Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 23 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-09-18

  1. Το HIV χτυπά την ανατολικοευρωπαϊκή νεολαία
  2. Το ΝΑΤΟ παραμένει μάλλον στην πΓΔΜ
  3. Ο Μπους καταδικάζει το ιρακινό «τέχνασμα»
  4. Επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ
  5. Το «ολιγοπώλιο» του καφέ
  6. Ξεκινά η κατασκευή αγωγού από την Κασπία
  7. Επισκόπηση βρετανικού Τύπου
  8. Αρχίζουν οι εργασίες για τον αγωγό Μπακού - Τσεϊχάν
  9. Ζώνη ασφαλείας με τη Γεωργία προτείνει η Ρωσία
  10. Συνομιλίες ΟΗΕ και Ιράκ για τους επιθεωρητές
  11. Επισκόπηση ευρωπαϊκού Τύπου

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2002 - 21:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Το HIV χτυπά την ανατολικοευρωπαϊκή νεολαία
 

Ο ιός HIV με μικροσκόπιο

Ο ιός του HIV και η ασθένεια του Aids διαδίδονται με ταχείς - τους ταχύτερους στον κόσμο - ρυθμούς στην Ανατολική Ευρώπη απειλώντας την υγεία των νέων ατόμων.

Ο ιός του HIV και η ασθένεια του Aids διαδίδονται με ταχείς - τους ταχύτερους στον κόσμο - ρυθμούς στην Ανατολική Ευρώπη απειλώντας την υγεία των νέων ατόμων.

Έκθεση της Unisef τονίζει ότι πρέπει να ληφθούν ριζοσπαστικά μέτρα για να αναχαιτιστεί η διάδοση της ασθένειας στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, στην Ρωσία και στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.

Στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, μέλη της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων χωρών, σχεδόν το 80% των ατόμων που προσβάλλονται από τον ιό είναι κάτω των 29 ετών.

Στην Εσθονία το 90% των νέων κρουσμάτων είναι άτομα κάτω των 30 ετών.

Η Unisef τονίζει ότι η διάδοση της ασθένειας οφείλεται στην αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, στην άνοδο της πορνείας και στο γεγονός ότι οι νέοι έχουν ερωτικές σχέσεις νωρίτερα.

Υπολογίζεται ότι ως τα τέλη του 2001 ένα εκατομμύριο άνθρωποι είχαν προσβληθεί από την ασθένεια στην περιοχή.

Τα περισσότερα κρούσματα οφείλονται στη χρήση μολυσμένων συριγγών από ναρκομανείς. Όμως σε ορισμένες χώρες, όπως η Ουκρανία και η Λευκορωσία, αυξάνονται οι περιπτώσεις μόλυνσης λόγω ερωτικών σχέσεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Λευκορωσία όπου το 1996 μόνο το 8% των νέων κρουσμάτων οφειλόταν σε ερωτική επαφή. Το πρώτο εξάμηνο του 2001 το ποσοστό αυτό είχε φθάσει το 32%.

Πολλοί νέοι στις χώρες αυτές δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο προσβολής από τον ιό του HIV και πώς να προφυλάσσονται από την μόλυνση.


Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2002 - 22:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Το ΝΑΤΟ παραμένει μάλλον στην πΓΔΜ
 

Τα νατοϊκά στρατεύματα ίσως παραμείνουν για ακόμα τρεις μήνες

Το ΝΑΤΟ επρόκειτο να παραδώσει την ειρηνευτική αποστολή στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη Οκτωβρίου.

Όμως η ανάπτυξη του αμυντικού βραχίονα της κοινότητας καθυστερεί λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η συμμετοχή της Τουρκίας στον Ευρωστρατό.

Τώρα δύο ανώτεροι διπλωμάτες, από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπαν στο BBC ότι η Νατοϊκή ειρηνευτική δύναμη στην πΓΔΜ είναι πολύ πιθανό να παραμείνει εκεί μετά τη λήξη της εντολής της για δύο έως τρεις επιπλέον μήνες επειδή ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία για τον Ευρωστρατό αυτός δεν θα είναι έτοιμος να αντικαταστήσει τις Νατοϊκές δυνάμεις στις 27 Οκτωβρίου.

Τα βίαια επεισόδια στην πΓΔΜ τερματίστηκαν με την ειρηνευτική συμφωνία

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση η έναρξη της ειρηνευτικής αποστολής στην πΓΔΜ έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς θα σηματοδοτεί την υλοποίηση της κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας.

Πηγή προσκείμενη στο γραφείο του επικεφαλής της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα, είπε ότι θα υπάρξει καθυστέρηση ενός ή δύο μηνών. Σύμφωνα με ανώτερο διπλωμάτη του ΝΑΤΟ η καθυστέρηση θα είναι δύο ως τρεις μήνες.

Πάντως όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στις Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος, διπλωματική πηγή του ΝΑΤΟ δήλωσε στην πρωτεύουσα του Βελγίου ότι «οι τεχνικού χαρακτήρα διαβουλεύσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και Κοινότητας για τη συμμετοχή της Τουρκίας στον Ευρωστρατό βρίσκονται πλέον πολύ κοντά στην ολοκλήρωση τους».

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι « αυτό που λείπει είναι η αναγκαία πολιτική βούληση για να κλείσει η υπόθεση» αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι Αθήνα και Άγκυρα διστάζουν να συναινέσουν στην επικύρωση αυτής της τεχνικής συμφωνίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να έχει έτοιμη για ανάπτυξη έως τον Ιούνιο του 2003 μια δύναμη ταχείας δράσης 60 χιλιάδων στρατιωτών.


Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2002 - 18:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Μπους καταδικάζει το ιρακινό «τέχνασμα»
 

Η Βαγδάτη προσκάλεσε τους επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ

Ο πρόεδρος Μπους είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η διεθνής κοινότητα δεν θα ξεγελαστούν από την πρόταση του Ιράκ να επιτρέψει στους επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ να επιστρέψουν στη Βαγδάτη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντηση που είχε στο Λευκό Οίκο με ηγέτες του Κογκρέσου σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την υποστήριξη τους για μια σκληρή στάση έναντι της Βαγδάτης.

Ο κ.Μπους – ο οποίος απέρριψε την ιρακινή πρόταση ως «τέχνασμα» - θέλει από το Κογκρέσο να εγκρίνει ψήφισμα που θα τον εξουσιοδοτεί να λάβει στρατιωτικά μέτρα κατά του Ιράκ.

Την Τετάρτη μετά τις συνομιλίες που είχε με την ηγεσία του Κογκρέσου ο κ.Μπους είπε ότι το ψήφισμα θα δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στις επόμενες λίγες μέρες.

«Είναι σημαντικό να δείξουμε σε ολόκληρο τον κόσμο ότι αυτή η χώρα είναι ενωμένη και αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τις απειλές εναντίον μας» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ενημέρωσε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για τα σχέδια της κυβέρνησης Μπους αναφορικά με το Ιράκ.

Διχάζεται το Συμβούλιο Ασφαλείας

Η πρόταση της Βαγδάτης να δεχθεί την επιστροφή, άνευ όρων, των επιθεωρητών όπλων φαίνεται να έχει διχάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να προωθούν ψήφισμα που θα προβλέπει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης και το οποίο υποστηρίζεται από τη Βρετανία που έχει εκφράσει επιφυλάξεις για την πρόταση της Βαγδάτης.

Ωστόσο η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν είναι αναγκαίο ένα νέο ψήφισμα.

Από τα δύο άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η μεν Κίνα καλωσόρισε την πρόταση της Βαγδάτης ενώ η Γαλλία δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει « να ζητήσει από τον Σαντάμ Χουσείν να τηρήσει τον λόγο του».


Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2002 - 18:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ
 

Η βόμβα εξερράγη καθώς πλησίαζε η αστυνομία

Βομβιστής αυτο-ανατινάχθηκε προκαλώντας τον τραυματισμό αρκετών ανθρώπων σε στάση λεωφορείων στο βόρειο Ισραήλ.

Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην πόλη Ουμ ελ-Φαμ που έχει αραβικό πληθυσμό.

Η ταυτότητα του βομβιστή παραμένει άγνωστη και δεν είναι ακόμη σαφές αν στόχος του ήταν η στάση λεωφορείων ή αν σκόπευε να ανατινάξει τη βόμβα μέσα στο λεωφορείο.

Η επίθεση – η πρώτη επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ από τις αρχές Αυγούστου – σημειώθηκε λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, ο οποίος απαίτησε τον απόλυτο τερματισμό της βίας πριν αρχίσει οποιαδήποτε ενέργεια προς την κατεύθυνση του ειρηνευτικού σχεδίου που προτείνουν οι ηγέτες διαφόρων χωρών.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός του ισραηλινού στρατού μετέδωσε ότι ο βομβιστής πυροδότησε την βόμβα όταν τον πλησίασαν αστυνομικοί.

Ο κ.Σαρόν είπε ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει πρώτα να καταπολεμήσουν τη βία

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο βομβιστής έγινε κομμάτια.

Την επίθεση καταδίκασε αμέσως η ισραηλινή κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άβι Πάζνερ δήλωσε ότι η επίθεση αυτοκτονίας ήταν το «το αποτέλεσμα της αδράνειας της Παλαιστινιακής Αρχής».


Ο Ισραηλινός εκπρόσωπος είπε επίσης ότι η επίθεση δικαιώνει τη συνεχιζόμενη κατάληψη από τον ισραηλινό στρατό της Δυτικής Όχθης.

Αν και πρόκειται για την πρώτη επίθεση αυτοκτονίας εδώ και πάνω από ένα μήνα, οι ισραηλινές αρχές έχουν συλλάβει τις τελευταίες εβδομάδες αρκετά άτομα τα οποία υποπτεύονται ότι ετοίμαζαν επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων.


Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2002 - 11:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Το «ολιγοπώλιο» του καφέ
 

Μόνο το 5% των τιμών λιανικής φτάνει στους παραγωγούς λέει η Oxfam

Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας λόγω της πτώσης στην τιμή του καφέ που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, αναφέρει με ανακοίνωσή της η βρετανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Oxfam.

Παρόλα αυτά, αναφέρει η ίδια εταιρεία, η τιμή του καφέ για τους καταναλωτές βρίσκεται σε ύψος ρεκόρ καθώς τέσσερις εταιρείες -Kraft, Sara Lee, Procter & Gamble and Nestle- ελέγχουν περίπου το 50% της αγοράς.

Η Oxfam αναφέρει ότι οι παραγωγοί λαμβάνουν πλέον μόνο το 5% από την τιμή λιανικής τη στιγμή που οι εταιρείες αποκομίζουν τεράστια κέρδη.

Στις περιοχές του πλανήτη που πλήττονται περισσότερο περιλαμβάνεται η νότια Αμερική αλλά και χώρες όπως το Μπουρούντι, η Αιθιοπία και το Βιετνάμ- που αποτελεί πλέον τον δεύτερο παραγωγό καφέ στον κόσμο.

Η βρετανική οργάνωση καλεί τις εταιρείες αλλά και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να πληρώσουν για την καταστροφή πέντε εκατομμυρίων σάκων καφέ κακής ποιότητας που στοιβάζονται σε αποθήκες, να ενισχύσουν την τιμή και να στείλουν ένα μήνυμα στις αγορές ότι η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.


Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2002 - 10:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Ξεκινά η κατασκευή αγωγού από την Κασπία
 

Ο αγωγός πιστεύεται ότι θα ενισχύσει τη γεωστρατηγική σημασία της Τουρκίας

Η κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπακού-Τσεϊχαν που θα μεταφέρει κοιτάσματα από την Κασπία προς τις αγορές της Δύσης ξεκίνησε την Τετάρτη παρουσία των προέδρων του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας και της Τουρκίας αλλά του υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ.

Η κατασκευή του αγωγού αποτελεί το σημαντικότερο ενεργειακό πρόγραμμα από την σκοπιά της Αμερικής αλλά και για την ευρύτερη περιοχή
Σπένσερ Άμπρααμ, υπουργός Ενέργειας ΗΠΑ
Η παρουσία του τελευταίου εκλαμβάνεται από αναλυτές ως ένδειξη της υποστήριξης που παρείχαν και εξακολουθούν να παρέχουν οι ΗΠΑ στην κοινοπραξία πετρελαϊκών εταιρειών που έχουν αναλάβει την κατασκευή του αγωγού.

Η περιοχή της Κασπίας πιστεύεται ότι διατηρεί τα τρίτα σε μέγεθος κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο.

Το πολιτικό κόστος

Η κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει πετρέλαιο από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν στον κόλπο Τσεϊχάν της Τουρκίας, δίπλα στην Κύπρο, προτάθηκε για πρώτη φορά πριν από χρόνια και προκάλεσε θύελλα πολιτικών αντιδράσεων.

Και αυτό γιατί η συγκεκριμένη διαδρομή πιστεύεται ότι έχει το υψηλότερο κόστος σε σχέση με δυο άλλες που είχαν προταθεί και οι οποίες θα περνούσαν από το Ιράν και τη Ρωσία αντίστοιχα.

Σύμφωνα όμως με αναλυτές η διαδρομή του Ιράν απορρίφθηκε λόγω των τεταμένων σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης ενώ ανάλογες ανησυχίες εκφράστηκαν και για το γεωστρατηγικό ρόλο που θα αναλάμβανε η Μόσχα.


Ο αγωγός θα μεταφέρει πετρέλαιο από το Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι πολιτικές σκοπιμότητες για την κατασκευή του αγωγού ευθύνονται για την πολιτική αναταραχή αλλά ακόμη και τις προσπάθειες ανατροπής καθεστώτων σε χώρες που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με την κατασκευή του αγωγού.

Συγκεκριμένα ορισμένοι αναλυτές όπως ο Γκια Νόντια, επικεφαλής του ινστιτούτου για την ειρήνη τη δημοκρατία και την ανάπτυξη στον Καύκασο υποστηρίζει ότι η απειλές που εξαπέλυσε πρόσφατα η Μόσχα εναντίον της Γεωργίας σχετίζεται με τον αγωγό.

«Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 90 ρώσοι αναλυτές αντιμετώπιζαν το συγκεκριμένο αγωγό ως μια καταστροφή για τη Μόσχα - ενδεχομένως ως το τέλος της ρωσικής κυριαρχίας στον Καύκασο - και μελετούσαν τρόπους για να αποτρέψουν την κατασκευή του. Και ο μόνος τρόπος να μην προχωρήσει το συγκεκριμένο σχέδιο ήταν μιας μεγάλης έκτασης επιχείρηση αποσταθεροποίησης της Γεωργίας» δήλωσε προ ημερών ο Γεωργιανός αναλυτής

Η ροή πετρελαίου μέσω του αγωγού αναμένεται να ξεκινήσει το 2005. Το πετρέλαιο θα διανύει απόσταση 1.750 χιλιομέτρων πριν καταλήξει στη Μεσόγειο.


Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2002 - 05:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση βρετανικού Τύπου
 


Οι εξελίξεις σχετικά με το Ιράκ κυριαρχούν σε όλα τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων, με την Ιντιπέντεντ (The Independent) και τη Γκάρντιαν (The Guardian) να έχουν επιλέξει την ίδια κύρια φωτογραφία: ιρακινούς στρατιώτες να στέκονται πίσω από σειρές στοιχισμένα φέρετρα στα σύνορα με το Ιράν –την Τρίτη ο ιρακινός στρατός αντάλλαξε 120 φέρετρα με το Ιράν.

Η πρόταση του Σαντάμ Χουσεΐν για επιστροφή των επιθεωρητών, λέει η Ιντιπέντεντ, «είχε το προφανές και επιζητούμενο αποτέλεσμα να διχάσει τους εχθρούς του».

Η εφημερίδα εκτιμά ότι «δεν υπάρξει για λίγο καιρό πόλεμος, καθώς ο κόσμος περιμένει να δει αν ο Σαντάμ τηρήσει την υπόσχεσή του και επιτραπεί στους επιθεωρητές να εργαστούν ανενόχλητοι».

Ο ΟΗΕ είναι διχασμένος, λέει η βρετανική εφημερίδα: «Μπους και Μπλερ πιέζουν για πόλεμο εναντίον του Σαντάμ αλλά ο διεθνής συνασπισμός διαλύεται».

Η Τάιμς (The Times) λέει ότι η μεταστροφή των Ιρακινών έγινε τη συγκεκριμένη στιγμή για να αποτραπεί ένα νέο ψήφισμα του ΟΗΕ.

«Η προσφορά του Σαντάμ δοκιμάζει την εύθραυστη συμμαχία» λέει ο κύριος τίτλος της Τάιμς.

«Ο Σαντάμ θα προτιμούσε ο ΟΗΕ –αν θα έπρεπε να βρίσκεται στο Ιράκ- να παρεμποδίζεται από μια σειρά πεπαλαιωμένων αποφάσεων από τις οποίες λείπει η αιχμηρότητα των σύγχρονων πολιτικών αρχών» λέει η Τάιμς.

Σε ανάλογο τόνο η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) λέει ότι «η ιρακινή πρόταση για τους επιθεωρητές όπλων διχάζει τον ΟΗΕ».

Και παραθέτοντας τις δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών των πέντε μονίμων κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, διαπιστώνει ότι «τα μηνύματα από το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι ανάμικτα».

Η Γκάρντιαν επικεντρώνεται στην αμερικανική αντίδραση που, όπως αναφέρει, «γελοιοποιεί την ιρακινή πρόταση, πάρά τις ενδείξεις για διάσπαση του συνασπισμού».

«Μπους: Ο Σαντάμ προσπαθεί να μας γελάσει» είναι ο κύριος τίτλος της Γκάρντιαν, ο ανταποκριτής της οποίας στη Βαγδάτη διαπιστώνει ένα «αίσθημα παραίτησης» μεταξύ των απλών ιρακινών πολιτών στα καφενεία της ιρακινής πρωτεύουσας.

Παρά τις υποχωρήσεις της ιρακινής ηγεσίας δεν υπήρχαν πανηγυρισμοί και οι απλοί πολίτες περιμένουν πόλεμο.


Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2002 - 07:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Αρχίζουν οι εργασίες για τον αγωγό Μπακού - Τσεϊχάν
 


Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ και ο Γεωργιανός ομόλογός του, Εντβάρ Σεβαρνάντζε βρίσκονται στην πρώην σοβιετική δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν για να παραστούν στα εγκαίνια της έναρξης των εργασιών για την κατασκευή του αγωγού Μπακού - Τσεϊχάν.

Ο βασικός χρηματοδότης του πολυδάπανου αυτού έργου είναι η πετρελαϊκή εταιρεία BP.

Ο αγωγός θα μεταφέρει ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού στο τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν μέσω Γεωργίας.

Οι τρεις πρόεδροι, Σεζέρ, Σεβαρνάντζε και Αλίγεφ, θα ανοίξουν συμβολικά ένα χαντάκι για να εγκαινιάσουν την έναρξη των εργασιών.

Στο πλευρό του προεδρικού τρίο θα βρίσκεται και ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Σπένσερ Έιμπραχαμ, του οποίου η ηγεσία στηρίζει το εν λόγω κατασκευαστικό έργο.

Χρειάστηκαν χρόνια διαπραγματεύσεων για την ευόδωση του αγωγού Μπακού - Τσεϊχάν με τις αντιρρήσεις να προέρχονται κυρίως από τη ρωσική πλευρά.

Μάλιστα τα γεωργιανά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι οι πρόσφατες προειδοποιήσεις του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, περί επέμβασης στη Γεωργία εάν δεν διευθετήσει το πρόβλημα των Τσετσένων αυτονομιστών, δεν είχαν κανένα άλλο στόχο παρά να συμβάλουν στην αποσταθεροποίηση της περιοχής για να απομακρυνθούν οι εταιρείες της Δύσης, μεταδίδει η απεσταλμένη του ΒΒC στο Μπακού, Κλόι Άρνολντ.


Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2002 - 07:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Ζώνη ασφαλείας με τη Γεωργία προτείνει η Ρωσία
 

Τα γεωργιανά στρατεύματα πραγματοποιούν ελέγχους στο φαράγγι Πανκίσι όπου έχουν καταφύγει Τσετσένοι αντάρτες

Τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στα σύνορα της Γεωργίας για να αποτραπεί η διείσδυση Τσετσένων αυτονομιστών στη χώρα πρότεινε ο επικεφαλής της ρωσικής συνοριακής φρουράς, Κονσταντίν Τότσκι.

Ο Ρώσος επικεφαλής μίλησε στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η ρωσική πλευρά εκτιμά ότι είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στις περιοχές της Γεωργίας που συνορεύουν με τη Ρωσία. Η ζώνη θα εκτείνεται σε απόσταση 20, 30 ή και 40 χιλιομέτρων. Όπως είναι αναμενόμενο θα συζητήσουμε την πρόταση με τους Γεωργιανούς συναδέλφους μας. Στόχος μας είναι να εμποδίσουμε τους ένοπλους αντάρτες να έχουν πρόσβαση στα σύνορα» είπε ο Ρώσος επικεφαλής της Συνοριακής Φρουράς.


Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2002 - 06:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνομιλίες ΟΗΕ και Ιράκ για τους επιθεωρητές
 

Το Ιράκ λέει ότι δε συντρέχει πλέον λόγος επίθεσης εναντίον του

Οι τελευταίες εκκρεμότητες για την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ στο Ιράκ θα διευθετηθούν σε δέκα ημέρες στην Βιέννη της Αυστρίας.

Ήρθε πλέον η στιγμή για τον ΟΗΕ να προσδιορίσει το ρόλο του
Τζορτζ Μπους
Σε αυτήν τη συμφωνία κατέληξαν ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ και ο πρώην πρέσβης του Ιράκ, Σαΐντ Χασάν.

«Είχαμε μόλις μια συνάντηση με τον επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ. Συζήτησαμε επί των πρακτικών προβλημάτων για την επιστροφή τους στη Βαγδάτη. Ήταν μία εποικοδομητική και άκρως αποδοτική συνάντηση» είπε ο πρώην πρέσβης του Ιράκ.

Επιφυλακτικές οι ΗΠΑ

επί του παρόντος προέχει η επιστροφή των επιθεωρητών στο ΙράκΣτο
Ιγκόρ Ιβανόφ
μεταξύ, η Ουάσινγκτον δεν φαίνεται να έχει πεισθεί για τις προθέσεις του Ιράκ.

Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα και κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να καταθέσουν και να εγκρίνουν νέο ψήφισμα για το οπλοστάσιο του Ιράκ.

«Ήρθε πλέον η στιγμή για τον ΟΗΕ να προσδιορίσει το ρόλο του. Εάν δηλαδή είναι μια δύναμη η οποία εργάζεται για το καλό και την ειρήνη ή εάν πρόκειται για έναν αναποτελεσματικό σύλλογο ανταλλαγής απόψεων", υπογράμμισε ο Τζορτζ Μπους.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και ανέπτυξε τα επιχειρήματα της αμερικανικής πλευράς για τη κατάθεση νέου ψηφίσματος.

Αντίθετη η Ρωσία

Από τα πέντε μόνιμα μέλη η Ρωσία πρώτη εξέφρασε την αντίθεσή της στην προοπτική του ψηφίσματος δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, ο οποίος είπε ότι ήδη υπάρχουν αρκετά.

«Η Ρωσία πιστεύει ότι επί του παρόντος προέχει η επιστροφή των επιθεωρητών στο Ιράκ χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις και τεχνητά εμπόδια»είπε ο Ιγκόρ Ιβανόφ.


Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2002 - 04:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση ευρωπαϊκού Τύπου
 


Η παρούσα κρίση με το Ιράκ κυριαρχεί στον ευρωπαϊκό τύπο με τις γερμανικές εφημερίδες να συνδέουν τις εξελίξεις με τις επικείμενες εκλογές.

Η μητέρα όλων των εκλογών

Η γερμανική Ντι Βελτ (Die Welt) εκτιμά ότι η απόφαση της Βαγδάτης να επιτρέψει στους επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ να επιστρέψουν χωρίς προϋποθέσεις, θα αποβεί σε βάρος του καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ ο οποίος έχει εκφραστεί απερίφραστα εναντίον του ενδεχόμενου επίθεσης εναντίον του Ιράκ.

Η εφημερίδα βασίζει την εκτίμησή της σε μια δημοσκόπηση που συνέπεσε με την ιρακινή πρόταση και δείχνει άνοδο των χριστιανοδημοκρατών της αντιπολίτευσης.

«Το φόντο του φόβου, που κυριάρχησε στην προεκλογική εκστρατεία του Σρέντερ διαλύθηκε με την υποχώρηση του Ιράκ» λέει η Ντι Βελτ.

Η Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) συμφωνεί ότι το θέμα του Ιράκ επηρέασε τα κόμματα, αλλά όχι και τον κόσμο.

Κατά την εφημερίδα του Μονάχου είναι ειρωνικό πως ο κυβερνητικός συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων ένιωσε αρχικά να ενισχύεται από την αντίδρασή του στη«φιλοπόλεμη γραμμή» ενός «συντηρητικού αμερικανού προέδρου και αντιπροέδρου».

«Και τώρα ο δικτάτορας Σαντάμ Χουσεΐν και ο υπουργός των Εξωτερικών του, Νατζί Σάμπρι, βελτιώνουν το κλίμα για τους Χριστιανοδημοκράτες» λέει η Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ.

Μια δελεαστική προσφορά;

«Οι επιθεωρητές πρέπει να επιστρέψουν» είναι η αντίδραση της γαλλικής Λε Μοντ (Le Monde) στην πρόταση της Βαγδάτης.

«Σύντομα θα δούμε αν θα τους επιτραπεί να εργαστούν απρόσκοπτα και μέσα σε λίγες εβδομάδες θα μάθουμε αν το Ιράκ έχει κάτι να κρύψει.»

«Αυτό είναι το λιγότερο που η κοινή γνώμη –αραβική, ευρωπαϊκή και αμερικανική- έχει δικαίωμα να απαιτήσει, πριν ξεσπάσει ένας νέος πόλεμος» συμπληρώνει η γαλλική εφημερίδα.

Η επίσης γαλλική Λε Φιγκαρό (Le Figaro) χαρακτηρίζει την ιρακινή πρόταση «δηλητηριασμένο δώρο» για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

«Αν την απορρίψει χάριν του πολέμου…οι ΗΠΑ θα πρέπει να παραδεχτούν πως στόχος τους δεν είναι ο αφοπλισμός του Σαντάμ Χουσεΐν αλλά η καταστροφή του καθεστώτος του» ενώ αν η πρόταση γίνει δεκτή, «υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η δυναμική για την ανάληψη δράσης» λέει η Λε Φιγκαρό.

Η ιταλική Τζιορνάλε (Giornale) εκτιμά ότι ο πρόεδρος του Ιράκ προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Η Βαγδάτη, κατά την ιταλική εφημερίδα, χρησιμοποιεί «παραπλανητικές τακτικές για να αποτρέψει για όσο περισσότερο μπορεί μια επίθεση εναντίον της.»

«Ο Σαντάμ Χουσεΐν σκόραρε ένα πόντο, αλλά ο Τζορτζ Μπους είναι αποφασισμένος να κερδίσει το παιχνίδι» λέει χαρακτηριστικά η Λ'Ουνιτά (L'Unita), η οποία διαβλέπει μοίρασμα των ψήφων μεταξύ των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, 3-2, με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία «να αρνούνται να πιστέψουν ότι το Ιράκ αντιδρά καλοπροαίρετα.»

«Οι Αγγλοσάξονες»

Εθνική και πολιτισμική εξήγηση δίνει στις εξελίξεις η ουγγρική Μάγκιαρ Νέμζετ (Magyar Nemzet) για την οποία «τα τελευταία γεγονότα υπογραμμίζουν και πάλι το γεγονός πως οι ΗΠΑ και ο πιστότερος ευρωπαίος σύμμαχός του, η Βρετανία» αντιμετωπίζουν τα θέματα της τρομοκρατίας και του Ιράκ με διαφορετικό τρόπο από τα περισσότερα ευρωπαϊκά έθνη.»

Αυτό, λέει η ουγγρική εφημερίδα, προκύπτει από την παραδοσιακή σύνδεση των Αγγλοσαξόνων με «τον ιδεαλισμό και την αποφασιστική προάσπιση των συμφερόντων τους».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.