Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-08-24

  1. Ένας μάγος λιγότερος
  2. Ερωτηματικά για το δημοψήφισμα στο Αζερμπαϊτζάν
  3. Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Μόσχα για επιθέσεις στη Γεωργία
  4. Ισραήλ:Το παρασκήνιο των εκλογών
  5. Ισραήλ:Το παρασκήνιο των εκλογών
  6. Νέα επεισόδια στο Γιοχάνεσμπουργκ
  7. Το ΔΝΤ και ο λιμός στην Αφρική
  8. Νέα επεισόδια στο Γιοχάνεσμπουργκ
  9. Περιοδεία Aνάν στην Αφρική
  10. Επιστροφή προσφύγων στο Αφγανιστάν
  11. ΗΠΑ: κρατούμενος καταγγέλει βασανισμό του
  12. Αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα στο Αζερμπαϊτζάν
  13. Διαδήλωση στο Μπιλμπάο υπέρ του κόμματος Έρι Μπατασούνα
  14. Αδιέξοδο στη συμφωνία ασφαλείας Ισραήλ - Παλαιστινίων
  15. ΗΠA: Βολές κατά της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας
  16. Ελπίδες για αποτροπή της καταστροφής στην Κίνα
  17. Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στο Κασμίρ
  18. Eπτά ημέρες σε εικόνες: Εβδομάδα 18 - 24 Αυγούστου
  19. Αργεντινή: «Αντισυνταγματική» η λιτότητα του ΔΝΤ
  20. Βάλλεται ο αντιτρομοκρατικός νόμος στις ΗΠΑ .
  21. Μεγάλη διαδήλωση στο Μπιλμπάο υπέρ του Βασκικού κόμματος Ερι Μπατασούνα
  22. Κολομβία: Συγκροτούν «στρατό» χωρικών
  23. Έκρυθμη η κατάσταση στο Κασμίρ
  24. Επισκόπηση βρετανικού Τύπου

Σάββατο 24 Αυγούστου 2002 - 23:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Ένας μάγος λιγότερος
 


Ο άνθρωπος που είχε οριστεί από την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ως… επίσημος μάγος της χώρας αποφάσισε να παραιτηθεί αφήνοντας κατά μέρος το κωνικό καπέλο και το ραβδί του.

Ο Ιαν Μπράκενμπέρι Τσάνελ διορίστηκε επίσημος μάγος από τον πρώην πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, Μάικ Μοορ.


Ζητείται αντικαταστάτης…
Ο Τσάνελ έγινε «ευρύτερα γνωστός» για το χορό της βροχής αλλά και για το γεγονός ότι κρατούσε τον παγκόσμιο χάρτη ανάποδα προσπαθώντας να αποδείξει ότι η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου!

Γεννημένος στο Λονδίνο, είχε σπουδάσει κοινωνιολογία και ψυχολογία πριν μεταβεί στην Αυστραλία όπου έγινε καθηγητής κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο του Νιου Σάουθ Γουέιλς.

Ο Τσάνελ, αφού βρει τον αντικαταστάτη του, σκέφτεται να μετακομίσει και πάλι στην Αυστραλία μαζί με τη γυναίκα της ζωής του, η οποία να σημειωθεί τον συντηρεί οικονομικά- γεγονός που όπως σημειώνει και ο ίδιος ανταποκρίνεται πλήρως στην μεταφεμινιστική κοσμοθεωρία του.


Σάββατο 24 Αυγούστου 2002 - 23:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Ερωτηματικά για το δημοψήφισμα στο Αζερμπαϊτζάν
 

H αντιπολίτευση φοβάται ότι ο πρόεδρος Αλίγιεφ επιθυμεί να παραδώσει τη θέση του στον υιό του

Σειρά εκλογικών παρατυπιών δηλώνουν ότι εντόπισαν τοπικοί παρατηρητές στο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στο Αζερμπαϊτζάν.

Η αντιπολίτευση καλούσε τους ψηφοφόρους να μποϊκοτάρουν την εκλογική διαδικασία που σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές πραγματοποιήθηκε από τον πρόεδρο Χαϊντάρ Αλίγιεφ για να διευκολύνει την ανάδειξη του υιού του σε αντικαταστάτη του στην προεδρία.


O Χαϊντάρ Αλίγιεφ: Από την KGB στην προεδρία του Αζερμπαϊτζάν
Σύμφωνα με τον Αλίγιεφ στόχος του δημοψηφίσματος ήταν η προώθηση συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα εναρμονίσουν τη χώρα με τα διεθνώς κρατούντα.

Παρατηρητές αμφισβητούν την ανακοίνωση της κεντρικής εκλογικής επιτροπής της χώρας ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων ξεπέρασε το 50% οπότε το αποτέλεσμα είναι έγκυρο.

Στην πρωτεύουσα της χώρας, Μπακού, όλες οι προθήκες των καταστημάτων ήταν γεμάτες από αφίσες και στους δρόμους κυριαρχούν τα πανώ, με τα οποία καλείται ο λαός να προσέλθει στις κάλπες.

Η κρατική τηλεόραση και το κρατικό ραδιόφωνο εξέπεμπαν συνεχώς προγράμματα με τα οποία καλούσαν τους ψηφοφόρους να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα.


Σάββατο 24 Αυγούστου 2002 - 23:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Μόσχα για επιθέσεις στη Γεωργία
 

Η Γεωργία υποστηρίζει οτι ρωσικές δυνάμεις εισβάλουν στα εδάφη της

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν το Σάββατο τη Ρωσία να μην προχωρήσει σε κλιμάκωση της έντασης με τη Γεωργία εκφράζοντας την ανησυχία τους για το γεγονός ότι ρωσικά μαχητικά βομβάρδισαν, όπως αναφέρθηκε, χωριά στη βόρεια Γεωργία σκοτώνοντας αμάχους.

«Οι ΗΠΑ εκφράζουν τη λύπη τους για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και καταδικάζουν την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Γεωργίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέτσερ


Η Γεωργία είναι μια από τις χώρες που φιλοξενεί αμερικανούς στρατιώτες μετά τον πόλεμο στο Αφγανιστάν
«Οι χτεσινές επιθέσεις και η άρνηση της ρωσικής κυβέρνησης να δεχτεί ότι αυτές πραγματοποιήθηκαν… ενισχύει την υπάρχουσα ένταση μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας» συμπλήρωσε ο κ. Φλέτσερ ο οποίος απηύθυνε έκκληση για πολιτική επίλυση της κρίσης στην Τσετσενία η οποία θα συμβάλει, όπως είπε, στην σταθερότητα και τις προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας στην περιοχή του Καυκάσου.

Την πραγματοποίηση βομβαρδισμού, που σύμφωνα με τη Γεωργία είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα άτομο, επιβεβαίωσαν παρατηρητές του Οργανισμού ΕυρωπαΊκής Ασφάλειας.

Η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες καθώς η Μόσχα κατηγορεί την Τιφλίδα ότι βοηθάει τους τσετσένους αυτονομιστές ενώ η Γεωργία κάνει λόγο για παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας από ρωσικά στρατεύματα.

Η Ρωσία έχει ζητήσει από τη Γεωργία να επιτρέψει στα στρατεύματα της να ξεκινήσουν επιχειρήσεις στο φαράγγι του Πανκίσι που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Τσετσενία.
Όμως ο πρόεδρος της Γεωργίας, Έντουαρντ Σεβαρνάτζε, αρνείται να επιτρέψει τη διέλευση των ρωσικών δυνάμεων.


Σάββατο 24 Αυγούστου 2002 - 21:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισραήλ:Το παρασκήνιο των εκλογών
 

Ο Μπεν Ελιέζερ χαρακτηρίζεται γεράκι στην ισραηλινή κεντροαριστερά

Του ανταποκριτή μας στην Ιερουσαλήμ Πάνου Χαρίτου

Σχεδόν τρεις μήνες πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη νέου ηγέτη στο εργατικό κόμμα του Ισραήλ, έντονες είναι οι διαβουλεύσεις και οι επαφές στο παρασκήνιο από την πλευρά των τριών βασικών υποψηφίων.

Μπεν Ελιέζερ, Αμράν Μίτζνα και Χαϊμ Ραμόν δείχνουν να βολιδοσκοπούν τις διαθέσεις του σώματος των ψηφοφόρων και να ψάχνουν για συμμαχίες ικανές να αποφέρουν τη νίκη.


O Ελιέζερ ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες της εισβολής στο Λίβανο
Στο πλαίσιο αυτό ο σημερινός επικεφαλής του εργατικού κόμματος Μπεν Ελιέζερ συναντήθηκε πριν από μερικές ημέρες με τον εκπρόσωπο του κοινοβουλίου Αβραάμ Μπουργκ (του οποίου ο λόγος έχει μεγάλη βαρύτητα και επηρεάζει μεγάλο μέρος των εκλεκτόρων) και ζήτησε την υποστήριξή του στις επικείμενες εκλογές.

Ο Μπουργκ Μπουργκ απάντησε ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει κανέναν από τους υποψήφιους, όσο το κόμμα εξακολουθεί να συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό με το Λικούντ.

Διαρροές

Η συνάντηση που επιχειρήθηκε να κρατηθεί μυστική και πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Ιερουσαλήμ, διέρρευσε με αποτέλεσμα η θέση του Μπεν Ελιέζερ να γίνει ακόμα πιο δύσκολη, αφού η υποστήριξη που διαθέτει είναι ελάχιστη.

Βενιαμίν Μπεν Ελιέζερ
1936: Γεννιέται στο Ιράκ
1950: Μεταναστεύει στο Ισραήλ όπου αργότερα θα αναλάβει ανώτατα στρατιωτικά καθήκοντα στη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και το νότιο Λίβανο.
1984: Εισέρχεται στο κοινοβούλιο. Έχει διατελέσει υπουργός Εσωτερικών και Επικοινωνιών
Ίσως το μοναδικό στοιχείο που δημιουργεί αισιοδοξία στο περιβάλλον του σημερινού υπουργού άμυνας, είναι ότι οι δυο άλλοι υποψήφιοι απευθύνονται στην ίδια ακριβώς μερίδα εκλεκτόρων, με τον Αμράν Μίτζνα, σημερινό δήμαρχο της Χάιφα, να έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι του Χαίμ Ραμόν.

Από τη Γαλλία όπου βρίσκεται για διακοπές ο κύριος Ραμόν διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να αποσυρθεί από τη υποψηφιότητά του, κάτι το οποίο ακούγεται έντονα την τελευταία εβδομάδα.

Ωστόσο ακόμα και οι στενότεροι συνεργάτες του, αφήνουν να διαρρεύσει πως το επικρατέστερο σενάριο είναι εκείνο που θέλει την άσκηση πιέσεων στο πρόσωπό του με απώτερο στόχο να δεχθεί τη θέση του συμβούλου του Αβράαμ Μίτζνα και να συνταχθεί κατά του Μπεν Ελιέζερ.

Ακόμα και ο Γιοσί Μπεϊλίν, που πρόσφατα δημιούργησε το σοσιαλδημοκρατικό κίνημα (δεν έπαψε όμως ποτέ να ασχολείται ενεργά με το εργατικό κόμμα), ζήτησε δημόσια την απόσυρση του Ραμόν με τον οποίο διατηρούν φιλικές σχέσεις εδώ και αρκετά χρόνια.

Λογαριάζουν χωρίς τους ξενοδόχους;

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις εκτιμήσεις των στελεχών του κόμματος, οι δυο κεντρικοί υποψήφιοι θα είναι στο τέλος, ο Μίτζνα που συγκεντρώνει και την προτίμηση της πλειοψηφίας, και ο Μπεν Ελιέζερ που χρειάζεται δραματική αναστροφή των δεδομένων για να εκλεγεί.


Οι σχέσεις του Σαρόν με τη Δύση παραμένουν άριστες
Ωστόσο ακόμα και με μια τέτοια αλλαγή, οι ξένοι αναλυτές εκτιμούν ως ιδιαίτερα δύσκολο, να καταφέρει το εργατικό κόμμα να δρομολογήσει τις εξελίξεις και να οδηγήσει σε εκλογές αφού ο Αριέλ Σαρόν διατηρεί άριστες σχέσεις με τη Δύση και ο Μπεντζαμιν Νετανιάχου που βρίσκεται στην Αμερική τους τελευταίους μήνες βρίσκεται στο καλύτερο σημείο των σχέσεών του με το Εβραϊκό λόμπι της Ουάσιγκτον.


Σάββατο 24 Αυγούστου 2002 - 21:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισραήλ:Το παρασκήνιο των εκλογών
 

Ο Μπεν Ελιέζερ χαρακτηρίζεται γεράκι στην ισραηλινή κεντροαριστερά

Του ανταποκριτή μας στην Ιερουσαλήμ Πάνου Χαρίτου

Σχεδόν τρεις μήνες πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη νέου ηγέτη στο εργατικό κόμμα του Ισραήλ, έντονες είναι οι διαβουλεύσεις και οι επαφές στο παρασκήνιο από την πλευρά των τριών βασικών υποψηφίων.

Μπεν Ελιέζερ, Αμράν Μίτζνα και Χαϊμ Ραμόν δείχνουν να βολιδοσκοπούν τις διαθέσεις του σώματος των ψηφοφόρων και να ψάχνουν για συμμαχίες ικανές να αποφέρουν τη νίκη.


O Ελιέζερ ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες της εισβολής στο Λίβανο
Στο πλαίσιο αυτό ο σημερινός επικεφαλής του εργατικού κόμματος Μπεν Ελιέζερ συναντήθηκε πριν από μερικές ημέρες με τον εκπρόσωπο του κοινοβουλίου Αβραάμ Μπουργκ (του οποίου ο λόγος έχει μεγάλη βαρύτητα και επηρεάζει μεγάλο μέρος των εκλεκτόρων) και ζήτησε την υποστήριξή του στις επικείμενες εκλογές.

Ο Μπουργκ Μπουργκ απάντησε ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει κανέναν από τους υποψήφιους, όσο το κόμμα εξακολουθεί να συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό με το Λικούντ.

Διαρροές

Η συνάντηση που επιχειρήθηκε να κρατηθεί μυστική και πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Ιερουσαλήμ, διέρρευσε με αποτέλεσμα η θέση του Μπεν Ελιέζερ να γίνει ακόμα πιο δύσκολη, αφού η υποστήριξη που διαθέτει είναι ελάχιστη.

Βενιαμίν Μπεν Ελιέζερ
1936: Γεννιέται στο Ιράκ
1950: Μεταναστεύει στο Ισραήλ όπου αργότερα θα αναλάβει ανώτατα στρατιωτικά καθήκοντα στη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και το νότιο Λίβανο.
1984: Εισέρχεται στο κοινοβούλιο. Έχει διατελέσει υπουργός Εσωτερικών και Επικοινωνιών
Ίσως το μοναδικό στοιχείο που δημιουργεί αισιοδοξία στο περιβάλλον του σημερινού υπουργού άμυνας, είναι ότι οι δυο άλλοι υποψήφιοι απευθύνονται στην ίδια ακριβώς μερίδα εκλεκτόρων, με τον Αμράν Μίτζνα, σημερινό δήμαρχο της Χάιφα, να έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι του Χαίμ Ραμόν.

Από τη Γαλλία όπου βρίσκεται για διακοπές ο κύριος Ραμόν διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να αποσυρθεί από τη υποψηφιότητά του, κάτι το οποίο ακούγεται έντονα την τελευταία εβδομάδα.

Ωστόσο ακόμα και οι στενότεροι συνεργάτες του, αφήνουν να διαρρεύσει πως το επικρατέστερο σενάριο είναι εκείνο που θέλει την άσκηση πιέσεων στο πρόσωπό του με απώτερο στόχο να δεχθεί τη θέση του συμβούλου του Αβράαμ Μίτζνα και να συνταχθεί κατά του Μπεν Ελιέζερ.

Ακόμα και ο Γιοσί Μπεϊλίν, που πρόσφατα δημιούργησε το σοσιαλδημοκρατικό κίνημα (δεν έπαψε όμως ποτέ να ασχολείται ενεργά με το εργατικό κόμμα), ζήτησε δημόσια την απόσυρση του Ραμόν με τον οποίο διατηρούν φιλικές σχέσεις εδώ και αρκετά χρόνια.

Λογαριάζουν χωρίς τους ξενοδόχους;

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις εκτιμήσεις των στελεχών του κόμματος, οι δυο κεντρικοί υποψήφιοι θα είναι στο τέλος, ο Μίτζνα που συγκεντρώνει και την προτίμηση της πλειοψηφίας, και ο Μπεν Ελιέζερ που χρειάζεται δραματική αναστροφή των δεδομένων για να εκλεγεί.


Οι σχέσεις του Σρόν με τη Δύση παραμένουν άριστες
Ωστόσο ακόμα και με μια τέτοια αλλαγή, οι ξένοι αναλυτές εκτιμούν ως ιδιαίτερα δύσκολο, να καταφέρει το εργατικό κόμμα να δρομολογήσει τις εξελίξεις και να οδηγήσει σε εκλογές αφού ο Αριέλ Σαρόν διατηρεί άριστες σχέσεις με τη Δύση και ο Μπεντζαμιν Νετανιάχου που βρίσκεται στην Αμερική τους τελευταίους μήνες βρίσκεται στο καλύτερο σημείο των σχέσεών του με το Εβραϊκό λόμπι της Ουάσιγκτον.


Σάββατο 24 Αυγούστου 2002 - 20:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα επεισόδια στο Γιοχάνεσμπουργκ
 

Η αστυνομία κάνει αισθητή την παρουσία της σε κάθε διαδήλωση

Η αστυνομία στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής χρησιμοποίησε χειροβομβίδες κρότου προκειμένου να διαλύσει διαδήλωση εναντίον της παγκοσμιοποίησης που πραγματοποιείται εν όψει της έναρξης εργασιών της διεθνούς διάσκεψης για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη.


Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια
Όπως μεταδίδουν ανταποκριτές, οι διαδηλωτές προχωρούσαν ειρηνικά μπροστά από το πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ όταν τους επιτέθηκαν περίπου 50 μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.

Οι διαδηλωτές, από ολόκληρο τον κόσμο, φώναζαν συνθήματα κατά της παγκοσμιοποίησης και ζητούσαν από τις αρχές να επιτρέψουν την πραγματοποίηση διαδηλώσεων κατά τη διάρκεια της διάσκεψης.

Νωρίτερα ακτιβιστές της οργάνωσης Γκρινπις ανέβηκαν σε κτιριακές εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου στο Κέμπεργκ, 20 χιλιόμετρα νότια του Κέιπ Τάουν.
Συνελήφθησαν 12 άτομα τα οποία στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθερα και θα παραστούν ενώπιον δικαστηρίου τη Δευτέρα.

Η αστυνομία της Νότιας Αφρικής έχει ήδη εκφράσει έμπρακτα την πρόθεσή της να μην επιτρέψει την πραγματοποίηση διαδηλώσεων κατά τη διάρκεια της διάσκεψης συλλαμβάνοντας δεκάδες υποστηρικτές του κινήματος ακτημόνων.


Σάββατο 24 Αυγούστου 2002 - 18:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Το ΔΝΤ και ο λιμός στην Αφρική
 

Οταν τα τρόφιμα δεν επαρκούν...

Oι καταναλωτές που περιδιαβαίνουν τους διαδρόμους των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών Σούπερ Μάρκετ καταλήγουν συχνά στο ταμείο χωρίς να συνειδητοποιούν ότι στο καρότσι τους βρίσκονται τρόφιμα από χώρες της Αφρικής, στις οποίες εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από έλλειψη τροφίμων.


Ο λιμός απειλεί εκατομμύρια ανθρώπους στην Αφρική
Το παράδοξο, οι χώρες που δεν διαθέτουν επαρκή αποθέματα τροφίμων να πραγματοποιούν και εξαγωγές στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ, απασχολεί διεθνείς οργανώσεις αρωγής εν όψει και της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής.

Πως γίνεται δηλαδή ο ευρωπαίος καταναλωτής να έχει στο τραπέζι του φασόλια από τη Ζάμπια τη στιγμή η χώρα αυτή απειλείται με λιμό αν δεν δεχτεί την αποστολή μεταλλαγμένων τροφίμων που προσφέρουν οι ΗΠΑ.

Τα αίτια του λιμού

Συχνά, αρκετοί οικονομικοί αναλυτές αποδίδουν την έλλειψη τροφίμων που αντιμετωπίζει η Μαύρη Ήπειρος στην καταστροφή των καλλιεργειών από ακραία καιρικά φαινόμενα ή τις εμφύλιες συγκρούσεις που σημειώνονται στην Αφρική μετά το τέλος της αποικιοκρατίας.


Ουρές για την παροχή φαγητού
Αρκετές οργανώσεις, όμως, αποδίδουν την τραγική κατάσταση αρκετών αφρικανικών χωρών στα προγράμματα που επιβάλλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα οποία οι χώρες αυτές αναγκάζονται να ακολουθήσουν προκειμένου να εξασφαλίσουν διεθνή οικονομική ενίσχυση.

Τα προγράμματα αυτά καλούν τις κυβερνήσεις των αφρικανικών χωρών για τη μείωση των κρατικών παρεμβάσεων στη γεωργία.

Το σύστημα κρατικών επιδοτήσεων για συγκεκριμένα προϊόντα, που εξασφάλιζε σταθερότητα των τιμών και της παραγόμενης ποσότητας σε ολόκληρη τη χώρα (και καθ όλη τη διάρκεια του έτους) αρχίζει να εξαφανίζεται.

Βάσει των θεωριών του ΔΝΤ, την απαιτούμενη σταθερότητα θα εξασφάλιζε η είσοδος του ιδιωτικού τομέα που θα αντικαθιστούσε το ρόλο του κράτους.

Όπως σημειώνει, όμως, στο BBC η Πένι Φόουλερ, της βρετανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης Oxfam, «σε απομακρυσμένες περιοχές ο ιδιωτικός τομέας δεν δραστηριοποιείται καθώς δεν αναμένει να αποκομίσει σημαντικά κέρδη».

Παράλληλα οι αφρικανικές χώρες καλούνται να διακόψουν τις κρατικές επιδοτήσεις προς τους αγρότες τη στιγμή που οι αμερικανοί και ευρωπαίοι συνάδελφοί τους εξακολουθούν να απολαμβάνουν σημαντική κρατική ενίσχυση.

Εξαγωγές

Πως δικαιολογείται όμως η πραγματοποίηση εξαγωγών από τις φτωχότερες χώρες της Αφρικής;

Σύμφωνα με την Τζούντιθ Μέλμπι, της οργάνωσης Christian Aid, η παραγωγή προϊόντων προς εξαγωγή έχει διαχωριστεί πλήρως από την παραγωγή που προορίζεται για εσωτερική κατανάλωση.

Όμως, η προσοδοφόρος καλλιέργεια εξαγώγιμων προϊόντων έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εδαφών που απομένουν στους ντόπιους καλλιεργητές.


Σάββατο 24 Αυγούστου 2002 - 19:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα επεισόδια στο Γιοχάνεσμπουργκ
 

Η αστυνομία κάνει αισθητή την παρουσία της σε κάθε διαδήλωση

Η αστυνομία στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής χρησιμοποίησε χειροβομβίδες κρότου προκειμένου να διαλύσει διαδήλωση εναντίον της παγκοσμιοποίησης που πραγματοποιείται εν όψει της έναρξης εργασιών της διεθνούς διάσκεψης για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη.

Όπως μεταδίδουν ανταποκριτές, οι διαδηλωτές προχωρούσαν ειρηνικά μπροστά από το πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ όταν τους επιτέθηκαν περίπου 50 μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.

Οι διαδηλωτές, από ολόκληρο τον κόσμο, φώναζαν συνθήματα κατά της παγκοσμιοποίησης και ζητούσαν από τις αρχές να επιτρέψουν την πραγματοποίηση διαδηλώσεων κατά τη διάρκεια της διάσκεψης.

Η αστυνομία της Νότιας Αφρικής έχει ήδη εκφράσει έμπρακτα την πρόθεσή της να μην επιτρέψει την πραγματοποίηση διαδηλώσεων κατά τη διάρκεια της διάσκεψης συλλαμβάνοντας δεκάδες υποστηρικτές του κινήματος ακτημόνων.


Σάββατο 24 Αυγούστου 2002 - 16:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Περιοδεία Aνάν στην Αφρική
 

O κ. Ανάν θα επισκεφτεί την Αγκόλα για πρώτη φορά από το τέλος του εμφυλίου

Περιοδεία σε χώρες της νότιας Αφρικής αρχίζει από σήμερα ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Η περιοδεία του κ. Ανάν θα διαρκέσει μία εβδομάδα και θα έχει τελευταίο σταθμό το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, όπου αρχίζει τη Δευτέρα η Διεθνής Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Ο κ. Ανάν επισκέπτεται πρώτα τη γενέτειρά του Γκάνα και στη συνέχεια μεταβαίνει στη γειτονική Ακτή του Ελεφαντοστού, όπου θα συναντήσει τον πρόεδρο της χώρας, Λωράν Γκμπάγκμπο.

Tην Κυριακή ο γ.γ. του ΟΗΕ θα βρεθεί στην πρωτεύουσα της Αγκόλα, Λουάντα, στα πλαίσια της πρώτης επίσκεψής του εκεί μετά το τέλος του μακροχρόνιου εμφυλίου πολέμου.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ ο κ. Ανάν θα προωθήσει τον αναβαθμισμένο ρόλο που έχει αναλάβει ο Οργανισμός στην Αγκόλα.

Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του κ. Ανάν, πριν καταλήξει στο Γιοχάνεσμπουργκ, θα είναι η Μποτσουάνα, το Λεσότο και η Μοζαμβίκη.


Σάββατο 24 Αυγούστου 2002 - 16:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Επιστροφή προσφύγων στο Αφγανιστάν
 

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν ήδη επιστρέψει

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας Προσφύγων του ΟΗΕ, Ρουντ Λούμπερς, βρίσκεται στο Αφγανιστάν, για να εξετάσει τα προγράμματα επανεγκατάστασης των Αφγανών προσφύγων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τουλάχιστον ενάμιση εκατομμύριο πρόσφυγες, που είχαν καταφύγει στο Ιράν και το Πακιστάν, έχουν επιστρέψει στη χώρα τους τελευταίους μήνες.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάϊ, είπε ότι επιθυμεί να επιστρέψουν στη χώρα τα επόμενα δύο χρόνια και οι υπόλοιποι πρόσφυγες (που υπολογίζονται σε δύο εκατομμύρια).

Για το θέμα αυτό ο κ. Λούμπερς θα έχει συναντήσεις στην Καμπούλ με τον κ. Καρζάϊ και με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, ενώ αναμένεται να επισκεφθεί και προσφυγικούς καταυλισμούς για να διαμορφώσει ιδίαν εικόνα για τις συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν εκεί.


Σάββατο 24 Αυγούστου 2002 - 17:14 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ: κρατούμενος καταγγέλει βασανισμό του
 

Ο Ναμπίλ Αλ Μαράμπχ συνελήφθη μετά της επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ένας άνδρας που συνελήφθη ως ύποπτος συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και κρατείται έκτοτε, είπε στο BBC ότι υπεβλήθη σε ξυλοδαρμό και παρέμεινε επί μήνες έγκλειστος χωρίς να έχει πρόσβαση σε νομική εκπροσώπηση.

Ο Ναμπίλ Αλ Μαράμπχ είναι ένας από τους εκατοντάδες υπόπτους που συνέλαβαν οι αμερικανικές αρχές, στα πλαίσια των ερευνών για εξάρθρωση τρομοκρατικών ομάδων.

Ελάχιστα από τα άτομα έχουν μιλήσει για τις συνθήκες κράτησής τους.

...με ξυλοκόπησαν βάναυσα, μου αφαίρεσαν τα προσωπικά μου αντικείμενα, μου έσπασαν το δάκτυλο και με κτύπησαν επανειλλημένα στο κεφάλι
Ναμπίλ Αλ Μαράμπχ
Ο 35χρονος Ναμπίλ Αλ Μαράμπχ, που γεννήθηκε στο Κουβέϊτ, ήταν από τους πλέον καταζητούμενους υπόπτους από το FBI.

Αλλά μετά από 11 μήνες εξουθενωτικών ανακρίσεων κανένα εναντίον του αποδεικτικό στοιχείο δεν έχει παρουσιαστεί ενώπιον δικαστικής αρχής από τους διώκτες του.

Αντ' αυτού πρόκειται να δικαστεί σύντομα για παράνομη είσοδο στο έδαφος των ΗΠΑ, κάτι το οποίο παραδέχθηκε στην προανακριτική του κατάθεση τον περασμένο Ιούλιο.

Καθώς περιμένει την απέλασή του και το χωρισμό από την οικογένειά του, ο κ. Αλ Μαράμπχ αποφάσισε να μιλήσει για τους μήνες που πέρασε στα αμερικανικά κελιά.

Η κράτηση έμοιαζε με κόλαση

Τους πρώτους οκτώ μήνες μετά τη σύλληψή του ο κ. Αλ Μαράμπχ παρέμεινε έγκλειστος σε ειδική φυλακή του Μητροπολιτικού Κέντρου Κράτησης της Νέας Υόρκης, μαζί με 40 άλλους κρατουμένους.

Μιλώντας από φυλακή της Νέας Υόρκης, όπου ακόμα παραμένει κρατούμενος, είπε στην ανταποκρίτρια του BBC Έμμα Σίμπσον ότι κρατήθηκε σε συνθήκες απομόνωσης και κατέφυγε σε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για τον εγκλεισμό του σε ένα μικροσκοπικό κελί.


Ο Ναμπίλ Αλ Μαράμπχ λέγεται ότι διατηρούσε δεσμούς με τον Ραέντ Χιτζαζί
«Ήταν χειρότερα από κόλαση και άρχισα απεργία πείνας πέντε φορές, ζητώντας να μιλήσε σε δικηγόρο ή σε δικαστή» αφηγείται ο Ναμπίλ Αλ Μαράμπχ.

Καταγγέλει δε ότι τού επεβλήθησαν τιμωρίες για τις διαμαρτυρίες του, τον ανάγκασαν να κοιμάται επί δεκαήμερο σε στρώμα εμποτισμένο με τα ούρα του, χωρίς να τού παρέχεται νερό για την ατομική του καθαριότητα.

Καταγγελίες για διπλό ξυλοδαρμό

Επίσης ο κ. Αλ Μαράμπχ κατηγορεί τις αμερικανικές αρχές για ξυλοδαρμό του, δύο φορές μετά τη σύλληψή του.

Το πρώτο επεισόδιο συνέβη - λέει - τον περασμένο Νοέμβριο, όταν στις 7 του μηνός τον ξυλοκόπησαν βάναυσα, τού αφαίρεσαν τα προσωπικά του αντικείμενα, τού έσπασαν το δάκτυλο και τον κτύπησαν επανειλλημένα στο κεφάλι.

«Η κατάσταση ήταν δύσκολη... πολύ συχνά ξυπνώ τη νύκτα με εφιάλτες, γιατί οι δεσμοφύλακες συνήθιζαν να χτυπάνε την πόρτα του κελιού μου και δεν μας αφήνανε ποτέ να κοιμηθούμε» λέει.

Σχέσεις με τρομοκρατία

Ο Ναμπίλ Αλ Μαράμπχ ήταν ένας από 1,200 ανθρώπους που συνέλαβε και κρατά εγκλείστους το FBI, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά σε αντίθεση με τους περισσότερους συγκρατούμενούς του εθεωρείτο ότι είχε υψηλές διασυνδέσεις στο στρατόπεδο της Αλ-Κάϊντα, με τον καταδικασθέντα βομβιστή Ραέντ Χιτζαζί.

Οι εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν πλούτο στοιχείων που αποδεικνύουν ότι ο κ. Αλ Μαράμπχ συμμετείχε σε τρομοκρατικό δίκτυο.

Επί παραδείγματι λένε ότι ο κρατούμενος είχε επισκεφθεί το Αφγανιστάν, ότι άλλαζε διαμονή κατ' επανάληψη στις ΗΠΑ και ότι είχε στην κατοχή του πολλά πλαστογραφημένα έγγραφα.

Επίσης τον κατηγορούν ότι διατηρούσε δεσμούς με τον Ραέντ Χιτζαζί, που έχει καταδικαστεί για την τοποθέτηση βόμβας σε ξενοδοχείο της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές ο Χιτζαζί ήταν μέλος του δικτύου Αλ-Κάϊντα, του Οσάμα Μπιν Λάντεν.


1,200 ύποπτοι για τρομοκρατικές δραστηριότητες κρατούνται μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου
Αλλά ο κ. Αλ-Μαράμπχ στη συνέντευξή του στο BBC λέει ότι δεν είχε ιδέα για το παρελθόν και τις ενέργειες του Χιτζαζί, τον οποίο παραδέχεται ότι εγνώριζε.

Όσο για τη σύνδεσή του με το Αφγανιστάν, δηλώνει ότι βρέθηκε εκεί εργαζόμενος στον Παγκόσμιο Μουσουλμανικό Σύνδεσμο, συνεργαζόμενος με ανθρωπιστικές οργανώσεις για την αντιπετώπιση των προβλημάτων των προσφύγων και των αστέγων.

«Ποτέ στη ζωή μου δεν σκότωσα κανένα, είμαι ένας απλός άνθρωπος, και είμαι αθώος. Δεν έχω οποιαδήποτε σχέση με τρομοκρατικές δραστηριότητες» λέει ο Ναμπίλ Αλ Μαράμπχ.

Από την πλευρά του το Αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θέλησε να δώσει στο BBC οποιοδήποτε στοιχείο για την υπόθεση.


Σάββατο 24 Αυγούστου 2002 - 13:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα στο Αζερμπαϊτζάν
 

Κριτική δέχεται από την αντιπολίτευση ο Αζέρος πρόεδρος Αλίγιεφ

Στο Αζερμπαϊτζάν διεξάγεται δημοψήφισμα, με θέμα μια σειρά από συνταγματικές τροποποιήσεις, οι οποίες θα εναρμονίσουν τη χώρα με τα διεθνώς κρατούντα, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της χώρας, Χάϊνταρ Αλίγιεφ.

Στην πρωτεύουσα της χώρας, Μπακού, όλες οι προθήκες των καταστημάτων είναι γεμάτες από αφίσες και στους δρόμους κυριαρχούν τα πανώ, με τα οποία καλείται ο λαός να προσέλθει στις κάλπες.

Η κρατική τηλεόραση και το κρατικό ραδιόφωνο εκπέμπουν συνεχώς προγράμματα με τα οποία καλούνται οι ψηφοφόροι να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα.

Η αντιπολίτευση καλεί σε αποχή
Αλλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καλέσει τους υποστηρικτές τους να απόσχουν από το δημοψήφισμα, λέγοντας ότι σε περίπτωση έγκρισης των αλλαγών, θα μειωθεί η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση τους.


Επικρίσεις δέχεται ο Αζέρος πρόεδρος Χαϊντάρ Αλίγιεφ
Οι πολιτικοί αντίπαλοι του προέδρου Αλίγιεφ καταγγέλουν ότι μία από τις αλλαγές θα επιτρέψει στον Αζέρο ηγέτη να διορίσει το γιό του ως διάδοχό του στην προεδρία.

Πάντως για να ισχύσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, θα πρέπει να συμμετάσχει σε αυτό πάνω από το 50% του εκλογικού σώματος.

Αλλά παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες για προσέλκυση των ψηφοφόρων στις κάλπες, ανταποκριτές εκφράζουν αμφιβολίες εάν οι εκλογείς θα θελήσουν να ψηφίσουν τον κατάλογο των 39 συνταγματικών τροποποιήσεων.


Σάββατο 24 Αυγούστου 2002 - 06:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαδήλωση στο Μπιλμπάο υπέρ του κόμματος Έρι Μπατασούνα
 

Οι Βάσκοι επιδιώκουν τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους

Χιλιάδες οπαδοί του ριζοσπαστικού κόμματος των Βάσκων Ερι Μπατασούνα που κινδυνεύει να τεθεί υπό απαγόρευση επειδή φέρεται ότι υποστηρίζει την παραστρατιωτική οργάνωση ΕΤΑ έλαβαν μέρος σε μεγάλη διαδήλωση στο Μπιλμπάο

Ο Ισπανός δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν έχει κάνει σαφές ότι προτίθεται να απαγορεύσει τη λειτουργία του κόμματος Ερι Μπατασούνα για πέντε χρόνια.

Η επίσημη απόφαση πρόκειται να ανακοινωθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Ο δικαστής ενημέρωσε ήδη αντιπροσώπους του κόμματος για την απόφαση του αλλά είπε ότι θα περιμένει μέχρι τη Δευτέρα γιά να επισημοποιήσει την απαγόρευση της λειτουργίας του κόμματος.

Αυτό θα σημάνει το κλείσιμο των γραφείων του κόμματος και απαγόρευση των δημοσίων συγκεντρώσεων των μελών του, αλλά οι εκλεγμένοι βουλευτές και δημοτικοί σύμβουλοί του θα μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους.

Η Ισπανία επιδιώκει την απαγόρευση της λειτουργίας του κόμματος των Βάσκων αυτονομιστών εδώ και πολύ καιρό.

Κατηγορίες για σύνδεση Έρι Μπατασούνα - ΕΤΑ

Το κόμμα Ερι Μπατασούνα (Λαϊκή Ενότητα) κατηγορείται ότι είναι η πολιτική πτέρυγα της ΕΤΑ -της αυτονομιστικής οργάνωσης που έχει προβεί σε δεκάδες επιθέσεις κατά ισπανικών στόχων τα τελευταία χρόνια.

Ο ισπανός δικαστής δήλωσε ότι οι έρευνες του έχουν αποκαλύψει αδιάσειστα στοιχεία για τις στενές σχέσεις του Έρι Μπατασούνα με την ΕΤΑ.

Η απόφασή του λαμβάνεται λίγο πριν από τη σχετική συζήτηση στο κοινοβούλιο της Ισπανίας, το οποίο επιδιώκει να ψηφίσει νόμο για την ολική απαγόρευση του κόμματος.


Σάββατο 24 Αυγούστου 2002 - 14:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Αδιέξοδο στη συμφωνία ασφαλείας Ισραήλ - Παλαιστινίων
 

Ισραηλινά τάνκ παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας

Το Ισραήλ λέει ότι δεν πρόκειται να αποσύρει άλλα στρατεύματα από παλαιστινιακές περιοχές, μετά το αδιέξοδο που σημειώθηκε την Παρασκευή στις συνομιλίες ασφαλείας με τους Παλαιστινίους.

Στις αρχές της εβδομάδας ισραηλινές δυνάμεις είχαν αποχωρήσει από την πόλη της Βηθλεέμ, στη Δυτική Όχθη, στα πλαίσια προηγούμενης συμφωνίας των δύο πλευρών.

Αλλά τα ισραηλινά στρατεύματα δεν απεχώρησαν από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος Ναμπίλ Αμπού Ρουντέϊνα είπε ότι το Ισραήλ αθετεί την συμφωνία σε θέματα ασφαλείας, που προέβλεπε αποχώρηση των δυνάμεων του από τη Βηθλεέμ και τη Γάζα ως ένα πρώτο στάδιο για τη λήξη της στρατιωτικής κατοχής των παλαιστινιακών περιοχών.

Από την πλευρά του το Ισραήλ θεωρεί ότι οι Παλαιστίνιοι δεν κράτησαν τις δεσμεύσεις τους για τερματισμό της βίας, κάτι που αποτελεί βάση της συμφωνίας για τους Ισραηλινούς.


Σάββατο 24 Αυγούστου 2002 - 12:44 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠA: Βολές κατά της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας
 

'Δεμένα τα χέρια' του Τζον Ασκροφτ

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αποφάσισε να εφεσιβάλει μυστική δικαστική απόφαση η οποία περιορίζει τις δραστηριότητες των ανακριτών στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ.

Η απόφαση του Δικαστηρίου Παρακολούθησης Εξωτερικών Μυστικών Πληροφοριών, εκδόθηκε τον περασμένο Μάϊο, αλλά το αιτιολογικό της δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από την Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου.

Είναι η πρώτη φορά που μια απόφαση αυτού του δικαστηρίου δημοσιοποιείται.

Στην απόφαση υπογραμμίζεται ότι είναι απαράδεκτο απλοί αστυνομικοί να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που προέρχονται από υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και που έχει συγκεντρώσει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI του είχαν δώσει λανθασμένες πληροφορίες σε περισσότερες από 75 αιτήσεις για εντάλματα έρευνας και τηλεφωνικές υποκλοπές.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης και η ομοσπονδιακή αστυνομία - το FBI - έχουν δεχθεί συχνά επικρίσεις ότι παραβιάζουν τις επιθέσεις στις ατομικές ελευθερίες, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Οργανώσεις για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων εκτιμούν ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης κάνει χρήση της νέας νομοθεσίας για να παρεμβαίνει στην προσωπική ζωή των πολιτών, και ελπίζουν ότι η προσφυγή του Αμερικανού υπουργού Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ θα αποτύχει.


Σάββατο 24 Αυγούστου 2002 - 12:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Ελπίδες για αποτροπή της καταστροφής στην Κίνα
 

Κάτοικοι της πόλης Γουεγιάνγκ προσπαθούν να φράξουν το δρόμο στα υπερχειλισμένα νερά

Στην επαρχία Χιουνάν της νότιας Κίνας συνεχίζονται ακατάπαυστα οι αντιπλημμυρικές προσπάθειες γύρω από τη τεράστια λίμνη Ντονγκτίνγκ, τα νερά της οποίας απειλούν δέκα εκατομμύρια κατοίκους των γύρω περιοχών.

Τα συνεργεία, που αποτελούνται από δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και εθελοντές προσπαθούν με σακιά άμμου να κλείσουν όλες τους δρόμους διαφυγής των νερών από τα φράγματα στις όχθες της λίμνης.

Ανταποκριτής του BBC στην περιοχή μεταδίδει ότι οι καιρικές συνθήκες τις τελευταίες ημέρες έχουν βελτιωθεί και υπάρχουν ελπίδες ότι η καταστροφική για τη χώρα πλημμύρα θα αποφευχθεί.

Αλλά οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι υπάρχει ενδεχόμενο νέων βροχοπτώσεων, και ότι υπάρχει κίνδυνος η λίμνη να πλημμυρίσει από τα νερά του ποταμού Γιανγκτζέ, η στάθμη των οποίων συνεχώς αυξάνεται.

Οι νεκροί απο τις πλημμύρες στην επαρχία Χουνάν, αυτό το καλοκαίρι έφτασαν τους 153 και τους 696.000 αυτοί που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ο αριθμός των κατοίκων που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες ανέρχεται συνολικά σε 38 εκατομμύρια, ενώ οι καταστροφές είναι τεράστιες.

Οι κινεζικές αρχές φοβούνται ότι η στάθμη των υδάτων στη λίμνη Ντόνγκτινγκ μπορεί να ξεπεράσει τα επίπεδα του 1998, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους περίπου 4.000 κάτοικοι των γύρω περιοχών.


Σάββατο 24 Αυγούστου 2002 - 12:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στο Κασμίρ
 

Στρατιωτική περίπολος στο υπό ινδική διοίκηση τμήμα του Κασμίρ

Την Ισλαμαμπάντ επισκέπτεται, μετά το Δελχί ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, στα πλαίσια διπλωματικής πρωτοβουλίας για αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Πακιστάν - Ινδίας με αφορμή το Κασμίρ.

Ο κ. Άρμιτατζ, σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις που είχε στην πακιστανική πρωτεύουσα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Πακιστάν κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσει τις επιδρομές ισλαμιστών μαχητών από το πακιστανικό στο ινδικό Κασμίρ.

Παράλληλα ο κ. Άρμιτατζ διαπίστωσε ότι παρά τις προσπάθειες του Πακιστάν, οι επιθέσεις αυτές συνεχίζονται.

Αλλά η επίσκεψη του Αμερικάνου πολιτικού συμπίπτει με την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις δύο γειτονικές και πυρηνικά εξοπλισμένες χώρες το τελευταίο 24ωρο, εξαιτίας νέων αιματηρών επεισοδίων στην περιοχή.

Επιθέσεις ενόπλων στο ινδικό Κασμίρ

Ένοπλοι που σύμφωνα με τις ινδικές αρχές είναι ισλαμιστές πραγματοποίησαν τρεις ξεχωριστές επιθέσεις σε χωριά που βρίσκονται στο υπό ινδική διοίκηση τμήμα του Κασμίρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 κάτοικοι.


Με τον Ινδό υπουργό Εξωτερικών συναντήθηκε χθες στο Δελχί ο Ρίτσαρντ Άρμιτατζ
Σε μία από τις επιθέσεις αυτές ένοπλοι μπήκαν σε σπίτια χωριού της περιοχής Ρατζούρι, και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, σκοτώνοντας πέντε άνδρες και τρεις γυναίκες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ινδικής αστυνομίας, οι δράστες των επιθέσεων, που έγιναν σε μουσουλμανικά χωριά, στα σύνορα με το Πακιστάν, ήταν ισλαμιστές.


Θερμό επεισόδιο στη γραμμή αντιπαράθεσης

Την Παρασκευή, όταν ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών βρισκόταν στο Δελχί, το Πακιστάν κατηγόρησε την Ινδία ότι εξαπέλυσε επίθεση εναντίον στρατιωτικού του φυλακίου, στο υπό πακιστανική διοίκηση τμήμα του Κασμίρ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του πακιστανικού στρατού, η επίθεση αυτή αποκρούστηκε από τις δυνάμεις του αφού είχε προκαλέσει προηγουμένως θύματα, αλλά στη συνέχεια ινδικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την περιοχή.

Η κυβέρνηση της Ινδίας απέρριψε την πακιστανική εκδοχή του συμβάντος ως αβάσιμη και είπε ότι επρόκειτο για συνηθισμένη ανταλλαγή πυρών.


Για κλιμάκωση της έντασης κατηγόρησε την Ινδία ο εκπρόσωπος του Πακιστανικού στρατού
Η διαμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ αποτελεί εδώ και πολύ καιρό πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο χώρες με την Ινδία να κατηγορεί το Πακιστάν ότι βοηθάει αυτονομιστές, που πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον στόχων της, κάτι που αρνείται το Πακιστάν.

Με την νέα κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις τους φέτος, οι δύο χώρες έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες κατά μήκος της γραμμής ελέγχου που χωρίζει το υπό ινδική και το υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ.


Σάββατο 24 Αυγούστου 2002 - 09:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Eπτά ημέρες σε εικόνες: Εβδομάδα 18 - 24 Αυγούστου
 

Οι πλημμύρες απειλούν την Κίνα

Σε πολείς η κυκλοφορία στους δρόμους γίνεται με τις βάρκες

Συντριβή ελικοπτέρου στη Ρωσία

Ημέρα πένθους στη Ρωσία για τους 116 στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους μετά τη συντριβή ελικοπτέρου στην Τσετσενία

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ επιστρέφει στην Πολωνία

Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν οι Πολωνοί στον αρχηγό της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας

Τα πτώματα της Χόλι Γούελς και της Τζέσικα Τσάπμαν εντοπίζει η βρετανική αστυνομία

Συγκλονισμένη η βρετανική κοινή γνώμη από τη δολοφονία των δύο κοριτσιών ηλικίας μόλις 10 ετών

Μεγάλη διαδήλωση υπέρ των Βάσκων στο Μπιλμπάο

Διαμαρτύρονται οι υποστηρικτές των Βάσκων για το ενδεχόμενο να διαλυθεί το κόμμα Ερι Μπατασούνα

Η σκηνοθέτης του Χίτλερ έγινε 100 χρονών

Αμφιλεγόμενο παραμένει το παρελθόν της Λένι Ρίφενσταλ που κατηγορείται ότι συνεργάσθηκε με το ναζιστικό καθεστώς

Θάνατος για λιθοβολισμού στη Νιγηρία

Η Αμίνα Λαουάλ βρέθηκε ένοχη επειδή πρόκειται να γεννήσει παιδί που συνέλαβε μετά από εξωγαμιαία σχέση


Σάββατο 24 Αυγούστου 2002 - 06:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Αργεντινή: «Αντισυνταγματική» η λιτότητα του ΔΝΤ
 

Ο πρόεδρος Δουχάλντε επιχειρεί να εξασφαλίσει νέο δάνειο από το ΔΝΤ

Η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι δεν διαθέτει τα χρήματα που απαιτούνται για να αποζημιώσει υπαλλήλους και συνταξιούχους για τις περικοπές των αποδοχών τους, όπως ζήτησε με πρόσφατη απόφασή του το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

Το δικαστήριο έκρινε ότι τα μέτρα λιτότητας που ακολούθησε η κυβέρνηση, προχωρώντας σε περικοπές μισθών και συντάξεων, είναι αντισυνταγματικά.

Οι περικοπές πραγματοποιήθηκαν με εντολή του πρώην προέδρου της χώρας, Φερνάντο ντε λα Ρούα προκειμένου να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παροχή δανείου.

Ανταποκριτής του BBC αναφέρει ότι η συγκεκριμένη απόφαση αφορά ένα μόνο άτομο που προσέφυγε σε αυτό, αλλά αναμένεται να δώσει το έναυσμα για την κατάθεση χιλιάδων παρόμοιων αιτήσεων.

Η απόφαση του δικαστηρίου εκδίδεται καθώς η κυβέρνηση απευθύνει νέες εκκλήσεις προς το ΔΝΤ να βοηθήσει για την αποπληρωμή διεθνών οφειλών του επόμενου μήνα.


Σάββατο 24 Αυγούστου 2002 - 05:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Βάλλεται ο αντιτρομοκρατικός νόμος στις ΗΠΑ .
 

'Δεμένα τα χέρια' του Τζον Ασκροφτ

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αποφάσισε να εφεσιβάλει δικαστική απόφαση η οποία σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ περιορίζει τις δραστηριότητες των ανακριτών που ασχολούνται με την αντιμετώπιση της τρομκρατίας.

Η δικαστική απόφαση κοινοποιήθηκε την Πέμπτη και σ' αυτή υπογραμμίζεται ότι είναι απαράδεκτο απλοί αστυνομικοί να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που προέρχονται από υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και που έχει συγκεντρώσει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Η απόφαση ανακοινώθηκε απο την Επιτροπή του Κογκρέσου για τη Δικαιοσύνη.

Οργανώσεις για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ ελπίζουν ότι η προσφυγή του Αμερικανού υπουργού Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ θα αποτύχει.

Οι οργανώσεις αυτές εκτιμούν ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης χρησιμοποιεί τη νέα νομοθεσία που αφορά την πάταξη της τρομοκρατίας για να παρεμβαίνει στην προσωπική ζωή των πολιτών.

Οι παρεμβάσεις του υπουργού Δικκαιοσύνης συνιστούν παραβοασή βασικών συνταγματικών δικαιωμάτων, ισχυρίζονται οι εκπρόσωποι των οργανώσεων για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ.


Σάββατο 24 Αυγούστου 2002 - 06:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Μεγάλη διαδήλωση στο Μπιλμπάο υπέρ του Βασκικού κόμματος Ερι Μπατασούνα
 

Οι Βάσκοι επιδιώκουν τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους

Χιλιάδες οπαδοί του ριζοσπαστικού κόμματος των Βάσκων Ερι Μπατασούνα που κινδυνεύει να τεθεί υπό απαγόρευση επειδή φέρεται ότι υποστηρίζει την παραστρατιωτική οργάνωση ΕΤΑ έλαβαν μέρος σε μεγάλη διαδήλωση στο Μπιλμπάο

Ο ισπανός δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν έχει κάνει σαφές ότι προτίθεται να απαγορεύσει τη λειτουργία του κόμματος Ερι Μπατασούνα για πέντε χρόνια.

Η επίσημη απόφαση πρόκειται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ο δικαστής ενημέρωσε ήδη αντιπροσώπους του κόμματος για την απόφαση του αλλά είπε ότι θα περιμένει μέχρι τη Δευτέρα γιά να επισημοποιήσει την απαγόρευση της λειτουργίας του κόμματος.

Αυτό θα σημάνει το κλείσιμο των γραφείων του κόμματος και απαγόρευση των δημοσίων συγκεντρώσεων των μελών του, αλλά οι εκλεγμένοι βουλευτές και δημοτικοί σύμβουλοί του θα μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους.

Η Ισπανία επιδιώκει την απαγόρευση της λειτουργίας του κόμματος των Βάσκων αυτονομιστών εδώ και πολύ καιρό.

Το κόμμα Ερι Μπατασούνα (Λαϊκή Ενότητα) κατηγορείται ότι είναι η πολιτική πτέρυγα της ΕΤΑ -της αυτονομιστικής οργάνωσης που έχει προβεί σε δεκάδες επιθέσεις κατά ισπανικών στόχων τα τελευταία χρόνια.

Ο ισπανός δικαστής δήλωσε ότι οι έρευνες του έχουν αποκαλύψει αδιάσειστα στοιχεία για τις στενές σχέσεις του Έρι Μπατασούνα με την ΕΤΑ.

Η απόφασή του λαμβάνεται λίγο πριν από τη σχετική συζήτηση στο κοινοβούλιο της Ισπανίας, το οποίο επιδιώκει να ψηφίσει νόμο για την ολική απαγόρευση του κόμματος.


Σάββατο 24 Αυγούστου 2002 - 06:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Κολομβία: Συγκροτούν «στρατό» χωρικών
 

Την ανακατάληψη όλων των περιοχών της χώρας επιδιώκει ο στρατός

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβάρο Ουρίμπε, ανακοίνωσε σχέδια για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό χωρικών σε περιοχές όπου δρουν ομάδες αριστερών ανταρτών και παραστρατιωτικών ομάδων.

Τα νέα μέτρα εντάσσονται στη σκληρή γραμμή που προτίθεται να ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος της χώρας εναντίον των μαρξιστών ανταρτών της οργάνωσης FARC.

Ομάδες προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όμως, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι τα νέα μέτρα θα πλήξουν ανυπεράσπιστους χωρικούς που θα θεωρούνται ύποπτοι ως «συμπαθούντες» των ανταρτών.

Να σημειωθεί πως όταν ο Ουρίμπε είχε εφαρμόσει την ίδια πολιτική ως τοπικός κυβερνήτης στη δεκαετία του 90 παρατηρήθηκε συνεργασία μεταξύ των ένοπλων χωρικών και παραστρατιωτικών ομάδων που, όπως και η κυβέρνηση, μάχονται τους αριστερούς αντάρτες της χώρας.


Σάββατο 24 Αυγούστου 2002 - 06:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκρυθμη η κατάσταση στο Κασμίρ
 

Το Πακιστάν λέει πως δεν υπέστη απώλειες κατά την επίθεση

Στο κενό φαίνεται να πέφτει η τελευταία αμερικανική μεσολάβηση για την αποκλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν μετά τις κατηγορίες της Ισλαμαμπάντ ότι δέχτηκε επίθεση στο υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ.

Η κυβέρνηση του Πακιστάν υποστηρίζει ότι δεκάδες Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά την επίθεσή τους στη διάρκεια της νύχτας.

Ο στρατηγός Ρασίντ Κουρέσι, είπε ότι ινδικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την περιοχή μετά την απόκρουση της επίθεσης, την οποία χαρακτήρισε πράξη μεγάλης κλιμάκωσης.

Δεν υπήρξαν, είπε, απώλειες μεταξύ των πακιστανικών δυνάμεων.

Μέσα σε λίγες ώρες από την έκδοση της πακιστανικής ανακοίνωσης, η Ινδία την απέρριψε ως αβάσιμη.

Εκπρόσωπος του ινδικού στρατού είπε ότι αν και υπήρξαν ορισμένες συνήθη πυρά, δεν υπήρξε επίθεση, ούτε και ινδικές απώλειες.

Η διαμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ αποτελεί εδώ και πολύ καιρό πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο χώρες με την Ινδία να κατηγορεί το Πακιστάν ότι βοηθάει αυτονομιστές, που πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον στόχων της, κάτι που αρνείται το Πακιστάν.

Με την νέα κλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις τους φέτος, οι δύο χώρες έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες κατά μήκος της γραμμής ελέγχου που χωρίζει το υπό ινδική και το υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ.


Σάββατο 24 Αυγούστου 2002 - 04:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση βρετανικού Τύπου
 


Το ενδεχόμενο η βρετανική κυβέρνηση να μη προχωρήσει σε δομικές αλλαγές στο εθνικό σύστημα υγείας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, οι επιπτώσεις που έχει η εισαγωγή του ευρώ στον τιμάριθμο, οι σχέσεις της Βρετανίας με τη Νότια Αφρική και το πρόβλημα της Ζιμπάμπουε καθώς και ο ρόλος του τύπου στο έγκλημα που έχει συγκλονίσει τη βρετανική κοινή γνώμη είναι ορισμένα από βασικά θέματα στις πρώτες σελίδες των βρετανικών εφημερίδων.

"Ο Μπλερ υποχρεώνεται να ξεχάσει τις μεταρρυθμίσεις στο ΕΣΥ" - ο πηχιαίος τίτλος στην Τάιμς.

Η εφημερίδα πληροφορεί τους αναγνώστες της ότι ο Τόνι Μπλερ πρόκειται να αποδεχθεί τις συστάσεις των συμβούλων του να μη προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στο εθνικό σύστημα υγείας.

Οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι η προσπάθεια για δομικές αλλαγές εν μέρει επιδρά αρνητικά σε κάθε απόπειρα που αποβλέπει στη βελτίωση των συνθηκών περίθαλψης των ασθενών στα βρετανικά νοσοκομεία.

"Κατά 10% έχουν αυξηθεί οι τιμές μετά την εισαγωγή του ευρώ" - γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ. Το σχετικό δημοσίευμα βασίζεται στα αποτελέσματα της έρευνας η Ενωση Γάλλων Καταναλωτών.

"Μετά την εισαγωγή του ευρώ, στη Γαλλία το σαπούνι και διάφορα είδη καλλυντικών έχουν αυξηθεί κατά 40%" - υποστηρίζουν οι συντάκτες της Τέλεγκραφ.

"Τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας θα προκαλέσουν κατάπληξη στους Γάλλους καταναλωτές αλλά και στους Βρετανούς τουρίστες που επισκέπτονται τη Γαλλία" - σημειώνει η Ντέιλι Τέλεγκραφ.

"Η κυβέρνηση είχε την ελπίδα ότι οι Βρετανοί ψηφοφόροι μετά τη χρησιμοποίηση του ευρώ κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών θα ήταν περισσότερο θετικοί απέναντι στο ενιαίο ευρωπαικό νόμισμα αυτό όμως δεν έχει συμβεί " , επισημαίνει στην εφημερίδα ο Τζόρτζ Γιούστις της οργάνωσης Business for Sterling.

"Ο Μπλερ θα αυξήσει τις πιέσεις ώστε η Νότια Αφρική να ανισταθεί στον Μουγκάμπε" - ο πρωτοσέλιδος τίτλος στη Φαινάνσιαλ Τάιμς.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της εφημερίδας αυτής ο Βρετανός πρωθυπουργός θα επιδιώξει να πείσει την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής να καταδικάσει δημόσια την πολιτική του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε στη Ζιμπάμπουε.

Ο κ. Μπλερ αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Τάμπο Μπέκι περίπου σε 10 μέρες όταν μεταβεί στη Νότια Αφρική για να συμμετάσχει στις εργασίες του διεθνούς συνεδρίου για την αειφόρο ανάπτυξη στο Γιουχάνεσμπουργκ.

Ο ρόλος του τύπου για τη σύλληψη του δολοφόνου των δυο μικρών κοριτσιών που απήχθησαν από τα σπίτια τους στο Σόχαν στην κομητεία του Κέιμπριντζσαιρ πριν από τρείς εβδομάδες επικρίνεται από ένα ιατροδικαστή που έχει ζητήσει από τον Βρετανό υπουργό των Εσωτερικών να εξετάσει τις επιπτώσεις που έχουν στις έρευνες της αστυνομίας οι αμοιβές που προσφέρουν οι διάφορες εφημερίδες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπευθύνων.

"Σόχαμ : τραυματική η εμπειρία από τη συμπεριφορά του τύπου" - ο τίτλος του σχετικού άρθρου στη Γκάρντιαν.

Η News of the World και η Sun είχαν προσφέρει το ποσό 150 χιλιάδων λιρών μία εβδομάδα μετά την εξαφάνιση των δύο κοριτσιών γιά την παροχή πληροφοριών που θα οδηγούσαν στη σύλληψη και την καταδίκη του ατόμου που απήγαγε τα δύο παιδιά. Η ανάλογη προσφορά από τον όμιλο των εφημερίδων Express ανήρχετο σε 1 εκατομμύριο λίρες.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.