Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 23 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-08-28

  1. Η επισκόπηση του ευρωπαϊκού τύπου
  2. Αποκαλύψεις για τον Μοχάμεντ Ατα
  3. Τιμώντας το όνειρο του Σπάρκι
  4. Μαροκινός «ύποπτος» για τις επιθέσεις στις ΗΠΑ
  5. Εναντίον επίθεσης στο Ιράκ η Σαουδική Αραβία
  6. Ακύρωση συνάντησης Ισραηλινών-Παλαιστινίων
  7. Διαφωνίες ΕΕ-ΗΠΑ για την ενέργεια
  8. Το Ιράκ ζητά διάλογο με τις ΗΠΑ
  9. Βέλη κριτικής Μιλόσεβιτς εναντίον BBC
  10. Το φεστιβάλ των 15 χιλιάδων παραστάσεων
  11. Αισιοδοξία στο Γιοχάνεσμπουργκ
  12. Μαροκινός κατηγορείται για εμπλοκή στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου
  13. Επιμένουν τα μέλη του κόμματος των Βάσκων αυτονομιστών
  14. Ράμσφελντ: «Δεν χρειάζεται ομοφωνία για το Ιράκ»
  15. Ανακοινώθηκαν οι βάσεις για τα Πανεπιστήμια
  16. Γιατί οι Αραβικές χώρες λένε «όχι» σε επίθεση κατά του Ιράκ
  17. Ράμσφελντ: «Δεν χρειάζεται ομοφωνία για το Ιράκ»
  18. Νιγηρία: Διακοπή αποπληρωμής χρεών
  19. Ράμσφελντ: Επίθεση και χωρίς διεθνή έγκριση
  20. Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2002 - 02:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Η επισκόπηση του ευρωπαϊκού τύπου
 


Η ενδεχόμενη αμερικανική στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ κυριαρχεί στον σημερινό ευρωπαϊκό τύπο.

Η Die Welt γράφει ότι το θέμα του Ιράκ απασχολεί τη προεκλογική εκστρατεία. Η γερμανική εφημερίδα αντιπραθέτει τις απόψεις του Γκέρχαρντ Σρέντερ με αυτές του συντηριτικού υποψηφίου Εντμουντ Στόϊμπερ. Ο κύριος Σρέντερ αποκλείει το ενδεχόμενο γερμανικής συμμετοχής σε πόλεμο κατά του Ιράκ -υπογραμμίζει η Die Welt, αλλά ο κύριος Στόϊμπερ ζητά διαβουλεύσεις με τους συμμάχους και δεν αποκλείει γερμανική συμμετοχή υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Η Sueddeutsche Zeitung σημειώνει ότι ότι και να λένε οι δύο υποψήφιοι η απόφαση για επίθεση στο Ιράκ θα ληφθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο υπόλοιπος κόσμος θα είναι "απλός θεατής" της απόφασης που θα πάρει η Ουάσιγκτον, υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα που εκφράζει την έντονη αντίθεση της στο ενδεχόμενο πολέμου.

H Berliner Zeitung γράφει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν φαίνονται διατεθειμένες να λάβουν υπ'όψιν τους τις ανησυχίες των συμμάχων τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι απλά μιά υπερδύναμη. Είναι η μοναδική υπερδύναμη γράφει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα, που συνεχίζοντας γράφει ότι είναι μάλλον αφελείς αυτοί που πιστεύουν ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπ' όψιν της τους ευρωπαίους.

Η International Herald Tribune επικαλείται ανώτατους γάλλους διπλωμάτες που δεν κατανομάζει σύμφωνα με τους οποίους η γαλλική κυβέρνηση έχει αλλάξει τακτική. Το Παρίσι εξακολουθεί να αντιτίθεται στο ενδεχόμενο αμερικανικής επίθεσης κατά του Ιράκ, αλλά σύμφωνα με τις ανώνυμες πηγές της εφημερίδας, η γαλλική κυβέρνηση έχει αρχίσει να τονίζει τα κοινά σημεία που έχει με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τέλος η Le Monde λέει ότι έχει 'μπερδευτεί' από τα μηνύματα που στέλνει η Ουάσιγκτον. Η γαλλική εφημερίδα αναρωτιέται ποιός έίνια τελικά αυτός που εκφράζει την αμερικανική κυβέρνηση καθώς τις τελευταίες εβδομάδες διάφοροι αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για το ενδεχόμεο αμερικανικής επέμβασης στο Ιράκ.


Παρασκευή 07 Ιουνίου 2002 - 18:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Αποκαλύψεις για τον Μοχάμεντ Ατα
 

Η Τζονέλ Μπράιντ δεν είχε ενημερώσει τις ομοσπονδιακές αρχές για το γεγονός

Ο Μοχάμεντ Ατα - ένας από τους αεροπειρατές των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου - είχε προσπαθήσει να λάβει δάνειο από την Αμερικανική κυβέρνηση για να αγοράσει ένα αεροπλάνο, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις μιας δημοσίας υπαλλήλου.

Η Τζονέλ Μπράιντ, που είναι αξιωματούχος Αμερικανικού υπουργείου, είπε στο ειδησεογραφικό κανάλι ABC ότι ο Ατα είχε ζητήσει δάνειο ύψους 650.000 δολαρίων για την αγορά και την επισκευή ενός αεροπλάνου το Μάιο του 2000.

Σύμφωνα με όσα είπε στις ανακρίσεις ο Αμπού Ζουμπαϊντάχ, στέλεχος της οργάνωσης Αλ Κάιντα του Σαουδάραβα καταζητούμενου Οσάμα μπιν Λάντεν, όταν απερρίφθη το δάνειο του Ατα, η οργάνωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν αποφάσισε να πραγματοποιήσει τις αεροπειρατείες.

Η κυρία Μπράιαντ μίλησε για πρώτη φορά σε Αμερικανικό κανάλι πιστεύοντας ότι όσα είχε να πει θα ακουστούν ως μία προειδοποίηση για το μέλλον.

Η ίδια υπογράμμισε ότι απέρριψε την αίτηση του Ατα γιατί δεν μπορούσε να καταλάβει τα κίνητρά του, αλλά και επειδή δεν ήταν Αμερικανός πολίτης.

Η Τζονέλ Μπράιντ συνέστησε στον Ατα να απευθυνθεί σε άλλες εταιρείες και σε μία τράπεζα, αλλά ποτέ δεν επικοινώνησε η ίδια με τις Ομοσπονδιακές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών για αυτό το συμβάν.

Η Αμερικανίδα υπάλληλος υπογράμμισε επίσης ότι ο Μοχάμεντ Ατα είχε ζητήσει μία αεροφωτογραφία του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου.


Τετάρτη 28 Αυγούστου 2002 - 21:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Τιμώντας το όνειρο του Σπάρκι
 

Η σύζυγος του Σπάρκι, Τζίνι, είναι περήφανη για το μουσείο

Ο επισκέπτης της μικρής κωμόπολης Σάντα Ρόσα, στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει μία σπάνια ευκαιρία να βρεθεί σε ένα ασυνήθιστο μουσείο, γεμάτο από γλυκιές, τρυφερές αναμνήσεις.

Το Μουσείο Τσαρλς Σουλτζ είναι πλημμυρισμένο από τις αξέχαστες δημιουργίες του διάσημου δημιουργού. Εκεί «ζωντανεύουν» ο Τσάρλι Μπράουν, ο Σνούπι, η Λούσι και η παρέα τους - μία από τις πιο λατρεμένες παρέες καρτούν στην ιστορία.


Εν ώρα δουλειάς το 1966: Ο Σούλτζ ήταν γνωστός και ως Σπάρκι
Οι γλυκύτατοι, ευφάνταστοι ήρωες του Τσαρλς Σουλτζ βρίσκονται παντού, σε όλους τους χώρους και τα δωμάτια του μουσείου, ακόμη και στις τουαλέτες.

Οι επισκέπτες έχουν μία μοναδική ευκαιρία να φέρουν στο νου μνήμες από την παιδική ηλικία, να δουν από κοντά τα σχέδια και τα σκίτσα του πολυαγαπημένου δημιουργού και να θυμηθούν τις πασίγνωστες, χαριτωμένες ατάκες τους.

Εκεί, στη γενέτειρά του, μία πόλη 70 περίπου χιλιόμετρα μακριά από το Σαν Φρανσίσκο, βρίσκονται οι πρώτοι πειραματισμοί του διάσημου δημιουργού στο χαρτί και καταγράφεται η εξέλιξη των ηρώων, που έγιναν αντικείμενο λατρείας από περίπου 350 εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σπάρκι

Ο Τσαρλς Σουλτζ, ο οποίος ήταν γνωστός στην οικογένεια και στους φίλους του και ως Σπάρκι, πέθανε τον Φεβρουάριο του 2000, σε ηλικία 77 χρόνων, υποφέροντας για μεγάλο χρονικό διάστημα από καρκίνο.


Ο Σνούπι έκανε την εμφάνισή του και σε στολές Αμερικανών στρατιωτιών
Η σύζυγός του, Τζίνι, είναι περήφανη για το μουσείο: «Είναι ένα φανταστικό μέρος. Μερικά μάλιστα από τα σκίτσα που βρίσκονται εδώ είναι πολύ παλιά», λέει.

Σε μία κεντρική αίθουσα μάλιστα βρίσκεται ένα γιγαντιαίο ξύλινο γλυπτό, οι 43 επιφάνειες του οποίου παρουσιάζουν τις διαφορετικές φάσεις στη «ζωή» του Σνούπι.

Στους γύρω χώρους, υπάρχουν περίπου 3.500 σκίτσα του διάσημου δημιουργού, ενώ στο δεύτερο όροφο φιλοξενείται και το ίδιο το γραφείο όπου ο Τσαρλς Σουλζ σχεδίαζε τις μαγικές δημιουργίες του.

«Ποτέ δεν πηγαίναμε στο γραφείο του Τσάρλι, για να μη διακόψουμε τη ροή των σκέψεών του», λέει η γυναίκα του, Τζίνι.

Καρτούν στο Διάστημα

Τα καρτούν του διάσημου δημιουργού δεν ταξίδεψαν μόνο από άκρη σε άκρη του πλανήτη, αλλά και στο Διάστημα. Οι αστροναύτες του «Apollo 10» χρησιμοποιούσαν ένα μικρό όχημα για την προσεδάφισή τους στη Σελήνη, το οποίο αποκαλείτο Σνούπι.


Η Ρουθ Γκάρντνερ Μπέγκελ με τον Τσάρλι Μπράουν
Ο Σνούπι και η παρέα του έγιναν πρωτοσέλιδο του περιοδικού Time δύο φορές και μπήκαν στο βιβλίο Γκίνες, ενώ ο Τσαρλς Σουλτζ έχει το δικό του αστέρι στο Ναό της Δόξας, στο Χόλιγουντ.

Η διευθύντρια του μουσείου, Ρουθ Γκάρντνερ Μπέγκελ, πιστεύει ότι τα καρτούν του Σπάρκι έγιναν δημοφιλή γιατί πολλοί ήταν εκείνοι που ταυτίζονταν μαζί τους.

Στο μουσείο, όμως, βρίσκονται και χιλιάδες βίντεο, DVD, αλλά και πολλά δημοσιεύματα για το Σνούπι και την παρέα του, για όλους εκείνους τους φοιτητές που ενδιαφέρονται για τα καρτούν ή σπουδάζουν εικαστικές τέχνες.

«Τα καρτούν είναι πολύ σημαντικά γιατί είναι μία μορφή τέχνης που γίνεται εύκολα κατανοητή, λέει η Ρουθ Γκάρντνερ Μπέγκελ.

«Μερικοί πιστεύουν ότι η τέχνη πρέπει να είναι "δύσκολη". Ομως, οι δημιουργίες του Τσαρλς Σουλτζ θα είναι πάντα ένα τρυφερό κληροδότημα για τις επόμενες γενιές», επισημαίνει η διευθύντρια του μουσείου.


Τετάρτη 28 Αυγούστου 2002 - 20:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Μαροκινός «ύποπτος» για τις επιθέσεις στις ΗΠΑ
 

Πιστεύεται ότι τρεις από τους αεροπειρατές είχαν ζήσει στο Αμβούργο

Οι αρχές της Γερμανίας απήγγειλαν την κατηγορία της εμπλοκής στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες σε έναν Μαροκινό άνδρα, τον 28χρονο Μουνίρ Ελ Μοτασαντέκ.


Ο Μοτασαντέκ συνελήφθη τον Νοέμβριο
Ο Μαροκινός κατηγορείται ότι βοήθησε τους αεροπειρατές των αεροπλάνων κατά τις επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, στο αμερικανικό Πεντάγωνο και στην Πενσιλβάνια.

Οι αρχές της Γερμανίας τον κατηγορούν ότι γνώριζε προσωπικά τους αεροπειρατές και, μάλιστα, ότι διαχειριζόταν έναν τραπεζικό λογαριασμό ενός από αυτούς.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αρχές της Γερμανίας, η υπογραφή του βρέθηκε στη διαθήκη του αεροπειρατή Μοχάμεντ Αττα.

Επίκεντρο ερευνών

Πιστεύεται ότι τρεις από τους αεροπειρατές είχαν ζήσει για κάποιο διάστημα στο Αμβούργο.

Το Αμβούργο έχει γίνει το επίκεντρο των γερμανικών ερευνών για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, καθώς πιστεύεται ότι οι αεροπειρατές είχαν εγγραφεί στο πανεπιστήμιο της πόλης.

Ο 28χρονος Μαροκινός είναι ο πρώτος που αντιμετωπίζει κατηγορίες στη Γερμανία.

Ο Μοτασαντέκ συνελήφθη τον Νοέμβριο, καθώς είχε θεωρηθεί ύποπτος για συμμετοχή στο δίκτυο τρομοκρατίας της Αλ Κάιντα στο Αμβούργο.


Τετάρτη 28 Αυγούστου 2002 - 19:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Εναντίον επίθεσης στο Ιράκ η Σαουδική Αραβία
 

Συνάντηση πραγματοποιήσαν ο πρωθυπουργός της Συρίας, Μοχάμεντ Μουσταφά Μιρό και ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Ταχά Γιασίν Ραμαντάν

Η Σαουδική Αραβία τάσσεται στο πλευρό των υπόλοιπων αραβικών χωρών και εκφράζει την αντίθεσή της σε μία στρατιωτική εκστρατεία εναντίον του Ιράκ, σε μία περίοδο κατά την οποία αυξάνονται οι ενδείξεις ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζουν το έδαφος για την ανατροπή του ιρακινού καθεστώτος.

Το εάν ο Σαντάμ Χουσεϊν θα παραμείνει στην εξουσία ή όχι εξαρτάται μόνο από το λαό του Ιράκ
Πρίγκιπας Σαούντ Αλ-Φαϊσάλ, υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Σαούντ Αλ-Φαϊσάλ, σε συνέντευξή του στο BBC, τόνισε ότι τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών για ανατροπή του καθεστώτος το Ιράκ δεν πρόκειται να αποδώσουν καρπούς.

Παράλληλα, απηύθυνε εκκλήσεις για την επίλυση του προβλήματος μέσω της διπλωματικής οδού.

Εν τω μεταξύ, το Ιράκ δηλώνει ότι θα δεχθεί μία διπλωματική επαφή με τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να επιλυθούν οι διαφορές που υπάρχουν, αλλά τονίζει ότι θα υπερασπισθεί την εδαφική του ακεραιότητα σε περίπτωση πολέμου.

Η ομοφωνία, συχνά, δεν οδηγεί σε καθαρή σκέψη
Ντόναλντ Ράμσφελντ, υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ
«Πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμη το ενδεχόμενο διεξαγωγής διαλόγου, αλλά αυτό παρεμποδίζεται από τις αμερικανικές πιέσεις», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ταχά Γιασίν Ραμαντάν στο πρακτορείο Reuters.

Την Τρίτη, ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν χρειάζεται την ομοφωνία των άλλων χωρών για να αποφασίσει εάν θα βρεθεί σε εμπόλεμη κατάσταση με το Ιράκ.

Συζητήσεις ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας

«Η ομοφωνία, συχνά, δεν οδηγεί σε καθαρή σκέψη», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών.


Ο Τζορτζ Μπους και ο πρίγκιπας Μπιν Σουλτάν στο ράντσο του πρώτου στο Τέξας
Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους επανέλαβε την άποψή του ότι το ιρακινό καθεστώς πρέπει να ανατραπεί, δηλώνοντας στο Σαουδάραβα πρέσβυ στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρίγκιπα Μπαντάρ Μπιν Σουλτάν, ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν αποτελεί απειλή για τη διεθνή κοινότητα.

Στο μεταξύ, η Σαουδική Αραβία επανέλαβε την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο επίθεσης κατά του Ιράκ.

Σαουδάραβες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η χώρα τους δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση.


Τετάρτη 28 Αυγούστου 2002 - 17:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Ακύρωση συνάντησης Ισραηλινών-Παλαιστινίων
 

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ισραηλινοί εισβάλουν στη Γάζα

Το Ισραήλ ακύρωσε μία υψηλού επιπέδου συνάντηση με τους Παλαιστινίους, η οποία αποσκοπούσε στην εφαρμογή ενός σχεδίου για την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Οχθη και τη Γάζα.

Ο υπουργός Αμύνης του Ισραήλ αναμένει από τους Παλαιστινίους να επιδείξουν αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας
Ανακοινωθέν ισραηλινού υπουργείου Αμύνης
Η συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Αμύνης του Ισραήλ, Μπίνγιαμιν Μπεν Ελιέζερ και τον Παλαιστίνιο υπουργό Εσωτερικών, Αμπντέλ Ραζάκ Γιεχιάχ ακυρώθηκε έπειτα από την αναζωπύρωση της βίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση των δύο ανδρών, το Ισραήλ προέβη στην ανάπτυξη χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων, πιστεύοντας ότι οι Παλαιστίνιοι προσπαθούσαν να μεταφέρουν στη Γάζα όπλα μέσω θαλάσσης.

Εν τω μεταξύ, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τα επεισόδια βίας που ξέσπασαν την Τετάρτη.

Εισβολή στη Γάζα

Τα ισραηλινά στρατεύματα πραγματοποιήσαν επιδρομή σε ένα παλαιστινιακό χωριό κοντά στη Γάζα, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης επιχείρησής τους στην περιοχή από τότε που ξέσπασε η τελευταία εξέγερση των Παλαιστινίων, τον Σεπτέμβριο του 2000.

Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι περίπου 11 τεθωρακισμένα οχήματα των Ισραηλινών εισέβαλαν στο χωριό Σεϊκ Ατζλί, το οποίος βυθίστηκε στο σκοτάδι λόγω προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση.

Οι ισραηλινές δυνάμεις απεσύρθησαν έπειτα από αρκετές ώρες και εγκαταστάθηκαν γύρω από τους εβραϊκούς οικισμούς της Νετζαρίμ.


Τετάρτη 28 Αυγούστου 2002 - 19:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαφωνίες ΕΕ-ΗΠΑ για την ενέργεια
 

Το χάσμα ανάμεσα στις πλούσιες και φτωχές χώρες είναι τεράστιες

Διχασμένες εμφανίζονται οι ευρωπαϊκές χώρες και οι Ηνωμένες Πολιτείες στο θέμα των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, κατά τις εργασίες της Παγκόσμιας Διάσκεψης για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Ωστόσο, αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον έχει σημειωθεί πρόοδος σε άλλα θέματα.


Περίπου 40,000 σύνεδροι συμμετέχουν στη διάσκεψη
Πιστεύεται μάλιστα ότι κατά τη διάσκεψη μπορεί να επιτευχθεί κάποια συμφωνία ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες σε θέματα εμπορίου και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τα Ηνωμένα Εθνη αισιοδοξούν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει την επόμενη εβδομάδα, όταν φθάσουν στη διάσκεψη οι αρχηγοί των κρατών.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση επιθυμεί να αυξηθεί η χρήση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή, κάτι που θα περιόριζε τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όμως, οι οποίες στηρίζονται κυρίως στο πετρέλαιο για να καλύψουν τις ανάγκες τους, δεν επιθυμούν κάποιο συμβιβασμό.

Πόσιμο νερό

Εκκλήσεις για ανάληψη άμεσης δράσης σε θέματα υγιεινής και παροχής πόσιμου νερού απηύθυναν οι αντιπρόσωποι των διαφόρων χωρών που συμμετέχουν στην Παγκόσμια Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Γιοχάνεσμπουργκ.


Περίπου 12 εκατομμύρια άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω μολύνσεων που σχετίζονται με το νερό
Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, 1,1 δισεκατομμύρια άτομα δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και 2,4 δισεκατομμύρια άτομα επιβιώνουν χωρίς τις απαραίτητες προδιαγραφές υγιεινής.

Υπολογίζεται ότι περίπου 12 εκατομμύρια άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο, λόγω μολύνσεων από το νερό που πίνουν.

Αισιοδοξία

Πάντως, οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την πορεία των συνομιλιών, μετά την υπογραφή συμφωνίας για την προστασία των ψαριών από την υπερβολική αλιεία.

Η εν λόγω συμφωνία είναι η πρώτη που υπογράφεται στη διάσκεψη. Η συμφωνία υπεγράφη κατά τη δεύτερη ημέρα της Διάσκεψης και ενώ το πρώτο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν το θέμα των αγροτών.

Ο απεσταλμένος του BBC στο Γιοχάνεσμπουργκ θεωρεί ότι η υπογραφή της συμφωνίας έχει αντιστρέψει το κλίμα της απαισιοδοξίας που επικρατούσε κατά την έναρξη της διάσκεψης.

Βάσει της συμφωνίας, θα ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της αλιείας, καθώς υπάρχουν πάρα πολλά είδη ψαριών υπό εξαφάνιση.


Τετάρτη 28 Αυγούστου 2002 - 18:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Ιράκ ζητά διάλογο με τις ΗΠΑ
 

Ακαμπτη στάση τηρεί ο Ντόναλντ Ράμσφελντ

Το Ιράκ δηλώνει ότι θα δεχθεί μία διπλωματική επαφή με τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να επιλυθούν οι διαφορές που υπάρχουν, αλλά τονίζει ότι θα υπερασπισθεί την εδαφική του ακεραιότητα σε περίπτωση πολέμου.

Η ομοφωνία, συχνά, δεν οδηγεί σε καθαρή σκέψη
Ντόναλντ Ράμσφελντ, υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ
«Πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμη το ενδεχόμενο διεξαγωγής διαλόγου, αλλά αυτό παρεμποδίζεται από τις αμερικανικές πιέσεις», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ταχά Γιασίν Ραμαντάν στο πρακτορείο Reuters.

Τα σχόλια του κ. Ραμαντάν πραγματοποιούνται ενώ αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η Ουάσινγκτον προετοιμάζει στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ιράκ, επιθυμώντας την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν.

Την Τρίτη, ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν χρειάζεται την ομοφωνία των άλλων χωρών για να αποφασίσει εάν θα βρεθεί σε εμπόλεμη κατάσταση με το Ιράκ.

Συζητήσεις ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας

«Η ομοφωνία, συχνά, δεν οδηγεί σε καθαρή σκέψη», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών.


Ο Τζορτζ Μπους και ο πρίγκιπας Μπιν Σουλτάν στο ράντσο του πρώτου στο Τέξας
Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους επανέλαβε την άποψή του ότι το ιρακινό καθεστώς πρέπει να ανατραπεί, δηλώνοντας στο Σαουδάραβα πρέσβυ στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρίγκιπα Μπαντάρ Μπιν Σουλτάν, ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν αποτελεί απειλή για τη διεθνή κοινότητα.

Στο μεταξύ, η Σαουδική Αραβία επανέλαβε την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο επίθεσης κατά του Ιράκ.

Σαουδάραβες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η χώρα τους δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση.


Τετάρτη 28 Αυγούστου 2002 - 16:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Βέλη κριτικής Μιλόσεβιτς εναντίον BBC
 

Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κατηγόρησε το BBC για μεροληψία

Η πρώην ανταποκρίτρια του BBC στο Βελιγράδι, Τζάκι Ρόουλαντ, ήρθε σε αντιπαράθεση με τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, κατά την κατάθεσή της στο διεθνές ποινικό δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη.

Πιστεύω ότι ακόμη και οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου θα έλεγαν ότι ήμουν μία από τις πιο αντικειμενικές ρεπόρτερ που γνώρισαν
Τζάκι Ρόουλαντ
Κατά την εξέτασή της από τον ίδιο τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, δημιουργήθηκε μεγάλη ένταση που επικεντρώθηκε κυρίως στο κατά πόσο το BBC είναι αντικειμενικό και αμερόληπτο.

Η ίδια η Τζάκι Ρόουλαντ υπογράμμισε ότι οι ανταποκρίσεις της από την πρώην Γιουγκοσλαβία ήταν δίκαιες και αντικειμενικές.

«Πιστεύω ότι ακόμη και οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου θα έλεγαν ότι ήμουν μία από τις πιο αντικειμενικές ρεπόρτερ που γνώρισαν», δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου η ανταποκρίτρια του BBC.

Φυλακή Ντουμπράβα

Η δημοσιογράφος εκλήθη από το δικαστήριο να καταθέσει για όσα είδε στη φυλακή Ντουμπράβα στο Κοσσυφοπέδιο το 1999, όπου αντίκρισε νεκρούς όλους τους κρατουμένους.


Τζάκι Ρόουλαντ: «Είμαι περήφανη για τη δουλειά μου»
Οι σερβικές αρχές ισχυρίσθηκαν ότι οι κρατούμενοι είχαν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, όμως η ίδια είχε πει τότε ότι τα αίτια του θανάτου τους ήταν αδιευκρίνιστα.

Η Τζάκι Ρόουλαντ είπε στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στην αίθουσα του δικαστηρίου ότι τα πτώματα που αντίκρισε δεν φαίνονταν να είναι θύματα βομβαρδισμού.

Ενας ακόμη μάρτυρας στην υπόθεση έχει ισχυρισθεί ότι οι κρατούμενοι είχαν σκοτωθεί από πυρά Σέρβων αστυνομικών.


Τετάρτη 28 Αυγούστου 2002 - 13:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Το φεστιβάλ των 15 χιλιάδων παραστάσεων
 

Παράσταση στο Ρόγιαλ Μάιλ (Royal Mile), τον κεντρικό πεζόδρομο του Εδιμβούργου

Του Δημήτρη Παπανικολάου

Περισσότερο από κόρνες αυτοκινήτων, φωνές τουριστών και σκωτσέζικες γκάιντες, το Εδιμβούργο κάθε Αύγουστο χαρτογραφείται από χειροκροτήματα. Είναι η περίοδος του περίφημου φεστιβάλ της πόλης, ενός από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ τεχνών στον κόσμο.

Φέτος περισσότερες από 15 χιλιάδες παραγωγές συνωστίστηκαν σε πάνω από χίλιες σκηνές, οι οποίες λειτουργούν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, παρουσιάζοντας παραγωγές από τις 9 η ώρα το πρωΐ έως μετά τα μεσάνυχτα.

Αυτό καταλήγει να είναι το βασικό χαρακτηριστικό του Φεστιβάλ δημιουργώντας ουσιαστικά την ατμόσφαιρα στην πόλη: η ποσότητα.

Όλοι οι χώροι μεταμορφώνονται ξαφνικά σε θεατρικές σκηνές -γυμναστήρια, παμπ, εστιατόρια, λέσχες, γήπεδα, ακόμα και διαμερίσματα.



Σήμα κατατεθέν του Φεστιβάλ γίνεται το Royal Mile
Η ίδια η πόλη αλλάζει πρόσωπο, και αισθάνεσαι ότι έχει μεταμορφωθεί ξαφνικά σε μια τεράστια σκηνή.

Σήμα κατατεθέν και βιτρίνα του Φεστιβάλ γίνεται το Ρόγιαλ Μάιλ (Royal Mile), ο κεντρικός πεζόδρομος που οδηγεί στο κάστρο του Εδιμβούργου, όπου κάθε μέρα οι περισσότεροι θίασοι παίζουν αποσπάσματα από τις παραστάσεις τους, προσπαθώντας έτσι να προσελκύσουν κοινό.

Ιστορικό

Το Φεστιβάλ του Εδιμβούργου ξεκίνησε όταν μια ομάδα διανοουμένων αποφάσισε, λίγο μετά το B' Παγκόσμιο Πόλεμο, να δώσει στην πόλη 'το μήνυμα ελπίδας που μόνο οι τέχνες μπορούν να προσφέρουν'. Έτσι δημιουργήθηκε ένα μικρό Διεθνές Φεστιβάλ, όμοιο δεκάδων άλλων που γίνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Μερικές παραστάσεις θεάτρου, όπερας, δυο-τρεις διαλέξεις, μια έκθεση βιβλίου: το Φεστιβάλ του Εδιμβούργου δεν φαινόταν τα πρώτα χρόνια τίποτα διαφορετικό ή σπουδαίο.

Το να έρθει κανείς στο Φεστιβάλ μπορεί να αποδειχθεί ένα αρκετά μεγάλο ρίσκο, καθώς με τόσες παραγωγές δεν είναι απίθανο να καταλήξει να 'υπηρετεί την τέχνη του' μπροστά σε άδειες καρέκλες
Η εξέλιξη ήταν όμως ανορθόδοξη. Ήταν όλες οι μικρές θεατρικές –κυρίως- ομάδες που έρχονταν ανεπισήμως φτιάχνοντας ένα παράλληλο πρόγραμμα, που σιγά σιγά κατέληξαν να δώσουν το ιδιαίτερο στίγμα του Φεστιβάλ.

Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι σήμερα με το επίσημο Φεστιβάλ λίγοι είναι αυτοί που ασχολούνται.

Οι χιλιάδες τουρίστες, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και μάνατζερ που συρρέουν στο Εδιμβούργο κάθε καλοκαίρι, πηγαίνουν εκεί για να παρακολουθήσουν το ανεπίσημο θεατρικό Φεστιβάλ (Fringe Festival), τις παραστάσεις που γίνονται από μικρές πειραματικές ομάδες, που δοκιμάζουν με καινούρια κείμενα και ρισκάρουν ανορθόδοξες ιδέες.

'Το σπουδαιότερο χαρακτηριστικό του Φεστιβάλ του Εδιμβούργου είναι', λέει ο διευθυντής του, Πωλ Γκούτζιν, 'ότι ο καθένας μπορεί να έρθει και να παρουσιάσει τη δουλειά του. Το ονομάζουμε γι' αυτό το λόγο ένα "Ανοιχτό" Φεστιβάλ.

Το μόνο που πρέπει κανείς να κάνει είναι να έρθει και να νοικιάσει έναντι μικρού ποσού ένα χώρο κατάλληλο για την παράστασή του'.

Η αλήθεια βεβαίως είναι ότι ούτε τα ποσά για να νοικιάσει κανείς 'θεατρική στέγη' είναι τόσο ευκαταφρόνητα ούτε και οι καλλιτέχνες φεύγουν πάντα τόσο ευχαριστημένοι από το Εδιμβούργο.

Το να έρθει κανείς στο Φεστιβάλ μπορεί να αποδειχθεί ένα αρκετά μεγάλο ρίσκο, καθώς με τόσες παραγωγές δεν είναι απίθανο να καταλήξει να 'υπηρετεί την τέχνη του' μπροστά σε άδειες καρέκλες.

Ένα αντίστοιχο άγχος αντιμετωπίζουν και οι θεατές, καθώς οι παραστάσεις είναι τόσο πολλές που οι περισσότεροι φοβούνται ότι οι καλύτερες θα είναι αυτές που θα χάσουν.

Φεστιβάλ για πολιτιστική ηλιοθεραπεία

Αν τα φεστιβάλ του καλοκαιριού μοιάζουν λίγο πολύ με οργανωμένες πλαζ για πολιτιστική ηλιοθεραπεία, τότε το Εδιμβούργο θα πρέπει μάλλον να παρομοιαστεί με μια πλαζ της Ίμπιζα κατακαλόκαιρο.

Λαϊκός τουρισμός με παρελθόν και απρόοπτα.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η ατμόσφαιρα του Φεστιβάλ μένει πάντα η ίδια και ασυναγώνιστη
Γουίλιαμ Μακ Έβοϊ, κριτικός της εφημερίδας The Stage
Ξαφνικά βρίσκεσαι σε μία πόλη όπου οι θεατρικές τέχνες λειτουργούν σε εντελώς λαϊκή βάση, όπου καταπληκτικές παραγωγές ανεβαίνουν με μηδαμινά μέσα -χωρίς κοστούμια και με ένα τραπέζι για σκηνικό-, όπου οι φήμες και οι πληροφορίες που διαδίδονται από στόμα σε στόμα μπορούν πραγματικά να κάνουν μια παράσταση τεράστια επιτυχία εν μια νυκτί, και όπου οι κριτικοί δουλεύουν υπερωρίες και βρίσκουν συχνά τα κειμενά τους τοιχοκολλημένα και μοιρασμένα σε φέϊγ βολάν.

Οι κριτικοί είναι, νομίζω, οι αφανείς ήρωες αυτού του τεράστιου Φεστιβάλ.

Προσπαθούν να βάλουν μια τάξη στις χιλιάδες παραστάσεις, να δουν όσες μπορούν περισσότερες, να φροντίσουν ώστε να μη 'χάσουν την καλή παράσταση μέσα από τον όγκο της πληροφορίας'.

Συναντήθηκα με έναν από αυτούς, τον Γουίλιαμ Μακ Έβοϊ, θεατρικό κριτικό της εφημερίδας The Stage. Του ζήτησα να μου δώσει το φετινό στίγμα του.

Φέτος, μου απάντησε, υπήρξε μεγάλη συζήτηση για το πού βαδίζει το Φεστιβάλ.

Πολλοί κριτικοί το κατηγόρησαν ότι γίνεται ίσως περισσότερο από ό,τι πρέπει εμπορικό, η εμπορική κωμωδία υπεραντιπροσωπεύεται εις βάρος των άλλων θεατρικών ειδών, και ότι η αντιπροσώπευση διεθνών παραγωγών συρρικνώνεται δραματικά.

'Εντούτοις, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει', συνέχισε ο Άγγλος κριτικός, ότι 'η ατμόσφαιρα του Φεστιβάλ μένει πάντα η ίδια και ασυναγώνιστη.

Από την άλλη μεριά, ακόμη και η τάση προς την εμπορικότητα έχει ενδιαφέρον, γιατί πολύ συχνά είναι, θα έλεγα, μια διάθεση να βρεθούν τρόποι ώστε να γίνουν οικονομικά βιώσιμα όλα τα είδη θεάτρου.

Κάθε χρονιά δεκάδες είναι οι παραγωγές που θα θεωρούσαμε 'αντιεμπορικές', όμως βλέπουν τον κόσμο να κάνει ουρές στα ταμεία τους'.

Αν διοργανωτές, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες δυσκολεύονται όμως να αποφασίσουν αν το Φεστιβάλ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να καταλήξει εμπορικός δοκιμαστικός σωλήνας αντί για φυτώριο καλλιτεχνικής πρωτοπορίας, το κοινό δεν φαίνεται να πτοείται καθόλου.

Οι θεατές, που, περισσότεροι από ποτέ, συνέρρευσαν φέτος στο Εδιμβούργο και επιδόθηκαν, ως καλοί πολιτιστικοί τουρίστες, σε αγώνες ταχύτητας από θέατρο σε θέατρο, φαίνεται ότι έχουν τη δυνατότητα να ισορροπούν: συνδυάζουν 'εμπορικό' και 'αντιεμπορικό', 'υψηλό' και 'χαμηλό', με ταλέντο ακροβάτη που κάνει παράσταση δρόμου.


Τετάρτη 28 Αυγούστου 2002 - 14:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Αισιοδοξία στο Γιοχάνεσμπουργκ
 

Ελπίδες ότι θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις στη Διεθνή Διάσκεψη, που συνεχίζεται στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής

Αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για τοι θέμα του περιβάλλοντος στη Διεθνή Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη, που συνεχίζεται στην πόλη Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, εκφράζουν αξιωματούχοι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η αισιοδοξία τους αυτή εκφράζεται μετά από την επίτευξη συμφωνίας για την προστασία των ψαριών από την υπερβολική αλιεία.

Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία, που υπογράφεται στη διάσκεψη. Η συμφωνία αυτή υπεγράφη κατά τη δεύτερη ημέρα της Διάσκεψης και ενώ το πρώτο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν το θέμα των αγροτών.

Σήμερα, οι χιλιάδες σύνεδροι, που παρακολουθούν τις εργασίες της Διάσκεψης, συζητούν τρόπους, που θα κάνουν ευκολότερη την πρόσβαση σε καθαρό νερό και τρόπους υγιεινής στους κατοίκους των φτωχών χωρών.

Ο απεσταλμένος του BBC στο Γιοχάνεσμπουργκ θεωρεί ότι η υπογραφή της συμφωνίας έχει αντιστρέψει το κλίμα της απαισιοδοξίας που επικρατούσε κατά την έναρξη της διάσκεψης.

Βάσει της συμφωνίας, θα ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της αλιείας, καθώς υπάρχουν πάρα πολλά είδη ψαριών υπό εξαφάνιση.

Εκκλήσεις για αλληλεγγύη

Την Δευτέρα, ημέρα έναρξης της διάσκεψης, έκκληση για ένδειξη αλληλεγγύης προς τις φτωχές χώρες απηύθυνε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τάμπο Μπέκι.

Η Διάσκεψη αναμένεται να διαρκέσει συνολικά δέκα ημέρες. Στο διάστημα αυτό, οι περίπου 40.000 σύνεδροι, συζητούν θέματα, που έχουν σχέση με τους υδάτινους πόρους, την ενέργεια, την υγεία, τις καλλιέργειες και την προστασία της βιοποικιλίας.

Πάντως, ήδη, στο περιθώριο της Διάσκεψης, έχουν σημειωθεί διαδηλώσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Η πιο μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας, μέχρι στιγμής, ήταν αυτή του Σαββάτου, όπου η αστυνομία χρειάστηκε να επέμβει για να διαλύσει συγκέντρωση εκατοντάδων διαδηλωτών με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός ανθρώπου.


Τετάρτη 28 Αυγούστου 2002 - 15:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Μαροκινός κατηγορείται για εμπλοκή στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου
 

Βοήθεια στους αεροπειρατές, που οδήγησαν τα αεροπλάνα στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, στη Νέα Υόρκη, κατηγορείται ότι έδωσε ένας Μαροκινός άνδρας

Οι αρχές της Γερμανίας απήγγειλαν την κατηγορία της εμπλοκής στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες στον 28χρονο Μαροκινό άνδρα Μουνίρ Ελ Μοτασαντέκ.

Ο Μαροκινός κατηγορείται ότι βοήθησε τους αεροπειρατές των αεροπλάνων, που έπεσαν πάνω στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, στη Νέα Υόρκη, στο Αμερικανικό Πεντάγωνο, στην Ουάσινγκτον, και στην Πενσιλβάνια.

Οι αρχές της Γερμανίας τον κατηγορούν ότι γνώριζε προσωπικά τους αεροπειρατές και, μάλιστα, διαχειριζόταν έναν τραπεζικό λογαριασμό ενός από αυτούς.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αρχές της Γερμανίας, η υπογραφή του βρέθηκε στη διαθήκη του αεροπειρατή Μοχάμεντ Αττα.


Τετάρτη 28 Αυγούστου 2002 - 14:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Επιμένουν τα μέλη του κόμματος των Βάσκων αυτονομιστών
 

Παρά την απαγόρευσης της λειτουργίας του κόμματος Ερι Μπατασούνα, τα μέλη του επιμένουν

Ο ηγέτης του κόμματος των Βάσκων αυτονομιστών Ερι Μπατασούνα, Αρνάλντο Οτέγκι, η λειτουργία του οποίου απαγορεύτηκε δικαστικώς πριν από μερικές ημέρες, δήλωσε ότι το κόμμα θα συνεχίσει την δράση του παρότι έχουν κλείσει τα γραφεία του σε διάφορες πόλεις της Ισπανίας.

Μάλιστα, ο κ. Οτέγκι ζήτησε από τους Βάσκους, που κατοικούν στη Βόρεια Ισπανία, να αντιταχθούν στην απαγόρευση με κάθε τρόπο.

Στο μεταξύ, υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος πρότειναν η λειτουργία του να συνεχιστεί από περιοχή της Γαλλίας, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ισπανία και όπου υπάρχει μεγάλη κοινότητα Βάσκων.

Το κόμμα των Βάσκων εθνικιστών έχει τεθεί εκτός λειτουργίας έπειτα από τις σχετικές αποφάσεις του Κοινοβουλίου της Ισπανίας και του δικαστή της χώρας Μπαλτάσαρ Γκαρθόν.

Ο δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν διέταξε τη διακοπή της λειτουργίας του κόμματος για τρία χρόνια υποστηρίζοντας ότι διατηρεί σχέσεις με την ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ, που ευθύνεται για πολλές βομβιστικές και δολοφονικές ενέργειες τα τελευταία χρόνια.

Πάντως, τα στελέχη του κόμματος Ερι Μπατασούνα αρνούνται οποιαδήποτε σχέση του με την ΕΤΑ.


Τετάρτη 28 Αυγούστου 2002 - 13:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Ράμσφελντ: «Δεν χρειάζεται ομοφωνία για το Ιράκ»
 

Ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε ότι δεν χρειάζεται η υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας να είναι ομόφωνη σε μια πιθανή ανάληψη δράσης κατά του Ιράκ

Ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε ότι θα υπάρξουν χώρες, που θα στηρίξουν τις Ηνωμένες Πολιτείες αν αποφασίσουν να αναλάβουν στρατιωτική δράση για την απομάκρυνση του προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο κ. Ράμσφελντ υποστήριξε ότι δεν χρειάζεται η υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας να είναι ομόφωνη σε μια πιθανή ανάληψη δράσης κατά του Ιράκ.

«Η ομοφωνία, συχνά, δεν οδηγεί σε καθάρή σκέψη», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο μεταξύ, η Σαουδική Αραβία επανέλαβε την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο επίθεσης κατά του Ιράκ, όπως φάνηκε στη διάρκεια συνάντησης, που είχαν την Τρίτη στο Τέξας, ο κ. Μπους με τον Πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας δήλωσαν ότι η χώρα τους δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση.

Πάντως, οι πληροφορίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν ότι ο κ. Μπους γνώριζε ότι είχε πολύ λίγες ελπίδες να λάβει την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας σε μια ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράκ, όμως ελπίζει ότι, τουλάχιστον, θα συμφωνήσει, ώστε γειτονικές με αυτήν χώρες να δεχθούν Αμερικανούς στρατιώτες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Πρίγκηπας Σαούντ αλ-Φαϊζάλ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, είπε ότι η προσπάθεια για απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεΐν από την εξουσία δεν θα επιτύχει αν γίνει από το εξωτερικό προσθέτοντας ότι είναι ακόμα δυνατό να επιτευχθεί η επιστροφή των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ.

Το θέμα αυτό έχει τεθεί ως προϋπόθεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να μην αναληφθεί δράση κατά του Ιράκ, το οποίο κατηγορείται ότι το αρνείται.

Ο αντιπρόεδρος του Ιράκ Τάχα Γιασίν, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Συρία, μιλώντας στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, είπε ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο να λυθεί το θέμα δια της διπλωματικής οδού, όμως πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για σύγκρουση.


Τετάρτη 28 Αυγούστου 2002 - 12:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανακοινώθηκαν οι βάσεις για τα Πανεπιστήμια
 

Τα τμήματα Μαθηματικών παρουσιάζουν μεγάλη μείωση στις βάσεις εισαγωγής τους

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά ανακοινώθηκαν την Τετάρτη από το υπουργείο Παιδείας οι φετινές βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, κάτι που αποδίδεται στην προσπάθεια του υπουργείου να αποφύγει το ενδεχόμενο να συμπέσει η ανακοίνωση των βάσεων με τις εξετάσεις των ανεξεταστέων που αρχίζουν την επόμενη Δευτέρα.
Στην πλειοψηφία των σχολών παρατηρείται πτώση στις βάσεις εισαγωγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις σε οκτώ σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σημειώθηκε αύξηση των βάσεων.

Οι βάσεις θα αναρτηθούν στα σχολεία όλης της χώρας, ενώ η ανάρτηση των καταλόγων με τα ονόματα των επιτυχόντων θα ξεκινήσει από αύριο σε όλα τα Λύκεια. Περίπου 5.000 υποψήφιοι θα εισέλθουν στα Πανεπιστήμια με βαθμούς κάτω από τη βάση.

Η μεγαλύτερη πτώση σημειώνεται σε τμήματα όπως τα Φιλολογικά, Νομικά, Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης, Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Γεωγραφίας και Στατιστικής.


Τετάρτη 28 Αυγούστου 2002 - 09:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Γιατί οι Αραβικές χώρες λένε «όχι» σε επίθεση κατά του Ιράκ
 

Οι Αραβικές χώρες εμφανίζονται ιδιαίτερα αρνητικές στο ενδεχόμενο επίθεσης κατά του Ιράκ

Συνέντευξη στον Τάσο Κοκκινίδη

Καθώς πληθαίνουν οι φωνές στον Αραβικό κόσμο εναντίον μιας πιθανής επιχείρησης κατά του Ιράκ, ο διευθυντής του κέντρου Στρατηγικών Σπουδών Αλ-Αχράμ στο Κάιρο της Αιγύπτου Αμπτέλ Μονέμ Σαίντ, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, είπε ότι τα Αραβικά κράτη αντιτίθενται στα Αμερικανικά σχέδια, σε αντίθεση με τον πόλεμο του Περσικού Κόλπου, επειδή «η προσφυγή σε στρατιωτικά μέσα είναι μια πολύ σοβαρή εξέλιξη και θα πρέπει να υπάρχουν πολύ σοβαροί λόγοι πριν κάποια χώρα καταφύγει σε τέτοια μέσα».

Ο διευθυντής του κέντρου Στρατηγικών Σπουδών Αλ-Αχράμ στο Κάιρο λέει ότι ο πόλεμος του Περσικού Κόλπου είχε τεράστιο αντίκτυπο για όλες τις Αραβικές χώρες τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

«Το 1990-1991 υπήρχαν λόγοι επειδή το Ιράκ εισέβαλε στο Κουβέιτ. Ομως, τώρα καμία Αραβική χώρα δεν επιθυμεί να μπει σε περιπέτειες, που, ίσως, αλλάξουν ριζικά το χάρτη της Μέσης Ανατολής», αναφέρει ο Αιγύπτιος ακαδημαϊκός, που δίνει μια διαφορετική διάσταση στα επιχειρήματα της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών ότι το Ιράκ έχει αναπτύξει όπλα μαζικής καταστροφής:
Θα πρέπει να υπάρχουν πολύ σοβαροί λόγοι πριν κάποια χώρα καταφύγει σε στρατιωτικά μέσα
Αμπτέλ Μονέμ Σαίντ, Αιγύπτιος ακαδημαϊκός

«Το θέμα δεν είναι να επιτεθούμε στο Ιράκ, αλλά να βρούμε τρόπους να ξαναστείλουμε τους επιθεωρητές όπλων. Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν τόσο πολύ για τα όπλα μαζικής καταστροφής, τότε το εύλογο ερώτημα είνια γιατί δεν λαμβάνουν μέτρα κατά του Ισραήλ, το οποίο, αναμφισβήτητα, έχει στη κατοχή του σύγχρονα πυρηνικά όπλα», αναρωτιεται ο Αιγύπτιος ακαδημαϊκός, που υποστηρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εφαρμόζουν πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών» στη Μέση Ανατολή.

Στο ερώτημα κατά πόσο η όξυνση της αντιπαράθεσης Ισραήλ-Παλαιστινίων έχει στρέψει την Αραβική κοινή γνώμη κατά των Αμερικανικών σχεδίων, ο Αιγύπτιος αναλυτής αναφέρει ότι «ως ένα βαθμό, αυτό είναι γεγονός». Ομως, όπως λέει, «και την περίοδο 1990-1991 υπήρχε Παλαιστινιακή Ιντιφάντα και καταστολή εκ μέρους του Ισραήλ, όμως τότε υπήρχε και μιά ειρηνευτική διαδικασία».

«Ελλειψη αποδείξεων»

Αυτός, όμως, όπως λέει, δεν είναι ο σημαντικότερος λόγος, που η Αραβική κοινή γνώμη αντιτίθεται σε ενδεχόμενο Αμερικανικής επίθεσης κατά του Ιράκ. «Η Ουάσινγκτον», λέει ο Αιγύπτιος ακαδημαϊκός, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, «δεν έχει αποδείξει ότι το Ιράκ αποτελεί απειλή και, παράλληλα, δεν έχει εκθέσει τις απόψεις της για το τι σκέφτεται να πράξει σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο. Δηλαδή, ποιός είναι ο απώτερος στόχος της στο Ιράκ και ποιό καθεστώς θα αντικαταστήσει το υπάρχον. Αυτά, ίσως, μόνο μερικοί στο στενό περιβάλλον του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Μπους το γνωρίζουν», λέει ο διευθυντής του κέντρου Στρατηγικών Σπουδών Αλ-Αχράμ στο Κάιρο της Αιγύπτου Αμπτέλ Μονέμ Σαίντ.

«Δεν νομίζω ότι τα Αραβικά κράτη θα ενδώσουν στις πιέσεις, που, αναμφίβολα, θα ασκήσει η Αμερικανική κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις των Αραβικών χωρών μπορούν, ίσως, να σταματήσουν να αντιτίθενται στο ενδεχόμενο Αμερικανικής επιχείρησης μόνο στην περίπτωση, που οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημερώσουν για τους στόχους της στο Ιράκ και έχουν, πραγματικά, στοιχεία στη κατοχή τους, που να αποδεικνύουν ότι το Ιράκ προτίθεται να εξαπολύσει επίθεση κατά άλλου κράτους», είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο διευθυντής του κέντρου Στρατηγικών Σπουδών Αλ-Αχράμ στο Κάιρο της Αιγύπτου Αμπτέλ Μονέμ Σαίντ.


Τετάρτη 28 Αυγούστου 2002 - 10:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Ράμσφελντ: «Δεν χρειάζεται ομοφωνία για το Ιράκ»
 

Ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε ότι δεν χρειάζεται η υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας να είναι ομόφωνη σε μια πιθανή ανάληψη δράσης κατά του Ιράκ

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε ότι θα υπάρξουν χώρες, που θα στηρίξουν τις Ηνωμένες Πολιτείες αν αποφασίσουν να αναλάβουν στρατιωτική δράση για την απομάκρυνση του προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο κ. Ράμσφελντ υποστήριξε ότι δεν χρειάζεται η υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας να είναι ομόφωνη σε μια πιθανή ανάληψη δράσης κατά του Ιράκ.

«Η ομοφωνία, συχνά, δεν οδηγεί σε καθάρή σκέψη», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο μεταξύ, η Σαουδική Αραβία επανέλαβε την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο επίθεσης κατά του Ιράκ, όπως φάνηκε στη διάρκεια συνάντησης, που είχαν την Τρίτη στο Τέξας, ο κ. Μπους με τον Πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας δήλωσαν ότι η χώρα τους δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση.

Πάντως, οι πληροφορίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν ότι ο κ. Μπους γνώριζε ότι είχε πολύ λίγες ελπίδες να λάβει την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας σε μια ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράκ, όμως ελπίζει ότι, τουλάχιστον, θα συμφωνήσει, ώστε γειτονικές με αυτήν χώρες να δεχθούν Αμερικανούς στρατιώτες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.


Τετάρτη 28 Αυγούστου 2002 - 07:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Νιγηρία: Διακοπή αποπληρωμής χρεών
 

Τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου δεν κατάφεραν να γλιτώσουν τον πληθυσμό από τη φτώχεια

Η Νιγηρία ανακοίνωσε διακοπή της αποπληρωμής του εξωτερικού της χρέους ύστερα από σημαντική πτώση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας.

Η οικονομική κρίση που πλήττει τη Νιγηρία αποδίδεται από αναλυτές στην πτώση των τιμών πετρελαίου αλλά και στην αποτυχία προγραμμάτων ιδιωτικοποίησης.

Τη διακοπή αποπληρωμής του εξωτερικού χρέους, ύψους 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανακοίνωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Τζόσεφ Σανούσι.

Τον περασμένο μήνα η Νιγηρία, που αποτελεί μιας από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του κόσμου, είδε τα συναλλαγματικά αποθέματά της να περιορίζονται στα 8 δισ. δολάρια.

Από την αρχή του έτους η χώρα συνεργάζονταν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την έξοδο από την οικονομική κρίση.

Η Νιγηρία είχε ζητήσει από τους πιστωτές της –οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκουν στο λεγόμενο κλαμπ του Παρισιού- μερική διαγραφή των χρεών αλλά κατάφερε απλώς να παρατείνει το χρονικό όριο αποπληρωμής.


Τετάρτη 28 Αυγούστου 2002 - 07:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Ράμσφελντ: Επίθεση και χωρίς διεθνή έγκριση
 

Τα σχέδια επίθεσης προκαλούν διεθνείς αντιδράσεις

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, υποστήριξε ότι και άλλες χώρες θα στηρίξουν τις ΗΠΑ αν αποφασίσουν να αναλάβουν στρατιωτική δράση για την απομάκρυνση του προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν απαιτείται διεθνής ομοφωνία για την ανάληψη δράσης και πως ο πρόεδρος Μπους θα λάβει τη σχετική απόφαση κρίνοντας από το τι θεωρεί καλύτερο για τις ΗΠΑ.


Πρώτος ανέβασε τους τόνους ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι
Νωρίτερα, ο Τζόρτζ Μπους, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ, είχε υποστηρίξει ότι θα συμβουλευτεί του συμμάχους της Ουάσινγκτον πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος όμως δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ο Σαντάμ Χουσείν αποτελεί κίνδυνο για την ειρήνη σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο και πως ο κόσμος θα ήταν καλύτερος χωρίς αυτόν.

Αντιδράσεις στον αραβικό κόσμο

Οι δηλώσεις Μπους και Ράμσφλεντ γίνονται αμέσως μετά την προειδοποίηση του προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ ότι καμία αραβική χώρα δεν θα στηρίξει ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ.

«Αν επιτεθείτε εναντίον του Ιράκ, κανένας Άραβας ηγέτης δεν θα μπορέσει να ελέγξει την οργή του κόσμου» είχε δηλώσει ο Χόσνι Μουμπάρακ.

Υπενθυμίζεται ότι και το Κατάρ, μια από τις χώρες που θεωρούνταν πιθανό ορμητήριο των αμερικανικών δυνάμεων σε ενδεχόμενη επίθεση, εξέφρασε την αντίθεσή του στα αμερικανικά σχέδια.

Οι Κούρδοι του βόρειου Ιράκ

Καθώς αυξάνεται η φιλολογία για ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση στο Ιράκ, επέστρεψε από την Ουάσινγκτον ένας εκ των αρχηγών των κούρδων του βορείου Ιράκ.


Ομοσπονδία σε ένα ενιαίο Ιράκ ζητά ο Ταλαμπανί
Μιλώντας στο BBC ο αρχηγός της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν Τζαλάλ Ταλαμπανί επεσήμανε το σημαντικό ρόλο που πιστεύει ότι θα παίξουν ο κούρδοι του βόρειου Ιράκ στην μετά τον Σαντάμ Χουσείν εποχή.

«Συζητήσαμε με τους αμερικάνους το ζήτημα της απελευθέρωσης του Ιράκ από τη δικτατορία. Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί και πρέπει να είναι έργο του ιρακινού λαού και της ιρακινής αντιπολίτευσης» δήλωσε ο αρχηγός της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι προσβλέπει στη δημιουργία «κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και μέσα στο πλαίσιο ενός ενιαίου Ιράκ» τη δημιουργία μιας ομοσπονδίας για τον κουρδικό λαό.


Τετάρτη 28 Αυγούστου 2002 - 05:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
 


Η απαγόρευση λειτουργίας του βασκικού αυτονομιστικού κόμματος Ερι Μπατασούνα, η επιθετική ρητορική του Αμερικανού αντιπροέδρου, Ντικ Τσένι, απέναντι στο Ιράκ αλά και η έκκληση του βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Τζακ Στρο, για την προώθηση ενός ευρωπαϊκού συντάγματος απασχολούν τις περισσότερες ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Ο IRA επιζητούσε την αλλαγή. Θέλει το ίδιο και η ETA;
Le Monde
Στα πρωτοσέλιδα του ισπανικού Τύπου κυριαρχούν φωτογραφίες από την επιχείρηση ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας για το κλείσιμο των κεντρικών γραφείων του κόμματος Ερι Μπατασούνα. Η ισπανική El Mundo αναφέρεται στην προειδοποίηση μελών του κόμματος προς τους αστυνομικούς ότι θα «πληρώσουν ακριβά» αυτό που κάνουν σημειώνοντας ότι η στάση τους αυτή δικαιολογεί απόλυτα την απόφαση απαγόρευσης λειτουργίας του κόμματος.

Από την πλευρά της η εφημερίδα ABC αναφέρει ότι η απαγόρευση αφήνει το έτερο βασκικό κόμμα- το μετριοπαθές Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα (PNV)- μπροστά σε ένα «σταυροδρόμι» όπου πρέπει να επιλέξει «ανάμεσα σε ένα δημοκρατικό κράτος ή στην αποκαλούμενη πατριωτική αριστερά». Μέχρι σήμερα συνεχίζει η εφημερίδα το PNV έλυνε αυτό το πρόβλημα «θέτοντας την εθνική γαλήνη πριν από τις αρχές της δημοκρατίας με βάσει τις οποίες θα έπρεπε να συνεργαστεί για την διάλυση της ΕΤΑ»

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η γαλλική Le Monde, η οποία αν και βρίσκει «χίλιους καλούς λόγους» για την απαγόρευση λειτουργίας του Ερι Μπατασούνα, αναρωτιέται αν μπορείς «να απαγορεύσεις τη λειτουργία ενός κόμματο,ς που συγκεντρώνει το 10% των ψήφων των Βάσκων, χωρίς να το μετατρέψεις σε μάρτυρα». Στη Βόρεια Ιρλανδία, συνεχίζει η εφημερίδα «οι Βρετανοί προτίμησαν να μην απαγορεύσουν τη λειτουργία του Σιν Φέιν, του πολιτικού σκέλους του IRA, προκειμένου να μπορούν να παρακολουθούν καλύτερα τη δράση του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, να το εντάξουν στην κοινωνία και να προωθήσουν την αλλαγή μέσα από τους κόλπους του».

«Ο ίδιος ο IRA όμως επιζητούσε την αλλαγή. Θέλει το ίδιο και η ETA;» καταλήγει η Le Monde.

Τα γεράκια του Πενταγώνου ξαναχτυπούν

Η γερμανική εφημερίδα Berliner Zeitung χαρακτηρίζει τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Ντικ Τσένι για το Ιράκ ως «άμεση απάντηση στους ενδοιασμούς που εξέφρασαν ειδικοί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής» για το ενδεχόμενη στρατιωτικής επέμβασης εναντίον της Βαγδάτης.

Οι ενστάσεις προσωπικοτήτων, όπως ο Χένρι Κίσινγκερ και ο Τζέιμς Μπέικερ, «απασχόλησαν έντονα την κυβέρνηση αλλά τελικά απορρίφθηκαν ως ασήμαντες» αναφέρει η εφημερίδα που προσθέτει ότι «την ίδια τύχη μπορεί να έχουν και οι επιφυλάξεις των ευρωπαίων, τους οποίους η κυβέρνηση Μπους θα συμβουλευτεί σύντομα».

Από την πλευρά της η αμερικανική International Herald Tribune που εκδίδεται στο Παρίσι σημειώνει ότι ακόμη και ηγέτες που διατηρούν στενούς δεσμούς με την Ουάσινγκτον εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον επιθετικό τόνο του κ Τσένι.

Το ποντίκι που βρυχάται

Η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung καλωσορίζει την έκκληση που απηύθυνε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο για την προώθηση ενός ευρωπαϊκού συντάγματος και θεωρεί ότι αυτή μπορεί να αποτελεί σημείο καμπής στη «δειλή» πολιτικής της Βρετανίας απέναντι στην ΕΕ.

«Θα ήθελαν να βρίσκονται εκεί, στις επάλξεις της Ευρώπης-αλλά παραμένουν απλώς περιπλανώμενοι» σχολιάζει η εφημερίδα αναφερόμενη στην βρετανική κυβέρνηση.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.