Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 26 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-10-29

  1. Εκατό χρόνια βασίλισσα
  2. Αναβάλλεται η σύνοδος κορυφής Βρετανίας-Γαλλίας
  3. Ιορδανία: Σε επιφυλακή οι Αμερικανοί
  4. Ανασχηματισμός του Παλαιστινιακού υπουργικού συμβουλίου
  5. «Θέλουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση»
  6. 'Αλλαγές' στο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ
  7. Η Β. Κορέα 'δεν θα σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα'
  8. Το αέριο της Μόσχας δεν ήταν 'απαγορευμένο'
  9. Οι ΗΠΑ απελευθερώνουν τέσσερεις κρατούμενους από το Γκουαντάναμο
  10. Υπεραρκετή χαρακτηρίζει το Ιράκ την συμφωνία για τους επιθεωρητές όπλων
  11. Σύγχυση και αγωνία των συγγενών στη Μόσχα
  12. Ο Πούτιν δεσμεύεται να 'συντρίψει τους αντάρτες'
  13. Οι ΗΠΑ προσδιορίζουν το θανατηφόρο αέριο
  14. Ιορδανία: Σε επιφυλακή οι Αμερικανοί
  15. Νέο «όχι» της Β. Κορέας στην Ιαπωνία
  16. Οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν το αέριο
  17. Στο Μπαλί η Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι
  18. Νέα προσέγγιση Ιαπωνίας - Β. Κορέας
  19. Μακελειό σε πανεπιστήμιο της Αριζόνα
  20. Οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν το αέριο
  21. Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
  22. Επισκόπηση ευρωπαϊκού Τύπου

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2002 - 00:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκατό χρόνια βασίλισσα
 


Του Στέφανου Διανέλλου

«Ρεάλ» στα Ισπανικά σημαίνει «βασιλικό» λες και φτιάχτηκε για τη Ρεάλ Μαδρίτης, που έναν αιώνα τώρα αποδεικνύει ότι δίκαια έχει αυτή την ονομασία και δίκαια αποκαλείται η ποδοσφαιρική βασίλισσα της Ισπανίας και της Ευρώπης.

H ιστορία της Ρεάλ σε νούμερα
9 Κύπελλα Πρωταθλητριών
2 κύπελλα ΟΥΕΦΑ,
28 Ισπανικά πρωταθλήματα
17 κύπελλα
57.000 κάτοχοι των εισητηρίων διαρκείας
Περίπου 400 δημοσιογράφοι καλύπτουν, κάθε αγώνα της ομάδας στο Τσάμπιονς Λιγκ
Βρεθήκαμε στο θρυλικό γήπεδο με την ευκαιρία του αγώνα της Τρίτης 22 Οκτωβρίου για το Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και την ΑΕΚ.

Ηταν ένας αγώνας που θα θυμούνται για χρόνια παίκτες και φίλοι της Ελληνικής ομάδας για την ισοπαλία που απέσπασε η ομάδα τους μέσα στα ανάκτορα της βασίλισσας.

Τα φαινόμενα απατούν

Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς από το γήπεδο της Ρεάλ, που έχει χωρητικότητα 87.000 θέσεων, δεν είναι αυτή που θα χαρακτηρίζε κανείς εντυπωσιακή.


Το γήπεδο - δίπλα σε έναν από τους κεντρικούς δρόμους της Μαδρίτης - δεν φαίνεται να προκαλεί το δέος που θα περίμενε κανείς στους Μαδριλένους. Ακόμα και λίγες ώρες αγώνα πριν από τους αγώνες της Ρεάλ η κίνηση γύρω από το γήπεδο δεν σταματά, ενώ τα άδεια καθίσματα λίγη ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν, πραγματικά, το Μπερναμπέου είναι μύθος και μόνο.


Δέος προκαλεί στους αντιπάλους το «Σαντιάγο Μπερναμπέου»
Τα φαινόμενα, όμως, απατούν ... Το γήπεδο σχεδόν πάντοτε γεμίζει, έστω και την τελευταία στιγμή, ενώ το Μπερναμπέου μπορεί να μη σε κερδίζει από μακριά, όμως, όταν κανείς ανέβει στην εξέδρα για να το δει, σίγουρα αλλάζει μονομιάς γνώμη. Οι κερκίδες κυριολεκτικά «κρέμονται» πάνω από τα κεφάλια των παικτών δημιουργώντας μια επιβλητική ατμόσφαιρα που όμοιά της δύσκολα συναντά κανείς σε οποιοδήποτε γήπεδο του κόσμου.

«Η καλύτερη ομάδα του πλανήτη»

Οι υπεύθυνοι του Γραφείου Τύπου της Ρεάλ Μαδρίτης, που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια ιστορίας, μας υποδέχτηκαν με ευγένεια στο γήπεδο. Ξεκινώντας από το αξίωμα ότι η «Ρεάλ είναι η καλύτερη ομάδα του πλανήτη» και μετά από τις επανειλημμένα αποτυχημένες προσπάθειες να μας μιλήσει Αγγλικά ο Φρανθίσκο Ουναθαγκρά του Γραφείου Τύπου της Ρεάλ μας είπε - στα Ισπανικά - ότι το γεγονός ότι η Ρεάλ είναι η πιο δημοφιλής ομάδα στον πλανήτη αποδεικνύεται από τό ότι, ακόμα και μετά από την προπόνηση, οι ποδοσφαιριστές πολιορκούνται από εκατοντάδες φίλους της ομάδας για ένα αυτόγραφο.

Στην ερώτηση ποιά είναι η σχέση των οπαδών της Ρεάλ με τον μεγάλο αντίπαλο της ομάδας στη Μαδρίτη - την Ατλέτικο - απάντησε με ένα χαμόγελο υπεροψίας και ικανοποίησης: «Με την Ατλέτικο Μαδρίτης δεν έχουμε καμία σχέση γιατί απλούστατα εδώ και 2 χρόνια παίζει στην δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας».

Το μουσείο της Ρεάλ

Στην αίθουσα των τροπαίων - στο μουσείο της Ρεάλ - άλλη ατμόσφαιρα ... Ο διευθυντής του Μουσείου Μπιθέντε Πατσέκο άρχισε να ξετυλίγει - στα Αγγλικά - μπροστά μας τις στιγμές δόξας της βασίλισσας της Ευρώπης μέσα από τα τρόπαια που έχει κατακτήσει.


Θρυλικά ποδοσφαιρικά παπούτσια στο μουσείο της Ρεάλ Μαδρίτης
Συνολικά, στο μουσείο εκτίθενται τα 500 πιο σημαντικά κύπελλα στην ιστορία της Ρεάλ. Θα ήταν, άλλωστε, αδύνατο να είναι όλα εκεί, αφού η ομάδα σε όλα τα τμήματα που διαθέτει έχει κερδίσει, συνολικά, περίπου 10.000 τρόπαια.

Κάθε χρόνο περίπου 500.000 άνθρωποι έρχονται για να δουν τα κύπελλα της Ρεάλ. Στον πρώτο όροφο εκτίθενται τα τρόπαια που έχει κατακτήσει η ομάδα στην Ισπανία και στο δεύτερο στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο διευθυντής του μουσείου της Ρεάλ κοντοστέκεται στα πιο σημαντικά από αυτά: «αυτό είναι το πιο παλιό, το πιο ακριβό και το πιο μεγάλο», λέει, την ώρα που μας δείχνει το πρώτο τρόπαιο που κατέκτησε η ομάδα.

Πρόκειται για ένα τρόπαιο, που σήμερα θα ήταν μάλλον αδύνατο να το σηκώσει ο αρχηγός της ομάδας στην απονομή, αφού ζυγίζει ούτε λίγο-ούτε πολύ 75 κιλά.


Το πιο παλιό και το πιο ... βαρύ κύπελλο που έχει κατακτήσει η Ρεάλ
Λίγο πιο κάτω, μια άλλη σημαντική προσθήκη στην τροπαιοθήκη της Ρεάλ: «Εδώ είναι όλα τα κύπελλα, που έχουμε κατακτήσει με αντίπαλο τη Μπαρτσελόνα», λέει ο διευθυντής του μουσείου δείχνοντας το μίσος ανάμεσα στους δύο «αιώνιους» αντιπάλους του Ισπανικόύ ποδοσφαίρου.

Στα Ευρωπαϊκά κύπελλα ξεχωρίζουν το πρώτο που κατέκτησε η ομάδα της Μαδρίτης το 1956, αλλά και τα πιο πρόσφατα με τελευταίο το Τσάμπιονς Λιγκ της περασμένης σεζόν με αντίπαλο τη Μπάγιερ Λεβερκούζεν στη Γλασκώβη της Σκωτίας.

Η Ρεάλ Μαδρίτης, με αστέρια του βεληνεκούς του Ζιντάν, του Ρονάλντο και του Ραούλ στη σύνθεσή της, και φέτος συγκαταλέγεται ανάμεσα στα φαβορί για την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ. Ομως, η βασίλισσα δείχνει φέτος ότι δεν είναι ανίκητη. Ισως να θέλει να δείξει ότι και οι «γαλαζοαίματοι» του ποδόσφαιρου δεν είναι άτρωτοι. Ισως, όμως, και επειδή έμαθε ότι καλή βασίλισσα είναι αυτή που αφήνει ικανοποιημένους αυτούς που έχουν έρθει για να την θαυμάσουν ...


Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2002 - 17:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Αναβάλλεται η σύνοδος κορυφής Βρετανίας-Γαλλίας
 


H σύνοδος κορυφής Βρετανίας-Γαλλίας που αναμενόταν τον Δεκέμβριο αναβλήθηκε μετά τη σύγκρουση του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνυ Μπλερ και του Γάλλου προέδρου, Ζακ Σιράκ.

Δεν είχε οριστεί ημερομηνία για τη σύνοδο κορυφής, αλλά οι προετοιμασίες είχαν αρχίσει.


Ο Σιράκ φέρεται να αποκάλεσε τον Μπλερ αγενή
Η είδηση, που θεωρείται ταπείνωση των Βρετανών από τους Γάλλους, γνωστοποιήθηκε ενώ η Ντάουνιγκ Στρήτ επιχειρούσε να υποβαθμίσει την σύγκρουση των δύο ηγετών.

Οι δύο ηγέτες διαφώνησαν για το θέμα των αγροτικών επιδοτήσεων.

Οσον αφορά τη σύνοδο κορυφής, οι Γάλλοι είχαν αναλάβει να ορίσουν τον τόπο και την ημερομηνία.

Οι Γάλλοι ανέβαλαν τη σύνοδο, έχοντας εκθέσει τους λόγους τους.

Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού επέμεινε ότι παρά την αναβολή της συνόδου κορυφής, οι σχέσεις των δύο χωρών παραμένουν καλές.

Η σύγκρουση των δύο ηγετών, είπε ο κ. Μπλερ, "επικεντρώθηκε αποκλειστικά" στο θέμα των επιδοτήσεων και δεν προέκυψε από τις διαφορές τους στο θέμα του Ιράκ, είπε ο εκπρόσωπος.


Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2002 - 18:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιορδανία: Σε επιφυλακή οι Αμερικανοί
 

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Αμμάν

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ιορδανίας ζήτησε από τους Αμερικανούς πολίτες να βρίσκονται σε επιφυλάκή μετά τη δοολοφονία του Αμερικανού αξιωματούχου, Λόρενς Φόλει, έξω από την οικία του στην πρωτεύουσα Αμμάν.

Ο Λόρενς Φόλεϋ, ο οποίος εργαζόταν για την Αμερικανική Υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη.


Αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας για τους ξένους διπλωμάτες μετά τη δολοφονία του Φόλεϋ
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άρι Φλάισερ, είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.

Ανταποκριτής του ΒΒC στην Ιορδανία επισημαίνει ότι το αντιαμερικανικό μένος των Ιορδανών αυξάνεται καθημερινά με τις δηλώσεις της Ουάσινγκτον περί επικείμενης νέας στρατιωτικής εκστρατείας εναντίον του Ιράκ.

Η οδηγία της αμερικανικής πρεσβείας καλεί τους Αμερικανούς να είναι ιδαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις από και προς τις οικίες τους καθώς και να μην χρησιμοποιούν ποτέ την ίδια διαδρομή.

Η επίθεση

"Άγνωστος τον πυροβόλησε και τον σκότωσε επί τόπου ενώ ετοιμαζόταν να φύγει από το σπίτι του για τη δουλειά του, νωρίς το πρωΐ," δήλωσε ο κ. Αντουάν.

Ακούστηκαν πολλοί πυροβολισμοί, ενώ δεν είναι ακόμα γνωστός ο αριθμός των δραστών.

Τη σωρό του Αμερικανού διπλωματη βρήκε η σύζυγος του, στο προαύλιο του σπιτιού τους και ειδοποίησε την αστυνομία.

Ο υπουργός Τύπου της Ιορδανίας χαρακτήρισε τη δολοφονία του Αμερικανού αξιωματούχου "εγκληματική και δόλια ενέργεια" και πρόσθεσε ότι "ανεξάρτητα απο τα κίνητρα, πρόκειται για επίθεση εναντίον της Ιορδανίας και της εθνικής ασφάλειας".

Είπε, ωστόσο, ότι είναι πολύ νωρίς για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για τρομοκρατική πράξη ή για απλό έγκλημα.

Μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Αντι-αμερικανισμός

Η Ιορδανία είναι γνωστή για τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζει, αλλά όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στη χώρα, το αντι-αμερικανικό αίσθημα έχει γίνει ιδιαίτερα έντονο το τελευταίο διάστημα.

Η αντίληψη ότι οι ΗΠΑ τάσσονται στο πλευρό του Ισραήλ, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζουν ένα στρατιωτικό χτύπημα εναντίον του Ιράκ, έχει προκαλέσει εχθρικά αισθήματα εναντίον των Αμερικανών σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι ηγέτες των αραβικών χωρών έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει τις ΗΠΑ, ότι η πολιτική που ακολουθεί θα μπορούσε να ενοχλήσει συμμαχικά κράτη, όπως η Ιορδανία.


Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2002 - 14:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανασχηματισμός του Παλαιστινιακού υπουργικού συμβουλίου
 

Ο κ. Αραφάτ θέλει να υπογραμμίσει την Παλαιστινιακή ενότητα

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ ανακοίνωσε τη σύνθεση του νέου του υπουργικού συμβουλίου, ενόψει της κρίσιμης ψήφου εμπιστοσύνης που συζητείται στο Παλαιστινιακό Κοινοβούλιο.

Στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο, ο κ. Αραφάτ είπε ότι με τον ανασχηματισμό δίνει κλάδο ελαίας στο Ισραήλ.


Ο κ. Αραφάτ λέει ότι οι Παλαιστίνιοι είναι μόνο κατά της ισραηλινής κατοχής
Οι μεταρρυθμιστές στο Παλαιστινιακό Κοινοβούλιο ζητούσαν να γίνουν αλλαγές στην Παλαιστινιακή ηγεσία, που κυριαρχείται από βετεράνους συμβούλους του κ. Αραφάτ.

Ο μέσος όρος ηλικίας του Παλαιστινιακού υπουργικού συμβουλίου είναι 60.

Σύμφωνα με τον ανασχηματισμό, ο αριθμός των υπουργών μειώνεται από 21 σε 19.

Ανάμεσά στους είναι και 4 νέοι υπουργοί.

Ο κύριος Αραφάτ απεμάκρυνε μερικούς από τους υπουργούς που εθεωρούντο αναμεμειγμένοι σε υποθέσεις διαφθοράς και κακοδιαχείρισης, αλλά όχι όλους, όπως επισημαίνουν παρατηρητές.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC στη Ραμάλα, στο νέο υπουργικό συμβούλιο συμπεριλήφθησαν και ένθερμοι υποστηρικτές του κ. Αραφάτ, κάτι που φαίνεται ότι ενισχύει τη θέση του Παλαιστίνιου ηγέτη, ενόψει της ψήφου εμπιστοσύνης που πρέπει να λάβει η νέα κυβέρνηση.

Στην ομιλία του, ο κ. Αραφάτ είπε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν είναι κατά της ύπαρξης του Ισραήλ, αλλά κατά της ισραηλινής κατοχής των Παλαιστινιακών εδαφών.


Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2002 - 16:27 ('Ωρα Λονδίνου)
«Θέλουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση»
 

Το κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης παρέχει οικονομική βοήθεια σε φτωχά παιδιά

Συνέντευξη στον Άρη Χατζηστεφάνου

Λίγες ημέρες απομένουν για τις κρίσιμες εκλογές στην Τουρκία και όλες οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν πρώτο το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ), με ποσοστό που αγγίζει έως και το 30%.

Ο αρχηγός του κόμματος Ταϊγίπ Ερντογάν, δεν έχει το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα καθώς είχε καταδικαστεί σε 10μηνη φυλάκιση με την κατηγορία της αναζωπύρωσης του θρησκευτικού μίσους.


Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ
Ως εκ τούτου, ως επικρατέστερος για την ανάληψη της πρωθυπουργίας σε περίπτωση που το κόμμα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση, θεωρείται ο αντιπρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Ο κ. Γκιουλ μίλησε στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒBC για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και τις προβλέψεις του για την πορεία των εκλογών.

Μοναδική ευκαιρία

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ο κ. Γκιουλ είπε ότι η χώρα του «άλλαξε το Σύνταγμά της και βελτίωσε το επίπεδο των δημοκρατικών ελευθεριών».


Η φιλία είναι προς το συμφέρον και των δυο πλευρών και αν έρθουμε στην εξουσία θα δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη σημασία στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων
Αμπντουλάχ Γκιουλ
«Πιστεύουμε ως εκ τούτου», συμπλήρωσε ο ίδιος «ότι θα εκπληρώσουμε τους όρους που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία πρέπει να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Κοπεγχάγη. Είναι μια μοναδικά ευκαιρία όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για την Ευρώπη και ελπίζω ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αδράξουν αυτή την ευκαιρία».

Σε ερώτησή μας για τη στάση του κόμματός του απέναντι στην Ελλάδα ο κ. Γκιουλ δήλωσε:

«Είμαστε γειτονικές χώρες θέλουμε την ειρήνη κα μπορούμε να ενισχύσουμε την μεταξύ μας συνεργασία και το πνεύμα εμπιστοσύνης. Αν πραγματοποιήσουμε αυτό το βήμα θα μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς. Η φιλία είναι προς το συμφέρον και των δυο πλευρών και αν έρθουμε στην εξουσία θα δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη σημασία στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Δαμόκλειος σπάθη


Θα σχηματίσουμε μόνοι μας αυτοδύναμη μονοκοματική κυβέρνηση
Αμπντουλάχ Γκιουλ
Για τους περισσότερους αναλυτές, η απόφαση του γενικού εισαγγελέα να κινήσει τη διαδικασία για την απαγόρευση λειτουργίας του κόμματος λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές θα αποτελεί μια δαμόκλειο σπάθη για το ΑΚ. Ο ίδιος πάντως δηλώνει ότι δεν πτοείται από αυτή τη διαδικασία.

«Αποτελεί μία πολιτική κίνηση εναντίον του κόμματός μας αλλά μετατράπηκε σε μπούμερανγκ για αυτούς που την προώθησαν», είπε ο κ. Γκιουλ και συνέχισε:

«Tο σύνταγμα είναι σαφές, είμαστε αισιόδοξοι για την εξέλιξη της δικαστικής αυτής διαδικασίας και θα κερδίσουμε τις εκλογές ούτως η άλλως».

Η αισιοδοξία του μάλιστα για το αποτέλεσμα των εκλογών είναι τέτοια ώστε δεν εξετάζει καν το ενδεχόμενο δημιουργίας κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις εκλογές: «Θα σχηματίσουμε μόνοι μας αυτοδύναμη μονοκοματική κυβέρνηση».


Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2002 - 16:25 ('Ωρα Λονδίνου)
'Αλλαγές' στο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ
 

H κρίση μπορεί να επιλυθεί χωρίς νέο ψήφισμα λέει ο Δρ Σαμπρί

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει ξανά σήμερα υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών που ζητούν να επιτευχθεί σύντομα συμφωνία επί σχεδίου ψηφίσματος για τον αφοπλισμό του Ιράκ από τα όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζωρτζ Μπους, επανέλαβε ότι αν τα Ηνωμένα Εθνη δεν θέλουν να λάβουν μέτρα κατά του Ιράκ, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναμετρηθούν με τη Βαγδάτη.


Ο Μπους έχει αντιδράσεις και στο εσωτερικό
Γάλλοι διπλωμάτες στα Ηνωμένα Εθνη φέρονται να δηλώνουν ότι οι Αμερικανοί πρόκειται να υποθάλουν νέες προτάσεις επί του σχεδίου ψηφίσματος που έχουν υποβάλει.

Προηγουμένως, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Ναζί Σαμπρί, είπε στο BBC ότι η χώρα του δεν πιστεύει ότι νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας θα επιλύσει την κρίση των επιθεωρητών όπλων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεχίζει εντατικές διαπραγματεύσεις για την διατύπωση σχεδίου ψηφίσματος το οποίο υπέβαλλαν η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες και το οποίο ζητά να γίνουν αυστηρές επιθεωρήσεις τουν οπλικού συστήματος του Ιράκ.

Στην τωρινή μορφή του, το σχέδιο ψηφίσματος αναφέρει ότι το Ιράκ έχει παραβιάσει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν "σοβαρές συνέπειες" αν δεν συμμορφωθεί -- μια διατύπωση που στη διπλωματική γλώσσα ερμηνεύεται ως κωδικός για στρατιωτική επέμβαση.

O Δρ Σάμπρι είπε ότι δεν υπάρχει κανείς λόγος να ψηφιστεί στα Ηνωμένα Εθνη νέο ψήφισμα για το Ιράκ, όποια και να είναι η γλώσσα του.

Κανονιοφόρος διπλωματία

Οπως είπε, το νέο πρόγραμμα για τους επιθεωρητές όπλων που έχει ήδη δεχτεί η κυβέρνησή του είναι υπεραρκετό, καθώς είναι άνευ προηγουμένου και ιδιαίτερα πολύπλοκο.

Και ακόμη, πρόσθεσε, οι επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών δεν έχουν αναλάβει το έργο το οποίο όλος ο κόσμος θέλει να επιτελέσουν.

Ο Δρ Σάμπρι επέκρινε για την κατάσταση αυτή τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες που, όπως είπε, ζητούν την υιοθέτηση νέου ψηφίσματος, όχι για να επιτύχουν τον αφοπλισμό, αλλά ως πρόσχημα για την, όπως την αποκάλεσε, νέα εποχή του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και της "κανονιοφόρου διπλωματίας" στη Μέση Ανατολή.

Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών είπε πως πιστεύει ότι η αντίδραση στο σχέδιο ψηφίσματος που υπέβαλλαν η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι τόσο έντονη μέσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας που το σχέδιο δεν πρόκειται να εγκριθεί ποτέ.


Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2002 - 15:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Β. Κορέα 'δεν θα σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα'
 

Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και την Τετάρτη

Η Βόρεια Κορέα απέρριψε το αίτημα της Ιαπωνίας να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα, σύμφωνα με Ιάπωνα αξιωματούχο.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος έκανε τις δηλώσεις καθώς οι δύο πλευρές διεξάγουν συνομιλίες στη Μαλαισία για την εξομάλυνση των σχέσεών τους, είπε στους δημοσιογράφους: "Η Βόρεια Κορέα δεν δέχτηκε καθόλου το αίτημά μας".


Αν δεν εγκαταλείψουν γρήγορα το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, εμείς λέμε ότι οι συνομιλίες δεν θα προχωρήσουν
Γιορίκο Καγουαγκούτσι, Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών
Αργότερα, όμως, σε συνέντευξη τύπου, η Ιαπωνία άλλαξε λίγο τη θέση της, λέγοντας ότι η Βόρεια Κορέα ακόμη αρνείται να παραδεχτεί ότι διαθέτει πυρηνικό πρόγραμμα.

Στις αρχές του μήνα, αμερικανική έκθεση υποστήριζε ότι η Βόρεια Κορέα, όταν της παρουσίασαν στοιχεία, παραδέχτηκε πως έχει πρόγραμμα πυρηνικών όπλων.

Το Τόκυο ανακοίνωσε ότι προϋπόθεση για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Βόρεια Κορέα είναι ο αφοπλισμός της.

Επίμαχο σημείο στις σχέσεις των δύο χωρών είναι η υπόθεση των Ιαπώνων που απήχθησαν στις δεκαετίες του 70 και 80 από τη Βόρεια Κορέα για να εκπαιδεύσουν Βορειοκορεάτες πράκτορες.

Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών, Γιορίκο Καγουαγκούτσι, δήλωσε ότι: "Αν οι Βορειοκορεάτες δεν εγκαταλείψουν γρήγορα το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, εμείς λέμε ότι οι συνομιλίες δεν θα προχωρήσουν".

Ωστόσο, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και αύριο, Τετάρτη, γεγονός που δείχνει ότι, παρά το αδιέξοδο, οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους.

Σε περίπτωση εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο κρατών, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας έχει υποσχεθεί πακέτο οικονομικής βοήθειας προς τη Βόρεια Κορέα.


Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2002 - 15:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Το αέριο της Μόσχας δεν ήταν 'απαγορευμένο'
 

Οι όμηροι σκοτώθηκαν κατ'εξοχήν από το αέριο

Ξένοι γιατροί και αμερικανοί αξιωματούχοι δήλώνουν πως είναι βέβαιοι ότι οι Ρωσικές αρχές δεν χρησιμοποίησαν απαγορευμένο αέριο νεύρων κατά την επιχείρηση διάσωσης των 800 ομήρων από θέατρο της Μόσχας το Σαββατοκύριακο.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα ανακοίνωσε ότι προσδιόρισε το αέριο που χρησιμοποιήθηκε από τις Ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας στο θέατρο όπου ένοπλοι Τσετσένοι αντάρτες κρατούσαν τους ομήρους.


Πατέρας αγκαλιάζει την κόρη του που αφέθηκε ελεύθερη από το νοσοκομείο
Σύμφωνα με τους αμερικανούς, το αέριο, το οποίο προκαλεί νάρκωση, δεν ήταν αερίο νεύρων, όπως είχε αρχικά υποτεθεί, αλλά οπιούχος ουσία η οποία νεκρώνει τις αισθήσεις.

Γερμανός γιατρός, που παρακολουθεί δύο Γερμανούς που επεβίωσαν, απέρριψε τη θεωρία του οπιούχου αερίου, αλλά και την προηγούμενη εκτίμηση Δυτικών αναλυτών που υποστήριζαν ότι μπορεί να είχε χρησιμοποιηθεί αέριο νεύρων.

ο Δρ Ζίλκερ είπε ότι εξετάσεις που έκανε στους ασθενείς του υποδεικνύουν ότι χρησιμοποιήθηκε γενικό αναισθητικό, το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να αποδειχτεί θανατηφόρο αν εχορηγείτο με λάθος τρόπο.

Πάνω από 113 όμηροι πέθαναν από το οπιούχο αέριο.

Τέσσερεις μόνο νεκροί όμηροι έφεραν τραύματα από σφαίρες, σύμφωνα με την εισαγγελία της Μόσχας.

Δύο όμηροι είναι γνωστό ότι σκοτώθηκαν από τους Τσετσένους αντάρτες, δεν είναι όμως σαφές αν οι άλλοι ήσαν θύματα των ανταρτών ή σκοτώθηκαν από ρωσικά πυρά κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης.

Σύμφωνα με την εισαγγελική αρχή της Μόσχας, πάνω από 50 όμηροι, που ζητούσαν την αποχώρηση των Ρωσικών στρατευμάτων από την Τσετσενία, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης.

Χορηγήθηκε "αντίδοτο"

Η χρήση του αερίου σε τόσο μεγάλη ποσότητα καταδικάστηκε ευρέως, ωστόσο η Μόσχα επιμένει ότι δεν είχε άλλη επιλογή, καθώς οι Τσετσένοι αντάρτες είχαν διατεθειμένοι να αυτοκτονήσουν σκοτώνοντας όλους τους ομήρους.

Απολογισμός
Θύματα αερίου: 113
Nεκροί από σφαίρες: 4 (τουλάχιστον δύο σκοτώθηκαν από αντάρτες)
Ακόμη στο νοσοκομείο: πάνω από 300
Σε κρίσιμη κατάσταση: πάνω από 27
Ακόμη, όμως, οι ρωσικές αρχές δεν έχουν απαντήσει στο ερώτημα γιατί δεν είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα, με έκτακτες νοσοκομειακές μονάδες έξω από το θέατρο, να δώσουν τις πρώτες βοήθειες και το κατάλληλο αντίδοτο στους ομήρους που έβγαιναν ημιθανείς από το θέατρο.

'Εντονες επικρίσεις δέχεται η Μόσχα και επειδή δεν κατονομάζει το αέριο που χρησιμοποιήθηκε από τις Ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας.

Η συντάκτης του BBC για επιστημονικά θέματα, Κορίν Πότζερ, μεταδίδει ότι το ιατρικό προσωπικό των ασθενοφόρων που έδινε τις πρώτες βοήθειες στους ομήρους είχε εντολή να τους χορηγεί ναλοξόν, φάρμακο που χορηγείται συνήθως σε ασθενείς που έχουν πάρει υπερβολική δόση οπιούχων, όπως ηρωίνης.

Σε μεγάλη ποσότητα, τα οπιούχα μπορεί να προκαλέσουν κώμα και θάνατο, με την παράλυση του αναπνευστικού και του κυκλοφοριακού συστήματος.


Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2002 - 13:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι ΗΠΑ απελευθερώνουν τέσσερεις κρατούμενους από το Γκουαντάναμο
 

H ζωή στο Γκουαντάναμο ήταν σκληρή, είπαν οι τέσσερεις κρατούμενοι μετά την απελευθέρωσή τους

Οι αμερικανικές αρχές απελευθέρωσαν τρεις Αφγανούς και έναν Πακιστανό από τους 600 και πλέον κρατούμενους στη στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο της Κούβας, καθώς διαπίστωσαν ότι τα άτομα αυτά δεν είχαν καμία σχέση με την Αλ-Κάϊντα ή τους Ταλεμπάν, δεν αποτελούν απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν μπορούν να βοηθήσουν περαιτέρω το ανακριτικό έργο.


Περίπου 625 άτομα παραμένουν κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο
Οι κρατούμενοι, που μεταφέρθηκαν ήδη πίσω στο Αφγανιστάν, δήλωσαν ότι αν και αθώοι παρέμειναν περιορισμένοι επί μήνες σε πολύ μικρά κελιά, χωρίς καμία επαφή με τον έξω κόσμο.

Ένας από τους εγκλείστους, ο Τζαν Μοχάμεντ, περιέγραψε στο BBC την εμπειρία του.

«Με συνέλαβαν στην πόλη Κουντούζ και στη συνέχεια με παρέδωσαν στους Αμερικανούς. Μας μετέφεραν στην Κανταχάρ και μετά από σύντομη ανάκριση στην Κούβα. Εκεί παρέμεινα 11 μήνες και μόλις τρεις ημέρες πριν αφεθώ ελεύθερος έλαβα το πρώτο γράμμα από την οικογένειά μου. Μας πίεζαν να ομολογήσουμε, ιδίως στην αρχή, αμέσως μετά τη σύλληψή μας. Στην Κούβα δεν μας έδειραν αλλά μάς ανέκριναν συνεχώς επί 15 ημέρες», είπε ο Τζαν Μοχάμεντ.


Οι ΗΠΑ στέλνουν μήνυμα προς τις υπόλοιπες χώρες ότι μπορεί ο καθένας να ακολουθεί όποιον διεθνή κανόνα τον βολεύει
Γουέντυ Πάττεν, εκπρόσωπος της Human Rights Watch
Λίγο μετά την απελευθέρωση των τεσσάρων κρατουμένων, οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν νέα μεταγωγή, τριάντα υπόπτων στο Γκουαντάναμο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται να μεταχειρισθούν τους εκατοντάδες κρατουμένους ως αιχμαλώτους πολέμου, γεγονός που συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Το θέμα είναι ποιους ακριβώς κανόνες είναι υποχρεωμένες οι κυβερνήσεις να ακολουθούν σε καιρό πολέμου, για την προστασία όλων μας - εμπολέμων και αμάχων», είπε στο BBC η Γουέντυ Πάττεν, εκπρόσωπος της οργάνωσης Human Rights Watch και συνέχισε:

«Με το να παραβιάζουν τις συνθήκες της Γενεύης για τους αιχμαλώτους πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν μήνυμα προς τις υπόλοιπες χώρες ότι μπορεί ο καθένας να ακολουθεί όποιον διεθνή κανόνα τον βολεύει», τόνισε η κ. Πάττεν.


Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2002 - 12:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Υπεραρκετή χαρακτηρίζει το Ιράκ την συμφωνία για τους επιθεωρητές όπλων
 

H κρίση μπορεί να επιλυθεί χωρίς νέο ψήφισμα λέει ο Δρ Σαμπρί

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Ναζί Σαμπρί, είπε στο BBC ότι η χώρα του δεν πιστεύει ότι νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας θα επιλύσει την κρίση των επιθεωρητών όπλων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεχίζει εντατικές διαπραγματεύσεις για την διατύπωση σχεδίου ψηφίσματος το οποίο υπέβαλλαν η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες και το οποίο ζητά να γίνουν αυστηρές επιθεωρήσεις τουν οπλικού συστήματος του Ιράκ.

Ο Μπους έχει αντιδράσεις και στο εσωτερικό

Στην τωρινή μορφή του, το σχέδιο ψηφίσματος αναφέρει ότι το Ιράκ έχει παραβιάσει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν "σοβαρές συνέπειες" αν δεν συμμορφωθεί -- μια διατύπωση που στη διπλωματική γλώσσα ερμηνεύεται ως κωδικός για στρατιωτική επέμβαση.

O Δρ Σάμπρι είπε ότι δεν υπάρχει κανείς λόγος να ψηφιστεί στα Ηνωμένα Εθνη νέο ψήφισμα για το Ιράκ, όποια και να είναι η γλώσσα του.

Κανονιοφόρος διπλωματία

Οπως είπε, το νέο πρόγραμμα για τους επιθεωρητές όπλων που έχει ήδη δεχτεί η κυβέρνησή του είναι υπεραρκετό, καθώς είναι άνευ προηγουμένου και ιδιαίτερα πολύπλοκο.

Και ακόμη, πρόσθεσε, οι επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών δεν έχουν αναλάβει το έργο το οποίο όλος ο κόσμος θέλει να επιτελέσουν.

Ο Δρ Σάμπρι επέκρινε για την κατάσταση αυτή τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες που, όπως είπε, ζητούν την υιοθέτηση νέου ψηφίσματος, όχι για να επιτύχουν τον αφοπλισμό, αλλά ως πρόσχημα για την, όπως την αποκάλεσε, νέα εποχή του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και της "κανονιοφόρου διπλωματίας" στη Μέση Ανατολή.

Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών είπε πως πιστεύει ότι η αντίδραση στο σχέδιο ψηφίσματος που υπέβαλλαν η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι τόσο έντονη μέσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας που το σχέδιο δεν πρόκειται να εγκριθεί ποτέ.


Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2002 - 09:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Σύγχυση και αγωνία των συγγενών στη Μόσχα
 

Υπό καθεστώς κράτησης νοσηλεύονται εκατοντάδες όμηροι

Μία μέρα μετά την επιχείρηση των ρωσικών ειδικών δυνάμεων στο θέατρο της Μόσχας, επικρατεί σύγχυση για τον συνολικό αριθμό των θυμάτων αλλά και για το μυστηριώδες αέριο που χρησιμοποιήθηκε.

Μέχρι στιγμής οι ρωσικές αρχές φαίνονται απρόθυμες να αποκαλύψουν τον τελικό απολογισμό της επιχείρησης.

Επίσημα λένε ότι 67 όμηροι σκοτώθηκαν, αλλά, όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές του BBC, ο πραγματικός αριθμός μπορεί να φτάνει τους 100.

Οι ρωσικές αρχές διαψεύδουν ότι κάποιοι από τους θανάτους οφείλονται στο αναισθητικό αέριο που χρησιμοποίησαν οι ειδικές δυνάμεις.

Όμως αρνούνται να αποκαλύψουν τα συστατικά αυτού του αερίου, γεγονός που κάνει πολύ δύσκολο το έργο των γιατρών καθώς δεν μπορούν να χορηγήσουν αντίδοτο σε αυτούς που έχουν πάθει δηλητηρίαση από τις αναθυμιάσεις.

Οι ανταποκριτές του BBC μεταδίδουν ότι περισσότεροι από 500 όμηροι εξακολουθούν να βρίσκονται σε νοσοκομεία της Μόσχας.

Πολλοί αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και μερικοί έχουν απώλεια μνήμης.

Χαρακτηριστική η περίπτωση ενός νοσηλευομένου που μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση δεν θυμόταν το όνομα του.

Παρά τις εκκλήσεις του προέδρου Πούτιν για ψυχραιμία, οι συγγενείς των ομήρων εκφράζουν την οργή τους για την έλλειψη πληροφόρησης.

Πολλά μέλη των οικογενειών τους έχουν συγκεντρωθεί έξω από τα νοσοκομεία προσπαθώντας να διαπιστώσουν αν οι συγγενείς είναι νεκροί ή ζωντανοί.

Oμως τους απαγορεύεται η είσοδος με την δικαιολογία ότι, αν μπουν στα νοσοκομεία, θα δυσχεράνουν το έργο των γιατρών.

Οι αρχές δεν επιτρέπουν σε αυτούς που έχουν αποθεραπευτεί να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Οι ανταποκριτές μας μεταδίδουν ότι η αστυνομία ζήτησε περισσότερο χρόνο για να διαπιστώσει εάν μεταξύ των νοσηλευομένων ομήρων βρίσκονται τσετσένοι αντάρτες, ενώ παράλληλα θέλει να πάρει αναφορά από τους ομήρους για να μάθει περισσότερα για τους τσετσένους ενόπλους.

Ουσιαστικά, μεταδίδουν οι ανταποκριτές, οι όμηροι προς το παρόν είναι κρατούμενοι στα νοσοκομεία της Μόσχας.


Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2002 - 17:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Πούτιν δεσμεύεται να 'συντρίψει τους αντάρτες'
 

Δεν επιτρέπεται στους συγγενείς η είσοδος στο νοσοκομείο

O πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε οτι παραχωρεί περισσότερα δικαιώματα στις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας του για την πάταξη της τρομοκρατίας, δύο ημέρες μετά την εισβολή των ειδικών δυνάμεων στο υπο κατάληψη θέατρο της Μόσχας.

Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι αντιδράσεις και οι φωνές διαμαρτυρίας για τη μέθοδο που ακολούθησε ο ρωσικός στρατός προκειμένου να αφοπλίσει τους Τσετσένους αυτονομιστές που είχαν καταλάβει το θέατρο, κρατώντας ομήρους περίπου 600 θεατές.


Η Ρωσία δεν θα ενδώσει στους εκβιασμούς
Βλαντιμίρ Πούτιν
Την οργή των Ρώσων προκαλεί, κυρίως, το γεγονός οτι οι ειδικές δυνάμεις έκαναν χρήση δηλητηριώδους χημικού αερίου, που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο πολλών αθώων.

Σύμφωνα με δήλωση του αρχίατρου της ρωσικής πρωτεύουσας μόνο ένα από τα 118 θύματα φέρει τραύματα από σφαίρες, ενώ οι υπόλοιποι όμηροι υπέκυψαν στη χημική ουσία που χρησιμοποιήθηκε κατά την έφοδο των δυνάμεων ασφαλείας.

Στα νοσοκομεία της Μόσχας νοσηλεύονται ακόμα εκατοντάδες άνθρωποι, πολλοί σε κρίσιμη κατάσταση και οι γιατροί προειδοποιούν οτι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί.

Ο Ρωσος πρόεδρος και άλλοι αξιωματούχοι υπεραμύνθηκαν της μεθόδου που ακολούθησαν οι ειδικές δυνάμεις, λέγοντας οτι ήταν αναγκαία για την αποφυγή μιας μεγαλύτερης τραγωδίας, καθώς οι Τσετσένοι αυτονομιστές ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά.

Οι ρωσικές αρχές δέχονται και τα πυρά του ιατρικού κόσμου της χώρας, καθώς δεν αποκαλύπουν τον τύπο του αερίου που χρησιμοποιήθηκε κατά την εισβολή.

Αλλαγές στον στρατό

Ο κ. Πούτιν ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο οτι διέταξε την ηγεσία του ρωσικού στρατού να αλλάξει τον τρόπο που αντιδρά σε αναλόγες περιπτώσεις προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει "την αυξανόμενη απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας."


Οι συγγενείς αγνοουμένων σε νοσοκομεία και στο νεκροτομείο
Ο Ρώσος πρόεδρος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

"Η Ρωσία δεν θα ενδώσει στους εκβιασμούς," φέρεται να δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις επιτίθενται εναντίον θέσεων των ανταρτών στην Τσετσενία--για πρώτη φορά μετά τις δραματικές εξελίξεις στο θέατρο της Μόσχας.

Σε κρίσιμη κατάσταση

Ημέρα εθνικού πένθους σημερα στη Ρωσία για τους ομήρους που έχασαν τη ζωή τους στην επιχείρηση κατά των Τσετσενων ανταρτών.

Οι ρωσικές σημαίες κυματιζουν μεσίστιες και τα σχολεία ξεκίνησαν με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

Στα νοσοκομεία της χώρας, εξακολουθούν να νοσηλεύονται 405 ασθενείς - εκ των οποίων 45 σε κρίσιμη κατάσταση.

Κατά την εισβολή, έχασαν τη ζωή τους και 50 Τσετσένοι αυτονομιστές, αλλά δεν είναι σαφές πόσοι δηλητηριάστηκαν και πόσοι έπεσαν νεκροί απο σφαίρες.

Έξω απο το νοσοκομείο, Νούμερο 13, της Μόσχας εκτυλίσσονται σκηνές συγκίνησης με τις οικογένειες να ξαναβρίσκουν τα αγνοούμενα μέλη τους στο πλήθος.

Ωστόσο οι αρχές, μέχρι να ολοκληρώσουν τις έρευνες, δεν επιτρέπουν στους συγγενείς την είσοδο στα δωμάτια του νοσοκομείου.


Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2002 - 10:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι ΗΠΑ προσδιορίζουν το θανατηφόρο αέριο
 

Η χρήση του αερίου έχει εξοργίσει πολλούς Ρώσους

Η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα ανακοίνωσε ότι προσδιόρισε το αέριο που χρησιμοποιήθηκε το Σάββατο από τις Ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας στο θέατρο όπου ένοπλοι Τσετσένοι αντάρτες κρατούσαν πάνω από 800 πρόσφυγες.

Το αέριο, το οποίο προκαλεί νάρκωση, δεν ήταν αερίο νεύρων, όπως είχε αρχικά υποτεθεί, αλλά οπιούχος ουσία η οποία νεκρώνει τις αισθήσεις.


Πατέρας αγκαλιάζει την κόρη του που αφέθηκε ελεύθερη από το νοσοκομείο
Πάνω από 113 όμηροι πέθαναν από το οπιούχο αέριο.

Τέσσερεις μόνο νεκροί όμηροι έφεραν τραύματα από σφαίρες, σύμφωνα με την εισαγγελία της Μόσχας.

Δύο όμηροι είναι γνωστό ότι σκοτώθηκαν από τους Τσετσένους αντάρτες, δεν είναι όμως σαφές αν οι άλλοι ήσαν θύματα των ανταρτών ή σκοτώθηκαν από ρωσικά πυρά κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης.

Σύμφωνα με την εισαγγελική αρχή της Μόσχας, πάνω από 50 όμηροι, που ζητούσαν την αποχώρηση των Ρωσικών στρατευμάτων από την Τσετσενία, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης.

Χορηγήθηκε "αντίδοτο"

Η χρήση του αερίου σε τόσο μεγάλη ποσότητα καταδικάστηκε ευρέως, ωστόσο η Μόσχα επιμένει ότι δεν είχε άλλη επιλογή, καθώς οι Τσετσένοι αντάρτες είχαν διατεθειμένοι να αυτοκτονήσουν σκοτώνοντας όλους τους ομήρους.

Ακόμη, όμως, οι ρωσικές αρχές δεν έχουν απαντήσει στο ερώτημα γιατί δεν είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα, με έκτακτες νοσοκομειακές μονάδες έξω από το θέατρο, να δώσουν τις πρώτες βοήθειες και το κατάλληλο αντίδοτο στους ομήρους που έβγαιναν ημιθανείς από το θέατρο.

'Εντονες επικρίσεις δέχεται η Μόσχα και επειδή δεν κατονομάζει το αέριο που χρησιμοποιήθηκε από τις Ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας.

Η συντάκτης του BBC για επιστημονικά θέματα, Κορίν Πότζερ, μεταδίδει ότι το ιατρικό προσωπικό των ασθενοφόρων που έδινε τις πρώτες βοήθειες στους ομήρους είχε εντολή να τους χορηγεί ναλοξόν, φάρμακο που χορηγείται συνήθως σε ασθενείς που έχουν πάρει υπερβολική δόση οπιούχων, όπως ηρωίνης.

Σε μεγάλη ποσότητα, τα οπιούχα μπορεί να προκαλέσουν κώμα και θάνατο, με την παράλυση του αναπνευστικού και του κυκλοφοριακού συστήματος.


Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2002 - 18:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιορδανία: Σε επιφυλακή οι Αμερικανοί
 

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Αμμάν

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ιορδανίας ζήτησε από τους Αμερικανούς πολίτες να βρίσκονται σε επιφυλάκή μετά τη δοολοφονία του Αμερικανού αξιωματούχου, Λόρενς Φόλει, έξω από την οικία του στην πρωτεύουσα Αμμάν.

Ο Λόρενς Φόλεϋ, ο οποίος εργαζόταν για την Αμερικανική Υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη.


Αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας για τους ξένους διπλωμάτες μετά τη δολοφονία του Φόλεϋ
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άρι Φλάισερ, είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.

Ανταποκριτής του ΒΒC στην Ιορδανία επισημαίνει ότι το αντιαμερικανικό μένος των Ιορδανών αυξάνεται καθημερινά με τις δηλώσεις της Ουάσινγκτον περί επικείμενης νέας στρατιωτικής εκστρατείας εναντίον του Ιράκ.


Η οδηγία της αμερικανικής πρεσβείας καλεί τους Αμερικανούς να είναι ιδαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις από και προς τις οικίες τους καθώς και να μην χρησιμοποιούν ποτέ την ίδια διαδρομή.

Η επίθεση

"Άγνωστος τον πυροβόλησε και τον σκότωσε επί τόπου ενώ ετοιμαζόταν να φύγει από το σπίτι του για τη δουλειά του, νωρίς το πρωΐ," δήλωσε ο κ. Αντουάν.

Ακούστηκαν πολλοί πυροβολισμοί, ενώ δεν είναι ακόμα γνωστός ο αριθμός των δραστών.

Τη σωρό του Αμερικανού διπλωματη βρήκε η σύζυγος του, στο προαύλιο του σπιτιού τους και ειδοποίησε την αστυνομία.

Ο υπουργός Τύπου της Ιορδανίας χαρακτήρισε τη δολοφονία του Αμερικανού αξιωματούχου "εγκληματική και δόλια ενέργεια" και πρόσθεσε ότι "ανεξάρτητα απο τα κίνητρα, πρόκειται για επίθεση εναντίον της Ιορδανίας και της εθνικής ασφάλειας".

Είπε, ωστόσο, ότι είναι πολύ νωρίς για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για τρομοκρατική πράξη ή για απλό έγκλημα.

Μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Αντι-αμερικανισμός

Η Ιορδανία είναι γνωστή για τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζει, αλλά όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στη χώρα, το αντι-αμερικανικό αίσθημα έχει γίνει ιδιαίτερα έντονο το τελευταίο διάστημα.

Η αντίληψη ότι οι ΗΠΑ τάσσονται στο πλευρό του Ισραήλ, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζουν ένα στρατιωτικό χτύπημα εναντίον του Ιράκ, έχει προκαλέσει εχθρικά αισθήματα εναντίον των Αμερικανών σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι ηγέτες των αραβικών χωρών έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει τις ΗΠΑ, ότι η πολιτική που ακολουθεί θα μπορούσε να ενοχλήσει συμμαχικά κράτη, όπως η Ιορδανία.


Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2002 - 08:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέο «όχι» της Β. Κορέας στην Ιαπωνία
 

Η Ιαπωνία ζηταει την επιστροφή των απεχθέντων

Νέες συνομιλίες μεταξύ της Ιαπωνίας και της Βορείου Κορέας, οι οποίες αποσκοπούν στην εξομάλυνση των σχέσεων των δύο κρατών, διεξάγονται στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ.

Ιάπωνας αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι η αντιπορσωπεία της Βορείου Κορέας στις συνομιλίες απέρριψε ήδη το αίτημα της Ιαπωνίας περί εγκατάλειψης του πυρηνικού της προγράμματος.

«Η βόρειος Κορέα απέρριψε το αίτημά μας», είπε ο Ιάπωνας αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

Και πρόσθεσε, ότι δε σημειώθηκε καμμία πρόοδος και στο ζήτημα των Ιαπώνων που είχαν πέσει θύματα απαγωγής του στρατιωτικού καθεστώτος της Βορείου Κορέας πριν από περίπου 25 χρόνια.

«Βρισκόμαστε σε πορεία σύγκρουσης και σε αυτό το ζήτημα», επεσήμανε ο Ιάπωνας αξιωματούχος.

Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν, σύμφωνα με αναλυτές, μια πρώτη επιβεβαίωση για το περιεχόμενο των πρόσφατων αμερικανικών εκθέσεων, στις οποίες η Βόρειος Κορέα εμφανίζεται να διαθέτει πυρηνικό πρόγραμμα κατά παράβαση της συμφωνίας του 1994.

Οι ΗΠΑ και οι περιφερειακοί τους σύμμαχοι δηλώνουν υπέρ του αφοπλισμού της Βορείου Κορέας με ειρηνικά μέσα αλλά η βορειοκορεατική ηγεσία υποστηρίζει ότι έχει κάθε δικαίωμα να διαθέτει πυρηνικά για τη διασφάλιση της εδαφικής της ακεραιότητας.

Το ζήτημα των Ιαπώνων απεχθέντων από το καθεστώς της Βορείου Κορέας τις δεκαετίες του ΄70 και του ΄80 συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα των συνομιλιών.

Αίτημα της ιαπωνικής ηγεσίας είναι η μόνιμη επιστροφή των εναπομείναντων πέντε Ιαπώνων απεχθέντων και ο επαναπατρισμός των παιδιών τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Γιορίκο Καβαγούσι, τόνισε ότι η αποκατάσταση των σχέσεων με τη Βόρειο Κορέα είναι δυνατή μόνο εάν η βορειοκορεατική ηγεσία εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Εάν δεν προχωρήσουν γρήγορα και άμεσα με την κατάργηση του πυρηνικού τους προγράμματος, τότε οι συνομιλίες δε θα οδηγήσουν πουθενά», διεκρίνισε ο Ιάπωνας υπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία της Βορείου Κορέας θα καταφύγει στο επιχείρημα ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα, όπως και πλείστες άλλες χωρές, τα οποία προορίζονται για την άμυνα της χώρας.

Σε περίπτωση εξομάλυνσης των δύο κρατών, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας έχει υποσχεθεί πακέτο οικονομικής βοήθειας προς τη Βόρειο Κορέα.


Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2002 - 23:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν το αέριο
 

Η χρήση του αερίου έχει εξοργίσει τους πολίτες της Ρωσίας

Αξιωματούχοι της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μόσχα ανακοίνωσαν ότι αναγνώρισαν το αέριο, το οποίο χρησιμοποίησαν οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις στην επιχείρηση διάσωσης των ομήρων.

Δυτικοί ιατροί, οι οποίοι παρακολουθούν την πορεία της υγείας μερικών εκ των ομήρων, υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για αέριο νεύρων αλλά για παράγωγο του οπίου.

Οι ίδιοι γιατροί εκτιμούν ότι ενδεχόμενη έκθεση σε υπερβολική δόση του αερίου αυτού μπορεί να προκαλέσει θάνατο ή κώμα.

Ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα επισημαίνει ότι παρά τις αμφιλεγόμενες παρενέργειες του εν λόγω αερίου, μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να καταφύγουν στη χρήση αυτού εάν βρεθούν ενώπιον παρόμοιας με αυτή της Μόσχας κατάστασης.

Νωρίτερα, Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία έσπευσαν να υπεραμυνθούν της ανυποχώρητης στάσης που τήρησαν οι ρωσικές αρχές απέναντι στους Τσετσένους αντάρτες, στην πρόσφατη κρίση με τους ομήρους στη Μόσχα και των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν για την επίλυση της κρίσης.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, επέρριψε δια του εκπροσώπου του αποκλειστικά την ευθύνη για το θάνατο δεκάδων αθώων θυμάτων στους Τσετσένους αντάρτες που τους κρατούσαν ομήρους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Άρι Φλάϊσερ, «ο πρόεδρος κατανοεί ότι για την κατάσταση ευθύνονται οι τρομοκράτες».

Στο μεταξύ και ο Βρετανός πορωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, έσπευσε να υποστηρίξει τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τη σκληρή στάση που κράτησε, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν εύκολες, ανώδυνες και εκ του ασφαλούς λύσεις» σε μια τέτοια κρίση.

«Ελπίζω ότι ο κόσμος θα καταλάβει το τεράστιο δίλημμα που είχε μπροστά του ο πρόεδρος Πούτιν, καθώς εξέταζε όλες τις εναλλακτικές λύσεις, προσπαθώντας να λύσει την πολιορκία με το ελάχιστο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και ταυτόχρονα αναγνωρίζοντας τους κινδύνους που θα προκαλούσε υπαναχώρησή του στις παράλογες απαιτήσεις των τρομοκρατών από την Τσετσενία» σημείωσε ο κ. Μπλερ μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Παράλληλα ο Βρετανός πρωθυπουργός συνέδεσε την κατάληψη του θεάτρου στη Μόσχα από Τσετσένους αντάρτες, τη δολοφονία Αμερικανού αξιωματούχου στην Ιορδανία και την πρόσφατη πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Μπαλί της Ινδονησίας, χαρακτηρίζοντας όλα τα περιστατικά ως τμήμα μιας νέας τρομακτικής μορφής τρομοκρατίας.

Καταδικάζουν την τακτική οι συγγενείς των θυμάτων

Την ίδια στιγμή στη Ρωσία πληθαίνουν οι αντιδράσεις και οι φωνές διαμαρτυρίας για τη μέθοδο που ακολούθησε ο ρωσικός στρατός προκειμένου να αφοπλίσει τους Τσετσένους αυτονομιστές που είχαν καταλάβει το θέατρο, κρατώντας ομήρους περίπου 600 θεατές.

Την οργή των Ρώσων πολιτών προκαλεί κυρίως το γεγονός ότι οι ειδικές δυνάμεις έκαναν χρήση δηλητηριώδους χημικού αερίου, που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο 117 αθώων.

Σύμφωνα με δήλωση του αρχίατρου της ρωσικής πρωτεύουσας μόνο ένα από τα 118 θύματα φέρει τραύματα από σφαίρες.

Στα νοσοκομεία της Μόσχας νοσηλεύονται ακόμα εκατοντάδες άνθρωποι, πολλοί σε κρίσιμη κατάσταση και οι γιατροί προειδοποιούν οτι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί.

Ο Ρωσος πρόεδρος και άλλοι αξιωματούχοι υπεραμύνθηκαν της μεθόδου που ακολούθησαν οι ειδικές δυνάμεις, λέγοντας οτι ήταν αναγκαία για την αποφυγή μιας μεγαλύτερης τραγωδίας, καθώς οι Τσετσένοι αυτονομιστές ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά.

Οι ρωσικές αρχές δέχονται και τα πυρά του ιατρικού κόσμου της χώρας, καθώς δεν αποκαλύπουν τον τύπο του αερίου που χρησιμοποιήθηκε κατά την εισβολή.

Πάντως Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι λένε στο BBC ότι πρόκειται πιθανότατα για παράγωγο του οπίου.


Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2002 - 07:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Στο Μπαλί η Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι
 

Σε επιφυλακή παραμένουν οι δυνάμεις ασφαλείας της Ινδονησίας

Αφίχθη στο Μπαλί η πρόεδρος της Ινδονησίας, Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι, η οποία θα επικσεφτεί για δεύτερη φορά τον τόπο της βομβιστικής επίθεσης στην οποία τουλάχιστον 180 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Η εκπρόσωπος της προέδρου δήλωσε ότι η Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι θα μεταβεί στο τουριστικό θέρετρο Κούτα και θα έχει συναντήσεις με τοπικούς αξιωματούχους.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται την ώρα που η αστυνομία της Ινδονησίας ετοιμάζεται να ανακρίνει τον μουσουλμάνο κληρικό, Αμπού Μπακάρ Μπασίρ, ο οποίος μέχρι πρότινος νοσηλευόταν με αναπνευστικά προβλήματα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις του επιρρίπτουν ευθύνες για σειρά επιθέσεων στη νοτιοανατολική Ασία και υποστηρίζουν ότι ως επικεφαλής της ισλαμικής οργάνωσης Τζεμά Ισλαμίγια.

Άγνωστο παραμένει εάν η πρόεδρος της Ινδονησίας θα επισκεφτεί τα θύματα της επίθεσης , στα νοσοκομεία, τα οποία νοσηλεύονται.

Πολιτικοί και δημοσιογράφοι καταγγέλουν την πρόεδρο της Ινδονησίας για ανικανότητα όσον αφορά τη διευθέτηση της κρίσης.


Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2002 - 06:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα προσέγγιση Ιαπωνίας - Β. Κορέας
 

Η Ιαπωνία ζηταει την επιστροφή των απεχθέντων

Νέες συνομιλίες μεταξύ της Ιαπωνίας και της Βορείου Κορέας, οι οποίες αποσκοπούν στην εξομάλυνση των σχέσεων των δύο κρατών, διεξάγονται στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ.

Κατά την έναρξη των συνομιλιών, ο επικεφαλής της ιαπωνικής αντιπροσωπείας δήλωσε ότι η συζήτηση θα επικεντρωθεί γύρω από τις πρόσφατες αποκαλύψεις των Αμερικανών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας.

Το ζήτημα των Ιαπώνων απεχθέντων από το καθεστώς της Βορείου Κορέας τις δεκαετίες του ΄70 και του ΄80 συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα των συνομιλιών.

Αίτημα της ιαπωνικής ηγεσίας είναι η μόνιμη επιστροφή των εναπομείναντων πέντε Ιαπώνων απεχθέντων και ο επαναπατρισμός των παιδιών τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Γιορίκο Καβαγούσι, τόνισε ότι η αποκατάσταση των σχέσεων με τη Βόρειο Κορέα είναι δυνατή μόνο εάν η βορειοκορεατική ηγεσία εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Εάν δεν προχωρήσουν γρήγορα και άμεσα με την κατάργηση του πυρηνικού τους προγράμματος, τότε οι συνομιλίες δε θα οδηγήσουν πουθενά», διεκρίνισε ο Ιάπωνας υπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία της Βορείου Κορέας θα καταφύγει στο επιχείρημα ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα, όπως και πλείστες άλλες χωρές, τα οποία προορίζονται για την άμυνα της χώρας.

Σε περίπτωση εξομάλυνσης των δύο κρατών, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας έχει υποσχεθεί πακέτο οικονομικής βοήθειας προς τη Βόρειο Κορέα.


Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2002 - 21:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Μακελειό σε πανεπιστήμιο της Αριζόνα
 

Η αστυνομία απεμάκρυνε τους φοιτητές από την πανεπιστημιούπολη

Στις Ηνωμένες Πολιτείες τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους από ένοπλη επίθεση στη σχολή νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου, στην πόλη Τουσόν της Αριζόνα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο δράστης της επίθεσης ήταν δυσαρεστημένος φοιτητής που εισέβαλε σε αίθουσα διδασκαλίας, πυροβόλησε δύο καθηγήτριες του Πανεπιστημίου και στη συνέχεια έστρεψε το όπλο στον εαυτό του.


Έχασε την ψυχραιμία του και άρχισε να πυροβολεί τους καθηγητές
Αυτόπτης μάρτυρας, για το δράστη της επίθεσης
Ένα ακόμα άτομο βρέθηκε νεκρό σε άλλο τμήμα του κτιρίου, σύμφωνα με αξιωματούχο του Πανεπιστημίου.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ότι ο δράστης έχασε τη ψυχραιμία του όταν δεν τού επετράπη να λάβει στις εξετάσεις.

«Κάντε την προσευχή σας»

Η φοιτήτρια Μέημπελ Αλβάρεθ-Τόρνχιλ ήταν ανάμεσα σε 30 φοιτητές που ελάμβαναν μέρος στις εξετάσεις, όταν ο ένοπλος δράστης μπήκε στην αίθουσα.

Η αυτόπτης μάρτυς είπε σε τοπική εφημερίδα ότι ο δράστης ήταν ήρεμος και είχε στα χέρια του επιπρόσθετες φυσιγγιοθήκες.


Χάρτης της ευρύτερης περιοχής όπου σημιεώθηκε η επίθεση
Σύμφωνα με την αυτόπτη μάρτυρα είπε στα θύματα του να κάνουν την προσευχή τους, πριν αρχίσει να τα πυροβολεί.

Η αστυνομία της Τουσόν απέκλεισε την πανεπηστιμιούπολη και απεμάκρυνε τους φοιτητές καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι ο δράστης μετέφερε εκρηκτικά μέσα σε σακκίδιο.

Η αστυνομία λέει ότι στην περιοχή μετέβη ομάδα πυροτεχνουργών η οποία και εντόπισε ίχνη εκρηκτικής ουσίας μέσα στο αυτοκίνητο του δράστη της επίθεσης.


Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2002 - 23:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν το αέριο
 

Δάκρυα από Ρωσίδα - συγγενή θύματος, έξω από το νοσοκομείο

Αξιωματούχοι της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μόσχα ανακοίνωσαν ότι αναγνώρισαν το αέριο, το οποίο χρησιμοποίησαν οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις στην επιχείρηση διάσωσης των ομήρων.

Δυτικοί ιατροί, οι οποίοι παρακολουθούν την πορεία της υγείας μερικών εκ των ομήρων, υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για αέριο νεύρων αλλά για παράγωγο του οπίου.

Οι ίδιοι γιατροί εκτιμούν ότι ενδεχόμενη έκθεση σε υπερβολική δόση του αερίου αυτού μπορεί να προκαλέσει θάνατο ή κώμα.

Ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα επισημαίνει ότι παρά τις αμφιλεγόμενες παρενέργειες του εν λόγω αερίου, μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να καταφύγουν στη χρήση αυτού εάν βρεθούν ενώπιον παρόμοιας με αυτή της Μόσχας κατάστασης.

Νωρίτερα, Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία έσπευσαν να υπεραμυνθούν της ανυποχώρητης στάσης που τήρησαν οι ρωσικές αρχές απέναντι στους Τσετσένους αντάρτες, στην πρόσφατη κρίση με τους ομήρους στη Μόσχα και των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν για την επίλυση της κρίσης.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, επέρριψε δια του εκπροσώπου του αποκλειστικά την ευθύνη για το θάνατο δεκάδων αθώων θυμάτων στους Τσετσένους αντάρτες που τους κρατούσαν ομήρους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Άρι Φλάϊσερ, «ο πρόεδρος κατανοεί ότι για την κατάσταση ευθύνονται οι τρομοκράτες».

Στο μεταξύ και ο Βρετανός πορωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, έσπευσε να υποστηρίξει τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τη σκληρή στάση που κράτησε, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν εύκολες, ανώδυνες και εκ του ασφαλούς λύσεις» σε μια τέτοια κρίση.

«Ελπίζω ότι ο κόσμος θα καταλάβει το τεράστιο δίλημμα που είχε μπροστά του ο πρόεδρος Πούτιν, καθώς εξέταζε όλες τις εναλλακτικές λύσεις, προσπαθώντας να λύσει την πολιορκία με το ελάχιστο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και ταυτόχρονα αναγνωρίζοντας τους κινδύνους που θα προκαλούσε υπαναχώρησή του στις παράλογες απαιτήσεις των τρομοκρατών από την Τσετσενία» σημείωσε ο κ. Μπλερ μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Παράλληλα ο Βρετανός πρωθυπουργός συνέδεσε την κατάληψη του θεάτρου στη Μόσχα από Τσετσένους αντάρτες, τη δολοφονία Αμερικανού αξιωματούχου στην Ιορδανία και την πρόσφατη πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Μπαλί της Ινδονησίας, χαρακτηρίζοντας όλα τα περιστατικά ως τμήμα μιας νέας τρομακτικής μορφής τρομοκρατίας.

Καταδικάζουν την τακτική οι συγγενείς των θυμάτων

Την ίδια στιγμή στη Ρωσία πληθαίνουν οι αντιδράσεις και οι φωνές διαμαρτυρίας για τη μέθοδο που ακολούθησε ο ρωσικός στρατός προκειμένου να αφοπλίσει τους Τσετσένους αυτονομιστές που είχαν καταλάβει το θέατρο, κρατώντας ομήρους περίπου 600 θεατές.

Την οργή των Ρώσων πολιτών προκαλεί κυρίως το γεγονός ότι οι ειδικές δυνάμεις έκαναν χρήση δηλητηριώδους χημικού αερίου, που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο 117 αθώων.

Σύμφωνα με δήλωση του αρχίατρου της ρωσικής πρωτεύουσας μόνο ένα από τα 118 θύματα φέρει τραύματα από σφαίρες.

Στα νοσοκομεία της Μόσχας νοσηλεύονται ακόμα εκατοντάδες άνθρωποι, πολλοί σε κρίσιμη κατάσταση και οι γιατροί προειδοποιούν οτι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί.

Ο Ρωσος πρόεδρος και άλλοι αξιωματούχοι υπεραμύνθηκαν της μεθόδου που ακολούθησαν οι ειδικές δυνάμεις, λέγοντας οτι ήταν αναγκαία για την αποφυγή μιας μεγαλύτερης τραγωδίας, καθώς οι Τσετσένοι αυτονομιστές ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά.

Οι ρωσικές αρχές δέχονται και τα πυρά του ιατρικού κόσμου της χώρας, καθώς δεν αποκαλύπουν τον τύπο του αερίου που χρησιμοποιήθηκε κατά την εισβολή.

Πάντως Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι λένε στο BBC ότι πρόκειται πιθανότατα για παράγωγο του οπίου.


Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2002 - 04:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
 


Η ρήξη του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, κυρίως όσον αφορά το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η δημοσιοποίηση της πρότασης του Γάλλου πρώην προέδρου, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν, για το νέο σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι υποσχέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, για τη δίκη των 12 Βρετανών παρατηρητών αεροπλάνων είναι τα βασικά θέματα των βρετανικών εφημερίδων.

Ξεχωρίζει, όμως, και το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο της «Γκάρντιαν» για το οπλοστάσιο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ανταλλαγή προσβολών

«Ο Σιράκ εγκαταλείπει τη σύνοδο μετά τις προσβολές του Μπλερ», αναφέρουν οι «Τάιμς» του Λονδίνου και διευκρινίζουν ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας αποφάσισε να μην παραστεί στην αγγλογαλλική σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση του Βρετανού πρωθυπουργού στο ζήτημα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι «Τάιμς» επικαλούμενοι μη κατονομαζόμενη πηγή υποστηρίζουν ότι η ρήξη των δύο ηγετών επήλθε κατά τη διάρκεια διαλείμματος της συνόδου κορυφής της περασμένης εβδομάδας στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την «Γκάρντιαν» οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν προσβολές στα αγγλικά και στα γαλλικά με τον Ζακ Σιράν να υποστηρίζει: «πρώτη φορά μου μιλούν με τόση αγένεια».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι εάν η Γαλλία συνεχίσει να προβάλει εμπόδια στη διαδικασία μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα απεδείκνυε ότι το ενδιαφέρον για το μέλλον των αναπτυσσόμενων κρατών είναι τελείως «επιφανειακό». [

«Το να έχεις κάποιος άποψη δε σημαίνει ότι είναι αγενής», δήλωσε Βρετανός αξιωματούχος σύμφωνα με τους «Τάιμς».

«Σιράκ και Μπλερ αντήλλαξαν προσβολές», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Ντέιλι Τέλεγκραφ», η οποία επισημαίνει ότι πρόκειται για τη πιο σοβαρή ρήξη της Βρετανίας με κράτος μέλος της ΕΕ μετά την επίθεση της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ, στα τέλη της δεκαετίας του '80.

Αποκαλυπτήρια

«Απεκαλύφθη το προσχέδιο για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Ιντιπέντεντ», ο οποίος αναφέρεται στις προτάσεις του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν για το νέο σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περάν των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η «Ιντιπέντεντ» επικεντρώνει το ενδιαφέρον και στην αλλαγή του τίτλου της ΕΕ, είτε σε Ευρωπαϊκή Κοινότητα, είτε σε Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης είτε σε Ενωμένη Ευρώπη.

Στο σύνταγμα της ΕΕ αναφέρονται και οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» με τον τίτλο: «Το προσχέδιο του Συντάγματος στη δημοσιότητα».

Ελλάδα και παρατηρητές αεροπλάνων

«Καλά νέα» για τους 12 παρατηρητές αεροπλάνων είναι ο τίτλος της «Ντέιλι Τέλεγκραφ».

Ενώ η Γκάρντιαν φέρει τον τίτλο, «Μήνυμα ελπίδας προς του παρατηρητές αεροπλάνων από τον Έλληνα πρωθυπουργό».

Οι 12 Βρετανοί παρατηρητές αεροπλάνων καταδικάστηκαν για κατασκοπεία από τις ελληνικές αρχές.

Οι 12 Βρετανοί εφεσίβαλαν την απόφαση του δικαστηρίου και μεταβαίνουν την επόμενη εβδομάδα στην Καλαμάτα για τη νέα ακροαματική διαδικασία.

Χωρίς να υπεισέλθει ο Κώστας Σημίτης, είπε: «ότι θα υπάρχει σύντομα μια σημαντική εξέλιξη στο θέμα των παρατηρητών αεροπλάνων», διευκρίνισε, όμως, «βάσει του συντάγματος της Ελλάδας, το τελευταίο λόγο στη χώρα έχουν τα δικαστήρια της», υπογραμμίζει η Γκάρντιαν.

Νέα γενιά όπλων

«Στο φως τα μυστικά όπλα των ΗΠΑ» είναι ο τίτλος του αποκλειστικού πρωτοσέλιδου της «Γκάρντιαν», η οποία επικαλούμενη αξιόπιστους επιστήμονες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ αναπτύσσουν σειρά όπλων νέας γενιάς.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα αυτά τα όπλα αναπτύσσονται κατά παραβίαση όλων των διεθνών συνθηκών για τα βιολογικά και χημικά όπλα.

«Οι επιστήμονες, ειδικοί σε βιολογικά και χημικά όπλα, υποστηρίζουν ότι το Πεντάγωνο με τη βοήθεια των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων, ασχολούνται με την παρασκευή «μη θανατηφόρων» όπλων, παρόμοιων με το αέριο που χρησιμοποίησαν οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις στην επιχείρηση στη Μόσχα», αναφέρει η Γκάρντιαν.

Και επισημαίνει, ότι «το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι οι εν λόγω μελέτες διενεργούνται σε μια περίοδο που οι Ηνωμένες Πολιτείες προτείνουν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης για την καταστροφή των όπλων μαζικού ολέθρου του Ιράκ».

Οι αποκαλύψεις της Γκάρντιαν βασίζονται σε από κοινού έρευνα του καθηγητή Μάλκομ Ντάντο, ειδικού σε θέματα διεθνούς ασφάλειας, του πανεπιστημίου του Μπράντφορντ στη Βρετανία και του καθηγητή μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Μαρκ Γουίλις, οι πρόκειται σύντομα να δημοσιεύσουν τις διαπιστώσεις τους στην επιστημονική επετηρίδα, «Μπούλετιν οφ Ατόμικ Σάιενς».

Ο καθηγητής Μάλκομ Ντάντο υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν με τις έρευνές τους την κατάρρευση του προγράμματος αφοπλισμού.


Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2002 - 04:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση ευρωπαϊκού Τύπου
 


Οι προτάσεις του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν, για το νέο σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρωτοστατούν στα ευρωπαϊκά πρωτοσέλιδα, τα οποία, επίσης, ασκούν δριμεία κριτική για το αποτέλεσμα της ρωσικής επιχείρησης στο θέατρο της Μόσχας.

Ο «συνετός» Βαλερί

Η γαλλική εφημερίδα «Φιγκαρό» παρουσιάζει το προσχέδιο του νέου συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως το «σχέδιο του συνετού Ζισκάρ Ντ' Εστέν» και διευκρινίζει ότι πρόκειται για τη συγχώνευση όλων των προηγούμενων συνθηκών της ΕΕ σε ένα πιο απλό και συγκροτημένο έγγραφο.

Υπέρ των προτάσεων του πρώην προέδρου της Γαλλίας τάσσεται και το μεγαλύτερο σώμα των γερμανικών εφημερίδων.

Συγκεκριμένα, η «Φρανκφούρτερ Ρουντςχάου» διευκρινίζει, ότι το «πρόβλημα με όλες τις προηγούμενες ευρωπαϊκές συνθήκες ήταν το χαοτικό τους ύφος, το οποίο ούτε οι πλέον αρμόδιοι δεν μπορούσαν πολλές φορές να κατανοήσουν».

«Όλα είναι ανοιχτά», είναι ο τίτλος της εφημερίδας του Βερολίνου, «Ντερ Τάγκεσπίγκελ», η οποία υποστηρίζει ότι το προσχέδιο του Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄ Εστέν δε δίνει απαντήσεις σε πολλά καίρια ζητήματα, όπως της καθιέρωσης ή μη ενός Ευρωπαίου προέδρου.

«Ευρώπη με καλό σύνταγμα» είναι ο τίτλος της γερμανικής, «Ντι Βελτ».

Γεύση από το παρελθόν

«Τίποτα δεν έχει αλλάξει στη Μόσχα», υποστηρίζει η γαλλική «Λε Μοντ» αναφερόμενη στην έκβαση της επιχείρησης διάσωσης των ομήρων στη Ρωσία.

«Τα πάντα γύρω από αυτήν την υπόθεση θυμίζουν Σοβιετική Ένωση», προσθέτει η ίδια εφημερίδα.

«Καμία αλλαγή στην Ανατολή» είναι ο τίτλος της ουγγρικής εφημερίδας, «Μαγιάρ Νεμζέτ», η οποία ασκεί κριτική στη στάση της ρωσικής ηγεσίας απέναντι στους συγγενείς των θυμάτων.

Εν αντιθέσει, στη Ρωσία το ύφος όλων των εφημερίδων είναι πένθιμο.

«Η Ρωσία τώρα απέκτησε τη δική της 11η Σεπτεμβρίου», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της ρωσικής «Ιζβέστιγια», η οποία, όμως, επισημαίνει την ανάγκη για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων από την τραγωδία της 23ης του Οκτώβρη.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.