Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-09-12

  1. Οι ευρωπαικές εφημερίδες σήμερα
  2. Ευρώ και ... αλλεργία
  3. Ρωσική απειλή προς τη Γεωργία
  4. «Μήνυμα του μουλά Ομάρ» στο Αλ Τζαζίρα
  5. Η ομιλία Μπους στον ΟΗΕ
  6. Το Ιράκ απαντά στo τελεσίγραφο Μπους
  7. «Μήνυμα του μουλά Ομάρ» στο Αλ Τζαζίρα
  8. Χιλή: Το πραξικόπημα της 11ης Σεπτεμβρίου
  9. 11 Σεπτεμβρίου: Ένας χρόνος μετά
  10. Τελεσίγραφο Μπους στο Ιράκ
  11. Συλλήψεις υπόπτων της αλ-Κάιντα στην Ιταλία
  12. To Iράκ και τα πυρηνικά - Tί λέει η έκθεση του ΙISS
  13. 11 Σεπτεμβρίου: Ένας χρόνος μετά
  14. Τα βρετανικά πρωτοσέλιδα
  15. Ευρώ και ... αλλεργία
  16. Ο ευρωπαικός Τύπος
  17. Απειλεί ο Ρώσος πρόεδρος
  18. Χάιντερ και πάλι
  19. Ευρώ και ... αλλεργία
  20. Το Ιράν θα σεβαστεί τα σύνορα με το Ιράκ
  21. Παραιτήθηκε το παλαιστινιακό υπουργικό συμβούλιο
  22. Μπους: 'Θα απονεμηθεί δικαιοσύνη'
  23. 'Ο ΟΗΕ να θέσει προθεσμία στο Ιράκ'
  24. Ο ευρωπαικός Τύπος σήμερα

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2002 - 03:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι ευρωπαικές εφημερίδες σήμερα
 


Ο ευρωπαικός Τύπος σχολιάζει τον λόγο του προέδρου Μπους για το Ιράκ στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ - Αναφέρεται, όμως, και στα σχέδια του προέδρου Πούτιν όσον αφορά τους Τσετσένους αντάρτες στη Γεωργία.

Η Frankfurter Allgeimeine Zeitung εκφράζει τη ικανοποίησή της για τη στάση που ακολουθεί ο Αμερικανός πρόεδρος ο οποίος έδωσε χθες την ευκαιρία στα Ηνωμένα Έθνη, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα, ν'ανακτήσουν τη χαμένη αξιοπιστία τους.

Οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ δεν θα έχουν ποτέ τους ίδιους στόχους
Der Standard
Η αυστριακή Der Standard, όμως, διαφωνεί: τα σχέδια, γράφει, που κατέστρωσαν "τα γεράκια" στην Ουάσινγκτον για αλλαγή του καθεστώτος στη Βαγδάτη δεν συνάδουν με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Οι βρετανικοί Times, αν και κρίνουν θετικά την προσπάθεια που κατέβαλε ο πρόεδρος Μπους για να πείσει τη διεθνή κοινότητα ν'αντιμετωπίσει ένα καθεστώς που, όπως γράφει η εφημερίδα, συνιστά απειλή όχι μόνο για τον ιρακινό λαό αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο, εκτιμά ότι με τον χθεσινό του λόγο ο κ. Μπους έδωσε την ευκαιρία στον ΟΗΕ να μοιραστεί μαζί του το ρόλο του ... σερίφη!

Ο κ. Μπους έδωσε την ευκαιρία στον ΟΗΕ να παίξουν μαζί το ρόλο του ... σερίφη
The Times
"Τελεσίγραφο" χαρακτηρίζει το λόγο του κ. Μπους η γαλλική Le Figaro:"κάλεσε", λέει, "τα Ηνωμένα Έθνη να επέμβουν και ν'αφοπλίσουν τον Σαντάμ Χουσείν, γιατί διαφορετικά θ'αναλάβουν δράση μόνες τους οι ΗΠΑ".

Η ελβετική Le Temps, σχολιάζοντας το τελεσίγραφο Μπους σε κύριο άρθρο της, υπογραμμίζει πως ο πρόεδρος tvn HΠA άφησε μεν κάποια περιθώρια κινήσεων--όχι όμως όσον αφορά τον τελικό στόχο αλλά ως προς το πώς μπορεί ο στόχος αυτός να επιτευχθεί.

Ακολουθώντας το παράδειγμα Μπους;

Συμμαχώντας πέρσι με τις ΗΠΑ στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, η Ρωσία κατάφερε να πείσει την Αμερική και τις άλλες δυτικές κυβερνήσεις να κάνουν τα στραβά μάτια στις πάρα πολλές θηριωδίες που διέπραξαν τα στρατεύματά της στην Τσετσενία
L'Express
Η ευρωπαική έκδοση της International Herald Tribune, τονίζει ότι την ίδια μέρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσπαθούσε να εξασφαλίσει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας για μία πολεμική εκστρατεία κατά του Ιράκ, ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, πληροφορούσε με επιστολή του τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Kόφι Ανάν, και το Συμβούλιο Ασφαλείας για τα σχέδια της Μόσχας που "δικαιολογούν ενδεχόμενες επιθέσεις εναντίον των Τσετσένων ανταρτών που κρύβονται στη Γεωργία".

"Πρόκειται για σύμπτωση", διερωτάται η ελβετική Le Temps, "ή μήπως για 'συμφωνία' ανάμεσα στην Αμερική και τη Ρωσία να μοιράζονται το ρόλο του νέου παγκόσμιου αστυνόμου;

Η γαλλική L'Express υπενθυμίζει στους αναγνώστες της ότι την 1η Οκτωβρίου συμπληρώνονται τρία χρόνια από τη ρωσική εισβολή στην Τσετσενία--"τρία χρόνια δεινών", όπως τονίζει, "για τον άμαχο πληθυσμό".











Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2002 - 23:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Ευρώ και ... αλλεργία
 


Ευρωπαίοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα κέρματα του ευρώ μπορουν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση στο δέρμα.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Ζυρίχης ανακοίνωσαν πως τα κέρματα του ενός και των δύο ευρω έχουν μεγάλη περιεκτικότητα νικελίου και αν έλθουν για μεγάλο διάστημα σε επαφή με το δέρμα και σε συνδυασμό με τον ιδρώτα είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν αλεργία στο δέρμα πολλών ανθρώπων.

Εκπρόσωποι της βιομηχανίας νικελίου υποστηρίζουν, όμως, πως είναι σχεδόν απίθανο να κρατήσει κάποιος επί ώρες το νόμισμα στα χέρια του, γιατι τόσο απαιτείται για να προκληθεί η αλλεργική αντίδραση.


Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2002 - 22:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Ρωσική απειλή προς τη Γεωργία
 

Οι δυνάμεις της Γεωργίας υποστηρίζουν ότι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των τσετσένων μαχητών

Σκληρή απάντηση έδωσε η Ουάσινγκτον στην προειδοποίηση της Μόσχας ότι θα επέμβει στη Γεωργία εάν η χώρα αυτή δεν αντιμετωπίσει το ζήτημα των Τσετσένων μαχητών.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την εδαφική κυριαρχία της Γεωργίας και θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε μονομερή κίνηση της Ρωσίας στο εσωτερικό της χώρας αυτής» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ


Κοινό είναι το πρόβλημα της τρομοκρατίας για τη Ρωσία και τις ΗΠΑ λέει ο Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε προειδοποιήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι εάν η Γεωργία δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει τους Τσετσένους αυτονομιστές στο έδαφος της, τότε η Μόσχα θα αναγκαστεί να επέμβει.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, μιλώντας με αφορμή την επέτειο ενός έτους από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, είπε ότι κατανοεί τη συμφορά και τον πόνο της αμερικανικής κοινωνίας διότι και η Ρωσία αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια με τους αυτονομιστές της Τσετσενίας.

Σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της Γεωργίας απέτυχαν στις προσπάθειες τους να περιορίσουν τη δράση των Τσετσένων αυτονομιστών και ότι οι δικές του στρατιωτικές δυνάμεις έχουν έτοιμο σχέδιο επέμβασης.

«Ανατροπή της κυβέρνησης»

Ο πρόεδρος της Γεωργίας, Έντουαρντ Σεβαρντνάντζε χαρακτήρισε επιπόλαιες τις δηλώσεις του Πούτιν και πρότεινε τη διεξαγωγή συνομιλιών στη Μόσχα.

Ο βουλευτής της γεωργιανής αντιπολίτευσης Γκεόργκι Μπαραμίτζε υποστήριξε στο BBC ότι στόχος του Ρώσου προέδρου είναι η ανατροπή της κυβέρνησης της Γεωργίας

«Πολλοί ρωτούν γιατί εμφανίζονται Τσετσένοι αυτονομιστές στην περιοχή Πανκίσι της Γεωργίας» αναρωτήθηκε ο κ Μπαραμίτζε και έδωσε τη δική του απάντηση:« Πρώτον και κυριότερων εξαιτίας του πολέμου στην Τσετσενία, τον οποίο ξεκίνησαν οι Ρώσοι. Η Ρωσία θέλει να αποδείξει ότι είναι η μία και μοναδική υπερδύναμη στην περιοχή και επιδιώκει την ανατροπή του Σεβαρνάντζε. Δεν πρόκειται να το δεχτούμε αυτό σε καμία περίπτωση».

Να σημειωθεί ότι οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Τυφλίδα έχουν ενισχυθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο ύστερα από την αποστολή αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων για την εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.


Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2002 - 22:25 ('Ωρα Λονδίνου)
«Μήνυμα του μουλά Ομάρ» στο Αλ Τζαζίρα
 

Αυτή πιστεύεται ότι είναι η μόνη πρόσφατη φωτογραφία του μουλά Ομάρ (αριστερά)

Επιστολή του Μουλά Ομάρ με την οποία ο ηγέτης των Ταλιμπάν ζητά τη συνέχιση του αγώνα έως την «απελευθέρωση» του Αφγανιστάν υποστηρίζει ότι έλαβε το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα στο Κατάρ. Την πληροφορία μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς

«Δήλωσε ότι ο ιερός πόλεμος θα συνεχιστεί έως ότου απελευθερωθεί το Αφγανιστάν και εδραιωθεί και πάλι η διδασκαλία του Ισλάμ» μετέδωσε κατά τη διάρκεια δελτίου ειδήσεων το αραβικό κανάλι.

Το Αλ Τζαζίρα, που τις τελευταίες ημέρες παρουσίασε βίντεο όπου ακούγεται φωνή που αποδίδεται στον Οσάμα μπιν Λάτεν, παρουσίασε την επιστολή με ημερομηνία 11 Σεπτεμβρίου.

Δεν αναφέρθηκε πάντως που βρέθηκε η συγκεκριμένη επιστολή.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, έχει δηλώσει ότι πιστεύει πως ο μουλάς Ομάρ είναι ακόμη ζωντανός ενώ απέδωσε σε υπολείμματα των Ταλιμπάν την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του πριν από μια εβδομάδα.


Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2002 - 20:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Η ομιλία Μπους στον ΟΗΕ
 

«Ο κόσμος θα πρέπει να ενεργήσει με μελετημένο και αποφασιστικό τρόπο» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μπους

Ξεκινώντας την ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στη Μέση Ανατολή σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη για καμία πλευρά αν και οι δυο πλευρές δεν είναι ελεύθερες ενώ σημείωσε οι Παλαιστίνιοι δικαιούνται μια κυβέρνηση που να εκπροσωπεί τα συμφέροντά τους.

VIDEO
Ακόμη ο Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε την επιστροφή των ΗΠΑ στην ΟΥΝΕΣΚΟ.

Στη συνέχεια παρουσιάζουμε τα σημαντικότερα αποσπάσματα από την ομιλία του Αμερικανού προέδρου που αφορούν το Ιράκ.


Περιφρόνηση προς τον ΟΗΕ


«Σε μια περιοχή - ένα καθεστώς - εκπροσωπεί όλους τους κινδύνους στην πλέον θανατηφόρο και επιθετική μορφή τους. Πρόκειται ακριβώς για το είδος της επιθετικότητας το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει ο ΟΗΕ από τη σύστασή του.

Τα αιτήματα Μπους
• Διακοπή κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής

• Σεβασμό του ιρακινού λαού

•Αποτελεσματική χρήση των χρημάτων του ΟΗΕ προς το Ιράκ

Ύστερα από τον πόλεμου του κόλπου ο Σαντάμ Χουσεΐν απέδειξέ απλώς την περιφρόνησή του προς τον ΟΗΕ. Παραβιάζοντας κάθε του δέσμευση - με απάτη και βαναυσότητα - ο Σαντάμ είναι υπεύθυνος της κατάστασης στην οποία έχει εμπλακεί.

Το 1991, το καθεστώς του Ιράκ συμφώνησε να καταστρέψει και να σταματήσει να αναπτύσσει όλα τα όπλα μαζικής καταστροφής και τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και να αποδείξει στον κόσμο ότι προχώρησε σε αυτά τα βήματα αποδεχόμενο τους επιθεωρητές του ΟΗΕ. Το Ιράκ παραβίασε κάθε πτυχή αυτών των σημαντικών υποσχέσεων.

Από το 1991 έως το 1995 το ιρακινό καθεστώς υποστήριζε ότι δεν διαθέτει όπλα βιολογικού πολέμου. Μόνο όταν ένα από τα κορυφαία στελέχη του οπλικού προγράμματός του αυτομόλησε και αποκάλυψε τα ψεύδη, το καθεστώς αποδέχτηκε ότι παρήγαγε τόνους άνθρακα και άλλων θανατηφόρων βιολογικών στοιχείων τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει με πυραύλους σκουντ, με βόμβες και αεροσκάφη ψεκασμού…

Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ αποκάλυψαν ακόμη ότι το Ιράκ διέθετε ακόμη αποθέματα (χημικών) VX, σπρέι μουστάρδας και άλλα χημικά στοιχεία και πως το καθεστώς αναπτύσσει εγκαταστάσεις για την παραγωγή χημικών όπλων.

Και το 1995 ύστερα από τέσσερα χρόνια εξαπάτησης το Ιράκ αποδέχτηκε ότι διατηρούσε πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών όπλων πριν από τον Πόλεμο του Κόλπου. Γνωρίζουμε τώρα ότι αν δεν μεσολαβούσε ο πόλεμος θα διέθετε ένα πυρηνικό όπλο έως το 1993.


Η ομιλία του κ. Μπους μεταδώθηκε τηλεπτικά και στο Ιράκ
Μέλη της Γενικής Συνέλευσης επιδείξαμε υπομονετικότητα υπέρ το δέον. Δοκιμάσαμε την επιβολή κυρώσεων. Δοκιμάσαμε το καρότο και το μαστίγιο, δηλαδή το πρόγραμμα πετρέλαιο για τρόφιμα αλλά και τις συμμαχικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ο Σαντάμ Χουσεΐν όμως αγνόησε αυτές τις ενέργειες και συνέχισε την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής.

Η στιγμή που θα είμαστε εντελώς σίγουροι ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα θα είναι όταν , θεός φυλάξοι, τα χρησιμοποιήσει.

Η συμπεριφορά του ιρακινού καθεστώτος αποτελεί απειλή για τη εξουσία των Ηνωμένων Εθνών και απειλή για την ειρήνη. Ολόκληρος ο κόσμος αντιμετωπίζει μια δοκιμασία και ο ΟΗΕ μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.

Θα εφαρμοστούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας ή θα παραμεριστούν χωρίς συνέπειες; Θα εκπληρώσει ο ΟΗΕ το σκοπό της ίδρυσής του;

Αν το ιρακινό καθεστώς επιθυμεί την ειρήνη, θα πρέπει αμέσως να παρουσιάσει, να απομακρύνει και να καταστρέψει όλα τα όπλα μαζικής καταστροφής, τους βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και όλα τα σχετικά υλικά.

Αν το ιρακινό καθεστώς επιθυμεί την ειρήνη θα πρέπει να διακόψει αμέσως την υποστήριξη προς την τρομοκρατία και να ενεργήσει για την πάταξή της, όπως οφείλουν να κάνουν όλα τα έθνη του ΟΗΕ με βάσει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η συμπεριφορά του ιρακινού καθεστώτος αποτελεί απειλή για τη εξουσία των Ηνωμένων Εθνών και απειλή για την ειρήνη
Τζορτζ Μπους
Αν το ιρακινό καθεστώς επιθυμεί την ειρήνη, θα τερματίσει τις διώξεις προς τους πολίτες του συμπεριλαμβανομένων των Σιιτών, των Σουνιτών, των Τούρκων, των Τουρκομάνων και άλλων, όπως προβλέπεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αν το ιρακινό καθεστώς επιθυμεί την ειρήνη, θα δημοσιεύσει λίστα με το προσωπικό από τον Πόλεμο του Κόλπου που αγνοείται. Θα επιστρέψει τα υπολείμματα των νεκρών, την κλεμμένη περιουσία, θα αποδεχτεί τη νομική ευθύνη για τα θύματα από την εισβολή στο Κουβέϊτ και θα συνεργαστεί πλήρως με τις διεθνείς προσπάθειες για την επίλυση αυτών των προβλημάτων όπως προβλέπεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αν το ιρακινό καθεστώς επιθυμεί την ειρήνη, θα διακόψει αμέσως όλες τις παράνομες εμπορικές συναλλαγές που δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία πετρέλαιο για τρόφιμα. Θα αποδεχθεί τη διαχείριση αυτών των χρημάτων που προέρχονται από το πρόγραμμα από τον ίδιο τον ΟΗΕ ώστε να επιβεβαιωθεί ότι τα χρήματα χρησιμοποιούνται δίκαια και αποτελεσματικά για τον ιρακινό λαό.

Αν ληφθούν όλα αυτά τα μέτρα θα σημάνουν μια νέα εποχή επικοινωνίας και αξιοπιστίας για το Ιράκ. Και μπορεί να δημιουργήσουν την προοπτική ώστε τα Ηνωμένα Έθνη να συμβάλλουν για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης που θα εκπροσωπεί όλους του Ιρακινούς - μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την οικονομική ελευθερία και τη διεξαγωγή εκλογών που θα επιτηρούνται από διεθνείς παρατηρητές.

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας θα τεθούν σε ισχύ, τα δίκαια αιτήματα για ειρήνη και ασφάλεια θα ικανοποιηθούν. Σε αντίθετη περίπτωση η δράση θα είναι αναπόφευκτη.

Ένα καθεστώς που έχει χάσει τη νομιμότητά του θα χάσει και την εξουσία του.

Αν το ιρακινό καθεστώς μας αψηφήσει ξανά, ο κόσμος θα πρέπει να ενεργήσει με μελετημένο και αποφασιστικό τρόπο για να θέσει το Ιράκ ενώπιον των ευθυνών του.


Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2002 - 20:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Ιράκ απαντά στo τελεσίγραφο Μπους
 

«Μέγα ηθικό θέμα η ελευθερία του ιρακινού λαού»

Απαντώντας στην ομιλία του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους στα Ηνωμένα Εθνη, ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Ιράκ στον ΟΗΕ, Μοχάμεντ Αλντούρι, έκανε λόγο για «σειρά κατασκευασμάτων χωρίς καμία απόδειξη».

Νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ απήυθηνε τελεσίγραφο προς το Ιράκ.

Ένα καθεστώς, το οποίο έχει χάσει τη νομική του υπόσταση σύντομα θα χάσει και την εξουσία
Τζορτζ Μπους
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στο ζήτημα του οπλοστασίου του Ιράκ υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί μία εκ των μεγαλυτέρων απειλών για την παγκόσμια ειρήνη. Και απηύθυνε έκκληση προς όλους τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας, οι οποίοι ακόμα διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, να αντιμετωπίσουν την απειλή του Ιράκ.

«Τα δίκαια αιτήματα για ειρήνη και ασφάλεια θα πρέπει να εκπληρωθούν, διαφορετικά η ανάληψη δράσης είναι αναπόφευκτη» προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στο Ιράκ.

Το καθεστώς της χώρας είπε έχει χάσει τη νομική του υπόσταση και σύντομα θα χάσει και την εξουσία.

Τέλος ο Τζορτζ Μπους διευκρίνισε ότι δεν «μπορούν να μείνουν αδρανείς και να μην κάνουν τίποτα ενώ οι κίνδυνοι συνεχώς αυξάνονται. Οφείλουμε να ορθώσουμε το ανάστημά μας για την ασφάλειά μας για τα δικαιώματα και τις ελπίδες της ανθρωπότητας».

Πριν από την ομιλία Μπους ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Νατζι Σαμπρι είχε χαρακτηρίσει «γελοίες» τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να συνδέσει τη βαγδάτη με τη διεθνή τρομοκρατία.

Ανησυχία Ανάν

Η πρόθεση της Ουάσινγκτον να προχωρήσει έστω και μονομερώς σε μια στρατιωτική εκστρατεία εναντίον του Ιράκ έχει προκαλέσει την ανησυχία πολλών δυτικών κυβερνήσεων καθώς και του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Απευθυνόμενος στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ ο Κόφι Ανάν ζήτησε την άμεση ανάληψη δράσης για την αποκατάσταση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή και στη νότιο Ασία ενώ παράλληλα επανέλαβε την έκκλησή του προς τις ΗΠΑ για τη μη ανάληψη μονομερούς δράσης εναντίον του Ιράκ.


Ο Κόφι Ανάν είπε ότι το Ιράκ δεν έχει συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΟΗΕ
Ο Κόφι Ανάν κατονόμασε τέσσερα μέτωπα, τα οποία συνιστούν αυτήν τη στιγμή τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια ειρήνη και τα οποία είναι: το μέτωπο Ισραήλ - Παλαιστινιακής Αρχής, έπεται το Ιράκ, ακολουθεί το Αφγανιστάν και τελευταίo πρόβλημα είναι η κρίση στα ινδο-πακιστανικά σύνορα.

Επιφυλάξεις και αμφιβολίες για την ανάληψη μονομερούς αμερικανικής δράσης εναντίον της Βαγδάτης διατηρούν και πολλά άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματικής αντιπροσωπείας, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη παρουσίασης περισσότερων αποδεικτικών στοιχείων για το οπλοστάσιο του Ιράκ πριν την έναρξη ενδεχόμενης στρατιωτικής εκστρατείας.

"Είναι άκρως προβληματική η προώθηση πολιτικών στόχων στο όνομα της εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας χωρίς αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία, καθώς οι υπόλοιπες κυβερνήσεις θα δυσκολευτούν να εξηγήσουν και να πείσουν το λαό για την ανάγκη μιας τέτοιας δράσης", τόνισε στο BBC ο Ρώσος διπλωμάτης.

Της ίδιας άποψης είναι ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Χαβιέρ Σολάνα, που είπε «ότι εφόσον ο Σαντάμ Χουσεΐν έχει αψηφήσει αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας, το θέμα οφείλει να επιστρέψει και να συζητηθεί από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.»

Στο Παρίσι εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Άμυνας υπογράμμισε ότι η Γαλλία , η Βρετανία και οι ΗΠΑ συμφωνούν για το μέγεθος της απειλής που αποτελεί το οπλοστάσιο του Ιράκ.

ΟΥΝΕΣΚΟ

Να σημειωθεί ότι ξεκινώντας την ομιλία του στα Ηνωμένω Εθνη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, είπε ότι η χώρα του, έπειτα από 18 χρόνια απουσίας, θα συμμετάσχει εκ νέου στην ΟΥΝΕΣΚΟ, τον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό.

Με αυτόν τον τρόπο, τόνισε ο πρόεδρος Μπους, η Ουάσινγκτον επιθυμεί να αποδείξει τη δέσμευσή της απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.


Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2002 - 20:50 ('Ωρα Λονδίνου)
«Μήνυμα του μουλά Ομάρ» στο Αλ Τζαζίρα
 

Αυτή πιστεύεται ότι είναι η μόνη φωτογραφία του μουλά Ομάρ (αριστερά)

Επιστολή του Μουλά Ομάρ με την οποία ο ηγέτης των ταλιμπάν ζητά τη συνέχιση του αγώνα έως την «απελευθέρωση» του Αφγανιστάν υποστηρίζει ότι έλαβε το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα στο Κατάρ. Την πληροφορία μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς

«Δήλωσε ότι ο ιερός πόλεμος θα συνεχιστεί έως ότου απελευθερωθεί το Αφγανιστάν και εδραιωθεί και πάλι η διδασκαλία του Ισλάμ» μετέδωσε κατά τη διάρκεια δελτίου ειδήσεων το αραβικό κανάλι.

Το Αλ Τζαζίρα, που τις τελευταίες ημέρες παρουσίασε βίντεο όπου ακούγεται φωνή που αποδίδεται στον Οσάμα μπιν Λάτεν, παρουσίασε την επιστολή με ημερομηνία 11 Σεπτεμβρίου.

Δεν αναφέρθηκε πάντως που βρέθηκε η συγκεκριμένη επιστολή.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, έχει δηλώσει ότι πιστεύει πως ο μουλάς Ομάρ είναι ακόμη ζωντανός ενώ απέδωσε σε υπολείμματα των Ταλιμπάν την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του πριν από μια εβδομάδα.


Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2002 - 21:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Χιλή: Το πραξικόπημα της 11ης Σεπτεμβρίου
 

Δεκάδες άνθρωποι εκτελέστηκαν και βασανίστηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας Πινοσέτ

Την εικοστή ένατη επέτειο από την πραξικοπηματική ανατροπή του μαρξιστή ηγέτη της Χιλής, Σαλβαδόρ Αλιέντε, τίμησαν την 11η Σεπτεμβρίου εκατοντάδες άτομα στο Σαντιάγκο.

Στις πορείες που πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα της Χιλής συμμετείχε και ο πρόεδρος της χώρας Ρικάρντο Λάγος.


Ο Αμερικανός πρώην υπουργός Εξωτερικών, Χένρι Κίσσινγκερ, έχει κληθεί να καταθέσει για το ρόλο του στο πραξικόπημα
Εν τω μεταξύ ο Μάρκο Αντόνιο, νεότερος υιός του πραξικοπηματία και μετέπειτα ηγέτη της Χιλής Στρατηγού Πινοσέτ συμμετείχε σε εκδήλωση προς τιμήν της στρατιωτικής ηγεσίας που κυβέρνηση τη χώρα για 17 χρόνια.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στη Χιλή μεταδίδει ότι η χώρα εμφανίζεται ακόμη διχασμένη παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει περίπου τρεις δεκαετίες από το πραξικόπημα που συγκλόνισε τον κόσμο.

Τριάντα χρόνια μίσους

Μια από τις αιτίες του άσβεστου μίσους που χωρίζει ακόμη τους υποστηρικτές του Αλιέντε και αυτούς των πραξικοπηματιών είναι πιθανότατα οι συνεχείς αποκαλύψεις για τις θηριωδίες του στρατιωτικού καθεστώτος αλλά και η προσπάθεια απονομής δικαιοσύνης.

Τελευταίο επεισόδιο της δικαστικής αυτής προσπάθειας αποτελεί η απόφαση Γάλλου δικαστή να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τους υπεύθυνους του πραξικοπήματος όπως είχε κάνει στο παρελθόν και ένας δικαστής από την Ισπανία.

Μεταξύ των ατόμων που έχουν κληθεί να καταθέσουν για την υπόθεση συμπεριλαμβάνεται και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσσινγκερ-γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να επισκεφθεί τις χώρες στις οποίες έχει κληθεί ως μάρτυρας.

Το πραξικόπημα, που είχε την υποστήριξη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, πραγματοποιήθηκε την 11η Σεπτεμβρίου του 1973 και οδήγησε στο θάνατο του Σαλβαντόρ Αλιέντε.


Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2002 - 15:51 ('Ωρα Λονδίνου)
11 Σεπτεμβρίου: Ένας χρόνος μετά
 


Επιμέλεια αφιερώματος: Λένα Χουρμούζη, Τάσος Κοκκινίδης

Κάντε κλικ για να ακούσετε το αφιέρωμα

Ένας χρόνος έχει περάσει από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.
11/9: ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ (κάντε κλικ)
Οι επιθέσεις αυτές στους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη και στο Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον, πέρα από το ανθρώπινο δράμα δεν άλλαξαν μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά επηρέασαν ολόκληρο τον πλανήτη.

Η Ελληνική Υπηρεσία του BBC μίλησε με Έλληνες που υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων, και εξέτασε τη σημασία αυτού του ιστορικού συμβάντος.

(Κάντε κλικ στα θέματα του αφιερώματος)

Οι Έλληνες της Νέας Υόρκης θυμούνται...

Έλληνες της Νέας Υόρκης οι οποίοι έζησαν τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου από κοντά, όπως η Ανθούλα Κατσιματίδου, Επικοινωνιολόγος στο γραφείο του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Τζορτζ Πατάκι της οποίας ο αδερφός σκοτώθηκε στις επιθέσεις, ή ο Δημήτρης Κατσιούλης, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων, που εργαζόταν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίο, θυμούνται τα τραγικά περιστατικά της ημέρας.


Ένας ναός στη σκιά των Διδύμων

Ο πατήρ Ιωάννης Ρώμας μίλησε για την απώλεια του ναού του Αγ. Νικoλάου και των ανεκτίμητων θησαυρών του, την Τρίτη στις 11 Σεπτεμβρίου του 200, όταν μαζί με τους Δίδυμους Πύργους κατέρρευσε και ο μικρός ορθόδοξος ναός του Αγίου Νικολάου, που βρισκόταν στη σκιά τους.


«Πού είμαστε την 11η Σεπτεμβρίου...»

Επώνυμοι Έλληνες, όπως ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Άννα Διαμαντοπούλου, ο γνωστός επιστήμονας στο χώρο της ανθρώπινης κλωνοποίησης, δρ. Πάνος Ζαβός, ή ο ποδοσφαιριστής της Νιούκασλ Γιουνάιτεντ, Νίκος Νταμπίζας, λένε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC πού βρίσκονταν την ώρα των επιθέσεων στις ΗΠΑ.


Ο «πόλεμος κατά του τρόμου»

Εξαγγέλοντας τον «πόλεμο κατά του τρόμου», ο πρόεδρος Μπους συνόψισε το στίγμα της αμερικανικής εκστρατείας εναντίον της τρομοκρατίας - μιας εκστρατείας, με αρχικό στόχο την αλ-Κάιντα και τον Οσάμα μπιν Λάντεν, που προστατευόταν από το ισλαμικό καθεστώς των Ταλεμπάν, στο Αφγανιστάν.



Η γέννηση της τρομοκρατίας

Και με αφορμή τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η Ειρήνη Ρουμπόγλου αναφέρεται στις ρίζες της τρομοκρατίας στην περίοδο της τσαρικής Ρωσίας, όταν η βία και η βαναυσότητα του απολυταρχικού καθεστώτος απετέλεσαν τη γενεσιουργό αιτία για την ανάπτυξη της τρομοκρατίας.


Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2002 - 16:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Τελεσίγραφο Μπους στο Ιράκ
 

«Μέγα ηθικό θέμα η ελευθερία του ιρακινού λαού»

Τελεσίγραφο προς το Ιράκ απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

ΟΥΝΕΣΚΟ

Ένα καθεστώς, το οποίο έχει χάσει τη νομική του υπόσταση σύντομα θα χάσει και την εξουσία
Τζορτζ Μπους
Ξεκινώντας ο πρόεδρος των ΗΠΑ, είπε ότι η χώρα του, έπειτα από 18 χρόνια απουσίας, θα συμμετάσχει εκ νέου στην ΟΥΝΕΣΚΟ, τον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό.

Με αυτόν τον τρόπο, τόνισε ο πρόεδρος Μπους, η Ουάσινγκτον επιθυμεί να αποδείξει τη δέσμευσή της απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Ιράκ

Αμέσως μετά ο πρόεδρος των ΗΠΑ πέρασε στο ζήτημα του οπλοστασίου του Ιράκ υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί μία εκ των μεγαλυτέρων απειλών για την παγκόσμια ειρήνη. Και απηύθυνε έκκληση προς όλους τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας, οι οποίοι ακόμα διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, να αντιμετωπίσουν την απειλή του Ιράκ.

"Τα δίκαια αιτήματα για ειρήνη και ασφάλεια θα πρέπει να εκπληρωθούν, διαφορετικά η ανάληψη δράσης είναι αναπόφευκτη" προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στο Ιράκ.

Το καθεστώς της χώρας είπε έχει χάσει τη νομική του υπόσταση και σύντομα θα χάσει και την εξουσία, είπε.

Τέλος ο Τζορτζ Μπους διευκρίνισε ότι δεν "μπορούν να μείνουν αδρανείς και να μην κάνουν τίποτα ενώ οι κίνδυνοι συνεχώς αυξάνονται. Οφείλουμε να ορθώσουμε το ανάστημά μας για την ασφάλειά μας για τα δικαιώματα και τις ελπίδες της ανθρωπότητας."

Ανησυχία Ανάν

Η πρόθεση της Ουάσινγκτον να προχωρήσει έστω και μονομερώς σε μια στρατιωτική εκστρατεία εναντίον του Ιράκ έχει προκαλέσει την ανησυχία πολλών δυτικών κυβερνήσεων καθώς και του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Απευθυνόμενος στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ ο Κόφι Ανάν ζήτησε την άμεση ανάληψη δράσης για την αποκατάσταση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή και στη νότιο Ασία ενώ παράλληλα επανέλαβε την έκκλησή του προς τις ΗΠΑ για τη μη ανάληψη μονομερούς δράσης εναντίον του Ιράκ.


Ο Κόφι Ανάν είπε ότι το Ιράκ δεν έχει συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΟΗΕ
Ο Κόφι Ανάν κατονόμασε τέσσερα μέτωπα, τα οποία συνιστούν αυτήν τη στιγμή τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια ειρήνη και τα οποία είναι: το μέτωπο Ισραήλ - Παλαιστινιακής Αρχής, έπεται το Ιράκ, ακολουθεί το Αφγανιστάν και τελευταίo πρόβλημα είναι η κρίση στα ινδο-πακιστανικά σύνορα.

Επιφυλάξεις και αμφιβολίες για την ανάληψη μονομερούς αμερικανικής δράσης εναντίον της Βαγδάτης διατηρούν και πολλά άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματικής αντιπροσωπείας, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη παρουσίασης περισσότερων αποδεικτικών στοιχείων για το οπλοστάσιο του Ιράκ πριν την έναρξη ενδεχόμενης στρατιωτικής εκστρατείας.

"Είναι άκρως προβληματική η προώθηση πολιτικών στόχων στο όνομα της εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας χωρίς αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία, καθώς οι υπόλοιπες κυβερνήσεις θα δυσκολευτούν να εξηγήσουν και να πείσουν το λαό για την ανάγκη μιας τέτοιας δράσης", τόνισε στο BBC ο Ρώσος διπλωμάτης.

Της ίδιας άποψης είναι ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Χαβιέρ Σολάνα, που είπε «ότι εφόσον ο Σαντάμ Χουσεΐν έχει αψηφήσει αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας, το θέμα οφείλει να επιστρέψει και να συζητηθεί από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.»

Στο Παρίσι εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Άμυνας υπογράμμισε ότι η Γαλλία , η Βρετανία και οι ΗΠΑ συμφωνούν για το μέγεθος της απειλής που αποτελεί το οπλοστάσιο του Ιράκ.


Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2002 - 12:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Συλλήψεις υπόπτων της αλ-Κάιντα στην Ιταλία
 

Το πλοίο στο οποίο επέβαιναν ο Πακιστανοί έπλεε ανοικτά της Σικελίας

Η ιταλική αστυνομία έχει συλλάβει 15 Πακιστανούς με την κατηγορία ότι συνωμοτούσαν με στόχο τρομοκρατικές ενέργειες.

Σύμφωνα με την αστυνομία οι συλληφθέντες είναι μέλη της αλ-Κάιντα.

Οι συλλήψεις έγιναν τον περασμένο μήνα, μετά από πληροφορίες που έδωσαν στην ιταλική αστυνομία οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στη Ρώμη.

Οι 15 Πακιστανοί, όταν συνελήφθησαν, επέβαιναν ελληνικής πλοιοκτησίας εμπορικού σκάφους που ταξίδευε με σημαία του Τόγκο -σημαία ευκαιρίας- στα ιταλικά χωρικά ύδατα, όχι μακριά από τις ακτές της Σικελίας.

Το πλήρωμα του πλοίου αποτελείτο κυρίως από Ρουμάνους, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC.

Οι ιταλικές αρχές λένε ότι οι συλληφθέντες είχαν στη διάθεσή τους κωδικοποιημένα μηνύματα.

Και οι 15 θα παρουσιασθούν σε δικαστήριο στη Σικελία τις επόμενες μέρες.


Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2002 - 10:51 ('Ωρα Λονδίνου)
To Iράκ και τα πυρηνικά - Tί λέει η έκθεση του ΙISS
 

Το Ιράκ αρνείται ότι διαθέτει εγκαταστάσεις για πυρηνικά όπλα

Του Πολ Ρένολντς, συντάκτη του BBC για διεθνή θέματα

Η αποτίμηση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών στο Λονδίνο (IISS), εδώ στο Λονδίνο, σύμφωνα με την οποία το Ιράκ μπορεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα "εντός μηνών" εμπεριέχει ένα μεγάλο "εάν".

Η έκθεση αναγνωρίζει ότι, προκειμένου να κατασκευάσει το Ιράκ σύντομα ατομική βόμβα, θα χρειαστεί να προμηθευτεί από το εξωτερικό ποσότητες υλικών δεκτικών πυρηνικής διάσπασης (πλουτονίου ή εμπλουτισμένου ουρανίου).

Θα "χρειαστούν χρόνια", όμως, για να μπορέσει να δημιουργήσει εγχώρια παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου, σύμφωνα με τον Γκάρυ Σάμορ, συντάκτη της έκθεσης του IISS.

Mε την εκτίμηση αυτή συμφωνούν και άλλες δημοσιευμένες έρευνες. Το 1998 η βρεταννική κυβέρνηση έλεγε ότι το Ιράκ θα μπορέσει να παράγει μόνο του εμπλουτισμένο ουράνιο μέσα σε "πέντε χρόνια". Το ίδιο εκτιμούσε το 2001 και το αμερικανικό υπουργείο Αμύνης.

Μικρές πιθανότητες

Ετσι ο άμεσος κίνδυνος κατασκευής πυρηνικών όπλων από το Ιράκ εξαρτάται από το κατά πόσο θα μπορέσει να αποκτήσει ραδιενεργά υλικά στη μαύρη αγορά.

Ο κ. Σαμόρ είπε ότι το Ιράκ έχει επιχειρήσει να αποκτήσει ραδιενεργά υλικά στη μαύρη αγορά, μέχρι στιγμής όμως οι προσπάθειες ήσαν ανεπιτυχείς.

Η έκθεση του IISS δεν παρέχει αποδείξεις ότι ο Σαντάμ Χουσείν κατάφερε να κατασκευάσει πυραύλους που θα μπορούν να φτάσουν και να κτυπήσουν την Ευρώπη
Πολ Ρένολντς
Οπως παραδέχεται ο κ. Σαμόρ, υπάρχουν "μικρές πιθανότητες να αποκτήσει το Ιράκ τα απαραίτητα ραδιενεργά υλικά (π.χ. από παράνομα στοιχεία στην πρώην Σοβιετική Ενωση ή από κάποια άλλη κυβέρνηση), εάν όμως τα καταφέρει θα κινηθεί ταχύτατα για να κατασκευάσει ατομική βόμβα".

Πολύ κοντά στην απόκτηση ραδιενεργών υλικών από το εξωτερικό, είπε ο κ. Σαμόρ, βρισκόταν το Ιράκ το 1991, απετράπη όμως από τον Πόλεμο του Περσικού.

Πράγματι, ο πρώην επιθεωρητής όπλων των Ηνωμένων Εθνών, Σκοτ Ρίτερ, ο οποίος βρισκόταν προσφάτως στο Ιράκ επιχειρηματολογώντας κατά αμερικανικής εισβολής στη Βαγδάτη, είπε το 1988 στο αμερικανικό Κογκρέσσο ότι το Ιράκ μπορεί να αποκτήσει ατομική βόμβα μέσα "σε διάστημα ημερών ή εβδομάδων", αν διέθετε υλικά δεκτικά πυρηνικής διάσπασης.

Πύραυλοι Σκουντ

Τα στοιχεία που περιέχει η έκθεση του IISS έχουν εν πολλοίς δημοσιευτεί είτε από τα Ηνωμένα Εθνη είτε από τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρεταννίας.

Στην πραγματικότητα περιέχει ελάχιστα νέα στοιχεία που δεν είχαν προηγουμένως δημοσιευτεί.


H έκθεση του ΙISS
Η έκθεση καταλήγει ότι εκτός από την πρόθεση να κατασκευάσει ατομική βόμβα, ο Σαντάμ Χουσείν διαθέτει ακόμη χημικά και βιολογικά όπλα, ενώ έχει και ορισμένους πυραύλους Σκουντ που θα μπορούσαν να πλήξουν τις γειτονικές χώρες.

Ωστόσο, η έκθεση δεν παρουσιάζει αποδείξεις ότι ο Σαντάμ Χουσείν έχει καταφέρει να κατασκευάσει πυραύλους ικανούς να κτυπήσουν την Ευρώπη.

Το καινούργιο, που ήταν και ο λόγος που έκανε τους δημοσιογράφους να συρρεύσουν στο IISS και να παρακολουθήσουν τη συνέντευξη τύπου για τη δημοσίευση της έκθεσης, είναι το γενικό πλαίσιο στο οποίο γίνεται η δημοσίευση - το πλαίσιο των απειλών κατά του Ιράκ.

Αλλες παρόμοιες εκθέσεις που έχουν δει κατά τακτικά διαστήματα το φως της δημοσιότητας ενδιέφεραν ως το πλείστον μόνο τους ειδικούς.

Αντιμαχόμενες πλευρές

Τώρα, με την αμερικανική και τη βρεταννική κυβέρνηση στην κατεύθυνση του πολέμου, η έκθεση θα χρησιμοποιηθεί και από την φιλοπόλεμη και από την αντιπολεμική παράταξη.


Σαντάμ Χουσείν: το ερώτημα είναι τι μπορεί να κάνει ή τι θέλει να κάνει;
Οσοι υποστηρίζουν ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να σταματήσει το Ιράκ θα επισημαίνουν ότι σύμφωνα με την έκθεση η Βαγδάτη μπορεί να κατασκευάσει ατομική βόμβα.

Για αυτούς, το ζήτημα κλειδί εντοπίζεται στην πρόθεση του Ιρακινού ηγέτη. Το ζήτημα δεν είναι τι έχει κάνει αλλά το τι θέλει να κάνει.

Για όσους εναντιώνονται στην στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, το ζήτημα κλειδί είναι ότι ο Σαντάμ Χουσείν δεν έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, ιδίως στα πυρηνικά όπλα και στους βαλλιστικούς πυραύλους, και εν πάση περιπτώσει όλοι γνωρίζουμε ότι, κατά πάσα πιθανότητα, διατηρεί αποθέματα χημικών και βιολογικών όπλων.

Για τη αντιπολεμική παράταξη, το ζήτημα κλειδί είναι οι δυνατότητες του Σαντάμ Χουσείν. Το ζήτημα δεν είναι το τι θέλει να κάνει αλλά το τι μπορεί να κάνει.

Οπως υποστηρίζουν, είναι ακόμη καιρός να δημιουργηθεί κάποια άλλη στρατηγική αντιμετώπισης του Ιράκ - ένα νέο πρόγραμμα επιθεώρησης των όπλων, για παράδειγμα, και προληπτικά ή ανασταλτικά μέτρα - μια τακτική που είχε αποτέλεσμα στον Πόλεμο του Περσικού και απέτρεψε το Ιράκ από την χρήση χημικών και βιολογικών όπλων.

Η ομάδα του IISS προσεγγίζει περισσότερο την υπέρ του πολέμου παράταξη.

Ο κ. Σαμόρ είπε ότι ο έλεγχος των υλικών που είναι δεκτικά στην πυρηνική διάσπαση μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικός και να επιβραδύνει τις κινήσεις του Ιράκ, δεν παρέχει όμως καμμία διαδεβαίωση ότι θα μπορέσει να αποτρέψει το Ιράκ από την κατασκευή πυρηνικών όπλων.


Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2002 - 09:23 ('Ωρα Λονδίνου)
11 Σεπτεμβρίου: Ένας χρόνος μετά
 


Επιμέλεια αφιερώματος Λένα Χουρμούζη, Τάσος Κοκκινίδης

Κάντε κλικ για να ακούσετε το αφιέρωμα

Ένας χρόνος έχει περάσει από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.
11/9: ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ (κάντε κλικ)
Οι επιθέσεις αυτές στους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη και στο Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον, πέρα από το ανθρώπινο δράμα δεν άλλαξαν μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά επηρέασαν ολόκληρο τον πλανήτη.

Η Ελληνική Υπηρεσία του BBC μίλησε με Έλληνες που υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων, και εξέτασε τη σημασία αυτού του ιστορικού συμβάντος.

(Κάντε κλικ στα θέματα του αφιερώματος)

Οι Έλληνες της Νέας Υόρκης θυμούνται...

Έλληνες της Νέας Υόρκης οι οποίοι έζησαν τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου από κοντά, όπως η Ανθούλα Κατσιματίδου, Επικοινωνιολόγος στο γραφείο του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Τζορτζ Πατάκι της οποίας ο αδερφός σκοτώθηκε στις επιθέσεις, ή ο Δημήτρης Κατσιούλης, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων, που εργαζόταν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίο, θυμούνται τα τραγικά περιστατικά της ημέρας.


Ένας ναός στη σκιά των Διδύμων

Ο πατήρ Ιωάννης Ρώμας μίλησε για την απώλεια του ναού του Αγ. Νικoλάου και των ανεκτίμητων θησαυρών του, την Τρίτη στις 11 Σεπτεμβρίου του 200, όταν μαζί με τους Δίδυμους Πύργους κατέρρευσε και ο μικρός ορθόδοξος ναός του Αγίου Νικολάου, που βρισκόταν στη σκιά τους.


«Πού είμαστε την 11η Σεπτεμβρίου...»

Επώνυμοι Έλληνες, όπως ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Άννα Διαμαντοπούλου, ο γνωστός επιστήμονας στο χώρο της ανθρώπινης κλωνοποίησης, δρ. Πάνος Ζαβός, ή ο ποδοσφαιριστής της Νιούκασλ Γιουνάιτεντ, Νίκος Νταμπίζας, λένε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC πού βρίσκονταν την ώρα των επιθέσεων στις ΗΠΑ.



Η γέννηση της τρομοκρατίας

Και με αφορμή τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η Ειρήνη Ρουμπόγλου αναφέρεται στις ρίζες της τρομοκρατίας στην περίοδο της τσαρικής Ρωσίας, όταν η βία και η βαναυσότητα του απολυταρχικού καθεστώτος απετέλεσαν τη γενεσιουργό αιτία για την ανάπτυξη της τρομοκρατίας.


Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2002 - 08:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Τα βρετανικά πρωτοσέλιδα
 


Οι βρετανικές εφημερίδες αναφέρονται κι αυτές στις εκδηλώσεις που έγιναν στις ΗΠΑ αλλά και σε πολλές άλλες χώρες στη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, ενώ ασχολούνται επίσης και με την αμερικανική στάση στο θέμα του Ιράκ.

"Σιωπηλοί, η Νέα Υόρκη και ο υπόλοιπος κόσμος, θυμούνται τους νεκρούς" είναι, για παράδειγμα, ο πρωτοσέλιδος τίτλος της σημερινής Guardian πάνω από μία τεράστια φωτογραφία του "σημείου μηδέν".

Όπως γράφει η ίδια εφημερίδα, με τον σημερινό του λόγο, ο πρόεδρος Μπους θα πετάξει ... το γάντι στον ΟΗΕ, καλώντας τον να αναγκάσει το Ιράκ να εφαρμόσει τα ψηφίσματα που έχουν εκδοθεί, γιατί, διαφορετικά, οι ΗΠΑ θα επιληφθούν του θέματος μέσω της στρατιωτικής οδού.

Πάντως, η Guardian σημειώνει πως ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος και ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο δηλώνουν πως δεν έχουν πεισθεί ότι το Ιράκ συνιστά άμεση απειλή, όπως υποστηρίζουν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας.

Επιπλέον, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, θα απευθύνει σήμερα έκκληση στις ΗΠΑ να μην αναλάβουν σρατιωτική δράση κατά της Βαγδάτης, εάν δεν υπάρξει προηγουμένως σχετική εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Όπως γράφουν οι Financial Times, ο πρόεδρος Μπους, που ορκίστηκε χθες ότι θ'αντιταχθεί με όλες του τις δυνάμεις "στους τρομοκράτες και στους δικτάτορες", θα τονίσει σήμερα στον ΟΗΕ πως επιβάλλεται να αντιμετωπίσει, με χρονοδιάγραμμα που θα πρέπει να τηρηθεί αυστηρά, την ιρακινή απειλή.

Όπως υποστηρίζει η ίδια εφημερίδα, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου εξετάζουν πρόταση που προβλέπει τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή γύρω από το Ιράκ--για να γίνει σαφές στο καθεστώς της Βαγδάτης ότι θα πρέπει να επιτρέψει την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ στο ιρακινό έδαφος.

Σύμφωνα με τους Times, στον σημερινό του λόγο, ο Αμερικανός πρόεδρος θα τονίσει επίσης στα Ηνωμένα Έθνη πως η Αμερική βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με το Ιράκ, επειδή ο ΟΗΕ δεν έχει καταφέρει επί σειράν ετών να αντιμετωπίσει επιτυχώς τον Σαντάμ Χουσείν.

Η Independent, πάντως, επισημαίνει στους αναγνώστες της πως δεν έχει ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα το ακριβές περιεχόμενο του λόγου που θα εκφωνήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, γιατί, όπως διατείνεται, δεν υπάρχει ακόμη πλήρης συμφωνία μεταξύ των συμβούλων του για το πόσο "σκληρή" γλώσσα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί.

Οι Times αναφέρονται, τέλος, στα στοιχεία για το οπλοστάσιο του Σαντάμ Χουσείν, που θα δώσει η βρετανική κυβέρνηση στη δημοσιότητα τη μεθεπόμενη εβδομάδα, και στη συζήτηση που θα γίνει επίσης στο Κοινοβούλιο.

Όπως όμως εξηγεί η ίδια εφημερίδα, θα γίνει μεν συζήτηση για το Ιράκ στη Βουλή των Κοινοτήτων και στη Βουλή των Λόρδων--όχι όμως και ψηφοφορία για το θέμα αυτό που, όπως εκτιμούν ορισμένοι παρατηρητές, θα μπορούσε να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση Μπλερ.






Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2002 - 07:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Ευρώ και ... αλλεργία
 


Ευρωπαίοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα κέρματα του ευρώ μπορουν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση στο δέρμα.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Ζυρίχης ανακοίνωσαν πως τα κέρματα του ενός και των δύο ευρω έχουν μεγάλη περιεκτικότητα νικελίου και αν έλθουν για μεγάλο διάστημα σε επαφή με το δέρμα και σε συνδυασμό με τον ιδρώτα είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν αλεργία στο δέρμα πολλών ανθρώπων.

Εκπρόσωποι της βιομηχανίας νικελίου υποστηρίζουν, όμως, πως είναι σχεδόν απίθανο να κρατήσει κάποιος επί ώρες το νόμισμα στα χέρια του, γιατι τόσο απαιτείται για να προκληθεί η αλλεργική αντίδραση.


Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2002 - 08:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο ευρωπαικός Τύπος
 


Οι ευρωπαικές εφημερίδες αναφέρονται εκτενώς στα σημερινά τους φύλλα στις εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου. Εξετάζουν, όμως, και τί επετεύχθη τους 12 τελευταίους μήνες.

Η ουγγρική Magyar Nemzet, για παράδειγμα, χαρακτηρίζει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας "πόλεμο εναντίον φαντασμάτων": ένας χρόνος πέρασε από τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, κι όμως, όπως γράφει, ο κίνδυνος παραμένει--κάποιοι "αφηνιασμένοι φανατικοί" μπορεί να επιχειρήσουν ανάλογο πλήγμα εναντίον κάποιου στόχου που θα έχουν επιλέξει στον πολιτισμένο κόσμο.

Ο ισπανικός Τύπος, πάλι, διερωτάται εάν ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας έχει καμιά σχέση με το Ιράκ.

Η ABC της Μαδρίτης αναφέρεται στη σύγκρουση που έγινε στη Βουλή, ανάμεσα στον πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο οποίος δήλωσε πως "το προβλημα του Ιράκ εντάσεται στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας" και πως η κυβέρνησή του "θα υποστηρίξει τις ΗΠΑ εάν αποφασίσουν να επιτεθούν κατά του Ιράκ", και στον αρχηγό των σοσιαλιστών της αντιπολίτευσης, Χοσέ Ροντρίγκες Σαπατέρο, ο οποίος έκανε σαφές ότι η παράταξή του "αρνείται να υποστηρίξει τη στρατιωτική λύση εάν δεν υπάρχει σχετική εντολή από τα Ηνωμένα 'Εθνη".

"Ο Αθνάρ ακολουθεί το παράδειγμα του Μπλερ και του Μπερλουσκόνι, δηλ. των Ευρωπαίων ηγετών που ακολουθούν το δρόμο που χάραξε η Ουάσινγκτον στο θέμα της Βαγδάτης", τονίζει η El Pais.

Μία άλλη ισπανική εφημερίδα, η El Mundo, αν και πιστεύει ότι ο κ. Αθνάρ λαμβάνει πλήρως υπ'όψιν τα συμφέροντα της χώρας του όταν υποστηρίζει τον πρόεδρο Μπους, συμφωνεί με τον αρχηγό των σοσιαλιστών ότι οποιαδήποτε επίθεση κατά του Ιράκ θα πρέπει να έχει την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών.

Η επανεμφάνιση του Γιοργκ Χάιντερ

Για τον σημερινό αυστριακό Τύπο μείζον θέμα είναι η επανεμφάνιση του Γιοργκ Χάιντερ στην ηγεσία του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας--θέμα που απασχολεί, όμως, και άλλες ευρωπαικές εφημερίδες.

Η ακροδεξιά κινητοποιεί και τα "τελευταία αποθέματά" της ενόψει των επικείμενων εκλογών, γράφει η Die Presse και εξηγεί πως ο Γεργκ Χάντερ είναι το ... μόνο βαρύ πυροβολικό που διαθέτει το αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας που έχει τρομοκρατηθεί, λέει, βλέποντας ότι μπορεί να χάσει ψήφου στις πρόωρες εκλογές του Νοεμβρίου.

Η Der Standard πιστεύει ότι ο κ. Χάιντερ λέει την αλήθεια όταν υποστηρίζει πως δεν ήθελε να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος, αφού, όπως υποστηρίζει, μπορούσε να ασκεί την εξουσία και πριν αλλά ... παρασκηνιακά!

Μόνον ο Χάιντερ μπορούσε να διεκδικήσει την ηγεσία του Κόμματος της Ελευθερίας, τονίζει η τσεχική Lidove Novini, γιατί, όπως εξηγεί, κανείς άλλος δεν θα είχε ελευθερία κινήσεων, αφού θα ήταν υποχρεωμένος ν'ακολουθεί τη γραμμή που χάραζε ο ιδρυτής του κόμματος Χάιντερ από το παρασκήνιο.

"Ο Χάιντερ ξαναγύρισε για να κάνει αυτό που ξέρει πάρα πολύ καλά--να δημιουργήσει πολιτική αναταραχή στη χώρα του και στην Ευρώπη με τα πυροτεχνήματά του", είναι η άποψη που διατυπώνει η βρετανική Independent.

Oι Ευρωπαίοι εταίροι της Αυστρίας, γράφει η γαλλική Le Monde, θα πρέπει ν'ανάσαναν με ανακούφιση όταν είδαν να παραιτείται η αυστριακή κυβέρνηση και να προσβλέπουν τώρα στην ανάδειξη μιας άλλης λιγότερο αμφιλεγόμενης κυβέρνησης στις εκλογές του Νοεμβρίου.









Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2002 - 07:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Απειλεί ο Ρώσος πρόεδρος
 


O πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ζήτησε από τους συμβούλους του να καταστρώσουν σχέδια για πιθανή ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον των Τσετσένων ανταρτών που κρύβονται στη Γεωργία.

Ο κ. Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία έχει το δικαίωμα να λάβερι μέτρα για την άμυνά της, εάν η Γεωργία δεν είναι σε θέση να περιορίσει τις δραστηριότητες των Τσετσένων που χρησιμοποιούν το φαράγγι Πανκίσι ως ορμητήριο.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Γεωργία μεταδόδει ότι είνα η πρώτη φορά που ο πρόεδρος Πούτιν χρησιμοποιεί τόσο σκηλρή γλώσσα στο θέμα αυτό.

Γεωργιανός υπουργός δήλωσε πως η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει στη Ρωσία να εξαπολύσει επιθέσεις στο έδαφος της χώρας.


Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2002 - 06:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Χάιντερ και πάλι
 

Ο Γιόργκ Χάιντερ

Επιστρέφει στο πολιτικό προσκήνιο της Αυστρίας ο Γιόργκ Χάιντερ.

Η εκτελεστική επιτροπή του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας, το οποίο είχε ιδρύσει ο κ. Χάιντερ, τον πρότεινε ως νέο αρχηγό ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί στο συνέδριο του κόμματος στις 21 Σεπτεμβρίου.


Η κ. Σουζάνα Ρίες-Πάσερ που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση την Κυριακή
«Μου ζητήθηκε από την πλειοψηφία να αναλάβω και πάλι την προεδρία και αποδεχτηκα την προσκληση, επειδή κρίνω πως οι καιροί είναι πολύ δυσκολοι για το κομμα αλλα και την χώρα», δήλωσε ο Γιοργκ Χάιντερ και πρόσθεσε ότι φιλοδοξία του είναι να οργανώσει μια καλή προεκλογική εκστρατεία που θα οδηγήσει την παράταξή του στη νίκη.

Ωστόσο, ο κ. Χαιντερ δεν θα ηγηθεί και του ψηφοδελτίου του κόμματός του για το αξίωμα του καγκελαρίου: τη θέση αυτη θα διεκδικήσει ο νυν υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Χερμπερτ Χάουπτ.

Πριν από περίπου δυόμισι χρόνια, ο Γιόργκ Χαιντερ εξαναγκάσθηκε να παραιτηθεί μετα την πανευρωπαική κατακραυγη που προκάλεσε η συμμετοχή του κόμματός του αλλά προπάντων του ιδίου στην κυβέρνηση συνασπισμού του καγκελαρίου Βόλφγκανγκ Σούσελ.

Έκτοτε ενεπλάκη σε εσωκομματικό πόλεμο με τη διάδοχό του, την κ. Σουζάνα Ρίες-Πάσερ, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης συνασπισμού--πόλεμο που οδήγησε τελικά στην παραίτηση της κ. Πάσερ και την κατάρρευση του δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού.




Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2002 - 07:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Ευρώ και ... αλλεργία
 


Ευρωπαίοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα κέρματα του ευρώ μπορουν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση στο δέρμα.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Ζυρίχης ανακοίνωσαν πως τα κέρματα του ενός και των δύο ευρω έχουν μεγάλη περιεκτικότητα νικελίου και αν έλθουν για μεγάλο διάστημα σε επαφή με το δέρμα και σε συνδυασμό με τον ιδρώτα είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν αλεργία στο δέρμα πολλών ανθρώπων.

Εκπρόσωποι της βιομηχανίας νικελίου υποστηρίζουν, όμως, πως είναι σχεδόν απίθανο να κρατήσει κάποιος επί ώρες το νόμισμα στα χέρια του, γιατι τόσο απαιτείται για να προκληθεί η αλλεργική αντίδραση.


Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2002 - 06:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Ιράν θα σεβαστεί τα σύνορα με το Ιράκ
 

Η Τεχεράνη απορρίπτει στρατιωτικές 'περιπέτειες' στο Ιράκ

Το Ιράν δήλωσε πως θα σεβαστεί τά σύνορα με το Ιράκ αν οι ΗΠΑ εξαπολύσουν επίθεση κατά της Βαγδάτης.

Ό,τι κι αν συμβεί, δεν θα συμμετάσχουμε σε στρατιωτικές περιπέτειες
Αλί Σαμχάνι, υπουργός Άμυνας του Ιράν
Ο υπουργός Άμυνας Αλί Σαμχανί προέβη στη δήλωση αυτή, ενώ κάλεσε όλες τις χώρες της περιοχής να μη συμμετάσχουν σε μία ενδεχόμενη εισβολή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Ιράκ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, έχει συμπεριλάβει το Ιράν και το Ιράκ στις χώρες που αποτελούν, όπως είπε, στον "άξονα του κακού".

Ο Ιρανός υπουργός κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ ότι έχουν επαφές με "ληστές" για να προκαλέσουν, όπως είπε, αναταραχή στα ανατολικά σύνορα της χώρας του με το Αφγανιστάν.

Ιρανοί αξιωματούχοι αποκαλούν πολύ συχνά "ληστές" τους λαθρέμπορους ναρκωτικών που δρουν κατά μήκος των συνόρων του Ιράν με το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

"Πως μπορούν οι ΗΠΑ ν'αποκαλούν τους άλλους τρομοκράτες όταν οι ίδιοι διαπραγματεύονται με ληστές που έχουν τα χέρια τους βαμένα με αίμα αθώων;" διερωτήθη ο κ. Σαμχανί.

Το Ιράν εκφράζει επίσης ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα είχε μία πολεμική εκστρατεία των ΗΠΑ κατά του Ιράκ: μπορεί να πλημμυρίσουν και πάλι τα σύνορά του με πρόσφυγες, όπως συνέβη το 1991, όταν πάνω από ένα εκατομμύριο Κούρδοι και Σιίτες μουσουλμάνοι του Ιράκ ζήτησαν καταφύγιο στην επικράτειά του.


Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2002 - 04:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Παραιτήθηκε το παλαιστινιακό υπουργικό συμβούλιο
 


Ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, προσπαθεί τώρα να σχηματίσει νέα κυβέρνηση μετά την παραίτηση ολοκλήρου του υπουργικού συμβουλίου του.

Το υπουργικό συμβούλιο υπέβαλε χθες την παραίτησή του προκειμένου να αποφευχθεί η ψήφιση πρότασης μομφής στη Βουλή.

Είναι η πρώτη φορά που το κοινοβούλιο αντιτάσσεται στον κ. Αραφάτ κατ'αυτό τον τρόπο.

Ένας από τους παλαιότερους συνεργάτες του Παλαιστίνιου ηγέτη, ο Σαλάχ Τααμέρι, αναφερόμενος σε ορισμένους υπουργούς που βρίσκονται κοντά στον κ. Αραφάτ, μίλησε για "κρίση αξιοπιστίας".

Ο κ. Τααμέρι δεν εξήγησε τί ακριβώς εννοούσε, αλλά πολλοί ανταποκριτές εκτινμούν ότι η παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου δείχνει πόση δυσαρέσκεια υπάρχει μεταξύ των Παλαιστινίων για τη χρόνια διαφθορά και κακή διαχείριση.

Ο κ. Αραφάτ έχει τώρα διορία δυο εβδομάδων για τη σύσταση νέου υπουργικού συμβουλίου.

Νωρίτερα ο Παλαιστίνιος ηγέτης είχε ανακοινώσει ως ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών τη 12η Ιανουαρίου.

Αναλυτές εκτιμούν τώρα ότι με την κίνηση αυτή ίσως επεδίωκε να μετατρέψει το υπουργικό συμβούλιο σε μεταβατική κυβέρνηση για τη διεξαγωγή εκλογών και να αποφύγει έτσι την πρόταση μομφής.


Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2002 - 04:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπους: 'Θα απονεμηθεί δικαιοσύνη'
 

Ο πρόεδρος Μπους τόνισε στον αμερικανικό λαό πως πρέπει να έχει αυτοπεποίθηση

Με αφορμή τις εκδηλώσεις εις μνήμην των θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος Μπους απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό, τονίζοντας ότι η Αμερική θα συνεχίσει χωρίς έλεος, όπως είπε χαρακτηριστικά, τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας μέχρι να βεβαιωθεί ότι είναι απολύτως ασφαλής.

Η Αμερική θα τελειώσει τον πόλεμο που άρχισαν οι τρομοκράτες
Πρόεδρος Μπους
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε επίσης ότι η Αμερική δεν θα επιτρέψει σε "κανένα τρομοκράτη ή τύραννο" να απειλήσει τον πολιτισμένο κόσμο με όπλα μαζικού ολέθρου.

Διευκρίνησε, ωστόσο, ότι η Αμερική δεν έχει διαφορές με το Ισλάμ.

Ο κ. Μπους προέβη σ'αυτές τις δηλώσεις μετα τις επισκέψεις που πραγματοποίησε στη Νέα Υόρκη, στην Ουάσινγκτον και στην Πενσυλβανία--στις περιοχές όπου συνετρίβησαν τα αεροπλάνα που είχαν χρησιμοποιήσει οι δράστες των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις οποίες βρήκαν το θάνατο πάνω από τρεις χιλιάδες άνθρωποι.


Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2002 - 05:25 ('Ωρα Λονδίνου)
'Ο ΟΗΕ να θέσει προθεσμία στο Ιράκ'
 


Ο πρόεδρος Μπους, που θα εκφωνήσει την Πέμπτη λόγο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αναμένεται να ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τη σκληρή στάση που τηρεί στο θέμα του Ιράκ.

Πιστεύω πως είναι διεθνές πρόβλημα και πως θα πρέπει γι'αυτό το λόγο να συνεργαστούμε όλοι για την αντιμετώπισή του
Πρόεδρος Μπους
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να ασκήσει πιέσεις για την έκδοση νέου ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας που να υποχρεώνει το Ιράκ να συμφωνήσει, μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία, να επιτρέψει την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ στην επικράτειά του.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κ. Μπους θα προειδοποιήσει ενδεχομένως τα Ηνωμένα Έθνη πως εάν δεν δράσουν τα ίδια, θ'αναλάβει δράση μόνη της η χώρα του.

Πάντως, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, ο Κόφι Ανάν, που θα λάβει το λόγο πριν ανέβει στο βήμα ο κ. Μπους, θα επιμείνει πως μόνον τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν να εγκρίνουν μία επίθεση κατά του Ιράκ.

Ο ίδιος ο κ. Ανάν δήλωσε την Τετάρτη στο BBC ότι ο πόλεμς κατά της διεθνούς τρομοκρατίας είναι νόμιμος μόνον όταν έχει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Εν τω μεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως 600 ανώτερα μέλη της Κεντρικής Διοίκησης του στρατού αναχώρησαν από τη Φλόριντα για το Κατάρ, που βρίσκεται στον Περσικό Κόλπο, κοντά στο Ιράκ.

Στο Καντάρ θα πάρουν μέρος σε "σύντομες ασκήσεις", σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του αμερικανικού Πενταγώνου.

Αλλά, όπως επισημαίνει ο στρατιωτικός συντάκτης του BBC, η κίνηση αυτή εντάσσεται σε μία σειρά από άλλες κινήσεις που έχουν ήδη γίνει με στόχο τη συνεχή στυγκέντρωση δυνάμεων στην περιοχή που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μία ενδεχόμενη εκστρατεία κατά του Ιράκ.







Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2002 - 04:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο ευρωπαικός Τύπος σήμερα
 


Οι ευρωπαικές εφημερίδες, όπως και οι βρετανικές, αναφέρονται εκτενώς στα σημερινά τους φύλλα στις εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου. Εξετάζουν, όμως, και τί επετεύχθη τους 12 τελευταίους μήνες.

Η ουγγρική Magyar Nemzet, για παράδειγμα, χαρακτηρίζει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας "πόλεμο εναντίον φαντασμάτων": ένας χρόνος πέρασε από τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, κι όμως, όπως γράφει, ο κίνδυνος παραμένει--κάποιοι "αφηνιασμένοι φανατικοί" να καταφέρουν ανάλογο πλήγμα εναντίον κάποιου στόχου που θα έχουν επιλέξει στον πολιτισμένο κόσμο.

Ο ισπανικός Τύπος, πάλι, διερωτάται εάν ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας έχει καμία σχέση με το Ιράκ.

Η ABC της Μαδρίτης αναφέρεται στη σύγκρουση που έγινε στη Βουλή, ανάμεσα στον πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο οποίος δήλωσε πως "το προβλημα του Ιράκ εντάσεται στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας" και πως η κυβέρνησή του "θα υποστηρίξει τις ΗΠΑ εάν αποφασίσουν να επιτεθούν κατά του Ιράκ, και στον αρχηγό των σοσιαλιστών της αντιπολίτευσης, Χοσέ Ροντρίγκες Σαπατέρο, ο οποίος έκανε σαφές ότι η παράταξή του "αρνείται να υποστηρίξει τη στρατιψωτική λύση εάν δεν υπάρχει σχετική εντολοή από τα Ηνωμένα 'Εθνη".

"Ο Αθνάρ ακολουθεί το παράδειγμα του Μπλερ και του Μπερλουσκόνι, των Ευρωπαίων ηγετών που ακολουθούν το δρόμο που χάραξε η Ουάσινγκτον στο θέμα της Βαγδάτης", τονίζει η El Pais.

Μία άλλη ισπανική εφημερίδα, η El Mundo, αν και πιστεύει ότι ο κ. Αθνάρ λαμβάνει πλήρως υπ'όψιν τα συμφέροντα της χώρας του όταν υποστηρίζει τον πρόεδρο Μπους, συμφωνεί με τον αρχηγό των σοσιαλιστών ότι οποιαδήποτε επίθεση κατά του Ιράκ θα πρέπει να έχει την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών.

Η επανεμφάνιση του Γεργκ Χάιντερ

Για τον σημερινό αυστριακό Τύπο μείζον θέμα, φυσικά, είναι η επανεμφάνιση του Γεργκ Χάιντερ στην ηγεσία του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας--θέμα που απασχολε και άλλες ευρωπαικές εφημερίδες.

Η ακροδεξιά κινητοποιεί και τα "τελευταία αποθέματά" της ενόψει των επικείμενων εκλογών, γράφει η Die Presse και εξηγεί πως ο Γεργκ Χάντερ είναι το ... μόνο βαρύ πυροβολικό που διαθέτει το αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας που έχει τρομοκρατηθεί πως μπορεί να χάσει στις εκλογές.

Η Der Standard πιστεύει ότι ο κ. Χάιντερ λέει την αλήθεια όταν υποστηρίζει πως δεν ήθελε να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος, αφού μπορούσε να ασκεί εξουσία παρασκηνιακά!

Μόνον ο Χάιντερ μπορούσε να διεκδικήσει την ηγεσία του Κόμματος της Ελευθερίας, τονίζει η τσεχική Lidove Novini, γιατί, όπως εξηγεί, κανείς άλλος δεν θα είχε ελευθερία κινήσεων, αφού θα ήταν υποχρεωμένος νάκολουθεί τη γραμμή που χάραζε ο Γεργκ Χάιντερ από το παρασκήνιο.

"Ο Χάιντερ ξαναγύρισε για να κάνει αυτό που ξέρει πάρα πολύ καλά--να δημιουργήσει πολιτική αναταραχή στη χώρα του κα στην Ευρώπη με τα πυροτεχνήματά του", είναι η άποψη που διατυπώνει η βρετανική Independent.

Oι Ευρωπαίοι εταίροι της Αυστρίας, γράφει η γαλλική Le Monde, θα πρέπει ν'ανάσαναν με ανακούφιση όταν είδαν να παραιτείται η αυστριακή κυβέρνηση και να προσβλέπουν στην ανάδειξη μιας άλλης λιγότερο αμφιλεγόμενης κυβέρνησης στις εκλογές του Νοεμβρίου.








Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.