Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 23 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-07-19

  1. Τζωρτζ Μάικλ για Αθήνα 2004
  2. Πέντε νεκροί απο αμερικανική επίθεση στο Ιράκ
  3. Βρετανικές αποζημιώσεις σε μέλη φυλών της Κένυας
  4. Αντιαμερικανικές διαδηλώσεις στο Ιράν
  5. Νέα τακτική του Ισραήλ
  6. Νέα τακτική του Ισραήλ
  7. Προσαγωγές συλληφθέντων
  8. Σίπμαν: Πάνω από 200 φόνοι σε 23 χρόνια
  9. Ικανοποίηση στη ΔΟΕ
  10. Δεν αποκλείουν αίτημα έκδοσης οι ΗΠΑ
  11. Στις Βρυξέλλες το θέμα την νησίδας Περεχίλ
  12. Συλλήψεις στη Δυτική Όχθη
  13. Τι ομολόγησαν οι συλληφθέντες ως μέλη της 17 Νοέμβρη
  14. Ικανοποιημένη εμφανίζεται η Χέδερ Σόντερς
  15. Ισπανία:Με όρους αποχώρηση από τη Νησίδα Περεχίλ
  16. Φόρειν Όφις και Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη σύλληψη Γιωτόπουλου
  17. Πρωτοσέλιδα βρετανικού Τύπου
  18. Επισκόπηση ευρωπαικού Τύπου
  19. Ικανοποιημένη εμφανίζεται η Χέδερ Σόντερς

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002 - 23:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Τζωρτζ Μάικλ για Αθήνα 2004
 

Ο Τζωρτζ Μάικλ έχει ελληνικές ρίζες

Ο διάσημος καλλιτέχνης Τζωρτζ Μάικλ είναι πιθανό να αναλάβει τη σύνθεση του τραγουδιού που θα ντήσει τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004.

Ο 39χρονος διεθνούς φήμης συνθέτης και ερμηνευτής απάντησε οτι εξετάζει την πρόταση της Οργανωτικής Επιτροπής της Αθήνας.

Ο Τζωρτζ Μάικλ που γεννήθηκε στο βόρειο Λονδίνο έχει ελληνικές ρίζες. Το πατρικό του όνομα είναι Γεώργιος Κυριάκος Παναγιώτου.

"Του έγινε πρόταση απο την Αθήνα να γράψει το τραγούδι των Ολυμπιακών του 2004"
Ο μάνατζερ του Τζωρτζ Μάικλ

Ο Τζωρτζ Μάικλ, πρώην μέλος του συγκροτήματος Wham που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στη δεκατία του '80, δέχθηκε πρόσφατα τα πυρά των κριτικών για τους στίχους και το βίντεο του νέου του τραγουδιού, που έχει τίτλο Shoot the Dog.

Στους στίχους του τραγουδιού υπάρχουν σαφείς υπαινιγμοί για τη στενή σχέση του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνυ Μπλαίρ, με τον αμερικανό πρόεδρο, Τζωρτζ Μπούς.

Στο βίντεο κινουμένων σχεδίων εμφανίζεται ο διάσημος καλλιτέχνης στο κρεβάτι με τη σύζυγο του βρετανού πρωθυπουργού.


Ένα ακόμα βίντεο του Τζωρτζ Μάικλ, που κυκλοφόρησε αμέσως μετά τη σύλληψη του για άσεμνη συμπεριφορά σε δημόσιες τουαλέτες του Λος Άτζελες, έγινε αιτία για δυσμενή σχόλια εναντίον του.

Ο αστυνομικός που συνέλαβε τον ελληνοβρετανό τραγουδιστή, απειλούσε με μηνύσεις καθώς, όπως ισχυρίστηκε, το βίντεο παρουσιάζει τον ίδιο σε τρυφερή στιγμή με άλλον άνδρα.


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002 - 22:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Πέντε νεκροί απο αμερικανική επίθεση στο Ιράκ
 

αμερικανικές περιπολίες απο αέρος στις ζώνες του Ιράκ

Oι αρχές στο Ιράκ ανακοίνωσαν οτι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν όταν αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν κατοικημένη περιοχή, 200 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης.

Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε οτι μια ολόκληρη γειτονιά στην πόλη Αλ Ντιουανίγια δέχθηκε την αεροπορική επίθεση το απόγευμα της Πέμπτης.

Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Αμύνης παραδέχθηκαν οτι έγινε η επίθεση αλλά είπαν οτι στόχος ήταν ένα κέντρο τηλεπικοινωνιών και οτι οι ισχυρισμοί της Βαγδάτης εξετάζονται, όπως εξετάζονται και οι ζημιές που προκλήθηκαν απο την επίθεση αυτή.


Με βόμβες ακριβείας

Διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων είπε οτι τα αεροσκάφη διαθέτουν βόμβες ακριβείας, τις οποίες χρσιμοποίησαν στην επίθεση τους στο ιρακινό κέντρο τηλεπικοινωνιών.

Αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποιούν συχνά περιπολίες στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεως στο νότιο και βόρειο Ιράκ.

Τις ζώνες αυτές επέβαλαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία μετά τον πόλεμο του Περσικού, αλλά ο ΟΗΕ δεν ενέκρινε ποτέ την δημιουργία τους. Το Ιράκ θεωρεί οτι η ύπαρξη τους ισοδυναμεί με παραβίαση της κυριαρχίας του.


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002 - 22:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Βρετανικές αποζημιώσεις σε μέλη φυλών της Κένυας
 

Η φυλη Μασάι λέει οτι ο βρετανικός στρατός άφησε βόμβες σε αφύλακτες περιοχές

Η κυβέρνηση της Βρετανίας συμφώνησε να αποζημιώσει 228 κενυάτες απο τις φυλές Μασάι και Σαμπούρου για τις σωματικές βλάβες που υπέστησαν απο τα έκρηκτικά που άφησε στη γη τους ο βρετανικός στρατός.

"Τα χρήματα δεν θα μου δώσουν τα χέρια μου και τα πόδια μου, αλλά μπορούν να με βοηθήσουν"
Μπεατρίς Λέλεκονγκ, θύμα


Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, ύστερα απο επαφές που είχε με τους δικηγόρους που εκπροσωπούν τα θύματα, συμφώνησε να πληρώσει επτά εκατομμύρια δολάρια ( περίπου 6.9 εκατομμύρια ευρώ), προκειμένου να τερματισθεί η δικαστική διαμάχη που είχε ξεκινήσει πριν απο ένα περίπου χρόνο.

Εκατοντάδες μέλη των φυλών Μασάι και Σαμπούρου - ανάμεσα τους και πολλά παιδιά - λέγεται οτι σκοτώθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν απο βόμβες που είχαν αφήσει Βρετανοί στρατιώτες σε αφύλαχτα πεδία ασκήσεων στην κεντρική Κένυα.




Με την καταβολή των αποζημιώσεων το βρετανικό υπουργείο Αμύνης αποδέχεται την ευθύνη.

Πριν απο ένα χρόνο, όταν η υπόθεση οδηγήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, οι δικηγόροι των θυμάτων είχαν κατηγορήσει το βρετανικό στρατό για εγκληματική αδιαφορία, αφού δεν καθάρισε τα πεδία ασκήσεων στην Κένυα με την ίδια προσοχή που το έπραξε στην Κύπρο και στον Καναδά.

Τότε το υπουργείο Αμύνης είχε αμφισβητήσει τα λεγόμενα των δικηγόρων, τονίζοντας οτι ο βρετανικός στρατός είναι πολύ προσεχτικός σε όποιο σημείο του πλανήτη και αν εκπαιδεύεται. Τον περασμένο Απρίλιο όμως το βρετανικό υπουργείο δέχθηκε να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για να κλείσει η υπόθεση μακρυά απο τις δικαστικές αίθουσες.


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002 - 19:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιαμερικανικές διαδηλώσεις στο Ιράν
 

Η διαδήλωση στην Τεχεράνη ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων τριών ετών

Μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στο Ιράν με αφορμή την διαρκείς παρεμβάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης - όπως έλεγαν οι διαδηλωτές - στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Η μεγαλύτερη πορεία διαμαρτυρίας πραγμοτοποιήθηκε στην Τεχεράνη, όπου εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, κρατώντας σημαίες και πανό, φώναζαν: "θάνατος στην Αμερική".

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του αμερικανού προέδρου με τις οποίες στήριξε τους ιρανούς μεταρρυθμιστές και καταδίκασε τη "μη εκλεγμένη μειονότητα που εμποδίζει τις δημοκρατικές αλλαγές".

Ωστόσο, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΒΒC την Τεχεράνη, οι δηλώσεις του Τζωρτζ Μπούς δυσαρέστησαν ακόμα και τους μεταρρυθμιστές του Ιράν, οι οποίοι έσπευσαν να διευκρινίσουν οτι το κίνημα τους δεν χρείζει αμερικανικής στήριξης.



Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002 - 21:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα τακτική του Ισραήλ
 

Βίαιες επιθέσεις μετά απο ένα μήνα ηρεμίας

Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε 21 άνδρες, στενούς συγγενείς δύο υπόπτων "καμικάζι" και απειλεί να τους στείλει δια της βίας απο τη Δυτική Όχθη στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές οι δύο Παλαιστίνιοι είναι υπεύθυνοι για την οργάνωση των τελευταίων βομβιστικών επιθέσεων που στοίχισαν τη ζωή σε 12 πολίτες του Ισραήλ.
Οι συγγενείς των Παλαιστίνιων τρομοκρατών είναι αθώοι πολίτες
Οργάνωση για τα δικαιώματα των πολιτών στο Ισραήλ

Για αυτή του την απόφαση το Ισραήλ δέχθηκε οξύτατη κριτική απο την Ουάσιγκτον. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε οτι με ενέργειες σαν κι' αυτή δεν πρόκειται να λυθούν τα προβλήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζει το Ισραήλ.

Δριμύα ήταν και η απάντηση των Παλαιστινίων. Η ακραία στρατιωτική οργάνωση Χαμάς προειδοποιεί οτι θα εξαπολύσει νέο κύμα βομβιστικών επιθέσεων εναντίον ισραηλινών στόχων.

Νέα Τακτική

O στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε οτι κατεδάφισε τα σπίτια των δύο Παλαιστίνιων παραστρατιωτικών οι οποίοι παραμένουν ασύλληπτοι. Αντιθέτως, στα χέρια των αρχών του Ισραήλ βρίσκονται τα αδέρφια και άλλοι στενοί συγγενείς των δύο ανδρών που κατηγορούνται οτι οργάνωσαν το διπλό βομβιστικό χτύπημα στη Δυτική Όχθη και στο Τελ Αβίβ, την περασμένη Τετάρτη.


Οι συγγενείς τους συνελήφθησαν στα σπίτια τους και οδηγήθηκαν σε στρατιωτική φυλακή.

Το Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ πρέπει τώρα να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στην απέλαση τους.

Αντιδρούν οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ συλλαμβάνει συγγενείς Παλαιστίνιων παραστρατιωτικών. Η επίσημη απάντηση των ισραηλινών αρχών είναι οτι θέλουν να "σπάσουν" τον κλοιό που προστατεύει τους βομβιστές αυτοκτονίας.

"Συλλάβαμε μόνο εκείνους τους συγγενείς που εξέφρασαν τη στήριξη τους στις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των Ισραηλινών" δήλωσε αξιωματούχος του Ισραήλ.

O Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν, ένας απο τους συμβούλους του Παλαιστίνιοιυ ηγέτη Γιασερ Αραφάτ έκανε λόγο για ρατσιστική αντίδραση του Ισραήλ, ενδεικτική της "πολιτικής χρεωκοπίας" της ισραηλινής κυβέρνησης.

Έντονη ήταν και η αντίδραση της Οργάνωσης για τα δικαιώματα των πολιτών του Ισραήλ που δήλωσε οτι η ανάληψη δράσης εναντίον των οικογενειών των Παλαστίνιων παραστρατιωτικών είναι παρόμοια με τις τρομοκρατικές ενέργειες τις οποίες καταδικάζει το Ισραήλ.



Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002 - 18:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα τακτική του Ισραήλ
 

Βίαιες επιθέσεις μετά απο ένα μήνα ηρεμίας

Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε 21 άνδρες, στενούς συγγενείς δύο υπόπτων "καμικάζι" και απειλεί να τους στείλει δια της βίας απο τη Δυτική Όχθη στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές οι δύο Παλαιστίνιοι είναι υπεύθυνοι για την οργάνωση των τελευταίων βομβιστικών επιθέσεων που στοίχισαν τη ζωή σε 12 πολίτες του Ισραήλ.
Οι συγγενείς των Παλαιστίνιων τρομοκρατών είναι αθώοι πολίτες
Οργάνωση για τα δικαιώματα των πολιτών στο Ισραήλ

Η απόφαση αυτή των Ισραηλινών καταδικάστηκε απο τους Παλαιστίνιους. Η ακραία στρατιωτική οργάνωση Χαμάς προειδοποιεί οτι θα εξαπολύσει νέο κύμα βομβιστικών επιθέσεων εναντίον ισραηλινών στόχων.

Νέα Τακτική

O στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε οτι κατεδάφισε τα σπίτια των δύο Παλαιστίνιων παραστρατιωτικών οι οποίοι παραμένουν ασύλληπτοι. Αντιθέτως, στα χέρια των αρχών του Ισραήλ βρίσκονται τα αδέρφια και άλλοι στενοί συγγενείς των δύο ανδρών που κατηγορούνται οτι οργάνωσαν το διπλό βομβιστικό χτύπημα στη Δυτική Όχθη και στο Τελ Αβίβ, την περασμένη Τετάρτη.


Οι συγγενείς τους συνελήφθησαν στα σπίτια τους και οδηγήθηκαν σε στρατιωτική φυλακή.

Το Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ πρέπει τώρα να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στην απέλαση τους.

Αντιδρούν οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ συλλαμβάνει συγγενείς Παλαιστίνιων παραστρατιωτικών. Η επίσημη απάντηση των ισραηλινών αρχών είναι οτι θέλουν να "σπάσουν" τον κλοιό που προστατεύει τους βομβιστές αυτοκτονίας.

"Συλλάβαμε μόνο εκείνους τους συγγενείς που εξέφρασαν τη στήριξη τους στις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των Ισραηλινών" δήλωσε αξιωματούχος του Ισραήλ.

O Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν, ένας απο τους συμβούλους του Παλαιστίνιοιυ ηγέτη Γιασερ Αραφάτ έκανε λόγο για ρατσιστική αντίδραση του Ισραήλ, ενδεικτική της "πολιτικής χρεωκοπίας" της ισραηλινής κυβέρνησης.

Έντονη ήταν και η αντίδραση της Οργάνωσης για τα δικαιώματα των πολιτών του Ισραήλ που δήλωσε οτι η ανάληψη δράσης εναντίον των οικογενειών των Παλαστίνιων παραστρατιωτικών είναι παρόμοια με τις τρομοκρατικές ενέργειες τις οποίες καταδικάζει το Ισραήλ.



Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002 - 15:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Προσαγωγές συλληφθέντων
 

Υψηλά μέτρα ασφαλείας κατά την προσαγωγή των υπόπτων

Στην εισαγγελία προσήχθησαν για να τους απαγγελθούν κατηγορίες σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση “17Ν” τρία ακόμη άτομα.

Πρόκειται για τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, τον φερόμενο ως ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, και τους Βασίλειο Τζωρτζάτο και Θεολόγο Ψαραδέλλη, που συνελήφθησαν στην Εύβοια.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από την αστυνομία, ο Γιωτόπουλος αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση και απαιτεί πρόσβαση σε δικηγόρο.

Η σύζυγός του Μαρί Τερέζ Πενό προσήχθη στην ασφάλεια, όπου ανακρίθηκε, ενώ η αντιτρομοκρατική υπηρεσία εξακολουθεί να αναζητά το Δημήτρη Κουφοντίνα, τον οποίο θεωρεί σύνδεσμο μεταξύ ηγεσίας και εκτελεστών της “17Ν”.


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002 - 11:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Σίπμαν: Πάνω από 200 φόνοι σε 23 χρόνια
 

Ο Σίπμαν έχει καταδικαστεί σε ισόβια

Δικαστική έρευνα εδώ στη Βρετανία για τη δραστηριότητα του καταδικασθέντος κατά συρροή δολοφόνου, γιατρού Χάρολντ Σίπμαν, κατέληξε στο πόρισμα ότι ο γιατρός δολοφόνησε τουλάχιστον 215 από τους ασθενείς του ενώ υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες πως ευθύνεται για άλλους 45 θανάτους.

Ο Σίπμαν καταδικάσθηκε σε ισόβια πριν από δύο χρόνια για τη δολοφονία 15 ασθενών του, κυρίως ηλικιωμένων γυναικών στις οποίες χορηγούσε υπερβολική δόση μορφίνης.

Η δικαστής που ερευνά την υπόθεση εξέτασε σχεδόν 900 περιπτώσεις ασθενών του Σίπμαν.

Όπως είπε, ο Σίπμαν διέπραξε την πρώτη δολοφονία του το 1975 στην περιοχή του Γουέστ Γιορκσάιρ και την τελευταία στο Μάντσεστερ το 1998.

Η δικαστής είπε ότι ο βαθμός απιστίας που επέδειξε ο Σίπμαν ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Αλλά, αν και ήταν ανέντιμος και αλαζών, η δικαστής δεν ήταν σε θέση να βρει κάποιο κίνητρο για τις πράξεις του.

Ο ίδιος ο γιατρός δεν έχει εξηγήσει στις αρχές τους λόγους που τον οδήγησαν στο κύμα αυτό δολοφονιών.

Ο Σίπμαν δεν θα αντιμετωπίσει άλλες κατηγορίες για τους φόνους που έχει διαπράξει καθώς αποφασίστηκε πως είναι αδύνατον πλέον να έχει μια δίκαιη δίκη.


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002 - 10:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Ικανοποίηση στη ΔΟΕ
 

Η Αθήνα θα ανταποκριθεί στις προδιαγραφές ασφαλείας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, λέει η εκπρόσωπος της ΔΟΕ

Της Ειρήνης Ρουμπόγλου

Η εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζιζέλ Ντέιβις, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, είπε ότι οι συλλήψεις και οι απαγγελίες κατηγοριών εναντίον των υπόπτων για την 17 Νοέμβρη, είναι "βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση" και εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι η Αθήνα θα ανταποκριθεί στις προδιαγραφές ασφαλείας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα ανακτάται και πάλι
Ζιζέλ Ντέιβις, εκπρόσωπος ΔΟΕ
«Είχαν γίνει πολλές συζητήσεις για το εν λόγω θέμα καθώς τα ίχνη της οργάνωσης παρέμεναν ανεξιχνίαστα για πάρα πολλά χρόνια. Οι συλλήψεις και οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί έχουν ήδη θετικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα αντιμετωπίζεται στο εξωτερικό.»

Η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα ανακτάται και πάλι, είπε η Ζιζέλ Ντέιβις.

Η διεθνής κοινότητα επιθυμεί να υπάρχουν αποτελέσματα στο θέμα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας σε όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα, είπε η Ζιζέλ Ντέιβις, ωστόσο, δεν είχαν ασκηθεί πιέσεις από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση -όπως και οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση που αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα- ήθελε να κάνει προόδους στο εν λόγω θέμα.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή εκτιμά ότι πρόκειται για μία πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη, υπογράμμισε η εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζιζέλ Ντέιβις.


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002 - 09:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Δεν αποκλείουν αίτημα έκδοσης οι ΗΠΑ
 

Ικανοποίηση για τις έρευνες σχετικά με τη 17 Νοέμβρη

Tην ικανοποίησή του για τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα των ερευνών για την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη εξέφρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει η Ουάσινγκτον την έκδοση όσων ευθύνονται για τις δολοφονίες αμερικανών πολιτών.

Αλλά κ. Μπάουτσερ χαρακτήρισε "πρώιμη" οποιαδήποτε συζήτηση γι'αυτό το θέμα.


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002 - 07:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Στις Βρυξέλλες το θέμα την νησίδας Περεχίλ
 


Ο υπουργός Εξωτερικών του Μαρόκου, Μοχάμεντ Μπενάισα, θα εκθέσει σήμερα στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες τις απόψεις της χώρας του για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την Ισπανία όσον αφορά την διαμφισβητούμενη νησίδα Περεχίλ, όπως την αποκαλούν οι Ισπανοί, και Λεϊλά, όπως την ονομάζουν οι Μαροκινοί.

Χθες, η Ισπανια είχε συμφωνήσει να απομακρύνει τα στρατεύματα της από τη νησίδα με τον όρο το Μαρόκο να μην την επανακαταλάβει.

Ισπανοί στρατιώτες, έχτισαν πέτρινο τοίχο στη νησίδα, αφού πρώτα εκδίωξαν τα Μαροκινά στρατεύματα που βρίσκονταν εκεί από την περασμένη εβδομάδα.

Η Ισπανίδα υπουργός εξωτερικών Άνα Παλάθιο, δήλωσε σε τηλεοπτική της συνέντευξη ότι η χώρα της δεν επιθυμεί να παραμείνει στη νησίδα, χρειάζεται ωστόσο διαβεβαιώσεις από τη Μαροκινή κυβέρνηση ότι δε θα την επαναλαταλάβει.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Μαρόκου, Μοχάμεντ Μπεναϊσα, δήλωσε ότι η ανακατάληψη διαμφισβητούμενου νησιού από τις ένοπλες δυνάμεις της Ισπανίας ισοδυναμεί με «κήρυξη πολέμου».

Η Ραμπάτ έχει ζητήσει την άμεση και χωρίς όρους απομάκρυνση των ισπανικών δυνάμεων από το νησί που βρίσκεται κοντά στις ακτές του Μαρόκου ενώ ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο ΟΗΕ διαμαρτυρόμενη για παραβίαση του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της χώρας.


Οι μαροκινοί στρατιώτες που είχαν αρχικά καταλάβει το νησί επέστρεψαν πίσω στην πατρίδα τους
Ειδικές μονάδες του ισπανικού στρατού με την υποστήριξη της αεροπορίας και του ναυτικού, ανακατέλαβαν το πρωί της Τετάρτης την νησίδα Περεχίλ, όπως αποκαλείται από τους Ισπανούς, την οποία είχαν καταλάβει την περασμένη εβδομάδα 12 Μαροκινοί στρατιώτες.

Το Μαρόκο καταδίκασε την ισπανική ενέργεια την οποία χαρακτήρισε «πράξη επιστροφής στην πολιτική των κανονιοφόρων» και ζήτησε την άμεση και άνευ όρων απόσυρση των Ισπανικών δυνάμεων από το νησί.

Μήλον της Έριδος

Η ακατοίκητη νησίδα, που οι Μαροκινοί ονομάζουν Λεϊλά, βρίσκεται μόλις 200 μέτρα από τις ακτές του Μαρόκου και αποτελεί το μήλον της έριδος για τις δύο αυτές χώρες εδώ και δεκαετίες.


Η ανακατάληψη του νησιού από τους Ισπανούς έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο Μαρόκο
Το Μαρόκο υποστήριξε ότι οι στρατιώτες του εγκαταστάθηκαν στη νησίδα για να σταματήσουν τους λαθρομετανάστες και το εμπόριο ναρκωτικών.

Όπως μεταδίδει από την Μαδρίτη ο ανταποκριτής ΒΒC, Ντάνι Γουντ, το επεισόδιο αυτό είναι το πιο σοβαρό μετά από μήνες έντασης.

Το Μαρόκο ανακάλεσε τον πρέσβη του από την Ισπανία τον περασμένο Οκτώβριο χωρίς να δώσει εξηγήσεις.

Ζητήματα όπως το δικαίωμα αλιείας στα χωρικά ύδατα του Μαρόκου και οι λαθρομετανάστες που φτάνουν στην Ισπανία μέσω Μαρόκου έχουν προκαλέσει ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών.


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002 - 07:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Συλλήψεις στη Δυτική Όχθη
 

Συνεχίζονται οι έρευνες για τους υπευθύνους των πολύνεκρων επιθέσεων

Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε 21 στενούς συγγενείς υπόπτων "καμικάζι" στη Δυτική Όχθη και σχεδιάζει να τους στείλει δια της βίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε, μετά τις συνομιλίες που είχαν ο ίδιος και οι ομόλογοί του της Ιορδανίας και της Αιγύπτου με τον πρόεδρος Μπους στην Ουάσινγκτον, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος συμφώνησε να προσπαθήσει να πείσει το Ισραήλ να αποσύρει τον στρατό από τα παλαιστινιακά εδάφη αν οι Παλαιστίνιοι συμφωνήσουν στην κύρυξη εκεχειρίας.

Τουλάχιστον 5 νεκροί και τουλάχιστον 30 τραυματίες είναι ο απολογισμός των δύο βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας που έγιναν προχθές τη νύχτα σε φτωχική συνοικία του τελ Αβίβ, όπου σύχναζαν ξένοι εργάτες--μία μόλις ημέρα μετά την επίθεση που δέχτηκε λεωφορείο κοντά σε εβραϊκό οικισμό στη Δυτική Όχθη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 8 άνθρωποι.

Οι αστυνομικές αρχές ανέφεραν ότι δυο βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που μετέφεραν.

Ο πρόεδρος Μπους είχε καταδικάσει την διπλή επίθεση στο Τελ Αβίβ, όπως την κατεδίκασε και η Παλαιστινιακή Αρχή η οποία τόνισε ότι τέτοιες επιθέσεις θέτουν σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού.




Πέμπτη 18 Ιουλίου 2002 - 18:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Τι ομολόγησαν οι συλληφθέντες ως μέλη της 17 Νοέμβρη
 

Oι τρεις συλληφθέντες Χριστόδουλος και Βασίλης Ξηρός και Δ. Γεωργιάδης

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρχηγού της ΕΛΑΣ αντιστράτηγου Φώτη Νασιάκου οι τρεις συλληφθέντες ομολόγησαν ότι συμμετείχαν στις ακόλουθες εγκληματικές πράξεις:

Ο Χριστόδουλος Ξηρός

· Απόπειρα δολοφονίας του Αμερικανού λοχία Ρόμπερτ Τζαντ στον Άγιο Δημήτριο Αττικής (3/4/1984)

· Ληστεία στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας Κάτω Πετραλώνων και δολοφονία του αστυφύλακα Χρήστου Μάτη (24/12/1984)

· Δολοφονία του εκδότη της Απογευματινής Νικολάου Μομφεράτου και του οδηγού του Παναγιώτη Ρουσέτη στο Κολωνάκι (21/2/1985)

· Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου εναντίον λεωφορείου των ΜΑΤ με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του αστυφύλακα Ιωάννη Γεωργακόπουλου και τον τραυματισμό 14 ατόμων στην Καισαριανή (26/11/1985)

· Δολοφονία του βιομήχανου Δημήτρη Αγγελόπουλου στο Κολωνάκι (8/4/1986)

· Έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού εναντίον λεωφορείου της Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε Αμερικανούς αξιωματικούς με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 13 ατόμων στου Ρέντη (24/4/1987)

· Έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού εναντίον λεωφορείου που μετέφερε Αμερικανούς αξιωματικούς με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 10 ατόμων στη Βούλα Αττικής (10/8/1987)

· Απόπειρα δολοφονίας του Αμερικανού Τζορτζ Κάρος (21/1/1988) στη Φιλοθέη Αττικής

· Δολοφονία με έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου του Αμερικανού στρατιωτικού ακολούθου Γουίλιαμ Νορντίν στο Κεφαλάρι Κηφισιάς (28/6/1988)

· Εισβολή ενόπλων και κλοπή οπλισμού στο ΙΘ΄ αστυνομικό τμήμα Αθηνών στο Βύρωνα (14/8/1988)

· Απόπειρα δολοφονίας με έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου του βουλευτή Γιώργου Πέτσου στο Ψυχικό Αττικής (8/5/1989)

· Κλοπή πολεμικού υλικού από το στρατόπεδο Συκουρίου στη Λάρισα (24/12/1989)

· Κλοπή μπαζούκας από το Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα (3/2/1990)

· Απόπειρα δολοφονίας με εκτόξευση ρουκετών του επιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη στην Εκάλη Αττικής (20/11/1990)

· Θανάσιμος τραυματισμός του Αμερικανού λοχία Ρόναλντ Στιούαρτ με έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην Άνω Γλυφάδα (12/3/1991)

· Εκτόξευση ρουκέτας κατά λεωφορείου των ΜΑΤ, με ένα νεκρό και 7 τραυματίες στα Εξάρχεια (2/11/1991)

· Συμπλοκή αστυνομικών με τρομοκράτες (20/11/1991) στα Σεπόλια

· Εκτόξευση δύο ρουκετών κατά των γραφείων της εταιρείας "Βιοχάλκο" στους Αμπελοκήπους (8/12/1991)

· Απόπειρα δολοφονίας με εκτόξευση ρουκέτας του υπουργού Οικονομικών Ιωάννη Παλαιοκρασσά (14/7/1992) στην Αθήνα - θανάσιμος τραυματισμός του διερχόμενου πεζού Αθανασίου Αξαρλιάν

· Ληστεία στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας Άνω Πετραλώνων (1984)

· Ληστεία στο σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλου (1985) στους Αμπελοκήπους

· Ληστεία στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας επί της οδού Δροσοπούλου στα Πατήσια (1986)

· Ληστεία στα ΕΛΤΑ στο Αιγάλεω (1988)

· Ληστεία στο υποκατάστημα της Τράπεζας Εργασίας επί της οδού Πατησίων (29/6/1989)

· Ληστεία στο υποκατάστημα της Τράπεζας Εργασίας στο Περιστέρι (18/7/1990)

· Ληστεία στα ΕΛΤΑ στο Βύρωνα (27/1/1997)

· Ληστεία στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Χρεμωνίδου στο Παγκράτι (17/12/1998)

Ο Βασίλειος Ξηρός

· Έκρηξη αυτοσχέδιου ωρολογιακού μηχανισμού στο υπ' αριθμόν AFI-N58917 ΙΧ αυτοκίνητο στην οδό Κιθαιρώνος 21 στα Πατήσια (3/10/1996)

· Ληστεία στα ΕΛΤΑ στο Βύρωνα (27/1/1997)

· Δολοφονία εφοπλιστή Κωνσταντίνου Περατικού στον Πειραιά (28/5/1997)

· Έκρηξη αυτοσχέδιου ωρολογιακού μηχανισμού κατά των καταστημάτων McDonald's στο Χαλάνδρι και στα Βριλήσσια (3/2/1998)

· Έκρηξη αυτοσχέδιου ωρολογιακού μηχανισμού στην αντιπροσωπεία αυτοκινήτων GM Detroit Motors στη Λεωφ. Κηφισίας 29-31 (19/2/1998)

· Εκρήξεις αυτοσχέδιων ωρολογιακών μηχανισμών στις αντιπροσωπίες αυτοκινήτων Chrysler και Best Cars Opel στο Νέο Ψυχικό και Χολαργό αντίστοιχα (12/3/1998)

· Εκτόξευση ρουκέτας κατά του υποκαταστήματος της τράπεζας Citibank στην οδό Δροσοπούλου στα Πατήσια (7/4/1998)

· Εκτόξευση ρουκέτας κατά των κεντρικών γραφείων του ΠΑΣΟΚ (31/3/1999)

· Έκρηξη αυτοσχέδιου ωρολογιακού μηχανισμού στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Γαλατσίου (3/4/1999)

· Εκτόξευση τριών ρουκετών κατά των τραπεζών Chase Manhattan, Midland Bank και Banque Nationale de Paris στον Πειραιά (5/5/1999)

· Εκτόξευση ρουκέτας κατά της οικίας του πρεσβευτή της Γερμανίας στο Χαλάνδρι (16/5/1999)

· Δολοφονία του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου Stephen Saunders στη Φιλοθέη (8/6/2000)

· Ληστεία στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Παγκράτι (17/12/1998)

· Ληστεία σε βάρος χρηματαποστολής του ΟΤΕ Πειραιά (2/5/2001)

· Ληστεία σε βάρος χρηματαποστολής του ΟΤΕ Πατησίων (2/4/2002)

Ο Διονύσιος Γεωργιάδης

· Έκρηξη αυτοσχέδιου ωρολογιακού εκρηκτικού μηχανισμού στο υποκατάστημα της Τράπεζας Alpha Πίστεως στην οδό Αχαρνών 366 (22/6/1998)

· Ληστεία στην Εθνική Τράπεζα στο Παγκράτι (17/12/1998)

· Ενοικίαση διαμερίσματος - κρησφύγετου της "17Ν" στην οδό Δαμάρεως 73 στο Παγκράτι (αρχές του έτους 2000)


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002 - 03:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Ικανοποιημένη εμφανίζεται η Χέδερ Σόντερς
 

Η Χέδερ Σόντερς

Η χήρα του ταξίαρχου Σόντερς, του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου που δολοφονήθηκε από τη 17Ν πριν από δύο χρόνια στην Αθήνα, δεν έκρυψε την ικανοποίησή της για τη σύλληψη των δολοφόνων του συζύγου της, ενώ δεν παρέλειψε επίσης να ευχαριστήσει την ελληνική αστυνομία για το έργο που επετέλεσε.

"Πολύ μ'ευχαρίστησε η είδηση αυτή. Πάντα πίστευα πως ήταν δυνατή η σύλληψη των δολοφόνων του συζύγου μου", δήλωσε χθες στο BBC η Χέδερ Σόντερς, ενώ σε άλλες δηλώσεις της, που δημοσιεύονται στην πρώτη σελίδα του σημερινού φύλλου της εφημερίδας "Ντέιλι Τέλεγκραφ", η χήρα του ταξίαρχου Σόντερς ευχαριστεί την ελληνική αστυνομία για τον τρόπο με τον οποίον διεξήγαγε τις έρευνες για τον εντοπισμό των δολοφόνων του συζύγου της.

"Η Σκότλαντ Γιαρντ", εξηγεί η κ. Σόντερς, "ήταν πεπεισμένη από την αρχή ότι ήταν δυνατή η σύλληψη των δραστών, αλλά εγώ δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα γινόταν αυτό δύο χρόνια μετά το θάνατο του Στίβεν".

"Γνωρίζω", συνεχίζει η Χέδερ Σόντερς, "πως η αστυνομία χρειάζεται να συλλέξει επαρκή στοιχεία για την καταδίκη τους, αλλά φαίνεται πως βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους αυτής της ιστορίας".


Τετάρτη 17 Ιουλίου 2002 - 20:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισπανία:Με όρους αποχώρηση από τη Νησίδα Περεχίλ
 

Στη νησίδα ανεμίζει πλέον η ισπανική σημαία

Η Ισπανια συμφώνησε να απομακρύνει τα στρατεύματα της από τη νησίδα Περεχίλ, - και Λειλά όπως την αποκαλούν οι Μαροκινοί - αν το Μαρόκο συμφωνήσει να μην την επανακαταλάβει. Ισπανοί στρατιώτες, χτίζουν πέτρινο τοίχο στη νησίδα, αφού πρώτα εκδίωξαν τα Μαροκινά στρατεύματα που βρίσκονταν εκεί από την περασμένη εβδομάδα.

Η Ισπανίδα υπουργός εξωτερικών Άνα Παλάθιο, δήλωσε σε τηλεοπτική της συνέντευξη ότι η χώρα της δεν επιθυμεί να παραμείνει στη νησίδα, χρειάζεται ωστόσο διαβεβαιώσεις από τη Μαροκινή κυβέρνηση ότι δε θα την επαναλαταλάβει.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Μαρόκου, Μοχάμεντ Μπεναϊσα, δήλωσε ότι η ανακατάληψη διαμφισβητούμενου νησιού από τις ένοπλες δυνάμεις της Ισπανίας ισοδυναμεί με «κήρυξη πολέμου».

Η Ραμπάτ έχει ζητήσει την άμεση και χωρίς όρους απομάκρυνση των ισπανικών δυνάμεων από το νησί που βρίσκεται κοντά στις ακτές του Μαρόκου ενώ ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο ΟΗΕ διαμαρτυρόμενη για παραβίαση του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της χώρας.


Οι μαροκινοί στρατιώτες που είχαν αρχικά καταλάβει το νησί επέστρεψαν πίσω στην πατρίδα τους
Ειδικές μονάδες του ισπανικού στρατού με την υποστήριξη της αεροπορίας και του ναυτικού, ανακατέλαβαν το πρωί της Τετάρτης την νησίδα Περεχίλ, όπως αποκαλείται από τους Ισπανούς, την οποία είχαν καταλάβει την περασμένη εβδομάδα 12 Μαροκινοί στρατιώτες.

Το Μαρόκο καταδίκασε την ισπανική ενέργεια την οποία χαρακτήρισε «πράξη επιστροφής στην πολιτική των κανονιοφόρων» και ζήτησε την άμεση και άνευ όρων απόσυρση των Ισπανικών δυνάμεων από το νησί.

Μήλον της Έριδος

Η ακατοίκητη νησίδα, που οι Μαροκινοί ονομάζουν Λεϊλά, βρίσκεται μόλις 200 μέτρα από τις ακτές του Μαρόκου και αποτελεί το μήλον της έριδος για τις δύο αυτές χώρες εδώ και δεκαετίες.


Η ανακατάληψη του νησιού από τους Ισπανούς έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο Μαρόκο
Το Μαρόκο υποστήριξε ότι οι στρατιώτες του εγκαταστάθηκαν στη νησίδα για να σταματήσουν τους λαθρομετανάστες και το εμπόριο ναρκωτικών.

Όπως μεταδίδει από την Μαδρίτη ο ανταποκριτής ΒΒC, Ντάνι Γουντ, το επεισόδιο αυτό είναι το πιο σοβαρό μετά από μήνες έντασης.

Το Μαρόκο ανακάλεσε τον πρέσβη του από την Ισπανία τον περασμένο Οκτώβριο χωρίς να δώσει εξηγήσεις.

Ζητήματα όπως το δικαίωμα αλιείας στα χωρικά ύδατα του Μαρόκου και οι λαθρομετανάστες που φτάνουν στην Ισπανία μέσω Μαρόκου έχουν προκαλέσει ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών.


Πέμπτη 18 Ιουλίου 2002 - 15:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Φόρειν Όφις και Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη σύλληψη Γιωτόπουλου
 

Ικανοποίηση για τις έρευνες σχετικά με τη 17 Νοέμβρη

Η βρετανική κυβέρνηση, χαιρέτισε τις εξελίξεις στο θέμα της 17 Νοέμβρη.

Εκπρόσωπος του Φόρειν Οφις μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC εξέφρασε την εξαιρετική ικανοποίηση για την πορεία των ανακρίσεων και των ερευνών τις τελευταίες ώρες.

Σε ερωτηση μας για το πώς βλέπει το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών τη σύλληψη ατόμου που φέρεται να ομολόγησε τη συμμετοχή του στην δολοφονία του ταξιαρχου Στίβεν Σόντερς, ο εκπρόσωπος του Φόρειν Όφις είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας η προσαγωγή στη δικαιοσύνη όχι μόνο των δολοφόνων του βρετανού ταξιαρχου αλλά και όσων άλλων βρέθηκαν στο στόχαστρο της 17Ν.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι για τη Βρετανία, ο φάκελλος "τρομοκρατία" στην Ελλάδα θα κλείσει μόνο εάν τον κλείσουν οι ελληνικές αρχές.

Τα τελευταία δύο χρόνια, κατεληξε ο εκπρόσωπος του Φόρειν Όφις , συνεργαστήκαμε στενά με τις ελληνικές αρχές και βλέπουμε τώρα τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας.

Δεν τίθεται θέμα άσκησης πιέσεων, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Η ελληνική και η βρετανική πλευρά έχουν τους ίδιους στόχους και συνεργάζονται στενά.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Tην ικανοποίησή του για τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα των ερευνών για την εξάρθρωση της 17Ν εξέφρασε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο εκπρόσωπος του οποίου, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει η Ουάσινγκτον την έκδοση όσων ευθύνονται για τις δολοφονίες Αμερικανών.

Ο κ. Μπάουτσερ χαρακτήρισε "πρώιμη" οποιαδήποτε συζήτηση γι'αυτό το θέμα.


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002 - 05:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Πρωτοσέλιδα βρετανικού Τύπου
 


Η Daily Telegraph, ασχολείται στην πρώτη της σελίδα με τη σύλληψη στους Λειψούς του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, που φέρεται ως ο αρχηγός της 17 Νοέμβρη.

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης και τις συνομιλίες του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλαίρ με τα συνδικάτα των εργατών.

Άλλα θέματα στην πρώτη σελίδα της Daily Telegraph, είναι το πρωτάθλημα "όπεν" του Γκολφ και τις πιθανές αυξήσεις των τιμών στα εισιτήρια των τρένων.

Με την ήττα ενός από τους μεγαλύτερους συμμάχους του Τόνι Μπλαίρ στους κόλπους των εργατικών συνδικάτων στη Βρετανία, ασχολείται σήμερα η Guardian.

Η εφημερίδα κάνει λόγο για κρίση στο κόμμα των Εργατικών, μετά την αδυναμία του Σερ Κεν Τζακσον να εκλεγεί ως Γενικός Γραμματέας, του δεύτερου μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου στη Βρετανία.

H Guardian, ασχολείται και με την απόλυση του Γερμανού υπουργού άμυνας από τον Καγκελάριο Γέρχαρντ Σρέντερ.

Οι Times έχουν κεντρικό τίτλο "Ο Μπλαίρ μάχεται για να γιατρέψει τις πληγές με τα συνδικάτα".

Άλλα θέματα στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας είναι μια ιατρική μελέτη που υποστηρίζει ότι ο θηλασμός μπορεί να προλάβει τον καρκίνο του μαστού και η "απόλυση" του Γερμανού υπουργού άμυνας η οποία σύμφωνα με την εφημερίδα αποτέλεσε και το λόγο της ακύρωσης της επίσκεψης του Βρετανού πρωθυπουργού στη Γερμανία.


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002 - 04:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση ευρωπαικού Τύπου
 


Η γαλλική Liberation, αναφέρει ότι η διαμάχη μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκο για τη νησίδα Περεχίλ, είναι καθαρά συμβολική.

Αυτές οι διαμάχες, υποστηρίζει η εφημερίδα είναι συνήθως η αρχή νέων πιο σοβαρών διενέξεων και υπογραμμίζει την περίπτωση του Γιβραλτάρ το οποίο όπως τονίζει διαχωρίζει τα σύνορα του Βορά από το Νότο.

Η εφημερίδα θεωρεί ότι η κίνηση του Μαρόκο να τοποθετήσει τη σημαία της χώρας του στη νησίδα Περεχίλ, είναι απαράδεκτη, όπως απαράδεκτη θεωρεί και την απάντηση της Ισπανίας η οποία ανακατέλαβε τη νησίδα.

Η Liberation καταλήξει υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να ασκήσει πιέσεις στις δύο πλευρές για την αποκατάσταση της ειρήνης και τη διεξαγωγή διαλόγου.

Η ελβετική Le Temps, υπογραμμίζει ότι παρά τις παρεμβάσεις της διεθνούς κοινότητας η κατάσταση στην περιοχή δεν έχει εκτονωθεί καθώς οι δύο πλευρές αναμένουν η κάθε μία από την άλλη να κάνει την πρώτη κίνηση.

Η εφημερίδα τονίζει ότι ο πραγματικός λόγος της κρίσης είναι οι ισπανικοί θύλακες της Ceuta και της Mellila, τους οποίους η Ισπανία θεωρεί καθοριστικούς παράγοντες για τον έλεγχο των Στενών του Γιβραλτάρ.

Η γερμανική Die Welt σχολείται με την "απόλυση" του γερμανού υπουργού άμυνας Ρούντολφ Σάρπινγκ, από την κυβέρνηση.

Η εφημερίδα θεωρεί ότι μετά από μια σειρά πολιτικών προβλημάτων, ο Καγκελάριος Γέρχαρντ Σρέντερ, ένιωσε την ανάγκη να επιδείξει την ικανότητά του να δρα.

Η Die Welt, παρομοιάζει το Γερμανό Καγκελάριο με μαθητή που έχει μείνει στην ίδια τάξη και όντας μεγαλύτερος προσπαθεί να επιβληθεί στους συμμαθητές του.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα, ο κος Σρέντερ, επέλεξε το πιο αδύναμο μέλος από το ήδη αδύναμο υπουργικό του συμβούλιο για να δείξει τα ηγετικά του χαρακτηριστικά.

Η αυστριακή Der Standard υποσστηρίζει ότι η άμεση αντίδραση του Γέρχαρντ Σρέντερ δείχνει τη νευρικότητά του και την αμυντική διάθεση στην οποία βρίσκεται.


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002 - 03:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Ικανοποιημένη εμφανίζεται η Χέδερ Σόντερς
 

Η Χέδερ Σόντερς στην κηδεία του συζύγου της πριν από δύο χρόνια

Η χήρα του ταξίαρχου Σόντερς, του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου που δολοφονήθηκε από τη 17Ν πριν από δύο χρόνια στην Αθήνα, δεν έκρυψε την ικανοποίησή της για τη σύλληψη των δολοφόνων του συζύγου της, ενώ δεν παρέλειψε επίσης να ευχαριστήσει την ελληνική αστυνομία για το έργο που επετέλεσε.

"Πολύ μ'ευχαρίστησε η είδηση αυτή. Πάντα πίστευα πως ήταν δυνατή η σύλληψη των δολοφόνων του συζύγου μου", δήλωσε χθες στο BBC η Χέδερ Σόντερς, ενώ σε άλλες δηλώσεις της, που δημοσιεύονται στην πρώτη σελίδα του σημερινού φύλλου της εφημερίδας "Ντέιλι Τέλεγκραφ", η χήρα του ταξίαρχου Σόντερς ευχαριστεί την ελληνική αστυνομία για τον τρόπο με τον οποίον διεξήγαγε τις έρευνες για τον εντοπισμό των δολοφόνων του συζύγου της.

"Η Σκότλαντ Γιαρντ", εξηγεί η κ. Σόντερς, "ήταν πεπεισμένη από την αρχή ότι ήταν δυνατή η σύλληψη των δραστών, αλλά εγώ δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα γινόταν αυτό δύο χρόνια μετά το θάνατο του Στίβεν".

"Γνωρίζω", συνεχίζει η Χέδερ Σόντερς, "πως η αστυνομία χρειάζεται να συλλέξει επαρκή στοιχεία για την καταδίκη τους, αλλά φαίνεται πως βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους αυτής της ιστορίας".

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.