Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-07-10

  1. British Press
  2. Κάτω από τις 9.000 μονάδες ο Ντάου Τζόουνς
  3. Πιλότοι-οπλοφόροι
  4. Ο ρόλος της Σκότλαντ Γιάρντ
  5. Σε υπόθεση λογιστικών παρατυπιών εμπλέκεται ο Ντικ Τσένυ
  6. «Παραίτηση Τζέμ»
  7. Επιστολή Μπλερ για τη «17Ν»
  8. Ριζικές αλλαγές στην ΚΑΠ
  9. Παρών σε υπουργικό συμβούλιο ο Ετσεβίτ
  10. Παραιτήθηκε και ο Ισμαήλ Τζέμ
  11. Νεκρός ο αρχηγός της Κυπριακής Εθνοφρουράς
  12. Νεκρός ο αρχηγός της Κυπριακής Εθνοφρουράς
  13. Ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στην ΚΑΠ
  14. Επισκόπηση του Βρετανικού Τύπου
  15. Eπισκόπηση του Ευρωπαϊκού Τύπου

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2002 - 03:19 ('Ωρα Λονδίνου)
British Press
 

Χαλάρωση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά στη Βρετανία

Η χαλάρωση της νομοθεσίας που αφορά τη χρήση των "μαλακών" ναρκωτικών είναι το το κυρίαρχο θέμα στις περισσότερες βρετανικές εφημερίδες.

"Επεκτείνεται η περίοδος κατά την οποία ισχύει η χαλάρωση των μέτρων που έχουν σχέση με τη χρήση της μαριχουάνας", γράφει η Ντέϊλι Τέλεγκραφ. Παράλληλα, η ίδια εφημερίδα σημειώνει στην πρώτη σελίδα ότι η αστυνομία θα σταματήσει τις συλλήψεις για κατοχή μαριχουάνας ενώ επισημαίνει ότι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική αυτή της "αποποινικοποιήσεως" της μαριχουάνας υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του συμβούλου στο υπουργείο των Εσωτερικών ο Κιθ Χέλαγουελ, που το 1998 είχε τεθεί επικεφαλής της εκστρατείας κατά των εμπόρων ναρκωτικών.

"Σύγχιση επικρατεί στην αστυνομία λόγω των μεταρρυθμίσεων για την κάνναβι" - ο πρωτοσέλιδος τίτλος στην εφημερίδα Τάϊμς. "Η απόφαση του υπουργού των Εσωτερικών Ντέϊβιντ Μπλάνκετ να αναθεωρήσει για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια τη νομοθεσία για τα ναρκωτικά είναι η αρχή μιάς πολύμηνης περιόδου στην οποία θα επικρατεί σύγχιση όσον αφορά την εφαρμογή του νόμου για τη διάδοση και χρήση της μαριχουάνας" , σημειώνουν οι συντάκτες του σχετικού άρθρου.

"Ριζικές μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία για τα ναρκωτικά ανακοίνωσε χθες ο υπουργός των Εσωτερικών Ντέϊβιντ Μπλάνκετ απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο νομιμοποίησης της χρήσης της μαριχουάνας στο εγγύς μέλλον" , υπογραμμίζει η Γκάρντιαν.

"Ο σύμβουλος του Μπλερ στο θέμα των ναρκωτικών υποβάλλει την παραίτησή του ενώ το υπουργείο των Εσωτερικών αποφασίζει τη χαλάρωση των μέτρων για την κάνναβι" , γράφει η Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς που εκτιμά ότι σύμφωνα με το "σχέδιο Μπλάνκετ", οι χρήστες κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν τη δυνατότητα να αποφεύγουν τη σύλληψη και την προσαγωγή στη δικαιοσύνη.

Διαφορετική είναι η εκτίμηση του συντάκτη της Ιντιπέντεντ - "Ο Ντέϊβιντ Μπλάνκετ επέτρεψε στην αστυνομία να διατηρήσει το δικαίωμα σύλληψης ατόμων για κατοχή μαριχουάνας ενδίδοντας στις πιέσεις εκείνων που τον κατηγορούν ότι ακολουθεί μία πολύ ανεκτική πολιτική στο θέμα των ναρκωτικών" , παρατηρεί η Ιντιπέντεντ.


Τετάρτη 10 Ιουλίου 2002 - 23:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Κάτω από τις 9.000 μονάδες ο Ντάου Τζόουνς
 

Mαζικές πωλήσεις μετοχικών πακέτων στη Γουόλ Στρητ

Ο κύριος μετοχικός δείκτης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, Ντάου Τζόουνς έχασε σήμερα πάνω από το 3% της αξίας του, καθώς η αβεβαιότητα των επενδυτών συνεχίζεται λόγω των πρόσφατων οικονομικών σκανδάλων.

Η αγορά έχει συντρίψει τελείως το επενδυτικό πνεύμα
Αλ Μέρμαν, αναλυτής της χρηματιστηριακής V Finance
Με την έναρξη της συνεδρίασης στη Γουόλ Στρητ, ο Dow Jones σημείωσε σημαντικές απώλειες, πέφτοντας κάτω από τις 9.000 μονάδες, και στη συνέχεια δεν μπόρεσε να ανακάμψει πάνω από το ψυχολογικό αυτό όριο.

Τελικά ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με απώλειες 284 πόντων, στις 8.813 μονάδες, μετά την είδηση ότι η μεγάλη αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Κουέστ βρίσκεται στο επίκεντρο ποινικής προανάκρισης των αρχών, με αφορμή νέες καταγγελίες για λογιστικές παρατυπίες.


Και ο Τζορτζ μπούς κατηγορείται για οικονομικές ατασθαλείες
Εξάλλου και ο δείκτης μετοχών νέας τεχνολογίας Νασντάκ κινήθηκςε καθοδικά, χάνοντας πάνω από 2,5% της αξίας του και κλείνοντας στις 1.346 μονάδες, σε επίπεδα που έχει να φτάσει από το Μάρτιο του 1997.

Η σημαντική πτώση στις τιμές των μετοχών σημειώνεται λίγες ώρες μετά την ομιλία του Τζορτζ Μπους ενώπιον χρηματιστηριακών παραγόντων της Γουόλ Στρητ, στην οποία ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τον επιχειρηματικό κόσμο να ανοίξει έαν νέο κεφάλαιο «χρηστής διαχείρισης».

Οι ανησυχίες του επενδυτικού κοινού για την ακρίβεια των στοιχείων που περιέχονται στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων αυξάνονται, μετά τις αποκαλύψεις λογιστικών ατασθαλιών στις εταιρείες κολοσσούς, Ένρον, Γουέρλντκομ, Ζήροξ, Μερκ, και από σήμερα της Κουέστ.

Κάθοδος και στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές

Οι δυσοίωνες προβλέψεις για τις προοπτικές ανάκαμψης των μετοχών στη Γουόλ Στρητ, είχαν νωρίτερα μεταφερθεί και στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στο Λονδίνο ο κύριος μετοχικός δείκτης Φούτσι 100 έκλεισε με απώλειες 2,7 %, στις 4.420 μονάδες.

Στη συνεδρίαση του Λονδίνου μεγάλο μέρος της αξίας τους έχασαν οι μετοχές της πετρελαϊκής εταιρείας Shell (4,6%) και της πολυεθνικής Unilever (3,2%).

Στο Παρίσι ο δείκτης μετοχών Κακ 40 κινήθηκε με έντονα καθοδικές τάσεις, χάνοντας σε μία συνεδρίαση 4,26 % της αξίας του.

Και στη Φρανκφούρτη ο μετοχικός δείκτης Ντάξ έκλεισε με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.


Τετάρτη 10 Ιουλίου 2002 - 23:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Πιλότοι-οπλοφόροι
 

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι δεν θα επιτρέψει σε πιλότους να οπλοφορούν

Παρά τις αντιδράσεις της αμερικανικής κυβέρνησης η βουλή των αντιπροσώπων ενέκρινε νομοθεσία που θα επιτρέπει στους πιλότους επιβατικών πτήσεων να οπλοφορούν.


Tα αυξημένα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια δεν κρίθηκαν επαρκή από τη βουλή των αντιπροσώπων
Βάσει του νομοσχεδίου κάθε πιλότος θα μπορεί αν το επιθυμεί να φέρει όπλο που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει σε περίπτωση επίθεσης.

Η σχετική νομοθεσία αναμένεται να συναντήσει έντονες αντιδράσεις στη Γερουσία.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει εκφράσει την αντίθεσή της στη λήψη σχετικών μέτρων υποστηρίζοντας ότι η ενίσχυση του πιλοτηρίου και η ύπαρξη μυστικών πρακτόρων μεταξύ των επιβατών επαρκούν για την αποφυγή τρομοκρατικών ενεργειών.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΤΗΣΕΩΝ


1) Ενίσχυση των συσκευών ελέγχου αποσκευών ώστε να μπορούν να εντοπίσουν ακόμη και κεραμικά υλικά.
2) Ενίσχυση των χώρων φύλαξης αποσκευών ώστε να αντέχουν σε εκρήξεις.
3) Εισαγωγή αλεξίσφαιρης πόρτας στην είσοδο του πιλοτηρίου.
4) Εισαγωγή συστήματος αυτόματης πλοήγησης και προσγείωσης του αεροσκάφους σε περίπτωση επίθεσης τρομοκρατών.
5) Κάμερες για την παρακολούθηση των επιβατών
6) Ειδικευμένο προσωπικό ασφαλείας για τον αφοπλισμό τυχόν αεροπειρατών.
7) Ειδικά όπλα με ηλεκτρισμό ή πλαστικές σφαίρες για την ακινητοποίηση των αεροπειρατών χωρίς την πρόκληση καταστροφών στο αεροσκάφος.
8) Προσωρινή αποσυμπίεση της καμπίνας επιβατών που επιτρέπει σε προσωπικό με μάσκες οξυγόνου να ακινητοποιήσουν τους αεροπειρατές.


Τετάρτη 10 Ιουλίου 2002 - 22:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο ρόλος της Σκότλαντ Γιάρντ
 

To αρχηγείο της Σκότλαντ Γιάρντ στο Λονδίνο

Συνέντευξη στην Ειρήνη Ρουμπόγλου

Οργανωτικότητα, μεγάλη εμπειρία σε αντιτρομοκρατικές έρευνες και στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και υπερσύγχρονο εξοπλισμό διαθέτει η Σκότλαντ Γιαρντ, σύμφωνα με τον καθηγητή Μάγκνους Ράνστορπ από το Κέντρο για την Τρομοκρατία και την Πολιτική Βία στο Πανεπιστήμιο του Σεντ Άντριους.

Τα στελέχη της Σκότλαντ Γιαρντ είναι απολύτως εξειδικευμένα σε ορισμένους τομείς και έχουν εμπειρία από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε διάφορες αποικίες, όπως για παράδειγμα στη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία
Μάγκνους Ράνστορπ
Ο Ράνστορπ εξήγησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC την εμπειρία, αλλά και τη μεθοδολογία της Σκότλαντ Γιαρντ, λέγοντας ότι κατά τη γνώμη του η συμβολή της στις προσπάθειες για τον εντοπισμό της 17 Νοέμβρη είναι εξαιρετικά πολύτιμη.

«Η Σκότλαντ Γιαρντ και ειδικότερα η αντι-τρομοκρατική υπηρεσία SO13 που υπάγεται σε αυτήν έχει εξαιρετικά μεγάλη εμπειρία στον τομέα, κυρίως λόγω των προβλημάτων στη Βόρειο Ιρλανδία» υποστήριξε ο Μάγκνους Ράνστορπ.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «Έρευνες της Σκότλαντ Γιαρντ σχετικά με την τρομοκρατία διεξάγονται τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια, όχι μόνο στη Βόρειο Ιρλανδία, αλλά και στην Αγγλία, και τα στελέχη της Σκότλαντ Γιαρντ αναλαμβάνουν να χειρισθούν τις βομβιστικές επιθέσεις του ΙΡΑ σε μεγάλες πόλεις και στο Λονδίνο επί σειρά ετών».

«Η εμπειρία τους είναι εξαιρετικά πολύτιμη στον τομέα εντοπισμού και ανάλυσης των οπλικών συστημάτων που χρησιμοποιούνται, αλλά και στο πώς αποκτήθηκαν αυτά τα όπλα από τις τρομοκρατικές οργανώσεις» είπε ο καθηγητής Ράνστορπ.

Εμπειρία χρόνων

«Τα στελέχη της Σκότλαντ Γιαρντ είναι απολύτως εξειδικευμένα σε ορισμένους τομείς. Επιπλέον, έχουν εμπειρία από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε διάφορες αποικίες, όπως για παράδειγμα στη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία. Η εμπειρία τους όμως πηγάζει και από τις βρετανικές αποστολές στα παλαιστινιακά εδάφη. Εκτός όμως από τις γνώσεις τους σε στρατιωτικά θέματα, έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια και τεράστια εμπειρία σε θέματα εφαρμογής του νόμου».

Η βρετανική αστυνομία έχει βοηθηθεί εξαιρετικά από τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης τόσο στο Λονδίνο όσο και στα περισσότερα σημεία της Βρετανίας, εκτιμά ο Ράνστορπ o οποίος σημείωσε ακόμη ότι «η Σκότλαντ Γιαρντ έχει μεγάλη εμπειρία στις εγκληματολογικές και ιατροδικαστικές έρευνες, ακθώς και ότι διακρίνεται από μεγάλη οργανωτικότητα».

Αλλά στην περίπτωση της Ελλάδας, δεν είναι μόνο η Σκότλαντ Γιαρντ, αλλά και και το FBI, που έχει συμβάλει στις έρευνες που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια για τον εντοπισμό της 17 Νοέμβρη, κατέληξε ο Βρετανός καθηγητής Μάγκνους Ράνστορπ από το Κέντρο Τρομοκρατίας του Πανεπιστημίου του Σεντ Αντριους.


Τετάρτη 10 Ιουλίου 2002 - 21:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε υπόθεση λογιστικών παρατυπιών εμπλέκεται ο Ντικ Τσένυ
 

Σύννεφα στον ορίζοντα για τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Ντικ Τσένυ

Λίγες ώρες μετά τις εξαγγελίες του Τζορτζ Μπους για την πρόληψη οικονομικών σκανδάλων τύπου Ένρον και Γουέρλντκομ, κατηγορίες για ανάμιξη σε παρόμοια υπόθεση εκτοξεύονται και εναντίον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπους, Ντικ Τσένυ.

Συγκεκριμένα η οργάνωση Τζουντίσιαλ Γουότς (Judicial Watch), που πιέζει για μεγαλύτερη διαφάνεια στις επιχειρηματικές δραστηριότητες των πολιτικών ανακοίνωσε ότι καταθέτει προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά του Αμερικανού αντιπροέδρου, καταγγέλοντας την ανάμιξη του σε λογιστικές πρακτικές που παραβιάζουν την νομοθεσία των ΗΠΑ.


Ο κ. Τσένυ θεωρείται πιό ευάλωτος από τον πρόεδρο Μπους, λόγω του ενεργού ρόλου που είχε σε επιχειρήσεις

Σύμφωνα με την Judicial Watch, την εποχή που ο κ. Τσένυ ήταν διευθυντής στην πετρελαϊκή εταιρεία Χαλιμπάρτον (Halliburton), από το 1995 έως το 2000, είχε αναμιχθεί σε λογιστικές παρατυπίες, με απώτερο στόχο την εικονική αύξηση των κερδών της επιχείρησης και την υπερτίμηση των μετοχών της στο χρηματιστήριο της Γουόλ Στρητ.

Η μηνυτήρια αναφορά αναφέρει επίσης πως η εταιρεία του κ. Τσένυ ήταν άμεσα αναμεμιγμένη στη διαμόρφωση της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης Μπους.

Επικριτές του Αμερικανού προέδρου λένε πως μετά την εκλογή του, έχει παραδώσει το περιβάλλον βορά στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες.

«Κανείς δεν πρέπει να είναι υπεράνω θεσμών»

«Αν δεν προχωρούσαμε στην μήνυση κατά του αντιπροέδρου θα δημιουργείτο κακό προηγούμενο. Σε μια δημοκρατία κανείς δεν πρέπει να είναι υπεράνω θεσμών» δηλώνει ο Λάρυ Κάλιμαν, πρόεδρος της οργάνωσης Judicial Watch.


Και ο πρώην πρόεδρος Κλίντον έχει αποτελέσει στόχο καταγγελιών της Judicial Watch
Η αξιοπιστία των καταγγελιών της οργάνωσης Τζουντίσιαλ Γουότς ενισχύεται από το γεγονός ότι έχει στραφεί στο παρελθόν επαννειλημένα εναντίον του πρώην προέδρου, Μπιλ Κλίντον, αλλά και της συζύγου του, Χίλαρυ Κλίντον, με αφορμή υποθέσεις οικονομικών ατασθαλιών και άλλων καταγγελόμενων παρατυπιών.

Μεγάλη δημοσιότητα είχε λάβει πριν τρία χρόνια η προσφυγή της Judicial Watch κατά του τότε Αμερικανού προέδρου, εξ ονόματι της Πώλα Τζόουνς, με αφορμή τις καταγγελίες για παλαιότερη σεξουαλική παρενόχληση της τελευταίας από τον κ. Κλίντον.

Μάλιστα υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος της θητείας του, η οργάνωση είχε καταθέσει πάνω από 80 προσφυγές, μηνυτήριες αναφορές και καταγγελίες κατά του κ. Κλίντον.

Αν δεν προχωρούσαμε στην μήνυση κατά του αντιπροέδρου θα δημιουργείτο κακό προηγούμενο. Σε μια δημοκρατία κανείς δεν πρέπει να είναι υπεράνω θεσμών
Λάρυ Κάλιμαν, πρόεδρος της Judicial Watch
Πάντως σε ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος στήριξε απολύτως τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, χαρακτηρίζοντας ως πλήρως αβάσιμες τις καταγγελίες.

Από πλευράς της εταιρείας Halliburton διαψεύδονται επίσης οι κατηγορίες κατά του αμερικανού αντιπροέδρου.


Ο Τσένυ διαφημιστής της Άντερσεν

Ωστόσο, σήμερα σημειώθηκε μία ακόμη δυσάρεστη εξέλιξη για τον κ. Τσένυ, καθώς δημοσιεύεται η είδηση ότι συμμετείχε στο πρόσφατο παρελθόν σε διαφημιστικό βίντεο της εταιρείας λογιστών Άρθουρ Άντερσεν.

Σημειωτέον ότι η Άντερσεν κατηγορείται για λογιστικές ατασθαλίες που συνέβαλλαν στη χρεωκοπία της εταιρείας Ένρον, και έχει ήδη καταδικαστεί για παρακώλυση της δικαιοσύνης μετά την κατάρρευση του ενεργειακού αυτού κολοσσού.


Νέα προβλήματα για τον κ. Μπους μετά τις σημερινές αποκαλύψεις για τον αντιπρόεδρό του
Επίσης η Άντερσεν ήταν η εταιρεία ορκωτών λογιστών που διενεργούσε τον έλεγχο στα «μαγειρεμένα» όπως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων βιβλία της εταιρείας Γουέρλντκομ.

Το επίμαχο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η εφημερίδα Wall Street Journal, δείχνει τον αμερικανό αντιπρόεδρο να πλέκει το εγκώμιο της Άντερσεν, για το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που προσέφερε στην εταιρία που διήυθυνε ο Ντικ Τσένυ, πριν αναλάβει την αντιπροεδρία της κυβέρνησης.


Τετάρτη 10 Ιουλίου 2002 - 21:09 ('Ωρα Λονδίνου)
«Παραίτηση Τζέμ»
 

O Τζεμ χαρακτηρίζονταν ως ένα από τα τελευταία στηρίγματα της κυβέρνησης

Νέο ισχυρό πλήγμα δέχτηκε η τουρκική κυβέρνηση καθώς σύμφωνα με πληροφορίες την παραίτησή του προτίθεται να ανακοινώσει και ο υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζέμ.


Ο υπουργός Οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς θεωρείται από αρκετούς αναλυτές ως πιθανός διεκδικητής της πρωθυπουργίας
Αναλυτές εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή θα φέρει πλέον την κυβέρνηση του Μπουλέντ Ετσεβίτ ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκληρωτική κατάρρευση.

Από τη Δευτέρα εξι υπουργοί- ανάμεσά τους ένας από τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης και θεωρούμενος βασικός σύμμαχος του Ετσεβίτ, ο Χουσαμετίν Οζκάν - έχουν εγκαταλείψει και την κυβέρνηση και το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Ως αποτέλεσμα, το κόμμα του 77χρονου πρωθυπουργού, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, δεν διαθέτει την πλειοψηφία στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Καθώς εντείνονται οι διαβουλεύσεις Τούρκων πολιτικών για το σχηματισμό νέων συμμαχιών ο κ. Τζέμ και υπουργός Οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς, συναντήθηκαν με τον Χουσαμετίν Οζκάν.

Φήμες φέρουν τους τρεις άνδρες να εξετάζουν το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου πολιτικού σχηματισμού με το οποίο θα κατέλθουν σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές.

Την Τετάρτη ο Τούρκος πρωθυπουργός παρέστη για πρώτη φορά ύστερα από δυο μήνες σε υπουργικό συμβούλιο στο οποίο όμως δεν συζητήθηκε η πολιτική κρίση που προκαλούν οι συνεχείς παραιτήσεις υπουργών και βουλευτών.


Τετάρτη 10 Ιουλίου 2002 - 18:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Επιστολή Μπλερ για τη «17Ν»
 

Ικανοποιήση για τις εξελίξεις εκφράζει ο Βρετανός πρωθυπουργός

Καταλυτική εξέλιξη στο μέτωπο κατά της τρομοκρατίας θεωρεί ο Βρετανός πρωθυπουργός Τονυ Μπλερ τον εντοπισμό των κρησφύγετων της 17 Νοέμβρη.

Χαίρομαι που η Σκότλαντ Γιάρντ τα δυο τελευταία χρόνια προσφέρει τις υπηρεσίες της στον αγώνα της ελληνικής αστυνομίας για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας
Τόνι Μπλερ
Το γραφείο του κ. Μπλερ επιβεβαίωσε ότι για το θέμα αυτό ο βρετανός πρωθυπουργός απέστειλε προσωπική επιστολή στον Κώστα Σημίτη.

«Είναι ακόμα μακρύς ο δρόμος, σε επίπεδο αστυνομικής έρευνας έως ότου συλληφθούν και προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες των εγκλημάτων της 17 Νοέμβρη» αναφέρει στην επιστολή του προς τον Έλληνα ομόλογό του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τονυ Μπλερ και συνεχίζει «Χαίρομαι που η Σκότλαντ Γιάρντ τα δυο τελευταία χρόνια προσφέρει τις υπηρεσίες της στον αγώνα της ελληνικής αστυνομίας για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας. Είναι για μας ζωτικής σημασίας να προσαχθούν στην δικαιοσύνη οι δολοφόνοι του Στίβεν Σώντερς».


Τετάρτη 10 Ιουλίου 2002 - 19:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Ριζικές αλλαγές στην ΚΑΠ
 

Η ΚΑΠ χρονολογείται από τα πρώτα χρόνια μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Ριζικές αλλαγές στο σύστημα των αγροτικών επιδοτήσεων πρότεινε την Τετάρτη η Κομισιόν.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις ο επίτροπος Γεωργίας, Φράντς Φίσλερ τόνισε ότι σκοπός της μεταρρύθμισης είναι να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας.

Η Κομισιόν ενώ εντοπίζει σωστά το πρόβλημα, εντούτοις προτείνει την πλέον ακατάλληλη λύση. Πιέζει τον αγρότη να βελτιώσει την ποιότητα ενώ μειώνει το εισόδημα του
Ρίστο Βολάνεν, Eυρωπαϊκή συνομοσπονδία αγροτικών οργανώσεων
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ανταγωνιστική γεωργία που να φροντίζει το περιβάλλον να παρέχει στον καταναλωτή ποιοτικά, υγιεινά προϊόντα και παράλληλα ένα αξιοπρεπές εισόδημα στον αγρότη. Η παρούσα κοινή αγροτική πολιτική δεν εκπληρώνει τους σκοπούς αυτούς..... η Κομισιόν είναι πεπεισμένη ότι πρέπει να σπάσουμε ορισμένα ταμπού, παρά να υιοθετούμε καθησυχαστικά μέτρα που στο τέλος θα καταδικάσουν το μέλλον των αγροτών μας» είπε ο Φράντς Φίσλερ.

Σύμφωνα με τις προτάσεις, οι επιδοτήσεις, πλέον, δεν θα δίνονται με βάση το μέγεθος της σοδειάς των αγροτών.

Έτσι το ανώτερο ποσό που θα μπορεί να εισπράξει μία αγροτική εκμετάλλευση ως επιδότηση θα είναι 320 περίπου χιλιάδες ευρώ, ανεξάρτητα της παραγωγής.

Αλλά και αυτές οι επιδοτήσεις θα δίνονται μόνο εφόσον τηρούνται αυστηρές υγειονομικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές.

Το θέμα των επιδοτήσεων δημιουργεί τριβές στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει και της διεύρυνσης, και τουλάχιστον τρία κράτη η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία προειδοποιούν ότι οι αλλαγές απειλούν μεγάλο τμήμα της οικονομίας τους.

Αντιδράσεις αγροτών

Από την πλευρά των αγροτών, ο γραμματέας της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας αγροτικών οργανώσεων, Ρίστο Βολάνεν, χαρακτηρίζει λαϊκιστική την ομιλία Φίσλερ.

«Ο επίτροπος υποσχέθηκε ότι ήθελαν να ακούσουν οι αγρότες και οι καταναλωτές, ζητώντας ποιότητα στα προϊόντα μας. Αλλά η Κομισιόν ενώ εντοπίζει σωστά το πρόβλημα, εντούτοις προτείνει την πλέον ακατάλληλη λύση. Πιέζει τον αγρότη να βελτιώσει την ποιότητα ενώ μειώνει το εισόδημα του» δήλωσε ο κ. Βολανέν.


Τετάρτη 10 Ιουλίου 2002 - 17:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Παρών σε υπουργικό συμβούλιο ο Ετσεβίτ
 

Ο Ετσεβίτ απέφυγε να αναφερθεί στην πολιτική κρίση

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, προήδρευσε σήμερα του υπουργικού συμβουλίου για πρώτη φορά αφού παρουσίασε προβλήματα η υγεία του πριν από δύο μήνες.

Στη σημερινή συνεδρίαση, πάντως, δεν συζητήθηκε η πολιτική κρίση που άρχισε τη Δευτέρα με την αποχώρηση αρκετών υπουργών.


Την υποστήριξη του υπουργού Οικονομικών, Κεμάλ Ντερβίς, χρειάζεται τώρα ο Μπουλέντ Ετσεβίτ
Με την παρουσία του στη σημερινή συνεδρίαση, ο κ. Ετσεβίτ θέλησε να δείξει στην κοινή γνώμη ότι η κυβέρνησή του εξακολουθεί να λειτουργεί, επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην Άγκυρα, προσθέτοντας όμως ότι για να μπορέσει να παραμείνει στην εξουσία ο κ. Ετσεβίτ, χρειάζεται τη συνεχιζόμενη υποστήριξη δύο βασικών συμμάχων του--του υπουργού Οικονομικών, Κεμάλ Ντερβίς, και του υπουργού Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ.

Υπενθυμίζεται ότι ένας από τους εταίρους του Μπουλέντ Ετσεβίτ στην κυβέρνηση συνασπισμού, ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ζήτησε πρόωρες εκλογές--κάτι που δεν έχει αποκλείσει ο ίδιος ο κ. Ετσεβίτ σε συνέντευξή του σε εφημερίδα.

Μίνι-ανασχηματισμός

Την Τρίτη ο, Μπουλέντ Ετσεβίτ, ανακοίνωσε τους αντικαταστάτες των υπουργών που παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση.

Το πιο σημαντικό νέο όνομα στην κυβέρνηση συνασπισμού της Τουρκίας είναι ο ακαδημαϊκός Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, που αναλαμβάνει θέση αντιπροέδρου στην κυβέρνηση της Τουρκίας.

Μου είπε ότι δεν έχει φτάσει ακόμη στο σημείο της παραίτησης
Τανσού Τσιλέρ
Εξι υπουργοί της κυβέρνησης, ανάμεσά τους ένας από τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης -- ο θεωρούμενος βασικός σύμμαχος του Ετσεβίτ, ο Χουσαμετίν Οζκάν -- έχουν εγκαταλείψει και την κυβέρνηση και το κόμμα του πρωθυπουργού, το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Ωστόσο, ο Κος Ετσεβίτ, παρά τα σοβαρά προβλήματα της υγείας του, αρνείται να εγκαταλείψει το αξίωμά του.

Η ηγέτης της αντιπολίτευσης, Τανσού Τσιλέρ, είπε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός της δήλωσε την Τρίτη ότι "δεν έχει φτάσει ακόμη στο σημείο της παραίτησης".

Πολιτική αβεβαιότητα έχει επιφέρει η κατάσταση της υγείας του Κου Ετσεβίτ
Συνολικά, από την Δευτέρα, τουλάχιστον 26 βουλευτές αποχώρησαν από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς τού Μπουλέντ Ετσεβίτ, στον οποίο ασκούνται μεγάλες πιέσεις να παραιτηθεί λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.

Την Κυριακή, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό των τριών κομμάτων, ζήτησε να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.


Τετάρτη 10 Ιουλίου 2002 - 18:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Παραιτήθηκε και ο Ισμαήλ Τζέμ
 


Νέο ισχυρό πλήγμα δέχτηκε η τουρκική κυβέρνηση καθώς ανακοίνωσε την παραίτησή του ο υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή φέρνει πλέον την κυβέρνηση του Μπουλέντ Ετσεβίτ ένα ακόμη βήμα πριν από την κατάρρευση.

Από τη Δευτέρα εξι υπουργοί- ανάμεσά τους ένας από τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης και θεωρούμενος βασικός σύμμαχος του Ετσεβίτ, ο Χουσαμετίν Οζκάν - έχουν εγκαταλείψει και την κυβέρνηση και το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Ως αποτέλεσμα, το κόμμα του 77χρονου πρωθυπουργού, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, δεν διαθέτει την πλειοψηφία στο τουρκικό κοινοβούλιο.



Τετάρτη 10 Ιουλίου 2002 - 10:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Νεκρός ο αρχηγός της Κυπριακής Εθνοφρουράς
 

Ο Ευάγγελος Φλωράκης προέρχεται από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού

Ο αρχηγός της Εθνοφρουράς της Κύπρου, αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης και ο αρχηγός της αεροπορίας, ταξίαρχος Στέλιος Δεμέναγας, σκοτώθηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης σε αεροπορικό δυστύχημα, όταν το στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Μπελ, στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη σε χαράδρα κοντά στη βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο.

Μαζί τους σκοτώθηκαν ο Υπασπιστής του στρατηγού Φλωράκη, υποπλοίαρχος Νίκος Γεωργίου και οι δύο χειριστές του ελικοπτέρου σμηναγός Πάρις Αθανασιάδη και υποσμηναγός Μιχάλης Σιακκαλλή.

Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί.

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Γλάυκος Κληρίδης που μετέβη στο σημείο του δυστυχήματος με ελικόπτερο, απέκλεισε το ενδεχόμενο δολιοφθοράς.

Ο Κύπριος πρόεδρος έκανε λόγο για "τραγωδία που πλήττει την Κύπρο σε μιαν ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο".

Όπως έγινε γνωστό οι αξιωματικοί μετέβαιναν από τη Λευκωσία στην Πάφο για να παρακολουθήσουν νυχτερινή άσκηση που βρισκόταν σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελευταία επικοινωνία των χειριστών με τον πύργο ελέγχου ήταν στις 4.20 το πρωί, λίγα λεπτά πριν το δυστύχημα, με τη διαβεβαίωση πως όλα βαίνουν καλώς.

Πρόκειται για το πρώτο δυστύχημα στα 18 χρόνια ύπαρξης της Μοίρας Ελικοπτέρων της Εθνικής Φρουράς.


Τετάρτη 10 Ιουλίου 2002 - 08:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Νεκρός ο αρχηγός της Κυπριακής Εθνοφρουράς
 


Ο αρχηγός της Εθνοφρουράς της Κύπρου, στρατηγός Ευάγγελος Φλωράκης και ο αρχηγός της αεροπορίας, στρατηγός Βασίλης Δερβέναγας, σκοτώθηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης σε αεροπορικό δυστύχημα.

Το στρατιωτικό ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν μαζί με άλλα τρία άτομα - έναν αξιωματικό και δύο χειριστές -συνετρίβη σε χαράδρα κοντά στην Πάφο.

Τα αίτια του δυστυηχήματος δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.


Τετάρτη 10 Ιουλίου 2002 - 07:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στην ΚΑΠ
 

Η ΚΑΠ χρονολογείται από τα πρώτα χρόνια μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο αρμόδιος για τη Γεωργία επίτροπος της Ευρωπαικής Ενωσης Φράντς Φίσλερ πρόκειται να κοινοποιήσει σήμερα τις προτάσεις του για την αναμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Κεντρικό σημείο των προτάσεων Φίσλερ θα είναι η κατάργηση της παροχής των αγροτικών επιδοτήσεων με βάση το μέγεθος της αγροτικής παραγωγής.

Μέχρι σήμερα το σύστημα των επιδοτήσεων βασίζονταν στον αριθμό των αγροτικών ζώων η στην έκταση της καλλιεργήσιμης γης. Ο κ. Φίσλερ αναμένεται να προτείνει την αντικατάσταση του σημερινού συστήματος με μία επίδοτηση που θα είμαι ανάλογη με το εισόδημα του αγρότη και η οποία θα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Στο παρελθόν οι προσπάθειες για την αναμόρφωση της ΚΑΠ είχαν συναντήσει σθεναρή αντίσταση από τις κυβερνήσεις των χωρών μελών.


Τετάρτη 10 Ιουλίου 2002 - 03:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του Βρετανικού Τύπου
 

Προτάσεις Μπους για πάταξη του οικονομικού εγκλήματος

Η πρόθεση του προέδρου Μπους να ακολουθήσει "σκληρή πολιτική" για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος στις ΗΠΑ είναι ένα από τα βασικά θέματα στις βρετανικές εφημερίδες.

"Ο πρόεδρος Μπους επιδιώκει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην αμερικανική επιχειρηματική δραστηριότητα" , υπογράμμιζει η Φαϊνανσιάλ Τάϊμς. Ο κ. Μπούς προτείνει να επιβάλλονται αυστηρές ποινές φυλάκισης στα διεθυντικά στελέχη των επιχειρήσεων σε περιπτώσεις απάτης.

Στις εσωτερικές σελίδες η Φαϊνανσιαλ Ταϊμς ασχολείται και με την πολιτική κρίση στην Τουρκία. "Η Τουρκία βασίζει τις ελπίδες της στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον Κεμάλ Ντερβίς" , γράφει η Φαϊνανσιαλ Τάϊμς. "Ο υπουργός των Οικονομικών μπορεί να βοηθήσει ώστε η χώρα να ξεπεράσει την πολιτική και οικονομική κρίση", υπογραμμίζει η εφημερίδα.

"Ο Μπλερ εγκρίνει ο επίσκοπος της Ουαλίας να ηγηθεί της Αγγλικανικής Εκκλησίας", ο πρωτοσέλιδος πηχιαίος τίτλος στη Γκάρντιαν. Η εφημερίδα πληροφορεί τους αναγνώστες της ότι ο Βρετανός πρωθυπουργόςδεν έχει αντίρρηση ο νέος ηγέτης της Αγγλικανικής εκκλησίας να είναι ο Δρ. Ρόουαν Ουίλιαμς, επίσκοπος Ουάλιας. "Ο Δρ. Ουίλιαμς θεωρείται άνθρωπος προοδευτικών ιδεών", γράφει η Γκάρντιαν. Ο διορισμός του πάντως δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα.

Η Ιντιπέντεντ ως πρώτο της θέμα επιλέγει την απόφαση της κας.Τσερί Μπλερ - της συζύγου του πρωθυπουργού - να κάνει νέες προτάσεις για την αναμόρφωση του ποινικού συστήματος. Η κα.Μπλερ είναι δικηγόρος και εκτιμά ότι ο αριθμός των ατόμων που είναι έγκλειστα στις βρετανικές φυλακές είναι υπερβολικός.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν θα ήθελε το υπουργείο Αμυνας να περιορίσει τα κονδύλια για την αγορά των νέων μαχητικών αεροσκαφών τύπου Γιούροφαιτερ. Η Ντέιλι Τέλεγκραφ γράφει ότι Βρετανία έχει παραγγείλει 232 αεροσκάφη Γιούροφαιτερ και ότι σύμφωνα με τον κ.Μπράουν ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να μειωθεί. Μέρος των κονδυλίων για τα Γιούροφαϊτερ καλό θα ήταν να διατεθεί για την αγορά δύο νέων αεροπλανοφόρων, εκτιμά ο υπουργός των Οικονομικών.







Τετάρτη 10 Ιουλίου 2002 - 05:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Eπισκόπηση του Ευρωπαϊκού Τύπου
 


Ανάμεικτα είναι τα σχόλια των ευρωπαικών εφημερίδων αναφορικά με τις προτάσεις του προέδρου Μπους για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ντερ Σταντάρντ της Βιέννης αναρωτιέται πόσο πειστικός μπορεί να είναι ο κ. Μπους λαμβανομένου υπόψη των στενών του δεσμών με τον επιχειρηματικό κόσμο. Η γερμανική εφημερίδα Σουντόιτσε Τσάϊτουνγκ εκφράζει τις επιφυλάξεις της για την αποτελεσματικότητα των μέτρων πόυ προτείνει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στην πολιτική κρίση στην Τουρκία αναφέρονται πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες. Στη Γερμανία, η Φρανκφούρτερ Ρούντσαου προβλέπει την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον κ. Μπουλέντ Ετσεβιτ. "Με την κατάρρευση της κυβέρνησης θα τεθεί τέλος και στην προσωπική τραγωδία του κ. Ετσεβιτ που παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας επεδίωξε να παραμείνει στην εξουσία", γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα. Για την ελβετική Le Temps, "η πολιτική ζωή στην Τουρκία έχει παραλύσει λόγω της άρνησης του κ. Ετσεβίτ να υποβάλλει την παραίτησή του για λόγους υγείας".

Η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάϊνε Τσάϊτουνγκ εκτιμά ότι αύξηση του αριθμού των ανέργων στη Γερμανία το μήνα Ιούνιο αποτελεί πλήγμα για τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ. "Δυόμιση μήνες πρίν από τις βουλευτικές εκλογές ο καγκελάριος Σρέντερ φαίνεται ότι έχει αποτύχει" , επισημαίνει η εφημερίδα. "Ο καγκελάριος Σρέντερ στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι ο περιορισμός της ανεργίας θα ήταν απόδειξη της επιτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής", υπογραμμίζει ο συντάκτης της Φρανκφούρτερ Αλγκεμάϊνε.

Το θέμα της πορνογραφίας απασχολεί τις περισσότερες γαλλικές εφημερίδες. Η Λε Μόντ γράφει ότι το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο εγκρίνει την απαγόρευση των πορνογραφικών έργων που μεταδίδει η τηλεόραση ώστε να προστατευθούν τα παιδία. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι κάθε μήνα περίπου 950 πορνογραφικά φιλμ προβάλλονται από τους γαλλικούς δορυφορικούς και καλωδιακούς σταθμούς.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.