|
|
Ειδήσεις 02-09-21
Αρνείται να παραδοθεί ο Αραφάτ
Κρίσιμης σημασίας βουλευτικές εκλογές στη Σλοβακία
Νέος ηγέτης για την αυστριακή ακροδεξιά
Οι βιομηχανίες τσιγάρων αντιμέτωπες με γιαγαντιαία μήνυση
Ο τυφώνας Ισιδώρα μετά την Κούβα κατευθύνεται στο Μεξικό
Εντοπίσθηκε ο «βομβιστής της Βομβάης»
Επτά ημέρες σε εικόνες: Εβδομάδα 15 Σεπτεμβρίου - 21 Σεπτεμβρίου
Περίπου 100 νεκροί από κατολίσθηση
Αρνείται να παραδοθεί ο Αραφάτ
Προειδοποιήσεις του Ιράκ
Ζητείται ακροδεξιός ηγέτης
Οι μυστικές υπηρεσίες στο προσκήνιο
«Δόγμα Μπους»: Θα επιτεθούμε πρώτοι
Επισκόπηση βρετανικού Τύπου
Το Ιράκ διχάζει ΗΠΑ - Ρωσία
Κρίσιμες εκλογές στη Σλοβακία
Ξανά πολιορκημένος ο Αραφάτ
«Δόγμα Μπους»: Θα επιτεθούμε πρώτοι
Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2002 - 21:46 ('Ωρα Λονδίνου) Αρνείται να παραδοθεί ο Αραφάτ
| Ερείπια έχουν απομείνει από το αρχηγείο του Αραφάτ στη Ραμάλα |
Οι ισραηλινές δυνάμεις που έχουν περικυκλώσει το αρχηγείο του ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, από την Πέμπτη κάλεσαν τους αποκλεισμένους στο συγκρότημα να παραδοθούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Ραμάλα οι Ισραηλινοί κάλεσαν τους κατοίκους της περιοχής να απομακρυνθούν αμέσως.
Ολα τα κτίρια του συγκροτήματος με μοναδική εξαίρεση αυτό στο οποίο βρίσκεται ο παλαιστίνιος ηγέτης έχουν κατεδαφιστεί από τον ισραηλινό στρατό.
Ο κ.Αραφάτ απηύθυνε εκκλήσεις για τον τερματισμό των επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών πολιτών.
Ομως, τόνισε ότι δεν πρόκειται να παραδοθεί και δεν πρόκειται να επιλέξει το δρόμο της εξορίας.
Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος και στενός συνεργάτης του κ.Αραφάτ, Σαέμπ Ερεκάτ, είπε στο BBC ότι κινδυνεύει η ζωή όλων όσων βρίσκονται μέσα στο συγκρότημα
Οι ύποπτοι | Το Ισραήλ ζητά την παράδοση 20 ατόμων, συμπεριλαβανομένων:
-Τοφίκ Τιράουι, αρχηγός υπηρεσίας πληροφοριών Δυτικής Όχθης
-Μαχμούντ Ντάμρα, επικεφαλής προσωπικής φρουράς του Αραφάτ (Δύναμη 17)
-Μέλη του κινήματος Φατάχ του Γιασέρ Αραφάτ | Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι ο ηγέτης των Παλαιστινίων δεν αποτελεί στόχο, αλλά απαιτεί να παραδοθούν περίπου 20 Παλαιστίνιοι, οι οποίοι θεωρούνται υπεύθυνοι για επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών.
Ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ αναφέρει ότι το Ισραήλ θέλει ενδεχομένως να εκδιώξει το Γιασέρ Αραφάτ από τη χώρα.
Μπουλντόζες
Τα ισραηλινά στρατεύματα χρησιμοποιώντας μπουλντόζες και εκρηκτικά και κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος του αρχηγείου του Γιασέρ Αραφάτ μέσα σε μία ημέρα.
Κατά τις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιχειρήσεις οβίδα από άρμα μάχης έπληξε και το κτίριο όπου βρισκόταν ο Γιασέρ Αραφάτ.
Συνεργάτες του Αραφάτ λένε πως ήθελε να αντιμετωπίσει μόνος του τους Ισραηλινούς | Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι που βρίσκονται στο κτίριο λένε πως οι Ισραηλινοί έχουν καταστρέψει μια δίοδο που συνέδεε το γραφείο του Αραφάτ με ένα άλλο κτίριο.
Ο ίδιος ο Γιασέρ Αραφάτ, σύμφωνα με δηλώσεις Παλαιστίνιου υπουργού, είναι «εξαγριωμένος».
Όταν έμαθε πως οι ισραηλινές μπουλντόζες άρχισαν να καταστρέφουν ένα φράχτη, ο Αραφάτ, «με εμφανώς τεντωμένα τα νεύρα, πήρε το μικρό αυτόματο όπλο του και έτρεξε να πολεμήσει εναντίον των Ισραηλινών που ήταν έξω από το κτίριο» είπε ο Παλαιστίνιος υπουργός Εργασίας, Γκασάν αλ-Χατίμπμ στο πρακτορείο Ρόιτερ.
«Οι συνεργάτες και οι σωματοφύλακές του έτρεξαν πίσω του και τον υποχρέωσαν να επιστρέψει» προσέθεσε.
Ισραηλινά αντίποινα
Οι ισραηλινές αρχές λένε πως θα συνεχίσουν την πολιορκία έως ότου παραδοθούν πάνω από 20 άτομα που κατηγορούνται για επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών.
Πάνω από 20 άνθρωποι που βρίσκονταν στο αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ παραδόθηκαν στον ισραηλινό στρατό.
Πιστεύεται ότι ανάμεσά τους είναι μέλη της προσωπικής φρουράς του Παλαιστίνιου ηγέτη αλλά κανένας από τους ανώτατους Παλαιστίνιους αξιωματούχους που είναι καταζητούμενοι από το Ισραήλ.
Το Ισραήλ έχει επιβάλει απόλυτη απαγόρευση της κυκλοφορίας σε μεγάλες παλαιστινιακές πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, συμπεριλαμβανομένης και της Ραμάλα.
Οι επιχειρήσεις αυτές των Ισραηλινών άρχισαν μετά τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε λεωφορείο στο Τελ Αβίβ, την Πέμπτη, από την οποία σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν σχεδόν 50.
|
Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2002 - 22:45 ('Ωρα Λονδίνου) Κρίσιμης σημασίας βουλευτικές εκλογές στη Σλοβακία
| Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι κρίσιμης σημασίας για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ |
Σύμφωνα με τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Σλοβακία ο εθνικιστής πρώην πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Μετσιάρ, δεν θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση.
Το κόμμα του κ.Μετσιάρ κέρδισε κατά πάσα πιθανότητα το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων, γύρω στο 18%, αλλά δεν θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς τη συνεργασία άλλων κομμάτων.
Κανένα κόμμα δεν φαίνεται διατεθειμένο να συνεργαστεί με τον αμφιλεγόμενο πρώην πρωθυπουργό της Σλοβακίας καθώς η Δύση έχει καταστήσει σαφές ότι η χώρα δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στο ΝΑΤΟ με τον κ.Μετσιάρ στο πρωθυπουργικό αξίωμα.
Ο κ.Μετσιάρ επικρίθηκε για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αδιαφορία για τους δημοκρατικούς θεσμούς στη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας από το 1994 έως το 1998. Εξακολουθεί όμως να είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς της Σλοβακίας.
Το κόμμα του αποχωρούντος πρωθυπουργού Μικούλας Ντζουρίντα κερδίζει, σύμφωνα πάντα με τις πρώτες ενδείξεις, το 16,5% των ψήφων, ποσοστό μεγαλύτερο από ότι αναμενόταν.
Μικρότερο ποσοστό από ότι έδειχναν οι δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι έλαβε το κόμμα του Ρόμπερτ Φίκο ο οποίος όμως δεν αποκλείεται να παίξει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης συνασπισμού.
Μια ακόμη έκπληξη των εκλογών είναι ότι μάλλον το Κομμουνιστικό κόμμα θα εκπροσωπηθεί στη Βουλή για πρώτη φορά από το 1993 όταν η Σλοβακία έγινε ανεξάρτητο
κράτος.
Οι δημοσκοπήσεις εξόδου έδειξαν ότι οι Κομμουνιστές έλαβαν το 6% των ψήφων που επιτρέπει την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση τους.
Ένα άλλο νέο κόμμα του οποίου ηγείται ο Πάβολ Ρούσκο, συνιδιοκτήτης του μεγαλύτερου τηλεοπτικού σταθμού της Σλοβακίας, φαίνεται ότι έλαβε γύρω στο 7,6 % των ψήφων.
|
Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2002 - 19:41 ('Ωρα Λονδίνου) Νέος ηγέτης για την αυστριακή ακροδεξιά
| Ο Γιοργκ Χάιντερ απέσυρε την υποψηφιότητά του |
Στην Αυστρία το ακροδεξιό κόμμα της Ελευθερίας εξέλεξε ως ηγέτη του τον Ματίας Ράιχολντ ο οποίος θα οδηγήσει το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Ο κ.Ράιχολντ έχει μπροστά του δύσκολο έργο. Το κόμμα του είναι διχασμένο έπειτα από τις παραιτήσεις των μελών του που προκάλεσαν την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού της Αυστρίας.
Η δημοτικότητα του κόμματος έχει περιοριστεί σημαντικα.
Πρόσφατες δημοσκοπήσειςδείχνουν ότι υποστηρίζεται από το 15% των ψηφοφόρων ενώ στις εκλογές του 1999 είχε λάβει το 27% των ψήφων.
Ο Ματίας Ράιχολντ θεωρείται μετριοπαθής |
Μέχρι την περασμένη εβδομάδα επιστεύετο ότι ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Γιοργκ Χάιντερ, θα αναλάμβανε και πάλι τη θέση, όμως ο ίδιος απέσυρε την υποψηφιότητά του την τελευταία στιγμή.
Οι υποστηρικτές του κόμματος αισιοδοξούν ότι η ανάδειξη νέου ηγέτη θα βοηθήσει το κόμμα να ορθοποδήσει
μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν στο εσωτερικό του τις τελευταίες εβδομάδες.
Ωστόσο, πολλά μέλη του κόμματος πιστεύουν ότι οι μελλοντικές συγκρούσεις στο χώρο της ακροδεξιάς στην Αυστρία είναι αναπόφευκτες.
Απογοήτευση οπαδών
Πριν την ψηφοφορία Ματίας Ρέιχολντ, είχε δηλώσει ότι θέλει να λάβει τουλάχιστον το 80% των ψήφων για να αναλάβει την προεδρία του κόμματος.
Ο νέος ηγέτης θα αναλάβει να καταστρώσει τη στρατηγική του κόμματος σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, εν όψει βουλευτικών εκλογών στα τέλη Νοεμβρίου.
Οι εσωτερικές συγκρούσεις στους κόλπους του κόμματος έκαναν πολλούς υποστηρικτές του να απομακρυνθούν.
|
Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2002 - 20:03 ('Ωρα Λονδίνου) Οι βιομηχανίες τσιγάρων αντιμέτωπες με γιαγαντιαία μήνυση
| Οι καπνοβιομηχανίες έχουν προθεσμία 10 ημερών για να ασκήσουν έφεση |
Στις Ηνωμένες Πολιτείες ομοσπονδιακός δικαστής αποφάνθηκε ότι μήνυση εναντίον των βιομηχανιών μπορεί να διευρυνθεί και οι αρχικοί μηνυτές μπορούν να εκπροσωπούν και πολλά άλλα άτομα σε εθνικό επίπεδο.
Στη γραπτή του απόφαση ο δικαστής Τζακ Βάινσταϊν ανέφερε ότι στους μηνυτές μπορούν να συμπεριληφθούν όλοι οι καπνιστές που κατοικούν στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι οποίοι κάπνιζαν τα τσιγάρα των εταιρειών Philip Morris, RJ Reynolds, Brown & Williamson και Lorillard Tobacco και έχουν προσβληθεί από καρκίνο των πνευμόνων, καρκίνο της γλώσσας και εμφύσημα μετά τον Απρίλιο του 1993.
Εάν οι εταιρείες καταδικαστούν να καταβάλλουν αποζημιώσεις τότε το τελικό ποσό θα διανεμηθεί με βάση τη σοβαρότητα της ασθένειας σε όλους όσους αποδείξουν ότι έχουν προσβληθεί.
Οι εταιρείες έχουν προθεσμία 10 ημερών να ασκήσουν έφεση.
|
Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2002 - 19:24 ('Ωρα Λονδίνου) Ο τυφώνας Ισιδώρα μετά την Κούβα κατευθύνεται στο Μεξικό
| Η «Ισιδώρα» ήταν λιγότερο σφοδρή από τη «Μισέλ» που έπληξε την Κούβα τον Νοέμβριο |
Ο τυφώνας Ισιδώρα έπληξε τη δυτική Κούβα με ανέμους που η ταχύτητα τους έφθανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και σφοδρές βροχοπτώσεις.
Η καταιγίδα ξερίζωσε δένδρα και παρέσυρε στέγες στη Μάντουα περίπου 140 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Αβάνα και κατευθύνεται προς τον Κόλπο του Μεξικού όπου το προσωπικό απομακρύνθηκε από τις πλατφόρμες πετρελαίου.
Η ισχύ του τυφώνα προβλέπεται ότι θα αυξάνεται καθώς πλησιάζει τον Κόλπο του Μεξικού |
Στην Κούβα πάνω από 150 χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στην επαρχία Πινάρ ντελ Ρίο ενώ ενεργοποιήθηκε το σύστημα πολιτικής άμυνας της χώρας.
Το Κέντρο Καταιγίδων των Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποίησε ότι ο τυφώνας μπορεί να ενισχυθεί όταν φθάσει στον Κόλπο του Μεξικού.
Οι μετεωρολόγοι πιστεύουν ότι μετά το Μεξικό ο τυφώνας θα στραφεί προς τα δυτικά και δεν θα πλήξει τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μικρότερες από τις αναμενόμενες οι καταστροφές στην Κούβα
Ο πρόεδρος της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, επισκέφθηκε τις περιοχές που υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές και επιτηρούσε ο ίδιος την απομάκρυνση των κατοίκων τους και τα έκτακτα μέτρα προστασίας.
Όταν η καταιγίδα άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε προς μια πιο αραιοκατοικημένη περιοχή ο ηγέτης της Κούβας εξέφρασε την ανακούφιση του αλλά επεσήμανε ότι ο κίνδυνος είναι να έχουν υποστεί ζημιές τα καπνά από τα οποία κατασκευάζονται τα περίφημα πούρα Αβάνας.
Η Κούβα πλήττεται συχνά από ισχυρές καταιγίδες. Τον περασμένο Νοέμβριο ο τυφώνας Μισέλ είχε καταστρέψει χιλιάδες σπίτια. Για τον λόγο αυτό έχουν δημιουργηθεί κατά γειτονιές επιτροπές που παρακολουθούν τα καιρικά φαινόμενα και συνεργάζονται με την πολιτική άμυνα για την αντιμετώπιση των καταιγίδων.
Η εποχή των τυφώνων του Ατλαντικού διαρκεί συνήθως από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο.
|
Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2002 - 16:33 ('Ωρα Λονδίνου) Εντοπίσθηκε ο «βομβιστής της Βομβάης»
| Ο Αμπού Σαλέμ συνελήφθη στη Λισαβώνα |
Η Ινδία ζήτησε από τις πορτογαλικές αρχές να παραδώσουν τον πλέον καταζητούμενο άνδρα της χώρας, το «νονό του εγκλήματος», Αμπού Σαλέμ.
Ελπίζω ο Σαλέμ να φθάσει στην Ινδία και να δικασθεί για τα εγκλήματά του | Λ. Κ. Αντβανί, αντιπρόεδρος της ινδικής κυβέρνησης | Ο αντιπρόεδρος της ινδικής κυβέρνησης, Λ. Κ. Αντβανί, έστειλε επιστολή τόσο στις πορτογαλικές αρχές όσο και στην Ιντερπόλ.
Ο Αμπού Σαλέμ κρατείται στη Λισαβώνα κατηγορούμενος για πλαστοποίηση διαβατηρίου.
Ο υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενος της Ινδίας θεωρείται ο διοργανωτής των βομβιστικών επιθέσεων στη Βομβάη το 1993, κατά τις οποίες είχαν σκοτωθεί περισσότερα από 200 άτομα.
Θανατική ποινή
Επιπλέον, κατηγορείται για διάπραξη εγκλημάτων και απαγωγών.
Ο Αμπού Σαλέμ κινείται ανάμεσα σε κύκλους του Μπόλιγουντ | Ο κ. Αντβανί υποσχέθηκε στις πορτογαλικές αρχές ότι ο Αμπού Σαλέμ δεν πρόκειται να τιμωρηθεί με τη θανατική ποινή, η οποία ως γνωστόν απαγορεύεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Στη Λισαβώνα αναμένεται να μεταβούν τις επόμενες ημέρες πράκτορες των ινδικών μυστικών υπηρεσιών, προκειμένου να διασφαλισθεί η ομαλή επιστροφή του Αμπού Σαλέμ στην Ινδία.
Ο Αμπού Σαλέμ συνελήφθη από τις πορτογαλικές αρχές μαζί με τη σύντροφό του, τη διάσημη ηθοποιό του Μπόλιγουντ, Μόνικα Μπέντι. |
Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2002 - 15:04 ('Ωρα Λονδίνου) Περίπου 100 νεκροί από κατολίσθηση
| Εικόνα της κατολίσθησης από δορυφόρο |
Αγνοείται η τύχη περίπου 100 ατόμων σε ένα χωριό της Ρωσίας μετά τις σφοδρές κατολισθήσεις που πραγματοποιήθηκαν εκεί.
Πρόκειται για μία τρομερή καταστροφή. Δεν θυμάμαι τίποτα ανάλογο | Βλαντιμίρ Πούτιν | Οι κατολισθήσεις λάσπης και χιονιού σκέπασαν ολόκληρο το χωριό Καρμαδόν στη δημοκρατία της Βόρειας Οσετίας, περίπου 1.500 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας.
Τα σωστικά συνεργεία πραγματοποιούν απέλπιδες προσπάθειες αναζητώντας τους επιζώντες. Οι τοπικές αρχές όμως πιστεύουν ότι είναι δύσκολο να βρεθούν επιζώντες.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπογράμμισε ότι θα ληφθούν έκτακτα μέτρα προκειμένου να αποκατασταθούν οι υπηρεσίες στην περιοχή.
Παγετώνας
«Πρόκειται για μία τρομερή καταστροφή. Δεν θυμάμαι τίποτα ανάλογο», δήλωσε ο κ. Πούτιν.
Πιστεύεται ότι τις κατολισθήσεις προκάλεσε ο παγετώνας και οι σφοδρές καιρικές συνθήκες που έπληξαν την περιοχή.
Το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών της Ρωσίας αναμένεται να στείλει σύντομα στην περιοχή ομάδες ειδικών και σκύλους που θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν επιζώντες.
Οι προσπάθειες των συνεργείων διάσκεψης είναι όμως δύσκολες, καθώς ορισμένοι από τους δρόμους της περιοχής είναι παγιδευμένοι. |
Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2002 - 13:59 ('Ωρα Λονδίνου) Αρνείται να παραδοθεί ο Αραφάτ
| Ερείπια έχουν απομείνει από το αρχηγείο του Αραφάτ στη Ραμάλα |
Ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος βρίσκεται αποκλεισμένος στο γραφείο του, απηύθυνε εκκλήσεις για τον τερματισμό των επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών πολιτών.
Ομως, τόνισε ότι δεν πρόκειται να παραδοθεί και δεν πρόκειται να επιλέξει το δρόμο της εξορίας.
Οι ύποπτοι | Το Ισραήλ ζητά την παράδοση 20 ατόμων, συμπεριλαβανομένων:
-Τοφίκ Τιράουι, αρχηγός υπηρεσίας πληροφοριών Δυτικής Όχθης
-Μαχμούντ Ντάμρα, επικεφαλής προσωπικής φρουράς του Αραφάτ (Δύναμη 17)
-Μέλη του κινήματος Φατάχ του Γιασέρ Αραφάτ | Τα ισραηλινά άρματα μάχης βρίσκονται σε απόσταση λίγων μόλις μέτρων από το γραφείο του Γιασέρ Αραφάτ, ενώ έχουν καταστραφεί όλα τα υπόλοιπα κτίρια του αρχηγείου του στην πόλη της Δυτικής Οχθης, Ραμάλα.
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι ο ηγέτης των Παλαιστινίων δεν αποτελεί στόχο, αλλά απαιτεί να παραδοθούν περίπου 20 Παλαιστίνιοι, οι οποίοι θεωρούνται υπεύθυνοι για επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών.
Ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ αναφέρει ότι το Ισραήλ θέλει ενδεχομένως να εκδιώξει το Γιασέρ Αραφάτ από τη χώρα.
Μπουλντόζες
Τα ισραηλινά στρατεύματα χρησιμοποιώντας μπουλντόζες και εκρηκτικά και κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος του αρχηγείου του Γιασέρ Αραφάτ μέσα σε μία ημέρα.
Κατά τις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιχειρήσεις οβίδα από άρμα μάχης έπληξε και το κτίριο όπου βρισκόταν ο Γιασέρ Αραφάτ.
Συνεργάτες του Αραφάτ λένε πως ήθελε να αντιμετωπίσει μόνος του τους Ισραηλινούς | Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι που βρίσκονται στο κτίριο λένε πως οι Ισραηλινοί έχουν καταστρέψει μια δίοδο που συνέδεε το γραφείο του Αραφάτ με ένα άλλο κτίριο.
Ο ίδιος ο Γιασέρ Αραφάτ, σύμφωνα με δηλώσεις Παλαιστίνιου υπουργού, είναι «εξαγριωμένος».
Όταν έμαθε πως οι ισραηλινές μπουλντόζες άρχισαν να καταστρέφουν ένα φράχτη, ο Αραφάτ, «με εμφανώς με τεντωμένα τα νεύρα, πήρε το μικρό αυτόματο όπλο του και έτρεξε να πολεμήσει εναντίον των Ισραηλινών που ήταν έξω από το κτίριο» είπε ο Παλαιστίνιος υπουργός Εργασίας, Γκασάν αλ-Χατίμπμ στο πρακτορείο Ρόιτερ.
«Οι συνεργάτες και οι σωματοφύλακές του έτρεξαν πίσω του και τον υποχρέωσαν να επιστρέψει» προσέθεσε.
Ισραηλινά αντίποινα
Οι ισραηλινές αρχές λένε πως θα συνεχίσουν την πολιορκία έως ότου παραδοθούν πάνω από 20 άτομα που κατηγορούνται για επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών.
Πάνω από 20 άνθρωποι που βρίσκονταν στο αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ παραδόθηκαν στον ισραηλινό στρατό.
Πιστεύεται ότι ανάμεσά τους είναι μέλη της προσωπικής φρουράς του Παλαιστίνιου ηγέτη αλλά κανένας από τους ανώτατους Παλαιστίνιους αξιωματούχους που είναι καταζητούμενοι από το Ισραήλ.
Το Ισραήλ έχει επιβάλει απόλυτη απαγόρευση της κυκλοφορίας σε μεγάλες παλαιστινιακές πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, συμπεριλαμβανομένης και της Ραμάλα.
Οι επιχειρήσεις αυτές των Ισραηλινών άρχισαν μετά τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε λεωφορείο στο Τελ Αβίβ, την Πέμπτη, από την οποία σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν σχεδόν 50.
|
Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2002 - 14:24 ('Ωρα Λονδίνου) Προειδοποιήσεις του Ιράκ
| Οι επιθεωρητές όπλων έφυγαν από το Ιράκ το 1998 |
Το Ιράκ δηλώνει ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχθεί νέο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών.
Σε επίσημο ανακοινωθέν, η ιρακινή κυβέρνηση αναφέρει ότι αυτή τη φορά δεν πρόκειται να υποκύψει στις επιταγές της Ουάσινγκτον.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Νατζί Σαμπρί | Το ιρακινό ανακοινωθέν εκδίδεται σε μία περίοδο κατά την οποία ο πρόεδρος Μπους προσπαθεί να πείσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να θεσπίσει νέο ψήφισμα, ζητώντας από τη Βαγδάτη να προβεί σε αφοπλισμό.
Ομως, η Ρωσία δεν φαίνεται να υποχωρεί στην αντίθεσή της για την έκδοση νέου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το Ιράκ.
Συνομιλίες και διαβουλεύσεις
Σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι το σημαντικότερο είναι να επιστρέψουν οι επιθεωρητές οπλικών συστημάτων του ΟΗΕ στο Ιράκ το συντομότερο δυνατό τώρα που η Βαγδάτη έχει συμφωνήσει τη χωρίς όρους επιστροφή τους.
Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ συναντήθηκε με το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Ιβανόφ | Και μετά από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπους στο Λευκό Οίκο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανόφ είπε μόνο ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το πώς θα γίνει πιο αποτελεσματικό το έργο των επιθεωρητών.
Οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει να εμποδίσουν την επιστροφή των επιθεωρητών στη Βαγδάτη αν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν εκδώσει νέο ψήφισμα που θα περιλαμβάνει την απειλή ανάληψης δράσης εναντίον του Ιράκ αν αυτό δε συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του ΟΗΕ.
Η Μόσχα αντιτίθεται στο ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης στο Ιράκ.
Ανησυχίες κι ανταλλάγματα
Μετά την πρόταση της Βαγδάτης για άνευ όρων επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στη χώρα, η Ρωσία δεν θεωρεί απαραίτητο ένα νέο ψήφισμα.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ρωσική κυβέρνηση θα έχει πολλά να χάσει εάν διασπαστούν οι οικονομικοί δεσμοί της με το Ιράκ.
Από την άλλη πλευρά, ο Αμερικανός πρόεδρος είναι πιθανό να προσπαθήσει να δελεάσει τη Μόσχα παρεμβαίνοντας στη διαμάχη της Ρωσίας με τη Γεωργία σχετικά με τη δράση των Τσετσένων αυτονομιστών στο φαράγγι του Πανκίσι.
Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένως κατηγορήσει τις αρχές της Γεωργίας για αδράνεια στο θέμα των ανταρτών, αλλά μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ δήλωναν αντίθετες σε μια ρωσική στρατιωτική παρέμβαση στην περιοχή. |
Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2002 - 13:08 ('Ωρα Λονδίνου) Ζητείται ακροδεξιός ηγέτης
| Ο Γιοργκ Χάιντερ απέσυρε την υποψηφιότητά του |
Το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας αναμένεται να εκλέξει νέο πρόεδρο το Σάββατο, έπειτα από τις παραιτήσεις των μελών του που τάραξαν την κυβέρνηση συνασπισμού στη χώρα.
Ο Ματίας Ρέιχολντ θεωρείται μετριοπαθής | Μέχρι την περασμένη εβδομάδα επιστεύετο ότι ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Γιοργκ Χάιντερ, θα αναλάμβανε και πάλι τη θέση, όμως ο ίδιος απέσυρε την υποψηφιότητά του την τελευταία στιγμή.
Οι υποστηρικτές του κόμματος αισιοδοξούν ότι η ανάδειξη νέου ηγέτη θα βοηθήσει το κόμμα να ορθοποδήσει
μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν στο εσωτερικό του τις τελευταίες εβδομάδες.
Ωστόσο, πολλά μέλη του κόμματος πιστεύουν ότι οι μελλοντικές συγκρούσεις στο χώρο της ακροδεξιάς στην Αυστρία είναι αναπόφευκτες.
Απογοήτευση οπαδών
Ενας από τους υποψήφιους, ο μετριοπαθής Ματίας Ρέιχολντ, δήλωσε ότι θέλει να λάβει τουλάχιστον το 80% των ψήφων για να αναλάβει την προεδρία του κόμματος.
Ο νέος ηγέτης θα αναλάβει να καταστρώσει τη στρατηγική του κόμματος σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, εν όψει βουλευτικών εκλογών στα τέλη Νοεμβρίου.
Οι εσωτερικές συγκρούσεις στους κόλπους του κόμματος έκαναν πολλούς υποστηρικτές του να απομακρυνθούν.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα έχει χάσει το 12% των ψηφοφόρων του από το 1999 και μετά. |
Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2002 - 12:02 ('Ωρα Λονδίνου) Οι μυστικές υπηρεσίες στο προσκήνιο
| Οι αρμόδιες υπηρεσίες γνώρισαν ότι οι οπαδοί του Μπιν Λάντεν σχεδίαζαν επιθέσεις |
Ο πρόεδρος Μπους ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας από ανεξάρτητη επιτροπή για την αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών να προβλέψουν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Κάποια μέρα, κάποιοι θα πεθάνουν.... Η κοινή γνώμη δεν θα μπορέσει να καταλάβει γιατί δεν ήμασταν πιο αποτελεσματικοί | Email του πράκτορα του FBI | Οι ανταποκριτές επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση Μπους αντιμετωπίζει πιέσεις, καθώς όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την κακή λειτουργία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι τρεις από τους αεροπειρατές βρίσκονταν υπό την παρακολούθηση της CIA 20 μήνες πριν από τις επιθέσεις.
Η CIA πίστευε τότε ότι και οι τρεις ήταν μέλη της Αλ Κάιντα, τα οποία έφθασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιανουάριο του 2000.
Απόρριψη αιτήματος
Ομως, οι αρμόδιες αρχές αρνήθηκαν σε έναν πράκτορα του FBI να παρακολουθήσει τον έναν από αυτούς έναν μήνα πριν από τις επιθέσεις.
Ο πρόεδρος Μπους δέχεται πιέσεις | Η απόφαση για τη διεξαγωγή έρευνας υποδεικνεύει μια αλλαγή στάσης της κυβέρνησης Μπους, η οποία μέχρι προσφάτως έλεγε ότι οι αρμόδιες αρχές πρέπει μόνο να ασχολούνται με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και με τίποτα άλλο.
Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Μπους δέχεται πιέσεις να διευθετήσει το θέμα.
Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι στελέχη της CIA και του FBI κατέθεσαν την Παρασκευή σε επιτροπή της γερουσίας. |
Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2002 - 10:52 ('Ωρα Λονδίνου) «Δόγμα Μπους»: Θα επιτεθούμε πρώτοι
| Οι ΗΠΑ εμφανίζονται αποφασισμένες να διατηρήσουν τη στρατιωτική υπεροχή τους |
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, έκανε σαφές ότι η χώρα του δεν θα διστάσει να επιτεθεί πρώτη σε περίπτωση που κρίνει ότι απειλείται από τρομοκράτες ή από άλλες χώρες.
Στην πρώτη συνολική στρατηγική δήλωσή της για την εξωτερική πολιτική, η κυβέρνηση Μπους δηλώνει πως πάντοτε προτιμά να δρα με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας αλλά αν αυτό δεν είναι δυνατόν, προτίθεται να αναλάβει δράση μόνη της ασκώντας το δικαίωμα στην αυτοάμυνα.
Στη συνέχεια το έγγραφο για την Στρατηγική Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ αναφέρει ότι η χώρα θα χρησιμοποιήσει τη θέση της για εξαπλώσει την ελευθερία και την ευημερία στον κόσμο.
Στρατιωτική υπεροχή
Όσον αφορά στα όπλα μαζικού ολέθρου, το νέο δόγμα των ΗΠΑ, αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον προτιμά μια πολιτική μη εξάπλωσης, που θα εξαλείφει τους κινδύνους πριν αυτοί αποτελέσουν απειλή.
Περιλαμβάνεται ακόμα μια σκληρή δήλωση για την ανάγκη και τη δέσμευση της κυβέρνησης Μπους να διατηρήσει την αμερικανική στρατιωτική υπεροχή.
Η κυβέρνηση Μπους υπόσχεται ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα είναι τόσο ισχυρές ώστε να αποτρέπουν οποιοδήποτε άλλο κράτος ακόμα και να προσπαθήσει να τις εξισορροπήσει.
«Δόγμα Μπους»
Το εκ 33 σελίδων έγγραφο χαρακτηρίζει την εξωτερική πολιτική του προέδρου Μπους ως «χαρακτηριστικά αμερικανικό διεθνισμό» και αποτελεί την πλέον επιθετική και δυναμική δήλωση σχετικά με την αμερικανική εξωτερική πολιτική από την εποχή του προέδρου Ρέιγκαν.
Όπως μεταδίδει από την Ουάσιγκτον ανταποκριτής του BBC το έγγραφο αυτό αναμένεται να επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους ορισμένων κρατών σχετικά με τον αμερικανικό πολιτισμικό και πολιτικό ιμπεριαλισμό.
Αναλυτές λένε πως το νέο αυτό «δόγμα Μπους», όπως το χαρακτηρίζουν, θέτει τέλος στο δόγμα «του περιορισμού και της αποτροπής» που κυριάρχησε στην περίοδο του ψυχρού πολέμου. |
Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2002 - 07:46 ('Ωρα Λονδίνου) Επισκόπηση βρετανικού Τύπου
| |
Διχασμένος εμφανίζεται ο Σαββατιάτικος βρετανικός τύπος ως προς το κύριο θέμα της ημέρας.
Η Μίλι
Όλες σχεδόν οι εφημερίδες αναφέρονται στην τυχαία ανεύρεση του κρανίου και μερικών οστών της δεκατριάχρονης Αμάντα (Μίλι όπως έγινε γνωστή) Ντάουλερ που είχε εξαφανιστεί εδώ και έξη μήνες.
Σύμφωνα με την Ντέιλι Σταρ (Daily Star) η Μίλι φαίνεται πως δολοφονήθηκε λίγες ώρες μετά την απαγωγή της από ένα δρόμο, πριν έξη μήνες.
Αρχίζει τώρα το κυνήγι για τον εντοπισμό του δολοφόνου λέει η Γκάρντιαν (The Guardian) ενώ η Ιντιπέντεντ (The Independent) φιλοξενεί δήλωση του υπεύθυνου αστυνομικού των σχετικών ερευνών ότι βρίσκονται πλέον κοντύτερα στην ανακάλυψη των δραστών.
Για τη Ντέιλι Μίρορ (Daily Mirror) το μοναδικό θετικό σημείο είναι ότι πλέον οι γονείς της Μίλι γνωρίζουν την τύχη της.
Το νέο δόγμα των ΗΠΑ
Μόνο η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) φαίνεται να δίνει βάρος στο νέο εξαγγελθέν δόγμα ασφαλείας των ΗΠΑ σύμφωνα με το οποίο η Ουάσιγκτον διατηρεί το δικαίωμα να επιτίθεται πρώτη αν κρίνει ότι κινδυνεύει.
Το νέο «Δόγμα Μπους», όπως αναμένεται να γίνει γνωστό, διαδέχεται το Δόγμα Τρούμαν που όρισε την αμερικανική πολιτική στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Αλλά κατά τη Φαϊνάνσιαλ Τάιμς είναι αμφίβολο ότι το Δόγμα Μπους θα έχει τη μακροβιότητα του προκατόχου του.
Η νέα στρατηγική εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, λέει η βρετανική εφημερίδα, έχει το πλεονέκτημα ότι διευρύνει τους ορίζοντες της Ουάσιγκτον, αποφεύγοντας πλέον να υποτάξει το σύνολο της εξωτερικής της πολιτικής στον λεγόμενο «πόλεμο κατά του τρόμου».
Αλλά παράλληλα στη βάση του το νέο αμερικανικό δόγμα είναι ένα στρατιωτικό δόγμα, λέει η εφημερίδα και ως τέτοιο εμπεριέχει πρακτικές αντιφάσεις –πώς για παράδειγμα θα δράσουν μονομερώς οι ΗΠΑ όταν έχουν ανάγκη εξαπόλυσης επίθεσης από την επικράτεια άλλης χώρας (όπως έγινε για παράδειγμα στο Αφγανιστάν ή στο Ιράκ).
Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, τέλος, σημειώνει πως το κλίμα στην αμερικανική κοινή γνώμη αλλά και μεταξύ πολλών μελών του κογκρέσου είναι πολύ λιγότερο πολεμικό από τη ρητορική που χρησιμοποιεί ο Λευκός Οίκος.
Επαρχία κατά πόλης
«Οι κάτοικοι της πόλης ετοιμάζονται να υποδεχτούν τους εξαδέλφους τους της επαρχίας» λέει η Τάιμς (The Times) αναφερόμενη στη μεγάλη διαδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Λονδίνο.
Η Ιντιπέντεντ, αν και τελικά συμφωνεί με την πορεία, δεν παραλείπει να σημειώσει πως το σύνθημα της πορείας -«για την ελευθερία και τον βιοπορισμό»- μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε «για τα αιματηρά σπορ (όπως το κυνήγι της αλεπούς) και τις επιδοτήσεις» αποκαλύπτοντας έτσι την ατζέντα της εκδήλωσης.
Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) που καλεί τους αναγνώστες της συμμετάσχουν στην πορεία, λέει πως ο αριθμός των διαδηλωτών θα φτάσει σε σημείο ρεκόρ –γύρω στις 300.000.
Η τέλεια σαΐτα
Αρκετές βρετανικές εφημερίδες αναφέρονται στα σχέδια για την τέλεια σαΐτα, που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Φυσικής.
Τα σχέδια για το πώς ένα χαρτί Α4 μετατρέπεται σε ένα θαύμα της αεροδυναμικής δημοσιεύονται μεταξύ άλλων στην Τάιμς που λέει ότι σύμφωνα με έρευνες των δημοσιογράφων της η εν λόγω σαΐτα μπορεί να καλύψει το μήκος ακόμα και της μεγαλύτερης αίθουσας διδασκαλίας.
Άλλες επίπονες έρευνες –προφανώς υπαγορευμένες από τη δημοσιογραφική ανάγκη να επαληθευτεί η πληροφορία- που έγιναν κατά διάρκεια της νύχτας στα γραφεία της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC έδειξαν ότι η νέα σαΐτα είναι ικανή για αρκετά εντυπωσιακές και ομαλές πτήσεις.
Αλλά δυστυχώς τα πειράματά μας δεν κατάφεραν να φτάσουν τα αποτελέσματα των συναδέλφων του BBC News Online που μία από τις σαΐτες που κατασκεύασαν κατάφερε να κάνει πτήση που ξεπέρασε τα 15 μέτρα.
Οι έρευνες συνεχίζονται. |
Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2002 - 05:42 ('Ωρα Λονδίνου) Το Ιράκ διχάζει ΗΠΑ - Ρωσία
| Η Ρωσία θέλει την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ |
Η Ρωσία δεν φαίνεται να υποχωρεί στην αντίθεσή της για την έκδοση νέου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το Ιράκ.
Σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι το σημαντικότερο είναι να επιστρέψουν οι επιθεωρητές οπλικών συστημάτων του ΟΗΕ στο Ιράκ το συντομότερο δυνατό, τώρα που η Βαγδάτη έχει συμφωνήσει στη χωρίς όρους επιστροφή τους.
Και μετά από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπους στο Λευκό Οίκο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανόφ είπε μόνο ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το πώς θα γίνει πιο αποτελεσματικό το έργο των επιθεωρητών.
Οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει να εμποδίσουν την επιστροφή των επιθεωρητών στη Βαγδάτη αν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν εκδώσει νέο ψήφισμα που θα περιλαμβάνει την απειλή ανάληψης φράσης εναντίον του Ιράκ αν αυτό δε συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του ΟΗΕ.
Η Μόσχα αντιτίθεται στο ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης στο Ιράκ.
Μετά την πρόταση της Βαγδάτης για άνευ όρων επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στη χώρα, η Ρωσία δεν θεωρεί απαραίτητο ένα νέο ψήφισμα.
Ανησυχίες κι ανταλλάγματα
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ρωσική κυβέρνηση θα έχει πολλά να χάσει εάν διασπαστούν οι οικονομικοί δεσμοί της με το Ιράκ.
Από την άλλη πλευρά, ο αμερικανός πρόεδρος είναι πιθανό να προσπαθήσει να δελεάσει τη Μόσχα παρεμβαίνοντας στη διαμάχη της Ρωσίας με τη Γεωργία σχετικά με τη δράση των Τσετσένων αυτονομιστών στο φαράγγι του Πανκίσι.
Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένως κατηγορήσει τις αρχές της Γεωργίας για αδράνεια στο θέμα των ανταρτών, αλλά μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ δήλωναν αντίθετες σε μια ρωσική στρατιωτική παρέμβαση στην περιοχή. |
Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2002 - 04:10 ('Ωρα Λονδίνου) Κρίσιμες εκλογές στη Σλοβακία
| Η ψηφοφορία στη Σλοβακία διαρκεί δυό ημέρες |
Την Παρασκευή και το Σάββατο οι Σλοβάκοι προσέρχονται στα εκλογικά κέντρα για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να οδηγήσει τη χώρα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.
Φίκο: ένας μελλοντικός πρωθυπουργός; |
Η φιλο-δυτική κυβέρνηση της χώρας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς την ικανοποίηση των κριτηρίων για ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, ο ανταποκριτής του BBC στη Μπρατισλάβα μεταδίδει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει χάσει τη στήριξη της πλειοψηφίας των Σλοβάκων, καθώς προέβη σε επίπονες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που άφησαν έναν στους πέντε πολίτες χωρίς εργασία.
Άνοδος νέων κομμάτων
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, οι ψηφοφόροι στη Σλοβακία μοιάζουν έτοιμοι να εμπιστευθούν νέα κόμματα.
Ένας νεαρός δικηγόρος, ο Ρόμπερτ Φίκο, ο οποίος έχει ασκήσει οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση, ενδέχεται να αναδειχθεί νικητής των εκλογών και αυριανός πρωθυπουργός, εκτιμούν οι ειδικοί.
Οι εκλογές αυτές θεωρούνται από πολλούς πολιτικούς σχολιαστές ως οι σημαντικότερες για την πορεία της Σλοβακίας προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δυτικοί διπλωμάτες έχουν κάνει σαφές ότι η επάνοδος στην εξουσία του πρώην πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Μεσιάρ θα εξανέμιζε αυτές τις ελπίδες. Με ικανοποίηση παρατηρούν την κάθετη πτώση της δημοτικότητας του ηγέτη των εθνικιστών τους τελευταίους μήνες.
Πτώση, όμως, στις δημοσκοπήσεις καταγράφουν και τα κόμματα που απαρτίζουν τη νυν κυβέρνηση συνασπισμού εξαιτίας της αυστηρής οικονομικής πολιτικής που ακολούθησαν. |
Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2002 - 03:59 ('Ωρα Λονδίνου) Ξανά πολιορκημένος ο Αραφάτ
| Οι Ισραηλινοί ζητούν την παράδοση υπόπτων |
Τα ισραηλινά στρατεύματα χρησιμοποιώντας μπουλντόζες και εκρηκτικά, κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος του αρχηγείου του Γιασέρ Αραφάτ στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, αφήνοντας τον παλαιστίνιο ηγέτη απομονωμένο και αποκλεισμένο.
Οι ύποπτοι | Το Ισραήλ ζητά την παράδοση 20 ατόμων, συμπεριλαβανομένων:
-Τοφίκ Τιράουι, αρχηγός υπηρεσίας πληροφοριών Δυτικής Όχθης
-Μαχμούντ Ντάμρα, επικεφαλής προσωπικής φρουράς του Αραφάτ (Δύναμη 17)
-Μέλη του κινήματος Φατάχ του Γιασέρ Αραφάτ | Κατά τις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιχειρήσεις οβίδα από άρμα μάχης έπληξε το κτίριο όπου βρισκόταν ο Γιασέρ Αραφάτ.
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε ότι δεν είχε στόχο τον παλαιστίνιο ηγέτη.
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι που βρίσκονται στο κτίριο λένε πως οι Ισραηλινοί έχουν καταστρέψει μια δίοδο που συνέδεε το γραφείο του Αραφάτ με ένα άλλο κτίριο.
Εξαγριωμένος ο Αραφάτ
Ο ίδιος ο Γιασέρ Αραφάτ φέρεται να είναι σώος αλλά, όπως είπε Παλαιστίνιος υπουργός, είναι «εξαγριωμένος».
Όταν έμαθε πως οι ισραηλινές μπουλντόζες άρχισαν να καταστρέφουν ένα φράχτη, ο Αραφάτ, «με εμφανώς με τεντωμένα τα νεύρα, πήρε το μικρό αυτόματο όπλο του και έτρεξε να πολεμήσει εναντίον των Ισραηλινών που ήταν έξω από το κτίριο» είπε ο Παλαιστίνιος υπουργός Εργασίας, Γκασάν αλ-Χατίμπμ στο πρακτορείο Ρόιτερ.
Συνεργάτες του Αραφάτ λένε πως ήθελε να αντιμετωπίσει μόνος του τους Ισραηλινούς | «Οι συνεργάτες και οι σωματοφύλακές του έτρεξαν πίσω του και τον υποχρέωσαν να επιστρέψει» προσέθεσε.
Ισραηλινά αντίποινα
Οι ισραηλινές αρχές λένε πως θα συνεχίσουν την πολιορκία έως ότου παραδοθούν πάνω από 20 άτομα που κατηγορούνται για επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών.
Πάνω από 20 άνθρωποι που βρίσκονταν στο αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ παραδόθηκαν στον ισραηλινό στρατό.
Πιστεύεται ότι ανάμεσά τους είναι μέλη της προσωπικής φρουράς του Παλαιστίνιου ηγέτη αλλά κανένας από τους ανώτατους Παλαιστίνιους αξιωματούχους που είναι καταζητούμενοι από το Ισραήλ.
Το Ισραήλ έχει επιβάλει απόλυτη απαγόρευση της κυκλοφορίας σε μεγάλες παλαιστινιακές πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, συμπεριλαμβανομένης και της Ραμάλα.
Οι επιχειρήσεις αυτές των Ισραηλινών άρχισαν μετά τη βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας σε λεωφορείο στο Τελ Αβίβ, την Πέμπτη, από την οποία σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν σχεδόν 50.
Η ισραηλινή αρχή λέει πως στόχος της επιχείρησης είναι η απομόνωση του Παλαιστίνιου ηγέτη και η σύλληψη μελών ισλαμικών οργανώσεων, οι οποίοι κατηγορούνται από το Ισραήλ για εμπλοκή σε επιθέσεις κατά Ισραηλινών αμάχων. |
Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2002 - 04:49 ('Ωρα Λονδίνου) «Δόγμα Μπους»: Θα επιτεθούμε πρώτοι
| Οι ΗΠΑ εμφανίζονται αποφασισμένες να διατηρήσουν τη στρατιωτική υπεροχή τους |
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, έκανε σαφές ότι η χώρα του δεν θα διστάσει να επιτεθεί πρώτη σε περίπτωση που κρίνει ότι απειλείται από τρομοκράτες ή από άλλες χώρες.
Στην πρώτη συνολική στρατηγική δήλωσή της για την εξωτερική πολιτική, η κυβέρνηση Μπους δηλώνει πως πάντοτε προτιμά να δρα με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας αλλά αν αυτό δεν είναι δυνατόν, προτίθεται να αναλάβει δράση μόνη της ασκώντας το δικαίωμα στην αυτοάμυνα.
Στη συνέχεια το έγγραφο για την Στρατηγική Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ αναφέρει ότι η χώρα θα χρησιμοποιήσει τη θέση της για εξαπλώσει την ελευθερία και την ευημερία στον κόσμο.
Στρατιωτική υπεροχή
Όσον αφορά στα όπλα μαζικού ολέθρου, το νέο δόγμα των ΗΠΑ, αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον προτιμά μια πολιτική μη εξάπλωσης, που θα εξαλείφει τους κινδύνους πριν αυτοί αποτελέσουν απειλή.
Περιλαμβάνεται ακόμα μια σκληρή δήλωση για την ανάγκη και τη δέσμευση της κυβέρνησης Μπους να διατηρήσει την αμερικανική στρατιωτική υπεροχή.
Η κυβέρνηση Μπους υπόσχεται ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα είναι τόσο ισχυρές ώστε να αποτρέπουν οποιοδήποτε άλλο κράτος ακόμα και να προσπαθήσει να τις εξισορροπήσει.
«Δόγμα Μπους»
Το εκ 33 σελίδων έγγραφο χαρακτηρίζει την εξωτερική πολιτική του προέδρου Μπους ως «χαρακτηριστικά αμερικανικό διεθνισμό» και αποτελεί την πλέον επιθετική και δυναμική δήλωση σχετικά με την αμερικανική εξωτερική πολιτική από την εποχή του προέδρου Ρέιγκαν.
Όπως μεταδίδει από την Ουάσιγκτον ανταποκριτής του BBC το έγγραφο αυτό αναμένεται να επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους ορισμένων κρατών σχετικά με τον αμερικανικό πολιτισμικό και πολιτικό ιμπεριαλισμό.
Αναλυτές λένε πως το νέο αυτό «δόγμα Μπους», όπως το χαρακτηρίζουν, θέτει τέλος στο δόγμα «του περιορισμού και της αποτροπής» που κυριάρχησε στην περίοδο του ψυχρού πολέμου. |
|