Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-08-05

  1. Δυσοίωνη προειδοποίηση για την αμερικανική οικονομία
  2. ΗΠΑ: 'όχι' στην πρόταση του Ιράκ
  3. Ισραηλινή επίθεση στην Πόλη της Γάζας
  4. Ισραηλινή επίθεση στην πόλη της Γάζας
  5. Οι εξόριστοι 'Aθηναίοι' Παλαιστίνιοι του Ναού της Γεννήσεως
  6. Αγωνία για 24.000 πρόσφυγες στην Ουγκάντα
  7. Έκρηξη βόμβας στην Ισπανία
  8. Απάντηση του Ισραήλ
  9. Έξι νεκροί από επίθεση σε σχολείο στο Πακιστάν
  10. Απάντηση του Ισραήλ
  11. Πέντε νεκροί από επίθεση σε σχολείο στο Πακιστάν
  12. Απαντά το Ισραήλ
  13. Πέντε νεκροί από επίθεση σε σχολείο στο Πακιστάν
  14. Οι εξόριστοι 'Aθηναίοι' Παλαιστίνιοι του Ναού της Γεννήσεως
  15. Ο ευρωπαϊκός Τύπος σήμερα
  16. Πέντε νεκροί από επίθεση σε σχολείο στο Πακιστάν
  17. Δύο νεκροί και τουλάχιστον 25 τραυματίες στην Ισπανία
  18. Συνομιλίες Κόφι Ανάν και Συμβουλίου Ασφαλείας
  19. Νέα μέτρα παίρνει το Ισραήλ
  20. Η κυβέρνηση Μπους 'αγνόησε' σχέδιο κατά της αλ-Κάιντα
  21. Ένσταση για τις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία
  22. Πιέσεις δέχεται ο Τόνι Μπλερ στο θέμα του Ιράκ
  23. Το Πεκίνο προειδοποιεί την Ταιβάν
  24. Κύμα μεταναστών στη Βρετανία 'μέσα σε μία δεκαετία'
  25. Συνομιλίες Κόφι Ανάν και Συμβουλίου Ασφαλείας για την πρόταση του Ιράκ
  26. Τα σημερινά βρετανικά πρωτοσέλιδα
  27. Ο ευρωπαικός Τύπος σήμερα

Τρίτη 06 Αυγούστου 2002 - 03:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Δυσοίωνη προειδοποίηση για την αμερικανική οικονομία
 


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα να υποβαθμίσει τις προβλέψεις του για το ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, λόγω της πρόσφατης πτώσης της τιμής των μετοχών.

Στο στόχαστρο η κυβέρνηση Μπους

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε προβλέψει ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θ'ανεπτύσσετο φέτος κατά 2,5% και κατά 3 και πλέον τοις εκατό΄του χρόνου.

Τώρα, όμως, χαρακτηρίζει "σαφώς αισιόδοξες" τις προβλέψεις της κυβέρνησης Μπους και δηλώνει ότι το ίδιο θ'αναθεωρήσει πιθανώτατα τις προβλέψεις του "προς τα κάτω" στη νέα έκθεση που θα δώσει στη δημοσιότητα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ο πρόεδρος Μπους έχει προσκαλέσει ηγετικά στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και των συνδικάτων στην εξοχική του κατοικία την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν τί μπορεί να γίνει στο θέμα της οικονομίας ενόψει μάλιστα των φετινών εκλογών που θα γίνουν στο Κογκρέσο.


Τρίτη 06 Αυγούστου 2002 - 02:17 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ: 'όχι' στην πρόταση του Ιράκ
 

Οι επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ απεχώρησαν από το Ιράκ το 1998

Ο Λευκός Οίκος και ανώτερα στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου απέρριψαν την πρόταση του Ιράκ να επιτρέψει σε αντιπροσωπεία του Κογκρέσου να επισκεφθεί την επικράτειά του και να ερευνήσει τις καταγγελίες ότι αναπτύσσει όπλα μαζικού ολέθρου.

Δεν θα ήταν λογικό να γίνει επίθεση κατά του Ιράκ υπό τις παρούσες συνθήκες στη Μέση Ανατολή
Κόφι Ανάν
Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε πως δεν είναι αναγκαίες οι συνομιλίες με τη Βαγδάτη: οι Ιρακινοί, είπε, θα πρέπει να τηρήσουν ό, τι έχει συμφωνηθεί και να αφοπλισθούν.

Η πρόταση της Βαγδάτης ανέφερε ότι η αμερικανική αντιπροσωπεία θα ήταν ελεύθερη να ερευνήσει και να επιθεωρήσει οποιαδήποτε εγκατάσταση για την οποία υπάρχουν υποψίες ότι παράγει πυρηνικά ή βιολογικά όπλα.

Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, προειδοποίησε πως δεν θα ήταν λογικό να γίνει επίθεση κατά του Ιράκ υπό τις παρούσες συνθήκες στη Μέση Ανατολή.

Πρόσθεσε δε ότι θα ζητήσει από την ιρακινή κυβέρνηση περισσότερες διευκρινήσεις όσον αφορά το θέμα της επιστροφής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ στο Ιράκ.


Τρίτη 06 Αυγούστου 2002 - 02:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινή επίθεση στην Πόλη της Γάζας
 

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι κατέστρεψε 'υποδομή των τρομοκρατών'

Ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν σιδηρουργείο στην Πόλη της Γάζας το οποίο εχρησιμοποιείτο, όπως υποστηρίζουν οι Ισραηλινοί, για την κατασκευή βομβών.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, τουλάχιστον δύο άτομα τραυματίστηκαν.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας είχε ανακοινώσει πως απαγορεύεται η κυκλοφορία στις περισσότερες περιοχές της Δυτικής Όχθης, μετά τις τελευταίες επιθέσεις που εξαπέλυσαν ακραίες παλαιστινιακές οργανώσεις.

Εν τω μεταξύ, οι Ισραηλινοί είχαν δηλώσει πως ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στο βόρειο Ισραήλ όταν τα εκρηκτικά που περιείχε η ζώνη του πυροδοτόθηκαν πρόωρα.

Συνομιλίες υψηλού επιπέδου

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Βενιαμίν Μπεν Ελιέζερ είχε συνομιλίες κοντά στην Ιερουσαλήμ με ανώτερους αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού Εσωτερικών, Αμπντελραζάκ αλ-Γιάχγια.

Ήταν η πρώτη συνάντηση τόσο υψηλού επιπέδου που έγινε μεταξύ των δύο πλευρών αφότου άρχισε η τελευταία εξέγερση των Παλαιστινίων πριν από περίπου δύο χρόνια.

Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες στη δημοσιότητα για το τί ακριβώς συζητήθηκε, αλλά Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι οι συνομιλίες θα επικεντρώνονταν σε θέματα ασφαλείας και στο πώς θα γινόταν ευκολότερη η ζωή των Παλαιστινίων που ζουν στις πόλεις και κωμοπόλεις που τελούν υπό ισραηλινή κατοχή.


Ψήφισμα του ΟΗΕ

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε την έκδοση ψηφίσματος που ζητεί την άμεση απομάκρυνση των ισραηλινών δυνάμεων από τις παλαιστινιακές πόλεις και κωμοπόλεις.

Το ψήφισμα, που συνέταξαν από κοινού διπλωμάτες της Ευρωπαικής Ένωσης και των Παλαιστινίων και εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, τονίζει πως τα ιατρικά συνεργεία και οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες αρωγής θα πρέπει να έχουν πλήρη πρόσβαση στις παλαιστινιακές περιοχές.

Καταδικάζει επίσης τις επιθέσεις και των δύο πλευρών αναντίον αμάχων.


Δευτέρα 05 Αυγούστου 2002 - 20:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινή επίθεση στην πόλη της Γάζας
 


Πληροφορίες από τη Γάζα αναφέρουν πως ισραηλινά ελικόπτερα επετέθησαν με ρουκέτες σε εργοστάσιο στην πόλη της Γάζας.

Παλαιστινιακές πηγές λένε πως το κτίριο ήταν χυτήριο μετάλλων.

Δεν είναι γνωστό μέχρι στιγμής αν υπάρχουν θύματα.

Νωρίτερα ο στρατός του Ισραήλ είπε ότι συνέλαβε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς και άλλους Παλαιστινίους, που καταζητούσε.

Το όνομα του ηγετικού στελέχους της Χαμάς, που κρατείται από το Ισραήλ, είναι Μαζέν Φούκαχα και, όπως έγινε γνωστό, συνελλήφθη στη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής κοντά στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης.

Εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ μετέδωσε ότι ο συλληφθείς αυτός θεωρείται ύποπτος ότι εμπλέκεται στην προετοιμασία της επίθεσης αυτοκτονίας, που σημειώθηκε την Κυριακή σε λεωφορείο στο βόρειο Ισραήλ, από την οποία έχασαν την ζωή τους 9 Ισραηλινοί, ενώ πάνω από 50 άλλοι τραυματίστηκαν.


Δευτέρα 05 Αυγούστου 2002 - 21:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι εξόριστοι 'Aθηναίοι' Παλαιστίνιοι του Ναού της Γεννήσεως
 

Δύο από τους 13 Παλαιστινίους, που βρίσκονταν υπό πολιορκία στο Ναό της Γεννήσεως, εξορίστηκαν στην Αθήνα

Η σωματική διάπλαση του Μοχάμεντ Μουχάνα και του Μαχμούντ Αλ Γουάρντιαν προδίδει το στρατιωτικό τους παρελθόν.

Ωστόσο, σήμερα, στην Αθήνα, έχουν πετάξει τη στρατιωτική τους περιβολή και το χαρακτηριστικό Παλαιστινιακό φουλάρι και παρακολουθούν καθημερινά μαθήματα Ελληνικών για να μπορέσουν κάποια στιγμή να ενσωματωθούν στην Ελληνική κοινωνία.


Εάν ήμουν τρομοκράτης δεν θα με άφηναν να βγω από τη φύλακη
Μαχμούντ Αλ Γουάρντιαν, εξόριστος Παλαιστίνιος
Είναι οι δύο από τους 13 Παλαιστινίους, που, για περισσότερο από ένα μήνα την άνοιξη, μαζί με άλλους, βρίσκονταν κλεισμένοι στο Ναό της Γεννήσεως, στην πόλη Βηθλεέμ, πολιορκούμενοι από τις δυνάμεις του Ισραήλ.

Οι 13 Παλαιστίνιοι εξορίστηκαν πριν από τρεις μήνες περίπου σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, όπου, πλέον, ζουν μόνιμα.

Δύο από τους 13 αυτούς Παλαιστινίους εστάλησαν στην Ελλάδα. Εφτασαν στην Αθήνα το Μάιο στα πλαίσια της συμφωνίας για τη λύση της πολιορκίας του ναού της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η απέλασή τους ήταν απολύτως δικαιολογημένη, καθώς τους θεωρεί ενεργά μέλη της Ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς.


Μοχάμεντ Μουχάνα: "είμαστε κατά των επιθέσεων εναντίον αμάχων"
Συγκεκριμένα, ο Μοχάμεντ Μουχάνα κατηγορείται για ένοπλες επιθέσεις και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών, ενώ ο Μαχμούντ Αλ Γουάρντιαν κατηγορείται ότι, ως μέλος της ειδικής φρουράς του ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ, συμμετείχε ενεργά σε επιθέσεις κατά αμάχων και ότι στρατολογούσε και εκπαίδευε τρομοκράτες.

"Δεν είμαι τρομοκράτης"

Οι δύο Παλαιστίνιοι μίλησαν στον απεσταλμένο του BBC στην Αθήνα Μάλκολμ Μπράμπαντ, που τους συνάντησε στα γραφεία της Παλαιστινιακής Διπλωματικής Αποστολής στην Ελληνική πρωτεύουσα.

"Δεν ανησυχούμε. Ξέρουμε καλά ποιοί είμαστε. Εγώ ήμουν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Βηθλεέμ. Δεν είμαι τρομοκράτης. Αφέθηκα ελεύθερος από τις φυλακές του Ισραήλ πέντε μήνες πριν από την πολιορκία του Ναού της Γεννήσεως. Εμεινα στη φυλακή για δυόμισι χρόνια χωρίς να έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία εναντίον μου. Εάν ήμουν τρομοκράτης δεν θα με άφηναν να βγω από τη φύλακη", είπε στο BBC ο Μαχμούντ Αλ Γουάρντιαν, ο ένας από τους δύο Παλαιστινίους, που είναι εξόριστοι στην Αθήνα.

Για κάθε δράση υπάρχει μια αντίδραση
Μοχάμεντ Μουχάνα, εξόριστος Παλαιστίνιος
Ο απεσταλμένος του ΒΒC ρώτησε τον Αλ Γουάρντιαν ποια είναι η στάση του απέναντι στις επιθέσεις αυτοκτονίας:

"Εγώ δεν είμαι μέλος της Χαμάς, αλλά φανταστείτε έναν άνθρωπο που χάνει τα παιδιά του, μια μητέρα, που βρίσκει το γιο της θαμένο κάτω από τα συντρίμμια του σπιτιού τους, τους ανθρώπους που είδαν τη σφαγή στην πόλη Τζενίν. Πρέπει να υπάρξει κάποια αντίδραση.

Οι βομβιστές αυτοκτονίας υψώνουν το ανάστημά τους για τους αδελφούς τους που σκοτώθηκαν. Κάνουν αυτό που πρέπει", κατέληξε ο Μαχμούντ Αλ Γουάρντιαν.

Την πιο μετριοπαθή μερίδα των Παλαιστινίων εκφράζουν οι απόψεις του άλλου Παλαιστινίου, του Μοχάμεντ Μουχάνα:

"Είμαι κατά των επιθέσεων που έχουν ως στόχο άμαχο πληθυσμό, είτε πρόκειται για Παλαιστινίους, είτε για Ισραηλινούς", λέει ο Μοχάμεντ Μουχάνα προσθέτοντας, ωστόσο, ότι "για κάθε δράση υπάρχει μια αντίδραση".

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες των Ισραηλινών περί προσωπικής του ανάμειξης σε τρομοκρατικές επιθέσεις ο Μοχάμεντ Μουχάνα υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αλήθεια, αλλά, όπως λέει χαρακτηριστικά, "αυτό δεν έχει καμία σημασία για το Ισραήλ, το οποίο θεωρεί τα πάντα τρομοκρατές, ακόμα και τις πέτρες και τα δέντρα".

Αντιδράσεις

Ποια ήταν όμως η αντίδραση της ηγεσίας του Ισραήλ σε αυτή τη συνέντευξη των δύο εξορίστων Παλαιστινίων στην Αθήνα;



Ο Αλ Γουάρντιαν αρνείται ότι είναι μέλος της Χαμάς
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ Μαρκ Σόφερ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "αυτοί οι άνθρωποι απέχουν από το να χαρακτηριστούν αθώοι και υπεράνω υποψίας τόσο πολύ όσο διαφέρει η νύχτα από την ημέρα".

Πάντως, οι δύο Παλαιστίνιοι πιστεύουν ότι, μέχρι το τέλος του έτους, θα έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους. Ομως, το Ισραήλ αποκλείει κάτι τέτοιο.

Το δε αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, μάλλον προδίδει ότι η εξορία τους δεν θα λάβει σύντομα τέλος.


Δευτέρα 05 Αυγούστου 2002 - 17:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Αγωνία για 24.000 πρόσφυγες στην Ουγκάντα
 

Οι αντάρτες κατέλαβαν και ένα άρμα μάχης

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες λέει πως αντάρτες από την Ουγκάντα εισέβαλλαν σε ένα καταυλισμό προσφύγων στη βόρεια Ουγκάντα, τρέποντας σε φυγή περίπου 24.000 ανθρώπους.

Η Αρμοστεία λέει ότι ο καταυλισμός στο Ατσόλ-Πιί έχει πλέον εγκαταλειφθεί και είναι έρημος μετά την εισβολή των ανταρτών τις πρώτες πρωινές ώρες.

Οι αντάρτες ανήκουν στις δυνάμεις του Στρατού Αντίστασης του Κυρίου.

Κατά πληροφορίες οι αντάρτες σκότωσαν αρκετούς πρόσφυγες καθώς και ορισμένους στρατιώτες της Ουγκάντα που φρουρούσαν τον καταυλισμό.

Οι λεπτομέρειες μέχρι στιγμής είναι συγκεχυμένες.

Στον καταυλισμό ζούσαν περίπου 24.000 Σουδανοί αλλά και πολλοί άμαχοι από την Ουγκάντα που είχαν καταφύγει εκεί για να γλιτώσουν από τα κύματα των επιθέσεων των ανταρτών.

Η τελευταία αυτή επίθεση σημειώνεται μόλις λίγες μέρες μετά τη μετάβαση του πρόεδρου Γιουέρι Μουσεβένι, στα βόρεια για να αναλάβει την ηγεσία της χώρας.


Δευτέρα 05 Αυγούστου 2002 - 16:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκρηξη βόμβας στην Ισπανία
 

Iσπανός αστυνομικός εξετάζει τα συντρίμμια

Ισπανοί αξιωματούχοι επιρρίπτουν τις ευθύνες στην οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ για τη βόμβα που εξερράγη την Κυριακή σε παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν - ένα εξάχρονο κορίτσι και ένας πενηντάχρονος - ενώ τραυματίστηκαν τουλάχιστον 25 άλλοι, εκ των οποίων οι δύο σοβαρά.

Περίπου 25 άνθρωποι τραυματίστηκαν

Η έκρηξη σημειώθηκε σε στάση λεωφορείου έξω από άδειο στρατόπεδο της πολιτοφυλακής στο θέρετρο Σάντα Πόλα, κοντά στην Αλικάντε (περίπου 400 χλμ. από τη Μαδρίτη).

Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτή, αν και, όπως επισημαίνουν οι αρχές, η αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων, ΕΤΑ, επιτίθεται συχνά με βόμβες σε παγιδευμένα αυτοκίνητα.

Η ΕΤΑ είχε ανακοινώσει στις αρχές του έτους ότι θα πραγματοποιούσε επιθέσεις το καλοκαίρι στο πλαίσιο της εκστρατείας της να σταματήσει την έλευση ξένων τουριστών στην Ισπανία.


Δευτέρα 05 Αυγούστου 2002 - 16:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Απάντηση του Ισραήλ
 

Βία και ένταση στη Μέση Ανατολή

Ο στρατός του Ισραήλ έκανε γνωστό ότι συνέλαβε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς και άλλους Παλαιστινίους, που καταζητούσε.

Το όνομα του ηγετικού στελέχους της Χαμάς, που κρατείται από το Ισραήλ, είναι Μαζέν Φούκαχα και, όπως έγινε γνωστό, συνελλήφθη στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας κοντά στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης.

Εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ μετέδωσε ότι ο συλληφθείς αυτός θεωρείται ύποπτος ότι εμπλέκεται στην προετοιμασία της επίθεσης αυτοκτονίας, που σημειώθηκε την Κυριακή σε λεωφορείο στο βόρειο Ισραήλ, από την οποία έχασαν την ζωή τους 9 Ισραηλινοί, ενώ πάνω από 50 άλλοι τραυματίστηκαν.

Συνολικά, χθες, τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε σειρά επιθέσεων, που σημειώθηκαν από Παλαιστινίους εξτρεμιστές στο Ισραήλ και στη Δυτική Οχθη.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες βρίσκεται στην Αίγυπτο για συνομιλίες σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στη Μέση Ανατολή λόγω των τελευταίων βίαιων γεγονότων στην περιοχή μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Ως απάντηση στις επιθέσεις αυτές το Ισραήλ έκανε γνωστό ότι θα σκληρύνει τον αποκλεισμό περιοχών, που ελέγχονται από Παλαιστινίους στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.


Δευτέρα 05 Αυγούστου 2002 - 16:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Έξι νεκροί από επίθεση σε σχολείο στο Πακιστάν
 

Τα θύματα από την επίθεση είναι μέλη του προσωπικού ασφαλείας και εργαζόμενοι στο σχολείο (στο στιγμιότυπο, φωτογραφία από την κεντρική είσοδο του σχολείου)

Ένοπλη επίθεση με έξι νεκρούς και τέσσερις τραυματίες σημειώθηκε σε εκκλησία, που βρίσκεται μέσα στις εγκαταστάσεις σχολείου ιεραποστολής του Πακιστάν.

Η αστυνομία έκανε γνωστό ότι οι δράστες ήταν τέσσερις και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως μόλις εισήλθαν στις εγκαταστάσεις του σχολείου, που βρίσκονται στα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας του Πακιστάν Ισλαμαμπάντ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι νεκροί και οι τραυματίες είναι μέλη του προσωπικού ασφαλείας και εργαζόμενοι στο σχολείο. Στο σχολείο φοιτούν περίπου 150 παιδιά ξένων πολιτών, που βρίσκονται στο Πακιστάν.

Πρόκειται για την τρίτη επίθεση κατά θρησκευτικού στόχου στο Πακιστάν από τότε που η χώρα αυτή άρχισε να υποστηρίζει την εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας, που ξεκίνησε μετά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Δευτέρα 05 Αυγούστου 2002 - 13:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Απάντηση του Ισραήλ
 

Βία και ένταση στη Μέση Ανατολή

Ο στρατός του Ισραήλ έκανε γνωστό ότι συνέλαβε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς και άλλους Παλαιστινίους, που καταζητούσε.

Το όνομα του ηγετικού στελέχους της Χαμάς, που κρατείται από το Ισραήλ, είναι Μαζέν Φούκαχα και, όπως έγινε γνωστό, συνελλήφθη στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας κοντά στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης.

Εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ μετέδωσε ότι ο συλληφθείς αυτός θεωρείται ύποπτος ότι εμπλέκεται στην προετοιμασία της επίθεσης αυτοκτονίας, που σημειώθηκε την Κυριακή σε λεωφορείο στο βόρειο Ισραήλ, από την οποία έχασαν την ζωή τους 9 Ισραηλινοί, ενώ πάνω από 50 άλλοι τραυματίστηκαν.

Συνολικά, χθες, τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε σειρά επιθέσεων, που σημειώθηκαν από Παλαιστινίους εξτρεμιστές στο Ισραήλ και στη Δυτική Οχθη.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες βρίσκεται στην Αίγυπτο για συνομιλίες σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στη Μέση Ανατολή λόγω των τελευταίων βίαιων γεγονότων στην περιοχή μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Ως απάντηση στις επιθέσεις αυτές το Ισραήλ έκανε γνωστό ότι θα σκληρύνει τον αποκλεισμό περιοχών, που ελέγχονται από Παλαιστινίους στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.


Δευτέρα 05 Αυγούστου 2002 - 13:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Πέντε νεκροί από επίθεση σε σχολείο στο Πακιστάν
 

Τα θύματα από την επίθεση είναι μέλη της ασφαλείας του σχολείου και εργαζόμενοι σε αυτό (στο στιγμιότυπο, φωτογραφία από την κεντρική είσοδο του σχολείου)

Ενοπλη επίθεση με 5 νεκρούς και τουλάχιστον δύο τραυματίες σημειώθηκε σε εκκλησία, που βρίσκεται μέσα στις εγκαταστάσεις σχολείου ιεραποστολής του Πακιστάν.

Η αστυνομία έκανε γνωστό ότι οι δράστες ήταν τέσσερις και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως μόλις εισήλθαν στις εγκαταστάσεις του σχολείου, που βρίσκονται στα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας του Πακιστάν Ισλαμαμπάντ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι νεκροί και οι τραυματίες είναι μέλη της ασφαλείας του σχολείου και εργαζόμενοι σε αυτό.

Πρόκειται για την δεύτερη επίθεση σε εκκλησία του Πακιστάν από τότε που η χώρα αυτή άρχισε να υποστηρίζει την εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας, που ξεκίνησε μετά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Δευτέρα 05 Αυγούστου 2002 - 13:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Απαντά το Ισραήλ
 

Βία και ένταση στη Μέση Ανατολή

Ο στρατός του Ισραήλ έκανε γνωστό ότι συνέλαβε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς.

Το όνομα του στελέχους αυτού είναι Μαζέν Φούκα και, όπως έγινε γνωστό, συνελλήφθη στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας σε ένα χωριό, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Οχθης.

Το ραδιόφωνο του Ισραήλ μετέδωσε ότι ο συλληφθείς θεωρείται ύποπτος ότι εμπλέκεται στην προετοιμασία της επίθεσης αυτοκτονίας, που σημειώθηκε την Κυριακή στο Ισραήλ από την οποία 9 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και πάνω από 50 άλλοι τραυματίστηκαν.

Συνολικά, χθες, τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε σειρά επιθέσεων, που σημειώθηκαν από Παλαιστινίους εξτρεμιστές στο Ισραήλ και στη Δυτική Οχθη.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες βρίσκεται στην Αίγυπτο για συνομιλίες σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στη Μέση Ανατολή λόγω των τελευταίων βίαιων γεγονότων στην περιοχή μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Ως απάντηση στις επιθέσεις αυτές το Ισραήλ έκανε γνωστό ότι θα σκληρύνει τον αποκλεισμό περιοχών, που ελέγχονται από Παλαιστινίους στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.


Δευτέρα 05 Αυγούστου 2002 - 10:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Πέντε νεκροί από επίθεση σε σχολείο στο Πακιστάν
 

Στιγμιότυπο από παλαιότερη διαδήλωση Χριστιανών του Πακιστάν, οι οποίοι διαμαρτύρονται για βία εναντίον τους

Ενοπλη επίθεση με 5 νεκρούς και τουλάχιστον δύο τραυματίες σημειώθηκε σε σχολείο Χριστιανών στο Πακιστάν.

Το σχολείο αυτό βρίσκεται στα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας του Πακιστάν Ισλαμαμπάντ και οι δράστες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες επέβαιναν σε μοτοσυκλέτες.

Αμέσως μετά από την επίθεση εξαφανίστηκαν και πραγματοποιούνται έρευνες στην περιοχή για την ανεύρεσή τους.

Πρόκειται για την τρίτη επίθεση κατά Χριστιανών, που αποτελούν μειονότητα στο Πακιστάν, από τότε που η χώρα αυτή άρχισε να υποστηρίζει την εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας, που ξεκίνησε μετά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Δευτέρα 05 Αυγούστου 2002 - 11:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι εξόριστοι 'Aθηναίοι' Παλαιστίνιοι του Ναού της Γεννήσεως
 

Δύο από τους 13 Παλαιστινίους, που βρίσκονταν υπό πολιορκία στο Ναό της Γεννήσεως, εξορίστηκαν στην Αθήνα

Η σωματική διάπλαση του Μοχάμεντ Μουχάνα και του Μαχμούντ Αλ Γουάρντιαν προδίδει το στρατιωτικό τους παρελθόν. Ωστόσο, σήμερα, στην Αθήνα, έχουν πετάξει τη στρατιωτική τους περιβολή και το χαρακτηριστικό Παλαιστινιακό φουλάρι και παρακολουθούν καθημερινά μαθήματα Ελληνικών για να μπορέσουν κάποια στιγμή να ενσωματωθούν στην Ελληνική κοινωνία.

Είναι οι δύο από τους 13 Παλαιστινίους, που, για περισσότερο από ένα μήνα την άνοιξη, μαζί με άλλους, βρίσκονταν κλεισμένοι στο Ναό της Γεννήσεως, στην πόλη Βηθλεέμ, πολιορκούμενοι από τις δυνάμεις του Ισραήλ. Οι 13 Παλαιστίνιοι εξορίστηκαν πριν από τρεις μήνες περίπου σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, όπου, πλέον, ζουν μόνιμα.

Δύο από τους 13 αυτούς Παλαιστινίους εστάλησαν στην Ελλάδα. Εφτασαν στην Αθήνα το Μάιο στα πλαίσια της συμφωνίας για τη λύση της πολιορκίας του ναού της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η απέλασή τους ήταν απολύτως δικαιολογημένη, καθώς τους θεωρεί ενεργά μέλη της Ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς.

Συγκεκριμένα, ο Μοχάμεντ Μουχάνα κατηγορείται για ένοπλες επιθέσεις και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών, ενώ ο Μαχμούντ Αλ Γουάρντιαν κατηγορείται ότι, ως μέλος της ειδικής φρουράς του ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ, συμμετείχε ενεργά σε επιθέσεις κατά αμάχων και ότι στρατολογούσε και εκπαίδευε τρομοκράτες.

Οι δύο Παλαιστίνιοι μίλησαν στον απεσταλμένο του BBC στην Αθήνα Μάλκολμ Μπράμπαντ, που τους συνάντησε στα γραφεία της Παλαιστινιακής Διπλωματικής Αποστολής στην Ελληνική πρωτεύουσα.

"Δεν ανησυχούμε. Ξέρουμε καλά ποιοί είμαστε. Εγώ ήμουν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Βηθλεέμ. Δεν είμαι τρομοκράτης. Αφέθηκα ελεύθερος από τις φυλακές του Ισραήλ πέντε μήνες πριν από την πολιορκία του Ναού της Γεννήσεως. Εμεινα στη φυλακή για δυόμισι χρόνια χωρίς να έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία εναντίον μου. Εάν ήμουν τρομοκράτης δεν θα με άφηναν να βγω από τη φύλακη", είπε στο BBC ο Μαχμούντ Αλ Γουάρντιαν, ο ένας από τους δύο Παλαιστινίους, που είναι εξόριστοι στην Αθήνα.

Ο απεσταλμένος του ΒΒC ρώτησε τον Αλ Γουάρντιαν ποια είναι η στάση του απέναντι στις επιθέσεις αυτοκτονίας:

"Εγώ δεν είμαι μέλος της Χαμάς, αλλά φανταστείτε έναν άνθρωπο που χάνει τα παιδιά του, μια μητέρα, που βρίσκει το γιο της θαμένο κάτω από τα συντρίμμια του σπιτιού τους, τους ανθρώπους που είδαν τη σφαγή στην πόλη Τζενίν. Πρέπει να υπάρξει κάποια αντίδραση. Οι βομβιστές αυτοκτονίας υψώνουν το ανάστημά τους για τους αδελφούς τους που σκοτώθηκαν. Κάνουν αυτό που πρέπει", κατέληξε ο Μαχμούντ Αλ Γουάρντιαν.

Την πιο μετριοπαθή μερίδα των Παλαιστινίων εκφράζουν οι απόψεις του άλλου Παλαιστινίου, του Μοχάμεντ Μουχάνα:

"Είμαι κατά των επιθέσεων που έχουν ως στόχο άμαχο πληθυσμό, είτε πρόκειται για Παλαιστινίους, είτε για Ισραηλινούς", λέει ο Μοχάμεντ Μουχάνα προσθέτοντας, ωστόσο, ότι "για κάθε δράση υπάρχει μια αντίδραση".

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες των Ισραηλινών περί προσωπικής του ανάμειξης σε τρομοκρατικές επιθέσεις ο Μοχάμεντ Μουχάνα υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αλήθεια, αλλά, όπως λέει χαρακτηριστικά, "αυτό δεν έχει καμία σημασία για το Ισραήλ, το οποίο θεωρεί τα πάντα τρομοκρατές, ακόμα και τις πέτρες και τα δέντρα".

Ποια ήταν όμως η αντίδραση της ηγεσίας του Ισραήλ σε αυτή τη συνέντευξη των δύο εξορίστων Παλαιστινίων στην Αθήνα; Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ Μαρκ Σόφερ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "αυτοί οι άνθρωποι απέχουν από το να χαρακτηριστούν αθώοι και υπεράνω υποψίας τόσο πολύ όσο διαφέρει η νύχτα από την ημέρα".

Πάντως, οι δύο Παλαιστίνιοι πιστεύουν ότι, μέχρι το τέλος του έτους, θα έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους. Ομως, το Ισραήλ αποκλείει κάτι τέτοιο. Το δε αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, μάλλον προδίδει ότι η εξορία τους δεν θα λάβει σύντομα τέλος.


Δευτέρα 05 Αυγούστου 2002 - 04:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο ευρωπαϊκός Τύπος σήμερα
 


Η βόμβα που εξερράγη την Κυριακή σε παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά στο Αλικάντε της νοτιοανατολικής Ισπανίας είναι, φυσικά, το κύριο θέμα του σημερινού ισπανικού Τύπου που καταδικάζει την ενέργεια αυτή για την οποίαν οι αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη στην οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ.

Η εφημερίδα "El Pais", για παράδειγμα, τονίζει πως είναι χρέος όλων των Ισπανών να αγωνιστούν για να τεθεί τέρμα στις εγκληματικές αυτές επιθέσεις: "είναι προφανές πως ολόκληρη η Ισπανία βρίσκεται σε κίνδυνο και όλοι οι πολίτες της, Βάσκοι και και μη Βάσκοι, έχουν το ίδιο δικαίωμα--να αξιώσουν λύσεις και να συμβάλουν στην εξεύρεσή τους.

Η Τουρκία προ των πυλών

Πολλές ευρωπαικές εφημερίδες δεν παραλείπουν, στα σημερινά τους φύλλα, να σχολιάσουν την απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης να εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να μπορέσει κάποτε η Τουρκία να ενταχθεί στην Ευρωπαική Ένωση.

Η γερμανική εφημερίδα "Frankfurter Rundschau" επισημαίνει, πάντως, ότι η Κοινότητα θ'αργήσει να δεχθεί στους κόλπους της την Τουρκία, ενώ, όπως προσθέτει, δεν είναι επίσης βέβαιο εάν η Ευρωπαική Ένωση μπορεί ή θέλει να δεχθεί την ένταξη μιας χώρας, σαν την Τουρκία, που είναι τεράστια σε έκταση, έχει μεγάλο πληθυσμό κι είναι επιπλέον φτωχή.

Η αυστριακή εφημερίδα "Der Standard" συμφωνεί πως πολλά διακυβεύονται. Επισημαίνει, όμως, ότι θα ανακύψουν πολλά προβλήματα εάν η Ευρωπαική ένωση δεν ορίσει τον Δεκέμβριο πότε μπορούν ν'αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας: "η Κοινότητα δεν πρέπει ν'αφήσει να χαθεί αυτή η ευκαιρία", υπογραμμίζει η εφημερίδα της Βιέννης, "να βοηθήσει δηλ. τη χώρα αυτή να γίνει μια πραγματικά δημοκρατική και κοσμική κοινωνία και ν'αποτελέσει έτσι το φωτεινό παράδειγμα για ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο."

Η ρουμανική ημερησία "Romania Libera" χαρακτηρίζει "σημαντικό βήμα" για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ένωση τις μεταρρυθμίσεις που ενέκρινε η τουρκική Εθνοσυνέλευση, αλλά επισημαίνει τις αντιρρήσεις που προέβαλαν οι εθνικιστές οι οποίοι απείλησαν ήδη ότι θα ζητήσουν από το Συνταγματικό Δικαστήριο να ακυρώσει την δέσμη των επίμαχων μεταρρυμίσεων.

ΗΠΑ, Iράκ, Μ. Ανατολή

Η νορβηγική "Bergens Tidende" διερωτάται πότε θα γίνει η επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ--επίθεση, τονίζει, που δεν έχει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας: "αυτό που πιστεύεται ευρέως", σημειώνει, "είναι πως ένας πόλεμος σε διάφορα μέτωπα στη Μέση Ανατολή θα συνιστούσε μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης από τον σημερινό Σαντάμ Χουσείν και το Ιράκ."

Η βρετανική "Independent" εκφράζει τη λύπη της γιατί, όπως τονίζει, η αμερικανική κυβέρνηση, αντί να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του Μεσανατολικού, επικεντρώνει ολόκληρη την εξωτερική της πολιτική στην εξάλειψη της απειλής που συνιστά το Ιράκ.




Δευτέρα 05 Αυγούστου 2002 - 10:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Πέντε νεκροί από επίθεση σε σχολείο στο Πακιστάν
 


Ενοπλη επίθεση με 5 νεκρούς και τουλάχιστον δύο τραυματίες σημειώθηκε σε σχολείο Χριστιανών στο Πακιστάν.

Το σχολείο αυτό βρίσκεται στα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας του Πακιστάν Ισλαμαμπάντ και οι δράστες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες επέβαιναν σε μοτοσυκλέτες.

Αμέσως μετά από την επίθεση εξαφανίστηκαν και πραγματοποιούνται έρευνες στην περιοχή για την ανεύρεσή τους.

Πρόκειται για την τρίτη επίθεση κατά Χριστιανών, που αποτελούν μειονότητα στο Πακιστάν, από τότε που η χώρα αυτή άρχισε να υποστηρίζει την εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας, που ξεκίνησε μετά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Δευτέρα 05 Αυγούστου 2002 - 07:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Δύο νεκροί και τουλάχιστον 25 τραυματίες στην Ισπανία
 

Iσπανός αστυνομικός εξετάζει τα συντρίμμια

Ισπανοί αξιωματούχοι επιρρίπτουν τις ευθύνες στην οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ για τη βόμα που εξερράγη την Κυριακή σε παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν--ένα εξάχρονο κορίτσι και ένας πενηντάχρονος--ενώ τραυματίστηκαν τουλάχιστον 25 άλλοι, εκ των οποίων οι δύο σοβαρά.

Περίπου 25 άνθρωποι τραυματίστηκαν

Η έκρηξη σημειώθηκε σε στάση λεωφορείου έξω από άδειο στρατόπεδο της πολιτοφυλακής στο θέρετρο Σάντα Πόλα, κοντά στην Αλικάντε (περίπου 400 χλμ. από τη Μαδρίτη).

Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτή, αν και, όπως επισημαίνουν οι αρχές, η αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων, ΕΤΑ, επιτίθεται συχνά με βόμβες σε παγιδευμένα αυτοκίνητα.

Η ΕΤΑ είχε ανακοινώσει στις αρχές του έτους ότι θα πραγματοποιούσε επιθέσεις το καλοκαίρι στο πλαίσιο της εκστρατείας της να σταματήσει την έλευση ξένων τουριστών στην Ισπανία.


Δευτέρα 05 Αυγούστου 2002 - 06:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνομιλίες Κόφι Ανάν και Συμβουλίου Ασφαλείας
 

Από το 1998 έχει απαγορευθεί η είσοδος των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ στο Ιράκ

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, πρόκειται να συναντηθεί με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για να συζητήσουν την πρόταση της Βαγδάτης για συνομιλίες με στόχο την επανέναρξη των επιθεωρήσεων των οπλικών της συστημάτων.

Οι ΗΠΑ, που πιστεύουν ότι το Ιράκ αναπτύσσει όπλα μαζικού ολέθρου, έχει ήδη απορρίψει την πρόταση της Βαγδάτης για συνομιλίες "τεχνικής" φύσεως, λέγοντας πως το θέμα δεν είναι οι επιθεωρήσεις των οπλικών συστημάτων αλλά ο αφοπλισμός του Ιράκ.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Ιράκ ότι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και δηλώνει πως στόχος των ΗΠΑ παραμένει η απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσείν από την εξουσία.

Τα επίσημα μέσα ενημέρωσης στο Ιράκ κάλεσαν τα Ηνωμένα Εθνη να αντισταθούν στην αμερικανική "επιθετικότητα" και κατηγόρησαν τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν το θέμα του αφοπλισμού για να επιτύχουν "κακούς αποικιοκρατικούς στόχους".

Ο κ. Ανάν εξέφρασε συγκρατημένη ικανοποίηση για την πρόταση της Βαγδάτης, αλλά πρόσθεσε πως δεν συνάδει με τη διαδικασία που έχει ορίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας.


Δευτέρα 05 Αυγούστου 2002 - 07:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα μέτρα παίρνει το Ισραήλ
 

Αστυνομικός εξετάζει έναν ύποπτο που έχει τραυματισθεί

O ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι θα απαγορεύσει τελείως την κυκλοφορία σε 5 παλαιστινιακές πόλεις μετά τον θάνατο 13 Ισραηλινών το Σαββατοκύριακο--στις πόλεις Τζενίν, Ναμπλούς, Τουλκάρεμ, Καλκίγια και Ραμάλα.

Ένα ζεύγος Ισραηλινών σκοτώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε ενέδρα σε δρόμο που βρίσκεται νοτίως της Ναμπλούς στη Δυτική Όχθη.

Δύο άλλα άτομα που επέβαιναν στο αυτοκίνητο τραυματίστηκαν.

Εν τω μεταξύ, στη Ναμπλούς, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με Ισραηλινούς στρατιώτες.

Τουλάχιστον 10 άτομα έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή σε κύμα επιθέσεων που εξαπέλυσαν διάφορες ακραίες παλαιστινιακές οργανώσεις εναντίον ισραηλινών στόχων.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, απηύθυνε νέα έκκληση για ειρήνη.

Όπως δήλωσε, θα πρέπει να υπάρξει διέξοδος από τον ατέρμονα κύκλο του αίματος.

Ο κ. Ανάν τόνισε πως οι δύο πλευρές οφείλουν να επεξεργασθούν τις λεπτομέρειες μιας λύσης που θα πρέπει να δοθεί αργά ή γρήγορα και που θα προβλέπει, όπως είπε, τη συνύπαρξη δύο κρατών, του ισραηλινού και του παλαιστινιακού, με ασφαλή και αναγνωρισμένα σύνορα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, δήλωσε πως δεν θα πρέπει να επιτραπεί σε λίγους τρομοκράτες, όπως είπε χαρακτηριστικά, να σταματήσουν την ειρηνευτική διαδικασία.




Δευτέρα 05 Αυγούστου 2002 - 08:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση Μπους 'αγνόησε' σχέδιο κατά της αλ-Κάιντα
 

Το σχέδιο κατά του Οσάμα μπιν Λάντεν είχε εγκριθεί τον Σεπτέμβριο

O Λευκός Οίκος διέψευσε δημοσίευμα του περιοδικού "Time", σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση Μπους είχε στο συρτάρι επί 8 μήνες σχέδιο που είχε εκπονηθεί επί προεδρίας Κλίντον και το οποίο προέβλεπε επιθέσεις κατά του δικτύου αλ-Κάιντα στο Αφγανιστάν.

Το περιοδικό "Time" υποστηρίζει ότι η σύμβουλος του προέδρου Μπους επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, γνώριζε την ύπαρξη των σχεδίων αυτών από τν Ιανουάριο του 2001.

Τα σχέδια αυτά εγκλίθηκαν στις 4 Σεπτεμβρίου, δηλ. μία εβδομάδα πριν από τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, όμως, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους είδαν μόνο γενικές ιδέες για το πώς θα μπορούσε ν'αντιμετωπισθεί η απειλή που συνιοστούσε το δίκτυο αλ-Κάιντα και όχι λεπτομερές σχέδιο.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Ουάσινγκτον, η κυβέρνηση Μπους είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη ενόψει της επικείμενης συμπλήρωσης ενός έτους από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.


Δευτέρα 05 Αυγούστου 2002 - 07:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Ένσταση για τις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία
 

Υπό πίεση ο Ετσεβίτ από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι σκοπεύει να υποβάλλει ένσταση στο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας για τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν χθες στο κοινοβούλιο.

Το κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης του οποίου ηγείται αντιτίθεται σε δύο από τις μεταρρυθμίσεις που είναι η κατάργηση της θανατικής ποινής σε καιρό ειρήνης και η άρση πολλών περιορισμών για την κουρδική γλώσσα.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην Κωνσταντινούπολη, τo Κόμμα Εθνισκιστικής Δράσης έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθεες για να πείσει τη κοινή γνώμη στη Τουρκία ότι οι μεταρρθμίσεις της Ευρωπιακής Ενωσης, όπως τις χαρακτηρίζει, δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας: για τον κύριο Μπαχτσελί, η κατάργηση της θανατικής ποινής ισοδυναμεί με χορήγηση αμνηστίας για τον πρώην ηγέτη του ΠΚΚ, Αμπτουλά Οτσαλάν. Θεωρεί δε ότι η άρση των περιορισμών στη χρήση της κουρδικής γλώσσας απειλεί την ενότητα του τουρκικού κράτους.

Ο κύριος Μπαχτσελί, συνεχίζει ο ανταποκριτής του BBC, θεωρεί ότι το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που υπερψήφισε η Εθνοσυνέλευση αποτελεί επέμβαση της Ευρωπαικής Ενωσης στα εσωτερικά της Τουρκίας' .

Ικανοποιημένη, όμως, η Κοινότητα

Εν τω μεταξύ, την ικανοποίησή της για τις μεταρρυθμίσεις που επικυρώνονται στην τουρκική εθνοσυνέλευση εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μάλιστα η Κομισιόν χαρακτήρισε ως "θαρραλέα" την έγκριση μέτρων του μεταρρυθμιστικού πακέτου, το οποίο έχουν ζητήσει οι Βρυξέλλες από την Τουρκία.

Είναι μείζονος σημασίας να παραμείνει ανοιχτή η πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Μπουλέντ Ετσεβίτ
"Πρόκειται για μια σημαντική ένδειξη της αποφασιστικότητας των Τούρκων ηγετών να συμμορφωθούν με τις αξίες και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης", ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Κομισιόν.

Ωστόσο, η ανακοίνωσε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διευκρίνισε ότι το πακέτο των μεταρρυθμίσεων χρήζει προσεκτικής ανάλυσης και πρόσθεσε ότι η εφαρμογή των μέτρων θα παρακολουθείται στενά από αξιωματούχους της ΕΕ.

Τέλος στην εσχάτη των ποινών

Την Παρασκευή οι Τούρκοι βουλευτές με 256 ψήφους υπέρ και 162 τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης της θανατικής ποινής σε καιρό ειρήνης έπειτα από πολύμηνες και έντονες συζητήσεις στην τουρκική εθνοσυνέλευση.

Ένα δεύτερο και εξίσου σημαντικό μέτρο, το οποίο έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση από την Τουρκία και το οποίο δίχαζε εδώ και καιρό τους Τούρκους βουλευτές είναι η άρση της απαγόρευσης της χρήσης της κουρδικής γλώσσας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και στα μέσα ενημέρωσης.

Μετά από ολονύκτια συζήτηση τα μέτρα εγκρίθηκαν από όλα τα κόμματα εκτός από το Εθνικιστικό του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Επιπλέον, η τουρκική εθνοσυνέλευση καλείται να χαράξει μια πιο σκληρή γραμμή απέναντι στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης.

Σύμφωνα με αναλυτές η κατάργηση της θανατικής ποινής στην Τουρκία ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο για την επικύρωση και των υπολοίπων μεταρρυθμίσεων που έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, τα χρονικά περιθώρια θεωρούνται στενά καθώς σε διάστημα τριών μηνών οι Τούρκοι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες, ενώ τον Οκτώβριο μεσούσης της προεκλογικής περιόδου η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να συντάξει έκθεση για την πρόοδο της Τουρκίας στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.


Δευτέρα 05 Αυγούστου 2002 - 06:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Πιέσεις δέχεται ο Τόνι Μπλερ στο θέμα του Ιράκ
 


Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, δέχεται όλο και μεγαλύτερες πιέσεις για να ζητήσει τη σύγκληση της Βουλής των Κοινοτήτων για να συζητηθεί η πιθανή ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ.

Ένα από τους πιο γνωστούς βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, ο Ταμ Νταλγιέλ, τονίζει σε επιστολή που απηύθυνε στον κ. Μπλερ πως έχει "ηθικό χρέος" να συζητήσει το θέμα αυτό δημοσία.

Ο κ. Νταλγιέλ τονίζει πως η κοινή γνώμη δεν κρύβει την ανησυχία της για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ μπορεί να δράσουν χωρίς να εξασφαλίσουν προηγουμένως την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει σαφής εντολή για το θέμα αυτό από τα Ηνωμένα Έθνη επεσήμανε και ο νέος προκαθήμενος της Αγγλικανικής Εκκλησίας, Δρ Ρόουαν Γουίλιαμς.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι καμία απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί, πολλοί βουλευτές του Εργατικού Κόμματος φοβούνται πως οι ΗΠΑ, με την υποστήριξη της Βρετανίας, ετοιμάζονται για πόλεμο κατά του Ιράκ.

Ενα πρώην ανώτατο στέλεχος της ηγεσίας των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων έχει ήδη προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό για τους κινδύνους που ενέχει για τη Βρετανία η εμπλοκή της σ'εναν τέτοιο πόλεμο, ενώ 10 ηγετικά στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος κάλεσαν την κυβέρνηση να μην υποστηρίξει οποιαδήποτε επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ.


Δευτέρα 05 Αυγούστου 2002 - 06:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Πεκίνο προειδοποιεί την Ταιβάν
 

Ο πρόεδρος της Ταιβάν, Τσεν Σούι-μπιαν

Η Κίνα προειδοποίησε τον πρόεδρο της Ταιβάν, Τσεν Σούι-μπιαν, ότι θα οδηγήσει τη νήσο στην καταστροφή αν προχωρήσει στο δημοψήφισμα για την επίσημη ανεξαρτητοποίηση της Ταιβάν από την Κίνα.

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τα θέματα της Ταιβάν στο Πεκίνο δήλωσε πως τα σχέδια αυτά του προέδρου θα πλήξουν επίσης την οικονομία της νήσου.

Νωρίτερα, ανώτερος αξιωματούχος της Ταιβάν είχε προσπαθήσει να υποτιμήσει τη σημασία των δηλώσεων που έκανε το Σάββατο ο πρόεδρος Τσεν.

Όπως δήλωσε, ο κ. Τσεν είχε απλώς τονίσει την ιστορική πραγματικότητα--ότι δηλ. η Ταιβάν δεν κυβερνάται από την Κίνα.

Η πολιτική της Ταιβάν, συνέχισε, δεν έχει αλλάξει.

Πάντως, πολλοί ανταποκριτές επισημαίνουν ότι ο κ. Τσεν έχει σκηλρύνει τον τελευταίο καιρό τη γλώσσα που χρησιμοποιεί όταν αναφέρεται στο Πεκίνο--κάτι που διαφέρει από τη συμφιλιωτική στάση που είχε υιοθετήσει όταν ανέλαβε την εξουσία.


Δευτέρα 05 Αυγούστου 2002 - 07:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Κύμα μεταναστών στη Βρετανία 'μέσα σε μία δεκαετία'
 


Πάνω από δύο εκατομμύρια μετανάστες αναμένεται να έλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο την ερχόμενη δεκαετία, σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης "Migration Watch UK" η οποία προειδοποιεί πως εάν δεν υπάρξει σαφής στάση στο θέμα αυτό, τα κόμματα της άκρας δεξιάς θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση που θα έχει δημιουργηθεί για την επίτευξη των δικών τους στόχων.

Η "Migration Watch UK" επισημαίνει ότι από τους 183 χιλιάδες μετανάστες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 125 χιλιάδες έλαβαν άδεια παραμονής.

Ωστόσο, αν και απορρίπτονται κάθε χρόνο οι αιτήσεις 50-60 χιλιάδων ατόμων για χορήγηση ασύλου, μόνο 11,5 χιλιάδες εξ αυτών απελαύνονται.

Επίσης, οι αρχές δεν εντοπίζουν κάθε χρόνο περί τους 25 χιλιάδες παράνομους μετανάστες, σύμφωνα με την έκθεση της "Migration Watch UK", η οποία διαπιστώνει ότι άλλοι 35 χιλιάδες κάθε χρόνο παραμένουν στη χώρα, αν και έχει λήξει η βίζα που τους είχε δοθεί.



Δευτέρα 05 Αυγούστου 2002 - 06:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνομιλίες Κόφι Ανάν και Συμβουλίου Ασφαλείας για την πρόταση του Ιράκ
 

Από το 1998 έχει απαγορευθεί η είσοδος των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ στο Ιράκ

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, πρόκειται να συναντηθεί με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για να συζητήσουν την πρόταση της Βαγδάτης για συνομιλίες με στόχο την επανέναρξη των επιθεωρήσεων των οπλικών της συστημάτων.

Οι ΗΠΑ, που πιστεύουν ότι το Ιράκ αναπτύσσει όπλα μαζικού ολέθρου, έχει ήδη απορρίψει την πρόταση της Βαγδάτης για συνομιλίες "τεχνικής" φύσεως, λέγοντας πως το θέμα δεν είναι οι επιθεωρήσεις των οπλικών συστημάτων αλλά ο αφοπλισμός του Ιράκ.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Ιράκ ότι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και δηλώνει πως στόχος των ΗΠΑ παραμένει η απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσείν από την εξουσία.

Τα επίσημα μέσα ενημέρωσης στο Ιράκ κάλεσαν τα Ηνωμένα Εθνη να αντισταθούν στην αμερικανική "επιθετικότητα" και κατηγόρησαν τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν το θέμα του αφοπλισμού για να επιτύχουν "κακούς αποικιοκρατικούς στόχους".

Ο κ. Ανάν εξέφρασε συγκρατημένη ικανοποίηση για την πρόταση της Βαγδάτης, αλλά πρόσθεσε πως δεν συνάδει με τη διαδικασία που έχει ορίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας.


Δευτέρα 05 Αυγούστου 2002 - 05:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Τα σημερινά βρετανικά πρωτοσέλιδα
 


Οι "Financial Times" αναφέρονται στην πρώτη τους σελίδα σ'ένα μεγάλο εμπόδιο που θα συναντήσει μπροστά του ο πρόεδρος Μπους στην προσπάθειά του να επιτύχει την ανατροπή του καθεστώτος της Βαγδάτης: όπως τόνισε χθες ο πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Τζο Μπίντεν, ο πρόεδρος είναι υποχρεωμένος, σύμφωνα με το Σύνταγμα, να ζητήσει την έκδοση ψηφίσματος από το Κογκρέσο για την ανάληψη οποιασδήποτε στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ.

Η ίδια εφημερίδα σημειώνει την αντίθεση του Ομάν αλλά και της Σαουδικής Αραβίας σε μία ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, όπως και τις αντιρρήσεις που έχει διατυπώσει επί του θέματος αυτού ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Η εφημερίδα "Times" επισημαίνει στην πρώτη της σελίδα πως ο σύμβουλος επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου του Περσικού, Μπρεντ Σκάουκροφτ, προειδοποίησε χθες τον πρόεδρο Μπους ότι μία εισβολή στο Ιράκ θα προκαλούσε "έκρηξη" στη Μέση Ανατολή και θα οδηγούσε στην ήττα τον πόλεμο των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας.

Η ίδια εφημερίδα πως ανάλογη προειδοποίηση απηύθυνε στην κυβέρνηση Μπλερ ένα πρώην ανώτατο στέλεχος της ηγεσίας των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος τόνισε πως η εισβολή στο Ιράκ είναι ηθικά και νομικά αδικαιολόγητη: "δεν έχετε την άδεια να επιτεθείτε εναντίον μιας ξένης χώρας επειδή δεν σας αρέσει η ηγεσία της", δήλωσε στο BBC ο στρατάρχης Λόρδος Μπράμολ, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

"Kάντε ειρήνη" είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της "Daily Mirror", αναφερόμενος στην συμβουλή που λέγεται πως έδωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός στον πρόεδρο Μπους, τονίζοντας πως θα πρέπει να σημειωθεί πρόοδος στο Μεσανατολικό πριν καταβληθεί οποιαδήποτε προσπάθεια με στόχο την ανατροπή του Σαντάμ Χουσείν.

Ο πρόεδρος Μπους, γράφει στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα "Independent" αναφερόμενη στη χθεσινή, πολύνεκρη, βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, κάλεσε χθες όλα τα έθνη να σταματήσουν τους "τρομοκράτες", όπως είπε, "φονιάδες". Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος δεν εξήγησε ποιές χώρες εννούσε, ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος, Τζόζεφ Λίμπερμαν, δήλωσε ότι η Αμερική και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να σταματήσουν την υποστήριξη που παρέχεται στη Χαμάς και σε άλλες ακραίες παλαιστινιακές οργανώσεις "από το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία και τη Σαουδική Αραβία".

Η κυβέρνηση Μπους, γράφει στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα "Guardian", είχε στο συρτάρι επί 8 μήνες σχέδιο που είχε εκπονηθεί επί προεδρίας Κλίντον και το οποίο προέβλεπε επίθεση κατά του δικτύου αλ-Κάιντα στο Αφγανιστάν, αλλά ο πρόεδρος Μπους και οι επιτελείς του δεν έκαναν τίποτε επειδή είχαν άλλες προτεραιότητες αλλά και γιατί έβλεπαν με δισπιστία καθετί που είχε σχέση με τον Μπιλ Κλίντον. Η "Guardian" συνοδεύει το ρεπορτάζ από την Ουάσινγκτον με μία γελοιογραφία που δείχνει τον Οσάμα μπιν Λάντεν να λέει σ'ένα συνεργάτη του που του δείχνει τ'αμερικανικά σχέδια: "Τα μυστικά μας δεν διατρέχουν κίνδυνο από τον Κλίντον. Κανείς δεν τον πιστεύει."


Δευτέρα 05 Αυγούστου 2002 - 04:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο ευρωπαικός Τύπος σήμερα
 


Η βόμβα που εξερράγη την Κυριακή σε παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά στο Αλικάντε της νοτιοανατολικής Ισπανίας είναι, φυσικά, το κύριο θέμα του σημερινού ισπανικού Τύπου που καταδικάζει την ενέργεια αυτή για την οποίαν οι αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη στην οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ.

Η εφημερίδα "El Pais", για παράδειγμα, τονίζει πως είναι χρέος όλων των Ισπανών να αγωνιστούν για να τεθεί τέρμα στις εγκληματικές αυτές επιθέσεις: "είναι προφανές πως ολόκληρη η Ισπανία βρίσκεται σε κίνδυνο και όλοι οι πολίτες της, Βάσκοι και και μη Βάσκοι, έχουν το ίδιο δικαίωμα--να αξιώσουν λύσεις και να συμβάλουν στην εξεύρεσή τους.

Η Τουρκία προ των πυλών

Πολλές ευρωπαικές εφημερίδες δεν παραλείπουν, στα σημερινά τους φύλλα, να σχολιάσουν την απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης να εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να μπορέσει κάποτε η Τουρκία να ενταχθεί στην Ευρωπαική Ένωση.

Η γερμανική εφημερίδα "Frankfurter Rundschau" επισημαίνει, πάντως, ότι η Κοινότητα θ'αργήσει να δεχθεί στους κόλπους της την Τουρκία, ενώ, όπως προσθέτει, δεν είναι επίσης βέβαιο εάν η Ευρωπαική Ένωση μπορεί ή θέλει να δεχθεί την ένταξη μιας χώρας, σαν την Τουρκία, που είναι τεράστια σε έκταση, έχει μεγάλο πληθυσμό κι είναι επιπλέον φτωχή.

Η αυστριακή εφημερίδα "Der Standard" συμφωνεί πως πολλά διακυβεύονται. Επισημαίνει, όμως, ότι θα ανακύψουν πολλά προβλήματα εάν η Ευρωπαική ένωση δεν ορίσει τον Δεκέμβριο πότε μπορούν ν'αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας: "η Κοινότητα δεν πρέπει ν'αφήσει να χαθεί αυτή η ευκαιρία", υπογραμμίζει η εφημερίδα της Βιέννης, "να βοηθήσει δηλ. τη χώρα αυτή να γίνει μια πραγματικά δημοκρατική και κοσμική κοινωνία και ν'αποτελέσει έτσι το φωτεινό παράδειγμα για ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο."

Η ρουμανική ημερησία "Romania Libera" χαρακτηρίζει "σημαντικό βήμα" για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ένωση τις μεταρρυθμίσεις που ενέκρινε η τουρκική Εθνοσυνέλευση, αλλά επισημαίνει τις αντιρρήσεις που προέβαλαν οι εθνικιστές οι οποίοι απείλησαν ήδη ότι θα ζητήσουν από το Συνταγματικό Δικαστήριο να ακυρώσει την δέσμη των επίμαχων μεταρρυμίσεων.

ΗΠΑ, Iράκ, Μ. Ανατολή

Η νορβηγική "Bergens Tidende" διερωτάται πότε θα γίνει η επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ--επίθεση, τονίζει, που δεν έχει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας: "αυτό που πιστεύεται ευρέως", σημειώνει, "είναι πως ένας πόλεμος σε διάφορα μέτωπα στη Μέση Ανατολή θα συνιστούσε μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης από τον σημερινό Σαντάμ Χουσείν και το Ιράκ."

Η βρετανική "Independent" εκφράζει τη λύπη της γιατί, όπως τονίζει, η αμερικανική κυβέρνηση, αντί να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του Μεσανατολικού, επικεντρώνει ολόκληρη την εξωτερική της πολιτική στην εξάλειψη της απειλής που συνιστά το Ιράκ.



Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.