Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-08-30

  1. Απογοήτευση στο Γιοχάνεσμπουργκ
  2. Η άνοδος του Ισλάμ στην Τουρκία
  3. ΠΓΔΜ: Αλβανοί ένοπλοι κρατούν ομήρους
  4. Αυστηρές ποινές για την πτώση του ελικοπτέρου
  5. Σε κυρώσεις εναντίον των ΗΠΑ θα προβεί η ΕΕ
  6. Η Μαδρίτη ζητά ολική απαγόρευση του «Έρι Μπατασούνα»
  7. Οργή Παλαιστινίων κατά Ισραήλ
  8. Ασυμφωνία στο Γιοχάνεσμπουργκ
  9. ΠΓΔΜ: Αλβανοί ένοπλοι κρατούν ομήρους
  10. Αποτροπή αεροπειρατίας στη Στοκχόλμη
  11. Διπλή προσέγγιση στη Βόρεια Κορέα
  12. Το φεστιβάλ των 15 χιλιάδων παραστάσεων
  13. ΠΓΔΜ: Αλβανοί ένοπλοι κρατούν ομήρους
  14. Αποτροπή αεροπειρατίας στη Στοκχόλμη
  15. Διεύρυνση, Μεσανατολικό και Ιράκ στην ατζέντα των «15»
  16. Διεύρυνση και Μεσανατολικό στην αντζέντα των 15
  17. Απόπειρα αεροπειρατίας στη Στοκχόλμη
  18. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός 'θα επισκεφθεί την Βόρεια Κορέα'
  19. ΟΗΕ: H Αλ Κάιντα 'εξακολουθεί να αποτελεί απειλή'
  20. Αραβικός Σύνδεσμος - Γαλλία επικρίνουν τις ΗΠΑ για Ιράκ
  21. Σε μάχη ενεπλάκησαν οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2002 - 23:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Απογοήτευση στο Γιοχάνεσμπουργκ
 

Κάτοικοι της Νοτίου Αφρικής προετοιμάζουν διαδηλώσεις

Ολο και μεγαλύτερες ανησυχίες εκφράζονται κατά την Παγκόσμια Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Γιοχάνεσμπουργκ ότι οι διαφωνίες μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών θα αποτρέψουν την υιοθέτηση μιας συμφωνίας.

Αυτά που έχουν γίνει δεν είναι αρκετά
Χανς Κρίστιαν Σμιντ, υπουργός Περιβάλλοντος της Δανίας
Μέχρι στιγμής αρκετά θέματα παραμένουν άλυτα, όπως οι περικοπές στις επιδοτήσεις των αγροτών της Δύσης ή τα θέματα που αφορούν στην εφαρμογή εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Ορισμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις και ομάδες για την αρωγή του τρίτου κόσμου, όπως η Greenpeace και η Oxfam, έχουν αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις, εκφράζοντας τη διαφωνία τους για την πορεία των συνομιλιών.

Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και το Σάββατο, ενώ στην πόλη αναμένονται δύο μαζικές διαδηλώσεις, κυρίως από κατοίκους της Νότιας Αφρικής.

Υγεία και περιβάλλον

H πέμπτη ημέρα της Διεθνούς Διάσκεψης για την Αειφόρο Ανάπτυξη άνοιξε με θέμα την "Υγεία και το Περιβάλλον στον 21ο αιώνα".

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη μεγαλύτερη συμβολή στην προσπάθεια για την αειφόρο ανάπτυξη
Πάολα Ντομπριάνσκυ

Οι συμμετέχοντες δεν έχουν ακόμα καταφέρει να συμφωνήσουν σε κοινό σχέδιο δράσης για σοβαρά ζητήματα, όπως αυτό της ενέργειας, των αγροτικών επιχορηγήσεων, και των κανονισμών στους οποίους θα υπόκεινται μεγάλες επιχειρήσεις.

Την Πέμπτη, πολλές αντιπροσωπείες απο ευρωπαϊκές αλλά και αναπτυσσόμενες χώρες άσκησαν δριμεία κριτική στην αμερικανική κυβέρνηση, επειδή - όπως λένε - όχι μόνο δεν συμβάλλει στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εξάλειψη της φτώχειας και την προστασία του περιβάλλοντος , αλλά αντιθέτως τις παρεμποδίζει.

Προτάσεις συνεργασίας

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΒΒC, Μπάρναμπυ Φίλιπς, η αμερικανική κυβέρνηση, ενοχλημένη απο την αρνητική κριτική που δέχεται στη διάσκεψη, ανακοίνωσε μια σειρά συνεργασιών με επιχειρήσεις και κυβερνήσεις αναπτυγμένων χωρών για την καταπολέμηση της πείνας και την εξασφάλιση πρόσβασης σε καθαρό, πόσιμο νερό, μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες χώρες.


Άλυτο παραμένει το θέμα της ενέργειας
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζώρτζ Μπούς, επέλεξε να μην παρευρεθεί στη Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη, όμως η επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας Πάολα Ντομπριάνσκυ, είπε οτι η απόφαση του αυτή δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως αδιαφορία της αμερικανικής κυβέρνησης για τα θέματα που συζητούνται στο Γιοχάνεσμπουργκ.

"Είμαστε εξαιρετικά αφοσιωμένοι σε αυτά τα θέματα. Δεν είμαστε μόνο αφοσιωμένοι στο σχεδιασμό ενός προγράμματος δράσης, αλλά και στο να αναλαμβάνουμε δράση. Στην πραγματικότητα οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη μεγαλύτερη συμβολή στην προσπάθεια για την αειφόρο ανάπτυξη", είπε η επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας.


Παρασκευή 30 Αυγούστου 2002 - 21:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Η άνοδος του Ισλάμ στην Τουρκία
 

Τα παιδιά που ζουν στα χαλάσματα λαμβάνουν οικονομική βοήθεια από το ισλαμικό κόμμα

Μία θεαματική αύξηση των Ισλαμιστών παρουσιάζουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Τουρκία, κάτι που ίσως δεν θα έπρεπε να θεωρείται αναπάντεχο.

Κάποιοι πιστεύουν ότι το Ισλάμ έρχεται αυτή τη φορά να καλύψει το κενό και τις αποτυχίες της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

Δεν είναι σωστό όταν μία κοπέλα που φοράει μαντήλα δεν μπορεί να εγγραφεί σε τουρκικό πανεπιστήμιο, αλλά βέβαια μπορεί να πάει σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο θελήσει στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Βόννη ή την Ουάσινγκτον
Αμπντάλα Γκουλ, ηγέτης του Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το ισλαμικό Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης θα λάβει μάλλον το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων κατά τις έκτακτες εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα το Νοέμβριο.

Η Τουρκία είναι μία μοναδική περίπτωση. Μία κοσμική δημοκρατία που περιβάλλεται από ένα ισλαμικό έθνος.

Επιπλέον, η χώρα είναι ένας στρατηγικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, λόγω της εγγύτητάς της στο Ιράκ.

Και αυτή τη φορά η Τουρκία δεν πρέπει ούτε να αποτύχει ούτε να απογοητεύσει τους συμμάχους της, λένε οι αναλυτές, κυρίως γιατί εξαρτάται από τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να σωθεί από την οικονομική καταστροφή.

Φτωχοί και καταπιεσμένοι

Ομως, ο τουρκικός λαός κατηγορεί την παρούσα ηγεσία της χώρας ότι δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με τα προβλήματά τους, κυρίως με τα προβλήματα των φτωχών και των καταπιεσμένων.


Στη Μεριέμ δεν επιτρέπεται η εγγραφή σε πανεπιστήμιο διότι φοράει μαντήλα
Ισως και για αυτό οι τελευταίες δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν τόσο μεγάλη άνοδο των Ισλαμιστών. Γιατί αυτοί έχουν υποσχεθεί να μεριμνήσουν για τα προβλήματα του λαού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, το Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης μπορεί να συγκεντρώσει πάνω από το 30% των ψήφων.

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι μάλλον το εν λόγω κόμμα θα ηγηθεί του νέου κυβερνητικού συνασπισμού στην Τουρκία.

Στις φτωχογειτονιές της Κωνσταντινούπολης, ένα 18χρονο κορίτσι, η Μεριέμ, εξομολογείται την απελπισία της, η οποία, όπως λέει, την οδηγεί προς τους Ισλαμιστές.

Στη Μεριέμ απαγορεύθηκε να εισαχθεί στο πανεπιστήμιο επειδή φορά στο κεφάλι της μία μαντήλα - το σύμβολο της πίστης της.

Κοράνι

«Φοράω μία ισλαμική μαντήλα γιατί το Κοράνι λέει ότι οι γυναίκες πρέπει να καλύπτουν τα κεφάλια τους. Οταν μου είπαν ότι πρέπει να το βγάλω βρέθηκα σε απόγνωση», εξηγεί η 18χρονη.

Η Μεριέμ δεν θα μπορέσει ποτέ επίσης να εργασθεί ως κυβερνητικός υπάλληλος διότι οι ισλαμικές μαντήλες απαγορεύονται σε όλους τους κρατικούς θεσμούς.


Στα καφενεία βρίσκονται ορισμένοι από τους πιο φανατικούς οπαδούς των Ισλαμιστών
Στα πολυσύχναστα καφενεία της Τουρκίας, οι εκπρόσωποι του Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης, προσπαθούν να προσεταιρισθούν τους ψηφοφόρους τους. Ορισμένα από τα πιο αφοσιωμένα μέλη του μάλιστα προέρχονται και αυτά από τις φτωχογειτονιές, όπως η Μεριέμ.

Οι στρατιωτικοί όμως δεν επέτρεψαν στην προηγούμενη ισλαμική κυβέρνηση να προβεί στην άσκηση των καθηκόντων της. Κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει αυτή τη φορά.

Τώρα, η φτώχεια και η εξαθλίωση είναι εντονότερες από ποτέ. Επειτα από πολλά χρόνια οικονομικής κρίσης, οι περισσότεροι έχουν μείνει άνεργοι και βρίσκονται σε απόγνωση.

Τις περισσότερες φορές το κράτος δεν είναι σε θέση να προσφέρει ένα επαρκές σύστημα πρόνοιας. Ομως, το Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης έχει στήσει ήδη ένα δίκτυο για την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης στους πλέον εξαχρειωμένους.

Εναντίον της διαφθοράς

Ταυτόχρονα, υπόσχεται να θέσει τέρμα στη διαφθορά και την κακοδιαχείριση, που πιστεύεται ότι οφείλονται για την εξαθλίωση εκατομμυρίων ατόμων.

Η τουρκική λίρα έχει πέσει σε σημεία ρεκόρ. Τώρα πλέον, διατηρεί μόνο το ένα πέμπτο της αξίας της σε σχέση με πριν από τρία χρόνια.



Οι στρατιωτικοί είχαν εκδιώξει την προηγούμενη κυβέρνηση
Και επιπλέον, δεκάδες σκάνδαλα πολιτικών προσώπων έχουν συγκλονίσει τη χώρα.

Ο ηγέτης του Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης, Αμπντάλα Γκουλ, βρισκόταν στην ισλαμική κυβέρνηση που εκδιώθηκε από τους στρατηγούς το 1997.

«Οταν οι στρατιωτικοί εμπλέκονται στην πολιτική τα πράγματα δεν πάνε καλά. Εμείς, θα κάνουμε αυτή τη φορά τη δουλειά μας και αυτοί μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν τη δική τους», λέει ο Αμπντάλα Γκουλ.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το κόμμα του είναι προσηλωμένο στο κοσμικό δόγμα του Κεμάλ Ατατούρκ, «του πατέρα του σύγχρονου τουρκικού κράτους», όπως τον αποκαλούν πολλοί.

Τουρκικά πανεπιστήμια

Το κόμμα του θέλει να επιτρέψει στις γυναίκες που θέλουν να συνεχίσουν να φορούν ισλαμικές μαντήλες να εισέρχονται στα κυβερνητικά κτίρια.

«Δεν είναι σωστό όταν μία κοπέλα που φοράει μαντήλα δεν μπορεί να εγγραφεί σε τουρκικό πανεπιστήμιο, αλλά βέβαια μπορεί να πάει σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο θελήσει στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Βόννη ή την Ουάσινγκτον», λέει ο Αμπντάλα Γκουλ.


Ο Αμπντάλα Γκουλ πιστεύει στο κοσμικό δόγμα του Κεμάλ Ατατούρκ
Το Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης τάσσεται υπέρ της θέσπισης φιλελεύθερων μέτρων και υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τάσσεται κατά της θανατικής ποινής και υπέρ της αναγνώρισης της κουρδικής γλώσσας.

Την ίδια στιγμή, όλες αυτές οι εξαγγελίες του φαίνονται πολύ σημαντικές σε όλους τους Τούρκους που αισθάνονται περιθωριοποιημένοι, αλλά και σε όλους τους Κούρδους και τους Ισλαμιστές.

Ομως, ο δρόμος της Τουρκίας σε ένα πιο ασφαλές μέλλον είναι πολύ αμφίβολος.


Παρασκευή 30 Αυγούστου 2002 - 11:35 ('Ωρα Λονδίνου)
ΠΓΔΜ: Αλβανοί ένοπλοι κρατούν ομήρους
 

Αστυνομικές αύρες κατευθύνονται από τα Σκόπια στην περιοχή όπου κρατούνται οι όμηροι

Στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ένας Αλβανόφωνος σκοτώθηκε από τις αστυνομικές αρχές, ενώ μία ένοπλη ομάδα κρατά ομήρους πέντε άτομα που απήχθησαν την Πέμπτη.

Οι ένοπλοι άνδρες, πρώην μέλη του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανοφώνων, απήγαγαν συνολικά επτά άτομα κοντά στο χωριό Ζεροβτζάνε.

Η πράξη τους είναι προκλητική και απαράδεκτη
Ο λόρδος Ρόμπερτσον μιλώντας για την απαγωγή
Δύο από τους ομήρους απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ανάμεσα στους εναπομείναντες ομήρους είναι και ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Οι αστυνομικές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα άτομο στο σημείο ελέγχου του χωριού όπου έγιναν οι απαγωγές. Ωστόσο, αδιευκρίνιστη παραμένει η εμπλοκή του θύματος στην υπόθεση.

Οι απαγωγείς είχαν πει ότι θα σκότωναν τους ομήρους εάν δεν ικανοποιούνταν τα αιτήματά τους μέχρι το πρωί της Παρασκευής. Ομως, η χρονική προθεσμία έχει περάσει, χωρίς να γνωρίζει κανείς εάν οι όμηροι έχουν σκοτωθεί.

Οργή του ΝΑΤΟ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, λόρδος Ρόμπερτσον ζήτησε από τους απαγωγείς να απελευθερώσουν αμέσως τους ομήρους.

Ο λόρδος Ρόμπερτσον χαρακτήρισε την πράξη τους «προκλητική και απαράδεκτη» και ζήτησε τόσο από όλους τους κατοίκους της χώρας να επιδείξουν ψυχραιμία εν όψει των επερχόμενων εκλογών.

Ο Εθνικός Απελευθερωτικός στρατός των Αλβανοφώνων είχε στο παρελθόν εμπλακεί σε αιματηρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας των Σκοπίων.

Στο μεταξύ πληροφορίες αναφέρουν ότι φάλαγγα φορτηγών και τεθωρακισμένων οχημάτων με ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας σχηματίσθηκε έξω από την πόλη των Σκοπίων, στον δρόμο που οδηγεί στο Τέτοβο και το Γκόστιβαρ, και κινείται προς την περιοχή.

Οι απαγωγείς ζητούν την αποφυλάκιση δύο Αλβανών που συνελήφθησαν την Πέμπτη για τον φόνο δύο αστυνομικών.


Παρασκευή 30 Αυγούστου 2002 - 18:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Αυστηρές ποινές για την πτώση του ελικοπτέρου
 

Τα συντρίμια του ελικοπτέρου τύπου Mi-26 στις 19 Αυγούστου

Αυστηρές ποινές στους Ρώσους στρατιωτικούς αξιωματούχους που ήταν υπεύθυνοι για το ελικόπτερο που συνετρίβη στην Τσετσενία θα επιβάλλει η κυβέρνηση της Ρωσίας.


Ο πρόεδρος Πούτιν χαρακτήρισε το δυστύχημα «εθνική καταστροφή»
«Είναι εμφανές ότι οι αξιωματούχοι που είχαν προετοιμάσει την πτήση του ελικοπτέρου παραβίασαν ορισμένες εντολές και επέδειξαν ανευθυνότητα», δήλωσε ο υπουργός Αμύνης της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβανόφ.

Οι αντάρτες της Τσετσενίας υποστηρίζουν ότι έριξαν βλήματα εναντίον του ελικοπτέρου, προκαλώντας ουσιαστικά τη συντριβή του.

Από τη συντριβή σκοτώθηκαν 118 Ρώσοι στρατιώτες. Το δυστύχημα θεωρείται το χειρότερο στην ιστορία του ρωσικού στρατού.

Προδιαγραφές ασφαλείας

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το ελικόπτερο μετέφερε 147 άτομα, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προδιαγραφές ασφαλείας που ορίζουν ότι τέτοιου είδους ελικόπτερα δεν πρέπει να μεταφέρουν περισσότερα από 80 άτομα.

Είναι εμφανές ότι οι αξιωματούχοι που είχαν προετοιμάσει την πτήση του ελικοπτέρου παραβίασαν ορισμένες εντολές και επέδειξαν ανευθυνότητα
Σεργκέι Ιβανόφ, υπουργός Αμύνης της Ρωσίας
Εκφράζοντας την οργή του έναντι των αρμοδίων, ο Σεργκέι Ιβανόφ υπογράμμισε ότι θα αποδοθούν ευθύνες.

«Η έρευνα θα αποκαλύψει ποιοί ευθύνονται για αυτή την τραγωδία. Στους υπεύθυνους θα απαγγελθούν κατηγορίες και δεν θα γίνουν μόνο επιπλήξεις», τόνισε ο Σεργκέι Ιβανόφ.

Πολλοί από τους επιζήσαντες του δυστυχήματος βρίσκονται στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο κ. Ιβανόφ έχει ήδη απολύσει τον διοικητή της ρωσικής αεροπορίας.


Παρασκευή 30 Αυγούστου 2002 - 17:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε κυρώσεις εναντίον των ΗΠΑ θα προβεί η ΕΕ
 

Επιπλέον κυρώσεις θα μπορούσαν να επιφέρουν μία εμπορική διένεξη ανάμεσα στις δύο πλευρές

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αποφάσισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να επιβάλει κυρώσεις ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών για τις φοροελαφρύνσεις των εξαγωγέων τους.

Δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι τα αιτήματά μας θα έβρισκαν ανταπόκριση
Κρις Πάτεν, επίτροπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις
Ο οργανισμός τάσσεται στο πλευρό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πιστεύοντας ότι έχει δίκιο όταν λέει ότι το φορολογικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών κοστίζει ουσιαστικά στις ευρωπαϊκές εταιρείες δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εμπορική αντιπαράθεση στην ιστορία. Το ποσό των κυρώσεων είναι το υψηλότερο που έχει επιβληθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου από τότε που ιδρύθηκε το 1995.

Επιτροπές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου έχουν επανειλημμένως καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι φοροελαφρύνσεις προς τους εξαγωγείς των Ηνωμένων Πολιτειών δεν συμβαδίζουν με τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου.

Ικανοποίηση της ΕΕ

Η Ουάσινγκτον είχε υποσχεθεί να αποδεχθεί τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, αλλά τελικά ποτέ δεν το έκανε λόγω έντασης που προκλήθηκε με τις μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις.


Ο πρόεδρος του οργανισμού, Μάικ Μουρ, τάσσεται στο πλευρό της ΕΕ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου πιστεύει ότι το ποσό των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες συμπίπτει με τους υπολογισμούς των ζημιών από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η εν λόγω απόφαση αποτελεί πλήγμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δηλώνουν ότι τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων από τις φοροελαφρύνσεις δεν ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

«Είμαι απογοητευμένος γιατί ο οργανισμός δεν δέχθηκε το ποσό που πρότειναν οι Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Αμερικανός εμπορικός αντιπρόσωπος, Ρόμπερτ Ζόλικ.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις εξωτερικές υποθέσεις, Κρις Πάτεν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση.

«Δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι τα αιτήματά μας θα έβρισκαν ανταπόκριση», δήλωσε ο κ. Πάτεν.


Παρασκευή 30 Αυγούστου 2002 - 14:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Μαδρίτη ζητά ολική απαγόρευση του «Έρι Μπατασούνα»
 

Σε στέγες σκαρφάλωσαν υποστηρικτές του κόμματος Έρι Μπατασούνα, ανεμίζοντας σημαίες

Η ισπανική κυβέρνηση πρόκειται να ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να επιβεβαιώσει την ολική απαγόρευση της λειτουργίας του αυτονομιστικού κόμματος των Βάσκων, Έρι Μπατασούνα.

Την απόφαση αυτή έλαβε το υπουργικό συμβούλιο το πρωί της Παρασκευής, λίγες μέρες μετά από ανάλογη ψηφοφορία στην ισπανική Κάτω Βουλή, που ενέκρινε την πρόταση που θέτει εκτός νόμου το κόμμα αυτό.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί επί του αιτήματος απαγόρευσης μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Εάν οι δικαστές του συμφωνήσουν με την απαγόρευση, θα είναι η πρώτη φορά στην Ισπανία από την περίοδο της δικτατορίας του στρατηγού Φράνκο, που ένα κόμμα τίθεται ολοκληρωτικά εκτός νόμου.

Δικαστική απόφαση «Έρι Μπατασούνα»
- Απαγόρευση δημοσίων συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων
- Σφράγισμα των γραφείων με διακοπή παροχής ηλεκτρικού/νερού κτλ.
- Αποκλεισμός των υποψηφίων από τις δημοτικές εκλογές του 2003
- Κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων
- Πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών
Η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης Αθνάρ είναι ξεχωριστή από την πρόσφατη δικαστική απαγόρευση του Έρι Μπατασούνα.

Ο Ισπανός δικαστής Μπαλτασάρ Γκαρθόν, που προίσταται των ερευνών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας έχει διατάξει το κλείσιμο όλων των γραφείων του Έρι Μπατασούνα για τρία χρόνια, με το σκεπτικό ότι υποστηρίζει την τρομοκρατική εκστρατεία της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων, ΕΤΑ.

Το κόμμα αρνείται την κατηγορία αυτή, αλλά παράλληλα αποφεύγει να καταδικάσει τις βομβιμβιστικές επιθέσεις και τις δολοφονίες Ισπανών πολιτικών και μελών των δυνάμεων ασφαλείας, που πραγματοποιεί η ΕΤΑ

Μέχρι στιγμής η ισπανική αστυνομία έχει κλείσει 12 γραφεία του Έρι Μπατασούνα στην χώρα των Βάσκων, και σύμφωνα με πληροφορίες η Μαδρίτη ζήτησε από το Παρίσι να λάβει μέτρα εναντίον των Βάσκων αυτονομιστών που δρούν στη Γαλλία.


Ο δικαστής Γκαρθόν διέταξε την τριετή απαγόρευση
Από την περασμένη Τρίτη, όταν ισπανικές αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν και εκδίωξαν μέλη του Μπατασούνα από τα γραφεία τους, στην Παμπλόνα, το Μπιλμπάο, τη Βιτόρια και άλλες πόλεις, υποστηρικτές του Έρι Μπατασούνα έχουν πραγματοποιήσει σειρά διαδηλώσεων στο γαλλικό τμήμα της χώρας των Βάσκων.

Πάντως το κόμμα Έρι Μπατασούνα δηλώνει αποφασισμένο να συνεχίσει τη λειτουργία του, προσβάλλοντας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο τις αποφάσεις απαγόρευσής του.

Η δικηγόρος του κόμματος, Γιόνη Γκοριτσελάγια, δήλωσε: « Παρόμοιες και χειρότερες απαγορεύσεις ζήσαμε επί εποχής Φράνκο, αλλά το εθνικιστικό κίνημα των Βάσκων κατάφερε να συνεχίσει τη δράση του».

Δεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενο προσφυγής του κόμματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφερόμενη σε πρόσφατη νομολογία του δικαστηρίου αυτού, που τον περασμένο Απρίλιο καταδίκασε την Τουρκία για την απαγόρευση κουρδικού κόμματος που κατηγορείτο για τρομοκρατικές διασυνδέσεις.


Πέμπτη 29 Αυγούστου 2002 - 18:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Οργή Παλαιστινίων κατά Ισραήλ
 

Κατάρες με στόχο το Ισραήλ από συγγενή θύματος

Ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, εξέφρασε την οργή του για το βομβαρδισμό χωριού στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα.

Πρόκειται για ένα ασυγχώρητο έγκλημα που έχει σκοπό την καθυστέρηση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων
Γιασέρ Αραφάτ
Ο κ. Αραφάτ κατηγόρησε το Ισραήλ για εσκεμμένη εγκληματική ενέργεια, η οποία αποσκοπεί στην παρεμπόδιση των διαπραγματεύσεων για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

Τα σχόλια του κ. Αραφάτ έγιναν μετά τις προειδοποιήσεις της ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς ότι θα εκδικηθεί για τις δολοφονίες των τεσσάρων Παλαιστινίων.

Η παλαιστινιακή πλευρά αποφάσισε μάλιστα να ακυρώσει τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών ανάμεσα στον υπουργό Αμύνης του Ισραήλ, Μπινγιαμίν Μπεν Ελιέζερ και τον Παλαιστίνιο υπουργό Εσωτερικών, Αμπντέλ Ραζάκ Αλ-Γιαχία.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ εξέφρασε τη λύπη του για την επίθεση αρμάτων μάχης του εναντίον παλαιστινιακού παραλιακού χωριού στη Λωρίδα της Γάζας, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων αμάχων.

Σε ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Αμύνης ο υπουργός, Βενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, «εκφράζει τη λύπη του» για το θάνατο «αθώων Παλαιστινίων» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Ο ισραηλινός υπουργός Αμύνης δηλώνει επίσης ότι έδωσε διαταγή στα στρατιωτικά κλιμάκια να ερευνήσουν τα αίτια και τις συνθήκες του αιματηρού συμβάντος.

Αλλά η ισλαμική οργάνωση Χαμάς προειδοποίησε ότι θα εκδικηθεί το θάνατο των τεσσάρων Παλαιστινίων με νέες βομβιστικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών.

Όταν δολοφονούνται Παλαιστίνιοι άμαχοι, το Ισραήλ πρέπει να περιμένει θανάτους και δικών του πολιτών
Μαχμούντ Αλ Ζαχάρ, εκπρόσωπος Χαμάς
Με δήλωσή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρώυτερς, ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Μαχμούντ Αλ Ζαχάρ χαρακτήρισε «εν ψυχρώ δολοφονία μελών μιας οικογένειας» την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς συνέχισε λέγοντας: «Όταν δολοφονούνται Παλαιστίνιοι άμαχοι, το Ισραήλ πρέπει να περιμένει θανάτους και δικών του πολιτών».

Σήμερα έγιναν οι κηδείες των τεσσάρων Παλαιστινίων- μεταξύ των οποίων μια μητέρα και τα δυο ανήλικα παιδιά της, και το κλίμα που επικρατούσε ήταν εκρηκτικό, μεταδίδουν οι ανταποκριτές.


Το χρονικό της επίθεσης

Οι άμαχοι σκοτώθηκαν από βλήματα ισραηλινού άρματος μάχης κατά τη διάρκεια ισραηλινής εισβολής σε παραλιακή περιοχή στη Λωρίδα της Γάζας.

Τέσσερα άλλα άτομα τραυματίσθηκαν όταν βλήματα έπληξαν το σπίτι τους στο χωριό Σείχ Ατζιλί.

Το Ισραήλ ανέπτυξε τις δυνάμεις του στη περιοχή για να εξαρθρώσει - όπως λέει - δίκτυο Παλαιστινίων που επιχειρούσε να μεταφέρει δια θαλάσσης όπλα στη Γάζα.

Νωρίτερα, το Ισραήλ ακύρωσε μία υψηλού επιπέδου συνάντηση με τους Παλαιστινίους, η οποία αποσκοπούσε στην εφαρμογή ενός σχεδίου για την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Οχθη και τη Γάζα.

Η συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Αμύνης του Ισραήλ, Βενιαμίν Μπεν Ελιέζερ και τον Παλαιστίνιο υπουργό Εσωτερικών, Αμπντέλ Ραζάκ Γιεχιάχ ακυρώθηκε έπειτα από την αναζωπύρωση της βίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Εν τω μεταξύ ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησε και πάλι τον ισραηλινό στρατό ότι χρησιμοποιεί παλαιστίνιους ως ανθρώπινες ασπίδες στις επιχειρήσεις της.


Παρασκευή 30 Αυγούστου 2002 - 14:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Ασυμφωνία στο Γιοχάνεσμπουργκ
 

Ασυμφωνία στη Διάσκεψη

H πέμπτη ημέρα της Διεθνούς Διάσκεψης για την Αειφόρο Ανάπτυξη άνοιξε με θέμα την "Υγεία και το Περιβάλλον στον 21ο αιώνα".

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη μεγαλύτερη συμβολή στην προσπάθεια για την αειφόρο ανάπτυξη
Πάολα Ντομπριάνσκυ

Όμως αναλυτές επισημαίνουν οτι οι συμμετέχοντες δεν έχουν ακόμα καταφέρει να συμφωνήσουν σε κοινό σχέδιο δράσης για σοβαρά ζητήματα, όπως αυτό της ενέργειας, των αγροτικών επιχορηγήσεων, και των κανονισμών στους οποίους θα υπόκεινται μεγάλες επιχειρήσεις.

Χθές, πολλές αντιπροσωπείες απο ευρωπαϊκές αλλά και αναπτυσσόμενες χώρες άσκησαν δριμεία κριτική στην αμερικανική κυβέρνηση, επειδή - όπως λένε - όχι μόνο δεν συμβάλλει στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εξάλειψη της φτώχειας και την προστασία του περιβάλλοντος , αλλά αντιθέτως τις παρεμποδίζει.


Άλυτο παραμένει το θέμα της ενέργειας

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΒΒC, Μπάρναμπυ Φίλιπς, η αμερικανική κυβέρνηση, ενοχλημένη απο την αρνητική κριτική που δέχεται στη Διάσκεψη, ανακοίνωσε μια σειρά συνεργασιών με επιχειρήσεις και κυβερνήσεις αναπτυγμένων χωρών για την καταπολέμηση της πείνας και την εξασφάλιση πρόσβασης σε καθαρό, πόσιμο νερό, μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζώρτζ Μπούς, επέλεξε να μην παρευρεθεί στη Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη, όμως η επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας Πάολα Ντομπριάνσκυ, είπε οτι η απόφαση του αυτή δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως αδιαφορία της αμερικανικής κυβέρνησης για τα θέματα που συζητούνται στο Γιοχάνεσμπουργκ.

"Είμαστε εξαιρετικά αφοσιωμένοι σε αυτά τα θέματα. Δεν είμαστε μόνο αφοσιωμένοι στο σχεδιασμό ενός προγράμματος δράσης, αλλά και στο να αναλαμβάνουμε δράση. Στην πραγματικότητα οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη μεγαλύτερη συμβολή στην προσπάθεια για την αειφόρο ανάπτυξη", είπε η επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας.


Παρασκευή 30 Αυγούστου 2002 - 11:35 ('Ωρα Λονδίνου)
ΠΓΔΜ: Αλβανοί ένοπλοι κρατούν ομήρους
 

Αστυνομικές αύρες κατευθύνονται από τα Σκόπια στην περιοχή όπου κρατούνται οι όμηροι

Στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας Αλβανοί ένοπλοι απειλούν να σκοτώσουν τους ομήρους που απήγαγαν νωρίτερα.

Το περιστατικό συνέβη σε αυτοκινητόδρομο πλησίον της πόλης Ντεμπάρ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Οι ένοπλοι είναι πρώην μέλη του ΟΥ ΤΣΕ ΚΑ, όπως ονομαζόταν ο Εθνικός Απελευθερωτικός στρατός των Αλβανοφώνων, που στο παρελθόν είχε εμπλακεί σε αιματηρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας των Σκοπίων.

Δυτικοί διπλωμάτες που διεξάγουν συνομιλίες με τους απαγωγείς για την επίλυση της κρίσης, λένε ότι δύο από τους ομήρους αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ οι απαγωγείς εξακολουθούν να κρατούν τουλάχιστον τέσσερα άτομα.

Στο μεταξύ πληροφορίες αναφέρουν ότι φάλαγγα φορτηγών και τεθωρακισμένων οχημάτων με ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας σχηματίσθηκε έξω από την πόλη των Σκοπίων, στον δρόμο που οδηγεί στο Τέτοβο και το Γκόστιβαρ, και κινείται προς την περιοχή.

Η αστυνομία είχε ακοινώσει νωρίτερα ότι οι απαγωγείς απειλούν να εκτελέσουν τους ομήρους εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους για την αποφυλάκιση δύο Αλβανών, που συνελήφθησαν την Πέμπτη για τον φόνο δύο αστυνομικών.

Πάντως αν και η προθεσμία που έθεσαν οι απαγωγείς για την αποφυλάκιση των Αλβανών παρήλθε, σύμφωνα με πληροφορίες οι όμηροι παραμένουν σώοι και αβλαβείς.


Παρασκευή 30 Αυγούστου 2002 - 12:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Αποτροπή αεροπειρατίας στη Στοκχόλμη
 

Ο ύποπτος για αεροπειρατία οδηγείται σιδηροδέσμιος για ανάκριση

Για απόπειρα αεροπειρατίας κατηγορείται ένα άτομο που συνελήφθη να φέρει στις χειραποσκευές του ένα πιστόλι ενώ επιχειρούσε να επιβιβαστεί σε πτήση της εταιρείας Ryanair που θα εκτελούσε το δρομολόγιο Στοκχόλμη - Λονδίνο.

Οι αρχές ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι κατά τη διάρκεια του ελέγχου των χειραποσκευών στο μικρό αεροδρόμιο Βέστερους - 100 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της σουηδικής πρωτεύουσας, τα μηχανήματα εντόπισαν το πιστόλι μέσα σε τσαντάκι ειδών ατομικής υγιεινής του συλληφθέντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για Σουηδό πολίτη με καταγωγή από την Τυνισία, ηλικίας 29 ετών, ο οποίος επρόκειτο να συμμετάσχει σε ισλαμικό συνέδριο στο Μπέρμινχαμ της Αγγλίας.

«Πιστεύουμε ότι ήθελε να καταλάβει το αεροσκάφος»
Ουλφ Πάλμ, εκπρόσωπος της σουηδικής αστυνομίας
Είκοσι ακόμη άτομα που ταξίδευαν μαζί του και κρατήθηκαν για ανακρίσεις, αφέθησαν τελικά ελεύθερα.

Εκπρόσωπος της σουηδικής αστυνομίας δήλωσε ότι οι αρχές εξετάζουν τη πιθανότητα ο επίδοξος αεροπειρατής να είχε σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Πάντως, ο ίδιος δηλώνει άγνοια για το όπλο και ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα, ενώ στο παρελθόν έχει καταδικαστεί για επίθεση και κλοπή.

Στα πλαίσια της ανάκρισης κλιμάκιο της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ανεχώρησε για τη Στοκχόλμη, για να βοηθήσει τις αρχές ασφαλείας στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Οι 189 επιβάτες του Μπόινγκ 737-800 εγκατέλειψαν το αεροσκάφος καθώς η αστυνομία προέβη σε εξονυχιστικό έλεγχο επί έξη ώρες.


Το αεροσκάφος παρέμεινε καθηλωμένο στο αεροδρόμιο για 6 ώρες
Η πτήση τελικά πραγματοποιήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση και το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Στάνστεντ που βρίσκεται λίγο έξω από το Λονδίνο τις πρώτες πρωινές ώρες.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το είδος του όπλου που έφερε ο συλληφθέντας ούτε εάν το όπλο ήταν γεμάτο.


Παρασκευή 30 Αυγούστου 2002 - 13:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Διπλή προσέγγιση στη Βόρεια Κορέα
 

Συμφωνία για σιδηροδρομική σύνδεση Νότιας και Βόρειας Κορέας

Η Βόρεια και Νότια Κορέα συμφώνησαν στην ανακατασκευή του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου μεταξύ των δυο χωρών που είχε καταστραφεί εδώ και πενήντα χρόνια.

Ακόμη η κυβέρνηση της Σεούλ αποφάσισε την αποστολή τροφίμων και λιπασμάτων προκειμένου να βοηθήσει το βόρειο γείτονά της να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο λιμού.

Η συμφωνία επετεύχθη κατά τη διάρκεια τριήμερων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών στη Σεούλ.
Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας
- Πρώτη οδική και σιδηροδρομική σύνδεση (2002)
- Κατασκευή 2ης σύνδεσης (2003)
- Συνομιλίες για τη συνοριακή ασφάλεια
- Μελέτη για κοινά αντιπλημμυρικά έργα
- Δωρεά 400.000 τόννων ρυζιού και
- Δωρεά 100.000 τόννων λιπασμάτων από το Νότο

Εξάλλου θεωρείται σημαντικό ότι πριν από την έναρξη της κατασκευής των οδικών και σιδηροδρομικών γραμμών, στις 18 Σεπτεμβρίου, θα αρχίσουν συνομιλίες ανάμεσα σε στρατιωτικές αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

Παρατηρητές εκτιμούν ότι η συμφωνία αποτελεί σοβαρή ένδειξη για την επιθυμία της Βόρειας Κορέας να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τους γείτονές του και να βγεί από τη διεθνή απομόνωση.

Τόκυο καλεί Πιονγκ-Γιάνγκ

Την ίδια ώρα ανακοινώθηκε ότι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Τζουνιχίρο Κοϊζούμι εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί την Πιονγκ-Γιανγκ, κάτι το οποίο αποδέχθηκε το καθεστώς της Βόρειας Κορέας.

Ο κ. Κοϊζούμι θα συναντηθεί με τον βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ιλ, και θα συζητήσει το ενδεχόμενο οι δύο χώρες να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός αναμένεται στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας στις 17 Σεπτεμβρίου.


Ο κ. Κοϊζούμι θα είναι ο πρώτος Ιάπωνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη Β. Κορέα
Οπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές η επίσκεψη του ιάπωνα πρωθυπουργού στη Βόρειο Κορέα θα είναι κίνηση χωρίς προηγούμενο, καθώς οι δύο χώρες δεν έχουν καν διπλωματικές σχέσεις.

Οι εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο σημειώνονται ένα μόλις 24ωρο μετά τις δηλώσεις υψηλόβαθμου Αμερικανού αξιωματούχου, που χαρακτήρισε τη Βόρεια Κορέα ώς την πρώτη χώρα στον κόσμο σε εξαγωγές βαλλιστικής τεχνολογίας, και επανέλαβε παλαιότερη επικριτική δήλωση του προέδρου Μπους.

Όπως είναι γνωστό ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, με ομιλία του στις αρχές του χρόνου, είχε κατατάξει τη Βόρεια Κορέα στον «Άξονα του Κακού», μαζί με το Ιράκ και το Ιράν.


Παρασκευή 30 Αυγούστου 2002 - 12:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Το φεστιβάλ των 15 χιλιάδων παραστάσεων
 

Παράσταση στο Ρόγιαλ Μάιλ (Royal Mile), τον κεντρικό πεζόδρομο του Εδιμβούργου

Του Δημήτρη Παπανικολάου

Περισσότερο από κόρνες αυτοκινήτων, φωνές τουριστών και σκωτσέζικες γκάιντες, το Εδιμβούργο κάθε Αύγουστο χαρτογραφείται από χειροκροτήματα. Είναι η περίοδος του περίφημου φεστιβάλ της πόλης, ενός από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ τεχνών στον κόσμο.

Φέτος περισσότερες από 15 χιλιάδες παραγωγές συνωστίστηκαν σε πάνω από χίλιες σκηνές, οι οποίες λειτουργούν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, παρουσιάζοντας παραγωγές από τις 9 η ώρα το πρωΐ έως μετά τα μεσάνυχτα.

Αυτό καταλήγει να είναι το βασικό χαρακτηριστικό του Φεστιβάλ δημιουργώντας ουσιαστικά την ατμόσφαιρα στην πόλη: η ποσότητα.

Όλοι οι χώροι μεταμορφώνονται ξαφνικά σε θεατρικές σκηνές -γυμναστήρια, παμπ, εστιατόρια, λέσχες, γήπεδα, ακόμα και διαμερίσματα.



Σήμα κατατεθέν του Φεστιβάλ γίνεται το Royal Mile
Η ίδια η πόλη αλλάζει πρόσωπο, και αισθάνεσαι ότι έχει μεταμορφωθεί ξαφνικά σε μια τεράστια σκηνή.

Σήμα κατατεθέν και βιτρίνα του Φεστιβάλ γίνεται το Ρόγιαλ Μάιλ (Royal Mile), ο κεντρικός πεζόδρομος που οδηγεί στο κάστρο του Εδιμβούργου, όπου κάθε μέρα οι περισσότεροι θίασοι παίζουν αποσπάσματα από τις παραστάσεις τους, προσπαθώντας έτσι να προσελκύσουν κοινό.

Ιστορικό

Το Φεστιβάλ του Εδιμβούργου ξεκίνησε όταν μια ομάδα διανοουμένων αποφάσισε, λίγο μετά το B' Παγκόσμιο Πόλεμο, να δώσει στην πόλη 'το μήνυμα ελπίδας που μόνο οι τέχνες μπορούν να προσφέρουν'. Έτσι δημιουργήθηκε ένα μικρό Διεθνές Φεστιβάλ, όμοιο δεκάδων άλλων που γίνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Επιλογές
Μερικές παραστάσεις θεάτρου, όπερας, δυο-τρεις διαλέξεις, μια έκθεση βιβλίου: το Φεστιβάλ του Εδιμβούργου δεν φαινόταν τα πρώτα χρόνια τίποτα διαφορετικό ή σπουδαίο.

Η εξέλιξη ήταν όμως ανορθόδοξη. Ήταν όλες οι μικρές θεατρικές –κυρίως- ομάδες που έρχονταν ανεπισήμως φτιάχνοντας ένα παράλληλο πρόγραμμα, που σιγά σιγά κατέληξαν να δώσουν το ιδιαίτερο στίγμα του Φεστιβάλ.

Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι σήμερα με το επίσημο Φεστιβάλ λίγοι είναι αυτοί που ασχολούνται.

Το να έρθει κανείς στο Φεστιβάλ μπορεί να αποδειχθεί ένα αρκετά μεγάλο ρίσκο, καθώς με τόσες παραγωγές δεν είναι απίθανο να καταλήξει να 'υπηρετεί την τέχνη του' μπροστά σε άδειες καρέκλες
Οι χιλιάδες τουρίστες, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και μάνατζερ που συρρέουν στο Εδιμβούργο κάθε καλοκαίρι, πηγαίνουν εκεί για να παρακολουθήσουν το ανεπίσημο θεατρικό Φεστιβάλ (Fringe Festival), τις παραστάσεις που γίνονται από μικρές πειραματικές ομάδες, που δοκιμάζουν με καινούρια κείμενα και ρισκάρουν ανορθόδοξες ιδέες.

'Το σπουδαιότερο χαρακτηριστικό του Φεστιβάλ του Εδιμβούργου είναι', λέει ο διευθυντής του, Πωλ Γκούτζιν, 'ότι ο καθένας μπορεί να έρθει και να παρουσιάσει τη δουλειά του. Το ονομάζουμε γι' αυτό το λόγο ένα "Ανοιχτό" Φεστιβάλ.

Το μόνο που πρέπει κανείς να κάνει είναι να έρθει και να νοικιάσει έναντι μικρού ποσού ένα χώρο κατάλληλο για την παράστασή του'.

Η αλήθεια βεβαίως είναι ότι ούτε τα ποσά για να νοικιάσει κανείς 'θεατρική στέγη' είναι τόσο ευκαταφρόνητα ούτε και οι καλλιτέχνες φεύγουν πάντα τόσο ευχαριστημένοι από το Εδιμβούργο.

Το να έρθει κανείς στο Φεστιβάλ μπορεί να αποδειχθεί ένα αρκετά μεγάλο ρίσκο, καθώς με τόσες παραγωγές δεν είναι απίθανο να καταλήξει να 'υπηρετεί την τέχνη του' μπροστά σε άδειες καρέκλες.

Ένα αντίστοιχο άγχος αντιμετωπίζουν και οι θεατές, καθώς οι παραστάσεις είναι τόσο πολλές που οι περισσότεροι φοβούνται ότι οι καλύτερες θα είναι αυτές που θα χάσουν.

Φεστιβάλ για πολιτιστική ηλιοθεραπεία

Αν τα φεστιβάλ του καλοκαιριού μοιάζουν λίγο πολύ με οργανωμένες πλαζ για πολιτιστική ηλιοθεραπεία, τότε το Εδιμβούργο θα πρέπει μάλλον να παρομοιαστεί με μια πλαζ της Ίμπιζα κατακαλόκαιρο.

Λαϊκός τουρισμός με παρελθόν και απρόοπτα.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η ατμόσφαιρα του Φεστιβάλ μένει πάντα η ίδια και ασυναγώνιστη
Γουίλιαμ Μακ Έβοϊ, κριτικός της εφημερίδας The Stage
Ξαφνικά βρίσκεσαι σε μία πόλη όπου οι θεατρικές τέχνες λειτουργούν σε εντελώς λαϊκή βάση, όπου καταπληκτικές παραγωγές ανεβαίνουν με μηδαμινά μέσα -χωρίς κοστούμια και με ένα τραπέζι για σκηνικό-, όπου οι φήμες και οι πληροφορίες που διαδίδονται από στόμα σε στόμα μπορούν πραγματικά να κάνουν μια παράσταση τεράστια επιτυχία εν μια νυκτί, και όπου οι κριτικοί δουλεύουν υπερωρίες και βρίσκουν συχνά τα κειμενά τους τοιχοκολλημένα και μοιρασμένα σε φέϊγ βολάν.

Οι κριτικοί είναι, νομίζω, οι αφανείς ήρωες αυτού του τεράστιου Φεστιβάλ.

Προσπαθούν να βάλουν μια τάξη στις χιλιάδες παραστάσεις, να δουν όσες μπορούν περισσότερες, να φροντίσουν ώστε να μη 'χάσουν την καλή παράσταση μέσα από τον όγκο της πληροφορίας'.

Συναντήθηκα με έναν από αυτούς, τον Γουίλιαμ Μακ Έβοϊ, θεατρικό κριτικό της εφημερίδας The Stage. Του ζήτησα να μου δώσει το φετινό στίγμα του.

Φέτος, μου απάντησε, υπήρξε μεγάλη συζήτηση για το πού βαδίζει το Φεστιβάλ.

Πολλοί κριτικοί το κατηγόρησαν ότι γίνεται ίσως περισσότερο από ό,τι πρέπει εμπορικό, η εμπορική κωμωδία υπεραντιπροσωπεύεται εις βάρος των άλλων θεατρικών ειδών, και ότι η αντιπροσώπευση διεθνών παραγωγών συρρικνώνεται δραματικά.

'Εντούτοις, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει', συνέχισε ο Άγγλος κριτικός, ότι 'η ατμόσφαιρα του Φεστιβάλ μένει πάντα η ίδια και ασυναγώνιστη.

Από την άλλη μεριά, ακόμη και η τάση προς την εμπορικότητα έχει ενδιαφέρον, γιατί πολύ συχνά είναι, θα έλεγα, μια διάθεση να βρεθούν τρόποι ώστε να γίνουν οικονομικά βιώσιμα όλα τα είδη θεάτρου.

Κάθε χρονιά δεκάδες είναι οι παραγωγές που θα θεωρούσαμε 'αντιεμπορικές', όμως βλέπουν τον κόσμο να κάνει ουρές στα ταμεία τους'.

Αν διοργανωτές, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες δυσκολεύονται όμως να αποφασίσουν αν το Φεστιβάλ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να καταλήξει εμπορικός δοκιμαστικός σωλήνας αντί για φυτώριο καλλιτεχνικής πρωτοπορίας, το κοινό δεν φαίνεται να πτοείται καθόλου.

Οι θεατές, που, περισσότεροι από ποτέ, συνέρρευσαν φέτος στο Εδιμβούργο και επιδόθηκαν, ως καλοί πολιτιστικοί τουρίστες, σε αγώνες ταχύτητας από θέατρο σε θέατρο, φαίνεται ότι έχουν τη δυνατότητα να ισορροπούν: συνδυάζουν 'εμπορικό' και 'αντιεμπορικό', 'υψηλό' και 'χαμηλό', με ταλέντο ακροβάτη που κάνει παράσταση δρόμου.


Παρασκευή 30 Αυγούστου 2002 - 11:35 ('Ωρα Λονδίνου)
ΠΓΔΜ: Αλβανοί ένοπλοι κρατούν ομήρους
 

Απαγωγή και ομηρία τουλάχιστον 4 πολιτών από Αλβανούς ένοπλους

Στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας Αλβανοί ένοπλοι απειλούν να σκοτώσουν τους ομήρους που απήγαγαν νωρίτερα.

Το περιστατικό συνέβη σε αυτοκινητόδρομο πλησίον της πόλης Ντεμπάρ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Οι ένοπλοι είναι πρώην μέλη του ΟΥ ΤΣΕ ΚΑ, όπως ονομαζόταν ο Εθνικός Απελευθερωτικός στρατός των Αλβανοφώνων, που στο παρελθόν είχε εμπλακεί σε αιματηρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας των Σκοπίων.

Δυτικοί διπλωμάτες που διεξάγουν συνομιλίες με τους απαγωγείς για την επίλυση της κρίσης, λένε ότι δύο από τους ομήρους αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ οι απαγωγείς εξακολουθούν να κρατούν τουλάχιστον τέσσερα άτομα.

Στο μεταξύ πληροφορίες αναφέρουν ότι φάλαγγα φορτηγών και τεθωρακισμένων οχημάτων με ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας σχηματίσθηκε έξω από την πόλη των Σκοπίων, στον δρόμο που οδηγεί στο Τέτοβο και το Γκόστιβαρ, και κινείται προς την περιοχή.

Η αστυνομία είχε ακοινώσει νωρίτερα ότι οι απαγωγείς απειλούν να εκτελέσουν τους ομήρους εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους για την αποφυλάκιση δύο Αλβανών, που συνελήφθησαν την Πέμπτη για τον φόνο δύο αστυνομικών.


Παρασκευή 30 Αυγούστου 2002 - 12:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Αποτροπή αεροπειρατίας στη Στοκχόλμη
 

Ο ύποπτος για αεροπειρατία οδηγείται σιδηροδέσμιος για ανάκριση

Για απόπειρα αεροπειρατίας κατηγορείται ένα άτομο που συνελήφθη να φέρει στις χειραποσκευές του ένα πιστόλι ενώ επιχειρούσε να επιβιβαστεί σε πτήση της εταιρείας Ryanair που θα εκτελούσε το δρομολόγιο Στοκχόλμη - Λονδίνο.

Οι αρχές ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι κατά τη διάρκεια του ελέγχου των χειραποσκευών στο μικρό αεροδρόμιο Βέστερους - 100 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της σουηδικής πρωτεύουσας, τα μηχανήματα εντόπισαν το πιστόλι μέσα σε τσαντάκι ειδών ατομικής υγιεινής του συλληφθέντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για Σουηδό πολίτη με καταγωγή από την Τυνισία, ηλικίας 29 ετών, ο οποίος επρόκειτο να συμμετάσχει σε ισλαμικό συνέδριο στο Μπέρμινχαμ της Αγγλίας.

«Πιστεύουμε ότι ήθελε να καταλάβει το αεροσκάφος»
Ουλφ Πάλμ, εκπρόσωπος της σουηδικής αστυνομίας
Είκοσι ακόμη άτομα που ταξίδευαν μαζί του και κρατήθηκαν για ανακρίσεις, αφέθησαν τελικά ελεύθερα.

Εκπρόσωπος της σουηδικής αστυνομίας δήλωσε ότι οι αρχές εξετάζουν τη πιθανότητα ο επίδοξος αεροπειρατής να είχε σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Στα πλαίσια της ανάκρισης κλιμάκιο της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ανεχώρησε για τη Στοκχόλμη, για να βοηθήσει τις αρχές ασφαλείας στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Οι 189 επιβάτες του Μπόινγκ 737-800 εγκατέλειψαν το αεροσκάφος καθώς η αστυνομία προέβη σε εξονυχιστικό έλεγχο επί έξη ώρες.


Το αεροσκάφος παρέμεινε καθηλωμένο στο αεροδρόμιο για 6 ώρες
Η πτήση τελικά πραγματοποιήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση και το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Στάνστεντ που βρίσκεται λίγο έξω από το Λονδίνο τις πρώτες πρωινές ώρες.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το είδος του όπλου που έφερε ο συλληφθέντας ούτε εάν το όπλο ήταν γεμάτο.


Παρασκευή 30 Αυγούστου 2002 - 10:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Διεύρυνση, Μεσανατολικό και Ιράκ στην ατζέντα των «15»
 

Δανοί έφιπποι αστυνομικοί περιπολούν κοντά στο κάστρο της Έλσινορ

H διεύρυνση της Κοινότητας, η Μέση Ανατολή και τα αμερικανικά σχέδια για το Ιράκ θα απασχολήσουν την άτυπη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών των 15 που ξεκινά σήμερα στο Έλσινορ της Δανίας - τη γενέτειρα του Άμλετ.

Στο τραπέζι των συνομιλιών θα βρεθεί σύμφωνα με πληροφορίες σχέδιο τριών σταδίων της δανικής προεδρίας για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους έως το 2005.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων εάν το σχέδιο λάβει την έγκριση των «15» ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Περ Στιγκ Μέλερ θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και το Ισραήλ.

Στόχος του κ Μέλερ θα είναι, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η σύνταξη από την παλαιστινιακή αρχή ενός κειμένου στα αραβικά όπου θα αναγνωρίζεται το δικαίωμα ύπαρξης του ισραηλινού κράτους και ο σεβασμός της εβραϊκής πίστης.

Δεν θα ληφθούν αποφάσεις, εφόσον πρόκειται για άτυπη υπουργική σύνοδο
Περ Στιγκ Μέλερ, υπουργός Εξωτερικών Δανίας
Παράλληλα η ΕΕ θα απαιτήσει άρση του ισραηλινού αποκλεισμού στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη προκειμένου να διεξαχθούν χωρίς προβλήματα οι εκλογές του Ιανουαρίου για την ανάδειξη νέας παλαιστινιακής ηγεσίας.

Η ατζέντα των 15 υπουργών εξωτερικών όμως περιλαμβάνει και σειρά άλλων θεμάτων- όπως η διαφωνία Ουάσινγκτον και Βρυξελλών για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν η συζήτηση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματευσεων για την Τουρκία.


Παρασκευή 30 Αυγούστου 2002 - 06:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Διεύρυνση και Μεσανατολικό στην αντζέντα των 15
 

Η διέυρυνση της Κοινότητας και οι σχέσεις με τη Τουρκία απασχολούν τους 15

H διεύρυνση, η Μέση Ανατολή και τα αμερικανικά σχέδια για το Ιράκ θα απασχολήσουν την άτυπη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών των 15 που ξεκινά σήμερα στο Ελσινορ της Δανίας- τη γενέτειρα του Αμλετ.

Στο τραπέζι των συνομιλιών θα βρεθεί σύμφωνα με πληροφορίες σχέδιο τριών σταδίων της δανικής προεδρίας για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους έως το 2005.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων αν το σχέδιο λάβει την έγκριση των 15 ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Περ Στιγκ Μέλερ θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και το Ισραήλ.

Στόχος του κ Μέλερ θα είναι, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η σύνταξη από την παλαιστινιακή αρχή ενός κειμένου στα αραβικά όπου θα αναγνωρίζεται το δικαίωμα ύπαρξης του ισραηλινού κράτους και ο σεβασμός της εβραϊκής πίστης.

Παράλληλα η ΕΕ θα απαιτήσει άρση του ισραηλινού αποκλεισμού στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη προκειμένου να διεξαχθούν χωρίς προβλήματα οι εκλογές του Ιανουαρίου για την ανάδειξη νέας παλαιστινιακής ηγεσίας.

Η ατζέντα των 15 υπουργών εξωτερικών όμως περιλαμβάνει και σειρά άλλων θεμάτων- όπως η διαφωνία Ουάσινγκτον και Βρυξελλών για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν η συζήτηση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματευσεων για την Τουρκία.


Παρασκευή 30 Αυγούστου 2002 - 05:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Απόπειρα αεροπειρατίας στη Στοκχόλμη
 

Το αεροσκάφος είχε προορισμό το Στάνστεντ λίγο έξω από το Λονδίνο

Για απόπειρα αεροπειρατίας κατηγορείται ένα άτομο που συνελήφθη να φέρει στις χειραποσκευές του ένα πιστόλι ενώ επιχειρούσε να επιβιβαστεί σε πτήση της εταιρείας Ryanair που θα εκτελούσε το δρομολόγιο Στοκχόλμη- Λονδίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για Σουηδό πολίτη με καταγωγή από την Τυνισία, ηλικίας 29 ετών, ο οποίος θα συμετείχε σε ισλαμικό συνέδριο στο Μπέρμινχαμ της Αγγλίας.

Είκοσι ακόμη άτομα που ταξίδευαν μαζί του και κρατήθηκαν για ανακρίσεις αφέθησαν τελικά ελεύθερα.

Εκπρόσωπος της σουηδικής αστυνομίας δήλωσε ότι οι αρχές εξετάζουν τη πιθανότητα ο επίδοξος αεροπειρατής να είχε σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Οι 189 επιβάτες του Μπόινγκ 737-800 εγκατέλειψαν το αεροσκάφος καθώς η αστυνομία προέβη σε εξονυχιστικό έλεγχο.

Η πτήση τελικά πραγματοποιήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση και το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Στάνστεντ που βρίσκεται λίγο έξω από το Λονδίνο τις πρώτες πρωινές ώρες.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το είδος του όπλου που έφερε ο συλληφθέντας ούτε και εάν το όπλο ήταν γεμάτο.


Παρασκευή 30 Αυγούστου 2002 - 07:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός 'θα επισκεφθεί την Βόρεια Κορέα'
 

Συμφωνία για σιδηροδρομική σύνδεση Νότιας και Βόρειας Κορέας

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ιαπωνία ο πρωθυπουργός της χώρας Γιουνιχίρο Κοιζούμι εξετάζει το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Πιονγκ Γιάνγκ.

Το πρακτωρείο ειδήσεων Kyodo επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές μετέδοσε ότι ο κύριος Κοιζούμι πιθανόν να πραγματοποιήσει την επίσκεψη στις 17 Σεπτεμβρίου.

Οπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές πιθανή επίσκεψη του ιάπωνα πρωθυπουργού στη Βόρειο Κορέα θα είναι πρωτοφανής, καθώς οι δύο χώρες δεν έχουν καν διπλωματικές σχέσεις.

Εν τω μεταξύ, η Βόρεια και Νότια Κορέα συμφώνησαν στην ανακατασκευή του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου μεταξύ των δυο χωρών που είχε καταστραφεί εδώ και πενήντα χρόνια.

Ακόμη η κυβέρνηση της Σεούλ αποφάσισε την αποστολή τροφίμων και λιπασμάτων προκειμένου να βοηθήσει το βόρειο γείτονά της να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο λιμού.

Η συμφωνία επετέυχθη κατά τη διάρκεια τριήμερων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών στη Σεούλ.

Και όλα αυτά μια ημέρα μετά τις καταγγελίες αμερικανού αξιωματούχου ότι η Βόρεια Κορέα αποτελεί τον υπ' αριθμό ένα πωλητή βαλλιστικής τεχνολογίας στον Κόσμο


Πέμπτη 29 Αυγούστου 2002 - 20:37 ('Ωρα Λονδίνου)
ΟΗΕ: H Αλ Κάιντα 'εξακολουθεί να αποτελεί απειλή'
 

Το δίκτυο του Οσάμα Μπιν Λάντεν συνεχίζει να έχει πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς, σύμφωνα με την έρευνα

Αμερικανοί επίσημοι προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών που διέρρευσε και σύμφωνα με την οποία το δίκτυο του Οσάμα Μπιν Λάντεν συνεχίζει να αποτελεί απειλή εναντίον της διεθνούς κοινότητας.

Αμερικανοί επίσημοι λένε ότι η έκθεση βασίζεται σε ξεπερασμένα στοιχεία και δεν παρουσιάζει μιά ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Αλ Κάιντα παραμένει ισχυρή, παρά το γεγονός ότι έχει υποστεί πλήγματα μετά τις επιθέσεις στο Αφγανιστάν.

Βάσει των συμπερασμάτων της έρευνας, η Αλ Κάιντα συνεχίζει να έχει πρόσβαση τόσο σε τραπεζικούς λογαριασμούς όσο και σε όπλα.

Μάλιστα, οι δραστηριότητές της έχουν διευρυνθεί αντί να περιορισθούν μετά την πτώση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, υπογραμμίζει η έρευνα των Ηνωμένων Εθνών.

«Ισχυρότερη»

Η έρευνα κάνει πολλούς να ανησυχούν, καθώς επιστεύετο ότι η οργάνωση είχε καταρρεύσει μετά την πτώση των Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με την έρευνα, το δίκτυο του Μπιν Λάντεν ετοιμάζει νέες επιθέσεις.

Τα Ηνωμένα Εθνη υποστηρίζουν ότι παρά το γεγονός ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί στους οποίους είχε πρόσβαση η Αλ Κάιντα είχαν «παγώσει» μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, τώρα οι τράπεζες δεν επιδεικνύουν την ίδια αποφασιστικότητα.

Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα, οι συνεργάτες του Οσάμα Μπιν Λάντεν διαχειρίζονται ένα ποσό που μπορεί να κυμαίνεται από 30 μέχρι 300 εκατομμύρια δολάρια.

Επιπλέον, οι περισσότεροι από αυτούς δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στις προσπάθειές τους να διασχίσουν τα σύνορα διαφόρων χωρών.


Παρασκευή 30 Αυγούστου 2002 - 05:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Αραβικός Σύνδεσμος - Γαλλία επικρίνουν τις ΗΠΑ για Ιράκ
 

Οι παρατηρητές όπλων των ΗΕ αποχώρησαν το 1998

Τα αμερικανικά σχέδια για ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράκ καταδίκασε για μια ακόμη φορά ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Μιλώντας στο BBC o μόνιμος αντιπρόσωπος του συνδέσμου στον ΟΗΕ αναρωτήθηκε αν μετά το Ιράκ η Ουάσινγκτον θα στρέψει το ενδιαφέρον της και σε άλλες περιοχές του πλανήτη όπως η Λατινική Αμερική ή ακόμη και η Ευρώπη.

Ο Γιαχίρ Μαχμασάνι, μάλιστα απέρριψε, την κατηγορία ότι οι αραβικές χώρες αντιδρούν στα σχέδια επίθεσης γιατί φοβούνται ότι θα ενισχύσει τη φωνή εκείνων που ζητούν εκδημοκρατισμό αυταρχικών αραβικών καθεστώτων.

Και Σιράκ κατά αμερικανικών σχεδίων

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, κατεδίκασε τις αμερικανικές απειλές εναντίον του Ιράκ, τονίζοντας ότι για να γίνει μία στρατιωτική επιχείρηση στη χώρα θα πρέπει προηγουμένως να υπάρχει ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών.

Αρχίζουμε να γοητευόμαστε από τον πειρασμό να νομιμοποιήσουμε την προληπτική χρήση βίας και αυτό είναι ανησυχητικό
Ζακ Σιράκ
Ο κ. Σιράκ δήλωσε σε Γάλλους διπλωμάτες ότι τέτοιου είδους απειλές έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές για συλλογική ασφάλεια και συνεργασία ανάμεσα στις διάφορες χώρες, υπό την επίβλεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Αρχίζουμε να γοητευόμαστε από τον πειρασμό να νομιμοποιήσουμε την προληπτική χρήση βίας και αυτό είναι ανησυχητικό», δήλωσε ο Ζακ Σιράκ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας υπογράμμισε επίσης, ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να αποφασίσει τι θα γίνει στην περίπτωση που το Ιράκ δεν επιτρέψει την επιστροφή των παρατηρητών όπλων.

«Αποφασισμένες οι ΗΠΑ»

Το Ιράκ, από την άλλη πλευρά, υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιστρέψουν στη χώρα οι παρατηρητές όπλων, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να επιτεθεί εναντίον της Βαγδάτης ούτως ή άλλως.

Τα εν λόγω σχόλια έγιναν από τον αντιπρόεδρο του Ιράκ, Ταχά Γιασίν Ραμαντάν, λίγο μετά τις ανακοινώσεις της βρετανικής κυβέρνησης ότι θα θέσει τελεσίγραφο στο Ιράκ, προκειμένου η χώρα να συμβαδίσει με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να επιτρέψει στους παρατηρητές όπλων να επιστρέψουν εκεί.

Η αμερικανική κυβέρνηση είναι παράφρων. Οι ενέργειες της είναι εγκληματικές. Η λογική της είναι η λογική της ισχύος
Ταχά Γιασίν Ραμαντάν, αντιπρόεδρος του Ιράκ
«Η αμερικανική κυβέρνηση είναι παράφρων. Οι ενέργειες της είναι εγκληματικές. Η λογική της είναι η λογική της ισχύος», είπε ο αντιπρόεδρος του Ιράκ.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να προβούμε σε ενδείξεις καλής θέλησης ή να επιτρέψουμε την επιστροφή των παρατηρητών όπλων, οι οποίοι ουσιαστικά είναι κατάσκοποι», δήλωσε ο κ. Ραμαντάν.

Πηγές από το αμερικανικό Πεντάγωνο έχουν ήδη επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση Μπους θέλει να ανατρέψει τον Σαντάμ Χουσεϊν ακόμη και εάν το καθεστώς του επιτρέψει την επιστροφή των παρατηρητών όπλων.

Η Ουάσινγκτον επιμένει ότι το Ιράκ αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής για αυτό και πρέπει να ανατραπεί το καθεστώς του Ιράκ.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Μπους δηλώνει ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση για επίθεση εναντίον της Βαγδάτης.

Νωρίτερα, ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, είχε προειδοποιήσει κι αυτός τις ΗΠΑ για τις επώδυνες επιπτώσεις που θα είχε μια νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ.

«Η επιχείρηση θα αποξενώσει τον αραβικό κόσμο, ενώ στο Πακιστάν τα αισθήματα εχθρότητας κατά των ΗΠΑ σίγουρα θα ενταθούν», είπε χαρακτηριστικά ο Περβέζ Μουσαράφ.

Αραβικό μέτωπο

Επιπλέον, και ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Σαούντ Αλ-Φαϊσάλ, δήλωσε, μιλώντας στο BBC, ότι τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών για ανατροπή του καθεστώτος στο Ιράκ δεν πρόκειται να αποδώσουν καρπούς.


Ο πρόεδρος Μπους προσπαθεί να προσεταιρισθεί τον Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών
Τα σχόλια του Σαουδάραβα πρίγκηπα αντικατοπτρίζουν ανάλογες δηλώσεις κορυφαίων παραγόντων του αραβικού κόσμου τις τελευταίες ημέρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, χώρα που υπελόγιζαν οι Αμερικανοί στρατιωτικοί ως ιδανικό ορμητήριο για επιχειρήσεις τους εναντίον του Ιράκ, εξέφρασε την αντίθεσή του σε σχέδιο επίθεσης κατά της Βαγδάτης.

Αλλά και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μπουμπάρακ, μιλώντας τη Δευτέρα σε ακροατήριο φοιτητών στην Αλεξάνδρεια, διεμήνυσε προς τις ΗΠΑ ότι καμία αραβική χώρα δεν πρόκειται να συμπαραταχθεί μαζί τους εναντίον του Ιράκ.


Παρασκευή 30 Αυγούστου 2002 - 03:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε μάχη ενεπλάκησαν οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο
 

Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι εγκατέλειψαν τη περιοχή το 1999

Σε ανταλλαγή πυροβολισμών ενεπλάκησαν δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο κατά τη διάρκεια επεισοδίου που θεωρείται το σοβαρότερο των τελευταίων τριών χρόνων.

Ειδικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ μετέβησαν επειγόντως με ελικόπτερα στα βορειοδυτικά της επαρχίας κοντά στην πόλη Πεκ όταν έλαβαν σήμα ότι σέρβοι χωρικοί δέχονταν επίθεση ενόπλων.

Το περιστατικό έληξε με τη σύλληψη ενός αλβανόφωνου χωρίς να υπαρξούν τραυματισμοί.

Δυνάμεις της ειρηνευτικής δύναμης συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό των υπεύθυνων της επίθεσης.

Τα κίνητρα της επίθεσης δεν έχουν προς το παρόν διευκρινισθεί, αλλά οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι στη περιοχή έχει καλλιεργηθεί τους τελευταίους μήνες εχθρότητα έναντι των Ηνωμένων Εθνών και των Σέρβων.

Τους τελευταίους τρείς μήνες η αστυνομία των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο προχώρησε σε μιά σειρά συλλήψεων πρώην στελεχών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσυφοπεδίου.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.