θα δείξει ανοχή στα βασανιστήρια.

Ο κ. Μπερλουσκόνι είπε ότι η Τουρκία έχει την υποστήριξη της Ιταλίας.

Υπέρ του σχεδίου ο πρόεδρος Μπους

Υπέρ της υιοθέτησης του σχεδίου συνολικής λύσης του Κυπριακού τάχθηκε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, μετά τη συνάντηση που είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε και με τον αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους, ο οποίος, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Ανάν στους δημοσιογράφους, εμφανίστηκε έτοιμος να βοηθήσει για την επίλυση του Κυπριακού.

Η επίλυση του Κυπριακού, είπε ο κ. Ανάν, θα χρειαστεί κουράγιο, όραμα και επιμονή και από τους δύο ηγέτες.

Κατά τον Γενικό Γραμματέα, η επίλυση του Κυπριακού θα βοηθήσει στην μια για πάντα βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ενωση.

"Ενοχλημένος" ο Γκιουρέλ

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, εξέφρασε εγγράφως ενόχληση για τις προτάσεις του γενικού γραμματέα των ΗΕ προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι NTV ο κ. Γκιουρέλ είπε: «Βεβαίως και ενοχληθήκαμε και το ανέφερα αυτό με μηνύματα που έστειλα τόσο στο γενικό γραμματέα όσο και στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών.


Βεβαίως και ενοχληθήκαμε και το ανέφερα αυτό με μηνύματα που έστειλα τόσο στο γενικό γραμματέα όσο και στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών
Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, υπουργός Εξωτερικών Τουρκίας
Το εάν η ενόχλησή μας αυτή θα διαρκέσει ή όχι θα το πω αργότερα, αφού εξετασθεί το κείμενο λεπτομερώς και συγκριθεί με τα όσα βγήκαν στον Τύπο».

Εν τω μεταξύ, διπλωματικοί αναλυτές και σχολιαστές στην Τουρκία επισημαίνουν ότι πίσω από την επιφάνεια των προσεκτικών δηλώσεων που έγιναν από την τουρκική πλευρά εγκυμονούν μεγάλοι κίνδυνοι υπονόμευσης των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι προτάσεις του Κόφι Ανάν.

Στη Μόσχα, το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε ότι το σχέδιο Ανάν "έχει στόχο να δώσει ώθηση στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού".

Η Μόσχα υπογραμμίζει ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί με την αυστηρή εφαρμογή των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.


Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2002 - 21:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Προειδoποιήσεις των ΗΠΑ για τον Μπιν Λάντεν
 

Ο Μπιν Λάντεν δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από το 2001

Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι το νέο ηχογραφημένο μήνυμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν έκανε και πάλι τον κόσμο να ανησυχεί.


Δεν έχει σημασία πόσο καιρό θα πάρει, αλλά θα τους βρούμε και θα τους οδηγήσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης
Τζορτζ Μπους
«Το μήνυμα αυτό μας κάνει να επαναλάβουμε ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει και ότι λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν μας τις απειλές», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Δεν έχει σημασία πόσο καιρό θα πάρει, αλλά θα τους βρούμε και θα τους οδηγήσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης», δήλωσε ο πρόεδρος Μπους.

Τα σχόλιά του έγιναν μετά την επιβεβαίωση εμπειρογνωμόνων ότι όντως πρόκειται για τη φωνή του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ακόμη ζωντανός

Στο μήνυμα, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν εκφράζει την ικανοποίησή του για τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον δυτικών στόχων και προειδοποιεί τις χώρες που συνεργάζονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Θεωρείται πλέον βέβαιο ότι ο Μπιν Λάντεν δεν σκοτώθηκε κατά την εκστρατεία στο Αφγανιστάν
Ο ηγέτης του δικτύου Αλ Κάιντα έκανε λόγο για τις επιθέσεις στο Μπαλί, το Κουβέιτ και την Υεμένη, αλλά και την αιχμαλωσία εκατοντάδων ατόμων στη Μόσχα από Τσετσένους αυτονομιστές αντάρτες.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, το νέο μήνυμα κάνει σαφές ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν ακόμη ζωντανός πριν από ένα μήνα, όταν έγινε το τελευταίο περιστατικό - η αιχμαλωσία εκατοντάδων ατόμων σε θέατρο της Μόσχας.

Μυστικοί πράκτορες των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν αναλάβει να επιβεβαιώσουν εάν όντως πρόκειται για τη φωνή του Οσάμα Μπιν Λάντεν, χρησιμοποιώντας μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι το τελευταίο μαγνητοφωνημένο μήνυμα είναι κατά πάσα πιθανότητα γνήσιο. Ειδικοί στην Ουάσιγκτον λένε ότι κάνουν περαιτέρω ηλεκτρονικές αναλύσεις στην κασέτα για να αποφανθούν με βεβαιότητα ότι είναι αυθεντική.

Αν επιβεβαιωθεί, θα είναι η σαφέστερη απόδειξη ότι ο ηγέτης της Αλ Καίντα επέζησε της αμερικανικής επίθεσης στο Αφγανιστάν.

Ανάλυση της φωνής

Οι εμπειρογνώμονες έχουν αναλάβει να αναλύσουν τον τόνο της φωνής του Οσάμα Μπιν Λάντεν, καθώς και τους συντακτικούς κωδικούς που ενδεχομένως χρησιμοποιεί.

Ενας ειδικός αναλυτής γλωσσικής συμπεριφοράς, ο Τζορτζ Μάικλ, δήλωσε στο BBC ότι ο ίδιος θα μπορούσε να ορκισθεί και στο δικαστήριο ότι πρόκειται για τη φωνή του Οσάμα Μπιν Λάντεν.


Ο Μπιν Λάντεν εξέφρασε ικανοποίηση για τις επιθέσεις στο Μπαλί
«Είμαι συνηθισμένος να ακούω αυτή τη φωνή. Αυτή είναι η δουλειά μου. Δεν υπάρχει περίπτωση να πρόκειται για μία τόσο τέλεια μίμηση», είπε ο κ. Μάικλ.

Ωστόσο, ο ειδικός αναλυτής υπογράμμισε ότι σε αυτό το μήνυμα ο Οσάμα Μπιν Λάντεν χρησιμοποιεί σύντομες και κοφτές προτάσεις, σαν να χρησιμοποιεί κάποιο μηχάνημα για να μην του κόβεται η αναπνοή.

Πιστεύεται ότι ο Μπιν Λάντεν έχει σοβαρά προβλήματα με τα νεφρά του.

Την εκτίμηση ότι πρόκειται για τη φωνή του Οσάμα Μπιν Λάντεν επιβεβαίωσε και ένας Ιάπωνας ειδικός, ο Ματσούμι Σουζούκι.


Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2002 - 23:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Υπό ισραηλινή πολιορκία η Ναμπλούς
 

Τα ισραηλινά άρματα μάχης έχουν κυκλώσει τη Ναμπλούς

Ενας μικρός Παλαιστίνιος, ένα αγοράκι δύο ετών, σκοτώθηκε και η μητέρα του τραυματίστηκε όταν ισραηλινά τανκς άνοιξαν πυρ στον προσφυγικό καταυλισμό Ραφάχ, στη Λωρίδα της Γάζας.

Είναι το τέταρτο παιδί που πεθαίνει τις τελευταίες ημέρες στην έξαρση της βίας ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους. (Το Σάββατο δύο αγόρια τεσσάρων και πέντε ετών, Ισραηλινοί, σκοτώθηκαν από Παλαιστίνιο οπλοφόρο, στο σπίτι τους σε κοινόβιο, στο βόρειο Ισραήλ, ενώ την επομένη ένας Παλαιστίνιος δύο ετών σκοτώθηκε από πυρά του ισραηλινού στρατού στη Γάζα).


Η πρώτη αποστολή της νέας ισραηλινής κυβέρνησης θα είναι να εκδιώξει το Γιασέρ Αραφάτ
Μπένγιαμιν Νετανιάχου
Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι συνέλαβε περίπου 30 μέλη εξτρεμιστικών οργανώσεων κατά τη διάρκεια της εισβολής στην πόλη της Δυτικής Οχθης, Ναμπλούς.

Η τελευταία ισραηλινή επιδρομή έγινε ως αντίποινα για την παλαιστινιακή επίθεση σε εβραϊκό καταυλισμό το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με τις Παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας, η ισραηλινή επιχείρηση της Τετάρτης ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων μηνών, καθώς συμμετείχαν δεκάδες ισραηλινά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα.

Το ραδιόφωνο του Ισραήλ δήλωσε ότι τα στρατεύματά του κατέλαβαν τη Ναμπλούς, αλλά και τις γύρω πόλεις Ασκάρ και Μπαλάτα.

Συλλήψεις

Σε ανακοινωθέν που εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός, τα άτομα που συνελήφθησαν στη Ναμπλούς ήταν κυρίως μέλη της Χαμάς.



Η συνεχιζόμενη βία παρακωλύει τις ειρηνευτικές διαδικασίες
Η επιδρομή στη Ναμπλούς πραγματοποιήθηκε 24 ώρες μετά την εισβολή των ισραηλινών στρατευμάτων στην Τουλκαρέμ, όπου συνελήφθησαν τρία άτομα.

Τα ισραηλινά στρατεύματα κατέλαβαν επίσης την πόλη της Δυτικής Οχθης, Μπιρ Ζεϊτ, βορείως της Ραμάλας.

Νωρίτερα, ισραηλινά στρατιωτικά ελικόπτερα εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον ενός εργαστηρίου στην πόλη της Γάζας.

Αξιωματικός του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι το εργαστήριο εχρησιμοποιείτο για την κατασκευή όπλων.


Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2002 - 22:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Ψυχιατρικές εξετάσεις στον Μιλόσεβιτς
 

Ο κ. Μιλόσεβιτς παραπονείται για κόπωση και εξάντληση

Οι δικαστές στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου, στη Χάγη, διέταξαν να υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση ο πρώην Γιουγκοσλάβος πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Εκπρόσωπος του δικαστηρίου είπε ότι οι εξετάσεις θα αποτιμήσουν την διανοητική κατάσταση του κ. Μιλόσεβιτς μετά τις πιέσεις που έχει δεχτεί κατά την πολύμηνη δίκη που έχει εισέλθει στον ένατο μήνα.


Στο εδώλιο του κατηγορουμένου
Οι δικαστές όρισαν επίσης να γίνει ιατρική εξέταση από Ολλανδό καρδιολόγο, καθώς ο κ. Μιλόσεβιτς παραπονείται για κόπωση και εξάντληση.

Εχουν εκφραστεί ανησυχίες ότι η άρνηση του κ. Μιλόσεβιτς να ορίσει συνήγορο έχει επιπτώσεις στην υγεία του και παρακωλύει τη διεξαγωγή της δίκης.

Η δίκη διεκόπη την Τρίτη για πέμπτη φορά, όταν ο κ. Μιλόσεβιτς είπε ότι δεν είναι καλά.

Και την περασμένη εβδομάδα δεν έγινε η δίκη, καθώς ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, 61 ετών, παραπονέθηκε για κόπωση και εξάντληση.

Η τελευταία διακοπή έγινε μετά την απόρριψη, από τον κ. Μιλόσεβιτς, την Δευτέρα, του αιτήματος των κατηγόρων του που του ζήτησαν να ορίσει συνήγορο για να επισπευστεί η δίκη.

Ο κ. Μιλόσεβιτς κατηγόρησε την εισαγγελική αρχή ότι προσπαθεί να τον κάνει να σιωπήσεις και ορκίστηκε ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τον εαυτό του.

Ο πρώην Γιουγκοσλάβος ηγέτης έχει αρρωστήσει πολλές φορές από γρίππη, πριοκαλώντας μεγάλες διακοπές στη δίκη, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο.


Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2002 - 23:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Μαζικές απολύσεις από την Κόμερτσμπανκ
 

Καταρρέουν οι φιλοδοξίες της γερμανικής τράπεζας για ηγεμονική θέση

Το ένα τρίτο των υπαλλήλων της Κόμερτσμπανκ αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο απόλυσης καθώς ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός ετοιμάζεται να ανακοινώσει τις επιδόσεις του για το τρίμηνο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι φήμες για επικείμενες απολύσεις τροφοδοτήθηκαν από τη μείωση της αξίας των επενδύσεων της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας λόγω των απωλειών που κατέγραψαν τα διεθνή χρηματηστήρια.

Η Κόμερτσμπανκ απασχολεί συνολικά γύρω στους 1300 υπαλλήλους.

Πιστεύεται ότι οι απολύσεις θα γίνουν στο τμήμα χρηματηστηριακών υπηρεσιών της τράπεζας.

Περίπου 350 στελέχη στα γραφεία της Κομερτσμπανκ στο Λονδίνο, το Τόκυο, τη Νέα Υόρκη, την Σιγκαπούρη και την Φρανκφούρτη αναμένεται ότι θα χάσουν τις θέσεις τους χωρίς να αποκλείονται και άλλες απολύσεις σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τράπεζας Ούλριχ Ραμ.

Η Κόμερτσμπανκ δεν αποκλείει πλέον το ενδεχόμενο να κλείσει με ζημιά την φετεινή χρονιά.

Επισήμως δεν έχει κάνει καμία πρόβλεψη επισημαίνοντας ότι οι χρηματαγορές παραμένουν «ασταθείς».

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Κόμετσμπανκ θα γίνει στόχος «επιθετικής ή φιλικής εξαγοράς» καθώς είναι αρκετά μικρή για να ανταγωνιστεί τράπεζες όπως η Ντόιτσε Μπανκ και η Μόργκαν Τσέις.

Άλλοι αναλυτές όμως πιστεύουν ότι θα πρέπει να ξεπεράσει τα τωρινά οικονομικά της προβλήματα πριν βρεθεί αγοραστής.


Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2002 - 20:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για τον Μπιν Λάντεν
 

Ο Μπιν Λάντεν δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από το 2001

Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι το νέο ηχογραφημένο μήνυμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν έκανε και πάλι τον κόσμο να ανησυχεί.


Δεν έχει σημασία πόσο καιρό θα πάρει, αλλά θα τους βρούμε και θα τους οδηγήσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης
Τζορτζ Μπους
«Το μήνυμα αυτό μας κάνει να επαναλάβουμε ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει και ότι λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν μας τις απειλές», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Δεν έχει σημασία πόσο καιρό θα πάρει, αλλά θα τους βρούμε και θα τους οδηγήσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης», δήλωσε ο πρόεδρος Μπους.

Τα σχόλιά του έγιναν μετά την επιβεβαίωση εμπειρογνωμόνων ότι όντως πρόκειται για τη φωνή του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ακόμη ζωντανός

Στο μήνυμα, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν εκφράζει την ικανοποίησή του για τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον δυτικών στόχων και προειδοποιεί τις χώρες που συνεργάζονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Θεωρείται πλέον βέβαιο ότι ο Μπιν Λάντεν δεν σκοτώθηκε κατά την εκστρατεία στο Αφγανιστάν
Ο ηγέτης του δικτύου Αλ Κάιντα έκανε λόγο για τις επιθέσεις στο Μπαλί, το Κουβέιτ και την Υεμένη, αλλά και την αιχμαλωσία εκατοντάδων ατόμων στη Μόσχα από Τσετσένους αυτονομιστές αντάρτες.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, το νέο μήνυμα κάνει σαφές ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν ακόμη ζωντανός πριν από ένα μήνα, όταν έγινε το τελευταίο περιστατικό - η αιχμαλωσία εκατοντάδων ατόμων σε θέατρο της Μόσχας.

Μυστικοί πράκτορες των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν αναλάβει να επιβεβαιώσουν εάν όντως πρόκειται για τη φωνή του Οσάμα Μπιν Λάντεν, χρησιμοποιώντας μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι το τελευταίο μαγνητοφωνημένο μήνυμα είναι κατά πάσα πιθανότητα γνήσιο. Ειδικοί στην Ουάσιγκτον λένε ότι κάνουν περαιτέρω ηλεκτρονικές αναλύσεις στην κασέτα για να αποφανθούν με βεβαιότητα ότι είναι αυθεντική.

Αν επιβεβαιωθεί, θα είναι η σαφέστερη απόδειξη ότι ο ηγέτης της Αλ Καίντα επέζησε της αμερικανικής επίθεσης στο Αφγανιστάν.

Ανάλυση της φωνής

Οι εμπειρογνώμονες έχουν αναλάβει να αναλύσουν τον τόνο της φωνής του Οσάμα Μπιν Λάντεν, καθώς και τους συντακτικούς κωδικούς που ενδεχομένως χρησιμοποιεί.

Ενας ειδικός αναλυτής γλωσσικής συμπεριφοράς, ο Τζορτζ Μάικλ, δήλωσε στο BBC ότι ο ίδιος θα μπορούσε να ορκισθεί και στο δικαστήριο ότι πρόκειται για τη φωνή του Οσάμα Μπιν Λάντεν.


Ο Μπιν Λάντεν εξέφρασε ικανοποίηση για τις επιθέσεις στο Μπαλί
«Είμαι συνηθισμένος να ακούω αυτή τη φωνή. Αυτή είναι η δουλειά μου. Δεν υπάρχει περίπτωση να πρόκειται για μία τόσο τέλεια μίμηση», είπε ο κ. Μάικλ.

Ωστόσο, ο ειδικός αναλυτής υπογράμμισε ότι σε αυτό το μήνυμα ο Οσάμα Μπιν Λάντεν χρησιμοποιεί σύντομες και κοφτές προτάσεις, σαν να χρησιμοποιεί κάποιο μηχάνημα για να μην του κόβεται η αναπνοή.

Πιστεύεται ότι ο Μπιν Λάντεν έχει σοβαρά προβλήματα με τα νεφρά του.

Την εκτίμηση ότι πρόκειται για τη φωνή του Οσάμα Μπιν Λάντεν επιβεβαίωσε και ένας Ιάπωνας ειδικός, ο Ματσούμι Σουζούκι.


Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2002 - 19:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιδράσεις για το σχέδιο Ανάν
 

Η ελληνοκυπριακή πλευρά δέχεται το σχέδιο ως βάση για διαπραγματεύσεις

Στη δήλωση ότι η Κύπρος θα αποδεχθεί το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών ως βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις προέβη ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης.


Υπάρχουν σημαντικά θέματα που πρέπει να συζητηθούν και ιδιαίτερα το εδαφικό. Εκτιμώ ότι καμμία πλευρά δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένη σε αυτό το ζήτημα
Ραούφ Ντενκτάς
Την ίδια στιγμή Λευκωσία και Αθήνα εξετάζουν τα θετικά αλλά κυρίως τα αρνητικά σημεία του σχεδίου Ανάν, όσον αφορά την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Προηγουμένως, επιφυλακτικός είχε εμφανισθεί ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντεκτάς, ο οποίος εστίασε τις ανησυχίες της τουρκοκυπριακής πλευράς στο εδαφικό.

Ο κ. Ντενκτάς άφησε να εννοηθεί ότι το σχέδιο Ανάν δεν ανταποκρίνεται στις δημογραφικές αλλαγές που έχουν γίνει στην Κύπρο τις τελευταίες δεκαετίες.

Στην Τουρκία, ο νικητής των εκλογών, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η λύση του Κυπριακού θα βοηθήσει στη λύση μιας σειράς προβλημάτων στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.

Υπέρ του σχεδίου οι ΗΠΑ

"Υπάρχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία και για τις δύο πλευρές. Υπάρχουν σημαντικά θέματα που πρέπει να συζητηθούν και ιδιαίτερα το εδαφικό. Εκτιμώ ότι καμία πλευρά δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένη σε αυτό το ζήτημα. Νομίζω ότι θα πρέπει να δούμε αυτό το θέμα από ανθρωπιστική σκοπιά. Δεν μπορεί κάποιος να αναπλάσει τα πάντα στη Κύπρο σαν μην έγινε τίποτε τα τελευταία 40 χρόνια", είπε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων.

Εν τω μεταξύ υπέρ της υιοθέτησης του σχεδίου συνολικής λύσης του Κυπριακού τάχθηκε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, μετά τη συνάντηση που είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.


Βεβαίως και ενοχληθήκαμε και το ανέφερα αυτό με μηνύματα που έστειλα τόσο στο γενικό γραμματέα όσο και στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών
Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, υπουργός Εξωτερικών Τουρκίας
Στην Τουρκία, ο νικητής των εκλογών, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δήλωσε ότι η λύση του Κυπριακού όχι μόνο θα επιταχύνει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά ταυτόχρονα θα βοηθήσει στη λύση μιας σειράς προβλημάτων στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, εξέφρασε εγγράφως ενόχληση για τις προτάσεις του γενικού γραμματέα των ΗΕ προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι NTV ο κ. Γκιουρέλ είπε: «Βεβαίως και ενοχληθήκαμε και το ανέφερα αυτό με μηνύματα που έστειλα τόσο στο γενικό γραμματέα όσο και στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών. Το εάν η ενόχλησή μας αυτή θα διαρκέσει ή όχι θα το πω αργότερα, αφού εξετασθεί το κείμενο λεπτομερώς και συγκριθεί με τα όσα βγήκαν στον Τύπο».

Εν τω μεταξύ, διπλωματικοί αναλυτές και σχολιαστές στην Τουρκία επισημαίνουν ότι πίσω από την επιφάνεια των προσεκτικών δηλώσεων που έγιναν από την τουρκική πλευρά εγκυμονούν μεγάλοι κίνδυνοι υπονόμευσης των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι προτάσεις του Κόφι Ανάν.

Στη Μόσχα, το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε ότι το σχέδιο Ανάν "έχει στόχο να δώσει ώθηση στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού".

Η Μόσχα υπογραμμίζει ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί με την αυστηρή εφαρμογή των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.


Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2002 - 20:55 ('Ωρα Λονδίνου)
O μεταρρυθμιστής πρόεδρος καταδικάζει την θανατική ποινή
 

Ιρανοί φοιτητές με αφίσες του Αγκαγιαρί

Ο μεταρρυθμιστής πρόεδρος του Ιράν, Μωχαμάντ Χαταμί, προέβη σε δηλώσεις κατά της θανατικής ποινής που επεβλήθη σε καθηγητή του Πανεπιστημίου επειδή επέκρινε την Ισλαμική θρησκευτική ηγεσία της χώρας.

Ο κ. Χαταμί χαρακτήρισε την θανατική ποινή που επεβλήθη στον Χασέμ Αγκαζαρί, επώνυνο μεταρρυθμιστή και σύμμαχο του προέδρου, ως "ακατάλληλη".


O Aγκαγιαρί επέκρινε την Ιρανική θρησκευτική ηγεσία
"Αυτή η απόφαση δεν έπρεπε να είχε ποτέ εκδοθεί και ελπίζω το θέμα να λήξει σύντομα", φέρεται να δήλωσε ο κ Χαταμί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΙΡΝΑ.

"Προσωπικά δεν δέχομαι τέτοιου είδους πρακτικές", συμπλήρωσε.

Ωστόσο, σε ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω του δικηγόρου του, ο κ. Αγκαγιαρί είπε ότι προτιμά να πεθάνει παρά να ασκήσει έφεση στην δικαστική απόφαση.

Ο κ. Αγκαγιαρί καταδικάστηκε για αποστασία -- αποκήρυξη της πίστης του -- για σχόλια που έκανε σε λόγο στην πόλη Χαμεντάν, στο δυτικό μέρος της χώρας.

Στην ομιλία του ο κ. Αγκαγιαρί ζητούσε να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο Ισλαμικό κατεστημένο της χώρας.

Χιλιάδες Ιρανοί φοιτητές συνεχίζουν τις διαδηλώσεις σε υποστήριξη του κ. Αγκαγιαρί.


Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2002 - 20:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Υπό ισραηλινή πολιορκία η Ναμπλούς
 

Τα ισραηλινά άρματα μάχης έχουν κυκλώσει τη Ναμπλούς

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι συνέλαβε περίπου 30 μέλη εξτρεμιστικών οργανώσεων κατά τη διάρκεια της εισβολής στην πόλη της Δυτικής Οχθης, Ναμπλούς.


Η πρώτη αποστολή της νέας ισραηλινής κυβέρνησης θα είναι να εκδιώξει το Γιασέρ Αραφάτ
Μπένγιαμιν Νετανιάχου
Η τελευταία ισραηλινή επιδρομή έγινε ως αντίποινα για την παλαιστινιακή επίθεση σε εβραϊκό καταυλισμό το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με τις Παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας, η ισραηλινή επιχείρηση της Τετάρτης ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων μηνών, καθώς συμμετείχαν δεκάδες ισραηλινά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα.

Το ραδιόφωνο του Ισραήλ δήλωσε ότι τα στρατεύματά του κατέλαβαν τη Ναμπλούς, αλλά και τις γύρω πόλεις Ασκάρ και Μπαλάτα.

Συλλήψεις

Σε ανακοινωθέν που εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός, τα άτομα που συνελήφθησαν στη Ναμπλούς ήταν κυρίως μέλη της Χαμάς.



Η συνεχιζόμενη βία παρακωλύει τις ειρηνευτικές διαδικασίες
Η επιδρομή στη Ναμπλούς πραγματοποιήθηκε 24 ώρες μετά την εισβολή των ισραηλινών στρατευμάτων στην Τουλκαρέμ, όπου συνελήφθησαν τρία άτομα.

Τα ισραηλινά στρατεύματα κατέλαβαν επίσης την πόλη της Δυτικής Οχθης, Μπιρ Ζεϊτ, βορείως της Ραμάλας.

Νωρίτερα, ισραηλινά στρατιωτικά ελικόπτερα εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον ενός εργαστηρίου στην πόλη της Γάζας.

Αξιωματικός του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι το εργαστήριο εχρησιμοποιείτο για την κατασκευή όπλων.


Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2002 - 18:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για τον Μπιν Λάντεν
 

Ο Μπιν Λάντεν δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από το 2001

Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι το νέο ηχογραφημένο μήνυμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν έκανε και πάλι τον κόσμο να ανησυχεί.


Δεν έχει σημασία πόσο καιρό θα πάρει, αλλά θα τους βρούμε και θα τους οδηγήσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης
Τζορτζ Μπους
«Το μήνυμα αυτό μας κάνει να επαναλάβουμε ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει και ότι λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν μας τις απειλές», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Δεν έχει σημασία πόσο καιρό θα πάρει, αλλά θα τους βρούμε και θα τους οδηγήσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης», δήλωσε ο πρόεδρος Μπους.

Τα σχόλιά του έγιναν μετά την επιβεβαίωση εμπειρογνωμόνων ότι όντως πρόκειται για τη φωνή του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ακόμη ζωντανός

Στο μήνυμα, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν εκφράζει την ικανοποίησή του για τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον δυτικών στόχων και προειδοποιεί τις χώρες που συνεργάζονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Θεωρείται πλέον βέβαιο ότι ο Μπιν Λάντεν δεν σκοτώθηκε κατά την εκστρατεία στο Αφγανιστάν
Ο ηγέτης του δικτύου Αλ Κάιντα έκανε λόγο για τις επιθέσεις στο Μπαλί, το Κουβέιτ και την Υεμένη, αλλά και την αιχμαλωσία εκατοντάδων ατόμων στη Μόσχα από Τσετσένους αυτονομιστές αντάρτες.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, το νέο μήνυμα κάνει σαφές ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν ακόμη ζωντανός πριν από ένα μήνα, όταν έγινε το τελευταίο περιστατικό - η αιχμαλωσία εκατοντάδων ατόμων σε θέατρο της Μόσχας.

Μυστικοί πράκτορες των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν αναλάβει να επιβεβαιώσουν εάν όντως πρόκειται για τη φωνή του Οσάμα Μπιν Λάντεν, χρησιμοποιώντας μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον έχουν ήδη δηλώσει ότι μάλλον πρόκειται για τη φωνή του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος προειδοποιεί για νέες επιθέσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους.

Ανάλυση της φωνής

Οι εμπειρογνώμονες έχουν αναλάβει να αναλύσουν τον τόνο της φωνής του Οσάμα Μπιν Λάντεν, καθώς και τους συντακτικούς κωδικούς που ενδεχομένως χρησιμοποιεί.

Ενας ειδικός αναλυτής γλωσσικής συμπεριφοράς, ο Τζορτζ Μάικλ, δήλωσε στο BBC ότι ο ίδιος θα μπορούσε να ορκισθεί και στο δικαστήριο ότι πρόκειται για τη φωνή του Οσάμα Μπιν Λάντεν.


Ο Μπιν Λάντεν εξέφρασε ικανοποίηση για τις επιθέσεις στο Μπαλί
«Είμαι συνηθισμένος να ακούω αυτή τη φωνή. Αυτή είναι η δουλειά μου. Δεν υπάρχει περίπτωση να πρόκειται για μία τόσο τέλεια μίμηση», είπε ο κ. Μάικλ.

Ωστόσο, ο ειδικός αναλυτής υπογράμμισε ότι σε αυτό το μήνυμα ο Οσάμα Μπιν Λάντεν χρησιμοποιεί σύντομες και κοφτές προτάσεις, σαν να χρησιμοποιεί κάποιο μηχάνημα για να μην του κόβεται η αναπνοή.

Πιστεύεται ότι ο Μπιν Λάντεν έχει σοβαρά προβλήματα με τα νεφρά του.

Την εκτίμηση ότι πρόκειται για τη φωνή του Οσάμα Μπιν Λάντεν επιβεβαίωσε και ένας Ιάπωνας ειδικός, ο Ματσούμι Σουζούκι.


Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2002 - 18:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Αισιοδοξία για τα Μάρμαρα
 

O υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος στο Βρετανικό Μουσείο

Συνέντευξη στον Στέφανο Διανέλλο

Το Βρετανικό Μουσείο απέρριψε τη συμβιβαστική πρόταση του Έλληνα υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Ο κ. Βενιζέλος στις επαφές που είχε στο Λονδίνο προώθησε την ιδέα του μακροχρόνιου δανεισμού και την από κοινού - μαζί δηλαδή με το Βρετανικό Μουσείο - έκθεση των μαρμάρων στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Όμως με ανακοίνωσή του το Βρετανικό Μουσείο απέρριψε την πρόταση για τον δανεισμό των Μαρμάρων -«στην Ελλάδα ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα- όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Είναι απογοητευμένος ο κ. Βενιζέλος με τη στάση του Βρετανικού Μουσείου;

«Τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα, έχει όμως σημασία να αρχίσει μία διαδικασία ωρίμανσης», τόνισε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο υπουργός Πολιτισμού.

Η διαδικασία ωρίμανσης είναι επίπονη, σύμφωνα όμως με τον κ. Βενιζέλο, η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει «τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να συνεχίσει», επειδή η στήριξη της βρετανικής κοινής γνώμης για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα είναι «εντυπωσιακή».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι για πρώτη φορά, από τότε που η Ελλάδα άρχισε να επιδιώκει την επάνοδο των γλυπτών του Παρθενώνα στον τόπο προέλευσής τους, δόθηκε η δυνατότητα σε Έλληνα αξιωματούχο να έχει επίσημη συζήτηση για το θέμα των Μαρμάρων με τη διεύθυνση του Βρετανικού Μουσείου.

«Το Βρετανικό Μουσείο επιθυμεί να έχει μία στενή συνεργασία για πλήθος θεμάτων με τα ελληνικά μουσεία, με την ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία με το υπουργείο Πολιτισμού. Αυτό κάτι σημαίνει», παρατήρησε ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι για την ελληνική πλευρά το ζήτημα του Μαρμάρων του Παρθενώνα «έχει μεταφερθεί από το πεδίο των ιστορικών και νομικών επιχειρημάτων στο πεδίο της πολιτιστικής συνεργασίας και του μακροχρόνιου δανεισμού».

Σύμφωνα με το Έλληνα υπουργό Πολιτισμού, η «στρατηγική» αυτή δεν επιτρέπει στο Βρετανικό Μουσείο να αντιληφθεί το όλο θέμα ως δικαστική σύγκρουση η ως εθνική αντίθεση γύρω από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

«Δεν θέλουμε να είναι τα Μάρμαρα ένα πεδίο νομικής ή πολιτικής αντιδικίας. Δεν είναι μία διεκδίκηση ελληνική, εθνική ή πολύ περισσότερο εθνικιστική, είναι μία απαίτηση και μία ανάγκη του μνημείου» , επεσήμανε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.


Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2002 - 16:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: «Ναι» στο ψήφισμα των ΗΕ
 

Το Ιράκ έχει δεχθεί πολλές προειδοποιήσεις από την Ουάσινγκτον

Το Ιράκ αποδέχθηκε τους όρους του νέου ψηφίσματος, ενώ αναμένεται να παραδώσει και επίσημη επιστολή σύντομα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.


Από εδώ και στο εξής θα ακολουθήσουμε πολιτική μηδενικής αντοχής
Τζορτζ Μπους
Ο μόνιμος πρέσβυς του Ιράκ στα Ηνωμένα Εθνη, Μοχάμεντ Αλντουρί, παρέδωσε την επίσημη επιστολή στο γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η χώρα του αποδέχεται τους όρους, αν και δεν συμφωνεί με τις απαιτήσεις.

Το ψήφισμα απαιτεί από το Ιράκ να αποκαλύψει όλα τα πυρηνικά, βιολογικά και χημικά του προγράμματα και να συνεργασθεί με τους επιθεωρητές όπλων.

Το Ιράκ είχε προθεσμία μέχρι την Παρασκευή για να αποδεχθεί το ψήφισμα περί αφοπλισμού.

Καταγγελίες της Ουάσινγκτον

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Μπους είχε επαναλάβει τις προειδοποιήσεις του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάμβαναν δράση εάν το Ιράκ απέρριπτε το ψήφισμα.

Προηγουμένως, αξιωματούχοι του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν ανακοινώσει ότι το Ιράκ έχει προσπαθήσει να εισαγάγει μεγάλες ποσότητες της ουσίας ατροπίνης, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντίδοτο στις επιθέσεις με αέρια νεύρων.

Η Ουάσινγκτον δήλωνε πεπεισμένη ότι το εν λόγω γεγονός σημαίνει πως το Ιράκ προετοιμάζοταν πιθανώς να χρησιμοποιήσει αέρια νεύρων εάν εμπλεκόταν σε πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι εν λόγω ανακοινώσεις εξεδόθησαν λίγες ώρες μετά τα επικριτικά σχόλια της κυβέρνησης Μπους για την απόρριψη του νέου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας από το ιρακινό κοινοβούλιο.

Τελεσίγραφο των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Μπους υπογράμμισε ότι «η περίοδος των διαπραγματεύσεων τελείωσε» και επανέλαβε ότι εάν ο Σαντάμ Χουσεϊν δεν συμφωνήσει με τα αιτήματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάβουν δράση εναντίον του.

Επόμενα βήματα
•Μετά την αποδοχή του ψηφίσματος η χώρα πρέπει μέσα σε 30 ημέρες να αποκαλύψει όλα τα προγράμματα και τις τοποθεσίες παρασκευής όπλων

•Οι επιθεωρητές όπλων οφείλουν να ολοκληρώσουν τους ελέγχους μέσα σε 45 ημέρες από την αποδοχή του ψηφίσματος

•Η επιτροπή των επιθεωρητών θα έχει μετά 60 ημέρες να εκπονήσει την αναφορά της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας
«Δεν υπάρχει πλέον χρόνος», δήλωσε ο πρόεδρος Μπους. «Από εδώ και στο εξής θα ακολουθήσουμε πολιτική μηδενικής αντοχής. Τα τελευταία 11 χρόνια ο Σαντάμ Χουσεϊν θέλει να εξαπατήσει τον κόσμο, αλλά πλέον αυτό δεν είναι ανεκτό».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν δεν έχει σκοπό να προβεί σε αφοπλισμό και ότι ήδη έχει κρύψει τα όπλα μαζικής καταστροφής του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ιράκ προσπάθησε να εισαγάγει από την Τουρκία 1,25 εκατομμύρια δόσεις ατροπίνης από την Τουρκία.

Οι μεγάλες ποσότητες της ουσίας έκαναν πολλούς να υποψιάζονται τις προθέσεις της κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεϊν.


Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2002 - 15:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Ποικίλες οι αντιδράσεις για το σχέδιο Ανάν
 

Η κυπριακή πλευρά δέχεται το σχέδιο ως βάση για διαπραγματεύσεις

Στη δήλωση ότι η Κύπρος θα αποδεχθεί το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών ως βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις προέβη πριν από λίγο ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης.


Υπάρχουν σημαντικά θέματα που πρέπει να συζητηθούν και ιδιαίτερα το εδαφικό. Εκτιμώ ότι καμμία πλευρά δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένη σε αυτό το ζήτημα
Ραούφ Ντενκτάς
Την ίδια στιγμή Λευκωσία και Αθήνα εξετάζουν τα θετικά αλλά κυρίως τα αρνητικά σημεία του σχεδίου Ανάν, όσον αφορά την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Προηγουμένως, επιφυλακτικός είχε εμφανισθεί ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντεκτάς, ο οποίος εστίασε τις ανησυχίες της τουρκοκυπριακής πλευράς στο εδαφικό.

Ο κ. Ντενκτάς άφησε να εννοηθεί ότι το σχέδιο Ανάν δεν ανταποκρίνεται στις δημογραφικές αλλαγές που έχουν γίνει στην Κύπρο τις τελευταίες δεκαετίες.

Στην Τουρκία, ο νικητής των εκλογών, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η λύση του Κυπριακού θα βοηθήσει στη λύση μιας σειράς προβλημάτων στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.

Υπέρ του σχεδίου οι ΗΠΑ

"Υπάρχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία και για τις δύο πλευρές. Υπάρχουν σημαντικά θέματα που πρέπει να συζητηθούν και ιδιαίτερα το εδαφικό. Εκτιμώ ότι καμία πλευρά δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένη σε αυτό το ζήτημα. Νομίζω ότι θα πρέπει να δούμε αυτό το θέμα από ανθρωπιστική σκοπιά. Δεν μπορεί κάποιος να αναπλάσει τα πάντα στη Κύπρο σαν μην έγινε τίποτε τα τελευταία 40 χρόνια", είπε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων.

Εν τω μεταξύ υπέρ της υιοθέτησης του σχεδίου συνολικής λύσης του Κυπριακού τάχθηκε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, μετά τη συνάντηση που είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.


Βεβαίως και ενοχληθήκαμε και το ανέφερα αυτό με μηνύματα που έστειλα τόσο στο γενικό γραμματέα όσο και στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών
Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, υπουργός Εξωτερικών Τουρκίας
Στην Τουρκία, ο νικητής των εκλογών, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δήλωσε ότι η λύση του Κυπριακού όχι μόνο θα επιταχύνει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά ταυτόχρονα θα βοηθήσει στη λύση μιας σειράς προβλημάτων στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, εξέφρασε εγγράφως ενόχληση για τις προτάσεις του γενικού γραμματέα των ΗΕ προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι NTV ο κ. Γκιουρέλ είπε: «Βεβαίως και ενοχληθήκαμε και το ανέφερα αυτό με μηνύματα που έστειλα τόσο στο γενικό γραμματέα όσο και στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών. Το εάν η ενόχλησή μας αυτή θα διαρκέσει ή όχι θα το πω αργότερα, αφού εξετασθεί το κείμενο λεπτομερώς και συγκριθεί με τα όσα βγήκαν στον Τύπο».

Εν τω μεταξύ, διπλωματικοί αναλυτές και σχολιαστές στην Τουρκία επισημαίνουν ότι πίσω από την επιφάνεια των προσεκτικών δηλώσεων που έγιναν από την τουρκική πλευρά εγκυμονούν μεγάλοι κίνδυνοι υπονόμευσης των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι προτάσεις του Κόφι Ανάν.


Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2002 - 17:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Αισιοδοξία για τα Μάρμαρα
 

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο

Συνέντευξη στον Στέφανο Διανέλλο

Το Βρετανικό Μουσείο απέρριψε τη συμβιβαστική πρόταση του Έλληνα υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Ο κ. Βενιζέλος στις επαφές που είχε στο Λονδίνο προώθησε την ιδέα του μακροχρόνιου δανεισμού και την από κοινού - μαζί δηλαδή με το Βρετανικό Μουσείο - έκθεση των μαρμάρων στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Όμως με ανακοίνωσή του το Βρετανικό Μουσείο απέρριψε την πρόταση για τον δανεισμό των Μαρμάρων -«στην Ελλάδα ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα± - όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Είναι απογοητευμένος ο κ. Βενιζέλος με τη στάση του Βρετανικού Μουσείου;

«Τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα, έχει όμως σημασία να αρχίσει μία διαδικασία ωρίμανσης», τόνισε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο υπουργός Πολιτισμού.

Η διαδικασία ωρίμανσης είναι επίπονη, σύμφωνα όμως με τον κ. Βενιζέλο, η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει «τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να συνεχίσει», επειδή η στήριξη της βρετανικής κοινής γνώμης για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα είναι «εντυπωσιακή».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι για πρώτη φορά, από τότε που η Ελλάδα άρχισε να επιδιώκει την επάνοδο των γλυπτών του Παρθενώνα στον τόπο προέλευσής τους, δόθηκε η δυνατότητα σε Έλληνα αξιωματούχο να έχει επίσημη συζήτηση για το θέμα των Μαρμάρων με τη διεύθυνση του Βρετανικού Μουσείου.

«Το Βρετανικό Μουσείο επιθυμεί να έχει μία στενή συνεργασία για πλήθος θεμάτων με τα ελληνικά μουσεία, με την ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία με το υπουργείο Πολιτισμού. Αυτό κάτι σημαίνει», παρατήρησε ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι για την ελληνική πλευρά το ζήτημα του Μαρμάρων του Παρθενώνα «έχει μεταφερθεί από το πεδίο των ιστορικών και νομικών επιχειρημάτων στο πεδίο της πολιτιστικής συνεργασίας και του μακροχρόνιου δανεισμού».

Σύμφωνα με το Έλληνα υπουργό Πολιτισμού, η «στρατηγική» αυτή δεν επιτρέπει στο Βρετανικό Μουσείο να αντιληφθεί το όλο θέμα ως δικαστική σύγκρουση η ως εθνική αντίθεση γύρω από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

«Δεν θέλουμε να είναι τα Μάρμαρα ένα πεδίο νομικής ή πολιτικής αντιδικίας. Δεν είναι μία διεκδίκηση ελληνική, εθνική ή πολύ περισσότερο εθνικιστική, είναι μία απαίτηση και μία ανάγκη του μνημείου» , επεσήμανε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.


Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2002 - 16:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: «Ναι» στο ψήφισμα των ΗΕ
 

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι ενδέχεται να αναλάβουν στρατιωτική δράση

Το Ιράκ αποδέχθηκε τους όρους του νέου ψηφίσματος, ενώ αναμένεται να παραδώσει και επίσημη επιστολή σύντομα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.


Από εδώ και στο εξής θα ακολουθήσουμε πολιτική μηδενικής αντοχής
Τζορτζ Μπους
Ο μόνιμος πρέσβυς του Ιράκ στα Ηνωμένα Εθνη, Μοχάμεντ Αλντουρί, παρέδωσε την επίσημη επιστολή στο γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η χώρα του αποδέχεται τους όρους, αν και δεν συμφωνεί με τις απαιτήσεις.

Το ψήφισμα απαιτεί από το Ιράκ να αποκαλύψει όλα τα πυρηνικά, βιολογικά και χημικά του προγράμματα και να συνεργασθεί με τους επιθεωρητές όπλων.

Το Ιράκ είχε προθεσμία μέχρι την Παρασκευή για να αποδεχθεί το ψήφισμα περί αφοπλισμού.

Καταγγελίες της Ουάσινγκτον

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Μπους είχε επαναλάβει τις προειδοποιήσεις του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάμβαναν δράση εάν το Ιράκ απέρριπτε το ψήφισμα.

Προηγουμένως, αξιωματούχοι του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν ανακοινώσει ότι το Ιράκ έχει προσπαθήσει να εισαγάγει μεγάλες ποσότητες της ουσίας ατροπίνης, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντίδοτο στις επιθέσεις με αέρια νεύρων.

Η Ουάσινγκτον δήλωνε πεπεισμένη ότι το εν λόγω γεγονός σημαίνει πως το Ιράκ προετοιμάζοταν πιθανώς να χρησιμοποιήσει αέρια νεύρων εάν εμπλεκόταν σε πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι εν λόγω ανακοινώσεις εξεδόθησαν λίγες ώρες μετά τα επικριτικά σχόλια της κυβέρνησης Μπους για την απόρριψη του νέου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας από το ιρακινό κοινοβούλιο.

Τελεσίγραφο των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Μπους υπογράμμισε ότι «η περίοδος των διαπραγματεύσεων τελείωσε» και επανέλαβε ότι εάν ο Σαντάμ Χουσεϊν δεν συμφωνήσει με τα αιτήματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάβουν δράση εναντίον του.

Επόμενα βήματα
•Μετά την αποδοχή του ψηφίσματος η χώρα πρέπει μέσα σε 30 ημέρες να αποκαλύψει όλα τα προγράμματα και τις τοποθεσίες παρασκευής όπλων

•Οι επιθεωρητές όπλων οφείλουν να ολοκληρώσουν τους ελέγχους μέσα σε 45 ημέρες από την αποδοχή του ψηφίσματος

•Η επιτροπή των επιθεωρητών θα έχει μετά 60 ημέρες να εκπονήσει την αναφορά της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας
«Δεν υπάρχει πλέον χρόνος», δήλωσε ο πρόεδρος Μπους. «Από εδώ και στο εξής θα ακολουθήσουμε πολιτική μηδενικής αντοχής. Τα τελευταία 11 χρόνια ο Σαντάμ Χουσεϊν θέλει να εξαπατήσει τον κόσμο, αλλά πλέον αυτό δεν είναι ανεκτό».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν δεν έχει σκοπό να προβεί σε αφοπλισμό και ότι ήδη έχει κρύψει τα όπλα μαζικής καταστροφής του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ιράκ προσπάθησε να εισαγάγει από την Τουρκία 1,25 εκατομμύρια δόσεις ατροπίνης από την Τουρκία.

Οι μεγάλες ποσότητες της ουσίας έκαναν πολλούς να υποψιάζονται τις προθέσεις της κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεϊν.


Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2002 - 13:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Ζωντανός ακόμη ο Μπιν Λάντεν
 

Ο Μπιν Λάντεν δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από το 2001

Εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο συμφωνούν ότι η φωνή που ακούστηκε σε ηχογραφημένο μήνυμα στο αραβικό κανάλι Αλ Τζαζίρα ήταν η φωνή του Οσάμα Μπιν Λάντεν.


Θεωρείται πλέον βέβαιο ότι ο Μπιν Λάντεν δεν σκοτώθηκε κατά την εκστρατεία στο Αφγανιστάν
Στο μήνυμα, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν εκφράζει την ικανοποίησή του για τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον δυτικών στόχων και προειδοποιεί τις χώρες που συνεργάζονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ηγέτης του δικτύου Αλ Κάιντα έκανε λόγο για τις επιθέσεις στο Μπαλί, το Κουβέιτ και την Υεμένη, αλλά και την αιχμαλωσία εκατοντάδων ατόμων στη Μόσχα από Τσετσένους αυτονομιστές αντάρτες.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, το νέο μήνυμα κάνει σαφές ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν ακόμη ζωντανός πριν από ένα μήνα, όταν έγινε το τελευταίο περιστατικό - η αιχμαλωσία εκατοντάδων ατόμων σε θέατρο της Μόσχας.

Μυστικοί πράκτορες των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν αναλάβει να επιβεβαιώσουν εάν όντως πρόκειται για τη φωνή του Οσάμα Μπιν Λάντεν, χρησιμοποιώντας μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον έχουν ήδη δηλώσει ότι μάλλον πρόκειται για τη φωνή του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος προειδοποιεί για νέες επιθέσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους.

Ανάλυση της φωνής

Οι εμπειρογνώμονες έχουν αναλάβει να αναλύσουν τον τόνο της φωνής του Οσάμα Μπιν Λάντεν, καθώς και τους συντακτικούς κωδικούς που ενδεχομένως χρησιμοποιεί.

Ενας ειδικός αναλυτής γλωσσικής συμπεριφοράς, ο Τζορτζ Μάικλ, δήλωσε στο BBC ότι ο ίδιος θα μπορούσε να ορκισθεί και στο δικαστήριο ότι πρόκειται για τη φωνή του Οσάμα Μπιν Λάντεν.


Ο Μπιν Λάντεν εξέφρασε ικανοποίηση για τις επιθέσεις στο Μπαλί
«Είμαι συνηθισμένος να ακούω αυτή τη φωνή. Αυτή είναι η δουλειά μου. Δεν υπάρχει περίπτωση να πρόκειται για μία τόσο τέλεια μίμηση», είπε ο κ. Μάικλ.

Ωστόσο, ο ειδικός αναλυτής υπογράμμισε ότι σε αυτό το μήνυμα ο Οσάμα Μπιν Λάντεν χρησιμοποιεί σύντομες και κοφτές προτάσεις, σαν να χρησιμοποιεί κάποιο μηχάνημα για να μην του κόβεται η αναπνοή.

Πιστεύεται ότι ο Μπιν Λάντεν έχει σοβαρά προβλήματα με τα νεφρά του.

Την εκτίμηση ότι πρόκειται για τη φωνή του Οσάμα Μπιν Λάντεν επιβεβαίωσε και ένας Ιάπωνας ειδικός, ο Ματσούμι Σουζούκι.


Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2002 - 14:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Βία και μνήμες στην Καμπούλ
 

Η πτώση των Ταλιμπάν είχε επιφέρει πανηγυρισμούς σε όλη τη χώρα

Την πρώτη επέτειο από την πτώση των Ταλιμπάν γιορτάζει σήμερα η πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, αλλά τις εκδηλώσεις έχουν επισκιάσει τα πρόσφατα επεισόδια βίας.


Καταφέραμε να αποκτήσουμε την ελευθερία μας επειδή έγιναν πολλές θυσίες από τους γενναίους στρατιώτες μας
Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι
Το καθεστώς των Ταλιμπάν έπεσε έπειτα από πέντε χρόνια στην εξουσία. Επί έναν ολόκληρο μήνα πέρυσι το Αφγανιστάν είχε γίνει στόχος βομβαρδισμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.

Από τότε η Καμπούλ έχει αποκτήσει ένα νέο πρόσωπο, όμως οι αλλαγές έχουν σημαδευθεί επίσης και από επεισόδια βίας, αλλά και, πιο πρόσφατα, από συγκρούσεις φοιτητών με τις αστυνομικές αρχές.

Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν επίσημοι εορτασμοί, παρά μόνο μία μικρή τελετή στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι συνεχάρη τις οργανώσεις αντίστασης εναντίον των Ταλιμπάν, δηλώνοντας ότι χωρίς αυτές δεν θα έπεφτε το σκληροπυρηνικό ισλαμικό καθεστώς της Καμπούλ πριν από ένα χρόνο.

«Καταφέραμε να αποκτήσουμε την ελευθερία μας επειδή έγιναν πολλές θυσίες από τους γενναίους στρατιώτες μας», είπε ο κ. Καρζάι.

Βίαιες συμπλοκές

Οι δηλώσεις του έγιναν ενώ οι αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για τον τερματισμό των συγκρούσεων ανάμεσα στους φοιτητές και τις αστυνομικές αρχές.


Δεν έχουμε νερό. Δεν έχουμε ψωμί. Τα πάντα είναι πολύ ακριβά
Φοιτητής Ιατρικής στην Καμπούλ
Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήθηκε στην Καμπούλ η μεγαλύτερη διαδήλωση εδώ και δύο δεκαετίες, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο άτομα.

Οι ανταποκριτές αναφέρουν ότι οι διαδηλώσεις είναι μία ένδειξη των ελευθεριών που έχουν παραχωρηθεί στους πολίτες της χώρας, αλλά και μία επιβεβαίωση ότι οι αστυνομικές δυνάμεις του Αφγανιστάν δεν μπορούν να επιβάλουν την τάξη κατά τη διάρκεια συμπλοκών.

Οι φοιτητές, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στη χώρα, υποστηρίζουν ότι κατά τις διαδηλώσεις της Δευτέρας σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα και τραυματίσθηκαν περισσότερα από 10.


Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2002 - 14:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο νικητής κερδίζει ταξίδι στα αστέρια
 

Ο νικητής θα κερδίσει ένα εισιτήριο προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ενα ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι συμφώνησε να καταβάλει ένα τεράστιο ποσό για να προσφέρει το νικητή ενός τηλε-κουίζ ταξίδι στο διάστημα.


Ο πρώτος «διαστημικός τουρίστας» της ιστορίας, Ντένις Τίτο
Το κανάλι 1 της ρωσικής τηλεόρασης κατέληξε - έπειτα από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων - σε συμφωνία με τη ρωσική εταιρεία Διαστήματος, Ροσαβιάκοσμος.

Τις ίδιες διαπραγματεύσεις πραγματοποιούσαν επί χρόνια και άλλα τηλεοπτικά κανάλια της Ρωσίας.

Το κανάλι 1 απευθύνει προσκλήσεις σε διαγωνιζομένους από όλο τον κόσμο, ενώ διατηρεί το δικαίωμα αποκλειστικής τηλεοπτικής μετάδοσης του εκπαιδευτικού προγράμματος που θα ακολουθήσει ο νικητής.

Υγιείς και αγγλομαθείς

Ο νικητής θα κερδίσει ένα εισιτήριο για να ταξιδέψει μέχρι το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μέσα στον επόμενο χρόνο.

Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί, δεν πρόκειται να υπάρξει περιορισμός στην ηλικία. Το μόνο που απαιτείται από τους διαγωνιζομένους είναι να είναι υγιείς και να μιλάνε αγγλικά.

Η Ρωσία έχει ήδη μεταφέρει τους πρώτους δύο «διαστημικούς τουρίστες» της ιστορίας στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το κανάλι 1 έχει αρνηθεί να αποκαλύψει πόσο θα στοιχίσει η όλη ιστορία, αλλά πιστεύεται ότι έχει ήδη καταβάλει στη ρωσική εταιρεία Διαστήματος το ποσό των δύο εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πρώτος «διαστημικός τουρίστας» ήταν ο πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Ντένις Τίτο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ο δεύτερος ο ιδιοκτήτης εταιρειών στη Νότια Αφρική, Μαρκ Σάτλγουορθ.


Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2002 - 11:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Η βία επισκιάζει την επέτειο στην Καμπούλ
 

Η πτώση των Ταλιμπάν είχε επιφέρει πανηγυρισμούς σε όλη τη χώρα

Την πρώτη επέτειο από την πτώση των Ταλιμπάν γιορτάζει σήμερα η πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, αλλά τις εκδηλώσεις έχουν επισκιάσει τα πρόσφατα επεισόδια βίας.


Καταφέραμε να αποκτήσουμε την ελευθερία μας επειδή έγιναν πολλές θυσίες από τους γενναίους στρατιώτες μας
Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι
Το καθεστώς των Ταλιμπάν έπεσε έπειτα από πέντε χρόνια στην εξουσία. Επί έναν ολόκληρο μήνα πέρυσι το Αφγανιστάν είχε γίνει στόχος βομβαρδισμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.

Από τότε η Καμπούλ έχει αποκτήσει ένα νέο πρόσωπο, όμως οι αλλαγές έχουν σημαδευθεί επίσης και από επεισόδια βίας, αλλά και, πιο πρόσφατα, από συγκρούσεις φοιτητών με τις αστυνομικές αρχές.

Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν επίσημοι εορτασμοί, παρά μόνο μία μικρή τελετή στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι συνεχάρη τις οργανώσεις αντίστασης εναντίον των Ταλιμπάν, δηλώνοντας ότι χωρίς αυτές δεν θα έπεφτε το σκληροπυρηνικό ισλαμικό καθεστώς της Καμπούλ πριν από ένα χρόνο.

«Καταφέραμε να αποκτήσουμε την ελευθερία μας επειδή έγιναν πολλές θυσίες από τους γενναίους στρατιώτες μας», είπε ο κ. Καρζάι.

Βίαιες συμπλοκές

Οι δηλώσεις του έγιναν ενώ οι αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για τον τερματισμό των συγκρούσεων ανάμεσα στους φοιτητές και τις αστυνομικές αρχές.


Δεν έχουμε νερό. Δεν έχουμε ψωμί. Τα πάντα είναι πολύ ακριβά
Φοιτητής Ιατρικής στην Καμπούλ
Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήθηκε στην Καμπούλ η μεγαλύτερη διαδήλωση εδώ και δύο δεκαετίες, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο άτομα.

Οι ανταποκριτές αναφέρουν ότι οι διαδηλώσεις είναι μία ένδειξη των ελευθεριών που έχουν παραχωρηθεί στους πολίτες της χώρας, αλλά και μία επιβεβαίωση ότι οι αστυνομικές δυνάμεις του Αφγανιστάν δεν μπορούν να επιβάλουν την τάξη κατά τη διάρκεια συμπλοκών.

Οι φοιτητές, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στη χώρα, υποστηρίζουν ότι κατά τις διαδηλώσεις της Δευτέρας σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα και τραυματίσθηκαν περισσότερα από 10.


Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2002 - 12:58 ('Ωρα Λονδίνου)
«Πυρηνικό» ταξίδι
 

Ενα τρένο που μετέφερε πυρηνικά απόβλητα από τη Γαλλία προς τη Γερμανία κατάφερε να διασχίσει τα σύνορα χωρίς επεισόδια, παρά το γεγονός ότι είχαν σημειωθεί βίαιες διαδηλώσεις. Οι διαδηλωτές συνεπλάκησαν με την αστυνομία τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου στην πόλη Γκόρλεμπεν.


Το τρένο έφυγε από πυρηνικό εργοστάσιο της Γαλλίας μεταφέροντας 1.320 τόνους πυρηνικών αποβλήτων



Διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τη χρήση πυρηνικών είχαν διακόψει την κυκλοφορία σε έναν δρόμο του Χιτζάκερ, στη Γερμανία


Την ασφαλή μεταφορά του τρένου είχαν εγγυηθεί ειδικές αστυνομικές δυνάμεις


Η αστυνομία περιπολούσε τις περιοχές από όπου θα περνούσε το φορτίο, καθώς ορισμένοι διαδηλωτές είχαν επιχειρήσει να σταματήσουν το τρένο


Οι διαδηλωτές κουβαλούσαν πανό στους δρόμους από όπου θα περνούσε το τρένο


Δυνάμεις αστυνομικών βρίσκονταν δίπλα στις ράγες τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία


Το τρένο κατάφερε να διασχίσει τα σύνορα και έφθασε στη βόρεια Γερμανία την Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου


Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2002 - 09:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Καταγγελίες των ΗΠΑ για το Ιράκ
 

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι ενδέχεται να αναλάβουν στρατιωτική δράση

Αξιωματούχοι του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσαν ότι το Ιράκ έχει προσπαθήσει να εισαγάγει μεγάλες ποσότητες της ουσίας ατροπίνης, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντίδοτο στις επιθέσεις με αέρια νεύρων.


Από εδώ και στο εξής θα ακολουθήσουμε πολιτική μηδενικής αντοχής
Τζορτζ Μπους
Η Ουάσινγκτον δηλώνει πεπεισμένη ότι το εν λόγω γεγονός υποδεικνεύει το Ιράκ προετοιμάζεται πιθανώς να χρησιμοποιήσει αέρια νεύρων εάν εμπλακεί σε πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι εν λόγω ανακοινώσεις εκδίδονται λίγες ώρες μετά τα επικριτικά σχόλια της κυβέρνησης Μπους για την απόρριψη του νέου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας από το ιρακινό κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος Μπους υπογράμμισε ότι «η περίοδος των διαπραγματεύσεων τελείωσε» και επανέλαβε ότι εάν ο Σαντάμ Χουσεϊν δεν συμφωνήσει με τα αιτήματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάβουν δράση εναντίον του.

Τελεσίγραφο των ΗΠΑ

«Δεν υπάρχει πλέον χρόνος», δήλωσε ο πρόεδρος Μπους. «Από εδώ και στο εξής θα ακολουθήσουμε πολιτική μηδενικής αντοχής. Τα τελευταία 11 χρόνια ο Σαντάμ Χουσεϊν θέλει να εξαπατήσει τον κόσμο, αλλά πλέον αυτό δεν είναι ανεκτό».

Επόμενα βήματα
•Το Ιράκ έχει προθεσμία μέχρι την Παρασκευή να αποδεχθεί το ψήφισμα

•Αμέσως μετά η χώρα πρέπει μέσα σε 30 ημέρες να αποκαλύψει όλα τα προγράμματα και τις τοποθεσίες παρασκευής όπλων

•Οι επιθεωρητές όπλων οφείλουν να ολοκληρώσουν τους ελέγχους μέσα σε 45 ημέρες από την αποδοχή του ψηφίσματος

•Η επιτροπή των επιθεωρητών θα έχει μετά 60 ημέρες να εκπονήσει την αναφορά της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν δεν έχει σκοπό να προβεί σε αφοπλισμό και ότι ήδη έχει κρύψει τα όπλα μαζικής καταστροφής του.

Το Ιράκ έχει προθεσμία μέχρι την Παρασκευή να αποδεχθεί το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο απαιτεί να έχουν οι επιθεωρητές όπλων απεριόριστη πρόσβαση σε όλα τα σημεία παρασκευής όπλων.

Εάν το Ιράκ απορρίψει το ψήφισμα τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει κατηγορηματικά ότι θα αναλάβουν δράση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ιράκ προσπάθησε να εισαγάγει από την Τουρκία 1,25 εκατομμύρια δόσεις ατροπίνης από την Τουρκία.

Οι μεγάλες ποσότητες της ουσίας έκαναν πολλούς να υποψιάζονται τις προθέσεις της κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεϊν.


Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2002 - 10:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Υπό ισραηλινή πολιορκία η Ναμπλούς
 

Τα ισραηλινά άρματα μάχης έχουν κυκλώσει τη Ναμπλούς

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι συνέλαβε περίπου 30 μέλη εξτρεμιστικών οργανώσεων κατά τη διάρκεια της εισβολής στην πόλη της Δυτικής Οχθης, Ναμπλούς.


Η πρώτη αποστολή της νέας ισραηλινής κυβέρνησης θα είναι να εκδιώξει το Γιασέρ Αραφάτ
Μπένγιαμιν Νετανιάχου
Η τελευταία ισραηλινή επιδρομή έγινε ως αντίποινα για την παλαιστινιακή επίθεση σε εβραϊκό καταυλισμό το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας, η ισραηλινή επιχείρηση της Τετάρτης ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων μηνών, καθώς συμμετείχαν δεκάδες ισραηλινά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα.

Το ραδιόφωνο του Ισραήλ δήλωσε ότι τα στρατεύματά του κατέλαβαν τη Ναμπλούς, αλλά και τις γύρω πόλεις Ασκάρ και Μπαλάτα.

Συλλήψεις

Σε ανακοινωθέν που εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός, τα άτομα που συνελήφθησαν στη Ναμπλούς ήταν κυρίως μέλη της Χαμάς.



Η συνεχιζόμενη βία παρακωλύει τις ειρηνευτικές διαδικασίες
Η επιδρομή στη Ναμπλούς πραγματοποιήθηκε 24 ώρες μετά την εισβολή των ισραηλινών στρατευμάτων στην Τουλκαρέμ, όπου συνελήφθησαν τρία άτομα.

Τα ισραηλινά στρατεύματα κατέλαβαν επίσης την πόλη της Δυτικής Οχθης, Μπιρ Ζεϊτ, βορείως της Ραμάλας.

Νωρίτερα, ισραηλινά στρατιωτικά ελικόπτερα εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον ενός εργαστηρίου στην πόλη της Γάζας.

Αξιωματικός του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι το εργαστήριο εχρησιμοποιείτο για την κατασκευή όπλων.


Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2002 - 08:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Αισιόδοξος ο Ευ. Βενιζέλος γιά τα Μάρμαρα ....
 

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο

Συνέντευξη στον Στέφανο Διανέλλο

Το Βρετανικό Μουσείο απέρριψε τη συμβιβαστική πρόταση του έλληνα υπουργού πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Ο κύριος Βενιζέλος στις επαφές που είχε στο Λονδίνο προώθησε την ιδέα του μακροχρόνιου δανεισμού και την από κοινού - μαζί δηλαδή με το Βρετανικό Μουσείο - έκθεση των μαρμάρων στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ομως με ανακοίνωση του το Βρετανικό Μουσείο απόρριψε την πρόταση για τον δανεισμό των Μαρμάρων - "στην Ελλάδα ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα" - όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Είναι απογοητεύμενος ο κ. Βενιζέλος με τη στάση του Βρετανικού Μουσείου ;

"Τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα, έχει όμως σημασία να αρχίσει μία διαδικασία ωρίμανσης" , τόνισε στην Ελληνική Υπηρεσία του Μπι Μπι Σι ο υπουργός Πολιτισμού.

Η διαδικασια ωρίμανσης είναι επίπονη , σύμφωνα όμως με τον κ. Βενιζέλο , η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει "τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να συνεχίσει .... " , επειδή η στήριξη στη βρετανική κοινή γνώμη για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα είναι "εντυπωσιακή".

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε στην Ελληνική Υπηρεσία του Μπι Μπι Σι ότι για πρώτη φορά , από τότε που η Ελλάδα άρχισε να επιδιώκει την επάνοδο των γλυπτών του Παρθενώνα στον τόπο προέλευσής τους, δόθηκε η δυνατότητα σε Ελληνα αξιωματούχο να έχει επίσημη συζήτηση για το θέμα των Μαρμάρων με τη διεύθυνση του Βρετανικού Μουσείου.

"Το Βρετανικό Μουσείο επιθυμεί να έχει μία στενή συνεργασία για πλήθος θεμάτων με τα ελληνικά μουσεία , με την ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία με το υπουργείο Πολιτισμού... Αυτό κάτι σημαίνει..." , παρατήρησε ο έλληνας υπουργός Πολιτισμού.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι για την ελληνική πλευρά το ζήτημα του Μαρμάρων του Παρθενώνα "έχει μεταφερθεί από το πεδίο των ιστορικών και νομικών επιχειρημάτων στο πεδίο της πολιτιστικής συνεργασίας και του μακροχρόνιου δανεισμού" .

Σύμφωνα με το έλληνα υπουργό Πολιτισμού η "στρατηγική" αυτή δεν επιτρέπει στο Βρετανικό Μουσείο να αντιληφθεί το όλο θέμα ως δικαστική σύγκρουση η ως εθνική αντίθεση γύρω από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

"Δεν θέλουμε να είναι τα Μάρμαρα ένα πεδίο νομικής η πολιτικής αντιδικίας .... Δεν είναι μία διεκδίκηση ελληνική , εθνική η πολύ περισσότερο εθνικιστική , είναι μία απαίτηση και μία ανάγκη του μνημείου ..." , επεσήμανε στην Ελληνική Υπηρεσία του Μπι Μπι Σι ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.




Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2002 - 07:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Ουάσινγκτον: Η Βαγδάτη θα χρησιμοποιήσει χημικά όπλα
 

Οι ΗΠΑ έχουν κάνει σαφές ότι το Ιράκ οφείλει να συναινέση με το τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας

Αξιωματούχοι του Αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών υποστηρίζουν ότι το Ιράκ προσπαθεί να αγοράσει μεγάλες ποσότητες ατροπίνης , μιάς χημικής ουσίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντίδοτο κατά των χημικών όπλων και πιό συγκεκριμένα κατά των δηλητηριωδών αερίων που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα (nerve gas).

Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ιράκ προσπάθησε να αγοράσει περισσότερες από 1,2 εκατομμύρια δόσεις του φαρμάκου από φαρμακοβιομηχανία στην Τουρκία.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι τα στοιχεία γιά την αγορά ατροπίνης από τη Βαγδάτη αποδεικνύουν ότι το Ιράκ σε περίπτωση πολέμου προετοιμάζεται να χρησιμοπιοήσει δηλητηριώδη αέρια κατά των ΗΠΑ.

Οι σχετικές αποκαλύψεις των εκπροσώπων του Αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών έγιναν ενώ η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε "θέατρο του παραλόγου" την απόρριψη από το ιρακινό κοινοβούλιο του νέου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον αφοπλισμό του Ιράκ.

Ο πρόεδρος Μπους επανέλαβε ότι αν ο Σαντάμ Χουσείν δεν συμμορφωθεί με το ψήφισμα του ΟΗΕ, "τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ηγηθούν μιάς διεθνούς συμμαχίας για να τον αφοπλίσουν" .

"Οι διαπραγματεύσεις έχουν ολοκληρωθεί. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος. Ο άνθρωπος αυτός - ο Σαντάμ Χουσείν δηλαδή - θα πρέπει να αφοπλισθεί. Τα τελευταία 11 χρόνια προσπάθησε να παραπλανήσει την διεθνή κοινότητα - αυτές οι εποχές πέρασαν ανεπιστρεπτί " , υπογράμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το Ιράκ έχει διορία μέχρι την Παρασκευή να αποφασίσει ένα θα αποδεχθεί ή όχι το ψήφισμα για τους επιθεωρητές όπλων.



Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2002 - 09:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Αιματηρές συγκρούσεις στην Καμπούλ
 

Οι συνθήκες διαβίωσης στο Αφγανιστάν χαρακτηρίζονται άθλιες

Βίαιες συμπλοκές ανάμεσα στην αστυνομία και τους φοιτητές πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ.

Τουλάχιστον δύο φοιτητές σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια των συμπλοκών της Δευτέρας, ενώ την Τρίτη η αστυνομία χρησιμοποίησε κάνουλες νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές έξω από το πανεπιστήμιο της Καμπούλ.


Δεν έχουμε νερό. Δεν έχουμε ψωμί. Τα πάντα είναι πολύ ακριβά
Φοιτητής Ιατρικής στην Καμπούλ
Οι φοιτητές, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στη χώρα, υποστηρίζουν ότι κατά τις διαδηλώσεις της Δευτέρας σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα και τραυματίσθηκαν περισσότερα από 10.

Οι σύλλογοι των φοιτητών στο Αφγανιστάν θεωρούν υπεύθυνη την αστυνομία για τους θανάτους των συμφοιτητών τους και απαιτούν να δικασθούν οι αρμόδιοι.

Η πρώτη φορά

Οι ανταποκριτές αναφέρουν ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιούνται βίαιες διαδηλώσεις στο Αφγανιστάν από την πτώση των Ταλιμπάν πριν από έναν χρόνο.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται μία μόλις ημέρα πριν από τις επίσημες τελετές στην Καμπούλ για την πρώτη επέτειο από την πτώση των Ταλιμπάν.


Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία της Καμπούλ
Τατζ Μοχάμεντ Βαρντάκ υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν
Το απόγευμα της Δευτέρας, περίπου 1.000 φοιτητές συγκεντρώθηκαν στη δυτική Καμπούλ, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσης και για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση και πόσιμο νερό.

«Δεν έχουμε νερό. Δεν έχουμε ψωμί. Τα πάντα είναι πολύ ακριβά», δήλωσε ένας φοιτητής Ιατρικής στην Καμπούλ.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, οι φοιτητές έριξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι αντεπιτέθηκαν ανοίγοντας πυρ εναντίον του συγκεντρωμένου πλήθους.

«Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία της Καμπούλ. Οι φοιτητές πετούσαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών και των περαστικών», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Τατζ Μοχάμεντ Βαρντάκ.


Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2002 - 06:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Σχέδιο Ανάν : Επιφυλακτικός ο Ραούφ Ντενκτάς
 

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης

Επιφυλακτικός εμφανίσθηκε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντεκτάς σε ό,τι αφορά το σχέδιο του γγ. των ΗΕ γιά την Κύπρο.

Μετά τη συνάντηση που είχε χθες το βράδυ στη Νέα Υόρκη με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, ο κύριος Ντεκτάς εστίασε τις ανησυχίες της τουρκοκυπριακής πλευράς στο εδαφικό.

Ο κ. Ντενκτάς άφησε να εννοηθεί ότι το σχέδιο Ανάν δεν ανταποκρίνεται στις δημογραφικές αλλαγές που έχουν γίνει στην Κύπρο τις τελευταίες δεκαετίες.

"Υπάρχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία και για τις δύο πλευρές. Υπάρχουν σημαντικά θέματα που πρέπει να συζητηθούν και ιδιαίτερα το εδαφικό. εκτιμώ ότι καμμία πλευρά δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένη σε αυτό το ζήτημα. Νομίζω ότι θα πρέπει να δούμε αυτό το θέμα από ανθρωπιστική σκοπιά. Δεν μπορεί κάποιος να αναπλάσει τα πάντα στη Κύπρο σαν μην έγινε τίποτε τα τελευταία 40 χρόνια ", είπε ο ηγέτης των Τοτκοκυπρίων.

Εν τω μεταξύ υπέρ της υιοθέτησης του σχεδίου συνολικής λύσης του Κυπριακού τάχθηκε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, μετά τη συνάντηση που είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

Στην Τουρκία, ο νικητής των εκλοογών , Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δήλωσε ότι η λύση του Κυπριακού όχι μόνο θα επιταχύνει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπιακή Ενωση αλλά ταυτόχρονα θα βοηθήσει στη λύση μιάς σειράς προβλημάτων στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.

Ο κύριος Ερντογάν που επισκέπτεται σήμερα τη Ρώμη -πρώτο σταθμό της περιοδίας του στις Ευρωπιακές πρωτεύουσες - αναγνώρισε τις ανησυχίες που έχουν αρκετές ευρωπιακές χώρες για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Τουρκία αλλά εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η πολιτική ενότητα που διαμορφώθηκε στη χώρα μετά τις εκλογές θα βοηθήσει στη λύση αυτών των προβλημάτων.



Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2002 - 05:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του Ευρωπαϊκού Τύπου
 


Η "σιωπή" της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο θέμα της Τσετσενίας στην πρόσφατη συνάντηση κορυφής με τον πρόεδρο Πούτιν επικρίνεται έντονα στον ευρωπαϊκό τύπο.

Η Le Monde με αρκετή δόση ειρωνείας σημειώνει ότι η συνάντηση κορυφής Ρωσίας - ΕΕ την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες , "έληξε ικανοποιητικά και για τα δύο μέρη" .

Τα αποτελέσματα της συνάντησης , σύμφωνα με τη Le Monde , πρέπει να ικανοποιούν την Κοινότητα επειδή έχουν επιλυθεί οι διαφορές με τη Μόσχα όσον αφορά το ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ , ενώ ικανοποιημένος θα πρέπει να αισθάνεται και ο πρόεδρος Πούτιν επειδή κατάφερε "να κρατήσει τον πόλεμο στην Τσετσενία στα όρια της διεθνούς εκστρατείας καταπολέμησης της τρομοκρατίας" .

Οι Ευρωπαίοι και οι Ρώσοι , υπογραμμίζει η γαλλική εφημερίδα , κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταδικάσουν την τρομοκρατία σ' όλες της μορφές , δεν βρήκαν όμως να πούν ούτε μία λέξη γιά τους αθώους πολίτες της Τσετσενίας που είναι θύματα της καταπίεσης του ρωσικού στρατού.

Η El Pais της Μαδρίτης εκτιμά ότι η ΕΕ σιωπά στο θέμα της Τσετσενίας επειδή δεν θέλει να διακινδυνεύσει τη διεύρυνση.

"Η συμφωνία για το Καλίνινγκραντ ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της Λιθουανίας και της Πολωνίας" , υπογράμμίζει η El Pais.

"Η Ευρώπη όμως δεν θα πρέπει για λογαριασμό του Καλίνινγκραντ να ξεχάσει αυτά που συμβαίνουν στην Τσετσενία" , τονίζει ο συντάκτης του σχετικού άρθρου.

Η Information της Δανίας συγκρίνει την υποδοχή που επεφύλαξε στον πρόεδρο Πούτιν η ΕΕ στις Βρυξέλλες με την τύχη του Τσετσένου αντιπροέδρου Αχμέντ Ζακάγιεφ που βρίσκεται υπό κράτηση στη φυλακή περιμένοντας απόφαση για την έκδοση του από τη Δανία στη Ρωσία όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για τρομοκρατικές ενέργειες .

"Ο κ. Πούτιν ασκεί κρατική τρομοκρατία και οργανώνει ακατανόητες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία . Ο κ. Πούτιν θα πρέπει να συλληφθεί με την κατηγορία των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας" , γράφει η Information.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Rundschau εκτιμά ότι ο καγκελάριος Σρέντερ θα πρέπει να εξετάσει με λίγη περισσότερη κριτική διάθεση τα επιχειρήματα του Ρώσου προέδρου περί καταπολέμησης της τρομοκρατίας στην Τσετσενία και "να είναι περισσότερο ειλικρινής στις συμβουλές του πρός τον κ. Πούτιν".

"Η γερμανορωσική φιλία είναι μία από τις προϋποθέσεις για την ειρηνική ανάπτυξη της Ευρώπης . Εν τούτοις ανάμεσα σε φίλους πρέπει και είναι δυνατό να υπάρχει ειλικρίνεια , διαφορετικά η φιλία μετατρέπεται σε δουλικότητα" , παρατηρεί η Frankfurter Rundschau.


Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2002 - 06:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Επιδρομή των Ισραηλινών στη Ναμπλούς
 

Ισραηλινοί στρατιώτες στο εργαστήριο μετάλλων

Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε με άρματα μάχης στη Ναμπλούς της Δυτικής οχθης σε μία επιχείρηση εντόπισης παλαιστινίων εξτρεμιστών.

Πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας των Παλαιστινίων αναφέρουν ότι ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε στις 0400 τοπική ώρα "μαζική εισβολή" στη Ναμπλούς.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν λάβει θέσεις γύρω από την παλαιά πόλη.

Παράλληλα ελικόπτερα του ισραηλινού στρατού επιτέθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε εργαστήριο μετάλλων στη πόλη της Γάζας.

Πρόκειται για το ίδιο εργαστήριο στο οποίο είχαν επιτεθεί και πρίν δύο ημέρες.

Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι το εργαστήριο χρησιμοποιείτο για την κατασκευή όπλων.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα .

Οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού πραγματοποιούνται μετά την επίθεση Παλαιστινίων σε κιμπούτζ στο βόρειο Ισραήλ την περασμένη Δευτέρα.

Στην επίθεση αυτή σκοτώθηκαν πέντε Ισραηλινοί.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι οι Παλαιστίνιοι που συμμετείχαν στην επίθεση εναντίον του κιμπούτζ προέρχονται από την πόλη Τουλκαρέμ.


Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2002 - 04:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του Βρετανικού Τύπου
 


Το Κυπριακό και τα Μάρμαρα του Παρθενώνα απασχολούν και σήμερα μερίδα του βρετανικού τύπου

"Οι Κύπριοι Μαζί" - είναι ο τίτλος κύριου άρθρου στη σημερινή FINANCIAL TIMES για το σχέδιο Ανάν.

Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι το σχέδιο του γγ. των ΗΕ είναι η "καλύτερη ευκαιρία" από το 1974 για την επανένωση του νησιού

"Το σχέδιο με έξυπνο τρόπο αμβλύνει ορισμένα από τα σημεία αιχμής που στο παρελθόν προκαλούσαν σύγχιση στις διαπραγματεύσεις" , παρατηρεί ο συντάκτης του άρθρου.

Εξάλλου , σύμφωνα με τον συντάκτη, οι δύο κοινότητες έχουν μία μοναδική ευκαιρία να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και για ένα άλλο λόγο.

"Η προσέγγιση του Κυπριακού προβλήματος , από την πλευρά της Ελλάδας και της Τουρκίας , αυτή την περίοδο, είναι εποικοδομητική. Παράλληλα υπάρχει η πίεση του χρόνου για ένα διακανονισμό του προβλήματος πριν η ΕΕ αποφασίσει για την ένταξη της Κύπρου τον επόμενο μήνα" , υπογραμμίζει η FINANCIAL TIMES.

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι αν το σχέδιο Ανάν γίνει αποδεκτό και αποτελέσει τη βάση των μελλοντικών διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου τότε οι όροι ένταξης στην ΕΕ μπορεί να συμπεριλάβουν και τους Τουρκοκύπριους . Η εξέλιξη αυτή θα επιδράσει ευνοϊκά στις σχέσεις της Τουρκίας με την Κοινότητα.

Αν όμως το σχέδιο Ανάν αποτύχει, στην ΕΕ θα ενταχθούν μόνο οι Ελληνοκύπριοι , η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν πικραθεί και το χάσμα που θα χωρίζει τις δύο κοινότητες θα είναι "τόσο μεγάλο όσο δεν ήταν ποτέ άλλοτε" , τονίζει ο αρθρογράφος της FINANCIAL TIMES .

Tο σχέδιο Αναν και οι αντιδράσεις της Τουρκίας απασχολούν την ανταποκρίτρια της FINANCIAL TIMES στην Αγκυρα.

Η Leyla Boulton αναφέρεται στις δηλώσεις του ηγέτη του κόματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν .

"Η επίλυση του Κυπριακού θα επιταχύνει την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και παράλληλα θα είναι ένα ουσιαστικό και χρήσιμο βήμα για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας" , τόνισε ο κ. Ερντογάν.

Ο κ. Ερντογάν αρχίζει σήμερα την περιοδεία στις πρωτεύουσες των χωρών της ΕΕ με πρώτο σταθμό τη Ρώμη και αναμένεται στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

"Στην περιοδεία του αυτή ο ηγέτης του κόμματος που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές θα ασκήσει πιέσεις για να καθορισθεί μία ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Κοινότητα" , γράφει η ανταποκρίτρια της FINANCIAL TIMES .

Οσον αφορά το σχέδιο του γγ. των ΗΕ για την Κύπρο , η Leyla Boulton επισημαίνει :

"Το σχέδιο δεν παρέχει τη δυνατότητα στην ελληνοκυπριακή πλευρά για ένα ισχυρό κεντρικό κράτος. Απο την άλλη μεριά δεν προβλέπει τη διεθνή αναγνώριση της αυτοαποκαλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου εφόσον δεν ενταχθεί στη μελλοντική κρατική οντότητα" .

Μάρμαρα του Παρθενώνα

"Το Βρετανικό Μουσείο εξανεμίζει τις ελπίδες γιά τα Μάρμαρα" , είναι ο πηχιαίος τίτλος άρθρου στη GUARDIAN .

Το άρθρο αναφέρεται στην επίσκεψη Βενιζέλου και στα αποτελέσματά της.

"Ηρθε , ήπιε τσάϊ και επέστρεψε στην Αθήνα έχοντας στις αποσκευές του ένα αρχαίο κομμάτι κάποιας σπασμένης λιθοδομής" , γράφει η Fiachra Gibbons για την επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου στη βρετανική πρωρεύουσα και τη συνάντησή του με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Νιλ Μακ Γκρέγκορ.

"Δυστυχώς το γλυπτό του 5ου αιώνα που είχε στις αποσκευές του ο κ. Βενιζέλος , μετά την ιστορική του επίσκεψη , ουδέποτε στόλισε τις μετώπες του Παρθενώνα" , σημειώνει η βρετανίδα δημοσιογράφος.

"Ηταν μία ταφόπετρα κλεμένη από το Μουσείο των Θηβών που κατά κάποιο τρόπο ήρθε στη δικαιοδοσία του Βρετανικού Μουσείο . Το δώρο αυτό από τη Βρετανία πρός την Ελλάδα δεν μπορούσε να είχε περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα" , παρατηρεί η Fiachra Gibbons.

"Το γεγονός ότι ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Νιλ Μακ Γκρέγκορ αποφάσισε να συναντηθεί με τον κ. Βενιζέλο - είναι η πρώτη φορά που διευθυντής του Μουσείου συναντιέται με έλληνα αξιωματούχο - η ελληνική πλευρά το ερμήνευσε ως ένδειξη ότι το Βρετανικό Μουσείο ήταν πρόθυμο να κάνει κάποια συμφωνία για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα" , εκτιμά η συντάκτρια της GUARDIAN.

"Οι ελπίδες όμως των Ελλήνων χθες για άρση του αδιεξόδου κατέρρευσαν ...... Η ανακοίνωση των Βρετανικού Μουσείου είναι σαφής .... Το Μουσείο αποκλείει έστω και γιά μικρό χρονικό διάστημα την εγκτατάσταση των Μαρμάρων του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακροπόλεως ..... " , συμπεραίνει η Fiachra Gibbons .

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.