Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-08-11

  1. Αμερικανός επιστήμονας αρνείται την κατηγορία ότι έχει σχέση με τις 'έπιθέσεις άνθρακα'
  2. Τεράστιος κίνδυνος από το 'Νέφος της Ασίας'
  3. Έκκληση Πάπα για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή
  4. Συνελήφθη πρώην ανώτερος διοικητής του UCK
  5. 'Οι ΗΠΑ θέλουν αποκατάσταση της δημοκρατίας στο Ιράκ'
  6. Τεράστιοι κίνδυνοι από το 'Καφέ Νέφος της Ασίας'
  7. Έκκληση Πάπα για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή
  8. Το Ιράν παρέδωσε μέλη της Αλ Κάιντα
  9. Συναντήσεις με πολιτικούς φορείς έχει ο Ντερβίς
  10. Αυτοκτόνησε πέφτοντας στους κροκόδειλους
  11. Πολύνεκρο δυστύχημα στο Μεξικό
  12. Το Μόναχο τιμά τα θύματα της Ολυμπιάδας του ΄72
  13. Η καταστροφική μανία του Ελ Νίνιο
  14. Το Μόναχο τιμά τα θύματα της Ολυμπιάδας του ΄72
  15. Kαι δεύτερος ομαδικός τάφος στο Κογκό
  16. Παραιτήθηκε ο Κεμάλ Ντερβίς
  17. Το Μόναχο τιμά τα θύματα της Ολυμπιάδας του ΄72
  18. Εκλογές στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ
  19. Και δεύτερος μαζικός τάφος
  20. Βολές Πούτιν κατά των σωστικών συνεργείων
  21. Το Ιράν παρέδωσε μέλη της Αλ Κάιντα
  22. Πολύνεκρο δυστύχημα στο Μεξικό
  23. Το Μόναχο τιμά τα θύματα της Ολυμπιάδας του ΄72
  24. ΗΠΑ: 'Ασυλία ή κόβουμε τη στρατιωτική βοήθεια'
  25. Δύο νεκροί στη Δυτική Όχθη
  26. Και δεύτερος μαζικός τάφος
  27. Δέσμευση ΗΠΑ για δημοκρατία στο Ιράκ
  28. Τα 'γεράκια' του πολέμου και οι 'περιστέρες' της ειρήνης

Κυριακή 11 Αυγούστου 2002 - 23:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανός επιστήμονας αρνείται την κατηγορία ότι έχει σχέση με τις 'έπιθέσεις άνθρακα'
 

Ο δρ. Χάνφιλ πιστεύει ότι έχει πέσει θύμα πλεκτάνης

Οι Αρχές στις ΗΠΑ ερευνούν την πιθανότητα επιστήμονας ειδικός στα βιολογικά όπλα, να έχει παίξει ρόλο στις περσινές επιθέσεις άνθρακα που τρομοκράτησαν τους Αμερικανούς την επαύριο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Όμως ο δρ. Στήβεν Χάνφιλ, που παλαιότερα εργαζόταν σε στρατιωτική βάση λίγο έξω από την Ουάσιγκτων, επιμένει με σθένος στην αθωότητά του. Τονίζει μάλιστα ότι, μολονότι βρίσκεται εδώ και καιρό στη λίστα υπόπτων του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών και το σπίτι του έχει ερευνηθεί δύο φορές, κανένα στοιχείο δεν έχει βρεθεί εναντίον του. 'Αγαπώ τη χώρα μου. Είμαι ένας πιστός Αμερικανός'΄, δήλωσε ο Χάνφιλ μέσω του δικηγόρου του.

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την επαφή με σπορίδια άνθρακα που είχαν αποσταλεί μέσα σε ταχυδρομικούς φακέλλους σε δεκάδες διευθύνσεις σε όλη τη χώρα. Εϊναι ενδεικτικό ότι ενώ στην αρχή οι υποψίες στράφηκαν εναντίον τρομοκρατών και δη της Αλ Καϊντα, σύντομα το FBI έστρεψε τις έρευνές του προς Αμερικανούς πολίτες που θα είχαν διάφορα κίνητρα να προκαλέσουν πανικό. Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει προσαχθεί στη δικαιοσύνη με την κατηγορία της οργάνωσης των 'επιθέσεων του άνθρακα'.


Κυριακή 11 Αυγούστου 2002 - 23:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Τεράστιος κίνδυνος από το 'Νέφος της Ασίας'
 

Πάχος έως και τρία χιλιόμετρα έχει το 'καφέ νέφος', που πολλές φορές σκεπάζει τις κορυφές των Ιμαλαίων

Ένα μεγάλο στρώμα μολυσμένων αερίων που έχει συσσωρευθεί στην ατμόσφαιρα της νότιας και ιδιαιτέρως της νοτιοανατολικής Ασίας είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αιτία κλιματολογικών αλλαγών, αλλά και χιλιάδων πρόωρων θανάτων. Αν μάλιστα οι κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής δεν αντιδράσουν άμεσα για τον περιορισμό του, οι επιπτώσεις στην οικονομία τους θα είναι επίσης πολύ μεγάλες.

Σύμφωνα με έρευνα που έδωσαν στη δημοσιότητα τα Ηνωμένα Έθνη, το 'Καφέ Νέφος της Ασίας', όπως έχουν ονομάσει το πάχους τριών χιλιομέτρων ατμοσφαιρικό στρώμα αερίων οι επιστήμονες, προκαλείται από αέρια που εκπέμπουν βιομηχανίες, στααθμοί παραγωγής ενεργείας, οχήματα, καθώς και πυρκαγιές αλλά και οικιακές εστίες που χρησιμοποιούν ακατάλληλα καύσιμα, όπως κοπριές ζώων. Η μόλυνση επηρρεάζει τις βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια των μουσώνων, και ευθύνεται άμεσα για τις πρόσφατες πλημμύρες στο Μπαγκλαντες, το Νεπάλ και τη βορειοανατολική Ινδία, και την παρατεταμένη ξηρασία που έπληξε το Πακιστάν και τη βορειοδυτική Ινδία. Παράλληλα, το νέφος μειώνει δραματικά το ποσοστό ηλιοφάνειας σε πολλές περιοχές, με αποτέλεσμα την αύξηση των των αναπνευστικών προβλημάτων στις πιο ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Εντωμεταξύ τα θύματα από τις φυσικές καταστροφές των τελευταίων ημερών, αυξάνονται ώρα με την ώρα. Στη βόρεια Ινδία, τουλάχιστον 33 άνθρωποι είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των καταρρακτωδών βροχών που έχουν πλήξει την περιοχή. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, ενώ στη Ρωσία τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο της περισυλλογής των πτωμάτων που άφησαν πίσω τους οι πλυμμήρες-πιστεύεται ότι ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 58.


Κυριακή 11 Αυγούστου 2002 - 22:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκκληση Πάπα για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή
 

Ο Πάπας επισκέφθηκε την Ιερουσαλήμ το Μάρτιο του 2000

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' έκανε σήμερα έκκληση για τον τερματισμό της βίας στη Μέση Ανατολή.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να επέμβει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα έτσι ώστε να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, είπε ο θρησκευτικός ηγέτης. Υποστήριξε μάλιστα τη λύση ανάπτυξης διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή.

Στο Ισραήλ πάντως, ο Υπουργός Αμύνης Μπενγιαμίν Μπεν Ελιέζερ δήλωσε ότι η στρατηγική των τελευταίων εβδομάδων, να καταστρέφονται τα πατρικά σπίτια των Παλαιστινίων μαχητών που παίρνουν μέρος σε επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, σημειώνει αποτελέσματα. Ανέφερε μάλιστα περιπτώσεις κατά τις οποίες οικογένειες κατάφεραν να αποτρέψουν επιθέσεις αυτοκτονίες, ακριβώς υπό τον φόβο των Ισραηλινών αντιποίνων.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας Παλαιστίνιος οπλοφόρος έπεσε νεκρός από πυρά του Ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.


Κυριακή 11 Αυγούστου 2002 - 22:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνελήφθη πρώην ανώτερος διοικητής του UCK
 

Ο Ρουστέμ Μουσταφά υπήρξε διοικητής του UCK

Η αστυνομική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, με τη συνδρομή μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ συνέλαβαν πρώην ανώτερο διοικητή των Αλβανών ανταρτών του UCK στο Κοσυφοπέδιο, ο οποίος κατηγορείται για σειρά εγκλημάτων, μεταξύ των οποίων φόνους, βασανισμούς, και παράνομη κράτηση αιχμαλώτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, ο Ρουστέμ Μουσταφά συνελήφθη έπειτα από σχετικό ένταλμα που εκδόθηκε από εισαγγελέα του ειδικού Διεθνούς Δικαστηρίου, που ερευνά την υπόθεση. Από πέρσυ βρισκόταν στη λίστα των ανθρώπων που κατηγορούνται από τις αμερικανικές δυνάμεις ως 'επικίνδυνοι για την ειρήνη στα Βαλκάνια'.


Κυριακή 11 Αυγούστου 2002 - 06:09 ('Ωρα Λονδίνου)
'Οι ΗΠΑ θέλουν αποκατάσταση της δημοκρατίας στο Ιράκ'
 

Η αντιπολίτευση αμφισβητεί το ηθικό του στρατού του Ιράκ

Διαβεβαιώσεις ότι η αμερικανική ηγεσία του προέδρου Τζορτζ Μπους αποσκοπεί στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στο Ιράκ άμα την ανατροπή του νυν προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν έλαβε η αντιπροσωπεία της ιρακινής αντιπολίτευσης μετά το τέλος της συνάντησής τους με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Ντικ Τσέινι.

Ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης του Ιράκ, Σαρίφ Αλί Μπιν Αλ Χουσεΐν τόνισε ότι τόσο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος όσο και υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν μια νέα δικτατορία στο Ιράκ.

Δεν θα αντικαταστήσουν τον ένα δικτάτορα με έναν άλλο επίσης δικτάτορα
Σαρίφ Αλί Μπιν Αλ Χουσεΐν
Μέχρι στιγμής, πάντως, από αμερικανικής πλευράς δεν έχει κάποια επίσημη ανακοίνωση για την έκβαση των συνομιλιών με την ιρακινή αντιπολίτευση.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν θα παραμείνει "εχθρός" των ΗΠΑ μέχρι αποδείξεως τουναντίον.

Πρόσθεσε, όμως, ότι ακόμα δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά την επέμβαση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο Ιρακινός πρόεδρος έχει στο παρελθόν χαρακτηρίσει την αντιπολίτευση ως μια "κλίκα ανίκανων ανθρώπων".

Συνάντηση με Τσέινι

Οι εκπρόσωποι έξι ιρακινών οργανώσεων της αντιπολίτευσης μετέβησαν στον Λευκό Οίκο απ'όπου επικοινώνησαν, μέσω κλειστού τηλεοπτικού κυκλώματος, με τον κ. Τσέινι, ο οποίος κάνει διακοπές στο Ουαιόμινγκ.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον, οι συναντήσεις και οι συνομιλίες που γίνονται στην Ουάσινγκτον εντάσσονται στις προσπάθειες που καταβάλλει η αμερικανική κυβέρνηση για να συσπειρώσει την ιρακινή αντιπολίτευση και να της δείξει επίσης ότι την λαμβάνει σοβαρά υπ'όψη της στα σχέδια που καταστρώνει για το καθεστώς που θα διαδεχθεί τον Σαντάμ Χουσεΐν.


Εχθρός των ΗΠΑ μέχρι αποδείξεως τουναντίον
Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι "καλωσορίζει" μία δημόσια συζήτηση των σχεδίων για πιθανή στρατιωτική εκστρατεία κατά του Ιράκ--εκστρατεία που έχει βρει, ως γνωστόν, αντίθετη μία σημαντική μερίδα του πολιτικού κατεστημένου.

"Η διαδικασία των διαβουλεύσεων", είπε ο κ. Μπους, "θα επιτρέψει στην κοινή γνώμη να κατανοήσει πλήρως τις ανησυχίες μας για τον Σαντάμ Χουσείν, το καθεστώς του και την επιθυμία του ν'αποκτήσει όπλα μαζικού ολέθρου."


Κυριακή 11 Αυγούστου 2002 - 20:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Τεράστιοι κίνδυνοι από το 'Καφέ Νέφος της Ασίας'
 

Πάχους έως και τρία χιλιόμετρα έχει το 'καφέ νέφος', που πολλές φορές σκεπάζει τις κορυφές των Ιμαλαίων

Ένα μεγάλο στρώμα μολυσμένων αερίων που έχει συσσωρευθεί στην ατμόσφαιρα της νότιας και ιδιαιτέρως της νοτιοανατολικής Ασίας είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αιτία κλιματολογικών αλλαγών, αλλά και χιλιάδων πρόωρων θανάτων. Αν μάλιστα οι κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής δεν αντιδράσουν άμεσα για τον περιορισμό του, οι επιπτώσεις στην οικονομία τους θα είναι επίσης πολύ μεγάλες.

Σύμφωνα με έρευνα που έδωσαν στη δημοσιότητα τα Ηνωμένα Έθνη, το 'Καφέ Νέφος της Ασίας', όπως έχουν ονομάσει το πάχους τριών χιλιομέτρων ατμοσφαιρικό στρώμα αερίων οι επιστήμονες, προκαλείται από αέρια που εκπέμπουν βιομηχανίες, στααθμοί παραγωγής ενεργείας, οχήματα, καθώς και πυρκαγιές αλλά και οικιακές εστίες που χρησιμοποιούν ακατάλληλα καύσιμα, όπως κοπριές ζώων. Η μόλυνση επηρρεάζει τις βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια των μουσώνων, και ευθύνεται άμεσα για τις πρόσφατες πλημμύρες στο Μπαγκλαντες, το Νεπάλ και τη βορειοανατολική Ινδία, και την παρατεταμένη ξηρασία που έπληξε το Πακιστάν και τη βορειοδυτική Ινδία. Παράλληλα, το νέφος μειώνει δραματικά το ποσοστό ηλιοφάνειας σε πολλές περιοχές, με αποτέλεσμα την αύξηση των των αναπνευστικών προβλημάτων στις πιο ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Εντωμεταξύ τα θύματα από τις φυσικές καταστροφές των τελευταίων ημερών, αυξάνονται ώρα με την ώρα. Στη βόρεια Ινδία, τουλάχιστον 33 άνθρωποι είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των καταρρακτωδών βροχών που έχουν πλήξει την περιοχή. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, ενώ στη Ρωσία τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο της περισυλλογής των πτωμάτων που άφησαν πίσω τους οι πλυμμήρες-πιστεύεται ότι ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 58.


Κυριακή 11 Αυγούστου 2002 - 20:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκκληση Πάπα για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή
 

Ο Πάπας επισκέφθηκε την Ιερουσαλήμ το Μάρτιο του 2000

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' έκανε σήμερα έκκληση για τον τερματισμό της βίας στη Μέση Ανατολή.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να επέμβει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα έτσι ώστε να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, είπε ο θρησκευτικός ηγέτης. Υποστήριξε μάλιστα τη λύση ανάπτυξης διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή.

Στο Ισραήλ πάντως, ο Υπουργός Αμύνης Μπενγιαμίν Μπεν Ελιέζερ δήλωσε ότι η στρατηγική των τελευταίων εβδομάδων, να καταστρέφονται τα πατρικά σπίτια των Παλαιστινίων μαχητών που παίρνουν μέρος σε επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, σημειώνει αποτελέσματα. Ανέφερε μάλιστα περιπτώσεις κατά τις οποίες οικογένειες κατάφεραν να αποτρέψουν επιθέσεις αυτοκτονίες, ακριβώς υπό τον φόβο των Ισραηλινών αντιποίνων.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας Παλαιστίνιος οπλοφόρος έπεσε νεκρός από πυρά του Ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.


Κυριακή 11 Αυγούστου 2002 - 18:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Ιράν παρέδωσε μέλη της Αλ Κάιντα
 

Στο παρελθόν το Ιράν έχει κατηγορηθεί για συνεργασία με την Αλ Κάιντα

Η κυβέρνηση του Ιράν παρέδωσε στην Σαουδική Αραβία 16 άτομα που κατηγορούνται για συμμετοχή στο δίκτυο της Αλ Κάιντα ως ένδειξη των προθέσεων της να συνεργαστεί με τις αμερικανικές αρχές στην εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του Σαουδάραβα υπουργού εξωτερικών Σαϊντ Αλ Φαϊζάλ.

Οι 16 είχαν περάσει στο Ιράν από το Αφγανιστάν, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν της σύλληψης από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας στην αμερικανική εφημερίδα "Ουάσινγκτον Ποστ", δήλωσε ότι οι ιρανικές αρχές παρέδωσαν τους συλληφθέντες γνωρίζοντας ότι οι πληροφορίες, οι οποίες θα αποσπούνταν, θα διαβιβιβαζόταν στις αμερικανικές αρχές.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, έχει συμπεριλάβει το Ιράν στις χώρες, οι οποίες, όπως έχει πει σχηματίζουν τον "άξονα του κακού".

Επιπλέον, η αμερικανική ηγεσία έχει στο παρελθόν κατηγορήσει το Ιράν ότι προσφέρει άσυλο στα μέλη του δικτύου του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο υπουργός της Σαουδικής Αραβίας πρόσθεσε, επίσης, ότι και η χώρα του καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να βοηθήσει τις ΗΠΑ στην εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας.


Κυριακή 11 Αυγούστου 2002 - 12:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Συναντήσεις με πολιτικούς φορείς έχει ο Ντερβίς
 

Η παραίτηση του Κεμάλ Ντερβίς δεν εξέπληξε κανένα

Μία ημέρα μετά την παραίτησή του απο υπουργός οικονομίας της Τουρκίας, ο Κεμάλ Ντερβίς συναντάται με τους αντιπάλους του Μπουλέτ Ετσεβίτ για να συζητήσει το σχηματισμό συμμαχίας των κεντροαριστερών κομμάτων πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα, στις 3 Νοεμβρίου.

Ο κος Ντερβίς είχε συνάντηση και με τον παραιτηθέντα υπουργό εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι νεοιδρυθέν κόμμα του κου Τζεμ θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στη συμμαχία που ελπίζει να δημιουργήσει ο Κεμάλ Ντερβίς

Η παραίτηση Ντερβίς ήταν βεβαίως αναμενόμενη μετά το τελεσίγραφο που του απέστειλε δημοσίως ο πρωθυπουργός Ετσεβίτ καλώντας τον να αποφασίσει αν θα μείνει ή θα φύγει από την κυβέρνηση.

Πράγματι, ο Κεμάλ Ντερβίς, ο αρχιτέκτων του οικονομικού προγράμματος της Τουρκίας, όπως αποκαλείται, πατούσε σε δύο βάρκες, αν μπορούσαμε να το πουμε ετσι.

Είναι δύσκολος ο δρόμος για την Τουρκία, αλλά πιστεύω πως μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο
Κεμάλ Ντερβίς

Από την μία είχε συνταχθεί με την πολιτική κίνηση του Ισμαήλ Τζεμ, πρωτοστατόντας μάλιστα μαζί με τον πρώην υπουργό εξωτερικών στην δημιουργία του κόμματος Νέα Τουρκία, ενώ από την άλλη παρέμενε στο πόστο του.

Βεβαίως ο κ. Ντερβις είχε τους λόγους του, ήθελε πριν φύγει να έχει εξασφαλίσει την τελευταία δόση του δανείου του ΔΝΤ προς την χώρα του.

Πάντως, αν και ενοχλημένος ο Μπουλέντ Ετσεβιτ, ευχαρίστησε τον Κεμάλ Ντερβίς για την συνεισφορά του στην εφαρμογή του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Ο Κεμάλ Ντερβίς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα επικεντρώσει τώρα την προσοχή του στη δημιουργία μιας ευρείας κεντροαριστερής συμμαχίας.

Ο Κεμάλ Ντερβίς ήταν, ας σημειωθεί, από τους πρώτους υπουργούς που είχαν σπεύσει να υποβάλουν την παραίτησή τους τον περασμένο μήνα από την κυβέρνηση συνασπισμού, αλλά ο πρόεδρος Σεζέρ τον έπεισε τελικά να παραμείνει.

Η πολιτική κρίση στην Τουρκία
Μάιος 2002 - Ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ ασθενεί, αλλά αρνείται ν'αποχωρήσει
25 Ιουνίου - Στελέχη του κόμματος του κ. Ετσεβίτ τον καλούν να παραιτηθεί
Αρχές Ιουνίου - Πάνω από 60 μέλη του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς του κ. Ετσεβίτ αποχωρούν, ανάμεσά τους ο υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Χουσαμετίν Οζκάν
12 Ιουλίου- Ο Ισμαήλ Τζεμ ιδρύει κόμμα, το κόμμα της Νέας Τουρκίας
31 Ιουλίου - Η Βουλή αποφασίζει τη διενέργεια εκλογών παρά τις αντιρρήσεις του κ. Ετσεβίτ
Εξόργισε, όμως, τον κ. Ετσεβίτ όταν εξεδήλωσε την επιθυμία να δημιουργήσει νέο κεντροαριστερό συνασπισμό εν όψει των πρόωρων εκλογών που θα γίνουν το Νοέμβριο.

Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ διόρισε νέο υπουργό Οικονομίας, τον Μασούμ Τουρκέρ, που προέρχεται από το κόμμα του, το Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Φιλοδυτική συμμαχία

Ο κ. Ντερβίς δεν κρύβει πως υποστηρίζει το κόμμα της Νέας Τουρκίας που ίδρυσε ο δημοφιλής πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, με τη συνεργασία πρώην στελεχών του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς του Μπουλέντ Ετσεβίτ.

Πολλοί παρατηρητές των τουρκικών πολιτικών πραγμάτων δεν αποκλείουν έτσι μία συνεργασία των δύο αυτών ανδρών ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου: ένα ενιαίο κόμμα που θα ένωνε τη διχασμένη κεντροαριστερά, σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, θα συνέβαλε στον σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης στην Τουρκία.

Υπάρχει όμως κι ένα άλο σενάριο: πολλά μικρά κόμματα διεδικούν την ψήφο των Τούρκων εκλογέων κι είναι πολύ πιθανό αρκετά απ'αυτά να μη μπορέσουν να εξασφαλίσουν το 10% των ψήφων που θα τους επέτρεπε να παραμείνουν στην Εθνοσυνέλευση.

Ευχηθείτε μου καλή επιτυχία
Κεμάλ Ντερβίς
Σε μία τέτοια περίπτωση, μπορεί να αυξηθεί η εκλογική δύναμη του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του οποίου οι ισλαμικές ρίζες ανησυχούν τους πανίσχυρους στρατιωτικούς, οι οποίοι πιστεύουν σ'ένα κοσμικό κράτος, όπως το ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ.

Αλλά και οι ΗΠΑ, που εξετάζουν το ενδεχόμενο ν'αναλάβουν στρατιωτική δράση κατά του Ιράκ, θα ήθελαν ν'αναλάβει την διακυβέρνηση της Τουρκίας ένα φιλοδυτικό κόμμα.

Ο κ. Ντερβίς παραδέχτηκε πόσο δύσκολο είναι το έργο που αναλαμβάνει--να ενώσει μία κεντροαριστερά που ήταν στο παρελθόν περισσότερες φορές διασπασμένη παρά ενωμένη: "Ευχηθείτε μου", είπε, "καλή επιτυχία!"


Κυριακή 11 Αυγούστου 2002 - 16:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Αυτοκτόνησε πέφτοντας στους κροκόδειλους
 

Στη λίμνη ζουν περισσότεροι από 100 κροκόδειλοι

Μία γυναίκα αυτοκτόνησε στην Ταιλάνδη πέφτοντας μέσα σε λάκκο με κροκόδειλους μπροστά στα έντρομα μάτια δεκάδων τουριστών.

Το περιστατικό σημειώθηκε στη φάρμα κροκοδείλων που βρίσκεται στα περίχωρα της πρωτεύουσας της χώρας, Μπανγκόνγκ.

Οι τουρίστες, κοιτούσαν αποσβολωμένοι, το σώμα της άτυχης γυναίκας να διαμελίζεται από τους κροκόδειλους μέσα στη λίμνη.

"Δεν έκλαψε ούτε φώναξε, έγινε τόσο γρήγορα και κανένας δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα", δήλωσε συγκλονισμένος, ο ξεναγός της ομάδας των τουριστών που παρακολούθησαν το φρικιαστικό θέαμα.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η γυναίκα άφησε σημείωμα στο οποίο παραπονείται για τη συμπεριφορά του συζύγου της και ζητά συγνώμη από τα μέλη της οικογένειά της.


Κυριακή 11 Αυγούστου 2002 - 09:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολύνεκρο δυστύχημα στο Μεξικό
 

Το δεύτερο δυστύχημα μέσα σε μία εβδομάδα

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στη βορειοδυτική πολιτεία του Μεξικού, Σονόρα.

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και πολλά παιδιά, των οποίων η κατάσταση θεωρείται κρίσιμη.

Οι μεξικανικές αρχές διεξάγουν ήδη έρευνες για να εξακριβώσουν τα αίτια του δυστυχήματος.

Το λεωφορείο, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Γουάμας - Χερμοσίλο φαίνεται ότι χτύπησε σε κολώνα και έπεσε σε ρεύμα με ορμητικά νερά.

Τέσσερις ημέρες νωρίτερα περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, όταν οδηγός έχασε τον έλεγχο του λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν μέλη της ευαγγελικής εκκλησίας.


Κυριακή 11 Αυγούστου 2002 - 12:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Μόναχο τιμά τα θύματα της Ολυμπιάδας του ΄72
 

Όλα εκτυλίχθηκαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμαρες

Συμπληρώνονται 30 χρόνια από την επίθεση της Παλαιστινιακής Οργάνωσης Μαύρος Σεπτέμβρης εναντίον της ισραηλινης αποστολής σους Ολυμπιακούς του Μονάχου, το 1972.

Μια επίθεση που αιματοκύλισε τους αγώνες, άφησε πίσω της 16 νεκρους από τους οποιους οι ένδεκα ηταν αθλητες.

Στη μνήμη των θυμάτων ενός τρομοκρατικού χτυπήματος που σημάδευσε την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, η ισραηλινή αποστολή που συμμετέχει στους πανευρωπαικούς στίβου οι οποίοι, από τραγική σύμπτωση, διεξήχθησαν στο Μόναχο, παρακολούθησαν σήμερα επιμνημόνια δέηση στο ίδιο εκείνο Ολυμπιακό Στάδιο που βάφτηκε στο αιμα το 1972

Η χήρα ενός εκ΄των δολοφονηθέντων αθλητών καταδίκασε τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν τότε οι γερμανικές αρχές, για τις οποίες είπε ότι δεν μπορεί να συγχωρέσει την ανικανότητά και την ανοησία τους, ενώ υποστήριξε ότι η ΔΟΕ δεν κατάφερε να διαιωνίσει τη μνήμη των νεκρών Ισραηλινών.

Οι Ολυμπιακοί του Μονάχου του 1972 ήταν η μεγάλη ευκαιρία για την Γερμανία να δείξει πως απαλλάχθηκε από το αμαρτωλό της παρελθόν.

Κανείς δεν ηθελε να θυμάται τους Ολυμπιακούς του 36 στο Βερολίνο που διεξήχθησαν στην ναζιστική και ρατσιστική Γερμανία του Μεσοπολέμου.

Η ανακοίνωση της επίθεσης προκάλεσε ρίγος όχι μόνο στους θεατές των Ολυμπιακών αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο

"Σήμερα το πρωί μια ομάδα Παλαιστινίων τρομοκρατών εισέβαλε στο ολυμπιακό χωριό και επετέθη εναντίον της αποστολής του Ισραηλ, απ'οτι γνωρίζουμε δύο αθλητες είναι νεκροί", ανακοίνωνε συγκλονισμένος ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Αμέσως μετά την ανακοινωση η ΔΟΕ πληροφορούνταν για το ασυληπτο.

Όχι μόνο δύο αθλητές σκοτώθηκαν επί τόπου αλλά και αλλα εννέα μέλη της ισραηλινής αποστολής είχαν απαχθεί και μεταφέρθηκαν με τρία ελικόπτερα σε στρατιωτική βάση εξω από το Μόναχο. Μια αποπειρα διάσωσης από πλευρας της γερμανικής αστυνομίας απέτυχε.

Στην συμπλοκή αστυνομικών και Παλαιστινίων απαγωγέων σκοτώθηκαν εννέα ισραηλινοί αθλητές, πέντε από τους οκτώ παλαιστινίους και ενας γερμανός αστυνομικός.

Οι αγώνες σταμάτησαν και ο τότε πρόεδρος της ΔΟΕ Avery Brundage παραδέτηκε πως μετά το τραγικο εκεινο γεγονός οι Ολυμπιακοί δεν επροκειτο ποτέ να είναι οι ιδιοι

"Είναι λυπηρό πως στον ταραγμένο κόσμο μας ακόμα και το μεγαλύτερο και σημαντικότερο αθλητικό γεγονός, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, βρέθηκαν στο επικεντρο της πολιτικής δίνης. Κηρύσσω την σημερινή ημέρα, ως ημέρα πένθους για τον διεθνή αθλητισμό... αλλά οι αγώνες θα συνεχισθούν απο αυριο κανονικά όπως ηταν προγραμματισμένοι", δηλωνε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Avery Brundage, το 1972 στο Μόναχο.

Τριαντα χρόνια μετά, η Εσθερ Ρόθ, μια από τις μεγαλύτερες αθλητριες του Ισραηλ, η οποία συμμετείχε στην αποστολή της χώρας της το 1972, είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας πρώην και νυν αθλητών από το Ισραήλ που απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα της τυφλής βίας, που εκτοτε δεν εχει πάψει να διέπει τις σχέσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Βίας που τραυμάτισε θανάσημα και το Ολυμπιακό Ιδεώδες.


Κυριακή 11 Αυγούστου 2002 - 14:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Η καταστροφική μανία του Ελ Νίνιο
 


Ο Ελ Νίνιο σύμφωνα με τους μετεωρολόγους ευθύνεται για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει διάφορες περιοχές του πλανήτη και έχουν προκαλέσει το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

Περισσότεροι από 140 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις καταρρακτώδης βροχές και πλημμύρες που έπληξαν την Ευρώπη και την Ασία τις τελευταίες ημέρες.

Σε αντίθεση οι Ηνωμένες Πολιτείες και περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας μαστίζονται από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων ετών.

Ο Ελ Νίνιο είναι ένα φυσικό κλιματολογικό φαινόμενο στον ανατολικό Ειρηνικό που επηρεάζει καθοριστικά τους ανέμους και τις βροχοπτώσεις.

Πριν από τέσσερα χρόνια πλημμύρες και ξηρασία έπληξαν χώρες της νότιας Αμερικής, της Αφρικής και της ανατολικής Ασίας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσο αυξάνεται η θερμοκρασία του πλανήτη τόσο πιο συχνά θα εμφανίζεται το φαινόμενο Ελ Νίνιο.


Κυριακή 11 Αυγούστου 2002 - 12:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Μόναχο τιμά τα θύματα της Ολυμπιάδας του ΄72
 

Όλα εκτυλίχθηκαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμαρες

Συμπληρώνονται 30 χρόνια από την επίθεση της Παλαιστινιακής Οργάνωσης Μαύρος Σεπτέμβρης εναντίον της ισραηλινης αποστολής σους Ολυμπιακούς του Μονάχου, το 1972.

Μια επίθεση που αιματοκύλισε τους αγώνες, άφησε πίσω της 16 νεκρους από τους οποιους οι ένδεκα ηταν αθλητες.

Στη μνήμη των θυμάτων ενός τρομοκρατικού χτυπήματος που σημάδευσε την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, η ισραηλινή αποστολή που συμμετέχει στους πανευρωπαικούς στίβου οι οποίοι, από τραγική σύμπτωση, διεξήχθησαν στο Μόναχο, παρακολούθησαν σήμερα επιμνημόνια δέηση στο ίδιο εκείνο Ολυμπιακό Στάδιο που βάφτηκε στο αιμα το 1972

Η χήρα ενός εκ΄των δολοφονηθέντων αθλητών καταδίκασε τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν τότε οι γερμανικές αρχές, για τις οποίες είπε ότι δεν μπορεί να συγχωρέσει την ανικανότητά και την ανοησία τους, ενώ υποστήριξε ότι η ΔΟΕ δεν κατάφερε να διαιωνίσει τη μνήμη των νεκρών Ισραηλινών.

Οι Ολυμπιακοί του Μονάχου του 1972 ήταν η μεγάλη ευκαιρία για την Γερμανία να δείξει πως απαλλάχθηκε από το αμαρτωλό της παρελθόν.

Κανείς δεν ηθελε να θυμάται τους Ολυμπιακούς του 36 στο Βερολίνο που διεξήχθησαν στην ναζιστική και ρατσιστική Γερμανία του Μεσοπολέμου.

Η ανακοίνωση της επίθεσης προκάλεσε ρίγος όχι μόνο στους θεατές των Ολυμπιακών αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο

"Σήμερα το πρωί μια ομάδα Παλαιστινίων τρομοκρατών εισέβαλε στο ολυμπιακό χωριό και επετέθη εναντίον της αποστολής του Ισραηλ, απ'οτι γνωρίζουμε δύο αθλητες είναι νεκροί", ανακοίνωνε συγκλονισμένος ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Αμέσως μετά την ανακοινωση η ΔΟΕ πληροφορούνταν για το ασυληπτο.

Όχι μόνο δύο αθλητές σκοτώθηκαν επί τόπου αλλά και αλλα εννέα μέλη της ισραηλινής αποστολής είχαν απαχθεί και μεταφέρθηκαν με τρία ελικόπτερα σε στρατιωτική βάση εξω από το Μόναχο. Μια αποπειρα διάσωσης από πλευρας της γερμανικής αστυνομίας απέτυχε.

Στην συμπλοκή αστυνομικών και Παλαιστινίων απαγωγέων σκοτώθηκαν εννέα ισραηλινοί αθλητές, πέντε από τους οκτώ παλαιστινίους και ενας γερμανός αστυνομικός.

Οι αγώνες σταμάτησαν και ο τότε πρόεδρος της ΔΟΕ Avery Brundage παραδέτηκε πως μετά το τραγικο εκεινο γεγονός οι Ολυμπιακοί δεν επροκειτο ποτέ να είναι οι ιδιοι

"Είναι λυπηρό πως στον ταραγμένο κόσμο μας ακόμα και το μεγαλύτερο και σημαντικότερο αθλητικό γεγονός, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, βρέθηκαν στο επικεντρο της πολιτικής δίνης. Κηρύσσω την σημερινή ημέρα, ως ημέρα πένθους για τον διεθνή αθλητισμό... αλλά οι αγώνες θα συνεχισθούν απο αυριο κανονικά όπως ηταν προγραμματισμένοι", δηλωνε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Avery Brundage, το 1972 στο Μόναχο.

Τριαντα χρόνια μετά, η Εσθερ Ρόθ, μια από τις μεγαλύτερες αθλητριες του Ισραηλ, η οποία συμμετείχε στην αποστολή της χώρας της το 1972, είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας πρώην και νυν αθλητών από το Ισραήλ που απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα της τυφλής βίας, που εκτοτε δεν εχει πάψει να διέπει τις σχέσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Βίας που τραυμάτισε θανάσημα και το Ολυμπιακό Ιδεώδες.


Κυριακή 11 Αυγούστου 2002 - 11:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Kαι δεύτερος ομαδικός τάφος στο Κογκό
 

Δύο εκατομμύρια νεκροί, ο απολογισμός του πολέμου στη Δημοκρατία του Κογκό

Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στη Δημοκρατία του Κογκό εντόπισε ομαδικό τάφο που περιείχε 38 σκελετούς, κοντά στην πόλη Μπούνια στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου είχαν γίνει μεγάλες μάχες ανάμεσα στις αντιπάλες πολιτοφυλασκές και τα στρατεύματα της Ουγκάντας.


Θα βρεθούν κι άλλοι νεκροί
Συνταγματάρχης Τιμ Γουότς, Αποστολή ΟΗΕ
Οι στρατιώτες των Ηνωμένων Εθνών βρήκαν τον ομαδικό τάφο την Παρασκευή σε χωριό έξω από το αρχηγείο των ανταρτών. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν γυναίκες και παιδιά.

Την Πέμπτη, είχε ανακαλυφθεί κι άλλος ομαδικός τάφος--με 37 σκελετούς. Και πάλι, οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν γυναίκες και παιδιά που είχαν μαχαιρωθεί.

Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ αναφέρει πως επικρατεί τώρα ηρεμία στην περιοχή: στρατιώτες της Ουγκάντας εκτελούν περιπολίες στους δρόμους της Μπούνια, την οποία έθεσαν υπό τον έλεγχό τους σε συνεργασία με τους συμμάχους τους της φυλής Χέμα.

Η πόλη βρισκόταν προηγουμένως υπό τον έλεγχο μιας άλλης ανταρτικής οργάνωσης.

Ο ανταποκριτής του BBC επισημαίνει ότι η Ουγκάντα επενέβη στις συγκρούσεις επειδή την ενδιαφέρει ο ορυκτός πλούτος της περιοχής.


Κυριακή 11 Αυγούστου 2002 - 12:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Παραιτήθηκε ο Κεμάλ Ντερβίς
 

Η παραίτηση του Κεμάλ Ντερβίς δεν εξέπληξε κανένα

Μετά από πολλές ημέρες αναμονής και έντονης φημολογίας παραιτήθηκε χθες από την κυβέρνηση συνασπισμού του Μπουλέντ Ετσεβιτ και ο υπουργός εθνικής οικονομίας Κεμάλ Ντερβίς.

Η παραίτηση Ντερβίς ήταν βεβαίως αναμενόμενη μετά το τελεσίγραφο που του απέστειλε δημοσίως ο πρωθυπουργός Ετσεβίτ καλώντας τον να αποφασίσει αν θα μείνει ή θα φύγει από την κυβέρνηση.

Πράγματι, ο Κεμάλ Ντερβίς, ο αρχιτέκτων του οικονομικού προγράμματος της Τουρκίας, όπως αποκαλείται, πατούσε σε δύο βάρκες, αν μπορούσαμε να το πουμε ετσι.

Είναι δύσκολος ο δρόμος για την Τουρκία, αλλά πιστεύω πως μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο
Κεμάλ Ντερβίς

Από την μία είχε συνταχθεί με την πολιτική κίνηση του Ισμαήλ Τζεμ, πρωτοστατόντας μάλιστα μαζί με τον πρώην υπουργό εξωτερικών στην δημιουργία του κόμματος Νέα Τουρκία, ενώ από την άλλη παρέμενε στο πόστο του.

Βεβαίως ο κ. Ντερβις είχε τους λόγους του, ήθελε πριν φύγει να έχει εξασφαλίσει την τελευταία δόση του δανείου του ΔΝΤ προς την χώρα του.

Πάντως, αν και ενοχλημένος ο Μπουλέντ Ετσεβιτ, ευχαρίστησε τον Κεμάλ Ντερβίς για την συνεισφορά του στην εφαρμογή του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Ο Κεμάλ Ντερβίς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα επικεντρώσει τώρα την προσοχή του στη δημιουργία μιας ευρείας κεντροαριστερής συμμαχίας.

Ο Κεμάλ Ντερβίς ήταν, ας σημειωθεί, από τους πρώτους υπουργούς που είχαν σπεύσει να υποβάλουν την παραίτησή τους τον περασμένο μήνα από την κυβέρνηση συνασπισμού, αλλά ο πρόεδρος Σεζέρ τον έπεισε τελικά να παραμείνει.

Η πολιτική κρίση στην Τουρκία
Μάιος 2002 - Ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ ασθενεί, αλλά αρνείται ν'αποχωρήσει
25 Ιουνίου - Στελέχη του κόμματος του κ. Ετσεβίτ τον καλούν να παραιτηθεί
Αρχές Ιουνίου - Πάνω από 60 μέλη του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς του κ. Ετσεβίτ αποχωρούν, ανάμεσά τους ο υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Χουσαμετίν Οζκάν
12 Ιουλίου- Ο Ισμαήλ Τζεμ ιδρύει κόμμα, το κόμμα της Νέας Τουρκίας
31 Ιουλίου - Η Βουλή αποφασίζει τη διενέργεια εκλογών παρά τις αντιρρήσεις του κ. Ετσεβίτ
Εξόργισε, όμως, τον κ. Ετσεβίτ όταν εξεδήλωσε την επιθυμία να δημιουργήσει νέο κεντροαριστερό συνασπισμό εν όψει των πρόωρων εκλογών που θα γίνουν το Νοέμβριο.

Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ διόρισε νέο υπουργό Οικονομίας, τον Μασούμ Τουρκέρ, που προέρχεται από το κόμμα του, το Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Φιλοδυτική συμμαχία

Ο κ. Ντερβίς δεν κρύβει πως υποστηρίζει το κόμμα της Νέας Τουρκίας που ίδρυσε ο δημοφιλής πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, με τη συνεργασία πρώην στελεχών του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς του Μπουλέντ Ετσεβίτ.

Πολλοί παρατηρητές των τουρκικών πολιτικών πραγμάτων δεν αποκλείουν έτσι μία συνεργασία των δύο αυτών ανδρών ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου: ένα ενιαίο κόμμα που θα ένωνε τη διχασμένη κεντροαριστερά, σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, θα συνέβαλε στον σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης στην Τουρκία.

Υπάρχει όμως κι ένα άλο σενάριο: πολλά μικρά κόμματα διεδικούν την ψήφο των Τούρκων εκλογέων κι είναι πολύ πιθανό αρκετά απ'αυτά να μη μπορέσουν να εξασφαλίσουν το 10% των ψήφων που θα τους επέτρεπε να παραμείνουν στην Εθνοσυνέλευση.

Ευχηθείτε μου καλή επιτυχία
Κεμάλ Ντερβίς
Σε μία τέτοια περίπτωση, μπορεί να αυξηθεί η εκλογική δύναμη του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του οποίου οι ισλαμικές ρίζες ανησυχούν τους πανίσχυρους στρατιωτικούς, οι οποίοι πιστεύουν σ'ένα κοσμικό κράτος, όπως το ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ.

Αλλά και οι ΗΠΑ, που εξετάζουν το ενδεχόμενο ν'αναλάβουν στρατιωτική δράση κατά του Ιράκ, θα ήθελαν ν'αναλάβει την διακυβέρνηση της Τουρκίας ένα φιλοδυτικό κόμμα.

Ο κ. Ντερβίς παραδέχτηκε πόσο δύσκολο είναι το έργο που αναλαμβάνει--να ενώσει μία κεντροαριστερά που ήταν στο παρελθόν περισσότερες φορές διασπασμένη παρά ενωμένη: "Ευχηθείτε μου", είπε, "καλή επιτυχία!"


Κυριακή 11 Αυγούστου 2002 - 12:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Μόναχο τιμά τα θύματα της Ολυμπιάδας του ΄72
 

Όλα εκτυλίχθηκαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμαρες

Συμπληρώνονται 30 χρόνια από την επίθεση της Παλαιστινιακής Οργάνωσης Μαύρος Σεπτέμβρης εναντίον της ισραηλινης αποστολής σους Ολυμπιακούς του Μονάχου, το 1972.

Μια επίθεση που αιματοκύλισε τους αγώνες, ;aφησε πίσω της 16 νεκρους από τους οποιους οι ένδεκα ηταν αθλητες.

Στη μνήμη των θυμάτων ενός τρομοκρατικού χτυπήματος που σημάδευσε την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, η ισραηλινή αποστολή που συμμετέχει στους πανευρωπαικούς στίβου οι οποίοι, από τραγική σύμπτωση, διεξήχθησαν στο Μόναχο, παρακολούθησαν σήμερα επιμνημόνια δέηση στο ίδιο εκείνο Ολυμπιακό Στάδιο που βάφτηκε στο αιμα το 1972

Οι Ολυμπιακοί του Μονάχου του 1972 ήταν η μεγάλη ευκαιρία για την Γερμανία να δείξει πως απαλλάχθηκε από το αμαρτωλό της παρελθόν.

Κανείς δεν ηθελε να θυμάται τους Ολυμπιακούς του 36 στο Βερολίνο που διεξήχθησαν στην ναζιστική και ρατσιστική Γερμανία του Μεσοπολέμου.

Η ανακοίνωση της επίθεσης προκάλεσε ρίγος όχι μόνο στους θεατές των Ολυμπιακών αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο

"Σήμερα το πρωί μια ομάδα Παλαιστινίων τρομοκρατών εισέβαλε στο ολυμπιακό χωριό και επετέθη εναντίον της αποστολής του Ισραηλ, απ'οτι γνωρίζουμε δύο αθλητες είναι νεκροί", ανακοίνωνε συγκλονισμένος ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Αμέσως μετά την ανακοινωση η ΔΟΕ πληροφορούνταν για το ασυληπτο.

Όχι μόνο δύο αθλητές σκοτώθηκαν επί τόπου αλλά και αλλα εννέα μέλη της ισραηλινής αποστολής είχαν απαχθεί και μεταφέρθηκαν με τρία ελικόπτερα σε στρατιωτική βάση εξω από το Μόναχο. Μια αποπειρα διάσωσης από πλευρας της γερμανικής αστυνομίας απέτυχε.

Στην συμπλοκή αστυνομικών και Παλαιστινίων απαγωγέων σκοτώθηκαν εννέα ισραηλινοί αθλητές, πέντε από τους οκτώ παλαιστινίους και ενας γερμανός αστυνομικός.

Οι αγώνες σταμάτησαν και ο τότε πρόεδρος της ΔΟΕ Avery Brundage παραδέτηκε πως μετά το τραγικο εκεινο γεγονός οι Ολυμπιακοί δεν επροκειτο ποτέ να είναι οι ιδιοι

"Είναι λυπηρό πως στον ταραγμένο κόσμο μας ακόμα και το μεγαλύτερο και σημαντικότερο αθλητικό γεγονός, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, βρέθηκαν στο επικεντρο της πολιτικής δίνης. Κηρύσσω την σημερινή ημέρα, ως ημέρα πένθους για τον διεθνή αθλητισμό... αλλά οι αγώνες θα συνεχισθούν απο αυριο κανονικά όπως ηταν προγραμματισμένοι", δηλωνε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Avery Brundage, το 1972 στο Μόναχο.

Τριαντα χρόνια μετά, η Εσθερ Ρόθ, μια από τις μεγαλύτερες αθλητριες του Ισραηλ, η οποία συμμετείχε στην αποστολή της χώρας της το 1972, είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας πρώην και νυν αθλητών από το Ισραήλ που απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα της τυφλής βίας, που εκτοτε δεν εχει πάψει να διέπει τις σχέσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Βίας που τραυμάτισε θανάσημα και το Ολυμπιακό Ιδεώδες.


Κυριακή 11 Αυγούστου 2002 - 12:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκλογές στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ
 


Προεδρικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαιτζάν και διεκδικείται από αυτές τις δύο χώρες.

Οι ηγέτες της περιοχής που δεν έχει αναγνωριστεί σαν ξεχωριστό κράτος, προχωρούν στη διεξαγωγή των εκλογών παρά τη διεθνή καταδίκη.

Οι εκλογές έχουν καταδικασθεί από τη διεθνή κοινότητα γιατί θεωρείται ότι αποτελεί πρόκληση για την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαιτζάν.

Κατά την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης, η περιοχή θεωρείτο ότι ήταν μέρος του Αζερμπαιτζάν. Ωστόσο, ο πόλεμος ξέσπασε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μετά από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και ενώ οι ΗΠΑ διεκδίκησαν την περιοχή.

Περίπου 30,000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ 1,000,000 άλλοι αναγκάσθηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους.

Από τους τέσσερεις υποψήφιους, μεγαλύτερες πιθανότητες συγκεντρώνει ο νυν πρόεδρος Αρκάντι Γκακιασάν.

Κατά μήκος της περιοχής, που βρίσκεται νότια του Καυκάσου, έχουν στηθεί 265 εκλογικά τμήματα.





Κυριακή 11 Αυγούστου 2002 - 11:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Και δεύτερος μαζικός τάφος
 

Εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό με τη Ρουάντα

Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό ανακοίνωσε ότι εντόπισε ένα δεύτερο ομαδικό τάφο με τις σορούς 38 ανθρώπων στην Μπούνια στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας και επίκεντρο σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα σε αντιμαχόμενες πολιτοφυλακές και τα στρατεύματα της Ουγκάντας.


Θα βρεθούν κι άλλοι νεκροί
Συνταγματάρχης Τιμ Γουότς, Αποστολή ΟΗΕ
Οι στρατιώτες των Ηνωμένων Εθνών βρήκαν τον ομαδικό τάφο την Παρασκευή σε χωριό έξω από το αρχηγείο των ανταρτών. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν γυναίκες και παιδιά.

Την Πέμπτη, είχε ανακαλυφθεί κι άλλος ομαδικός τάφος--με 37 σορούς, κυρίως παιδιών και γυναικών. Τα θύματα έφεραν τραύματα, τα οποία προκλήθηκαν από μαχαίρι.

Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ διευκρίνισε, πάντως, πως επικρατεί τώρα ηρεμία στην περιοχή, καθώς οι στρατιώτες της Ουγκάντας εκτελούν περιπολίες στους δρόμους της Μπούνια, την οποία έθεσαν υπό τον έλεγχό τους σε συνεργασία με τους συμμάχους τους της φυλής Χέμα.

Η πόλη βρισκόταν προηγουμένως υπό τον έλεγχο μιας άλλης ανταρτικής οργάνωσης.

Ο ανταποκριτής του BBC επισημαίνει ότι η Ουγκάντα επενέβη στις συγκρούσεις επειδή την ενδιαφέρει ο ορυκτός πλούτος της περιοχής.

Οι συγκρούσεις στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό συνεχίζονται παρά τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας.

Πριν από δύο χρόνια, ο τότε πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό, Ζοζέφ Καμπιλά και ο ομόλογός του από την Ρουάντα, Πολ Καγκάμε, υπέγραψαν συμφωνία, η οποία προέβλεπε την απομάκρυνση των στρατευμάτων της Ρουάντα από τα σύνορα της Λ. Δημοκρατίας του Κογκό.

Ο στρατός της Ρουάντα εστάλη για την καταδίωξη των μελών της φυλής Χούτου, οι οποίοι θεωρούνται υπεύθυνοι για τη γενοκτονία των μελών της φυλής των Τούτσι το 1994 στη Ρουάντα.


Κυριακή 11 Αυγούστου 2002 - 10:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Βολές Πούτιν κατά των σωστικών συνεργείων
 

Πολλοί Ρώσοι καταγγέλουν ότι οι προειδοποιήσεις για το κύμα κακοκαιρίας ήρθαν πολύ αργά

Δριμεία κριτική κατά των σωστικών συνεργείων άσκησε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ οι προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων αλλά και των θυμάτων της πρωτοφανούς κακοκαιρίας στη νότια Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε "ανεπαρκής"τις ενέργειες των σωστικών συνεργείων και διέταξε την άμεση αποστολή μεγαλύτερης βοήθειας στο τουριστικό θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας, Νοβοροσίσκ.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 44 άνθρωποι φέρονται να έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πρωτοφανή για τα δεδομένα της εποχής καιρικά φαινόμενα.

"Οι προσπάθειες του υπουργείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και οι τοπικές αρχές ήταν ολοφάνερα ανεπαρκείς", τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Στο μεταξύ, οι σημαίες κυματίζουν μεστίστες στην επαρχία Κράσνονταρ της Ρωσίας.

Τα θύματα ήταν στην πλειονότητά τους παραθεριστές. Οι σοροί των περισσοτέρων θυμάτων έχουν εντοπιστεί ενώ δεκάδες είναι ακόμα οι αγνοούμενοι.

Κακοκαιρία κι αλλού

Στο συνήθως ηλιόλουστο νησί Κάπρι, στην Ιταλία, σπίτια αλλά κι ένα ολόκληρο εμπορικό κέντρο καλύφτηκαν από τη λάσπη.

Κακοκαιρία επικρατεί και στην νότια Ισπανία και στα νησιά Βαλεαρίδες.

Στις βορειοανατολικές ακτές της Αγγλίας, εξ άλλου, πλημμύρισαν σπίτια και χρειάστηκε να τα εγκαταλείψουν οι ένοικοί τους.

Οι πλημμύρες στην Αυστρία ήταν οι χειρότερες των τελευταίων 100 ετών.

Στη Ρουμανία, οι αρχές εκτιμούν ότι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ στη γειτονική Βουλγαρία πολλά χωριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση.

Στη νότιο Κίνα, 60 άνθρωποι βρληκαν το θάνατο εξαιτίας των κατολισθήσεων που προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις.

Τέλος, στη Βόρειο Κορέα, χιλιάδες έμειναν άστεγοι, ενώ η περίοδος των μουσώνων συνεχίζεται στην Ινδία και από τις κατολισθήσεις τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο βόρειο τμήμα της χώρας.


Κυριακή 11 Αυγούστου 2002 - 08:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Ιράν παρέδωσε μέλη της Αλ Κάιντα
 

Στο παρελθόν το Ιράν έχει κατηγορηθεί για συνεργασία με την Αλ Κάιντα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Σαούντ Αλ Φαϊζάλ δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Ιράν παρέδωσε 16 φερόμενα μέλη του δικτύου Αλ Κάιντα στις σαουδαραβικές αρχές για ως απόδειξη των προθέσεων της να συνεργαστεί με τις αμερικανικές αρχές στην εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας.

Το Ιράν συνέλαβε τα μέλη της Αλ Κάιντα, τα οποία προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο στο ιρανικό έδαφος μετά τη διαφυγή τους από το Αφγανιστάν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας στην αμερικανική εφημερίδα "Ουάσινγκτον Ποστ", δήλωσε ότι οι ιρανικές αρχές παρέδωσαν τους συλληφθέντες γνωρίζοντας ότι οι πληροφορίες, οι οποίες θα αποσπούνταν, θα διαβιβιβαζόταν στις αμερικανικές αρχές.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, έχει συμπεριλάβει το Ιράν στις χώρες, οι οποίες, όπως έχει πει σχηματίζουν τον "άξονα του κακού".

Επιπλέον, η αμερικανική ηγεσία έχει στο παρελθόν κατηγορήσει το Ιράν ότι προσφέρει άσυλο στα μέλη του δικτύου του Σαουδάραβα, Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο υπουργός της Σαουδικής Αραβίας πρόσθεσε, επίσης, ότι και η χώρα του καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να βοηθήσει τις ΗΠΑ στην εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας.


Κυριακή 11 Αυγούστου 2002 - 09:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολύνεκρο δυστύχημα στο Μεξικό
 

Το δεύτερο δυστύχημα μέσα σε μία εβδομάδα

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στη βορειοδυτική πολιτεία του Μεξικού, Σονόρα.

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και πολλά παιδιά, των οποίων η κατάσταση θεωρείται κρίσιμη.

Οι μεξικανικές αρχές διεξάγουν ήδη έρευνες για να εξακριβώσουν τα αίτια του δυστυχήματος.

Το λεωφορείο, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Γουάμας - Χερμοσίλο φαίνεται ότι χτύπησε σε κολώνα και έπεσε σε ρεύμα με ορμητικά νερά.


Τέσσερις ημέρες νωρίτερα περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, όταν οδηγός έχασε τον έλεγχο του λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν μέλη της ευαγγελικής εκκλησίας.


Κυριακή 11 Αυγούστου 2002 - 07:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Μόναχο τιμά τα θύματα της Ολυμπιάδας του ΄72
 

Όλα εκτυλίχθηκαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμαρες

Τριάντα χρόνια μετά του Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, οι συγγενείς των 11 Ισραηλινών αθλητών και αξιωματούχων που σκοτώθηκαν σε επίθεση μελών της ισλαμικής παλαιστινιακής οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» θα παραστούν σε τελετή μνήμης στο πρώην ολυμπιακό χωριό.

Στο πλευρό των συγγενών των θυμάτων θα βρίσκεται και η ισραηλινή ομάδα, η οποία συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου.

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδος στο Μόναχο και μάλιστα στο ίδιο στάδιο στο οποίο είχαν πραγματοποιηθεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1972.

Οι Ολυμπιακοί του Μονάχου είχαν ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς.

Από διοργανωτικής πλευράς είχε χαρακτηριστεί ως η πιο άρτια Ολυμπιάδα μέχρι τότε και η γερμανική κυβέρνηση ήθελε πάση θυσία να επουλώσει την μεγάλη πληγή και τη διαστρέβλωση που υπέστη το ολυμπιακό ιδεώδες από την ναζιστική Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο.

Οι αγώνες του Μονάχου στέφθηκαν από απόλυτη επιτυχία τις πρώτες δέκα ημέρες.

Ο Αμερικανός εβραϊκός κολυμβητής, Μαρκ Σπιτς, κέρδισε επτά χρυσά μετάλλια και η Ρωσίδα αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής, Όλγκα Κορμπούτ, κατάφερε να κερδίσει τις καρδιές όλων στο Μόναχο.

Η εικόνα ως δια μαγείας άλλαξε τελείως στις 5 Σεπτεμβρίου, όταν οκτώ μέλη της ισλαμικής παλαιστινιακής οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» εισέβαλαν στα καταλύματα της ισραηλινής ομάδος.

Η επίθεση

Δύο Ισραηλινοί σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν στα δωμάτιά τους, ενώ άλλοι εννέα κρατούνταν όμηροι.

Για την απελευθέρωσή τους οι δράστες ζητούσαν από την κυβέρνηση του Ισραήλ να αφήσει ελεύθερους τους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους.

Η επιχείρηση της γερμανικής αστυνομίας, οι διάλογοι μεταξύ αστυνομικών και δραστών και όλη η ένταση των 24 ωρών της επίθεσης μεταδίδονταν ζωντανά στην τηλεόραση.

Οι απαγωγείς και τα θύματά τους επιβιβάστηκαν σε τρία ελικόπτερα των γερμανικών αρχών, τα οποία επρόκειτο να τους μεταφέρουν σε στρατιωτικό αεροδρόμιο, θεωρητικά, για να διαφύγουν από τη Γερμανία.

Εκεί η γερμανική αστυνομία αποφάσισε να επέμβει. Ωστόσο, τίποτα δεν λειτούργησε στην επιχείρηση, η οποία κατέληξε σε σφοδρές ανταλλαγές πυρών μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Νεκροί έπεσαν οι εννέα Ισραηλινοί όμηροι καθώς και πέντε από τους οκτώ Παλαιστινίους του «Μαύρου Σεπτέμβρη».


Κυριακή 11 Αυγούστου 2002 - 08:44 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ: 'Ασυλία ή κόβουμε τη στρατιωτική βοήθεια'
 

Οι ΗΠΑ φοβούνται το ενδεχόμενο προσαγωγής των στρατιωτών της στη δικαιοσύνη

Με τερματισμό της στρατιωτικής βοήθειας σπειλούν οι ΗΠΑ τη διεθνή κοινότητα εάν δεν δοθεί τελικά ασυλία στους Αμερικανούς στρατιώτες των ειρηνευτικών δυνάμεων.

Η Ουάσινγκτον επιχειρεί να συνάψει διμερείς συμφωνίες με όσο το δυνατόν περισσότερα κράτη για να αποτρέψει το ενδεχόμενο προσαγωγής των Αμερικανών στρατιωτών ενώπιον του νεοσύστατου Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών.

Μέχρι στιγμής, δύο χώρες, το Ισράηλ και η Ρουμανία έχουν δεσμευτεί απέναντι στις ΗΠΑ να μην παραδώσουν Αμερικανούς στρατιώτες στις δικαστικές αρχές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Ρουμανία, η οποία είναι μία από τις προς ένταξη στην διευρυμένη ΕΕ χώρες, όφειλε να περιμένει για τη στάση όλων των κρατών μελών της Κοινότητας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία τάσσεται υπέρ της σύστασης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, εξέφρασε την απογοήτευσή της για τη στάση της Ρουμανίας και του Ισραήλ.

Αρχικώς, οι ΗΠΑ ζητούσαν τη χορήγηση πλήρους ασυλίας για τους Αμερικανούς στρατιώτες, ωστόσο, έπειτα από σειρά διαβουλεύσεων με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συμβιβάστηκαν με τη χορήγηση 12μηνης απαλλαγής από το ενδεχόμενο ποινικών διώξεων κατά των Αμερικανών κυανόκρανων.


Σάββατο 10 Αυγούστου 2002 - 22:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Δύο νεκροί στη Δυτική Όχθη
 

Απαγόρευση κυκλοφορίας έχουν επιβάλει οι Ισραηλινοί στην Ναμπλούς

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο Ισραηλινοί κι ένας ένοπλος Παλαιστίνιος σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών, όταν δύο Παλαιστίνιοι διείσδυσαν σε εβραικό οικισμό στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης.

Τουλάχιστον ένα άλλο άτομο τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια του επεισοδίου στη Μεχόρα, κοντά στη Ναμπλούς.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός είχε εκφράσει τη λύπη του για τον θάνατο ενός Παλαιστίνιου που πυροβολήθηκε όταν οδηγούσε το αυτοκίνητό του στη Ναμπλούς, κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Όπως δήλωσε ο στρατός, ο Παλαιστίνιος είχε προφανώς λάβει άδεια για να κυκλοφορεί παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Συνομιλίες CIA - Παλαιστινίων

Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), Τζορτζ Τένετ, είχε συνομιλίες κοντά στην Ουάσινγκτον με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εσωτερικών, Αμπντέλ Ραζάκ αλ-Γιαχία.


Ο αρχηγός της CIA, Τζορτζ Τένετ
Δεν έγινε καμία ανακοίνωση μετά τις συνομιλίες, αλλά, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι συνομιλίες επρόκειτο να επικεντρωθούν στις αμερικανικές προτάσεις για την αναδιάρθρωση των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας.

Η Αίγυπτος και η Ιορδανία έχουν ήδη συμφωνήσει να εκπαιδεύσουν τα στελέχη των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας.





Κυριακή 11 Αυγούστου 2002 - 06:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Και δεύτερος μαζικός τάφος
 

Εκατομμύρια άνθρωπι έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό με τη Ρουάντα

Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό ανακοίνωσε ότι εντόπισε ένα δεύτερο ομαδικό τάφο με τις σορούς 38 ανθρώπων στην Μπούνια στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας και επίκεντρο σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα σε αντιμαχόμενες πολιτοφυλακές και τα στρατεύματα της Ουγκάντας.


Οι στρατιώτες των Ηνωμένων Εθνών βρήκαν τον ομαδικό τάφο την Παρασκευή σε χωριό έξω από το αρχηγείο των ανταρτών.

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν γυναίκες και παιδιά.

Την Πέμπτη, είχε ανακαλυφθεί κι άλλος ομαδικός τάφος--με 37 σορούς, κυρίως παιδιών και γυναικών.

Τα θύματα έφεραν τραύματα, τα οποία προκλήθηκαν από μαχαίρι.

Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ διευκρίνισε, πάντως, πως επικρατεί τώρα ηρεμία στην περιοχή, καθώς οι στρατιώτες της Ουγκάντας εκτελούν περιπολίες στους δρόμους της Μπούνια, την οποία έθεσαν υπό τον έλεγχό τους σε συνεργασία με τους συμμάχους τους της φυλής Χέμα.

Η πόλη βρισκόταν προηγουμένως υπό τον έλεγχο μιας άλλης ανταρτικής οργάνωσης.

Ο ανταποκριτής του BBC επισημαίνει ότι η Ουγκάντα επενέβη στις συγκρούσεις επειδή την ενδιαφέρει ο ορυκτός πλούτος της περιοχής.


Θα βρεθούν κι άλλοι νεκροί
Συνταγματάρχης Τιμ Γουότς, Αποστολή ΟΗΕ
Οι συγκρούσεις στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό συνεχίζονται παρά τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας.

Πριν από δύο χρόνια, ο τότε πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό, Ζοζέφ Καμπιλά και ο ομόλογός του από την Ρουάντα, Πολ Καγκάμε, υπέγραψαν συμφωνία, η οποία προέβλεπε την απομάκρυνση των στρατευμάτων της Ρουάντα από τα σύνορα της Λ. Δημοκρατίας του Κογκό.

Ο στρατός της Ρουάντα εστάλη για την καταδίωξη των μελών της φυλής Χούτου, οι οποίοι θεωρούνται υπεύθυνοι για τη γενοκτονία των μελών της φυλής των Τούτσι το 1994 στη Ρουάντα.


Κυριακή 11 Αυγούστου 2002 - 06:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Δέσμευση ΗΠΑ για δημοκρατία στο Ιράκ
 

Η αντιπολίτευση αμφισβητεί το ηθικό του στρατού του Ιράκ

Διαβεβαιώσεις ότι η αμερικανική ηγεσία του προέδρου Τζορτζ Μπους αποσκοπεί στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στο Ιράκ άμα την ανατροπή του νυν προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν έλαβε η αντιπροσωπεία της ιρακινής αντιπολίτευσης μετά το τέλος της συνάντησής τους με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Ντικ Τσέινι.

Ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης του Ιράκ, Σαρίφ Αλί Μπιν Αλ Χουσεΐν τόνισε ότι τόσο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος όσο και υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν μια νέα δικτατορία στο Ιράκ.

Δεν θα αντικαταστήσουν τον ένα δικτάτορα με έναν άλλο επίσης δικτάτορα
Σαρίφ Αλί Μπιν Αλ Χουσεΐν
Μέχρι στιγμής, πάντως, από αμερικανικής πλευράς δεν έχει κάποια επίσημη ανακοίνωση για την έκβαση των συνομιλιών με την ιρακινή αντιπολίτευση.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν θα παραμείνει "εχθρός" των ΗΠΑ μέχρι αποδείξεως τουναντίον.

Πρόσθεσε, όμως, ότι ακόμα δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά την επέμβαση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο Ιρακινός πρόεδρος έχει στο παρελθόν χαρακτηρίσει την αντιπολίτευση ως μια "κλίκα ανίκανων ανθρώπων".

Συνάντηση με Τσέινι

Οι εκπρόσωποι έξι ιρακινών οργανώσεων της αντιπολίτευσης μετέβησαν στον Λευκό Οίκο απ'όπου επικοινώνησαν, μέσω κλειστού τηλεοπτικού κυκλώματος, με τον κ. Τσέινι, ο οποίος κάνει διακοπές στο Ουαιόμινγκ.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον, οι συναντήσεις και οι συνομιλίες που γίνονται στην Ουάσινγκτον εντάσσονται στις προσπάθειες που καταβάλλει η αμερικανική κυβέρνηση για να συσπειρώσει την ιρακινή αντιπολίτευση και να της δείξει επίσης ότι την λαμβάνει σοβαρά υπ'όψη της στα σχέδια που καταστρώνει για το καθεστώς που θα διαδεχθεί τον Σαντάμ Χουσεΐν.


Εχθρός των ΗΠΑ μέχρι αποδείξεως τουναντίον
Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι "καλωσορίζει" μία δημόσια συζήτηση των σχεδίων για πιθανή στρατιωτική εκστρατεία κατά του Ιράκ--εκστρατεία που έχει βρει, ως γνωστόν, αντίθετη μία σημαντική μερίδα του πολιτικού κατεστημένου.

"Η διαδικασία των διαβουλεύσεων", είπε ο κ. Μπους, "θα επιτρέψει στην κοινή γνώμη να κατανοήσει πλήρως τις ανησυχίες μας για τον Σαντάμ Χουσείν, το καθεστώς του και την επιθυμία του ν'αποκτήσει όπλα μαζικού ολέθρου."


Κυριακή 11 Αυγούστου 2002 - 05:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Τα 'γεράκια' του πολέμου και οι 'περιστέρες' της ειρήνης
 


Το ανθρωποκυνηγητό των βρετανικών αστυνομικών δυνάμεων για τον εντοπισμό των δύο δεκάχρονων μαθητριών και πιθανότατα θύματα απαγωγής δεν απουσιάζει από κανένα πρωτοσέλιδο του κυριακάτικου βρετανικού Τύπου, όπως επίσης δεν απουσιάζουν στη διεθνή ειδησεογραφία οι αναλύσεις για το Ιράκ και τα πολεμικά σενάρια των ΗΠΑ

Γεράκια εναντίον περιστεριών

Η βρετανική εφημερίδα «Ομπζέρβερ» κυκλοφορεί με ένα δισέλιδο αφιέρωμα στους πρωταγωνιστές των σεναρίων περί επικείμενης νέας στρατιωτικής επέμβασης της Δύσης στο Ιράκ.

«Τα γεράκια στην Ουάσινγκτον μιλούν στο αυτί του προέδρου, ενώ στην Ευρώπη οι τόνοι είναι πιο ήπιοι», είναι ο υπότιτλος του αφιερώματος της «Ομπζέρβερ», η οποία φωτογραφίζει ως υπ΄ αριθμόν ένα «γεράκι» τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ ενώ το αντίπαλο στρατόπεδο των ειρηνιστών συμπεριλαμβάνει προσωπικότητες όπως ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, Τομ Ντάλιελ, ο αρχιεπίσκοπος του Κάντεμπουρι και ο Αμερικανός ηθοποιός, Γούντι Χάρελσον.

Σύμφωνα με την «Ομπζέρβερ» ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, οφείλει να αποκαλύψει λίαν συντόμως σε ποιο στρατόπεδο ανήκει.

Η κυριακάτικη βρετανική εφημερίδα παραθέτει επίσης τα βασικά σημεία και επιχειρήματα της συζήτησης των δύο πλευρών όσον αφορά το Ιράκ.

Τα γεράκια λένε: Το Σαντάμ έχει ή σύντομα θα αποκτήσει πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα. Οι περιστέρες απαντούν: Η μόνες αποδείξεις για το οπλοστάσιο του Σαντάμ προέρχονται από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Γιατί λοιπόν, να μην επιδιώξουμε πρώτα την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ;

Τα γεράκια λένε αυτό ακριβώς επιδιώκει ο Σαντάμ. Να καθυστερήσουμε ώστε να μπορέσει να κερδίσει μεγαλύτερη υποστήριξη από τον αραβικό κόσμο. Το καθεστώς του πρέπει να ανατραπεί δια παντός. Οι περιστέρες της ειρήνης απαντούν δεν μπορείτε να εισβάλετε στις χώρες που δεν συμβαδίζουν με την πολιτική σας χωρίς την εντολή του ΟΗΕ. Είναι παράνομο.

Δρ. Άνθραξ

Ο Αμερικανός καθηγητής, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών των ομοσπονδιακών αρχών των ΗΠΑ για το βάκιλο του άνθρακα, είχε εκπαιδευθεί στη Βρετανία και μάλιστα σε ερευνητική ομάδα του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, όπως αποκαλύπτουν στο κυριακάτικο πρωτοσέλιδό τους οι «Τάιμς» του Λονδίνου.

Ο δρ, Στίβεν Χάτφιλ, 48 ετών, εξειδικευμένος στα βιολογικά όπλα, βρισκόταν στην Βρετανία την περίοδο που μια επιστολή φάρσα εστάλη από το Λονδίνο σε γερουσιαστή των ΗΠΑ.

Επρόκειτο για μια επιστολή, η οποία έφερε ομοιότητες με επιστολή που είχε ταχυδρομηθεί από το Λονδίνο λίγες ημέρες νωρίτερα και η οποία περιείχε το θανατηφόρο βάκιλο του άνθρακα.

Ο 48χρονος επιστήμονας δεν θεωρείται «ύποπτος» από τις αμερικανικές αρχές, ωστόσο, η περίπτωσή του έχει χαρακτηριστεί «ενδιαφέρουσα».

Ο ίδιος δηλώνει αθώος. «Η ασυνήθιστη καριέρα του καθηγητή ήταν αυτή που κίνησε την προσοχή του FBI», αναφέρουν οι «Τάιμς».

Ξεκίνησε την καριέρα του στο Φορτ Ντέτρικ, το πλέον σημαντικό εργαστήριο βιολογικών όπλων των ΗΠΑ.

Η τελευταία έρευνα του καθηγητή στον εν λόγω οργανισμό ήταν πάνω στον άνθρακα και πως μπορεί να σταλεί και να μολύνει κόσμο μέσω ταχυδρομικών επιστολών.

Τα περισσότερα από τα γράμματα με το θανατηφόρο περιεχόμενο, τα οποία εμφανίστηκαν μετά την 11ή Σεπτεμβρίου, έφεραν τη διεύθυνση ενός ανύπαρκτου σχολείου στο Νιού Τζερσεϊ, το οποίο ονομαζόταν «Γκρίντεϊλ».

Από το 1978 και για πέντε χρόνια ο Στίβεν Χάτφιλ ζούσε στη Ζιμποάμπουε σε ένα προάστιο, το οποίο ονομάζεται «Γρίντεϊλ».

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα ο Χάτφιλ υποστηρίζει ότι ήταν μέλος των Ροδεσιανών ειδικών δυνάμεων, οι οποίες αργότερα κατηγορήθηκαν για το θάνατο 180 ανθρώπων, οι οποίοι βρέθηκαν μολυσμένοι με τον βάκιλο του άνθρακα.

Κόκκινη κάρτα

Η μοναδική γυναίκα διαιτητής στο αγγλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, το οποίο ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα, απειλείται με αποβολή καθώς δεν κατάφερε να περάσει το τεστ της φυσικής κατάστασης.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της κυριακάτικης «Τέλεγκραφ» η Γουέντι Τομς είναι από το 1994 μία από τις σφυρίχτρες του αγγλικού ποδοσφαίρου και θεωρείται μία από τις πρωτοπόρες προσωπικότητες στα αγγλικά και διεθνή γήπεδα.

Η ίδια πάντως δεν φαίνεται να ανησυχεί και αποδίδει την αποτυχία της στα 39 χρόνια της ηλικίας της.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.