Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-09-08

  1. Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
  2. Η επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
  3. Συμφωνία Μπαρζανί και Ταλαμπανί
  4. Πολιτική κρίση στην Αυστρία
  5. Τηλεοπτική αναμέτρηση Σρέντερ-Στόιμπερ
  6. Oι οικονομικές επιπτώσεις ενός πολέμου με το Ιράκ
  7. Ζιμπάμπουε: Οι λευκοί γαιοκτήμονες εγκαταλείπουν τις περιουσίες τους
  8. 17Ν: Χρονικό-Συνεντεύξεις-Σχόλια
  9. Οι Αμερικανοί προετοιμάζουν το έδαφος για πόλεμο
  10. Νέες συγκρούσεις στο Αφγανιστάν
  11. Η αλ-Κάιντα 'είχε στο στόχαστρο πυρηνικές εγκαταστάσεις'
  12. Πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ υποστηρίζει το Ιράκ
  13. Αλ Κάιντα κατά πυρηνικών εγκαταστάσεων
  14. Προφυλακίσθηκε και ο Δ. Κουφοντίνας
  15. Θρησκευτικές ταραχές στην Ινδονησία
  16. Νέα επίθεση Μαοϊστών στο Νεπάλ
  17. 'Ναι' της Ζάμπια στα μεταλλαγμένα
  18. Πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ και νυν επικριτής των ΗΠΑ
  19. 17Ν: Χρονικό-Συνεντεύξεις-Σχόλια
  20. Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου της Κυριακής
  21. Ευρωπαϊκή πίεση στη Βιρμανία για εκδημοκρατισμό
  22. 'Ο κίνδυνος του Ιράκ πρέπει να πάψει'
  23. Πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ και νυν επικριτής των ΗΠΑ

Δευτέρα 09 Σεπτεμβρίου 2002 - 03:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
 


Η στάση που τηρεί ο Τόνι Μπλερ στα σχέδια των ΗΠΑ για μία επίθεση στο Ιράκ προβληματίζει τα δημοσιεύματα των βρετανικών εφημερίδων της Δευτέρας.

Τα επιχειρήματα του Τόνι Μπλερ για μία επίθεση εναντίον του Ιράκ θα πρέπει να γίνουν πιο πειστικά
Independent
Η Guardian υπογραμμίζει ότι η συμμαχία ΗΠΑ-Βρετανίας ασκεί πιέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να λάβει άμεσες αποφάσεις.

Στο πρωτοσέλιδό της, η εφημερίδα φιλοξενεί επίσης και τις δηλώσεις του Μπιλ Μόρις, ενός από τους ηγέτες των εργατικών συνδικάτων με τη μεγαλύτερη επιρροή.

Ο ίδιος λοιπόν θεωρεί ότι ένας πόλεμος εναντίον του Ιράκ θα επέφερε την καταστροφή. Τα εργατικά συνδικάτα της Βρετανίας ένωσαν πρόσφατα τις δυνάμεις τους για να ταχθούν εναντίον της πολιτικής που ακολουθεί ο Τόνι Μπλερ, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η Daily Mirror από την άλλη πλευρά υπογραμμίζει ότι ο Τόνι Μπλερ φάνηκε να μην γνωρίζει την Κυριακή εάν ο Σαντάμ Χουσεϊν προβαίνει όντως στην κατασκευή όπλων μαζικού ολέθρου.

Αποδοκιμασίες και επιδοκιμασίες

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα επιχειρήματα του Βρετανού πρωθυπουργού δεν πείθουν.

Την ίδια στιγμή, η Independent τονίζει ότι εάν αποφασισθεί μία επίθεση εναντίον του Ιράκ, ο Τόνι Μπλερ θα πρέπει να γίνει πιο πειστικός και να παρουσιάσει αδιάσειστα επιχειρήματα για να στηρίξει τις αποφάσεις του.

Εάν τα Ηνωμένα Εθνη δεν εφαρμόσουν το νόμο, ουσιαστικά θα είναι σαν να αναγνωρίζουν τη διεθνή παρανομία
Times
Η εφημερίδα αποδοκιμάζει μία εισβολή στο Ιράκ, αν και σημειώνει ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν έχει κατασκευάσει στο παρελθόν βιολογικά και χημικά όπλα.

Η Times από την άλλη πλευρά θεωρεί ότι η συνάντηση του Μπους και του Μπλερ και οι αποφάσεις που ελήφθησαν πρόκειται να αποτελέσουν πρόκληση για τα Ηνωμένα Εθνη.

Η εφημερίδα, η οποία επιδοκιμάζει τη στάση του Τόνι Μπλερ, υπογραμμίζει: «Εάν τα Ηνωμένα Εθνη δεν εφαρμόσουν το νόμο, ουσιαστικά θα είναι σαν να αναγνωρίζουν τη διεθνή παρανομία».


Δευτέρα 09 Σεπτεμβρίου 2002 - 02:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Η επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
 


Διχασμένες είναι οι απόψεις των Ευρωπαίων αρθρογράφων όσον αφορά το ενδεχόμενο επίθεσης στο Ιράκ, ενώ πλησιάζει η επέτειος της 11ης Σεπτεμβρίου.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές εφημερίδες της Δευτέρας ασχολούνται με τη συνάντηση του προέδρου Μπους και του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

Ενα χρόνο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, τα ίχνη του Οσάμα Μπιν Λάντεν παραμένουν άγνωστα, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν δεν έχει ολοκληρωθεί και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ανησυχούν για μία πιθανή τρομοκρατική επίθεση
El Pais
Η ισπανική εφημερίδα El Pais χρησιμοποιεί και πάλι μία φράση από τις ανακοινώσεις του Αραβικού Συνδέσμου, ο οποίος έχει προειδοποιήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι μία επίθεση εναντίον του Ιράκ «θα ανοίξει τις πύλες της κολάσεως».

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας επισημαίνει: «Βάσει του διεθνούς δικαίου μία απόφαση για επίθεση εναντίον του Ιράκ πρέπει να ληφθεί μόνο από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Ταυτόχρονα, η εφημερίδα θεωρεί ότι ο πρόεδρος Μπους θέλει να επισπεύσει έναν πόλεμο εναντίον του Ιράκ για να επανορθώσει για την αποτυχία της μέχρι τώρα πολιτικής του.

«Ο πρόεδρος Μπους στρέφεται εναντίον του Σαντάμ Χουσεϊν, καθώς ένα χρόνο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, τα ίχνη του Οσάμα Μπιν Λάντεν παραμένουν άγνωστα, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν δεν έχει ολοκληρωθεί και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ανησυχούν για μία πιθανή τρομοκρατική επίθεση», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Υπέρ της επίθεσης

Από την άλλη πλευρά, η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung τάσσεται υπέρ μιας επίθεσης στο Ιράκ.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας πιστεύει ότι μία τέτοια επίθεση εντάσσεται σε μία προσπάθεια αναδιάρθρωσης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναλαμβάνουν δράση με εγωϊστικά κίνητρα. Ομως, η ιδιοφυϊα τους κρύβεται στο γεγονός ότι συνδέεουν τα δικά τους συμφέροντα με την ευημερία των άλλων
Sueddeutsche Zeitung
Η εφημερίδα μάλιστα υπογραμμίζει ότι τα σχέδια της κυβέρνησης Μπους είναι να προωθήσει στην περιοχή τη δημοκρατία, τον πλουραλισμό και την ευημερία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναλαμβάνουν δράση με εγωϊστικά κίνητρα. Ομως, η ιδιοφυϊα τους κρύβεται στο γεγονός ότι συνδέεουν τα δικά τους συμφέροντα με την ευημερία των άλλων», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Την ίδια άποψη φαίνεται να τηρεί και η γερμανική εφημερίδα Die Welt, η οποία μάλιστα προειδοποιεί τον καγκελάριο Σρέντερ ότι η στάση του μπορεί να φανεί επιζήμια στις σχέσεις της Γερμανίας με τις ΗΠΑ.

«Εξαιτίας του καγκελαρίου Σρέντερ θα μείνουμε μόνοι μας σε ολόκληρο τον κόσμο», τονίζει η εφημερίδα.

Από την άλλη πλευρά, η εφημερίδα Berliner Zeitung θεωρεί ότι η Γαλλία εκμεταλλεύεται τις καλές της σχέσεις με τη Γερμανία για να επιδείξει τη δύναμή της.

Η εφημερίδα θεωρεί ότι η συμμαχία του Μπους με τον Μπλερ είναι γνήσια, ενώ το μέτωπο του Σιράκ με τον Σρέντερ κρύβει κάποιο πολιτικό παιχνίδι.


Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2002 - 23:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Συμφωνία Μπαρζανί και Ταλαμπανί
 

Η πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών μετά από περίπου δύο χρόνια

Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οργανώσεων των Κούρδων στιο βόρειο Ιράκ υπέγραψαν συμφωνία με την οποία λύνουν τις πολυετείς διαφορές τους.

Ο Μασούντ Μπαρχαζί και ο Τζαλάλ Ταλαμπανί συμφώνησαν να ενεργοποιήσουν και πάλι το κουρδικό κοινοβούλιο που έπαψε να συν΄δερχεται από τα μέσα της δεκαετίας του '90 λόγω των συγκρούσεων που γίνονταν στους κόλπους των Κούρδων.

Οι δύο αντίπαλες οργανώσεις--το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν και η Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν--ελέγχουν το βόρειο Ιράκ από τον πόλεμο του Περσικού εδώ και 10 και πλέον χρόνια.

Υπήρχε ένταση μεταξύ των δύο αυτών οργηανώσεων παρά την εκεχειρία που συμφωνήθηκε το 1998 με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ.

Πολλοί ανταποκριτές επισημαίνουν ότι οι Κούρδοι στο Ιράκ θα είναι σημαντικοί σύμμαχοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια για την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν.


Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2002 - 22:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολιτική κρίση στην Αυστρία
 

Ο Γεργκ Χάιντερ

Η αντικαγκελάριος της Αυστρίας, Σουζάνε Ρις-Πάσερ, και ο υπουργός Οικονομικών, Καρλ-Χάιντς Γκράσερ υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους από την κυβέρνηση συνασπισμού.

Εντείνονται έτσι οι εικασίες για πρόωρη προσφυγή στη λαική ετυμηγορία.


Η κ. Ρις-Πάσερ
Και οι δύο ανήκουν στο ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας--η κ. Ρις-Πάσερ είναι πρόεδρος του κόμματος αυτού--και παραιτήθηκαν επειδή ο πρώην ηγέτης του κόμματος, Γεργκ Χάιντερ, έστρεψε τα μέλη του κόμματος εναντίον τους.

Ο κ. Χάιντερ είχε έλθει σε ρήξη με τους δύο αυτούς συναδέλφους του στην κυβέρνηση συνασπισμού επειδή είχαν υποστηρίξει πως έπρεπε ν'ανασταλεί μία μείωση των φόρων για να καλυφθούν οι ζημίες που προκάλεσαν στη χώρα οι πρόσφατες πλημμύρες.

Ο καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σούσελ, που ηγείται του συντηρητικού Λαικού Κόμματος και σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού το 1999 με το Κόμμα της Ελευθερίας, προειδοποίησε πως μία αλλαγή στην ηγεσία του Κόμματος της Ελευθερίας μπορεί να τον αναγκάσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.



Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2002 - 23:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Τηλεοπτική αναμέτρηση Σρέντερ-Στόιμπερ
 


Οι δύο υποψήφιοι για το αξίωμα του καγκελαρίου--ο Γκέρχαρντ Σρέντερ των σοσιαλδημοκρατών και ο Εντμουντ Στόιμπερ των χριστιανοδημκρατών--πήραν μέρος την Κυριακή στη δεύτερη και τελευταία τηλεοπτική τους αναμέτρηση πριν από τις εκλογές που θα γίνουν σε δύο εβδομάδες.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο Βερολίνο, ο κ. Σρέντερ είναι ο νικητής της αναμέτρησης της Κυριακής--κάτι, άλλωστε, που επιβεβαιώνει και δημοσκόπηση του οργανισμού Infratest η οποία έδειξε ότι πάνω από το 50% των ερωτηθέντων βρήκε τον υποψήφιο του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος πιο πειστικό από τον αντίπαλό του, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον κ. Στόιμπερ δεν ξεπέρασε το 28%.

Εντονότατη ήταν η συζήτηση των δύο αντιπάλων όσον αφορά το θέμα του Ιράκ: ο κ. Σρέντερ απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε συμμετοχή της Γερμανίας σ'έναν ενδεχόμενο πόλεμο κατά της Βαγδάτης.

Ο υποψήφιος του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος ήταν λιγότερο κατηγορηματικός: προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην αρχίσουν πόλεμο μόνες τους, αλλά κατηγόρησε τον αντίπαλό του ότι με τη στάση που υιοθετεί κατάφερε διπλωματικό πλήγμα στις σχέσεις του Βερολίνου με την Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι δύο αντίπαλοι ισοψηφούν.


Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2002 - 23:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Oι οικονομικές επιπτώσεις ενός πολέμου με το Ιράκ
 


Οι ΗΠΑ και η Βρετανία συζητούν την πιθανή ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ. Τί επιπτώσεις θα είχε ένας τέτοιος πόλεμος για τους καταναλωτές;

Φανταστείτε ένα εφιαλτικό σενάριο, σαν αυτά που καταστρώνουν πολλοί αναλυτές : αρχίζουν οι επιθέσεις με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες απώλειες στο Ιράκ. Μεγάλες διαδηλώσεις γίνονται στις πρωτεύουσες του αραβικού κόσμου. Οι κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής αντιδρούν--σε μία χώρα, ίσως, βασιλεύει αναρχία.


Εν τω μεταξύ, ο Σαντάμ Χουσείν επιτίθεται με πύραυλο Σκούντ κατά του Ισραήλ το οποίο απαντά, με αποτέλεσμα να τυλιχθεί ολόκληρη η Μέση Ανατολή στις φλόγες.

Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου και μπορεί να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση, όπως εκτιμά ο Ίαν Μπρέμερ, πρόεδρος της εταιρείας ερευνών Εurasia Group, που έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη.

"Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το μέγεθος της ζημίας που θα προκαλέσει ένας τέτοιος πόλεμος", παρατηρεί ο Νάιτζελ Πέιν του Εθνικού Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών, που εδρεύει στο Λονδίνο, αν και σπεύδει να προσθέσει πως για να περιέλθει η παγκόσμια οικονομία σε ύφεση, θα πρέπει να παραμείνει για πολύ η τιμή του αργού πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα.

Το κόστος του πολέμου

Αυτή τη στιγμή, η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Μπρεντ κυμαίνεται κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι. Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Περσικού το 1991, είχε ξεπεράσει τα 40 δολάρια το βαρέλι.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η σημερινή τιμή του μαύρου χρυσού λαμβάνει υπ'όψιν τις παρούσες συνθήκες, το ενδεχόμενο δηλ. να αρχίσει πόλεμος κατά του Ιράκ: το "τίμημα" της ανησυχίας που υπάρχει είναι μεταξύ 1 και 5 δολαρίων το βαρέλι.

Αλλά πόσο πολύ θ'αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου και πόσο καιρό θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, σε περίπτωση που αρχίσει πόλεμος;

Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν πως η στρατιωτική εκστρατεία δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια και θα οδηγήσει σε αλλαγή καθεστώτος στη Βαγδάτη.

Αν αναλάβει ένας "Χαμίντ Καρζάι" την διακυβέρνηση του Ιράκ, πιστεύει ο Μανουτσέχρ Τακίν του Κέντρου Διεθνών Ενεργειακών Μελετών, που εδρεύει στο Λονδίνο, η πετρελαική υποδομή της χώρας αυτής θα αναβαθμιστεί και θα μπορέσει να λειτουργήσει μέσα σε δύο μήνες.

Ο κ. Τακίν εκτιμά μάλιστα πως θα καταστεί δυνατή η αύξηση της παραγωγής του ιρακινού πετρελαίου--κάτι, λέει, που μπορεί να οδηγήσει και στη μείωση της τιμής του μαύρου χρυσού.

Μια ματιά στο παρελθόν

Πολλοί, όμως, θυμούνται ακόμη την πετρελαική κρίση του 1973-4, όταν η έλλειψη πετρελαίου και η συνακόλουθη αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού συνέβαλε στην ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας.


Ο Μανουτσέχρ Τακίν, όμως, επισημαίνει ότι το Ιράκ παράγει 1,5-1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα--η παραγωγή του είναι "ασήμαντη" σε σύγκριση με την παγκόσμια παραγωγή που ανέρχεται σε 76 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Επιπλέον, προσθέτει, η βιομηχανία εξαρτάται τώρα λιγότερο από το πετρέλαιο απ'ό,τι στις αρχές της δεκαετίας του '70.

Επίσης, οι ΗΠΑ έχουν τεράστια αποθέματα πετρελαίου για να μπορέσουν ν'αντιμετωοπίσουν τέτοιες κρίσεις--τους τελευταίους μήνες μάλιστα ο πρόεδρος Μπους έλαβε νέα μέτρα για την περαιτέρω αύξηση αυτών των αποθεμάτων.

Ωστόσο, ορισμένες από τις νέες οικονομίες της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας, θα είναι ευάλωτες εάν παρατηρηθεί έλλειψη πετρελαίου ή αν αυξηθεί σημαντικά η τιμή αυτού του προιόντος.

Ο ΟΠΕΚ, πάντως, προσπαθεί να καθησυχάσει τις διεθνείς αγορές, αφήνοντας να γίνει γνωστό ότι θα καλύψει όποιες ελλείψεις παρατητηθούν για να μην ξεπεράσει η τιμή του πετρελαίου τα 30 δολάρια το βαρέλι.

Oι χαμένοι

Αλλά και το πιο αισιόδοξο σενάριο έχει τους χαμένους του: ακόμη και αν δεν παραμείνει για πολύ σε υψηλά επίπεδα η τιμή του πετρελαίου, τα κέρδη των εταιρειών θα μειωθούν κι αυτό, βέβαια, θα έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Επιχειρήσεις που εξαρτώνται περισσότερο από τα καύσιμα, όπως είναι οι αεροπορικές και οι ναυτιλιακές εταιρείες, θα υποστούν τις μεγαλύτερες ζημίες.

Είναι επίσης μεγάλος κίνδυνος οι καταναλωτές, που ανησυχούν για το μέλλον τους--αν θα μείνουν π.χ. άνεργοι ή όχι, ή που έχουν πληγεί από την αύξηση της τιμής των καυσίμων--ν'αποφασίσουν να μειώσουν τα έξοδά τους με αποτέλεσμα να πληγούν ακόμη περισσότερο οι επιχειρήσεις.








Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2002 - 21:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Ζιμπάμπουε: Οι λευκοί γαιοκτήμονες εγκαταλείπουν τις περιουσίες τους
 


Δεκάδες λευκοί γαιοκτήμονες βορείως του Χαράρε εγκαταλείπουν τα αγροκτήματά τους μετά το νέο τελεσίγραφο της κυβέρνησης Μουγκάμπε.

Σύμφωνα με τις αρχές, οι περισσότεροι γαιοκτήμονες αποφάσισαν να συμμορφωθούν με τις εντολές της κυβέρνησης--ένας αυτόπτης μάρτυς είδε πάνω από εκατό φορτηγά, γεμάτα έπιπλα, να εγκαταλείπουν μία γόνιμη περιοχή βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Χαράρε.

Ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι οι αρχές είχαν προειδοποιήσει τους γαιοκτήμονες ότι επρόκειτο να κατάσχουν τα περιουσιακά τους στοιχεία εάν δεν έφευγαν πριν από την προθεσμία που τους είχε δοθεί.

Η οργάνωση "Δικαιοσύνη για τη Γεωργία", που υποστηρίζει τους λευκούς γαιοκτήμονες, είχε νωρίτερα τονίσει πως οι λευκοί γαιοκτήμονς δεν θα έπρεπε να συμμορφωθούν γιατί οι εντολές είχαν δοθεί από τις τοπικές αρχές και όχι από την κεντρική κυβέρνηση.


Παρασκευή 06 Σεπτεμβρίου 2002 - 11:33 ('Ωρα Λονδίνου)
17Ν: Χρονικό-Συνεντεύξεις-Σχόλια
 

Συνεχής ενημέρωση για το χρονικό των εξελίξεων σχετικά με την εξάρθρωση της οργάνωσης 17 Νοέμβρη, τί μετέδωσαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τί είπαν πολιτικοί, ειδικοί, συγγενείς θυμάτων στο BBC


Παρασκεύη 06 Σεπτεμβρίου 2002
«Μανιφέστο» Κουφοντίνα
Πολιτική δήλωση έκανε ο παραδοθείς στις αρχές Δημήτρης Κουφοντίνας μέσω της συνηγόρου του - αποδέχεται τις πράξεις της «17Ν», αλλά όχι όλα όσα περιλαμβάνει το εις βάρος του κατηγορητήριο



Παρασκευή 06 Σεπτεμβρίου 2002
Ο βρετανικός Τύπος για τον Κουφοντίνα
Εκτενή αναφορά κάνουν οι βρετανικές εφημερίδες για την παράδοση του Δημήτρη Κουφοντίνα στις ελληνικές Αρχές




Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου 2002
Στον Κορυδαλλό ο Σάββας Ξηρός
Ο Σάββας Ξηρός έγινε ο 15ος κατηγορούμενος για συμμετοχή στη «17Ν» που κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού - ερωτηματικά γεννούν οι καταθέσεις


Σάββατο 31 Αυγούστου 2002
17Ν - Συνεχίζονται οι καταθέσεις
Το Σάββατο κατέθεσε η υποψήφια Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη - για «τηλεοπτικό διασυρμό» κάνει λόγο η Σωτηροπούλου


Πέμπτη 29 Αυγούστου 2002
«Αλέκος»: «O Kουφοντίνας με στρατολόγησε στη 17Ν»
Την 17Ν συγκροτούσαν διαφορετικές ομάδες 3-4 ατόμων υποστηρίζει ο «Αλέκος» της οργάνωσης. Αρνείται τις κατηγορίες ο Ν.Παπαναστασίου


Τρίτη 27 Αυγούστου 2002
Επιστολή Γιωτόπουλου στο «Βήμα»
«Κατασκευή αποδεικτικού υλικού» εν όψει της δικαστικής διαδικασίας χαρακτήριζει ο Α. Γιωτόπουλος ρεπορτάζ της εφημερίδας


Δευτέρα 26 Αυγούστου 2002
Ο Σάββας «δείχνει» Γιάννη Σερίφη
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σάββας Ξηρός καταδεικνύει τον Γιάννη Σερίφη στον εφέτη ανακριτή ως «στρατολόγο της 17Ν»


Κυριακή 25 Αυγούστου 2002
«Λάκης»: Είμαι αναρχικός όχι τρομοκράτης
Ενας «συνήθης ύποπτος», ο αναρχικός Θόδωρος Πισιμίσης απορρίπτει όλες τις κατηγορίες που του προσάπτει η Αστυνομία - Στο στόχαστρο των ερευνών ο ΕΛΑ


Τρίτη 20 Αυγούστου 2002
Καταθέσεις και πολιτική αγωγή
Παράσταση πολιτικής αγωγής αρχίζουν να δηλώνουν θύματα και συγγενείς θυμάτων της “17Ν”, ενώ ο ανακριτής λαμβάνει καταθέσεις μαρτύρων για την υπόθεση


Δευτέρα 19 Αυγούστου 2002
Την Τρίτη η νέα απολογία Γιωτόπουλου
Απάντηση στις νέες κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν για την υπόθεση της “17Ν” δίνει την Τρίτη ο Αλ. Γιωτόπουλος στον ανακριτή - συνεχίζονται οι έρευνες για το Δ. Κουφoντίνα


Σάββατο 17 Αυγούστου 2002
Αναζητούν «κερκόπορτα» για τον Ε. Λ. Α.
Νέος γύρος ερευνών της ΕΛ. ΑΣ. με στόχο το σύνολο των τρομοκρατικών ενεργειών, όμως αυτή την φορά με επίκεντρο τον Ε. Λ. Α.


Τρίτη 13 Αυγούστου 2002
Ερωτηματικά για την ομολογία Σ. Ξηρού
Σε σειρά αντιφάσεων υπέπεσε ο Σάββας Ξηρός στην ανακριτική του απολογία για τη “17Ν”, σε σχέση με τα όσα είχε δηλώσει στην προανακριτική του κατάθεση


Κυριακή 11 Αυγούστου 2002
Διώτης: «Θα φθάσουμε μέχρι το τέλος»
Τα αρχεία της Στάζι αποτελούν στοιχεία της ανάκρισης δήλωσε o εισαγγελέας κ.Διώτης - Στον Ευαγγελισμό μετέβη ο ειδικός εφέτης ανακριτής προκειμένου να λάβει την απολογία του Σ. Ξηρού


Σάββατο 10 Αυγούστου 2002
Μπους: «Μπράβο» στην Ελλάδα
O Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, με αφορμή τις εξελίξεις στην εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002
Μίλερ: «Έχετε δρόμο ακόμη»
Ο Αμερικανός πρέσβης θέτει ως προϋπόθεση για την πλήρη εξάρθρωση της τρομοκρατίας τη σύλληψη όλων των μελών της «17 Νοέμβρη» αλλά και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων που έδρασαν στην Ελλάδα


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002
Στο στρατόπεδο η απάντηση
Οι υποψίες των αρχών στρέφονται τώρα στο εσωτερικό του στρατοπέδου, καθώς απομακρύνεται το ενδεχόμενο να κρύβεται η 17 Νοέμβρη πίσω από την κλοπή


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002
Το... 'αόρατο' μάτι του Έσελον
Δεν αποκλείεται η ΕΛ.ΑΣ. να δέχεται στοιχεία, τα οποία έχει συλλέξει το παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης μηνυμάτων "Έσελον" δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο συντάκτης της Γκάρντιαν, Ρίτσαρντ Νόρτον Τέιλορ


Τετάρτη 07 Αυγούστου 2002
Για 80 κακουργήματα κατηγορείται ο «Λάμπρος»
Το κατηγορητήριο εναντίον του Αλέκου Γιωτόπουλου, περιλαμβάνει τουλάχιστον 80 κακουργήματα επί συνόλου 105 αδικημάτων - Οι κατηγορίες χρονολογούνται από το 1985


Τρίτη 06 Αυγούστου 2002
Το «επόμενο βήμα» συζήτησαν Σημίτης-Χρυσοχοΐδης
Ένταση των ερευνών για την κλοπή στο στρατόπεδο της Κω ζήτησε ο πρωθυπουργός - Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε για τον Κουφοντίνα


Τρίτη 06 Αυγούστου 2002
Σκότλαντ Γιάρντ: «Έτσι εξαρθρώσαμε την 17Ν»
Απόρρητη έκθεση των ελληνικών και βρετανικών διωκτικών αρχών αποκαλύπτει πως οδηγήθηκαν στα μέλη της 17Ν - Νοn paper του Σημίτη για την τρομοκρατία


Κυριακή 04 Αυγούστου 2002
'Aρωμα' από Συκούριο στην Κω
Έντονος είναι ο προβληματισμός της κυβέρνησης και της ηγεσίας του στρατού για την κλοπή πολεμικού υλικού στην Κω


Σάββατο 03 Αυγούστου 2002
Κοινός λογαριασμός Ξηρού - Ρομέρο με τραπεζικό στέλεχος
Τη σχέση της Καρμέλλας Στεφάνου, στελέχους της τράπεζας Πειραιώς με το Σάββα Ξηρό και τη σύντροφό του Αλίσια Ρομέρο ερευνά η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία


Παρασκευή 02 Αυγούστου 2002
Ομολόγησε και ο Κονδύλης
Συμμετοχή σε τέσσερις ενέργειες της “17Ν” ομολόγησε ο Σωτήρης Κονδύλης, που έφερε το ψευδώνυμο “Άρης” - Συνεχίζεται η αναζήτηση του Δημήτρη Κουφοντίνα


Παρασκευή 02 Αυγούστου 2002
Διαμαρτυρία Γιωτόπουλου για τις συνθήκες κράτησης
Εξουθένωση της προσωπικότητας των κρατουμένων και παρεμπόδιση της υπεράσπισής τους καταγγέλλει ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος - Έρευνα διέταξε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου


Πέμπτη 01 Αυγούστου 2002
Προκήρυξη - μυστήριο
Αμφιλεγόμενης γνησιότητας προκήρυξη κάνει λόγο για συνέχιση της δράσης της "17Ν" - "αστειότητες", λέει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης


Πέμπτη 01 Αυγούστου 2002
Γουέλτς: «Γνώριζαν τους δράστες»
Η σύζυγος του δολοφονηθέντος σταθμάρχη της CIA δηλώνει στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι οι ελληνικές αρχές ήξεραν αλλά δεν ήθελαν να συλλάβουν τους υπαίτιους


Πέμπτη 01 Αυγούστου
Και άλλη σύλληψη για τη 17Ν
Ο φερόμενος ως “Άρης” της 17Ν συνελήφθη και ανακρίνεται - Πρόκειται για το 15ο άτομο που συλλαμβάνεται


Τρίτη 30 Ιουλίου 2002
Στη φυλακή οι συλληφθέντες της 17Ν
Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας μεταφέρθηκαν στις φυλακές του Κορυδαλλού οι φερόμενοι ως μέλη της 17Ν, γεγονός που θεωρείται ιστορική στιγμή της μεταπολίτευσης


Τρίτη 30 Ιουλίου 2002
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για πλήρη εξάρθρωση»
Τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσο οι συλλήψεις σημαίνουν και την πλήρη εξάρθρωση του φαινομένου της τρομοκρατίας στην Ελλάδα εκφράζει Αμερικανός ειδικός


Δευτέρα 29 Ιουλίου 2002
Για όλους και για όλα ο Σάββας Ξηρός
Στοιχεία που ολοκληρώνουν το «παζλ»της δράσης της 17Ν κατέθεσε, στην ομολογία του που μάλλον ολοκληρώθηκε την Κυριακή, ο Σάββας Ξηρός στον εισαγγελέα Ι. Διώτη


Κυριακή 28 Ιουλίου 2002
Αναζητώντας τον… «Σαρδανάπαλο»
Ο Παύλος Σερίφης, αλλά και πολλές εφημερίδες, 'φωτογραφίζουν' τον Γιάννη Σερίφη ως συνιδρυτή της 17Ν -«Δεν διάβαζα ούτε τις προκηρύξεις τους» λέει ο ίδιος


Σάββατο 27 Ιουλίου 2002
Οι Times για τη 17Ν
Η βρετανική εφημερίδα εκφράζει την ανησυχία οτι οι ελληνικές αρχές θα δυσκολευτούν να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους "ιδεολόγους" της οργάνωσης, εφόσον αυτοί συλληφθούν


Παρασκευή 26 Ιουλίου 2002
Ομολόγησε και ο «Νικήτας»
Φως, στην πιο σκοτεινή περίοδο της 17Ν (1975-1981) ρίχνει η κατάθεση του Παύλου Σερίφη - Αναμένονται νέες συλλήψεις


Παρασκευή 26 Ιουλίου 2002
Το πορτραίτο του Γιωτόπουλου
Η εφημερίδα Times, με ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, επιχειρεί να σκιαγραφήσει τον άνδρα που φέρεται να είναι ο αρχηγός της 17Ν


Παρασκευή 26 Ιουλίου 2002
ΗΠΑ: «Εταίρος μας η Ελλάδα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας»
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χαιρετίζει την "επιτυχία" των ελληνικών αρχών στις προσπάθειες για την εξάρθρωση της 17Ν


Πέμπτη 25 Ιουλίου 2002
Στην Αντιτρομοκρατική ο «Αλέκος»
Στη δολοφονία Γουέλς ενέχεται ο Παύλος Σερίφης σύμφωνα με την Αστυνομία - Ανακρίνεται ο Πάτροκλος Τσελέντης


Πέμπτη 25 Ιουλίου 2002
Εύσημα θύματος της '17Ν' στην ΕΛ.ΑΣ.
Ο Τούρκος νυν διπλωματικός σύμβουλος, Ντενίζ Μπελούκμπασι και πρώην θύμα της "17Ν " δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC απόλυτα ικανοποιημένος από τις ενέργειες των ελληνικών αρχών


Τετάρτη 24 Ιουλίου 2002
17Ν: Προσάγεται ο «Νικήτας»
Σε χωριό της ορεινής Καρδίτσας συνελήφθη από δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ο Παύλος Σερίφης οποίος φέρεται να ανήκει στην πρώτη γενιά της 17Ν


Τετάρτη 24 Ιουλίου 2002
Πιθανό θύμα συνωνυμίας ο Σόντερς
Η βρετανική εφημερίδα "Τάιμς" επικαλούμενη την κατάθεση ενός εκ των συλληφθέντων αποκαλύπτουν ότι η οργάνωση δεν αποκλείεται να σκότωσε τον Βρετανό ταξίαρχο από λάθος


Τρίτη 23 Ιουλίου 2002
Χρυσοχοΐδης: «Άπλετο φως» μέχρι το τέλος»
Η 17Ν έχει υποστεί ένα ισχυρότατο πλήγμα, εκτιμούν οι αρχές - Ο εκτελεστικός βραχίονας της 17Ν συνεχίζει τις αποκαλύψεις


Δευτέρα 22 Ιουλίου 2002
Ο βρετανικός Τύπος για τη 17Ν
Ρεπορτάζ από τους Λειψούς - Δηλώσεις Χέδερ Σόντερς - Το «συγγνώμη» του πατέρα Τριαντάφυλλου Ξηρού


Δευτέρα 22 Ιουλίου 2002
Χρυσοχοΐδης: «Η τρομοκρατία θα νικηθεί»
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς ενημέρωσε ο υπουργός Δημοσίας Τάξης


Κυριακή 21 Ιουλίου 2002
ΕΛ.ΑΣ: Μέλη και εκτελεστές της 17Ν και οι Καρατσόλης - Κωστάρης
Στον εκτελεστικό βραχίονα της 17Ν ανήκαν οι Καρατσόλης-Κωστάρης σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Ικανοποίηση στη ΔΟΕ
Εκπρόσωπος της ΔΟΕ λέει στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι είναι "εξαιρετικά ενθαρρυντικές" οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα σχετικά με την τρομοκρατία


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Σημίτης για 17Ν”
Άπλετο φως σε όλες τις πτυχές της τρομοκρατίας υποσχέθηκε ο Κώστας Σημίτης, επισημαίνοντας ότι η εξάρθρωση της 17Ν είναι νίκη της δημοκρατίας


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Ενημέρωση από Χρυσοχοΐδη
Ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως θα ζητήσει να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων σχετικά με τις εξελίξεις για τη "17Ν", ενώ θα δώσει συνέντευξη τύπου την Τρίτη


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Δεν αποκλείουν αίτημα έκδοσης οι ΗΠΑ
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο έκδοσης υπόπτων για δολοφονίες Αμερικανών


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Δίωξη κατά Γιωτόπουλου
Ως καθοδηγητής της "17Ν" κατηγορείται επισήμως ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες, ενώ οι Τζωρτζάτος και Ψαραδέλλης ομολόγησαν συμμετοχή στην οργάνωση


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Στο μικροσκόπιο ο «αρχηγός της 17Ν»
Ο Αλέκος Γιωτόπουλος, που συνελήφθη στους Λειψούς, ταιριάζει με την περιγραφή του αρχηγού της "17Ν", σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ οι τρεις συλληφθέντες την Τρίτη ομολόγησαν συμμετοχή στην οργάνωση και σειρά εγκλημάτων


Πέμπτη 18 Ιουλίου 2002
«Σημαντική» η σύλληψη Γιωτόπουλου
"Εξαιρετικά σημαντική" η σύλληψη Γιωτόπουλου λέει στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο βρετανός αναλυτής σε θέματα τρομοκρατίας, Πολ Μπίβερ


Πέμπτη 18 Ιουλίου 2002
Φόρειν Όφις και Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη σύλληψη Γιωτόπουλου
ΗΠΑ και Βρετανία εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο στις έρευνες για την 17 Νοέμβρη


Πέμπτη 18 Ιουλίου 2002
Τι ομολόγησαν οι συλληφθέντες ως μέλη της 17 Νοέμβρη
Μακρύς ο κατάλογος των τρομοκρατικών ενεργειών, στις οποίες -σύμφωνα με την αστυνομία- ομολόγησαν ότι συμμετείχαν οι τρεις συλληφθέντες


Τετάρτη 17 Ιουλίου 2002
Προσαγωγές και 45άρι
Τρία άτομα προσήγαγαν και ανακρίνουν οι αρχές σε σχέση με τη “17Ν”, ενώ ένα από τα περίστροφα της Δαμάρεως συνδέθηκε από τις βαλλιστικές έρευνες με σειρά αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων


Τρίτη 16 Ιουλίου 2002
Αναζητείται ο Κουφοντίνας
Το πρόσωπο - σύνδεσμο ανάμεσα σε ηγεσία και εκτελεστές της «17Ν» εξακολουθούν να αναζητούν οι αρχές, ενώ η αστυνομία συνδέει ένα ακόμη πιστόλι με τρομοκρατική ενέργεια


Τρίτη 16 Ιουλίου 2002
Συνέντευξη της Σόντερς για τη σύλληψη Ξηρού
Η χήρα του Βρετανού ταξίαρχου δηλώνει στην εφημερίδα Guardian οτι η προοπτική να βρεθεί ο δολοφόνος του συζύγου της, της δημιουργεί αισθήματα "ανακούφισης, δυσπιστίας και συγκίνησης"


Δευτέρα 15 Ιουλίου 2002
Περατικός και Νάιλς για τη «17Ν»
Εντονες αντιδράσεις για την προσπάθεια σύνδεσης της «17Ν» με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιχείρησε ο Αμερικανός πρώην πρέσβης στο ΒΒC 5 Live


Δευτέρα 15 Ιουλίου 2002
Φωτογραφίες θα δει ο Ξηρός
Φωτογραφίες υπόπτων για συμμετοχή στη "17Ν" θα μπορέσει να δείξει ο εισαγγελέας στο Σάββα Ξηρό, μόλις αφαιρεθούν οι επίδεσμοι από τα εγχειρισμένα μάτια του


Κυριακή 14 Ιουλίου 2002
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, επιτυχημένη εγχείρηση Ξηρού
Επιτυχή θεωρούν οι γιατροί την εγχείρηση στα μάτια του Σάββα Ξηρού, η οποία έγινε στο Γενικό Κρατικό - H μεταφορά του ασθενούς από και προς τον "Ευαγγελισμό" έγινε με αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας


Σάββατο 13 Ιουλίου 2002
Στο χειρουργείο ο Ξηρός
Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μεταφέρθηκε ο Σάββας Ξηρός στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο,όπου υποβλήθηκε σε εγχείρηση στα μάτια


Σάββατο 13 Ιουλίου 2002
Ξηρός: Καταθέτει ή απολογείται;
Νομική διάσταση ανέκυψε σχετικά με το καθεστώς των διαλόγων του Σάββα Ξηρού και του εισαγγελέα κ Διώτη


Παρασκευή 12 Ιουλίου 2002
«Παραμένει η Σκότλαντ Γιάρντ στην Ελλάδα»
Η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε σωστό δρόμο για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας εκτιμά ο υποδιευθυντής της βρετανικής υπηρεσίας, Ντέιβιντ Βανές


Πέμπτη 11 Ιουλίου 2002
Συνεχίζονται οι έρευνες για τη 17Ν
Δακτυλικά αποτυπώματα αναζητά η αστυνομία στα ευρήματα από τις δύο γιάφκες της 17Ν, σε μία προσπάθεια να φθάσει σε πρόσωπα και συλλήψεις


Τετάρτη 10 Ιουλίου 2002
Επιστολή Μπλερ για τη «17Ν»
Καταλυτική εξέλιξη χαρακτήρισε τον εντοπισμό των κρησφύγετων της 17 Νοέμβρη ο Βρετανός πρωθυπουργός


Τετάρτη 10 Ιουλίου 2002
Εμπλοκή Ξηρού και σε άλλη επίθεση
Με άλλη μία τρομοκρατική ενέργεια, την επίθεση κατά της οικίας του Γερμανού πρεσβευτή, συνδέεται ο Σάββας Ξηρός - Ανακοινώσεις για τα ευρήματα στις γιάφκες


Κυριακή 07 Ιουλίου 2002
Δημοσκόπηση για τη 17Ν
Στην δράση της Ελληνικης Αστυνομίας πρέπει να αποδοθεί η επιτυχημένη έκβαση των επιχειρήσεων εναντίον της τρομοκρατίας,αλλά η 17Ν θα ξανακτυπήσει πιστεύουν οι Έλληνες πολίτες


Κυριακή 07 Ιουλίου 2002
Σημαντική ανακάλυψη οι εξελίξεις για τη 17Ν
«Έπαιξε όμως ρόλο και ο 'παράγοντας τύχη'» είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο διευθυντής του Κέντρου για την Τρομοκρατία και την Πολιτική Βία στο Πανεπιστήμιο του Σεντ Αντριους, καθηγητής Πολ Γουίλκινσον


Σάββατο 06 Ιουλίου 2002
Ξετυλίγεται το νήμα της 17Ν – Μίλησε ο Ξηρός
Καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας κατέθετε ο Σάββας Ξηρός στον εισαγγελέα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, Ι. Διώτη - Σύντομα αναμένονται συλλήψεις. Τα ευρήματα οδηγούν τις διωκτικές αρχες απευθείας στη καρδιά της 17Ν


Παρασκευή 05 Ιουλίου 2002
Βρετανοί: Εύσημα στη Σκότλαντ Γιαρντ
Όλες οι βρετανικές εφημερίδες αναφέρονται εκτεταμένα στις προσπάθειες για εξάρθρωση της οργάνωσης «17 Νοέμβρη»


Παρασκευή 05 Ιουλίου 2002
«Ενθαρρυντικές οι εξελίξεις» για τη 17Ν
Ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα, Ντέιβιντ Μάντεν, σχολιάζει τα τελευταία γεγονότα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC


Πέμπτη 04 Ιουλίου 2002
Σύνδεση Ξηρού με δολοφονία Περατικού
Τα δακτυλικά αποτυπώματα του Σάββα Ξηρού είχαν βρεθεί σε αυτοκίνητο που είχαν χρησιμοποιήσει οι δολοφόνοι του Κωστή Περατικού, ανακοίνωσε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ


Πέμπτη 04 Ιουλίου 2002
Αισιοδοξία και ερωτηματικά για τη 17Ν
Ο Βρετανός αναλυτής θεμάτων τρομοκρατίας, Πολ Μπίβερ, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC δεν απέκλεισε η 17Ν να επεδίωκε τον εντοπισμό του διαμερίσματος και των υπολοίπων στοιχείων


Πέμπτη 04 Ιουλίου 2002
Σημίτης για τρομοκρατία
Συντριπτικό χτύπημα κατά της τρομοκρατίας ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ


Τετάρτη 03 Ιουλίου 2002
«Συγκυριακά» στοιχεία για τη 17Ν
Συνέντευξη του Βρετανού καθηγητής Μάγκνους Ράνστροπ του Κέντρου για την Τρομοκρατία και την Πολιτική Βία στο πανεπιστήμιο του Σεντ Αντριους


Τρίτη 02 Ιουλίου 2002
Το περίστροφο δείχνει «17Ν»
Το όπλο που βρέθηκε κοντά στον τραυματισθέντα επίδοξο βομβιστή Σάββα Ξηρό συνδέεται με την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», ανακοίνωσε η αστυνομία, που ανακρίνει 5 άτομα


Δευτέρα 01 Ιουλίου 2002
Στα ίχνη τρομοκρατών από την έκρηξη
Ανακοινώθηκε η ταυτότητα του ατόμου που τραυματίσθηκε το Σάββατο στον Πειραιά από τη βόμβα που μετέφερε, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τους δεσμούς του με τρομοκρατικές οργανώσεις


Κυριακή 30 Ιουνίου 2002
Μυστήριο η έκρηξη στον Πειραιά
Ο Δράστης είναι πιθανότατα ο τραυματίας που βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης δήλωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας


Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2002 - 20:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι Αμερικανοί προετοιμάζουν το έδαφος για πόλεμο
 

Ο Ντικ Τσένι εκφράζει την πεποίθηση πως στόχος ήταν οι ΗΠΑ

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι, κατηγόρησε τον ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν, ότι στόχος του είναι η κατασκευή πυρηνικής βόμβας.


Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο κ. Τσένι εξήγησε πως οι αμερικανικές αρχές εντόπισαν φορτίο που προοριζόταν για το Ιράκ με εξοπλισμό ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ενός τέτοιου όπλου.

Πάντως, νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είχε δηλώσει πως πολλά θα εξαρτηθούν από το τί θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες: όπως εξήγησε, ο πρόεδρος Μπους θα εκφωνήσει βαρυσήμαντο λόγο στα Ηνωμένα Έθνη την προσεχή Πέμπτη--πρόκειται, είπε ο κ. Τσένι, για μία πολύ σημαντική εξέλιξη.

Πολλοί ανταποκριτές, αναφερόμενοι στις δηλώσεις Τσένι, εκτιμούν ότι το μήνυμα που στέλλει η Ουάσινγκτον είναι ότι είναι διατεθειμένη να έχει όσο γίνεται μεγαλύτερες διαβουλεύσεις πριν αναλάβει στρατιωτική δράση κατά του Ιράκ.

Αποτελεί αυτή τη στιγμή κίνδυνο για τα αμερικανικά συμφέροντα, για τα συμφέροντά μας στην περιοχή και, εν καιρώ, σε ολόκληρο τον κόσμο
Κόλιν Πάουελ
Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, έκανε σαφές ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες, ακόμη και τώρα, να αναλάβουν μονομερώς δράση κατά της Βαγδάτης.

Ο πρόεδρος Μπους, είπε ο κ. Πάουελ, μπορεί να λάβει μία τέτοια απόφαση μονομερώς για την προστασία των εθνικών συμφερόντων των ΗΠΑ.

Δύσκολη αποστολή Μπλερ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, επέστρεψε από τις ΗΠΑ, όπου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπους, αποφασισμένος πως επιβάλλεται η λήψη αυστηρών μέτρων κατά του Ιράκ.

Δεν μπορούμε να παρασυρθούμε σ'έναν πόλεμο χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς τί συμβαίνει
Τόνι Λόιντ, βουλευτής των Εργατικών και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών
Όπως εξήγησε, ο ίδιος και ο πρόεδρος Μπους ακολουθούν "κοινή στρατηγική": θα πρέπει, είπε, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταστραφούν τα όπλα μαζικού ολέθρου που έχει στην κατοχή του το καθεστώς της Βαγδάτης.

Ο κ. Μπλερ, όμως, γνωρίζει ότι πολλοί στη Βρετανία είναι αντίθετοι σ'έναν ενδεχόμενο πόλεμο με το Ιράκ.

Την Τρίτη, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα μιλήσει για το θέμα του Ιράκ στο ετήσιο συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατικών Ενώσεων, ενώ σχεδιάζει επίσης τις επόμενες εβδομάδες να ενημερώσει για το ίδιο θέμα πολλά ανώτερα στελέχη του κοινοβουλίου.

Πολλοί βουλευτές, όμως, του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος δεν έχουν πεισθεί ότι η προσφυγή στα όπλα είναι η καλύτερη λύση.

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Τόνι Λόιντ, δήλωσε πως δεν μπορεί να παρασυρθεί η Βρετανία σ'έναν πόλεμο εάν δεν γνωρίζει προηγουμένως τί ακριβώς συμβαίνει, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής, Ντόναλντ Άντερσον, τόνισε πως είναι ανάγκη να δοθούν περισσότερα στοιχεία στη δημοσιότητα για την απειλή που συνιστά το Ιράκ.

Οποιαδήποτε απόφαση για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης θα πρέπει να ληφθεί από το κοινοβούλιο, δήλωσε ο κ. Λόιντ, ενώ ένα άλλος παλαίμαχος βουλευτής των Εργατικών, ο Ταμ Ντιέλ, τόνισε πως θα ζητήσει την έκτακτη σύγκληση της Βουλής των Κοινοτήτων και πρόσθεσε πως ο ίδιος δεν έχει πεισθεί για την αναγκαιότητα του πολέμου.


Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2002 - 17:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέες συγκρούσεις στο Αφγανιστάν
 


Τουλάχιστον 15 ένοπλοι και άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των κυβερνητικών στρατιωτικών δυνάμεων και μελών που πρόσκεινται σε πολέμαρχο στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς οι τραυματίες ξεπερνούν τους 51.

Το Αφγανικό Ισλαμικό Πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο δηλώσεις του εκπροσώπου του κυβερνήτη της επαρχίας Κχοστ μετέδωσε ότι σημειώθηκαν σημαντικές απώλειες και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Οι αντάρτες ανήκουν σε ομάδα του πολέμαρχου, Παντσάχ Χαν Ζαντράν.

Νωρίτερα σημειώθηκε έκρηξη βόμβας σε κατάστημα πώλησης βίντεο στην Κχοστ.

Η βόμβα εξερράγη κατά τη διάρκεια προβολής ταινίας με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 13 άνθρωποι, εκ των οποίων οι τέσσερις σοβαρά.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές πίσω από τη βομβιστική επίθεση κρύβονται εναπομείναντα μέλη του πρώην ισλαμικού κινήματος των Ταλεμπάν.

Όταν οι Ταλεμπάν βρίσκονταν στην εξουσία είχαν απαγορεύσει την λειτουργία τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών.


Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2002 - 18:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Η αλ-Κάιντα 'είχε στο στόχαστρο πυρηνικές εγκαταστάσεις'
 

Οι Χαλίντ και Μπινλασίμπ συγκαταλέγονται στη λίστα των πλέον καταζητούμενων

Τα μέλη του δικτύου της Αλ Κάιντα σκόπευαν αρχικώς να πλήξουν αμερικανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και όχι το Κέντρο Παγκόσμιου Εμπορίου και το Πεντάγωνο, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησαν δύο μέλη της οργάνωσης σε Άραβα δημοσιογράφο ο ο οποίος τους χαρακτηρίζει "εγκεφάλους" του δικτύου.

Το αραβικό καλωδιακό τηλεοπτικό δίκτυο αλ-Τζαζίρα ανακοίνωσε ότι θα μεταδώσει τη συνέντευξη την Πέμπτη, μία ημέρα μετά την επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Οι φερόμενοι ως συνεργάτες του Οσάμα Μπιν Λάντεν περιγράφουν λεπτομερώς πώς σχεδίασαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Όπως γράφουν πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες, οι Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ και Ραμζί Μπινλασίμπ είπαν στον Άραβα δημοσιογράφο πως είχαν αποφασίσει να μη γίνουν "προς το παρόν" επιθέσεις εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων ανεβλήθησαν, επειδή υπήρχαν φόβοι ότι η κατάσταση "θα ξέφευγε από κάθε έλεγχο".

Τα δύο στελέχη της αλ-Κάιντα συγκαταλέγονται στη λίστα των πλέον καταζητούμενων από τις ομοσπονδιακές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών και έκαστος έχει επικηρυχθεί από το FBI για 25 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με το FBI, ο Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, θεωρείται εκ των σημαντικότερων συνεργατών του Σαουδάραβα επικεφαλής της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, ενώ ο Ραμζί Μπινλασίμπ διατηρούσε διαμέρισμα στο Αμβούργο μαζί με τον επικεφαλής των αεροπειρατών της 11ης Σεπτεμβρίου, Μοχάμεντ Άτα.

Τα δύο στελέχη της αλ-Κάιντα μίλησαν στον δημοσιογράφο του δικτύου αλ-Τζαζίρα στο κρυσφύγετό τους στο Πακιστάν.

Κάποιος μάλιστα του είπε εκεί πως ο Οσάμα μπιν Λάντεν είναι ζωντανός και καλά στην υγεία του, αλλά δεν του έδειξαν κανένα στοιχείο που ν'αποδεικνύει αυτό τον ισχυρισμό.

Ο Άραβας δημοσιογράφος υποστηρίζει επίσης ότι τα δύο στελέχη της αλ-Κάιντα του είπαν ότι η απόφαση για την "μαρτυρική επιχείρηση στο εσωτερικό της Αμερικής" ελήφθη στις αρχές του 1999, πως οι αεροπειρατές που έλαβαν μέρος σ'αυτή την επιχείρηση προέρχονταν από το "Τμήμα Μαρτύρων" της οργάνωσης το οποίο, δήλωσαν, παραμένει "ενεργό", πως ο Ραμζί Μπινλασίμπ ήθελε να πάρει κι αυτός μέρος στην επιχείρηση, αλλά οι αμερικανικές αρχές δεν του έδωσαν βίζα και πως το τέταρτο αεροπλάνο στο οποίο έγινε αεροπειρατεία είχε ως στόχο το Κογκρέσο και όχι τον Λευκό Οίκο.


Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2002 - 18:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ υποστηρίζει το Ιράκ
 

Δεν επιτρέπεται η είσοδος των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ από το 1998

'Ενα πρώην ηγετικό στέλεχος της ομάδας των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, ο Αμερικανός Σκοτ Ρίτερ, εκφώνησε λόγο στο ιρακινό Κοινοβούλιο.

Το Ιράκ δεν απειλεί σήμερα τους γείτονές του και δεν συμπεριφέρεται με τρόπο απειλητικό σε κανέναν έξω από την επικράτειά του
Σκοτ Ρίτερ
Ο κύριος Ρίτερ, που επικρίνει εντονότατα την αμερικανική πολιτική στο Ιράκ, δήλωσε πως δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι η Βαγδάτη έχει στην κατοχή της όπλα μαζικού ολέθρου.

Προς το παρόν, συνέχισε, το Ιράκ δεν συνιστά απειλή για τα γειτονικά κράτη ή τις ΗΠΑ.

Αλλά ο Σκοτ Ρίτερ κάλεσε το Ιράκ να επιστρέψει την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ στο έδαφός του και να μην παρεμβάλει εμπόδια στο έργο τους: όπως τόνισε, μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί το Ιράκ να δείξει πως δεν έχει τίποτε να κρύψει και να αποτραπεί ένας πόλεμος.



Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2002 - 17:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Αλ Κάιντα κατά πυρηνικών εγκαταστάσεων
 

Οι Χαλίντ και Μπινλαμπίς συγκαταλέγονται στη λίστα των πλέον καταζητούμενων

Τα μέλη του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα σκόπευαν αρχικώς να πλήξουν αμερικανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και όχι το Κέντρο Παγκόσμιου Εμπορίου και το Πεντάγωνο, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησαν δύο μέλη της οργάνωσης σε Άραβα δημοσιογράφο.

Το αραβικό καλωδιακό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ανακοίνωσε ότι θα μεταδώσει την εν λόγω συνέντευξη την Πέμπτη, μία ημέρα μετά την επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Οι φερόμενοι ως συνεργάτες του Οσάμα Μπιν Λάντεν δήλωσαν ότι θα αποκαλύψουν με κάθε λεπτομέρεια το σχέδιο των επιθέσεων.

Στο εν λόγω, το οποίο αναδημοσιεύτηκε σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες, οι Χαλίντ Μοχάμεντ και Ραμζί Μπινλασίμπ, υποστηρίζουν ότι τα σχέδια περί επίθεσης εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων ανεβλήθησαν λόγω του φόβου ότι η κατάσταση "θα έβγαινε εκτός ελέγχου".

Οι Φούντα και Μπινλανσίμπ συγκαταλέγονται στη λίστα των πλέον καταζητούμενων των ομοσπονδιακών αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών και έκαστος έχει επικηρυχθεί για 25 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με το FBI, ο Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, θεωρείται εκ των σημαντικότερων συνεργατών του Σαουδάραβα επικεφαλής της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, ενώ ο Ραμζί Μπινλασίμπ διατηρούσε διαμέρισμα στο Αμβρούργο μαζί μετον επικεφαλής των αεροπειρατών της 11ης Σεπτεμβρίου, Μοχάμεντ Άτα.


Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2002 - 16:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Προφυλακίσθηκε και ο Δ. Κουφοντίνας
 

Για συμμετοχή σε 71 τρομοκρατικές ενέργειες κατηγορείται ο Δ. Κουφοντίνας

Στη γυναικεία πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού βρίσκεται πλέον ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος οδηγήθηκε στις φυλακές την Κυριακή το απόγευμα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του στον ειδικό εφέτη - ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο. Πρόκειται για το 16ο άτομο που προφυλακίζεται κατηγορούμενο για συμμετοχή στην οργάνωση “17 Νοέμβρη”.

Όπως δήλωσε η συνήγορος του φερόμενου ως “Λουκά” της “17Ν” Ιωάννα Κούρτοβικ, ο πελάτης της κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα στον ανακριτή και δεν θέλησε να απαντήσει στις ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν σχετικά με πρόσωπα και συγκεκριμένες πράξεις. Στο υπόμνημα ο Δημήτρης Κουφοντίνας αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την δράση της οργάνωσης όπως αυτή περιγράφεται στις προκηρύξεις της και δηλώνει ότι οι ενέργειές του είχαν πολιτικό χαρακτήρα. Ερωτηθείς σχετικώς από τον ανακριτή, ο Κουφοντίνας δήλωσε ότι δεν έχει καμμία σχέση με μυστικές υπηρεσίες. Σε δηλώσεις του, που φιλοξενεί η εφημερίδα “Ελευθεροτυπία”, ο Κουφοντίνας ισχυρίζεται ότι η “17Ν” έχει τελειώσει υπό την έννοια της επιχειρησιακής δράσης της , προσθέτοντας ωστόσο ότι υπό την έννοια της ιστορίας της το τέλος δεν έχει ακόμη γραφτεί.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, εντοπίσθηκε το επί 40 ημέρες καταφύγιο του Κουφοντίνα στο νησί Αγκίστρι, απέναντι από την Αίγινα, ύστερα από αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα ντόπιων που αναγνώρισαν την νεοεκδοθείσα φωτογραφία του παραδοθέντος τρομοκράτη.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τις ημέρες που κατεζητείτο ο Κουφοντίνας έμενε σε σκηνή σε παραλία του νησιού, απομονωμένος. Άνδρες της Αντιτρομοκρατικής ανακάλυψαν το Σάββατο το κρησφύγετό του, όπου βρέθηκαν μεταξύ άλλων ραδιόφωνα, ρούχα, εφημερίδες και πολλές κονσέρβες.

Τα ευρήματα στη σκηνή μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, προκειμένου να γίνει και η ταυτοποίηση δακτυλικών αποτυπωμάτων, έτσι ώστε να είναι βέβαιοι οι υπευθυνοι με τις έρευνες, ότι ο Κουφοντίνας πράγματι κρυβόταν σε αυτή τη σκηνή.

Το κατηγορητήριο

Ο Δ. Κουφοντίνας κατηγορείται, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις δικαστικές αρχές για συμμετοχή σε 71 χτυπήματα από το 1984 και μετά, δολοφονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών, εκρήξεις, ληστείες.

Συγκεκριμένα, με βάση το κατηγορητήριο που έχει συντάξει ο ανακριτής, ο Κουφοντίνας κατηγορείται για:

-Την απόπειρα δολοφονίας του Αμερικανού λοχία Ρόμπερτ Τσαντ στις 3 Απριλίου του 1984.
-Τη ληστεία στην Εθνική Τράπεζα Κάτω Πετραλώνων κατά την οποία δολοφονήθηκε ο αστυνομικός Χρήστος Μάτης στις 24 Δεκεμβρίου 1984.
-Τη δολοφονία του εκδότη Νίκου Μομφεράτου και του οδηγού του Παναγιώτη Ρουσέτη στις 21 Φεβρουαρίου 1985.
-Την έκρηξη σε λεωφορείο των ΜΑΤ στην Καισαριανή στις 26 Νοεμβρίου 1985.
-Τη δολοφονία του βιομήχανου Δημήτρη Αγγελόπουλου στις 8 Απριλίου 1986.
-Την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του νευροχειρουργού Ζαχαρία Καψαλάκη στις 4 Φεβρουαρίου 1987.
-Την έκρηξη σε λεωφορείο της Πολεμικής Αεροπορίας με Αμερικανούς στρατιώτες στου Ρέντη στις 24 Απριλίου 1987.
-Την έκρηξη σε λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν Αμερικανοί αξιωματούχοι στη Βούλα στις 10 Αυγούστου 1987.
-Τη δολοφονία του επιχειρηματία Αλ. Αθανασιάδη-Μποδοσάκη την 1η Μαρτίου 1988.
-Τη δολοφονία του στρατιωτικού ακόλουθου της αμερικανικής πρεσβείας Ουίλιαμ Νορντίν στις 26 Ιουνίου 1988.
-Τη ληστεία σε κατάστημα των ΕΛΤΑ στις 13 Ιουλίου 1988.
-Την κλοπή όπλων από το αστυνομικό τμήμα Βύρωνα στις 14 Αυγούστου 1988.
-Την απόπειρα δολοφονίας των εισαγγελέων Κωνσταντίνου Ανδρουλιδάκη και Παναγιώτη Ταρασουλέα το Νοέμβριο του 1989.
-Την έκρηξη βόμβας σε διαμέρισμα στο Κολωνάκι στις 22 Ιουνίου 1989.
-Την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Γιώργου Πέτσου στις 8 Μαΐου 1989.
-Τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη στις 26 Σεπτεμβρίου 1989.
-Την κλοπή όπλων από το στρατόπεδο Συκουρίου στις 24 Δεκεμβρίου 1989.
-Την κλοπή μπαζούκας από το Πολεμικό Μουσείο στις 3 Φεβρουαρίου 1990.
-Τις εκρήξεις σε οικόπεδα στην Εκάλη στις 15 Μαΐου 1990
-Την εκτόξευση ρουκέτας κατά της εταιρίας Procter & Gamble στις 10 Ιουνίου 1990.
-Την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του επιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη στις 20 Νοεμβρίου 1990.
-Την εκτόξευση ρουκέτας στα γραφεία της ΕΟΚ στις 16 Δεκεμβρίου 1990.
-Την εκτόξευση ρουκέτας στην ''Αμέρικαν Εξπρές'' στις 28 Ιανουαρίου 1991.
-Την έκρηξη βόμβας σε πέντε τουριστικά λεωφορεία στο Γαλάτσι στις 12 Μαρτίου 1991.
-Τη βομβιστική επίθεση στην οποία σκοτώθηκε ο Αμερικανός λοχίας Ρόναλντ Στιούαρτ στις 12 Μαρτίου 1991.
-Την εκτόξευση ρουκέτας στο ''Πεντελικόν'' στην Κηφισιά στις 31 Μαρτίου 1991.
-Τη βομβιστική επίθεση στο ρυμουλκό ''Καραπιπέρη'' στις 26 Απριλίου 1991.
-Την έκρηξη σε υποκατάστημα της ΔΕΗ στους Αγίους Αναργύρους στις 2 Μαΐου 1991.
-Την εκτόξευση ρουκετών στη ''Ζίμενς'' στο Μαρούσι, στην εταιρία ''Χάλυψ'' στον Ασπρόπυργο και στη ''Λέβενμπρόι'' το Μάιο του 1991.
-Την απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου αξιωματούχου Μπουλούκμπασι στις 16 Ιουλίου 1991.
-Τη δολοφονία του Τούρκου διπλωμάτη Τσετίν Γιοργκού στις 7 Οκτωβρίου 1991.
-Την εκτόξευση ρουκέτας σε λεωφορείο των ΜΑΤ στα Εξάρχεια από την οποία είχε σκοτωθεί ένας αστυνομικός στις 2 Νοεμβρίου 1991.
-Τη συμπλοκή στα Σεπόλια στις 20 Νοεμβριου 1991.
-Την εκτόξευση ρουκέτας κατά της εταιρίας ''Βιοχάλκο'' στις 8 Δεκεμβρίου 1991.
-Την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του πρώην υπουργού Γιάννη Παλαιοκρασσά, επίθεση στην οποία σκοτώθηκε ο Θάνος Αξαρλιάν, στις 14 Ιουλίου 1992.
-Την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του πρώην βουλευτή Λευτέρη Παπαδημητρίου στις 21 Δεκεμβρίου 1992.
-Τη βομβιστική επίθεση στη ΔΟΥ Μοσχάτου στις 12 Φεβρουαρίου 1993.
-Τη δολοφονία του πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Μιχάλη Βρανόπουλου στις 24 Ιανουαρίου 1994.
-Την εκτόξευση ρουκέτας κατά εταιρίας στο Μαρούσι 11 Απριλίου 1994 και τη βομβιστική επίθεση σε βάρος της ασφαλιστικής εταιρίας Nationale Nederlanden την ίδια μέρα.
-Την απόπειρα εκτόξευσης ρουκετών κατά βρετανικού αεροπλανοφόρου στις 11 Απριλίου 1994.
-Τη δολοφονία του συμβούλου της τουρκικής πρεσβείας Ομέρ Σιπαχίογλου στις 4 Ιουλίου 1994.
-Την εκτόξευση ρουκέτας κατά του τηλεοπτικού σταθμού ''Μέγκα'' στις 15 Μαρτίου 1995.
-Την εκτόξευση ρουκέτας κατά της αμερικανικής πρεσβείας στις 15 Φεβρουαρίου 1996.
-Τη βομβιστική επίθεση σε βάρος του αντισμήναρχου Αντώνη Ρούσσου στις 3 Οκτωβρίου 1996.
-Τη δολοφονία του εφοπλιστή Κώστα Περατικού στις 28 Μαΐου 1997.
-Τις βομβιστικές επιθέσεις στα ''Μακντόναλντς'' Χαλανδρίου και Βριλησσίων στις 3 Φεβρουαρίου 1998.
-Την έκρηξη στην εταιρία General Motors στην Κηφισίας στις 19 Φεβρουαρίου 1998.
-Την έκρηξη στις εταιρίες Chrysler και Opel στις 12 Μαρτίου 1998.
-Την εκτόξευση ρουκέτας στη Citibank στη Δροσοπούλου στις 7 Απριλίου 1998.
-Την εκτόξευση ρουκέτας στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στις 31 Μαρτίου 1999.
-Την έκρηξη στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στο Γαλάτσι στις 3 Απριλίου 1999.
-Την εκτόξευση ρουκετών σε τράπεζες του Πειραιά στις 5 Μαΐου 1999.
-Την έκρηξη στην οικία του Ολλανδού πρέσβη στις 7 Μαΐου 1999.
-Την εκτόξευση ρουκέτας στην οικία του Γερμανού πρέσβη στις 16 Μαΐου 1999 και
-Τη δολοφονία του Βρετανού στρατιωτικού ακόλουθου Στίβεν Σόντερς στις 8 Ιουνίου 2000.

Ο Κουφοντίνας βαρύνεται επίσης και με σειρά ληστειών σε ΕΛΤΑ, τράπεζες, σε σούπερ μάρκετ κ.α., ενώ η τελευταία πράξη που τον βαρύνει είναι η ληστεία χρηματαποστολής τον Απρίλιο του 2002.







Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2002 - 16:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Θρησκευτικές ταραχές στην Ινδονησία
 

Πλήθος κόσμου πυρπόλησε όχημα στην Αμπόν

Νέες ταραχές ξέσπασαν στις νήσους Μολούκες της Ινδονησίας μεταξύ μελών της μουσουλμανικής και της χριστιανικής κοινότητας.

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε τους δρόμους της πρωτεύουσας Αμπόν και πυρπόλησε ένα όχημα, το οποίο μετέφερε χριστιανούς.

Σύμφωνα με την αστυνομία ένας άάνθρωπος έχασε τη ζωή του.

Τα τελευταία τρία χρόνια περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας των θρησκευτικών διαφορών που διχάζουν το νησί στο αρχιπέλαγος της Ινδονησίας.

Το Φεβρουάριο οι δύο κοινότητας - μουσουλμανική και χριστιανική - υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Την Πέμπτη τρεις έφηβες σκοτώθηκαν από έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας σε αθλητικό κέντρο της πρωτεύουσας, Αμπόν.


Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2002 - 15:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα επίθεση Μαοϊστών στο Νεπάλ
 

Μεγάλες απώλειες υπέστη η αστυνομία του Νεπάλ

Εκατοντάδες Μαοϊστές αντάρτες εξαπέλυσαν επίθεση κατά αστυνομικού τμήματος σε απομακρυσμένη περιοχή του Νεπάλ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 48 αστυνομικοί.

Η επίθεση σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στην περιοχή Σιντχουλί, περίπου 100 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του Νεπάλ, Κατμαντού.

Πριν από δέκα ημέρες η κυβέρνηση ήρε την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η οποία εφαρμόστηκε τους τελευταίους εννέα μήνες.

Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας εντόπισαν τις σορούς δύο ανταρτών ενώ συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και των υπολοίπων ανταρτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχαν περί τους 70 αστυνομικούς εντός του τμήματος.

Περίσσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τα τελευταία έξι χρόνια στον εμφύλιο του Νεπάλ.

Οι Μαοϊστές αντάρτες επιθυμούν την ανατροπή του μοναρχικού καθεστώτος και την αντικατάστασή του από ένα κομμουνιστικό καθεστώς.

Η κυβέρνηση του Νεπάλ έχει εξαγγείλει ότι το Νοέμβεριο του 2002 θα διενεργηθούν εκλογές στη χώρα.


Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2002 - 16:32 ('Ωρα Λονδίνου)
'Ναι' της Ζάμπια στα μεταλλαγμένα
 


Το πράσινο φως για την αποστολή γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων έδωσε η κυβέρνηση της Ζάμπια σε αξιωματούχους του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων, παρά τους αρχικούς της ενδοιασμούς.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ, Τζέιμς Μόρις, δήλωσε στο BBC, ότι γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα χρησιμοποιούνται ήδη για τη διατροφή τουλάχιστον 130.000 προσφύγων από την Αγκόλα και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Η κυβέρνηση της Ζάμπια, ωστόσο, ανθίσταται, μέχρι στιγμής, χαρακτηρίζοντας, ως "δηλητηριώδεις" τις συγκεκριμένες τροφές.

Ο κ. Μόρις, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδείας στις πληγείσες από τον υποσιτισμό περιοχές της Αφρικής, επιβεβαίωσε ότι και η Ζιμπάμπουε δέχτηκε να παραλάβει γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα.

Ο ίδιος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος της Ζάμπια, Λεβί Μουανουάσα, ο οποίος και είχε προσφάτως αποκαλέσει "δηλητηριώδη" τα μεταλλαγμένα τρόφιμα αποφάσισε να στείλει ειδική αντιπροσωπεία της χώρας του στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να εξετάσουν εκ του σύνεγγυς τα μεταλλαγμένα προϊόντα.


Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2002 - 06:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ και νυν επικριτής των ΗΠΑ
 

Ο Σκοτ Ρίτερ ήταν επικεφαλής των επιθεωρήσεων ασφαλείας στο Ιράκ

'Ενας πρώην επιθεωρητής ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Αμερικανός Σκοτ Ρίτερ, γνωστός κάποτε για την αυστηρότητά του κατά τη διάρκεια των ελέγχων του Ιρακινού οπλοστασίου, πρόκειται να μιλήσει σήμερα στο Ιρακινό Κοινοβούλιο.

Ο κύριος Ρίτερ, ήταν επικεφαλής του προγράμματος ελέγχου του Ιρακινού οπλοστασίου όπλων μαζικής καταστροφής μετά τον πόλεμο του Κόλπου, θέση από την οποία παραιτήθηκε το 1998.

Έκτοκτε έχει παραδεχθεί ότι κατά τη διάρκεια των επιθεωρήσεων λειτουργούσε και ως κατάσκοπος για τις ΗΠΑ.

Η ομιλία του κυρίου Ρίττερ στο ιρακινό κοινοβούλιο σήμερα είναι σίγουρα ένα διπλωματικό όπλο για το Ιράκ που, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, προσπαθεί να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διπλωματική στήριξη αυτή τη στιγμή με στόχο να αποτρέψει επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του.


Παρασκευή 06 Σεπτεμβρίου 2002 - 11:33 ('Ωρα Λονδίνου)
17Ν: Χρονικό-Συνεντεύξεις-Σχόλια
 

Συνεχής ενημέρωση για το χρονικό των εξελίξεων σχετικά με την εξάρθρωση της οργάνωσης 17 Νοέμβρη, τί μετέδωσαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τί είπαν πολιτικοί, ειδικοί, συγγενείς θυμάτων στο BBC


Παρασκεύη 06 Σεπτεμβρίου 2002
«Μανιφέστο» Κουφοντίνα
Πολιτική δήλωση έκανε ο παραδοθείς στις αρχές Δημήτρης Κουφοντίνας μέσω της συνηγόρου του - αποδέχεται τις πράξεις της «17Ν», αλλά όχι όλα όσα περιλαμβάνει το εις βάρος του κατηγορητήριο



Παρασκευή 06 Σεπτεμβρίου 2002
Ο βρετανικός Τύπος για τον Κουφοντίνα
Εκτενή αναφορά κάνουν οι βρετανικές εφημερίδες για την παράδοση του Δημήτρη Κουφοντίνα στις ελληνικές Αρχές




Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου 2002
Στον Κορυδαλλό ο Σάββας Ξηρός
Ο Σάββας Ξηρός έγινε ο 15ος κατηγορούμενος για συμμετοχή στη «17Ν» που κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού - ερωτηματικά γεννούν οι καταθέσεις


Σάββατο 31 Αυγούστου 2002
17Ν - Συνεχίζονται οι καταθέσεις
Το Σάββατο κατέθεσε η υποψήφια Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη - για «τηλεοπτικό διασυρμό» κάνει λόγο η Σωτηροπούλου


Πέμπτη 29 Αυγούστου 2002
«Αλέκος»: «O Kουφοντίνας με στρατολόγησε στη 17Ν»
Την 17Ν συγκροτούσαν διαφορετικές ομάδες 3-4 ατόμων υποστηρίζει ο «Αλέκος» της οργάνωσης. Αρνείται τις κατηγορίες ο Ν.Παπαναστασίου


Τρίτη 27 Αυγούστου 2002
Επιστολή Γιωτόπουλου στο «Βήμα»
«Κατασκευή αποδεικτικού υλικού» εν όψει της δικαστικής διαδικασίας χαρακτήριζει ο Α. Γιωτόπουλος ρεπορτάζ της εφημερίδας


Δευτέρα 26 Αυγούστου 2002
Ο Σάββας «δείχνει» Γιάννη Σερίφη
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σάββας Ξηρός καταδεικνύει τον Γιάννη Σερίφη στον εφέτη ανακριτή ως «στρατολόγο της 17Ν»


Κυριακή 25 Αυγούστου 2002
«Λάκης»: Είμαι αναρχικός όχι τρομοκράτης
Ενας «συνήθης ύποπτος», ο αναρχικός Θόδωρος Πισιμίσης απορρίπτει όλες τις κατηγορίες που του προσάπτει η Αστυνομία - Στο στόχαστρο των ερευνών ο ΕΛΑ


Τρίτη 20 Αυγούστου 2002
Καταθέσεις και πολιτική αγωγή
Παράσταση πολιτικής αγωγής αρχίζουν να δηλώνουν θύματα και συγγενείς θυμάτων της “17Ν”, ενώ ο ανακριτής λαμβάνει καταθέσεις μαρτύρων για την υπόθεση


Δευτέρα 19 Αυγούστου 2002
Την Τρίτη η νέα απολογία Γιωτόπουλου
Απάντηση στις νέες κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν για την υπόθεση της “17Ν” δίνει την Τρίτη ο Αλ. Γιωτόπουλος στον ανακριτή - συνεχίζονται οι έρευνες για το Δ. Κουφoντίνα


Σάββατο 17 Αυγούστου 2002
Αναζητούν «κερκόπορτα» για τον Ε. Λ. Α.
Νέος γύρος ερευνών της ΕΛ. ΑΣ. με στόχο το σύνολο των τρομοκρατικών ενεργειών, όμως αυτή την φορά με επίκεντρο τον Ε. Λ. Α.


Τρίτη 13 Αυγούστου 2002
Ερωτηματικά για την ομολογία Σ. Ξηρού
Σε σειρά αντιφάσεων υπέπεσε ο Σάββας Ξηρός στην ανακριτική του απολογία για τη “17Ν”, σε σχέση με τα όσα είχε δηλώσει στην προανακριτική του κατάθεση


Κυριακή 11 Αυγούστου 2002
Διώτης: «Θα φθάσουμε μέχρι το τέλος»
Τα αρχεία της Στάζι αποτελούν στοιχεία της ανάκρισης δήλωσε o εισαγγελέας κ.Διώτης - Στον Ευαγγελισμό μετέβη ο ειδικός εφέτης ανακριτής προκειμένου να λάβει την απολογία του Σ. Ξηρού


Σάββατο 10 Αυγούστου 2002
Μπους: «Μπράβο» στην Ελλάδα
O Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, με αφορμή τις εξελίξεις στην εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002
Μίλερ: «Έχετε δρόμο ακόμη»
Ο Αμερικανός πρέσβης θέτει ως προϋπόθεση για την πλήρη εξάρθρωση της τρομοκρατίας τη σύλληψη όλων των μελών της «17 Νοέμβρη» αλλά και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων που έδρασαν στην Ελλάδα


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002
Στο στρατόπεδο η απάντηση
Οι υποψίες των αρχών στρέφονται τώρα στο εσωτερικό του στρατοπέδου, καθώς απομακρύνεται το ενδεχόμενο να κρύβεται η 17 Νοέμβρη πίσω από την κλοπή


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002
Το... 'αόρατο' μάτι του Έσελον
Δεν αποκλείεται η ΕΛ.ΑΣ. να δέχεται στοιχεία, τα οποία έχει συλλέξει το παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης μηνυμάτων "Έσελον" δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο συντάκτης της Γκάρντιαν, Ρίτσαρντ Νόρτον Τέιλορ


Τετάρτη 07 Αυγούστου 2002
Για 80 κακουργήματα κατηγορείται ο «Λάμπρος»
Το κατηγορητήριο εναντίον του Αλέκου Γιωτόπουλου, περιλαμβάνει τουλάχιστον 80 κακουργήματα επί συνόλου 105 αδικημάτων - Οι κατηγορίες χρονολογούνται από το 1985


Τρίτη 06 Αυγούστου 2002
Το «επόμενο βήμα» συζήτησαν Σημίτης-Χρυσοχοΐδης
Ένταση των ερευνών για την κλοπή στο στρατόπεδο της Κω ζήτησε ο πρωθυπουργός - Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε για τον Κουφοντίνα


Τρίτη 06 Αυγούστου 2002
Σκότλαντ Γιάρντ: «Έτσι εξαρθρώσαμε την 17Ν»
Απόρρητη έκθεση των ελληνικών και βρετανικών διωκτικών αρχών αποκαλύπτει πως οδηγήθηκαν στα μέλη της 17Ν - Νοn paper του Σημίτη για την τρομοκρατία


Κυριακή 04 Αυγούστου 2002
'Aρωμα' από Συκούριο στην Κω
Έντονος είναι ο προβληματισμός της κυβέρνησης και της ηγεσίας του στρατού για την κλοπή πολεμικού υλικού στην Κω


Σάββατο 03 Αυγούστου 2002
Κοινός λογαριασμός Ξηρού - Ρομέρο με τραπεζικό στέλεχος
Τη σχέση της Καρμέλλας Στεφάνου, στελέχους της τράπεζας Πειραιώς με το Σάββα Ξηρό και τη σύντροφό του Αλίσια Ρομέρο ερευνά η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία


Παρασκευή 02 Αυγούστου 2002
Ομολόγησε και ο Κονδύλης
Συμμετοχή σε τέσσερις ενέργειες της “17Ν” ομολόγησε ο Σωτήρης Κονδύλης, που έφερε το ψευδώνυμο “Άρης” - Συνεχίζεται η αναζήτηση του Δημήτρη Κουφοντίνα


Παρασκευή 02 Αυγούστου 2002
Διαμαρτυρία Γιωτόπουλου για τις συνθήκες κράτησης
Εξουθένωση της προσωπικότητας των κρατουμένων και παρεμπόδιση της υπεράσπισής τους καταγγέλλει ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος - Έρευνα διέταξε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου


Πέμπτη 01 Αυγούστου 2002
Προκήρυξη - μυστήριο
Αμφιλεγόμενης γνησιότητας προκήρυξη κάνει λόγο για συνέχιση της δράσης της "17Ν" - "αστειότητες", λέει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης


Πέμπτη 01 Αυγούστου 2002
Γουέλτς: «Γνώριζαν τους δράστες»
Η σύζυγος του δολοφονηθέντος σταθμάρχη της CIA δηλώνει στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι οι ελληνικές αρχές ήξεραν αλλά δεν ήθελαν να συλλάβουν τους υπαίτιους


Πέμπτη 01 Αυγούστου
Και άλλη σύλληψη για τη 17Ν
Ο φερόμενος ως “Άρης” της 17Ν συνελήφθη και ανακρίνεται - Πρόκειται για το 15ο άτομο που συλλαμβάνεται


Τρίτη 30 Ιουλίου 2002
Στη φυλακή οι συλληφθέντες της 17Ν
Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας μεταφέρθηκαν στις φυλακές του Κορυδαλλού οι φερόμενοι ως μέλη της 17Ν, γεγονός που θεωρείται ιστορική στιγμή της μεταπολίτευσης


Τρίτη 30 Ιουλίου 2002
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για πλήρη εξάρθρωση»
Τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσο οι συλλήψεις σημαίνουν και την πλήρη εξάρθρωση του φαινομένου της τρομοκρατίας στην Ελλάδα εκφράζει Αμερικανός ειδικός


Δευτέρα 29 Ιουλίου 2002
Για όλους και για όλα ο Σάββας Ξηρός
Στοιχεία που ολοκληρώνουν το «παζλ»της δράσης της 17Ν κατέθεσε, στην ομολογία του που μάλλον ολοκληρώθηκε την Κυριακή, ο Σάββας Ξηρός στον εισαγγελέα Ι. Διώτη


Κυριακή 28 Ιουλίου 2002
Αναζητώντας τον… «Σαρδανάπαλο»
Ο Παύλος Σερίφης, αλλά και πολλές εφημερίδες, 'φωτογραφίζουν' τον Γιάννη Σερίφη ως συνιδρυτή της 17Ν -«Δεν διάβαζα ούτε τις προκηρύξεις τους» λέει ο ίδιος


Σάββατο 27 Ιουλίου 2002
Οι Times για τη 17Ν
Η βρετανική εφημερίδα εκφράζει την ανησυχία οτι οι ελληνικές αρχές θα δυσκολευτούν να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους "ιδεολόγους" της οργάνωσης, εφόσον αυτοί συλληφθούν


Παρασκευή 26 Ιουλίου 2002
Ομολόγησε και ο «Νικήτας»
Φως, στην πιο σκοτεινή περίοδο της 17Ν (1975-1981) ρίχνει η κατάθεση του Παύλου Σερίφη - Αναμένονται νέες συλλήψεις


Παρασκευή 26 Ιουλίου 2002
Το πορτραίτο του Γιωτόπουλου
Η εφημερίδα Times, με ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, επιχειρεί να σκιαγραφήσει τον άνδρα που φέρεται να είναι ο αρχηγός της 17Ν


Παρασκευή 26 Ιουλίου 2002
ΗΠΑ: «Εταίρος μας η Ελλάδα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας»
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χαιρετίζει την "επιτυχία" των ελληνικών αρχών στις προσπάθειες για την εξάρθρωση της 17Ν


Πέμπτη 25 Ιουλίου 2002
Στην Αντιτρομοκρατική ο «Αλέκος»
Στη δολοφονία Γουέλς ενέχεται ο Παύλος Σερίφης σύμφωνα με την Αστυνομία - Ανακρίνεται ο Πάτροκλος Τσελέντης


Πέμπτη 25 Ιουλίου 2002
Εύσημα θύματος της '17Ν' στην ΕΛ.ΑΣ.
Ο Τούρκος νυν διπλωματικός σύμβουλος, Ντενίζ Μπελούκμπασι και πρώην θύμα της "17Ν " δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC απόλυτα ικανοποιημένος από τις ενέργειες των ελληνικών αρχών


Τετάρτη 24 Ιουλίου 2002
17Ν: Προσάγεται ο «Νικήτας»
Σε χωριό της ορεινής Καρδίτσας συνελήφθη από δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ο Παύλος Σερίφης οποίος φέρεται να ανήκει στην πρώτη γενιά της 17Ν


Τετάρτη 24 Ιουλίου 2002
Πιθανό θύμα συνωνυμίας ο Σόντερς
Η βρετανική εφημερίδα "Τάιμς" επικαλούμενη την κατάθεση ενός εκ των συλληφθέντων αποκαλύπτουν ότι η οργάνωση δεν αποκλείεται να σκότωσε τον Βρετανό ταξίαρχο από λάθος


Τρίτη 23 Ιουλίου 2002
Χρυσοχοΐδης: «Άπλετο φως» μέχρι το τέλος»
Η 17Ν έχει υποστεί ένα ισχυρότατο πλήγμα, εκτιμούν οι αρχές - Ο εκτελεστικός βραχίονας της 17Ν συνεχίζει τις αποκαλύψεις


Δευτέρα 22 Ιουλίου 2002
Ο βρετανικός Τύπος για τη 17Ν
Ρεπορτάζ από τους Λειψούς - Δηλώσεις Χέδερ Σόντερς - Το «συγγνώμη» του πατέρα Τριαντάφυλλου Ξηρού


Δευτέρα 22 Ιουλίου 2002
Χρυσοχοΐδης: «Η τρομοκρατία θα νικηθεί»
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς ενημέρωσε ο υπουργός Δημοσίας Τάξης


Κυριακή 21 Ιουλίου 2002
ΕΛ.ΑΣ: Μέλη και εκτελεστές της 17Ν και οι Καρατσόλης - Κωστάρης
Στον εκτελεστικό βραχίονα της 17Ν ανήκαν οι Καρατσόλης-Κωστάρης σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Ικανοποίηση στη ΔΟΕ
Εκπρόσωπος της ΔΟΕ λέει στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι είναι "εξαιρετικά ενθαρρυντικές" οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα σχετικά με την τρομοκρατία


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Σημίτης για 17Ν”
Άπλετο φως σε όλες τις πτυχές της τρομοκρατίας υποσχέθηκε ο Κώστας Σημίτης, επισημαίνοντας ότι η εξάρθρωση της 17Ν είναι νίκη της δημοκρατίας


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Ενημέρωση από Χρυσοχοΐδη
Ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως θα ζητήσει να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων σχετικά με τις εξελίξεις για τη "17Ν", ενώ θα δώσει συνέντευξη τύπου την Τρίτη


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Δεν αποκλείουν αίτημα έκδοσης οι ΗΠΑ
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο έκδοσης υπόπτων για δολοφονίες Αμερικανών


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Δίωξη κατά Γιωτόπουλου
Ως καθοδηγητής της "17Ν" κατηγορείται επισήμως ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες, ενώ οι Τζωρτζάτος και Ψαραδέλλης ομολόγησαν συμμετοχή στην οργάνωση


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Στο μικροσκόπιο ο «αρχηγός της 17Ν»
Ο Αλέκος Γιωτόπουλος, που συνελήφθη στους Λειψούς, ταιριάζει με την περιγραφή του αρχηγού της "17Ν", σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ οι τρεις συλληφθέντες την Τρίτη ομολόγησαν συμμετοχή στην οργάνωση και σειρά εγκλημάτων


Πέμπτη 18 Ιουλίου 2002
«Σημαντική» η σύλληψη Γιωτόπουλου
"Εξαιρετικά σημαντική" η σύλληψη Γιωτόπουλου λέει στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο βρετανός αναλυτής σε θέματα τρομοκρατίας, Πολ Μπίβερ


Πέμπτη 18 Ιουλίου 2002
Φόρειν Όφις και Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη σύλληψη Γιωτόπουλου
ΗΠΑ και Βρετανία εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο στις έρευνες για την 17 Νοέμβρη


Πέμπτη 18 Ιουλίου 2002
Τι ομολόγησαν οι συλληφθέντες ως μέλη της 17 Νοέμβρη
Μακρύς ο κατάλογος των τρομοκρατικών ενεργειών, στις οποίες -σύμφωνα με την αστυνομία- ομολόγησαν ότι συμμετείχαν οι τρεις συλληφθέντες


Τετάρτη 17 Ιουλίου 2002
Προσαγωγές και 45άρι
Τρία άτομα προσήγαγαν και ανακρίνουν οι αρχές σε σχέση με τη “17Ν”, ενώ ένα από τα περίστροφα της Δαμάρεως συνδέθηκε από τις βαλλιστικές έρευνες με σειρά αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων


Τρίτη 16 Ιουλίου 2002
Αναζητείται ο Κουφοντίνας
Το πρόσωπο - σύνδεσμο ανάμεσα σε ηγεσία και εκτελεστές της «17Ν» εξακολουθούν να αναζητούν οι αρχές, ενώ η αστυνομία συνδέει ένα ακόμη πιστόλι με τρομοκρατική ενέργεια


Τρίτη 16 Ιουλίου 2002
Συνέντευξη της Σόντερς για τη σύλληψη Ξηρού
Η χήρα του Βρετανού ταξίαρχου δηλώνει στην εφημερίδα Guardian οτι η προοπτική να βρεθεί ο δολοφόνος του συζύγου της, της δημιουργεί αισθήματα "ανακούφισης, δυσπιστίας και συγκίνησης"


Δευτέρα 15 Ιουλίου 2002
Περατικός και Νάιλς για τη «17Ν»
Εντονες αντιδράσεις για την προσπάθεια σύνδεσης της «17Ν» με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιχείρησε ο Αμερικανός πρώην πρέσβης στο ΒΒC 5 Live


Δευτέρα 15 Ιουλίου 2002
Φωτογραφίες θα δει ο Ξηρός
Φωτογραφίες υπόπτων για συμμετοχή στη "17Ν" θα μπορέσει να δείξει ο εισαγγελέας στο Σάββα Ξηρό, μόλις αφαιρεθούν οι επίδεσμοι από τα εγχειρισμένα μάτια του


Κυριακή 14 Ιουλίου 2002
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, επιτυχημένη εγχείρηση Ξηρού
Επιτυχή θεωρούν οι γιατροί την εγχείρηση στα μάτια του Σάββα Ξηρού, η οποία έγινε στο Γενικό Κρατικό - H μεταφορά του ασθενούς από και προς τον "Ευαγγελισμό" έγινε με αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας


Σάββατο 13 Ιουλίου 2002
Στο χειρουργείο ο Ξηρός
Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μεταφέρθηκε ο Σάββας Ξηρός στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο,όπου υποβλήθηκε σε εγχείρηση στα μάτια


Σάββατο 13 Ιουλίου 2002
Ξηρός: Καταθέτει ή απολογείται;
Νομική διάσταση ανέκυψε σχετικά με το καθεστώς των διαλόγων του Σάββα Ξηρού και του εισαγγελέα κ Διώτη


Παρασκευή 12 Ιουλίου 2002
«Παραμένει η Σκότλαντ Γιάρντ στην Ελλάδα»
Η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε σωστό δρόμο για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας εκτιμά ο υποδιευθυντής της βρετανικής υπηρεσίας, Ντέιβιντ Βανές


Πέμπτη 11 Ιουλίου 2002
Συνεχίζονται οι έρευνες για τη 17Ν
Δακτυλικά αποτυπώματα αναζητά η αστυνομία στα ευρήματα από τις δύο γιάφκες της 17Ν, σε μία προσπάθεια να φθάσει σε πρόσωπα και συλλήψεις


Τετάρτη 10 Ιουλίου 2002
Επιστολή Μπλερ για τη «17Ν»
Καταλυτική εξέλιξη χαρακτήρισε τον εντοπισμό των κρησφύγετων της 17 Νοέμβρη ο Βρετανός πρωθυπουργός


Τετάρτη 10 Ιουλίου 2002
Εμπλοκή Ξηρού και σε άλλη επίθεση
Με άλλη μία τρομοκρατική ενέργεια, την επίθεση κατά της οικίας του Γερμανού πρεσβευτή, συνδέεται ο Σάββας Ξηρός - Ανακοινώσεις για τα ευρήματα στις γιάφκες


Κυριακή 07 Ιουλίου 2002
Δημοσκόπηση για τη 17Ν
Στην δράση της Ελληνικης Αστυνομίας πρέπει να αποδοθεί η επιτυχημένη έκβαση των επιχειρήσεων εναντίον της τρομοκρατίας,αλλά η 17Ν θα ξανακτυπήσει πιστεύουν οι Έλληνες πολίτες


Κυριακή 07 Ιουλίου 2002
Σημαντική ανακάλυψη οι εξελίξεις για τη 17Ν
«Έπαιξε όμως ρόλο και ο 'παράγοντας τύχη'» είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο διευθυντής του Κέντρου για την Τρομοκρατία και την Πολιτική Βία στο Πανεπιστήμιο του Σεντ Αντριους, καθηγητής Πολ Γουίλκινσον


Σάββατο 06 Ιουλίου 2002
Ξετυλίγεται το νήμα της 17Ν – Μίλησε ο Ξηρός
Καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας κατέθετε ο Σάββας Ξηρός στον εισαγγελέα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, Ι. Διώτη - Σύντομα αναμένονται συλλήψεις. Τα ευρήματα οδηγούν τις διωκτικές αρχες απευθείας στη καρδιά της 17Ν


Παρασκευή 05 Ιουλίου 2002
Βρετανοί: Εύσημα στη Σκότλαντ Γιαρντ
Όλες οι βρετανικές εφημερίδες αναφέρονται εκτεταμένα στις προσπάθειες για εξάρθρωση της οργάνωσης «17 Νοέμβρη»


Παρασκευή 05 Ιουλίου 2002
«Ενθαρρυντικές οι εξελίξεις» για τη 17Ν
Ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα, Ντέιβιντ Μάντεν, σχολιάζει τα τελευταία γεγονότα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC


Πέμπτη 04 Ιουλίου 2002
Σύνδεση Ξηρού με δολοφονία Περατικού
Τα δακτυλικά αποτυπώματα του Σάββα Ξηρού είχαν βρεθεί σε αυτοκίνητο που είχαν χρησιμοποιήσει οι δολοφόνοι του Κωστή Περατικού, ανακοίνωσε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ


Πέμπτη 04 Ιουλίου 2002
Αισιοδοξία και ερωτηματικά για τη 17Ν
Ο Βρετανός αναλυτής θεμάτων τρομοκρατίας, Πολ Μπίβερ, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC δεν απέκλεισε η 17Ν να επεδίωκε τον εντοπισμό του διαμερίσματος και των υπολοίπων στοιχείων


Πέμπτη 04 Ιουλίου 2002
Σημίτης για τρομοκρατία
Συντριπτικό χτύπημα κατά της τρομοκρατίας ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ


Τετάρτη 03 Ιουλίου 2002
«Συγκυριακά» στοιχεία για τη 17Ν
Συνέντευξη του Βρετανού καθηγητής Μάγκνους Ράνστροπ του Κέντρου για την Τρομοκρατία και την Πολιτική Βία στο πανεπιστήμιο του Σεντ Αντριους


Τρίτη 02 Ιουλίου 2002
Το περίστροφο δείχνει «17Ν»
Το όπλο που βρέθηκε κοντά στον τραυματισθέντα επίδοξο βομβιστή Σάββα Ξηρό συνδέεται με την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», ανακοίνωσε η αστυνομία, που ανακρίνει 5 άτομα


Δευτέρα 01 Ιουλίου 2002
Στα ίχνη τρομοκρατών από την έκρηξη
Ανακοινώθηκε η ταυτότητα του ατόμου που τραυματίσθηκε το Σάββατο στον Πειραιά από τη βόμβα που μετέφερε, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τους δεσμούς του με τρομοκρατικές οργανώσεις


Κυριακή 30 Ιουνίου 2002
Μυστήριο η έκρηξη στον Πειραιά
Ο Δράστης είναι πιθανότατα ο τραυματίας που βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης δήλωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας



Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2002 - 08:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου της Κυριακής
 

Βρετανικές εφημερίδες της Κυριακής

Οι ανταποκρίσεις από τη συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ με τον Αμερικανος πρόεδρο στο Καμπ Ντέϊβιντ, καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των πρωτοσέλιδων στις βρετανικές εφημερίδες της Κυριακής.

'Η Βρετανία και οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να πολεμήσουν το Ιράκ μόνες τους, λέει ο Μπλερ' είναι ο τίτλος του Observer, ενώ ο Independent της Κυριακής αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός 'είναι άνα πάσα στιγμή σε ετοιμότητα να συγκατατεθεί σε στρατιωτική δράση'.

Η ίδια εφημερίδα όμως επισημαίνει ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν την αντίθεση του μέσου Αμερικανού ψηφοφόρου στο ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκλής της χώρας του σε νέα πολεμική αντιπαράθεση.

Σημειώνει επίσης ο Independent ότι αρκετοί Βρετανοί βουλευτές είναι δυσαρεστημένοι με την τακτική του Τόνι Μπλερ, που επιμένει να μην συγκαλεί εκτάκτως τη Βουλή των Κοινοτήτων ώστε να συζητηθεί το θέμα της εμπλοκής της Βρετανίας στη δράση εναντίον του Ιράκ.

Οι Κυριακάτικοι Times δημοσιεύουν στοιχεία από το 'φάκελο Ιράκ' τον οποίο η κυβέρνηση Μπλερ ετοιμάζεται να δώσει στη δημοσιότητα με στόχο να πείσει την κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα της επίθεσης εναντίον του Ιράκ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που θα περιέχει ο φάκελος, λένε οι Times της Κυριακής, ο Σαντάμ Χουσεϊν 'έχει συνεργαστεί με τη Βόρεια Κορέα με στόχο την ανανέωση και επέκταση του οπλοστασίου του, και ειδικώς των πυραύλων με κεφαλές χημικού και βιολογικού πολέμου. Ιρακινοί μηχανικοί έχουν επίσης καταφέρει να κατασκευάσουν πυραύλους που να μεταφέρουν σκόνη άνθρακα'.

Όπως επίσης αναφέρουν οι Times, ο 'φάκελος Ιράκ', που βρίσκεται στο τελικό στάδιο σύνταξης αυτές τις μέρες, θα επισημαίνει ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν έχει αποδεδειγμένα αναζητήσει την αγορά όπλων με εμβέλεια που φτάνει τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η 11η Σεπτεμβρίου

Η ημέρα ξεχωρίζει επίσης και για τα εκτενή αφιερώματα των εφημερίδων στην 11η Σεπτεμβρίου.

Από την χορεία των γνωστών συγγραφέων που δημοσιεύουν άρθρα ή συνεντεύξεις τους για την επέτειο σήμερα, ξεχωρίζει ίσως η συνέντευξη του Νόρμαν Μαίηλερ στους Times.

Ο Αμερικανός συγγραφέας μιλάει κυρίως για τον ψυχολογικό αντίκτυπο της 11ης Σεπτεμβρίου στους Αμερικανούς και σε όλον τον κόσμο. Και δίνει τη δική του ζοφερή πρόβλεψη για το μέλλον της ανθρωπότητας: 'Ο εικοστός πρώτος θα είναι ο φοβερότερος αιώνας όλων - πραγματικά κανείς αναρωτιέται αν το ανθρώπινο είδος θα καταφέρει να βγει ζωντανό στον εικοστό δεύτερο'.

Οι Κυριακάτικοι Times φιλοξενούν όμως και μια αποκλειστική συνέντευξη με δύο ηγετικά στελέχης της Αλ-Καϊντα που καταζητούνται από τους Αμερικανούς και κρύβονται αυτή τη στιγμή σε άγνωστο μέρος στο Πακιστάν.

Στη συνέντευξη που παραχώρησαν στη βρετανική εφημερίδα, ο 38χρονος Χαλιντ Μοχάμεντ και ο 30χρονος Ραμζί Μπινάλις επαίρονται για την 'επιχείρηση της 11ης Σεπτεμβρίου' και μάλιστα λένε ότι θα ήθελαν 'άλλες χίλιες επιχειρήσεις σαν κι αυτήν'.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Χαλίντ ήταν αυτός που πρώτος είχε την ιδέα να χτυπηθούν ψηλά αμερικανικά κτίρια με συμβολικό έρεισμα, ενώ ο Μπινάλις ήταν αυτός που ανέλαβε την πρακτική οργάνωση ενός μέρους της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου από τη βάση του στο Αμβούργο, όπου συγκατοικούσε με τον επικεφαλής των αεροπειρατών, Μοχάμεντ Άττα.


Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2002 - 09:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Ευρωπαϊκή πίεση στη Βιρμανία για εκδημοκρατισμό
 

Η Αουνγκ Σαν Σόου Κυι, ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τους ηγέτες του στρατιωτικού καθεστώτος

Ειδική διπλωματική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφθασε στην Βιρμανία, όπου πρόκειται να συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους και μέλη της αντιπολίτευσης.

Στόχος τους είναι να εκτιμήσουν κατα πόσο οι στρατιωτικοί διοικητές της χώρας είναι διατεθειμμένοι να ανοίξουν διάλογο με τους πολιτικούς, ειδικά μετά την απελευθέρωση της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Αουνγκ Σαν Σουου Κυι, η οποία βρισκόταν σε κατ'οίκον περιορισμό τα τελευταία δύο χρόνια.

Το στρατιωτικό καθεστώς προχώρησε επίσης στην απελευθέρωση άλλων 39 πολιτικών κρατουμένων, σε μια ένδειξη της διάθεσης του να κάνει κάποια ανοίγματα στη δημοκρατία.

Αν οι απεσταλμένοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρήσουν ότι τα βήματα προς τον εκδημοκρατισμό της χώρας είναι σημαντικά, είναι πιθανό να εισηγηθούν τη χαλάρωση των μέτρων που έχει πάρει η ΕΕ εναντίον της βιρμανικής χούντας τα τελευταία χρόνια, μέτρα που περιελάμβαναν και την απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ μελών του καθεστώτος.


Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2002 - 06:02 ('Ωρα Λονδίνου)
'Ο κίνδυνος του Ιράκ πρέπει να πάψει'
 

Ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί τον Τόνι Μπλερ τον στενότερό του σύμμαχο στο θέμα του Ιράκ

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία συμφώνησαν σε κοινή στρατηγική με στόχο να πείσουν και άλλες χώρες να στηρίξουν μια δυναμικότερη στάση εναντίον του Ιράκ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ έπειτα από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπους στο Καμπ Ντέϊβιντ, οι δύο άντρες συμφώνησαν ότι ' ο κίνδυνος από τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ είναι υπαρκτός και πρέπει να πάψει μια και καλή'.

Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν ότι κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικό τρόπο και αφού εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση της διεθνούς κοινότητας.

Ανταποκριτής του BBC λέει ότι το επόμενο βήμα τώρα είναι η προώθηση του θέματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Στην ομιλία του στον ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα ο κύριος Μπους θα τονίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, στους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας ότι έχουν ακόμη μια τελευταία ευκαιρία να πιέσουν τον Σαντάμ Χουσεϊν να δεχθεί την επιστροφήτων ειπθεωρητών του ΟΗΕ, ειδάλλως οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε μονομερή επίθεση εναντίον του Ιράκ.

Πάντως Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να δηλώνουν ότι, στο τέλος, η στρατιωτική δράση θα είναι αναπόφευκτη.

Σιράκ-Σρέντερ αντίθετοι σε μονομερή επίθεση των ΗΠΑ
Η Γερμανία και η Γαλλία επανέλαβαν όμως την αντίθεσή τους σε ενδεχόμενη μονομερή επίθεση εναντίον του Ιράκ.

Έπειτα από συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, ο Γερμανός Καγκελλάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε τα μέτρα που τυχόν ληφθούν εναντίον του Ιράκ πρέπει να έχουν την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την υποστήριξη των χωρών της Μέσης Ανατολής.

Τόνισε επίσης ότι ο στόχος οποιωνδήποτε κυρώσεων επιβληθούν στο Ιράκ, πρέπει να είναι η επιστροφή ασφαλείας των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη χώρα.


Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2002 - 06:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ και νυν επικριτής των ΗΠΑ
 

Ο Σκοττ Ριττερ ήταν επικεφαλής των επιθεωρήσεων ασφαλείας στο Ιράκ

'Ενας πρώην επιθεωρητής ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Αμερικανός Σκόττ Ρίττερ, γνωστός κάποτε για την αυστηρότητά του κατά τη διάρκεια των ελέγχων του Ιρακινού οπλοστασίου, πρόκειται να μιλήσει σήμερα στο Ιρακινό Κοινοβούλιο.

Ο κύριος Ρίττερ, ήταν επικεφαλής του προγράμματος ελέγχου του Ιρακινού οπλοστασίου όπλων μαζικής καταστροφής μετά τον πόλεμο του Κόλπου, θέση από την οποία παραιτήθηκε το 1998.

Έκτοκτε έχει παραδεχθεί ότι κατά τη διάρκεια των επιθεωρήσεων λειτουργούσε και ως κατάσκοπος για τις ΗΠΑ.

Η ομιλία του κυρίου Ρίττερ στο ιρακινό κοινοβούλιο σήμερα είναι σίγουρα ένα διπλωματικό όπλο για το Ιράκ που, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, προσπαθεί να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διπλωματική στήριξη αυτή τη στιγμή με στόχο να αποτρέψει επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.