Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-08-08

  1. Οι Παλαιστίνιοι ζήτησαν την υποστήριξη των ΗΠΑ
  2. Ντερβίς: το δίλημμα του 'τσάρου' της οικονομίας
  3. Οικονομική ανάσα στη Βραζιλία
  4. Τα μείον του τουρισμού στην Ελλάδα
  5. 'Δίκτυα πληροφοριοδοτών'
  6. Βρετανία: 'Η Λιβύη θέλει νέες σχέσεις με τη Δύση'
  7. Οι Παλαιστίνιοι ζήτησαν την υποστήριξη των ΗΠΑ
  8. Πλημμύρες στη Νότια Ρωσία
  9. Κέρδη στη Γουόλ Στριτ για τρίτη συνεχή ημέρα
  10. Άγκυρα: 'Θα εφαρμοσθούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις'
  11. Καμπούλ: 'σκοτώθηκαν ηγετικά στελέχη της αλ-Κάιντα'
  12. Η Ιορδανία έκλεισε τα γραφεία του αλ-Τζαζίρα
  13. Οικονομική ανάσα στη Βραζιλία
  14. Κολομβία: 'δίκτυα πληροφοριοδοτών'
  15. ΗΠΑ και ΟΗΕ: 'Δεν άλλαξε στάση τo Iράκ'
  16. Βρετανία: 'Η Λιβύη θέλει νέες σχέσεις με τη Δύση'
  17. Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την υποστήριξη των ΗΠΑ
  18. Πλημμύρες στη Νότιο Ρωσία
  19. Καμπούλ: 'σκοτώθηκαν ηγετικά στελέχη της αλ-Κάιντα'
  20. Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την υποστήριξη των ΗΠΑ
  21. Πλημμύρες στη Νότιο Ρωσία
  22. Άγκυρα: 'Θα εφαρμοσθούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις'
  23. 17Ν: Χρονικό-Συνεντεύξεις-Σχόλια
  24. Το ... 'αόρατο' μάτι του Έσελον
  25. Ο Σαντάμ Χουσεΐν προειδοποιεί
  26. Η ορμόνη που μειώνει την όρεξη
  27. Η Ιορδανία απαγόρευσε το τηλεοπτικό κανάλι αλ-Τζαζίρα
  28. Προειδοποιήσεις Σαντάμ Χουσεΐν
  29. Αβορίγινες: Κανένα δικαίωμα στη γη των προγόνων τους
  30. Το ... 'αόρατο' μάτι του Έσελον
  31. Ικανοποίηση για το πακέτο των αποζημιώσεων
  32. Οικονομική ανάσα στη Βραζιλία
  33. Ανυποχώρητο το Ιράκ
  34. Ικανοποίηση για το πακέτο των αποζημιώσεων
  35. Αδιέξοδο στις νέες συνομιλίες Ισραηλινών - Παλαιστινίων
  36. Οικονομική ανάσα στη Βραζιλία
  37. Τα μείον του τουρισμού στην Ελλάδα
  38. Πρόεδρος μετ΄εμποδίων
  39. Επισκόπηση ευρωπαϊκού Τύπου

Παρασκευή 09 Αυγούστου 2002 - 00:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι Παλαιστίνιοι ζήτησαν την υποστήριξη των ΗΠΑ
 

Ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας, Σαέμπ Ερεκάτ (αριστερά) και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ

Yψηλόβαθμη παλαιστινιακή αντιπροσωπεία είχε συνάντηση στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ--την πρώτη εδώ και μήνες.

Δεν ανακοινώθηκε η επίτευξη καμιάς συγκεκριμένης συμφωνίας, αλλά ο κ. Πάουελ δήλωσε πως "βρισκόμαστε" κοντά στη σύναψη συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν στις παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας.

Αντλούμε τη νομιμότητά μας από τον πρόεδρο Γιασέρ Αραφάτ και την Παλαιστινιακή Αρχή
Σαέμπ Ερεκάτ
Οι συνομιλίες θα συνεχισθούν και την Παρασκευή, ενώ το Σάββατο η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τον αρχηγό της CIA, Tζορτζ Τένετ.

Η παλαιστινιακή πλευρά, που δεν έπαψε να τονίζει στην Ουάσινγκτον πως "αντλεί τη νομιμότητά της", όπως είπε, από την Παλαιστινιακή Αρχή και τον ηγέτη της, Γιασέρ Αραφάτ, αναμένεται να ζητήσει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον για την εφαρμογή του σχεδίου που προβλέπει την σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τις παλαιστινιακές περιοχές που έχουν καταλάβει.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον μεταδίδει ότι επιθυμία και των δύο πλευρών είναι να περιέλθει σταδιακά υπό παλαιστινιακό έλεγχο ο τομέας της ασφάλειας σε περιοχές της Δυτικής Όχθης και της Γάζας που τελούν τώρα υπό ισραηλινή κατοχή.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κ. Κάθριν Μπερτίνι, θα επισκεφθεί την περιοχή για να εκτιμήσει το μέγεθος του δράματος όσων ζουν υπό ισραηλινή κατοχή.

Yπέρ των μεταρρυθμίσεων η Φατάχ


Το Ισραήλ επιμένει πως ο Γιασέρ Αραφάτ πρέπει να πατάξει τις ακραίες οργανώσεις
Την Πέμπτη, ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, είχε συνομιλίες στη Ραμάλα με την κεντρική επιτροπή του κινήματος του, Φατάχ.

Η κεντρική επιτροπή της Φατάχ κάλεσε τον κ. Αραφάτ να προχωρήσει στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Πληροφορίες από τη Ραμάλα αναφέρουν ότι συνεστήθη στον Παλαιστίνιο ηγέτη να διορίσει πρωθυπουργό.

Αλλά όπως τόνισε ο υπουργός Τύπου και Πληροφοριών, Γιασέρ Άμπεντ Ράμπο, το ζήτημα δεν είναι ο διορισμός πρωθυπουργού, αλλά το αν είναι δυνατή η λειτουργία της παλαιστινιακής κυβέρνησης, όποια μορφή κι αν έχει, υπό τις συνθήκες τις οποίες έχει επιβάλει η ισραηλινή κατοχή--περιορίζοντας τις μετακινήσεις και συναντήσεις των υπουργών.

Ισραηλινή πρόταση

Στη συνάντηση που έγινε στη Ραμάλα συζητήθηκε και η τελευταία ισραηλινή πρόταση που προβλέπει την σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από ορισμένες παλαιστινιακές περιοχές ως αντάλλαγμα για τον τερματισμό των επιθέσεων εναντίον ισραηλινών στόχων.

Την Τετάρτη, το παλαιστινιακό υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε πως είχε συμφωνήσει κατ'αρχήν με το σχέδιο αυτό, αλλά οι συνομιλίες που έγιναν αργότερα με Ισραηλινούς αξιωματύχους δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν το Ισραήλ πως άλλαξε την αρχική πρόταση και επέβαλε νέους όρους.


Τετάρτη 07 Αυγούστου 2002 - 06:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Ντερβίς: το δίλημμα του 'τσάρου' της οικονομίας
 

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ και ο υπουργός Οικονομίας, Κεμάλ Ντερβίς, προν από το πολιτικό τους 'διαζύγιο'

Συνέντευξη στον Γιώργο Φελλίδη

Ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ, έθεσε στον υπουργό Οικονομίας, Κεμάλ Ντερβίς το εξής δίλημμα: είτε να σταματήσει τις προσπάθειες σχηματισμού αντίπαλου κόμματος, είτε να παραιτηθεί από την κυβέρνηση.

Τσάρος της οικονομίας

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, σε συνέντευξή του στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, σκιαγράφησε την πολιτική καριέρα του Τούρκου υπουργού αποκαλώντας αρχικώς ως τον "τσάρο της οικονομίας".

"Ο Κεμάλ Ντερβίς ήρθε στην κυβέρνηση σαν τσάρος της οικονομίας, αλλά μετεβλήθη σε πολιτική φιγούρα, σε ένα είδος σωτήρα, όχι γιατί το επεδίωξε αλλά επειδή πιέστηκε να αναλάβει τη διαχείριση της χώρας από την κοινή γνώμη", δήλωσε ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ.

Και πρόσθεσε, "ο τρόπος που προσέγγισε τα προβλήματα και η ειλικρίνεια του είχαν μεγάλη απήχηση, έχει την εικόνα αδιάφθορου ανθρώπου, δεν ανήκει σε κάποιο από τα παραδοσιακά κόμματα, έτσι η δημοτικότητά του εδώ και ένα περίπου χρόνο έχει φτάσει στα ύψη».

Υπουργός... για λίγο ακόμα

Πάντως, ο Τούρκος αναλυτής προβλέπει ότι η παραμονή του κ. Ντερβίς στην κυβέρνηση Ετσεβίτ έχει πολύ κοντινή ημερομηνία λήξης.

"Πρόκειται να φύγει σύντομα, μόλις το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποφασίσει για την έγκριση της τρίτης δέσμης οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία", υποστήριξε στην Ελληνική Υπηρεσίας του BBC, ο κ. Αλί Μπιράντ και διευκρίνισε, "μόλις εγκαταλείψει την κυβέρνηση, ο κ. Ντερβίς θα προσπαθήσει να σχηματίσει μια ευρεία προεκλογική συμμαχία φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων, έργο δύσκολο και επίπονο, αλλά όχι ακατόρθωτο».

Ανεπηρεάστη η οικονομία

Ωστόσο, ο Τούρκος δημοσιογράφος εκτιμά ότι τυχόν αποχώρηση του Κεμάλ Ντερβίς από το πηδάλιο δεν πρόκειται να βυθίσει το σκάφος της τουρκικής οικονομίας.

«Σίγουρα θα υπάρξουν πιέσεις στις χρηματαγορές ,αλλά οι εκλογές έχουν ήδη προκηρυχθεί για τις 3 Νοεμβρίου, και οι μανδαρίνοι του υπουργείου Οικονομίας είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν το πρόγραμμα σταθερότητας που εισηγήθηκε και εφαρμόζει ο κ. Ντερβίς, το σφίξιμο στο ζωνάρι", είπε ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος του CNN Turk πιστεύει η αποχώρηση Ντερβίς θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα, γιατί οι κανόνες που αυτός εισήγαγε είναι δεδομένοι.

Όσον αφορά δε τις πρόωρες εκλογές ο Τούρκος αναλυτής υπογράμμισε ότι δεν αποτελούν πανάκεια για τα πολλαπλά ζητήματα - Κυπριακό, Ευρωπαϊκή προοπτική, κίνδυνοι εξ Ανατολών, οικονομική κρίση - που παραμένουν ανοικτά.

"Εάν από τις εκλογές αυτές προκύψει μια κυβέρνηση φιλοευρωπαϊκή, θα γίνουμε μάρτυρες καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία», κατέληξε ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC.


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002 - 21:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Οικονομική ανάσα στη Βραζιλία
 

Αφίσες των δύο υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησε να χορηγήσει στη Βραζιλία έκτακτο δάνειο ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να διευκολύνει την ανάκαμψη της οικονομίας της λατινομαερικανικής αυτής χώρας.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα δάνεια που έχει παραχωρήσει ποτέ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το δάνειο αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας
Αρμίνιο Φράγκα, πρόεδρος Κεντρικής Τράπεζας Βραζιλίας

Η είδηση αυτή ικανοποίησε αμέσως τις ευρωπαικές και αμερικανικές κεφαλαιαγορές.

Στην ίδια τη Βραζιλία, αυξήθηκε η τιμή των μετοχών κατά περίπου 5%, αν και ο κύριος δείκτης είναι κατά 25% χαμηλότερος απο το σημείο στο οποίο βρισκόταν στις αρχές του έτους.

Πολλοί ανταποκριτές επισημαίνουν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να προσπάθησε, με το δάνειο που χορήγησε, να καθησυχάσει τους επενδυτές που εκφράζουν φόβους για το ενδεχόμενο να επικρατήσουν οι αριστερές δυνάμεις στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Μόνο ένα μικρό μέρος του δανείου αποδεσμεύεται τώρα--έξι δισεκατομμύρια δολάρια.

Το υπόλοιπο 80% του δανείου θα δοθεί τον Ιανουάριο, δηλ. στη νέα κυβέρνηση που θα έχει προκύψει από τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει θέσει επίσης αυστηρούς όρους στο νέο πρόεδρο της χώρας προκειμένου ν'αποδεσμεύσει το υπόλοιπο του δανείου.

Ο αριστερός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, χαιρέτισε την χορήγηση του δανείου που τόσο χρειάζεται, όπως τόνισε, η χώρα του.

Τα χρέη της Βραζιλίας ανέρχονται σε 250 δισεκατομμύρια δολάρια.


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002 - 23:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Τα μείον του τουρισμού στην Ελλάδα
 


"Καθώς οι τουρίστες γυρίζουν την πλάτη τους, η Ελλάδα περνάει κρίση ταυτότητας: μήπως φταίει το πολύ τσιμέντο και τα κλαμπ;"

Αυτός είναι ο τίτλος του ολοσέλιδου αφιερώματος της βρετανικής εφημερίδας "Ιντιπένεντ", το οποίο κατονομάζει τους λόγους για τους οποίους οι Βρετανοί τουλάχιστον πιστεύουν ότι ο ελληνικός τουρισμός διανύει περίοδο "ισχνών αγελάδων".

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη βρετανική εφημερίδα ο βασικός λόγος που η Ελλάδα παύει ολοένα και περισσότερο να αποτελεί πόλο έλξης τουρισμών είναι ότι η Ελλάδα είναι πολύ πιο ακριβή, ιδίως σε σχέση με τις ανταγωνίστριές της, Ισπανία, Τουρκία και την ανερχόμενη τουριστική δύναμη των Βαλκανιών, την Κροατία.

Χαρακτηριστικά η "Ιντιπέντεντ" αναφέρει ότι τόσο ακριβές είναι οι τιμές φέτος στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την Τουρκία, ώστε ούτε ο Λοχαγός Καρέλι δεν θα ήθελε να περάσει σε αυτήν τις διακοπές του.

Οι πιέσεις των ταξιδιωτικών πρακτόρων, τονίζει η βρετανική εφημερίδα, απέδωσαν καρπούς και οι τιμές των δωματιών στα ελληνικά νησιά δεν εκτινάχθηκαν στα ύψη.

Ωστόσο, το ίδιο δεν συνέβη και με τις υπόλοιπες υπηρεσίες και παροχές στην Ελλάδα, όπως η ενοικίαση αυτοκινήτων, το φαγητό και τη διασκέδαση.

Η "Ιντιπέντεντ", εκτιμά, ότι η Σαντορίνη, φέτος θα είναι το νησί που θα υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα της κρίσης στον τομέα του ελληνικού τουρισμού.

Για τον απλό λόγο ότι είναι χωρίς αμφιβολία το πιο ακριβό νησί στην Ελλάδα.

Προσωρινή η κρίση;

Οι επικριτές του ελληνικού τουρισμού εδώ και χρόνια καταγγέλουν την Ελλάδα για τις κακές υπηρεσίες και παροχές που προσφέρει στους τουρίστες, οι οποίες μάλιστα συνοδεύονται από φουσκωμένες τιμές.

"Η κρίση στην τουριστική βιομηχανία της Ελλάδος είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που καταγράφουν στα βιβλία τους οι ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών συγκροτημάτων", υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα.

Προσθέτει, δε, ότι η Ελλάδα οφείλει σύντομα να επιλέξει το είδος του τουρίστα που προτιμά.

Μη κατονομαζόμενοι αναλυτές εκτιμούν στην βρετανική εφημερίδα ότι σύντομα ο ελληνικός τουρισμός θα βρεθεί 'μετέωρος' και χωρίς ταυτότητα, προσελκύοντας ούτε μόνο τουρίστες που προτιμούν τα οικονομικά πακέτα διακοπών, όπως οι νεαροί της Ρόδου, αλλά ούτε και τους πιο ευκατάστατους, οι οποίοι προτιμούν την αίγλη και το πρεστίζ της Σαντορίνης.

Η πιο ανησυχητική εξέλιξη είναι ότι φέτος μειώθηκαν οι κρατήσεις από τους "καλύτερους πελάτες ου ελληνικού τουρισμού, τους Γερμανούς και τους Βρετανούς
Ιντιπέντεντ
Η "Ιντιπέντεντ", στο δεύτερο δημοσίευμα για τον τουρισμό στην Ελλάδα, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι Τουρκία και Ελλάδα μπορεί να μην έχουν ακόμα λύση τις διαφορές τους, ωστόσο, φέτος το καλοκαίρι η Τουρκία επικράτησε της Ελλάδας, αφού κατάφερε να κερδίσει τον οικονομικό τουρίστα.

Η "Ιντιπέντεντ" καταλήγει ότι μια χώρα δεν μπορεί να επαφύεται στα ωραία ηλιοβασιλέματα και τις μεθυστικές μυρωδιές των λουλουδιών για να προσελκύει τουρίστες.

Ο τουρίστας δεν είναι εκατομμυριούχος και πλέον εκτιμά πολύ περισσότερο μια χώρα με χαμηλό κόστος ζωής από μια χώρα με ακριβά ηλιοβασιλέματα.

Αθήνα 2004

Η Φαινάνσιαλ Τάιμς δίνουν ένα σύντομο προφίλ των προετοιμασιών για τους ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας.

Η βρετανική εφημερίδα εκτιμά ότι η πρόκληση της έγκαιρης ολοκήρωσης των ολυμπιακών έργων είναι από τις μεγαλύτερες που έχει μέχρι στιγμής αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση.

Η Φαινάνσιαλ Τάιμς αναφέρουν ότι η Αθήνα είναι η πρώτη διοργανώτρια πόλη, η οποία δαπανά τόσα μεγάλα ποσά για αθλητικές εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν αγώνες πάλης και άρσης βαρών.

Προσθέτει δε ότι αν και αυτά τα αθλήματα θεωρούνται περιθωριακά σε πολλά μέρη του κόσμου, στην Ελλάδα είνια πολύ δημοφιλή.

Σε αντίθεση οι διοργανώτριες αρχές - συνεχίζει η ανταπόκριση των Φαινάνσιαλ Τάιμς - προχωρούν σε περικοπές στις εγκαταστάσεις άλλων αθλημάτων.

Η Ελλάδα είνια η μικρότερη χώρα μετά τη Φινλανδία το 1952 που αναλαμβάνει τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων και πολλά είναι τα ερωτηματικά για το εάν η κυβέρνηση της Ελλάδας θα καταφέρει να παραδώσει τα ολυμπιακά έργα εγκαίρως και αν αυτά θα πληρούν των απαιτούμενων προδιαγραφών, καταλήγει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002 - 23:19 ('Ωρα Λονδίνου)
'Δίκτυα πληροφοριοδοτών'
 

O κ. Ουρίμπε δεσμεύτηκε προεκλογικά να πατάξει την εγκληματικότητα στην Κολομβία

O νέος πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβάρο Ουρίμπε, άρχισε να θέτει σε εφαρμογή ένα αμφιλεγόμενο μέτρο που προβλέπει τη δημιουργία ομάδων πληροφοριοδοτών μεταξύ των πολιτών για την αντιμετώπιση των πανίσχυρων ένοπλων οργανώσεων που δρουν παράνομα στη χώρα.

Ο κ. Ουρίμπε δημιούργησε την πρώτη ομάδα πληροφοριοδοτών κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στη βορειοανατολική Κολομβία.

Η πρώτη αυτή ομάδα, που θ'αποτελείται από περίπου 600 άοπλους εθελοντές, θα συνεργάζεται με την αστυνομία και το στρατό.

Ωστόσο, οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν ανησυχίες για το σχέδιο αυτό που ήταν ένα από τα μέτρα που είχε εξαγγελιλει προεκλογικά ο κ. Ουρίμπε.

Σύμφωνα με αυτές τις οργανώσεις, υπάρχει κίνδυνος να εμπλακούν περισσότεροι άμαχοι στις συγκρούσεις κι επίσης τα δικτυα των πληροφοριοδοτών να μετατραπούν, εν καιρώ, σε νέες παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Πρόεδρος μετ'εμποδίων

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 40 τραυματίστηκαν σε εκρήξεις, οι οποίες σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μπογκοτά, την Τετάρτη, λιγά λεπτά μετά την τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου, Αλβάρο Ουρίμπε.

Ο Αλβάρο Ουρίμπε έχει γίνει επανειλημμένα στόχος της FARC

Ο ανταποκριτής του BBC στην Μπογκοτά μετέδωσε ότι η μοναδική οργάνωση, η οποία έχει τη δυνατότητα να εξαπολύσει τέτοιες επιθέσεις, είναι η ακροαριστερή οργάνωση των Ένοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC).

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα μέλη της FARC δε φαίνεται να πτοούνται από τις δηλώσεις του νέου προέδρου περί άμεσης εξάρθρωσης όλων των παραστρατιωτικών οργανώσεων που δρουν στην Κολομβία και οι οποίες ως επί το πλείστον αντλούν πόρους από το εμπόριο ναρκωτικών.

Ο νέος πρόεδρος

Ο 50χρονος δικηγόρος, Αλβάρο Ουρίμπε, ανεδείχθη νικητής στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου.

Η προεκλογική του εκστρατεία στηρίχτηκε γύρω από τη δέσμευσή του να πατάξει την εγκληματικότητα στην Κολομβία.

Ωστόσο, σήμερα υποστηρίζει ότι δεν "μπορεί να κάνει θαύματα".

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει τρεις απόπειρες κατά της ζωής του.

Ο πατέρας του νέου προέδρου της Κολομβίας δολοφονήθηκε από μέλη της FARC το 1983, στο αγρόκτημα της οικογένειας Ουρίμπε στην Αντιόκια.


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002 - 21:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Βρετανία: 'Η Λιβύη θέλει νέες σχέσεις με τη Δύση'
 

Το 1998 σκοτώθηκαν 270 στη βομβιστική επίθεση σε αεροσκάφος της Παναμέρικαν

O Bρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μάικ Ο΄Μπράιεν, που είχε την Πέμπτη συνομιλίες με τον ηγέτη της Λιβύης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο συνταγματάρχης Καντάφι επιθυμεί, μετά από χρόνια εχθρότητας προς τη Δύση, τη σύναψη νέων σχέσεων με τον υπόλοιπο κόσμο.

Μιλώντας στο BBC, o κ. Ο'Μπράιεν δήλωσε πως οι Λίβυοι συμφώνησαν να υπογράψουν τη συνθήκη για τα χημικά όπλα και βλέπουν επίσης θετικά μία συμφωνία για τους βαλιστικούς πυραύλους.

Ο Βρετανός υφυπουργός δήλωσε πως πιστεύει επίσης ότι ο ο συνταγματάρχης Καντάφι είναι ειλικρινής όταν δηλώνει πως θα συνεργαστεί με τη Δύση στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας: ο ηγέτης της Λιβύης, είπε, βλέπει τον Οσάμα μπιν Λάντεν ως απειλή για τη χώρα του και τα άλλα αραβικά κράτη.

Ικανοποίηση για το πακέτο των αποζημιώσεων

Εν τω μεταξύ, με συγκρατημένη ικανοποίηση δέχθηκαν οι συγγενείς των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης του 1988 σε αεροσκάφος των Αμερικανικών Αερογραμμών την προσφορά της Λιβύης για καταβολή αποζημιώσεων.


Ο Αλ Μεγκράχι έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τη βομβιστική επίθεση
Την εν λόγω πρόταση ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Αμπντεραχμάν Χαλγκάμ, μετά το τέλος των συνομιλιών του με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Μάικ Ο΄Μπράιεν.

Ο εκπρόσωπος των θυμάτων του Λόκερμπι, Τζιμ Σγουάιρ, χαρακτήρισε την προσφορά της Λιβύης ως "σημαντικό βήμα προόδου".

"Ωστόσο, η καταβολή των απωζημιώσεων είναι μόνο ένα από τα μέτρα που η Λιβύη οφείλει να υιοθετήσει για να επιτύχει την άρση των κυρώσεων", δήλωσε ο κ. Σγουάιρ.

Η Λιβύη έχει παραδεχτεί ότι φέρει ευθύνη για την βομβιστική επίθεση πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας κατά την οποία σκοτώθηκαν συνολικά 270 άνθρωποι.

Ο Λίβυος Αμπντελμπασέτ Αλ Μεγκράχι έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τη βομβιστική επίθεση και εκτίει την ποινή του σε φυλακές της Σκωτίας.


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002 - 22:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι Παλαιστίνιοι ζήτησαν την υποστήριξη των ΗΠΑ
 

Ισραηλινό άρμα μάχης στη Ναμπλούς

Yψηλόβαθμη παλαιστινιακή αντιπροσωπεία είχε συνάντηση στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ--την πρώτη εδώ και μήνες.

Όπως δήλωσε ο κ. Πάουελ, οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στις δομές ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής και στα ανθρωπιστικά σχέδια που στοχεύουν στην ανακούφιση των Παλαιστινίων που υποφέρουν εξαιτίας της συνεχιζόμενης κατοχής, από το Ισραήλ, περιοχών της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

Yπέρ των μεταρρυθμίσεων η Φατάχ


Το Ισραήλ επιμένει πως ο Γιασέρ Αραφάτ πρέπει να πατάξει τις ακραίες οργανώσεις
Την Πέμπτη, ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, είχε συνομιλίες στη Ραμάλα με την κεντρική επιτροπή του κινήματος του, Φατάχ.

Η κεντρική επιτροπή της Φατάχ κάλεσε τον κ. Αραφάτ να προχωρήσει στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Πληροφορίες από τη Ραμάλα αναφέρουν ότι συνεστήθη στον Παλαιστίνιο ηγέτη να διορίσει πρωθυπουργό.

Αλλά όπως τόνισε ο υπουργός Τύπου και Πληροφοριών, Γιασέρ Άμπεντ Ράμπο, το ζήτημα δεν είναι ο διορισμός πρωθυπουργού, αλλά το αν είναι δυνατή η λειτουργία της παλαιστινιακής κυβέρνησης, όποια μορφή κι αν έχει, υπό τις συνθήκες τις οποίες έχει επιβάλει η ισραηλινή κατοχή--περιορίζοντας τις μετακινήσεις και συναντήσεις των υπουργών.

Ισραηλινή πρόταση

Στη συνάντηση που έγινε στη Ραμάλα συζητήθηκε και η τελευταία ισραηλινή πρόταση που προβλέπει την σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από ορισμένες παλαιστινιακές περιοχές ως αντάλλαγμα για τον τερματισμό των επιθέσεων εναντίον ισραηλινών στόχων.

Την Τετάρτη, το παλαιστινιακό υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε πως είχε συμφωνήσει κατ'αρχήν με το σχέδιο αυτό, αλλά οι συνομιλίες που έγιναν αργότερα με Ισραηλινούς αξιωματύχους δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν το Ισραήλ πως άλλαξε την αρχική πρόταση και επέβαλε νέους όρους.


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002 - 22:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Πλημμύρες στη Νότια Ρωσία
 


Tουλάχιστον δύο άτομα βρήκαν το θάνατο ενώ αγνοείται η τύχη έξι άλλων στη Νότια Ρωσία, εξαιτίας των μεγάλων βροχοπτώσεων που προκάλεσαν πλημμύρες.

Οι αρχές, πάντως, διέψευσαν τις πληροφορίες ότι αρκετοί άνθρωποι είχαν παρασυρθεί στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στην πόλη Νοβοροσίσκ.

Όμως, περίπου 440 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Κακοκαιρία και αλλού

Παρ'ότι Αύγουστος, η κακοκαιρία πλήττει αρκετές περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία από τη Ρουμανία, δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους λόγω της κακοκαιρίας, ενώ και στην Τσεχία ένας άνθρωπος βρήκε το θάνατο λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που σημειώνονται εκεί.

Όμως, μεγάλα προβλήματα παρουσιάζονται και στην Αυστρία λόγω της αναπάντεχης --για την εποχή--κακοκαιρίας.


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002 - 23:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Κέρδη στη Γουόλ Στριτ για τρίτη συνεχή ημέρα
 

Ο Dow Jones έκλεισε την Πέμπτη αυξημένος κατά 3%

Με κέρδη έκλεισε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 8.712 μονάδες (255,9 μονάδες πάνω), δηλ. ανέβηκε πάνω από 8% μέσα σε τρεις μήνες.

Ο δείκτης Nasdaq διαμορφώθηκε στις 1.316,52 μονάδες (σημειώνοντας άνοδο 35,6 μονάδων).

Άνοδο, όμως, σημείωσαν την Πέμπτη και οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE100 έκλεισε στις 4.240,50 μονάδες, αυξημένος κατά 146,1 μονάδες.

Στην Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax30 διαμορφώθηκε στις 3.679,26 μονάδες (δηλ. 213,72 μονάδες πάνω ή +5,80%).

Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC40 έκλεισε, αυξημένος κατά 117,94 μονάδες ή 3,61%, στις 3.388,45 μονάδες.


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002 - 23:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Άγκυρα: 'Θα εφαρμοσθούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις'
 

Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ δηλώνει αποφασισμένος να εφαρμόσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις

Η τουρκική κυβέρνηση υποσχέθηκε πως θα προχωρήσει στην εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, παρά το γεγονός ότι διατρέχει τον κίνδυνο να μην επανεκλεγεί το Νοέμβριο, όταν θα γίνουν πρόωρες εκλογές.

Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε την Πέμπτη ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετσεβίτ, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τονίζοντας πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις μεταξύ των οποίων είναι και η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του δημοσίου.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα πωλήσει μέρος των μετοχών της τράπεζας Halk μέχρι το Μάρτιο του 2003 και θα προσπαθήσει για μία ακόμη φορά ν'αποδώσει στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας την Vakifbank.

Μία τρίτη κρατική τράπεζα, η Ziraat, θα πωληθεί "όταν οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες", αναφέρεται στην επιστολή που απηύθυνε ο κ. Ετσεβίτ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η κυβέρνηση συνασπισμού του Μπουλέντ Ετσεβίτ υποστηρίζει ότι θα επιτύχει τους στόχους που έχει συμφωνήσει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο--ότι δηλ. θα καταφέρει να μειώσει τον πληθωρισμό στο 35% και να βοηθήσει την οικονομία ν'αναπτυχθεί κατά 3%.


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002 - 20:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Καμπούλ: 'σκοτώθηκαν ηγετικά στελέχη της αλ-Κάιντα'
 

Στρατιώτες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν

Η αφγανική κυβέρνηση δήλωσε ότι 13 ένοπλοι σκοτώθηκαν σε μάχη που έγινε με τις κυβερνητικές δυνάμεις κοντά στην πρωτεύουσα, Καμπούλ, και πως μεταξύ των νεκρών είναι και ηγετικά στελέχη του δικτύου αλ-Κάιντα που είχαν δραπετεύσει από αφγανικές φυλακές.

Η σύγκρουση έγινε νωρίς την Τετάρτη και, όπως επισημαίνει η ανταποκρίτρια του BΒC στην Καμπούλ, είναι από τις λίγες που έχουν γίνει κι έχουν ταράξει την σχετική ειρήνη που επικρατεί στην αφγανική πρωτεύουσα αφότου εγκαταστάθηκε εκεί η διεθνής ειρηνευτική δύναμη.

Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό οι επιθέσεις εναντίον της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης και πως η σύγκρουση της Τετάρτης ήταν μία από τις σοβαρότερες που έχουν γίνει.


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002 - 20:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Ιορδανία έκλεισε τα γραφεία του αλ-Τζαζίρα
 

Ο ανταποκριτής του αλ-Τζαζίρα στο Αμάν, Γιασέρ Αμπού Χλαλέχ

To υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας κάλεσε τον πρέσβυ του Κατάρ και του επέδωσε επίσημη διαμαρυρία για το πρόγραμμα που μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι αλ-Τζαζίρα, που έχει την έδρα του στο Κατάρ.

Στο επίμαχο πρόγραμμα είχαν λάβει μέρος επικριτές της μετριοπαθούς γραμμής που ακολουθεί στο Μεσανατολικό ο βασιλιάς της Ιορδανίας.

Το πρόγραμμα ξεπέρασε κάθε όριο
Μοχάμαντ Αντουάν, Ιορδανός υπουργός Τύπου
Νωρίτερα, η ιοδανική κυβέρνηση είχε κλείσει τα γραφεία του δορυφορικού καναλιού στο Αμάν και απαγόρευσε στους ανταποκριτές του να εργάζονται στην Ιορδανία.

Το 1998, η Ιορδανία είχε απαγορεύσει και πάλι τη λειτουργία του αλ-ΤΖαζίρα για έξη μήνες μετά τη μετάδοση παρόμοιου προγράμματος.

Το κανάλι δέχτηκε πρόσφατα δριμύτατες επικρίσεις από το Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία, για τον τρόπο με τον οποίο καλύπτει την επικαιρότητα.

Τα προγράμματά του έχουν επικρίνει και οι ΗΠΑ.

Το κανάλι, που εκπέμπει από το Κατάρ, έγινε ιδιαίτερα γνωστό διεθνώς για την ορισμένες φορές αμφιλεγόμενη κάλυψή των εξελίξεων στον μουσουλμανικό κόσμο, με τη μετάδοση αποκλειστικών ομιλιών του Οσάμα μπιν Λάντεν.


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002 - 20:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Οικονομική ανάσα στη Βραζιλία
 

Αφίσες των δύο υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησε να χορηγήσει στη Βραζιλία έκτακτο δάνειο ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να διευκολύνει την ανάκαμψη της οικονομίας της λατινομαερικανικής αυτής χώρας.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα δάνεια που έχει παραχωρήσει ποτέ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το δάνειο αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας
Αρμίνιο Φράγκα, πρόεδρος Κεντρικής Τράπεζας Βραζιλίας

Η είδηση αυτή ικανοποίησε αμέσως τις ευρωπαικές και αμερικανικές κεφαλαιαγορές.

Στην ίδια τη Βραζιλία, αυξήθηκε η τιμή των μετοχών κατά περίπου 5%, αν και ο κύριος δείκτης είναι κατά 25% χαμηλότερος απο το σημείο στο οποίο βρισκόταν στις αρχές του έτους.

Πολλοί ανταποκριτές επισημαίνουν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να προσπάθησε, με το δάνειο που χορήγησε, να καθησυχάσει τους επενδυτές που εκφράζουν φόβους για το ενδεχόμενο να επικρατήσουν οι αριστερές δυνάμεις στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Μόνο ένα μικρό μέρος του δανείου αποδεσμεύεται τώρα--έξι δισεκατομμύρια δολάρια.

Το υπόλοιπο 80% του δανείου θα δοθεί τον Ιανουάριο, δηλ. στη νέα κυβέρνηση που θα έχει προκύψει από τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει θέσει επίσης αυστηρούς όρους στο νέο πρόεδρο της χώρας προκειμένου ν'αποδεσμεύσει το υπόλοιπο του δανείου.

Ο αριστερός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, χαιρέτισε την χορήγηση του δανείου που τόσο χρειάζεται, όπως τόνισε, η χώρα του.

Τα χρέη της Βραζιλίας ανέρχονται σε 250 δισεκατομμύρια δολάρια.


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002 - 20:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Κολομβία: 'δίκτυα πληροφοριοδοτών'
 

O κ. Ουρίμπε δεσμεύτηκε προεκλογικά να πατάξει την εγκληματικότητα στην Κολομβία

O νέος πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβάρο Ουρίμπε, έθεσε σε εφαρμογή ένα αμφιλεγόμενο μέτρο που προβλέπει τη δημιουργία ομάδων πληροφοριοδοτών μεταξύ των πολιτών για την αντιμετώπιση των πανίσχυρων ένοπλων οργανώσεων που δρουν παράνομα στη χώρα.

Ο κ. Ουρίμπε δημιούργησε την πρώτη ομάδα πληροφοριοδοτών κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στη βορειοανατολική Κολομβία.

Η πρώτη αυτή ομάδα, που θ'αποτελείται από περίπου 600 άοπλους εθελοντές, θα συνεργάζεται με την αστυνομία και το στρατό.

Οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει ανησυχίες για το σχέδιο αυτό που ήταν ένα από τα μέρτρα που είχε εξαγγελιλει προεκλογικά ο κ. Ουρίμπε.

Σύμφωνα με αυτές τις οργανώσεις, υπάρχει κίνδυνος να εμπλακούν περισσότεροι άμαχοι στις συγκρούσεις κι επίσης τα δικτυα των πληροφοριοδοτών να μετατραπούν, εν καιρώ, σε νέες παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Πρόεδρος μετ'εμποδίων

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 30 τραυματίστηκαν σε εκρήξεις, οι οποίες σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μποργκοτά, την Τετάρτη, λιγά λεπτά μετά την τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου, Αλβάρο Ουρίμπε.

Σύμφωνα με την αστυνομία, εκρηκτικοί μηχανισμοί πυροδοτήθηκαν κοντά στο προεδρικό μέγαρο, όπου γινόταν η τελετή της ορκωμοσίας.

Αρκετές εκρήξεις σημειώθηκαν και στην υποβαθμισμένη περιοχή Καρτούτσο, η οποία βρίκσεται επίσης πολύ κοντά στο προεδρικό μέγαρο.

Ο Αλβάρο Ουρίμπε έχει γίνει επανειλημμένα στόχος της FARC

Ο ανταποκριτής του BBC στην Μπογκοτά μετέδωσε ότι η μοναδική οργάνωση, η οποία έχει τη δυνατότητα να εξαπολύσει τέτοιες επιθέσεις, είναι η ακροαριστερή οργάνωση των Ένοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC).

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα μέλη της FARC δε φαίνεται να πτούνται από τις δηλώσεις του νέου προέδρου περί άμεσης εξάρθρωσης όλων των παραστρατιωτικών οργανώσεων που δρουν στην Κολομβία και οι οποίες ως επί το πλείστον αντλούν πόρους από το εμπόριο ναρκωτικών.

Ο νέος πρόεδρος

Ο 50χρονος δικηγόρος, Αλβάρο Ουρίμπε, ανεδείχθη νικητής στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου.

Η προεκλογική του εκστρατεία στηρίχτηκε γύρω από τη δέσμευσή του να πατάξει την εγκληματικότητα στην Κολομβία.

Ωστόσο, σήμερα υποστηρίζει ότι δεν "μπορεί να κάνει θαύματα". Μέχρι στιγμής έχουν γίνει τρεις απόπειρες δολοφονίας εις βάρος του.

Ο πατέρας του νέου προέδρου της Κολομβίας δολοφονήθηκε από μέλη της FARC το 1983, στο αγρόκτημα της οικογένειας Ουρίμπε στην Αντιόκια.


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002 - 21:24 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ και ΟΗΕ: 'Δεν άλλαξε στάση τo Iράκ'
 

O Σαντάμ Χουσεΐν δήλωσε ότι το Ιράκ είναι έτοιμο να αμυνθεί με όλες του τις δυνάμεις

Αρνητικές αντιδράσεις προκάλεσε στην Ουάσινγκτον και στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, το τηλεοπτικό διάγγελμα του προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, που μεταδόθηκε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και στις περισσότερες χώρες του κόσμου, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Ιράκ ισοδυναμεί με επίθεση εναντίον όλων των Αράβων και είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι ένας "διεθνώς απομονωμένος δικτάτορας δείχνει για μία ακόμη φορά πως το καθεστώς του δεν έχει καμία πρόθεση να τηρήσει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας".

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, τόνισε πως ο λόγος του Σαντάμ Χουσεΐν δείχνει πως δεν έχει αλλάξει η στάση της Βαγδάτης στο θέμα των επιθεωρήσεων των οπλικών της συστημάτων από τον διεθνή οργανισμό.

Πρόσθεσε δε ότι δεν αισιοδοξεί ότι θα σημειωθεί πρόοδος.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν προειδοποιεί


Ο Σαντάμ Χουσεΐν κάλεσε το λαό του να είναι έτοιμος
Ο ηγέτης του Ιράκ, χωρίς να κατονομάζει τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του κακού που απειλούν τους Άραβες θα καταλήξουν στον "σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας".

Το Ιράκ, είπε, επιθυμεί την ειρήνη αλλά θα αμυνθεί με όλες του τις δυνάμεις εάν χρειαστεί.

Ο πρόεδρος του Ιράκ κάλεσε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στη χώρα του.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη επισημαίνει ότι ο Ιρακινός ηγέτης επανέλαβε στο διάγγελμά του την άποψη της χώρας του στο θέμα των επιθεωρήσεων των οπλικών της συστημάτων από τον ΟΗΕ: η επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ, υποστηρίζει η Βαγδάτη, πρέπει να οδηγήσει στην άρση των κυρώσεων.

Ο διπλωματικός συντάκτης του BBC εκτιμά ότι, με το να απορρίπτει την άνευ όρων επιστροφή των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, ο Σαντάμ Χουσεΐν διευκολύνει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ο οποίος εμμένει ότι η μόνη πλέον λύση είναι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ.

Διεθνείς ανησυχίες

Θα ήταν λάθος μία επίθεση κατά του Ιράκ
Γκέρχαρντ Σρέντερ
Εν τω μεταξύ, εντείνονται οι ανησυχίες όσον αφορά τα σχέδια των ΗΠΑ που προβλέπουν μία πιθανή νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκηπας Φειζάλ, δήλωσε ότι δεν θα επιτραπεί στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν το έδαφος της χώρας του για επιθέσεις κατά του Ιράκ.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, προειδοποίησε ότι θα ήταν λάθος μία επίθεση κατά του Ιράκ.

Ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μάικ Ο'Μπράιεν, δήλωσε πως θα μπορούσε ν'αποτραπεί ο πόλεμος εάν το Ιράκ επέτρεπε και πάλι την είσοδο των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ στην επικράτειά του.

Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε μεν ότι το Ιράκ συνιστά "πραγματική απειλή" και πως μία από τις λύσεις που εξετάζονται είναι και η ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Διευκρίνησε, όμως, ότι θα εξακολουθήσει να έχει διαβουλελυσεις για το θέμα αυτό με το Κογκρέσο και τους φίλους και συμμάχους των ΗΠΑ.


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002 - 20:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Βρετανία: 'Η Λιβύη θέλει νέες σχέσεις με τη Δύση'
 

Το 1998 σκοτώθηκαν 270 στη βομβιστική επίθεση σε αεροσκάφος της Παναμέρικαν

O Bρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μάικ Ο΄Μπράιεν, που είχε την Πέμπτη συνομιλίες με τον ηγέτη της Λιβύης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο συνταγματάρχης Καντάφι επιθυμεί, μετά από χρόνια εχθρότητας προς τη Δύση, τη σύναψη νέων σχέσεων με τον υπόλοιπο κόσμο.

Μιλώντας στο BBC, o κ. Ο'Μπράιεν δήλωσε πως οι Λίβυοι συμφώνησαν να υπογράψουν τη συνθήκη για τα χημικά όπλα και βλέπουν επίσης θετικά μία συμφωνία για τους βαλιστικούς πυραύλους.

Ο Βρετανός υφυπουργός δήλωσε πως πιστεύει επίσης ότι ο ο συνταγματάρχης Καντάφι είναι ειλικρινής όταν δηλώνει πως θα συνεργαστεί με τη Δύση στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας: ο ηγέτης της Λιβύης, είπε, βλέπει τον Οσάμα μπιν Λάντεν ως απειλή για τη χώρα του και τα άλλα αραβικά κράτη.

Ικανοποίηση για το πακέτο των αποζημιώσεων

Εν τω μεταξύ, με συγκρατημένη ικανοποίηση δέχθηκαν οι συγγενείς των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης του 1988 σε αεροσκάφος των Αμερικανικών Αερογραμμών την προσφορά της Λιβύης για καταβολή αποζημιώσεων.

Την εν λόγω πρόταση ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Αμπντεραχμάν Χαλγκάμ, μετά το τέλος των συνομιλιών του με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Μάικ Ο΄Μπράιεν.

Ο εκπρόσωπος των θυμάτων του Λόκερμπι, Τζιμ Σγουάιρ, χαρακτήρισε την προσφορά της Λιβύης ως "σημαντικό βήμα προόδου".

"Ωστόσο, η καταβολή των απωζημιώσεων είναι μόνο ένα από τα μέτρα που η Λιβύη οφείλει να υιοθετήσει για να επιτύχει την άρση των κυρώσεων", δήλωσε ο κ. Σγουάιρ.

Η Λιβύη έχει παραδεχτεί ότι φέρει ευθύνη για την βομβιστική επίθεση πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας κατά την οποία σκοτώθηκαν συνολικά 270 άνθρωποι.

Ο Λίβυος Αμπντελμπασέτ Αλ Μεγκράχι έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τη βομβιστική επίθεση και εκτίει την ποινή του σε φυλακές της Σκωτίας.


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002 - 20:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την υποστήριξη των ΗΠΑ
 

Ισραηλινό άρμα μάχης στη Ναμπλούς

Οι Παλαιστίνιοι ετοιμάζονται για συνομιλίες υψηλού επιπέδου με τις ΗΠΑ--τις πρώτες εδώ και μήνες--μετά την κατάρρευση, κατά τα φαινόμενα, των συνομιλιών που είχαν ως στόχο την σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τις παλαιστινιακές περιοχές.

Λίγο μετά τον τερματισμό των συνομιλιών των δύο πλευρών, Ισραηλινοί στρατιώτες και άρματα μάχης εισέβαλαν στη Γάζα με αποτέλεσμα να βρει το θάνατο ένας Παλαιστίνιος και να τραυματισθούν τέσσερις άλλοι.


Το Ισραήλ δηλώνει πως ο Γιασέρ Αραφάτ πρέπει να πατάξει τις ακραίες οργανώσεις
Κι ενώ συνεχίζεται η βία, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, είχε συνομιλίες στη Ραμάλα με την κεντρική επιτροπή του κινήματος του, της Φατάχ, σχετικά με το σχέδιο που προβλέπει τη σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από ορισμένες περιοχές και ως αντάλλαγμα θα ετίθετο τέρμα στις επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων.

Χθες, το παλαιστινιακό υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε πως είχε συμφωνήσει κατ'αρχήν με το σχέδιο αυτό, αλλά οι συνομιλίες που έγιναν αργότερα με Ισραηλινούς αξιωματύχους δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν το Ισραήλ πως άλλαξε την αρχική πρόταση και επέβαλε νέους όρους.

Παλαιστινιακή αντιπροσωπεία πρόκειται να έχει συνομιλίες την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον με τον υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, για πρώτη φορά εδώ και μήνες.


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002 - 21:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Πλημμύρες στη Νότιο Ρωσία
 


Πληροφορίες από τη Ρωσία αναφέρουν ότι σημειώθηκαν μεγάλες βροχοπτώσεις στη Νότια Ρωσία, με αποτέλεσμα αρκετοί άνθρωποι να παρασυρθούν στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στην πόλη Νοβοροσίσκ, όπου πάνω από 400 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Κακοκαιρία και αλλού

Παρ'ότι Αύγουστος, η κακοκαιρία πλήττει αρκετές περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία από τη Ρουμανία, δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους λόγω της κακοκαιρίας, ενώ και στην Τσεχία ένας άνθρωπος βρήκε το θάνατο λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που σημειώνονται εκεί.

Όμως, μεγάλα προβλήματα παρουσιάζονται και στην Αυστρία λόγω της αναπάντεχης --για την εποχή--κακοκαιρίας.



Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002 - 19:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Καμπούλ: 'σκοτώθηκαν ηγετικά στελέχη της αλ-Κάιντα'
 


Η αφγανική κυβέρνηση δήλωσε ότι 13 ένοπλοι σκοτώθηκαν σε μάχη που έγινε με τις κυβερνητικές δυνάμεις κοντά στην πρωτεύουσα, Καμπούλ, και πως μεταξύ των νεκρών είναι και ηγετικά στελέχη του δικτύου αλ-Κάιντα που είχαν δραπετεύσει από αφγανικές φυλακές.


Η σύγκρουση έγινε νωρίς την Τετάρτη και, όπως επισημαίνει η ανταποκρίτρια του BΒC στην Καμπούλ, είναι από τις λίγες που έχουν γίνει κι έχουν ταράξει την σχετική ειρήνη που επικρατεί στην αφγανική πρωτεύουσα αφότου εγκαταστάθηκε εκεί η διεθνής ειρηνευτική δύναμη.

Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό οι επιθέσεις εναντίον της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης και πως η σύγκρουση της Τετάρτης ήταν μία από τις σοβαρότερες που έχουν γίνει.


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002 - 17:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την υποστήριξη των ΗΠΑ
 

Ισραηλινό άρμα μάχης στη Ναμπλούς

Οι Παλαιστίνιοι ετοιμάζονται για συνομιλίες υψηλού επιπέδου με τις ΗΠΑ--τις πρώτες εδώ και μήνες--μετά την κατάρρευση, κατά τα φαινόμενα, των συνομιλιών που είχαν ως στόχο την σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τις παλαιστινιακές περιοχές.

Το Ισραήλ δηλώνει πως ο Γιασέρ Αραφάτ πρέπει να πατάξει τις ακραίες οργανώσεις

Λίγο μετά τον τερματισμό των συνομιλιών των δύο πλευρών, Ισραηλινοί στρατιώτες και άρματα μάχης εισέβαλαν στη Γάζα με αποτέλεσμα να βρει το θάνατο ένας Παλαιστίνιος και να τραυματισθούν τέσσερις άλλοι.

Κι ενώ συνεχίζεται η βία, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, είχε συνομιλίες στη Ραμάλα με την κεντρική επιτροπή του κινήματος του, της Φατάχ, σχετικά με το σχέδιο που προβλέπει τη σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από ορισμένες περιοχές και ως αντάλλαγμα θα ετίθετο τέρμα στις επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων.

Χθες, το παλαιστινιακό υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε πως είχε συμφωνήσει κατ'αρχήν με το σχέδιο αυτό, αλλά οι συνομιλίες που έγιναν αργότερα με Ισραηλινούς αξιωματύχους δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν το Ισραήλ πως άλλαξε την αρχική πρόταση και επέβαλε νέους όρους.

Παλαιστινιακή αντιπροσωπεία πρόκειται να έχει συνομιλίες την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον με τον υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, για πρώτη φορά εδώ και μήνες.


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002 - 18:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Πλημμύρες στη Νότιο Ρωσία
 


Πληροφορίες από τη Ρωσία αναφέρουν ότι σημειώθηκαν μεγάλες βροχοπτώσεις στη Νότια Ρωσία, με αποτέλεσμα αρκετοί άνθρωποι να παρασυρθούν στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στην πόλη Νοβοροσίσκ, όπου πάνω από 400 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Κακοκαιρία και αλλού

Παρ'ότι Αύγουστος, η κακοκαιρία πλήττει αρκετές περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία από τη Ρουμανία, δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους λόγω της κακοκαιρίας, ενώ και στην Τσεχία ένας άνθρωπος βρήκε το θάνατο λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που σημειώνονται εκεί.

Όμως, μεγάλα προβλήματα παρουσιάζονται και στην Αυστρία λόγω της αναπάντεχης --για την εποχή--κακοκαιρίας.



Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002 - 18:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Άγκυρα: 'Θα εφαρμοσθούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις'
 


Η τουρκική κυβέρνηση υποσχέθηκε πως θα προχωρήσει στην εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, παρά το γεγονός ότι διατρέχει τον κίνδυνο να μην επανεκλεγεί το Νοέμβριο, όταν θα γίνουν πρόωρες εκλογές.

Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε την Πέμπτη ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετσεβίτ, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τονίζοντας πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις μεταξύ των οποίων είναι και η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του δημοσίου.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα πωλήσει μέρος των μετοχών της τράπεζας Halk μέχρι το Μάρτιο του 2003 και θα προσπαθήσει για μία ακόμη φορά ν'αποδώσει στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας την Vakifbank.

Μία τρίτη κρατική τράπεζα, η Ziraat, θα πωληθεί "όταν οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες", αναφέρεται στην επιστολή που απηύθυνε ο κ. Ετσεβίτ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η κυβέρνηση συνασπισμού του Μπουλέντ Ετσεβίτ υποστηρίζει ότι θα επιτύχει τους στόχους που έχει συμφωνήσει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο--ότι δηλ. θα καταφέρει να μειώσει τον πληθωρισμό στο 35% και να βοηθήσει την οικονομία ν'αναπτυχθεί κατά 3%.


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002 - 16:44 ('Ωρα Λονδίνου)
17Ν: Χρονικό-Συνεντεύξεις-Σχόλια
 

Καθημερινή ενημέρωση του χρονικού των εξελίξεων σχετικά με την εξάρθρωση της οργάνωσης 17 Νοέμβρη, τί μετέδωσαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τί είπαν πολιτικοί, ειδικοί, συγγενείς θυμάτων στο BBC



Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002
Μίλερ: «Έχετε δρόμο ακόμη»
Ο Αμερικανός πρέσβης θέτει ως προϋπόθεση για την πλήρη εξάρθρωση της τρομοκρατίας τη σύλληψη όλων των μελών της «17 Νοέμβρη» αλλά και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων που έδρασαν στην Ελλάδα



Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002
Στο στρατόπεδο η απάντηση
Οι υποψίες των αρχών στρέφονται τώρα στο εσωτερικό του στρατοπέδου, καθώς απομακρύνεται το ενδεχόμενο να κρύβεται η 17 Νοέμβρη πίσω από την κλοπή




Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002
Το... 'αόρατο' μάτι του Έσελον
Δεν αποκλείεται η ΕΛ.ΑΣ. να δέχεται στοιχεία, τα οποία έχει συλλέξει το παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης μηνυμάτων "Έσελον" δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο συντάκτης της Γκάρντιαν, Ρίτσαρντ Νόρτον Τέιλορ


Τετάρτη 07 Αυγούστου 2002
Για 80 κακουργήματα κατηγορείται ο «Λάμπρος»
Το κατηγορητήριο εναντίον του Αλέκου Γιωτόπουλου, περιλαμβάνει τουλάχιστον 80 κακουργήματα επί συνόλου 105 αδικημάτων - Οι κατηγορίες χρονολογούνται από το 1985


Τρίτη 06 Αυγούστου 2002
Το «επόμενο βήμα» συζήτησαν Σημίτης-Χρυσοχοΐδης
Ένταση των ερευνών για την κλοπή στο στρατόπεδο της Κω ζήτησε ο πρωθυπουργός - Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε για τον Κουφοντίνα


Τρίτη 06 Αυγούστου 2002
Σκότλαντ Γιάρντ: «Έτσι εξαρθρώσαμε την 17Ν»
Απόρρητη έκθεση των ελληνικών και βρετανικών διωκτικών αρχών αποκαλύπτει πως οδηγήθηκαν στα μέλη της 17Ν - Νοn paper του Σημίτη για την τρομοκρατία


Κυριακή 04 Αυγούστου 2002
'Aρωμα' από Συκούριο στην Κω
Έντονος είναι ο προβληματισμός της κυβέρνησης και της ηγεσίας του στρατού για την κλοπή πολεμικού υλικού στην Κω


Σάββατο 03 Αυγούστου 2002
Κοινός λογαριασμός Ξηρού - Ρομέρο με τραπεζικό στέλεχος
Τη σχέση της Καρμέλλας Στεφάνου, στελέχους της τράπεζας Πειραιώς με το Σάββα Ξηρό και τη σύντροφό του Αλίσια Ρομέρο ερευνά η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία


Παρασκευή 02 Αυγούστου 2002
Ομολόγησε και ο Κονδύλης
Συμμετοχή σε τέσσερις ενέργειες της “17Ν” ομολόγησε ο Σωτήρης Κονδύλης, που έφερε το ψευδώνυμο “Άρης” - Συνεχίζεται η αναζήτηση του Δημήτρη Κουφοντίνα


Παρασκευή 02 Αυγούστου 2002
Διαμαρτυρία Γιωτόπουλου για τις συνθήκες κράτησης
Εξουθένωση της προσωπικότητας των κρατουμένων και παρεμπόδιση της υπεράσπισής τους καταγγέλλει ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος - Έρευνα διέταξε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου


Πέμπτη 01 Αυγούστου 2002
Προκήρυξη - μυστήριο
Αμφιλεγόμενης γνησιότητας προκήρυξη κάνει λόγο για συνέχιση της δράσης της "17Ν" - "αστειότητες", λέει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης


Πέμπτη 01 Αυγούστου 2002
Γουέλτς: «Γνώριζαν τους δράστες»
Η σύζυγος του δολοφονηθέντος σταθμάρχη της CIA δηλώνει στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι οι ελληνικές αρχές ήξεραν αλλά δεν ήθελαν να συλλάβουν τους υπαίτιους


Πέμπτη 01 Αυγούστου
Και άλλη σύλληψη για τη 17Ν
Ο φερόμενος ως “Άρης” της 17Ν συνελήφθη και ανακρίνεται - Πρόκειται για το 15ο άτομο που συλλαμβάνεται


Τρίτη 30 Ιουλίου 2002
Στη φυλακή οι συλληφθέντες της 17Ν
Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας μεταφέρθηκαν στις φυλακές του Κορυδαλλού οι φερόμενοι ως μέλη της 17Ν, γεγονός που θεωρείται ιστορική στιγμή της μεταπολίτευσης


Τρίτη 30 Ιουλίου 2002
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για πλήρη εξάρθρωση»
Τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσο οι συλλήψεις σημαίνουν και την πλήρη εξάρθρωση του φαινομένου της τρομοκρατίας στην Ελλάδα εκφράζει Αμερικανός ειδικός


Δευτέρα 29 Ιουλίου 2002
Για όλους και για όλα ο Σάββας Ξηρός
Στοιχεία που ολοκληρώνουν το «παζλ»της δράσης της 17Ν κατέθεσε, στην ομολογία του που μάλλον ολοκληρώθηκε την Κυριακή, ο Σάββας Ξηρός στον εισαγγελέα Ι. Διώτη


Κυριακή 28 Ιουλίου 2002
Αναζητώντας τον… «Σαρδανάπαλο»
Ο Παύλος Σερίφης, αλλά και πολλές εφημερίδες, 'φωτογραφίζουν' τον Γιάννη Σερίφη ως συνιδρυτή της 17Ν -«Δεν διάβαζα ούτε τις προκηρύξεις τους» λέει ο ίδιος


Σάββατο 27 Ιουλίου 2002
Οι Times για τη 17Ν
Η βρετανική εφημερίδα εκφράζει την ανησυχία οτι οι ελληνικές αρχές θα δυσκολευτούν να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους "ιδεολόγους" της οργάνωσης, εφόσον αυτοί συλληφθούν


Παρασκευή 26 Ιουλίου 2002
Ομολόγησε και ο «Νικήτας»
Φως, στην πιο σκοτεινή περίοδο της 17Ν (1975-1981) ρίχνει η κατάθεση του Παύλου Σερίφη - Αναμένονται νέες συλλήψεις


Παρασκευή 26 Ιουλίου 2002
Το πορτραίτο του Γιωτόπουλου
Η εφημερίδα Times, με ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, επιχειρεί να σκιαγραφήσει τον άνδρα που φέρεται να είναι ο αρχηγός της 17Ν


Παρασκευή 26 Ιουλίου 2002
ΗΠΑ: «Εταίρος μας η Ελλάδα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας»
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χαιρετίζει την "επιτυχία" των ελληνικών αρχών στις προσπάθειες για την εξάρθρωση της 17Ν


Πέμπτη 25 Ιουλίου 2002
Στην Αντιτρομοκρατική ο «Αλέκος»
Στη δολοφονία Γουέλς ενέχεται ο Παύλος Σερίφης σύμφωνα με την Αστυνομία - Ανακρίνεται ο Πάτροκλος Τσελέντης


Πέμπτη 25 Ιουλίου 2002
Εύσημα θύματος της '17Ν' στην ΕΛ.ΑΣ.
Ο Τούρκος νυν διπλωματικός σύμβουλος, Ντενίζ Μπελούκμπασι και πρώην θύμα της "17Ν " δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC απόλυτα ικανοποιημένος από τις ενέργειες των ελληνικών αρχών


Τετάρτη 24 Ιουλίου 2002
17Ν: Προσάγεται ο «Νικήτας»
Σε χωριό της ορεινής Καρδίτσας συνελήφθη από δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ο Παύλος Σερίφης οποίος φέρεται να ανήκει στην πρώτη γενιά της 17Ν


Τετάρτη 24 Ιουλίου 2002
Πιθανό θύμα συνωνυμίας ο Σόντερς
Η βρετανική εφημερίδα "Τάιμς" επικαλούμενη την κατάθεση ενός εκ των συλληφθέντων αποκαλύπτουν ότι η οργάνωση δεν αποκλείεται να σκότωσε τον Βρετανό ταξίαρχο από λάθος


Τρίτη 23 Ιουλίου 2002
Χρυσοχοΐδης: «Άπλετο φως» μέχρι το τέλος»
Η 17Ν έχει υποστεί ένα ισχυρότατο πλήγμα, εκτιμούν οι αρχές - Ο εκτελεστικός βραχίονας της 17Ν συνεχίζει τις αποκαλύψεις


Δευτέρα 22 Ιουλίου 2002
Ο βρετανικός Τύπος για τη 17Ν
Ρεπορτάζ από τους Λειψούς - Δηλώσεις Χέδερ Σόντερς - Το «συγγνώμη» του πατέρα Τριαντάφυλλου Ξηρού


Δευτέρα 22 Ιουλίου 2002
Χρυσοχοΐδης: «Η τρομοκρατία θα νικηθεί»
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς ενημέρωσε ο υπουργός Δημοσίας Τάξης


Κυριακή 21 Ιουλίου 2002
ΕΛ.ΑΣ: Μέλη και εκτελεστές της 17Ν και οι Καρατσόλης - Κωστάρης
Στον εκτελεστικό βραχίονα της 17Ν ανήκαν οι Καρατσόλης-Κωστάρης σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Ικανοποίηση στη ΔΟΕ
Εκπρόσωπος της ΔΟΕ λέει στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι είναι "εξαιρετικά ενθαρρυντικές" οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα σχετικά με την τρομοκρατία


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Σημίτης για 17Ν”
Άπλετο φως σε όλες τις πτυχές της τρομοκρατίας υποσχέθηκε ο Κώστας Σημίτης, επισημαίνοντας ότι η εξάρθρωση της 17Ν είναι νίκη της δημοκρατίας


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Ενημέρωση από Χρυσοχοΐδη
Ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως θα ζητήσει να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων σχετικά με τις εξελίξεις για τη "17Ν", ενώ θα δώσει συνέντευξη τύπου την Τρίτη


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Δεν αποκλείουν αίτημα έκδοσης οι ΗΠΑ
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο έκδοσης υπόπτων για δολοφονίες Αμερικανών


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Δίωξη κατά Γιωτόπουλου
Ως καθοδηγητής της "17Ν" κατηγορείται επισήμως ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες, ενώ οι Τζωρτζάτος και Ψαραδέλλης ομολόγησαν συμμετοχή στην οργάνωση


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Στο μικροσκόπιο ο «αρχηγός της 17Ν»
Ο Αλέκος Γιωτόπουλος, που συνελήφθη στους Λειψούς, ταιριάζει με την περιγραφή του αρχηγού της "17Ν", σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ οι τρεις συλληφθέντες την Τρίτη ομολόγησαν συμμετοχή στην οργάνωση και σειρά εγκλημάτων


Πέμπτη 18 Ιουλίου 2002
«Σημαντική» η σύλληψη Γιωτόπουλου
"Εξαιρετικά σημαντική" η σύλληψη Γιωτόπουλου λέει στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο βρετανός αναλυτής σε θέματα τρομοκρατίας, Πολ Μπίβερ


Πέμπτη 18 Ιουλίου 2002
Φόρειν Όφις και Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη σύλληψη Γιωτόπουλου
ΗΠΑ και Βρετανία εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο στις έρευνες για την 17 Νοέμβρη


Πέμπτη 18 Ιουλίου 2002
Τι ομολόγησαν οι συλληφθέντες ως μέλη της 17 Νοέμβρη
Μακρύς ο κατάλογος των τρομοκρατικών ενεργειών, στις οποίες -σύμφωνα με την αστυνομία- ομολόγησαν ότι συμμετείχαν οι τρεις συλληφθέντες


Τετάρτη 17 Ιουλίου 2002
Προσαγωγές και 45άρι
Τρία άτομα προσήγαγαν και ανακρίνουν οι αρχές σε σχέση με τη “17Ν”, ενώ ένα από τα περίστροφα της Δαμάρεως συνδέθηκε από τις βαλλιστικές έρευνες με σειρά αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων


Τρίτη 16 Ιουλίου 2002
Αναζητείται ο Κουφοντίνας
Το πρόσωπο - σύνδεσμο ανάμεσα σε ηγεσία και εκτελεστές της «17Ν» εξακολουθούν να αναζητούν οι αρχές, ενώ η αστυνομία συνδέει ένα ακόμη πιστόλι με τρομοκρατική ενέργεια


Τρίτη 16 Ιουλίου 2002
Συνέντευξη της Σόντερς για τη σύλληψη Ξηρού
Η χήρα του Βρετανού ταξίαρχου δηλώνει στην εφημερίδα Guardian οτι η προοπτική να βρεθεί ο δολοφόνος του συζύγου της, της δημιουργεί αισθήματα "ανακούφισης, δυσπιστίας και συγκίνησης"


Δευτέρα 15 Ιουλίου 2002
Περατικός και Νάιλς για τη «17Ν»
Εντονες αντιδράσεις για την προσπάθεια σύνδεσης της «17Ν» με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιχείρησε ο Αμερικανός πρώην πρέσβης στο ΒΒC 5 Live


Δευτέρα 15 Ιουλίου 2002
Φωτογραφίες θα δει ο Ξηρός
Φωτογραφίες υπόπτων για συμμετοχή στη "17Ν" θα μπορέσει να δείξει ο εισαγγελέας στο Σάββα Ξηρό, μόλις αφαιρεθούν οι επίδεσμοι από τα εγχειρισμένα μάτια του


Κυριακή 14 Ιουλίου 2002
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, επιτυχημένη εγχείρηση Ξηρού
Επιτυχή θεωρούν οι γιατροί την εγχείρηση στα μάτια του Σάββα Ξηρού, η οποία έγινε στο Γενικό Κρατικό - H μεταφορά του ασθενούς από και προς τον "Ευαγγελισμό" έγινε με αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας


Σάββατο 13 Ιουλίου 2002
Στο χειρουργείο ο Ξηρός
Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μεταφέρθηκε ο Σάββας Ξηρός στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο,όπου υποβλήθηκε σε εγχείρηση στα μάτια


Σάββατο 13 Ιουλίου 2002
Ξηρός: Καταθέτει ή απολογείται;
Νομική διάσταση ανέκυψε σχετικά με το καθεστώς των διαλόγων του Σάββα Ξηρού και του εισαγγελέα κ Διώτη


Παρασκευή 12 Ιουλίου 2002
«Παραμένει η Σκότλαντ Γιάρντ στην Ελλάδα»
Η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε σωστό δρόμο για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας εκτιμά ο υποδιευθυντής της βρετανικής υπηρεσίας, Ντέιβιντ Βανές


Πέμπτη 11 Ιουλίου 2002
Συνεχίζονται οι έρευνες για τη 17Ν
Δακτυλικά αποτυπώματα αναζητά η αστυνομία στα ευρήματα από τις δύο γιάφκες της 17Ν, σε μία προσπάθεια να φθάσει σε πρόσωπα και συλλήψεις


Τετάρτη 10 Ιουλίου 2002
Επιστολή Μπλερ για τη «17Ν»
Καταλυτική εξέλιξη χαρακτήρισε τον εντοπισμό των κρησφύγετων της 17 Νοέμβρη ο Βρετανός πρωθυπουργός


Τετάρτη 10 Ιουλίου 2002
Εμπλοκή Ξηρού και σε άλλη επίθεση
Με άλλη μία τρομοκρατική ενέργεια, την επίθεση κατά της οικίας του Γερμανού πρεσβευτή, συνδέεται ο Σάββας Ξηρός - Ανακοινώσεις για τα ευρήματα στις γιάφκες


Κυριακή 07 Ιουλίου 2002
Δημοσκόπηση για τη 17Ν
Στην δράση της Ελληνικης Αστυνομίας πρέπει να αποδοθεί η επιτυχημένη έκβαση των επιχειρήσεων εναντίον της τρομοκρατίας,αλλά η 17Ν θα ξανακτυπήσει πιστεύουν οι Έλληνες πολίτες


Κυριακή 07 Ιουλίου 2002
Σημαντική ανακάλυψη οι εξελίξεις για τη 17Ν
«Έπαιξε όμως ρόλο και ο 'παράγοντας τύχη'» είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο διευθυντής του Κέντρου για την Τρομοκρατία και την Πολιτική Βία στο Πανεπιστήμιο του Σεντ Αντριους, καθηγητής Πολ Γουίλκινσον


Σάββατο 06 Ιουλίου 2002
Ξετυλίγεται το νήμα της 17Ν – Μίλησε ο Ξηρός
Καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας κατέθετε ο Σάββας Ξηρός στον εισαγγελέα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, Ι. Διώτη - Σύντομα αναμένονται συλλήψεις. Τα ευρήματα οδηγούν τις διωκτικές αρχες απευθείας στη καρδιά της 17Ν


Παρασκευή 05 Ιουλίου 2002
Βρετανοί: Εύσημα στη Σκότλαντ Γιαρντ
Όλες οι βρετανικές εφημερίδες αναφέρονται εκτεταμένα στις προσπάθειες για εξάρθρωση της οργάνωσης «17 Νοέμβρη»


Παρασκευή 05 Ιουλίου 2002
«Ενθαρρυντικές οι εξελίξεις» για τη 17Ν
Ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα, Ντέιβιντ Μάντεν, σχολιάζει τα τελευταία γεγονότα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC


Πέμπτη 04 Ιουλίου 2002
Σύνδεση Ξηρού με δολοφονία Περατικού
Τα δακτυλικά αποτυπώματα του Σάββα Ξηρού είχαν βρεθεί σε αυτοκίνητο που είχαν χρησιμοποιήσει οι δολοφόνοι του Κωστή Περατικού, ανακοίνωσε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ


Πέμπτη 04 Ιουλίου 2002
Αισιοδοξία και ερωτηματικά για τη 17Ν
Ο Βρετανός αναλυτής θεμάτων τρομοκρατίας, Πολ Μπίβερ, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC δεν απέκλεισε η 17Ν να επεδίωκε τον εντοπισμό του διαμερίσματος και των υπολοίπων στοιχείων


Πέμπτη 04 Ιουλίου 2002
Σημίτης για τρομοκρατία
Συντριπτικό χτύπημα κατά της τρομοκρατίας ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ


Τετάρτη 03 Ιουλίου 2002
«Συγκυριακά» στοιχεία για τη 17Ν
Συνέντευξη του Βρετανού καθηγητής Μάγκνους Ράνστροπ του Κέντρου για την Τρομοκρατία και την Πολιτική Βία στο πανεπιστήμιο του Σεντ Αντριους


Τρίτη 02 Ιουλίου 2002
Το περίστροφο δείχνει «17Ν»
Το όπλο που βρέθηκε κοντά στον τραυματισθέντα επίδοξο βομβιστή Σάββα Ξηρό συνδέεται με την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», ανακοίνωσε η αστυνομία, που ανακρίνει 5 άτομα


Δευτέρα 01 Ιουλίου 2002
Στα ίχνη τρομοκρατών από την έκρηξη
Ανακοινώθηκε η ταυτότητα του ατόμου που τραυματίσθηκε το Σάββατο στον Πειραιά από τη βόμβα που μετέφερε, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τους δεσμούς του με τρομοκρατικές οργανώσεις


Κυριακή 30 Ιουνίου 2002
Μυστήριο η έκρηξη στον Πειραιά
Ο Δράστης είναι πιθανότατα ο τραυματίας που βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης δήλωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002 - 15:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Το ... 'αόρατο' μάτι του Έσελον
 

Εγκαταστάσεις του Έσελον στη Βρετανία

Συνέντευξη στο Γιώργο Φελλίδη

Καθώς οι προσπάθειες των ελληνικών αρχών για τον εντοπισμό των όπλων που αφαιρέθηκαν από στρατόπεδο της Κω συνεχίζονται, πληροφορίες αναφέρουν ότι σειρά τηλεφωνημάτων αγνώστων φαίνονται να συνδέουν την κλοπή του οπλισμού με την οργάνωση 17Ν.

Μάλιστα σύμφωνα με μερίδα του ελληνικού Τύπου έχουν εντοπιστεί από πού έγιναν οι κλήσεις, με τη βοήθεια διεθνών συστημάτων παρακολούθησης, όπως το περίφημο Έσελον.

Ο συντάκτης για θέματα ασφαλείας της εφημερίδας Γκάρντιαν, Ρίτσαρντ Νόρτον Τέηλορ εξήγησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC τι ακριβώς είναι το Έσελον και κατά πόσο μπορούν οι ελληνικές αρχές να έχουν πρόσβαση σε τέτοιου είδους «διευκολύνσεις».

Έσελον και ΕΛ ΑΣ

"Το Έσελον είναι ένα παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης μηνυμάτων κάθε μέσου που ανέπτυξε η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας NSA, σε στενή συνεργασία με βρετανικές, καναδικές και αυστραλιανές υπηρεσίες πληροφοριών", εξηγεί ο Ρίτσαρντ Νόρτον Τέιλορ.

Και προσθέτει, "νομίζω ότι οι Αμερικανοί έχουν στο παρελθόν δώσει στις ισπανικές αρχές στοιχεία που συνέλεξε το Έσελον, βοηθώντας τις επιχειρήσεις εναντίον Βάσκων αυτονομιστών της ΕΤΑ."

Ο συντάκτης της Γκάρντιαν υποστηρίζει ότι του φαίνεται απολύτως πιστευτή, η πληροφορία ότι χρησιμοποιείται η μέθοδος για την υποβοήθηση των ελληνικών διωκτικών αρχών, καθώς, όπως λέει το πλεονέκτημα του Έσελον είναι ότι μπορεί να χρησιμεύσει στη στόχευση ολόκληρων περιοχών, απ' όπου θεωρείται ότι τηλεφωνούν οι ύποπτοι.

Εναλλακτικοί μέθοδοι

Από την άλλη πλευρά ο εντοπισμός κάποιου τηλεφωνήματος μπορεί να γίνει και με άλλες μεθόδους συλλογής πληροφοριών- εκτός του Έσελον, σύμφωνα με τον συντάκτη του BBC για θέματα τεχνολογίας, Μαρκ Γουάρντ.

«Υπάρχουν πολλοί ακόμα τρόποι για να μάθει κανείς τα βασικά στοιχεία μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης.

Σίγουρα πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν θεσπίσει νομοθεσία που επιτρέπει στις αρχές να γνωρίζουν τον κάτοχο ενός τηλεφώνου, νομοθεσία που υποχρεώνει επίσης τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και τους παροχείς υπηρεσιών διαδικτύου να διατηρούν για πολύ καιρό αρχεία με λεπτομερή στοιχεία από τις συνδιαλέξεις κάθε σύνδεσης και τις ηλεκτρονικές επιστολές του κάθε πελάτη τους», διευκρινίζει ο Μαρκ Γουάρντ

Παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων

Υπάρχει, ωστόσο, νομοθεσία που η εφαρμογή της μπορεί να παραβιάζει βασικά ατομικά δικαιώματα.

"Στη Βρετανία σίγουρα πολλοί ανησυχούν ότι η κυβέρνηση το έχει παρακάνει, τόσο εξαιτίας της έλλειψης ελέγχων στα συστήματα συλλογής πληροφοριών από συνδιαλέξεις και ηλεκτρονικές επιστολές, αλλά και γιατί η πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα παρέχεται χωρίς καν προηγούμενη άδεια δικαστικού λειτουργού", επεσήμανε στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC, ο Ρίτσαρντ Νόρτον Τέιλορ.

Έτσι, επικρατεί αμφιβολία για τη σκοπιμότητα παρόμοιων ερευνών από τις αρχές, ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν πραγματικά βάσιμες υποψίες εναντίον κάποιου ατόμου.

Το γενικότερο θέμα και άρρητα συνδεδεμένο με το Έσελον είναι ότι "οι ικανότητες της τεχνολογίας παρακολούθησης αναπτύσσονται πολύ πιο γρήγορα από τις δικλείδες ασφαλείας που θέτει ο νομοθέτης στην επεξεργασία και αξιοποίηση των δεδομένων αυτών", καταλήγει ο συντάκτης της Γκάρντιαν, για θέματα ασφάλειας.


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002 - 17:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Σαντάμ Χουσεΐν προειδοποιεί
 


Ο πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα που μεταδόθηκε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και στις περισσότερες χώρες του κόσμου, τόνισε ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Ιράκ, ισοδυναμεί με επίθεση εναντίον όλων των Αράβων και θα αποτύχει.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν κάλεσε το λαό του να είναι έτοιμος

Ο ηγέτης του Ιράκ, χωρίς να κατονομάζει τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του κακού που απειλούν τους Άραβες θα καταλήξουν στο κάλαθο αχρήστων της ιστορίας.

Το Ιράκ, είπε ο Σαντάμ Χουσεΐν, επιθυμεί την ειρήνη αλλά θα αμυνθεί με όλες του τις δυνάμεις εάν χρειαστεί.

Ο πρόεδρος του Ιράκ κάλεσε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στη χώρα του.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη επισημαίνει ότι ο Ιρακινός ηγέτης επανέλαβε στο διάγγελμά του την άποψη της χώρας του όσον αφορά τις επιθεωρήσεις των οπλικών του συστημάτων από τον ΟΗΕ--ότι για να ξαναρχίσουν οι επιθεωρήσεις, θα πρέπεινα δοθούν εγγυήσεις στο Ιράκ ότι θα γίνει σεβαστή η ασφάλεια και η εδαφική του κυριαρχία και πως αρθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί.

Ο διπλωματικός συντάκτης του BBC εκτιμά ότι, με το να απορρίπτει την άνευ όρων επιστροφή των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ στο Ιράκ, ο Σαντάμ Χουσεΐν διευκολύνει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ο οποίος εμμένει ότι η μόνη πλέον λύση είναι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Βαγδάτης.

Διεθνείς ανησυχίες

Εν τω μεταξύ, εντείνονται οι ανησυχίες όσον αφορά τα σχέδια των ΗΠΑ που προβλέπουν μία πιθανή νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ.
Θα ήταν λάθος μία επίθεση κατά του Ιράκ
Γκέρχαρντ Σρέντερ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκηπας Φειζάλ, δήλωσε ότι δεν θα επιτραπεί στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν το έδαφος της χώρας του για επιθέσεις κατά του Ιράκ.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, προειδοποίησε ότι θα ήταν λάθος μία επίθεση κατά του Ιράκ.

Ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μάικ Ο'Μπράιεν, δήλωσε πως θα μπορούσε ν'αποτραπεί ο πόλεμος εάν το Ιράκ επέτρεπε και πάλι την είσοδο των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ στην επικράτειά του.

Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε μεν ότι το Ιράκ συνιστά "πραγματική απειλή" και πως μία από τις λύσεις που εξετάζονται είναι και η ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Διευκρίνησε, όμως, ότι θα εξακολουθήσει να έχει διαβουλελυσεις για το θέμα αυτό με το Κογκρέσο και τους φίλους και συμμάχους των ΗΠΑ.




Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002 - 14:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Η ορμόνη που μειώνει την όρεξη
 

Η παχυσαρκία γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο φαινόμενο

Η συνεργασία επιστημόνων από τη Βρετανία, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ φαίνεται πως οδήγησε στην ανακάλυψη του μυστικού του αποτελεσματικού αδυνατίσματος.

Η ανακάλυψη ότι η ΡΥΥ3-36 μειώνει την όρεξη μπορεί να αποτελέσει μεγάλο βοήθημα για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με το βάρος τους
Καθηγητής Στίβεν Μπλουμ
Πρόκειται για μια φυσική ορμόνη η παρουσία της οποίας στον οργανισμό προκαλεί ανορεξία.

Οι εθελοντές που έλαβαν μέρος στο πείραμα και δέχτηκαν την ορμόνη με το καθόλου ευκολοχώνευτο όνομα ΡYY3-36, είχαν κατά 1/3 μειωμένη την όρεξη τους.

"Η ανακάλυψη αυτή θα έχει μεγάλη απήχηση στις Δυτικές χώρες στις οποίες η παχυσαρκία έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις με αποτέλεσμα την επιδείνωση της δημόσιας υγείας" είπε ο Στίβεν Μπλουμ, επικεφαλής της βρετανικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο Imperial College του Λονδίνου.

Η ορμόνη PYY3-36 παράγεται στο γαστροεντερικό σύστημα στην διάρκεια κάθε γεύματος και δίνει εντολές στον εγκέφαλο για το πότε πρέπει να σταματήσει η λήψη τροφής.

Σε ορισμένα άτομα, ωστόσο, η διαδικασία αυτή δεν συντελείται με αποτέλεσμα να τρώνε ακατάσχετα.

Μόνο στην Βρετανία, όπου ο ένας στους πέντε ενήλικες είναι υπέρβαρος, πάνω από 30.000 πρόωροι θάνατοι κάθε χρόνο προκαλούνται από παθήσεις που σχετίζονται άμεσα με την παχυσαρκία.


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002 - 12:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Ιορδανία απαγόρευσε το τηλεοπτικό κανάλι αλ-Τζαζίρα
 

Η Ιορδανία δέχεται πιέσεις για τις μετριοπαθείς θέσεις της στο Μεσανατολικό

Η Ιορδανία απαγόρευσε τη λειτουργία στο δημοφιλές αραβικό τηλεοπτικό κανάλι αλ-Τζαζίρα, μετά από την εκπομπή προγράμματός του που επέκρινε την πολιτική του βασιλιά Αμπντάλα στο Μεσανατολικό.

Η κυβέρνηση έκλεισε τα γραφεία του δορυφορικού καναλιού στο Αμάν και απαγόρευσε στους ανταποκριτές του να εργάζονται στην Ιορδανία.

Το πρόγραμμα ξεπέρασε όλα τα όρια, όλες τις επαγγελματικές ηθικές
Μοχάμαντ Αντουάν, υπουργός Πληροφοριών Ιορδανίας
Όπως λένε οι Ιορδανοί, την περασμένη Τρίτη το αλ-Τζαζίρα μετέδωσε μια τηλεοπτική συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας οι ομιλητές επέκριναν την ειρηνευτική συμφωνία της Ιορδανίας με το Ισραήλ και τις πολιτικές της χώρας έναντι του Ιράκ και των Παλαιστινίων.

Το κανάλι, που εκπέμπει από το Κατάρ, έγινε ιδιαίτερα γνωστό διεθνώς για την ορισμένες φορές αμφιλεγόμενη κάλυψή του των εξελίξεων στον μουσουλμανικό κόσμο, με τη μετάδοση αποκλειστικών ομιλιών του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ο υπουργός Πληροφοριών της Ιορδανίας, Μοχάμαντ Αντουάν, που διέταξε την Τετάρτη το κλείσιμο των γραφείων του αλ-Τζαζίρα, είπε ότι αυτό «υπονόμευε εσκεμμένα την Ιορδανία και την εθνική πολιτική της» και ότι η συζήτηση της περασμένης Τρίτης είχε ξεπεράσει «όλα τα όρια, όλες τις ηθικές» της δημοσιογραφίας.

Ανταποκριτές του αλ-Τζαζίρα που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων είπαν ότι δεν είχαν υπ' όψιν τους για την απαγόρευση, η οποία ανακοινώθηκε από το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ιορδανίας, Πέτρα.

Το 1998, η Ιορδανία είχε απαγορεύσει και πάλι τη λειτουργία του αλ-ΤΖαζίρα για έξη μήνες μετά τη μετάδοση ενός παρόμοιου προγράμματος.

Το κανάλι έχει δεχτεί πρόσφατα δριμύτατες επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο καλύπτει τις εξελίξεις, από το Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία.

Το πρόγραμμά του έχουν επικρίνει και οι ΗΠΑ.

Η δημοτικότητά του στον αραβικό κόσμο οφείλεται στον ζωντανό τρόπο με τον οποίο καλύπτει τα γεγονότα και στις τηλεοπτικές συζητήσεις που οργανώνει για ευαίσθητα πολιτικά, κοινωνικά ή και σεξουαλικά θέματα.


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002 - 09:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Προειδοποιήσεις Σαντάμ Χουσεΐν
 

Ο πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν είπε ότι το Ιράκ ετομάζεται να αμυνθεί

Ο πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, σε τηλεοπτικό του μήνυμα που μεταδόθηκε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και στις περισσότερες χώρες του κόσμου, είπε ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Ιράκ, ισοδυναμεί με επίθεση εναντίον όλων των Αράβων και θα αποτύχει.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν χωρίς να κατονομάζει τις ΗΠΑ, είπε ότι οι κακοί που απειλούν τους Άραβες θα καταλήξουν στο κάλαθο αχρήστων της ιστορίας.

Το Ιράκ, είπε ο Σαντάμ Χουσεΐν επιθυμεί την ειρήνη αλλά θα αμυνθεί με όλες του τις δυνάμεις εάν χρειαστεί.

Ό πρόεδρος του Ιράκ κάλεσε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει κάνει απέναντι στη χώρα του και να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως αυτό της άρσης των κυρώσεων.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη μεταδίδει πως πρόκειται για αναφορά στη θέση του Ιράκ στην παρούσα κρίση.

Το Ιράκ έχει προτείνει να επιτρέψει την επάνοδο των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ με προϋπόθεση αρθούν οι κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος του Ιράκ.

Το διάγγελμα, το οποίο πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επέτειο του τέλους του πολέμου μεταξύ του Ιράκ και του Ιράν, ο οποίος ξεκίνησε το 1980 και έληξε το 1988, ήταν η πρώτη δημόσια δήλωση του Ιρακινού ηγέτη υπό την παρούσα συγκυρία κατά την οποία η Βαγδάτη βρέθηκε και πάλι στο στόχαστρο των ΗΠΑ.


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002 - 08:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Αβορίγινες: Κανένα δικαίωμα στη γη των προγόνων τους
 

Οι αβορίγινες ζητούν δικαιώματα στη γη των προγόνων τους

Δικαστήριο απεφάνθη ότι οι αυτόχθονες της Αυστραλίας, γνωστοί και ως αβορίγινες, δεν έχουν κανένα δικαίωμα στα κοιτάσματα πετρελαίου και άλλων ορυκτών που βρίσκονται στο υπέδαφος της γης των προγόνων τους και τα οποία εκμεταλλεύονται εταιρείες εξόρυξης μετάλλων.

Η ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κανμπέρα χαρακτηρίστηκε ως πλήγμα για τα φυλετικά δικαιώματα των αβορίγινων και αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε εκατοντάδες παρόμοιες δικαστικές υποθέσεις, οι οποίες εκκρεμούν.

Εκπρόσωπος της φυλής δήλωσε ότι επρόκειτο για μια "ρατσιστική και προσβλητική απόφαση".

Το δικαστήριο αναγνώρισε στους αυτόχθονες το δικαίωμα να κυνηγούν εντός των ορίων της γης και να επισκέπτονται τις ιερές για αυτούς περιοχές.

Η απόφαση αφορούσε αίτημα, το οποίο κατέθεσαν οι αβορίγινες της φυλής Μιριγιούνγκ Γκάτζερονγκ το 1994 για μια έκταση γης 7.900 τετραγωνικών χιλιομέτρων στα βορειοδυτικά της Αυστραλίας.

Οι αβιρίγινες υποστηρίζουν ότι η γη τους ανήκει πολύ πριν από την άφιξη των Ευρωπαίων εποίκων, δηλαδή πριν από περίπου δύο αιώνες.


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002 - 07:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Το ... 'αόρατο' μάτι του Έσελον
 

Εγκαταστάσεις του Έσελον στη Βρετανία

Συνένετυξη στο Γιώργο Φελλίδη

Καθώς οι προσπάθειες των ελληνικών αρχών για τον εντοπισμό των όπλων που αφαιρέθηκαν από στρατόπεδο της Κω συνεχίζονται, πληροφορίες αναφέρουν ότι σειρά τηλεφωνημάτων αγνώστων φαίνονται να συνδέουν την κλοπή του οπλισμού με την οργάνωση 17Ν.

Μάλιστα σύμφωνα με μερίδα του ελληνικού Τύπου έχουν εντοπιστεί από πού έγιναν οι κλήσεις, με τη βοήθεια διεθνών συστημάτων παρακολούθησης, όπως το περίφημο Έσελον.

Ο συντάκτης για θέματα ασφαλείας της εφημερίδας Γκάρντιαν, Ρίτσαρντ Νόρτον Τέηλορ εξήγησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC τι ακριβώς είναι το Έσελον και κατά πόσο μπορούν οι ελληνικές αρχές να έχουν πρόσβαση σε τέτοιου είδους «διευκολύνσεις».

Έσελον και ΕΛ ΑΣ

"Το Έσελον είναι ένα παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης μυνημάτων κάθε μέσου που ανέπτυξε η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας NSA, σε στενή συνεργασία με βρετανικές, καναδικές και αυστραλιανές υπηρεσίες πληροφοριών", εξηγεί ο Ρίτσαρντ Νόρτον Τέιλορ.

Και προσθέτει, "νομίζω ότι οι Αμερικανοί έχουν στο παρελθόν δώσει στις ισπανικές αρχές στοιχεία που συνέλεξε το Έσελον, βοηθώντας τις επιχειρήσεις εναντίον Βάσκων αυτονομιστών της ΕΤΑ."

Ο συντάκτης της Γκάρντιαν υποστηρίζει ότι του φαίνεται απολύτως πιστευτή, η πληροφορία ότι χρησιμοποιείται η μέθοδος για την υποβοήθηση των ελληνικών διωκτικών αρχών, καθώς, όπωε λεέι το πλεονέκτημα του Έσελον είναι ότι μπορεί να χρησιμεύσει στην στόχευση ολόκληρων περιοχών, απ' όπου όπου θεωρείται ότι τηλεφωνούν οι ύποπτοι.

Εναλλακτικοί μέθοδοι

Από την άλλη πλευρά ο εντοπισμός κάποιου τηλεφωνήματος μπορεί να γίνει και με άλλες μεθόδους συλλογής πληροφοριών- εκτός του Έσελον, σύμφωνα με τον συντάκτη του BBC για θέματα τεχνολογίας, Μαρκ Γουάρντ.

«Υπάρχουν πολλοί ακόμα τρόποι για να μάθει κανείς τα βασικά στοιχεία μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης.

Σίγουρα πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν θεσπίσει νομοθεσία που επιτρέπει στις αρχές να γνωρίζουν τον κάτοχο ενός τηλεφώνου, νομοθεσία που υποχρεώνει επίσης τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και τους παροχείς υπηρεσιών διαδικτύου να διατηρούν για πολύ καιρό αρχεία με λεπτομερή στοιχεία από τις συνδιαλέξεις κάθε σύνδεσης και τις ηλεκτρονικές επιστολές του κάθε πελάτη τους», διεκρινίζει ο
Μαρκ Γουάρντ

Παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων

Υπάρχει, ωστόσο, νομοθεσία που η εφαρμογή της μπορεί να παραβιάζει βασικά ατομικά δικαιώματα.

"Στη Βρετανία σίγουρα πολλοί ανησυχούν ότι η κυβέρνηση το έχει παρακάνει, τόσο εξαιτίας της έλλειψης ελέγχων στα συστήματα συλλογής πληροφοριών από συνδιαλέξεις και ηλεκτρονικές επιστολές, αλλά και γιατί η πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα παρέχεται χωρίς καν προηγούμενη άδεια δικαστικού λειτουργού", επεσήμανε στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC, ο Ρίτσαρντ Νόρτον Τέιλορ.

Έτσι, επικρατεί αμφοβολία για τη σκοπιμότητα παρόμοιων ερευνών από τις αρχές, ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν πραγματικά βάσιμες υποψίες εναντίον κάποιου ατόμου.

Το γενικότερο θέμα και άρρητα συνδεδεμένο με το Έσελον είναι ότι "οι ικανότητες της τεχνολογίας παρακολούθησης αναπτύσσονται πολύ πιό γρήγορα από τις δικλείδες ασφαλείας που θέτει ο νομοθέτης στην επεξεργασία και αξιοποίηση των δεδομένων αυτών", καταλήγει ο συντάκτης της Γκάρντιαν, για θέματα ασφάλειας.


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002 - 07:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Ικανοποίηση για το πακέτο των αποζημιώσεων
 

Το 1998 σκότωθηκαν 270 στη βομβιστική επίθεση σε αεροσκάφος της Παναμέρικαν

Με συγκρατημένη ικανοποίηση δέχθηκαν οι συγγενείς των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης του 1988 σε αεροσκάφος των Αμερικανικών Αερογραμμών την προσφορά της Λιβύης περί καταβολής αποζημιώσεων.

Την εν λόγω πρόταση ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Αμπντεραχμάν Χαλγκάμ, μετά το τέλος των συνομιλιών του με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Μάικ Ο΄Μπράιαν.

Ο εκπρόσωπος των θυμάτων του Λόκερμπι, Τζιμ Σγουάιρ, χαρακτήρισε την προσφορά της Λιβύης ως "σημαντικό βήμα προόδου".

"Ωστόσο, η καταβολή των απωζημιώσεων είναι μόνο ένα από τα μέτρα που η Λιβύη οφείλει να υιοθετήσει για να πετύχει την άρση των κυρώσεων", δήλωσε ο Τζιμ Σγουάιρ.

Ο Βρετανός υφυπουργός, ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λιβύη τα τελευταία 20 χρόνια, θα έχει νέες επαφές με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Λιβύης.

Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι στόχος της Λιβύης είναι η άμεση άρση των πολυετών εις βάρος της οικονομικών κυρώσεων.

Η Λιβύη έχει παραδεχτεί ότι φέρει ευθύνη για την βομβιστική επίθεση πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας κατά την οποία σκοτώθηκαν συνολικά 270 άνθρωποι.

Ο Λίβυος Αμπντελμπασέτ Αλ Μεγκράχι έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τη βομβιστική επίθεση και εκτίει την ποινή του σε φυλακές της Σκωτίας.


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002 - 05:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Οικονομική ανάσα στη Βραζιλία
 

Το δάνειο ανακοινώθηκε μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Οικονομίας στην περιοχή

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησε να παραχωρήσει στη Βραζιλία έκτακτο δάνειο ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βγει η λατινομαερικανική χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, ιδίως μετά την κατάρρευση της οικονομίας της Αργεντινής.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα δάνεια που έχει παραχωρήσει ποτέ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η σύναψη του δανείου αποσκοπεί στο να απαλύνει τους φόβους των επενδυτών για το ενδεχόμενο επικράτησης των αριστερών δυνάμεων στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Το αμερικανικό υπουργείο των οικονομικών εξέφρασε την υποστήριξη του για τη σύναψη του δανείου λέγοντας ότι η Βραζιλία εφαρμόζει την ενδεδειγμένη οικονομική πολιτική.

Περίπου 24 δισεκατομμύρια δολάρια θα καταβληθούν στη Βραζιλία εντός του επόμενου έτους.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ, Χορστ Κέλερ, τόνισε ότι η "Βραζιλία δικαιούται της υποστήριξης της διεθνούς κοινότητας".

Το χρέος της Βραζιλίας ανέρχεται στα 250 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ως αντάλλαγμα το ΔΝΤ έχει ζητήσει το 2003 πλεόνασμα του προϋπολογισμού της Βραζιλίας να φτάσει στο 3,95% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002 - 06:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανυποχώρητο το Ιράκ
 

Συνεχίζονται οι αντιμερικανικές δηλώσεις στη Βαγδάτη

Ομιλία με αφορμή την επέτειο του τέλος του πολέμου Ιράκ- Ιράν, ο οποίος διήρκεσε από το 1980 έως το 1988, πρόκειται να εκφωνήσει σήμερα Πέμπτη ο Ιρακινός πρόεδρος, Σαντάμ Χουσεΐν.

Στο τηλεοπτικό του μήνυμα ο προέδρος του Ιράκ αναμένεται να θίξει το ζήτημα της σεναριολογίας περί ενδεχόμενης νέας αμερικανικής στρατιωτικής εκστρατείας εναντίον της Βαγδάτης.

Πάντως, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι καμμία απόφαση περί επίθεσης στο Ιράκ δεν έχει ακόμα ληφθεί.

Το Ιράκ δεν θα υποκύψει στις υπαγορεύσεις της Δύσης
Νατζί Σαμπρί, υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ
Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Νατζί Σαμπρί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC τόνισε ότι η Βαγδάτη δεν πρόκειται να υποκύψει μπροστά στις πιέσεις των Βρετανών και των Αμερικανών όσον αφορά το ζήτημα της επιστροφής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ.

Ο Ιρακινός υπουργός επανέλαβε ότι προϋπόθεση για την επιστροφή των επιθεωρητών είναι η άρση των οικονομικών κυρώσεων.

Προειδοποίησε, δε, ότι το Ιράκ είναι πανέτοιμο να υπερασπιστεί την εδαφική του ακεραιότητα σε περίπτωση επίθεσης και απέρριψε τις καταγγελίες των Αμερικανών περί παραγωγής όπλων μαζικού ολέθρου στη Βαγδάτη.


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002 - 07:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Ικανοποίηση για το πακέτο των αποζημιώσεων
 

Το 1998 σκότωθηκαν 270 στη βομβιστική επίθεση σε αεροσκάφος της Παναμέρικαν

Με συγκρατημένη ικανοποίηση δέχθηκαν οι συγγενείς των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης του 1988 σε αεροσκάφος των Αμερικανικών Αερογραμμών την προσφορά της Λιβύης περί καταβολής αποζημιώσεων.

Την εν λόγω πρόταση ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Αμπντεραχμάν Χαλγκάμ, έπειτα το τέλος των συνομιλιών του με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Μάικ Ο΄Μπράιαν.

Ο εκπρόσωπος των θυμάτων του Λόκερμπι, Τζιμ Σγουάιρ, χαρακτήρισε την προσφορά της Λιβύης ως "σημαντικό βήμα προόδου".

"Ωστόσο, η καταβολή των απωζημιώσεων είναι μόνο ένα από τα μέτρα που η Λιβύη οφείλει να υιοθετήσει για να πετύχει την άρση των κυρώσεων", δήλωσε ο Τζιμ Σγουάιρ.

Ο Βρετανός υφυπουργός, ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λιβύη τα τελευταία 20 χρόνια, θα έχει νέες επαφές με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Λιβύης.

Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι στόχος της Λιβύης είναι η άμεση άρση των πολυετών εις βάρος της οικονομικών κυρώσεων.

Η Λιβύη έχει παραδεχτεί ότι φέρει ευθύνη για την βομβιστική επίθεση πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας κατά την οποία σκοτώθηκαν συνολικά 270 άνθρωποι.

Ο Λίβυος Αμπντελμπασέτ Αλ Μεγκράχι έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τη βομβιστική επίθεση και εκτίει την ποινή του σε φυλακές της Σκωτίας.


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002 - 06:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Αδιέξοδο στις νέες συνομιλίες Ισραηλινών - Παλαιστινίων
 

Υπό πολιορκία οι περισσότερες περιοχές της Δυτικής Όχθης

Σε αδιέξοδο φαίνεται να οδηγείται ο νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων όσον αφορά το πακέτο για τα μέτρα ασφαλείας, το οποίο πρότεινε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ.

Η Παλαιστινιακή Αρχή κατήγγειλε ότι οι Ισραηλινοί προέβησαν σε αλλαγές όσον αφορά την πρόταση περί σταδιακή αποχώρησης των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων από εκείνες τις περιοχές της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, στις οποίες οι Παλαιστίνιοι έχουν ήδη αρχίσουν να λαμβάνουν μέτρα κατά των ισλαμικών οργανώσεων.

Οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ προέβη σε αλλαγές, λίγες ώρες μετά την κατ' αρχή συμφωνία των όρων του πακέτου.

Εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής σημείωσε ότι το Ισραήλ έθεσε αιφνιδίως νέους όρους τους οποίες είναι αδύνατον να αποδεκτούν.

Ο ίδιος αξιωματούχος χαρακτήρισε τις νέες συνομιλίες ως "αποτυχημένες".

Η νέα διαφωνία προέκυψε λίγες ώρες πριν την αναχώρηση παλαιστιναικής αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον, όπου θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ.

Κατά την άφιξή του στην Ουάσινγκτον, ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος, Σαέμπ Ερεκάτ, απέρριψε τις φήμες περί αντικατάστασης του ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ, λέγοντας ότι οποιαδήποτε άλλη ηγεσία θα οδηγούσε την κατάσταση σε χάος.

Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές δυνάμειες συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους για τον εντοπισμό και τη σύλληψη μελών ισλαμικών οργανώσεων στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα τη Γάζα.

Συνολικά κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων σκοτώθηκαν πέντε Παλαιστίνιοι.

Στην Τουλκράμ της Δυτικής Όχθης οι Ισραηλινοί σκότωσαν ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης "Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά".

Άλλοι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην ίδια περιοχή κατά την ανταλλαγή πυρών με τους Ισραηλινούς στρατιώτες.

Στον Χαν Γιουνίς της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχασε τη ζωή του μέλος της Χαμάς.

Ενώ νωρίς την Τετάρτη, κατά την εισβολή των ισραηλινών αρμάτων μάχης στη Γάζα σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος αστυνομικός.


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002 - 05:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Οικονομική ανάσα στη Βραζιλία
 

Το δάνειο ανακοινώθηκε μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Οικονομίας στην περιοχή

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησε να παραχωρήσει στη Βραζιλία έκτακτο δάνειο ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βγει η λατινομαερικανική χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, ιδίως μετά την κατάρρευση της οικονομίας τηε Αργεντινής.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα δάνεια που έχει παραχωρήσει ποτέ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η σύναψη του δανείου αποσκοπεί στο να απαλύνει τους φόβους των επενδυτών για το ενδεχόμενο επικράτησης των αριστερών δυνάμεων στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Το αμερικανικό υπουργείο των οικονομικών εξέφρασε την υποστήριξη του για τη σύναψη του δανείου λέγοντας ότι η Βραζιλία εφαρμόζει την ενδεδειγμένη οικονομική πολιτική.

Περίπου 24 δισεκατομμύρια δολάρια θα καταβληθούν στη Βραζιλία εντός του επόμενου έτους.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ, Χορστ Κέλερ, τόνισε ότι η "Βραζιλία δικαιούται της υποστήριξης της διεθνούς κοινότητας".

Το χρέος της Βραζιλίας ανέρχεται στα 250 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ως αντάλλαγμα το ΔΝΤ έχει ζητήσει το 2003 πλεόνασμα του προϋπολογισμού της Βραζιλίας να φτάσει στο 3,95% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002 - 04:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Τα μείον του τουρισμού στην Ελλάδα
 


"Καθώς οι τουρίστες γυρίζουν την πλάτη τους, η Ελλάδα περνάει κρίση ταυτότητας: μήπως φταίει το πολύ τσιμέντο και τα κλαμπ;"

Αυτός είναι ο τίτλος του ολοσέλιδου αφιερώματος της βρετανικής εφημερίδας "Ιντιπένεντ", το οποίο κατονομάζει τους λόγους για τους οποίους οι Βρετανοί τουλάχιστον πιστεύουν ότι ο ελληνικός τουρισμός διανύει περίοδο "ισχνών αγελάδων".

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη βρετανική εφημερίδα ο βασικός λόγος που η Ελλάδα παύει ολοένα και περισσότερο να αποτελεί πόλο έλξης τουρισμών είναι ότι η Ελλάδα είναι πολύ πιο ακριβή, ιδίως σε σχέση με τις ανταγωνίστριές της, Ισπανία, Τουρκία και την ανερχόμενη τουριστική δύναμη των Βαλκανιών, την Κροατία.

Χαρακτηριστικά η "Ιντιπέντεντ" αναφέρει ότι τόσο ακριβές είναι οι τιμές φέτος στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την Τουρκία, ώστε ούτε ο Λοχαγός Καρέλι δεν θα ήθελε να περάσει σε αυτήν τις διακοπές του.

Η πιο ανησυχητική εξέλιξη είναι ότι φέτος μειώθηκαν οι κρατήσεις από τους "καλύτερους πελάτες ου ελληνικού τουρισμού, τους Γερμανούς και τους Βρετανούς
Ιντιπέντεντ
Οι πιέσεις των ταξιδιωτικών πρακτόρων, τονίζει η βρετανική εφημερίδα, απέδωσαν καρπούς και οι τιμές των δωματιών στα ελληνικά νησιά δεν εκτινάχθηκαν στα ύψη.

Ωστόσο, το ίδιο δεν συνέβη και με τις υπόλοιπες υπηρεσίες και παροχές στην Ελλάδα, όπως η ενοικίαση αυτοκινήτων, το φαγητό και τη διασκέδαση.

Η "Ιντιπέντεντ", εκτιμά, ότι η Σαντορίνη, φέτος θα είναι το νησί που θα υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα της κρίσης στον τομέα του ελληνικού τουρισμού.

Για τον απλό λόγο ότι είναι χωρίς αμφιβολία το πιο ακριβό νησί στην Ελλάδα.

Προσωρινή η κρίση;

Οι επικριτές του ελληνικού τουρισμού εδώ και χρόνια καταγγέλουν την Ελλάδα για τις κακές υπηρεσίες και παροχές που προσφέρει στους τουρίστες, οι οποίες μάλιστα συνοδεύονται από φουσκωμένες τιμές.

"Η κρίση στην τουριστική βιομηχανία της Ελλάδος είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που καταγράφουν στα βιβλία τους οι ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών συγκροτημάτων", υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα.

Προσθέτει, δε, ότι η Ελλάδα οφείλει σύντομα να επιλέξει το είδος του τουρίστα που προτιμά.

Μη κατονομαζόμενοι αναλυτές εκτιμούν στην βρετανική εφημερίδα ότι σύντομα ο ελληνικός τουρισμός θα βρεθεί 'μετέωρος' και χωρίς ταυτότητα, προσελκύοντας ούτε μόνο τουρίστες που προτιμούν τα οικονομικά πακέτα διακοπών, όπως οι νεαροί της Ρόδου, αλλά ούτε και τους πιο ευκατάστατους, οι οποίοι προτιμούν την αίγλη και το πρεστίζ της Σαντορίνης.

Η "Ιντιπέντεντ", στο δεύτερο δημοσίευμα για τον τουρισμό στην Ελλάδα, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι Τουρκία και Ελλάδα μπορεί να μην έχουν ακόμα λύση τις διαφορές τους, ωστόσο, φέτος το καλοκαίρι η Τουρκία επικράτησε της Ελλάδας, αφού κατάφερε να κερδίσει τον οικονομικό τουρίστα.

Η "Ιντιπέντεντ" καταλήγει ότι μια χώρα δεν μπορεί να επαφύεται στα ωραία ηλιοβασιλέματα και τις μεθυστικές μυρωδιές των λουλουδιών για να προσελκύει τουρίστες.

Ο τουρίστας δεν είναι εκατομμυριούχος και πλέον εκτιμά πολύ περισσότερο μια χώρα με χαμηλό κόστος ζωής από μια χώρα με ακριβά ηλιοβασιλέματα.

Αθήνα 2004

Η Φαινάνσιαλ Τάιμς δίνουν ένα σύντομο προφίλ των προετοιμασιών για τους ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας.

Η βρετανική εφημερίδα εκτιμά ότι η πρόκληση της έγκαιρης ολοκήρωσης των ολυμπιακών έργων είναι από τις μεγαλύτερες που έχει μέχρι στιγμής αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση.

Η Φαινάνσιαλ Τάιμς αναφέρουν ότι η Αθήνα είναι η πρώτη διοργανώτρια πόλη, η οποία δαπανά τόσα μεγάλα ποσά για αθλητικές εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν αγώνες πάλης και άρσης βαρών.

Προσθέτει δε ότι αν και αυτά τα αθλήματα θεωρούνται περιθωριακά σε πολλά μέρη του κόσμου, στην Ελλάδα είνια πολύ δημοφιλή.

Σε αντίθεση οι διοργανώτριες αρχές - συνεχίζει η ανταπόκριση των Φαινάνσιαλ Τάιμς - προχωρούν σε περικοπές στις εγκαταστάσεις άλλων αθλημάτων.

Η Ελλάδα είνια η μικρότερη χώρα μετά τη Φινλανδία το 1952 που αναλαμβάνει τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων και πολλά είναι τα ερωτηματικά για το εάν η κυβέρνηση της Ελλάδας θα καταφέρει να παραδώσει τα ολυμπιακά έργα εγκαίρως και αν αυτά θα πληρούν των απαιτούμενων προδιαγραφών, καταλήγει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002 - 05:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Πρόεδρος μετ΄εμποδίων
 

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά στο προεδρικό μέγαρο

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 30 τραυματίστηκαν σε εκρήξεις, οι οποίες σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μποργκοτά, λιγά λεπτά μετά την τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου, Αλβάρο Ουρίμπε.

Σύμφωνα με την αστυνομία πυροδότησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς κοντά στο προεδρικό μέγαρο, όπου πραγματοποιούταν η τελετή ορκωμοσίας.

Αρκετές εκρήξεις σημειώθηκαν και στην υποβαθμισμένη περιοχή Καρτούτσο, η οποία βρίκσεται επίσης πολύ κοντά στο προεδρικό μέγαρο.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Μπογκοτά μετέδωσε ότι η μοναδική οργάνωση, η οποία έχει τη δυνατότητα να εξαπολύσει τέτοιες επιθέσεις, είναι η ακροαριστερή οργάνωση των Ένοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC).

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα μέλη της FARC δε φαίνεται να πτούνται από τις δηλώσεις του νέου προέδρου περί άμεσης εξάρθρωσης όλων των παραστρατιωτικών οργανώσεων που δρουν στην Κολομβία και οι οποίες ως επί το πλείστον αντλούν πόρους από το εμπόριο ναρκωτικών.

Ο 50χρονος δικηγόρος, Αλβάρο Ουρίμπε, ανεδείχθη νικητής στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου.

Η προεκλογική του εκστρατεία στηρίχτηκε γύρω από τη δέσμευσή του να πατάξει την εγκληματικότητα στην Κολομβία.

Ωστόσο, σήμερα υποστηρίζει ότι δεν "μπορεί να κάνει θαύματα". Μέχρι στιγμής έχουν γίνει τρεις απόπειρες δολοφονίας εις βάρος του.

Ο πατέρας του νέου προέδρου της Κολομβίας δολοφονήθηκε από μέλη της FARC το 1983, στο αγρόκτημα της οικογένειας Ουρίμπε στην Αντιόκια.


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002 - 04:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση ευρωπαϊκού Τύπου
 


Ο εκλογικός πυρετός στη Γερμανία, η σημασία της γαλλικής γλώσσας στον ευρωπαϊκό τουρισμό και η μούμια του Ρώσου εξωγήινου είναι ορισμένα από τα θέματα του ευρωπαϊκού Τύπου, όπου η έλλειψη ειδήσεων λόγω των καλοκαιρινών διακοπών είναι ολοφάνερη.

Οι πονοκέφαλοι του Σρέντερ

Το μεγάλο πρόβημα της ανεργίας στη Γερμανία αναλύει η γαλλική εφημερίδα "Φιγκαρό"΄.

Η γαλλική εφημερίδα υπενθυμίζει στους αναγνώστες της ότι το 1998 ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, είχε ξεκάθαρα δηλώσει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν αξίζει επανεκλογής εάν δεν μειώσει σημαντικά τα ποσοστά της ανεργίας.

"Με τέσσερα εκατομμύρια ανέργους, ο Σρέντερ θα εύχεται να μην είχε ποτέ προβείσ στη δήλωση του ΄98", σχολιάζει η "Φιγκαρό".

Τέλος, η γαλλική εφημερίδα αναφέρει ότι η ανεργία δεν είναι ο μόνος πονοκέφαλος για τον Γερμανό καγκελάριο, καθώς όσο ήταν στην εξουσία σημειώθηκε σημαντική αύξηση στις παραγγελίες προϊόντων από τα γερμανικά εργοστάσια, ενώ η σημαντική ήταν και η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της Ντόιστε Μπανκ.

Η Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν συμφωνεί με τη Φιγκαρό όσον αφορά τους πονοκεφάλους του Γκέρχαρντ Σρέντερ και επισημαίνει ότι τα προβλήματα στη γερμανική οικονομία εξηγούν τη στροφή του καγκελαρίου στην εξωτερική πολιτική, και συγκεκριμένα στο Ιράκ.

"Ο Σρέντερ προσπάθησε να μεταθέσει το θέμα των εκλογών από την οικονομία στην εξωτερική και όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές αυτή του η τακτική μάλλον δεν θα αποτύχει", καταλήγει η Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν.

Όχι στην επικράτηση των αγγλικών

Αρθρογράφος της "Λε Μοντ" καταγγέλει την τάση των Βρυξελλών να υιοθετούν ολοένα και περισσότερο αγγλικές λέξεις για να κάνουν πιο ελκυστικά τα προϊόντα τους στους πολυεθνείς πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Είναι αυτή η Ευρώπη που θέλαμε να χτίσουμε", ρωτά ο αρθρογράφος της γαλλικής εφημερίδας και συνεχίζει, "Θέλαμε μια Ευρώπη πιο σίγουρη για τις δυνατότητές της, περήφανη για τις πολιτιστικές και πολιτισμικές της διαφορές και όχι μια Ευρώπη, η οποία βρίσκεται συνεχώς υπ΄ατμόν των άσσων που έχουν κρυμμένους στο μανίκι τους οι Βρυξέλλες".

Η "Λε Μοντ" καταλήγει, όμως, ότι τίποτα ακόμα δεν έχει χαθεί διότι "η Γαλλία είναι ο εμπόδιο στην εξάπλωση και επικράτηση της αγγλο-μερικανικής κουλτούρας".

"Οι Ευρωπαίοι που θέλουν να διαφέρουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι Αμερικανοί που αγαπούν την Ευρώπη και δεν επιθυμούν να γίνει ο κλώνος της χώρας τους, θα ενώσουν τις φωνές τους μαζί μας", τονίζει ο αρθρογράφος της "Λε Μοντ".

... η εξωγήινη μούμια

"Η μούμια του παγκοσμίου φήμης εξωγήινου Αλεσένκα αγοράστηκε έναντι 200.000 δολαρίων από τηλεοπτικό δίκτυο της Ιαπωνίας", είναι ο τίτλος της ρωσικής εφημερίδας "Κοσμολσκάγια Πράβντα".

Η εφημερίδα για να φρεσκάρει την μνήμη των αναγνωστών της αναφέρει ότι ο εξωγήινος Αλεσένκα βρέθηκε... ζωντανός αλλά τραυματισμένος το 1996 από μία ηλικιωμένη Ρωσίδα.

Ο εξωγήινος έζησε με την εν λόγω κυρία για δύο χρόνια, όταν και πέθανε και μεταμορφώθηκε σε μούμια.

"Νωρίτερα φέτος τα ίχνη της μούμιας είχαν εξαφανιστεί και τελικά πηγές από τα Ουράλια όρη υποστηρίζουν ότι πωλήθηκε σε κάποιο Ιάπωνα", αναφέρει η εφημερίδα.

Ωστόσο, υπάρχει ελπίς. Οι Ρώσοι τελωνειακοί διαβεβαίωσαν την εφημερίδα ότι "καμμία μούμια δεν θα μπορέσει να περάσει τα σύνορα της χώρας χωρίς την έγκριση των...αρμόδιων αρχών".

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.