Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-09-09

  1. Η επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
  2. Προειδοποιήσεις του Ανάν για το Ιράκ
  3. Η επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
  4. Ομαδικός τάφος στα σύνορα της Τσετσενίας
  5. Ανάν: Σκεφτείτε τις επιπτώσεις στη Μ. Ανατολή
  6. Νέο βίντεο για τον Οσάμα μπιν Λάντεν
  7. Το Ισραήλ αφαιρεί την υπηκοότητα Αραβοισραηλινού
  8. Μαίνονται οι συγκρούσεις στο Νεπάλ
  9. Κατέρρευσε η Αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού
  10. O Αραφάτ θέτει όρους για εκλογές
  11. 17Ν: Χρονικό-Συνεντεύξεις-Σχόλια
  12. Το Ιράκ 'μπορεί να κατασκευάσει ατομική βόμβα'
  13. Αραφάτ: 'Να σταματήσει το αιματοκύλισμα'
  14. Προφυλακίσθηκε και ο Δ. Κουφοντίνας
  15. Προετοιμάζεται το έδαφος για πόλεμο στο Ιράκ
  16. Απόπειρα αεροπειρατείας στις Μαλδίβες
  17. Προετοιμάζεται το έδαφος για πόλεμο στο Ιράκ
  18. Παραιτήσεις μελών της αυστριακής κυβέρνησης
  19. Νέα ισραηλινή εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2002 - 03:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Η επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
 


Διχασμένες είναι οι απόψεις των Ευρωπαίων αρθρογράφων όσον αφορά το ενδεχόμενο επίθεσης στο Ιράκ, ενώ πλησιάζει η επέτειος της 11ης Σεπτεμβρίου.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές εφημερίδες της Δευτέρας ασχολούνται με τη συνάντηση του προέδρου Μπους και του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

Ενα χρόνο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, τα ίχνη του Οσάμα Μπιν Λάντεν παραμένουν άγνωστα, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν δεν έχει ολοκληρωθεί και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ανησυχούν για μία πιθανή τρομοκρατική επίθεση
El Pais
Η ισπανική εφημερίδα El Pais χρησιμοποιεί και πάλι μία φράση από τις ανακοινώσεις του Αραβικού Συνδέσμου, ο οποίος έχει προειδοποιήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι μία επίθεση εναντίον του Ιράκ «θα ανοίξει τις πύλες της κολάσεως».

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας επισημαίνει: «Βάσει του διεθνούς δικαίου μία απόφαση για επίθεση εναντίον του Ιράκ πρέπει να ληφθεί μόνο από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Ταυτόχρονα, η εφημερίδα θεωρεί ότι ο πρόεδρος Μπους θέλει να επισπεύσει έναν πόλεμο εναντίον του Ιράκ για να επανορθώσει για την αποτυχία της μέχρι τώρα πολιτικής του.

«Ο πρόεδρος Μπους στρέφεται εναντίον του Σαντάμ Χουσεϊν, καθώς ένα χρόνο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, τα ίχνη του Οσάμα Μπιν Λάντεν παραμένουν άγνωστα, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν δεν έχει ολοκληρωθεί και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ανησυχούν για μία πιθανή τρομοκρατική επίθεση», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Υπέρ της επίθεσης

Από την άλλη πλευρά, η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung τάσσεται υπέρ μιας επίθεσης στο Ιράκ.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας πιστεύει ότι μία τέτοια επίθεση εντάσσεται σε μία προσπάθεια αναδιάρθρωσης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναλαμβάνουν δράση με εγωϊστικά κίνητρα. Ομως, η ιδιοφυϊα τους κρύβεται στο γεγονός ότι συνδέεουν τα δικά τους συμφέροντα με την ευημερία των άλλων
Sueddeutsche Zeitung
Η εφημερίδα μάλιστα υπογραμμίζει ότι τα σχέδια της κυβέρνησης Μπους είναι να προωθήσει στην περιοχή τη δημοκρατία, τον πλουραλισμό και την ευημερία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναλαμβάνουν δράση με εγωϊστικά κίνητρα. Ομως, η ιδιοφυϊα τους κρύβεται στο γεγονός ότι συνδέεουν τα δικά τους συμφέροντα με την ευημερία των άλλων», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Την ίδια άποψη φαίνεται να τηρεί και η γερμανική εφημερίδα Die Welt, η οποία μάλιστα προειδοποιεί τον καγκελάριο Σρέντερ ότι η στάση του μπορεί να φανεί επιζήμια στις σχέσεις της Γερμανίας με τις ΗΠΑ.

«Εξαιτίας του καγκελαρίου Σρέντερ θα μείνουμε μόνοι μας σε ολόκληρο τον κόσμο», τονίζει η εφημερίδα.

Από την άλλη πλευρά, η εφημερίδα Berliner Zeitung θεωρεί ότι η Γαλλία εκμεταλλεύεται τις καλές της σχέσεις με τη Γερμανία για να επιδείξει τη δύναμή της.

Η εφημερίδα θεωρεί ότι η συμμαχία του Μπους με τον Μπλερ είναι γνήσια, ενώ το μέτωπο του Σιράκ με τον Σρέντερ κρύβει κάποιο πολιτικό παιχνίδι.


Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2002 - 02:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Προειδοποιήσεις του Ανάν για το Ιράκ
 

Σε επιφυλακή παραμένουν οι αμερικανικές δυνάμεις στον Περσικό

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προειδοποίησε για τις επιπτώσεις που θα έχει μία ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του Ιράκ.

Περιστασιακά στοιχεία δεν δικαιολογούν την προσφυγή στα όπλα
Σκοτ Ρίτερ, πρώην επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ
Μιλώντας λίγες μόλις ημέρες πριν από την αναμενόμενη ομιλία του Αμερικανού προέδρου από το βήμα του οργανισμού, ο κ. Ανάν απηύθυνε εκκλήσεις στους ηγέτες να σκεφτούν με προσοχή τις επόμενες κινήσεις τους

Εν τω μεταξύ, δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο Λονδίνο η πολυαναμενώμενη έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου στρατηγικών μελετών για το οπλοστάσιο που διατηρεί η Βαγδάτη.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι το Ιράκ δεν είναι σε θέση να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα αν δεν εισάγει ραδιενεργά υλικά από το εξωτερικό.


Ο πρόεδρος Μπους επιθυμεί την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν
Σε συνέντευξή του στο BBC ο διευθυντής του ινστιτούτου, Τζον Τσίπμαν, είπε ότι εάν το ιρακινό καθεστώς μπορούσε με ξένη βοήθεια να αποκτήσει την απαραίτητη ποσότητα ουρανίου, τότε θα μπορούσε να έχει έτοιμη μέσα σε ένα χρόνο μια πυρηνική κεφαλή πάνω σε πύραυλο με βεληνεκές που μπορεί να πλήξει τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, το Ισραήλ και την Τουρκία.

Οι αναλυτές του Ινστιτούτου σημείωναν πάντως ότι το οπλοστάσιο του Ιράκ είναι πολύ περιορισμένο σε σχέση με την περίοδο πριν από τον Πόλεμο του Κόλπου.

Σχετικά με τη φημολογούμενη συνεργασία της Βαγδάτης με τη Βόρεια Κορέα για την ανάπτυξη βαλλιστικών συστημάτων (σενάριο που κυκλοφόρησε στη Βρετανία την Κυριακή ύστερα από δημοσίευμα των Times του Λονδίνου) ο συντάκτης της μελέτης, Γκάρι Σάμορ, επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν τέτοιες πληροφορίες.

«Έτοιμη» για τον πόλεμο η Τουρκία

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Σουκρού Σινά Γκουρέλ, μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, δήλωσε ότι η Άγκυρα έχει ολοκληρώσει όλες τις προετοιμασίες για την περίπτωση που οι ΗΠΑ επιτεθούν εναντίον του Ιράκ.


H Τουρκία δηλώνει έτοιμη και σε στρατιωτικό επίπεδο για κάθε ενδεχόμενο
Σχολιάζοντας δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Observer ότι έχει στηθεί αερογέφυρα μεταξύ της στρατιωτικής βάσης του Ιντσιρλίκ (που στο παρελθόν αποτέλεσε ορμητήριο αμερικανικών μαχητικών) και το Βόρειο Ιράκ, ο κ. Γκουρέλ είπε ότι δεν έχει τέτοιες πληροφορίες.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εισβολής τουρκικών δυνάμεων στο Βόρειο Ιράκ σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απάντησε εμμέσως λέγοντας: «Είναι φυσικό να έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το βόρειο Ιράκ καθώς συχνά αποτελεί καταφύγιο απειλητικών στοιχείων».


Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2002 - 03:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Η επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
 


Με το ενδεχόμενο επίθεσης εναντίον του Ιράκ, την πρώτη επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά και την κατάρρευση της αυστριακής κυβέρνησης ασχολούνται οι ευρωπαϊκές εφημερίδες της Τρίτης.

Αρθρογράφος της γερμανικής εφημερίδας Die Welt επισημαίνει ότι η «ξεχωριστή σχέση» ανάμεσα στον Μπλερ και τον Μπους φέρνει στο νου «ένα σκυλάκι της Βρετανίας» που υπακούει τυφλά στο αφεντικό του.

Αυτό που ενώνει Αμερικανούς και Αγγλοσάξωνες είναι μία κοινή στάση σε περιόδους πολέμου. Και οι δύο θεωρούν ότι η χρήση στρατιωτικής βίας είναι η καλύτερη άμυνα
Die Welt
Η «ξεχωριστή σχέση» των δύο χωρών γίνεται πάντα πιο έντονη, σύμφωνα με τον Γερμανό αρθρογράφο, σε περιόδους διεθνούς αποσταθεροποίησης.

«Αυτό που ενώνει Αμερικανούς και Αγγλοσάξωνες είναι μία κοινή στάση σε περιόδους πολέμου. Και οι δύο θεωρούν ότι η χρήση στρατιωτικής βίας είναι η καλύτερη άμυνα», λέει ο Γερμανός αρθρογράφος.

Από την άλλη πλευρά, η γαλλική εφημερίδα Le Figaro σχολιάζει ότι οι προσπάθειες του Μπλερ και του Μπους να πείσουν τον κόσμο ότι το Ιράκ διαθέτει ένα πυρηνικό οπλοστάσιο «προκαλεί υποψίες», καθώς δεν υπάρχουν «επαρκή αποδεικτικά στοιχεία».

Ωστόσο, επισημαίνει η εφημερίδα, η κοινή γνώμη δεν έχει πεισθεί ακόμη «για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από το Ιράκ».

Η πρώτη επέτειος

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde υπογραμμίζει ότι οι επαναλαμβανόμενες εικόνες των αεροπλάνων που συντρίβονται στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου θέλουν ουσιαστικά να ενδυναμώσουν τον «αμερικανικό θρύλο».

Ο φόβος νέας επερχόμενης επίθεσης κάνει την Αμερική να γυρίζει συνεχώς στο παρελθόν και να παρηγοριέται μόνο με σημαίες, τελετές, δεήσεις και ηρωϊκές αναφορές
Le Monde
«Ο αμερικανικός θρύλος επιθυμεί να γίνει ισχυρότερος μέσα από εικόνες μνήμης. Ο φόβος νέας επερχόμενης επίθεσης κάνει την Αμερική να γυρίζει συνεχώς στο παρελθόν και να παρηγοριέται μόνο με σημαίες, τελετές, δεήσεις και ηρωϊκές αναφορές», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Η συνεχής επανάληψη εικόνων της 11ης Σεπτεμβρίου από τους τηλεοπτικούς δέκτες κάνει την αμερικανική κοινή γνώμη να έχει την αίσθηση μίας διαρκούς, μόνιμης παρουσίας της βίας, αναφέρει η εφημερίδα.

Η 11η Σεπτεμβρίου όμως «γκρέμισε ουσιαστικά κυρίως τις βεβαιότητες της μεγάλης υπερδύναμης», τονίζει η εφημερίδα.

Αυστριακή κατάρρευση

Η γερμανική εφημερίδα Berliner Zeitung υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση συνασπισμού του καγκελάριου Βόλγκανγκ Σούσελ τερμάτισε ουσιαστικά τη συνεργασία της με την ακροδεξιά, «μία συνεργασία που δεν έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ».

Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard θεωρεί ουσιαστικά ότι η κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού στη χώρα αναδεικνύει την ηγεμονία της αντιπολίτευσης.

Η ουγγρική εφημερίδα Magyar Nemzet θεωρεί ότι η κρίση του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας οφείλεται ουσιαστικά στην αδυναμία του πρώην ηγέτη του, Γιοργκ Χάιντερ, να πιστέψει ότι ένας στενός συνεργάτης του θα του έλεγε ποτέ όχι.

Τέλος, η εφημερίδα της Δανίας Information συγκρίνει την κατάσταση στην Αυστρία με όσα συμβαίνουν στην Κοπεγχάγη, όπου και εκεί το ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα της Δανίας, φαίνεται να ασκεί μεγάλη επιρροή στο χώρο της κεντροδεξιάς.


Δευτέρα 09 Σεπτεμβρίου 2002 - 22:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Ομαδικός τάφος στα σύνορα της Τσετσενίας
 

Ρωσικές δυνάμεις είχαν υπό τον έλεγχό τους την περιοχή όπου ανφέρεται ότι βρέθηκε ο ομαδικός τάφος

Η ανθρωπιστική οργάνωση Μεμόριαλ υποστηρίζει ότι ανακαλύφθηκε ομαδικός τάφος 15 ατόμων στα σύνορα μεταξύ της Τσετσενίας και της Ινγκουσετίας (αυτόνομη δημοκρατία της Νοτιοδυτικής Ρωσίας).

Η περιοχή βρισκόταν στο παρελθόν υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων


Τουλάχιστον 20.000 Τσετσένοι μαχητές έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων
Σύμφωνα με την οργάνωση, επτά από τα πτώματα έχουν αναγνωριστεί και ανήκουν σε Τσετσένους οι οποίοι είχαν συλληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις πριν από ένα χρόνο.

Μέλη της οργάνωσης υποστηρίζουν ότι αρκετά από τα πτώματα είχαν πλαστικές σακούλες τυλιγμένες επάνω από τα κεφάλι τους ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι είχαν βίαιο θάνατο.

Ο ρωσικός στρατός δεν έχει σχολιάσει ακόμη τις πληροφορίες.

Στο παρελθόν αρκετές οργανώσεις έχουν κατηγορήσεις τις ρωσικές αρχές για την εξαφάνιση ατόμων και ο στρατός της Ρωσίας είχε υποσχεθεί να διεξαγάγει έρευνες για τις υποθέσεις.


Δευτέρα 09 Σεπτεμβρίου 2002 - 19:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανάν: Σκεφτείτε τις επιπτώσεις στη Μ. Ανατολή
 

Σε επιφυλακή παραμένουν οι αμερικανικές δυνάμεις στον Περσικό

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προειδοποίησε για τις επιπτώσεις που θα έχει ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του Ιράκ για τη Μέση Ανατολή.

Περιστασιακά στοιχεία δεν δικαιολογούν την προσφυγή στα όπλα
Σκοτ Ρίτερ, πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ
Μιλώντας λίγες μόλις ημέρες πριν από την αναμενόμενη ομιλία του Αμερικανού προέδρου από το βήμα του οργανισμού, ο κ Ανάν κάλεσε τους ηγέτες να σκεφτούν με προσοχή τις επόμενες κινήσεις τους

Εν τω μεταξύ δημοσιεύτηκε σήμερα στο Λονδίνο η πολυαναμενώμενη έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου στρατηγικών μελετών για το οπλοστάσιο που διατηρεί η Βαγδάτη.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι το Ιράκ δεν είναι σε θέση να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα αν δεν εισάγει ραδιενεργά υλικά από το εξωτερικό.

Σε συνέντευξή του στο BBC ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Τζον Τσίπμαν, είπε ότι εάν το ιρακινό καθεστώς μπορούσε με ξένη βοήθεια να αποκτήσει την απαραίτητη ποσότητα ουρανίου, τότε θα μπορούσε να έχει έτοιμη μέσα σε ένα χρόνο μια πυρηνική κεφαλή πάνω σε πύραυλο με τέτοιο βεληνεκές ώστε να πλήξει τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, το Ισραήλ και την Τουρκία.

Οι αναλυτές του Ινστιτούτου σημείωαν πάντως ότι το οπλοστάσιο του Ιράκ είναι κατά πολύ περιορισμένο σε σχέση με την περίοδο πριν από τον Πόλεμο του Κόλπου.

Σε ότι αφορά την φημολογούμενη συνεργασία της Βαγδάτης με τη Βόρεια Κορέα για την ανάπτυξη βαλλιστικών συστημάτων (σενάριο που κυκλοφόρησε στη Βρετανία την Κυριακή ύστερα από δημοσίευμα των Times του Λονδίνου) ο συντάκτης της μελέτης Γκάρι Σάμορ επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν τέτοιες πληροφορίες.

«Έτοιμη» για τον πόλεμο η Τουρκία

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Σουκρού Σινά Γκουρέλ, μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, δήλωσε ότι η Άγκυρα έχει ολοκληρώσει όλες τις προετοιμασίες για την περίπτωση που οι ΗΠΑ επιτεθούν εναντίον του Ιράκ.


H Τουρκία δηλώνει έτοιμη και σε στρατιωτικό επίπεδο για κάθε ενδεχόμενο
Σχολιάζοντας δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Observer ότι έχει στηθεί αερογέφυρα μεταξύ της στρατιωτικής βάσης του Ιντσιρλίκ (που στο παρελθόν αποτέλεσε ορμητήριο αμερικανικών μαχητικών) και το Βόρειο Ιράκ, ο κ. Γκουρέλ είπε ότι δεν έχει τέτοιες πληροφορίες.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εισβολής τουρκικών δυνάμεων στο Βόρειο Ιράκ σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απάντησε εμμέσως λέγοντας ότι «Είναι φυσικό ότι έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Βόρειο Ιράκ καθώς είναι σημαντικό για την ασφάλειά μας και συχνά αποτελεί καταφύγιο απειλητικών στοιχείων»


Δευτέρα 09 Σεπτεμβρίου 2002 - 20:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέο βίντεο για τον Οσάμα μπιν Λάντεν
 

O Οσάμα μπιν Λάντεν δεν εμφανίζεται στο μαγνητοσκοπημένο υλικό

Το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ τζαζίρα του Κατάρ ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια δελτίου ειδήσεων ότι έλαβε βίντεο που παρουσιάζει προετοιμασίες για τις επιθέσεις τις 11ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα στο δίκτυο εμφανίζονται τέσσερα άτομα που εξετάζουν χάρτη του Πενταγώνου, επαινούν τον Οσάμα μπιν Λάντεν και όσους βοήθησαν στην εκπαίδευσή τους.

Ακόμη ακούγεται μαγνητοφωνημένη φωνή ενός ατόμου που φέρεται ως ο Οσάμα μπιν Λάντεν να εξυμνεί όσους συμμετείχαν στις επιθέσεις.

Στη σχετική αναγγελία του μαγνητοσκοπημένου υλικού το κανάλι ανέφερε ότι έχει γυριστεί στην Κανταχάρ.


Δευτέρα 09 Σεπτεμβρίου 2002 - 17:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Ισραήλ αφαιρεί την υπηκοότητα Αραβοισραηλινού
 


Οι Ισραηλινοί αφαίρεσαν την υπηκοότητα από Αραβοισραηλινό που κατηγορείται για τρομοκρατία.

Είναι η πρώτη περίπτωση του είδους της.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ελί Γισάι, υπέγραψε ειδικό ένταλμα με το οποίο ανακαλεί την υπηκοότητα του Ναχάντ Αμπού Κισάγκ, ο οποίος κατηγορείται ότι είναι μέλος της μαχητικής Παλαιστινιακής οργάνωσης, Χαμάς.

Ο κ. Κισάχ κατηγορείται και για ανάμειξη σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας από τις οποίες σκοτώθηκαν πολλοί Ισραηλινοί τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Ενωση για τα Δικαιώματα των Πολιτών στο Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η απόφαση αφαίρεσης της υπηκοότητας παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Ισραηλινό υπουργείο Εσωτερικών πιστεύεται ότι σκοπεύει να αφαιρέσει την υπηκοότητα και από άλλους τρεις Αραβοισραηλινούς.


Δευτέρα 09 Σεπτεμβρίου 2002 - 17:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Μαίνονται οι συγκρούσεις στο Νεπάλ
 

Οι αντάρτες ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις το 1996 με στόχο την ανατροπή της μοναρχίας

Στο Νεπάλ οι μαοϊστές αντάρτες εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση, για δεύτερη φορά μέσα στο τελευταίο 48ωρο, προκαλώντας μεγάλες απώλειες στις κυβερνητικές δυνάμεις, στα πλαίσια της εκστρατείας τους για ανατροπή της μοναρχίας.

Εκατοντάδες αντάρτες επιτέθηκαν τα μεσάνυκτα στην πόλη Σαντιχάρκα, που βρίσκεται 300 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Κατμαντού και πυρπόλησαν κυβερνητικά κτίρια.

Στις πολύωρες συγκρούσεις που επακολούθησαν σκοτώθηκαν τουλάχιστον 50 στρατιώτες και αστυνομικοί.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Νεπάλ, Ντεβέντρα Ραζ Καντέλ, δήλωσε στο BBC ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αντεπίθεση αλλά δεν ήταν σε θέση να δώσει ακριβείς πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις επιθέσεις της Κυριακής συμμετείχαν περίπου τέσσερις χιλιάδες αντάρτες.


Δευτέρα 09 Σεπτεμβρίου 2002 - 16:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Κατέρρευσε η Αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού
 

Η κίνηση του Σούσελ σημαίνει εκλογές μέσα στο χρόνο

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Αυστρίας κατέρρευσε, μετά από εσωκομματική σύγκρουση στους κόλπους του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας.

Ο Καγγελάριος της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Σούσελ, ανακοίνωσε ότι το συντηρητικό Κόμμα του Λαού, του οποίου ηγείται, αποχωρεί από τον συνασπισμό με το Κόμμα της Ελευθερίας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών πριν από το τέλος του χρόνου.



H παραίτηση της Ράις Πάσερ πυροδότησε την κατάρρευση της κυβέρνησης
Τα δύο κόμματα, το Κόμμα του Λαού και το Κόμμα της Ελευθερίας, είχαν σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού το 2000. Οι επόμενες εκλογές κανονικά θα διεξάγονταν τον Οκτώβριο του 2003.

Το Κόμμα της Ελευθερίας κλονίστηκε από εσωτερική αντιπαράθεση για το θέμα των φοροαπαλλαγών.

Τρεις υπουργοί, που ανήκουν στο Κόμμα της Ελευθερίας, ανάμεσά τους η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Σουζάνε Ράις Πάσερ, υπέβαλαν την παραίτησή τους, όταν δέχτηκαν τα πυρά του πρώην προέδρου του Κόμματος της Ελευθερίας, Γιοέργκ Χάιντερ.

Αγώνας για την εξουσία

Ο Γιόεργκ Χάιντερ επέκρινε τους τρεις υπουργούς επειδή συντάχθηκαν με το Κόμμα του Λαού στο θέμα των φοροαπαλλαγών.

Ο κ. Χάιντερ υποστηρίζει ότι οι φοροαπαλλαγές πρέπει να γίνουν όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί, ενώ οι τρείς υπουργοί του κόμματός του πιστεύουν, όπως και το Κόμμα του Λαού, ότι πρέπει να καθυστερήσει η εφαρμογή τους, μετά τις σαρωτικές πλημμύρες του Αυγούστου.

Η διαμάχη θεωρείται καθοριστική στιγμή στον αγώνα για την εξουσία στους κόλπους του Κόμματος της Ελευθερίας.



Ο Χάιντερ παραμένει δημοφιλής στο κόμμα του
Ο λαικιστής και αμφιλεγόμενος πολιτικός Γιόεργκ Χάιντερ παραιτήθηκε από την ηγεσία του Κόμματος της Ελευθερίας τον Μάρτιο του 2000, παραμένει ωστόσο εξαιρετικά δημοφιλής στην κομματική βάση.

Η Κα Ράις Πάσερ, που ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος, θεωρείται ως πιο αποδεκτή προσωπικότητα στην εκλογική βάση. Τώρα παραιτήθηκε και από την ηγεσία του κόμματος και από την κυβερνητική της θέση.

Το συνέδριο του Κόμματος της Ελευθερίας, στις 20 Οκτωβρίου, αναμένεται να εκλέξει νέους ηγέτες.

Ορισμένοι σχολιαστές πιστεύουν ότι ο κ. Χάιντερ ίσως διεκδικήσει και πάλι την ηγεσία, προκειμένου σε στρέψει το κόμμα σε πιο ακραία κατεύθυνση.

Το κοινοβούλιο αναμένεται να διαλυθεί στις 19 Σεπτεμβρίου. Πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών 17 ή 24 Νοεμβρίου.


Δευτέρα 09 Σεπτεμβρίου 2002 - 15:47 ('Ωρα Λονδίνου)
O Αραφάτ θέτει όρους για εκλογές
 

Πυκνώνουν τα περιστατικά βίας στη Λωρίδα της Γάζας

O Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, δήλωσε, σε σημαντική ομιλία του στο Παλαιστινιακό κοινοβούλιο, ότι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν μόνο όταν το Ισραήλ αποχωρήσει από τις Παλαιστινιακές πόλεις και χωριά.

Στην πρώτη του εμφάνιση εδώ και 18 μήνες στο Παλαιστινιακό κοινοβούλιο, στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, ο 73χρονος Παλαιστίνιος ηγέτης επιβεβαίωσε ότι επιθυμεί τη διεξαγωγή εκλογών, όπως έχουν προγραμματιστεί, τον Ιανουάριο του 2003.

Το Ισραήλ πρέπει να άρει την πολιορκία των Παλαιστινιακών πόλεων, να αποσύρει τα τανκς,, για να ασκήσει ο λαός μας τα δημοκρατικά του δικαιώματα
Απόσπασμα ομιλίας του Γιασέρ Αραφάτ
Στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του Παλαιστινιακού κοινοβουλίου ήταν η συζήτηση για τη διαδικασία των εκλογών, ο Κος Αραφάτ είπε όμως ότι εκλογές θα γίνουν μόνο όταν το Ισραήλ εφαρμόσει πλήρως την ειρηνευτική συμφωνία για αποχώρηση από τη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

"Προεδρικές και βουλευτικές εκλογές πρέπει να γίνουν -- αλλά σε δημοκρατική ατμόσφαιρα. Το Ισραήλ πρέπει να άρει την πολιορκία των Παλαιστινιακών πόλεων, να αποσύρει τα τανκς, έτσι ώστε ο λαός μας να μπορεί να ασκήσει τα δημοκρατικά του δικαιώματα"

Ωστόσο, τα Ισραηλινά στρατεύματα έχουν μέχρι στιγμής αποχωρήσει μόνο από τη Βηθλεέμ.

"Να σταματήσει ο πόλεμος"

Ο Κος Αραφάτ ζήτησε ακόμη να σταματήσει ο πόλεμος με το Ισραήλ και είπε ότι η ειρήνη μπορεί και τώρα να επιτευχθεί.

"Mετά από 50 χρόνια αγώνα και αίματος, αρκετά. Φτάνει ο αγώνας, φτάνει το αιματοκύλισμα", είπε ο Παλαιστίνιος ηγέτης.

Και το Ισραήλ, και ο βασικός του σύμμαχος, οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν αλλαγή στην Παλαιστινιακή ηγεσία -- αν και άλλες χώρες, όπως η Βρεταννία, επιμένουν ότι όσο ο Κος Αραφάτ παραμένει εκλεγμένος ηγέτης των Παλαιστινίων θα συνεχίσουν να τον αναγνωρίζουν.

Ο Κος Αραφάτ έχει σκοπό να βάλει ξανά υποψηφιότητα και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι ο επικρατέστερος να νικήσει.

Οι Ισραηλινοί είναι πάντως δυσαρεστημένοι διότι ο κ. Αραφάτ δεν καταδίκασε τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας των Παλαιστινίων.

Εισβολή Ισραηλινών στη Γάζα

Τη νύχτα ο Ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε και πάλι μεγάλης κλίμακας εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.

Ηταν η δεύτερη εισβολή μέσα σε 48 ώρες.

Παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας αναφέρουν ότι 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης εισέβαλαν σε Παλαιστινιακούς καταυλισμούς στις πόλεις Αλ Μπουρέιζ και Νουσαϊράτ νοτίως της πόλης της Γάζας.

Τρία μέλη οιγκογένειας που ζούσε στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μπουρέιζ τραυματίστηκαν κατά την εισβολή, και το σπίτι του Μαχμούντ Νασαμπάκ, τοπικό μέλος της Επιτροπής Λαικής Αντίστασης κατεδαφίστηκε.


Ο Γιασέρ Αραφάτ εκφώνησε λόγο στο παλαιστινιακό κοινοβούλιο
Η νέα ισραηλινή επιχείρηση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες προτού αρχίσει η συνεδρίαση του Παλαιστινιακού κοινοβουλίου.

Ισραηλινά τανκς εισέβαλαν επίσης και στην περιοχή κοντά στο Ντείρ ελ Μπαλάχ, στην κεντρική Γάζα, όπου ο Ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε μεγάλη επιχείρηση, πριν από δύο βράδια, για να καταστρέψει, όπως ανέφερε, εγκαταστάσεις για την κατασκευή τρομοκρατικών όπλων.

Την ίδια στιγμή, Παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στο νότιο μέρος της Γάζας, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Ο Ισραηλινός στρατός αρνείται να σχολιάσει την πληροφορία, ωστόσο αρμόδιες πηγές επιβεβαίωσαν ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ σε δύο ύποπτες μορφές που πλησίασαν διαχωριστικό φράκτη.


Παρασκευή 06 Σεπτεμβρίου 2002 - 11:33 ('Ωρα Λονδίνου)
17Ν: Χρονικό-Συνεντεύξεις-Σχόλια
 

Συνεχής ενημέρωση για το χρονικό των εξελίξεων σχετικά με την εξάρθρωση της οργάνωσης 17 Νοέμβρη, τί μετέδωσαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τί είπαν πολιτικοί, ειδικοί, συγγενείς θυμάτων στο BBC


Παρασκεύη 06 Σεπτεμβρίου 2002
«Μανιφέστο» Κουφοντίνα
Πολιτική δήλωση έκανε ο παραδοθείς στις αρχές Δημήτρης Κουφοντίνας μέσω της συνηγόρου του - αποδέχεται τις πράξεις της «17Ν», αλλά όχι όλα όσα περιλαμβάνει το εις βάρος του κατηγορητήριο



Παρασκευή 06 Σεπτεμβρίου 2002
Ο βρετανικός Τύπος για τον Κουφοντίνα
Εκτενή αναφορά κάνουν οι βρετανικές εφημερίδες για την παράδοση του Δημήτρη Κουφοντίνα στις ελληνικές Αρχές




Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου 2002
Στον Κορυδαλλό ο Σάββας Ξηρός
Ο Σάββας Ξηρός έγινε ο 15ος κατηγορούμενος για συμμετοχή στη «17Ν» που κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού - ερωτηματικά γεννούν οι καταθέσεις


Σάββατο 31 Αυγούστου 2002
17Ν - Συνεχίζονται οι καταθέσεις
Το Σάββατο κατέθεσε η υποψήφια Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη - για «τηλεοπτικό διασυρμό» κάνει λόγο η Σωτηροπούλου


Πέμπτη 29 Αυγούστου 2002
«Αλέκος»: «O Kουφοντίνας με στρατολόγησε στη 17Ν»
Την 17Ν συγκροτούσαν διαφορετικές ομάδες 3-4 ατόμων υποστηρίζει ο «Αλέκος» της οργάνωσης. Αρνείται τις κατηγορίες ο Ν.Παπαναστασίου


Τρίτη 27 Αυγούστου 2002
Επιστολή Γιωτόπουλου στο «Βήμα»
«Κατασκευή αποδεικτικού υλικού» εν όψει της δικαστικής διαδικασίας χαρακτήριζει ο Α. Γιωτόπουλος ρεπορτάζ της εφημερίδας


Δευτέρα 26 Αυγούστου 2002
Ο Σάββας «δείχνει» Γιάννη Σερίφη
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σάββας Ξηρός καταδεικνύει τον Γιάννη Σερίφη στον εφέτη ανακριτή ως «στρατολόγο της 17Ν»


Κυριακή 25 Αυγούστου 2002
«Λάκης»: Είμαι αναρχικός όχι τρομοκράτης
Ενας «συνήθης ύποπτος», ο αναρχικός Θόδωρος Πισιμίσης απορρίπτει όλες τις κατηγορίες που του προσάπτει η Αστυνομία - Στο στόχαστρο των ερευνών ο ΕΛΑ


Τρίτη 20 Αυγούστου 2002
Καταθέσεις και πολιτική αγωγή
Παράσταση πολιτικής αγωγής αρχίζουν να δηλώνουν θύματα και συγγενείς θυμάτων της “17Ν”, ενώ ο ανακριτής λαμβάνει καταθέσεις μαρτύρων για την υπόθεση


Δευτέρα 19 Αυγούστου 2002
Την Τρίτη η νέα απολογία Γιωτόπουλου
Απάντηση στις νέες κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν για την υπόθεση της “17Ν” δίνει την Τρίτη ο Αλ. Γιωτόπουλος στον ανακριτή - συνεχίζονται οι έρευνες για το Δ. Κουφoντίνα


Σάββατο 17 Αυγούστου 2002
Αναζητούν «κερκόπορτα» για τον Ε. Λ. Α.
Νέος γύρος ερευνών της ΕΛ. ΑΣ. με στόχο το σύνολο των τρομοκρατικών ενεργειών, όμως αυτή την φορά με επίκεντρο τον Ε. Λ. Α.


Τρίτη 13 Αυγούστου 2002
Ερωτηματικά για την ομολογία Σ. Ξηρού
Σε σειρά αντιφάσεων υπέπεσε ο Σάββας Ξηρός στην ανακριτική του απολογία για τη “17Ν”, σε σχέση με τα όσα είχε δηλώσει στην προανακριτική του κατάθεση


Κυριακή 11 Αυγούστου 2002
Διώτης: «Θα φθάσουμε μέχρι το τέλος»
Τα αρχεία της Στάζι αποτελούν στοιχεία της ανάκρισης δήλωσε o εισαγγελέας κ.Διώτης - Στον Ευαγγελισμό μετέβη ο ειδικός εφέτης ανακριτής προκειμένου να λάβει την απολογία του Σ. Ξηρού


Σάββατο 10 Αυγούστου 2002
Μπους: «Μπράβο» στην Ελλάδα
O Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, με αφορμή τις εξελίξεις στην εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002
Μίλερ: «Έχετε δρόμο ακόμη»
Ο Αμερικανός πρέσβης θέτει ως προϋπόθεση για την πλήρη εξάρθρωση της τρομοκρατίας τη σύλληψη όλων των μελών της «17 Νοέμβρη» αλλά και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων που έδρασαν στην Ελλάδα


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002
Στο στρατόπεδο η απάντηση
Οι υποψίες των αρχών στρέφονται τώρα στο εσωτερικό του στρατοπέδου, καθώς απομακρύνεται το ενδεχόμενο να κρύβεται η 17 Νοέμβρη πίσω από την κλοπή


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002
Το... 'αόρατο' μάτι του Έσελον
Δεν αποκλείεται η ΕΛ.ΑΣ. να δέχεται στοιχεία, τα οποία έχει συλλέξει το παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης μηνυμάτων "Έσελον" δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο συντάκτης της Γκάρντιαν, Ρίτσαρντ Νόρτον Τέιλορ


Τετάρτη 07 Αυγούστου 2002
Για 80 κακουργήματα κατηγορείται ο «Λάμπρος»
Το κατηγορητήριο εναντίον του Αλέκου Γιωτόπουλου, περιλαμβάνει τουλάχιστον 80 κακουργήματα επί συνόλου 105 αδικημάτων - Οι κατηγορίες χρονολογούνται από το 1985


Τρίτη 06 Αυγούστου 2002
Το «επόμενο βήμα» συζήτησαν Σημίτης-Χρυσοχοΐδης
Ένταση των ερευνών για την κλοπή στο στρατόπεδο της Κω ζήτησε ο πρωθυπουργός - Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε για τον Κουφοντίνα


Τρίτη 06 Αυγούστου 2002
Σκότλαντ Γιάρντ: «Έτσι εξαρθρώσαμε την 17Ν»
Απόρρητη έκθεση των ελληνικών και βρετανικών διωκτικών αρχών αποκαλύπτει πως οδηγήθηκαν στα μέλη της 17Ν - Νοn paper του Σημίτη για την τρομοκρατία


Κυριακή 04 Αυγούστου 2002
'Aρωμα' από Συκούριο στην Κω
Έντονος είναι ο προβληματισμός της κυβέρνησης και της ηγεσίας του στρατού για την κλοπή πολεμικού υλικού στην Κω


Σάββατο 03 Αυγούστου 2002
Κοινός λογαριασμός Ξηρού - Ρομέρο με τραπεζικό στέλεχος
Τη σχέση της Καρμέλλας Στεφάνου, στελέχους της τράπεζας Πειραιώς με το Σάββα Ξηρό και τη σύντροφό του Αλίσια Ρομέρο ερευνά η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία


Παρασκευή 02 Αυγούστου 2002
Ομολόγησε και ο Κονδύλης
Συμμετοχή σε τέσσερις ενέργειες της “17Ν” ομολόγησε ο Σωτήρης Κονδύλης, που έφερε το ψευδώνυμο “Άρης” - Συνεχίζεται η αναζήτηση του Δημήτρη Κουφοντίνα


Παρασκευή 02 Αυγούστου 2002
Διαμαρτυρία Γιωτόπουλου για τις συνθήκες κράτησης
Εξουθένωση της προσωπικότητας των κρατουμένων και παρεμπόδιση της υπεράσπισής τους καταγγέλλει ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος - Έρευνα διέταξε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου


Πέμπτη 01 Αυγούστου 2002
Προκήρυξη - μυστήριο
Αμφιλεγόμενης γνησιότητας προκήρυξη κάνει λόγο για συνέχιση της δράσης της "17Ν" - "αστειότητες", λέει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης


Πέμπτη 01 Αυγούστου 2002
Γουέλτς: «Γνώριζαν τους δράστες»
Η σύζυγος του δολοφονηθέντος σταθμάρχη της CIA δηλώνει στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι οι ελληνικές αρχές ήξεραν αλλά δεν ήθελαν να συλλάβουν τους υπαίτιους


Πέμπτη 01 Αυγούστου
Και άλλη σύλληψη για τη 17Ν
Ο φερόμενος ως “Άρης” της 17Ν συνελήφθη και ανακρίνεται - Πρόκειται για το 15ο άτομο που συλλαμβάνεται


Τρίτη 30 Ιουλίου 2002
Στη φυλακή οι συλληφθέντες της 17Ν
Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας μεταφέρθηκαν στις φυλακές του Κορυδαλλού οι φερόμενοι ως μέλη της 17Ν, γεγονός που θεωρείται ιστορική στιγμή της μεταπολίτευσης


Τρίτη 30 Ιουλίου 2002
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για πλήρη εξάρθρωση»
Τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσο οι συλλήψεις σημαίνουν και την πλήρη εξάρθρωση του φαινομένου της τρομοκρατίας στην Ελλάδα εκφράζει Αμερικανός ειδικός


Δευτέρα 29 Ιουλίου 2002
Για όλους και για όλα ο Σάββας Ξηρός
Στοιχεία που ολοκληρώνουν το «παζλ»της δράσης της 17Ν κατέθεσε, στην ομολογία του που μάλλον ολοκληρώθηκε την Κυριακή, ο Σάββας Ξηρός στον εισαγγελέα Ι. Διώτη


Κυριακή 28 Ιουλίου 2002
Αναζητώντας τον… «Σαρδανάπαλο»
Ο Παύλος Σερίφης, αλλά και πολλές εφημερίδες, 'φωτογραφίζουν' τον Γιάννη Σερίφη ως συνιδρυτή της 17Ν -«Δεν διάβαζα ούτε τις προκηρύξεις τους» λέει ο ίδιος


Σάββατο 27 Ιουλίου 2002
Οι Times για τη 17Ν
Η βρετανική εφημερίδα εκφράζει την ανησυχία οτι οι ελληνικές αρχές θα δυσκολευτούν να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους "ιδεολόγους" της οργάνωσης, εφόσον αυτοί συλληφθούν


Παρασκευή 26 Ιουλίου 2002
Ομολόγησε και ο «Νικήτας»
Φως, στην πιο σκοτεινή περίοδο της 17Ν (1975-1981) ρίχνει η κατάθεση του Παύλου Σερίφη - Αναμένονται νέες συλλήψεις


Παρασκευή 26 Ιουλίου 2002
Το πορτραίτο του Γιωτόπουλου
Η εφημερίδα Times, με ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, επιχειρεί να σκιαγραφήσει τον άνδρα που φέρεται να είναι ο αρχηγός της 17Ν


Παρασκευή 26 Ιουλίου 2002
ΗΠΑ: «Εταίρος μας η Ελλάδα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας»
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χαιρετίζει την "επιτυχία" των ελληνικών αρχών στις προσπάθειες για την εξάρθρωση της 17Ν


Πέμπτη 25 Ιουλίου 2002
Στην Αντιτρομοκρατική ο «Αλέκος»
Στη δολοφονία Γουέλς ενέχεται ο Παύλος Σερίφης σύμφωνα με την Αστυνομία - Ανακρίνεται ο Πάτροκλος Τσελέντης


Πέμπτη 25 Ιουλίου 2002
Εύσημα θύματος της '17Ν' στην ΕΛ.ΑΣ.
Ο Τούρκος νυν διπλωματικός σύμβουλος, Ντενίζ Μπελούκμπασι και πρώην θύμα της "17Ν " δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC απόλυτα ικανοποιημένος από τις ενέργειες των ελληνικών αρχών


Τετάρτη 24 Ιουλίου 2002
17Ν: Προσάγεται ο «Νικήτας»
Σε χωριό της ορεινής Καρδίτσας συνελήφθη από δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ο Παύλος Σερίφης οποίος φέρεται να ανήκει στην πρώτη γενιά της 17Ν


Τετάρτη 24 Ιουλίου 2002
Πιθανό θύμα συνωνυμίας ο Σόντερς
Η βρετανική εφημερίδα "Τάιμς" επικαλούμενη την κατάθεση ενός εκ των συλληφθέντων αποκαλύπτουν ότι η οργάνωση δεν αποκλείεται να σκότωσε τον Βρετανό ταξίαρχο από λάθος


Τρίτη 23 Ιουλίου 2002
Χρυσοχοΐδης: «Άπλετο φως» μέχρι το τέλος»
Η 17Ν έχει υποστεί ένα ισχυρότατο πλήγμα, εκτιμούν οι αρχές - Ο εκτελεστικός βραχίονας της 17Ν συνεχίζει τις αποκαλύψεις


Δευτέρα 22 Ιουλίου 2002
Ο βρετανικός Τύπος για τη 17Ν
Ρεπορτάζ από τους Λειψούς - Δηλώσεις Χέδερ Σόντερς - Το «συγγνώμη» του πατέρα Τριαντάφυλλου Ξηρού


Δευτέρα 22 Ιουλίου 2002
Χρυσοχοΐδης: «Η τρομοκρατία θα νικηθεί»
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς ενημέρωσε ο υπουργός Δημοσίας Τάξης


Κυριακή 21 Ιουλίου 2002
ΕΛ.ΑΣ: Μέλη και εκτελεστές της 17Ν και οι Καρατσόλης - Κωστάρης
Στον εκτελεστικό βραχίονα της 17Ν ανήκαν οι Καρατσόλης-Κωστάρης σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Ικανοποίηση στη ΔΟΕ
Εκπρόσωπος της ΔΟΕ λέει στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι είναι "εξαιρετικά ενθαρρυντικές" οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα σχετικά με την τρομοκρατία


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Σημίτης για 17Ν”
Άπλετο φως σε όλες τις πτυχές της τρομοκρατίας υποσχέθηκε ο Κώστας Σημίτης, επισημαίνοντας ότι η εξάρθρωση της 17Ν είναι νίκη της δημοκρατίας


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Ενημέρωση από Χρυσοχοΐδη
Ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως θα ζητήσει να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων σχετικά με τις εξελίξεις για τη "17Ν", ενώ θα δώσει συνέντευξη τύπου την Τρίτη


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Δεν αποκλείουν αίτημα έκδοσης οι ΗΠΑ
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο έκδοσης υπόπτων για δολοφονίες Αμερικανών


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Δίωξη κατά Γιωτόπουλου
Ως καθοδηγητής της "17Ν" κατηγορείται επισήμως ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες, ενώ οι Τζωρτζάτος και Ψαραδέλλης ομολόγησαν συμμετοχή στην οργάνωση


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Στο μικροσκόπιο ο «αρχηγός της 17Ν»
Ο Αλέκος Γιωτόπουλος, που συνελήφθη στους Λειψούς, ταιριάζει με την περιγραφή του αρχηγού της "17Ν", σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ οι τρεις συλληφθέντες την Τρίτη ομολόγησαν συμμετοχή στην οργάνωση και σειρά εγκλημάτων


Πέμπτη 18 Ιουλίου 2002
«Σημαντική» η σύλληψη Γιωτόπουλου
"Εξαιρετικά σημαντική" η σύλληψη Γιωτόπουλου λέει στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο βρετανός αναλυτής σε θέματα τρομοκρατίας, Πολ Μπίβερ


Πέμπτη 18 Ιουλίου 2002
Φόρειν Όφις και Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη σύλληψη Γιωτόπουλου
ΗΠΑ και Βρετανία εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο στις έρευνες για την 17 Νοέμβρη


Πέμπτη 18 Ιουλίου 2002
Τι ομολόγησαν οι συλληφθέντες ως μέλη της 17 Νοέμβρη
Μακρύς ο κατάλογος των τρομοκρατικών ενεργειών, στις οποίες -σύμφωνα με την αστυνομία- ομολόγησαν ότι συμμετείχαν οι τρεις συλληφθέντες


Τετάρτη 17 Ιουλίου 2002
Προσαγωγές και 45άρι
Τρία άτομα προσήγαγαν και ανακρίνουν οι αρχές σε σχέση με τη “17Ν”, ενώ ένα από τα περίστροφα της Δαμάρεως συνδέθηκε από τις βαλλιστικές έρευνες με σειρά αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων


Τρίτη 16 Ιουλίου 2002
Αναζητείται ο Κουφοντίνας
Το πρόσωπο - σύνδεσμο ανάμεσα σε ηγεσία και εκτελεστές της «17Ν» εξακολουθούν να αναζητούν οι αρχές, ενώ η αστυνομία συνδέει ένα ακόμη πιστόλι με τρομοκρατική ενέργεια


Τρίτη 16 Ιουλίου 2002
Συνέντευξη της Σόντερς για τη σύλληψη Ξηρού
Η χήρα του Βρετανού ταξίαρχου δηλώνει στην εφημερίδα Guardian οτι η προοπτική να βρεθεί ο δολοφόνος του συζύγου της, της δημιουργεί αισθήματα "ανακούφισης, δυσπιστίας και συγκίνησης"


Δευτέρα 15 Ιουλίου 2002
Περατικός και Νάιλς για τη «17Ν»
Εντονες αντιδράσεις για την προσπάθεια σύνδεσης της «17Ν» με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιχείρησε ο Αμερικανός πρώην πρέσβης στο ΒΒC 5 Live


Δευτέρα 15 Ιουλίου 2002
Φωτογραφίες θα δει ο Ξηρός
Φωτογραφίες υπόπτων για συμμετοχή στη "17Ν" θα μπορέσει να δείξει ο εισαγγελέας στο Σάββα Ξηρό, μόλις αφαιρεθούν οι επίδεσμοι από τα εγχειρισμένα μάτια του


Κυριακή 14 Ιουλίου 2002
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, επιτυχημένη εγχείρηση Ξηρού
Επιτυχή θεωρούν οι γιατροί την εγχείρηση στα μάτια του Σάββα Ξηρού, η οποία έγινε στο Γενικό Κρατικό - H μεταφορά του ασθενούς από και προς τον "Ευαγγελισμό" έγινε με αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας


Σάββατο 13 Ιουλίου 2002
Στο χειρουργείο ο Ξηρός
Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μεταφέρθηκε ο Σάββας Ξηρός στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο,όπου υποβλήθηκε σε εγχείρηση στα μάτια


Σάββατο 13 Ιουλίου 2002
Ξηρός: Καταθέτει ή απολογείται;
Νομική διάσταση ανέκυψε σχετικά με το καθεστώς των διαλόγων του Σάββα Ξηρού και του εισαγγελέα κ Διώτη


Παρασκευή 12 Ιουλίου 2002
«Παραμένει η Σκότλαντ Γιάρντ στην Ελλάδα»
Η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε σωστό δρόμο για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας εκτιμά ο υποδιευθυντής της βρετανικής υπηρεσίας, Ντέιβιντ Βανές


Πέμπτη 11 Ιουλίου 2002
Συνεχίζονται οι έρευνες για τη 17Ν
Δακτυλικά αποτυπώματα αναζητά η αστυνομία στα ευρήματα από τις δύο γιάφκες της 17Ν, σε μία προσπάθεια να φθάσει σε πρόσωπα και συλλήψεις


Τετάρτη 10 Ιουλίου 2002
Επιστολή Μπλερ για τη «17Ν»
Καταλυτική εξέλιξη χαρακτήρισε τον εντοπισμό των κρησφύγετων της 17 Νοέμβρη ο Βρετανός πρωθυπουργός


Τετάρτη 10 Ιουλίου 2002
Εμπλοκή Ξηρού και σε άλλη επίθεση
Με άλλη μία τρομοκρατική ενέργεια, την επίθεση κατά της οικίας του Γερμανού πρεσβευτή, συνδέεται ο Σάββας Ξηρός - Ανακοινώσεις για τα ευρήματα στις γιάφκες


Κυριακή 07 Ιουλίου 2002
Δημοσκόπηση για τη 17Ν
Στην δράση της Ελληνικης Αστυνομίας πρέπει να αποδοθεί η επιτυχημένη έκβαση των επιχειρήσεων εναντίον της τρομοκρατίας,αλλά η 17Ν θα ξανακτυπήσει πιστεύουν οι Έλληνες πολίτες


Κυριακή 07 Ιουλίου 2002
Σημαντική ανακάλυψη οι εξελίξεις για τη 17Ν
«Έπαιξε όμως ρόλο και ο 'παράγοντας τύχη'» είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο διευθυντής του Κέντρου για την Τρομοκρατία και την Πολιτική Βία στο Πανεπιστήμιο του Σεντ Αντριους, καθηγητής Πολ Γουίλκινσον


Σάββατο 06 Ιουλίου 2002
Ξετυλίγεται το νήμα της 17Ν – Μίλησε ο Ξηρός
Καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας κατέθετε ο Σάββας Ξηρός στον εισαγγελέα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, Ι. Διώτη - Σύντομα αναμένονται συλλήψεις. Τα ευρήματα οδηγούν τις διωκτικές αρχες απευθείας στη καρδιά της 17Ν


Παρασκευή 05 Ιουλίου 2002
Βρετανοί: Εύσημα στη Σκότλαντ Γιαρντ
Όλες οι βρετανικές εφημερίδες αναφέρονται εκτεταμένα στις προσπάθειες για εξάρθρωση της οργάνωσης «17 Νοέμβρη»


Παρασκευή 05 Ιουλίου 2002
«Ενθαρρυντικές οι εξελίξεις» για τη 17Ν
Ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα, Ντέιβιντ Μάντεν, σχολιάζει τα τελευταία γεγονότα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC


Πέμπτη 04 Ιουλίου 2002
Σύνδεση Ξηρού με δολοφονία Περατικού
Τα δακτυλικά αποτυπώματα του Σάββα Ξηρού είχαν βρεθεί σε αυτοκίνητο που είχαν χρησιμοποιήσει οι δολοφόνοι του Κωστή Περατικού, ανακοίνωσε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ


Πέμπτη 04 Ιουλίου 2002
Αισιοδοξία και ερωτηματικά για τη 17Ν
Ο Βρετανός αναλυτής θεμάτων τρομοκρατίας, Πολ Μπίβερ, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC δεν απέκλεισε η 17Ν να επεδίωκε τον εντοπισμό του διαμερίσματος και των υπολοίπων στοιχείων


Πέμπτη 04 Ιουλίου 2002
Σημίτης για τρομοκρατία
Συντριπτικό χτύπημα κατά της τρομοκρατίας ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ


Τετάρτη 03 Ιουλίου 2002
«Συγκυριακά» στοιχεία για τη 17Ν
Συνέντευξη του Βρετανού καθηγητής Μάγκνους Ράνστροπ του Κέντρου για την Τρομοκρατία και την Πολιτική Βία στο πανεπιστήμιο του Σεντ Αντριους


Τρίτη 02 Ιουλίου 2002
Το περίστροφο δείχνει «17Ν»
Το όπλο που βρέθηκε κοντά στον τραυματισθέντα επίδοξο βομβιστή Σάββα Ξηρό συνδέεται με την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», ανακοίνωσε η αστυνομία, που ανακρίνει 5 άτομα


Δευτέρα 01 Ιουλίου 2002
Στα ίχνη τρομοκρατών από την έκρηξη
Ανακοινώθηκε η ταυτότητα του ατόμου που τραυματίσθηκε το Σάββατο στον Πειραιά από τη βόμβα που μετέφερε, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τους δεσμούς του με τρομοκρατικές οργανώσεις


Κυριακή 30 Ιουνίου 2002
Μυστήριο η έκρηξη στον Πειραιά
Ο Δράστης είναι πιθανότατα ο τραυματίας που βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης δήλωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας


Δευτέρα 09 Σεπτεμβρίου 2002 - 12:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Ιράκ 'μπορεί να κατασκευάσει ατομική βόμβα'
 

Το Ιράκ μπορεί να έκρυβε όπλα από τους επιθεωρητές

Το Ιράκ θα μπορούσε να κατασκευάσει ατομική βόμβα, μέσα σε διάστημα μηνών, αν μπορούσε να βρει ραδιενεργά υλικά, σύμφωνα με ανάλυση του προγράμματος όπλων του Σαντάμ Χουσείν.

Εκτεταμένη έρευνα του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΙISS) στο Λονδίνο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Ιράκ, κατά πάσα πιθανότητα, κατάφερε να αποκρύψει από τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών αποθέματα χημικών και βιολογικών όπλων καθώς και μικρό αριθμό πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Αν μπορούσε να αποκτήσει υλικό δεκτικό πυρηνικής διάσπασης.... πιστεύουμε ότι έχει τη δυνατότητα να συναρμολογήσει πολύ γρήγορα πυρηνικό όπλο
Δρ Τζων Τσίπμαν
Η έκθεση θα εντείνει τη συζήτηση για την ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις προς τον Βρεταννό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, και τον αμερικανό πρόεδρο, Τζωρτζ Μπους να δώσουν στη δημοσιότητα τα δικά τους στοιχεία εναντίον της Βαγδάτης.

Την Κυριακή, ο κ. Μπλερ επέστρεψε από συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο, αποφασισμένος για την αναγκαιότητα δράσης κατά του Ιράκ, ενώπιον, όμως, σφοδρών αντιδράσεων κατά της επέμβασης στη Βρεταννία.

Ο πρώην υψηλόβαθμος επιθεωρητής των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, Σκότ Ρίτερ, δήλωσε σε πολιτικούς στη Βαγδάτη ότι η χώρα τους δεν αποτελεί απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο και ότι η στρατιωτική επιχείρηση δεν έχει καμμία βάση.

"Κρυμμένα όπλα"

Η έκθεση του IISS προσπαθεί να αναλύσει τις πληροροφορίες που υπάρχουν και, με την πείρα των πρώην επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών, να αποτιμήσει ποιές είναι πραγματικά οι δυνατότητες του Ιράκ.

Οι διεθνείς επιθεωρήσεις μέσα στο Ιράκ έληξαν το 1998, μετά από σημαντικές αποκαλύψεις.

Αυτό όμως που δεν ήταν σαφές είναι τα στοιχεία που κατάφεραν να αποκρύψουν οι Ιρακινοί.


Ο Μπλερ είναι αισιόδοξος ότι θα κερδίσει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας
Η έκθεση του IISS καταλήγει ότι το Ιράκ μάλλον μπόρεσε να κρύψει ορισμένα απαγορευμένα υλικά από τους επιθεωρητές.

Η έκθεση υπολογίζει ότι το Ιράκ διαθέτει έως και 12 όπλα Αλ-Χουσείν, με 650 χιλιόμετρα βεληνεκές.

Το IISS δεν πιστεύει ότι το Ιράκ έχει τα απαραίτητα υλικά δεκτικά πυρηνικής διάσπασης για την κατασκευή ατομικής βόμβας.

Προειδοποιεί όμως ότι το Ιράκ θα μπορούσε να κατασκευάσει ατομική βόμβα, μέσα σε διάστημα μηνών, αν μπορούσε να αποκτήσει τα απαραίτητα ραδιενεργά υλικά.

Μιλώντας στο BBC, o Δρ Τζων Τσίπμαν του IISS είπε: "Αν ο Σαντάμ Χουσείν μπορούσε να αποκτήσει υλικό δεκτικό πυρηνικής διάσπασης.... πιστεύουμε ότι έχει τη δυνατότητα να συναρμολογήσει πολύ γρήγορα πυρηνικό όπλο".


Δευτέρα 09 Σεπτεμβρίου 2002 - 12:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Αραφάτ: 'Να σταματήσει το αιματοκύλισμα'
 

Πυκνώνουν τα περιστατικά βίας στη Λωρίδα της Γάζας

O Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, ζήτησε να σταματήσει ο πόλεμος με το Ισραήλ και είπε ότι η ειρήνη μπορεί και τώρα να επιτευχθεί.

Σε ομιλία του στο Παλαιστινιακό κοινοβούλιο, στη Ραμάλα, στη Δυτική Οχθη, ο Κος Αραφάτ είπε: "Mετά από 50 χρόνια αγώνα και αίματος, αρκετά. Φτάνει ο αγώνας, φτάνει το αιματοκύλισμα".

Εν τω μεταξύ, Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε και πάλι μία μεγάλης κλίμακας εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.

Mετά από 50 χρόνια αγώνα και αίματος, αρκετά. Φτάνει ο αγώνας, φτάνει το αιματοκύλισμα
Απόσπασμα ομιλίας του Γιασέρ Αραφάτ
Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης έχουν εισβάλει σε παλαιστινιακούς καταυλισμούς στις πόλεις Αλ Μπουρέιτζ και Νουσαϊράτ νοτίως της πόλης της Γάζας.

Πιστεύεται ότι ορισμένοι Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν ανταλλαγές πυροβολισμών με τους Ισραηλινούς.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει επιβεβαιώσει τις πληροφορίες, όμως πηγές των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ αναφέρουν ότι όντως πραγματοποιείται μία μεγάλη επιχείρηση στην περιοχή.


Ο Γιασέρ Αραφάτ εκφώνησε λόγο στο παλαιστινιακό κοινοβούλιο
Η νέα ισραηλινή επιχείρηση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του παλαιστινιακού κοινοβουλίου στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης.

Την Κυριακή, τα ισραηλινά άρματα μάχης εισήλθαν και στην περιοχή Ντεϊρ ελ Μπαλάχ στην κεντρική Γάζα, όπου ο στρατός είχε πραγματοποιήσει εισβολή πριν από δύο βράδυα.

Κατά την επιχείρηση της Παρασκευής, τα ισραηλινά στρατεύματα δήλωσαν ότι κατέστρεψαν εγκαταστάσεις όπου κατασκευάζονταν όπλα.

Μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησής τους, οι Ισραηλινοί συνέλαβαν έξι Παλαιστινίους, ανάμεσα στους οποίους και ένα στέλεχος της εξτρεμιστικής οργάνωσης, Χαμάς.



Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2002 - 16:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Προφυλακίσθηκε και ο Δ. Κουφοντίνας
 

Για συμμετοχή σε 71 τρομοκρατικές ενέργειες κατηγορείται ο Δ. Κουφοντίνας

Στη γυναικεία πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού βρίσκεται πλέον ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος οδηγήθηκε στις φυλακές την Κυριακή το απόγευμα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του στον ειδικό εφέτη - ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο.

Πρόκειται για το 16ο άτομο που προφυλακίζεται κατηγορούμενο για συμμετοχή στην οργάνωση “17 Νοέμβρη”.

Όπως δήλωσε η συνήγορος του φερόμενου ως “Λουκά” της “17Ν” Ιωάννα Κούρτοβικ, ο πελάτης της κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα στον ανακριτή και δεν θέλησε να απαντήσει στις ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν σχετικά με πρόσωπα και συγκεκριμένες πράξεις.

Στο υπόμνημα ο Δημήτρης Κουφοντίνας αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την δράση της οργάνωσης όπως αυτή περιγράφεται στις προκηρύξεις της και δηλώνει ότι οι ενέργειές του είχαν πολιτικό χαρακτήρα.

Ερωτηθείς σχετικώς από τον ανακριτή, ο Κουφοντίνας δήλωσε ότι δεν έχει καμμία σχέση με μυστικές υπηρεσίες. Σε δηλώσεις του, που φιλοξενεί η εφημερίδα “Ελευθεροτυπία”, ο Κουφοντίνας ισχυρίζεται ότι η “17Ν” έχει τελειώσει υπό την έννοια της επιχειρησιακής δράσης της , προσθέτοντας ωστόσο ότι υπό την έννοια της ιστορίας της το τέλος δεν έχει ακόμη γραφτεί.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, εντοπίσθηκε το επί 40 ημέρες καταφύγιο του Κουφοντίνα στο νησί Αγκίστρι, απέναντι από την Αίγινα, ύστερα από αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα ντόπιων που αναγνώρισαν την νεοεκδοθείσα φωτογραφία του παραδοθέντος τρομοκράτη.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τις ημέρες που κατεζητείτο ο Κουφοντίνας έμενε σε σκηνή σε παραλία του νησιού, απομονωμένος.

Άνδρες της Αντιτρομοκρατικής ανακάλυψαν το Σάββατο το κρησφύγετό του, όπου βρέθηκαν μεταξύ άλλων ραδιόφωνα, ρούχα, εφημερίδες και πολλές κονσέρβες.

Τα ευρήματα στη σκηνή μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, προκειμένου να γίνει και η ταυτοποίηση δακτυλικών αποτυπωμάτων, έτσι ώστε να είναι βέβαιοι οι υπευθυνοι με τις έρευνες, ότι ο Κουφοντίνας πράγματι κρυβόταν σε αυτή τη σκηνή.

Το κατηγορητήριο

Ο Δ. Κουφοντίνας κατηγορείται, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις δικαστικές αρχές για συμμετοχή σε 71 χτυπήματα από το 1984 και μετά, δολοφονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών, εκρήξεις, ληστείες.

Συγκεκριμένα, με βάση το κατηγορητήριο που έχει συντάξει ο ανακριτής, ο Κουφοντίνας κατηγορείται για:

-Την απόπειρα δολοφονίας του Αμερικανού λοχία Ρόμπερτ Τσαντ στις 3 Απριλίου του 1984.
-Τη ληστεία στην Εθνική Τράπεζα Κάτω Πετραλώνων κατά την οποία δολοφονήθηκε ο αστυνομικός Χρήστος Μάτης στις 24 Δεκεμβρίου 1984.
-Τη δολοφονία του εκδότη Νίκου Μομφεράτου και του οδηγού του Παναγιώτη Ρουσέτη στις 21 Φεβρουαρίου 1985.
-Την έκρηξη σε λεωφορείο των ΜΑΤ στην Καισαριανή στις 26 Νοεμβρίου 1985.
-Τη δολοφονία του βιομήχανου Δημήτρη Αγγελόπουλου στις 8 Απριλίου 1986.
-Την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του νευροχειρουργού Ζαχαρία Καψαλάκη στις 4 Φεβρουαρίου 1987.
-Την έκρηξη σε λεωφορείο της Πολεμικής Αεροπορίας με Αμερικανούς στρατιώτες στου Ρέντη στις 24 Απριλίου 1987.
-Την έκρηξη σε λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν Αμερικανοί αξιωματούχοι στη Βούλα στις 10 Αυγούστου 1987.
-Τη δολοφονία του επιχειρηματία Αλ. Αθανασιάδη-Μποδοσάκη την 1η Μαρτίου 1988.
-Τη δολοφονία του στρατιωτικού ακόλουθου της αμερικανικής πρεσβείας Ουίλιαμ Νορντίν στις 26 Ιουνίου 1988.
-Τη ληστεία σε κατάστημα των ΕΛΤΑ στις 13 Ιουλίου 1988.
-Την κλοπή όπλων από το αστυνομικό τμήμα Βύρωνα στις 14 Αυγούστου 1988.
-Την απόπειρα δολοφονίας των εισαγγελέων Κωνσταντίνου Ανδρουλιδάκη και Παναγιώτη Ταρασουλέα το Νοέμβριο του 1989.
-Την έκρηξη βόμβας σε διαμέρισμα στο Κολωνάκι στις 22 Ιουνίου 1989.
-Την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Γιώργου Πέτσου στις 8 Μαΐου 1989.
-Τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη στις 26 Σεπτεμβρίου 1989.
-Την κλοπή όπλων από το στρατόπεδο Συκουρίου στις 24 Δεκεμβρίου 1989.
-Την κλοπή μπαζούκας από το Πολεμικό Μουσείο στις 3 Φεβρουαρίου 1990.
-Τις εκρήξεις σε οικόπεδα στην Εκάλη στις 15 Μαΐου 1990
-Την εκτόξευση ρουκέτας κατά της εταιρίας Procter & Gamble στις 10 Ιουνίου 1990.
-Την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του επιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη στις 20 Νοεμβρίου 1990.
-Την εκτόξευση ρουκέτας στα γραφεία της ΕΟΚ στις 16 Δεκεμβρίου 1990.
-Την εκτόξευση ρουκέτας στην ''Αμέρικαν Εξπρές'' στις 28 Ιανουαρίου 1991.
-Την έκρηξη βόμβας σε πέντε τουριστικά λεωφορεία στο Γαλάτσι στις 12 Μαρτίου 1991.
-Τη βομβιστική επίθεση στην οποία σκοτώθηκε ο Αμερικανός λοχίας Ρόναλντ Στιούαρτ στις 12 Μαρτίου 1991.
-Την εκτόξευση ρουκέτας στο ''Πεντελικόν'' στην Κηφισιά στις 31 Μαρτίου 1991.
-Τη βομβιστική επίθεση στο ρυμουλκό ''Καραπιπέρη'' στις 26 Απριλίου 1991.
-Την έκρηξη σε υποκατάστημα της ΔΕΗ στους Αγίους Αναργύρους στις 2 Μαΐου 1991.
-Την εκτόξευση ρουκετών στη ''Ζίμενς'' στο Μαρούσι, στην εταιρία ''Χάλυψ'' στον Ασπρόπυργο και στη ''Λέβενμπρόι'' το Μάιο του 1991.
-Την απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου αξιωματούχου Μπουλούκμπασι στις 16 Ιουλίου 1991.
-Τη δολοφονία του Τούρκου διπλωμάτη Τσετίν Γιοργκού στις 7 Οκτωβρίου 1991.
-Την εκτόξευση ρουκέτας σε λεωφορείο των ΜΑΤ στα Εξάρχεια από την οποία είχε σκοτωθεί ένας αστυνομικός στις 2 Νοεμβρίου 1991.
-Τη συμπλοκή στα Σεπόλια στις 20 Νοεμβριου 1991.
-Την εκτόξευση ρουκέτας κατά της εταιρίας ''Βιοχάλκο'' στις 8 Δεκεμβρίου 1991.
-Την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του πρώην υπουργού Γιάννη Παλαιοκρασσά, επίθεση στην οποία σκοτώθηκε ο Θάνος Αξαρλιάν, στις 14 Ιουλίου 1992.
-Την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του πρώην βουλευτή Λευτέρη Παπαδημητρίου στις 21 Δεκεμβρίου 1992.
-Τη βομβιστική επίθεση στη ΔΟΥ Μοσχάτου στις 12 Φεβρουαρίου 1993.
-Τη δολοφονία του πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Μιχάλη Βρανόπουλου στις 24 Ιανουαρίου 1994.
-Την εκτόξευση ρουκέτας κατά εταιρίας στο Μαρούσι 11 Απριλίου 1994 και τη βομβιστική επίθεση σε βάρος της ασφαλιστικής εταιρίας Nationale Nederlanden την ίδια μέρα.
-Την απόπειρα εκτόξευσης ρουκετών κατά βρετανικού αεροπλανοφόρου στις 11 Απριλίου 1994.
-Τη δολοφονία του συμβούλου της τουρκικής πρεσβείας Ομέρ Σιπαχίογλου στις 4 Ιουλίου 1994.
-Την εκτόξευση ρουκέτας κατά του τηλεοπτικού σταθμού ''Μέγκα'' στις 15 Μαρτίου 1995.
-Την εκτόξευση ρουκέτας κατά της αμερικανικής πρεσβείας στις 15 Φεβρουαρίου 1996.
-Τη βομβιστική επίθεση σε βάρος του αντισμήναρχου Αντώνη Ρούσσου στις 3 Οκτωβρίου 1996.
-Τη δολοφονία του εφοπλιστή Κώστα Περατικού στις 28 Μαΐου 1997.
-Τις βομβιστικές επιθέσεις στα ''Μακντόναλντς'' Χαλανδρίου και Βριλησσίων στις 3 Φεβρουαρίου 1998.
-Την έκρηξη στην εταιρία General Motors στην Κηφισίας στις 19 Φεβρουαρίου 1998.
-Την έκρηξη στις εταιρίες Chrysler και Opel στις 12 Μαρτίου 1998.
-Την εκτόξευση ρουκέτας στη Citibank στη Δροσοπούλου στις 7 Απριλίου 1998.
-Την εκτόξευση ρουκέτας στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στις 31 Μαρτίου 1999.
-Την έκρηξη στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στο Γαλάτσι στις 3 Απριλίου 1999.
-Την εκτόξευση ρουκετών σε τράπεζες του Πειραιά στις 5 Μαΐου 1999.
-Την έκρηξη στην οικία του Ολλανδού πρέσβη στις 7 Μαΐου 1999.
-Την εκτόξευση ρουκέτας στην οικία του Γερμανού πρέσβη στις 16 Μαΐου 1999 και
-Τη δολοφονία του Βρετανού στρατιωτικού ακόλουθου Στίβεν Σόντερς στις 8 Ιουνίου 2000.

Ο Κουφοντίνας βαρύνεται επίσης και με σειρά ληστειών σε ΕΛΤΑ, τράπεζες, σε σούπερ μάρκετ κ.α., ενώ η τελευταία πράξη που τον βαρύνει είναι η ληστεία χρηματαποστολής τον Απρίλιο του 2002.







Δευτέρα 09 Σεπτεμβρίου 2002 - 05:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Προετοιμάζεται το έδαφος για πόλεμο στο Ιράκ
 

Τα αμερικανικά αεροσκάφη βρίσκονται σε επιφυλακή

Ο πρόεδρος Μπους αναμένεται να συναντηθεί τη Δευτέρα με τον πρόεδρο του Καναδά, Ζαν Κρετιέν, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον εντοπισμό συμμάχων που θα υποστηρίξουν τις ΗΠΑ σε μία στρατιωτική εκστρατεία κατά του Ιράκ.

Θα πρέπει να προβούν σε μία τέτοια επιχείρηση χωρίς τον Καναδά,
Τζον Μάνλεϊ, αντιπρόεδρος της καναδικής κυβέρνησης
Ωστόσο, ο Καναδάς έχει ήδη δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει μία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράκ, εάν αυτή έχει μοναδικό στόχο της την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν.

«Θα πρέπει να προβούν σε μία τέτοια επιχείρηση χωρίς τον Καναδά, αν και είμαι σίγουρος ότι οι ΗΠΑ δεν θα είναι τελείως μόνες τους σε μία τέτοια εκστρατεία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της καναδικής κυβέρνησης, Τζον Μάνλεϊ.

Τη Δευτέρα, ερευνητικό κέντρο του Λονδίνου δημοσιοποίησε λεπτομέρειες για τα οπλικά συστήματα του Ιράκ.

Λεπτομερής καταγραφή

Η έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου επισημαίνει ότι το Ιράκ μπορεί να παραγάγει μία πυρηνική βόμβα σε λίγους μόνο μήνες αν έχει στη διάθεσή του ραδιενεργό υλικό.

Η έκθεση του ινστιτούτου τονίζει επίσης ότι το Ιράκ διαθέτει μεγάλες ποσότητες χημικών και βιολογικών όπλων και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς - όπλα που είχε καταφέρει να κρύψει από τους παρατηρητές όπλων το Δεκέμβριο του 1998.


Ο Σκοτ Ρίτερ θεωρεί αδικαιολόγητη μία επίθεση στο Ιράκ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ έχει επίσης υποσχεθεί ότι θα δώσει στο φως της δημοσιότητας δικά του στοιχεία για τα οπλικά συστήματα στο Ιράκ.

Πάντως, ένας πρώην παρατηρητής όπλων στο Ιράκ, ο Σκοτ Ρίτερ, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πιστεύει πως το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικού ολέθρου, προκαλώντας αίσθηση στη διεθνή κοινότητα.

Πολλές χώρες έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξουν μία επίθεση εναντίον του Ιράκ εάν δεν έχουν αποδείξεις ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικού ολέθρου και εάν δεν υπάρξει προηγουμένως σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Πάντως, την Πέμπτη, μία ημέρα μετά την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος Μπους αναμένεται να εκφωνήσει λόγο στα Ηνωμένα Εθνη, ζητώντας την άμεση ανάληψη δράσης εναντίον του Ιράκ.

Ο μόνος που έχει εκφράσει την ανεπιφύλακτη συμπαράστασή του είναι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ο οποίος μάλιστα έχει δηλώσει ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να πληρώσει το «φόρο αίματος» που απαιτείται για να διατηρήσει την «καλή σχέση» της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Δευτέρα 09 Σεπτεμβρίου 2002 - 08:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Απόπειρα αεροπειρατείας στις Μαλδίβες
 

Οι περισσότεροι επιβάτες πήγαιναν στις Μαλδίβες για διακοπές

Ενας επιβάτης πτήσης που πραγματοποιούσε δρομολόγιο από Βομβάη προς Μαλδίβες εισέβαλε μέσα στο πιλοτήριο, απειλώντας τον πιλότο με ένα μαχαίρι.

Ηθελε να κατευθύνει το αεροπλάνο σε διαφορετικό προορισμό
Μοχάμεντ Ραζί, διευθυντής πολιτικής αεροπορίας στις Μαλδίβες
Οι επιβάτες και το προσωπικό της πτήσης κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο εν λόγω άνδρας ήθελε να οδηγήσει το αεροπλάνο σε διαφορετική κατεύθυνση.

Ενας άλλος επιβάτης τραυματίσθηκε, αλλά τελικά οι παρευρισκόμενοι κατάφεραν να πάρουν το μαχαίρι από τα χέρια του επίδοξου αεροπειρατή.

Ανακρίσεις

Ο ίδιος συνελήφθη, ενώ οι υπόλοιποι επιβάτες του πληρώματος ανακρίνονται μετά την προσγείωση του αεροσκάφους Boeing-737 στις Μαλδίβες.


Ο χάρτης της περιοχής
Οι αρμόδιες αρχές δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν την εθνικότητα του δράστη. Ο ίδιος πάντως είχε ινδικό διαβατήριο. Πιστεύεται μάλιστα ότι μέσα στο αεροσκάφος υπήρχε και κάποιος συνεργός του.

Το αεροπλάνο μετέφερε 70 άτομα, κυρίως ινδικής υπηκοότητας, οι περισσότεροι από τους οποίους ταξίδευαν με προορισμό τις Μαλδίβες ή τις Σεϋχέλες για διακοπές.

Το αεροπλάνο έχει φύγει από το αεροδρόμιο Μάλε στις Μαλδίβες και κατευθύνεται προς τις Σεϋχέλες.


Δευτέρα 09 Σεπτεμβρίου 2002 - 05:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Προετοιμάζεται το έδαφος για πόλεμο στο Ιράκ
 

Τα αμερικανικά αεροσκάφη βρίσκονται σε επιφυλακή

Ο πρόεδρος Μπους αναμένεται να συναντηθεί τη Δευτέρα με τον πρόεδρο του Καναδά, Ζαν Κρετιέν, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον εντοπισμό συμμάχων που θα υποστηρίξουν τις ΗΠΑ σε μία στρατιωτική εκστρατεία κατά του Ιράκ.

Θα πρέπει να προβούν σε μία τέτοια επιχείρηση χωρίς τον Καναδά,
Τζον Μάνλεϊ, αντιπρόεδρος της καναδικής κυβέρνησης
Ωστόσο, ο Καναδάς έχει ήδη δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει μία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράκ, εάν αυτή έχει μοναδικό στόχο της την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν.

«Θα πρέπει να προβούν σε μία τέτοια επιχείρηση χωρίς τον Καναδά, αν και είμαι σίγουρος ότι οι ΗΠΑ δεν θα είναι τελείως μόνες τους σε μία τέτοια εκστρατεία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της καναδικής κυβέρνησης, Τζον Μάνλεϊ.

Τη Δευτέρα, ένα ερευνητικό κέντρο του Λονδίνου αναμένεται να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για τα οπλικά συστήματα του Ιράκ, γεγονός που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Λεπτομερής καταγραφή

Η έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου θεωρείται ότι περιέχει την πιο λεπτομερή καταγραφή του στρατιωτικού εξοπλισμού του Ιράκ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ έχει επίσης υποσχεθεί ότι θα δώσει στο φως της δημοσιότητας δικά του στοιχεία για τα οπλικά συστήματα στο Ιράκ.

Πάντως, ένας πρώην παρατηρητής όπλων στο Ιράκ, ο Σκοτ Ρίτερ, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πιστεύει πως το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικού ολέθρου, προκαλώντας αίσθηση στη διεθνή κοινότητα.


Ο Σκοτ Ρίτερ θεωρεί αδικαιολόγητη μία επίθεση στο Ιράκ
Πολλές χώρες έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξουν μία επίθεση εναντίον του Ιράκ εάν δεν έχουν αποδείξεις ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικού ολέθρου και εάν δεν υπάρξει προηγουμένως σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Πάντως, την Πέμπτη, μία ημέρα μετά την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος Μπους αναμένεται να εκφωνήσει λόγο στα Ηνωμένα Εθνη, ζητώντας την άμεση ανάληψη δράσης εναντίον του Ιράκ.

Ο μόνος που έχει εκφράσει την ανεπιφύλακτη συμπαράστασή του είναι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ο οποίος μάλιστα έχει δηλώσει ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να πληρώσει το «φόρο αίματος» που απαιτείται για να διατηρήσει την «καλή σχέση» της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Δευτέρα 09 Σεπτεμβρίου 2002 - 04:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Παραιτήσεις μελών της αυστριακής κυβέρνησης
 

Ο Γιόεργκ Χάιντερ ασκεί πιέσεις για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών

Η αντιπρόεδρος της αυστριακής κυβέρνησης, Σουζάνε Ράις Πάσερ, και ένας ακόμη υπουργός από το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας υπέβαλαν την παραίτησή τους από την κυβέρνηση, ενώ αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Η μόνη λύση πλέον είναι να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές
Γιόεργκ Χάιντερ
Η κα Ράις Πάσερ, η οποία ηγείται του ακροδεξιού κόμματος, και ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Καρλ Χάινζ Γκράσερ, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους έπειτα από την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον τους ο πρώην ηγέτης του κόμματος, Γιόεργκ Χάιντερ.

Ο κ. Χάιντερ ήρθε σε αντιπαράθεσή μαζί τους επειδή συμφώνησαν με την κυβέρνηση να ματαιωθούν τα σχέδια για φοροαπαλλαγές μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας, ο Βόλφγκανγκ Σούσελ των Συντηρητικών - ο οποίος προέβη στη σύσταση κυβέρνησης συνασπισμού με το Κόμμα Ελευθερίας το 2000 - δήλωσε ότι δεν τον φοβίζει το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

Εσωκομματικά προβλήματα

Η κα Ράις Πάσερ υπογράμμισε ότι τα εσωκομματικά προβλήματα που παρουσιάσθηκαν στο Κόμμα Ελευθερίας δεν της άφηναν κανένα περιθώριο και για αυτό έπρεπε να παραιτηθεί.

«Τα εσωκομματικά προβλήματα έχουν διαλύσει το κόμμα και έχουν πλήξει το κύρος του στους ψηφοφόρους», δήλωσε η κα Ράις Πάσερ.


Η Σουζάνε Ράις Πάσερ συναντήθηκε με τον Γιόεργκ Χάιντερ την Κυριακή
Ο κ. Χάιντερ εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στην απόφαση του κυβερνητικού συνασπισμού να ματαιώσει τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.

Το κόμμα ελευθερίας τασσόταν υπέρ της φορολογικής μεταρρύθμισης, η οποία είχε στόχο να ενισχύσει οικονομικά τους χαμηλόμισθους.

Ομως, η κυβέρνηση της Αυστρίας αποφάσισε να ματαιώσει τα εν λόγω σχέδια τον Αύγουστο, σε μία προσπάθεια να βρεθούν χρήματα για τη βοήθεια των πλημμυροπαθών.


Δευτέρα 09 Σεπτεμβρίου 2002 - 04:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα ισραηλινή εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας
 

Πυκνώνουν τα περιστατικά βίας στη Λωρίδα της Γάζας

Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε και πάλι μία μεγάλης κλίμακας εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης έχουν εισβάλει σε παλαιστινιακούς καταυλισμούς στις πόλεις Αλ Μπουρέιτζ και Νουσαϊράτ νοτίως της πόλης της Γάζας.

Οι επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον Ισραηλινών δίνουν στην ισραηλινή κυβέρνηση την ευκαιρία να κρύβει τα εγκλήματά της
Απόσπασμα ομιλίας του Γιασέρ Αραφάτ
Πιστεύεται ότι ορισμένοι Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν ανταλλαγές πυροβολισμών με τους Ισραηλινούς.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει επιβεβαιώσει τις πληροφορίες, όμως πηγές των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ αναφέρουν ότι όντως πραγματοποιείται μία μεγάλη επιχείρηση στην περιοχή.

Η νέα ισραηλινή επιχείρηση πραγματοποιείται λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του παλαιστινιακού κοινοβουλίου στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης.

Την Κυριακή, τα ισραηλινά άρματα μάχης εισήλθαν και στην περιοχή Ντεϊρ ελ Μπαλάχ στην κεντρική Γάζα, όπου ο στρατός είχε πραγματοποιήσει εισβολή πριν από δύο βράδυα.

Κατά την επιχείρηση της Παρασκευής, τα ισραηλινά στρατεύματα δήλωσαν ότι κατέστρεψαν εγκαταστάσεις όπου κατασκευάζονταν όπλα.

Προτάσεις μεταρρυθμίσεων

Μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησής τους, οι Ισραηλινοί συνέλαβαν έξι Παλαιστινίους, ανάμεσα στους οποίους και ένα στέλεχος της εξτρεμιστικής οργάνωσης, Χαμάς.


Ο Γιασέρ Αραφάτ θα εκφωνήσει λόγο στο παλαιστινιακό κοινοβούλιο
Τη Δευτέρα, ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, αναμένεται να ζητήσει από το παλαιστινιακό κοινοβούλιο να θέσει εκτός νόμου τις επιθέσεις αυτοκτονίας, σύμφωνα με πληροφορίες του Associated Press.

Ο Γιασέρ Αραφάτ αναμένεται να ζητήσει από τους Παλαιστίνιους βουλευτές να προβούν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Ο παλαιστινιακός λαός καταδικάζει κάθε μορφή τρομοκρατίας», επισημαίνει ο Γιασέρ Αραφάτ στο προσχέδιο της ομιλίας που αναμένεται να εκφωνήσει ενώπιον του παλαιστινιακού κοινοβουλίου.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.