Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-10-22

  1. Ο ευρωπαικός Τύπος σήμερα
  2. Μήνυμα-απειλή του εκτελεστή-φάντασμα
  3. Δυσαρέσκεια Μόσχας-Παρισιού για το νέο ψήφισμα
  4. Νέο θύμα οπλοφόρου στην Ουάσιγκτον
  5. Οικονομικά εμπόδια στη διεύρυνση
  6. Τουριστική ύφεση σε Ελλάδα και Κύπρο
  7. 2002: Ιστορική χρονιά για την Ευρώπη
  8. Η Ευρώπη χαιρετίζει την ψήφο των Ιρλανδών
  9. Νέο θύμα οπλοφόρου στην Ουάσιγκτον
  10. 2002: Ιστορική χρονιά για την Ευρώπη
  11. Χάθηκε πλοίο στην Κασπία
  12. Νέο περιστατικό πυροβολισμών στην Ουάσιγκτον
  13. Η Γερμανία δικάζει 'μέλος της Αλ Κάιντα'
  14. Αμείλικτο το Ισραήλ
  15. 2002: Ιστορική χρονιά για την Ευρώπη
  16. Νέο περιστατικό πυροβολισμών στην Ουάσιγκτον
  17. Η Γερμανία δικάζει 'μέλος της Αλ Κάιντα'
  18. Ο Αννάν καταδικάζει τις επιθέσεις αυτοκτονίας
  19. 'Η Ελλάδα έκανε πολύ καλή δουλειά'
  20. 'Η Ελλάδα έκανε πολύ καλή δουλειά'
  21. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου
  22. Μπους: 'δυνατός ο αφοπλισμός του Ιράκ με ειρηνικά μέσα'
  23. Πώς θ'αντιδράσει το Ισραήλ;
  24. Έκκληση στον σκοπευτή-φάντασμα
  25. Τα ευρωπαικά πρωτοσέλιδα

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2002 - 03:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο ευρωπαικός Τύπος σήμερα
 


Τα σχέδια της γαλλικής κυβέρνησης για την πάταξη της εγκληματικότητας είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν τον σημερινό ευρωπαικό Τύπο.

Εγκληματικότητα

Η γαλλική Liberation υπενθυμίζει στους αναγνώστες της πως ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν έχασε τις φετινές προεδρικές εκλογές επειδή, όπως υποστηρίζει, δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της εγκλματικότητας.

Η σημερινή κεντροδεξιά κυβέρνηση διατείνεται πως με τα σχέδια που εκπόνησε και τα οποία προβλέπουν τη λήψη αυστηρότερων μέτρων θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα και θα προστατεύσει, όπως λέει, όλους όσους εγκατέλειψε η αριστερά.

Η αριστερή αντιπολίτευση, όμως, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιθυμεί να κηρύξει "πόλεμο κατά των φτωχών".

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η ισπανική El Pais, η οποία παρατηρεί ότι το νέο νομοσχέδιο για τη δημόσια τάξη, που αποτελεί τον "θεμέλιο λίθο" της επιτυχούς προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Σιράκ, αποφεύγει να αναφερθεί στα αίτια της εγκληματικότητας.

Η ίδια εφημερίδα, όμως, διαφωνεί με την υπεραπλουστευτική στάση της αριστεράς που μιλάει για "πόλεμο κατά των φτωχών" για να τραβήξει, λέει, την προσοχή των μέσων ενημέρωσης.

Όμως, υποστηρίζει η El Pais, η γαλλική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπ'όψιν πως υπάρχει μία αξιοζήλευτη παράδοση ανεκτικότητας στη χώρα που δεν συνάδει απολύτως με τα ιδιαίτερα κατασταλτικά μέτρα που η ίδια θέλει τώρα να θεσπίσει.

Εις αναζήτησιν μουσουλμάνου ηγέτη

Η Le Monde αναφέρεται σε μία άλλη αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος επιθυμεί τη δημιουργία μιας αρχής που να εκπροσωπεί τους μουσουλμάνους που ζουν στη Γαλλία.

Όπως γράφει η εφημερίδα, ο κ. Σαρκοζί πιστεύει πως μία τέτοια αρχή θα απέτρεπε την ταύτιση του Ισλάμ με τον ισλαμισμό, τον φονταμενταλισμό, τον εξτρεμισμό, την τρομοκρατία και την απολυταρχία.

Αλλά, διερωτάται η Le Monde, πόσο εφικτή είναι η δημιουργία μιας τέτοιας αρχής στη Γαλλία, αφού οι μουσουλμάνοι που ζουν εκεί τα τελευταία 30 χρόνια δεν έχουν κοινή ιστορία;

Θρησκεία και επιστήμη

Η Berlingske Tidente υποστηρίζει πως ο φονταμενταλισμός δεν είναι το σήμα κατατεθέν μόνο των ισλαμικών κινημάτων: η τάση αυτή απαντάται επίσης και σε πολλές μικρές χριστιανικές οργανώσεις οι οποίες προσπαθούν να επιβάλουν τις απόψεις τους στα παιδιά, πολλές φορές ερήμην της επιστήμης.

Η εφημερίδα αναφέρεται έτσι στην πρόταση του Χριστιανικού Λαικού Κόμματος της Δανίας που ζητεί να περιληφθεί η διδασκαλία της ιστορίας της Γενέσεως στο μάθημα της βιολογίας, όπου διδάσκονται οι θεωρίες του Δαρβίνου και άλλων επιστημόνων.

Μπορεί η δανική κοινωνία να είναι χριστιανική, γράφει η Berlingske Tidente, αλλά τα δημόσια σχολεία, που είναι ανοικτά σε όλους, δεν πρέπει να επιβάλουν στα παιδιά μία άποψη για τον κόσμο που θα καθορίζεται από τη θρησκεία.



Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2002 - 22:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Μήνυμα-απειλή του εκτελεστή-φάντασμα
 

Εκατοντάδες αστυνομικοί χτενίζουν τα σημεία των επιθέσεων

Η αστυνομία στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι έλαβε μήνυμα του ελεύθερου σκοπευτή που κατηγορείται για τη δολοφονία τουλάχιστον εννέα ατόμων στην ευρύτερη περιοχή της Ουάσινγκτον.

Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ακόμη ότι κατά τη διάρκεια προηγούμενης επίθεσης, ο δράστης άφησε στον τόπο του εγκλήματος σημείωμα το οποίο περιελάμβανε το εξής μήνυμα: «Τα παιδιά σας δεν θα είναι ποτέ και πουθενά ασφαλή».

Η αστυνομία υποστηρίζει ακόμη ότι σε μια από τις πρώτες επιθέσεις, είχε βρει μια κάρτα ταρό που έγραφε «αγαπητέ αστυνόμε είμαι ο θεός».

Νωρίτερα, την Τρίτη ένας οδηγός λεωφορείου δολοφονήθηκε από οπλοφόρο στο Μέριλαντ, κοντά δηλαδή στην περιοχή όπου έχει χτυπήσει πολλές φορές ο αποκαλούμενος εκτελεστής-φάντασμα.

Τα χαρακτηριστικά της επίθεσης (δολοφονία από απόσταση με μια μόνο σφαίρα) παραπέμπουν σε δράση του ίδιου σκοπευτή.

Ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της Ουάσιγκτον όπου υπέκυψε στα τραύματά του.

Τη Δευτέρα οι αστυνομικές αρχές της Ουάσιγκτον συνέλαβαν δύο υπόπτους σε σχέση με τις δολοφονικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών, οι οποίοι στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι αφού δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον τους.

Στην προσπάθεια εντοπισμού και σύλληψης του δράστη έχουν κινητοποιηθεί ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας ενώ στις έρευνες συμμετέχει και το Πεντάγωνο που έχει διαθέσει δυο κατασκοπευτικά αεροσκάφη και εξοπλισμό παρακολούθησης ατόμων.


Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2002 - 21:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Δυσαρέσκεια Μόσχας-Παρισιού για το νέο ψήφισμα
 

Ο Σαντάμ Χουσείν έχει αποδεχθεί την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ

Η Ρωσία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το νέο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ που θα ήθελε να καταθέσει η Ουάσινγκτον στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τις θέσεις της Μόσχας παρουσίασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ίγκορ Ιβανόφ, καθώς συνεχίζονται οι επαφές των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία) για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής διατύπωσης για το νέο σχέδιο ψηφίσματος.

Ρώσοι αξιωματούχοι υπογράμμιζαν στη ρωσική πρωτεύουσα ότι το σχέδιο ψηφίσματος λίγο διαφέρει από τις αρχικές προτάσεις της Ουάσινγκτον και του Λονδίνου.

Τη δυσαρέσκειά του όμως εξέφρασαν σύμφωνα με πληροφορίες και Γάλλοι αξιωματούχοι.

«Δικαίωμα» επίθεσης

Αν και το νέο σχέδιο ψηφίσματος δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί, ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον μεταδίδει ότι δεν περιορίζει την δυνατότητα της Ουάσινγκτον να επιτεθεί στο Ιράκ στην περίπτωση που οι επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ δηλώσουν ότι παρεμποδίζεται το έργο τους.

Εν τω μεταξύ παρεμβαίνοντας στις άτυπες συνομιλίες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέσερ, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπους επιθυμεί γρήγορη λύση και πως ο ΟΗΕ δεν έχει στη διάθεσή του απεριόριστο χρόνο για να καταλήξει σε μια απόφαση.


Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2002 - 17:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέο θύμα οπλοφόρου στην Ουάσιγκτον
 

Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη

Ένας ακόμη άνθρωπος έχασε τη ζωή του από πυρά αγνώστου οπλοφόρου στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, στην περιοχή όπου τις τελευταίες τρεις εβδομάδες η αστυνομία καναζητά ένα δολοφόνο - φάντασμα, ο οποίος έχει αφαιρέσει τις ζωές εννέα ανθρώπων.

Η αστυνομία πάντως ανακοίνωσε ότι δεν έχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η σημερινή επίθεση είναι έργο του ελεύθερου σκοπευτή.

Στο συγκεκριμένο περιστατικό, ένας οδηγός λεωφορείου τραυματίστηκε θανάσιμα από τα πυρά αγνώστου στο Μέριλαντ, στην περιοχή δηλαδή που έχουν πραγματοποιηθεί οι περισσότερες επιθέσεις του λεγόμενου εκτελεστή-φάντασμα

Πρόκειται για ένα πολυσύχναστο σημείο, το οποίο τώρα έχει αποκλείσει η αστυνομία.

Ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της Ουάσιγκτον όπου υπέκυψε στα τραύματά του.

Χθες οι αστυνομικές αρχές της Ουάσιγκτον συνέλαβαν δύο υπόπτους σε σχέση με τις δολοφονικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών, οι οποίοι στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι αφού δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον τους.


Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2002 - 18:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Οικονομικά εμπόδια στη διεύρυνση
 

Παρά τα χαμόγελα των υπουργών Εξωτερικών Δανίας και Γαλλίας, οι «15» δεν τα βρήκαν στο Λουξεμβούργο

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν τελικά να συμφωνήσουν σε μια κοινή πολιτική για τη χρηματοδότηση της διεύρυνσης.

Οι υπουργοί, που συναντήθηκαν στο Λουξεμβούργου διαφωνούν ως προς το τελικό κόστος που θα πρέπει να έχει η ένταξη δέκα ακόμη χωρών έως το 2004, αλλά και για τις πηγές χρηματοδότησης αυτή της διαδικασίας.


Πρέπει να δοθεί λύση μέχρι την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Αν το αναβάλουμε για την Κοπεγχάγη θα είναι πολύ αργά και δεν θα πραγματοποιηθεί η διεύρυνση.
Περ Στιγκ Μέλερ, ΥΠΕΞ Δανίας
Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις κοινοτικές επιδοτήσεις γι τα γεωργικά προϊόντα καθώς η Γαλλία διαφωνεί με τις γερμανικές προτάσεις περιορισμού της κοινοτικής βοήθειας προς του αγρότες πριν από τη διεύρυνση.

Τέλος χρόνου

Σύμφωνα με αξιωματούχους της προεδρίας της Δανίας, επίλυση των διαφορών μπορεί να επέλθει πλέον μόνο στην σύνοδο των Βρυξελλών, αυτή την εβδομάδα, εάν υπάρξει η απαιτούμενη πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές.

Σε διαφορετική περίπτωση, αναλυτές εκτιμούν ότι θα παρουσιαστούν σημαντικά προβλήματα στο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διεύρυνσης.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, δήλωσε ότι η χρονίζουσα αντιπαράθεση σχετικά με την οικονομική συνεισφορά της Βρετανίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ θα πρέπει να εξεταστεί εξ αρχής.

Η αντιπαράθεση που ξεκίνησε επί πρωθυπουργίας Μάργκαρετ Θάτσερ, αφορά πλέον ποσό που ξεπερνά τα 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Μεγάλη Βρετανία υποστηρίζει ότι αν το θέμα επανέλθει στην επικαιρότητα θα παρουσιαστούν νέα προβλήματα για τη διεύρυνση.


Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2002 - 17:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουριστική ύφεση σε Ελλάδα και Κύπρο
 

Τα ελληνικά νησιά είναι δημοφιλή στους Βρετανούς

Συνέντευξη στην Ειρήνη Ρουμπόγλου

Μία αναπάντεχη πτώση σημείωσε φέτος το καλοκαίρι η τουριστική κίνηση των Βρετανών σε προορισμούς όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής τουριστικής εταιρείας, First Choice.


Οι περισσότεροι Βρετανοί, για να είμαστε ειλικρινείς, είχαν άγνοια για τις συλλήψεις μελών της 17 Νοέμβρη
Στίβεν Στιούαρτ
Ερωτηθείς για το εν λόγω θέμα ο Στίβεν Στιούαρτ, υπεύθυνος του βρετανικού τουριστικού οργανισμού για την Ελλάδα και την Κύπρο, θεωρεί ότι ο κυριότερος λόγος για την τουριστική ύφεση είναι το γεγονός ότι μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οι περισσότεροι τουρίστες δεν θέλουν να φύγουν πολύ μακριά από τη χώρα τους.

«Αυτό το καλοκαίρι πολλοί Βρετανοί τουρίστες κινήθηκαν είτε μέσα στη Βρετανία είτε μέχρι τις ακτές της Γαλλίας», είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC.

Σε ερώτηση εάν έπαιξαν ρόλο και οι συλλήψεις μελών της 17 Νοέμβρη, ο κ. Στιούαρτ είναι κατηγορηματικά αρνητικός.

«Αγνοια»

«Οι περισσότεροι Βρετανοί, για να είμαστε ειλικρινείς, είχαν άγνοια για τις συλλήψεις μελών της 17 Νοέμβρη», υπογράμμισε ο Βρετανός ειδικός σε θέματα τουρισμού.


Η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια
Σύμφωνα με την έρευνα, η τουριστική κίνηση στην Κύπρο σημείωσε μία μεγάλη πτώση αυτό το καλοκαίρι, κυρίως από την πλευρά των Βρετανών. Σύμφωνα με τα στοιχεία σημειώθηκε μία πτώση της τάξεως του 18,7%.

Ο κ. Στιούαρτ πιστεύει ότι ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί Βρετανοί δεν βρήκαν αυτό που περίμεναν στην «πολυδιαφημιζόμενη», όπως λέει, Αγία Νάπα.
«Τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιηθεί μία μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία στη Βρετανία για την Αγία Νάπα. Κάποιοι μάλιστα έλεγαν ότι η Αγία Νάπα είναι η δεύτερη Ιμπιζα όσον αφορά τον τομέα του κλάμπινγκ. Ωστόσο, όσοι επισκέφθηκαν την Αγία Νάπα διαπίστωσαν ότι δεν έχει την ίδια υποδομή με την Ιμπιζα», επισημαίνει ο Στίβεν Στιούαρτ.

Αισιοδοξία για την Ελλάδα

Σύμφωνα με το Βρετανό ειδικό, υπάρχει και ένας ακόμη λόγος για την τουριστική ύφεση στην Κύπρο.

«Ο οργανισμός τουρισμού της Κύπρου φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κατασκευή ξενοδοχείων πέντε αστέρων, γεγονός που έχει αποθαρρύνει πολλούς τουρίστες της μεσαίας τάξεως», διευκρίνισε ο Στίβεν Στιούαρτ.


Πολλοί Βρετανοί πηγαίνουν στην Κύπρο για το κλάμπινγκ στην Αγία Νάπα
Ποιοί είναι λοιπόν οι πιο δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί για τους Βρετανούς τουρίστες τα τελευταία χρόνια;

«Ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους Βρετανούς είναι πάντα η Ισπανία. Η Ελλάδα παραμένει ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός για τους Βρετανούς τα τελευταία χρόνια».

«Και αν συνεχισθεί η καλή συνεργασία του ΕΟΤ με τα βρετανικά ταξιδιωτικά γραφεία, αλλά και οι επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού, τότε το μέλλον θα είναι πολύ ελπιδοφόρο για την Ελλάδα», επεσήμανε ο Στίβεν Στιούαρτ.


Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2002 - 15:37 ('Ωρα Λονδίνου)
2002: Ιστορική χρονιά για την Ευρώπη
 

Η ΕΕ μπορεί να γίνει η μεγαλύτερη ενιαία αγορά του κόσμου

Το 2002 ξεκίνησε με την καθιέρωση του ευρώ σε 12 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης.

Θα κλείσει προσκαλώντας 10 ακόμη χώρες στους κόλπους της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης.

Η Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Το 2002 είναι αναντίρρητα κομβικό έτος για την Ευρώπη, ανεξάρτητα από το τι πιστεύετε για την Ευρωπαϊκή διεύρυνση.

'Οποια και να είναι η γνώμη σας -- αν είστε ένθερμος θιασώτης της Ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, ή αν πιστεύετε ότι η διεύρυνση θα είναι καταστροφή για την Ευρώπη, ή, ακόμη και αδιάφοροι να είστε και να θεωρείτε το όλο κεφάλαιο Ευρώπη εξαιρετικά βαρετό και πληκτικό -- το 2002 είναι για την γηραιά ήπειρο χρόνος καμπής.

Ιδού μερικές από τις προφανείς επιπτώσεις:

Με την διεύρυνση και την προσθήκη άλλων 10 χωρών στα 15 υπάρχοντα κράτη μέλη, η Ευρωπαϊκή 'Ενωση θα γίνει η μεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσμο, με 500 εκατομμύρια καταναλωτές.

Η Ευρώπη, επιτέλους, θα ενωθεί. Θα είναι μια ειρηνική ήπειρος, δέκα χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου.

Για τις ίδιες τις υποψήφιες προς ένταξιν χώρες, το 2002 ήταν μια προ πολλού αναμενόμενη χρονιά.

Μακρά διαδικασία

Οι 10 υποψήφιες προς ένταξιν χώρες έπρεπε να υλοποιήσουν μεταρρυθμίσεις, σε κάθε τομέα, από το εμπορικό δίκαιο ως την προστασία των καταναλωτών, προκειμένου να ενσωματώσουν 80.000 σελίδες Κοινοτικής νομοθεσίας.

Υποψήφιες προς ένταξιν χώρες
Εσθονία
Κύπρος
Λεττονία
Λιθουανία
Μάλτα
Ουγγαρία
Πολωνία
Σλοβακία
Σλοβενία
Τσεχία
Για τις πρώην κομμουνιστικές χώρες, ιδιαίτερα, ο μετασχηματισμός από συγκεντρωτικές οικονομίες στο μοντέλο της ελεύθερης αγοράς ήταν αρκετά επίπονος.

Και ακόμη χρειάζεται να κάνουν πολλά πράγματα.

Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επανεξετάσει το πώς θα λειτουργήσει στη διευρυμένη μορφή της και ποιές θα είναι οι προτεραιότητές της.

Παράλληλα, θα χρειαστεί να αντιστρέψει την αδιαφορία και την απάθεια των Ευρωπαίων πολιτών.


Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2002 - 11:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Ευρώπη χαιρετίζει την ψήφο των Ιρλανδών
 

Η Ιρλανδία άνοιξε το δρόμο για τη διεύρυνση

Μετά την ανακούφιση που προσέφερε στους εταίρους της Ερωπαϊκής Ένωσης η έγκριση της συνθήκης της Νίκαιας, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών - μελών συναντώνται στο Λουξεμβούργο.

Οι 15 υπουργοί θα έχουν την Δευτέρα και την Τρίτη συνομιλίες που αναμένεται να οδηγήσουν σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, στα τέλη της εβδομάδος.


Είμαστε τώρα κοντύτερα στον στόχο μας, αλλά ακόμη δεν τον φτάσαμε
Ρομάνο Πρόντι
Ανατρέποντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2001, οι ψηφοφόροι της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας ενέκριναν τη συνθήκη της Νίκαιας που ανοίγει το δρόμο για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και πρόσθεσε ότι είναι ώρα να "ξεκινήσουν οι τελικές προετοιμασίες για τη διεύρυνση".

"Είμαστε τώρα πολύ κοντά στο στόχο μας", είπε.

Ικανοποίηση της Ευρώπης

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα το 63% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της συνθήκης της Νίκαιας.

Λίστα υποψηφίων
Κύπρος
Τσεχία
Εσθονία
Ουγγαρία
Λιθουανία
Λετονία
Μάλτα
Πολωνία
Σλοβακία
Σλοβενία
Το αποτέλεσμα ανοίγει το δρόμο για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δέκα χώρες, κυρίως από την ανατολική και την κεντρική Ευρώπη.

Μεταξύ των χωρών αυτών είναι και η Κύπρος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της οποίας, Μιχάλης Παπαπέτρου, δήλωσε πως με το ιρλανδικό δημοψήφισμα έγινε άλλο ένα ουσιαστικό βήμα στη διαδικασία της διεύρυνσης.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ, εξέφρασε την ικανοποίησή του, επειδή, όπως είπε, το χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της χώρας του στην Κοινότητα δεν απειλείται πλέον.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αλεξάντερ Κβασνιέβσκι, ευχαρίστησε την ιρλανδική κυβέρνηση και είπε ότι τίποτα δεν πρέπει να επισκιάσει την ιδέα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Δημοκρατία της Ιρλανδίας ήταν η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχε δημοψήφισμα για την έγκριση της συνθήκης.

Όλες οι άλλες χώρες της Κοινότητας την έχουν ήδη εγκρίνει.

"Ακραίες απόψεις"


Πρόντι:γνωστός για τον ευθύ λόγο του
Ωστόσο, ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, αναμένεται να αντιμετωπίσει σήμερα τα πυρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, μετά τις δηλώσεις του για τους "βλακώδεις" - όπως τους χαρακτήρισε - περιορισμούς που επιβάλλει στις χώρες της Ευρωζώνης το Σύμφωνο Σταθερότητας.

"Δεν είναι δυνατό να ζούμε απλά με τους κανόνες, δεδομένης της πολυπλοκότητας της οικονομίας", δήλωσε ο κ. Πρόντι, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή τέτοιων κανονισμών.

Ο διοικητής της τράπεζας της Γερμανίας προειδοποίησε οτι οι απόψεις του Ρομάνο Πρόντι είναι επικύνδινες καθώς μπορούν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο ευρώ.


Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2002 - 15:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέο θύμα οπλοφόρου στην Ουάσιγκτον
 

Η αστυνομία έχει αποκλείσει το χώρο της επίθεσης

Ενας ακόμη άνθρωπος έχασε τη ζωή του από πυρά αγνώστου οπλοφόρου στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, στην περιοχή όπου τις τελευταίες τρεις εβδομάδες η αστυνομία καναζητά ένα δολοφόνο - φάντασμα, ο οποίος έχει αφαιρέσει τις ζωές εννέα ανθρώπων.

Η αστυνομία πάντως ανακοίνωσε ότι δεν έχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η σημερινή επίθεση είναι έργο του ελεύθερου σκοπευτή.

Στο συγκεκριμένο περιστατικό, ένας οδηγός λεωφορείου τραυματίστηκε θανάσιμα από τα πυρά αγνώστου στο Μέριλαντ, στην περιοχή δηλαδή που έχουν πραγματοποιηθεί οι περισσότερες επιθέσεις του λεγόμενου εκτελεστή-φάντασμα

Πρόκειται για ένα πολυσύχναστο σημείο, το οποίο τώρα έχει αποκλείσει η αστυνομία.

Ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της Ουάσιγκτον όπου υπέκυψε στα τραύματά του.

Χθες οι αστυνομικές αρχές της Ουάσιγκτον συνέλαβαν δύο υπόπτους σε σχέση με τις δολοφονικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών, οι οποίοι στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι αφού δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον τους.


Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2002 - 15:16 ('Ωρα Λονδίνου)
2002: Ιστορική χρονιά για την Ευρώπη
 

Η ΕΕ μπορεί να γίνει η μεγαλύτερη ενιαία αγορά του κόσμου

Το 2002 ξεκίνησε με την καθιέρωση του ευρώ σε 12 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης.

Θα κλείσει προσκαλώντας 10 ακόμη χώρες στους κόλπους της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης.

Το 2002 είναι αναντίρρητα κομβικό έτος για την Ευρώπη, ανεξάρτητα από το τι πιστεύετε για την Ευρωπαϊκή διεύρυνση.

Η Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
'Οποια και να είναι η γνώμη σας -- αν είστε ένθερμος θιασώτης της Ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, ή αν πιστεύετε ότι η διεύρυνση θα είναι καταστροφή για την Ευρώπη, ή, ακόμη και αδιάφοροι να είστε και να θεωρείτε το όλο κεφάλαιο Ευρώπη εξαιρετικά βαρετό και πληκτικό -- το 2002 είναι για την γηραιά ήπειρο χρόνος καμπής.

Ιδού μερικές από τις προφανείς επιπτώσεις:

Με την διεύρυνση και την προσθήκη άλλων 10 χωρών στα 15 υπάρχοντα κράτη μέλη, η Ευρωπαϊκή 'Ενωση θα γίνει η μεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσμο, με 500 εκατομμύρια καταναλωτές.

Η Ευρώπη, επιτέλους, θα ενωθεί. Θα είναι μια ειρηνική ήπειρος, δέκα χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου.

Για τις ίδιες τις υποψήφιες προς ένταξιν χώρες, το 2002 ήταν μια προ πολλού αναμενόμενη χρονιά.

Μακρά διαδικασία

Οι 10 υποψήφιες προς ένταξιν χώρες έπρεπε να υλοποιήσουν μεταρρυθμίσεις, σε κάθε τομέα, από το εμπορικό δίκαιο ως την προστασία των καταναλωτών, προκειμένου να ενσωματώσουν 80.000 σελίδες Κοινοτικής νομοθεσίας.

Υποψήφιες προς ένταξιν χώρες
Κύπρος
Τσεχία
Εσθονία
Ουγγαρία
Λεττονία
Λιθουανία
Μάλτα
Πολωνία
Σλοβακία
Σλοβενία
Για τις πρώην κομμουνιστικές χώρες, ιδιαίτερα, ο μετασχηματισμός από συγκεντρωτικές οικονομίες στο μοντέλο της ελεύθερης αγοράς ήταν αρκετά επίπονος.

Και ακόμη χρειάζεται να κάνουν πολλά πράγματα.

Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επανεξετάσει το πώς θα λειτουργήσει στη διευρυμένη μορφή της και ποιές θα είναι οι προτεραιότητές της.

Παράλληλα, θα χρειαστεί να αντιστρέψει την αδιαφορία και την απάθεια των Ευρωπαίων πολιτών.


Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2002 - 14:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Χάθηκε πλοίο στην Κασπία
 


Ένα εμπορικό πλοίο στο οποίο επέβαιναν δεκάδες άνθρωποι ανετράπη στη Κασπία Θάλασσα, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του Αζερμπαϊτζάν.

Το πλοίο Μέρκιουρι II είχε αναχωρήσει απο το λιμάνι Ακτάου του Καζακστάν και έπλεε προς την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν.


Δεν υπάρχουν επιζώντες
Πλοιοκτήτρια εταιρεία

Το ακριβές σημείο του συμβάντος δεν είναι γνωστό, αν και το πρακτορείο Ίντερφαξ μετέδωσε οτι το πλοίο πρέπει να βρισκόταν 70 - 100 χιλιόμετρα απο τις ακτές του Μπακού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θυελλώδεις άνεμοι που επικρατούν στην περιοχή έκαναν εξαιρετικά δύσκολη την προσπάθεια των σωστικών συνεργείων.

Εκφράζονται φόβοι οτι δεν υπάρχουν διασωθέντες.

Ο καπετάνιος του πλοίου έδωσε σήμα κινδύνου στις 0900 τοπική ώρα, αλλά α μέσως μετά χάθηκε η επαφή με τον ασύρματο.

Όταν τα σωστικά συνεργεία έφτασαν στο σημείο απ' όπου είχε δοθεί το τελευταίο σήμα του πλοίου, δεν βρέθηκε κανένα ίχνος του.

Πιστεύτευαι οτι το πλοίο μετέφερε 2000 τόνους λαδιού.


Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2002 - 15:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέο περιστατικό πυροβολισμών στην Ουάσιγκτον
 

Η αστυνομία έχει αποκλείσει το χώρο της επίθεσης

Νέο περιστατικό πυροβολισμού αναφέρθηκε στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, στην περιοχή όπου τις τελευταίες ημέρες η αστυνομία καταζητά ένα δολοφόνο - φάντασμα, ο οποίος έχει αφαιρέσει τις ζωές εννέα ανθρώπων.

Σε αυτό το περιστατικό βίας, ένας άνδρας τραυματίστηκε στο στήθος από τα πυρά αγνώστου, ενώ βρισκόταν σε στάση λεωφορείου της επαρχίας του Μοντγκόμερυ.

Πρόκειται για ένα πολυσύχναστο σημείο, το οποίο τώρα έχει αποκλείσει η αστυνομία.

Ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της Ουάσιγκτον, αλλά δεν έχει γίνει καμία ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του.

Χθες οι αστυνομικές αρχές της Ουάσιγκτον συνέλαβαν δύο υπόπτους σε σχέση με τις δολοφονικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών, οι οποίοι στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι αφού δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον τους.


Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2002 - 11:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Γερμανία δικάζει 'μέλος της Αλ Κάιντα'
 

Οι δικαστές θα προστατεύονται από αλεξίσφαιρο τζάμι

Ξεκίνησε στο Αμβούργο της Γερμανίας η δίκη ενός 28χρονου Μαροκινού που κατηγορείται ότι είχε υποστηρίξει τους δράστες των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.


Δεν νομίζω ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία για την καταδίκη του
Συνήγορος
Τα μέτρα ασφαλείας έξω από το ανώτατο δικαστήριο της Αμβούργου είναι ιδιαίτερα αυξημένα, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει τους γύρω δρόμους.

Ο Μανίρ αλ-Μοτασαντέκ κατηγορείται πως συνήργησε στη δολοφονία πλέον των 3.000 ανθρώπων στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη.

Κατηγορείται επίσης για τη διαχείριση του τραπεζικού λογαριασμού του Μαρουάν αλ Σεχί, του πιλότου του δεύτερου αεροπλάνου που προσέκρουσε στους δίδυμους πύργους.


Ο Μανίρ αλ Μοτασαντέκ
Όμως ο συνήγορος του 28χρονου δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι κατά την άποψή του δεν υπάρχουν αρκετά επιβαρυντικά στοιχεία για την καταδίκη του πελάτη του.

Μέρος του σχεδιασμού των επιθέσεων στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου έγινε στο Αμβούργο.

Είναι η πρώτη φορά που δικάζεται στην Ευρώπη άτομο κατηγορούμενο για ανάμιξη στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Εάν κριθεί ένοχος, ο κ. Μοτασαντέκ μπορεί να καταδικασθεί μέχρι και σε ισόβιο κάθειρξη.

Η δίκη ενδέχεται να ρίξει άπλετο φως στη δράση της οργάνωσης Αλ Κάιντα στη Γερμανία.

Όμως, ειδικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτή η δίκη θα αποτελέσει δοκιμασία για ολόκληρη την Ευρώπη. Εάν κριθεί επιτυχημένη, τότε μπορεί να ενθαρρύνει τις αρχές και άλλων χωρών να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης και άλλους υπόπτους.


Ο αεροπειρατής Μοχάμεντ Άτα είχε ως βάση του το Αμβούργο
Δεν θέλει φωτογραφίες

Η δίκη του Μανίρ αλ Μοτασαντέκ αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες και σε όλο αυτό το διάστημα οι πέντε δικαστές θα προστατεύονται από αλεξίσφαιρο τζάμι.

Το κατηγορητήριο αριθμεί εκατό σελίδες και ο κ. Μοτασαντέκ θα έχει στη διάθεση του αρκετές ημέρες για να το αντικρούσει.

Τη δίκη παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ολόκληρος ο πλανήτης και δημοσιογράφοι απ΄όλο τον κόσμο έχουν φθάσει στη γερμανική πόλη.

Ο κατηγορούμενος, πάντως, ο οποίος έφθασε στο δικαστικό κτίριο μέσω ενός τούνελ, έχει ζητήσει να μην φωτογραφηθεί και να μην μαγνητοσκοπηθεί κατά τη διάρκεια της δίκης.

Το κατηγορητήριο

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι τα χρήματα από τον τραπεζικό λογαριασμό που φέρεται να διαχειριζόταν ο Μοτασαντέκ είχαν δαπανηθεί για μαθήματα αεροπλοήγησης και για έκδοση βίζας.

Ο κατηγορούμενος έχει παραδεχθεί ότι γνώριζε τον Μοχάμεντ Άττα, έναν από τους αεροπειρατές, όμως λέει ότι ο τραπεζικός λογαριασμός δεν είχε καμία σχέση με την επίθεση.

Επίσης αρνείται τις κατηγορίες ότι εκπαιδεύτηκε σε στρατόπεδο της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν από το Μάιο μέχρι τον Αύγουστο του 2000.

Λέει ότι επισκεύθηκε μόνο στο Πακιστάν.

Ο Μανίρ αλ Μοτασαντέκ πιστεύεται ότι σχεδίαζε να μεταβεί στις ΗΠΑ και να εκπαιδευτεί σε σχολή πλοήγησης μαζί με τους υπόλοιπους αεροπειρατές, όμως δεν του επετράπη η είσοδος στη χώρα τέσσερις φορές.


Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2002 - 15:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Αμείλικτο το Ισραήλ
 

Το Ισραήλ ανατίναξε τα σπίτια δύο 'ύποπτων' Παλαιστίνιων

Ο υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει αμείλικτη αλλά και συγκεκριμένη απάντηση του Ισραήλ στη χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας σε λεωφορείο του βορείου Ισραήλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο βομβιστής.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι εάν η ισραηλινή κυβέρνηση προβεί άμεσα σε αντίποινα με μια μεγάλη επιχείρηση
"θα μπορούσε να προκαλέσει δυσκολίες για τους Αμερικανούς".

"Παρ΄όλο που πιστεύω ότι δεν πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο μιας εκτεταμένης στρατιωτικής επιχείρησης, την ίδια στιγμή πρέπει να δώσουμε μια σκληρή αλλά συγκεκριμένη απάντηση σε Παλαιστίνιους παραστρατιωτικούς," δήλωσε ο κ. Ελί Γισάι

Ήδη, ισραηλινά στρατεύματα κατεδάφισαν τα σπίτια δύο Παλαιστίνιων που θεωρούνται αναμεμειγμένοι σε άλλες βομβιστικές επιθέσεις.

Οι ΗΠΑ - οι οποίες καταδίκασαν την επίθεση - ασκούν πιέσεις στο Ισραήλ να χαλαρώσει τους περιορισμούς σε παλαιστινιακές περιοχές, καθώς η Ουάσιγκτον επιδιώκει καλές σχέσεις με τους λαούς της περιοχής, ενόψει μιας ενδεχόμενης επίθεσης στο Ιράκ.

Η φρίκη του Αννάν

O γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφυ Αννάν, καταδίκασε την επίθεση αυτοκτονίας.

Ο κ. Αννάν "ένοιωσε φρίκη από την τρομοκρατική βομβιστική επίθεση στο βόρειο Ισραήλ και επανέλαβε οτι καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις επιθέσεις εναντίον πολιτών," δήλωσε εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών.

Η ισραηλινή κυβέρνηση επέρριψε την ευθύνη για το δολοφονικό χτύπημα στην παλαιστινιακή αρχή και στο Γιασέρ Αραφάτ προσωπικά.

Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος ηγέτης καταδίκασε τη βομβιστική ενέργεια, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η παλαιστινιακή οργάνωση, Ισλαμική Τζιχάντ.

Η επίθεση κοντά στην πόλη Πέρτνες Χαννά ήταν η πλέον δολοφονική των τελευταίων μηνών, ενώ ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 40.

Λίγες ώρες μετά την επίθεση αυτοκτονίας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, συναντήθηκε με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη και ανέθεσε στον υπουργό Άμυνας, Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ να αναλάβει δράση.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού συνέδεσε την επίθεση με τη χαλάρωση των περιπολιών και την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε κάποιες απο τις πόλεις της Δυτικής Όχθης.

Παρά, όμως, τη δραματική αυτή εξέλιξη, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τη Δευτέρα το βράδυ Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες με θέμα την αποχώρηση των δυνάμεων του Ισραήλ από τον παλαιστινιακό τομέα στην Χεβρώνα.

"Τρομοκρατημένοι"

Η αστυνομία είπε ότι το λεωφορείο, που είχε προορισμό το Τελ Αβίβ, τυλίχθηκε στις φλόγες σε μία διασταύρωση έξω από την πόλη Πάρντες Χαννά, όταν ένα τζιπ φορτωμένο με εκρηκτικά το πλησίασε πλαγίως.


Είδα το λεωφορείο να τυλίγεται στις φλόγες. Διαλύθηκε εντελώς
Αυτόπτης μάρτυρας
Το τζιπ ανατινάχτηκε, καταστρέφοντας το πίσω μέρος του λεωφορείου και παγηδεύοντας πολλούς από τους επιβάτες- ανάμεσα τους και αρκετούς στρατιώτες.

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν ότι ένα πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού απλώθηκε πάνω από τον τόπο του μοιραίου περιστατικού.

Ο Μάικλ Γιτζάκι, ένας απο τους επιζώντες, περιέγραψε στο BBC: "Οι φλόγες έλιωναν το λεωφορείο με απίστευτη ταχύτητα... Δεν καταφέραμε να ξαναμπούμε και να σώσουμε κάποιους. Ήταν πολύ δύσκολο το να βλέπουμε τους ανθρώπους που δεν μπορούσαμε να βοηθήσουμε."

"Ακόμη χειρότερα, τα πυρομαχικά των στρατιωτιών άρχισαν να εκρήγνυνται και ολόκληρο το λεωφορείο καταστράφηκε από τη φωτιά"


Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2002 - 12:58 ('Ωρα Λονδίνου)
2002: Ιστορική χρονιά για την Ευρώπη
 

Η ΕΕ μπορεί να γίνει η μεγαλύτερη ενιαία αγορά του κόσμου

Το 2002 ξεκίνησε με την καθιέρωση του ευρώ σε 12 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης.

Θα κλείσει προσκαλώντας 10 ακόμη χώρες στους κόλπους της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης.

Το 2002 είναι αναντίρρητα κομβικό έτος για την Ευρώπη, ανεξάρτητα από το τι πιστεύετε για την Ευρωπαϊκή διεύρυνση.

Η Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
'Οποια και να είναι η γνώμη σας -- αν είστε ένθερμος θιασώτης της Ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, ή αν πιστεύετε ότι η διεύρυνση θα είναι καταστροφή για την Ευρώπη, ή, ακόμη και αδιάφοροι να είστε και να θεωρείτε το όλο κεφάλαιο Ευρώπη εξαιρετικά βαρετό και πληκτικό -- το 2002 είναι για την γηραιά ήπειρο χρόνος καμπής.

Ιδού μερικές από τις προφανείς επιπτώσεις:

Με την διεύρυνση και την προσθήκη άλλων 10 χωρών στα 15 υπάρχοντα κράτη μέλη, η Ευρωπαϊκή 'Ενωση θα γίνει η μεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσμο, με 500 εκατομμύρια καταναλωτές.

Η Ευρώπη, επιτέλους, θα ενωθεί. Θα είναι μια ειρηνική ήπειρος, δέκα χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου.

Για τις ίδιες τις υποψήφιες προς ένταξιν χώρες, το 2002 ήταν μια προ πολλού αναμενόμενη χρονιά.

Μακρά διαδικασία

Οι 10 υποψήφιες προς ένταξιν χώρες έπρεπε να υλοποιήσουν μεταρρυθμίσεις, σε κάθε τομέα, από το εμπορικό δίκαιο ως την προστασία των καταναλωτών, προκειμένου να ενσωματώσουν 80.000 σελίδες Κοινοτικής νομοθεσίας.

Υποψήφιες προς ένταξιν χώρες
Κύπρος
Τσεχία
Εσθονία
Ουγγαρία
Λεττονία
Λιθουανία
Μάλτα
Πολωνία
Σλοβακία
Σλοβενία
Για τις πρώην κομμουνιστικές χώρες, ιδιαίτερα, ο μετασχηματισμός από συγκεντρωτικές οικονομίες στο μοντέλο της ελεύθερης αγοράς ήταν αρκετά επίπονος.

Και ακόμη χρειάζεται να κάνουν πολλά πράγματα.

Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επανεξετάσει το πώς θα λειτουργήσει στη διευρυμένη μορφή της και ποιές θα είναι οι προτεραιότητές της.

Παράλληλα, θα χρειαστεί να αντιστρέψει την αδιαφορία και την απάθεια των Ευρωπαίων πολιτών.


Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2002 - 12:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέο περιστατικό πυροβολισμών στην Ουάσιγκτον
 

Η αστυνομία έχει αποκλείσει το χώρο της επίθεσης

Νέο περιστατικό πυροβολισμού αναφέρθηκε στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, στην περιοχή όπου τις τελευταίες ημέρες η αστυνομία καταζητά ένα δολοφόνο - φάντασμα, ο οποίος έχει αφαιρέσει τις ζωές εννέα ανθρώπων.

Σε αυτό το περιστατικό βίας, ένας άνδρας τραυματίστηκε στο στήθος απο τα πυρά αγνώστου, ενώ βρισκόταν σε στάση λεωφορείου της επαρχίας του Μοντγκόμερυ.

Πρόκειται για ένα πολυσύχναστο σημείο, το οποίο τώρα έχει αποκλείσει η αστυνομία.

Ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της Ουάσιγκτον, αλλά δεν έχει γίνει καμία ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του.

Χθές οι αστυνομικές αρχές της Ουάσιγκτον συνέλαβαν δύο υπόπτους σε σχέση με τις δολοφονικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών, οι οποίοι στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι αφού δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον τους.


Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2002 - 11:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Γερμανία δικάζει 'μέλος της Αλ Κάιντα'
 

Οι δικαστές θα προστατεύονται απο αλεξίσφαιρο τζάμι

Ξεκίνησε στο Αμβούργο της Γερμανίας η δίκη ενός 28χρονου Μαροκινού που κατηγορείται ότι είχε υποστηρίξει τους δράστες των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.


Δεν νομίζω οτι υπάρχουν αρκετά στοιχεία για την καταδίκη του
Συνήγορος

Τα μέτρα ασφαλείας έξω απο το ανώτατο δικαστήριο της Αμβούργου είναι ιδιαίτερα αυξημένα, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει τους γύρω δρόμους.

Ο Μανίρ αλ-Μοτασαντέκ κατηγορείται πως συνήργησε στη δολοφονία πλέον των 3.000 ανθρώπων στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη.

Κατηγορείται επίσεις για τη διαχείριση του τραπεζικού λογαριασμού του Μαρουάν αλ Σεχί, του πιλότου του δεύτερου αεροπλάνου που προσέκρουσε στους δίδυμους πύργους.


Ο Μανίρ αλ Μοτασαντέκ
Όμως ο συνήγορος του 28χρονου δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων οτι κατά την άποψη του δεν υπάρχουν αρκετά επιβαρυντικά στοιχεία για την καταδίκη του πελάτη του.

Μέρος του σχεδιασμού των επιθέσεων στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου έγινε στο Αμβούργο.

Είναι η πρώτη φορά που δικάζεται στην Ευρώπη άτομο κατηγορούμενο για ανάμιξη στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Εάν κριθεί ένοχος, ο κ. Μοτασαντέκ μπορεί να καταδικασθεί μέχρι και σε ισόβιο κάθειρξη.

Η δίκη ενδέχεται να ρίξει άπλετο φως στη δράση της οργάνωσης Αλ Κάιντα στη Γερμανία.

Όμως, ειδικοί αναλυτές επισημαίνουν οτι αυτή η δίκη θα αποτελέσει δοκιμασία για ολόκληρη την Ευρώπη. Εαν κριθεί επιτυχημένη, τότε μπορεί να ενθαρρύνει τις αρχές και άλλων χωρών να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης και άλλους υπόπτους.


Ο αεροπειρατής Μοχάμεντ Άτα είχε ως βάση του το Αμβούργο
Δεν θέλει φωτογραφίες

Η δίκη του Μανίρ αλ Μοτασαντέκ αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες και σε όλο αυτό το διάστημα οι πέντε δικαστές θα προστατεύονται απο αλεξίσφαιρο τζάμι.

Το κατηγορητήριο αριθμεί εκατό σελίδες και ο κ. Μοτασαντέκ θα έχει στη διάθεση του αρκετές ημέρες για να το αντικρούσει.

Τη δίκη παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ολόκληρος ο πλανήτης και δημοσιογράφοι απ΄όλο τον κόσμο έχουν φθάσει στη γερμανική πόλη.

Ο κατηγορούμενος, πάντως, ο οποίος έφθασε στο δικαστικό κτίριο μέσω ενός τούνελ, έχει ζητήσει να μην φωτογραφηθεί και να μην μαγνητοσκοπηθεί κατά τη διάρκεια της δίκης.

Το κατηγορητήριο

Το κατηγορητήριο αναφέρει οτι τα χρήματα απο τον τραπεζικό λογαριασμό που φέρεται να διαχειριζόταν ο Μοτασαντέκ είχαν δαπανηθεί για μαθήματα αεροπλοήγησης και για έκδοση βίζας.

Ο κατηγορούμενος έχει παραδεχθεί οτι γνώριζε τον Μοχάμεντ Άττα, έναν απο τους αεροπειρατές, όμως λέει οτι ο τραπεζικός λογαριασμός δεν είχε καμία σχέση με την επίθεση.

Επίσης αρνείται τις κατηγορίες οτι εκπαιδεύτηκε σε στρατόπεδο της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν απο το Μάιο μέχρι τον Αύγουστο του 2000.

Λέει οτι επισκεύθηκε μόνο στο Πακιστάν.

Ο Μανίρ αλ Μοτασαντέκ πιστεύεται οτι σχεδίαζε να μεταβεί στις ΗΠΑ και να εκπαιδευτεί σε σχολή πλοήγησης μαζί με τους υπόλοιπους αεροπειρατές, όμως δεν του επετράπη η είσοδος στη χώρα τέσσερις φορές.


Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2002 - 10:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Αννάν καταδικάζει τις επιθέσεις αυτοκτονίας
 

Το λεωφορείο τυλίχθηκε στις φλόγες μετά την επίθεση

O γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφυ Αννάν, καταδίκασε την επίθεση αυτοκτονίας σε λεωφορείο του βορείου Ισραήλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ανάμεσα τους και ο βομβιστής.

Ο κ. Αννάν "ένοιωσε φρίκη απο την τρομοκρατική βομβιστική επίθεση στο βόρειο Ισραήλ και επανέλαβε οτι καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις επιθέσεις εναντίον πολιτών," δήλωσε εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών.



Η ισραηλινή κυβέρνηση επέρριψε την ευθύνη για το δολοφονικό χτύπημα στην παλαιστινιακή αρχή και στο Γιασέρ Αραφάτ προσωπικά.

Απο την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος ηγέτης καταδίκασε τη βομβιστική ενέργεια, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η παλαιστινιακή οργάνωση, Ισλαμική Τζιχάντ.

Η επίθεση κοντά στην πόλη Πέρτνες Χαννά ήταν η πλέον δολοφονική των τελευταίων μηνών, ενώ ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 40.

Τώρα, η κυβέρνηση του Ισραήλ εξετάζει ποιά θα είναι απάντηση της.

Λίγες ώρες μετά την επίθεση αυτοκτονίας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, συναντήθηκε με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού συνέδεσε την επίθεση με τη χαλάρωση των περιπολιών και την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε κάποιες απο τις πόλεις της Δυτικής Όχθης.

Παρά, όμως, τη δραματική αυτή εξέλιξη, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν οτι τη Δευτέρα το βράδυ Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες με θέμα την αποχώρηση των δυνάμεων του Ισραήλ απο τον παλαιστινιακό τομέα στην Χεβρώνα.

"Τρομοκρατημένοι"

Η αστυνομία είπε οτι το λεωφορείο, που είχε προορισμό το Τελ Αβίβ, τυλίχθηκε στις φλόγες σε μία διασταύρωση έξω απο την πόλη Πάρντες Χαννά, όταν ένα τζιπ φορτωμένο με εκρηκτικά το πλησίασε πλαγίως.


Είδα το λεωφορείο να τυλίγεται στις φλόγες. Διαλύθηκε εντελώς
Αυτόπτης μάρτυρας

Το τζιπ ανατινάχτηκε, καταστρέφοντας το πίσω μέρος του λεωφορείου και παγηδεύοντας πολλούς απο τους επιβάτες- ανάμεσα τους και αρκετούς στρατιώτες.

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν οτι ένα πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού απλώθηκε πάνω απο τον τόπο του μοιραίου περιστατικού.

Ο Μάικλ Γιτζάκι, ένας απο τους επιζώντες, περιέγραψε στο BBC: "Οι φλόγες έλιωναν το λεωφορείο με απίστευτη ταχύτητα... Δεν καταφέραμε να ξαναμπούμε και να σώσουμε κάποιους. Ήταν πολύ δύσκολο το να βλέπουμε τους ανθρώπους που δεν μπορούσαμε να βοηθήσουμε."

"Ακόμη χειρότερα, τα πυρομαχικά των στρατιωτιών άρχισαν να εκρήγνυνται και ολόκληρο το λεωφορείο καταστράφηκε απο τη φωτιά"


Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2002 - 11:10 ('Ωρα Λονδίνου)
'Η Ελλάδα έκανε πολύ καλή δουλειά'
 

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ (φωτ. αρχείου)

Με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοίδη στην Ουάσινγκτον, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τόμας Μίλερ, που βρίσκεται κι αυτός τώρα στην αμερικανική πρωτεύουσα, μίλησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC για την εξάρθρωση της 17Ν, αλλά και για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Συνέντευξη στον Τάσο Κοκκινίδη

Ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε ότι η Ελλάδα έκανε πολύ καλή δουλειά με τις συλλήψεις που άρχισαν τον περασμένο Ιούνιο. Το ερώτημα όμως δεν είναι, πρόσθεσε, πόσο ευχαριστημένοι ήμαστε εμείς αλλά πόσο ευχαριστημένοι είναι η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός. Νομίζω, συνέχισε, ότι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα είναι μία διαδικασία που συνεχίζεται. Εξήγησε δε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δίδει στη δημοσιότητα εκθέσεις για την πρόοδο που σημειώνεται στις προσπάθειες για την εξάρθρωσης της εσωτερικής τρομοκρατίας.

Οι συλλήψεις, πρόσθεσε, είναι η αρχή μιας διαδικασίας που θα συνεχισθεί με τις δίκες των ενόχων: «Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το νομικό σύστημα της Ελλάδος- που υποστηρίζουμε απόλυτα- είναι ελεύθερο να επιτελέσει το έργο του. Η ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών που είναι και ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης είναι να απονεμηθεί δικαιοσύνη», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης.

Ο κ. Μίλερ ρωτήθηκε στη συνέχεια αν πιστεύει ότι έχουν πλέον αμβλυνθεί οι αμερικανικές ανησυχίες για την ασφάλεια των Ολυμπιακών αγώνων του 2004: «Όλοι μας πρέπει να ανησυχούμε», γιατί, όπως τόνισε, φάνηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου πόσοι πολλοί κίνδυνοι υπάρχουν διεθνώς.

«Θ' απαντήσω, όμως, διαφορετικά στην ερώτηση" συνέχισε ο Τόμας Μίλερ: «εργαζόμαστε όλοι πολύ σκληρά και συνεργαζόμαστε στενά με τις ελληνικές αρχές για την ασφάλεια των Αγώνων. Η ασφάλεια των Αγώνων είναι ευθύνη της Ελλάδος», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης και επανέλαβε πως απάντησε διαφορετικά στην ερώτηση γιατί δεν θέλει να δημιουργήσει εντυπώσεις λέγοντας ότι ανησυχεί: "Δεν θέλω να βγει τίτλος –'Ο Μίλερ ανησυχεί για την ασφάλεια των Ολυμπιακών'!»"


Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2002 - 08:22 ('Ωρα Λονδίνου)
'Η Ελλάδα έκανε πολύ καλή δουλειά'
 

Ο πρέσβυς των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ (φωτ. αρχείου)

Με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοίδη στην Ουάσινγκτον, ο πρέσβυς των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τόμας Μίλερ, που βρίσκεται κι αυτός τώρα στην αμερικανική πρωτεύουσα, μίλησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC για την εξάρθρωση της 17Ν, αλλά και για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Συνέντευξη στον Τάσο Κοκκινίδη

Ο Αμερικανός πρέσβυς δήλωσε ότι η Ελλάδα έκανε πολύ καλή δουλειά με τις συλλήψεις που άρχισαν τον περασμένο Ιούνιο. Το ερώτημα όμως δεν είναι, πρόσθεσε, πόσο ευχαριστημένοι ήμαστε εμείς αλλά πόσο ευχαριστημένοι είναι η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός. Νομίζω, συνέχισε, ότι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα είναι μία διαδικασία που συνεχίζεται. Εξήγησε δε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δίδει στη δημοσιότητα εκθέσεις για την πρόοδο που σημειώνεται στις προσπάθειες για την εξάρθρωσης της εσωτερικής τρομοκρατίας.

Οι συλλήψεις, πρόσθεσε, είναι η αρχή μιάς διαδικασίας που θα συνεχισθεί με τις δίκες των ενόχων: «Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το νομικό σύστημα της Ελλάδος- που υποστηρίζουμε απόλυτα- είναι ελεύθερο να επιτελέσει το έργο του. Η ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών που είναι και ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης είναι να απονεμηθεί διακαιοσύνη», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβυς.

Ο κ. Μίλερ ρωτήθηκε στη συνέχεια αν πιστεύει ότι έχουν πλέον αμβλυνθεί οι αμερικανικές ανησυχίες για την ασφάλεια των Ολυμπιακών αγώνων του 2004: «Όλοι μας πρέπει να ανησυχούμε», γιατί, όπως τόνισε, φάνηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου πόσοι πολλοί κίνδυνοι υπάρχουν διεθνώς.

«Θ'απαντήσω, όμως, διαφορετικά στην ερώτηση" συνέχισε ο Τόμας Μίλερ: «εργαζόμαστε όλοι πολύ σκληρά και συνεργαζόμαστε στενά με τις ελληνικές αρχές για την ασφάλεια των Αγώνων. Η ασφάλεια των Αγώνων είναι ευθύνη της Ελλάδος», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβυς και επανέλαβε πως απάντησε διαφορετικά στην ερώτηση γιατί δεν θέλει να δημιουργήσει εντυπώσεις λέγοντας ότι ανησυχεί: "Δεν θέλω να βγεί τίτλος –'Ο Μίλερ ανησυχεί για την ασφάλεια των Ολυμπιακών'!»"



Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2002 - 06:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου
 

Νέα Υόρκη, 11 Σεπτεμβρίου 2001

Αρχίζει στο Αμβούργο η δίκη ενός Μαροκινού που κατηγορείται ότι είχε υποστηρίξει τους δράστες των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.


Ο αεροπειρατής Μοχάμεντ Άτα είχε ως βάση του το Αμβούργο
Ο ηλικίας 28 ετών Μανίρ ελ-Μοτασαντέκ κατηγορείται πως συνήργησε στη δολοφονία πλέον των 3.000 ανθρώπων.

Κατηγορείται επίσης ότι ήταν μέλος τρομοκρατικού πυρλήνα.

Εάν κριθεί ένοχος, μπορεί να καταδικασθεί μέχρι και σε ισόβιο κάθειρξη.

Είναι η πρώτη φορά που δικάζεται στην Ευρώπη άτομο κατηγορούμενο για ανάμιξη στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.


Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2002 - 06:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπους: 'δυνατός ο αφοπλισμός του Ιράκ με ειρηνικά μέσα'
 

Ο ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν

O πρόεδρος Μπους εξέφρασε την πεποίθηση πως είναι ακόμη δυνατός ο αφοπλισμός του Ιράκ με ειρηνικά μέσα και δήλωσε πως είναι ο ίδιος πρόθυμος να καταβάλει μία εισέτι προσπάθεια για την εξεύρεση λύσεως μέσω της διπλωματικής οδού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προέβη σ'αυτή τη δήλωση καθήν στιγμήν η χώρα του επέδιδε στα τέσσερα άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισμα για το Ιράκ--ψήφισμα που αναγκάζει το καθεστώς της Βαγδάτης να απαλλαγεί όλων των όπλων μαζικού ολέθρου που διαθέτει.

Ο κ. Μπους δήλωσε πως η αλλαγή του καθεστώτος στο Ιράκ εξακολουθεί να είναι στόχος της αμερικανικής πολιτικής, αλλά πρόσθεσε πως αν ο πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν, συμορφωθεί με όλους τους όρους των Ηνωμένων Εθνών, αυτό θα δείξει ότι υπήρξε αλλγή καθεστώτος.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον επισημαίνει ότι παραλήπτης αυτής δήλωσης, όπως διατυπώθηκε από τον κ. Μπους, είναι τα τέσσερα άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει πόσο σκληρό θα πρέπει να είναι το νέο ψήφισμα για το Ιράκ.

Ρωσία

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, βρίσκεται στη Μόσχα όπου αναμένεται να συζητήσει σήμερα την πιθανή επιστροφή των επιθεωρητών στο Ιράκ.

Ο κ. Μπλιξ πρόκειται να συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, και άλλους ανώτερους αξιωματούχους.

Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει τίποτε που να εμποδίζει την επιστροφή, πολύ σύντομα, των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ μετά τη δήλωση του ηγέτη της χώρας αυτής, Σαντάμ Χουσείν, ότι συμφωνεί με την επιστροφή τους.


Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2002 - 05:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Πώς θ'αντιδράσει το Ισραήλ;
 


Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν εξετάζει με ποιό τρόπο θ'απαντήσει στη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που έγινε τη Δευτέρα εναντίον λεωφορείου στο Βόρειο Ισραήλ΄με αποτέλεσμα 14 επιβάτες να βρουν το θάνατο και πολλοί άλλοι να τραυματισθούν.

Λίγες ώρες μετά την επίθεση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συναντήθηκε με στενούς συμβούλους της κυβέρνησής του.

Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε πως οι επιθέσεις έχουν σχέση με τη χαλάρωση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε ορισμένες πόλεις της Δυτικής Όχθης.

Όπως είπε η κ. Ρουθ Γιαρόν, κάθε φορά που χαλαρώνουν οι περιορισμοί, ενισχύεται η δομή των τρομοκρατών.

Η μαχητική παλαιστινιακή οργάνωση "Ισλαμική Τζιχάντ" ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της Δευτέρας.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι επέρριψαν τις ευθύνες στον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, και απέρριψαν τη δήλωση που έκανε καταδικάζοντας την επίθεση.

Την τελευταία βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας καταδίκασε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφιν Ανάν, ο οποίος δεν έκρυψε τον αποτροπιασμό του για την ρομοκρατική αυτή ενέργεια, όπως την χαρακτήρισε.


Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2002 - 06:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκκληση στον σκοπευτή-φάντασμα
 

Η αστυνομία ερευνά πρατήριο της Έξον

Η αμερικανική αστυνομία ελπίζει πως θα μπορέσει ν'ανοίξει διάλογο με το άτομο που πιστεύουν ότι είναι ο ελεύθερος σκοπευτής, ο οποίος ευθύνεται για τη δολοφονία εννέα ανθρώπων και τον τραυματισμό τριών άλλων στην περιοχή της Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η αστυνομία πιστεύει ότι ο δράστης ή κάποιος συνένοχός του έκανε ήδη επαφή μέσω ειδικής τηλεφωνικής γραμμής.

Αλλά ο επικεφαλής των αστυνομικών που ερευνούν την υπόθεση, Τσαρλς Μουζ, δήλωσε ότι η γραμμή ήταν πολύ κακή.

Ο κ. Μουζ απηύθυνε έκκληση σ'αυτόν που είχε τηλεφωνήσει: "πάρε μας στο τηλέφωνο. Θέλουμε να καταλάβουμε τί ακριβώς συμβαίνει."

Η αστυνομία δήλωσε ότι τα δύο άτομα που συνέλαβε χθες δεν είχαν καμία σχέση με τις επιθέσεις του ελεύθερου σκοπευτή και απευλάνονται γιατί είναι παράνομοι μετανάστες.




Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2002 - 03:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Τα ευρωπαικά πρωτοσέλιδα
 


Οι απόηχοι του ιρλανδικού δημοψηφίσματος, οι εκλογές στο Μαυροβούνιο και η νέα κυβέρνηση της Σουηδίας είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τον σημερινό ευρωπαικό Τύπο.

"Σώθηκε η Ευρώπη"

Το 'ναι' που είπαν οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι στη Συνθήκη της Νίκαιας, γράφει η γαλλική Le Monde, 'έσωσε την Ευρώπη από μία μεγάκλη κρίση'.

Η ίδια εφημερίδα, όμως, προειδοποιεί πως δεν έχουν ξεπεραστεί όλα τα εμπόδια: η διεύρυνση, γράφει, θα πρέπει να εγκριθεί και από τις 25 χώρες--κάτι που ανοίγει το δρόμο για "νέα δύσκολα δημοψηφίσματα".

Η ουγγρική Magyar Hirlap, αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, προειδοποιεί την κυβέρνηση πως δεν μπορεί να πείσει "μόνο με συνθήματα" τους ψηφοφόρους να πουν 'ναι' το 2006, γιατί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Ούγγροι γνωρίζουν ελάχιστα πράγματα για την Ευρωπαική Ένωση και αν δεν γνωρίζουν τί ακριβώς θα σημάνει η ένταξή τους στην Κοινότητα, μπορεί ν'αντιδράσουν.

Μαυροβούνιο

Όπως εκτιμά η γερμανική Der Tagesspiegel, το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που έγιναν στο Μαυροβούνιο ενίσχυσε οπωσδήποτε τη θέση του προέδρου Μίλο Τζουκάνοβιτς, o oποίος διαπραγματεύεται τώρα τη μεταμόρφωση της Γιουγκοσλαβίας σε ένα νέο κράτος Σερβίας και Μαυροβουνίου.

H εφημερίδα του Μονάχου Sueddeutsche Zeitung αναφέρεται στις απόψεις του κ. Τζουκάνοβιτς που έχει ταχθεί υπέρ της πλήρους ανεξαρτησίας της χώρας του: ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, γράφει, αποφάσισε ν'αναβάλει για μία τριετία το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία γιατί χρειάζεται την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας η οποία ενισχύει τη χώρα του οικονομικά.

Η Frankfurter Rundschau, πάντως, εκφράζει την ανησυχία πως ο πόλεμος κατά της διεθνούς τρομοκρατίας έχει αποσπάσει την προσοχή από τα Βαλκάνια, όπου όπως υπογτραμμίζει, πολλά προβλήματα παραμένουν ακόμη άλυτα--στην ΠΓΔ Μακεδονίαας, στη Βοσνία, στη Σερβία και στο Μαυροβούνιο.

Σουηδία

"Νέα πρόσωπα - η ίδια πολιτική" γράφει η σουηδική Dagens Nyheter, αναφερόμενη στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης του πρωθυπουργού Γκόραν Πέρσον.

Με την άποψη αυτή συμφωνεί και η εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας Expressen, η οποία μιλάςει για "νέους υπουργούς χωρίς νέες ιδέες".

Η Sydsvenka Dagbladet εκφράζει επίσης την απορία γιατί δεν υπάρχουν νέοι υπουργοί που να προέρχονται από τις κοινότητες των μεταναστών.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.