Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-08-04

  1. Νέος πρόεδρος στη Βολιβία
  2. Δύο νεκροί και τουλάχιστον 25 τραυματίες από βόμβα στην Ισπανία
  3. Μ. Ανατολή: Συνεχίζεται ο κύκλος του αίματος
  4. Νέος πρόεδρος στη Βολιβία
  5. Πολύνεκρες επιθέσεις στο Ισραήλ
  6. Δύο νεκροί από βόμβα στην Ισπανία
  7. Συνελήφθη ο Λεσπέρογλου
  8. Ένσταση για τις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία
  9. Πολύνεκρες επιθέσεις στο Ισραήλ
  10. Απορρίπτεται η πρόταση του Ιράκ
  11. Πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ
  12. Απορρίπτεται η πρόταση του Ιράκ
  13. Σύλληψη Τσετσένων ανταρτών στην Γεωργία
  14. Η Ινδία προειδοποιεί το Πακιστάν για το Κασμίρ
  15. Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ
  16. Επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες Βορείου και Νοτίου Κορέας
  17. Χτενίζουν την Ναμπλούς οι Ισραηλινοί
  18. Επισκόπηση του Βρετανικού Τύπου
  19. Ομαδικός θηλασμός στις ΗΠΑ
  20. Σύλληψη Τσετσένων ανταρτών στην Γεωργία
  21. Η Ινδία προειδοποιεί το Πακιστάν για το Κασμίρ
  22. Χτενίζουν την Ναμπλούς οι Ισραηλινοί
  23. Απόπειρα Ανταρσίας στον Νίγηρα
  24. Ο Μπους απορρίπτει πρόταση του Ιράκ

Δευτέρα 05 Αυγούστου 2002 - 03:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέος πρόεδρος στη Βολιβία
 

Πανηγυρίζουν οι οπαδοί του Γκονζάλο Σάντσες ντε Λοζάντα

Το Κογκρέσο της Βολιβίας, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση που κράτησε πάνω από 24 ώρες, εξέλεξε τον Γκονζάλο Σάντσες ντε Λοζάντα ως νέο πρόεδρο της χώρας.

Μετά την ορκωμοσία του την Τρίτη, θα είναι η δεύτερη φορά που ηλικίας 72 ετών εκατομμυριούχος επιχειρηματίας, Σάντσες ντε Λοζάντα θα ηγηθεί της Βολιβίας: ήταν πρόεδρος και κατά τα μέσα της δεκαετίας του '90, στο διάστημα 1993-1997.


Ο Σάντσες ντε Λοζάντα, που έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ, υποσχέθηκε νέες θέσεις εργασίας
Ο νέος πρόεδρος εξελέγη με τη ψήφο ενός συνασπισμού δεξιών και κεντρώων κομμάτων, νικώντας τον αριστερό ηγέτη των καλλιεργητών κόκας, Έβο Μοράλες.

Οι δύο ηγέτες είχαν συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές του Ιουνίου, αλλά κανείς δεν είχε εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, οπότε εκλήθη να ψηφίσει το Κογκρέσο.

Θυελλώδης συνεδρίαση

Η συνεδρίαση που άρχισε το Σάββατο το βράδυ και διήρκεσε όλη την Κυριακή, ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη με τους βουλευτές να μιλούν με πάθος υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου.

Πολλές ομιλίες δεν έγιναν στα Ισπανικά, αλλά στις τοπικές γλώσσες των Ινδιάνων, όπως, Κετσούα, Αϊμάρα ή Γκουαράνι, και πολλοί υπεραμύνθηκαν του δικαιώματος των αγροτών να καλλιεργούν κόκα.

Η κόκα χαρακτηρίζεται στη Βολιβία ως ιερό φυτό, καθώς αποτελεί κομμάτι της λαϊκής παράδοσης πριν ακόμα από την εποχή των Ίνκας: «η κόκα δεν είναι κοκαΐνη», είπε χαρακτηριστικά ένας βουλευτής.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Λα Παζ έχει κατηγορήσει τον Έβο Μοράλες ότι είναι έμπορος ναρκωτικών, επειδή ηγείται της αντίστασης των καλλιεργητών κόκας σε ένα σχέδιο που προωθούν οι ΗΠΑ για εξάλειψη της καλλιέργειας κόκας.

Επεισόδια

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κογκρέσου, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει συμπλοκή μεταξύ οπαδών των δύο υποψηφίων.

Ανταποκριτής του BBC στη Λα Παζ μεταδίδει πως το πρώτο θέμα που θα απασχολήσει τον νέο πρόεδρο θα είναι μια συμφωνία πώληση φυσικού αερίου στην Καλιφόρνια.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει πως η συμφωνηθείσα τιμή είναι πολύ χαμηλή.


Δευτέρα 05 Αυγούστου 2002 - 02:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Δύο νεκροί και τουλάχιστον 25 τραυματίες από βόμβα στην Ισπανία
 

Iσπανός αστυνομικός εξετάζει τα συντρίμμια

Ισπανοί αξιωματούχοι επιρρίπτουν τις ευθύνες στην οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ για τη βόμα που εξερράγη την Κυριακή σε παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν--ένα εξάχρονο κορίτσι και ένας πενηντάχρονος--ενώ τραυματίστηκαν τουλάχιστον 25 άλλοι, εκ των οποίων οι δύο σοβαρά.

Περίπου 25 άνθρωποι τραυματίστηκαν

Η έκρηξη σημειώθηκε σε στάση λεωφορείου έξω από άδειο στρατόπεδο της πολιτοφυλακής στο θέρετρο Σάντα Πόλα, κοντά στην Αλικάντε (περίπου 400 χλμ. από τη Μαδρίτη).

Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτή, αν και, όπως επισημαίνουν οι αρχές, η αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων, ΕΤΑ, επιτίθεται συχνά με βόμβες σε παγιδευμένα αυτοκίνητα.

Η ΕΤΑ είχε ανακοινώσει στις αρχές του έτους ότι θα πραγματοποιούσε επιθέσεις το καλοκαίρι στο πλαίσιο της εκστρατείας της να σταματήσει την έλευση ξένων τουριστών στην Ισπανία.


Δευτέρα 05 Αυγούστου 2002 - 02:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Μ. Ανατολή: Συνεχίζεται ο κύκλος του αίματος
 

Αστυνομικός εξετάζει έναν ύποπτο που έχει τραυματισθεί

Συνεχίζεται η βία στη Μ. Ανατολή.

Ένα ζεύγος Ισραηλινών σκοτώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε ενέδρα σε δρόμο που βρίσκεται νοτίως της Ναμπλούς στη Δυτική Όχθη.

Δύο άλλα άτομα που επέβαιναν στο αυτοκίνητο τραυματίστηκαν.

Εν τω μεταξύ, στη Ναμπλούς, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με Ισραηλινούς στρατιώτες.

Τουλάχιστον 13 άτομα έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή σε κύμα επιθέσεων που εξαπέλυσαν διάφορες ακραίες παλαιστινιακές οργανώσεις εναντίον ισραηλινών στόχων.


Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, απηύθυνε νέα έκκληση για ειρήνη.

Όπως δήλωσε, θα πρέπει να υπάρξει διέξοδος από τον ατέρμονα κύκλο του αίματος.

Ο κ. Ανάν τόνισε πως οι δύο πλευρές οφείλουν να επεξεργασθούν τις λεπτομέρειες μιας λύσης που θα πρέπει να δοθεί αργά ή γρήγορα και που θα προβλέπει, όπως είπε, τη συνύπαρξη δύο κρατών, του ισραηλινού και του παλαιστινιακού, με ασφαλή και αναγνωρισμένα σύνορα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, δήλωσε πως δεν θα πρέπει να επιτραπεί σε λίγους τρομοκράτες, όπως είπε χαρακτηριστικά, να σταματήσουν την ειρηνευτική διαδικασία.




Κυριακή 04 Αυγούστου 2002 - 22:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέος πρόεδρος στη Βολιβία
 

Έκδηλη η κούραση σε πολλούς βουλευτές

Το Κογκρέσο της Βολιβίας, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση που κράτησε πάνω από 24 ώρες, εξέλεξε τον Γκονζάλο Σάντσες ντε Λοζάντα, ως νέο πρόεδρο της χώρας.

Μετά την ορκωμοσία του την Τρίτη, θα είναι η δεύτερη φορά που ο εκατομμυριούχος επιχειρηματίας, Σάντσες ντε Λοζάντα, που έχει σπουδάσει στις Ηνωμένες ¨Πολιτείες, θα ηγηθεί της Βολιβίας –ήταν πρόεδρος και κατά τα μέσα της δεκαετίας του '90 στο διάστημα 1993-1997.


Ο Σάντσες ντε Λοζάντα έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ
Ο νέος πρόεδρος εξελέγη με τη ψήφο ενός συνασπισμού δεξιών και κεντρώων κομμάτων, νικώντας τον αριστερό ηγέτη των καλλιεργητών κόκας, Έβο Μοράλες.

Οι δύο ηγέτες είχαν συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους κατά τις εκλογές του Ιουνίου αλλά κανείς δεν είχε εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, οπότε εκλήθη να ψηφίσει το Κογκρέσο.

Θυελλώδης συνεδρίαση

Η συνεδρίαση που άρχισε το Σάββατο το βράδυ και διήρκεσε όλη την Κυριακή, ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη με τους βουλευτές να μιλούν με πάθος υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου.

Πολλές ομιλίες δεν έγιναν στα Ισπανικά, αλλά στις τοπικές γλώσσες των Ινδιάνων, όπως, Κετσούα, Αϊμάρα ή Γκουαράνι, και πολλοί υπεραμύνθηκαν του δικαιώματος των αγροτών να καλλιεργούν κόκα.

Η κόκα χαρακτηρίζεται στη Βολιβία ως ιερό φυτό, καθώς αποτελεί κομμάτι της λαϊκής παράδοσης πριν ακόμα από την εποχή των Ίνκας - «η κόκα δεν είναι κοκαΐνη» είπε χαρακτηριστικά ένας βουλευτής.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Λα Παζ έχει κατηγορήσει τον Μοράλες ότι είναι έμπορος ναρκωτικών επειδή ηγείται της αντίστασης των καλλιεργητών κόκας σε ένα σχέδιο ΄που προωθούν οι ΗΠΑ για εξάλειψη της καλλιέργειας κόκας.

Επεισόδια

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κογκρέσου, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει συμπλοκή μεταξύ οπαδών των δύο υποψηφίων.

Ανταποκριτής του BBC στη Λα Παζ μεταδίδει πως το πρώτο θέμα που θα απασχολήσει τον νέο πρόεδρο θα είναι μια συμφωνία πώληση φυσικού αερίου στην Καλιφόρνια.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει πως η συμφωνηθείσα τιμή είναι πολύ χαμηλή.


Κυριακή 04 Αυγούστου 2002 - 13:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολύνεκρες επιθέσεις στο Ισραήλ
 

Πολλοί τραυματίες από την επίθεση στην Ιερουσαλήμ

Τουλάχιστο εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 40 τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη Μέση Ανατολή.

Η επίθεση σημειώθηκε σε γεμάτο λεωφορείο κοντά στην πόλη Σαφέντ του Βόρειου Ισραήλ.

Πολλοί από τους επιβάτες ήταν ισραηλινοί στρατιώτες.

Την επίθεση καταδίκασε η Παλαιστινιακή Αρχή.

Την ευθύνη ανέλαβε η ακραία παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, η οποία είπε ότι δεν θα αποκαλύψει τα στοιχεία του βομβιστή για να μη δεχτεί η οικογένειά του αντίποινα από τους Ισραηλινούς.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, είπε ότι δεν επιτρέπεται να σταματήσει η ειρηνευτική διαδικασία εξ αιτίας «λίγων τρομοκρατών δολοφόνων».

Λίγες ώρες μετά την επίθεση, Παλαιστίνιος ένοπλος στην Ιερουσαλήμ, άνοιξε πυρ εναντίον και σκότωσε Ισραηλινό οδηγό αυτοκινήτου.

Ο Παλαιστίνιος και ένας περαστικός σκοτώθηκαν κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών που ακολούθησε.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι αναβάλλει τις προγραμματισμένες συναντήσεις με τους Παλαιστινίους, ως απάντηση για τις τελευταίες επιθέσεις.


Κυριακή 04 Αυγούστου 2002 - 22:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Δύο νεκροί από βόμβα στην Ισπανία
 

Ευθύνες στην ΕΤΑ επιρρίπτει η Ισπανία για μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων

Βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στη νοτιοανατολική Ισπανία σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας πολλούς άλλους.

Νεκροί είναι ένα εξάχρονο κορίτσι και ένα πενηντάχρονος, ενώ τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί.

Οι περισσότεροι τραυματίες περίμεναν το λεωφορείο σε γειτονική στάση.

Η έκρηξη σημειώθηκε έξω από εγκαταστάσεις της υπηρεσίας πολιτικής ασφάλειας, στο θέρετρο Σάντα Πόλα, κοντά στην Αλικάντε (περίπου 400χλμ. από τη Μαδρίτη).

Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης, αλλά η αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων, ΕΤΑ, στην τριανταδυάχρονη εκστρατεία της για ανεξαρτησία της Χώρας των Βάσκων, έχει συχνά χρησιμοποιήσει βόμβες σε παγιδευμένα αυτοκίνητα.


Κυριακή 04 Αυγούστου 2002 - 12:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνελήφθη ο Λεσπέρογλου
 

Φωτογραφία αρχείου από τη δίκη του Αβραάμ Λεσπέρογλου στο μεικτό ορκωτό δικαστήριο για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Αρχιφύλακα Γ Ψαρουδάκη.

Άνδρες της ασφάλειας Αθηνών συνέλαβαν το βράδυ του Σαββάτου τον Αβραάμ Λεσπέρογλου, έναν«συνήθη ύποπτο» (κατά την ΕΛ.ΑΣ), για υπόθεση όμως που δεν σχετίζεται με το θέμα της εξάρθρωσης της 17Ν.

Σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, ο Αβραάμ Λεσπέρογλου συνελήφθη για παλαιότερη υπόθεση για την οποία δικαστικώς είχε αθωωθεί, αλλά ο Αρειος Πάγος είχε ασκήσει αναίρεση Πρόκειται για την υπόθεση που αφορά στην απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του αστυφύλακα Γιώργου Ψαρουδάκη,που είχε γίνει στις 24 Οκτωβρίου 1982 στα Εξάρχεια.

Ο Λεσπέρογλου θα οδηγηθεί την Κυριακή στον εισαγγελέα


Κυριακή 04 Αυγούστου 2002 - 13:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Ένσταση για τις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία
 

Υπό πίεση ο Ετσεβίτ από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης

Ο ακροδεξιός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι σκοπεύει να υποβάλλει ένσταση στο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας για τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν χθες στο κοινοβούλιο.

Το κόμμα του, αντιτίθεται σε δύο από τις μεταρρυθμίσεις που είναι η κατάργηση της θανατικής ποινής σε καιρό ειρήνης και η άρση πολλών περιορισμών για την κουρδική γλώσσα.

Εν τω μεταξύ, την ικανοποίησή της για τις μεταρρυθμίσεις που επικυρώνονται στην τουρκική εθνοσυνέλευση εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μάλιστα η Κομισιόν χαρακτήρισε ως "θαρραλέα" την έγκριση μέτρων του μεταρρυθμιστικού πακέτου, το οποίο έχουν ζητήσει οι Βρυξέλλες από την Τουρκία.

Είναι μείζονος σημασίας να παραμείνει ανοιχτή η πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Μπουλέντ Ετσεβίτ
"Πρόκειται για μια σημαντική ένδειξη της αποφασιστικότητας των Τούρκων ηγετών να συμμορφωθούν με τις αξίες και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης", ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Κομισιόν.

Ωστόσο, η ανακοίνωσε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διευκρίνισε ότι το πακέτο των μεταρρυθμίσεων χρήζει προσεκτικής ανάλυσης και πρόσθεσε ότι η εφαρμογή των μέτρων θα παρακολουθείται στενά από αξιωματούχους της ΕΕ.

Τέλος στην εσχάτη των ποινών

Την Παρασκευή οι Τούρκοι βουλευτές με 256 ψήφους υπέρ και 162 τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης της θανατικής ποινής σε καιρό ειρήνης έπειτα από πολύμηνες και έντονες συζητήσεις στην τουρκική εθνοσυνέλευση.

Ένα δεύτερο και εξίσου σημαντικό μέτρο, το οποίο έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση από την Τουρκία και το οποίο δίχαζε εδώ και καιρό τους Τούρκους βουλευτές είναι η άρση της απαγόρευσης της χρήσης της κουρδικής γλώσσας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και στα μέσα ενημέρωσης.

Μετά από ολονύκτια συζήτηση τα μέτρα εγκρίθηκαν από όλα τα κόμματα εκτός από το Εθνικιστικό του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Επιπλέον, η τουρκική εθνοσυνέλευση καλείται να χαράξει μια πιο σκληρή γραμμή απέναντι στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης.

Σύμφωνα με αναλυτές η κατάργηση της θανατικής ποινής στην Τουρκία ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο για την επικύρωση και των υπολοίπων μεταρρυθμίσεων που έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, τα χρονικά περιθώρια θεωρούνται στενά καθώς σε διάστημα τριών μηνών οι Τούρκοι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες, ενώ τον Οκτώβριο μεσούσης της προεκλογικής περιόδου η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να συντάξει έκθεση για την πρόοδο της Τουρκίας στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.


Κυριακή 04 Αυγούστου 2002 - 13:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολύνεκρες επιθέσεις στο Ισραήλ
 

Τα λεωφορεία αποτελούν συνήθη στόχο για τους βομβιστές

Εκρηξη σημειώθηκε σε λεωφορείο στο Βορειο Ισραηλ με αποτέλεσμα τουλάχιστον εννέα άνθρωποι να σκοτωθούν και να τραυματισθούν πάνω από 40.

Η βομβιστική επίθεση, κατά την αστυνομία, εκδηλώθηκε κοντά σε ιερή τοποθεσία των εβραίων στην πολη Σαφέντ του Β.Ισραηλ.

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοινωσε ότι δεν έχει διευκυριστεί ακόμα αν πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας ή αν η βόμβα είχε τοποθετηθεί στο πίσω μέρος του λεωφορείου.

Πολλοί από τους επιβάτες ήταν ισραηλινοί στρατιώτες. Η παλαιστινιακή αρχή κατεδίκασε την επίθεση, επέρριψε ωστόσο ευθύνες για το νέο κύκλο αίματος, στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν.

Λίγο μετά την έκρηξη στο λεωφορείο, στην πύλη της Δαμασκού, στην παλιά Ιερουσαλήμ, Παλαιστίνιος ένοπλος άνοιξε πυρ εναντίον αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν ισραηλινοί πολίτες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο ισραηλινοί σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι ραυματίσθηκαν ενώ ο Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι αναβάλλει τις προγραμματισμένες συναντήσεις με τους Παλαιστινίους, ως απάντηση για τις τελευταίες επιθέσεις.


Κυριακή 04 Αυγούστου 2002 - 14:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Απορρίπτεται η πρόταση του Ιράκ
 

Δεν γίνεται δεκτή η πρόταση επιστροφής των επιθεωρητών στο Ιρακ

Ο ανώτατος επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να αποδεχθεί την πρόσκληση του Ιρακ να επισκευθεί τη Βαγδάτη για να συζητηθεί το θέμα των νέων επιθεωρήσεων.

Σε συνέντευξή του στην αραβική εφημερίδα Αλ-Χαγιάτ ο κος Μπλιξ τόνισε ότι μια ενδεχόμενη ανεπιτυχής επίσκεψή του στο Ιράκ θα κλιμακώσει την ένταση.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους είχε απορρίψει την πρόταση της κυβέρνησης του Ιράκ για εναρξη συνομιλιών με τα Ηνωμένα Εθνη με στόχο την επίστροφή των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού στη χώρα.

Ο κ. Μπους είπε συγκεκριμένα πως η πολιτική του στο θέμα του Ιράκ δεν έχει αλλάξει παρά την προσφορά της Βαγδάτης.

Είναι η πρώτη δημόσια αντίδραση του Αμερικανού προέδρου στην πρόταση που κατετέθει με επιστολή του υπουργου εξωτερικών του Ιράκ στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Κόφι Ανάν. Μάλιστα, ο Αμερικανός ηγέτης ήταν για πολλοστή φορά δριμύτατος στους χαρακτηρισμούς του για τον καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν τονίζοντας πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να υποθηκεύσουν το μέλλον του ανθρώπινου πολιτισμού αφήνοντας διαβολικούς ηγέτες να αναπτύξουν όπλα μαζικού ολέθρου


Με τα σχόλια του ο πρόεδρος Μπους επιβεβαιώνει πως είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στο σχέδιο ανατροπής του Σαντάμ Χουσείν ακόμα κι αν χρειασθεί να αναμετρηθεί μαζί του δυναμικά, εκτιμούν αναλυτές, οι οποιοι επισημαίνουν πως η αντίδραση της Ουάσικτον εντείνει ακόμα περισσότερο τις ανησυχίες των Ευρωπαίων για τις επιπτώσεις ενός νέου πολέμου στον Περσικό.

Ο Γερμανός Καγκελλαριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, προειδοποίησε πως μια πολεμική εκστρατεία εναντίον του Ιράκ δεν θα είναι ούτε εύκολη ούτε περιορισμένης εμβέλειας, οπως για παράδειγμα εκείνη στο Αφγανιστάν.

Την ίδια στιγμή οι κυβερνήσεις του Ιραν και της Σαουδικής Αραβίας προβάλλουν μια συντονισμένη αντίθεση στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ

Εαν η επιθετικότητα εναντίον μιας χώρας γίνει συνήθεια τότε καμία κυβέρνηση ή καμία χώρα δεν θα είναι ασφαλής
Μοχάμαντ Χαταμί, Πρόεδρος του Ιράν
«Το πρόβλημα του Ιράκ δεν μπορεί να ληθεί με στρατιωτικά μέσα και ενδεχόμενη επέμβαση στο Ιράκ θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στο λαό του Ιράκ και στις χώρες της περιοχής» δήλωσε σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Σαούντ αλ-Φαϊσάλ ο οποίος επισκέφθηκε την Τεχεράνη.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμαντ Χαταμί είπε στον Σαουδάραβα υπουργό των Εξωτερικών ότι η όποια επέμβαση θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο που θα απειλούσε την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή.

Την προαναγγελία απόρριψης της ιρακινής πρότασης είχε κάνει νωρίτερα ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Κολιν Πάουελ στην Μανίλα των Φιλιππών όπου πραγματοποιησε το Σάββατο επίσημη επίσκεψη.

"Στόχος μας δεν είναι να αναλωνόμαστε σε άσκοπες επιθεωρήσεις, αλλά η καταστροφή όλων ανεξαιρέτως των όπλων μαζικής καταστροφής που γνωρίζουμε πολύ καλά ότι διαθέτει η Βαγδάτη" τόνισε ο κ. Πάουελ.
Γνωρίζουν καλά τι απαιτείται από αυτούς και δεν χρειάζονται περισσότερες συζητήσεις επί του θέματος
Κόλιν Πάουελ

" Οι Ιρακινοί βρίσκουν συνεχώς τρόπους για να αποποιηθούν των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει ως προς το θέμα των επιθεωρήσεων όπλων. Κατανοούν πλήρως τι τους ζητείται και δεν χρειάζονται περαιτέρω συζητήσεις και διαβουλεύσεις" επεσήμανε ο Αμερικανός αξιωματούχος.


Υπάρχουν υποψίες ότι το Ιράκ αναπτύσει όπλα μαζικού ολέθρου

Από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, ο Γενικός Γραμματέας Κόφι Ανάν ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικός και φειδωλός στις δηλώσεις του όσον αφορά την προσκληση του Ισρακινού υπουργου εξωτερικών για επίσκεψη του επικεφαλής των επιθεωρητων του ΟΗΕ στην Βαγδάτη. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του κ. Ανάν δήλωσε πως η μεθοδολογία που προτείνεται από τους Ιρακινούς δεν συνάδει με αυτήν που έχει εγκρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Απάντηση στο αίτημα του Ιρακ από τα Ηνωμένα Εθνη δεν αναμένεται πριν από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδος, όταν θα συνέλθει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας φαίνονται διχασμένα. Η Γαλλία και η Ρωσία χαιρέτισαν την πρόσκληση της Βαγδάτης ενώ η Βρετανία εξέφρασε επιφυλάξεις.


Κυριακή 04 Αυγούστου 2002 - 08:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ
 

Τα λεωφορεία αποτελούν συνήθη στόχο για τους βομβιστές

Εκρηξη σημειώθηκε σε λεωφορείο στο Βορειο Ισραηλ με αποτέλεσμα τουλάχιστον εννέα άνθρωποι να σκοτωθούν και να τραυματισθούν πάνω από 40.

Η βομβιστική επίθεση, κατά την αστυνομία, εκδηλώθηκε κοντά σε ιερή τοποθεσία των εβραίων στην πολη Σαφέντ του Β.Ισραηλ.

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοινωσε ότι δεν έχει διευκυριστεί ακόμα αν πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας ή αν η βόμβα είχε τοποθετηθεί στο πίσω μέρος του λεωφορείου.

Πολλοί από τους επιβάτες ήταν ισραηλινοί στρατιώτες. Η παλαιστινιακή αρχή κατεδίκασε την επίθεση, επέρριψε ωστόσο ευθύνες για το νέο κύκλο αίματος, στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν.

Λίγο μετά την έκρηξη στο λεωφορείο, στην πύλη της Δαμασκού, στην παλιά Ιερουσαλήμ, Παλαιστίνιος ένοπλος άνοιξε πυρ εναντίον αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν ισραηλινοί πολίτες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο ισραηλινοί σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι ραυματίσθηκαν ενώ ο Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι αναβάλλει τις προγραμματισμένες συναντήσεις με τους Παλαιστινίους, ως απάντηση για τις τελευταίες επιθέσεις.


Κυριακή 04 Αυγούστου 2002 - 04:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Απορρίπτεται η πρόταση του Ιράκ
 

Δεν γίνεται δεκτή η πρόταση επιστροφής των επιθεωρητών στο Ιρακ

Ο ανώτατος επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να αποδεχθεί την πρόσκληση του Ιρακ να επισκευθεί τη Βαγδάτη για να συζητηθεί το θέμα των νέων επιθεωρήσεων.

Σε συνέντευξή του στην αραβική εφημερίδα Αλ-Χαγιάτ ο κος Μπλιξ τόνισε ότι μια ενδεχόμενη ανεπιτυχής επίσκεψή του στο Ιράκ θα κλιμακώσει την ένταση.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους είχε απορρίψει την πρόταση της κυβέρνησης του Ιράκ για εναρξη συνομιλιών με τα Ηνωμένα Εθνη με στόχο την επίστροφή των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού στη χώρα.

Ο κ. Μπους είπε συγκεκριμένα πως η πολιτική του στο θέμα του Ιράκ δεν έχει αλλάξει παρά την προσφορά της Βαγδάτης.

Είναι η πρώτη δημόσια αντίδραση του Αμερικανού προέδρου στην πρόταση που κατετέθει με επιστολή του υπουργου εξωτερικών του Ιράκ στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Κόφι Ανάν. Μάλιστα, ο Αμερικανός ηγέτης ήταν για πολλοστή φορά δριμύτατος στους χαρακτηρισμούς του για τον καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν τονίζοντας πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να υποθηκεύσουν το μέλλον του ανθρώπινου πολιτισμού αφήνοντας διαβολικούς ηγέτες να αναπτύξουν όπλα μαζικού ολέθρου


Με τα σχόλια του ο πρόεδρος Μπους επιβεβαιώνει πως είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στο σχέδιο ανατροπής του Σαντάμ Χουσείν ακόμα κι αν χρειασθεί να αναμετρηθεί μαζί του δυναμικά, εκτιμούν αναλυτές, οι οποιοι επισημαίνουν πως η αντίδραση της Ουάσικτον εντείνει ακόμα περισσότερο τις ανησυχίες των Ευρωπαίων για τις επιπτώσεις ενός νέου πολέμου στον Περσικό.

Ο Γερμανός Καγκελλαριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, προειδοποίησε πως μια πολεμική εκστρατεία εναντίον του Ιράκ δεν θα είναι ούτε εύκολη ούτε περιορισμένης εμβέλειας, οπως για παράδειγμα εκείνη στο Αφγανιστάν.

Την ίδια στιγμή οι κυβερνήσεις του Ιραν και της Σαουδικής Αραβίας προβάλλουν μια συντονισμένη αντίθεση στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ

Εαν η επιθετικότητα εναντίον μιας χώρας γίνει συνήθεια τότε καμία κυβέρνηση ή καμία χώρα δεν θα είναι ασφαλής
Μοχάμαντ Χαταμί, Πρόεδρος του Ιράν
«Το πρόβλημα του Ιράκ δεν μπορεί να ληθεί με στρατιωτικά μέσα και ενδεχόμενη επέμβαση στο Ιράκ θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στο λαό του Ιράκ και στις χώρες της περιοχής» δήλωσε σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Σαούντ αλ-Φαϊσάλ ο οποίος επισκέφθηκε την Τεχεράνη.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμαντ Χαταμί είπε στον Σαουδάραβα υπουργό των Εξωτερικών ότι η όποια επέμβαση θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο που θα απειλούσε την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή.

Την προαναγγελία απόρριψης της ιρακινής πρότασης είχε κάνει νωρίτερα ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Κολιν Πάουελ στην Μανίλα των Φιλιππών όπου πραγματοποιησε το Σάββατο επίσημη επίσκεψη.

"Στόχος μας δεν είναι να αναλωνόμαστε σε άσκοπες επιθεωρήσεις, αλλά η καταστροφή όλων ανεξαιρέτως των όπλων μαζικής καταστροφής που γνωρίζουμε πολύ καλά ότι διαθέτει η Βαγδάτη" τόνισε ο κ. Πάουελ.
Γνωρίζουν καλά τι απαιτείται από αυτούς και δεν χρειάζονται περισσότερες συζητήσεις επί του θέματος
Κόλιν Πάουελ

" Οι Ιρακινοί βρίσκουν συνεχώς τρόπους για να αποποιηθούν των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει ως προς το θέμα των επιθεωρήσεων όπλων. Κατανοούν πλήρως τι τους ζητείται και δεν χρειάζονται περαιτέρω συζητήσεις και διαβουλεύσεις" επεσήμανε ο Αμερικανός αξιωματούχος.


Υπάρχουν υποψίες ότι το Ιράκ αναπτύσει όπλα μαζικού ολέθρου

Από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, ο Γενικός Γραμματέας Κόφι Ανάν ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικός και φειδωλός στις δηλώσεις του όσον αφορά την προσκληση του Ισρακινού υπουργου εξωτερικών για επίσκεψη του επικεφαλής των επιθεωρητων του ΟΗΕ στην Βαγδάτη. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του κ. Ανάν δήλωσε πως η μεθοδολογία που προτείνεται από τους Ιρακινούς δεν συνάδει με αυτήν που έχει εγκρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Απάντηση στο αίτημα του Ιρακ από τα Ηνωμένα Εθνη δεν αναμένεται πριν από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδος, όταν θα συνέλθει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας φαίνονται διχασμένα. Η Γαλλία και η Ρωσία χαιρέτισαν την πρόσκληση της Βαγδάτης ενώ η Βρετανία εξέφρασε επιφυλάξεις.


Κυριακή 04 Αυγούστου 2002 - 06:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Σύλληψη Τσετσένων ανταρτών στην Γεωργία
 

Κόντρα Ρωσίας-Γεωργίας για τους Τσετσένους

Η κυβέρνηση της Γεωργίας ανακοίνωσε πως ακριτικοί φρουροί συνέλαβαν επτά Τσετσένους αντάρτες που είχαν περάσει παράνομα στο έδαφος της από της αποσχισθείσα από την Ρωσσία δημοκρατία.

Ο Υπουργός Ασφαλείας της Γεωργίας Βαλέρυ Χαμπουρτζάνια είπε πως οι αντάρτες, αρκετοί από τους οποίους είναι τραυματισμένοι, ανακρίνονται.

Οι συλλήψεις πραγματοποιούνται μετά από μια εβδομάδα έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ των κυβερνήσεων Ρωσίας και Γεωργίας. Η ένταση ξέσπασε μόλις οι ρωσικές αρχες πληροφορήθηκαν πως οι αντάρτες κατέφυγαν στο Φαράγγι Πανκισι που βρισκεται στα σύνορα των δυο χωρών, αφού προηγουμενως είχαν σκοτώσει οκτώ συνοριακούς φρουρούς.

Η Ρωσία κατηγόρησε την Γεωργία ότι επιτρέπει στο έδαφος της την δημιουργία τρομοκρατικών εστιών και απείλησε ακόμη και με στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των τρομοκρατών.

Η απάντηση της Γεωργίας είχε την μορφή καταγγελίας, κατηγορωντας την Μόσχα για παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου της. Η Ρωσία απέρριψε τις κατηγορίες


Αμετακίνητη η Ρωσία

Η επιδεινωση στις σχέσεις των δυο χωρών παρατηρείται από την στιγμή που ανακοινώθηκε η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Γεωργίας και των ΗΠΑ. Ηδη βρίσκονται στην χώρα του Καυκάσου Αμερικανοί αξιωματικοί για να εκπαιδεύσουν επίλεκτες αντιτρομοκρατικές μονάδες του στρατού της Γεωργίας.

Ο οργή της Μόσχας εντάθηκε ακόμη περισσότερο μετά την ανακοίνωση που έκανε πριν λίγες ημέρες το υπουργείο Ασφαλείας της Γεωργίας η οποία προανάγγελε την χορηγηση αμνηστείας σε πολλούς από τους Τσετσένους αντάρτες που εχουν βρει καταφύγιο στο Φαράγγι Πανκίσι. Ο αριθμός των Τσετσένων προσφύγων στην Γεωργία υπολόγίζεται από τους Ρώσους σε 4.000.

Παρά τις ανακοινωθείσες συλλήψεις η Μόσχα εξακολουθεί να κατηγορεί την κυβέρνηση της Γεωργίας για υπόθαλψη τρομοκρατών.

"Οπως κατέδειξαν οι τελευταίες εξελίξεις, οι διεθνείς μισθοφόροι αισθάνονται σα στο σπίτι τους στο Πανκίσι" δήλωσε στο πρακτορείο Ιντερφάκς ο Ιγκόρ Ιβανώφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.


Κυριακή 04 Αυγούστου 2002 - 06:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Ινδία προειδοποιεί το Πακιστάν για το Κασμίρ
 

Ο Υπουργος Αμύνης της Ινδίας.

Ο Υπουργός Αμύνης της Ινδίας, Τζορτζ Φερνάντες προειδοποιησε το Πακιστάν πως οι δυνάμεις της χώρας του θα χτυπήσουν καίρια αν η Ισλαμαμπάντ προβεί σε νέες επιθετικές ενέργιες στην διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.

Ο κ. Φερνάντες μετέβη στο Κασμίρ ώρες μόνο μετά την σφοδρή ανταλλαγή πυρών μεταξύ συνοριακών φρούrων της Ινδίας και του Πακιστάν. Στην διάρκεια της συμπλοκής σκοτώθηκαν αρκετοι στρατιώτες και των δύο πλευρών, συμπεριλαμβανομένου και ενός ανώτατου Πακιστανού αξιωματικού.

Πανω από ένα εκατομμυριο στρατιώτες και από τις δυο χώρες παρατάσσονται εκατέρωθεν της συνοριακής γραμμής στο υπο ίνδική διοικηση κρατίδιο του Κασμιρ.

Στις αρχες του χρόνου οι δύο χώρες είχαν φθάσει στα πρόθυρα πολέμου γεγονός που κινητοποίησε τίς ΗΠΑ αλλά και την Ρωσία, λόγω του ότι Ινδία και Πακιστάν είναι πυρηνικές δυνάμεις.


Κυριακή 04 Αυγούστου 2002 - 08:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ
 

Τα λεωφορεία αποτελούν συνήθη στόχο για τους βομβιστές

Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε εναντίον λεωφορείου στο Βόρειο Ισραήλ. Συμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τουλάχιστον εννέα ανθρωποι σκοτώθηκαν και 35 τραυματίσθηκαν.

Η αστυνομία του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας.

Η έκρηξη που τίναξε στον αέρα την οροφή και τα πλαινά του οχήματος σημειώθηκε στον πολυσύχναστο οδικό κόμβο Μόρον που παρεμβάλεται ανάμεσα στις πόλεις Ακρε και Στάτ.

Το λεωφορείο είχε ξεκινήσει από την Χάιφα, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας στο Βόρειο Ισραήλ και κατευθύνονταν προς την πόλη Σαλάντ.

Η αστυνομία πιστεύει πως ο βομβιστής είχε επιβιβασθεί στο πίσω κάθισμα του λεωφορείου και από εκεί πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό που μετέφερε.

Εκπρόσωπος της Αμεσης Δράσης του Ισραήλ δήλωσε πως τα νοσοκομεία της περιοχής αγωνιζονται να περιθάλψουν τους δεκάδες τραυματίες γι αυτό και πολλοί από αυτούς μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία της χώρας.

Ωρισμένοι από τους επιβάτες του λεωφορείου ήταν στρατιώτες οι οποίοι επέστρεφαν στις μονάδες τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες την ευθύνη για την ενέργια ανέλαβε η Χαμάς.


Κυριακή 04 Αυγούστου 2002 - 09:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες Βορείου και Νοτίου Κορέας
 

Διπλωμάτες των δύο Κορεων συμφωνούν στην επανάληψη των συνομιλιών

Βόρειος και Νότιος Κορέα συμφώνησαν να επαναλάβουν τις συνομιλίες σε υπουργικό επίπεδο οι οποίες είχαν διακοπεί πρίν από οκτώ μήνες.

Η πρώτη συνάντηση αυτού του γύρου θα γίνει στην πρωτεύουσα της Νοτίου Κορέας, Σεούλ από τις 12 εως τις 14 Αυγούστου.

Θα είναι η πρώτη συνάντηση αυτού του επιπέδου μεταξύ των δυο χωρών από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Στην ατζέντα των συνομιλιών προέχουν η κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει την Σεουλ με την Πιονγιάνγκ καθώς και το ζήτημα των οικογενειών που χωρίστικα στην διάρκεια του Κορεατικού πολέμου


Κυριακή 04 Αυγούστου 2002 - 04:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Χτενίζουν την Ναμπλούς οι Ισραηλινοί
 

Ελέγχους πόρτα-πορτα διενεργεί ο ισραηλινός στρατός

Με στόχο την ανακάλυψη και σύλληψη επίδοξων βομβιστών, ο ισραηλινός στρατός διεξάγει, για δεύτερη ημέρα, εξονυχιστικούς ελέγχους πόρτα-πόρτα στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι ισραηλινοί έχουν προβεί σε δεκάδες συλλήψεις. Οι ίδιες πηγές λένε πως η παλαιά πόλη της Ναμπλους παραμένει αποκλεισμένη από άρματα μάχης ενώ ισραηλινοί στρατιώτες είναι ακροβολισμένοι ακόμη και σε στέγες κτιρίων.

Οι δράστες των διαδοχικών επίθεσεων που επληξαν τις τελευταίες 10 ημέρες το Ισραηλ προέρχονται από την Ναμπλους. Δεν είχαμε άλλη επιλογή από την εισβολή
Ντορ Γκολντ Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο Ισραηλινός στρατός εισέβαλε στην Ναμπλους την Παρασκευή κηρύσσοντας την πόλη απαγορευμένη ζώνη. Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν καθώς οι ίσραηλινες στρατιωτικές δυνάμεις συνοδευόμενες από 100 τάνκς προωθούνταν στην πόλη.

Εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού δήλωσε πως ανακαλύφθηκαν και καταστράφηκαν τρείς μονάδες κατασκευής βομβών.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ισραηλ Ντορ Γκολντ δήλωσε πως η Ναμπλους έχει αντικαταστήσει την Τζενίν ως "κοιτίδα Παλαιστινίων βομβιστών.


Η επιχείρηση στη Ναμπλούς χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη των τελευταίων μηνών και πραγματοποιήθηκε ως απάντηση στη βομβιστική επίθεση της Τετάρτης στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους.

Η ακραία ισλαμική οργάνωση Χαμάς που ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ δηλωσε πως ηταν η απάντηση για θάνατο ενός εκ των ηγετικών της στελεχών του Σαλάχ Σεχάντα στην πόλη της Γάζας τον περασμένο μήνα.

Η επίθεση εκείνη των Ισραηλινών είχε προκαλέσει τον θάνατο 14 πολιτών και επεκρίθη δριμυτατα από την Διεθνή Κοινότητα συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ. Για το θέμα αυτό το Ισραηλ ζητησε χθες δημόσια συγνώμη λέγοντας πως οι 14 θάνατοι οφείλονταν σε λαθεμένη πληροφόρηση που διέθεταν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας.


Κυριακή 04 Αυγούστου 2002 - 08:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του Βρετανικού Τύπου
 

Τα κυριώτερα θέματα των βρετανικών εφημερίδων

Με το ενδεχόμενο πολέμου στο Ιράκ ασχολούνται εκτεταμένα όλες οι Κυριακάτικες εφημερίδες της Βρετανίας.

"Ο Μπους έτοιμος να κηρύξει τον πόλεμο" είναι ο τίτλος της Observer η οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις διαφορές προσέγγισης που φαίνεται να έχουν Ουάσινκτον και Λονδίνο για το θέμα.

"Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους θα ανακοινώσει σύντομα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, την απόφαση ανατροπής του Σαντάμ Χουσειν με την βία, δίνοντας το στίγμα του δεύτερου pol;emoy στον Περσικό που σύμφωνα με αξιωματούχους στην Ουάσικτον αναμένεται να ξεκινήσει τον χειμώνα" αναφέρει η Observer και συνεχίζει

"Μέσα σε ενα ολοφάνερο κλίμα προετοιμασίας, ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι βεβαιώνουν πως ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ είναι αναπόφευκτος και θα γίνει το πολύ σε εξη μήνες"

Την απόψη αυτή συμμερίζονται και οι Κυριακάτικοι Times οι οποίοι σε άθρο που επιγράφεται "Πυκνώνουν τα σύνεφα του πολέμου" παρατηρεί:

"Η Ουάσινκτον έχει βάλει στο μάτι τον Σαντάμ. Αλλά με την αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς, τις δεδηλωμένες αντιρρήσεις των συμμάχων της αλλά και την έλλειψη στρατιωτικού σχεδιασμού από πλευράς Πενταγώνου, ο δρόμος για την Βαγδάτη είναι στρωμένος με παγίδες.

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει επίσης πως οι ΗΠΑ σχεδιάζουν νέες αντι-τρομοκρατικές επιδρομές. Σύμφωνα με τους Times επίλεκτες μονάδες των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων θα ξεκινήσουν επιδρομές σε πλοία και αλλα σημεία του πλανήτη στα οποία οι Αμερικανοί έχουν υποψίες ότι κρύβονται τρομοκράτες.

" Πιεσμένος από την αποτυχία να συλλάβουν ή να σκοτώσουν τον Μπιν Λάντεν και την υπόλοιπη ηγεσία της Αλ Κάιντα ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης Ντοναλντ Ραμσφελτ, γνωστός ιέρακας της αμερικανικής κυβέρνησης, διέταξε να ξεκινήσει μια πιο σκληρή εκστρατεία στο μέτωπο της διεθνούς τρομοκρατίας. Οι προτάσεις που παρουσίασε την Παρασκευή ο Στρατηγός Τσάρλς Χόλαντ περιλαμβάνουν την εισβολή ακόμα και κατάσχεση ξένων πλοίων καθώς και επιθέσεις εναντίον τρομοκρατικών εστιών οπουδήποτε κι αν βρίσκονται. Ο Ραμσφελντ θεωρεί πως η διπλωματία εχει αποτύχει και το μόνο που απομένει είναι μια δυναμική παρέμβαση του στρατού" υπογραμμίζει το κύριο άρθρο των Times.

Η Independent εστιάζει στην διαφαινόμενη ευθυγράμμιση του μετριοπαθούς Κόλιν Πάουελ με την σκληρή πολιτική της κυβέρνησης του έναντι του Ιρακ.

"Πιο αποφασισμένη από ποτέ δείχνει να είναι η Ουάσικτον να ανατρέψει με κάθε μέσο τον Σαντάμ Χουσείν. Η εναρμόνιση και της περιστέρας Κόλιν Πάουελ με την σκληρή γραμμά των γερακιών, είναι κάκιστος οιωνός" υπογραμμίζει η Independent.

Η συντηρητική Sunday Telegraph αναφέρεται στο επικίνδυνο, όπως το αποκαλεί, σχίσμα ανάμεσα σε Ουάσινκτον και Λονδίνο σχετικά με το ενδεχομενο πολεμικής εκστρατίας εναντίον του Ιράκ, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως μια τέτοια στρατιωτική επιχείρηση ενέχει τεράστιους κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.


Κυριακή 04 Αυγούστου 2002 - 06:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Ομαδικός θηλασμός στις ΗΠΑ
 

Χίλιες αμερικανίδες επιδόθηκαν σε δημόσιο θηλασμό

Πάνω από 1000 Αμερικανίδες μητέρες και βρέφη έσπασαν το παγκόσμιο ρεκόρ ομαδικού θηλασμού. Ή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μπέρκλευ της Κάλιφόρνια και πέτυχε το ζητούμενο: να σπάσει προηγούμενο ρεκόρ ομαδικού θηλασμού.

Το ρεκόρ μέχρι το Σάββατο 3 Αυγούστου κατείχαν 536 μητέρες της Αυστραλίας που είχαν επιχειρήσει παρόμοιο εγχείρημα το 2001, στην Νέα Νότιο Ουαλλία.

Οι 1.135 Αμερικανίδες μητέρες, κρατώντας τα βρέφη στην αγκαλια τους παρήλασαν πριν τον θηλασμό πριν μπουν σε ένα τεράστιο αμφιθέατρο όπου ξεκίνησε ο πρωτότυπος αυτός "Μαραθώνιος" με την παρουσία χιλιάδων θεατών.

Εκτός από το παγκόσμιο ρεκόρ, η εκδήλωση είχε στόχο την προώθηση του θηλασμού σε μια χώρα όπου μόνο ενα πολυ μικρό ποσοστό μητέρων διατρέφουν τα παιδιά τους με τον παραδοσιακό τρόπο... τον θηλασμό.


Κυριακή 04 Αυγούστου 2002 - 06:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Σύλληψη Τσετσένων ανταρτών στην Γεωργία
 

Κόντρα Ρωσίας-Γεωργίας για τους Τσετσένους

Η κυβέρνηση της Γεωργίας ανακοίνωσε πως ακριτικοί φρουροί συνέλαβαν επτά Τσετσένους αντάρτες που είχαν περάσει παράνομα στο έδαφος της από της αποσχισθείσα από την Ρωσσία δημοκρατία.

Ο Υπουργός Ασφαλείας της Γεωργίας Βαλέρυ Χαμπουρτζάνια είπε πως οι αντάρτες, αρκετοί από τους οποίους είναι τραυματισμένοι, ανακρίνονται.

Οι συλλήψεις πραγματοποιούνται μετά από μια εβδομάδα έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ των κυβερνήσεων Ρωσίας και Γεωργίας. Η ένταση ξέσπασε μόλις οι ρωσικές αρχες πληροφορήθηκαν πως οι αντάρτες κατέφυγαν στο Φαράγγι Πανκισι που βρισκεται στα σύνορα των δυο χωρών, αφού προηγουμενως είχαν σκοτώσει οκτώ συνοριακούς φρουρούς.

Η Ρωσία κατηγόρησε την Γεωργία ότι επιτρέπει στο έδαφος της την δημιουργία τρομοκρατικών εστιών και απείλησε ακόμη και με στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των τρομοκρατών.

Η απάντηση της Γεωργίας είχε την μορφή καταγγελίας, κατηγορόντας την Μόσχα για παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου της. Η Ρωσία απέρριψε τις κατηγορίες


Αμετακίνητη η Ρωσία

Η επιδεινωση στις σχέσεις των δυο χωρών παρατηρείται από την στιγμή που ανακοινώθηκε η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Γεωργίας και των ΗΠΑ. Ηδη βρίσκονται στην χώρα του Καυκάσου Αμερικανοί αξιωματικοί για να εκπαιδεύσουν επίλεκτες αντιτρομοκρατικές μονάδες του στρατού της Γεωργίας.

Ο οργή της Μόσχας εντάθηκε ακόμη περισσότερο μετά την ανακοίνωση που έκανε πριν λίγες ημέρες το υπουργείο Ασφαλείας της Γεωργίαςη οποία προανάγγελε την χορηγηση αμνηστείας σε πολλούς από τους Τσετσένους αντάρτες που εχουν βρει καταφύγιο στο Φαράγγι Πανκίσι. Ο αριθμός των Τσετσένων προσφύγων στην ΄Γεωργία υπολόγίζεται από τους Ρώσους σε 4.000.

Παρά τις ανακοινωθείσες συλλήψεις η Μόσχα εξακολουθεί να κατηγορεί την κυβέρνηση της Γεωργίας για υπόθαλψη τρομοκρατών.

"Οπως κατέδειξαν οι τελευταίες εξελίξεις, οι διεθνείς μισθοφόροι αισθάνονται σα στο σπίτι τους στο Πανκίσι" δήλωσε στο πρακτορείο Ιντερφάκς ο Ιγκόρ Ιβανώφ, υπουργός Εκωτερικών της Ρωσίας.


Κυριακή 04 Αυγούστου 2002 - 06:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Ινδία προειδοποιεί το Πακιστάν για το Κασμίρ
 

Ο Υπουργος Αμύνης της Ινδίας.

Ο Υπουργός Αμύνης της Ινδίας, Τζορτζ Φερνάντες προειδοποιησε το Πακιστάν πως οι δυ΄νάμεις της χώρας του θα χτυπήσουν καίρια αν η Ισλαμαμπάντ προβεί σε νέες επιθετικές ενέργιες στην διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.

Ο κ. Φερνάντες μετέβη στο Κασμίρ ώρες μόνο μετά την σφοδρή ανταλλαγή πυρών μεταξύ συνοριακών φρούτων της Ινδίας και του Πακιστάν. Στην διάρκεια της συμπλοκής σκοτώθηκαν αρκετοι στρατιώτες και των δύο πλευρών, συμπεριλαμβανομένου και ενός ανώτατου Πακιστανού αξιωματικού.

Πανω από ένα εκατομμυριο στρατιώτες και από τις δυο χώρες παρατάσσονται εκατέρωθεν της συνοριακής γραμμής στο υπο ίνδική διοικηση κρατίδιο του Κασμιρ.

Στις αρχες του χρόνου οι δύο χώρες είχαν φθάσει στα πρόθυρα πολέμου γεγονός που κινητοποίησε τίς ΗΠΑ αλλά και την Ρωσία, λόγω του ότι Ινδία και Πακιστάν είναι πυρηνικές δυνάμεις.


Κυριακή 04 Αυγούστου 2002 - 04:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Χτενίζουν την Ναμπλούς οι Ισραηλινοί
 

Ελέγχους πόρτα-πορτα διενεργεί ο ισραηλινός στρατός

΄Με στόχο την ανακάλυωη και σύλληψη επίδοξων βομβιστών, ο ισραηλινός στρατός διεξάγει, για δεύτερη ημέρα, εξονυχιστικούς ελέγχους πόρτα-πόρτα στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι ισραηλινοί έχουν προβεί σε δεκάδες συλλήψεις. Οι ίδιες πηγές λένε πως η παλαιά πόλη της Ναμπλους παραμένει αποκλεισμένη από αρματα μάχης ενώ ισραηλινοί στρατιώτες είναι ακροβολισμένοι ακόμη και σε στέγες κτιρίων.

Οι δράστες των διαδοχικών επίθεσεων που επληξαν τις τελευταίες 10 ημέρες το Ισραηλ προέρχονται από την Ναμπλους. Δεν είχαμε άλλη επιλογή από την εισβολή
Ντορ Γκολντ Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο Ισραηλινός στρατός εισέβαλε στην Ναμπλους την Παρασκευή κηρύσσοντας την πόλη σε απαγορευμένη ζώνη. Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν καθώς οι ίσραηλιν'ες στρατιωτικές δυνάμεις συνοδευόμενες από 100 τάνκς προωθούνταν στην πόλη.

Εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού δήλωσε πως ανακαλύφθηκαν και καταστράφηκαν τρείς μονάδες κατασκευής βομβών.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ισραηλ Ντορ Γκολντ δήλωσε πως η Ναμπλους έχει ανατικαταστήσει την Τζενίν ως "κοιτίδα Παλαιστινίων βομβιστών.


Η επιχείρηση στη Ναμπλούς χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη των τελευταίων μηνών και πραγματοποιήθηκε ως απάντηση στη βομβιστική επίθεση της Τετάρτης στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους.

Η ακραία ισλαμική οργάνωση Χαμάς που ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ δηλωσε πως ηταν η απάντηση για θάνατο ενός εκ των ηγετικών της στελεχών του Σαλάχ Σεχάντα στην πόλη της Γάζας τον περασμένο μήνα.

Η επίθεση εκείνη των Ισραηλινών είχε προκαλέσει τον θάνατο 14 πολιτών και επεκρίθη δριμυτατα από την Διεθνή Κοινότητα συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ. Για το θέμα αυτό το Ισραηλ ζητησε χθες δημόσια συγνώμη λέγοντας πως οι 14 θάνατοι οφείλονταν σε λαθεμένη πληροφόρηση που διέθεταν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας.


Κυριακή 04 Αυγούστου 2002 - 05:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Απόπειρα Ανταρσίας στον Νίγηρα
 

Ιστορικό προηγούμενο ανταρσιών στο στρέτευμα εχει ο Νίγηρας

Ο υπουργός Αμύνης του Νίγηρα, χώρας της Κεντρικής Αφρικής όπου εκδηλώθηκε το Σάββατο ανταρσία στα βόρεια της χώρας, ανακόινωσε πως οι πιστές στην κυβέρνηση, δυνάμεις έχουν επανακαταλάβει την πόλη Ντίφα, όπου την περασμένη εβδομάδα εκδηλώθηκε ανταρσία στο στρατόπεδο που βρισκεται στην πόλη.

"Η Ντίφα είναι καί πάλι ελεύθερη και υπό κυβερνητικό έλεγχο" ανακοίνωσε από τηλεοράσεως ο Σαμπίου Ντάντι Γκάο, υπουργός Αμύνης του Νίγηρα.

Πληροφορίες από την περιοχή αναφέρουν ότι ακούγονται σποραδικά πυρά στους δρόμους της Ντίφα αν και οι περισσοτεροι στασιαστες στρατιωτικοί φερεται ότι έχουν καταφύγει βορειότερα σε ακριτικά φυλάκια, παίρνοντας ομήρους πολλούς τοπικούς παράγοντες.

Οι στρατιώτες στασίασαν την τετάρτη απαιτώντας πέντε μήνες καθυστερημένους μισθούς, την απομάκρυνση του γενικού διοικητή στρατού και συνάντηση με τον πρωθυπουργο του Νίγηρα, Χαμά Αμαντού.

Οι στασιαστές είπαν πως είναι διατεθειμένοι να διαπραγματευθούν αλλά η κυβέρνηση αρνήθηκε και προχώρησε στην αποστολή χιλιάδων στρατιωτών από την πρωτεύουσα της χώρας Νιαμέυ, που απέχει 1000 χλμ. από τον τόπο της ανταρσίας.

Ο υπουργός Αμυνας του Νίγηρα είναι πως οκτώ στασιαστές συνελήφθησαν και δυο αλλοι τραυματισθηκαν σοβαρα.

Οι στασιαστες αξιωματικοί είπαν πως η ενέργια τους δεν είχε πολιτικά κίνητρα αλλά υπαγορεύθηκε από τις αθλιες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν μέσα στα στρατόπεδα.


Κυριακή 04 Αυγούστου 2002 - 04:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Μπους απορρίπτει πρόταση του Ιράκ
 

Δεν γίνεται δεκτή η πρόταση επιστροφής των επιθεωρητών στο Ιρακ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους απέρριψε την πρόταση της κυβέρνησης του Ιράκ για εναρξη συνομιλιών με τα Ηνωμένα Εθνη με στόχο την επίστροφή των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού στη χώρα. Ο κ. Μπους είπε συγκεκριμένα πως η πολιτική του στο θέμα του Ιράκ δεν έχει αλλάξει παρά την προσφορά της Βαγδάτης.

Είναι η πρώτη δημόσια αντίδραση του Αμερικανού προέδρου στην πρόταση που κατετέθει με επιστολή του υπουργου εξωτερικών του Ιράκ στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Κόφι Ανάν. Μάλιστα, ο Αμερικανός ηγέτης ήταν για πολλοστή φορά δριμύτατος στους χαρακτηρισμούς του για τον καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν τονίζοντας πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να υποθηκεύσουν το μέλλον του ανθρώπινου πολιτισμού αφήνοντας διαβολικούς ηγέτες να αναπτύξουν όπλα μαζικού ολέθρου


Με τα σχόλια του ο πρόεδρος Μπους επιβεβαιώνει πως είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στο σχέδιο ανατροπής του Σαντάμ Χουσείν ακόμα κι αν χρειασθεί να αναμετρηθεί μαζί του δυναμικά, εκτιμούν αναλυτές, οι οποιοι επισημαίνουν πως η αντίδραση της Ουάσικτον εντείνει ακόμα περισσότερο τις ανησυχίες των Ευρωπαίων για τις επιπτώσεις ενός νέου πολέμου στον Περσικό.

Ο Γερμανός Καγκελλαριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, προειδοποίησε πως μια πολεμική εκστρατεία εναντίον του Ιράκ δεν θα είναι ούτε εύκολη ούτε περιορισμένης εμβέλειας, οπως για παράδειγμα εκείνη στο Αφγανιστάν.

Την ίδια στιγμή οι κυβερνήσεις του Ιραν και της Σαουδικής Αραβίας προβάλλουν μια συντονισμένη αντίθεση στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ

Εαν η επιθετικότητα εναντίον μιας χώρας γίνει συνήθεια τότε καμία κυβέρνηση ή καμία χώρα δεν θα είναι ασφαλής
Μοχάμαντ Χαταμί, Πρόεδρος του Ιράν
«Το πρόβλημα του Ιράκ δεν μπορεί να ληθεί με στρατιωτικά μέσα και ενδεχόμενη επέμβαση στο Ιράκ θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στο λαό του Ιράκ και στις χώρες της περιοχής» δήλωσε σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Σαούντ αλ-Φαϊσάλ ο οποίος επισκέφθηκε την Τεχεράνη.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμαντ Χαταμί είπε στον Σαουδάραβα υπουργό των Εξωτερικών ότι η όποια επέμβαση θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο που θα απειλούσε την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή.

Την προαναγγελία απόρριψης της ιρακινής πρότασης είχε κάνει νωρίτερα ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Κολιν Πάουελ στην Μανίλα των Φιλιππών όπου πραγματοποιησε το Σάββατο επίσημη επίσκεψη.

"Στόχος μας δεν είναι να αναλωνόμαστε σε άσκοπες επιθεωρήσεις, αλλά η καταστροφή όλων ανεξαιρέτως των όπλων μαζικής καταστροφής που γνωρίζουμε πολύ καλά ότι διαθέτει η Βαγδάτη" τόνισε ο κ. Πάουελ.
Γνωρίζουν καλά τι απαιτείται από αυτούς και δεν χρειάζονται περισσότερες συζητήσεις επί του θέματος
Κόλιν Πάουελ

" Οι Ιρακινοί βρίσκουν συνεχώς τρόπους για να αποποιηθούν των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει ως προς το θέμα των επιθεωρήσεων όπλων. Κατανοούν πλήρως τι τους ζητείται και δεν χρειάζονται περαιτέρω συζητήσεις και διαβουλεύσεις" επεσήμανε ο Αμερικανός αξιωματούχος.


Υπάρχουν υποψίες ότι το Ιράκ αναπτύσει όπλα μαζικού ολέθρου

Από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, ο Γενικός Γραμματέας Κόφι Ανάν ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικός και φειδωλός στις δηλώσεις του όσον αφορά την προσκληση του Ισρακινού υπουργου εξωτερικών για επίσκεψη του επικεφαλής των επιθεωρητων του ΟΗΕ στην Βαγδάτη. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του κ. Ανάν δήλωσε πως η μεθοδολογία που προτείνεται από τους Ιρακινούς δεν συνάδει με αυτήν που έχει εγκρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Απάντηση στο αίτημα του Ιρακ από τα Ηνωμένα Εθνη δεν αναμένεται πριν από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδος, όταν θα συνέλθει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας φαίνονται διχασμένα. Η Γαλλία και η Ρωσία χαιρέτισαν την πρόσκληση της Βαγδάτης ενώ η Βρετανία εξέφρασε επιφυλάξεις.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.