Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-09-11

  1. Τα σημερινά βρετανικά πρωτοσέλιδα
  2. «Αμελητέες οι οικονομικές επιπτώσεις των επιθέσεων»
  3. Oι ΗΠΑ τιμούν τους νεκρούς
  4. Πολιτικό πλήγμα για τον Αραφάτ
  5. Η ομιλία Μπους στο Πεντάγωνο
  6. Χιλή: Το πραξικόπημα της 11ης Σεπτεμβρίου
  7. Κινδυνεύει η κυβέρνηση της Τουρκίας
  8. Oι ΗΠΑ τιμούν τους νεκρούς
  9. Η ομιλία Μπους στο Πεντάγωνο
  10. Μαντέλα:Απειλή για την ειρήνη οι ΗΠΑ
  11. Κληρίδης – Ντενκτάς μετά το Παρίσι
  12. Μαντέλα:Απειλή για την ειρήνη οι ΗΠΑ
  13. Κινδυνεύει η κυβέρνηση της Τουρκίας
  14. Oι ΗΠΑ τιμούν τους νεκρούς
  15. To Iράκ και τα πυρηνικά -- τι λέει η έκθεση του ΙISS
  16. Oι ΗΠΑ τιμούν τους νεκρούς
  17. O Aραβικός κόσμος για την 11η Σεπτεμβρίου
  18. Κληρίδης – Ντενκτάς μετά το Παρίσι
  19. 11 Σεπτεμβρίου: Ένας χρόνος μετά
  20. Εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο για την επέτειο
  21. Oι ΗΠΑ ετοιμάζονται να τιμήσουν τους νεκρούς
  22. Εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο για την επέτειο
  23. Φατάχ: Σταματήστε τις βομβιστικές επιθέσεις
  24. Γαλλία:Τουλάχιστον 27 νεκροί από πλημμύρες
  25. Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ινδία
  26. Νέα έκτακτα μέτρα στην Κολομβία
  27. Οι Αμερικανοί μιλούν για τις 'τρομοκρατικές διασυνδέσεις' του Ιράκ
  28. Η Ελβετία στον ΟΗΕ
  29. 17Ν: Χρονικό-Συνεντεύξεις-Σχόλια
  30. Oι ΗΠΑ ετοιμάζονται να τιμήσουν τους νεκρούς
  31. Ο βρετανικός Τύπος σήμερα
  32. Οι ευρωπαικές εφημερίδες σήμερα
  33. Οι Αμερικανοί μιλούν για τις 'τρομοκρατικές διασυνδέσεις' του Ιράκ

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2002 - 02:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Τα σημερινά βρετανικά πρωτοσέλιδα
 


Οι βρετανικές εφημερίδες, όπως είναι φυσικό, αναφέρονται στις πρώτες τους σελίδες στις εκδηλώσεις που έγιναν χθες στις ΗΠΑ αλλά και σε πολλές άλλες χώρες στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

"Σιωπηλοί, η Νέα Υόρκη και ο υπόλοιπος κόσμος, θυμούνται τους νεκρούς" είναι, για παράδειγμα, ο πρωτοσέλιδος τίτλος της σημερινής Guardian πάνω από μία τεράστια φωτογραφία του "σημείου μηδέν".

Όπως γράφει η ίδια εφημερίδα, με τον σημερινό του λόγο, ο πρόεδρος Μπους θα πετάξει ... το γάντι στον ΟΗΕ, καλώντας τον να αναγκάσει το Ιράκ να εφαρμόσει τα ψηφίσματα που έχουν εκδοθεί, γιατί, διαφορετικά, οι ΗΠΑ θα επιληφθούν του θέματος μέσω της στρατιωτικής οδού.

Πάντως, η Guardian σημειώνει πως ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος και ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο δηλώνουν πως δεν έχουν πεισθεί ότι το Ιράκ συνιστά άμεση απειλή, όπως υποστηρίζουν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας.

Επιπλέον, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, θα απευθύνει σήμερα έκκληση στις ΗΠΑ να μην αναλάβουν σρατιωτική δράση κατά της Βαγδάτης, εάν δεν υπάρξει προηγουμένως σχετική εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Όπως γράφουν οι Financial Times, ο πρόεδρος Μπους, που ορκίστηκε χθες ότι θ'αντιταχθεί με όλες του τις δυνάμεις "στους τρομοκράτες και στους δικτάτορες", θα τονίσει σήμερα στον ΟΗΕ πως επιβάλλεται να αντιμετωπίσει, με χρονοδιάγραμμα που θα πρέπει να τηρηθεί αυστηρά, την ιρακινή απειλή.

Όπως υποστηρίζει η ίδια εφημερίδα, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου εξετάζουν πρόταση που προβλέπει τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή γύρω από το Ιράκ--για να γίνει σαφές στο καθεστώς της Βαγδάτης ότι θα πρέπει να επιτρέψει την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ στο ιρακινό έδαφος.

Σύμφωνα με τους Times, στον σημερινό του λόγο, ο Αμερικανός πρόεδρος θα τονίσει επίσης στα Ηνωμένα Έθνη πως η Αμερική βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με το Ιράκ, επειδή ο ΟΗΕ δεν έχει καταφέρει επί σειράν ετών να αντιμετωπίσει επιτυχώς τον Σαντάμ Χουσείν.

Η Independent, πάντως, επισημαίνει στους αναγνώστες της πως δεν έχει ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα το ακριβές περιεχόμενο του λόγου που θα εκφωνήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, γιατί, όπως διατείνεται, δεν υπάρχει ακόμη πλήρης συμφωνία μεταξύ των συμβούλων του για το πόσο "σκληρή" γλώσσα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί.

Οι Times αναφέρονται, τέλος, στα στοιχεία για το οπλοστάσιο του Σαντάμ Χουσείν, που θα δώσει η βρετανική κυβέρνηση στη δημοσιότητα τη μεθεπόμενη εβδομάδα, και στη συζήτηση που θα γίνει επίσης στο Κοινοβούλιο.

Όπως όμως εξηγεί η ίδια εφημερίδα, θα γίνει μεν συζήτηση για το Ιράκ στη Βουλή των Κοινοτήτων και στη Βουλή των Λόρδων--όχι όμως και ψηφοφορία για το θέμα αυτό που, όπως εκτιμούν ορισμένοι παρατηρητές, θα μπορούσε να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση Μπλερ.






Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2002 - 00:24 ('Ωρα Λονδίνου)
«Αμελητέες οι οικονομικές επιπτώσεις των επιθέσεων»
 

O κ. Σόλοου διαφωνεί με όσους υποστηρίζουν ότι οι οικονομικές επιπτώσεις των επιθέσεων ήταν τεράστιες

Ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς οικονομολόγους, ο νομπελίστας Ρόμπερτ Σόλοου, υποστήριξε ότι οι οικονομικές επιπτώσεις από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη ήταν σχεδόν αμελητέες.

Ο κ. Σόλοου επεσήμανε ότι ήταν σημαντικά γεγονότα από ηθικής και πολιτικής απόψεως.

Σε οικονομικό επίπεδο, όμως, «ακόμη και ο τυφώνας που έπληξε την Φλόριντα το 1992 είχε πολύ καταστροφικότερες συνέπειες» συμπλήρωσε ο Αμερικανός οικονομολόγος.

Ο κ. Σόλοου έκανε τη σχετική παρατήρηση κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου οικονομολόγων στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας Λισσαβόνα.

Από την ύφεση στον… πόλεμο

Αρκετοί οικονομολόγοι είχαν υποστηρίξει στο παρελθόν ότι η παγκόσμια οικονομία βρισκόταν σε τροχιά ύφεσης αρκετούς μήνες πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου αν και διαφωνούσαν για το οικονομικό μέγεθος των επιπτώσεων των συγκεκριμένων γεγονότων.

Δεν έλειψαν μάλιστα εκείνοι που υποστήριξαν ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν που ακολούθησε, μπορούσε να βοηθήσει την αμερικανική οικονομία να ξεφύγει από την ύφεση, μέσω της αύξησης των αμυντικών δαπανών.

Το ίδιο είχε συμβεί κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ όταν οι αμυντικές δαπάνες προκάλεσαν όχι μόνο διακοπή της οικονομικής επιβράδυνσης αλλά και «υπερθέρμανση» της οικονομίας με αποτέλεσμα να σημειωθούν έντονες πληθωριστικές πιέσεις.


Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2002 - 21:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Oι ΗΠΑ τιμούν τους νεκρούς
 

Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου

Οι ΗΠΑ τιμούν τη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου ενώ εκφράζονται φόβοι για πιθανές νέες τρομοκρατικές επιθέσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και εναντίον αμερικανικών στόχων στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος Μπους θα μεταβεί και στα τρία σημεία που δέχτηκαν τις επιθέσεις των τεσσάρων μοιραίων αεροσκαφών και στοίχισαν τη ζωή 3.000 και πλέον ανθρώπων.


Τα ονόματα των νεκρών αναγνώστηκαν στο Σημείο Μηδέν
Αρχίζοντας από το Πεντάγωνο, στη συνέχεια ο αμερικανός πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στην Πενσυλβάνια, και αργότερα θα καταθέσει στεφάνι στο Σημείο Μηδέν, που βρισκόταν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Στη Νέα Υόρκη, στο σημείο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί χιλιάδες άτομα.

Στις 08:46, τοπική ώρα, όταν το πρώτο αεροσκάφος έπεσε στον πρώτο πύργο, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Στη συνέχεια άρχισαν να αναγιγνώσκονται τα ονόματα όλων των θυμάτων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, ένα προς ένα.

Την ανάγνωση των ονομάτων άρχισε ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ράντολφ Τζουλιάνι, για να συνεχίσουν οι συγγενείς των θυμάτων, πυροσβέστες, αστυνομικοί και άλλοι επώνυμοι πολίτες.

Οι οικογένειες των θυμάτων έχουν στολίσει το γύρω χώρο με λουλούδια, και ορισμένοι κρατούν φωτογραφίες των αγαπημένων τους που έχασαν.

«Θάνατος τραγικός αλλά όχι μάταιος»

Ειδικές τελετές έχουν προγραμματιστεί και στα άλλα δύο σημεία των επιθέσεων -- στο στρατιωτικό σύμπλεγμα του Πενταγώνου και στην Πενσυλβάνια, όπου έπεσαν τα άλλα δύο αεροσκάφη πέρυσι.

Σε ομιλία του στους εργαζόμενους του Πενταγώνου, όπου 184 άτομα έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις, ο πρόεδρος Τζωρτζ Μπους είπε: «ο θάνατός τους ήταν τραγικός, αλλά δεν ήταν μάταιος».

Ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε τη δέσμευση της χώρας του να νικήσει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

O θάνατός τους ήταν τραγικός, αλλά δεν ήταν μάταιος
Τζωρτζ Μπους
Ο πόλεμος, πρόσθεσε, διεξάγεται σε πολλά μέτωπα και απευθυνόμενος στις ένοπλες δυνάμεις είπε ότι η χώρα του προσβλέπει σ'αυτές για τη νίκη.

Ο κ. Μπους είπε ότι αυτό που συνέβη πέρυσι τον Σεπτέμβριο κινητοποίησε έναν μεγάλο αγώνα στον νέο αιώνα.

Οι εχθροί της Αμερικής, είπε ο αμερικανός πρόεδρος, είναι αποφασισμένοι και πολυμήχανοι, πρέπει όμως κάποιος να τους σταματήσει.

Υψηλός βαθμός επιφυλακής

Oι αμερικανικές αρχές υποστηρίζουν ότι διαθέτουν συγκεκριμένες και αξιόπιστες πληροφορίες για ενδεχόμενες επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, έδωσε εντολή στις ένοπλες δυνάμεις να τοποθετήσουν αντιβαλλιστικούς πυραύλους με αληθινά πυρά σε στρατηγικά σημεία γύρω από την Ουάσινγκτον ενώ μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούν περιπολίες πάνω από αμερικανικές πόλεις εν όψει των εκδηλώσεων για την 11η Σεπτεμβρίου.

Μέχρι σήμερα οι εγκαταστάσεις πυραύλων εδάφους αέρος δεν έφεραν αληθινά πυρά.

Εν τω μεταξύ όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ ο βαθμός ετοιμότητας για την αντιμετώπιση τρομοκρατικής επίθεσης αυξήθηκε κατά ένα επίπεδο (βρίσκεται πλέον στο επίπεδο πορτοκαλί).

Ο Αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι εγκαταστάσεις μαζικής μεταφοράς και παροχής ενέργειας αποτελούν πιθανούς στόχους της αλ-Κάιντα.

Οι πιο πιθανοί στόχοι, είπε ο κ. Ασκροφτ, είναι αμερικανικά σύμβολα, όπως μνημεία και αμερικανικές πρεσβείες στο εξωτερικό.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο αμερικανός αντιπρόεδρος, Ντικ Τσένυ, διανυκτέρευσε προληπτικά σε ασφαλές μέρος.

Όπως δήλωσε ο κ. Τσένι, ο αμερικανικός λαός είναι αποφασισμένος να προστατεύσει με κάθε τρόπο τη χώρα του.

Ανάλογη διαβεβαίωση έδωσε και ο πρόεδρος Μπους, ο οποίος τόνισε στους συμπατριώτες του πως εχθρός τους δεν είναι το Ισλάμ, αλλά ένα "ριζοσπαστικό δίκτυο τρομοκρατών".

Κλείνει και η βρεταννική πρεσβεία στη Τζακάρτα

Η Βρεταννική κυβέρνηση έκλεισε προσωρινά την πρεσβεία της στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, για λόγους ασφαλείας.


Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου συγκλόνισαν τις Ηνωμένες Πολιτείες
Στην Τζακάρτα είναι ήδη κλειστή και η αμερικανική πρεσβεία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Μπαχρέιν έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας (τη λεγόμενη Κατάσταση Απειλής Ντέλτα) ενώ και άλλες βάσεις στην περιοχή του Περσικού Κόλπου βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί είπε ότι η αλλαγή στο βαθμό ετοιμότητας κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς υπήρχαν πληροφορίες για ενδεχόμενες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών εγκαταστάσεων στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή ανακοινωθέν του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, με τίτλο «Προσοχή Παγκοσμίως», προειδοποιεί τους αμερικανούς πολίτες σε όλον τον κόσμο να επαγρυπνούν μπροστά στον συνεχιζόμενο κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών.

Επίσης, δεκάδες πρεσβείες και προξενία των ΗΠΑ θα είναι σήμερα κλειστά είτε για λόγους ασφαλείας ή για να δώσουν στο προσωπικό τους τη δυνατότητα να παραστεί στις επιμνημόσυνες δεήσεις που θα γίνουν για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου.


Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2002 - 22:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολιτικό πλήγμα για τον Αραφάτ
 

Ισως το σημαντικότερο πολιτικό χτύπημα σε βάρος του Αραφάτ

Το παλαιστινιακό υπουργικό συμβούλιο υπέβαλε την παραίτησή του προκειμένου να αποφευχθεί η ψήφιση πρότασης μομφής.

Ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ επισημαίνει ότι η απόφασή αυτή αποτελεί σημαντικό πολιτικό χτύπημα προς τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ.

Το υπουργικό συμβούλιο είχε συσταθεί πριν από μερικούς μήνες ύστερα από τις διεθνείς και εσωτερικές αντιδράσεις περί κακοδιοίκησης από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Σύμφωνα όμως με τα μέλη του νομοθετικού σώματος των Παλαιστινίων οι μεταρυθμίσεις που προωθήθηκαν δεν ήταν επαρκείς.

Ο κ. Αραφάτ έχει τώρα στη διάθεσή του διορία δυο εβδομάδων για τη σύσταση νέου υπουργικού συμβουλίου.

Νωρίτερα ο Παλαιστίνιος ηγέτης είχε ανακοινώσει ως ημερομηνία διεξαγωγής των επερχόμενων εκλογών τη 12η Ιανουαρίου.

Αναλυτές εκτιμούν τώρα ότι με την κίνηση αυτή ίσως επεδίωκε να μετατρέψει το υπουργικό συμβούλιο σε μεταβατική κυβέρνηση για τη διεξαγωγή εκλογών και να αποφύγει έτσι την πρόταση μομφής.


Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2002 - 23:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Η ομιλία Μπους στο Πεντάγωνο
 

Τζοτζ Μπους: 'Σήμερα θυμόμαστε τη ζωή όλων αυτών'

«Πριν από ένα χρόνο άνδρες γυναίκες και παιδία πέθαναν σε αυτό το σημείο γιατί ήταν Αμερικανοί και ο χώρος αυτός αποτελεί σύμβολο για την αποφασιστικότητα και τη δύναμη της χώρας μας προς όλο τον κόσμο.

VIDEO
Σήμερα θυμόμαστε τη ζωή όλων αυτών. Επιβεβαιώνουμε τη σημασία αυτού του συμβόλου. Και επιβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητά μας να κερδίσουμε τον πόλεμο που ξεκίνησε εδώ.

Οι τρομοκράτες επέλεξαν αυτό τον στόχο πιστεύοντας ότι θα αποθαρρύνουν τη χώρας μας. Απέτυχαν.

Μέσα σε ελάχιστα λεπτά γενναίοι άντρες και γυναίκες έσωζαν τους συντρόφους τους. Μέσα σε λίγες ώρες ξεκίνησε μέσα σε αυτό το κτίριο ο σχεδιασμός της στρατιωτικής απάντησης. Σε μερικές εβδομάδες, από αυτό το σημείο ξεκινούσαν οι εντολές που θα οδηγούσαν στην εξάλειψη στρατοπέδων εκπαίδευσης τρομοκρατών και την απελευθέρωση ενός έθνους. Και μέσα σε ένα χρόνο το σπουδαίο αυτό κτίριο επισκευάστηκε πλήρως.

Είμαι υπερήφανος για όλους όσοι πολέμησαν υπό τις διαταγές μου, και αυτό το έθνος τιμά όσους πέθαναν για τον κοινό σκοπό
Τζοτζ Μπους
Αρκετά μέλη από το πολιτικό και το στρατιωτικό προσωπικό επέστρεψαν στα γραφεία όπου εργάζονταν πριν από τις επιθέσεις. Το Πεντάγωνο είναι ένα κτίριο που λειτουργεί - όχι ένα μνημείο αν και οι μνήμες της τραγωδίας παραμένουν ζωντανές. Και για όσους υπέστησαν τις απώλειες, η ζωή δεν θα είναι ποτέ η ίδια.

Οι 184 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους εδώ - οι βετεράνοι και οι νεοσύλλεκτοι, οι στρατιώτες και οι πολίτες, οι άντρες, οι γυναίκες και τα παιδιά - άφησαν πίσω τους οικογένειες και φίλους ο πόνος των οποίων δεν μπορεί να μετρηθεί.

Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε τη δολοφονία αμάχων. Μπορούμε μόνο να υποφέρουμε για αυτήν. Και παρά το γεγονός ότι ο θάνατός τους ήταν τραγικός δεν ήταν μάταιος.

Η απώλειά τους, ανάγκασε ένα ολόκληρο έθνος να κινηθεί για να προστατεύσει τις ζωές άλλων αθώων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο πόλεμος αυτός διεξάγεται σε πολλά μέτωπα. Έχουμε συλλάβει τουλάχιστον 2.000 τρομοκράτες. Μεγαλύτερος αριθμός δολοφόνων σκοτώθηκε στα πεδία των μαχών.


184 εργαζόμενοι στο Πεντάγωνο έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου
Δημεύσαμε εκατομμύρια (δολάρια) από τα κεφάλαια των τρομοκρατών. Αναδιοργανώσαμε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ώστε να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τη χώρα αλλά ακόμη υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν. Και το μεγαλύτερο έργο, καθώς και οι σημαντικότεροι κίνδυνοι θα πέσουν στους ώμους των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Ανέλαβα την προεδρία με σεβασμό σε όσους φορούν αμερικανικές στολές. Μέρα με την ημέρα ο σεβασμός αυτός ενισχύεται τόσο για εμένα ως αρχιστράτηγό σας όσο και για ολόκληρο το έθνος. Έχω εμπιστοσύνη σε κάθε άνδρα και γυναίκα που φορά την στολή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Είμαι υπερήφανος για όλους όσοι πολέμησαν υπό τις διαταγές μου, και αυτό το έθνος τιμά όλους όσοι πέθαναν για τον κοινό σκοπό.

Οπουδήποτε και αν στέλνονται οι αμερικανικές δυνάμεις, φέρνουν την ελπίδα, τη δικαιοσύνη και την ελπίδα για καλύτερες ημέρες. Είστε άξιοι συνεχιστές της παράδοσης που εκπροσωπείτε, της στολής που φοράτε και των ιδεών που υπηρετείτε. Η Αμερική στηρίζεται σε εσάς και η εμπιστοσύνη μας βρίσκεται στα σωστά χέρια.

Αυτό που συνέβη στη χώρα μας μια ημέρα του Σεπτέμβρη αποτέλεσε την έναρξη της μεγαλύτερης μάχης αυτού του αιώνα. Οι εχθροί που μας επιτέθηκαν είναι αποφασισμένοι και πολυμήχανοι. Δεν θα τους σταματήσει η αίσθηση της αξιοπρέπειας ή κάποιο ίχνος συνείδησης. Αλλά η πορεία τους θα διακοπεί.

Για όσο διάστημα, τρομοκράτες και δικτάτορες υπονομεύουν τη ζωή και την ελευθερία μας θα έχουν απέναντί τους το στρατό, το πολεμικό ναυτικό, την ακτοφυλακή, την πολεμική αεροπορία και τους πεζοναύτες των ΗΠΑ
Τζοτζ Μπους
Μια ισχυρότερη δύναμη συγκεντρώνεται εναντίον τους. Έχουν να αντιμετωπίσουν τους λάτρεις της ελευθερίας σε πολλές χώρες του κόσμου. Συνάντησαν την αντίσταση των συμμάχων μας που πολέμησαν γενναία στο πλευρό μας. Και για όσο διάστημα, τρομοκράτες και δικτάτορες υπονομεύουν τη ζωή και την ελευθερία μας θα έχουν απέναντί τους το στρατό, το πολεμικό ναυτικό, την ακτοφυλακή, την πολεμική αεροπορία και τους πεζοναύτες των ΗΠΑ.

Πολεμάμε όπως πολέμησαν πάντοτε οι αμερικάνοι - όχι μόνο για τους εαυτούς μας αλλά και για την ασφάλεια των φίλων μας και την παγκόσμια ειρήνη. Μαχόμαστε για την αξιοπρέπεια της ζωής απέναντι σε δολοφόνους που δεν αισχύνονται για τις δολοφονικές τους πράξεις. Μαχόμαστε για να προστατεύουμε τους αθώους ώστε να μην κληροδοτήσουμε τη Γη στους άνομους και τους αμείλικτους.

Σε κάθε στάδιο αυτού του πολέμου θα θυμόμαστε πάντοτε πως ξεκίνησε και ποιοι έπεσαν πρώτοι - τους χιλιάδες ανθρώπους που πήγαν στη δουλειά τους, επιβιβάστηκαν σε κάποιο αεροπλάνο ή παρουσιάστηκαν στις θέσεις τους. Σήμερα το έθνος αποτύει φόρο τιμής σε αυτούς. Εδώ όπως και στην πενσιλβάνια αλλά και τη Νέα Υόρκη τιμούμε κάθε όνομα θύματος.

Ζητάμε από το θεό να φέρει την ανακούφιση σε κάθε σπίτι όπου θρηνούν αγαπημένους και αδικοχαμένους. Και αυτή την ημέρα - και κάθε μέρα - ας κοιτάζει πάνω από τις ΗΠΑ.

Ο Θεός να μας ευλογεί»


Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2002 - 21:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Χιλή: Το πραξικόπημα της 11ης Σεπτεμβρίου
 

Δεκάδες άνθρωποι εκτελέστηκαν και βασανίστηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας Πινοσέτ

Την εικοστή ένατη επέτειο από την πραξικοπηματική ανατροπή του μαρξιστή ηγέτη της Χιλής, Σαλβαδόρ Αλιέντε, τίμησαν σήμερα εκατοντάδες άτομα στο Σαντιάγκο.

Στις πορείες που πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα της Χιλής συμμετείχε και ο πρόεδρος της χώρας Ρικάρντο Λάγος.


Ο Αμερικανός πρώην υπουργός Εξωτερικών, Χένρι Κίσσινγκερ, έχει κληθεί να καταθέσει για το ρόλο του στο πραξικόπημα
Εν τω μεταξύ ο Μάρκο Αντόνιο, νεότερος υιός του πραξικοπηματία και μετέπειτα ηγέτη της Χιλής Στρατηγού Πινοσέτ συμμετείχε σε εκδήλωση προς τιμήν της στρατιωτικής ηγεσίας που κυβέρνηση τη χώρα για 17 χρόνια.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στη Χιλή μεταδίδει ότι η χώρα εμφανίζεται ακόμη διχασμένη παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει περίπου τρεις δεκαετίες από το πραξικόπημα που συγκλόνισε τον κόσμο.

Τριάντα χρόνια μίσους

Μια από τις αιτίες του άσβεστου μίσους που χωρίζει ακόμη τους υποστηρικτές του Αλιέντε και αυτούς των πραξικοπηματιών είναι πιθανότατα οι συνεχείς αποκαλύψεις για τις θηριωδίες του στρατιωτικού καθεστώτος αλλά και η προσπάθεια απονομής δικαιοσύνης.

Τελευταίο επεισόδιο της δικαστικής αυτής προσπάθειας αποτελεί η απόφαση Γάλλου δικαστή να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τους υπεύθυνους του πραξικοπήματος όπως είχε κάνει στο παρελθόν και ένας δικαστής από την Ισπανία.

Μεταξύ των ατόμων που έχουν κληθεί να καταθέσουν για την υπόθεση συμπεριλαμβάνεται και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσσινγκερ-γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να επισκεφθεί τις χώρες στις οποίες έχει κληθεί ως μάρτυρας.

Το πραξικόπημα, που είχε την υποστήριξη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, πραγματοποιήθηκε την 11η Σεπτεμβρίου του 1973 και οδήγησε στο θάνατο του Σαλβαντόρ Αλιέντε.


Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2002 - 21:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Κινδυνεύει η κυβέρνηση της Τουρκίας
 

Ο Μεσούτ Γιλμάζ (δεξιά) συγχαίρει τον κ. Ετσεβίτ (φωτο αρχείου)

Με απομάκρυνση του κόμματός του από τον κυβερνητικό συνασπισμό απειλεί ο Τούρκος αντιπρόεδρος Μεσούτ Γιλμάζ αντιδρώντας στις αντιευρωπαϊκές, όπως τις χαρακτηρίζει, θέσεις του Κόμματος Εθνικιστικής δράσης.

Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις πρόωρες εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 3 Νοεμβρίου.

Ο Μεσούτ Γιλμάζ απέρριψε τις κατηγορίες ότι η κίνησή του έχει ως στόχο την αναβολή της εκλογικής διαδικασίας και επανέλαβε ότι δεν μπορεί να συνυπάρξει σε μια κυβέρνηση με το ακροδεξιό κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης


Η πολιτική αστάθεια, απειλή για το μέλλον της Τουρκίας
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC, Άλκης Κούρκουλας, ο κ. Γιλμάζ έχει ταυτίσει την πολιτική του επιβίωση με την επιτυχία των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων και δεν θα ήθελε να ανεχθεί αδιαμαρτύρητα τις πρωτοβουλίες των εθνικιστών, τις παραμονές των εκλογών.

Την ίδια ώρα πάντως πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι αρκετά κόμματα που πιστεύουν ότι δεν μπορούν να συγκεντρώσουν το 10% των ψήφων, που απαιτείται για την είσοδό τους στο κοινοβούλιο, επιθυμούν αναβολή των εκλογών.

Ενδεχόμενη διάλυση της κυβέρνησης συνασπισμού θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα σε επαναλειτουργία του τουρκικού κοινοβουλίου όπου με σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των βουλευτών μπορεί να αποφασιστεί η αναβολή των εκλογών.

Σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου Ρόιτερς, οι ΗΠΑ εκφράζουν την ανησυχία τους για τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία καθώς θα μπορούσε να δυσχεράνει τα σχέδια επίθεσης εναντίον του Ιράκ.

Στο παρελθόν οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές βάσεις του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία για την πραγματοποίηση επιθέσεων εναντίον ιρακινών στόχων.


Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2002 - 20:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Oι ΗΠΑ τιμούν τους νεκρούς
 

Επί ποδός πολέμου οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ τιμούν τη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου ενώ εκφράζονται φόβοι για πιθανές νέες τρομοκρατικές επιθέσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και εναντίον αμερικανικών στόχων στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος Μπους θα μεταβεί και στα τρία σημεία που δέχτηκαν τις επιθέσεις των τεσσάρων μοιραίων αεροσκαφών και στοίχισαν τη ζωή 3.000 και πλέον ανθρώπων.


Τα ονόματα των νεκρών αναγνώστηκαν στο Σημείο Μηδέν
Αρχίζοντας από το Πεντάγωνο, στη συνέχεια ο αμερικανός πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στην Πενσυλβάνια, και αργότερα θα καταθέσει στεφάνι στο Σημείο Μηδέν, που βρισκόταν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Στη Νέα Υόρκη, στο σημείο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί χιλιάδες άτομα.

Στις 08:46, τοπική ώρα, όταν το πρώτο αεροσκάφος έπεσε στον πρώτο πύργο, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Στη συνέχεια άρχισαν να αναγιγνώσκονται τα ονόματα όλων των θυμάτων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, ένα προς ένα.

Την ανάγνωση των ονομάτων άρχισε ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ράντολφ Τζουλιάνι, για να συνεχίσουν οι συγγενείς των θυμάτων, πυροσβέστες, αστυνομικοί και άλλοι επώνυμοι πολίτες.

Οι οικογένειες των θυμάτων έχουν στολίσει το γύρω χώρο με λουλούδια, και ορισμένοι κρατούν φωτογραφίες των αγαπημένων τους που έχασαν.

«Θάνατος τραγικός αλλά όχι μάταιος»

Ειδικές τελετές έχουν προγραμματιστεί και στα άλλα δύο σημεία των επιθέσεων -- στο στρατιωτικό σύμπλεγμα του Πενταγώνου και στην Πενσυλβάνια, όπου έπεσαν τα άλλα δύο αεροσκάφη πέρυσι.

Σε ομιλία του στους εργαζόμενους του Πενταγώνου, όπου 184 άτομα έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις, ο πρόεδρος Τζωρτζ Μπους είπε: «ο θάνατός τους ήταν τραγικός, αλλά δεν ήταν μάταιος».

ο θάνατός τους ήταν τραγικός, αλλά δεν ήταν μάταιος
Τζωρτζ Μπους
Ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε τη δέσμευση της χώρας του να νικήσει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Ο πόλεμος, πρόσθεσε, διεξάγεται σε πολλά μέτωπα και απευθυνόμενος στις ένοπλες δυνάμεις είπε ότι η χώρα του προσβλέπει σ'αυτές για τη νίκη.

Ο κ. Μπους είπε ότι αυτό που συνέβη πέρυσι τον Σεπτέμβριο κινητοποίησε έναν μεγάλο αγώνα στον νέο αιώνα.

Οι εχθροί της Αμερικής, είπε ο αμερικανός πρόεδρος, είναι αποφασισμένοι και πολυμήχανοι, πρέπει όμως κάποιος να τους σταματήσει.

Υψηλός βαθμός επιφυλακής

Oι αμερικανικές αρχές υποστηρίζουν ότι διαθέτουν συγκεκριμένες και αξιόπιστες πληροφορίες για ενδεχόμενες επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, έδωσε εντολή στις ένοπλες δυνάμεις να τοποθετήσουν αντιβαλλιστικούς πυραύλους με αληθινά πυρά σε στρατηγικά σημεία γύρω από την Ουάσινγκτον ενώ μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούν περιπολίες πάνω από αμερικανικές πόλεις εν όψει των εκδηλώσεων για την 11η Σεπτεμβρίου.

Μέχρι σήμερα οι εγκαταστάσεις πυραύλων εδάφους αέρος δεν έφεραν αληθινά πυρά.


Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου συγκλόνισαν τις Ηνωμένες Πολιτείες
Εν τω μεταξύ όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ ο βαθμός ετοιμότητας για την αντιμετώπιση τρομοκρατικής επίθεσης αυξήθηκε κατά ένα επίπεδο (βρίσκεται πλέον στο επίπεδο πορτοκαλί).

Ο Αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι εγκαταστάσεις μαζικής μεταφοράς και παροχής ενέργειας αποτελούν πιθανούς στόχους της αλ-Κάιντα.

Οι πιο πιθανοί στόχοι, είπε ο κ. Ασκροφτ, είναι αμερικανικά σύμβολα, όπως μνημεία και αμερικανικές πρεσβείες στο εξωτερικό.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο αμερικανός αντιπρόεδρος, Ντικ Τσένυ, διανυκτέρευσε προληπτικά σε ασφαλές μέρος.

Οπως δήλωσε ο κ. Τσένι, ο αμερικανικός λαός είναι αποφασισμένος να προστατεύσει με κάθε τρόπο τη χώρα του.

Ανάλογη διαβεβαίωση έδωσε και ο πρόεδρος Μπους, ο οποίος τόνισε στους συμπατριώτες του πως εχθρός τους δεν είναι το Ισλάμ, αλλά ένα "ριζοσπαστικό δίκτυο τρομοκρατών".

Κλείνει και η βρεταννική πρεσβεία στη Τζακάρτα

Η Βρεταννική κυβέρνηση έκλεισε προσωρινά την πρεσβεία της στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, για λόγους ασφαλείας.

Στην Τζακάρτα είναι ήδη κλειστή και η αμερικανική πρεσβεία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Μπαχρέιν έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας (τη λεγόμενη Κατάσταση Απειλής Ντέλτα) ενώ και άλλες βάσεις στην περιοχή του Περσικού Κόλπου βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί είπε ότι η αλλαγή στο βαθμό ετοιμότητας κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς υπήρχαν πληροφορίες για ενδεχόμενες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών εγκαταστάσεων στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή ανακοινωθέν του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, με τίτλο «Προσοχή Παγκοσμίως», προειδοποιεί τους αμερικανούς πολίτες σε όλον τον κόσμο να επαγρυπνούν μπροστά στον συνεχιζόμενο κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών.

Επίσης, δεκάδες πρεσβείες και προξενία των ΗΠΑ θα είναι σήμερα κλειστά είτε για λόγους ασφαλείας ή για να δώσουν στο προσωπικό τους τη δυνατότητα να παραστεί στις επιμνημόσυνες δεήσεις που θα γίνουν για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου.


Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2002 - 20:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Η ομιλία Μπους στο Πεντάγωνο
 

Τζοτζ Μπους: 'Σήμερα θυμόμαστε τη ζωή όλων αυτών'

«Πριν από ένα χρόνο άνδρες γυναίκες και παιδία πέθαναν σε αυτό το σημείο γιατί ήταν Αμερικανοί και ο χώρος αυτός αποτελεί σύμβολο για την αποφασιστικότητα και τη δύναμη της χώρας μας προς όλο τον κόσμο.

Σήμερα θυμόμαστε τη ζωή όλων αυτών. Επιβεβαιώνουμε τη σημασία αυτού του συμβόλου. Και επιβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητά μας να κερδίσουμε τον πόλεμο που ξεκίνησε εδώ.

Οι τρομοκράτες επέλεξαν αυτό τον στόχο πιστεύοντας ότι θα αποθαρρύνουν τη χώρας μας. Απέτυχαν.

Είμαι υπερήφανος για όλους όσοι πολέμησαν υπό τις διαταγές μου, και αυτό το έθνος τιμά όλους όσοι πέθαναν για τον κοινό σκοπό
Τζοτζ Μπους
Μέσα σε ελάχιστα λεπτά γενναίοι άντρες και γυναίκες έσωζαν τους συντρόφους τους. Μέσα σε λίγες ώρες ξεκίνησε μέσα σε αυτό το κτίριο ο σχεδιασμός της στρατιωτικής απάντησης. Σε μερικές εβδομάδες, από αυτό το σημείο ξεκινούσαν οι εντολές που θα οδηγούσαν στην εξάλειψη στρατοπέδων εκπαίδευσης τρομοκρατών και την απελευθέρωση ενός έθνους. Και μέσα σε ένα χρόνο το σπουδαίο αυτό κτίριο επισκευάστηκε πλήρως.

Αρκετά μέλη από το πολιτικό και το στρατιωτικό προσωπικό επέστρεψαν στα γραφεία όπου εργάζονταν πριν από τις επιθέσεις. Το Πεντάγωνο είναι ένα κτίριο που λειτουργεί - όχι ένα μνημείο αν και οι μνήμες της τραγωδίας παραμένουν ζωντανές. Και για όσους υπέστησαν τις απώλειες, η ζωή δεν θα είναι ποτέ η ίδια.

Οι 184 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους εδώ - οι βετεράνοι και οι νεοσύλλεκτοι, οι στρατιώτες και οι πολίτες, οι άντρες, οι γυναίκες και τα παιδιά - άφησαν πίσω τους οικογένειες και φίλους ο πόνος των οποίων δεν μπορεί να μετρηθεί.

Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε τη δολοφονία αμάχων. Μπορούμε μόνο να υποφέρουμε για αυτήν. Και παρά το γεγονός ότι ο θάνατός τους ήταν τραγικός δεν ήταν μάταιος.

Η απώλειά τους, ανάγκασε ένα ολόκληρο έθνος να κινηθεί για να προστατεύσει τις ζωές άλλων αθώων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο πόλεμος αυτός διεξάγεται σε πολλά μέτωπα. Έχουμε συλλάβει τουλάχιστον 2.000 τρομοκράτες. Μεγαλύτερος αριθμός δολοφόνων σκοτώθηκε στα πεδία των μαχών.


184 εργαζόμενοι στο Πεντάγωνο έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου
Δημεύσαμε εκατομμύρια (δολάρια) από τα κεφάλαια των τρομοκρατών. Αναδιοργανώσαμε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ώστε να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τη χώρα αλλά ακόμη υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν. Και το μεγαλύτερο έργο, καθώς και οι σημαντικότεροι κίνδυνοι θα πέσουν στους ώμους των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Ανέλαβα την προεδρία με σεβασμό σε όσους φορούν αμερικανικές στολές. Μέρα με την ημέρα ο σεβασμός αυτός ενισχύεται τόσο για εμένα ως αρχιστράτηγό σας όσο και για ολόκληρο το έθνος. Έχω εμπιστοσύνη σε κάθε άνδρα και γυναίκα που φορά την στολή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Είμαι υπερήφανος για όλους όσοι πολέμησαν υπό τις διαταγές μου, και αυτό το έθνος τιμά όλους όσοι πέθαναν για τον κοινό σκοπό.

Οπουδήποτε και αν στέλνονται οι αμερικανικές δυνάμεις, φέρνουν την ελπίδα, τη δικαιοσύνη και την ελπίδα για καλύτερες ημέρες. Είστε άξιοι συνεχιστές της παράδοσης που εκπροσωπείτε, της στολής που φοράτε και των ιδεών που υπηρετείτε. Η Αμερική στηρίζεται σε εσάς και η εμπιστοσύνη μας βρίσκεται στα σωστά χέρια.

Αυτό που συνέβη στη χώρα μας μια ημέρα του Σεπτέμβρη αποτέλεσε την έναρξη της μεγαλύτερης μάχης αυτού του αιώνα. Οι εχθροί που μας επιτέθηκαν είναι αποφασισμένοι και πολυμήχανοι. Δεν θα τους σταματήσει η αίσθηση της αξιοπρέπειας ή κάποιο ίχνος συνείδησης. Αλλά η πορεία τους θα διακοπεί.

Για όσο διάστημα, τρομοκράτες και δικτάτορες υπονομεύουν τη ζωή και την ελευθερία μας θα έχουν απέναντί τους το στρατό, το πολεμικό ναυτικό, την ακτοφυλακή, την πολεμική αεροπορία και τους πεζοναύτες των ΗΠΑ
Τζοτζ Μπους
Μια ισχυρότερη δύναμη συγκεντρώνεται εναντίον τους. Έχουν να αντιμετωπίσουν τους λάτρεις της ελευθερίας σε πολλές χώρες του κόσμου. Συνάντησαν την αντίσταση των συμμάχων μας που πολέμησαν γενναία στο πλευρό μας. Και για όσο διάστημα, τρομοκράτες και δικτάτορες υπονομεύουν τη ζωή και την ελευθερία μας θα έχουν απέναντί τους το στρατό, το πολεμικό ναυτικό, την ακτοφυλακή, την πολεμική αεροπορία και τους πεζοναύτες των ΗΠΑ.

Πολεμάμε όπως πολέμησαν πάντοτε οι αμερικάνοι - όχι μόνο για τους εαυτούς μας αλλά και για την ασφάλεια των φίλων μας και την παγκόσμια ειρήνη. Μαχόμαστε για την αξιοπρέπεια της ζωής απέναντι σε δολοφόνους που δεν αισχύνονται για τις δολοφονικές τους πράξεις. Μαχόμαστε για να προστατεύουμε τους αθώους ώστε να μην κληροδοτήσουμε τη Γη στους άνομους και τους αμείλικτους.

Σε κάθε στάδιο αυτού του πολέμου θα θυμόμαστε πάντοτε πως ξεκίνησε και ποιοι έπεσαν πρώτοι - τους χιλιάδες ανθρώπους που πήγαν στη δουλειά τους, επιβιβάστηκαν σε κάποιο αεροπλάνο ή παρουσιάστηκαν στις θέσεις τους. Σήμερα το έθνος αποτύει φόρο τιμής σε αυτούς. Εδώ όπως και στην πενσιλβάνια αλλά και τη Νέα Υόρκη τιμούμε κάθε όνομα θύματος.

Ζητάμε από το θεό να φέρει την ανακούφιση σε κάθε σπίτι όπου θρηνούν αγαπημένους και αδικοχαμένους. Και αυτή την ημέρα - και κάθε μέρα - ας κοιτάζει πάνω από τις ΗΠΑ.

Ο Θεός να μας ευλογεί»


Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2002 - 19:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Μαντέλα:Απειλή για την ειρήνη οι ΗΠΑ
 

«O Ντικ Τσένι δεν επιθυμούσε την απελευθέρωσή μου», λέει ο Νέλσον Μαντέλα

«Απειλή για την παγκόσμια ειρήνη» χαρακτήρισε ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Με συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό Newsweek κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των βιομηχανιών όπλων και πετρελαίου και κάλεσε για μια ακόμη φορά τις ΗΠΑ να μην επιτεθούν εναντίον του Ιράκ.

Ο Μαντέλα για τις ΗΠΑ
• Η πολιτική Μπους υποκινείται από
πωλήσεις όπλων και πετρελαίου
• O Ντικ Τσένι είναι «δεινόσαυρος»
• Οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για την Ισλαμική επανάσταση στο Ιράκ
• Οι ενέργειες των ΗΠΑ οδήγησαν στην άνοδο των Ταλιμπάν
Ο 84χρονος πρώην ηγέτης, αποκάλεσε ορισμένους από τους στενότερους συνεργάτες του Τζορτζ Μπους - όπως τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι - «δεινόσαυρους».

Αναφερόμενος στο θέμα του Ιράν σημείωσε ότι η «υποστήριξη που παρείχαν οι ΗΠΑ» για το πραξικόπημα που πραγματοποίησε ο Σάχης το 1953 οδήγησε στην ισλαμική επανάσταση του 1979.


Οι ΗΠΑ στήριξαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν


Εξίσου επικριτικός ήταν και για την στάση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους Μουτζαχεντίν (συμπεριλαμβανομένου και του Οσάμα μπιν Λάντεν) είπε ο Νοτιοαφρικανός πρώην πρόεδρος, καθώς και η άρνηση της Ουάσινγκτον να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ ύστερα από την αποχώρηση των σοβιετικών δυνάμεων οδήγησε στην κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

« Αν εξετάσεις αυτά τα γεγονότα καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ αποτελούν απειλή για την παγκόσμια ειρήνη» συμπλήρωσε ο Νέλσον Μαντέλα.


Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2002 - 13:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Κληρίδης – Ντενκτάς μετά το Παρίσι
 

Παρουσία του Άλβαρο Ντε Σότο συναντήθηκαν Κληρίδης - Ντενκτάς (φωτό αρχείου)

Νέα συνάντηση είχαν την Τετάρτη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το κυπριακό.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών ύστερα από την κοινή συνάντησή τους με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν στο Παρίσι στις 6 Σεπτεμβρίου.

Η συνάντηση, που διήρκεσε μία ώρα, έγινε στο διεθνές αεροδρόμιο Λευκωσίας παρουσία του ειδικού Συμβούλου του Κόφι Αναν για το Κυπριακό Άλβαρο Ντε Σότο.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει καλέσει τις δύο πλευρές να εργασθούν με εντατικό ρυθμό και να συνεργασθούν με τον κ. Ντε Σότο, συζητώντας τα ακανθώδη θέματα της διοίκησης, της ασφάλειας, των περιουσιών και του εδαφικού.

Στόχος είναι να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος έως την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, οπότε οι κ. Κληρίδης και Ντενκτάς θα ξανασυναντηθούν με τον κ. Ανάν στη Νέα Υόρκη, στις 3 και 4 του μηνός για επανεκτίμηση της κατάστασης.


Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2002 - 17:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Μαντέλα:Απειλή για την ειρήνη οι ΗΠΑ
 

«O Ντικ Τσένι δεν επιθυμούσε την απελευθέρωσή μου», λέει ο Νέλσον Μαντέλα

«Απειλή για την παγκόσμια ειρήνη» χαρακτήρισε ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Ο Μαντέλα για τις ΗΠΑ
• Η πολιτική Μπους υποκινείται από
πωλήσεις όπλων και πετρελαίου
• O Ντικ Τσένι είναι «δεινόσαυρος»
• Οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για την Ισλαμική επανάσταση στο Ιράκ
• Οι ενέργειες των ΗΠΑ οδήγησαν στην άνοδο των Ταλιμπάν
Με συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό Newsweek κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των βιομηχανιών όπλων και πετρελαίου και κάλεσε για μια ακόμη φορά τις ΗΠΑ να μην επιτεθούν εναντίον του Ιράκ.

Ο 84χρονος πρώην ηγέτης, αποκάλεσε ορισμένους από τους στενότερους συνεργάτες του Τζορτζ Μπους - όπως τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι - «δεινόσαυρους».

Αναφερόμενος στο θέμα του Ιράν σημείωσε ότι η «υποστήριξη που παρείχαν οι ΗΠΑ» για το πραξικόπημα που πραγματοποίησε ο Σάχης το 1953 οδήγησε στην ισλαμική επανάσταση του 1979.


Οι ΗΠΑ στήριξαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν


Εξίσου επικριτικός ήταν και για την στάση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους Μουτζαχεντίν (συμπεριλαμβανομένου και του Οσάμα μπιν Λάντεν) είπε ο Νοτιοαφρικανός πρώην πρόεδρος, καθώς και η άρνηση της Ουάσινγκτον να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ ύστερα από την αποχώρηση των σοβιετικών δυνάμεων οδήγησε στην κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

« Αν εξετάσεις αυτά τα γεγονότα καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ αποτελούν απειλή για την παγκόσμια ειρήνη» συμπλήρωσε ο Νέλσον Μαντέλα.


Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2002 - 18:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Κινδυνεύει η κυβέρνηση της Τουρκίας
 

Ο Μεσούτ Γιλμάζ (δεξιά) συγχαίρει τον κ. Ετσεβίτ (φωτο αρχείου)

Με απομάκρυνση του κόμματός του από τον κυβερνητικό συνασπισμό απειλεί ο Τούρκος αντιπρόεδρος Μεσούτ Γιλμάζ αντιδρώντας στις αντιευρωπαϊκές, όπως τις χαρακτηρίζει, θέσεις του Κόμματος Εθνικιστικής δράσης.

Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις πρόωρες εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 3 Νοεμβρίου.

Ο Μεσούτ Γιλμάζ απέρριψε τις κατηγορίες ότι η κίνησή του έχει ως στόχο την αναβολή της εκλογικής διαδικασίας και επανέλαβε ότι δεν μπορεί να συνυπάρξει σε μια κυβέρνηση με το ακροδεξιό κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC, Άλκης Κούρκουλας, ο κ. Γιλμάζ έχει ταυτίσει την πολιτική του επιβίωση με την επιτυχία των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων και δεν θα ήθελε να ανεχθεί αδιαμαρτύρητα τις πρωτοβουλίες των εθνικιστών, τις παραμονές των εκλογών.

Την ίδια ώρα πάντως πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι αρκετά κόμματα που πιστεύουν ότι δεν μπορούν να συγκεντρώσουν το 10% των ψήφων, που απαιτείται για την είσοδό τους στο κοινοβούλιο, επιθυμούν αναβολή των εκλογών.

Ενδεχόμενη διάλυση της κυβέρνησης συνασπισμού θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα σε επαναλειτουργία του τουρκικού κοινοβουλίου όπου με σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των βουλευτών μπορεί να αποφασιστεί η αναβολή των εκλογών.

Σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου Ρόιτερς, οι ΗΠΑ εκφράζουν την ανησυχία τους για τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία καθώς θα μπορούσε να δυσχεράνει τα σχέδια επίθεσης εναντίον του Ιράκ.

Στο παρελθόν οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές βάσεις του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία για την πραγματοποίηση επιθέσεων εναντίον ιρακινών στόχων.


Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2002 - 16:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Oι ΗΠΑ τιμούν τους νεκρούς
 

Επί ποδός πολέμου οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ τιμούν τη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου ενώ εκφράζονται φόβοι για πιθανές νέες τρομοκρατικές επιθέσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και εναντίον αμερικανικών στόχων στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος Μπους θα μεταβεί και στα τρία σημεία που δέχτηκαν τις επιθέσεις των τεσσάρων μοιραίων αεροσκαφών και στοίχισαν τη ζωή 3.000 και πλέον ανθρώπων.


Τα ονόματα των νεκρών αναγιγνώσκονται στο Σημείο Μηδέν
Αρχίζοντας από το Πεντάγωνο, στη συνέχεια ο αμερικανός πρόεδρος θα καταθέσει στεφάνι στην Πενσυλβανία, και το απόγευμα θα καταθέσει στεφάνι στο Σημείο Μηδέν, που βρισκόταν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Στη Νέα Υόρκη, στο σημείο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου που καταστράφηκε ολοσχερώς από τις επιθέσεις των δύο αεροσκαφών που έπεσαν στους Δίδυμους Πύργους, έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες άτομα.

Στις 0846 τοπική ώρα, όταν το πρώτο αεροσκάφος έπεσε στον πρώτο πύργο, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Στη συνέχεια άρχισαν να αναγιγνώσκονται τα ονόματα όλων των θυμάτων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, ένα προς ένα.

Την ανάγνωση των ονομάτων άρχισε ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ράντολφ Τζουλιάνι, για να συνεχίσουν οι συγγενείς των θυμάτων, πυροσβέστες, αστυνομικοί και άλλοι επώνυμοι πολίτες.

Οι οικογένειες των θυμάτων έχουν στολίσει το γύρω χώρο με λουλούδια, και ορισμένοι κρατούν φωτογραφίες των αγαπημένων τους που έχασαν.

"Θάνατος τραγικός αλλά όχι μάταιος"

Ειδικές τελετές έχουν προγραμματιστεί και στα άλλα δύο σημεία των επιθέσεων -- στο στρατιωτικό σύμπλεγμα του Πενταγώνου και στην Πενσυλβανία, όπου έπεσαν τα άλλα δύο αεροσκάφη πέρυσι.

Σε ομιλία του στους εργαζόμενους του Πενταγώνου, όπου 184 άτομα έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις, ο πρόεδρος Τζωρτζ Μπους είπε: "ο θάνατός τους ήταν τραγικός, αλλά δεν ήταν μάταιος".

ο θάνατός τους ήταν τραγικός, αλλά δεν ήταν μάταιος
Τζωρτζ Μπους
Ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε τη δέσμευση της χώρας του να νικήσει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Ο πόλεμος, πρόσθεσε, διεξάγεται σε πολλά μέτωπα και απευθυνόμενος στις ένοπλες δυνάμεις είπε ότι η χώρα του προσβλέπει σ'αυτές για τη νίκη.

Ο κ. Μπους είπε ότι αυτό που συνέβη πέρυσι τον Σεπτέμβριο κινητοποίησε έναν μεγάλο αγώνα στον νέο αιώνα.

Οι εχθροί της Αμερικής, είπε ο αμερικανός πρόεδρος, είναι αποφασισμένοι και πολυμήχανοι, πρέπει όμως κάποιος να τους σταματήσει.

Υψηλός βαθμός επιφυλακής

Oι αμερικανικές αρχές υποστηρίζουν ότι διαθέτουν συγκεκριμένες και αξιόπιστες πληροφορίες για ενδεχόμενες επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, έδωσε εντολή στις ένοπλες δυνάμεις να τοποθετήσουν αντιβαλλιστικούς πυραύλους με αληθινά πυρά σε στρατηγικά σημεία γύρω από την Ουάσινγκτον ενώ μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούν περιπολίες πάνω από αμερικανικές πόλεις εν όψει των εκδηλώσεων για την 11η Σεπτεμβρίου.

Μέχρι σήμερα οι εγκαταστάσεις πυραύλων εδάφους αέρος δεν έφεραν αληθινά πυρά.


Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου συγκλόνισαν τις Ηνωμένες Πολιτείες
Εν τω μεταξύ όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ ο βαθμός ετοιμότητας για την αντιμετώπιση τρομοκρατικής επίθεσης αυξήθηκε κατά ένα επίπεδο (βρίσκεται πλέον στο επίπεδο πορτοκαλί).

Ο Αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι εγκαταστάσεις μαζικής μεταφοράς και παροχής ενέργειας αποτελούν πιθανούς στόχους της αλ-Κάιντα.

Οι πιο πιθανοί στόχοι, είπε ο κ. Ασκροφτ, είναι αμερικανικά σύμβολα, όπως μνημεία και αμερικανικές πρεσβείες στο εξωτερικό.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο αμερικανός αντιπρόεδρος, Ντικ Τσένυ, διανυκτέρευσε προληπτικά σε ασφαλές μέρος.

Οπως δήλωσε ο κ. Τσένι, ο αμερικανικός λαός είναι αποφασισμένος να προστατεύσει με κάθε τρόπο τη χώρα του.

Ανάλογη διαβεβαίωση έδωσε και ο πρόεδρος Μπους, ο οποίος τόνισε στους συμπατριώτες του πως εχθρός τους δεν είναι το Ισλάμ, αλλά ένα "ριζοσπαστικό δίκτυο τρομοκρατών".

Κλείνει και η βρεταννική πρεσβεία στη Τζακάρτα

Η Βρεταννική κυβέρνηση έκλεισε προσωρινά την πρεσβεία της στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, για λόγους ασφαλείας.

Στην Τζακάρτα είναι ήδη κλειστή και η αμερικανική πρεσβεία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Μπαχρέιν έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας (τη λεγόμενη Κατάσταση Απειλής Ντέλτα) ενώ και άλλες βάσεις στην περιοχή του Περσικού Κόλπου βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί είπε ότι η αλλαγή στο βαθμό ετοιμότητας κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς υπήρχαν πληροφορίες για ενδεχόμενες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών εγκαταστάσεων στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή ανακοινωθέν του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, με τίτλο «Προσοχή Παγκοσμίως», προειδοποιεί τους αμερικανούς πολίτες σε όλον τον κόσμο να επαγρυπνούν μπροστά στον συνεχιζόμενο κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών.

Επίσης, δεκάδες πρεσβείες και προξενία των ΗΠΑ θα είναι σήμερα κλειστά είτε για λόγους ασφαλείας ή για να δώσουν στο προσωπικό τους τη δυνατότητα να παραστεί στις επιμνημόσυνες δεήσεις που θα γίνουν για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου.


Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2002 - 14:55 ('Ωρα Λονδίνου)
To Iράκ και τα πυρηνικά -- τι λέει η έκθεση του ΙISS
 

Το Ιράκ αρνείται ότι διαθέτει εγκαταστάσεις για πυρηνικά όπλα

Του Πωλ Ρένολντς, συντάκτη του BBC για διεθνή θέματα

Η αποτίμηση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών στο Λονδίνο (IISS), εδώ στο Λονδίνο, σύμφωνα με την οποία το Ιράκ μπορεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα "εντός μηνών" εμπεριέχει ένα μεγάλο "εάν".

Η έκθεση αναγνωρίζει ότι, προκειμένου να κατασκευάσει το Ιράκ σύντομα ατομική βόμβα, θα χρειαστεί να προμηθευτεί από το εξωτερικό ποσότητες υλικών δεκτικών πυρηνικής διάσπασης (πλουτονίου ή εμπλουτισμένου ουρανίου).

Θα "χρειαστούν χρόνια", όμως, για να μπορέσει να δημιουργήσει εγχώρια παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου, σύμφωνα με τον Γκάρυ Σάμορ, συντάκτη της έκθεσης του IISS.

Mε την εκτίμηση αυτή συμφωνούν και άλλες δημοσιευμένες έρευνες. Το 1998 η βρεταννική κυβέρνηση έλεγε ότι το Ιράκ θα μπορέσει να παράγει μόνο του εμπλουτισμένο ουράνιο μέσα σε "πέντε χρόνια". Το ίδιο εκτιμούσε το 2001 και το αμερικανικό υπουργείο Αμύνης.

Μικρές πιθανότητες

Ετσι ο άμεσος κίνδυνος κατασκευής πυρηνικών όπλων από το Ιράκ εξαρτάται από το κατά πόσο θα μπορέσει να αποκτήσει ραδιενεργά υλικά στη μαύρη αγορά.

Ο κ. Σαμόρ είπε ότι το Ιράκ έχει επιχειρήσει να αποκτήσει ραδιενεργά υλικά στη μαύρη αγορά, μέχρι στιγμής όμως οι προσπάθειες ήσαν ανεπιτυχείς.

Η έκθεση του IISS δεν παρέχει αποδείξεις ότι ο Σαντάμ Χουσείν κατάφερε να κατασκευάσει πυραύλους που θα μπορούν να φτάσουν και να κτυπήσουν την Ευρώπη
Πωλ Ρένολντς
Οπως παραδέχεται ο κ. Σαμόρ, υπάρχουν "μικρές πιθανότητες να αποκτήσει το Ιράκ τα απαραίτητα ραδιενεργά υλικά (π.χ. από παράνομα στοιχεία στην πρώην Σοβιετική Ενωση ή από κάποια άλλη κυβέρνηση), εάν όμως τα καταφέρει θα κινηθεί ταχύτατα για να κατασκευάσει ατομική βόμβα".

Πολύ κοντά στην απόκτηση ραδιενεργών υλικών από το εξωτερικό, είπε ο κ. Σαμόρ, βρισκόταν το Ιράκ το 1991, απετράπη όμως από τον Πόλεμο του Περσικού.

Πράγματι, ο πρώην επιθεωρητής όπλων των Ηνωμένων Εθνών, Σκοτ Ρίτερ, ο οποίος βρισκόταν προσφάτως στο Ιράκ επιχειρηματολογώντας κατά αμερικανικής εισβολής στη Βαγδάτη, είπε το 1988 στο αμερικανικό Κογκρέσσο ότι το Ιράκ μπορεί να αποκτήσει ατομική βόμβα μέσα "σε διάστημα ημερών ή εβδομάδων", αν διέθετε υλικά δεκτικά πυρηνικής διάσπασης.

Πύραυλοι Σκουντ

Τα στοιχεία που περιέχει η έκθεση του IISS έχουν εν πολλοίς δημοσιευτεί είτε από τα Ηνωμένα Εθνη είτε από τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρεταννίας.

Στην πραγματικότητα περιέχει ελάχιστα νέα στοιχεία που δεν είχαν προηγουμένως δημοσιευτεί.


H έκθεση του ΙISS
Η έκθεση καταλήγει ότι εκτός από την πρόθεση να κατασκευάσει ατομική βόμβα, ο Σαντάμ Χουσείν διαθέτει ακόμη χημικά και βιολογικά όπλα, ενώ έχει και ορισμένους πυραύλους Σκουντ που θα μπορούσαν να πλήξουν τις γειτονικές χώρες.

Ωστόσο, η έκθεση δεν παρουσιάζει αποδείξεις ότι ο Σαντάμ Χουσείν έχει καταφέρει να κατασκευάσει πυραύλους ικανούς να κτυπήσουν την Ευρώπη.

Το καινούργιο, που ήταν και ο λόγος που έκανε τους δημοσιογράφους να συρρεύσουν στο IISS και να παρακολουθήσουν τη συνέντευξη τύπου για τη δημοσίευση της έκθεσης, είναι το γενικό πλαίσιο στο οποίο γίνεται η δημοσίευση -- το πλαίσιο των απειλών κατά του Ιράκ.

Αλλες παρόμοιες εκθέσεις που έχουν δει κατά τακτικά διαστήματα το φως της δημοσιότητας ενδιέφεραν ως το πλείστον μόνο τους ειδικούς.

Αντιμαχόμενες πλευρές

Τώρα, με την αμερικανική και τη βρεταννική κυβέρνηση στην κατεύθυνση του πολέμου, η έκθεση θα χρησιμοποιηθεί και από την φιλοπόλεμη και από την αντιπολεμική παράταξη.


Σαντάμ Χουσείν: το ερώτημα είναι τι μπορεί να κάνει ή τι θέλει να κάνει;
Οσοι υποστηρίζουν ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να σταματήσει το Ιράκ θα επισημαίνουν ότι σύμφωνα με την έκθεση η Βαγδάτη μπορεί να κατασκευάσει ατομική βόμβα.

Για αυτούς, το ζήτημα κλειδί εντοπίζεται στην πρόθεση του Ιρακινού ηγέτη. Το ζήτημα δεν είναι τι έχει κάνει αλλά το τι θέλει να κάνει.

Για όσους εναντιώνονται στην στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, το ζήτημα κλειδί είναι ότι ο Σαντάμ Χουσείν δεν έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, ιδίως στα πυρηνικά όπλα και στους βαλλιστικούς πυραύλους, και εν πάση περιπτώσει όλοι γνωρίζουμε ότι, κατά πάσα πιθανότητα, διατηρεί αποθέματα χημικών και βιολογικών όπλων.

Για τη αντιπολεμική παράταξη, το ζήτημα κλειδί είναι οι δυνατότητες του Σαντάμ Χουσείν. Το ζήτημα δεν είναι το τι θέλει να κάνει αλλά το τι μπορεί να κάνει.

Οπως υποστηρίζουν, είναι ακόμη καιρός να δημιουργηθεί κάποια άλλη στρατηγική αντιμετώπισης του Ιράκ -- ένα νέο πρόγραμμα επιθεώρησης των όπλων, για παράδειγμα, και προληπτικά ή ανασταλτικά μέτρα -- μια τακτική που είχε αποτέλεσμα στον Πόλεμο του Περσικού και απέτρεψε το Ιράκ από την χρήση χημικών και βιολογικών όπλων.

Η ομάδα του IISS προσεγγίζει περισσότερο την υπέρ του πολέμου παράταξη.

Ο κ. Σαμόρ είπε ότι ο έλεγχος των υλικών που είναι δεκτικά στην πυρηνική διάσπαση μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικός και να επιβραδύνει τις κινήσεις του Ιράκ, δεν παρέχει όμως καμμία διαδεβαίωση ότι θα μπορέσει να αποτρέψει το Ιράκ από την κατασκευή πυρηνικών όπλων.


Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2002 - 11:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Oι ΗΠΑ τιμούν τους νεκρούς
 

Επί ποδός πολέμου οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ τιμούν τη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου ενώ εκφράζονται φόβοι για πιθανές νέες τρομοκρατικές επιθέσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και εναντίον αμερικανικών στόχων στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος Μπους θα μεταβεί και στα τρία σημεία που δέχτηκαν τις επιθέσεις των τεσσάρων μοιραίων αεροσκαφών και στοίχισαν τη ζωή 3.000 και πλέον ανθρώπων.


Τα ονόματα των νεκρών θα αναγνωστούν στο Σημείο Μηδέν
Ο αμερικανός πρόεδρος θα παραστεί σε επιμνημόσυνη δέηση στη Νέα Υόρκη, στην περιοχή που βρισκόταν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, στη συνέχεια θα μεταβεί στο Πεντάγωνο, και αργότερα θα καταθέσει στεφάνι στην Πενσυλβανία.

Στη Νέα Υόρκη,μπάντα της αστυνομίας και της πυροσβεστικής υπηρεσίας βαδίζει με πίπιζες στο Σημείο Μηδέν -- το σημείο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου που καταστράφηκε ολοσχερώς από τις επιθέσεις των δύο αεροσκαφών που έπεσαν στους Δίδυμους Πύργους.

Ειδικές τελετές έχουν προγραμματιστεί και στα άλλα δύο σημεία των επιθέσεων -- στο στρατιωτικό σύμπλεγμα του Πενταγώνου και στην Πενσυλβανία, όπου έπεσαν τα άλλα δύο αεροσκάφη πέρυσι.

Υψηλός βαθμός επιφυλακής

Oι αμερικανικές αρχές υποστηρίζουν ότι διαθέτουν συγκεκριμένες και αξιόπιστες πληροφορίες για ενδεχόμενες επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, έδωσε εντολή στις ένοπλες δυνάμεις να τοποθετήσουν αντιβαλλιστικούς πυραύλους με αληθινά πυρά σε στρατηγικά σημεία γύρω από την Ουάσινγκτον ενώ μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούν περιπολίες πάνω από αμερικανικές πόλεις εν όψει των εκδηλώσεων για την 11η Σεπτεμβρίου.

Μέχρι σήμερα οι εγκαταστάσεις πυραύλων εδάφους αέρος δεν έφεραν αληθινά πυρά.


Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου συγκλόνισαν τις Ηνωμένες Πολιτείες
Εν τω μεταξύ όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ ο βαθμός ετοιμότητας για την αντιμετώπιση τρομοκρατικής επίθεσης αυξήθηκε κατά ένα επίπεδο (βρίσκεται πλέον στο επίπεδο πορτοκαλί).

Ο Αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι εγκαταστάσεις μαζικής μεταφοράς και παροχής ενέργειας αποτελούν πιθανούς στόχους της αλ-Κάιντα.

Οι πιο πιθανοί στόχοι, είπε ο κ. Ασκροφτ, είναι αμερικανικά σύμβολα, όπως μνημεία και αμερικανικές πρεσβείες στο εξωτερικό.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο αμερικανός αντιπρόεδρος, Ντικ Τσένυ, διανυκτέρευσε προληπτικά σε ασφαλές μέρος.

Οπως δήλωσε ο κ. Τσένι, ο αμερικανικός λαός είναι αποφασισμένος να προστατεύσει με κάθε τρόπο τη χώρα του.

Ανάλογη διαβεβαίωση έδωσε και ο πρόεδρος Μπους, ο οποίος τόνισε στους συμπατριώτες του πως εχθρός τους δεν είναι το Ισλάμ, αλλά ένα "ριζοσπαστικό δίκτυο τρομοκρατών".

Κλείνει και η βρεταννική πρεσβεία στη Τζακάρτα

Η Βρεταννική κυβέρνηση έκλεισε προσωρινά την πρεσβεία της στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, για λόγους ασφαλείας.

Στην Τζακάρτα είναι ήδη κλειστή και η αμερικανική πρεσβεία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Μπαχρέιν έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας (τη λεγόμενη Κατάσταση Απειλής Ντέλτα) ενώ και άλλες βάσεις στην περιοχή του Περσικού Κόλπου βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί είπε ότι η αλλαγή στο βαθμό ετοιμότητας κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς υπήρχαν πληροφορίες για ενδεχόμενες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών εγκαταστάσεων στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή ανακοινωθέν του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, με τίτλο «Προσοχή Παγκοσμίως», προειδοποιεί τους αμερικανούς πολίτες σε όλον τον κόσμο να επαγρυπνούν μπροστά στον συνεχιζόμενο κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών.

Επίσης, δεκάδες πρεσβείες και προξενία των ΗΠΑ θα είναι σήμερα κλειστά είτε για λόγους ασφαλείας ή για να δώσουν στο προσωπικό τους τη δυνατότητα να παραστεί στις επιμνημόσυνες δεήσεις που θα γίνουν για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου.


Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2002 - 12:54 ('Ωρα Λονδίνου)
O Aραβικός κόσμος για την 11η Σεπτεμβρίου
 

Αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις στην Πεσαβάρ, Πακιστάν

Το Ιράκ υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος Μπους δεν έμαθε το μάθημα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η εφημερίδα Αλ-Τζουμχουρίγια (Al-Joumhouriiya) σχολιάζει ότι την ευθύνη για τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και στη Ουάσιγκτον φέρουν η επιθετικότητα και η εχθρότητα των Ηνωμένων Πολιτειών προς την ανεξαρτησία άλλων κρατών.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να εφαρμόζει μία ιμπεριαλιστική πολιτική με το πρόσχημα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

Στη Συρία, ο Τύπος προβάλλει την άποψη ότι οι Άραβες πλήρωσαν το μεγαλύτερο τίμημα των επιθέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εφημερίδα Τισχρίν (Tishrin) τονίζει ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, κατάφερε να πείσει την Ουάσιγκτον ότι ο πόλεμος εναντίον των Παλαιστινίων είναι μέρος του πολέμου κατά της τρομοκρατίας που έχει εξαπολύσει ο πρόεδρος Μπους.


Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2002 - 13:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Κληρίδης – Ντενκτάς μετά το Παρίσι
 

Παρουσία του Άλβαρο Ντε Σότο συναντήθηκαν Κληρίδης - Ντενκτάς (φωτό αρχείου)

Νέα συνάντηση είχαν την Τετάρτη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το κυπριακό.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών ύστερα από την κοινή συνάντησή τους με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν στο Παρίσι στις 6 Σεπτεμβρίου.

Η συνάντηση, που διήρκεσε μία ώρα, έγινε στο διεθνές αεροδρόμιο Λευκωσίας παρουσία του ειδικού Συμβούλου του Κόφι Αναν για το Κυπριακό Άλβαρο Ντε Σότο.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει καλέσει τις δύο πλευρές να εργασθούν με εντατικό ρυθμό και να συνεργασθούν με τον κ. Ντε Σότο, συζητώντας τα ακανθώδη θέματα της διοίκησης, της ασφάλειας, των περιουσιών και του εδαφικού.

Στόχος είναι να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος έως την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, οπότε οι κ. Κληρίδης και Ντενκτάς θα ξανασυναντηθούν με τον κ. Ανάν στη Νέα Υόρκη, στις 3 και 4 του μηνός για επανεκτίμηση της κατάστασης.




Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2002 - 10:42 ('Ωρα Λονδίνου)
11 Σεπτεμβρίου: Ένας χρόνος μετά
 


Ένας χρόνος έχει περάσει από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.
11/9: ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ
Οι επιθέσεις αυτές στους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη και στο Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον, πέρα από το ανθρώπινο δράμα δεν άλλαξαν μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά επηρέασαν ολόκληρο τον πλανήτη.

Η Λένα Χουρμούζη και ο Τάσος Κοκκινίδης της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC μίλησαν με Έλληνες που υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων, και εξέτασαν τη σημασία αυτού του ιστορικού συμβάντος.


Έλληνες της Νέας Υόρκης οι οποίοι έζησαν τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου από κοντά, όπως η Ανθούλα Κατσιματίδου, Επικοινωνιολόγος στο γραφείο του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Τζορτζ Πατάκι της οποίας ο αδερφός σκοτώθηκε στις επιθέσεις, ή ο Δημήτρης Κατσιούλης, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων, που εργαζόταν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίο, θυμούνται τα τραγικά περιστατικά της ημέρας.



Ο πατήρ Ιωάννης Ρώμας μίλησε για την απώλεια του ναού του Αγ. Νικoλάου και των ανεκτίμητων θησαυρών του, την Τρίτη στις 11 Σεπτεμβρίου του 200, όταν μαζί με τους Δίδυμους Πύργους κατέρρευσε και ο μικρός ορθόδοξος ναός του Αγίου Νικολάου, που βρισκόταν στη σκιά τους.



Επώνυμοι Έλληνες, όπως ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Άννα Διαμαντοπούλου, ο γνωστός επιστήμονας στο χώρο της ανθρώπινης κλωνοποίησης, δρ. Πάνος Ζαβός, ή ο ποδοσφαιριστής της Νιούκασλ Γιουνάιτεντ, Νίκος Νταμπίζας, λένε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC πού βρίσκονταν την ώρα των επιθέσεων στις ΗΠΑ.



Και με αφορμή τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η Ειρήνη Ρουμπόγλου αναφέρεται στις ρίζες της τρομοκρατίας στην περίοδο της τσαρικής Ρωσίας, όταν η βία και η βαναυσότητα του απολυταρχικού καθεστώτος απετέλεσαν τη γενεσιουργό αιτία για την ανάπτυξη της τρομοκρατίας, όπως λένε οι ιστορικοί αναλυτές.


Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2002 - 10:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο για την επέτειο
 

3.000 άνθρωποι σχημάτισαν την αμερικανική σημαία στην Αυστραλία

Για την σημερινή πρώτη επέτειο των τραγικών γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου γίνονται εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.

Καθώς η 11η Σεπτεμβρίου ανέτειλε στη Αυστραλία, αμερικανός πεζοναύτης, έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Καμπέρα, χαμήλωσε την αμερικανική σημαία που κυματίζει μεσίστια.

Σε παραλία της ανατολικής Αυστραλίας πάνω από 3.000 άνθρωποι σχημάτισαν την αμερικανική σημαία.

Στη Νέα Ζηλανδία, η πρωθυπουργός Χέλεν Κλαρκ φύτεψε δύο δέντρα, σύμβολο των Δίδυμων Πύργων, στον χώρο της αμερικανικής πρεσβείας.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Στο Παρίσι, δύο τεράστιες δέσμες φωτός προβλήθηκαν στον ουρανό -- φόρος τιμής για όσους έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις.

Ο δήμαρχος του Παρισιού δήλωσε πως η βαρβαρότητα δεν μπορεί να καταστρέψει τις παγκόσμιες αξίες.

Στη Βρεταννία, θα τελεστεί λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου, στην οποία θα παραστεί ο πρίγκηπας Κάρολος, όπου 3000 κόκκινα πέταλα τριανταφύλλων θα πέσουν από τον θόλο την εκκλησίας.

Κατάθεση στεφάνων

Απλοί άνθρωποι σε πολλά μέρη του κόσμου τίμησαν τη σημερινή επέτειο και τη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Στο Σίδνει, για παράδειγμα, απλοί άνθρωποι άφησαν λουλούδια και κάρτες σ'ένα αυτοσχέδιο μνημείο.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη του Πεκίνου, στην Κίνα, φιλοξενεί φωτογραφική έκθεση με θέμα "Μετά την 11η Σεπτεμβρίου - Εικόνες από το σημείο μηδέν".

Στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν, οι Αμερικανοί στρατιώτες ύψωσαν την σημαία της χώρας τους η οποία πνέει τώρα μεσίστια.

Πυροβολισμοί ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες κοντά στην περίμετρο της βάσης, αλλά δεν τραυματίστηκε κανείς.

Κατά την επέτειο θα παίζεται συνεχώς, σε 25 χώρες, το Ρέκβιεμ του Μότζαρτ.



Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2002 - 08:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Oι ΗΠΑ ετοιμάζονται να τιμήσουν τους νεκρούς
 

Επί ποδός πολέμου οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου κι ενώ εκφράζονται φόβοι για πιθανές νέες τρομοκρατικές επιθέσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και εναντίον αμερικανικών στόχων στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος Μπους θα παραστεί σε επιμνημόσυνη δέηση που θα γίνει στο Πεντάγωνο για τους 3.000 ανθρώπους και πλέον που έχασαν τη ζωή τους στις περσινές επιθέσεις και θα μεταβεί ακολούθως στη Νέα Υόρκη, στην περιοχή που βρισκόταν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Αλλά οι αρχές βρίσκονται σε υψηλό βαθμό επιφυλακής και πολλοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι υπάχουν συγκεκριμένες και αξιόπιστες πληροφορίες για ενδεχόμενες νέες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών συμβόλων.

Ο υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, έδωσε εντολή στις ένοπλες δυνάμεις να τοποθετήσουν αντιβαλλιστικούς πυραύλους με αληθινά πυρά σε στρατηγικά σημεία γύρω από την Ουάσινγκτον ενώ μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούν περιπολίες πάνω από αμερικανικές πόλεις εν όψει των εκδηλώσεων για την 11η Σεπτεμβρίου.

Μέχρι σήμερα οι εγκαταστάσεις πυραύλων εδάφους αέρος δεν έφεραν αληθινά πυρά.


Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου συγκλόνισαν τις Ηνωμένες Πολιτείες
Εν τω μεταξύ όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ ο βαθμός ετοιμότητας για την αντιμετώπιση τρομοκρατικής επίθεσης αυξήθηκε κατά ένα επίπεδο (βρίσκεται πλέον στο επίπεδο πορτοκαλί).

Ο Αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι εγκαταστάσεις μαζικής μεταφοράς και παροχής ενέργειας αποτελούν πιθανούς στόχους της αλ-Κάιντα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Μπαχρέιν έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας (τη λεγόμενη Κατάσταση Απειλής Ντέλτα) ενώ και άλλες βάσεις στην περιοχή του Περσικού Κόλπου βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί είπε ότι η αλλαγή στο βαθμό ετοιμότητας κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς υπήρχαν πληροφορίες για ενδεχόμενες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών εγκαταστάσεων στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή ανακοινωθέν του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, με τίτλο «Προσοχή Παγκοσμίως», προειδοποιεί τους αμερικανούς πολίτες σε όλον τον κόσμο να επαγρυπνούν μπροστά στον συνεχιζόμενο κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών.

Επίσης, δεκάδες πρεσβείες και προξενία των ΗΠΑ θα είναι σήμερα κλειστά είτε για λόγους ασφαλείας ή για να δώσουν στο προσωπικό τους τη δυνατότητα να παραστεί στις επιμνημόσυνες δεήσεις που θα γίνουν για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι, που διανυκτέρευσε μακράν του Λευκού Οίκου, για λόγους ασφαλείας, δήλωσε ότι ο αμερικανικός λαός είναι αποφασισμένος να προστατεύσει με κάθε τρόπο τη χώρα του.

Ανάλογη διαβεβαίωση έδωσε και ο πρόεδρος Μπους, ο οποίος τόνισε στους συμπατριώτες του πως εχθρός τους δεν είναι το Ισλάμ, αλλά ένα "ριζοσπαστικό δίκτυο τρομοκρατών"



Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2002 - 08:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο για την επέτειο
 

3.000 άνθρωποι σχημάτισαν την αμερικανική σημαία στην Αυστραλία

Την σημερινή πρώτη επέτειο των τραγικών γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου τίμησαν πολλές χώρες.

Στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν, οι Αμερικανοί στρατιώτες ύψωσαν την σημαία της χώρας τους η οποία πνέει τώρα μεσίστιος.

Πυροβολισμοί ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες κοντά στην περίμετρο της βάσης, αλλά δεν τραυματίστηκε κανείς.

Νωρίτερα, στη Νέα Ζηλανδία είχε καθυστερήσει η έναρξη της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου, ενώ στο χρηματιστήριο του Τόκιο τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Σε μία παραλία της ανατολικής Αυστραλίας, πάνω από 3.000 άνθρωποι σχημάτισαν την αμερικανική σημαία.

Κατάθεση στεφάνων

Πολλοί άνθρωποι σε πολλά μέρη του κόσμου τίμησαν τη σημερινή επέτειο και τη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Στο Σίδνει, για παράδειγμα, απλοί άνθρωποι άφησαν λουλούδια και κάρτες σ'ένα αυτοσχέδιο μνημείο.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη του Πεκίνου, στην Κίνα, φιλοξενεί φωτογραφική έκθεση με θέμα "Μετά την 11η Σεπτεμβρίου - Εικόνες από το σημείο μηδέν".

Στην Ευρώπη, οι εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων άρχισαν από την παραμονή: στη Γαλλία, ο δήμαρχος του Παρισιού, όπου δύο τεράστιες δέσμες φωτός στόλισαν τον ουρανό, σύμβολα των δίδυμων πύργων, δήλωσε πως η βαρβαρότητα δεν μπορεί να καταστρέψει τις παγκόσμιες αξίες.

Στη Βρετανία, η Βασίλισσα Ελισάβετ απηύθυνε μήνυμα στις οικογένειες των θυμάτων που ανεγνώσθη σε εκκλησία της Νέας Υόρκης.

Στη Λιβερία, ο πρόεδρος Τσαρλς Τέιλορ κήρυξε την 11η Σεπτεμβρίου ... "εργάσιμη αργία": οι εργαζόμενοι δηλ. δεν μπορούν να λείψουν σήμερα απ'τις δουλειές τους. Θα έχουν όμως την ευκαιρία να σκεφθούν το νόημα της ... αργίας.


Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2002 - 05:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Φατάχ: Σταματήστε τις βομβιστικές επιθέσεις
 

Ο Αραφάτ καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον αμάχων

Η οργάνωση Φατάχ του ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, κάλεσε όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον συμμάχων στο Ισραήλ.

Ταυτόχρονα, όμως η Φατάχ και η ομάδα αλ-Τανζίμ τονίζουν ότι οι Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να διατηρούν το νόμιμο δικαίωμα της αντίστασης κατά της ισραηλινής κατοχής της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.


Εκλογές δεν γίνονται εάν δεν αποχωρίσουν οι Ισραηλινοί, δήλωσε ο Παλαιστίνιος ηγέτης
Ωστόσο, τοπικός ηγέτης της μαχητικής οργάνωσης "Ταξιαρχία Μαρτύρων του Αλ-Ακσά", που έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων, δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον των Ισραηίνών, όπως είπε, μέσα στα ίδια τους τα σπίτια εφ'οσον συνεχίζεται η ισραηλινή κατοχή.

Ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ εκτιμά ότι αυτές οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις δείχνουν πόσο διχασμένοι είναι οι Παλαιστίνιοι όσον αφορά τις επιπτώσεις που έχουν οι επιθέσεις εναντίον των Ισραηλινών

Νωρίτερα, κατά τη πρώτη μέρα συνεδρίασης του κοινοβουλίου, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, δήλωσε, σε ομιλία του, ότι οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν μόνο όταν το Ισραήλ αποχωρήσει από τις Παλαιστινιακές πόλεις και χωριά.

Στην πρώτη του εμφάνιση εδώ και 18 μήνες στο Παλαιστινιακό κοινοβούλιο, στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, ο 73χρονος Παλαιστίνιος ηγέτης επιβεβαίωσε ότι επιθυμεί τη διεξαγωγή εκλογών, όπως έχουν προγραμματιστεί, τον Ιανουάριο του 2003.

Nέα ισραηλινή εισβολή στη Γάζα

Ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν σε δύο παλαιστινιακές κωμοπόλεις στη Λωρίδα της Γάζας, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση που είχαν ανώτεροι αξιωματολυχοι των δύο πλευρών για να συζητήσουν τρόπους για τη μείωση της έντασης.

Οι Ισραηλινοί, με πάνω από 20 άρματα μάχης και μπουλντόζες, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την κωμόπολη Μπειτ Λαχίγια και τμήμα της Μπειτ Χανούν.

Ακούστηκαν πυροβολισμοί, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Ανταποκριτής του BBC επισημαίνει ότι πρόκειται για την τελευταία από μια σειρά εισβολών που πραγματοποιεί το Ισραήλ για να αντιμετωπίσει όσους πιστεύει ότι συμβάλλουν στον σχεδιασμό επιθέσεων εναντίον ισραηλινών στόχων.


Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2002 - 18:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Γαλλία:Τουλάχιστον 27 νεκροί από πλημμύρες
 

Το ύψος το νερού σε αυτοκινητόδρομους ξεπέρασε το ένα μέτρο

Πληροφορίες από τη νότια Γαλλία αναφέρουν ότι τουλάχιστον 27 άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα 12 αγνοούνται στις πλημμύρες που σημειώθηκαν μετά τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις στην περιοχή.


Σημαντικές καταστροφές στην πόλη Οράνζ
Σύμφωνα με τις αρχές το τελευταίο 24ωρο έπεσαν 60 εκατοστά νερού στις επαρχίες Γκάρ, Ερό και Βοκλούζ, και τα νερά του υπερχειλισμένου ποταμού Ροδανού έσπασαν ένα φράγμα κοντά στην πόλη Νιμ.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC, Μαρία Δεναξά ο κρατικός μηχανισμός βρέθηκε απροετοίμαστος για τις πρώτες μεγάλες βροχοπτώσεις.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Πιέρ Ραφαρίν που μετέβη στην περιοχή υποσχέθηκε την χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς του πλημμυροπαθείς.

Η μετεωρολογική υπηρεσία, πάντως, ανακοίνωσε ότι οι έντονες βροχοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν για μερικά ακόμη 24ωρα


Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2002 - 06:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ινδία
 

Εκατοντάδες άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στην Ινδία από δυστυχήματα

Toυλάχιστον 69 άτομα σκοτώθηκαν μετά τον εκτροχιασμό πολυτελούς επιβατικής αμαξοστοιχίας σε γέφυρα της πολιτείας Μπιχάρ στην Ινδία.

Τμήμα της αμαξοστοιχίας «Ρατζανί εξπρές» έπεσε στον ποταμό Νταβί, 510 χιλιόμετρα από την Καλκούτα.

Ο εκπρόσωπος του ινδικού σιδηροδρομικού δικτύου, Σαμιράν Γκοσβαμί, είπε στο BBC ότι πάνω από 180 τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Ο αρμόδιος υπουργός, Μπανταρού Ντατατρέγια, θεωρεί ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να φθάσει τους 100, καθώς τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν ακόμη τις προσπάθειές τους για τον εντοπισμό επιζώντων.

«Δολιοφθορά»

Ο ίδιος πιστεύει ότι το δυστύχημα οφείλετο σε δολιοφθορά, καθώς ορισμένες ράγες πάνω στη γέφυρα είχαν αφαιρεθεί.

Ομως, ορισμένοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα. Πιστεύεται μάλιστα ότι μπορεί και να κατέρρευσε η γέφυρα, λόγω των ισχυρών καταιγίδων των τελευταίων ημερών.

Η περιοχή Γκαγιά της πολιτείας Μπιχάρ είναι προπύργιο μαοϊστών ανταρτών, η ένοπλη εκστρατεία των οποίων για αναδιανομή της γης σε όσους προέρχονται από τις χαμηλότερες κάστες της Ινδίας διαρκεί πλέον των δύο δεκαετιών.

Στην αμαξοστοιχία επέβαιναν πάνω από 800 άτομα. Ορισμένα από τα βαγόνια έπεσαν στον ποταμό, άλλα κρέμονται από τη γέφυρα.


Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2002 - 06:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα έκτακτα μέτρα στην Κολομβία
 

Ο Ουρίμπε εξελέγη πρόεδρος με συντριπτική πλειοψηφία, υποσχόμενος πως θα συνθλίψει τους αντάρτες

Η κυβέρνηση της Κολομβίας ανακοίνωσε τη λήψη νέων μέτρων που της επιτρέπουν να απαγορεύει την κυκλοφορία και να προβαίνει σε συλλήψεις χωρίς εντάλματα.

Τα μέτρα αυτά επιτρέποντα από το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης που επέβαλε τον περασμένο μήνα ο νέος πρόεδρος της χώρας, Αλβάρο Ουρίμπε.

Η υπουργός Άμυνας, Μάρτα Λουσία Ραμίρεζ, δήλωσε πως οι δυνάμεις ασφαλείας δεν μπορούσαν μέχρι τώρα να αντιδράσουν ταχέως λόγω των περιορισμών που επέβαλλε, όπως είπε, το νομικό σύστημα.


Ο Αλβάρο Ουρίμπε
Ο ανταποκριτής του ΒΒC στη Μπογκοτά μεταδίδει ότι μέχρι στιγμής ο λαός εξακολουθεί να υποστηρίζει τον πρόεδρο Ουρίμπε ο οποίος εξελέγη με πολύ μεγάλη πλειοψηφία υποσχόμενος να συντίψει τους αντάρτες και δέχεται έτσι πως χρειάζεται να ληφθούν ακραία μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στην οποία ενέχονται οι παραστρατιωτικοί, οι ένοπλες δυνάμεις και οι αριστεροί αντάρτες.


Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2002 - 05:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι Αμερικανοί μιλούν για τις 'τρομοκρατικές διασυνδέσεις' του Ιράκ
 

Οι ΗΠΑ επιζητούν την υποστήριξη των συμμάχων τους

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι, με αφορμή την επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκε σε ορισμένες πιθανές σχέσεις που υπάρχουν, όπως είπε, ανάμεσα στον Σαντάμ Χουσείν και το δίκτυο αλ-Κάιντα.

Ο κ. Τσένι, που διανυκτέρευσε μακράν της Ουάσινγκτον για λόγους ασφαλείας, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του τονίζει ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας βρίσκεται ακόμη στα πρώτα του στάδια και, αναφερόμενος στο Ιράκ, προειδοποιεί για τους δικτάτορες, όπως είπε, που αποκτούν όπλα μαζικού ολέθρου και είναι έτοιμοι να τα μοιραστούν με τρομοκράτες.

Ιρακινό μήνυμα στον αραβικό κόσμο

To Ιράκ είχε καλέσει νωρίτερα τους Άραβες να επιτεθούν κατά της ζωής και των περιουσιακών στοιχείων Αμερικανών πολιτών σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπολύσουν επίθεση κατά της Βαγδάτης.

Όλοι οι Άραβες πολίτες, όπου και να βρίσκονται, έχουν το δικαίωμα να πολεμήσουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν
Ταχά Γιασίν Ραμαντάν
Ο αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ταχά Γιασίν Ραμαντάν, δήλωσε, μετά τις συνομιλίες που είχε στο Αμμάν της Ιορδανίας με τον βασιλιά Αμπντάλα, κάλεσε τους Άραβες να αντιπαραβληθούν με τους Aμερικανούς πολίτες και τα υλικά τους συμφέροντα, όπου και να βρίσκονται.

Ο κ. Ραμαντάν είπε ότι το Ιράκ έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας και, επομένως, "όλοι οι Άραβες πολίτες, όπου και να βρίσκονται, έχουν το δικαίωμα να πολεμήσουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν".

Η στάση του Τόνι Μπλερ

O βασικός υποστηρικτής της Ουάσιγκτον, όσον αφορά την αμερικανική πολιτική στο Ιράκ, είναι η Βρετανία.


Ο Ιρακινός αντιπρόεδρος τονίζει ότι επίθεση κατά της χώρας του ισοδυναμεί με επίθεση κατά όλων των Αράβων
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, εξέθεσε τα επιχειρήματα υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά του Ιρακινού ηγέτη, Σαντάμ Χουσεΐν, στο ετήσιο συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατικών Ενώσεων.

Ο κ. Μπλερ προειδοποίησε ότι "θα αναληφθεί δράση" αν το Ιράκ δεν συμμορφωθεί με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ιρακινή κυβέρνηση είναι "απαράβλητη ως το χειρότερο καθεστώς του κόσμου" και πρέπει να αφοπλιστεί.

"Το να αφήνουμε τον Σαντάμ να χρησιμοποιήσει τα όπλα που έχει ή να αποκτήσει τα όπλα που θέλει ισοδυναμεί με τεράστια ανευθυνότητα", τόνισε ο Τόνι Μπλερ.


Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2002 - 06:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Ελβετία στον ΟΗΕ
 

Οι Ελβετοί αποφάσισαν με δημοψήφισμα να ενταχθεί η χώρα τους στον ΟΗΕ

Η Ελβετία έγινε το 190ό μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σε ειδική τελετή που έγινε στη Νέα Υόρκη.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, τόνισε ότι από πολλές απόψεις η Ελβετία αποτελεί φωτεινό παράδειγμα των ιδεωδών του διεθνούς αυτού οργανισμού--είναι μια ειρηνική και πολυπολιτισμική κοινωνία με ισχυρή δημοκρατική παράδοση.

Μπορούμε να είμεθα και ουδέτεροι και καλά μέλη του ΟΗΕ
Κάσπαρ Βίλγκερ, πρόεδρος Ελβετίας
Υπενθυμίζεται ότι στο δημοψήφισμα που έγινε τον περασμένο Μάρτιο πάνω από το ήμισι των Ελβετών ψηφοφόρων υποστήριξε την ένταξη της χώρας τους στον ΟΗΕ.

Από το 1948 η Ελβετία συμμετείχε στα Ηνωμένα Έθνη με την ιδιότητα του παρατηρητή, αν και λαμβάνει ενεργό μέρος στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.


Παρασκευή 06 Σεπτεμβρίου 2002 - 11:33 ('Ωρα Λονδίνου)
17Ν: Χρονικό-Συνεντεύξεις-Σχόλια
 

Συνεχής ενημέρωση για το χρονικό των εξελίξεων σχετικά με την εξάρθρωση της οργάνωσης 17 Νοέμβρη, τί μετέδωσαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τί είπαν πολιτικοί, ειδικοί, συγγενείς θυμάτων στο BBC


Παρασκεύη 06 Σεπτεμβρίου 2002
«Μανιφέστο» Κουφοντίνα
Πολιτική δήλωση έκανε ο παραδοθείς στις αρχές Δημήτρης Κουφοντίνας μέσω της συνηγόρου του - αποδέχεται τις πράξεις της «17Ν», αλλά όχι όλα όσα περιλαμβάνει το εις βάρος του κατηγορητήριο



Παρασκευή 06 Σεπτεμβρίου 2002
Ο βρετανικός Τύπος για τον Κουφοντίνα
Εκτενή αναφορά κάνουν οι βρετανικές εφημερίδες για την παράδοση του Δημήτρη Κουφοντίνα στις ελληνικές Αρχές




Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου 2002
Στον Κορυδαλλό ο Σάββας Ξηρός
Ο Σάββας Ξηρός έγινε ο 15ος κατηγορούμενος για συμμετοχή στη «17Ν» που κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού - ερωτηματικά γεννούν οι καταθέσεις


Σάββατο 31 Αυγούστου 2002
17Ν - Συνεχίζονται οι καταθέσεις
Το Σάββατο κατέθεσε η υποψήφια Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη - για «τηλεοπτικό διασυρμό» κάνει λόγο η Σωτηροπούλου


Πέμπτη 29 Αυγούστου 2002
«Αλέκος»: «O Kουφοντίνας με στρατολόγησε στη 17Ν»
Την 17Ν συγκροτούσαν διαφορετικές ομάδες 3-4 ατόμων υποστηρίζει ο «Αλέκος» της οργάνωσης. Αρνείται τις κατηγορίες ο Ν.Παπαναστασίου


Τρίτη 27 Αυγούστου 2002
Επιστολή Γιωτόπουλου στο «Βήμα»
«Κατασκευή αποδεικτικού υλικού» εν όψει της δικαστικής διαδικασίας χαρακτήριζει ο Α. Γιωτόπουλος ρεπορτάζ της εφημερίδας


Δευτέρα 26 Αυγούστου 2002
Ο Σάββας «δείχνει» Γιάννη Σερίφη
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σάββας Ξηρός καταδεικνύει τον Γιάννη Σερίφη στον εφέτη ανακριτή ως «στρατολόγο της 17Ν»


Κυριακή 25 Αυγούστου 2002
«Λάκης»: Είμαι αναρχικός όχι τρομοκράτης
Ενας «συνήθης ύποπτος», ο αναρχικός Θόδωρος Πισιμίσης απορρίπτει όλες τις κατηγορίες που του προσάπτει η Αστυνομία - Στο στόχαστρο των ερευνών ο ΕΛΑ


Τρίτη 20 Αυγούστου 2002
Καταθέσεις και πολιτική αγωγή
Παράσταση πολιτικής αγωγής αρχίζουν να δηλώνουν θύματα και συγγενείς θυμάτων της “17Ν”, ενώ ο ανακριτής λαμβάνει καταθέσεις μαρτύρων για την υπόθεση


Δευτέρα 19 Αυγούστου 2002
Την Τρίτη η νέα απολογία Γιωτόπουλου
Απάντηση στις νέες κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν για την υπόθεση της “17Ν” δίνει την Τρίτη ο Αλ. Γιωτόπουλος στον ανακριτή - συνεχίζονται οι έρευνες για το Δ. Κουφoντίνα


Σάββατο 17 Αυγούστου 2002
Αναζητούν «κερκόπορτα» για τον Ε. Λ. Α.
Νέος γύρος ερευνών της ΕΛ. ΑΣ. με στόχο το σύνολο των τρομοκρατικών ενεργειών, όμως αυτή την φορά με επίκεντρο τον Ε. Λ. Α.


Τρίτη 13 Αυγούστου 2002
Ερωτηματικά για την ομολογία Σ. Ξηρού
Σε σειρά αντιφάσεων υπέπεσε ο Σάββας Ξηρός στην ανακριτική του απολογία για τη “17Ν”, σε σχέση με τα όσα είχε δηλώσει στην προανακριτική του κατάθεση


Κυριακή 11 Αυγούστου 2002
Διώτης: «Θα φθάσουμε μέχρι το τέλος»
Τα αρχεία της Στάζι αποτελούν στοιχεία της ανάκρισης δήλωσε o εισαγγελέας κ.Διώτης - Στον Ευαγγελισμό μετέβη ο ειδικός εφέτης ανακριτής προκειμένου να λάβει την απολογία του Σ. Ξηρού


Σάββατο 10 Αυγούστου 2002
Μπους: «Μπράβο» στην Ελλάδα
O Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, με αφορμή τις εξελίξεις στην εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002
Μίλερ: «Έχετε δρόμο ακόμη»
Ο Αμερικανός πρέσβης θέτει ως προϋπόθεση για την πλήρη εξάρθρωση της τρομοκρατίας τη σύλληψη όλων των μελών της «17 Νοέμβρη» αλλά και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων που έδρασαν στην Ελλάδα


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002
Στο στρατόπεδο η απάντηση
Οι υποψίες των αρχών στρέφονται τώρα στο εσωτερικό του στρατοπέδου, καθώς απομακρύνεται το ενδεχόμενο να κρύβεται η 17 Νοέμβρη πίσω από την κλοπή


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002
Το... 'αόρατο' μάτι του Έσελον
Δεν αποκλείεται η ΕΛ.ΑΣ. να δέχεται στοιχεία, τα οποία έχει συλλέξει το παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης μηνυμάτων "Έσελον" δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο συντάκτης της Γκάρντιαν, Ρίτσαρντ Νόρτον Τέιλορ


Τετάρτη 07 Αυγούστου 2002
Για 80 κακουργήματα κατηγορείται ο «Λάμπρος»
Το κατηγορητήριο εναντίον του Αλέκου Γιωτόπουλου, περιλαμβάνει τουλάχιστον 80 κακουργήματα επί συνόλου 105 αδικημάτων - Οι κατηγορίες χρονολογούνται από το 1985


Τρίτη 06 Αυγούστου 2002
Το «επόμενο βήμα» συζήτησαν Σημίτης-Χρυσοχοΐδης
Ένταση των ερευνών για την κλοπή στο στρατόπεδο της Κω ζήτησε ο πρωθυπουργός - Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε για τον Κουφοντίνα


Τρίτη 06 Αυγούστου 2002
Σκότλαντ Γιάρντ: «Έτσι εξαρθρώσαμε την 17Ν»
Απόρρητη έκθεση των ελληνικών και βρετανικών διωκτικών αρχών αποκαλύπτει πως οδηγήθηκαν στα μέλη της 17Ν - Νοn paper του Σημίτη για την τρομοκρατία


Κυριακή 04 Αυγούστου 2002
'Aρωμα' από Συκούριο στην Κω
Έντονος είναι ο προβληματισμός της κυβέρνησης και της ηγεσίας του στρατού για την κλοπή πολεμικού υλικού στην Κω


Σάββατο 03 Αυγούστου 2002
Κοινός λογαριασμός Ξηρού - Ρομέρο με τραπεζικό στέλεχος
Τη σχέση της Καρμέλλας Στεφάνου, στελέχους της τράπεζας Πειραιώς με το Σάββα Ξηρό και τη σύντροφό του Αλίσια Ρομέρο ερευνά η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία


Παρασκευή 02 Αυγούστου 2002
Ομολόγησε και ο Κονδύλης
Συμμετοχή σε τέσσερις ενέργειες της “17Ν” ομολόγησε ο Σωτήρης Κονδύλης, που έφερε το ψευδώνυμο “Άρης” - Συνεχίζεται η αναζήτηση του Δημήτρη Κουφοντίνα


Παρασκευή 02 Αυγούστου 2002
Διαμαρτυρία Γιωτόπουλου για τις συνθήκες κράτησης
Εξουθένωση της προσωπικότητας των κρατουμένων και παρεμπόδιση της υπεράσπισής τους καταγγέλλει ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος - Έρευνα διέταξε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου


Πέμπτη 01 Αυγούστου 2002
Προκήρυξη - μυστήριο
Αμφιλεγόμενης γνησιότητας προκήρυξη κάνει λόγο για συνέχιση της δράσης της "17Ν" - "αστειότητες", λέει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης


Πέμπτη 01 Αυγούστου 2002
Γουέλτς: «Γνώριζαν τους δράστες»
Η σύζυγος του δολοφονηθέντος σταθμάρχη της CIA δηλώνει στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι οι ελληνικές αρχές ήξεραν αλλά δεν ήθελαν να συλλάβουν τους υπαίτιους


Πέμπτη 01 Αυγούστου
Και άλλη σύλληψη για τη 17Ν
Ο φερόμενος ως “Άρης” της 17Ν συνελήφθη και ανακρίνεται - Πρόκειται για το 15ο άτομο που συλλαμβάνεται


Τρίτη 30 Ιουλίου 2002
Στη φυλακή οι συλληφθέντες της 17Ν
Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας μεταφέρθηκαν στις φυλακές του Κορυδαλλού οι φερόμενοι ως μέλη της 17Ν, γεγονός που θεωρείται ιστορική στιγμή της μεταπολίτευσης


Τρίτη 30 Ιουλίου 2002
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για πλήρη εξάρθρωση»
Τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσο οι συλλήψεις σημαίνουν και την πλήρη εξάρθρωση του φαινομένου της τρομοκρατίας στην Ελλάδα εκφράζει Αμερικανός ειδικός


Δευτέρα 29 Ιουλίου 2002
Για όλους και για όλα ο Σάββας Ξηρός
Στοιχεία που ολοκληρώνουν το «παζλ»της δράσης της 17Ν κατέθεσε, στην ομολογία του που μάλλον ολοκληρώθηκε την Κυριακή, ο Σάββας Ξηρός στον εισαγγελέα Ι. Διώτη


Κυριακή 28 Ιουλίου 2002
Αναζητώντας τον… «Σαρδανάπαλο»
Ο Παύλος Σερίφης, αλλά και πολλές εφημερίδες, 'φωτογραφίζουν' τον Γιάννη Σερίφη ως συνιδρυτή της 17Ν -«Δεν διάβαζα ούτε τις προκηρύξεις τους» λέει ο ίδιος


Σάββατο 27 Ιουλίου 2002
Οι Times για τη 17Ν
Η βρετανική εφημερίδα εκφράζει την ανησυχία οτι οι ελληνικές αρχές θα δυσκολευτούν να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους "ιδεολόγους" της οργάνωσης, εφόσον αυτοί συλληφθούν


Παρασκευή 26 Ιουλίου 2002
Ομολόγησε και ο «Νικήτας»
Φως, στην πιο σκοτεινή περίοδο της 17Ν (1975-1981) ρίχνει η κατάθεση του Παύλου Σερίφη - Αναμένονται νέες συλλήψεις


Παρασκευή 26 Ιουλίου 2002
Το πορτραίτο του Γιωτόπουλου
Η εφημερίδα Times, με ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, επιχειρεί να σκιαγραφήσει τον άνδρα που φέρεται να είναι ο αρχηγός της 17Ν


Παρασκευή 26 Ιουλίου 2002
ΗΠΑ: «Εταίρος μας η Ελλάδα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας»
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χαιρετίζει την "επιτυχία" των ελληνικών αρχών στις προσπάθειες για την εξάρθρωση της 17Ν


Πέμπτη 25 Ιουλίου 2002
Στην Αντιτρομοκρατική ο «Αλέκος»
Στη δολοφονία Γουέλς ενέχεται ο Παύλος Σερίφης σύμφωνα με την Αστυνομία - Ανακρίνεται ο Πάτροκλος Τσελέντης


Πέμπτη 25 Ιουλίου 2002
Εύσημα θύματος της '17Ν' στην ΕΛ.ΑΣ.
Ο Τούρκος νυν διπλωματικός σύμβουλος, Ντενίζ Μπελούκμπασι και πρώην θύμα της "17Ν " δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC απόλυτα ικανοποιημένος από τις ενέργειες των ελληνικών αρχών


Τετάρτη 24 Ιουλίου 2002
17Ν: Προσάγεται ο «Νικήτας»
Σε χωριό της ορεινής Καρδίτσας συνελήφθη από δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ο Παύλος Σερίφης οποίος φέρεται να ανήκει στην πρώτη γενιά της 17Ν


Τετάρτη 24 Ιουλίου 2002
Πιθανό θύμα συνωνυμίας ο Σόντερς
Η βρετανική εφημερίδα "Τάιμς" επικαλούμενη την κατάθεση ενός εκ των συλληφθέντων αποκαλύπτουν ότι η οργάνωση δεν αποκλείεται να σκότωσε τον Βρετανό ταξίαρχο από λάθος


Τρίτη 23 Ιουλίου 2002
Χρυσοχοΐδης: «Άπλετο φως» μέχρι το τέλος»
Η 17Ν έχει υποστεί ένα ισχυρότατο πλήγμα, εκτιμούν οι αρχές - Ο εκτελεστικός βραχίονας της 17Ν συνεχίζει τις αποκαλύψεις


Δευτέρα 22 Ιουλίου 2002
Ο βρετανικός Τύπος για τη 17Ν
Ρεπορτάζ από τους Λειψούς - Δηλώσεις Χέδερ Σόντερς - Το «συγγνώμη» του πατέρα Τριαντάφυλλου Ξηρού


Δευτέρα 22 Ιουλίου 2002
Χρυσοχοΐδης: «Η τρομοκρατία θα νικηθεί»
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς ενημέρωσε ο υπουργός Δημοσίας Τάξης


Κυριακή 21 Ιουλίου 2002
ΕΛ.ΑΣ: Μέλη και εκτελεστές της 17Ν και οι Καρατσόλης - Κωστάρης
Στον εκτελεστικό βραχίονα της 17Ν ανήκαν οι Καρατσόλης-Κωστάρης σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Ικανοποίηση στη ΔΟΕ
Εκπρόσωπος της ΔΟΕ λέει στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι είναι "εξαιρετικά ενθαρρυντικές" οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα σχετικά με την τρομοκρατία


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Σημίτης για 17Ν”
Άπλετο φως σε όλες τις πτυχές της τρομοκρατίας υποσχέθηκε ο Κώστας Σημίτης, επισημαίνοντας ότι η εξάρθρωση της 17Ν είναι νίκη της δημοκρατίας


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Ενημέρωση από Χρυσοχοΐδη
Ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως θα ζητήσει να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων σχετικά με τις εξελίξεις για τη "17Ν", ενώ θα δώσει συνέντευξη τύπου την Τρίτη


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Δεν αποκλείουν αίτημα έκδοσης οι ΗΠΑ
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο έκδοσης υπόπτων για δολοφονίες Αμερικανών


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Δίωξη κατά Γιωτόπουλου
Ως καθοδηγητής της "17Ν" κατηγορείται επισήμως ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες, ενώ οι Τζωρτζάτος και Ψαραδέλλης ομολόγησαν συμμετοχή στην οργάνωση


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Στο μικροσκόπιο ο «αρχηγός της 17Ν»
Ο Αλέκος Γιωτόπουλος, που συνελήφθη στους Λειψούς, ταιριάζει με την περιγραφή του αρχηγού της "17Ν", σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ οι τρεις συλληφθέντες την Τρίτη ομολόγησαν συμμετοχή στην οργάνωση και σειρά εγκλημάτων


Πέμπτη 18 Ιουλίου 2002
«Σημαντική» η σύλληψη Γιωτόπουλου
"Εξαιρετικά σημαντική" η σύλληψη Γιωτόπουλου λέει στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο βρετανός αναλυτής σε θέματα τρομοκρατίας, Πολ Μπίβερ


Πέμπτη 18 Ιουλίου 2002
Φόρειν Όφις και Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη σύλληψη Γιωτόπουλου
ΗΠΑ και Βρετανία εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο στις έρευνες για την 17 Νοέμβρη


Πέμπτη 18 Ιουλίου 2002
Τι ομολόγησαν οι συλληφθέντες ως μέλη της 17 Νοέμβρη
Μακρύς ο κατάλογος των τρομοκρατικών ενεργειών, στις οποίες -σύμφωνα με την αστυνομία- ομολόγησαν ότι συμμετείχαν οι τρεις συλληφθέντες


Τετάρτη 17 Ιουλίου 2002
Προσαγωγές και 45άρι
Τρία άτομα προσήγαγαν και ανακρίνουν οι αρχές σε σχέση με τη “17Ν”, ενώ ένα από τα περίστροφα της Δαμάρεως συνδέθηκε από τις βαλλιστικές έρευνες με σειρά αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων


Τρίτη 16 Ιουλίου 2002
Αναζητείται ο Κουφοντίνας
Το πρόσωπο - σύνδεσμο ανάμεσα σε ηγεσία και εκτελεστές της «17Ν» εξακολουθούν να αναζητούν οι αρχές, ενώ η αστυνομία συνδέει ένα ακόμη πιστόλι με τρομοκρατική ενέργεια


Τρίτη 16 Ιουλίου 2002
Συνέντευξη της Σόντερς για τη σύλληψη Ξηρού
Η χήρα του Βρετανού ταξίαρχου δηλώνει στην εφημερίδα Guardian οτι η προοπτική να βρεθεί ο δολοφόνος του συζύγου της, της δημιουργεί αισθήματα "ανακούφισης, δυσπιστίας και συγκίνησης"


Δευτέρα 15 Ιουλίου 2002
Περατικός και Νάιλς για τη «17Ν»
Εντονες αντιδράσεις για την προσπάθεια σύνδεσης της «17Ν» με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιχείρησε ο Αμερικανός πρώην πρέσβης στο ΒΒC 5 Live


Δευτέρα 15 Ιουλίου 2002
Φωτογραφίες θα δει ο Ξηρός
Φωτογραφίες υπόπτων για συμμετοχή στη "17Ν" θα μπορέσει να δείξει ο εισαγγελέας στο Σάββα Ξηρό, μόλις αφαιρεθούν οι επίδεσμοι από τα εγχειρισμένα μάτια του


Κυριακή 14 Ιουλίου 2002
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, επιτυχημένη εγχείρηση Ξηρού
Επιτυχή θεωρούν οι γιατροί την εγχείρηση στα μάτια του Σάββα Ξηρού, η οποία έγινε στο Γενικό Κρατικό - H μεταφορά του ασθενούς από και προς τον "Ευαγγελισμό" έγινε με αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας


Σάββατο 13 Ιουλίου 2002
Στο χειρουργείο ο Ξηρός
Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μεταφέρθηκε ο Σάββας Ξηρός στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο,όπου υποβλήθηκε σε εγχείρηση στα μάτια


Σάββατο 13 Ιουλίου 2002
Ξηρός: Καταθέτει ή απολογείται;
Νομική διάσταση ανέκυψε σχετικά με το καθεστώς των διαλόγων του Σάββα Ξηρού και του εισαγγελέα κ Διώτη


Παρασκευή 12 Ιουλίου 2002
«Παραμένει η Σκότλαντ Γιάρντ στην Ελλάδα»
Η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε σωστό δρόμο για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας εκτιμά ο υποδιευθυντής της βρετανικής υπηρεσίας, Ντέιβιντ Βανές


Πέμπτη 11 Ιουλίου 2002
Συνεχίζονται οι έρευνες για τη 17Ν
Δακτυλικά αποτυπώματα αναζητά η αστυνομία στα ευρήματα από τις δύο γιάφκες της 17Ν, σε μία προσπάθεια να φθάσει σε πρόσωπα και συλλήψεις


Τετάρτη 10 Ιουλίου 2002
Επιστολή Μπλερ για τη «17Ν»
Καταλυτική εξέλιξη χαρακτήρισε τον εντοπισμό των κρησφύγετων της 17 Νοέμβρη ο Βρετανός πρωθυπουργός


Τετάρτη 10 Ιουλίου 2002
Εμπλοκή Ξηρού και σε άλλη επίθεση
Με άλλη μία τρομοκρατική ενέργεια, την επίθεση κατά της οικίας του Γερμανού πρεσβευτή, συνδέεται ο Σάββας Ξηρός - Ανακοινώσεις για τα ευρήματα στις γιάφκες


Κυριακή 07 Ιουλίου 2002
Δημοσκόπηση για τη 17Ν
Στην δράση της Ελληνικης Αστυνομίας πρέπει να αποδοθεί η επιτυχημένη έκβαση των επιχειρήσεων εναντίον της τρομοκρατίας,αλλά η 17Ν θα ξανακτυπήσει πιστεύουν οι Έλληνες πολίτες


Κυριακή 07 Ιουλίου 2002
Σημαντική ανακάλυψη οι εξελίξεις για τη 17Ν
«Έπαιξε όμως ρόλο και ο 'παράγοντας τύχη'» είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο διευθυντής του Κέντρου για την Τρομοκρατία και την Πολιτική Βία στο Πανεπιστήμιο του Σεντ Αντριους, καθηγητής Πολ Γουίλκινσον


Σάββατο 06 Ιουλίου 2002
Ξετυλίγεται το νήμα της 17Ν – Μίλησε ο Ξηρός
Καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας κατέθετε ο Σάββας Ξηρός στον εισαγγελέα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, Ι. Διώτη - Σύντομα αναμένονται συλλήψεις. Τα ευρήματα οδηγούν τις διωκτικές αρχες απευθείας στη καρδιά της 17Ν


Παρασκευή 05 Ιουλίου 2002
Βρετανοί: Εύσημα στη Σκότλαντ Γιαρντ
Όλες οι βρετανικές εφημερίδες αναφέρονται εκτεταμένα στις προσπάθειες για εξάρθρωση της οργάνωσης «17 Νοέμβρη»


Παρασκευή 05 Ιουλίου 2002
«Ενθαρρυντικές οι εξελίξεις» για τη 17Ν
Ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα, Ντέιβιντ Μάντεν, σχολιάζει τα τελευταία γεγονότα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC


Πέμπτη 04 Ιουλίου 2002
Σύνδεση Ξηρού με δολοφονία Περατικού
Τα δακτυλικά αποτυπώματα του Σάββα Ξηρού είχαν βρεθεί σε αυτοκίνητο που είχαν χρησιμοποιήσει οι δολοφόνοι του Κωστή Περατικού, ανακοίνωσε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ


Πέμπτη 04 Ιουλίου 2002
Αισιοδοξία και ερωτηματικά για τη 17Ν
Ο Βρετανός αναλυτής θεμάτων τρομοκρατίας, Πολ Μπίβερ, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC δεν απέκλεισε η 17Ν να επεδίωκε τον εντοπισμό του διαμερίσματος και των υπολοίπων στοιχείων


Πέμπτη 04 Ιουλίου 2002
Σημίτης για τρομοκρατία
Συντριπτικό χτύπημα κατά της τρομοκρατίας ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ


Τετάρτη 03 Ιουλίου 2002
«Συγκυριακά» στοιχεία για τη 17Ν
Συνέντευξη του Βρετανού καθηγητής Μάγκνους Ράνστροπ του Κέντρου για την Τρομοκρατία και την Πολιτική Βία στο πανεπιστήμιο του Σεντ Αντριους


Τρίτη 02 Ιουλίου 2002
Το περίστροφο δείχνει «17Ν»
Το όπλο που βρέθηκε κοντά στον τραυματισθέντα επίδοξο βομβιστή Σάββα Ξηρό συνδέεται με την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», ανακοίνωσε η αστυνομία, που ανακρίνει 5 άτομα


Δευτέρα 01 Ιουλίου 2002
Στα ίχνη τρομοκρατών από την έκρηξη
Ανακοινώθηκε η ταυτότητα του ατόμου που τραυματίσθηκε το Σάββατο στον Πειραιά από τη βόμβα που μετέφερε, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τους δεσμούς του με τρομοκρατικές οργανώσεις


Κυριακή 30 Ιουνίου 2002
Μυστήριο η έκρηξη στον Πειραιά
Ο Δράστης είναι πιθανότατα ο τραυματίας που βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης δήλωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας


Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2002 - 04:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Oι ΗΠΑ ετοιμάζονται να τιμήσουν τους νεκρούς
 

Επί ποδός πολέμου οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου κι ενώ εκφράζονται φόβοι για πιθανές νέες τρομοκρατικές επιθέσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και εναντίον αμερικανικών στόχων στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος Μπους θα παραστεί σε επιμνημόσυνη δέηση που θα γίνει στο Πεντάγωνο για τους 3.000 ανθρώπους και πλέον που έχασαν τη ζωή τους στις περσινές επιθέσεις και θα μεταβεί ακολούθως στη Νέα Υόρκη, στην περιοχή που βρισκόταν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Αλλά οι αρχές βρίσκονται σε υψηλό βαθμό επιφυλακής και πολλοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι υπάχουν συγκεκριμένες και αξιόπιστες πληροφορίες για ενδεχόμενες νέες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών συμβόλων.

Ο υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, έδωσε εντολή στις ένοπλες δυνάμεις να τοποθετήσουν αντιβαλλιστικούς πυραύλους με αληθινά πυρά σε στρατηγικά σημεία γύρω από την Ουάσινγκτον ενώ μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούν περιπολίες πάνω από αμερικανικές πόλεις εν όψει των εκδηλώσεων για την 11η Σεπτεμβρίου.

Μέχρι σήμερα οι εγκαταστάσεις πυραύλων εδάφους αέρος δεν έφεραν αληθινά πυρά.


Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου συγκλόνισαν τις Ηνωμένες Πολιτείες
Εν τω μεταξύ όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ ο βαθμός ετοιμότητας για την αντιμετώπιση τρομοκρατικής επίθεσης αυξήθηκε κατά ένα επίπεδο (βρίσκεται πλέον στο επίπεδο πορτοκαλί).

Ο Αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι εγκαταστάσεις μαζικής μεταφοράς και παροχής ενέργειας αποτελούν πιθανούς στόχους της αλ-Κάιντα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Μπαχρέιν έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας (τη λεγόμενη Κατάσταση Απειλής Ντέλτα) ενώ και άλλες βάσεις στην περιοχή του Περσικού Κόλπου βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί είπε ότι η αλλαγή στο βαθμό ετοιμότητας κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς υπήρχαν πληροφορίες για ενδεχόμενες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών εγκαταστάσεων στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή ανακοινωθέν του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, με τίτλο «Προσοχή Παγκοσμίως», προειδοποιεί τους αμερικανούς πολίτες σε όλον τον κόσμο να επαγρυπνούν μπροστά στον συνεχιζόμενο κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών.

Επίσης, δεκάδες πρεσβείες και προξενία των ΗΠΑ θα είναι σήμερα κλειστά είτε για λόγους ασφαλείας ή για να δώσουν στο προσωπικό τους τη δυνατότητα να παραστεί στις επιμνημόσυνες δεήσεις που θα γίνουν για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι, που διανυκτέρευσε μακράν του Λευκού Οίκου, για λόγους ασφαλείας, δήλωσε ότι ο αμερικανικός λαός είναι αποφασισμένος να προστατεύσει με κάθε τρόπο τη χώρα του.

Ανάλογη διαβεβαίωση έδωσε και ο πρόεδρος Μπους, ο οποίος τόνισε στους συμπατριώτες του πως εχθρός τους δεν είναι το Ισλάμ, αλλά ένα "ριζοσπαστικό δίκτυο τρομοκρατών"



Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2002 - 03:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο βρετανικός Τύπος σήμερα
 


Όπως είναι φυσικό, όλες οι βρετανικές εφημερίδες αφιερώνουν σήμερα πολλές σελίδες στην πρώτη επέτειο των τραγικών γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου--στη χρονιά που άλλαξε ο ρους της ιστορίας, όπως γράφει χαρακτηριστικά η Daily Telegraph.

11 Σεπτεμβρίου 2002 - 'Ενας χρόνος μετά

"Πώς άλλαξε ο κόσμος" είναι ο τίτλος του αφιερώματος της Guardian, η οποία δημοσιεύει τις απόψεις περίπου 50 ατόμων από ολόκληρο τον κόσμο μεταξύ των οποίων είναι ένας στρατιώτης των Ταλεμπάν, ένας αξιωματικός της πυροσβεστικής, η χήρα ενός θύματος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, ένα κοριτσάκι απ'το Αφγανιστάν κι ένας ψυχαναλυτής της Νέας Υόρκης.
Ο μουλάς μάς είπε να πάμε να πολεμήσουμε στο Αφγανιστάν κι έτσι πήγα κι εγώ. Είμαι απ'το Καράτσι. Πήγα μόλις άρχισαν οι Αμερικανοί τους βομβαρδισμούς και κατέληξα στο Κουντούζ. 15 μέρες αργότερα παραδόθηκα.
Μπαμπάρ Χαν, Πακιστανός μαχητής των Ταλεμπάν

Ένα από τα ερωτήματα που θέτει στο δικό της αφιέρωμα η Independent είναι αν όντως άλλαξε μέσα σ'ένα χρόνο ο κόσμος: η απάντηση που δίνει ένα παλαίμαχο στέλεχος της αριστερής πτέρυγας του Εργατικού Κόμματος, ο Τόνι Μπεν, είναι πως αυτό που συνέβη στις 11 Σεπτεμβρίου ήταν η πλέον αποκρουστική τραγωδία η σημασία της οποίας, λέει, έγκειται στο ότι έδειξε πως ακόμη και μία μεγάλη υπερδύναμη σαν τις ΗΠΑ είναι ευάλωτη. Ανάγκασε τον πρόεδρο Μπους, σύμφωνα με τον Τόνι Μπεν, "να υιοθετήσει τις ίδιες τεχνικές με την αλ-Κάιντα, να βομβαρδίσει δηλ. αμάχους και να μας οδηγήσει σ'ενα νέο πόλεμο [με το Ιράκ] στον οποίο μπορεί να σκοτωθούν περισσότεροι αθώοι άμαχοι απ'αυτούς που βρήκαν τον θάνατο στις 11 Σεπτεμβρίου".

Σε υψηλή ετοιμότητα οι ΗΠΑ

Ο βρετανικός Τύπος δεν παραλείπει, όμως, ν'αναφερθεί στις πρώτες του σελίδες και σε δύο θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας--στον υψηλό βαθμό ετοιμότητας στον οποίον έχουν τεθεί οι ΗΠΑ και στο λόγο που εκφώνησε χθες στο ετήσιο συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατικών Ενώσεων ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, όπου εξήγησε τί στάση θα τηρήσει στο θέμα του Ιράκ.

Οι Times αναφέρουν πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι, πέρασε τη νύχτα μακριά από το Λευκό Οίκο, για λόγους ασφαλείας, ενώ οι πρεσβείες και τα προξενεία των ΗΠΑ σε περίπου 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Μαλαισίας, της Ινδονησίας και του Πακιστάν, δεν θα λειτουργήσουν σήμερα. Σε μέγιστη επιφυλακή έχει επίσης τεθεί μία αμερικανική ναυτική βάση-κλειδί στο Μπαχρέιν, ενώ το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό προειδοποίησε όλα τα πλοία που βρίσκονται στον Περσικό Κόλπο ότι πετρελαιοφόρα βρίσκονται στο στόχαστρο του δικτύου αλ-Κάιντα.

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου έδωσαν στις ΗΠΑ την ευκαιρία να δείξουν ότι μπορεί να κυβερνήσουν τον κόσμο κι αυτό κάνουν ακόμη
Έρικ Χοσμπάουν, Ιστορικός
Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζον Άσκροφτ, προειδοποίησε σύμφωνα με την Daily Telegraph, ότι πυρήνες του δικτύου αλ-Κάιντα πιστεύεται ότι σχεδιάζουν επιθέσεις αυτοκτονίας και με βόμβες σε παγιδευμένα αυτοκίνητα εναντίον αμερικανικών στόχων στη Νότια Ασία και στη Μέση Ανατολή.

Πάντως, οι Financial Times επισημαίνουν ότι αν και οι ΗΠΑ έχουν τεθεί σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας ενόψει της σημερινής επετείου, ο ίδιος ο πρόεδρος Μπους διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι και τόνισε πως οι αρχές λαμβάνουν σοβαρά υπ'όψιν κάθε απειλή.

Μπλερ και Ιράκ

"Ο Μπλερ θα ζητήσει τη σύγκληση της Βουλής για το θέμα του Ιράκ" είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Daily Telegraph, αναφερόμενος στη δέσμευση που ανέλαβε ο Βρετανός πρωθυπουργός χθες, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατικών Ενώσεων: ο κ. Μπλερ δήλωσε πως ετοιμάζεται να συγκαλέσει τη Βουλή των Κοινοτήτων για να συζητήσει τα στοιχεία που έχει στην κατοχή της η κυβέρνηση για την απειλή που συνιστά ο Σαντάμ Χουσείν.

Δε θέλω να το έχω βάρος στη συνείδησή μου ότι γνωρίζαμε την απειλή, τη βλέπαμε και δεν κάναμε τίποτα για να την αντιμετωπίσουμε
Τόνι Μπλερ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε σαφές ότι θ'αναληφθεί στρατιωτική δράση κατά του Ιράκ αν τα Ηνωμένα Έθνη δεν διασφαλίσουν, όπως είπε, την καταστροφή των όπλων μαζκού ολέθρου που διαθέτει το καθεστώς της Βαγδάτης.

"Είναι, οπωσδήποτε, ο καλύτερος λόγος που εκφώνησε ποτέ ο Μπλερ" είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος των Times, οι οποίοι επισημαίνουν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός, μιλώντας στην ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας ένα σημαντικό τμήμα της οποίας έχει εκφράσει μεγάλες αμφιβολίες για την αναγκαιότητα ενός πολέμου με το Ιράκ, φρόντισε να κάνει σαφές ότι μέσω των Ηνωμένων Εθνών θα ληφθούν οποιαδήποτε μέτρα κατά του Ιράκ.

Κάτι ανάλογο τονίζουν στην πρώτη τους σελίδα και οι Financial Times: "ο Μπλερ καλεί τα Ηνωμένα Έθνη να δράσουν στο θέμα του Ιράκ" είναι ο πηχιαίος τίτλος της εφημερίδας η οποία εξηγεί ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε πως θα δοθεί μία τελευταία ευκαιρία στον Σανάμ Χουσείν να επιτρέψει την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ στη χώρα του πριν αναληφθεί στρατιωτική δράση εναντίον του.

Σύμφωνα με την Independent, στις 26 Σεπτεμβρίου θα συγκληθεί κατά πάσα πιθανότητα η Βουλή των Κοινοτήτων για να συζητήσει για μία ή δύο ημέρες το θέμα του Ιράκ--την ίδια μέρα που η κυβέρνηση Μπλερ αναμένεται να δόσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία που διαθέτει για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Σαντάμ Χουσείν για ν'αποκτήσει χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα.










Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2002 - 04:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι ευρωπαικές εφημερίδες σήμερα
 


Οι επιπτώσεις των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου κυριαρχούν στα σημερινά ευρωπαικά πρωτοσέλιδα που εξετάζουν τον ρόλο που παίζουν τώρα οι ΗΠΑ.

Η γερμανική Sueddeutsche Zeitung εκφράζει μεγάλες αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσον οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου άλλαξαν τον κόσμο: η απειλή από τα τρομοκρατικά δίκτυα έχει σίγουρα αλλάξει το διεθνές σκηνικό, αλλά ας μην ξεχνάμε, τονίζει η εφημερίδα πως τίποτα δεν άλλαξε στην Αφρική, που εξακολουθεί να μαστίζεται από τη φτώχεια και το AIDS, ή στην Ασία, στις χώρες του Ειρηνικού και στη Λατινική Αμερική.

Mε την άποψη αυτή συμφωνεί και η βελγική De Standaard η οποία υπογραμμίζει πως όσο αποτροπιασμό κι αν μας προκαλεί ο θάνατος περίπου 3.000 αθώων πολιτών, γεγονός παραμένει ότι η πείνα, η διαφθορά και το AIDS εξακολουθούν να θερίζουν την Αφρική, ενώ εξακολουθεί να παραμένει άλυτο το Μεσανατολικό.

Η ίδια εφημερίδα επικρίνει τις ΗΠΑ για τη στάση τους στο θέμα του Ιράκ--θέμα, τονίζει, που απειλεί να διχάσει την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της και μπορεί να αποτελέσει τη σοβαρότερη επίπτωση των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ένα χρόνο μετά τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, παρατηρεί η γερμανική Berliner Zeitung, έχει γίνει σαφές ότι η κυβέρνηση Μπους δεν μπορεί ν'αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, όπως δεν μπορεί ν'αντιμετωπίσει επιτυχώς το λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών. Καταφεύγει έτσι σ'αυτό που έχει μεγαλύτερη εμπειρία κι είχε επιτυχίες στο παρελθόν--στον συμβατικό πόλεμο με πυραύλους και βόμβες.

Ο διευθυντής της γαλλικής Monde, Ζαν-Μαρί Κολομπανί, τονίζει σε κύριο άρθρο του ότι οι ΗΠΑ έχουν περιέλθει σε "αδιέξοδο": "μετά την αλληλεγγύη που δείξαμε όλοι πριν από ένα χρόνο κάτι συνέβη και δίνουμε τώρα την εντύπωση ότι γίναμε αντιαμερικανοί", γράφει ο κ. Κολομπανί και προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ, με το να βάζουν τώρα στο στόχαστρο το Ιράκ, παραβλέπουν τις επιπτώσεις των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, όπως δεν λαμβάνουν επίσης υπ'όψιν και τη μείζονα ένταση που έχει δημιουργηθεί στη Μέση Ανατολή.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και το αφιέρωμα της δανικής Information, η οποία σημειώνει ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας έχει πολώσει τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο κι έχει διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στις κυβερνήσεις, που συμμαχούν με τη Δύση, και τους πολίτες τους που βυθίζονται όλο και περισσότερο στη φτώχεια και την καταπίεση.



Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2002 - 05:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι Αμερικανοί μιλούν για τις 'τρομοκρατικές διασυνδέσεις' του Ιράκ
 

Οι ΗΠΑ επιζητούν την υποστήριξη των συμμάχων τους

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι, με αφορμή την επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκε σε ορισμένες πιθανές σχέσεις που υπάρχουν, όπως είπε, ανάμεσα στον Σαντάμ Χυσείν και το δίκτυο αλ-Κάιντα.

Ο κ. Τσένι, που διανυκτέρευσε μακράν της Ουάσινγκτον για λόγους ασφαλείας, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του τονίζει ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας βρίσκεται ακόμη στα πρώτα του στάδια και, αναφερόμενος στο Ιράκ, προειδοποιεί για τους δικτάτορες, όπως είπε, που αποκτούν όπλα μαζικού ολέθρου και είναι έτοιμοι να τα μοιραστούν με τρομοκράτες.

Ιρακινό μήνυμα στον αραβικό κόσμο

To Ιράκ είχε καλέσει νωρίτερα τους Άραβες να επιτεθούν κατά της ζωής και των περιουσιακών στοιχείων Αμερικανών πολιτών σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπολύσουν επίθεση κατά της Βαγδάτης.

Όλοι οι Άραβες πολίτες, όπου και να βρίσκονται, έχουν το δικαίωμα να πολεμήσουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν
Ταχά Γιασίν Ραμαντάν
Ο αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ταχά Γιασίν Ραμαντάν, δήλωσε, μετά τις συνομιλίες που είχε στο Αμμάν της Ιορδανίας με τον βασιλιά Αμπντάλα, κάλεσε τους Άραβες να αντιπαραβληθούν με τους Aμερικανούς πολίτες και τα υλικά τους συμφέροντα, όπου και να βρίσκονται.

Ο κ. Ραμαντάν είπε ότι το Ιράκ έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας και, επομένως, "όλοι οι Άραβες πολίτες, όπου και να βρίσκονται, έχουν το δικαίωμα να πολεμήσουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν".

Η στάση του Τόνι Μπλερ

O βασικός υποστηρικτής της Ουάσιγκτον, όσον αφορά την αμερικανική πολιτική στο Ιράκ, είναι η Βρετανία.


Ο Ιρακινός αντιπρόεδρος τονίζει ότι επίθεση κατά της χώρας του ισοδυναμεί με επίθεση κατά όλων των Αράβων
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, εξέθεσε τα επιχειρήματα υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά του Ιρακινού ηγέτη, Σαντάμ Χουσεΐν, στο ετήσιο συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατικών Ενώσεων.

Ο κ. Μπλερ προειδοποίησε ότι "θα αναληφθεί δράση" αν το Ιράκ δεν συμμορφωθεί με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ιρακινή κυβέρνηση είναι "απαράβλητη ως το χειρότερο καθεστώς του κόσμου" και πρέπει να αφοπλιστεί.

"Το να αφήνουμε τον Σαντάμ να χρησιμοποιήσει τα όπλα που έχει ή να αποκτήσει τα όπλα που θέλει ισοδυναμεί με τεράστια ανευθυνότητα", τόνισε ο Τόνι Μπλερ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.