Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-09-29

  1. Ανακαλείται ο Σαουδάραβας πρέσβης στο Κατάρ
  2. Ντούϊζενμπεργκ: Καμία χαλάρωση στα δημοσιονομικά
  3. Τη στήριξη του Ιράν ζητάει η Βαγδάτη
  4. Έκλεισαν οι κάλπες στη Σερβία
  5. Τουρκία: κατασχέθηκαν 15 κιλά Ουρανίου
  6. Η έξοδος του Αραφάτ
  7. Χαλαρώνει ο ισραηλινός κλοιός
  8. Προεδρικές κάλπες στη Σερβία
  9. Κινητικότητα εναντίον Ιράκ
  10. Γάλλοι και Αμερικάνοι εγκαταλείπουν την Ακτή Ελεφαντοστού
  11. Χαλαρώνει ο ισραηλινός κλοιός
  12. Χαλαρώνει ο ισραηλινός κλοιός
  13. Στην τελική εκλογική ευθεία η Σερβία
  14. ΗΠΑ: Δυσκολεύονται να πείσουν στο θέμα του Ιράκ
  15. Χαλαρώνει ο ισραηλινός κλοιός
  16. Σχέδιο «ελεγχόμενης πτώχευσης» για υπερχρεωμένες χώρες
  17. Αντιπολεμικό «παρών» σε Λονδίνο και Ρώμη
  18. Απειλή ΕΤΑ προς ισπανικά κόμματα
  19. Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
  20. Τουρκία: Κατάσχεση μεγάλης ποσότητας ουρανίου

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2002 - 23:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανακαλείται ο Σαουδάραβας πρέσβης στο Κατάρ
 

Η Σαουδική Αραβία θεώρησε προσβλητικά τα σχόλια του Αλ Τζαζίρα για τη βασιλική οικογένεια

Η Σαουδική Αραβία ανακάλεσε τον πρέσβη της στο Κατάρ.

Δεν έχει δωθεί καμία επίσημη εξήγηση για την απόφαση αυτή, η οποία ανακοινώθηκε απο το πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας σε ένα περιληπτικό κείμενο.

Όμως οι ανταποκριτές μεταδίδουν οτι οπι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες το τελευταίο διάστημα εξαιτίας του δορυφορικού τηλεοπτικού σταθμού Αλ Τζαζίρα, που έχει έδρα του το Κατάρ.

Τον Ιούλιο, η Σαουδική Αραβία κάλεσε το Κατάρ να απολογηθεί για συγκεκριμένα σχόλια που μεταδόθηκαν απο το κανάλι Αλ Τζαζίρα και που θεωρήθηκαν προσβλητικά για τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας.

Το Κατάρ έχει συγκεντρώσει τα 'βέλη' και άλλων αραβικών κυβερνήσεων με αφορμή τη λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού, που εικάζεται οτι έχει μετατραπεί σε βήμα παράνομων οργανώσεων.


Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2002 - 10:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Ντούϊζενμπεργκ: Καμία χαλάρωση στα δημοσιονομικά
 

Προειδοποιήσεις του προέδρου της ΕΚΤ προς τις «σπάταλες» χώρες της Ευρωζώνης

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Βιμ Ντούϊζενμπεργκ, επέκρινε τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης γιατί απέτυχαν όπως είπε στην άσκηση δημοσιονομικού έλεγχου, όσον αφορά τους κανόνες που έθεσαν για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Μιλώντας στην Ουάσινγκτον μετά τη συνάντηση που είχαν εκεί οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες του Ομίλου των Επτά ισχυρότερων οικονομικά χωρών, ο κ. Ντούϊζενμπεργκ χαρακτήρισε τα ολοένα αυξανόμενα ελλείματα στους προυπολογισμούς πολλών χωρών ως απογοητευτικό γεγονός.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ επεσήμανε ότι εξακολουθούν να υφίστανται κίνδυνοι που μπορούν να ανατρέψουν την προοπτική οικονομικής ανάκαμψης στην ζώνη του Ευρώ, και επέμεινε ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν τα δημοσιονομικά κριτήρια.

Ζήτησε δε να επιβληθούν κυρώσεις σε όσα κράτη δεν συμμορφώθηκαν με τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο διέπει τη δημοσιονομική πειθαρχία μέσα στη ζώνη του Ευρώ.

Προσφάτως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη χαλάρωση ορισμένων κριτηρίων για χώρες όπου έχουν σημειωθεί υπερβάσεις στον προυπολογισμό, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Από την άλλη πλευρά αυτή η πρόταση για χαλάρωση των δημοσιονομικών κριτηρίων έχει επικριθεί από άλλες χώρες της ζώνης του Ευρώ.


Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2002 - 22:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Τη στήριξη του Ιράν ζητάει η Βαγδάτη
 

Το Ιράν θα στηρίξει τα Ηνωμένα Έθνη

Το Ιράκ απευθύνεται για βοήθεια σε μια γειτονική αλλά πρώην εχρική προς αυτό χώρα, το Ιράν, καθώς οι ΗΠΑ επιμένουν σε μια στρατιωτική επέμβαση εναντίον της Βαγδάτης.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Νατζί Σαμπρί, επισκεύθηκε την Τεχεράνη και σε συνομιλίες που είχε με τον Ιρανό πρόεδρο, Μοχάμεντ Κχαταμί, δήλωσε οτι οι αμερικανικές κινήσεις "δεν αποτελούν απειλή μόνο για το Ιράκ αλλά και για τον ισλαμικό κόσμο."


Μπλιξ:Ξεκινούν οι συνομιλίες με τους Ιρακινούς στη Βιέννη

Πρόσθεσε οτι η διεθνης κοινότητα στρέφεται ομόφωνα εναντίον μιας αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ, κάτι που ελπίζει οτι θα σεβαστεί η Ουάσιγκτον.

Τόνισε, τέλος, οτι η Βαγδάτη επιθυμεί την αποκατάσταση των σχέσεων της με το Ιράν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζωρτζ Μπούς, έχει κατατάξει και τις δύο αυτές χώρες - που πολέμησαν μεταξύ τους τη δεκαετία του '80- στον "άξονα του κακού".


Η Ουάσιγκτον ανησυχεί το Ιράν

Ο πρόεδρος Κχαταμί απάντησε στον κ. Σαμπρί οτι το Ιράν θέλει η ευρύτερη περιοχή να παραμείνει ασφαλής, χωρίς την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής.

Η Τεχεράνη έχει επανειλημμένως εκφράσει την αντίθεση της σε ένα αμερικανικό χτύπημα στο Ιράκ, ωστόσο έχει κάνει σαφές οτι θα στηρίξει οποιαδήποτε απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, εάν οι επιθεωρητές όπλων επιβεβαιώσουν οτι η Βαγδάτη διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

Νωρίτερα το Ιράκ ανακοίνωσε οτι αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν πολιτικό αεροδρόμιο στην πόλη Μπασρά, βομβαρδίζοντας ραντάρ και σταθμούς επιβατών.


Η συνέχεια στη Βιέννη

Ο επικεφαλής των διεθνών επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ, αναμένεται να συναντηθεί στη Βιέννη με ανώτατους ιρακινούς αξιωματούχους για να συζητήσουν το θέμα της επιστροφής των επιθεωρητών στη Βαγδάτη.

Ο κ. Μπλιξ δήλωσε οτι δεν θα κάνει καμία ανακοίνωση πριν ολοκληρωθούν οι επαφές του με τους απεσταλμένους της ιρακινής κυβέρνησης, οι οποίες, όπως είπε, θα επικεντρωθούν σε τεχνικά ζητήματα και όχι σε πολιτικά.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ και η Βρετανία εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειες για να εξασφαλίσουν τη στήριξη και άλλων μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για ένα νέο αυστηρότερο ψήφισμα εναντίον της Βαγδάτης.

Ο Βρετανός απεσταλμένος Γουίλιαμ Έχερμαν βρίσκεται στο Πεκίνο προκειμένου να εξασφαλίσει την έγκριση της Κίνας.

Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν ήδη επισκευθεί το Παρίσι και τη Μόσχα που διαφωνούν με το ενδεχόμενο ενός αυστηρότερου ψηφίσματος, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ο αφοπλισμός του Σαντάμ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλαίρ, δήλωσε οτι ο Σαντάμ Χουσεΐν θα αφοπλιστεί "με τον ένα ή τον άλλο τρόπο."

Σε συνέντευξη του στο BBC δήλωσε οτι υπάρχουν δύο γεγονότα τα οποία κανένας δεν αμφισβητεί: οτι ο Σαντάμ Χουσεΐν αποτελεί απειλή για ολόκληρο τον κόσμο και οτι πρέπει να αφοπλιστεί.

"Μονοδικό ερωτηματικό παραμένει το ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει," δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.


Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2002 - 21:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκλεισαν οι κάλπες στη Σερβία
 

Ο Μίρολιουμπ Λάμπους ετοιμάζεται να ρίξει την ψήφο του

Με αγωνία αναμένονται στη Σερβία τα αποτελέσματα των πρώτων προεδρικών εκλογών μετά την πτώση - πριν απο δύο χρόνια - του καθεστώτος Μιλόσεβιτς

Τη βροχερή αυτή ημέρα, η προσέλευση των πολιτών στα εκλογικά κέντρα ξεπέρασε το 50%, ποσοστό απαραίτητο για την εγκυρότητα της διαδικασίας, αν και μικρότερο απο άλλες φορές.


Επιφυλάξεις για την προσέγγιση με τη Δύση εκφράζει ο κ. Κοστούνιτσα

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κάλπης, επικρατέστεροι υποψήφιοι για την σερβική προεδρία είναι ο νυν πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα, και ο αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, Μίρολιουμπ Λάμπους, ενώ τρίτος έρχεται στις προτιμήσεις των εκλογέων, σύμφωνα με τα γκάλοπ, είναι ο ακροδεξιός εθνικιστής, Βόισλαβ Σέσελι.

Ο κ. Κοστούνιτσα, που θεωρείται μετριοπαθής εθνικιστής, υπόσχεται να επιβραδύνει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που κατά τη γνώμη του βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Λάμπους, που θεωρείται φιλοδυτικός οικονομολόγος, θέλει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις αυτές με σκοπό την εναρμόνιση της Σερβίας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως λέει.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι κανένας υποψήφιος δεν θα αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία από το σημερινό πρώτο γύρο, και στην περίπτωση αυτή οι εκλογές θα επαναληφθούν σε δύο εβδομάδες, με τη συμμετοχή των δύο υποψηφίων που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους.


Η επιρροή Μιλόσεβιτς

Αν και ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δικάζεται απο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, οι εκλογές διεξάγονται κάτω απο τη σκιά του, επισημαίνουν πολλοί διεθνείς παρατηρητές.


Ο Βόισλαβ Σέσελι

Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας έχει ήδη παραγγείλει στους υποστηρικτές του να ψηφίσουν τον υπερεθνικιστή Βόισλαβ Σέσελι.

Κατά την προεκλογική περίοδο ο κ. Σέσελι χαμήλωσε τους τόνους της αντι-δυτικής πολιτικής του, και εστίασε την προσοχή του στην κοινωνική πολιτική, παρουσιάζοντας τον εαυτό του σαν τον φίλο των φτωχών.

Πάντως εκλογικοί αναλυτές λένε οτι ο Βόισλαβ Σέσελι μπορεί να έχει λάβει το χρίσμα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αλλά δεν αναμένεται να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους ώστε να περάσει στο δεύτερο γύρο.

Παρατηρητές εκτιμούν ότι η οικονομία και το βιοτικό επίπεδο είναι οι τομείς που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών.


Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2002 - 23:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουρκία: κατασχέθηκαν 15 κιλά Ουρανίου
 

Η ποσότητα Ουρανίου μεταφέρθηκε στα γραφεία της αστυνομίας

Η αστυνομία στην Τουρκία κατάσχεσε περισσότερα απο 15 κιλά Ουρανίου, της ύλης που χρησιμοποιείται στην κατασκευή όπλων και βομβών.

Το μοιραιο αυτό φορτίο είκαζεται οτι μεταφέρθηκε στη χώρα απο την ανατολική Ευρώπη.

Δύο άνδρες συνελήφθησαν στο νότια της Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, και ανακρίνονται.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, οι δύο άγνωστοι είχαν τοποθετήσει το σφραγισμένο δέμα με την επικίνδυνη ύλη κάτω απο τα καθίσματα ενός ταξί.

Η αστυνομία, ύστερα απο πληροφορίες που είχε, εντόπισε το ύποπτο όχημα κοντά στη νοτιο-δυτική πόλη Σανλιούφρα.

Δεν είναι γνωστό σε ποιά χέρια θα κατέληγε αυτή η ποσότητα του Ουρανίου, που εκτιμάται οτι στοιχίζει πέντε εκατομμύρια δολλάρια ( έξι εκατομμύρια Ευρώ) στη μαύρη αγορά. Πάντως θεωρείται απίθανο να υπάρχει εγχώρια αγορά.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι δύο Τούρκοι λαθρέμποροι είναι πιθανό να μετέφεραν το Ουράνιο στο Ιράκ, μέσω Συρίας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα Ουρανίου που έχει κατασχεθεί τα τελευταία χρόνια.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, αν και οι τουρκικές αρχές έχουν κάθε λόγο να χαίρονται για την επιτυχία τους, είναι βέβαιο πως η διεθνή κοινή γνώμη θα σταθεί στο γεγονός οτι η Τουρκία παραμένει η χώρα- σταθμός στους κύκλους των λαθρεμπόρων.


Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2002 - 20:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Η έξοδος του Αραφάτ
 

Χαμογελαστός εμφανίστηκε ο Αραφάτ έξω από το αρχηγείο του και χαιρέτισε συγκεντρωμένους υποστηρικτές του

Σχηματίζοντας με τα χέρια του το σήμα της νίκης και φανερά ευδιάθετος βγήκε απο το γραφείο του ο Γιασέρ Αραφάτ, μετά την απόφαση του Ισραήλ να άρει τη δεκαήμερη πολιορκία του αρχηγείου της παλαιστινιακής αρχής στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Δεν πρόκειται για εφαρμογή του ψηφίσματος 1435 του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά για εξαπάτηση της διεθνούς κοινής γνώμης
Γιασέρ Αραφάτ

Κατά την έξοδο του ο Παλαιστίνιος ηγέτης έστελνε φιλιά και χαιρετούσε τους υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί για να τον επευφημήσουν.

Η απόφαση του Ισραήλ να άρει την πολιορκία ελήφθη μετά από διαβουλεύσεις που είχε ο πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, με υπουργούς της κυβέρνησής του και στρατιωτικούς αξιωματούχους, μία ημέρα μετά από σχετική έκκληση που απηύθυνε γραπτώς στο Ισραήλ ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους.

Νωρίτερα, ο Γιασέρ Αραφάτ είχε δηλώσει οτι οι Ισραηλινοί παίζουν παιχνίδια με τη διεθνή κοινότητα.

Αναφερόταν στο πρόσφατο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών με το οποίο καλείτο το Ισραήλ να άρει την πολιορκία του αρχηγείου του και το οποίο, μέχρι εκείνη τη στιγμή, δεν είχε εφαρμοστεί.


Ο ισραηλινός στρατός μεταφέρει τα σύνεργα του

"Οι Ισραηλινοί πρέπει να αποσυρθούν όχι μόνο απο το αρχηγείο μου αλλά και απο όλες τις παλαιστινιακές πόλεις", είχε δηλώσει ο ηγέτης των Παλαιστινίων.

Πολλοί ανώτατοι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ερμήνευσαν την άρση της πολιορκίας του Γιασέρ Αραφάτ ως νίκη της παλαιστινιακής αρχής.


Κάτω απο το βλέμμα του στρατού

Τα τεθωρακισμένα άρματα μάχης του ισραηλινού στρατού άρχισαν να απομακρύνονται απο το αρχηγείο του Παλαιστίνιου ηγέτη το απόγευμα της Κυριακής.

Όμως, δυνάμεις του στρατού παραμένουν σε θέσεις κοντά στην περιοχή, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να επιθυμεί τη σύλληψη αρκετών Παλαιστινίων παραστρατιωτικών που πιστεύεται οτι έχουν βρεί καταφύγιο στο γραφείο του Γιασέρ Αραφάτ.

Η πολιορκία του Αραφάτ θα αρθεί, αλλά οι καταζητούμενοι θα παραμείνουν καταζητούμενοι
Υπουργός Τουρισμού του Ισραήλ

Το Ισραήλ ανακοίνωσε οτι περίπου πενήντα Παλαιστίνιοι που βρίσκονται μέσα στο αρχηγείο και που δεν θεωρούνται ύποπτοι, είναι ελεύθεροι να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Όσοι όμως καταζητούνται θα συλλαμβάνονται κατά την έξοδο τους.

Ωστόσο εκτιμάται οτι πολλοί απο τους καταζητούμενους Παλαιστίνιους κατάφεραν να διαφύγουν μέσα στο πλήθος κατά την αναταρχή που δημιουργήθηκε με την έξοδο του κ. Αραφάτ.

Τα ισραηλινά στρατεύματα περικύκλωσαν το αρχηγείο του Παλαιστίνιου ηγέτη πριν απο δέκα ημέρες - μετά απο δύο δολοφονικές επιθέσεις αυτοκτονίας Παλαιστινίων - και έκτοτε κατέστρεψαν μεγάλο τμήμα του οικοδομικού συγκροτήματος.


Ο Αριέλ Σαρόν στη Μόσχα

Εντωμεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, αφήχθη στη Μόσχα, όπου θα έχει συνομιλίες με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και άλλους ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους.

Θα συζητηθούν μια σειρά από θέματα, μεταξύ των οποίων και η ένταση της βίας μεταξύ Ισραήλ Παλαιστινίων και η έκκληση της Ουάσιγκτον για σκληρή στάση εναντίον του Ιράκ.

Σύμφωνα με την Ισραηλινή τηλεόραση, ο Αριέλ Σαρόν θα θέσει επίσης υπόψιν των συνομιλητών του την έντονη ανησυχία της Ισραηλινής κυβέρνησης για την πρόθεση της Ρωσίας να προμηθεύσει με βαλιστικούς πυραύλους τη Συρία.

Το Ισραήλ φοβάται ότι πολλοί από αυτούς τους πυραύλους μπορεί τελικά να φθάσουν στα χέρια της οργάνωσης Χεζμπολάχ.


Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2002 - 17:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Χαλαρώνει ο ισραηλινός κλοιός
 

Χαμογελαστός εμφανίστηκε ο Αραφάτ έξω από το αρχηγείο του και χαιρέτισε συγκεντρωμένους υποστηρικτές του

Το Ισραήλ αποφάσισε σήμερα την άρση της δεκαήμερης πολιορκίας γύρω από το αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ, στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Η απόφαση ελήφθη μετά από διαβουλεύσεις που είχε ο πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, με υπουργούς της κυβέρνησής του και στρατιωτικούς αξιωματούχους, μία ημέρα μετά από σχετική έκκληση που απηύθυνε γραπτώς στο Ισραήλ ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους.

Λίγη ώρα μετά την αποχώρηση των πρώτων ισραηλινών στρατευμάτων, ο Γ. Αραφάτ εμφανίστηκε χαμογελαστός έξω από το ημικατεστραμμένο αρχηγείο του και χαιρέτισε μερικές εκατοντάδες υποστηρικτών του που είχαν συγκεντρωθεί φωνάζοντας συνθήματα.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους αμέσως μετά, ο κύριος Αραφάτ είπε ότι η απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων δεν ήταν παρά ένα τέχνασμα, και ότι ο αποκλεισμός ήταν ακόμη σε πλήρη ισχύ.

'Μετέφεραν τις δυνάμεις τους λίγα μόνο μέτρα', είπε χαρακτηριστικά ο Παλαιστίνιος ηγέτης, ο οποίος επέμεινε ότι ουσιαστικά οι Ισραηλινοί δεν έχουν ακόμη συμμορφωθεί με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε το σπάσιμο του ισραηλινού κλοιού.

Όπως ανακοινήθηκε, τα ισραηλινά στρατεύματα θα παραμείνουν στη Ραμάλα σε κοντινή απόσταση από το επιτελείο του Παλαιστίνιου ηγέτη.


Ο Παλαιστίνιος ηγέτης συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του, εγκλωβισμένος στο αρχηγείο του

Ο Ισραηλινός στρατός λέει ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει πλήρως από την περιοχή και ότι θα αναπτύξει τις δυνάμεις του κατά τέτοιο τρόπο ώστε να συλλαμβάνονται όσοι καταζητούμενοι για επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων προσπαθήσουν τυχόν να διαφύγουν από το κτίριο της Παλαιστινιακής Διοίκησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές όσοι δεν κατηγορούνται για συμμετοχή σε παρόμοιες επιθέσεις και βρίσκονται αποκλεισμένοι μέσα στο αρχηγείο Αραφάτ, θα μπορέσουν να εγκαταλείψουν το κτίριο, μετά από έλεγχο.

Ο Αριέλ Σαρόν στη Μόσχα

Εντωμεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, μεταβαίνει σήμερα στη Μόσχα, όπου θα έχει συνομιλίες με ανώτερα στελέχη της Ρωσικής Κυβέρνησης.

Θα συζητηθούν μια σειρά από θέματα, μεταξύ των οποίων και η ένταση της βίας μεταξύ Ισραήλ Παλαιστινίων και η έκκληση της Ουάσιγκτων για σκληρή στάση εναντίον του Ιράκ.

Σύμφωνα με την Ισραηλινή τηλεόραση, ο Αριέλ Σαρόν θα θέσει επίσης υπόψιν των συνομιλητών του την έντονη ανησυχία της Ισραηλινής κυβέρνησης για την πρόθεση της Ρωσίας να προμηθεύσει με βαλιστικούς πυραύλους τη Συρία.

Το Ισραήλ φοβάται ότι πολλοί από αυτούς τους πυραύλους μπορεί τελικά να φθάσουν στα χέρια της οργάνωσης Χεζμπολάχ.


Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2002 - 17:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Προεδρικές κάλπες στη Σερβία
 

Κάτοικος του Βελιγραδίου, μπροστά από προεκλογικές αφίσες

Ο λαός της Σερβίας προσέρχεται στις κάλπες σήμερα για να εκλέξει πρόεδρο, για πρώτη φορά μετά την αποπομπή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από την εξουσία, πριν δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις επικρατέστεροι υποψήφιοι για την σερβική προεδρία είναι ο νυν πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα, και ο αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, Μίρολιουμπ Λάμπους, ενώ τρίτος έρχεται στις προτιμήσεις των εκλογέων σύμφωνα με τα γκάλοπ ο ακροδεξιός εθνικιστής, Βόϊσλαβ Σέσελι.

Ο κ. Κοστούνιτσα, που θεωρείται μετριοπαθής εθνικιστής, υπόσχεται να επιβραδύνει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που κατά τη γνώμη του βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα.


Επιφυλάξεις για την προσέγγιση με τη Δύση εκφράζει ο κ. Κοστούνιτσα

Από την άλλη πλευρά ο κ. Λάμπους, που θεωρείται φιλοδυτικός οικονομολόγος, θέλει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις αυτές με σκοπό την εναρμόνιση της Σερβίας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως λέει.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι κανένας υποψήφιος δεν θα αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία από το σημερινό πρώτο γύρο, και στην περίπτωση αυτή οι εκλογές θα επαναληφθούν σε δύο εβδομάδες, με τη συμμετοχή των δύο υποψηφίων που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους.

Ο υπερεθνικιστής κ. Σέσελι, που έχει λάβει το χρίσμα του υπόδικου πρώην ηγέτη της χώρας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν αναμένεται να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους ώστε να περάσει στο δεύτερο γύρο.

Παρατηρητές εκτιμούν ότι η οικονομία και το βιοτικό επίπεδο είναι οι τομείς που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών.


Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2002 - 15:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Κινητικότητα εναντίον Ιράκ
 

Εσωτερική αντίδραση αντιμετωπίζει η Βρετανική κυβέρνηση για τη σκληρή της στάση εναντίον του Ιράκ

Οι στρατιωτικές πιέσεις στο Ιρακ συνεχίζονται. Η Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα, αεροδρόμιο της πολιτικής αεροπορίας στη Μπάσρα.

Αρκετά κτίρια και το σύστημα ραντάρ της πολιτικής αεροπορίας καταστράφηκαν.

Αεροσκάφη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας βομβαρδίζουν συχνά στρατηγικούς, όπως λένε, στόχους στο Ιράκ για να επιβάλουν την ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού στο βόρειο και νότιο τμήμα της χώρας.

Εξάλλου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ επανέλαβε σήμερα την υποστήριξή του στη σκληρή στάση που έχουν υιοθετήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες απέναντι στο Ιράκ. Μιλώντας στο ΒΒC, o κ. Μπλερ είπε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν έχει την επιλογή είτε να αφοπλισθεί είτε να αντιμετωπίσει ένοπλη επίθεση.

'Το πιο σημαντικό, εάν θέλουμε να αποφύγουμε μια διένεξη, είναι να διατηρήσουμε τις μέγιστες δυνατές πιέσεις εναντίον στον Σαντάμ και του ιρακινού καθεστώτος. Πιστεύω λοιπόν ότι η πιο λογική ενέργεια είναι να προωθήσουμε ψήφισμα με το οποίο να καθίσταται σαφές στον Σαντάμ ότι δεν μπορεί να αποφύγει τον αφοπλισμό', είπε στο BBC ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Τονι Μπλερ χαρακτήρισε τα Ηνωμένα Έθνη ως την πλέον ενδεδειγμένη οδό για τον αφοπλισμό του Ιράκ, αλλά δεν θέλησε να αποκλείσει το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον της χώρας αυτής, ακόμα και χωρίς την έγκριση της διεθνούς κοινότητας.

Εξάλλου, ανώτερος Βρετανός αξιωματούχος βρίσκεται ήδη στο Πεκίνο, με σκοπό να πείσει την κινεζική ηγεσία να υποστηρίξει το σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ που κατέθεσαν Λονδινο και Ουασιγκτον στο Συμβούλιο Ασφαλείας.


Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2002 - 14:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Γάλλοι και Αμερικάνοι εγκαταλείπουν την Ακτή Ελεφαντοστού
 

Οι ξένοι υπήκοοι απομακρύνονται από τις πόλεις που ελέγχουν οι στασιαστές

Στην Ακτή του Ελεφαντοστού, Γάλλοι και Αμερικανοί στρατιώτες επιβλέπουν την αποχώρηση των ξένων υπηκοών από την πόλη Κορχογκο, που βρίσκεται στα βόρεια της χώρας.

Η πόλη τελεί υπό την διοίκηση των δυνάμεων των πραξικοπηματιών που έχουν στασιάσει εναντίον της επίσημης κυβέρνησης της χώρας εδώ και μία εβδομάδα.

Εντωμεταξύ, οι ηγέτες των χωρών της Δυτικής Αφρικής συναντώνται σήμερα στην Γκάνα για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Στο τραπέζι των συνομιλιών θα τεθεί και η πρόταση αποστολής στη χώρα ειρηνευτικής δύναμης από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής.


Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2002 - 15:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Χαλαρώνει ο ισραηλινός κλοιός
 

Χαμογελαστός εμφανίστηκε ο Αραφάτ έξω από το αρχηγείο του και χαιρέτισε συγκεντρωμένους υποστηρικτές του

Το Ισραήλ αποφάσισε σήμερα την άρση της δεκαήμερης πολιορκίας γύρω από το αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ, στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Η απόφαση ελήφθη μετά από διαβουλεύσεις που είχε ο πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, με υπουργούς της κυβέρνησής του και στρατιωτικούς αξιωματούχους, μία ημέρα μετά από σχετική έκκληση που απηύθυνε γραπτώς στο Ισραήλ ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους.

Λίγη ώρα μετά την αποχώρηση των πρώτων ισραηλινών στρατευμάτων, ο Γ. Αραφάτ εμφανίστηκε χαμογελαστός έξω από το ημικατεστραμμένο αρχηγείο του και χαιρέτισε μερικές εκατοντάδες υποστηρικτών του που είχαν συγκεντρωθεί φωνάζοντας συνθήματα.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους αμέσως μετά, ο κύριος Αραφάτ είπε ότι η απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων δεν ήταν παρά ένα τέχνασμα, και ότι ο αποκλεισμός ήταν ακόμη σε πλήρη ισχύ.

'Μετέφεραν τις δυνάμεις τους λίγα μόνο μέτρα', είπε χαρακτηριστικά ο Παλαιστίνιος ηγέτης, ο οποίος επέμεινε ότι ουσιαστικά οι Ισραηλινοί δεν έχουν ακόμη συμμορφωθεί με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε το σπάσιμο του ισραηλινού κλοιού.

Όπως ανακοινήθηκε, τα ισραηλινά στρατεύματα θα παραμείνουν στη Ραμάλα σε κοντινή απόσταση από το επιτελείο του Παλαιστίνιου ηγέτη.


Ο Παλαιστίνιος ηγέτης συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του, εγκλωβισμένος στο αρχηγείο του

Ο Ισραηλινός στρατός λέει ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει πλήρως από την περιοχή και ότι θα αναπτύξει τις δυνάμεις του κατά τέτοιο τρόπο ώστε να συλλαμβάνονται όσοι καταζητούμενοι για επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων προσπαθήσουν τυχόν να διαφύγουν από το κτίριο της Παλαιστινιακής Διοίκησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές όσοι δεν κατηγορούνται για συμμετοχή σε παρόμοιες επιθέσεις και βρίσκονται αποκλεισμένοι μέσα στο αρχηγείο Αραφάτ, θα μπορέσουν να εγκαταλείψουν το κτίριο, μετά από έλεγχο.

Ο Αριέλ Σαρόν στη Μόσχα

Εντωμεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, μεταβαίνει σήμερα στη Μόσχα, όπου θα έχει συνομιλίες με ανώτερα στελέχη της Ρωσικής Κυβέρνησης.

Θα συζητηθούν μια σειρά από θέματα, μεταξύ των οποίων και η ένταση της βίας μεταξύ Ισραήλ Παλαιστινίων και η έκκληση της Ουάσιγκτων για σκληρή στάση εναντίον του Ιράκ.

Σύμφωνα με την Ισραηλινή τηλεόραση, ο Αριέλ Σαρόν θα θέσει επίσης υπόψιν των συνομιλητών του την έντονη ανησυχία της Ισραηλινής κυβέρνησης για την πρόθεση της Ρωσίας να προμηθεύσει με βαλιστικούς πυραύλους τη Συρία.

Το Ισραήλ φοβάται ότι πολλοί από αυτούς τους πυραύλους μπορεί τελικά να φθάσουν στα χέρια της οργάνωσης Χεζμπολάχ.


Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2002 - 11:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Χαλαρώνει ο ισραηλινός κλοιός
 

Ισραηλινό άρμα μάχης έξω από το αρχηγείο Αραφάτ, στη Ραμάλα

Το Ισραήλ αποφάσισε σήμερα την άρση της δεκαήμερης πολιορκίας γύρω από το αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ, στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, όπως μετέδωσε η ισραηλινή ραδιοφωνία.

Η απόφαση ελήφθη μετά από διαβουλεύσεις που είχε ο πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, με υπουργούς της κυβέρνησής του και στρατιωτικούς αξιωματούχους, μία ημέρα μετά από σχετική έκκληση που απηύθυνε γραπτώς στο Ισραήλ ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους.

Η χαλάρωση του ισραηλινού κλοιού αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα το βράδυ, αλλά τα ισραηλινά στρατεύματα θα παραμείνουν στη Ραμάλα, σε κοντινή απόσταση από το επιτελείο του Παλαιστίνιου ηγέτη.


Ο Παλαιστίνιος ηγέτης συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του, εγκλωβισμένος στο αρχηγείο του

Ο Ισραηλινός στρατός λέει ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει πλήρως από την περιοχή και ότι θα αναπτύξει τις δυνάμεις του κατά τέτοιο τρόπο ώστε να συλλαμβάνονται όσοι καταζητούμενοι για επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων προσπαθήσουν τυχόν να διαφύγουν από το κτίριο της Παλαιστινιακής Διοίκησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές όσοι δεν κατηγορούνται για συμμετοχή σε παρόμοιες επιθέσεις και βρίσκονται αποκλεισμένοι μέσα στο αρχηγείο Αραφάτ, θα μπορέσουν να εγκαταλείψουν το κτίριο, μετά από έλεγχο.

Ο Αριέλ Σαρόν στη Μόσχα

Εντωμεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, μεταβαίνει σήμερα στη Μόσχα, όπου θα έχει συνομιλίες με ανώτερα στελέχη της Ρωσικής Κυβέρνησης.

Θα συζητηθούν μια σειρά από θέματα, μεταξύ των οποίων και η ένταση της βίας μεταξύ Ισραήλ Παλαιστινίων και η έκκληση της Ουάσιγκτων για σκληρή στάση εναντίον του Ιράκ.

Σύμφωνα με την Ισραηλινή τηλεόραση, ο Αριέλ Σαρόν θα θέσει επίσης υπόψιν των συνομιλητών του την έντονη ανησυχία της Ισραηλινής κυβέρνησης για την πρόθεση της Ρωσίας να προμηθεύσει με βαλιστικούς πυραύλους τη Συρία.

Το Ισραήλ φοβάται ότι πολλοί από αυτούς τους πυραύλους μπορεί τελικά να φθάσουν στα χέρια της οργάνωσης Χεζμπολάχ.


Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2002 - 09:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Στην τελική εκλογική ευθεία η Σερβία
 

Βέβαιος ότι θα εκλεγεί στη Σερβική προεδρία ο Κοστούνιτσα

Οι Σέρβοι προσέρχονται την Κυριακή στην κάλπες για να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές.

Η εκλογική αναμέτρηση αναμένεται να παρατείνει την πολιτική καριέρα του Βόισλαβ Κοστούνιτσα, του πολιτικού που διαδέχτηκε τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ως πρόεδρο της ομοσπονδιακής δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.


Τζίντζιτς: o κύριος αντίπαλος του Κοστούνιτσα
Με την Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία να αντικαθίσταται σύντομα στον Ευρωπαικό χάρτη από μια χαλαρότερη ένωση, με το όνομα Σερβία και Μαυροβούνιο, ο κ. Κοστούνιτσα αποφάσισε ότι η διεκδίκηση της Σερβικής προεδρίας είναι η καλύτερη λύση για να παραμείνει στην εξουσία.

Οι εκλογές αποτυπώνουν την ιστορική πολιτική αντιπαράθεση του κ. Κοστούνιτσα με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς.

Αναμέτρηση Κοστούνιτσα-Λάμπους

Ο βασικός του αντίπαλος στις εκλογές είναι στενός σύμματος του κ. Ντζίντζιτς, ο Μιρολιούμπ Λάμπους.

Ανταποκριτές σχολιάζουν ότι η αναμενόμενη επικράτηση του κ. Κοστούνιτσα θα δημιουργήσει νέες συγκρούσεις για την πολιτική επικράτηση, αυτή τη φορά ανάμεσα στον Σέρβο προέδρο και τον Σέρβο πρωθυπουργό.


Μιλουτίνοβιτς: το τέλος της πολιτικής του καριέρας;
Οι εκλογές θα σημάνουν το τέλος της πολιτικής καριέρας του νυν Γιουγκοσλάβου προέδου, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, που καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, και αν χάσει στις εκλογές κινδυνεύει να εκδοθεί στη Χάγη.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κ. Λάμπους έχει μικρή υπεροχή έναντι του κ. Κοστούνιτσα.

Είναι όμως βέβαιο ότι κανείς από τους δύο επικρατέστερους υποψηφίους δεν θα νικήσει από τον πρώτο γύρο.

Στον δεύτερο γύρο, μετά από δύο εβδομάδες, αναμένεται να νικήσει ο κ. Κοστούνιτσα.


Σέσελι: υπερεθνικιστής που έχει την υποστήριξη του Μιλόσεβιτς
Στην Τρίτη θέση είναι ο Βόισλαβ Σέσελι, ηγέτης του ακραίου εθνικιστικού Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος.

Ο κ. Σέσελι έχει την υποστήριξη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Τον ρόλο του Βόισλαβ Σέσελι στον πόλεμο της Βοσνίας και της Κροατίας εξετάζει το Διεθνές Δικαστήριο για τα Εγκλήματα Πολέμου στη Χάγη.

Η δημοτικότητα του κ. Σέσελι ανέβηκε πάντως το καλοκαίρι και, ως εκ τούτου, έχει μικρές πιθανότητες να περάσει στον δεύτερο γύρο.

Προεκλογικές συγκεντρώσεις

Οι τρεις κύριοι υποψήφιοι πραγματοποίσαν την Τετάρτη προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Στο Νόβι Σαντ, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας, ο υπερεθνικιστής Βόισλαβ Σέσελι διαβεβαίωσε τους 20.000 οπαδούς του ότι αν εκλεγεί, θα ανατρέψει την προδοτική και εγκληματική, όπως την χαρακτήρισε, κυβέρνηση.

Στο Νόβι Σαντ, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώας, ο υπερεθνικιστής Βόισλαβ Σέσελι διαβεβαίωσε τους 20.000 οπαδούς του ότι αν εκλγεί, θα ανατρέψει την προδοτική και εγκληματική, όπως την χαρακτήρισε, κυβέρνηση.


Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2002 - 10:16 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ: Δυσκολεύονται να πείσουν στο θέμα του Ιράκ
 

Βαγδάτη: Διαδήλωση αλλοδαπών φοιτητών υπέρ του Σαντάμ Χουσεΐν

Η Ρωσία εξέφρασε εκ νέου αντιρρήσεις για το σχέδιο ψηφίσματος που προωθούν ΗΠΑ και Βρετανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και το οποίο απειλεί το Ιράκ με ανάληψη στρατιωτικής δράσης εάν δεν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις αφοπλισμού του.

Όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, μετά τη χθεσινή συνάντηση του στη Μόσχα με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Μαρκ Γκρόσμαν, η Ρωσία εξακολουθεί να πιστεύει πως αυτό που προέχει είναι η επιστροφή των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ στη Βαγδάτη το συντομότερο δυνατόν.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνάντηση που είχε με τον κ. Ιβανώφ και δήλωσε ότι ειδικοί από τις δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις.


«Ικανοποιημένος» δήλωσε ο Αμερικανός απεσταλμένος στη Μόσχα, Μάρκ Γκρόσμαν

Έτσι η Ρωσία έγινε το τρίτο μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, μετά τη Γαλλία και την Κίνα, που εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για τη «σκληρή» διατύπωση του νέου αμερικανοβρετανικού σχεδίου ψηφίσματος, το οποίο απέρριψε συλήβδην και το Ιράκ.

Πάντως σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη Βαγδάτη, η εντύπωση που επικρατεί στην ιρακινή πρωτεύουσα είναι ότι η πολεμική αναμέτρηση καθίσταται μέρα με τη μέρα αναπόφευκτη.

"Όχι" λέει η Βαγδάτη

Από την άλλη πλευρά ο ιρακινός αντιπρόεδρος, Ταχά Γιασίν Ραμαντάν, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η στάση της κυβέρνησης της χώρας του στο θέμα των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ έχει ήδη αποφασισθεί και πως δεν θα γίνουν δεκτά νέα επιπρόσθετα μέτρα που βλάπτουν το Ιράκ.


Oι τελευταίες επιθεωρήσεις όπλων έγιναν το 1998
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο ψηφίσματος που προτείνουν οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί, για ν'αποφύγει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του, το Ιράκ θα πρέπει να συμφωνήσει μέσα σε επτά ημέρες να επιτρέψει απεριόριστες επιθεωρήσεις των οπλικών του συστημάτων--επιτρέποντας στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να επισκεφθούν ακόμη και τα συγκροτήματα των προεδρικών ανακτόρων.


Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2002 - 11:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Χαλαρώνει ο ισραηλινός κλοιός
 

Ισραηλινό άρμα μάχης έξω από το αρχηγείο Αραφάτ, στη Ραμάλα

Το Ισραήλ αποφάσισε σήμερα την άρση της δεκαήμερης πολιορκίας γύρω από το αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ, στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, όπως μετέδωσε η ισραηλινή ραδιοφωνία.

Η απόφαση ελήφθη μετά από διαβουλεύσεις που είχε ο πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, με υπουργούς της κυβέρνησής του και στρατιωτικούς αξιωματούχους, μία ημέρα μετά από σχετική έκκληση που απηύθυνε γραπτώς στο Ισραήλ ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους.

Η χαλάρωση του ισραηλινού κλοιού αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα το βράδυ, αλλά τα ισραηλινά στρατεύματα θα παραμείνουν στη Ραμάλα, σε κοντινή απόσταση από το επιτελείο του Παλαιστίνιου ηγέτη.


Ο Παλαιστίνιος ηγέτης συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του, εγκλωβισμένος στο αρχηγείο του

Ο Ισραηλινός στρατός λέει ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει πλήρως από την περιοχή και ότι θα αναπτύξει τις δυνάμεις του κατά τέτοιο τρόπο ώστε να συλλαμβάνονται όσοι καταζητούμενοι για επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων προσπαθήσουν τυχόν να διαφύγουν από το κτίριο της Παλαιστινιακής Διοίκησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές όσοι δεν κατηγορούνται για συμμετοχή σε παρόμοιες επιθέσεις και βρίσκονται αποκλεισμένοι μέσα στο αρχηγείο Αραφάτ, θα μπορέσουν να εγκαταλείψουν το κτίριο, μετά από έλεγχο.

Ο Αριέλ Σαρόν στη Μόσχα

Εντωμεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, μεταβαίνει σήμερα στη Μόσχα, όπου θα έχει συνομιλίες με ανώτερα στελέχη της Ρωσικής Κυβέρνησης.

Θα συζητηθούν μια σειρά από θέματα, μεταξύ των οποίων και η ένταση της βίας μεταξύ Ισραήλ Παλαιστινίων και η έκκληση της Ουάσιγκτων για σκληρή στάση εναντίον του Ιράκ.

Σύμφωνα με την Ισραηλινή τηλεόραση, ο Αριέλ Σαρόν θα θέσει επίσης υπόψιν των συνομιλητών του την έντονη ανησυχία της Ισραηλινής κυβέρνησης για την πρόθεση της Ρωσίας να προμηθεύσει με βαλιστικούς πυραύλους.

Το Ισραήλ φοβάται ότι πολλοί από αυτούς τους πυραύλους μπορεί τελικά να φθάσουν στα χέρια της οργάνωσης Χεζμπολάχ.


Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2002 - 07:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Σχέδιο «ελεγχόμενης πτώχευσης» για υπερχρεωμένες χώρες
 

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν, στη διάσκεψη του ΔΝΤ

Οι υπουργοί Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας που συναντώνται στην Ουάσινγκτον στα πλαίσια της ετήσιας διάσκεψης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκριναν πρόγραμμα για την αντιμετώπιση μελλοντικών οικονομικών και νομισματικών κρίσεων.

Τα νέα μέτρα προβλέπουν και διαδικασία πτώχευσης, σε περίπτωση που οι υπερχρεωμένες χώρες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το εξωτερικό τους χρέος.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Χέρστ Κέλερ, δήλωσε ότι με τα μέτρα αυτά θα καλυφθεί ένα κενό που υπάρχει στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι τα νέα μέτρα υιοθετούνται για να αποτραπεί τυχόν επανάληψη της χαώδους κατάστασης που επικράτησε, όταν η Αργεντινή κήρυξε στάση πληρωμών του εξωτερικού της χρέους, πριν εννιά μήνες.

Αλλά οικονομικός συντάκτης του BBC εκτιμά ότι τα νέα αυτά σχέδια είναι δύσκολο να εφαρμοστούν, εξαιτίας της αντίθεσης των πιστωτών.


Σε αστυνομικό κλοιό η διάσκεψη του ΔΝΤ
Η φετινή διάσκεψη του ΔΝΤ γίνεται στην αμερικανική πρωτεύουσα κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, και ενώ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης, των αμερικανικών σχεδίων επίθεσης στο Ιράκ, και των διεθνών πιστωτικών οργανισμών όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Μέχρι στιγμής η στυνομία έχει προβεί σε 600 συλλήψεις διαδηλωτών.


Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2002 - 06:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιπολεμικό «παρών» σε Λονδίνο και Ρώμη
 

Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου υποστηρίζουν πως οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τις 400.000

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έλαβαν μέρος το Σαββάτο στην πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στο κέντρο του Λονδίνου, κατά ενός ενδεχομένου πολέμου με το Ιράκ.

Κανείς δεν μπορεί να οδηγήσει τον βρετανικό λαό σ'έναν πόλεμο που κανείς δεν θέλει
Τόνι Μπεν, πρώην υπουργός των Εργατικών
H λονδρέζικη αστυνομία υπολογίζει σε 150.000 τους διαδηλωτές, αλλά οι διοργανωτές της συγκέντρωσης--η Συμμαχία ενάντια στον Πόλεμο και η Ένωση Μουσουλμανικών Οργανώσεων της Βρετανίας--υποστηρίζουν ότι στη σημερινή διαδήλωση συμμετείχαν τουλάχιστον 400.000 άτομα, κάτι που την καθιστά ως μια από τις μεγαλύτερες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις στην Ευρώπη.

Όπως υποστήριξε ο Ανάς Αλ Τικρίτι, εκπρόσωπος της Ένωσης Μουσουλμανικών Οργανώσεων της Βρετανίας, «ίσως για πρώτη φορά όλα τα στρώματα της κοινωνίας ενώθηκαν για να εκφράσουν την μεγάλη ανησυχία που έχουν για τον τρόπο με τον οποίον η κυβέρνησή μας χειρίζεται το Παλαιστινιακό και το θέμα του Ιράκ».


Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο γνωστός πρώην υπουργός των Εργατικών, Τόνι Μπεν, ο πρώην επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ, Σκοτ Ρίτερ, ο επίσκοπος του Μπαθ και Γουέλς, Πίτερ Πράις, και ο δήμαρχος του Λονδίνου, Κεν Λίβινγκστον, ο οποίος, μιλώντας αργότερα στο BBC, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τις 400.000: «Δεν είδα τα τελευταία 30 χρόνια να γίνεται μεγαλύτερη πορεία ειρήνης» ήταν τα λόγια του κ. Λίβινγκστον.

Δεν μπορούμε να διανοηθούμε πώς είναι δυνατόν να δολοφονηθούν άλλες 100.000 Ιρακινοί απλώς και μόνο για να εξυπηρετηθούν τα πετρελαϊκά συμφέροντα της Αμερικής
Κεν Λόουτς, σκηνοθέτης
Όπως εκτιμά ένας από τους πολιτικούς συντάκτες του BBC, αυτό που συνέβη σήμερα στο Λονδίνο--η μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση--δείχνει πως το θέμα του Ιράκ θα προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις στο ετήσιο συνέδριο του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, δημιουργώντας έτσι προβλήματα στον πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, και στην κυβέρνησή του: ο συντάκτης του BBC προβλέπει ότι πολλοί σύνεδροι θα εκφράσουν ανοικτά την αντίθεσή τους στη συμμετοχή "μόνο της Βρετανίας" σ'έναν ενδεχόμενο πόλεμο των ΗΠΑ με το Ιράκ.

Αντιπολεμική διαδήλωση και στην Ιταλία

Όπως υπολογίζεται, περίπου 50.000 πήραν μέρος σε αντιπολεμική συγκέντρωση που έγινε στη Ρώμη--με κύριο σύνθημα "Όχι στον πόλεμο με το Ιράκ"--διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στην πολιτική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος υποστηρίζει τους χειρισμούς του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

Τη συγκέντρωση οργάνωσε το Κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης.


Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2002 - 06:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Απειλή ΕΤΑ προς ισπανικά κόμματα
 

Ισπανοί αστυνομικοί ερευνούν τον τόπο της τελευταίας βομβιστικής επίθεσης που αποδίδεται στην ΕΤΑ

Στην Ισπανία η ένοπλη οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών, ΕΤΑ, διεκήρυξε ότι θα αντιμετωπίζει σαν στρατιωτικούς στόχους το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Με ανακοίνωσή της στο βασκικό ραδιόφωνο «Εουσκάντι Ιράτια», η ETA απειλεί ότι θα λάβει μέτρα - τα οποία δεν διευκρίνησε - εναντίον των γραφείων και των συγκεντρώσεων του Λαϊκού Κόμματος του πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ και του Σοσιαλιστικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην ίδια ανακοίνωση και τα δύο αυτά κόμματα χαρακτηρίζονται «φασιστικά» εξαιτίας των προσπαθειών που έχουν κάνει για να απαγορεύσουν το κόμμα Έρι Μπατασούνα, το οποίο θεωρείται από τις αρχές η πολιτική πτέρυγα της ΕΤΑ.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ψηφίστηκε από την ισπανική Βουλή με συντριπτική πλειοψηφία νέα νομοθεσία που θέτει εκτός νόμου όλες τις πολιτικές ομάδες που υποστηρίζουν την εξτρεμιστική βία.

Το Σάββατο δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της βασκικής πόλης Παμπλόνα συμμετείχαν σε διαδήλωση, διαμαρτυρόμενοι για την έκρηξη βόμβας την περασμένη Τρίτη στην πόλη Μπαραστέγκουϊ, από την οποία σκοτώθηκε ένας και τραυματίστηκαν τρείς αστυνομικοί.

Η ισπανική αστυνομία επιρρίπτει την ευθύνη για την επίθεση αυτή στην οργάνωση της ΕΤΑ.


Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2002 - 05:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
 

Η αποκάλυψη του εξωσυζυγικής σχέσης Τζον Μέητζορ - Εντουΐνα Κάρι κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα

Η αποκάλυψη της εξωσυζυγικής σχέσης που διατηρούσε επί τετραετία (1984 - 1988) ο τότε υπουργός των Συντηρητικών και μετέπειτα πρωθυπουργός Τζον Μέητζορ, με την συνάδελφό του στην κυβέρνηση, Εντουΐνα Κάρι, είναι το θέμα που κυριαρχεί σήμερα στις πρώτες σελίδες των βρετανικών εφημερίδων.

Η εφημερίδα Independent έχει τίτλο «η Κάρι μοιχεύει, αποκαλύπτει και διαφεύγει, ενώ ο Μέητζορ μιλά για "ντροπή"» και εκφράζει την έκπληξή της για την είδηση γράφοντας:

«Επιτέλους ο Τζον Μέητζορ έγινε ενδιαφέρον πρόσωπο. Μετά από τη σταδιοδρομία του ως "γκρίζου άνδρα" της πολιτικής σκηνής, η Βρετανία ξύπνησε χθες και είδε ότι ο πρώην πρωθυπουργός της ήταν στην πραγματικότητα ένας ερωτικός Λοθάριος», γράφει η εφημερίδα.

Η εφημερίδα Observer αναφέρει ότι ο κ. Μέητζορ δέχεται επίθεση τόσο από την πρώην ερωμένη του όσο και από συναδέλφους του μέσα στο Συντηρητικό Κόμμα, υπενθυμίζοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός, αν και μοιχός, είχε απομακρύνει πολλούς συναδέλφους του από την κυβέρνηση για... παραστρατήματα τους, στα πλαίσια της "ηθικής" εκστρατείας που είχε εξαπολύσει.

«Ο Μέητζορ με τη ρετσινιά του υποκριτή εξαιτίας της τετραετούς εξωσυζυγικής του σχέσης, ενώ η Κάρι προσπαθεί να κρυφτεί» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Observer.

Παρόμοια θέση παίρνει η Express on Sunday: «To ερωτικό κάθαρμα Τζον Μέητζορ, υπό Εντουΐνα Κάρι» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της εφημερίδας.

Διαφορετική η οπτική σκοπιά που υιοθετούν οι κυριακάτικοι Times, καθώς τιτλοφορούνται:
«Οργίζονται οι Τόρηδες με την Κάρι, που επρόδωσε το Μέητζορ».

Η εφημερίδα Times γράφει ότι οι πολιτικοί σύμμαχοι του Τζον Μέητζορ επιτίθενται στην Εντουΐνα Κάρι, κατηγορώντας της για επίδειξη ψευδούς σεμνοτυφίας και για εκμετάλλευση της ερωτικής σχέσης που είχε με τον πρώην πρωθυπουργό με σκοπό να θησαυρίσει από τη δημοσίευση των απομνημονευμάτων της.

Τέλος στην κυριακάτικη Telegraph η Κλερ Λάτιμερ, που χρημάτισε επί πρωθυπουργίας Μέητζορ μαγείρισα στον αριθμό 10 της οδού Ντάουνιγκ, δηλώνει ότι «χρησιμοποιήθηκε» από τον τότε πρωθυπουργό για να ρίξει στάχτη στα μάτια του Τύπου.

Η κα. Λάτιμερ, η οποία είχε κατηγορηθεί ψευδώς για ερωτική σχέση της με τον Τζον Μέητζορ υποψιάζεται ότι οι φήμες εκείνες είχαν διαρρεύσει επίτηδες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, για να καλυφθεί η πραγματική εξωσυζυγική σχέση του κου. Μέητζορ με την κα. Κάρι.

Προβλήματα για Τόνυ Μπλερ και Ίαν Ντάνκαν-Σμιθ

Ο βρετανικός Τύπος ασχολείται πρωτοσέλιδα και με διάφορα άλλα θέματα, που «αγγίζουν» τους ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων.

Η Sunday Telegraph δημοσιεύει έρευνα γνώμης που έγινε με τη συμμετοχή 100 επικεφαλής των τοπικών κομματικών οργανώσεων του Συντηρητικού Κόμματος, από τους οποίους --όπως σημειώνει-- ο ηγέτης των Τόρηδων, Ίαν Ντάνκαν-Σμιθ, δέχεται δριμεία κριτική για τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα του.

Η εφημερίδα Times λένε ότι αποκαλύφθηκε μέσα στο Εργατικό Κόμμα ένας μηχανισμός σπίλωσης, που εδώ και έξη χρόνια λειτουργεί συγκεντρώνοντας πληροφορίες για καταγγελόμενα ερωτικά σκάνδαλα, οικονομικές παρατυπίες και πολιτικά παραπτώματα πολιτικών αντιπάλων του κυβερνώντος κόμματος.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πήτερ Χέην παραχωρεί συνέντευξη στην Independent, ενόψει του ετήσιου συνεδρίου των Εργατικών, που αρχίζει μέσα στην εβδομάδα.

Ο κ. Χέην προβλέπει ότι στο συνέδριο θα διεξαχθούν πικρές διαμάχες ανάμεσα στα συνδικάτα και στην ηγεσία του κόμματος, με επίκεντρο το θέμα του Ιράκ, τον τομέα της υγείας και την ανάθεση κατασκευής και εκμετάλλευσης δημοσίων έργων σε ιδιώτες.

Ο υπουργός των Εργατικών επισημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να τείνει ευήκοον ους στην κομματική βάση, και προειδοποιεί τον πρωθυπουργό του, Τόνι Μπλερ, ότι δίνει την εντύπωση ηγέτη κυβέρνησης που αποστασιοποιείται από τους υποστηρικτές της.

Τέλος ενόψει του συνεδρίου των Εργατικών, ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δίνει συνέντευξη στην Observer, με την οποία «επιτίθεται» στην ατμόσφαιρα κυνισμού που έχει καταλάβει ορισμένους - όπως λέει.

Ο κ. Μπλερ δεν παραλείπει να επικρίνει όσους αντιστέκονται στα σχέδια μεταρρύθμισης στους τομείς της Δημόσιας Εκπαίδευσης και της Δημόσιας Υγείας, και προειδοποιεί τα συνδικάτα ότι δεν πρόκειται να δεχθεί συμβιβασμούς.


Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2002 - 03:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουρκία: Κατάσχεση μεγάλης ποσότητας ουρανίου
 

To oυράνιο που κατεσχέθη εκτίθεται στο αρχηγείο της αστυνομίας

Στη νοτιοανατολική Τουρκία οι δυνάμεις ασφαλείας κατέσχον σχεδόν 16 κιλά ουρανίου, που πιστεύεται ότι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή όπλων.

Όπως ανακοίνωσαν οι τουρκικές αρχές, η ποσότητα που κατασχέθηκε προέρχεται από την ανατολική Ευρώπη και είχε μεταφερθεί στην Τουρκία από λαθρέμπορους.

Το χρονικό της κατάσχεσης

Μετά από πληροφορίες που έλαβαν, οι δυνάμεις ασφαλείας σταμάτησαν ένα ταξί μέσα στο οποίο εντόπισαν κάτω από τα καθίσματα, σε ειδική μολύβδινη κρυψώνα, το ουράνιο.

Η αξία της ποσότητας που κατασχέθηκε στην μαύρη αγορά υπολογίζεται σε τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Δύο Τούρκοι υπήκοοι που επέβαιναν στο αυτοκίνητο συνελήφθησαν και ανακρίνονται στην πόλη Σανλιούρφα, κοντά στα σύνορα με την Συρία.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι η ποσότητα ουρανίου που κατεσχέθη - η μεγαλύτερη στα χρονικά της χώρας - μπορεί να προοριζόταν για το Ιράκ, μέσω Συρίας.

Η τουρκική αστυνομία έχει προβεί σε κατασχέσεις ραδιενεργών υλικών και στο παρελθόν: μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, πολλοί επιχειρούν, μέσω Τουρκίας, να εξαγάγουν λαθραία στο εξωτερικό πυρηνικές ύλες.

Η ποσότητα που κατεσχέθη τώρα, όμως, είναι η μεγαλύτερη που βρήκαν ποτέ οι τουρκικές αρχές.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.