Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-11-08

  1. Ψηφίστε το καλύτερο τραγούδι των τελευταίων 70 χρόνων
  2. Ιντερπόλ: Ζωντανός ο μπιν Λάντεν
  3. Η Τουρκία απορρίπτει τις δηλώσεις ντ'Εστέν
  4. ΟΗΕ: Απειλή προς Ιράκ για «σοβαρές συνέπειες»
  5. Διατήρηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων στο 3,25%
  6. Νέα αύξηση της ανεργίας στη Γερμανία
  7. Προεκλογική κόντρα Σαρόν-Νετανιάχου
  8. Στη Βιρτζίνια η δίκη των «ελεύθερων σκοπευτών»
  9. Η επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
  10. Αλλαγή σελίδας για το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας
  11. Η επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
  12. «Οχι» σε Ισπανοβρετανικό έλεγχο από το Γιβραλτάρ
  13. Ετοιμοι για ψήφο κατά του Ιράκ

Παρασκευή 08 Νοεμβρίου 2002 - 23:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Ψηφίστε το καλύτερο τραγούδι των τελευταίων 70 χρόνων
 


Οι Παγκόσμιες Υπηρεσίες του BBC (BBC World Service) γιορτάζουν φέτος τα 70 χρόνια παρουσίας τους στο ραδιόφωνο.

Σήμερα οι Παγκόσμιες Υπηρεσίες του BBC ενημερώνουν το κοινό μέσα από το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο, σε 43 γλώσσες, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά.

Με αφορμή την επέτειο αυτή οι Παγκόσμιες Υπηρεσίες του BBC προκήρυξαν ένα διαγωνισμό για τα καλύτερα τραγούδια των τελευταίων 70 χρόνων.

Μπορείτε να ψηφίσετε όποιο τραγούδι, ελληνικό ή ξένο, πιστεύετε πως ήταν το καλύτερο.

Τα αποτελέσματα από όλο τον κόσμο θα διαμορφώσουν τα 10 καλύτερα τραγούδια και θα ανακοινωθούν στις 21 Δεκεμβρίου σε ειδικό πρόγραμμα του BBC.

Ψηφίστε για το τραγούδι που αγαπάτε και εξηγήστε τους λόγους που το κάνουν να ξεχωρίζει για σας.

Ίσως κερδίσετε ένα δώρο-μυστήριο.

Για να ψηφίσετε κάντε κλικ εδώ ή στην εικόνα επάνω δεξιά


Παρασκευή 08 Νοεμβρίου 2002 - 20:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιντερπόλ: Ζωντανός ο μπιν Λάντεν
 

Το τηλεοπτικό κανάλι αλ Τζαζίρα επανειλημμένα έχει μεταδώσει μηνύματα που λέει ότι προέρχονται από τον μπιν Λάντεν

O αρχηγός της διεθνούς αστυνομικής υπηρεσίας, Ιντερπόλ, σε δηλώσεις του στη γαλλική εφημερίδα Λε Φιγκαρό, είπε ότι κατά τη γνώμη του ο αρχηγός του δικτύου, αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν, είναι ζωντανός και προγραμματίζει τρομοκρατικές επιθέσεις σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.


Το μύνημα δεν είναι καθόλου καθυσηχαστικό - υποδηλώνει ένα συντονισμό του τρόμου
Ρόναλντ Κ. Νόμπλ , αρχηγός Ιντερπόλ
Ο Ρόναλντ Κ. Νόμπλ είπε ότι οι πράκτορές του δεν μπορούν να εντοπίσουν τον μπιν Λάντεν, αλλά θεωρούν ότι είναι ζωντανός μέχρις αποδείξεως του εναντίου.

Ο Νομπλ είπε ακόμα ότι κατά τη γνώμη του, ο πλούτος του μπιν Λάντεν παραμένει άθικτος παρά τις προσπάθειες να εμποδιστεί η διακίνηση χρημάτων προς την αλ-Κάιντα.

Η περιουσία του μπιν Λάντεν, είπε, υπολογίζεται πως ανέρχεται στα 300 εκατομμύρια δολάρια.

Ο αρχηγός της Ιντερπόλ είπε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει ένα «συντονισμό της τρομοκρατίας» και υπάρχει ακόμα κίνδυνος νέων επιθέσεων.

«Τρομοκρατικοί πυρήνες, άγνωστοι στις αστυνομικές αρχές, είναι έτοιμοι να δράσουν από μέρα σε μέρα» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Ιντερπόλ.


Παρασκευή 08 Νοεμβρίου 2002 - 19:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Τουρκία απορρίπτει τις δηλώσεις ντ'Εστέν
 

Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ'Εστέν λέει ότι η Τουρκία «δεν είναι ευρωπαϊκή χώρα»

Η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε τα σχόλια του ανώτατου στελέχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, ότι η Τουρκία δεν είναι ευρωπαϊκή χώρα και συνεπώς δεν θα πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η τουρκική κυβέρνηση χαρακτήρισε τη δήλωση σχόλια του Ζισκάρντ'Εστέν, που είναι επικεφαλής της Συνθήκης για το Μέλλον της Ευρώπης, θλιβερή και αποκλειστικά προσωπική άποψη.

Ο Ζισκάρ ντ'Εστέν επέκρινε επίσης τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογκάν, ηγέτη του κόμματος που θα σχηματίσει τη νέα τουρκική κυβέρνηση.

Ο Ερντογκάν από την πλευρά του σημείωσε ότι η Τουρκία ήταν ήδη μέλος αρκετών ευρωπαϊκών θεσμών και του ΝΑΤΟ.

Η τελευταία αυτή ανταλλαγή δηλώσεων σημειώνεται πριν ακόμα περάσει μία εβδομάδα από την νίκη του κόμματος του Ερντογκάν –το οποίο έχει ισλαμικές ρίζες- στις γενικές εκλογές στην Τουρκία.


Παρασκευή 08 Νοεμβρίου 2002 - 17:59 ('Ωρα Λονδίνου)
ΟΗΕ: Απειλή προς Ιράκ για «σοβαρές συνέπειες»
 

Η ψήφος στο Συμβούλιο Ασφαλείας ήρθε μετά από οκτώ εβδομάδες διαπραγματεύσεων

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ομόφωνα το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ.

Το ψήφισμα απειλεί το καθεστώς της Βαγδάτης ότι εάν δεν αφοπλισθεί "θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες" - διατύπωση που για πολλούς αναλυτές σημαίνει πόλεμο.

Η ψήφος στο Συμβούλιο Ασφαλείας πραγματοποιήθηκε μετά από δύο μήνες έντονων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων μεταξύ των πέντε μόνιμων μελών.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, χαιρέτησε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και είπε ότι το ψήφισμα δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας για τις υποχρεώσεις του Ιράκ.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα αναλάβει τις ευθύνες του εάν η Βαγδάτη εξακολουθήσει να μην συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του.

Ικανοποίηση

Στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους χαιρέτισε την απόφαση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και δήλωσε ότι έχει γίνει σαφές στον Σαντάμ Χουσεΐν ότι θα έλθει αντιμέτωπος με τις πιο αυστηρές συνέπειες εάν δεν συμβιβαστεί με τους όρους του ψηφίσματος.

Τόνισε πως εάν το Ιράκ δεν αφοπλιστεί άλλα έθνη θα αναλάβουν να αφοπλίσουν το Σαντάμ Χουσεΐν.

Νωρίτερα η ρωσική κυβέρνηση δια στόματος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν είχε εκφράσει την ικανοποίηση της για το υπο-συζήτηση ψήφισμα και με δεδομένη την ανάλογη στάση της Γαλλίας, άνοιξε ο δρόμος για την ομόφωνη έγκριση του.

Η εξέλιξη αυτή επιβραβεύει στην ουσία τις έντονες διπλωματικές προσπάθειες του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, τους τελευταίους δύο μήνες.

Ο αραβικός κόσμος

Το Ιράκ δεν έχει ακόμα αντιδράσει, επίσημα, σε ότι αφορά το αμερικάνικο ψήφισμα αλλά όλες οι ιρακινές εφημερίδες της Παρασκευής αναφέρονται σήμερα σε δηλώσεις του προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν ο οποίος κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για χειραγώγηση του Συμβουλίου Ασφαλείας και παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Παρόλα αυτά, θεωρείται βέβαιο πως το Ιράκ δεν πρόκειται αρχικά τουλάχιστον να προβάλει φανερά εμπόδια στις επιθεωρήσεις όπλων, αλλά όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι του καθεστώτος οι όροι που διέπουν το νέο ψήφισμα οδηγούν απριόρι σε σύγκρουση.

Πάντως, ο Μαρουάν αλ Μαασάρ, υπουργός Εξωτερικών, της Ιορδανίας εκτιμά πως το ψήφισμα έχει πολλές πιθανότητες να αποτρέψει τον πόλεμο και πιστεύει ότι απετράπη η αυτόματη προσφυγή στα όπλα πριν δοθεί μια ακόμη ευκαιρία για την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης.

«Θεωρώ πολύ θετικό το ότι το πρόβλημα θα το χειρισθούν από δω και στο εξής τα Ηνωμένα Έθνη και αν το Ιράκ τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε δεν νομίζω πως θα έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις» είπε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας.

Μετά την επικύρωση του αμερικανικού ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας, δρομολογείται και η επιστροφή των επιθεωρητών στο Ιράκ που σύμφωνα με τον επικεφαλής της Καρλ Μπλιξ θα πρέπει να αναμένεται σε μια εβδομάδα.


Παρασκευή 08 Νοεμβρίου 2002 - 08:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Διατήρηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων στο 3,25%
 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν ακολούθησε το Fed και κράτησε σταθερά τα επιτόκια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε την Πέμπτη να διατηρήσει τα επιτόκια δανεισμού στις χώρες της Ευρωζώνης, στο ίδιο επίπεδο (3,25%).

Η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ γίνεται μία ημέρα μετά την απόφαση της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας - γνωστής και ως Federal Reserve - να προχωρήσει σε γενναία μείωση των επιτοκίων κατά 0, 5% στο 1,25%.

Στο μεταξύ και η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε να διατηρήσει τα βρετανικά επιτόκια δανεισμού στο 4%.

Η ΕΚΤ έχει αφήσει τα επιτόκια της Ευρωζώνης στο επίπεδο 3,25 % τον τελευταίο χρόνο, κυρίως εξαιτίας των ανησυχιών ότι μία μείωση τους ίσως οδηγήσει σε άνοδο του πληθωρισμού.

Προτιμήθηκε η διατήρηση

Ο οικονομικός συντάκτης του BBC Αντριου Γουόκερ, εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες βρέθηκαν προ διλήμματος, όσον αφορά τα επιτόκια.

Από τη μιά πλευρά η μεγαλύτερη σε μέγεθος οικονομία, η γερμανική, αλλά και η ιταλική, διέρχονται περίοδο ύφεσης, λόγω των εσωτερικών προβλημάτων αλλά και εξαιτίας της διεθνούς επενδυτικής αβεβαιότητας.

Αυτό σημαίνει ότι οι δύο αυτές χώρες επιδιώκουν την αναζωογόνηση της οικονομίας, μια προοπτική που θα υποβοηθείτο από ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων.

Αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες στην ζώνη του ευρώ που γνωρίζουν περίοδο οικονομικής ανάκαμψης.

Εξάλλου ο μέσος όρος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κινείται πάνω από το επιδιωκόμενο ποσοστό του 2 %, που έχει θέσει ως στόχο για φέτος η ΕΚΤ.

Οικονομικοί αναλυτές επεσήμαιναν ότι σε περίπτωση μείωσης των επιτοκίων υπάρχει φόβος υπερδανεισμού εκ μέρους της Γερμανίας, της Πορτογαλίας και της Γαλλίας, χωρών δηλαδή που το έλλειμα στον προυπολογισμό τους έχει υπερβεί ή είναι πολύ κοντά στο όριο 3% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος τους.

Έτσι οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούσαν - και επαληθεύθηκαν - ότι η ΕΚΤ θα αποφάσιζε να κρατήσει τα επιτόκια στα σημερινά τους επίπεδα.

Πάντως οι ίδιοι αναλυτές προέβλεπαν ότι η ΕΚΤ ίσως μειώσει στους αμέσως επόμενους μήνες.


Παρασκευή 08 Νοεμβρίου 2002 - 08:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα αύξηση της ανεργίας στη Γερμανία
 

Ο καγκελάριος Σρέντερ δεν έχει καταφέρει να υλοποιήσει την υπόσχεσή του για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

Στη Γερμανία η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται, πιέζοντας τον Γερμανό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ, να αναλάβει δράση για την καταπολέμησή της.

Το μήνα Οκτώβριο ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 22.000 άτομα, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Συνολικά, ο αριθμός των ανέργων ανέρχεται στα 4.119.000.

Πρόκειται για τον τέταρτο συνεχή μήνα κατά τον οποίο οι άνεργοι ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια και αυτό, σύμφωνα με αναλυτές, πρόκειται για απόδειξη πως η κυβέρνηση απέτυχε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας τα τελευταία δύο χρόνια.

Η συνεχιζόμενη αύξηση της ανεργίας δείχνει πως η ανάρρωση της γερμανικής οικονομίας, μετά την περσινή ύφεση, δεν είναι τόσο ταχεία όσο ήλπιζε η κυβέρνηση.

Στο μεταξύ η γερμανική Βουλή θα συζητήσει σήμερα ένα σχέδιο νόμου σχετικό με τις αποκαλούμενες προτάσεις Χαρτζ, οι οποίες σκοπεύουν στη μείωση της ανεργίας κατά το ήμισυ τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο πρόεδρος του ομοσπονδιακού γραφείου εργασίας, Φλόριαν Γκέρστερ, δήλωσε πως η οικονομική ανάπτυξη ήταν υπερβολικά ασθενής, πράγμα το οποίο δε βοήθησε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Τα νέα στοιχεία για την ανεργία έρχονται μία ημέρα μετά την ανακοίνωση μεγάλης πτώσης στις βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας.


Πέμπτη 07 Νοεμβρίου 2002 - 21:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Προεκλογική κόντρα Σαρόν-Νετανιάχου
 

Οι δύο ισχυροί άνδρες διεκδικούν την ηγεσία του Λικούντ

Στο Ισραηλ, μια μέρα μετά την ανάληψη του Υπουργείου Εξωτερικών απο τον Βενιαμίν Νετανιάχου, εμφανίζεται σχίσμα στον κυβερνών κόμμα Λικούντ.


Διεκδικώ την ηγεσία του Λικούντ γιατί η χώρα είναι σε δυσμενή θέση και πρέπει να τη βγάλουμε απο αυτή
Βενιαμίν Νετανιάχου
Ο κ Νετανυάχου και ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ημερομηνία
για την εκλογική αναμέτρηση που θα αναδείξει τον ηγέτη του Λικούντ.

Ο δευτερος ισχυρός ανδρας του κόμματος προκαλεί ανοιχτά τον πρωθυπουργό και ηγέτη του Λικούντ, Αριελ Σαρόν.

Τον κατηγορεί για εσκεμμένη επίσπευση της εκλογικής διαδικασίας, προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες του Νετανιάχου.

"Διεκδικώ την ηγεσία του Λικούντ γιατί η χώρα είναι σε δυσμενή θέση και πρέπει να τη βγάλουμε απο αυτή", δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Η συνέντευξη

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη του που δημοσιευεται στην αγγλόφωνη εφημερίδα Τζερούσαλεμ Ποστ, ο κ. Νετανυάχου επικρίνει με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα τις επιδόσεις της κυβέρνησης στους τομείς της εθνικής ασφάλειας και της οικονομίας.

Στην συνέντευξη του ο κ. Νετανιάχου υπογραμμίζει πως η μη αποφασιστικότητα της κυβέρνησης συνασπισμού του πρωθυπουργου Αριελ Σαρόν, οδήγησε σε κλιμάκωση της παλαιστινιακής τρομοκρατίας, όπως την αποκαλεί, και σε πρωτοφανή οικονομική κρίση.

Οι υποστηρικτές του Αριέλ Σαρόν μέσα στους κολπους του Λικούντ είναι πεπεισμένοι πως μοναδική επιδίωξη του Βενυαμίν Νετανυάχου τις δυο επόμενες εβδομάδες που μεσολαβούν εως το συνέδριο του κομματος, θα είναι να αμαυρώθει η εικόνα του κ. Σαρόν με απώτερο στόχο την ανάληψη της ηγεσίας από τον ιδιο.

"Ακόμα δεν ανέλαβε το υπουργείο και αρχισε να συνομωτεί" αναφέρει χαρακτηριστικά στο κύριο αρθρο της η εφημερίδα Χααρέτζ, αποδιδοντας τον σχολιασμό σε στενούς συνεργάτες του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Ομως το στρατόπεδο του Νετανιάχου αντεπιτίθεται κατηγορώντας το πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργου για "πόλεμο λάσπης".

Απο την πλευρά του, ο Αριελ Σαρόν αρνείται να δεσμευθεί ότι ο Νετανιάχου θα αναλάβει το υπουργείο των Εξωτερικών και στην νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις επομενες εκλογές.

Η ημερομηνία των εκλογών δεν εχει ακόμα οριστικοποιηθεί αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, θα διεξαχθούν είτε στις 14 ή στις 28 Ιανουαρίου.

Πάντως, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα σαφές προβάδισμα του Λικούντ έναντι του Εργατικού Κομματος.

Το Εργατικό Κομμα, περνά εδω και καιρό κρίση ταυτότητας και, συμφωνα με ισραηλινούς πολιτικούς αναλυτές, υπο την παρούσα ηγεσία του Βενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, οι Εργατικοί πιθανότατα θα υποστούν εκλογική πανωλεθρία απο την οποια θα επωφεληθούν, κυριως, τα κόμματα της ακρας δεξιάς.


Πέμπτη 07 Νοεμβρίου 2002 - 23:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Στη Βιρτζίνια η δίκη των «ελεύθερων σκοπευτών»
 

Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή (στη φωτογραφία, σκίτσο από τη δίκη τους)

Οι δύο άνδρες που κατηγορούνται για μια σειρά δολοφονικών επιθέσεων στην ευρύτερη περιοχή της Ουάσιγκτον πρόκειται να δικαστούν στη Βιρτζίνια.

Εάν κριθούν ένοιχοι αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή.


Οι επιθέσεις του ελεύθερου σκοπευτή προκάλεσαν πανικό
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζον Άσκροφτ, δήλωσε οτι η Βιρτζίνια διαθέτει "τη μεγαλύτερη κλίμακα ποινών", συμπεριλαμβανομένης της θανατικής καταδίκης.

Ο Τζον Άλεν Μοχάμεντ, 41 ετών και ο 17χρονος Τζον Λι Μαλβό, κατηγορούνται για την εν ψυχρώ εκτέλεση δέκα ανθρώπων.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν μέσα σε λίγες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή της Ουάσιγκτον, ενώ η επιλογή των θυμάτων μοιάζει να ήταν τυχαία.

Η Βιρτζίνια είναι η δεύτερη πολιτεία, μετά το Τέξας, που κατέχει το μεγαλύτερο αριθμό θανατικών ποινών.

Οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν στο αυτοκίνητο τους - απ' όπου εκτιμάται οτι σημάδευαν τα θύματα τους -στις 24 Οκτωβρίου.

Για τον εντοπισμό τους οργανώθηκε η μεγαλύτερη αστυνομική επιχείρηση των τελευταίων ετών στις ΗΠΑ.

Στο αυτοκίνητο τους βρέθηκε ένα όπλο όμοιο με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις των προηγούμενων ημερών.


Παρασκευή 08 Νοεμβρίου 2002 - 05:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Η επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
 

Το θέμα του Ιράκ, αλλά και άλλα θέματα από τη διεθνή και την εσωτερική επικαιρότητα της Βρετανίας απασχολούν σήμερα τις εφημερίδες της χώρας

Κυρίαρχο το θέμα του Ιράκ σήμερα στις εφημερίδες της Βρετανίας, όπου το ζήτημα αυτό επισκιάζει κάθε είδηση από την υπόλοιπη επικαιρότητα.

Η εφημερίδα «Independent» γράφει ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υπακούει στο πολεμικό τελεσίγραφο του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Μπους.

Η εφημερίδα «Daily Telegraph» αναφέρει ότι τίθεται τελεσίγραφο στον ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν για το ζήτημα των όπλων μαζικής καταστροφής, που οι Ηνωμένες Πολιτείες τον κατηγορούν ότι διαθέτει και ο ίδιος αρνείται.

Η επόμενη ημέρα των παρατηρητών αεροπλάνων

Η αθωωτική απόφαση, που εξέδωσε την Τετάρτη δικαστήριο της Καλαμάτας για τους Βρετανούς και Ολλανδούς παρατηρητές αεροπλάνων, που πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί για κατηγορίες, που συνδέονται με την παράνομη απόκτηση κρατικών μυστικών της Ελλάδας πριν από ένα χρόνο περίπου, συνεχίζει να απασχολεί τις εφημερίδες της Βρετανίας.

Η εφημερίδα «Daily Telegraph» γράφει ότι ο αρχηγός των παρατηρητών αεροπλάνων Πωλ Κόπιν δηλώνει έτοιμος, μαζί με άλλα μέλη της ομάδας των παρατηρητών αεροπλάνων, να επισκεφθεί έκθεση για αεροσκάφη, που πραγματοποιείται στην Ελλάδα και να σφίξει το χέρι του ανθρώπου, που τον συνέλαβε μαζί με τους υπόλοιπους παρατηρητές αεροπλάνων.

Παράλληλα, η εφημερίδα γράφει ότι οι παρατηρητές αεροπλάνων τώρα εξετάζουν το ενδεχόμενο να κινηθούν διακστικά εναντίον των Ελληνικών αρχών επειδή, όπως υποστηρίζουν, συνελήφθησαν και κρατήθηκαν παράνομα.

Πάντως, η εφημερίδα «Guardian» γράφει ότι η Πρεσβεία της Βρετανίας στην Ελλάδα συμβούλεψε τους παρατηρητές αεροπλάνων να μην επισκεφτούν την έκθεση, όπου πέρσι είχε αρχίσει η περιπέτειά τους με τη σύλληψή τους.

Τα δάκρυα της βασίλισσας

Στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας «Times» ξεχωρίζει μια μεγάλη φωτογραφία της Βασίλισσας της Αγγλίας, που την απεικονίζει να έχει δακρύσει σε τελετή που πραγματοποιήθηκε για τη μνήμη των Βρετανών θυμάτων πολέμων.

Αλλα θέματα

Το πρώτο θέμα της εφημερίδας «Times» αφορά την οργάνωση Αλ-Κάιντα του Σαουδάραβα καταζητούμενου Οσάμα μπιν Λάντεν και τις προειδοποιήσεις από τις αρχές της Βρετανίας που προκαλεί η μη εξουδετέρωσή της.

Το πρώτο θέμα της εφημερίδας «Guardian» αναφέρεται εκτεταμένα στην πρόθεση του υπουργού Εσωτερικών της Βρετανίας Ντέηβιντ Μπλάνκετ να δώσει τη δυνατότητα στους δικαστές να διεξάγουν δίκες χωρίς τη συμμετοχή ενόρκων όταν θεωρείται ότι απειλούνται ή κινδυνεύουν από την παρουσία τους σε μια υπόθεση.

Επίσης, στην πρώτη σελίδα της ίδια εφημερίδας, ο τίτλος: «Το Παλάτι σπάει την σιωπή του σχετικά με την καταγγελία περί βιασμού». Η εφημερίδα, στο σχετικό ρεπορτάζ, αναφέρει ότι το γραφείο του Πρίγκηπα της Ουαλίας Καρόλου αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι ένα μέλος του προσωπικού έπεσε θύμα βιασμού μέσα στις εγκαταστάσεις του Παλατιού.

Διαφορετικό το κλίμα στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας «Financial Times», που είναι αφιερωμένη, κυρίως, στην απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για δωδέκατο συνεχόμενο μήνα.


Παρασκευή 08 Νοεμβρίου 2002 - 07:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Αλλαγή σελίδας για το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας
 

Ο διάδοχος του Προέδρου της Κίνας Ζιανγκ Ζεμίν (στο στιγμιότυπο, στα δεξιά, από φωτογραφία αρχείου) δεν αποκλείεται να είναι ο σημερινός αντιπρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο (στα αριστερά)

Ανοιξε η αυλαία του ιστορικού συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, όπου τα περισσότερα από τα ηγετικά στελέχη του κόμματος αναμένεται να παραιτηθούν για να ανοίξουν το δρόμο στη νέα γενιά στελεχών.

Στο συνέδριο, που θα διαρκέσει μία εβδομάδα και γίνεται στην πρωτεύουσα της Κίνας Πεκίνο, παίρνουν μέρος πάνω από 200 σύνεδροι.

Στην εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου, ο Πρόεδρος της Κίνας Ζιανγκ Ζεμίν, που αναμένεται να είναι ανάμεσα σε αυτούς που θα παραιτηθούν, έκανε λόγο για ανάγκη συνέχισης της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, του εκμοντερνισμού της και της ανάληψης περισσοτέρων μέτρων κατά της διαφθοράς.

Πάντως, ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό ποιός θα είναι ο διάδοχος του κ. Ζεμίν, όμως οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο πρόσωπο του κ. Χου Ζιντάο, που σήμερα είναι ο αντιπρόεδρος της Κίνας.

Οι ανταποκριτές από την περιοχή μεταδίδουν ότι τα στελέχη του κόμματος, εκτός από την ανανέωση στα πρόσωπα των ηγετικών κλιμακίων, αναμένεται να μελετήσουν και το ενδεχόμενο μεγάλων ιδεολογικών αλλαγών στο κόμμα τους.


Παρασκευή 08 Νοεμβρίου 2002 - 04:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Η επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
 

Διάφορα θέματα της επικαιρότητας απασχολούν σήμερα τις εφημερίδες της Ευρώπης

Ποικιλία θεμάτων στα σημερινά φύλλα των περισσοτέρων εφημερίδων της Ευρώπης.

Το θέμα του Ιράκ απασχολεί ιδιαίτερα τον Τύπο στη Γηραιά Ηπειρο σήμερα.

Η Γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» γράφει ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αποτελεί σήμερα το θεσμό εκείνο, που μπορεί να αντιταχθεί στην «Αμερικανική αυτοκρατορία», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Τα επιτόκια

Το άλλο θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα, στα σημερινά τους φύλλα, πολλές εφημερίδες της Ευρώπης είναι οικονομικό και έχει να κάνει με την απόφαση της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών να προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων.

Η Γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel» γράφει ότι η απροθυμία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ακολουθήσει το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών για τις χώρες-μέλη της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης της Ευρώπης μπορεί να οδηγήσει την Ευρώπη σε ύφεση.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι η απόφαση αυτή συνδέετα, κυρίως, με την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να στείλει μήνυμα προς τους υπουργούς Οικονομικών να μην αναμένουν «φτηνό χρήμα» για να λύσουν τα προβλήματα των οικονομιών των χωρών τους.

Οι εξελίξεις στη Τουρκία

Ομως, στην επικαιρότητα παραμένουν και οι πολιτικές εξελίξεις στη Τουρκία 5 εικοσιτετράωρα μετά από τη θριμαβευτική νίκη του φιλοϊσλαμικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις πρόωρες εκλογές, που διεξήχθησαν στη χώρα αυτή.

Η Γαλλική εφημερίδα «Le Monde» γράφει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της Τουρκίας δημιουργεί κίνδυνο για επανεμφάνιση του ζητήματος της θρησκευτικής ταυτότητας της Ευρώπης.

Μάλιστα, η εφημερίδα αναφέρει ότι ασκούνται μεγάλες πιέσεις ώστε το μελλοντικό Σύνταγμα της Ευρώπης να περιλαμβάνει άμεση αναφορά στο Χριστιανισμό.


Παρασκευή 08 Νοεμβρίου 2002 - 07:03 ('Ωρα Λονδίνου)
«Οχι» σε Ισπανοβρετανικό έλεγχο από το Γιβραλτάρ
 

Οι περισσότεροι κάτοικοι του Γιβραλτάρ ψήφισαν διατήρηση του ελέγχου στην περιοχή από τη Βρετανία και πανηγυρίζουν για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ απέρριψαν, σε δημοψήφισμα που διεξήχθη εκεί την Πέμπτη, με συντριπτική πλειοψηφία 99% το ενδεχόμενο κοινού ελέγχου της περιοχής από τη Βρετανία και την Ισπανία.

Πάντως, η Βρετανία και η Ισπανία αρνήθηκαν να αναγνωρίζουν τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος στο Γιβραλτάρ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Βρετανίας τα τελευταία 300 χρόνια.

Οι ανταποκριτές από την περιοχή μεταδίδουν ότι οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ, που βρίσκεται στα νότια της Ισπανίας, ελπίζουν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα δείξει στη Βρετανία και στην Ισπανία ότι είναι μάταιο να συζητούν θέμα κοινού ελέγχου της περιοχής.


Παρασκευή 08 Νοεμβρίου 2002 - 06:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Ετοιμοι για ψήφο κατά του Ιράκ
 

Σήμερα αναμένεται το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να ψηφίσει για το θέμα του Ιράκ

Θέμα ωρών είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ψηφοφορία, ενώπιον τού Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, της πρότασης των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας για υιοθέτηση ενός νέου ψηφίσματος για το Ιράκ.

Η πρόταση του νέου ψηφίσματος καλεί το Ιράκ να σταματήσει την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής και περιγράφει το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη χώρα αυτή.

Παράλληλα, τίθεται προθεσμία στο Ιράκ μέσα στην οποία πρέπει να παραδώσει κατάλογο με τα όπλα μαζικής καταστροφής που διαθέτει, όπως αναμένεται να γράφει το ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Οι επιθεωρητές όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει, σύμφωνα με το καινούριο καθεστώς που θα διέπει τη λειτουργία τους, να παρουσιάσουν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου έκθεση με το τί συνάντησαν στο Ιράκ.

H Γαλλία, η Κίνα και η Ρωσία φαίνεται ότι ήραν τις αντιρρήσεις τους, αφού έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι, αν το Ιράκ δεν συμμορφωθεί με τις επιταγές της διεθνούς κοινότητας, αυτό δεν θα σημαίνει αυτομάτως και την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της χώρας αυτής.

Ηδη, η Γαλλία και η Κίνα έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα ψηφίσουν υπέρ της καινούριας πρότασης για το Ιράκ, ενώ η μόνη χώρα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που αναμένεται να μην λάβει μέρος στη σχετική ψηφοφορία είναι η Συρία, που εξέφρασε την απογοήτευσή της επειδή, όπως φαίνεται, δεν θα της δωθεί ο χρόνος για συνομιλίες επί του θέματος με άλλες Αραβικές χώρες μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Πάντως, η Ρωσία δεν έχει κάνει σαφές τί ακριβώς στάση θα τηρήσει. Μάλιστα, εκπρόσωπος της δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως ικανοποιημένος με το περιεχόμενο του σχεδίου ψηφίσματος.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Μπους δήλωσε για μια ακόμα φορά ότι δεν θα διαστάσει να διατάξει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ αν αυτό καταστεί αναγκαίο από τις εξελίξεις.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.