Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-08-29

  1. Η επισκόπηση του βρετανικού τύπου
  2. Η επισκόπηση του ευρωπαϊκού τύπου
  3. Ερευνα του BBC για τις επιθέσεις στις ΗΠΑ
  4. «Ισχυρότερη» η Αλ Κάιντα
  5. Επίθεση Σιράκ εναντίον των ΗΠΑ
  6. Αντιδράσεις των ΗΠΑ στο Γιοχάνεσμπουργκ
  7. «Δράση της Αλ Κάιντα στη Γερμανία»
  8. «Κατηγορώ» ΗΠΑ κατά Βορείου Κορέας
  9. Τα βλέμματα στραμμένα στη Βενετία
  10. Οργή Αραφάτ για το βομβαρδισμό χωριού
  11. «Καλά προμελετημένες οι επιθέσεις στις ΗΠΑ»
  12. Το Ιράκ δεν δέχεται τους παρατηρητές όπλων
  13. Ενδείξεις για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου
  14. Ο Παύλος «καίει» τον Γιάννη Σερίφη στην απολογία του
  15. 'Όχι άλλα ευχολόγια'
  16. Και το Πακιστάν αντίθετο σε σχέδιο επίθεσης στο Ιράκ
  17. Νέο τελεσίγραφο στο Σαντάμ ;
  18. Σφοδρό 'κατηγορώ' ΗΠΑ κατά Βορείου Κορέας
  19. Απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά 'τρομοκρατικού πυρήνα' στις ΗΠΑ
  20. Η επισκόπηση του βρετανικού τύπου
  21. Τέσσερις Παλαιστίνιοι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας
  22. Διαξιφισμοί ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας για το Ιράκ

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2002 - 02:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Η επισκόπηση του βρετανικού τύπου
 


Η ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράκ κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του Βρετανικού τύπου της Παρασκευής.

Η Guardian με τίτλο 'Μειώνεται η επιρροή του Μπλερ στις ΗΠΑ για το Ιράκ' σημειώνει ότι ο βρετανός πρωθυπουργός έχει θορυβηθεί από τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιούν αμερικανοί επίσημοι.

Η Guardian εκτιμά ότι ο κύριος Μπλερ αντιμετωπίζει ένα μεγάλο δίλημμα. Πως θα ικανοποιήσει την βρετανική κοινή γνώμη και ιδιαίτερα το Εργατικό κόμμα που είναι αντίθετο σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ ενώ ταυτόχρονα να μην δυσαρεστήσει την Ουάσιγκτον.

'Ανοικτή εξέγερση του Εργατικού Κόμματος για το Ιράκ' ο τίτλος των Times. Η εφημερίδα που πραγματοποίησε το δικό της γκάλοπ μεταξύ των στελεχών του κυβερνητικού κόμματος γράφει ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών είναι αντίθετη σε βρετανική στρατιωτική εμπλοκή στο Ιράκ.

Στους σημερινούς Times γράφει και ο αρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων, Τσαρλς Κέννεντι. Ο κύριος Κέννεντι καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για να αποφευχθεί ο πόλεμος στο Ιράκ.

Μεταξύ των άλλων θεμάτων που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού τύπου είναι η Παγκόσμια Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Η Independent προβάλει τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της βρετανικής κυβέρνησης Τζον Πρέσκοτ που δήλωσε ότι τυχόν αποτυχία της Διάσκεψης στο Γιοχάνεσμπουργκ θα επιφέρει σύγχυση σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο κύριος Πρέσκοτ σε αποκλειστική του συνέντευξη του στην εφημερίδα λέει ότι διακυδεύεται το παγκόσμιο σύστημα των τελευταίων 50 χρόνων που βασίζεται στην πολυμέρεια.


Παρασκευή 30 Αυγούστου 2002 - 03:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Η επισκόπηση του ευρωπαϊκού τύπου
 


Το Ιράκ και οι πλημμύρες που έπληξαν την κεντρική Ευρώπη είναι μεταξύ των θεμάτων που απασχολούν τον ευρωπαϊκό τύπο της Παρασκευής

Η Frankfurter Rundschau γράφει ότι οι ευρωπαίοι πολιτικοί και ιδιαίτερα ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ έχουν κλιθεί να πάρουν δύσκολες αποφάσεις στο θέμα του Ιράκ.

Καθώς ο Γκέρχαρντ Σρέντερ απέκλεισε από νωρίς οποιαδήποτε γερμανική ανάμειξη και ο Ζακ Σιράκ τονίζει τη σημασία εξουσιοδότησης από τα Ηνωμένα Εθνη, ο κύριος Μπλερ προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών.

Μέχρι στιγμής οι στενές σχέσεις του κυρίου Μπλερ με τις ΗΠΑ δεν έχουν αποδώσει καρπούς στο θέμα του Ιράκ εκτιμά η Frankfurter Rundschau.

Σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung ασκεί δριμύτατη κριτική στην κυριαρχούσα άποψη μεταξύ των ευρωπαίων πολιτικών ότι όλες οι διεθνείς κρίσεις μπορούν να διευθετηθούν με ειρηνικό τρόπο.

Όταν πρόκειται για διενέξεις με δικτάτορες σαν τον Σαντάμ Χουσείν τότε 'οι μέθοδοι των κοινωνικών λειτουργών δεν είναι αποτελεσματικοί' γράφει η εφημερίδα.

Η γαλλική L'Express εκφράζει την αντίθεση της σε στρατιωτική επιχείρηση και υπογραμμίζει ότι οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι. 'Οι κίνδυνοι δεν είναι στρατιωτικοί', υπογραμμίζει η εφημερίδα. – 'Η στρατιωτική νίκη των Ηνωμένων Πολιτειών είναι εξασφαλισμένη'.

Οι κίνδυνοι απορρέουν από το γεγονός - συνεχίζει η L'Express- ότι ο Σαντάμ Χουσείν δεν θα διστάσει να επιτεθεί κατά του Ισραήλ και να μετατρέψει τον πόλεμο σε πόλεμο ΗΠΑ-Ισραήλ κατά των Αράβων.

Πλημμύρες

Η Die Tageszeitung διαφωνεί με την εκτίμηση του καγκελαρίου Σρέντερ ότι κανείς δεν θα βρεθεί σε χειρότερη μοίρα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.

Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι πολύς κόσμος θα συνεχίσει να υποφέρει από τις συνέπειες, αλλά μόνο μετά τις εκλογές θα φανεί το πόσο άστοχα ήταν τα σχόλια του γερμανού καγκελαρίου.

Στη Τσεχία υπάρχει έντονη απογοήτευση για τον τρόπο που η κυβέρνηση των σοσιαλδημοκρατών χειρίσθηκε τη κατάσταση.

Οικονομικός αναλυτής που γράφει στην Hospodarske Noviny κατηγορεί τους Σοσιαλδημοκράτες ότι εκμεταλλεύονται τις πλημμύρες για να αυξήσουν τους φόρους.


Πέμπτη 29 Αυγούστου 2002 - 23:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Ερευνα του BBC για τις επιθέσεις στις ΗΠΑ
 

Ορισμένοι πιλότοι δεν οδηγούσαν μαχητικά αεροσκάφη

Ερευνα του BBC αποκαλύπτει ότι η διοίκηση της αμερικανικής αεροπορίας είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτεθεί εναντίον των αεροπλάνων που προκάλεσαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά τελικά δεν το έκανε διότι υπήρχε έλλειψη μαχητικών αεροπλάνων εκείνη τη στιγμή.

Οι Αμερικανοί πιλότοι γνώριζαν ότι θα μπορούσαν να έχουν σκοτωθεί κατά τις επιχειρήσεις τους
Συνταγματάρχης Ρόμπερτ Μαρ
Αμέσως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, τα αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα άρχισαν να πετούν στον ουρανό, σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν νέες επιθέσεις, σύμφωνα με την έρευνα.

Η αποστολή τους ήταν να προστατέψουν τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους και να εντοπίσουν εάν υπήρχαν άλλα αεροπλάνα που βρίσκονταν υπό τη διακυβέρνηση αεροπειρατών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του BBC «Clear The Skies», οι επιθέσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών θεωρούνταν μηδαμινές και για αυτό το λόγο ολόκληρη η χώρα υπερασπιζόταν μόνο από 14 αεροπλάνα.

Μετά τις επιθέσεις, αεροπλάνα που δεν διέθεταν μαχητικό εξοπλισμό άρχισαν να περιπολούν τους ουρανούς, σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να γίνουν περιπολίες στον εναέριο χώρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο συνταγματάρχης Ρόμπερτ Μαρ θυμάται χαρακτηριστικά ότι είχαν δοθεί εντολές στους πιλότους ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους στη προσπάθειά τους να προστατέψουν τους πολίτες στο έδαφος.

«Δεν υπήρχε προετοιμασία»

Παρ' όλα αυτά, κατά τη διάρκεια των επιθέσεων οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διέθεταν παρά μόνο τέσσερις πιλότους μαχητικών αεροσκαφών που περιπολούσαν την βορειοανατολική περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών.


Συνταγματάρχης Μαρ: Δεν υπήρχαν αρκετά μαχητικά αεροπλάνα
Ορισμένοι πιλότοι έλαβαν εντολές να ξεκινήσουν περιπολίες στον εναέριο χώρο, ακόμη και εάν δεν διέθεταν μαχητικά αεροσκάφη, σε μία προσπάθεια να αποφευχθούν θύματα στο έδαφος.

«Είχα λάβει εντολές να στείλω πιλότους σε περιπολία του εναέριου χώρου, ακόμη και αν αυτοί δεν είχαν στη διάθεσή τους μαχητικά αεροσκάφη», θυμάται ο συνταγματάρχης Ρόμπερτ Μαρ.

«Υπήρχε μία αίσθηση κατεπείγοντος, ενώ την ίδια στιγμή δεν υπήρχαν οι απαραίτητες δυνάμεις για την αντιμετώπιση της κρίσης», λέει ο συνταγματάρχης.


Πέμπτη 29 Αυγούστου 2002 - 20:37 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ισχυρότερη» η Αλ Κάιντα
 

Το δίκτυο του Οσάμα Μπιν Λάντεν συνεχίζει να έχει πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς, σύμφωνα με την έρευνα

Ερευνα των Ηνωμένων Εθνών, που διέρρευσε στον Τύπο, αναφέρει ότι το δίκτυο του Οσάμα Μπιν Λάντεν συνεχίζει να αποτελεί απειλή εναντίον της διεθνούς κοινότητας.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Αλ Κάιντα παραμένει ισχυρή, παρά το γεγονός ότι έχει αποδιοργανωθεί μετά τις επιθέσεις στο Αφγανιστάν.

Βάσει των συμπερασμάτων της έρευνας, η Αλ Κάιντα συνεχίζει να έχει πρόσβαση τόσο σε τραπεζικούς λογαριασμούς όσο και σε όπλα.

Μάλιστα, οι δραστηριότητές της έχουν διευρυνθεί αντί να περιορισθούν μετά την πτώση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, υπογραμμίζει η έρευνα των Ηνωμένων Εθνών.

«Ισχυρότερη»

Η έρευνα κάνει πολλούς να ανησυχούν, καθώς επιστεύετο ότι η οργάνωση είχε καταρρεύσει μετά την πτώση των Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με την έρευνα, το δίκτυο του Μπιν Λάντεν ετοιμάζει νέες επιθέσεις.

Τα Ηνωμένα Εθνη υποστηρίζουν ότι παρά το γεγονός ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί στους οποίους είχε πρόσβαση η Αλ Κάιντα είχαν «παγώσει» μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, τώρα οι τράπεζες δεν επιδεικνύουν την ίδια αποφασιστικότητα.

Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα, οι συνεργάτες του Οσάμα Μπιν Λάντεν διαχειρίζονται ένα ποσό που μπορεί να κυμαίνεται από 30 μέχρι 300 εκατομμύρια δολάρια.

Επιπλέον, οι περισσότεροι από αυτούς δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στις προσπάθειές τους να διασχίσουν τα σύνορα διαφόρων χωρών.


Πέμπτη 29 Αυγούστου 2002 - 20:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίθεση Σιράκ εναντίον των ΗΠΑ
 

Οι παρατηρητές όπλων έφυγαν από το Ιράκ το 1998

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, κατεδίκασε τις αμερικανικές απειλές εναντίον του Ιράκ, τονίζοντας ότι για να γίνει μία στρατιωτική επιχείρηση στη χώρα θα πρέπει προηγουμένως να υπάρχει ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών.

Αρχίζουμε να γοητευόμαστε από τον πειρασμό να νομιμοποιήσουμε την προληπτική χρήση βίας και αυτό είναι ανησυχητικό
Ζακ Σιράκ
Ο κ. Σιράκ δήλωσε σε Γάλλους διπλωμάτες ότι τέτοιου είδους απειλές έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές για συλλογική ασφάλεια και συνεργασία ανάμεσα στις διάφορες χώρες, υπό την επίβλεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Αρχίζουμε να γοητευόμαστε από τον πειρασμό να νομιμοποιήσουμε την προληπτική χρήση βίας και αυτό είναι ανησυχητικό», δήλωσε ο Ζακ Σιράκ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας υπογράμμισε επίσης, ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να αποφασίσει τι θα γίνει στην περίπτωση που το Ιράκ δεν επιτρέψει την επιστροφή των παρατηρητών όπλων.

«Αποφασισμένες οι ΗΠΑ»

Το Ιράκ, από την άλλη πλευρά, υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιστρέψουν στη χώρα οι παρατηρητές όπλων, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να επιτεθεί εναντίον της Βαγδάτης ούτως ή άλλως.

Τα εν λόγω σχόλια έγιναν από τον αντιπρόεδρο του Ιράκ, Ταχά Γιασίν Ραμαντάν, λίγο μετά τις ανακοινώσεις της βρετανικής κυβέρνησης ότι θα θέσει τελεσίγραφο στο Ιράκ, προκειμένου η χώρα να συμβαδίσει με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να επιτρέψει στους παρατηρητές όπλων να επιστρέψουν εκεί.

Η αμερικανική κυβέρνηση είναι παράφρων. Οι ενέργειες της είναι εγκληματικές. Η λογική της είναι η λογική της ισχύος
Ταχά Γιασίν Ραμαντάν, αντιπρόεδρος του Ιράκ
«Η αμερικανική κυβέρνηση είναι παράφρων. Οι ενέργειες της είναι εγκληματικές. Η λογική της είναι η λογική της ισχύος», είπε ο αντιπρόεδρος του Ιράκ.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να προβούμε σε ενδείξεις καλής θέλησης ή να επιτρέψουμε την επιστροφή των παρατηρητών όπλων, οι οποίοι ουσιαστικά είναι κατάσκοποι», δήλωσε ο κ. Ραμαντάν.

Πηγές από το αμερικανικό Πεντάγωνο έχουν ήδη επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση Μπους θέλει να ανατρέψει τον Σαντάμ Χουσεϊν ακόμη και εάν το καθεστώς του επιτρέψει την επιστροφή των παρατηρητών όπλων.

Η Ουάσινγκτον επιμένει ότι το Ιράκ αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής για αυτό και πρέπει να ανατραπεί το καθεστώς του Ιράκ.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Μπους δηλώνει ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση για επίθεση εναντίον της Βαγδάτης.

Νωρίτερα, ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, είχε προειδοποιήσει κι αυτός τις ΗΠΑ για τις επώδυνες επιπτώσεις που θα είχε μια νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ.

«Η επιχείρηση θα αποξενώσει τον αραβικό κόσμο, ενώ στο Πακιστάν τα αισθήματα εχθρότητας κατά των ΗΠΑ σίγουρα θα ενταθούν», είπε χαρακτηριστικά ο Περβέζ Μουσαράφ.

Αραβικό μέτωπο

Επιπλέον, και ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Σαούντ Αλ-Φαϊσάλ, δήλωσε, μιλώντας στο BBC, ότι τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών για ανατροπή του καθεστώτος στο Ιράκ δεν πρόκειται να αποδώσουν καρπούς.


Ο πρόεδρος Μπους προσπαθεί να προσεταιρισθεί τον Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών
Τα σχόλια του Σαουδάραβα πρίγκηπα αντικατοπτρίζουν ανάλογες δηλώσεις κορυφαίων παραγόντων του αραβικού κόσμου τις τελευταίες ημέρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, χώρα που υπελόγιζαν οι Αμερικανοί στρατιωτικοί ως ιδανικό ορμητήριο για επιχειρήσεις τους εναντίον του Ιράκ, εξέφρασε την αντίθεσή του σε σχέδιο επίθεσης κατά της Βαγδάτης.

Αλλά και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μπουμπάρακ, μιλώντας τη Δευτέρα σε ακροατήριο φοιτητών στην Αλεξάνδρεια, διεμήνυσε προς τις ΗΠΑ ότι καμία αραβική χώρα δεν πρόκειται να συμπαραταχθεί μαζί τους εναντίον του Ιράκ.


Πέμπτη 29 Αυγούστου 2002 - 21:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιδράσεις των ΗΠΑ στο Γιοχάνεσμπουργκ
 

Μέλη του WWF με μάσκες ηγετών της Δύσης παρευλάνουν στο Γιοχάνεσμπουργκ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπερασπίσθηκαν τον εαυτό τους στην Παγκόσμια Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη, στο Γιοχάνεσμπουργκ, αντιδρώντας στην κριτική που ασκήθηκε από την Ευρώπη και τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν για την παγκόσμια ανάπτυξη περισσότερο από κάθε άλλη χώρα
Πόλα Ντομπριάνσκι, αντιπρόσωπος των ΗΠΑ
Η αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στη διάσκεψη, Πόλα Ντομπριάνσκι, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν την ανάπτυξη και υπογράμμισε ότι η απουσία του προέδρου Μπους από τη διάσκεψη δεν είναι ένδειξη αδιαφορίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν για την παγκόσμια ανάπτυξη περισσότερο από κάθε άλλη χώρα», δήλωσε η Πόλα Ντομπριάνσκι.

Την ίδια στιγμή, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της φτώχειας και για την κατασκευή εγκαταστάσεων που θα προσφέρουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε πόσιμο νερό και σε διάφορες μορφές ενέργειας.

Αυστηρή κριτική

Εν τω μεταξύ, ένας Αμερικανός οικονομολόγος και ειδικός σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών κατηγόρησε τις οικονομικά ισχυρές χώρες ότι αθετούν τις υποσχέσεις τους έναντι των πτωχώτερων κρατών.


Εκατομμύρια άτομα δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό
Ο Τζέφρι Σακς, μιλώντας στην ολομέλεια της διάσκεψης τόνισε ότι οι πλούσιες χώρες δεν τηρούν όχι μόνο τις ηθικές τους υποχρεώσεις αλλά ούτε καν τις συγκεκριμένες οικονομικές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για την καταπολέμηση των ασθενειών και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Ο δόκτωρ Σακς έφερε ως παράδειγμα το διεθνές ταμείο που έχει συσταθεί για την αντιμετώπιση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας, ταμείο που λειτουργεί με το ένα δέκατο των κονδυλίων του προυπολογισμού του.

«Τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα πάνω στις ανεπτυγμένες χώρες, και απαιτούν από αυτές όχι να διατυπώσουν νέα ευχολόγια για την καταπολέμηση της φτώχειας, αλλά να τηρήσουν αυτά που έχουν υποσχεθεί», υπογράμμισε ο σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών, Τζέφρι Σακς.


Πέμπτη 29 Αυγούστου 2002 - 21:10 ('Ωρα Λονδίνου)
«Δράση της Αλ Κάιντα στη Γερμανία»
 

Από το 1999 έκαναν λόγο για επιθέσεις στους δίδυμους πύργους οι αεροπειρατές, σύμφωνα με τη γερμανική εισαγγελία

Στη Γερμανία οι εισαγγελικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εναντίον ενός 28χρονου Μαροκινού φοιτητή, ο οποίος κατηγορείται ότι είχε ανάμιξη στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αρνείται κάθε ανάμιξή του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που τον βαρύνουν ο 28χρονος Μαροκινός, που ονομάζεται Mουνίρ Ελ Μοτασαντέκ, ήταν μέλος μιας ομάδας της οργάνωσης Αλ Κάϊντα με έδρα την πόλη του Αμβούργου, στη βόρεια Γερμανία.

Όπως δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Καλσρούης, Κάϊ Νέμχ, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πυρήνας αυτός της Αλ-Κάϊντα προσχεδίαζε και συμμετείχε σε προπαρασκευαστικές πράξεις ενάμιση χρόνο πριν την εκδήλωση των αεροπειρατιών της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Νεμχ ανέγνωσε το κατηγορητήριο κατά του Μοτασαντέκ , που περιλαμβάνει τη συμμετοχή του σε τρομοκρατική οργάνωση και τη συνέργεια στις δολοφονίες τριών και πλέον χιλιάδων ατόμων.

«Πυρήνας της Αλ- Κάϊντα στο Αμβούργο»

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές ο τρομοκρατικός πυρήνας του Αμβούργου διέθετε περισσότερα από τρία μέλη, που διέμεναν στην πόλη από το 1992 μέχρι το 1999.


Ο Μοτασαντέκ συνελήφθη τον Νοέμβριο
Ανάμεσά τους και ο Μαροκινός ύποπτος, που κατηγορείται ότι βοήθησε τους αεροπειρατές των αεροπλάνων που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, στο αμερικανικό Πεντάγωνο και στην Πενσιλβάνια.

Οι αρχές τον κατηγορούν ότι γνώριζε προσωπικά τους αεροπειρατές και, μάλιστα, ότι διαχειριζόταν έναν τραπεζικό λογαριασμό ενός από αυτούς.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο Μοτασαντέκ διέμενε σε ένα διαμέρισμα πολύ κοντά στο σπίτι του αεροπειρατή Μαρουάν Αλ Σεχί, και στον ηγέτη των καμικάζι της 11ης Σεπτεμβρίου, Μοχάμεντ Άττα.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η υπογραφή του βρέθηκε στη διαθήκη του αεροπειρατή Μοχάμεντ Αττα.

Ο κ. Νεμχ είπε ότι η ομάδα αυτή σχεδίαζε να κτυπήσει στόχους στις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας αεροπλάνα, από το 1999.


Ο ηγέτης των αεροπειρατών καμικάζι, Μοχάμεντ Άττα
Ένας από τους αεροπειρατές είχε εκμυστηρευθεί τότε σε βιβλιοθηκάριο ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί επίθεση εναντίον των δίδυμων πύργων στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το γερμανό εισαγγελέα.

«Θα υπάρξουν χιλιάδες νεκροί και όλοι θα με έχετε στο μυαλό σας» ήταν τα λόγια του αεροπειρατή σύμφωνα με τον εισαγγελέα.

Το Αμβούργο έχει γίνει το επίκεντρο των γερμανικών ερευνών για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, καθώς πιστεύεται ότι οι αεροπειρατές είχαν εγγραφεί στο πανεπιστήμιο της πόλης.

Ο 28χρονος Μαροκινός είναι ο πρώτος που αντιμετωπίζει κατηγορίες στη Γερμανία, και δηλώνει αθώος.

Ο Μοτασαντέκ συνελήφθη τον Νοέμβριο, καθώς είχε θεωρηθεί ύποπτος για συμμετοχή σε τρομοκρατικό δίκτυο.


Πέμπτη 29 Αυγούστου 2002 - 21:11 ('Ωρα Λονδίνου)
«Κατηγορώ» ΗΠΑ κατά Βορείου Κορέας
 

Πυρά ΗΠΑ καθώς οι δύο Κορέες συνομιλούν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν τη Βόρειο Κορέα ότι είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας τεχνολογίας βαλιστικών πυραύλων.

Στη κατηγορία αυτή προέβει ο Τζον Μπόλτον, υφυπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, σε ομιλία του στη πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, Σεούλ.

Ο κύριος Μπόλτον είπε ότι η Βόρειος Κορέα όχι μόνο κατασκευάζει όπλα μαζικής καταστροφής αλλά πρωτοστατεί και στο εμπόριο των εξαρτημάτων για τη κατασκευή βαλιστικών πυραύλων.

Πρόσθεσε δε ότι ο αμερικανός πρόεδρος είχε δίκαιο όταν κατέταξε τη Βόρειο Κορέα στον "άξονα του κακού".

Η ανταποκρίτρια του BBC στη Σεούλ μεταδίδει ότι τα σχόλια του αμερικανού υπουργού γίνονται σε ευαίσθητο χρονικό σημείο καθώς στη νοτιοκορεατική πρωτεύουσα βρίσκεται βορειοκορεάτικη αντιπροσωπία για να συζητήσει την επανέναρξη των συνομιλιών "συμφιλίωσης" μεταξύ των δύο πλευρών.


Πέμπτη 29 Αυγούστου 2002 - 20:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Τα βλέμματα στραμμένα στη Βενετία
 

Ο Τομ Χανκς πρωταγωνισθεί στην ταινία «Road to Perdition

Το παλαιότερο φεστιβάλ κινηματογράφου στον πλανήτη, το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, άνοιξε για άλλη μια φορά τις πύλες του την Πέμπτη 29 Αυγούστου.


Η Σάλμα Χαγιέκ υποδύεται τη Φρίντα Καλό στο φιλμ «Φρίντα»
Το 59ο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας, το οποίο τα τελευταία χρόνια αποτελεί το αντίπαλο δέος του αντίστοιχου φεστιβάλ των Καννών, αναμένεται να γίνει για άλλη μια φορά πόλος έλξης για δεκάδες αστέρες του Hollywood, αλλά και για λιγότερο γνωστούς ανθρώπους του κινηματογράφου.

Συνολικά, 25 ταινίες διεκδικούν το βραβείο του φεστιβάλ, ενώ μία από αυτές αναμένεται να δημιουργήσει σάλο, αφού, με αφορμή τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ασκεί κριτική στους Αμερικανούς.

Πρόκειται για μία συλλογική κινηματογραφική δουλειά 11 σκηνοθετών, η οποία φέρει τον τίτλο «11-09-01» και βέβαια παρουσιάζει με εναλλακτικό τρόπο τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

Από τότε που άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του, στις 6 Αυγούστου του 1932, μέχρι σήμερα, το φεστιβάλ φαίνεται να έχει αλλάξει τελείως το προφίλ του.

Δημοφιλές

Το φεστιβάλ φιλοξενεί όλο και περισσότερα φιλμ από το Χόλιγουντ, γεγονός που το έχει κάνει δημοφιλές σε πολλούς Αμερικανούς σταρ.


Η Σοφία Λόρεν είχε 20 χρόνια να πάει στο φεστιβάλ
Φέτος, το άνοιγμα έγινε «Frida», στην οποία η Σάλμα Χαγιέκ υποδύεται τη διάσημη ζωγράφο, Φρίντα Καλό.

Θα ακολουθήσουν οι προβολές άλλων 24 ταινιών από διάφορα σημεία του πλανήτη, οι οποίες θα διεκδικήσουν το Χρυσό Λιοντάρι - το μεγαλύτερο βραβείο που απονέμεται στη Βενετία.

Τα τελευταία χρόνια, το φεστιβάλ της Βενετίας ήταν αυτό που ανέδειξε ταινίες όπως οι «Eyes Wide Shut», «Being John Malkovich», «Y Tu Mama Tambien», αλλά και το περυσινό «Monsoon Wedding», το οποίο ήταν το πρώτο ινδικό φιλμ που κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι.

Βραβευμένοι σκηνοθέτες

Ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ, ο Κλιντ Ιστγουντ, ο Ντάστιν Χόφμαν, ο Ρόμπερτ Αλτμαν, ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, ο Ρόμαν Πολάνσκι και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ είναι μερικοί μόνο από τους σκηνοθέτες που έχουν τιμηθεί από το φεστιβάλ.


Η Γκονγκ Λι είναι φέτος από την πλευρά της κριτικής επιτροπής
Οπως και στις Κάννες, έτσι και στη Βενετία, η κριτική επιτροπή αποτελείται από διασημότητες. Φέτος, στην κριτική επιτροπή βρίσκεται και η Κινέζα ηθοποιός, Γκονγκ Λι, η οποία έχει τιμηθεί παλαιότερα από το φεστιβάλ.

Ανάμεσα στα έργα που διαγωνίζονται είναι και μπλοκμπάστερ του Σαμ Μέντες «Road
To Perdition», το «The Magdalene Sisters» του Σκοτσέζου Πίτερ Μάλαν, αλλά και το φιλμ «Dirty Pretty Things» του Στίβεν Φρίαρς.

Στο φεστιβάλ όμως θα παρευρεθεί και η Σοφία Λόρεν, η οποία δεν έχει επισκεφθεί την εκδήλωση τα τελευταία 20 χρόνια. Ο λόγος όμως που φθάνει φέτος είναι ότι στο διαγωνιστικό τμήμα συμμετέχει και γιός της, Εντουάρντο Πόντι, με το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, «Between Strangers».


Πέμπτη 29 Αυγούστου 2002 - 18:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Οργή Αραφάτ για το βομβαρδισμό χωριού
 

Κατάρες με στόχο το Ισραήλ από συγγενή θύματος

Ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, εξέφρασε την οργή του για το βομβαρδισμό χωριού στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα.

Πρόκειται για ένα ασυγχώρητο έγκλημα που έχει σκοπό την καθυστέρηση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων
Γιασέρ Αραφάτ
Ο κ. Αραφάτ κατηγόρησε το Ισραήλ για εσκεμμένη εγκληματική ενέργεια, η οποία αποσκοπεί στην παρεμπόδιση των διαπραγματεύσεων για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

Τα σχόλια του κ. Αραφάτ έγιναν μετά τις προειδοποιήσεις της ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς ότι θα εκδικηθεί για τις δολοφονίες των τεσσάρων Παλαιστινίων.

Η παλαιστινιακή πλευρά αποφάσισε μάλιστα να ακυρώσει τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών ανάμεσα στον υπουργό Αμύνης του Ισραήλ, Μπινγιαμίν Μπεν Ελιέζερ και τον Παλαιστίνιο υπουργό Εσωτερικών, Αμπντέλ Ραζάκ Αλ-Γιαχία.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ εξέφρασε τη λύπη του για την επίθεση αρμάτων μάχης του εναντίον παλαιστινιακού παραλιακού χωριού στη Λωρίδα της Γάζας, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων αμάχων.

Σε ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Αμύνης ο υπουργός, Βενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, «εκφράζει τη λύπη του» για το θάνατο «αθώων Παλαιστινίων» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Ο ισραηλινός υπουργός Αμύνης δηλώνει επίσης ότι έδωσε διαταγή στα στρατιωτικά κλιμάκια να ερευνήσουν τα αίτια και τις συνθήκες του αιματηρού συμβάντος.

Αλλά η ισλαμική οργάνωση Χαμάς προειδοποίησε ότι θα εκδικηθεί το θάνατο των τεσσάρων Παλαιστινίων με νέες βομβιστικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών.

Όταν δολοφονούνται Παλαιστίνιοι άμαχοι, το Ισραήλ πρέπει να περιμένει θανάτους και δικών του πολιτών
Μαχμούντ Αλ Ζαχάρ, εκπρόσωπος Χαμάς
Με δήλωσή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρώυτερς, ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Μαχμούντ Αλ Ζαχάρ χαρακτήρισε «εν ψυχρώ δολοφονία μελών μιας οικογένειας» την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς συνέχισε λέγοντας: «Όταν δολοφονούνται Παλαιστίνιοι άμαχοι, το Ισραήλ πρέπει να περιμένει θανάτους και δικών του πολιτών».

Σήμερα έγιναν οι κηδείες των τεσσάρων Παλαιστινίων- μεταξύ των οποίων μια μητέρα και τα δυο ανήλικα παιδιά της, και το κλίμα που επικρατούσε ήταν εκρηκτικό, μεταδίδουν οι ανταποκριτές.


Το χρονικό της επίθεσης

Οι άμαχοι σκοτώθηκαν από βλήματα ισραηλινού άρματος μάχης κατά τη διάρκεια ισραηλινής εισβολής σε παραλιακή περιοχή στη Λωρίδα της Γάζας.

Τέσσερα άλλα άτομα τραυματίσθηκαν όταν βλήματα έπληξαν το σπίτι τους στο χωριό Σείχ Ατζιλί.

Το Ισραήλ ανέπτυξε τις δυνάμεις του στη περιοχή για να εξαρθρώσει - όπως λέει - δίκτυο Παλαιστινίων που επιχειρούσε να μεταφέρει δια θαλάσσης όπλα στη Γάζα.

Νωρίτερα, το Ισραήλ ακύρωσε μία υψηλού επιπέδου συνάντηση με τους Παλαιστινίους, η οποία αποσκοπούσε στην εφαρμογή ενός σχεδίου για την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Οχθη και τη Γάζα.

Η συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Αμύνης του Ισραήλ, Βενιαμίν Μπεν Ελιέζερ και τον Παλαιστίνιο υπουργό Εσωτερικών, Αμπντέλ Ραζάκ Γιεχιάχ ακυρώθηκε έπειτα από την αναζωπύρωση της βίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Εν τω μεταξύ ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησε και πάλι τον ισραηλινό στρατό ότι χρησιμοποιεί παλαιστίνιους ως ανθρώπινες ασπίδες στις επιχειρήσεις της.


Πέμπτη 29 Αυγούστου 2002 - 17:55 ('Ωρα Λονδίνου)
«Καλά προμελετημένες οι επιθέσεις στις ΗΠΑ»
 

Από το 1999 έκαναν λόγο για επιθέσεις στους δίδυμους πύργους οι αεροπειρατές, σύμφωνα με τη γερμανική εισαγγελία

Στη Γερμανία οι εισαγγελικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τις κατηγορίες, που έχουν απαγγελθεί εναντίον ενός 28χρονου Μαροκινού φοιτητή, που κατηγορείται ότι είχε ανάμιξη στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αρνείται κάθε ανάμιξή του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που τον βαρύνουν, ο 28χρονος Μαροκινός, που ονομάζεται Mουνίρ Ελ Μοτασαντέκ, ήταν μέλος μιας ομάδας της οργάνωσης Αλ Κάϊντα με έδρα την πόλη του Αμβούργου, στη βόρεια Γερμανία.

Όπως δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Καλσρούης, Κάϊ Νέμχ, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πυρήνας αυτός της Αλ-Κάϊντα προσχεδίαζε και συμμετείχε σε προπαρασκευαστικές πράξεις ενάμιση χρόνο πριν την εκδήλωση των αεροπειρατιών της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Νεμχ ανέγνωσε το κατηγορητήριο κατά του Μοτασαντέκ , που περιλαμβάνει τη συμμετοχή του σε τρομοκρατική οργάνωση και τη συνέργεια στις δολοφονίες τριών και πλέον χιλιάδων ατόμων.

«Πυρήνας της Αλ- Κάϊντα στο Αμβούργο»

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές ο τρομοκρατικός πυρήνας του Αμβούργου διέθετε περισσότερα από τρία μέλη, που διέμεναν στην πόλη από το 1992 μέχρι το 1999.


Ο Μοτασαντέκ συνελήφθη τον Νοέμβριο
Ανάμεσά τους και ο Μαροκινός ύποπτος, που κατηγορείται ότι βοήθησε τους αεροπειρατές των αεροπλάνων που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, στο αμερικανικό Πεντάγωνο και στην Πενσιλβάνια.

Οι αρχές τον κατηγορούν ότι γνώριζε προσωπικά τους αεροπειρατές και, μάλιστα, ότι διαχειριζόταν έναν τραπεζικό λογαριασμό ενός από αυτούς.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο Μοτασαντέκ διέμενε σε ένα διαμέρισμα πολύ κοντά στο σπίτι του αεροπειρατή Μαρουάν Αλ Σεχί, και στον ηγέτη των καμικάζι της 11ης Σεπτεμβρίου, Μοχάμεντ Άττα.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η υπογραφή του βρέθηκε στη διαθήκη του αεροπειρατή Μοχάμεντ Αττα.

Ο κ. Νεμχ είπε ότι η ομάδα αυτή σχεδίαζε να κτυπήσει στόχους στις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας αεροπλάνα, από το 1999.


Ο ηγέτης των αεροπειρατών καμικάζι, Μοχάμεντ Άττα
Ένας από τους αεροπειρατές είχε εκμυστηρευθεί τότε σε βιβλιοθηκάριο ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί επίθεση εναντίον των δίδυμων πύργων στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το γερμανό εισαγγελέα.

«Θα υπάρξουν χιλιάδες νεκροί και όλοι θα με έχετε στο μυαλό σας» ήταν τα λόγια του αεροπειρατή σύμφωνα με τον εισαγγελέα.

Το Αμβούργο έχει γίνει το επίκεντρο των γερμανικών ερευνών για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, καθώς πιστεύεται ότι οι αεροπειρατές είχαν εγγραφεί στο πανεπιστήμιο της πόλης.

Ο 28χρονος Μαροκινός είναι ο πρώτος που αντιμετωπίζει κατηγορίες στη Γερμανία, και δηλώνει αθώος.

Ο Μοτασαντέκ συνελήφθη τον Νοέμβριο, καθώς είχε θεωρηθεί ύποπτος για συμμετοχή σε τρομοκρατικό δίκτυο.


Πέμπτη 29 Αυγούστου 2002 - 17:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Ιράκ δεν δέχεται τους παρατηρητές όπλων
 

Οι παρατηρητές όπλων έφυγαν από το Ιράκ το 1998

Το Ιράκ υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιστρέψουν στη χώρα οι παρατηρητές όπλων, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να επιτεθεί εναντίον της Βαγδάτης ούτως ή άλλως.

Τα εν λόγω σχόλια έγιναν από τον αντιπρόεδρο του Ιράκ, Ταχά Γιασίν Ραμαντάν, λίγο μετά τις ανακοινώσεις της βρετανικής κυβέρνησης ότι θα θέσει τελεσίγραφο στο Ιράκ, προκειμένου η χώρα να συμβαδίσει με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να επιτρέψει στους παρατηρητές όπλων να επιστρέψουν εκεί.

Η αμερικανική κυβέρνηση είναι παράφρων. Οι ενέργειες της είναι εγκληματικές. Η λογική της είναι η λογική της ισχύος
Ταχά Γιασίν Ραμαντάν, αντιπρόεδρος του Ιράκ
«Η αμερικανική κυβέρνηση είναι παράφρων. Οι ενέργειες της είναι εγκληματικές. Η λογική της είναι η λογική της ισχύος», είπε ο αντιπρόεδρος του Ιράκ.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να προβούμε σε ενδείξεις καλής θέλησης ή να επιτρέψουμε την επιστροφή των παρατηρητών όπλων, οι οποίοι ουσιαστικά είναι κατάσκοποι», δήλωσε ο κ. Ραμαντάν.

«Ούτως ή άλλως η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει ότι το θέμα της επιστροφής των παρατηρητών όπλων δεν έχει μεγάλη σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι η ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν», λέει ο κ. Ραμαντάν.

Πηγές από το αμερικανικό Πεντάγωνο έχουν ήδη επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση Μπους θέλει να ανατρέψει τον Σαντάμ Χουσεϊν ακόμη και εάν το καθεστώς του επιτρέψει την επιστροφή των παρατηρητών όπλων.

Η Ουάσινγκτον επιμένει ότι το Ιράκ αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής για αυτό και πρέπει να ανατραπεί το καθεστώς του Ιράκ.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Μπους δηλώνει ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση για επίθεση εναντίον της Βαγδάτης.

Νωρίτερα, ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, είχε προειδοποιήσει κι αυτός τις ΗΠΑ για τις επώδυνες επιπτώσεις που θα είχε μια νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ.

«Η επιχείρηση θα αποξενώσει τον αραβικό κόσμο, ενώ στο Πακιστάν τα αισθήματα εχθρότητας κατά των ΗΠΑ σίγουρα θα ενταθούν», είπε χαρακτηριστικά ο Περβέζ Μουσαράφ.

Αραβικό μέτωπο

Επιπλέον, και ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Σαούντ Αλ-Φαϊσάλ, δήλωσε, μιλώντας στο BBC, ότι τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών για ανατροπή του καθεστώτος στο Ιράκ δεν πρόκειται να αποδώσουν καρπούς.


Ο πρόεδρος Μπους προσπαθεί να προσεταιρισθεί τον Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών
Τα σχόλια του Σαουδάραβα πρίγκηπα αντικατοπτρίζουν ανάλογες δηλώσεις κορυφαίων παραγόντων του αραβικού κόσμου τις τελευταίες ημέρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, χώρα που υπελόγιζαν οι Αμερικανοί στρατιωτικοί ως ιδανικό ορμητήριο για επιχειρήσεις τους εναντίον του Ιράκ, εξέφρασε την αντίθεσή του σε σχέδιο επίθεσης κατά της Βαγδάτης.

Αλλά και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μπουμπάρακ, μιλώντας τη Δευτέρα σε ακροατήριο φοιτητών στην Αλεξάνδρεια, διεμήνυσε προς τις ΗΠΑ ότι καμία αραβική χώρα δεν πρόκειται να συμπαραταχθεί μαζί τους εναντίον του Ιράκ.


Πέμπτη 29 Αυγούστου 2002 - 17:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Ενδείξεις για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου
 

Η επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ θα γίνει στην Ιαπωνία

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο οργανισμός πετρελαιοπαραγωγών χωρών, ΟΠΕΚ, σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου σε μία προσπάθεια να πέσουν οι τιμές.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αυξηθεί οι τιμές του αργού πετρελαίου, κυρίως λόγω του ενδεχομένου αμερικανικής επίθεσης εναντίον του Ιράκ.

Το ενδεχόμενο ενός πολέμου πιστεύεται ότι θα είχε επιπτώσεις στα αποθέματα πετρελαίου των χωρών της Μέσης Ανατολής.

Τις τελευταίες δύο ημέρες, πληροφορίες από τα γραφεία του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, αλλά και πηγές από τις χώρες του Περσικού Κόλπου επιβεβαιώνουν ότι ο οργανισμός μπορεί να αυξήσει την παραγωγή κατά 750.000 βαρέλια την ημέρα.

Ενδειξη καλής θέλησης

Σύμφωνα με τους αναλυτές, μία τέτοιου μεγέθους αύξηση δεν πρόκειται να ανατρέψει την παγκόσμια ισορροπία προσφοράς και ζήτησης.

Μέλη του ΟΠΕΚ

Αλγερία
Βενεζουέλα
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Ινδονησία
Ιράκ
Ιράν
Κατάρ
Κουβέιτ
Λιβύη
Νιγηρία
Σαουδική Αραβία
Παρ' όλα αυτά όμως, μία τέτοια αύξηση σημαίνει ότι ο ΟΠΕΚ επιθυμεί να λάβει μέτρα για να περιορίσει τη νευρικότητα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές.

Μία τέτοια απόφαση θεωρείται επίσης ένδειξη καλής θελήσεως προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία βασίζεται κυρίως στις εισαγωγές πετρελαίου από χώρες της Μέσης Ανατολής.

Οποιαδήποτε αύξηση της παραγωγής αναμένεται να ανακοινωθεί κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων των πετρελαιοπαραγωγών χωρών στην Ιαπωνία, στις 19 Σεπτεμβρίου.


Πέμπτη 29 Αυγούστου 2002 - 14:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Παύλος «καίει» τον Γιάννη Σερίφη στην απολογία του
 

Τον εξάδελφό του, Γιάννη, εμπλέκει στην απολογία του ο Παύλος Σερίφης

Νέα στοιχεία για την υπόθεση της "17Ν" έρχονται στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από την Αντιτρομοκρατική υπηρεσία και νομικούς κύκλους, ο Παύλος Σερίφης εμπλέκει στην απολογία του τον εξάδελφό του Γιάννη Σερίφη, υποστηρίζοντας ότι ήταν αυτός που τον έφερε σε επαφή με τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο.

Όπως αναφέρει ο Σερίφης στην απολογία του, «επέστρεψα στην Ελλάδα από τη Γερμανία το καλοκαίρι του 1975. Είχα επαφές με τον ξάδελφό μου Γιάννη Σερίφη που συμμετείχε στον αγώνα κατά της δικτατορίας.»

«Μετά από κάποιες συναντήσεις ο Γιάννης Σερίφης μου γνώρισε κάποιον Λάμπρο και αυτός μου πρότεινε να κάνουμε μια ενέργεια κατά του σταθμάρχη της CIA Ρίτσαρντ Γουέλς.»

«Στη συνέχεια ο Λάμπρος μας πρότεινε να ονομάσουμε την οργάνωση "17 Νοέμβρη" λόγω των γεγονότων του Πολυτεχνείου. Στην επίθεση σε βάρος του Γουέλς ο Λάμπρος πυροβόλησε αλλά παρόντες ήμουν εγώ η "Άννα" και ο Γιάννης Σερίφης».

Ο Π. Σερίφης σύμφωνα με πληροφορίες όταν ρωτήθηκε για την Άννα υποστήριξε ότι τότε ήταν περίπου 30 ετών γύρω στο 1.70 και ότι ποτέ δεν έμαθε το πραγματικό της όνομα.

Διαψεύδει ο Γιάννης Σερίφης

Με γραπτή ανακοίνωσή του αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο Γιάννης Σερίφης αρνήθηκε εκ νέου την ανάμιξή του στην 17Ν.

Δηλώνει ότι «με έκπληξη και οργή παρακολουθώ όλη αυτή την περίοδο την ανάμειξη του ονόματός μου στις δραστηριότητες της 17Ν και άλλων συναφών οργανώσεων».

Ο Γ. Σερίφης κάνει λόγο για επιχείρηση συκοφάντησης και ομηρίας αγωνιστών πολιτικών χώρων και κοινωνικών κινημάτων, και τονίζει ότι στην περίπτωσή του η προσπάθεια αυτή «ξεπερνά σε φαντασία και ανηθικότητα κάθε προηγούμενο, αφού "στηρίζεται σε ομολογίες" ανθρώπων που κατηγορούνται ως μέλη της 17Ν».

Επιπλέον, δηλώνει ότι «δεν γνωρίζω κανένα "Λάμπρο", κανένα "Λουκά" και καμία "Αννα"» και ότι «δεν γνωρίζω τι είναι αυτό που μπορεί να οδηγήσει σε τέτοια ηθική κατάπτωση κάποιον ώστε να καταδίδει, και μάλιστα ψευδώς».

Ο Γιάννης Σερίφης καταλήγει ρωτώντας «γιατί μου φορτώνεται η δολοφονία Γουέλς, με τέτοιο τρόπο που να μην μπορείτε να με δικάσετε; Για να μπορούν οι Αμερικάνοι να ζητήσουν την έκδοση μου και εσείς, ως συνήθως, να τους ικανοποιήσετε;»

Δια χειρός Γιωτόπουλου

Εν τω μεταξύ, χειρόγραφο που φέρει ημερομηνία 21 Νοεμβρίου 1981 και βρέθηκε στη γιάφκα της οδού Πάτμου είναι άκρως αποκαλυπτικό για πιθανούς στόχους της "17 Νοέμβρη".

Το σημείωμα αυτό αποδίδεται στον Αλέκο Γιωτόπουλο και θεωρείται κρίσιμο στοιχείο, όπως και ένα διορθωμένο από τον ίδιο σχέδιο προκήρυξης που γράφτηκε το 1997 μετά τη δολοφονία του εφοπλιστή Κωστή Περατικού.

Ο Μ. Έβερτ μεταξύ των στόχων της 17Ν

Εξ άλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, από την απολογία του κατηγορουμένου Σωτήρη Κονδύλη ή «Άρη» προκύπτει ότι πιθανότατα στόχο της 17Ν αποτελούσε ο Μιλτιάδης Έβερτ, όταν ήταν πρόεδρος της ΝΔ.

Ο Σ. Κονδύλης φέρεται να είχε εναντιωθεί σε ενέργεια εναντίον του Μ. Έβερτ και οποιουδήποτε βουλευτή.

Ως στρατολόγο του στην 17Ν ο «Άρης» κατονομάζει ένα πρόσωπο με πραγματικό όνομα Κώστας και κωδικό όνομα «Πόντιος».

Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο Μ.Έβερτ δήλωσε ότι το 1986, δύο ημέρες πριν δολοφονηθεί, ο Χρήστος Τσουτσουβής είχε βρεθεί στο πολιτικό γραφείο του τέως προέδρου της ΝΔ, και ζητούσε επιμόνως να τον συναντήσει κατ' ιδίαν, ωστόσο αυτό δεν συνέβη.


Πέμπτη 29 Αυγούστου 2002 - 14:33 ('Ωρα Λονδίνου)
'Όχι άλλα ευχολόγια'
 

Ηλιακοί φούρνοι για την εξοικονόμηση ενέργειας

Στο Γιοχάνεσπουργκ της Νότιας Αφρικής, συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα η Παγκόσμια Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Σήμερα, ένας Αμερικανός οικονομολόγος και ειδικός σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών, κατηγόρησε τις οικονομικά ισχυρές χώρες ότι αθετούν τις υποσχέσεις τους έναντι των πτωχώτερων κρατών.

Στόχος της Διάσκεψης είναι να εξαλειφθεί η φτώχια μέχρι το 2015

Ο κ. Τζέφρυ Σάκς, μιλώντας στην Ολομέλεια της Διάσκεψης τόνισε ότι οι πλούσιες χώρες δεν τηρούν όχι μόνο τις ηθικές τους υποχρεώσεις αλλά ούτε καν τις συγκεκριμένες οικονομικές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για την καταπολέμηση των ασθενειών και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Ο δόκτωρ Σάκς έφερε ως παράδειγμα το διεθνές ταμείο που έχει συσταθεί για την αντιμετώπιση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας, ταμείο που λειτουργεί με το ένα δέκατο των κονδυλίων του προυπολογισμού του.

«Τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα πάνω στις ανεπτυγμένες χώρες, και απαιτούν από αυτές όχι να διατυπώσουν νέα ευχολόγια για την καταπολέμηση της φτώχειας, αλλά να τηρήσουν αυτά που έχουν υποσχεθεί», υπογράμμισε ο σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών, Τζέφρυ Σάκς


Πέμπτη 29 Αυγούστου 2002 - 13:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Και το Πακιστάν αντίθετο σε σχέδιο επίθεσης στο Ιράκ
 

Προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ από τον ηγέτη του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ

Ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, προειδοποίησε κι αυτός τις ΗΠΑ για τις επώδυνες επιπτώσεις που θα είχε μια νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ.

«Η επιχείρηση θα αποξενώσει τον αραβικό κόσμο, και στο Πακιστάν τα αισθήματα εχθρότητας κατά των ΗΠΑ σίγουρα θα ενταθούν», είπε χαρακτηριστικά Περβέζ Μουσαράφ.

Ο ηγέτης του Πακιστάν πρόσθεσε πάντως ότι η χώρα του εξακολουθεί να υποστηρίζει την εκστρατεία του Αμερικανού προέδρου Μπους ενάντια στην τρομοκρατία.

Στη συνέντευξη που παρεχώρησε στο BBC, ο στρατηγός Μουσάραφ, υποστήριξε ότι αδιευκρίνιστος αριθμός μελών της οργάνωσης Αλ-Κάϊντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, δρούν στο εσωτερικό του Πακιστάν.

Εκτός από το Πακιστάν, μια σειρά ισλαμικών χωρών - συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, η Αίγυπτος και η Τουρκία έχουν εκφράσει δημόσια την αντίθεσή τους σε οποιοδήποτε σχέδιο για ανάληψη στρατιωτικής δράσης ενάντια στο Ιράκ.

Αραβικό μέτωπο λέει «όχι» στα σχέδια Μπους

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Σαούντ Αλ-Φαϊσάλ, μιλώντας στο BBC, τόνισε ότι τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών για ανατροπή του καθεστώτος το Ιράκ δεν πρόκειται να αποδώσουν καρπούς.

Παράλληλα, απηύθυνε εκκλήσεις για την επίλυση του προβλήματος μέσω της διπλωματικής οδού.


Ο πρόεδρος Μπους προσπαθεί να προσεταιρισθεί τον Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών
Τα σχόλια του Σαουδάραβα πρίγκηπα αντικατοπτρίζουν ανάλογες δηλώσεις κορυφαίων παραγόντων του αραβικού κόσμου τις τελευταίες ημέρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, χώρα που υπελόγιζαν οι Αμερικανοί στρατιωτικοί ως ιδανικό ορμητήριο για επιχειρήσεις τους εναντίον του Ιράκ, εξέφρασε την αντίθεσή του σε σχέδιο επίθεσης κατά της Βαγδάτης.

Και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μπουμπάρακ, μιλώντας τη Δευτέρα σε ακροατήριο φοιτητών στην Αλεξάνδρεια, διεμήνυσε προς τις ΗΠΑ ότι καμία αραβική χώρα δεν πρόκειται να συμπαραταχθεί μαζί τους εναντίον του Ιράκ.


Πέμπτη 29 Αυγούστου 2002 - 09:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέο τελεσίγραφο στο Σαντάμ ;
 

Το Ιράκ δεν δέχεται επιστροφή των επιθεωρητών σε συγκροτήματα όπως το εικονιζόμενο - που θεωρούνται εργαστήρια όπλων από τις ΗΠΑ

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο άσκησης νέων διπλωματικών πιέσεων στο Ιράκ, προκειμένου το ιρακινό καθεστώς να συμμορφωθεί με την απαίτηση τωνΗνωμένων Εθνών για επιστροφή των επιθεωρητών οπλικών συστημάτων στη Βαγδάτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρω, είπε ότι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που είναι ήδη σε ισχύ απαιτούν την άμεση και πλήρη ιρακινή συμμόρφωση, αλλά παράλληλα σημείωσε ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας εξετάζει την πιθανότητα παροχής νέας χρονικής διορίας στο Ιράκ.

Το Φόρεϊν Όφις πάντως δεν διευκρίνησε εάν το τελεσίγραφο προς το Σαντάμ Χουσείν, θα μπορούσε να δοθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ή από τις Ηνωμένες Πολιτείες και οποιαδήποτο άλλο σύμμαχο συμμετείχε σε προετοιμασίες για στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ.

Σύμφωνα με τον διπλωματικό συντάκτη του BBC, Μπάρναμπυ Μέησον, εάν εκδοθεί νέο ψήφισμα υπό μορφή τελεσιγράφου, και λάβει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα μπορούσε να επιτευχθεί ένας διττός στόχος.

Καταρχήν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να λεχθεί ότι υπάρχει κάποια νομική βάση για στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, εάν ο Σαντάμ Χουσείν εξακολουθεί να αρνείται τις επιθεωρήσεις του οπλοστασίου του.

Κατά δεύτερο λόγο, η διπλωματική αυτή κίνηση μπορεί να γεφυρώσει το αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα στην αμερικανική και βρετανική κυβέρνηση, σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι κατά του Ιράκ.


Προσέγγιση θέσεων ΗΠΑ - Βρετανίας ;

Ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης Μπους υποστηρίζουν ότι είναι άσκοπη πλέον κάθε πρωτοβουλία για επιστροφή στην Βαγδάτη των επιθεωρητών όπλων, και έχουν θέσει θέσει ως στόχο την «αλλαγή καθεστώτος» στο Ιράκ.


Νέα πρωτοβουλία για τελεσίγραφο στη Βαγδάτη εξετάζει ο Τζακ Στρω
Η Βρετανία από την πλευρά της έχει τονίσει στο παρελθόν ότι η απειλή χρήση στρατιωτικών μέσων κατά του ιρακινού καθεστώτος θα μπορούσε να αρθεί εάν αυτό επιτρέψει στη διεθνή ομάδα επιθεωρητών οπλικών συστημάτων να επιστρέψει στη Βαγδάτη και να συνεχίσει απερίσπαστη το έργο της.

Στη χθεσινή της ανακοίνωση η κυβέρνηση Μπλερ λέει ότι το Ιράκ θα ήταν «καλύτερη χώρα» δίχως το Σαντάμ Χουσείν, αλλά αποφεύγει να θέσει ξεκάθαρα την «αλλαγή καθεστώτος» μέσα στους στόχους της.

Αντ' αυτού υπογραμμίζεται ότι « όπως έχει διευκρινήσει ο πρωθυπουργός [Τόνι Μπλερ] είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε την απειλή από το Ιράκ, το οποίο διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής».


Πέμπτη 29 Αυγούστου 2002 - 07:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Σφοδρό 'κατηγορώ' ΗΠΑ κατά Βορείου Κορέας
 

Πυρά ΗΠΑ καθώς οι δύο Κορέες συνομιλούν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν τη Βόρειο Κορέα ότι είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας τεχνολογίας βαλιστικών πυραύλων.

Στη κατηγορία αυτή προέβει ο Τζον Μπόλτον, υφυπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, σε ομιλία του στη πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, Σεούλ.

Ο κύριος Μπόλτον είπε ότι η Βόρειος Κορέα όχι μόνο κατασκευάζει όπλα μαζικής καταστροφής αλλά πρωτοστατεί και στο εμπόριο των εξαρτημάτων για τη κατασκευή βαλιστικών πυραύλων.

Πρόσθεσε δε ότι ο αμερικανός πρόεδρος είχε δίκαιο όταν κατέταξε τη Βόρειο Κορέα στον "άξονα του κακού".

Η ανταποκρίτρια του BBC στη Σεούλ μεταδίδει ότι τα σχόλια του αμερικανού υπουργού γίνονται σε ευαίσθητο χρονικό σημείο καθώς στη νοτιοκορεατική πρωτεύουσα βρίσκεται βορειοκορεάτικη αντιπροσωπία για να συζητήσει την επανέναρξη των συνομιλιών "συμφιλίωσης" μεταξύ των δύο πλευρών.


Πέμπτη 29 Αυγούστου 2002 - 04:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά 'τρομοκρατικού πυρήνα' στις ΗΠΑ
 

Στενές σχέσεις με την Αλ-Κάιντα φέρονται ότι είχαν οι κατηγορούμενοι

Στις Ηνωμένες Πολιτείες απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά έξι ατόμων που -σύμφωνα με το κατηγορητήριο - συνομωτούσαν να παράσχουν υλική βοήθεια σε τρομοκράτες για επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες.

Το κατηγορητήριο του εισαγγελέα στο Ντιτρόιντ κατηγορεί πέντε άτομα ότι προμηθεύτηκαν παράνομα διαβατήρια και άλλα ταξιδιωτικά έγγραφα και ότι είχαν δημιουργήσει τρομοκρατική ομάδα για ιερό πόλεμο κατά της Αμερικής.

Το κατηγορητήριο επισημαίνει ότι οι πέντε κατηγορούμενοι είχαν σχέσεις με την Αλ-Κάιντα και την Χαμάς.

Τουλάχιστον τρείς από τους πέντε - που πιστεύεται ότι είναι Αλγερινοί και Μαροκινοί - είχαν συλληφθεί το περασμένο Σεπτέμβριο.

Εν τω μεταξύ, δικαστήριο στο Σιάτλ απήγγειλε παρόμοιες κατηγορίες κατά ενός αμερικανού Μουσουλμάνου.


Πέμπτη 29 Αυγούστου 2002 - 03:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Η επισκόπηση του βρετανικού τύπου
 


Με τίτλο "Η κρυφή λίστα των θυμάτων βιασμού της Κέρκυρας", η Daily Telegraph αναφέρεται εκτενώς στις έρευνες που πραγματοποεί η Ελληνική Αστυνομία για το βιασμό πέντε βρετανίδων και μιάς ιρλανδέζας τις τελευταίες επτά εβδομάδες στο νησί.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα μιά λίστα που έχει στα χέριατης η ελληνική αστυνομία και μέχρι τώρα παρέμενε απόρρητη, τα τελευταία οκτώ χρόνια 44 βρετανίδες έχουν πέσει θύματα βιασμού στο νησί. Η Daily Telegraph επισημαίνει ότι όπως παραδέχονται οι ελληνικές αρχές ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Η Daily Telegraph γράφει ότι η τοπική αστυνομία και τα γραφεία ταξιδίων προσπαθούν επιμελώς να αποκρύψουν το πρόβλημα στο νησί για να μην υπονομευθεί η φήμη που έχει.

Πάντως εκπρόσωπος του Φόρειν Οφις δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι βρετανίδες που επισκέπτονται την Κέρκυρα και τα άλλα ελληνικά νησιά θα πρέπει να λαμβάνουν τα ίδια μέτρα προστασίας που πέρνουν και στη Βρετανία.

Σχεδόν μισό εκατομμύριο Βρετανοί επισκέπτονται τη Κέρκυρα κάθε χρόνο.

Ιράκ
Οι βρετανικές εφημερίδες αναφέρονται εκτενώς και στο ενδεχόμενο αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ.

Η Independent γράφει ότι η επιχειρηματολογία των κυρίων Τσένι και Ράμσφελντ δεν αφήνει καμμία αμφιβολία για τις αμερικανικές προθέσεις. Η αντιπαράθεση στη Ουάσιγκτον δεν είναι για το αν θα πρέπει να γίνει η επίθεση κατά του Ιράκ, αλλά για το εάν η Ουάσιγκτον χρειάζεται τη βοήθεια των συμμάχωντης εκτιμά η Independent.

Οι Times γράφουν ότι ο Τόνι Μπλέρ και ο Τζορτζ Μπους συμφωνούν 100% - όπως σημειώνει χαρακτηριστικά -για την ανάγκη να αντιμετωπισθεί ο Σαντάμ Χουσείν. Οι Times εκτιμούν ότι ο βρετανός πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει την Ουάσιγκτον παρά τις αντιδράσεις που αναμφισβήτητα θα ξεσπάσουν μέσα στο κόμμα του.


Πέμπτη 29 Αυγούστου 2002 - 05:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Τέσσερις Παλαιστίνιοι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας
 

Το Ισραήλ λέει ότι εξαρθρώνει δίκτυο λαθρεμπορίου όπλων

Τέσσερις παλαιστίνιοι- μεταξύ των οποίων μια μητέρα και τα δυο ανήλικα παιδιά της σκοτώθηκαν από βλήματα ισραηλινού άρματος μάχης κατά τη διάρκεια νέας ισραηλινής εισβολής σε παραλιακή περιοχή στη Λωρίδα της Γάζας.

Τέσσερα άλλα άτομα τραυματίσθηκαν όταν βλήματα έπληξαν το σπίτι τους στο χωριό Σείχ Ατζιλί.

Το Ισραήλ ανέπτυξε τις δυνάμεις του στη περιοχή για να εξαρθρώσει δίκτυο παλαιστινίων που επιχειρούσε να μεταφέρει δια θαλάσσης όπλα στη Γάζα.

Νωρίτερα, το Ισραήλ ακύρωσε μία υψηλού επιπέδου συνάντηση με τους Παλαιστινίους, η οποία αποσκοπούσε στην εφαρμογή ενός σχεδίου για την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Οχθη και τη Γάζα.

Η συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Αμύνης του Ισραήλ, Μπίνγιαμιν Μπεν Ελιέζερ και τον Παλαιστίνιο υπουργό Εσωτερικών, Αμπντέλ Ραζάκ Γιεχιάχ ακυρώθηκε έπειτα από την αναζωπύρωση της βίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Εν τω μεταξύ ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησε και πάλι τον ισραηλινό στρατό ότι χρησιμοποιεί παλαιστίνιους ως ανθρώπινες ασπίδες στις επιχειρήσεις της.


Πέμπτη 29 Αυγούστου 2002 - 04:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαξιφισμοί ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας για το Ιράκ
 

Προετοιμάζει τη κοινή γνώμη ο Ράμσφελντ

Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η αντίδραση ανώτατων αξιωματούχων της Ουάσινγκτον στις δηλώσεις που έκανε στο BBC o υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Σαούντ Αλ Φαισάλ, που υποστήριξε ότι όλες οι αραβικές χώρες αντιτίθενται στα αμερικανικά σχέδια επίθεσης εναντίον του Ιράκ.

Ο Κένεθ Αντελμαν, σύμβουλος του αμερικανού υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, περιέγραψε την κυβέρνηση του Ριάντ ως διεφθαρμένο και τυραννικό καθεστώς.

"Αυτό που φοβάται η Σαουδική Αραβία είναι να αποκτήσει μια γειτονική χώρα που θα είναι δημοκρατική, ανοιχτή και πλούσια σε πετρέλαιο όπως ακριβώς είναι τώρα το βόρειο τμήμα του Ιράκ στην ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που προστατεύεται από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Ειδικά λόγο του πετρελαίου, που προανέφερα η Σαουδική Αραβία θα περιθωριοποιηθεί- θα εμφανίζεται σαν τυραννικό καθεστώς που δεν θα μπορεί να προσφέρει τίποτα σε κανέναν" δήλωσε ο σύμβουλος του αμερικανού υπουργού Αμυνας.

Νωρίτερα ο πρίγκιπας Σαούντ Αλ-Φαϊσάλ, στη συνέντευξή του στο BBC, τόνισε ότι τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών για ανατροπή του καθεστώτος το Ιράκ δεν πρόκειται να αποδώσουν καρπούς.

Παράλληλα, απηύθυνε εκκλήσεις για την επίλυση του προβλήματος μέσω της διπλωματικής οδού.

Επίθεση εναντίον της πολιτικής των ΗΠΑ εξαπέλυσε και ο αμερικανός πρώην υπουργός δικαιοσύνης Ράμσι Κλάρκ

"Ποιές είναι οι χώρες που στο παρελθόν έχουν προσπαθήσει να ανατρέψουν ξένα καθεστώτα- είναι τα επεκτατικά κράτη, είναι αυτοί που χτίζουν αυτοκρατορίες- που καταστρέφουν τους άλλους για να επιτύχουν τους στόχους τους", είπε ο αμερικανός πρώην υπουργός δικαιοσύνης.

Με αυτό το κλίμα, βέβαια, δεν είναι ίσως τυχαίο το γεγονός ότι την επόμενη εβδομάδα η αμερικανική κυβέρνηση διοργανώνει συνέδριο με θέμα την αντιμετώπιση του αντι-αμερικανικού κλίματος που παρατηρείται σε αρκετά σημεία του πλανήτη.

Στο συνέδριο, που πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών, θα παραστούν ακαδημαϊκοί και περίπου πενήντα αναλυτές και διπλωμάτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.




Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.