Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-09-14

  1. Μεγάλη διαδήλωση κατά Μπερλουσκόνι στη Ρώμη
  2. Ένας Αλβανός νεκρός σε συμπλοκή στην πΓΔΜ
  3. Κατάρ: Το κλειδί για τα σχέδια των ΗΠΑ κατά του Ιράκ
  4. Ασκροφτ: «Απαιτείται συνεργασία»
  5. Πιέσεις του Μπους για το Ιράκ
  6. Μαζικές διαδηλώσεις στη Ρώμη
  7. Απειλητική πετρελαιοκηλίδα
  8. Eπτά ημέρες σε εικόνες: Εβδομάδα 08 Σεπτεμβρίου - 14 Σεπτεμβρίου
  9. Εντολές για ελέγχους στα Boeing 737
  10. ΟΗΕ: Η Βαγδάτη πρέπει να συμμορφωθεί
  11. Κρατείται 'ο εικοστός αεροπειρατής'
  12. ΟΗΕ: Η Βαγδάτη πρέπει να συμμορφωθεί
  13. Ανακαλύφθηκε κρησφύγετο της 17Ν στον Πειραιά
  14. ΟΗΕ: Η Βαγδάτη πρέπει να συμμορφωθεί
  15. Συνελήφθη Κούρδος ισλαμιστής ηγέτης
  16. Τουρκία: Ζητούν αποκλεισμό ισλαμιστών υποψηφίων
  17. Κρατείται 'ο εικοστός αεροπειρατής'
  18. Τα βρετανικά πρωτοσέλιδα
  19. ΟΗΕ: Πρέπει η Βαγδάτη να συμμορφωθεί

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2002 - 23:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Μεγάλη διαδήλωση κατά Μπερλουσκόνι στη Ρώμη
 

Οι διοργανωτές λένε ότι στη διαδήλωση συμμετείχαν 400.000 άτομα

Πάνω από 100.000 άτομα συμμετείχαν σε διαδήλωση στη Ρώμη, κατά των προσπαθειών του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι να καθυστερήσει τη δίκη του στην οποία είναι κατηγορούμενος για διαφθορά.

Ο Μπερλουσκόνι προσπαθεί να περάσει από το κοινοβούλιο με διαδικασία κατεπείγοντος μια νομοθεσία που θα του επιτρέψει να αναβάλλει και ενδεχομένως να ακυρώσει τις διαδικασίες που έχουν κινηθεί εναντίον του ίδιου και μερικών πολιτικών συνεργατών του.

Η διαδήλωση οργανώθηκε από τον βραβευμένο σκηνοθέτη του κινηματογράφου, Νάνι Μορέτι.

Οι διοργανωτές καταδίκασαν τα παραδοσιακά και κεντρώα κόμματα επειδή δεν προβάλλουν αποτελεσματική αντιπολίτευση στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ανταποκριτής του BBC στη Ρώμη μεταδίδει πως η διαδήλωση υποδηλώνει πως ο καιρός είναι ώριμος για τη δημιουργία ενός νέου κεντροαριστερού κόμματος.

Ο ιταλός πρωθυπουργός, που ουσιαστικά ελέγχει τα ιταλικά τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, έχει καταφέρει να περάσει νόμο που τον προστατεύει από καταγγελίες για ασυμβίβαστο μεταξύ των δημοσίων και επιχειρηματικών συμφερόντων του.


Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2002 - 20:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Ένας Αλβανός νεκρός σε συμπλοκή στην πΓΔΜ
 

Ένταση μετά τα Βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο

Οι αρχές της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας λένε πως ένας ένοπλος Αλβανός σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συμπλοκής με την αστυνομία κοντά στο Τέτοβο.

Το τελευταίο αυτό επεισόδιο σημειώθηκε μόλις μια μέρα πριν τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής -τις πρώτες από την ένοπλη αιματηρή εξέγερση των Αλβανών ανταρτών τον περασμένο χρόνο.

Η εξέγερση αυτή έληξε με μια ειρηνευτική συμφωνία που επετεύχθη έπειτα από διαμεσολάβηση της διεθνούς κοινότητας και η οποία προβλέπει μεγαλύτερη εκπροσώπηση της αλβανικής μειονότητας.

Ανταποκριτής του BBC στα Σκόπια μεταδίδει πως παρά την πρόσφατη όξυνση της έντασης στις εθνοτικές σχέσεις στα βορειοδυτικά της χώρας, η προεκλογική περίοδος πέρασε χωρίς ουσιαστικά επεισόδια βίας.


Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2002 - 18:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Κατάρ: Το κλειδί για τα σχέδια των ΗΠΑ κατά του Ιράκ
 

Αυξάνεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή του Περσικού

Του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στο Κάιρο, Ιάσονα Αθανασιάδη

Μικρό κράτος με όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην Μέση Ανατολή αναδεικνύεται το Κατάρ το τελευταίο διάστημα καθώς φαίνεται όλο και πιο σίγουρο ότι η μικροσκοπική χώρα της Αραβικής χερσονήσου θα αποτελέσει κρίσιμο σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών σε πιθανή αμερικανική εκστρατεία κατά του Ιράκ.

Οι Άραβες αντιμετωπίζουν τη σχέση του Κατάρ με τις Ηνωμένες Πολιτείες με τον ίδιο τρόπο που αντιλαμβάνονται οι Ευρωπαίοι τη σχέση του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους
Ράνγουα Γιάχγια, Λιβανέζα δημοσιογράφος
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κτίσει στο Κατάρ την μεγαλύτερη στρατιωτική βάση στην Μέση Ανατολή, η οποία θα αποτελέσει κρίσιμο σημείο ανεφοδιασμού για τον αμερικανικό στρατό στην κινητοποίηση του κατά του προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν.

Οι καλές σχέσεις μεταξύ του Κατάρ και της Ουάσινγκτον έχουν ανησυχήσει τον ιρακινό πρόεδρο ο οποίος, σε πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Χάμεντ μπιν Τζάσεμ μπιν Τζάμπερ αλ-Θάνι, δήλωσε, σύμφωνα με την αιγυπτιακή εφημερίδα αλ-Γκουμχουρία, ότι δεν θα διστάσει να «καταστρέψει» το Κατάρ σε περίπτωση που συνεργαστεί με της Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον του.

Αλλά και οι Άραβες ηγέτες παρακολουθούν με ανησυχία τελευταία τις κινήσεις της μέχρι πρόσφατα απαρατήρητης χώρας, αμφιταλαντευόμενοι μεταξύ περιφρόνησης και ζήλιας.

Σύμφωνα με την Λιβανέζα δημοσιογράφο, Ράνγουα Γιάχγια, «οι Άραβες αντιμετωπίζουν τη σχέση του Κατάρ με τις Ηνωμένες Πολιτείες με τον ίδιο τρόπο που αντιλαμβάνονται οι Ευρωπαίοι τη σχέση του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους.»

Οι ανησυχίες των Αράβων αυξάνονται από τον φόβο ότι η εκστρατεία κατά του Ιράκ θα αποτελέσει μόνο το πρώτο βήμα σε μια πιο γενική ανακατάταξη της περιοχής που θα βάλει στο στόχο τη Συρία και τη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του τμήματος πολιτικών σπουδών του πανεπιστήμιου του Καΐρου, Χάσαν Νάφαα, «το Κατάρ πρέπει να αναρωτηθεί ποιο θα είναι το επακόλουθο των τωρινών του πράξεων –αν ο πόλεμος με το Ιράκ δεν τελειώσει με τελειωτική αμερικανική νίκη, ενδέχεται να πληρώσει ακριβά την προδοσία του. Παράλληλα, θα διασυρθεί οι εικόνα του Κατάρ στα μυαλά των κοινών ανθρώπων.»

Τέτοια είναι η αντιπάθεια που τρέφουν οι Άραβες για τον καινούριο ρόλο του Κατάρ που, στην συνάντηση των Αράβων υπουργών Εξωτερικών στο Κάιρο την περασμένη εβδομάδα, ένας από τους υπουργούς έφτασε σε σημείο να αποκαλέσει τον ομόλογό του από το Κατάρ «ισραηλινό κατάσκοπο».

Πάντως, οι λιγότερο θερμόαιμοι άραβες πολιτικοί αναγνωρίζουν ότι το Κατάρ, όπως και άλλες αραβικές χώρες που συνεργάστηκαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα επωφεληθούν από τη φιλική στάση που διατηρούν απέναντι στην κυβέρνηση Μπους.

Η Ιορδανία και το Μαρόκο είναι δύο Μεσανατολικές χώρες οι οποίες υπέγραψαν συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με της Ηνωμένες Πολιτείες –μια γενναιόδωρη ανταμοιβή για την βοήθεια που προσφέρουν στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.


Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2002 - 15:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Ασκροφτ: «Απαιτείται συνεργασία»
 

Ο κ. Ασκροφτ επιθυμεί μεγαλύτερη συνεργασία με την ΕΕ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζον Ασκροφτ, δήλωσε, από την Κοπεγχάγη όπου βρίσκεται, ότι απαιτείται διεθνής συνεργασία σε αστυνομικό και δικαστικό επίπεδο για να αντιμετωπισθούν τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα.

Δεν είναι μονόδρομος. Οφείλουμε να ζητήσουμε και εμείς κάποια πράγματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες
Ευρωπαίος διπλωμάτης
Ο κ. Ασκροφτ δήλωσε επίσης ότι η Αλ Κάιντα συνεχίζει τη δράση της από άλλες χώρες. Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης βρίσκεται στην Κοπεγχάγη για συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Οι κυβερνήσεις των 15 εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την «πρωτοφανή» όπως είπαν επίσκεψη του κ. Ασκροφτ, αλλά προειδοποίησαν ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν θα πρέπει να πλήξει τις πολιτικές ελευθερίες των πολιτών.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει τις διαμαρτυρίες τους για την «καταπάτηση των δικαιωμάτων των πολιτών» - όπως υποστηρίζουν - στο πλαίσιο της συνεργασίας των κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Στενή συνεργασία

Ο κ. Ασκροφτ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η συνεργασία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας έχει βελτιώσει τις προδιαγραφές ασφαλείας για τους πολίτες των δημοκρατικών χωρών.

Επεσήμανε επίσης ότι οι κυβερνήσεις της Αμερικής και της Ευρώπης συνεργάζονται στενά μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Οι 15 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν υπογράψει συμφωνία για κοινά εντάλματα συλλήψεως.

Ορισμένες μάλιστα ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν προτείνει να υπάρχει μεγαλύτερη πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία των πολιτών μέσω ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων.


Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2002 - 11:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Πιέσεις του Μπους για το Ιράκ
 

Η κοινή γνώμη στο Ιράκ τάσσεται υπέρ του Σαντάμ Χουσεϊν

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους ζητά από το αμερικανικό Κογκρέσο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να αναλάβουν δράση εναντίον του Ιράκ, τονίζοντας ότι διακυβεύεται η ζωή εκατομμυρίων πολιτών, αλλά και η παγκόσμια σταθερότητα και ασφάλεια.

Πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα στο φόβο και την πρόοδο
Τζορτζ Μπους
Ο κ. Μπους ζητά από τα Ηνωμένα Εθνη θα λάβουν αυστηρά μέτρα εναντίον του ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεϊν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι το Ιράκ κατασκευάζει όπλα μαζικής καταστροφής και ζητούν από τη Βαγδάτη να εφαρμόσει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ταρίκ Αζίζ, απέρριψε το αίτημα της Ουάσινγκτον για την άνευ όρων επιστροφή των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών.

Διαβουλεύσεις

Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχουν συμφωνήσει να ασκήσουν πιέσεις στη Βαγδάτη να επιτρέψει την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων.

Οι διαβουλεύσεις για το εν λόγω θέμα εντείνονται στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, αναμένεται να απευθύνει αυστηρές προειδοποιήσεις εναντίον του Ιράκ από τη Γενική Συνέλευση του οργανισμού.

To ψήφισμα ή τα ψηφίσματα θα πρέπει να είναι σκληρά και δεσμευτικά και να περιέχουν προθεσμίες
Κόλιν Πάουελ, Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών
Τις δύο τελευταίες μέρες, οι Αμερικανοί κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να πείσουν τα άλλα κράτη μέλη να συμφωνήσουν στην έκδοση νέου ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας το συντομότερο δυνατόν.

Οι ΗΠΑ έμειναν ικανοποιημένες από την ανταπόκριση που είχε η ομιλία του προέδρου Μπους την Πέμπτη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ομως, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, το θέμα που προκαλεί ακόμη μεγάλες συζητήσεις αφορά το ψήφισμα που θα εγκρίνει την προσφυγή στα όπλα.

Προθεσμίες

Για να εκδοθεί ψήφισμα, θα πρέπει να έχει την έγκριση τουλάχιστον εννέα μελών και να υπάρχει επίσης διαβεβαίωση από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη ότι δεν θα ασκήσουν βέτο.

Yπάρχει απόλυτη ομοφωνία στο θέμα της επιστροφής των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ
Τζακ Στρο, Βρετανός υπουργός Εξωτερικών

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του της Ρωσίας, της Κίνας, της Γαλλίας και της Βρετανίας, ότι αν και δεν έχει ακόμη συνταχθεί το σχέδιο ψηφίσματος, είναι "βέβαιος ότι το κείμενο θα πρέπει να αναφέρει συγκεκριμένες προθεσμίες".

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, ανέγνωσε δήλωση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας που αναφέρει ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις αν ο ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν, δεν συμμορφωθεί με το Συμβούλιο Ασφαλείας.


Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2002 - 17:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Μαζικές διαδηλώσεις στη Ρώμη
 

Ο Νάνι Μορέτι 'σκηνοθετεί' τα συλλαλητήρια

Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στη Ρώμη από αριστερές οργανώσεις που διαμαρτύρονται για τις προσπάθειες του πρωθυπουργού της χώρας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, «να υπονομεύσει τη δικαιοσύνη», όπως υποστηρίζουν.


Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει ήδη «περάσει» νομοθεσία προς το συμφέρον του, λένε οι ανταποκριτές
Δεκάδες χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στην κεντρική Ρώμη εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για το νομοσχέδιο που πιστεύεται ότι έχει σκοπό να παράσχει ασυλία στο Σίλβιο Μπερλουσκόνι για αδικήματα που σχετίζονται με τη διαφθορά.

Οι διαδηλώσεις διοργανώθηκαν από τον βραβευμένο Ιταλό σκηνοθέτη, Νάνι Μορέτι, ο οποίος πιστεύει ότι τα κόμματα της Αριστεράς στην Ιταλία «δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους».

Ο ανταποκριτής του BBC στη Ρώμη υποστηρίζει ότι οι εν λόγω διαδηλώσεις καταδεικνύουν την εμφάνιση νέων πολιτικών ομάδων πίεσης που δραστηριοποιούνται χωρίς την υποστήριξη των κομμάτων.

Διαπλοκή συμφερόντων

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο οποίος ελέγχει και τα κρατικά και τα ιδιωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας, έχει ήδη καταφέρει να περάσει ένα νομοσχέδιο που τον προστατεύει απέναντι στις κατηγορίες για διαπλοκή συμφερόντων.

Τα αριστερά κόμματα της χώρας προέβαλαν αντικρουόμενες απόψεις, γεγονός που έκανε πολλούς Ιταλούς διανοουμένους να κατηγορούν τον κοινοβουλευτικό χώρο της δεξιάς για αναποτελεσματικότητα.

Ο Νάνι Μορέτι αναλαμβάνει συχνά δράση για κινητοποιήσεις, γεγονός που κάνει ορισμένους αναλυτές να πιστεύουν ότι μπορεί να ηγηθεί στο μέλλον ενός νέου κόμματος της Αριστεράς.


Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2002 - 16:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Απειλητική πετρελαιοκηλίδα
 

Πιστεύεται ότι το πλοίο μπορεί να κατακερματισθεί

Αγωνιώδεις προσπάθειες καταβάλλουν τα συνεργεία διάσωσης στη Νότιο Αφρική για να περιορίσουν μία τεράστια κηλίδα πετρελαίου, η οποία εκτείνεται σε μήκος 11 χιλιομέτρων.


Το δάσος Σεντ Λουσία στη Νότιο Αφρική
Το φορτηγό πλοίο από το οποίο διέρρευσε η κηλίδα βρίσκεται κοντά στο Δέλτα του ποταμού Ουμφολόζι, γύρω από το ποίο βρίσκεται το τεράστιο δάσος Σεντ Λουσία γεμάτο από σπάνια είδη πουλιών και ζώων.

Τα συνεργεία διάσωσης πραγματοποιούν υπεράνθρωπες προσπάθειες πετώντας σάκους άμμου στην εκβολή του ποταμού για να εμποδίσουν την πετρελαιοκηλίδα να φθάσει στο δάσος.

Τη ίδια στιγμή, ορισμένα άλλα μέλη των συνεργείων διάσωσης προσπαθούν να απενεργοποιήσουν τη μηχανή του φορτηγού πλοίου «Τζόλι Ρουμπίνο», όπου βρίσκονται περίπου 1.000 τόνοι καυσίμων. Πιστεύεται μάλιστα ότι το πλοίο είναι έτοιμο να διαλυθεί.

Πυκνοί καπνοί

Ωστόσο, τα συνεργεία διάσωσης δεν μπορούν να φθάσουν μέχρι το μηχανοστάσιο του πλοίου, το οποίο είναι γεμάτο από καπνούς. But work to extinguish the blaze can only start once the temperature begins to drop.


Τα κύματα παρασύρουν το πλοίο προς τις ακτές
Το φορτηγό πλοίο, το οποίο φέρει ιταλική σημαία, έχει υποστεί μεγάλες ζημίες και βρίσκεται στο έλεος των κυμάτων.

Οι αρχές της Νοτίου Αφρικής ανησυχούν ότι εάν διαλυθεί το πλοίο μπορεί να απελευθερωθούν επικίνδυνες χημικές ουσίες στη θάλασσα.

Στη θάλασσα της περιοχής βρίσκονται σπάνια είδη φαλαινών και χελωνών.


Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2002 - 15:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Eπτά ημέρες σε εικόνες: Εβδομάδα 08 Σεπτεμβρίου - 14 Σεπτεμβρίου
 


Ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και Τζορτζ Μπους συζήτησαν την στρατηγική τους για το Ιράκ


Οι ιρακινές αρχές ξενάγησαν ξένους δημοσιογράφους στις αμφισβητούμενες περιοχές


Περισσότερα από 100 άτομα σκοτώθηκαν μετά τον εκτροχιασμό ενός τρένου στην ανατολική Ινδία


Ένα χρόνο μετά η Αμερική θυμάται τους νεκρούς της 11ης Σεπτεμβρίου


Πολλές ήταν οι χώρες που συμπαραστάθηκαν στις ΗΠΑ


Για στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ μίλησε ο Μπους στον ΟΗΕ αλλά η Βαγδάτη λέει ότι θα αμυνθεί σε περίπτωση επίθεσης


Στη γιάφκα της Δαμάρεως βρέθηκαν αποτυπώματα της Αγγελικής Σωτηροπούλου


Κληρίδης και Ντενκτάς είχαν νέα συνάντηση, τη δεύτερη μετά τις συνομιλίες του Παρισιού


Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2002 - 13:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Εντολές για ελέγχους στα Boeing 737
 

Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν προθεσμία 10 ημερών

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών διέταξε να γίνουν επιθεωρήσεις των αεροσκαφών τύπου Boeing 737 για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ορισμένα ελαττωματικά μηχανήματα που κάνουν δύσκολο τον έλεγχο πλοήγησης των αεροπλάνων.

Η εν λόγω εντολή της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Αρχής Πλοήγησης Αεροσκαφών δίνει προθεσμία 10 ημερών στις αεροπορικές εταιρείες να ολοκληρώσουν τους ελέγχους.

Κάθε αεροσκάφος διαθέτει δύο μηχανισμούς για την πλοήγηση πτήσης. Εάν ένας από τους δύο πάψει να λειτουργεί, τότε είναι δύσκολο για τους πιλότους να πλοηγήσουν το αεροπλάνο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αρμόδιας αμερικανικής αρχής, Πολ Τακεμότο.

Η αρμόδια αμερικανική αρχή πιστεύει ότι οι εν λόγω μηχανισμοί παρουσιάζουν συχνά προβλήματα.

Αντλίες καυσίμων

Κατά τους τελευταίους ελέγχους βρέθηκαν 15 ελαττωματικοί μηχανισμοί, σύμφωνα με τον Πολ Τακεμότο. Ωστόσο, η αρμόδια αμερικανική αρχή τονίζει ότι δεν υπήρξε κανένα ατύχημα μέχρι στιγμής.

Τον περασμένο μήνα η Ομοσπονδιακή Αρχή Πλοήγησης Αεροσκαφών των Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποίησε τις αεροπορικές εταιρείες να κάνουν ελέγχους για να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν ελαττωματικά μηχανήματα των αεροσκαφών τύπου Boeing στις αντλίες καυσίμων.

Οι αμερικανικές εταιρείες πραγματοποίησαν ελέγχους σε 1.400 αεροσκάφη, μετά τις εν λόγω προειδοποιήσεις.


Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2002 - 11:00 ('Ωρα Λονδίνου)
ΟΗΕ: Η Βαγδάτη πρέπει να συμμορφωθεί
 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ (αριστερά), και ο πρόεδρος Μπους

Συνεχίζονται οι εντατικές διαβουλεύσεις στα Ηνωμένα Έθνη για να υπάρξει συμφωνία για την ανάληψη δράσης κατά του Ιράκ.

To ψήφισμα ή τα ψηφίσματα θα πρέπει να είναι σκληρά και δεσμευτικά και να περιέχουν προθεσμίες
Κόλιν Πάουελ, Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών
Τις δύο τελευταίες μέρες, οι Αμερικανοί κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να πείσουν τα άλλα κράτη μέλη να συμφωνήσουν στην έκδοση νέου ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας το συντομότερο δυνατόν και, όπως δηλώνουν, έμειναν ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση που είχε ο λόγος που εκφώνησε την Πέμπτη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο πρόεδρος Μπους.

Όπως δε υποστηρίζουν, πιστεύουν ότι θα υπάρξει συμφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την αναγκαιότητα ανάληψη δράσης.

Αλλά όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, το θέμα που προκαλεί ακόμη μεγάλες συζητήσεις αφορά το ψήφισμα που θα εγκρίνει την προσφυγή στα όπλα.

Για να εκδοθεί ψήφισμα, θα πρέπει να έχει την έγκριση τουλάχιστον εννέα μελών και να υπάρχει επίσης διαβεβαίωση από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη ότι δεν θα ασκήσουν βέτο.

Yπάρχει απόλυτη ομοφωνία στο θέμα της επιστροφής των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ
Τζακ Στρο, Βρετανός υπουργός Εξωτερικών
Η Βρετανία, η οποία αναμένεται πως θα παίξει βασικό ρόλο στη σύνταξη του νέου ψηφίσματος, θα εκθέσει σήμερα τις απόψεις της δια του υπουργού Εξωτερικών, Τζακ Στρο, ο οποίος θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε μετά τη συνάσντηση που είχε με τους ομολόγους του της Ρωσίας, της Κίνας, της Γαλλίας και της Βρετανίας, ότι αν και δεν έχει ακόμη συνταχθεί το σχέδιο ψηφίσματος, είναι "βέβαιος ότι το κείμενο θα πρέπει να αναφέρει συγκεκριμένες προθεσμίες".

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, ανέγνωσε δήλωση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας που αναφέρει ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις αν ο ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν, δεν συμμορφωθεί με το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο κ. Ιβανόφ πρόσθεσε ότι άρχισαν διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργών για το πώς ακριβώς θα διασφαλισθεί η εφαρμογή των ψηφισμάτων.

Η απάντηση του Ιράκ

Μετά τις εκκλήσεις που απηύθυναν οι ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη για την υιοθέτηση αυστηρότατων μέτρων κατά του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν, ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης, Ταρίκ Αζίζ, δήλωσε πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει την άνευ όρων επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στην επικράτειά της.

Σε συνέντευξη που παρεχώρησε στον αραβικό τηλεοπτικό σταθμό MBC, ο κ. Αζίζ χαρακτήρισε ψευδείς τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι παράγονται στο Ιράκ χημικά και βιολογικά όπλα.


Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2002 - 09:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Κρατείται 'ο εικοστός αεροπειρατής'
 

Πέντε ύποπτοι συνελήφθησαν και δύο σκοτώθηκαν στο Καράτσι

Συνελήφθη πριν από λίγες μέρες στο Πακιστάν, μετά από τετράωρη μάχη στο Καράτσι, ένας από τους κυριότερους υπόπτους για συμμετοχή στις επιθέσεις που έγιναν στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.


Ο Ραμζί Μπιναλσίμπ λέγεται πως είχε συμβάλει στην εξεύρεση κονδυλίων για τους δράστες των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου
Πρόκειται για τον Ραμζί Μπιναλσίμπ από την Υεμένη ο οποίος είχε υποστηρίξει πρόσφατα ότι ήταν μεταξύ εκείνων που οργάνωσαν τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον.

Η σύλληψη του 30χρονου Ραμζί Μπιναλσίμπ έγινε την Τετάρτη, μετά την επιδρομή ειδικών δυνάμεων της πακιστανικής αστυνομίας και μελών των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας σε σπίτι στο Καράτσι όπου έμεναν ορισμένα άτομα για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι είναι μέλη του δικτύου αλ-Κάιντα.

Δύο ύποπτοι σκοτώθηκαν στη μάχη που έγινε και η οποία κράτησε περίπου τέσσερις ώρες, ενώ πέντε άλλοι παραδόθηκαν, μεταξύ των οποίων και ο Ραμζί Μπιναλσίμπ ο οποίος έχει συχνά χαρακτηρισθεί ως "ο εικοστός αεροπειρατής".


Ο Μπιναλσίμπ μίλησε στο κανάλι αλ-Τζαζίρα για την ανάμιξη του Οσάμα μπιν Λάντεν
Δεν είναι ακόμη σαφές πού ακριβώς κρατείται ή αν θα παραδοθεί από τις πακιστανικές αρχές στις αμερικανικές οι οποίες τον έχουν επικηρύξει έναντι του ποσού των 25 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πριν από λίγες μέρες, το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι αλ-Τζαζίρα μετέδωσε ότι είχε πάρει συνέντευξη από τον Ραμζί Μπιναλσίμπ στο Πακιστάν.

Ο Ραμζί Μπιναλσίμπ, που λέγεται πως είχε κάποτε συγκατοικήσει με τον επικεφαλής των αεροπειρατών, Μοχάμεντ Άτα, είχε μιλήσει στη συνέντευξη αυτή με καμάρι για το ρόλο του στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίο και είχε δηλώσει πως ο Οσάμα μπιν Λάντεν είχε ανάμιξη στον σχεδιασμό των επιθέσεων.






Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2002 - 09:14 ('Ωρα Λονδίνου)
ΟΗΕ: Η Βαγδάτη πρέπει να συμμορφωθεί
 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ (αριστερά), και ο πρόεδρος Μπους

Συνεχίζονται οι εντατικές διαβουλεύσεις στα Ηνωμένα Έθνη για να υπάρξει συμφωνία για την ανάληψη δράσης κατά του Ιράκ.

To ψήφισμα ή τα ψηφίσματα θα πρέπει να είναι σκληρά και δεσμευτικά και να περιέχουν προθεσμίες
Κόλιν Πάουελ, Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών
Τις δύο τελευταίες μέρες, οι Αμερικανοί κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να πείσουν τα άλλα κράτη μέλη να συμφωνήσουν στην έκδοση νέου ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας το συντομότερο δυνατόν και, όπως δηλώνουν, έμειναν ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση που είχε ο λόγος που εκφώνησε την Πέμπτη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο πρόεδρος Μπους.

Όπως δε υποστηρίζουν, πιστεύουν ότι θα υπάρξει συμφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την αναγκαιότητα ανάληψη δράσης.

Αλλά όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, το θέμα που προκαλεί ακόμη μεγάλες συζητήσεις αφορά το ψήφισμα που θα εγκρίνει την προσφυγή στα όπλα.

Για να εκδοθεί ψήφισμα, θα πρέπει να έχει την έγκριση τουλάχιστον εννέα μελών και να υπάρχει επίσης διαβεβαίωση από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη ότι δεν θα ασκήσουν βέτο.

Yπάρχει απόλυτη ομοφωνία στο θέμα της επιστροφής των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ
Τζακ Στρο, Βρετανός υπουργός Εξωτερικών
Η Βρετανία, η οποία αναμένεται πως θα παίξει βασικό ρόλο στη σύνταξη του νέου ψηφίσματος, θα εκθέσει σήμερα τις απόψεις της δια του υπουργού Εξωτερικών, Τζακ Στρο, ο οποίος θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε μετά τη συνάσντηση που είχε με τους ομολόγους του της Ρωσίας, της Κίνας, της Γαλλίας και της Βρετανίας, ότι αν και δεν έχει ακόμη συνταχθεί το σχέδιο ψηφίσματος, είναι "βέβαιος ότι το κείμενο θα πρέπει να αναφέρει συγκεκριμένες προθεσμίες".

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, ανέγνωσε δήλωση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας που αναφέρει ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις αν ο ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν, δεν συμμορφωθεί με το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο κ. Ιβανόφ πρόσθεσε ότι άρχισαν διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργών για το πώς ακριβώς θα διασφαλισθεί η εφαρμογή των ψηφισμάτων.

Η απάντηση του Ιράκ

Μετά τις εκκλήσεις που απηύθυναν οι ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη για την υιοθέτηση αυστηρότατων μέτρων κατά του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν, ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης, Ταρίκ Αζίζ, δήλωσε πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει την άνευ όρων επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στην επικράτειά της.

Σε συνέντευξη που παρεχώρησε στον αραβικό τηλεοπτικό σταθμό MBC, ο κ. Αζίζ χαρακτήρισε ψευδείς τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι παράγονται στο Ιράκ χημικά και βιολογικά όπλα.


Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2002 - 06:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανακαλύφθηκε κρησφύγετο της 17Ν στον Πειραιά
 

Η σύλληψη του Σάββα Ξηρού οδήγησε στην εξάρθρωση της 17Ν

Στον Πειραιά, στην οδό Περικλέους, εντοπίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από αστυνομικές πηγές, άλλο ένα κρησφύγετο της 17Ν, το οποίο χρησιμοποιούσαν τα μέλη της έως το 1999.

Οι έρευνες εστιάζονται ακόμα σε εννέα δακτυλικά αποτυπώματα, που δεν ανήκουν σε κάποιον από τους συλληφθέντες, και εντοπίστηκαν στις γιάφκες της οδού Δαμάρεως και της οδού Πάτμου.

Συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το κρησφύγετο της 17Ν στην οδό Περικλέους, στον Πειραιά, είχε χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο των μελών της οργάνωσης μετά την δολοφονία του Κώστα Περατικού, στην οδό Φίλωνος, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση.

Πρόκειται για ένα διαμέρισμα, το οποίο τα μέλη της 17Ν εγκατέλειψαν το 1999.

Καθώς ο επόμενος ένοικος δεν έχει χρησιμοποιήσει τους χώρους του διαμερίσματος, οι αστυνομικοί βρήκαν πολλά ανέπαφα αποτυπώματα και ήδη έχει αρχίσει η διαδικασία ταυτοποίησής τους.

Δύο από τα αποτυπώματα εντοπίστηκαν στο πατάρι του διαμερίσματος, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι εκεί είχε μεταφερθεί ο οπλισμός. Η ΕΛ.ΑΣ. θεωρεί ότι οπλισμός είχε μεταφερθεί ακόμα σε γιάφκα, στην οδό Πανόρμου στους Αμπελόκηπους (σε μικρή απόσταση από το μέγαρο της Γ.Α.Δ.Α.), καθώς και σε μία πέμπτη στη Θεσσαλονίκη.



Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2002 - 07:27 ('Ωρα Λονδίνου)
ΟΗΕ: Η Βαγδάτη πρέπει να συμμορφωθεί
 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ (αριστερά), και ο πρόεδρος Μπους

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, έχει αρχίσει εντατικές διαβουλεύσεις στα Ηνωμένα Έθνη για να επιτύχει την έκδοση ψηφίσματος για την ανάληψη δράσης κατά του Ιράκ.

Στόχος του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είναι να πείσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να εκδώσουν ψήφισμα, το ταχύτερο δυνατόν, που να θέτει συγκεκριμένη προθεσμία στο καθεστώς της Βαγδάτης και να το απειλεί με αυστηρότατες κυρώσεις εάν δεν συμμορφωθεί.

To ψήφισμα ή τα ψηφίσματα θα πρέπει να είναι σκληρά και δεσμευτικά
Κόλιν Πάουελ, Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, φαίνεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα είναι σε θέση να συμφωνήσει στην αυστηρή καταδίκη του Ιράκ, αλλά δεν είναι ακόμη βέβαιο εάν θα εγκρίνει την προσφυγή στα όπλα.

Για να εκδοθεί ένα ψήφισμα θα πρέπει να έχει την έγκριση τουλάχιστον εννέα μελών και να υπάρχει επίσης διαβεβαώση από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη ότι δεν θα ασκήσουν βέτο.

Yπάρχει απόλυτη ομοφωνία στο θέμα της επιστροφής των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ
Τζακ Στρο, Βρετανός υπουργός Εξωτερικών
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, ανέγνωσε δήλωση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας που αναφέρει ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις αν ο ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν, δεν συμμορφωθεί με το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο κ. Ιβανόφ πρόσθεσε ότι άρχισαν διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργών για το πώς ακριβώς θα διασφαλισθεί η εφαρμογή των ψηφισμάτων.

Νέες συναντήσεις θα έχει έτσι το Σάββατο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, με μέλη των Ηνωμένων Εθνών.

Η απάντηση του Ιράκ

Μετά τις εκκλήσεις που απηύθυναν οι ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη για την υιοθέτηση αυστηρότατων μέτρων κατά του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν, ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης, Ταρίκ Αζίζ, δήλωσε πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει την άνευ όρων επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στην επικράτειά της.

Σε συνέντευξη που παρεχώρησε στον αραβικό τηλεοπτικό σταθμό MBC, ο κ. Αζίζ χαρακτήρισε ψευδείς τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι παράγονται στο Ιράκ χημικά και βιολογικά όπλα.


Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2002 - 06:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνελήφθη Κούρδος ισλαμιστής ηγέτης
 

Kούρδοι αντάρτες έχουν δεχτεί επιθέσεις από το Ανσάρ αλ-Ισλάμ

Συνελήφθη στην Ολλανδία ο ηγέτης μιας οργάνωσης Κούρδων ανταρτών για τον οποίον υπάρχουν υποψίες ότι έχει διασυνδέσεις με το δίκτυο Αλ-Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Πρόκειται για τον μουλά Κρεκάρ, που είναι γνωστός και ως Νατζμ αλ-Ντιν Φαράτζ Αχμάντ, ο οποίος ηγείται της νεοσύστατης κουρδικής ισλαμικής οργάνωσης Ανσάρ αλ-Ισλάμ ή Παρτιζάνοι του Ισλάμ.


Ο μουλάς Κρεκάρ έχει εξάρει τον Οσάμα μπιν Λάντεν
Η οργάνωση αυτή ελέγχει μία λωρίδα γης, όπου κατοικούν Κούρδοι, κοντά στα σύνορα με το Ιράν και είναι γνωστή ως «η Τόρα Μπόρα του Ιράκ».

Η σύλληψη του μουλά Κρεκάρ έγινε την Πέμπτη στο διεθνές αεροδρόμιο Σίπχολ του Αμστερνταμ.
Δεν είναι ακόμη σαφές εάν θ'απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του και ποιες.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν δείξει ενδιαφέρον για το Ανσάρ αλ-Ισλάμ γιατί, όπως υποστηρίζουν, μέλη του είχαν εκπαιδευθεί στο Αφγανιστάν, στο πλευρό της Αλ-Κάιντα και των Ταλεμπάν.

Ο μουλάς Κρεκάρ ζούσε μέχρι πρότινος ως πρόσφυγας στη Νορβηγία.

Τον περασμένο μήνα, όμως, οι νορβηγικές αρχές απεφάσισαν να άρουν το καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα που του είχαν αναγνωρίσει γιατί είχε επιστρέψει στο Ιράκ όπου μάλιστα παρέμεινε για κάποιο διάστημα.


Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2002 - 05:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουρκία: Ζητούν αποκλεισμό ισλαμιστών υποψηφίων
 

Στο παρελθόν ο στρατός πρωτοστάτησε στην απομάκρυνση ισλαμιστών πολιτικών

Ο γενικός εισαγγελέας της Τουρκίας ζήτησε από την επιτροπή που επιβλέπει τη διεξαγωγή των τουρκικών εκλογών να απαγορεύσει τη συμμετοχή των δυο σημαντικότερων ισλαμιστών υποψηφίων.

Aπαγορεύσεις ισλαμικών κομμάτων
1971: Το Κόμμα Εθνικής Τάξης εκτός νόμου ύστερα από πραξικόπημα
1980: Δεύτερο πραξικόπημα και απαγόρευση λειτουργίας του Κόμματος Εθνικής Σωτηρίας
1998: Απαγόρευση για το Κόμμα της Ευημερίας ύστερα από παρέμβαση του στρατού
2001: Εκτός νόμου το Kόμμα της Aρετής
Ο Σαμπί Κανάντογλου, υποστηρίζει ότι ο πρώην πρωθυπουργός Νετσμετίν Ερμπακάν και ο αρχηγός του ισλαμικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ρετζέπ Ερντογάν δεν μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία καθώς εκκρεμούν εναντίον τους δικαστικές αποφάσεις.

Και οι δυο άνδρες είχαν εκτίσει ποινές φυλάκισης τη δεκαετία του ΄90 κατηγορούμενοι για δημόσιες δηλώσεις που προσέβαλαν τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

Το Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δημιουργήθηκε ύστερα από την απαγόρευση λειτουργίας του κόμματος της Αρετής που και αυτό προήλθε από το κόμμα της Ευημερίας.


O πρώην δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Ρετζέπ Ερντογάν, έρχεται πρώτος σε αρκετές δημοσκοπήσεις
Παρά το γεγονός ότι το κόμμα της Αρετής, όπως και το κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχουν εγκαταλείψει την ισλαμική ρητορική και έχουν αποδεχτεί τόσο το κοσμικό κράτος όσο και την οικονομία της αγοράς εξακολουθούν να προκαλούν την αντίδραση των ενόπλων δυνάμεων-που συχνά αποκαλούνται «λευκά πραξικοπήματα».

Η εκλογική επιτροπή της Τουρκίας θα ανακοινώσει την απόφασή της σε διάστημα μιας εβδομάδας.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις το κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις.


Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2002 - 04:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Κρατείται 'ο εικοστός αεροπειρατής'
 

Ο Ραμζί Μπιναλσίμπ πιστεύεται πως είναι 'ο εικοστός αεροπειρατής'

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι συνελήφθη στο Πακιστάν ένας από τους κυριότερους υπόπτους για συμμετοχή στις επιθέσεις που έγιναν στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

Πρόκειται για τον Ραμζί Μπιναλσίμπ από την Υεμένη ο οποίος, όπως υποστηρίζουν οι Αμερικανοί, είχε άμεση ανάμιξη στην οργάνωση των επιθέσεων.


Ο Μπιναλσίμπ μίλησε στο κανάλι αλ-Τζαζίρα για την ανάμιξη του Οσάμα μπιν Λάντεν
Συνελήφθη, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγες μέρες και μετά από μάχη που έγινε στο Καράτσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε στείλει χρήματα στους δράστες των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και είχε επίσης διαμείνει στο ίδιο δωμάτιο με τον επικεφαλής των αεροπειρατών, Μοχάμεντ Άτα.

Πριν από λίγες μέρες, το αραβικό τλεοπτικό κανάλι αλ-Τζαζίρα μετέδωσε ότι είχε πάρει συνέντευξη από τον Ραμζί Μπιναλσίμπ στο Πακιστάν.

Ο Ραμζί Μπιναλσίμπ είχε μιλήσει με καμάρι για το ρόλο του στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και είχε δηλώσει πως ο Οσάμα μπιν Λάντεν είχε λάβει μέρος προσωπικά στον σχεδιασμό των επιθέσεων.

Οι αμερικανικές αρχές δεν διευκρίνησαν πού ακριβώς κρατείται ο Ραμζί Μπιναλσίμπ.


Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2002 - 03:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Τα βρετανικά πρωτοσέλιδα
 


"Το Ιράκ απορρίπτει περιφρονητικά τους επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ" είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Independent, η οποία επισημαίνει τί δήλωσε επ'αυτού ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο: η Βαγδάτη, είπε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, δεν θα ενδώσει στις πιέσεις που δέχεται εάν δεν συνειδητοποιήσει πως η διεθνής κοινότητα είναι αποφασισμένη να πραγματοποιήσει τις απειλές της και ν'αναλάβει στρατιωτική δράση.

Διερωτώμαι αν ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται πόσο πολλοί είναι ολ'αυτοί, στο κόμμα του αλλά και στη χώρα, που αντιτίθενται σθεναρά σ'έναν ενδεχόμενο πόλεμο
Μαρκ Σέντον, διευθυντής της Tribune
Η ίδια εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι η Βρετανία θα στείλει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες στο Κατάρ περίπου 30 αξιωματικούς του Στρατού, του Βασιλικού Ναυτικού και της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας οι οποίοι θα συνεργαστούν με τους 600 Αμερικανούς στρατιωτικούς που βρίσκονται ήδη εκεί κι ετοιμάζουν τη δημιουργία αρχηγείων για πιθανές επιθέσεις κατά του Ιράκ.

Σύμφωνα μάλιστα με την Daily Telegraph, μέλη των επίλεκτων ειδικών δυνάμεων της Βρετανίας και των ΗΠΑ βρίσκονται ήδη στο δυτικό Ιράκ για να εμποδίσουν τη χρησιμοποίηση εκτοξευτήρων πυραύλων Σκούντ εναντίον του Ισραήλ.


O υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν, υποστηρίζει πλήρως τη στάση του Βρετανού πρωθυπουργού στο θέμα του Ιράκ
Πάντως, η ίδια εφημερίδα αναφέρεται στην πρώτη της σελίδα στα αυξανόμενα προβλήματα που δημιουργεί στον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ η αντίθεση πολλών στελεχών του κόμματός του, μεταξύ των οποίων είναι και αρκετοί πρώην υπουργοί, στην εμπλοκή της Βρετανίας σ'έναν ενδεχόμενο πόλεμο με το Ιράκ, χωρίς να υπάρχει σαφής εντολή από τα Ηνωμένα Έθνη.

H Ιndependent, σε κύριο άρθρο της, συμφωνεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, αλλά και πολλά στελέχη του κυβερνώντος Κόμματος των Εργατικών, που έχουν ζητήσει να αποφασίσει η Βουλή με ψηφοφορία τη συμμετοχή ή όχι της χώρας σε πόλεμο με το Ιράκ.

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ είχε δίκιο: Θα πρέπει η Βουλή ν'αποφασίσει με ψηφοφορία τη συμμετοχή μας ή όχι στoν πόλεμο
Τhe Independent
Η "περιφρονητική" στάση της Βαγδάτης προβληματίζει και τους Financial Times oι οποίοι υπενθυμίζουν στους αναγνώστες τους τις αμφιβολίες που εξέφρασε ήδη ο πρόεδρος Μπους για το εάν και κατά πόσον το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν θα συμμορφωθεί εγκαίρως με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για να αποτραπεί έτσι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του.

Η Guardian δεν έχει καμιά αμφιβολία για τις επιπτώσεις της άρνησης του Ιράκ να επιτρέψει την άνευ όρων επιστροφή των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ στην επικράτειά του--εξέλιξη, εκτιμά, που οδηγεί τις ΗΠΑ και τη Βρετανία σε πορεία σύγκρουσης με τη Βαγδάτη.


Όπως σημειώνουν οι Times, αναφερόμενοι στις συνομιλίες που είχε αυτή την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Τζεφ Χουν, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Ράμσφελντ, η Βρετανία έχει μεν προσφερθεί να συμμετάσχει με "σημαντική δύναμη δεκάδων χιλιάδων" σ'έναν πόλεμο με το Ιράκ, αλλά η δύναμη αυτή δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο ήταν αυτή που πήρε μέρος στην επιχείρηση "Θύελλα της ερήμου" το 1991.

Η απεργία των πυροσβεστών απειλεί το ρόλο της Βρετανίας στον πόλεμο με το Ιράκ
The Times
Αλλά όπως εξηγεί η ίδια εφημερίδα, η κυβέρνηση Μπλερ συνειδητοποιεί πως αν η έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων κατά του Ιράκ συμπέσει με την απεργία που προγραμματίζουν οι πυροσβέστες, ζητώντας μισθολογικές αυξήσεις και βελτίωση των συνθηκών εργασίας, κάτι τέτοιο θα επηρεάσει εμφανώς τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το μέγεθος της βρετανικής συμμετοχής στον πόλεμο: 19.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων--12.000 στρατιώτες και 7.000 ναύτες και αεροπόροι--θα αναλάβουν να παίξουν ρόλο πυροσβεστών κατά τη διάρκεια της απεργίας.







Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2002 - 05:20 ('Ωρα Λονδίνου)
ΟΗΕ: Πρέπει η Βαγδάτη να συμμορφωθεί
 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ (αριστερά), και ο πρόεδρος Μπους

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, έχει αρχίσει εντατικές διαβουλεύσεις στα Ηνωμένα Έθνη για να επιτύχει την έκδοση ψηφίσματος για την ανάληψη δράσης κατά του Ιράκ.

Στόχος του κ. Πάουελ είναι η έκδοση νέου ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας, το ταχύτερο δυνατόν, που να θέτει, όπως τόνισε, αυστηρούς όρους στο καθεστώς της Βαγδάτης.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμφωνία ως προς τη διατύπωση του νέου αυτού ψηφίσματος.

To ψήφισμα ή τα ψηφίσματα θα πρέπει να είναι σκληρά και δεσμευτικά
Κόλιν Πάουελ
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, ανέγνωσε δήλωση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας που αναφέρει ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις αν ο ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν, δεν συμμορφωθεί με το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Όπως εκτιμά ο ανταποκριτής του BBC στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, μία ιδέα που συζητείται είναι να εκδοθεί ένα ψήφισμα, που να επιβάλει συγκεκριμένη προθεσμία στο Ιράκ και, σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί η Βαγδάτη, δεύτερο ψήφισμα που να εγκρίνει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΒBC, άλλαξε δραματικά η ατμόσφαιρα μετά τον λόγο που εκφώνησε ο πρόεδρος Μπους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Πέμπτη κι έτσι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει εντός ολίγων εβδομάδων η έκδοση ψηφίσματος.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.