Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-09-02

  1. Η επισκόπηση του βρετανικού τύπου
  2. «Όχι» της Μόσχας στα σχέδια των ΗΠΑ
  3. Το τέλος της παγκοσμιοποίησης;
  4. Συμφωνία για την ενέργεια
  5. Ανησυχούν οι Νεο-Yoρκέζοι....
  6. Η Γερμανία «πιστή» στην ΕΕ
  7. Συνεχίζεται η κράτηση επίδοξου «αεροπειρατή»
  8. «Αθώοι οι Πακιστανοί κρατούμενοι»
  9. Το Ιράκ στρέφεται προς τη Ρωσία
  10. Διεξαγωγή έρευνας από το Ισραήλ
  11. Πάνω από 100 οι νεκροί στη Ν. Κορέα
  12. Στο προσκήνιο ο επίδοξος «αεροπειρατής»
  13. Πάνω από 100 οι νεκροί στη Νότιο Κορέα
  14. Εκκλήσεις για αντιμετώπιση της φτώχειας
  15. Σύντομα απαγγελλόνται κατηγορίες κατά του επίδοξου αεροπειρατή
  16. Πλέον των 100 οι νεκροί στη Νότιο Κορέα
  17. Σε τελική ευθεία η διάσκεψη για τη Γη
  18. Ανησυχούν οι Νεοϋρκέζοι....
  19. Τυφώνας πλήττει τη Νότιο Κορέα. Κινητοποιείται ο στρατός
  20. Μπαμπάς και πάλι ο Μπέκαμ
  21. Η επισκόπηση του ευρωπαϊκού τύπου
  22. Σκεπτικισμός Πάουελ για επίθεση στο Ιρακ
  23. Σαββατοκύριακο βίας στη Δυτική Οχθη
  24. 'Οι πολυεθνικές πρέπει να βοηθήσουν την ανάπτυξη'

Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2002 - 02:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Η επισκόπηση του βρετανικού τύπου
 


"Παγίδα στον Μπλερ έστησε ο Μουγκάμπε" - ο τίτλος που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του βρετανικού τύπου. Ολες οι εφημερίδες εκτιμούν ότι στη Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Γιοχάνεσμπουργκ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας "έπεσε στην πολιτική παγίδα που του έστησαν οι Αφρικανοί ηγέτες".

"Ο πρόεδρος Μουγκάμπε και ο στενότερος σύμμαχός του, ο πρόεδρος της Ναμίμπια, έκαναν μία καλά ενορχιστρωμένη προσωπική επίθεση κατά του Τόνι Μπλερ", γράφει η Daily Telegraph για την υποδοχή που επεφύλαξαν στο Βρετανό πρωθυπουργό οι Αφρικανοί ηγέτες στο Γιοχάνεσμπουργκ.

"Δυσαρέσκεια κατά της Δύσης στη σύνοδο κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ ενώ ο Μουγκάμπε επιτίθεται στον Μπλερ" - σηνειώνει η Independent.

"Στην αποικιοκρατική κληρονομία της Βρετανίας στην Αφρικανική ήπειρο επικεντρώθηκε η κριτική των Αφρικανών ηγετών στη Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη . Ο Τόνι Μπλερ δέχεται έντονη επίθεση από δύο αρχηγούς κρατών που είναι από τους πιό αμφιλεγόμενους στην Αφρική" , υπογραμμίζει η Independent.

"Οι Αφρικανοί ηγέτες επικρίνουν τον Μπλερ στο θέμα της Ζιμπάμπουε" , ο πρωτοσέλιδος τίτλος στη Financial Times.

"Οι ηγέτες του νοτίου τμήματος της Αφρικής πραγματοποίησαν χθες μία καυστική επίθεση κατά του Τόνι Μπλερ για τη σκληρή γραμή που ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο έναντι του καθεστώτος του Ρόμπερτ Μουγκάμπε στη Ζιμπάμπουε", γράφει η Financial Times.

"Η εκδίκηση του Μουγκάμπε ενώ ο Μπλερ θεωρείται υπεύθυνος για τα δεινά της Αφρικής" , ο πηχιαίος τίτλος στη Guardian.


Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου 2002 - 22:56 ('Ωρα Λονδίνου)
«Όχι» της Μόσχας στα σχέδια των ΗΠΑ
 

O Ιγκόρ Ιβανόφ απειλεί με χρήση βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ δήλωσε ότι ελπίζει η κυβέρνησή του να μην χρειαστεί να κάνει χρήση του δικαιώματος βέτο που διαθέτει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να αποτρέψει αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράκ.

Μιλώντας ύστερα από συνάντησή που είχε με τον Ιρακινό ομόλογό του, Νατζί Σαμπρι, ο κ Ιβανόφ, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ακόμη πολλές εναλλακτικές λύσεις πριν επιτεθούν στο Ιράκ.

Πιστεύουμε ότι το θέμα δεν θα φτάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας και δεν θα χρειαστεί η άσκηση ρωσικού βέτο
Ιγκόρ Ιβανόφ
Η διεθνής κοινότητα, επεσήμανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ζητά εγγυήσεις ότι η Βαγδάτη δεν κατασκευάζει όπλα μαζικής καταστροφής αλλά μέχρι στιγμής η Ουάσινγκτον δεν έχει προσφέρει ούτε ένα επιχείρημα που να αποδεικνύει ότι το Ιράκ αποτελεί απειλεί για την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Απαντώντας η Ουάσινγκτον άφησε αιχμές εναντίον της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας λόγω της συνεργασίας της με χώρες όπως το Ιράν, το Ιράκ και η Βόρεια Κορέα, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί από τον Αμερικανό πρόεδρο ως «’ξονας του Κακού».

Το Ιράκ διατηρεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Πρόσφατα, οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία οικονομικής συνεργασίας ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας εντάσσεται και ο εκσυγχρονισμός ορισμένων υποδομών στο Ιράκ, οι οποίες είχαν χτισθεί με τη βοήθεια της Σοβιετικής Ενωσης.

Κύκλος επαφών

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Νατζί Σαμπρί, βρέθηκε στη Μόσχα, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η Βαγδάτη να στρέψει τη διεθνή κοινότητα εναντίον μιας αμερικανικής επίθεσης στη χώρα.


Ο Ιρακινός αντιπρόεδρος ηγείται της διπλωματικής αντεπίθεσης του Ιράκ
Εν τω μεταξύ ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Ταρίκ Αζίζ, που βρίσκεται στο Γιοχάνεσμπουργκ στο πλαίσιο των εργασιών της Παγκόσμιας Διάσκεψης για την αειφόρο ανάπτυξη, δήλωσε ότι θα συναντηθεί την Τρίτη με τον γ.γ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Ο κ. Αζίζι επανέλαβε ότι η Βαγδάτη επιθυμεί την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων του οργανισμού και πως τα προβλήματά της σχετίζονται με τις ΗΠΑ και όχι τον ΟΗΕ.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ απέρριψε τις δηλώσεις του Ιρακινού αντιπροέδρου λέγοντας ότι το Ιράκ δεν έχει ιστορικό αξιοπιστίας.

Αντιθέσεις στην Ουάσινγκτον

Ο ίδιος διέψευσε ότι υπάρχει ρήγμα στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης για την ακολουθούμενη πολιτική απέναντι στο Ιράκ.


Οι δηλώσεις του Ντικ Τσένι δεν βρήκαν ανταπόκριση στο πρόσωπο του υπουργού Εξωτερικών
Οι σχετικές φήμες ήρθαν και πάλι στο προσκήνιο όταν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ζήτησε την επιστροφή των παρατηρητών όπλων σημειώνοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να έχει αποδείξεις για την πιθανότητα κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, προκειμένου να υποστηρίξει μία ενδεχόμενη στρατιωτική εκστρατεία εναντίον της χώρας.

Τα σχόλια του κ. Πάουελ φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντικ Τσένι, ο οποίος είχε πει την περασμένη εβδομάδα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για την επιστροφή των παρατηρητών όπλων στο Ιράκ και είχε ταχθεί υπέρ μιας επίθεσης στο Ιράκ.


Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου 2002 - 19:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Το τέλος της παγκοσμιοποίησης;
 

Οι κινητοποιήσεις κατά της παγκοσμιοποίησης κλιμακώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο

Η διαδικασία της παγκοσμιοποίησης όχι μόνο δεν είναι αναπόφευκτη αλλά αντιθέτως οδεύουμε προς μια περίοδο αντι-παγκοσμιοποίησης.


«Υπόδειγμα» πολυεθνικής
Στο εν λόγω συμπέρασμα κατέληξε έρευνα, την οποία διενέργησαν το επιστημονικό προσωπικό των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και της Ινδιανάπολης, σε δείγμα 500 εκ των μεγαλυτέρων στον κόσμο πολυεθνικών εταιρειών.

Βάσει της έρευνας ελάχιστες πολυεθνικές εταιρείες έχουν πραγματική παρουσία στην παγκόσμια αγορά ενώ οι περισσότερες επικεντρώνουν τις δραστηριότητες τους στη χώρα όπου διατηρούν την έδρα τους.

Η έκθεση χαρακτηρίζει τις εταιρείες Nestle, ΙΒΜ, Sony και Unilever, ως σπάνια παραδείγματα πραγματικών πολυεθνικών εταιρειών ενώ σημαντική είναι και η δραστηριότητα που αναπτύσσουν στο εξωτερικό αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες.

Οι παρατηρήσεις των ερευνητών αφορούν όχι μόνο τις πωλήσεις των προϊόντων, που συνήθως περιορίζονται στη βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ιαπωνία αλλά και την παραγωγή.

Ως εξαίρεση σε αυτό το σημείο παρουσιάζεται η εταιρεία Nike.


Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου 2002 - 20:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Συμφωνία για την ενέργεια
 

Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες δέχονται τα πυρά οικολογικών οργανώσεων

Η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θεωρούνταν ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις του Γιοχάνεσμπουργκ, φαίνεται πως βρίσκει μερικώς τουλάχιστον λύση.

Η συμφωνία είναι χειρότερη απ' ότι θα μπορούσαμε να φανταστούμε
Στιβ Σόγιερ, εκπρόσωπος της Greenpeace
Σύμφωνα με πληροφορίες, ευρωπαίοι διπλωμάτες κατάφεραν να επιτύχουν συμφωνία με στόχο τη «σημαντική» αύξηση της χρήσης των συγκεκριμένων πηγών-πρόταση που έβρισκε αντίθετες τις ΗΠΑ αλλά και τον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών.

Συγκεκριμένα η ΕΕ ζητούσε το 15% της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως είναι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια.

Παρόλα αυτά στην καταρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε δεν αναφέρονται συγκεκριμένοι στόχοι γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις αρκετών οικολογικών οργανώσεων.

Αγώνας δρόμου κατά της φτώχειας

Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Τάμπο Μπέκι, απηύθυνε εκκλήσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας, ενώ η Παγκόσμια Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Γιοχάνεσμπουργκ εισέρχεται στην τελική της φάση.

Την ίδια στιγμή, οι διαπραγματευτές προσπαθούν να ασχοληθούν με τις τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Περισσότεροι από 100 ηγέτες κρατών αναμένεται να φθάσουν στο Γιοχάνεσμπουργκ κατά τις τρεις τελευταίες ημέρες της συνάντησης.


Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου 2002 - 07:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανησυχούν οι Νεο-Yoρκέζοι....
 

Περίπου 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις τρομοκρατικές επιθέσεις

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Νέας Υόρκης πιστεύουν ότι η πόλη τους κατά πάσα πιθανότητα θα είναι στόχος νέας τρομοκρατικής επίθεσης.


Ενας χρόνος συμπληρώνεται από την επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου
Λίγες μέρες πριν από τη συμπλήρωση ένος έτους από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, το 70% των Νεο-Υορκέζων φοβούνται ότι θα γίνει και νέα τρομοκρατική επίθεση στην πόλη τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Daily News.

Από τους ερωτηθέντες, πάνω από το 25% θεωρούν ότι η μεγαλύτερη απειλή προέρχεται από παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα ή από επιθέσεις αυτοκτονίας.

Πολλοί όμως δεν αποκλείουν να γίνει επίθεση με βιολογικά ή χημικά όπλα ενώ ορισμένοι φοβούνται και για το ενδεχόμενο οι τρομοκράτες να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα.

Ομως, παρά τις φοβίες για νέες επιθέσεις, οι περισσότεροι Νεο-Υορκέζοι πιστεύουν ότι η πόλη τους είναι εξίσου ασφαλής όσο και οι υπόλοιπες πόλεις της χώρας.

Αποτελέσματα της έρευνας
72% θεωρούν πιθανή μια νέα επίθεση
28% φοβούνται τις επιθέσεις αυτοκτονίας
49% τάσσονται εναντίον μιας επίθεσης στο Ιράκ
Οι περισσότεροι από αυτούς μάλιστα δεν έχουν αλλάξει τον τρόπο ζωής τους και δεν έχουν φύγει από τους ουρανοξύστες ούτε αποφεύγουν το μετρό της πόλης.

«Επικρατεί ακόμη ανησυχία, αλλά οι άνθρωποι είναι ρεαλιστές», δήλωσε στην εφημερίδα η αναλύτρια Τζούλι Γουέπριν.

«Πρόκειται για ένα δικαιολογημένο φόβο, που όμως συνδυάζεται και με το γεγονός ότι θέλουν να συνεχίσουν να ζουν», δήλωσε η Τζούλι Γουέπριν.


Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου 2002 - 14:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Γερμανία «πιστή» στην ΕΕ
 

Τα έξοδα του γερμανικού κράτους έχουν αυξηθεί λόγω εκλογών

Η γερμανική κυβέρνηση επιμένει ότι θα ακολουθήσει τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά τον προϋπολογισμό της χώρας, παρά την οικονομική κάμψη που παρατηρείται.

Σύμφωνα με την εφημερίδα FT Deutschland, η κυβέρνηση πιστεύει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα σταθεροποιηθεί φέτος μεταξύ του 2,6% και 2,9%.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3% το χρόνο.

Ωστόσο, Γερμανοί αναλυτές πιστεύουν ότι αυτά τα όρια θα παραβιασθούν, καθώς η κυβέρνηση έχει αυξήσει τα έξοδά της εν όψει εκλογών.

Κυρώσεις;

Το περιοδικό Der Spiegel, το οποίο επικαλείται πηγές του γερμανικού επιχειρηματικού κόσμου, πιστεύει ότι το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 3,5% μέχρι το τέλος του έτους.

Κάτι τέτοιο μπορεί να επέφερε κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία πιστεύει ότι τα έξοδα του γερμανικού κράτους μπορεί να αποσταθεροποιήσουν το ευρώ.

Ομως, ανησυχίες ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού μπορεί να αυξηθεί εκφράζονται και σε άλλες χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Γαλλία και η Ιταλία.

Αυτό κάνει πολλούς στην Ευρωπαϊκή Ενωση να πιστεύουν ότι μπορεί τα όρια που έχουν τεθεί για τους προϋπολογισμούς των χωρών-μελών να είναι πολύ αυστηρά.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας διαψεύδει τους ισχυρισμούς ότι θα επιχειρήσει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία.


Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου 2002 - 19:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνεχίζεται η κράτηση επίδοξου «αεροπειρατή»
 

Η πτήση είχε προορισμό το Λονδίνο

Υπό κράτηση θα παραμείνει για δυο ακόμη εβδομάδες ο Σουηδός πολίτης Τυνησιακής καταγωγής ο οποίος θεωρείται ύποπτος για απόπειρα αεροπειρατείας σε πτήση της Ryanair.


Το Ινστιτούτο Πλοήγησης Αεροσκαφών στη Νότιο Καρολίνα
Ο Καρίμ Τσάρτι συνελήφθη στο αεροδρόμιο Βαστέρας, κοντά στη Στοκχόλμη, όταν βρέθηκε ένα όπλο στη χειραποσκευή του. Ο ίδιος ταξίδευε προς το αεροδρόμιο Στάνστεντ του Λονδίνου.

Ο ίδιος έχει παρακολουθήσει μαθήματα πλοήγησης αεροσκάφους σε κολέγιο της Νότιας Καρολίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Καταδίκες στο παρελθόν

Υπενθυμίζεται ότι αρκετοί από τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου είχαν παρακολουθήσει επίσης μαθήματα σε κολέγια πλοήγησης αεροσκαφών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι μουσουλμάνος, είχε όπλο και γνώριζε να οδηγεί αεροσκάφη. Αυτό κάνει κάποιους να προβαίνουν σε λανθασμένους συσχετισμούς
Νιλς Ούγκλα, συνήγορος υπεράσπισης του Καρίμ Τσατί
Ο Καρίμ Τσατί, σουηδικής υπηκοότητας αλλά τυνησιακής καταγωγής, έχει καταδικασθεί στο παρελθόν για ληστεία.

Μέχρι στιγμής πάντως, τα κίνητρά του παραμένουν άγνωστα. Πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι σχεδίαζε να οδηγήσει το αεροπλάνο σε κάποια βρετανική πρεσβεία στην Ευρώπη.

Ωστόσο, οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Σουηδίας σε θέματα ασφαλείας διαψεύδουν τις εν λόγω πληροφορίες.

Πηγές των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν στο BBC ότι οι Σουηδοί εισαγγελείς πιστεύουν πως στην πτήση της Ryanair μπορεί να βρίσκονταν και συνεργάτες του Καρίμ Τσάτι.


Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου 2002 - 15:54 ('Ωρα Λονδίνου)
«Αθώοι οι Πακιστανοί κρατούμενοι»
 

Το Πακιστάν πρεσβεύει ότι οι υπηκόοι του που βρίσκονται υπό κράτηση είναι αθώοι

Το Πακιστάν ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να απελευθερώσουν τους 58 Πακιστανούς που κρατούνται στη βάση Γκουαντάναμο Μπέι μαζί με υπόλοιπα μέλη της Αλ Κάιντα.


Οι κρατούμενοι βρίσκονται στη βάση Γκουαντάναμο Μπέι στην Κούβα
Ομάδα μελών των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών επισκέφθηκε τη βάση στην Κούβα και ανέκρινε τους Πακιστανούς κρατουμένους.

Μετά την ανάκριση, η ομάδα των Πακιστανών που έφθασε εκεί κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κανείς από τους Πακιστανούς κρατουμένους δεν είχε καμία σχέση με το δίκτυο Αλ Κάιντα.

Οι Πακιστανοί συνελήφθησαν από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν κατά τη στρατιωτική εκστρατεία που έλαβε χώρα εκεί.

Ελεγχος στοιχείων

Οι αμερικανικές δυνάμεις τους μετέφεραν στην αμερικανική βάση Γκουαντάναμο Μπέι μαζί με τους άλλους κρατουμένους που θεωρούνται μέλη της Αλ Κάιντα.

Εκπρόσωπος του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι έχουν ελεγχθεί τα στοιχεία των Πακιστανών κρατουμένων και ότι κανείς από αυτούς δεν είχε εμπλακεί σε παράνομες δραστηριότητες.

Το Πακιστάν ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιτρέψουν την άμεση επιστροφή των Πακιστανών κρατουμένων στη χώρα τους.

Οι πακιστανικές αρχές εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι το αίτημά τους θα εισακουσθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου 2002 - 11:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Ιράκ στρέφεται προς τη Ρωσία
 

Ο Νατζί Σαμπρί αναμένεται να συναντήσει το Ρώσο ομόλογό του

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Νατζί Σαμπρί, έφθασε στη Μόσχα, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η Βαγδάτη να στρέψει τη διεθνή κοινότητα εναντίον μιας αμερικανικής επίθεσης στη χώρα.

Η Ρωσία πιστεύει ότι πρέπει να βρεθεί διπλωματική λύση στο θέμα του Ιράκ, σύμφωνα άλλωστε και με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών
Ανακοινωθέν του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών
Ο κ. Σαμπρί αναμένεται να συναντήσει το Ρώσο ομόλογό του, Ιγκόρ Ιβανόφ, προκειμένουν να συζητήσουν τις θέσεις του Ιράκ και μία πιθανή διμερή συνεργασία.

Η Μόσχα είναι ένθερμος υποστηρικτής της Ουάσινγκτον στην εκστρατεία της εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας, αλλά έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε μία επίθεση εναντίον του Ιράκ.

Η ρωσική πλευρά θεωρεί ότι το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω της διπλωματικής οδού.

Αντιθέσεις στην Ουάσινγκτον

Εν τω μεταξύ, στην Ουάσινγκτον, συνεχίζουν να υπάρχουν αντιπαραθέσεις για το θέμα, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας να απευθύνει εκκλήσεις στο Ιράκ να δεχθεί και πάλι τους παρατηρητές όπλων.


Οι αντιαμερικανικές διαδηλώσεις πληθαίνουν σε όλο τον κόσμο
Ο κ. Πάουελ θεωρεί ότι η επιστροφή των παρατηρητών όπλων είναι το πρώτο βήμα. Ο ίδιος πιστεύει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να έχει αποδείξεις για την πιθανότητα κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, προκειμένου να υποστηρίξει μία ενδεχόμενη στρατιωτική εκστρατεία εναντίον της χώρας.

Τα σχόλια του κ. Πάουελ φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντικ Τσένι, ο οποίος είχε πει την περασμένη εβδομάδα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για την επιστροφή των παρατηρητών όπλων στο Ιράκ και είχε ταχθεί υπέρ μιας επίθεσης στο Ιράκ.

Το Ιράκ διατηρεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Πρόσφατα, οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία οικονομικής συνεργασίας ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας εντάσσεται και ο εκσυγχρονισμός ορισμένων υποδομών στο Ιράκ, οι οποίες είχαν χτισθεί με τη βοήθεια της Σοβιετικής Ενωσης.


Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου 2002 - 12:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Διεξαγωγή έρευνας από το Ισραήλ
 

Οι θάνατοι των Παλαιστινίων προκαλούν αντιπαράθεση στο Ισραήλ

Τη διεξαγωγή έρευνας διέταξε το Ισραήλ μετά το θάνατο τουλάχιστον 10 Παλαιστινίων - ανάμεσα στους οποίους και αρκετά παιδιά - από Ισραηλινούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Οι ισχυρισμοί ότι οι θάνατοι των Παλαιστινίων προκάλεσαν ικανοποίηση στον ισραηλινό στρατό πρέπει να εξακριβωθούν
Μοσέ Κατσάβ, πρόεδρος του Ισραήλ
Οι θάνατοι των Παλαιστινίων - σε τρία διαφορετικά περιστατικά στη Δυτική Οχθη - προκάλεσαν νέες αντιπαραθέσεις στο Ισραήλ για τις τακτικές του ισραηλινού στρατού τα τελευταία δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της νέας εξέγερσης των Παλαιστινίων.

Η παλαιστινιακή αρχή κατεδίκασε τα περιστατικά, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι προσπαθεί να παρεμποδίσει τις συνομιλίες για την επίτευξη εκεχειρίας.

Σε ανακοινωθέν του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Μπίνγιαμιν Μπεν Ελιέζερ υπογραμμίζει ότι του έχουν δοθεί ρητές εντολές να αναθέσει σε μία επιτροπή, υπό την ηγεσία ανώτατου στρατιωτικού αξιωματούχου, να εξετάσει τους λόγους για τους οποίους σκοτώθηκαν οι Παλαιστίνιοι.

Η επιτροπή έχει διορία μέχρι την Παρασκευή να καταθέσει τις προτάσεις της για να αποφευχθούν τέτοιου είδους περιστατικά στο μέλλον. Η παλαιστινιακή αρχή δηλώνει ότι οι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν εν ψυχρώ.

Σαββατοκύριακο βίας

Το πρωί της Κυριακής, τέσσερις Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί στη Χεβρώνα. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι δίπλα στα πτώματά τους βρέθηκαν τανάλιες και πριόνια και τους κατηγόρησαν ότι με τα μεταλλικά αυτά αντικείμενα ήθελαν να κόψουν τα συρματοπλέγματα για να επιτεθούν σε γειτονικό εβραϊκό οικισμό.


Ο Μοσέ Κατσάβ εκφράζει τις ανησυχίες του
Παλαιστινιακές πηγές, ωστόσο, αναφέρουν ότι οι τέσσερεις άνδρες - οι δύο από τους οποίους ήταν αδέλφια - δούλευαν σε τοπικό λατομείο πέτρας.

Επίσης, στον καταυλισμό της Τζενίν σκοτώθηκε ένα αγόρι 16 ετών, που πιστεύεται ότι ήταν μέλος των ταξιαρχιών Αλ Ακσα, της μαχητικής πτέρυγας του κινήματος Αλ Φατάχ, του Γιασέρ Αραφάτ.

Εν τω μεταξύ, ελικόπτερο τύπου Απάτσι εκτόξευσε τουλάχιστον τρεις πυραύλους εναντίον αυτοκινήτου κοντά στην πόλη Τούμπας, περίπου 20 χιλιόμετρα από την Τζενίν.

Τρεις άνθρωποι μέσα στο αυτοκίνητο έγιναν παρανάλωμα του πυρός. Σκοτώθηκαν επίσης και δύο παιδιά που ήταν απλοί θεατές όταν έγινε η επίθεση.

«Σφαγές»

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, εξέφρασε και αυτός την ανησυχία τους για το θάνατο τόσων αμάχων.

Αυτό που συνέβη δεν ήταν σφαγή, ήταν πολλές σφαγές
Γιασέρ Αραφάτ
Μιλώντας στην ισραηλινή τηλεόραση, είπε ότι αν και ο ισραηλινός στρατός έχει εντολές να μην στρέφεται εναντίον αμάχων, ωστόσο είναι απορίας άξιον γιατί αυξάνονται αυτού του είδους τα περιστατικά.

Ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, κατεδίκασε τους θανάτους, λέγοντας ότι ευθύνεται για αυτούς η ισραηλινή κυβέρνηση.

«Αυτό που συνέβη δεν ήταν σφαγή, ήταν πολλές σφαγές», δήλωσε ο Γιασέρ Αραφάτ.


Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου 2002 - 11:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Πάνω από 100 οι νεκροί στη Ν. Κορέα
 

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες βροχοπτώσεις των τελευταίων χρόνων

Περισσότερα από 100 άτομα έχουν σκοτωθεί στη Νότιο Κορέα, η οποία επλήγη από το χειρότερο τυφώνα εδώ και 40 χρόνια.


Τα σωστικά συνεργεία ανακαλύπτουν συνεχώς νέα πτώματα
Τα σωστικά συνεργεία κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εντοπίσουν διασωθέντες, μετά το πλήγμα που υπέστη η χώρα από τον τυφώνα Ρούσα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Στις προσπάθειες διάσωσης συμμετέχει και ο στρατός, καθώς οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της χώρας.

Ο αριθμός των νεκρών πιστεύεται ότι θα αυξηθεί, καθώς συνεχώς ανακαλύπτονται θύματα.

Αγνοούμενοι

Ο ο Τσο Σουν Σουνγκ, εκπρόσωπος της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης, μιλώντας στο BBC, δήλωσε ότι η επιχείρηση καθαρισμού αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον ένα μήνα.

Σύμφωνα με τις νοτιοκορεατικές αρχές, μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 46 ατόμων, αλλά περισσότερα από 80 αγνοούνται.

Οι αρχές πιστεύουν ότι ο αριθμός των θυμάτων ξεπερνά τα 100 άτομα, που δεν κατάφεραν να επιζήσουν από τις πλημμύρες, τις κατολισθήσεις και την κατάρρευση των κτιρίων.

Ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας έχει συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπισθεί η κρίση.

Δεκάδες χιλιάδες άτομα έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.


Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου 2002 - 11:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Στο προσκήνιο ο επίδοξος «αεροπειρατής»
 

Ο Καρίμ Τσάτι προσπάθησε να επιβιβασθεί στο αεροπλάνο κουβαλώντας ένα όπλο

Ο άνδρας που βρίσκεται υπό κράτηση στη Σουηδία, κατηγορούμενος για απόπειρα αεροπειρατείας σε πτήση της Ryanair, αναμένεται να μάθει τη Δευτέρα εάν πρόκειται να του απαγγελθούν κατηγορίες.


Το Ινστιτούτο Πλοήγησης Αεροσκαφών στη Νότιο Καρολίνα
Οι εισαγγελείς έχουν προθεσμία μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας είτε να απαγγείλουν κατηγορίες στον Καρίμ Τσάτι, 29 χρόνων, είτε να τον απελευθερώσουν.

Ο Καρίμ Τσάρτι συνελήφθη στο αεροδρόμιο Βαστέρας, κοντά στη Στοκχόλμη, όταν βρέθηκε ένα όπλο στη χειραποσκευή του. Ο ίδιος ταξίδευε προς το αεροδρόμιο Στάνστεντ του Λονδίνου.

Ο ίδιος έχει παρακολουθήσει μαθήματα πλοήγησης αεροσκάφους σε κολέγιο της Νότιας Καρολίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Καταδίκες στο παρελθόν

Υπενθυμίζεται ότι αρκετοί από τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου είχαν παρακολουθήσει επίσης μαθήματα σε κολέγια πλοήγησης αεροσκαφών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι μουσουλμάνος, είχε όπλο και γνώριζε να οδηγεί αεροσκάφη. Αυτό κάνει κάποιους να προβαίνουν σε λανθασμένους συσχετισμούς
Νιλς Ούγκλα, συνήγορος υπεράσπισης του Καρίμ Τσατί
Ο Καρίμ Τσατί, σουηδικής υπηκοότητας αλλά τυνησιακής καταγωγής, έχει καταδικασθεί στο παρελθόν για ληστεία.

Μέχρι στιγμής πάντως, τα κίνητρά του παραμένουν άγνωστα. Πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι σχεδίαζε να οδηγήσει το αεροπλάνο σε κάποια βρετανική πρεσβεία στην Ευρώπη.

Ωστόσο, οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Σουηδίας σε θέματα ασφαλείας διαψεύδουν τις εν λόγω πληφορορίες.

Πηγές των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν στο BBC ότι οι Σουηδοί εισαγγελείς πιστεύουν πως στην πτήση της Ryanair μπορεί να βρίσκονταν και συνεργάτες του Καρίμ Τσάτι.


Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου 2002 - 11:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Πάνω από 100 οι νεκροί στη Νότιο Κορέα
 

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες βροχοπτώσεις των τελευταίων χρόνων

Περισσότερα από 100 άτομα έχουν σκοτωθεί στη Νότιο Κορέα, η οποία επλήγη από το χειρότερο τυφώνα εδώ και 40 χρόνια.


Τα σωστικά συνεργεία ανακαλύπτουν συνεχώς νέα πτώματα
Τα σωστικά συνεργεία κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εντοπίσουν διασωθέντες, μετά το πλήγμα που υπέστη η χώρα από τον τυφώνα Ρούσα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Στις προσπάθειες διάσωσης συμμετέχει και ο στρατός, καθώς οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της χώρας.

Ο αριθμός των νεκρών πιστεύεται ότι θα αυξηθεί, καθώς συνεχώς ανακαλύπτονται θύματα.

Αγνοούμενοι

Ο ο Τσο Σουν Σουνγκ, εκπρόσωπος της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης, μιλώντας στο BBC, δήλωσε ότι η επιχείρηση καθαρισμού αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον ένα μήνα.

Σύμφωνα με τις νοτιοκορεατικές αρχές, μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 46 ατόμων, αλλά περισσότερα από 80 αγνοούνται.

Οι αρχές πιστεύουν ότι ο αριθμός των θυμάτων ξεπερνά τα 100 άτομα, που δεν κατάφεραν να επιζήσουν από τις πλημμύρες, τις κατολισθήσεις και την κατάρρευση των κτιρίων.

Ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας έχει συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπισθεί η κρίση.

Δεκάδες χιλιάδες άτομα έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.


Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου 2002 - 11:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκκλήσεις για αντιμετώπιση της φτώχειας
 

Εκατομμύρια άτομα δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό

Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Τάμπο Μπέκι, απηύθυνε εκκλήσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας, ενώ η Παγκόσμια Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Γιοχάνεσμπουργκ εισέρχεται στην τελική της φάση.


Η παροχή πόσιμου νερού είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν τη διάσκεψη
Την ίδια στιγμή, οι διαπραγματευτές προσπαθούν να ασχοληθούν με τις τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Περισσότεροι από 100 ηγέτες κρατών αναμένεται να φθάσουν στο Γιοχάνεσμπουργκ κατά τις τρεις τελευταίες ημέρες της συνάντησης.

Το πρωί της Δευτέρας, οι διαπραγματευτές δήλωσαν ότι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τη λήψη μέτρων εναντίον της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Εναλλακτικές μορφές ενέργειας

Παρ' όλα αυτά, διαφορές έχουν προκύψει στις προτάσεις για χρησιμοποίηση ανανεώσιμων και εναλλακτικών μορφών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή.

Ολα έχουν πάει κατ' ευχήν
Αλεκ Εργουϊν, υπουργός Εμπορίου της Νοτίου Αφρικής
Επειτα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του θέματος πρόκειται να επαναληφθούν το απόγευμα της Δευτέρας, με τις αντιπροσωπείες των διαφόρων χωρών να φαίνονται αποφασισμένες να βρουν λύση στο αδιέξοδο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες τάσσονται εναντίον θέσπισης μέτρων για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι οι συμβιβασμοί που θα γίνουν για την επίτευξη συμφωνίας ουσιαστικά καταδεικνύουν ότι η διάσκεψη θα κάνει ένα βήμα πίσω σε θέματα που αφορούν στον πλανήτη και τις αναπτυσσόμενες χώρες.


Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου 2002 - 07:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Σύντομα απαγγελλόνται κατηγορίες κατά του επίδοξου αεροπειρατή
 

Η πτήση της Ryanair από τη Σουηδία

Ενώπιον σουηδικού δικαστηρίου οδηγείται σήμερα ο πρόσφατα συλληφθείς ύποπτος για απόπειρα αεροπειρατείας σε πτήση της Ryanair.

Ο 29χρονος Καρίμ Τσάτι, Σουηδός υπήκοος που κατάγεται από την Τυνησία, παραμένει κρατούμενος από την περασμένη Πέμπτη, όταν σύμφωνα με την αστυνομία προσπάθησε να επιβιβαστεί σε αεροσκάφος με προορισμό το Λονδίνο έχοντας στις χειραποσκευές του ένα πιστόλι.

Οι εισαγγελείς αναμένεται να ζητήσουν από το δικαστήριο στην πόλη Βέστερους την παράταση της προφυλάκισής του για δύο εβδομάδες, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για να διαπιστωθεί εάν ο συλληφθείς έδρασε μεμονωμένα η ως μέλος κάποιας οργανωμένης ομάδας.

Εκπρόσωπος της σουηδικής αστυνομίας είπε ότι θα απαγγελθούν κατηγορίες για σχεδιασμό αεροπειρατείας ή παράνομη οπλοκατοχή εναντίον του κ. Τσάτι, που αρνείται κάθε ανάμειξη σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.


Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου 2002 - 06:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Πλέον των 100 οι νεκροί στη Νότιο Κορέα
 

Οι μεγαλύτερες βροχοπτώσεις των τελευταίων 90 χρόνων

Τουλάχιστον 100 άτομα σκοτώθηκαν και πολλοί αγνοούνται από τον τυφώνα που έπληξε τη Νότιο Κορέα.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η πόλη Κάνγκγουόν στα ανατολικά παράλια της χώρας έχει παραλύσει και περισσότεροι από 5 χιλιάδες κάτοικοι έχουν μείνει άστεγοι.

Πολλές περιοχές έχουν πλημμυρίσει ενώ οι κατολισθήσει έχουν προξενήσει τεράστιες ζημιές.

Πολλές αεροπορικές πτήσεις έχουν ακυρωθεί ενώ έχει διακοπεί η σιδηροδρομική και οδική συγκοινωνία σε αρκετές περιοχές.

Ο πρόεδρος της χώρας Κιμ Ντάε- γιουνγκ ζήτησε την έκταση σύγκλιση του υπουργικού συμβουλίου και έθεσε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης .

Ο στρατός παρέχει βοήθεια στους πλημμυροπαθείς.


Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου 2002 - 09:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε τελική ευθεία η διάσκεψη για τη Γη
 

Οι στόχοι για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας διαφέρουν μεταξύ τους

Στην τελική φάση της εισέρχεται η Παγκόσμια Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου συγκεντρώνονται σιγά σιγά οι ηγέτες της διεθνούς κοινότητας.


Η παροχή πόσιμου νερού είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν τη διάσκεψη
Την ίδια στιγμή, οι διαπραγματευτές προσπαθούν να ασχοληθούν με τις τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Περισσότεροι από 100 ηγέτες κρατών αναμένεται να φθάσουν στο Γιοχάνεσμπουργκ κατά τις τρεις τελευταίες ημέρες της συνάντησης.

Το πρωί της Δευτέρας, οι διαπραγματευτές δήλωσαν ότι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τη λήψη μέτρων εναντίον της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Εναλλακτικές μορφές ενέργειας

Παρ' όλα αυτά, διαφορές έχουν προκύψει στις προτάσεις για χρησιμοποίηση ανανεώσιμων και εναλλακτικών μορφών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή.

Ολα έχουν πάει κατ' ευχήν
Αλεκ Εργουϊν, υπουργός Εμπορίου της Νοτίου Αφρικής
Επειτα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του θέματος πρόκειται να επαναληφθούν το απόγευμα της Δευτέρας, με τις αντιπροσωπείες των διαφόρων χωρών να φαίνονται αποφασισμένες να βρουν λύση στο αδιέξοδο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες τάσσονται εναντίον θέσπισης μέτρων για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι οι συμβιβασμοί που θα γίνουν για την επίτευξη συμφωνίας ουσιαστικά καταδεικνύουν ότι η διάσκεψη θα κάνει ένα βήμα πίσω σε θέματα που αφορούν στον πλανήτη και τις αναπτυσσόμενες χώρες.


Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου 2002 - 07:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανησυχούν οι Νεοϋρκέζοι....
 

3.000 ανθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις τρομοκρατικές επιθέσεις

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Νέας Υόρκης πιστεύουν ότι η πόλη τους κατά πάσα πιθανότητα θα είναι στόχος νέας τρομοκρατικής επίθεσης.

Λίγες μέρες πριν τη συμπλήρωση ένος έτους από τα τρομοκρατικά κτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Daily News το 70% των Νεοϋρκέζων φοβούνται ότι θα γίνει και νέα τρομοκρατική επίθεση στην πόλη τους.

Από τους ερωτηθέντες , πλέον του 25% θεωρούν ότι η μεγαλύτερη απειλή προέρχεται από παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα η από επιθέσεις αυτοκτονίας.

Πολλοί όμως δεν αποκλείουν να γίνει επίθεση με βιολογικά η χημικά όπλα ενώ ορισμένοι φοβούνται και για το ενδεχόμενο οι τρομοκράτες να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα.


Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου 2002 - 06:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Τυφώνας πλήττει τη Νότιο Κορέα. Κινητοποιείται ο στρατός
 

Οι μεγαλύτερες βροχοπτώσεις των τελευταίων 90 χρόνων

Τουλάχιστον 50 άτομα σκοτώθηκαν και πολλοί αγνοούνται από τον τυφώνα που έπληξε τη Νότιο Κορέα.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η πόλη Κάνγκγουόν στα ανατολικά παράλια της χώρας έχει παραλύσει και περισσότεροι από 5 χιλιάδες κάτοικοι έχουν μείνει άστεγοι.

Πολλές περιοχές έχουν πλημμυρίσει ενώ οι κατολισθήσει έχουν προξενήσει τεράστιες ζημιές.

Πολλές αεροπορικές πτήσεις έχουν ακυρωθεί ενώ έχει διακοπεί η σιδηροδρομική και οδική συγκοινωνία σε αρκετές περιοχές.

Ο πρόεδρος της χώρας Κιμ Ντάε- γιουνγκ ζήτησε την έκταση σύγκλιση του υπουργικού συμβουλίου και έθεσε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης .

Ο στρατός παρέχει βοήθεια στους πλημμυροπαθείς.


Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου 2002 - 05:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπαμπάς και πάλι ο Μπέκαμ
 

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ

Η Βικτόρια Μπέκαμ, η σύζυγος του άσσου της Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ Ντέιβιντ Μπέκαμ, γέννησε αγόρι στο νοσοκομείο Πόρτλαντ του Λονδίνου.

Το αγόρι γεννήθηκε με καισαρική τομή στις 09:40 την Κυριακή και όπως ανακοίνωσε ο πατέρας του Ντέιβιντ Μπέκαμ το όνομα του θα είναι Ρομαίος.

Το αστέρι της Εθνικής Αγγλίας και της Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ είπε στους δημοσιογράφους ότι η γυναίκα του Βικτόρια, ηλικίας 28 ετών, είναι πολύ καλά στην υγεία της.

"Πάντα όταν περιμένεις παιδί είσαι νευρικός αλλά το να έχεις παιδιά είναι το ομορφότερο πράγμα στον κόσμο γι 'αυτό και οι δύο μας είμαστε πανευτυχείς" , δήλωσε ο Ντέιβιντ Μπέκαμ στους δημοσιογράφους .


Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2002 - 04:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Η επισκόπηση του ευρωπαϊκού τύπου
 


Οι ευρωπαικές εφημερίδες συμφωνούν ότι η αξιοπιστία της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ τίθεται υπό αμφισβήτηση μετά την αδυναμία των χωρών μελών να συμφωνήσουν αν θα πρέπει να υποστηρίξουν τα σχέδια του Λευκού Οίκου για μία νέα επίθεση κατά της Βαγδάτης ή αν θα πρέπει να αποδεχθούν την αμερικανική πρόταση για την παροχή αμνηστίας στους Αμερικανούς στρατιώτες από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Η γερμανική Frankfurter Rundschau υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την αδυναμία των χωρών μελών της ΕΕ να ακολουθήσουν μία ενιαία εξωτερική πολιτική στα θέματα του Ιράκ και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

"Η Βρετανία και η Ισπανία είναι επιφυλακτικές όσον αφορά το ενδεχόμενο ενός νέου πολέμου κατά του Ιράκ .... ενώ η Ιταλία θα ήθελε να ενδώσει στις Αμερικανικές πιέσεις για το Διεθνές Δικαστήριο... " , γράφει η Frankfurter Rundschau.

Η ελβετική Le Temps εκτιμά ότι από τότε που ο πρόεδρος Μπους εκφώνησε το λόγο του για "τις χώρες που αποτελούν τον άξονα του κακού" έχει ανοίξει ενα "πραγματικό χάσμα" στις σχέσεις των ΗΠΑ με την ΕΕ.

Η Die Presse της Βιέννης θεωρεί ότι αδύνατο να γεφυρωθούν οι διαφορές της Ουάσινγκτον με τους Ευρωπαίους εταίρους στο θέμα του Ιράκ.

"Ουδέποτε θα υπάρξει ένα κοινό μέτωπο Ευρωπαίων - Αμερικανών ενάντι του Σαντάμ Χουσείν" , ισχυρίζεται η Die Presse.

"Η Ευρώπη ποτέ δεν ήταν καλή στο να δίνει λύσεις και οι ΗΠΑ προτιμούν να βασίζονται στον εαυτό τους" , καταλήγει η αυστριακή εφημερίδα.

Η Die Tageszeitung του Βερολίνου υπογραμμίζει ότι η αποτυχία της ΕΕ να προβάλει μία ενιαία στάση στο θέμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ικανοποιεί τις ΗΠΑ.

"Εκτός από τις χώρες μέλη της ΕΕ, 140 κράτη πιέζονται από την Ουάσινγκτον να υπογράψουν μία συμφωνία μη έκδοσης αμερικανών πολιτών , συμφωνία που που θα προστατεύσει τους Αμερικανούς στρατιώτες από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο" - γράφει η Die Tageszeitung.

Η Ρουμανία είναι μία απο τις πρώτες χώρες που υπέγραψε μία συμφωνία μη έκδοσης με τις ΗΠΑ και η Romania Libera πληροφορεί τους αναγνώστες της ότι "μολονότι οι διαφορές στους κόλπους της Κοινότητας έχουν ως αποτέλεσμα να μην έχει ληφθεί μία τελίκή απόφαση, η ΕΕ συνεχίζει να επικρίνει το Βουκουρέστι για τη στάση του στο θέμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου".

Ο αρθρογράφος της ρουμανικής Cotidianul επισημαίνει "τη διάσταση απόψεων που έχει εκδηλωθεί στους κόλπους της ΕΕ για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο" , και ισχυρίζεται ότι "η ΕΕ χάνει τη μάχη με τις ΗΠΑ" στο θέμα αυτό.


Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου 2002 - 05:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Σκεπτικισμός Πάουελ για επίθεση στο Ιρακ
 

Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ στο παρελθόν διέταξαν την καταστροφή Ιρακινών οπλικών συστημάτων

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, απηύθυνε έκκληση στο Ιράκ να επιτρέψει στους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών να συνεχίσουν τους ελέγχους στο οπλοστάσιο της χώρας.

Η επιστροφή των επιθεωρητών θα αποτελέσουν, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Αμερικανός υπουργός, το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της ύφεσης στη νέα κρίση στις σχέσεις της διεθνούς κοινότητας με τον Ιράκ.

Είπε επίσης ο κ. Πάουελ ότι οι ΗΠΑ πρέπει να παρουσιάσουν όλα τα στοιχεία που έχουν εναντίον του Ιράκ στη διεθνή κοινότητα, έτσι ώστε μια οποιαδήποτε απόφαση στρατιωτικής επίθεσης να ληφθεί έπειτα από ουσιαστική πληροφόρηση της κοινής γνώμης.

Ο κ. Πάουελ έκανε αυτές τις δηλώσεις σε συνέντευξή του στο BBC.

Την ίδια ώρα, το Ιράκ ανακοίνωνε ότι θα αποστείλει ειδική διπλωματική αποστολή σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει την αντίθεση σε ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση.

Μάλιστα, ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Ταχα Γιασσιν Ραμαντάν, "επαίνεσε" την Ευρωπαϊκή Ένωση που, όπως είπε, 'αρνείται να συνταχθεί με την αμερικανική στάση'.

Νωρίτερα, και ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα είχε εκφράσει την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη επίθεση, προειδοποιώντας μάλιστα τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις ενδεχόμενες συνέπειες μια τέτοιας εξέλιξης.

Ανταποκριτής του BBC στη Nότιο Aφρική μεταδίδει ότι ο κύριος Μαντέλα τηλεφώνησε στον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μους και του είπε ότι ενδεχόμενη επίθεση θα αποδειχθεί καταστροφική για τα Ηνωμένα Εθνη.


Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου 2002 - 05:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Σαββατοκύριακο βίας στη Δυτική Οχθη
 

Σαββατοκύριακο βίας στη Δυτική Οχθη

Δέκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μέσα σε 12 ώρες, από πυρά του Ισραηλινού στρατού, σε ένα Σαββατοκύριακο βίας στη Δυτική Οχθη.

Το πρωί της Κυριακής, τέσσερεις Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί στη Χεβρώνα.


Iσραηλινοί στρατιώτες συλλαμβάνουν Παλαιστίνιο
Ο Ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι δίπλα στα πτώματά τους βρέθηκαν τανάλιες και πριόνι, και τους κατηγόρησαν ότι με τα μεταλλικά αυτά αντικείμενα ήθελαν να κόψουν τα συρματοπλέγματα για να επιτεθούν σε γειτονικό Εβραικό οικισμό.

Παλαιστινιακές πηγές, ωστόσο, αναφέρουν ότι οι τέσσερεις άνδρες -οι δύο αδέρφια μεταξύ τους- δούλευαν σε τοπικό λατομείο πέτρας.

Επίσης, στον καταυλισμό της Τζενίν σκοτώθηκε, σε ανταλλαγή πυρών, ένα αγόρι 16 ετών, που λέγεται ότι ήταν επώνυμο μέλος των ταξιαρχιών Αλ Ακσα, της μαχητικής πτέρυγας του κινήματος Αλ Φατάχ, του Γιασέρ Αραφάτ.

Ανακρίσεις για τη χθεσινή επίθεση


O υπουργός Αμύνης του Ισραήλ, Μπενιαμίν Μπεν-Ελιέζερ, διέταξε να διεξαχθούν ανακρίσεις για το θάνατο πέντε ανθρώπων από την επίθεση με πυραύλους που πραγματοποίησε ο Ισραηλινός στρατός στη Δυτική Οχθη.

Ενα από τα θύματα ήταν ύποπτος Παλαιστίνιος εξτρεμιστής.

Το Ισραήλ παίζει με τη φωτιά
Αμπτέλ Αζίζ Ραντίσι, ηγέτης της Χαμάς
Ελικόπτερο τύπου Απάτσι εκτόξευσε τουλάχιστον τρείς πυραύλους εναντίον αυτοκινήτου κοντά στην Παλαιστινιακή πόλη Τούμπας, περίπου 20 χιλιόμετρα από την Τζενίν.

Τρείς άνθρωποι μέσα στο αυτοκίνητο, ανάμεσά τους κι ένα μέλος των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων Αλ Ακσά, όλοι τους έγιναν παρανάλωμα του πυρός.

Σκοτώθηκαν επίσης και δύο παιδιά που ήταν απλοί θεατές όταν έγινε η έπιθεση.

Σύλληψη στελέχους της Χαμάς

Νωρίτερα, Ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν τον Χασάν Γιούσεφ, τον πολιτικό αρχηγό στη Δυτική Οχθη της ακραίας Ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς.

Η σύλληψη του Γιουσέφ που συνελήφθη στο κρησφύγετό του στη Ραμάλα θεωρείται μεγάλη επιτυχία για τον Ισραηλινό στρατό.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι το Ισραήλ προσπαθούσε εδώ και καιρό να συλλάβει τον ηγέτη της Χαμάς που πιστεύεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην σύσφιξη σχέσεων της Χαμάς με άλλες ακραίες Παλαιστινιακές οργανώσεις.


Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου 2002 - 05:00 ('Ωρα Λονδίνου)
'Οι πολυεθνικές πρέπει να βοηθήσουν την ανάπτυξη'
 

Για τους διαδηλωτές οι πολυεθνικές αποτελούν εμπόδιο στη βιώσιμη ανάπτυξη

Είναι απαραίτητο να επενδύσουν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες στον αναπτυσσόμενο κόσμο -για το καλό και των πλουσίων και των φτωχών της γης. Αυτό ήταν το μήνυμα του γραμματέα του ΟΗΕ Κόφφι Ανάν προς τους επικεφαλής των μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων του κόσμου.

Μιλώντας το βήμα της Διεθνούς Διάσκεψης για την Αειφόρο Ανάπτυξη ο κ.Ανάν τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον των μεγάλων εταιρειών να αναπτύξουν πρόγραμμα μακροπρόθεσμων επενδύσεων στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Οι φτωχοί του κόσμου δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν χωρίς τη βοήθεια των πλουσίων, όμως και τα οικονομικά κέντρα του πλανήτη πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν πρόκειται να επιβιώσουν αν δεν λάβουν υπόψη τους το περιβάλλον και την παγκόσμια ισορροπία, κατέληξε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

Η ομιλία του Κόφι Ανάν ήταν η κορύφωση των εργασιών της σημερινής ημέρας, κατά την οποία οι διευθυντές πολυεθνικών επιχειρήσεων συναντήθηκαν με πολιτικούς ηγέτες από όλο τον κόσμο.

Ο πρόεδρος της γιγαντιαίας πετρελαϊκής εταιρείας Shell, Φιλ Γουότς, δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι επιχειρήσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας και μπορούν να κάνουν τη διαφορά
Φιλ Γουότς, προέδρος της Shell

Όμως πολλοί σύνεδροι διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν τους οργανωτές λέγοντας ότι επιτρέπουν στις μεγάλες επιχειρήσεις να καθορίζουν την ατζέντα της Διάσκεψης σαν αντάλλαγμα των χρηματοδοτήσεων και των δωρεών στις οποίες προβαίνουν.

Οι σύνεδροι έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να συμφωνήσουν στο επίμαχο ζήτημα του ρόλου των πολυεθνικών επιχειρήσεων στή βιώσιμη ανάπτυξη.

Δηλώσεις Μπλαιρ για τη Διάσκεψη

Από τη Μοζαμβίκη όπου βρίσκεται, πριν μεταβεί στο Γιοχάνεσμπουργκ για να παραστεί στις εργασίες της Διεθνούς Διασκεψης για την Αειφόρο Ανάπτυξη, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνυ Μπλαιρ εξέθεσε 'το όραμά' του για την παγκόσμια περιβαλλοντική πολιτική.

Μιλώντας σε εκπροσώπους οικονομικών και πολιτικών κύκλων, στην πρωτεύουσα της Μοζαμβίκης, Μαπούτο, ο κύριος Μπλαιρ είπε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι το μέγεθος των προβλημάτων, αλλά το ότι ενώ υπάρχει λύση γι αυτά δεν εφαμόρζεται.

Σύμφωνα με το Βρετανό πρωθυπουργό, πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα που να διασφαλίζουν κανόνες ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στις χώρες του αναπτυσσόμενου και του ανεπτυγμένου κόσμου. Πρέπει επίσης να υιοθετηθεί δραστικότερη περιβαλλοντική πολιτική με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων του φαινομένου του θερμοκηπίου. Πρέπει επίσης, είπε ο Βρετανός ηγέτης, να καθοριστούν χειροπιαστοί στόχοι στα θέματα της εκπαίδευσης στον αναπτυσσόμενο κόσμο, της μείωσης της φτώχειας και της παροχής καθαρού πόσιμου νερού σε όλους.

Ο κύριος Μπλαιρ εξέφρασε τέλος την πεποίθησή του ότι η Διάσκεψη του Γιοχάνεσμπουργκ θα φέρει αποτελέσματα. 'Είναι ανάγκη να υπάρξει πολιτική τόλμη και αποφασιστικότητα' είπε χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.