Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-08-31

  1. Τσετσενία : Νέα επίθεση κατά ρωσικού ελικοπτέρου
  2. Πέντε χρόνια από το θάνατο της Νταιάνας
  3. Ο επίδοξος αεροπειρατής είχε στόχο 'αμερικανική πρεσβεία'
  4. Τονι Μπλερ : Το θέμα του Ιρακ πρέπει να αντιμετωπιστεί
  5. Ισραηλινή επίθεση με πυραύλους στη Δυτική Οχθη
  6. Πορεία χιλιάδων στη Διάσκεψη για τη Γη
  7. Μετά τη διεύρυνση, το Ιράκ στην αντζέντα των 15
  8. Ο επίδοξος αεροπειρατής είχε στόχο 'αμερικανική πρεσβεία'
  9. Εκτακτοι έλεγχοι στα αεροσκάφη Μπόινγκ
  10. Απελευθερώθηκαν οι όμηροι στην ΠΓΔΜ
  11. Σταθεροί οι «15» στο χρονοδιάγραμμα διεύρυνσης
  12. Τουλάχιστον 20 νεκροί από πτώση αεροσκάφους στη Βραζιλία
  13. Μετά τη διεύρυνση, το Ιράκ στην αντζέντα των 15
  14. Χιλιάδες διαδηλώνουν στο Γιοχάνεσμπουργκ
  15. Τα Σκόπια κατηγορούν το ΝΑΤΟ για τη βία
  16. H επισκόπηση του βρετανικού τύπου

Κυριακή 01 Σεπτεμβρίου 2002 - 00:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Τσετσενία : Νέα επίθεση κατά ρωσικού ελικοπτέρου
 

Ο τύπος του ελικοπτέρου που κατέριψαν οι Τσετσένοι

Ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο κατερίφθη στην αποσχισθείσα Δημοκρατία της Τσετσενίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι δύο Ρώσοι πιλότοι.

Το Ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι το ελικόπτερο τύπου Mi-24 δέχθηκε επίθεση κοντά στο χωριό Μεσκέτι στη Βορειοανατολική Τσετσενία.

Δεν είναι ακόμη σαφές σε τι οφείλεται η κατάρριψη του ελικοπτέρου, σύμφωνα όμως με ρωσικές στρατιωτικές πηγές το ελικόπτερο έπληξε ρουκέρα.

Τσετσένοι αντάρτες ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση κατά του ελικοπτέρου και στην ιστοσελίδα που διαθέτουν υποστηρίζουν ότι από την περιοχή όπου συνετρίβη το ελικόπτερο έκλεψαν όπλα.


Σάββατο 31 Αυγούστου 2002 - 21:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Πέντε χρόνια από το θάνατο της Νταιάνας
 

Πολλοί θυμήθηκαν την Νταιάνα αφήνοντας λουλούδια έξω από το παλάτι του Κένσινγκτον

Με τη συμπλήρωση πέντε ετών από το θάνατο της πριγκίπισσας Νταιάνας πολλοί έσπευσαν στο παλάτι του Κένσινγκτον και άφησαν λουλούδια έξω από την κεντρική είσοδο της επίσημης κατοικίας της πριγκίπισσας της Ουαλίας στο Λονδίνο.

Ανθοδέσμες άφησαν επίσης όσοι θυμήθηκαν τη Νταιάνα και κοντά στον αυτοκινητόδρομο όπου σημειώθηκε η σύγκρουση του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε η Νταιάνα στο Παρίσι και στην οποία σύγκρουση η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχασε τη ζωή της.

Η μητέρα της Νταιάνας με αφορμή την επέτειο του θανάτου της κόρης της επέκρινε την "εμπορευματοποίηση της μνήμης της πριγκίπισσας της Ουαλίας" - όπως είπε χαρακτηριστικά η Φράνσις Σαντ Κιντ.


Σάββατο 31 Αυγούστου 2002 - 21:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο επίδοξος αεροπειρατής είχε στόχο 'αμερικανική πρεσβεία'
 

Η αστυνομία συλλαμβάνει τον ύποπτο που έφερε όπλο

Αξιωματικοί ασφαλείας στη Σουηδία και τις ΗΠΑ είπαν ότι ο επίδοξος αεροπειρατής ο οποίος συνελήφθη σε αεροδρόμιο κοντά στη Στοχόλμη είχε εκπαιδευθεί ως πιλότος στις ΗΠΑ πρίν από πολλά χρόνια.

O συλληφθείς είχε στόχο να ρίξει το αεροπλάνο σε αμερικανική πρεσβεία στην Ευρώπη, μετέδωσε το πρακτορείο Ρώυτερ.

Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι το σχέδιο ήταν να πέσει το αεροσκάφος σε αμερικανική πρεσβεία στην Ευρώπη
Στρατιωτική πηγή
Οι Σουηδικές υπηρεσίες πληροφοριών είπαν στο Ρώυτερς ότι ο 29χρονος συλληφθείς μπορεί να είχε συνεργούς στο σχέδιό του.

Η αστυνομία αναζητεί άλλους τέσσερεις άνδρες, ανάμεσά τους κάποιον ειδικό στα εκρηκτικά.

Στρατιωτική πηγή είπε στο Ρώυτερς: "Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι το σχέδιο ήταν να πέσει το αεροσκάφος σε αμερικανική πρεσβεία στην Ευρώπη".


Σάββατο 31 Αυγούστου 2002 - 19:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Τονι Μπλερ : Το θέμα του Ιρακ πρέπει να αντιμετωπιστεί
 

Ο Τόνι Μπλερ υποστηρίζει ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για το Ιράκ

"Ο κόσμος δεν μπορεί να παραμένει άπρακτος ενώ το Ιράκ παραβιάζει κατάφορα τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών" , υπογράμμισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Τόνι Μπλερ επέμεινε ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για την αντιμετώπιση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν στη Βαγδάτη.

Παράλληλα επεσήμανε ότι οι περιπτώσεις του Κοσσυφοπεδίου και του Αφγανιστάν αποτελούν "παραδείγματα" στενής συνεργασίας μεταξύ της Βρετανίας και των Ηνωμένεων Πολιτειών.

"Και στις δύο περιπτώσεις αντιμετωπίσαμε με ηρεμία και σύνεση την κατάσταση με την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας", είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ. Μπλερ ενώ αυξάνεται η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας για μία νέα πολεμική επιχείρηση κατά του Ιρακ.

Ο πρώην υπαρχηγός του Εργατικού κόμματος Λόρδος Χήλι προειδοποίησε τον κ. Μπλερ ότι κινδυνεύει να απωλέσει την ηγεσία του κόμματος αν υποστηρίξει τις ΗΠΑ σε μία νέα επίθεση κατά της Βαγδάτης.


Σάββατο 31 Αυγούστου 2002 - 18:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινή επίθεση με πυραύλους στη Δυτική Οχθη
 

Ο ισραηλινός στρατός στη Δυτική Οχθη

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, σκοτώθηκαν σε επίθεση που πραγματοποίησαν οι Ισραηλινοί στη Δυτική Οχθη, υποστηρίζουν πηγές ασφαλείας των Παλαιστινίων.

Ελικόπτερο τύπου Απάτσι εκτόξευσε δύο πυραύλους εναντίον αυτοκινήτου κοντά στην Παλαιστινιακή πόλη Τούμπας, περίπου 20 χιλιόμετρα από την Ζενίν.

Οι Παλαιστίνιοι ανέφεραν ότι τα δύο παιδιά ήταν απλοί θεατές όταν έγινε η έπιθεση. Οι άνθρωποι μέσα στο αυτοκίνητο, ανάμεσά τους κι ένα μέλος των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Ακσά, όλοι τους έγιναν παρανάλωμα του πυρός.

Η επίθεση έγινε ενώ ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν τον Χασάν Γιούσεφ, τον πολιτικό αρχηγό της Ισλαμικής ακραίας οργάνωσης Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε επίθεση με ελίκοπτερο στην πόλη Τούμπας και ότι τέσσερις Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί.


Σάββατο 31 Αυγούστου 2002 - 15:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Πορεία χιλιάδων στη Διάσκεψη για τη Γη
 

Oι διαδηλωτές λένε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις εμποδίζουν την πρόοδο

Στη Νότιο Αφρική, στο Γιοxάνεσμπουργκ, άρχισαν οι διαδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Χιλιάδες άτομα -- είκοσι χιλιάδες σύμφωνα με τους διοργανωτές, πραγματοποιούν πορεία από την φτωχή συνοικία των μαύρων Αλεξάνδρα στο εύπορο προάστειο Σαντόν, όπου γίνεται η διάσκεψη.


Μπέκι: Εργα, όχι λόγια
Η αστυνομία έχει αναπτύξει ενισχύσεις, έχει περιφράξει με συρματοπλέγματα το χώρο της διάσκεψης, αποκλείοντας παράλληλα μέρη της πόλης.

Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Θάμπο Μπέκι, μιλώντας στο πλήθος είπε ότι η διάσκεψη πρέπει να ορίσει σαφές χρονοδιάγραμμα για να απελευθερώσει από τα δεσμά της πτώχειας τους μη προνομιούχους της γης.

Ο Κος Μπέκι είπε ότι τώρα είναι ώρα για έργα, όχι λόγια.

"Ti μας προσφέρει εμάς η διάσκεψη; Προσφέρει στους πλούσιους, όχι στους πτωχούς", είπε ο διαδηλωτής Μάθιους Λεντουάμπα.

Αλυτα ζητήματα

Μέσα στη διάσκεψη εκφράζονται φόβοι ότι ριζικές διαφορές απόψεων ανάμεσα στα πλούσια και τα πτωχά κράτη μπορεί να τορπιλίσουν τη σύνοδο.

Λόγω των διαφωνιών, μπορεί να μην επιτευχθεί συμφωνία επί του τελικού κειμένου, πριν από την αυριανή άφιξη των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων.


Aστυνομικές ενισχύσεις
Σημαντικά σημεία του τελικού ανακοινωθέντος δεν έχουν συμφωνηθεί, από το χρονοδιάγραμμα για τον καθαρισμό των πηγών ενέργειας -- στο οποίο φέρουν αντίρρηση οι Ηνωμένες Πολιτείες -- έως τις περικοπές στις δυτικές αγροτικές επιδοτήσεις, που ζητούν οι αναπτυσσόμενες χώρες.

Οργανώσεις διαμαρτυρίας, όπως η Γρηνπής και η Οξφαμ, αποσύρθηκαν από τις διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σε τομείς του εμπορίου και της παγκοσμιοποίησης έχουν αλλοιωθεί σε τέτοιο βαθμό που είναι πρακτικά άχρηστες.

Βασικά θέματα

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν όλο το Σαββατοκύριακο.

Ορισμένες αντιπροσωπείες πιστεύουν ότι αν το τελικό σχέδιο δράσης δεν έχει εγκριθεί μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου, όταν η διάσκεψη αναμένεται να λήξει, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν για μερικές ακόμη μέρες.

Οι επτά τομείς της Νοτίου Αφρικής
*παραγωγή και κατανάλωση
*ανανεώσιμη ενέργεια
*υγιεινή
*βιοποικιλία
*στόχοι και χρονοδιαγράμματα
*πρόσβαση στην ενέργεια
*φυσικοί πόροι
Η Νότιος Αφρική, που φιλοξενεί τη διάσκεψη, έχει συντάξει λίστα επτά θεμάτων στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθούν οι υποψήφιοι.

Η αδιαλλαξία των Ηνωμένων Πολιτειών θεωρείται από Ευρωπαικές χώρες ως το βασικό πρόβλημα της συνόδου.

Η Ουάσιγκτον αρνείται να δεσμευτεί στην υιοθέτηση χρονοδιαγράμματος για την εισαγωγή ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή, που δεν μολύνουν το περιβάλλον.


Σάββατο 31 Αυγούστου 2002 - 16:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Μετά τη διεύρυνση, το Ιράκ στην αντζέντα των 15
 

Για το Ιράκ και τη Μέση Ανατολή συζητούν οι 15

Κατά τη δεύτερη μέρα της άτυπης συνάντησης των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιείται στο Ελσινορ της Δανίας, η Ευρωπαική Ενωση κάλεσε το Ιράκ να επιτρέψει την άμεση επιστροφή των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών.

Ανώτατοι Κοινοτικοί αξιωματούχοι λένε ότι μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει τη δικαιοδοσία να λάβει άλλα μέτρα εάν δεν επιστρέψουν οι παρατηρητές στο Ιράκ.

Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας έχουν δημόσια εκφράσει την αντίθεση τους στο ενδεχόμενο μονομερούς αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης.

Αποδοχή σχεδίου για τη Μέση Ανατολή

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Περ Στιγκ Μέλερ, ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί αποδέχτηκαν νέο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, το οποίο θα οδηγήσει στη σύσταση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

Πρόκειται για το σχέδιο της δανικής προεδρίας για το Μεσανατολικό, που μεταξύ των άλλων προβλέπει την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους μέχρι το 2005.

Το σχέδιο θα παρουσιαστεί στους ηγέτες της Μέσης Ανατολής, προτού συζητηθεί στα Ηνωμένα Εθνη.

Διεύρυνση - Τουρκία

Χθες, κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της άτυπης συνάντησης, οι υπουργοί εξωτερικών συζήτησαν τη διεύρυνση της Κοινότητας.

Ο υπουργός εξωτερικών της Δανίας, Περ Στιγκ Μέλλερ, δήλωσε ότι οι υπουργοί επιβεβαίωσαν ότι το Δεκέμβριο λήγει η προθεσμία για υποβολή υποψηφιοτήτων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τουρκία έχει ξεκινήσει να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν συγκρίνει κανείς τη κατάσταση σήμερα με αυτή που επικρατούσε πριν από τέσσερα χρόνια δεν θα πιστεύει τη πρόοδο που έχει επιτευχθεί
Γκύντερ Φερχόιγκεν
Παράλληλα οι υπουργοί χαιρέτησαν τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στη Τουρκία, αλλά η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι σε θέση το τρέχον έτος να εκτιμήσει εάν η Αγκυρα έχει εκπληρώσει τα απαραίτητα κριτήρια για ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση, Γκύντερ Φερχόιγκεν, δήλωσε ότι η ΕΕ περιμένει να δει πως θα εφαρμοσθούν οι μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατό αυτό να γίνει πριν το τέλος του χρόνου.

Οπως σημειώνουν οι ανταποκριτές το αίτημα της Αγκυρας για το καθορισμό ημερομηνίας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων το Δεκέμβριο, μάλλον δεν θα ικανοποιηθεί.


Σάββατο 31 Αυγούστου 2002 - 14:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο επίδοξος αεροπειρατής είχε στόχο 'αμερικανική πρεσβεία'
 

Η αστυνομία συλλαμβάνει τον ύποπτο που έφερε όπλο

O άνδρας που συνελήφθη στη Σουηδία, με την υποψία ότι θα έκανε αεροπειρατεία σε αεροσκάφος, είχε στόχο να ρίξει το αεροπλάνο σε αμερικανική πρεσβεία στην Ευρώπη -- σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Ρώυτερς.

Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι το σχέδιο ήταν να πέσει το αεροσκάφος σε αμερικανική πρεσβεία στην Ευρώπη
Στρατιωτική πηγή
Οι Σουηδικές υπηρεσίες πληροφοριών είπαν στο Ρώυτερς ότι ο 29χρονος συλληφθείς μπορεί να είχε συνεργούς στο σχέδιό του.

Η αστυνομία αναζητεί άλλους τέσσερεις άνδρες, ανάμεσά τους κάποιον ειδικό στα εκρηκτικά.

Στρατιωτική πηγή είπε στο Ρώυτερς: "Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι το σχέδιο ήταν να πέσει το αεροσκάφος σε αμερικανική πρεσβεία στην Ευρώπη".


Σάββατο 31 Αυγούστου 2002 - 09:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκτακτοι έλεγχοι στα αεροσκάφη Μπόινγκ
 

Βρετανική εταιρεία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου

Αεροπορικές εταιρείες σε όλο το κόσμο προβαίνουν σε ελέγχους σε περίπου τρείς χιλιάδες αεροσκάφη τύπου Μπόινγκ καθώς η Αμερικανική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι μιά νέα παρτίδα αντλιών καυσίμου που τοποθετήθηκε στα αεροσκάφη είναι ελαττωματική.

Η Αμερικανικές αρχές διέταξαν υποχρεωτικούς ελέγχους σε περισσότερα από 1400 αεροσκάφη στις ΗΠΑ και συμβούλεψαν τις ξένες αεροπορικές εταιρείες με αεροσκάφη Μπόινγκ στο στόλο τους να κάνουν το ίδιο.

Οι αντλίες καυσίμου τοποθετήθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο και Απρίλιο από μιά εταιρεία που έχει την έδρα της στην Καλιφόρνια σε Μπόινγκ 737, 747 και 757.

Τον κώδωνα του κίνδυνου έκρουσε η βρετανική εταιρεία EasyJet που διαπίστωσε ότι οι αντλίες είχαν σταματήσει να λειτουργούν δίνοντας ένδειξη χαμηλής πίεσης στη δεξαμενή καυσίμων.

Πάντως η διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το επιβατικό κοινό δεν διατρέχει κίνδυνο.


Σάββατο 31 Αυγούστου 2002 - 07:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Απελευθερώθηκαν οι όμηροι στην ΠΓΔΜ
 

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας δυό βδομάδες πριν τις εκλογές

Στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας απελευθερώθηκαν οι 5 όμηροι που κρατούντο από ένοπλη αλβανική ομάδα.

Eκπρόσωπος του υπουργείου εσωτερικών δήλωσε ότι οι 5 που είναι καλά στην υγεία τους αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν όλη τη νύχτα.

Δριμύτατη κριτική Γκεοργκιέφσκι

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Λιούπτσκο Γκεοργκιέφσκι, άσκησε δριμύτατη κριτική στο ΝΑΤΟ.

Ο κύριος Γκεορκιέφσκι είπε ότι η Συμμαχία είναι μερικώς υπεύθυνη για την αύξηση της βίας στη χώρα του δυό εβδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές.

Παράλληλα κατηγόρησε το ΝΑΤΟ για το ρόλο του κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των αλβανοφώνων πέρυσι, λέγοντας ότι κάποιοι από τους στρατιωτικούς διοικητές του ΝΑΤΟ υποστήριξαν ανοικτά τους αλβανόφωνους αντάρτες.

Ιστορικό

Οι ένοπλοι άνδρες, πρώην μέλη του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανοφώνων, απήγαγαν συνολικά επτά κοντά στο χωριό Ζεροβτζάνε.

Η πράξη τους είναι προκλητική και απαράδεκτη
Ο λόρδος Ρόμπερτσον μιλώντας για την απαγωγή
Δύο από τους ομήρους απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ανάμεσα στους εναπομείναντες ομήρους ήταν και ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Οι αστυνομικές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα άτομο στο σημείο ελέγχου του χωριού όπου έγιναν οι απαγωγές. Ωστόσο, αδιευκρίνιστη παραμένει η εμπλοκή του θύματος στην υπόθεση.

Οι απαγωγείς είχαν απειλήσει ότι θα σκότωναν τους ομήρους εάν δεν ικανοποιούνταν τα αιτήματά τους μέχρι το πρωί της Παρασκευής.

Οργή του ΝΑΤΟ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, λόρδος Ρόμπερτσον ζήτησε από τους απαγωγείς να απελευθερώσουν αμέσως τους ομήρους.

Ο λόρδος Ρόμπερτσον χαρακτήρισε την πράξη τους «προκλητική και απαράδεκτη» και ζήτησε τόσο από όλους τους κατοίκους της χώρας να επιδείξουν ψυχραιμία εν όψει των επερχόμενων εκλογών.

Ο Εθνικός Απελευθερωτικός στρατός των Αλβανοφώνων είχε στο παρελθόν εμπλακεί σε αιματηρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας των Σκοπίων.

Οι απαγωγείς ζητούσαν την αποφυλάκιση δύο Αλβανών που συνελήφθησαν την Πέμπτη για τον φόνο δύο αστυνομικών.


Παρασκευή 30 Αυγούστου 2002 - 16:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Σταθεροί οι «15» στο χρονοδιάγραμμα διεύρυνσης
 

Άτυπη σύνοδος υπουργών Εξωτερικών των «15» στη Δανία

Την επαναβεβαίωση του χρονοδιαγράμματος της διαδικασίας διεύρυνσης, συμφώνησαν σήμερα οι 15 υπουργοί Εξωτερικών στο άτυπο συμβούλιο, που πραγματοποιείται στο Έλσινορ της Δανίας.

Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου τους Έλληνες δημοσιογράφους, συμφωνήθηκε να υπάρξει στην έκτακτη σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 30 Οκτωβρίου η Κοινή Θέση για τα αγροτικά (ώστε να ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις των υποψηφίων).

Επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών της Κοινότητας συμφώνησαν να ανακοινωθεί ο κατάλογος των δέκα νέων μελών, ενώ θα πρέπει να συμφωνηθεί μια εποπτική διαδικασία παρακολούθησης των επιδόσεων των υπό ένταξη μελών ως την ημερομηνία της τελικής προσχώρησης.

Οι 15 υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν ακόμη το θέμα των επικείμενων εκλογών στη Σλοβακία και το ζήτημα του Ιρλανδικού δημοψηφίσματος για την επικύρωση της συνθήκης της Νίκαιας.

Στην επόμενη συνεδρίασή τους, οι 15 υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν τις υποψηφιότητες της Βουλγαρίας, Ρουμανίας καθώς και το πρόβλημα που δημιούργησε η αμερικανική αξίωση ως προς τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.


Σάββατο 31 Αυγούστου 2002 - 06:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 20 νεκροί από πτώση αεροσκάφους στη Βραζιλία
 

Στη περιοχή επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες

Τουλάχιστον είκοσι άτομα σκοτώθηκαν όταν το μικρό επιβατικό αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη στη βορειοδυτική Βραζιλία.

Το αεροσκάφος με 28 επιβάτες και 3 μέλη του πληρώματος κατέπεσε στη ζούγκλα του Αμαζονίου ενώ επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες.

Μερικοί από τους επιβαίνοντες διεσώθησαν.

To δυστύχημα έγινε κοντά στο αεροδρόμιο του Ρίο Μπράνκο στη πολιτεία Ακρε του Αμαζονίου.

Μεταξύ των νεκρών είναι και γερουσιαστής του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.


Σάββατο 31 Αυγούστου 2002 - 05:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Μετά τη διεύρυνση, το Ιράκ στην αντζέντα των 15
 

Θα καταλήξουν σε κοινή πολιτική στο Ιράκ;

Το θέμα του Ιράκ αναμένεται να κυριαρχήσει κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας της άτυπης συνάντησης των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιείται στο Ελσινορ της Δανίας.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι οι 15 θα καλέσουν και πάλι το Ιράκ να επιτρέψει την μετάβαση των παρατηρητών όπλων του ΟΗΕ.

Ανώτατοι Κοινοτικοί αξιωματούχοι λένε ότι μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει τη δικαιοδοσία να λάβει άλλα μέτρα εάν δεν επιστρέψουν οι παρατηρητές στο Ιράκ.

Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας έχουν δημόσια εκφράσει την αντίθεση τους στο ενδεχόμενο μονομερούς αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης.

Οι 15 υπουργοί αναμένεται επίσης να συζητήσουν και το σχέδιο της δανικής προεδρίας για το Μεσανατολικό, που μεταξύ των άλλων προβλέπει την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους μέχρι το 2005.

Διεύρυνση - Τουρκία

Χθες, κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της άτυπης συνάντησης, οι υπουργοί εξωτερικών συζήτησαν τη διεύρυνση της Κοινότητας.

Ο υπουργός εξωτερικών της Δανίας, Περ Στιγκ Μέλλερ, δήλωσε ότι οι υπουργοί επιβεβαίωσαν ότι το Δεκέμβριο λήγει η προθεσμία για υποβολή υποψηφιοτήτων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα οι υπουργοί χαιρέτησαν τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στη Τουρκία, αλλά η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι σε θέση το τρέχον έτος να εκτιμήσει εάν η Αγκυρα έχει εκπληρώσει τα απαραίτητα κριτήρια για ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Η Τουρκία έχει ξεκινήσει να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν συγκρίνει κανείς τη κατάσταση σήμερα με αυτή που επικρατούσε πριν από τέσσερα χρόνια δεν θα πιστεύει τη πρόοδο που έχει επιτευχθεί
Γκούντερ Φερχόιγκεν
Ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση, Γκούντερ Φερχόιγκεν, δήλωσε ότι η ΕΕ περιμένει να δει πως θα εφαρμοσθούν οι μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατό αυτό να γίνει πριν το τέλος του χρόνου.

Οπως σημειώνουν οι ανταποκριτές το αίτημα της Αγκυρας για το καθορισμό ημερομηνίας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων το Δεκέμβριο, μάλλον δεν θα ικανοποιηθεί.


Σάββατο 31 Αυγούστου 2002 - 07:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Χιλιάδες διαδηλώνουν στο Γιοχάνεσμπουργκ
 

Ακτιβιστές γαι τη καταπολέμηση της φτώχειας θα δόσουν το παρόν

Χιλιάδες διαδηλωτές αναμένεται να κατακλύσουν τους δρόμους του Γιοχάνεσμπουργκ στη πρώτη μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Παγκόσμια Διάσκεψης για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Οι διαδηλωτές θα κάνουν πορεία που θα ξεκινήσει από τις φτωχογειτονιές των μαύρων της Αλεξάντρα και θα καταλήξει στην εύπορη συνοικία του Σάντον όπου πραγματοποιείται η Διάσκεψη.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας καθώς θα πραγματοποιηθούν δύο πορείες.

Μία στην οποία θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της χώρας Τάμπο Εμπέκι και μιά άλλη την οποία διοργανώνουν ριζοσπαστικές οργανώσεις.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται καθώς όλο και μεγαλύτερες ανησυχίες εκφράζονται ότι οι διαφωνίες μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών θα αποτρέψουν την υιοθέτηση μιας συμφωνίας.


Σάββατο 31 Αυγούστου 2002 - 04:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Τα Σκόπια κατηγορούν το ΝΑΤΟ για τη βία
 

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας δυό βδομάδες πριν τις εκλογές

Ο πρωθυπουργός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Λιούπτσκο Γκεορκιέφσκι, άσκησε δριμύτατη κριτική στο ΝΑΤΟ.

Ο κύριος Γκεορκιέφσκι είπε ότι η Συμμαχία είναι μερικώς υπεύθυνη για την αύξηση της βίας στη χώρα του δυό εβδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές.

Παράλληλα κατηγόρησε το ΝΑΤΟ για το ρόλο του κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των αλβανοφώνων πέρυσι, λέγοντας ότι κάποιοι από τους στρατιωτικούς διοικητές του ΝΑΤΟ υποστήριξαν ανοικτά τους αλβανόφωνους αντάρτες.

Ο κύριος Γκεορκιέφσκι προέβει σε αυτά τα σχόλια καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες διαπραγματευτών για την απελευθέρωση των πέντε Σλαβομακεδόνων που απήχθησαν τη Πέμπτη από ένοπλη αλβανική ομάδα.

Οι ένοπλοι άνδρες, πρώην μέλη του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανοφώνων, απήγαγαν συνολικά επτά κοντά στο χωριό Ζεροβτζάνε.

Η πράξη τους είναι προκλητική και απαράδεκτη
Ο λόρδος Ρόμπερτσον μιλώντας για την απαγωγή
Δύο από τους ομήρους απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ανάμεσα στους εναπομείναντες ομήρους είναι και ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Οι αστυνομικές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα άτομο στο σημείο ελέγχου του χωριού όπου έγιναν οι απαγωγές. Ωστόσο, αδιευκρίνιστη παραμένει η εμπλοκή του θύματος στην υπόθεση.

Οι απαγωγείς είχαν πει ότι θα σκότωναν τους ομήρους εάν δεν ικανοποιούνταν τα αιτήματά τους μέχρι το πρωί της Παρασκευής. Ομως, η χρονική προθεσμία έχει περάσει, χωρίς να γνωρίζει κανείς εάν οι όμηροι έχουν σκοτωθεί.

Οργή του ΝΑΤΟ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, λόρδος Ρόμπερτσον ζήτησε από τους απαγωγείς να απελευθερώσουν αμέσως τους ομήρους.

Ο λόρδος Ρόμπερτσον χαρακτήρισε την πράξη τους «προκλητική και απαράδεκτη» και ζήτησε τόσο από όλους τους κατοίκους της χώρας να επιδείξουν ψυχραιμία εν όψει των επερχόμενων εκλογών.

Ο Εθνικός Απελευθερωτικός στρατός των Αλβανοφώνων είχε στο παρελθόν εμπλακεί σε αιματηρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας των Σκοπίων.

Στο μεταξύ πληροφορίες αναφέρουν ότι φάλαγγα φορτηγών και τεθωρακισμένων οχημάτων με ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας σχηματίσθηκε έξω από την πόλη των Σκοπίων, στον δρόμο που οδηγεί στο Τέτοβο και το Γκόστιβαρ, και κινείται προς την περιοχή.

Οι απαγωγείς ζητούν την αποφυλάκιση δύο Αλβανών που συνελήφθησαν την Πέμπτη για τον φόνο δύο αστυνομικών.


Σάββατο 31 Αυγούστου 2002 - 04:32 ('Ωρα Λονδίνου)
H επισκόπηση του βρετανικού τύπου
 


Το Ιράκ, η διάσκεψη στο Γιοχάνεσμπουργκ και η αποτυχημένη απόπειρα αεροπειρατίας κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του Σαββάτου.

«Ο Μπλερ θα προσπαθήσει να πείσει τις ΗΠΑ να πάρουν νέα εντολή από τον ΟΗΕ», ο τίτλος των Financial Times. Η εφημερίδα σημειώνει ότι μόνο αν δοθεί νέα εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας θα μπορέσει η βρετανική κυβέρνηση να συμμετάσχει σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ.

Σε άλλο άρθρο της, οι Financial Times γράφουν ότι τα «γεράκια του Λευκού Οίκου κάνουν δύσκολη τη ζωή του Μπλερ». Όσο περισσότερο ανεβαίνουν οι τόνοι στην Ουάσιγκτον τόσο εντείνονται οι αντιδράσεις στο Εργατικό Κόμμα του κυρίου Μπλερ σημειώνει η εφημερίδα.

Στη Παγκόσμια Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη αναφέρεται το πρωτοσέλιδο της Guardian. «Άλλοι χασμουριούνται, άλλοι ελπίζουν, άλλοι εκφράζουν το θυμό τους και άλλοι είναι στην απόγνωση» ο τίτλος της εφημερίδας.

Η Guardian μεταφέρει σχόλια του διευθυντή του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών που παραδέχεται ότι η ομιλία του στους συνέδρους ήταν «βαρετή», και ότι ελάχιστοι έδωσαν ιδιαίτερη σημασία.

Η ανταπόκριση της Guardian μεταφέρει το κλίμα της διάσκεψης λέγοντας ότι στην ουσία δεν πρόκειται για μία διάσκεψη αλλά για τουλάχιστον 18.

Σε κάθε γωνιά του Γιοχάνεσμπουργκ πραγματοποιούνται διασκέψεις και σεμινάρια από μη-κυβερνητικούς οργανισμούς, εργατικά συνδικάτα και άλλους επιστημονικούς φορείς. Οι δημοσιογράφοι κατακλύζονται κάθε μέρα με δεκάδες ανακοινώσεις τύπου γράφει η Guardian.

Στην απόπειρα αεροπειρατείας αεροσκάφους της Ryan Air αναφέρεται το πρωτοσέλιδο της Daily Telegraph. Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο επίδοξος αεροπειρατής είναι γνωστός από τις εγκληματικές του δραστηριότητες στον υπόκοσμο της Σουηδίας.

Ειδικοί της Σκότλαντ Γιάρντ έχουν μεταβεί στη Σουηδία και εξετάζουν το ενδεχόμενο ο ύποπτος να έχει διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις, γράφει η βρετανική εφημερίδα που προσθέτει ότι έχουν ενταθεί τα μέτρα ασφαλείας καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος της 11ης Σεπτεμβρίου.






Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.