Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-07-09

  1. Αμερικανός υπουργός εγκαταλείπει την ομιλία του για το AIDS
  2. O Διευθυντής της Turkish Daily στην Ελληνική Υπηρεσία
  3. Nέα αρχή για την Αφρική
  4. Νέοι κανονισμοί εναερίου κυκλοφορίας στην Ελβετία
  5. Πέθανε ο Ροντ Στάϊγκερ
  6. To NATO συλλαμβάνει ύποπτο για εγκλήματα πολέμου
  7. Τουρκία: Αναπόφευκτες πλέον οι πρόωρες εκλογές
  8. H Σερβία καταδικάζει τον πρώτο εγκληματία πολέμου
  9. 'Σεισμός στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας'
  10. To NATO συλλαμβάνει ύποπτο για εγκλήματα πολέμου
  11. Εντείνεται η πολιτική αντιπαράθεση στην Τουρκία
  12. Σκληρή γλώσσα Μπους για τις επιχειρήσεις
  13. To NATO συλλαμβάνει ύποπτο για εγκλήματα πολέμου
  14. Εντείνεται η πολιτική αντιπαράθεση στην Τουρκία
  15. Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
  16. Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
  17. Ξαναρχίζουν οι συνομιλίες Ισραηλινών Παλαιστινίων.
  18. Τουρκία: Αναπόφευκτες πλέον οι πρόωρες εκλογές
  19. ΗΠΑ: Έρευνες για τα οικονομικά σκάνδαλα

Τρίτη 09 Ιουλίου 2002 - 23:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανός υπουργός εγκαταλείπει την ομιλία του για το AIDS
 

Oι διαδηλωτές θέλουν από τις ΗΠΑ να δώσουν περισσότερα χρήματα για το AIDS

Ο αμερικανός υπουργός Υγείας, Τόμυ Τόμσον, αναγκάστηκε να σταματήσει την ομιλία που εκφωνούσε στη Διεθνή Διάσκεψη για το AIDS στη Βαρκελώνη.

Γύρω στους 40 διαδηλωτές κατέκλυσαν το υπερυψωμένο σημείο όπου μιλούσε ο Κος Τόμσον.

Οι διαδηλωτές επικρίνουν την αμερικανική κυβέρνηση ότι δεν αφιερώνει αρκετά χρήματα για την καταπολέμηση του AIDS στην υφήλιο.

Μπορεί να φωνάζουν, αλλά ούτε ο πρόεδρος ούτε εγώ εγκαταλείπουμε το στόχο μας
Τόμυ Τόμσον, υπουργός Υγείας των ΗΠΑ
Oρισμένοι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν: "Μπους και Τόμσoν: καταζητούνται για φόνο και αμέλεια των ανθρώπων που έχουν AIDS".

Οι άνδρες της προσωπικής ασφαλείας του Κου Τόμσον κράτησαν τον υπουργό σε απόσταση από τους διαδηλωτές, που φώναζαν "ντροπή, ντροπή".

Ο Κος Τόμσον βγήκε από το δωμάτιο και στη συνέχεια έδωσε συνέντευξη τύπου.

Αργότερα υποσχέθηκε να συναντήσει τους διαδηλωτές και να συζητήσει μαζί τους τις απόψεις και τις ανησυχίες τους.

Ειλημμένες δεσμεύσεις

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Κος Τόμσον είπε: "Oι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένθερμα δεσμευτεί στην καταπολέμηση του AIDS σε όλον τον κόσμο".

"Αντιλαμβάνομαι ότι o κόσμος έχει έντονες απόψεις για το θέμα και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στο στόχαστρο της κριτίκής, ωστόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπό τον πρόεδρο Μπους, έχουν διπλασιάσει τους πόρους στον πόλεμο κατά του AIDS".


Ο Κος Τόμσον υπεραμύνθηκε της αμερικανικής πολιτικής για το AIDS
Kαι πρόσθεσε: "Καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι θέλουν να φωνάζουν και να ουρλιάζουν, έτσι όμως δεν εξυπηρετούν το σκοπό τους".

"Μπορεί να φωνάζουν, αλλά ούτε ο πρόεδρος ούτε εγώ εγκαταλείπουμε το στόχο μας".

Τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε πρωτοβουλία πέντε ετών και ύψους 500 εκατομμυρίων δολλαρίων για να σταματήσειη μετάδοση του ιού HIV, που πιστεύεται ότι ευθύνεται για το AIDS, από τις μητές στα παιδιά τους, στην Αφρική και την Καραιβική.

Πάνω από δύο εκατομμύρια μητέρες, φορείς του ιού, γεννούν κάθε χρόνο, και στο 90% των περιπτώσεων ο ιός μεταδίδεται στα παιδιά τους, κατά την εγκυμοσύνη, τη γέννα ή την φροντίδα του παιδιού.




Δευτέρα 08 Ιουλίου 2002 - 14:30 ('Ωρα Λονδίνου)
O Διευθυντής της Turkish Daily στην Ελληνική Υπηρεσία
 

O Τούρκος πρωθυπουργός με τη σύζυγό του

Συνέντευξη στην Ειρήνη Ρουμπόγλου

H διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Τουρκία θεωρείται βέβαιη, σύμφωνα με το διευθυντή της τουρκικής εφημερίδας Turkish Daily, Μισέλ Κανλί.

Σε συνέντευξή του στην ελληνική υπηρεσία του BBC, o Koς Κανλί υπογραμμίζει ότι μόνο με πρόωρες εκλογές η Τουρκία θα μπορέσει να βγει από το αδιέξοδο και να εφαρμόσει μία σταθερή οικονομική πολιτική.

Όταν ένας ηγέτης κάποιου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού κάνει λόγο για πρόωρες εκλογές, τότε αργά ή γρήγορα οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν
Μισέλ Κανλί, Turkish Daily
«Όταν πλησιάζουν εκλογές, κυρίως σε μία χώρα όπως η Τουρκία, πέφτουν συνήθως οι τιμές των μετοχών στα χρηματιστήρια και αμέσως μετά πέφτει και η ισοτιμία της τουρκικής λίρας σε σχέση με το δολάριο», λέει ο διευθυντής της εφημερίδας Turkish Daily.

«Αυτό συμβαίνει πάντα γιατί ο κόσμος φοβάται ότι θα δαπανηθούν μεγάλα ποσά κατά την προεκλογική περίοδο, κάτι που θα επιβαρύνει την ήδη προβληματική οικονομία της χώρας. Όμως, φαντάζομαι ότι σε λίγες ημέρες τα πράγματα θα επανέλθουν σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς», λέει ο Τούρκος δημοσιογράφος, Μισέλ Κανλί.


H Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα
Οι αναλυτές όμως εκφράζουν την ανησυχία τους ότι εάν διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στην Τουρκία, η χώρα δεν θα είναι σε θέση να εφαρμόσει τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ανάκαμψη από τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 50 περίπου χρόνων. Τι πιστεύει γι' αυτό ο διευθυντής της εφημερίδας Turkish Daily;

«Το αντίθετο μπορεί να συμβεί, λέει ο Μισέλ Κανλί. Εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, η Τουρκία βρίσκεται σε μία περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας. Εάν διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, η Τουρκία θα μπορέσει να εφαρμόσει τα μέτρα που έχουν ληφθεί με μεγαλύτερη σταθερότητα και συνέπεια. Όταν το πολιτικό κλίμα είναι ευνοϊκό, τότε επικρατεί και σταθερότητα στη χώρα», λέει ο Τούρκος δημοσιογράφος.

Πόσο βέβαιο θεωρείται όμως το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Τουρκία μετά τις σχετικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί;

«Όταν ένας ηγέτης κάποιου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού κάνει λόγο για πρόωρες εκλογές, τότε αργά ή γρήγορα οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν», λέει ο Μισέλ Κανλί.

«Όταν κάποιος λοιπόν πει κάτι τέτοιο, η χώρα μπαίνει στη διαδικασία για εκλογές. Και αν οι εκλογές δεν διεξαχθούν στις αρχές Νοεμβρίου είναι σίγουρο ότι θα λάβουν χώρα είτε στα τέλη Νοεμβρίου είτε στις αρχές Δεκεμβρίου. Αυτό θεωρείται πλέον βέβαιο στην Τουρκία», κατέληξε ο διευθυντής της τουρκικής εφημερίδας Turkish Daily, Μισέλ Κανλί.


Τρίτη 09 Ιουλίου 2002 - 22:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Nέα αρχή για την Αφρική
 

H Αφρικανική Ενωση προβάλλεται ως το πρόσωπο της νέας, δημοκρατικής Αφρικής

Στην πόλη Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής οι ηγέτες των Αφρικανικών χωρών υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη της Αφρικανικής Ένωσης.

Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Θάμπο Μπέκι, είπε ότι στόχος της Αφρικανικής Ενωσης είναι να τερματίσει τους πολέμους στην Αφρική και να εξαλείψει την πενία, τις ασθένειες και την άγνοια.

H Αφρικανική Ενωση θα αντικαταστήσει τον Οργανισμό Αφρικανικής Ενότητας, ως το φόρουμ διαλόγου και συνεργασίας για τις χώρες της αφρικανικής ηπείρου.

Την Δευτέρα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν, μιλώντας στην τελευταία σύνοδο του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας, είπε ότι δεν θα είναι εύκολο να επιτευχθούν οι στόχοι της νεόδμητης Αφρικανικής Ενωσης.

Το να οικοδομήσουμε μια επιτυχή ένωση υπό τις παρούσες συνθήκες θα απαιτήσει μεγάλη αντοχή και σιδερένια πολιτική βούληση
Κόφι Αννάν, Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ
Η Αφρική, είπε ο Κος Αννάν, πρέπει πρώτα να επιλύσει τα προβλήματά της και μετά να περιμένει από τους Δυτικούς ηγέτες να αυξήσουν την οικονομική βοήθεια ή να παραγράψουν τα χρέη.

Και πρόσθεσε ότι η ενοποίηση είναι η λύση για την ανάπτυξη της οικονομίας της Αφρικής.

Ο Κος Αννάν κατονόμασε το εξωτερικό χρέος και τις τοπικές συγκρούσεις ως τις σημαντικές προκλήσεις της Αφρικανικής ηπείρου.

"Το να οικοδομήσουμε μια επιτυχή ένωση υπό τις παρούσες συνθήκες θα απαιτήσει μεγάλη αντοχή και σιδερένια πολιτική βούληση", είπε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Τέλος στο κλαμπ των δικτατόρων

Ο Οργανισμός Αφρικανικής Ενότητας ιδρύθηκε το 1963 για να προωθήσει τη συνεργασία των Αφρικανικών χωρών που αναδύονταν ως ανεξάρτητα κράτη μετά την αποικιοκρατία.


Ο Κόφι Αννάν
Στο πέρασμα των χρόνων προσέλαβε την δυσφημιστική εικόνα του "κλάμπ των δικτατόρων".

Η Αφρικανική Ενωση έχει στόχο να στραφεί περισσότερο προς τον πολίτη, να γίνει η έκφραση της νέας, δημοκρατικής Αφρικής.

Η Αφρικανική Ενωση θα λειτουργεί στο πρότυπο της Ευρωπαικής Ενωσης.

Οι 53 χώρες θα έχουν το δικαίωμα να παρεμβαίνουν στα άλλα κράτη μέλη, σε περιπτώσεις γενοκτονίας και εγκλημάτων πολέμου.


Τρίτη 09 Ιουλίου 2002 - 22:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέοι κανονισμοί εναερίου κυκλοφορίας στην Ελβετία
 

Ποτέ πια δεν θα υπάρχει μόνο ένας ελεγκτής εναερίου κυκλοφορίας

Η Ελβετική πολιτική αεροπορία έθεσε σε ισχύ νέους κανονισμούς για τις εργασιακές συνθήκες στους πύργους ελέγχου των αεροδρομίων.

Στο εξής απαγορεύεται να δουλεύει μόνο ένας ελεγκτής εναερίου κυκλοφορίας στον πύργο ελέγχου.

Mόνο ένας ελεγκτής είχε βάρδια στον Ελβετικό πύργο ελέγχου πριν από δέκα ημέρες, όταν Ρωσικό επιβατικό αεροσκάφος Τουπόλεφ συγκρούστηκε στον αέρα με φορτηγό αεροσκάφος Μπόιγκ στον αέρα.

Ο εναέριος χώρος του δυστυχήματος, κοντά στο Ουμπερλίγκεν, στη νότια Γερμανία, ελεγχόταν από τις Ελβετικές αρχές.


Το δυστύχημα έγινε πάνω από τα γερμανοελβετικά σύνορα
Τη Δευτέρα, Γερμανοί πραγματογνώμονες απεκάλυψαν ότι ο ελεγκτής εναερίου κυκλοφορίας έδωσε αντιφατικές εντολές στους πιλότους του Ρωσικού επιβατικού αεροπλάνου.

Τα μαύρα κουτιά που εντοπίστηκαν και από τα δύο αεροσκάφη δείχνουν ότι ο Ελβετός ελεγκτής εναερίου κυκλοφορίας έδωσε εντολή στους Ρώσους πιλότους να κατέβουν, ενώ το σύστημα προειδοποίησης του αεροσκάφους τους καθοδηγούσε να ανέβουν πιο ψηλά.

Εξήντα εννέα άτομα -- ανάμεσά τους 45 μαθητές -- που επέβαιναν στο Ρωσικό Τουπόλεφ 154 και δύο μέλη του πληρώματος του φορτηγού Μπόινγκ 757 έχασαν τη ζωή τους όταν τα αεροσκάφη συγκρούστηκαν στα 35.000 πόδια πάνω από τα γερμανοελβετικά σύνορα.

Παρόλο που την ώρα του δυστυχήματος το Ρωσικό αεροσκάφος πετούσε πάνω από τη Γερμανία, τελούσε υπό τον έλεγχο του Ελβετικού οργανισμού εναερίου κυκλοφορίας, Skyguide.

Αντιφατικές εντολές

Αρχικά οι υπεύθυνοι της εταιρείας επιχείρησαν να αποδώσουν την ευθύνη για το δυστύχημα στους Ρώσους πιλότους, εκμεταλλευόμενοι την κακή φήμη που έχουν τα Σοβιετικής κατασκευής αεροπλάνα καθώς και την κατάσταση των ιδιωτικών αεροπορικών εταιρειών που προέκυψαν από τον κατακερματισμό της Σοβιετικής Aeroflot.

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, τα προειδοποιητικά συστήματα των αεροσκαφών έδωσαν εντολή στο Τουπόλεφ 154 να ανέβει πιο ψηλά και στο φορτηγό Μπόιγκ να κατέβει, μόλις 45 δευτερόλεπτα πριν από τη σύγκρουση.


Η Skyguide λέει ότι οι ελεγκτές της είχαν φοβερή πίεση
Ωστόσο, όπως αποκαλύπτουν τα μαύρα κουτιά, μόλις ένα δευτερόλεπτο αργότερα, ο ελεγκτής εναερίου κυκλοφορίας της Ζυρίχης, έδωσε εντολή στους Ρώσους πιλότους να κατέβουν.

Το Ρωσικό πλήρωμα δεν αντέδρασε, και έτσι ο πύργος ελέγχου της Ζυρίχης επανέλαβε την εντολή μετά από 14 δευτερόλεπτα.

Το Ρωσικό αεροσκάφος υπάκουσε στην οδηγία και τα δύο αεροπλάνα συγκρούστηκαν μετά από λίγα δευτερόλεπτα.

Το Γερμανικό περιοδικό Der Spiegel έγραψε ότι οι Γερμανοί ελεγκτές εναερίου κυκλοφορίας πρσπάθησαν να ειδοποιήσουν την Skyguide ότι τα δύο αεροπλάνα οδηγούντο σε σύγκρουση.

Ωστόσο, οι προσπάθειές του ναυάγησαν, καθώς το τηλεφωνικό δίκτυο δεν λειτουργούσε εκείνη τη στιγμή για λόγους συντήρησης.


Τρίτη 09 Ιουλίου 2002 - 22:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Πέθανε ο Ροντ Στάϊγκερ
 

Πρόσφατο στιγμιότυπο του Στάϊγκερ, με την πέμπτη σύζυγό του

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός Ροντ Στάϊγκερ, διάσημος γα τους ρόλους που υποδύθηκε σε πολλές κινηματογραφικές επιτυχίες από τη δεκαετία του '50.

Ο σταρ του Χόλυγουντ είχε μπει στο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε εγχείριση χολής, αλλά απεβίωσε την Τρίτη, μετά από πνευμονία και νεφρική ανεπάρκεια που τού παρουσιάστηκε.

Γεννημένος στο Νιού Τζερσι το 1925, με τη μητέρα του αλκοολική και τον πατέρα του απόντα, ο Στάϊγκερ είδε από νωρίς τον κόσμο της μεγάλης οθόνης σαν διέξοδο από τη σκληρή καθημερινότητα.

Τον πρώτο του «ρόλο» υποδύθηκε με επιτυχία το 1940, όταν σε ηλικία 15 ετών κατάφερε να ξεγελάσει τη στρατολογία δηλώνοντας ενήλικος, και να υπηρετήσει στο πολεμικό ναυτικό.


Ο Στάϊγκερ λάτρευε να ποζάρει εμπρός στην κάμερα
Μετά το τέλος του πολέμου ο Στάϊγκερ βρέθηκε στη Νέα Υόρκη και άρχισε να σπουδάζει ηθοποιία δίπλα σε άλλα ταλέντα, όπως ο Μάρλον Μπράντο και ο Λη Στράϊσμπεργκ, στο Actor's Studio, κάνοντας το ντεμπούτο του στο θεατρικό σανίδι του Μπρόντγουέϊ, και συμμετέχοντας σε πλήθος τηλεοπτικών παραγωγών.


«Ένας ηθοποιός που λάτρευε την κάμερα»

Η καριέρα του Στάϊγκερ στη μεγάλη οθόνη άρχισε το 1951, και έκτοτε πρωταγωνίστησε σε 126 και πλέον ταινίες, μέχρι τον τελευταίο του ρόλο, το 2001.

Από τα πρώτα του φιλμ, ο Στάϊγκερ ξεχώρισε για την επιβλητική παρουσία του, το πάθος του και την μεθοδικότητα που τον χαρακτήριζε στην αποτύπωση όλων των πλευρών του ρόλου, καρπός της θητείας του στο New York Actor's Studio.

Η πρώτη του μεγάλη ευκαιρία για να λάμψει, και η πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ, ήρθε το 1954, στο φίλμ «Το λιμάνι της αγωνίας», όπου ερμήνευσε συγκλονιστικά τον απατεώνα Τσάρλς Μαλόϋ, δίπλα στον «αδελφό του επί σκηνής» και αναδυόμενο αστέρι του Χόλυγουντ, Μάρλον Μπράντο.


Στην ταινία «το λιμάνι της αγωνίας» ο Στάϊγκερ είχε την ευκαιρία να λάμψει, δίπλα στον Μπράντο
Το φιλμ αυτό θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία τόσο από τους κριτικούς όσο και από το κοινό, και κατά ορισμένους άνοιξε το δρόμο στις ταινίες του αμερικανικού ρεαλισμού, την επόμενη δεκαετία.

Αλλά η διακαής επιθυμία του Στάϊγκερ να κερδίσει τόσο το χειροκρότημα του κοινού όσο και των κριτικών, τον έκανε να υποδύεται όλο και περισσότερο ποικίλους ρόλους, με πρωταρχικό στοιχείο τον δυναμισμό και τη μοναξιά των ηρώων του.

Έτσι πρωταγωνίστησε ως Αλ Καπόνε, Ναπολέων, Μουσολίνι, αλλά και ως εβραίος σαράφης στο Χάρλεμ επιζών των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, στην ταινία «Ο ενεχυροδανειστής», το 1965, για την οποία κέρδισε τη δεύτερη υποψηφιότητα του για Οσκαρ.

Την ίδια χρονιά οι υποκριτικές του ικανότητες αναγνωρίστηκαν εκ νέου, όταν έδωσε νέα διάσταση και δυναμικότητα στο ρόλο του κακού Κομαρόφσκι, στον «Δόκτωρα Ζιβάγκο».


Ο Στάϊγκερ ως Ναπολέων στο «Βατερλώ», 1970
Το 1967 ήρθε η δικαίωσή του και από το Χόλυγουντ, όταν κατέκτησε το Όσκαρ για την ερμηνεία του στο ρόλο του ρατσιστή αστυνομικού του αμερικανικού Νότου, που αναγκάζεται να συνεργαστεί με τον μαύρο ντετέκτιβ, που υποδύεται ο Σίντνεϋ Πουατιέ, στο φιλμ «In the heat of the night».

Αλλά παρά την καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία των ταινιών αυτών, ο Στάϊγκερ υπέφερε για σειρά ετών από κατάθλιψη, και στα τέλη της δεκαετίας του '60 αποσύρθηκε από το προσκήνιο.

Ο αμφισβητίας του Χόλυγουντ

Ο Στάϊγκερ πάντοτε προέβαλλε εμπόδια στα σχέδια του Χόλυγουντ να τον χειραγωγήσει, αρνούμενος επίμονα να υπογράψει μακροχρόνια συμβόλαια που θα τού αφαιρούσαν τη δυνατότητα επιλογής των ρόλων.

Η γνώμη του για το τί σημαίνει ηθοποιός; «O μαθητευόμενος δημιουργός διαφορετικών χαρακτήρων, όπως έχει διδαχθεί η δική μου γενιά ηθοποιών» είχε πεί κάποτε.


Υποδυόμενος τον εαυτό του στον «Παίκτη», το 1992
Οι σύγχρονοι κινηματογραφικοί αστέρες δέχθηκαν πολλές φορές κριτική από τον Στάϊγκερ, που θεωρούσε ότι θυσιάζουν τις αρχές της τέχνης τους στo βωμό του χρήματος.

«Δεν πρόκειται να υψώσουν τη φωνή τους για οτιδήποτε, εάν αυτό τούς στοιχίσει έστω και ένα χαμένο δολάριο» έλεγε αναφερόμενος στη βιομηχανία του θεάματος.


Τρίτη 09 Ιουλίου 2002 - 21:36 ('Ωρα Λονδίνου)
To NATO συλλαμβάνει ύποπτο για εγκλήματα πολέμου
 

Η Φότσα κατελήφθη από δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας το 1992

Στρατιώτες του ΝΑΤ0 συνέλαβαν Σέρβο της Βοσνίας που καταζητείται για εγκλήματα πολέμου.

Η σύλληψη έγινε στη νοτιοανατολική Βονσία, κοντά στην πόλη Φότσα, που κατελήφθη από δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας το 1992.

Ο συλληφθείς είναι ο Ράντοβαν Στάνκοβιτς, πρώην στρατιώτης επίλεκτης παραστρατιωτικής ομάδας των Σέρβων της Βοσνίας.


Χάρτης της περιοχής
Ο Ράντοβαν Στάνκοβιτς καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Οι κατηγορίες εναντίον του είναι ότι βίασε Μουσουλμάνες το 1992 και το 1993.

Ο Ράντοβαν Στάνκοβιτς είναι ένα από τα 23 πλέον καταζητούμενα άτομα από το δικαστήριο της Χάγης.

Ο συλληφθείς θα προσαχθεί τώρα στη Χάγη, όπως δήλωσε ο ταγματάρχης Σκοτ Λάντυ, εκπρόσωπος της υπό νατοική διοίκηση δύναμης S-FOR.

Τον τελευταίο καιρό, φήμες έφεραν τον πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, να κρύβεται στη Φότσα.


Τρίτη 09 Ιουλίου 2002 - 05:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουρκία: Αναπόφευκτες πλέον οι πρόωρες εκλογές
 

Ο Χουσαμεντίν Οζκάν θεωρούνταν μέχρι πρότινος δεξί χέρι του πρωθυπουργού

Συνέντευξη στην Ειρήνη Ρουμπόγλου

Οι πρόωρες εκλογές στην Τουρκία φαίνονται πλέον αναπόφευκτες, εκτιμά ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος και διευθυντής του τουρκικού CNN, Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, ο οποίος πιστεύει ότι μόνο μία νέα κυβέρνηση μπορεί να θέσει σε νέες βάσεις το Κυπριακό και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ελληνική υπηρεσία του BBC, ο Κος Μπιράντ είπε χαρακτηριστικά: "Κανείς δεν περιμένει στη χώρα ότι η παρούσα κυβέρνηση συνασπισμού θα λάβει τις σωστές αποφάσεις. Η κυβέρνηση του Μπουλέντ Ετσεβίτ φαίνεται αναποφάσιστη για όλα. Για αυτό πρέπει να υπάρξει μία νέα κυβέρνηση, που να διαθέτει την εμπιστοσύνη και την ψήφο του τουρκικού λαού".

Ο διευθυντής του τουρκικού CNN φαίνεται να μην συμμερίζεται το φόβο ορισμένων αναλυτών ότι εάν διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στην Τουρκία, η χώρα δεν θα είναι σε θέση να εφαρμόσει τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την οικονομική ανάκαμψη.

"Τα οικονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί θα εξακολουθήσουν να ισχύουν", λέει ο κ. Μπιράντ.

"Κανείς δεν πρόκειται να τα αλλάξει. Οι δεσμεύσεις απέναντι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένουν οι ίδιες. Μπορεί βέβαια να υπάρξουν ορισμένες επιπτώσεις, όπως για παράδειγμα να σημειωθεί αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να υπάρχει μία νέα κυβέρνηση από το να υπάρχει μία αναποφάσιστη κυβέρνηση.


Δευτέρα 08 Ιουλίου 2002 - 21:29 ('Ωρα Λονδίνου)
H Σερβία καταδικάζει τον πρώτο εγκληματία πολέμου
 

Ο Ιβάν Νίκολιτς οδηγείται στο δικαστήριο

Πρώην Γιουγκοσλάβος στρατιώτης καταδικάστηκε σε οκταετή φυλάκιση για εγκλήματα πολέμου που διέπραξε στο Κοσσυφοπέδιο.

Είναι η πρώτη υπόθεση που εκδικάζεται σε Σερβικό δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Ιβάν Νίκολιτς, 30 ετών, κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία δύο Κοσοβάρων Αλβανών το 1999 σε χωριό ανάμεσα στην πόλη Ποντούγιεβο, στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, και την πρωτεύουσα Πρίστινα.

Είναι ένοχος διότι παραβίασε τους διεθνείς κανονισμούς με τον φόνο δύο Κοσοβάρων Αλβανών
Δικαστής Ντράγκαν Τάτσιτς
Προηγουμένως είχε καταδικαστεί για φόνο, αλλά τον Απρίλιο το δικαστήριο στην πόλη Πρόκουπλιε, στη νότια Σερβία, μετέτρεψε την κατηγορία σε έγκλημα πολέμου.

Σύμφωνα με τη Σερβική νομοθεσία, το ανώτατο όριο ποινής για εγκλήματα πολέμου είναι 40 χρόνια φυλάκιση.

Ο δικαστής Ντράγκαν Τάτσιτς εξέδωσε την καταδικαστική απόφαση λέγοντας ότι ο Ιβάν Νίκολιτς "παραβίασε τους διεθνείς κανονισμούς με τον φόνο δύο Κοσοβάρων Αλβανών".

Ο Νίκολιτς διακήρυξε την αθωότητά του και είπε ότι η δίκη του είναι "πολιτική".

Ο δικηγόρος του υποστήριξε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία αρκετά άτομα είχαν πυροβολήσει τους δύο Αλβανούς και ότι δεν υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις ότι ο πελάτης του ευθύνεται για το θάνατό τους.

Το Βελιγράδι επιδεικνύει καλή θέληση

Η δίκη θεωρείται ως απόπειρα της Σερβίας να λάβει μέτρα κατά όσων θεωρούνται ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου κατά τη σύρραξη του Κοσσυφοπεδίου από το 1998 έως το 1999.

Το Βελιγράδι χρειάζεται την οικονομική βοήθεια της Δύσης, ωστόσο οι δωρητές έχουν καταστήσει σαφές ότι προυπόθεση αποτελεί η προσαγωγή στη δικαιοσύνη των υπόπτων για εγκλήματα πολέμου.

Ανάμεικτα συναισθήματα για τη δίκη του Μιλόσεβιτς

Στην αρχή του χρόνου, η κυβέρνηση απέλασε επώνυμους Σέρβους υπόπτους στη Χάγη, στο διεθνές ποινικό δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, όπου ήδη δικάζεται ο πρώην ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Η προσαγωγή των υπόπτων για εγκλήματα πολέμου σε Σερβικό δικαστήριο θα ικανοποιήσει τους Σέρβους που, αν και δεν αντιτίθενται στις δίκες για εγκλήματα πολέμου, δεν θέλουν ωστόσο να δικάζονται οι πολιτικοί τους στο εξωτερικό.

Η δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ακόμη και εν μέσω των εχθρών του. Η πλειοψηφία των Σέρβων θεωρεί ότι η δίκη του σε ξένο έδαφος υπονομεύει την Σερβική κυριαρχία.


Τρίτη 09 Ιουλίου 2002 - 20:34 ('Ωρα Λονδίνου)
'Σεισμός στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας'
 

Ο Ετσεβίτ (δεξιά) χάνει βασικούς συνεργάτες του

Συνέντευξη στην Ειρήνη Ρουμπόγλου

Για "σεισμό στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας" κάνει λόγο ο Τούρκος δημοσιογράφος του τηλεοπτικού καναλιού NTV, Μιτάτ Μπερεκέτ, ο οποίος πιστεύει ότι οι πρόωρες εκλογές μπορεί να έχουν επιπτώσεις τόσο στην οικονομία της χώρας, αλλά και στο το Κυπριακό και την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε αυτή τη φάση το Κυπριακό έχει τεθεί σε δεύτερη μοίρα, επειδή η Τουρκία θεωρεί την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση πιο σημαντικό θέμα
Μιτάτ Μπερεκέτ, NTV
Συνολικά, από την Δευτέρα, 26 τουλάχιστον βουλευτές έχουν αποχωρήσει από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς τού Μπουλέντ Ετσεβίτ, στον οποίο ασκούνται μεγάλες πιέσεις να παραιτηθεί λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.

«Αυτή τη στιγμή επικρατεί μία αναστάτωση... Μεγάλος ανταγωνισμός αναμένεται να ξεσπάσει ανάμεσα στο ακροδεξιό Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί και το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ. Τελευταία όμως αυξάνεται και η δημοτικότητα του Κόμματος του Ορθού Δρόμου της Τανσούτ Τσιλέρ. Γίνονται πολλές παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή. Κάποιοι μάλιστα κάνουν λόγο και για σεισμό στην τουρκική πολιτική σκηνή» είπε ο τούρκος δημοσιογράφος.

Αν όμως, μακροπρόθεσμα υπάρξει σταθερότητα αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις στην οικονομία, είπε ο δημοσιογράφος του τουρκικού καναλιού NTV.

Οι πρόωρες εκλογές θα έχουν επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία -έστω και βραχυπρόθεσμα
Μιτάτ Μπερεκέτ, NTV
Τα αποτελέσματα είναι ήδη αισθητά στις αγορές και το χρηματιστήριο, αλλά και στην ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο.

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών θα έχει ίσως κάποιες επιπτώσεις στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά όχι στο Κυπριακό, εκτιμά ο Μιτάτ Μπερεκέτ.

«Η Τουρκία πρέπει να ανταποκριθεί σε κάποιες προδιαγραφές, όπως το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οικονομία, κλπ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει θέσει ως όρο στην Τουρκία την προηγούμενη επίλυση του Κυπριακού για την ένταξη στην Κοινότητα. Για αυτό και το Κυπριακό βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα προς το παρόν στην Τουρκία» είπε ο Μιτάτ Μπερεκέτ, δημοσιογράφος του τουρκικού καναλιού, NTV.


Τρίτη 09 Ιουλίου 2002 - 20:00 ('Ωρα Λονδίνου)
To NATO συλλαμβάνει ύποπτο για εγκλήματα πολέμου
 

Η Φότσα κατελήφθη από δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας το 1992

Στρατιώτες του ΝΑΤ0 συνέλαβαν Σέρβο της Βοσνίας που καταζητείται για εγκλήματα πολέμου.

Η σύλληψη έγινε στη νοτιοανατολική Βονσία, κοντά στην πόλη Φότσα, που κατελήφθη από δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας το 1992.

Ο συλληφθείς είναι ο Ράντοβαν Στάνκοβιτς, πρώην στρατιώτης επίλεκτης παραστρατιωτικής ομάδας των Σέρβων της Βοσνίας.


Χάρτης της περιοχής
Ο Ράντοβαν Στάνκοβιτς καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Οι κατηγορίες εναντίον του είναι ότι βίασε Μουσουλμάνες το 1992 και το 1993.

Ο Ράντοβαν Στάνκοβιτς είναι ένα από τα 23 πλέον καταζητούμενα άτομα από το δικαστήριο της Χάγης.

Ο συλληφθείς θα προσαχθεί τώρα στη Χάγη, όπως δήλωσε ο ταγματάρχης Σκοτ Λάντυ, εκπρόσωπος της υπό νατοική διοίκηση δύναμης S-FOR.

Τον τελευταίο καιρό, φήμες έφεραν τον πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, να κρύβεται στη Φότσα.


Τρίτη 09 Ιουλίου 2002 - 21:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Εντείνεται η πολιτική αντιπαράθεση στην Τουρκία
 

Ο Ετσεβίτ (δεξιά) χάνει βασικούς συνεργάτες του

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, ανακοίνωσε τους αντικαταστάτες των υπουργών που παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση, ζητώντας τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Το πιο σημαντικό καινούριο όνομα στην κυβέρνηση συνασπισμού της Τουρκίας είναι ο ακαδημαϊκός Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, που αναλαμβάνει θέση αντιπροέδρου στην κυβέρνηση της Τουρκίας.

Μου είπε ότι δεν έχει φτάσει ακόμη στο σημείο της παραίτησης
Τανσού Τσιλέρ
Εξι υπουργοί της κυβέρνησης, ανάμεσά τους ένας από τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης -- ο θεωρούμενος βασικός σύμμαχος του Κου Ετσεβίτ, ο Χουσαμετίν Οζκάν -- έχουν εγκαταλείψει και την κυβέρνηση και το κόμμα του πρωθυπουργού, το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Ωστόσο, ο Κος Ετσεβίτ, παρά τα σοβαρά προβλήματα της υγείας του, αρνείται να εγκαταλείψει το αξίωμά του.

Η ηγέτης της αντιπολίτευσης, Τανσού Τσιλέρ, είπε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός της δήλωσε την Τρίτη ότι "δεν έχει φτάσει ακόμη στο σημείο της παραίτησης".


Πολιτική αβεβαιότητα έχει επιφέρει η κατάσταση της υγείας του Κου Ετσεβίτ
Συνολικά, από την Δευτέρα, τουλάχιστον 26 βουλευτές αποχώρησαν από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς τού Μπουλέντ Ετσεβίτ, στον οποίο ασκούνται μεγάλες πιέσεις να παραιτηθεί λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.

Πλέον το κόμμα του πρωθυπουργού δεν είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός σχηματισμός του κυβερνητικού συνασπισμού και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ ζήτησε τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Την Κυριακή, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό των τριών κομμάτων, ζήτησε να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Η έκκληση του Κου Μπαχτσελί αποτιμάται από τους αναλυτές ως ο καταλύτης που οδήγησε στις μαζικές παραιτήσεις υπουργών και βουλευτών.


Τρίτη 09 Ιουλίου 2002 - 18:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Σκληρή γλώσσα Μπους για τις επιχειρήσεις
 

Ο πρόεδρος Μπους θα 'διώξει σθεναρά' τους παραβάτες

Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζωρτζ Μπους, μίλησε για μια νέα εποχή ακεραιότητας στον επιχειρηματικό κόσμο των Ηνωμένων Πολιτειών, εξαγγέλλοντας σειρά μεταρρυθμίσεων με τις οποίες ελπίζει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στις επιχειρήσεις.

"Η μεγαλύτερη οικονομική ανάγκη της Αμερικής είναι υψηλότερα ηθικά κριτήρια", είπε ο Κος Μπους σε ομιλία του σε πάνω από χίλια διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων στη Wall Street.

O αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να θεσπιστούν αυστηρότερες ποινές φυλάκισης για τους ενόχους οικονομικού εγκλήματος.

Ανακοίνωσε ακόμη την δημιουργία νέας ομάδας κρούσης που θα διώκει και θα προσάγει στη δικαιοσύνη τους παραβάτες.


Τρίτη 09 Ιουλίου 2002 - 19:05 ('Ωρα Λονδίνου)
To NATO συλλαμβάνει ύποπτο για εγκλήματα πολέμου
 

Η Φότσα κατελήφθη από δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας το 1992

Στρατιώτες του ΝΑΤ0 συνέλαβαν Σέρβο της Βοσνίας που καταζητείται για εγκλήματα πολέμου.

Η σύλληψη έγινε στη νοτιοανατολική Βονσία, κοντά στην πόλη Φότσα, που κατελήφθη από δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας το 1992.

Ο συλληφθείς είναι ο Ράντοβαν Στάνκοβιτς, πρώην στρατιώτης επίλεκτης παραστρατιωτικής ομάδας των Σέρβων της Βοσνίας.


Χάρτης της περιοχής
Ο Ράντοβαν Στάνκοβιτς καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Οι κατηγορίες εναντίον του είναι ότι βίασε Μουσουλμάνες το 1992 και το 1993.

Ο Ράντοβαν Στάνκοβιτς είναι ένα από τα 23 πλέον καταζητούμενα άτομα από το δικαστήριο της Χάγης.

Ο συλληφθείς θα προσαχθεί τώρα στη Χάγη, όπως δήλωσε ο ταγματάρχης Σκοτ Λάντυ, εκπρόσωπος της υπό νατοική διοίκηση δύναμης S-FOR.

Τον τελευταίο καιρό, φήμες έφεραν τον πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, να κρύβεται στη Φότσα.


Τρίτη 09 Ιουλίου 2002 - 14:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Εντείνεται η πολιτική αντιπαράθεση στην Τουρκία
 

Ο Ετσεβίτ (δεξιά) χάνει βασικούς συνεργάτες του

Συνέντευξη στην Ειρήνη Ρουμπόγλου

Μετά τις παραιτήσεις που υπέβαλαν την Δευτέρα τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, ανακοίνωσε τους αντικαταστάτες τους.

Το πιο σημαντικό καινούριο όνομα στην κυβέρνηση συνασπισμού της Τουρκίας είναι ο ακαδημαϊκός Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, που αναλαμβάνει θέση αντιπροέδρου στην κυβέρνηση της Τουρκίας.

Σε αυτή τη φάση το Κυπριακό έχει τεθεί σε δεύτερη μοίρα, επειδή η Τουρκία θεωρεί την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση πιο σημαντικό θέμα
Μιτάτ Μπερεκέτ, NTV
Συνολικά, από την Δευτέρα, 26 βουλευτές αποχώρησαν από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς τού Μπουλέντ Ετσεβίτ, στον οποίο ασκούνται μεγάλες πιέσεις να παραιτηθεί λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.

Πλέον το κόμμα του πρωθυπουργού δεν είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός σχηματισμός του κυβερνητικού συνασπισμού και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ ζήτησε τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Για "σεισμό στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας" κάνει λόγο ο Τούρκος δημοσιογράφος του τηλεοπτικού καναλιού NTV, Μιτάτ Μπερεκέτ, ο οποίος πιστεύει ότι οι πρόωρες εκλογές μπορεί να έχουν επιπτώσεις τόσο στην οικονομία της χώρας, αλλά και στο το Κυπριακό και την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι πρόωρες εκλογές θα έχουν επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία -έστω και βραχυπρόθεσμα
Μιτάτ Μπερεκέτ, NTV
«Αυτή τη στιγμή επικρατεί μία αναστάτωση... Μεγάλος ανταγωνισμός αναμένεται να ξεσπάσει ανάμεσα στο ακροδεξιό Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί και το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ. Τελευταία όμως αυξάνεται και η δημοτικότητα του Κόμματος του Ορθού Δρόμου της Τανσούτ Τσιλέρ. Γίνονται πολλές παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή. Κάποιοι μάλιστα κάνουν λόγο και για σεισμό στην τουρκική πολιτική σκηνή» είπε ο τούρκος δημοσιογράφος.

Τα αποτελέσματα είναι ήδη αισθητά στις αγορές και το χρηματιστήριο, αλλά και στην ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο.

Αν όμως, μακροπρόθεσμα υπάρξει σταθερότητα αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις στην οικονομία, είπε ο δημοσιογράφος του τουρκικού καναλιού NTV.

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών θα έχει ίσως κάποιες επιπτώσεις στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά όχι στο Κυπριακό, εκτιμά ο Μιτάτ Μπερεκέτ.

«Η Τουρκία πρέπει να ανταποκριθεί σε κάποιες προδιαγραφές, όπως το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οικονομία, κλπ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει θέσει ως όρο στην Τουρκία την προηγούμενη επίλυση του Κυπριακού για την ένταξη στην Κοινότητα. Για αυτό και το Κυπριακό βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα προς το παρόν στην Τουρκία» είπε ο Μιτάτ Μπερεκέτ, δημοσιογράφος του τουρκικού καναλιού, NTV.


Τρίτη 09 Ιουλίου 2002 - 05:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
 

Εξωσωματικό... μπέρδεμα και σχόλια για την τουρκική πολιτική κρίση

Η ιστορία ενός ζευγαριού που βρέθηκε με... λάθος δίδυμα σε κρατική κλινική εξωσωματικής γονιμοποίησης, απασχολεί τα πρωτοσέλιδα των περισσότερων βρετανικών εφημερίδων. Όπως φαίνεται, το σπέρμα του πατέρα μπερδεύτηκε με αυτό άλλου δότη που και αυτός είχε επισκεφθεί με τη γυναίκα του την κλινική την ίδια μέρα. Το πρώτο ζευγάρι, που είναι λευκοί, διαπίστωσε το λάθος όταν η μητέρα γέννησε δίδυμα που ήταν μαύρα.

Όλες οι εφημερίδες θεωρούν αυτή την υπόθεση άλλο ένα παράδειγμα αποδιοργάνωσης του βρετανικού ΕΣΥ. "Η κρατική υπηρεσία που επιβλέπει την εξωσωματική γονιμοποίηση αποδεικνύεται ανίκανη να ταιριάξει το σωστό σπέρμα με το σωστό έμβρυο" γράφει χαρακτηριστικά το σχόλιο της Daily Telegraph. "Κι όμως, αυτή την ίδια υπηρεσία θα πρέπει να εμπιστευθούμε να ρυθμίσει τα της κλωνοποίησης".

Όπως επισημαίνουν οι περισσότερες εφημερίδες, τώρα θα πρέπει κατά πάσα πιθανότητα να γνωμοδοτήσει το δικαστήριο για το ποιο από τα δύο ζευγάρια, αυτό του πατέρα ή αυτό της μητέρας, θα κρατήσει τελικά τα παιδιά.

Μεγάλα άρθρα αφιερώνουν οι βρετανικές εφημερίδες στην πολιτική κρίση στην Τουρκία. 'Η στάσιμη κυβέρνηση της Τουρκίας φυλορροεί' γράφει ο τίτλος της Guardian, ενώ στον ίδιο τόνο ακολουθούν και οι άλλες εφημερίδες. Οι Times επισημαίνουν ότι η χώρα είναι πια πολύ κοντά σε πρόωρες εκλογές, όμως η πολιτική αστάθεια δεν επιτρέπει στη χώρα να ξεπεράσει με αποφασιστικότητα τα οικονομικά της προβλήματα, ούτε να προχωρήσει ουσιαστικά στις διαπραγματεύσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Τρίτη 09 Ιουλίου 2002 - 04:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
 

Η Διεθνής Διάσκεψη για το AIDS παραμένει το κεντρικό θέμα

Η Διεθνής Διάσκεψη για το AIDS απασχολεί και σήμερα τα πρωτοσέλιδα των περισσότερων ευρωπαϊκών εφημερίδων. Οι προβλέψεις που έχουν έρθει αυτές τις μέρες στη δημοσιότητα και υπολογίζουν ότι τα θύματα της ασθένειας θα φθάσουν μέχρι και τα 68 εκατομμύρια κατά τα επόμενα είκοσι χρόνια, έχουν ανησυχήσει τις περισσότερες εφημερίδες.

"Μαζική πολιτική υποστήριξη για εκστρατείες πληροφόρησης και προγράμματα πρόληψης είναι αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιμή" λέει η γερμανική Der Tagesspiegel. Η εφημερίδα συντάσσεται με τις προτάσεις του διευθυντή των προγραμμάτων του ΟΗΕ για το AIDS, Πήτερ Πιότ, που καλούν τις εύπορες χώρες να συηνεισφέρουν 10 δις δολλάρια το χρόνο στην εκστρατεία κατά του AIDS.

Παρόμοια θέση υιοθετεί και η εφημερίδα Le Temps της Γενέυης, ενώ η γαλλική Le Monde προχωρά ακόμη περισσότερο: τα 10 δις δολλάρια που συμφώνησαν να προσφέρουν οι 8 πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, από τα οποία μόνο τα 2 δις έχουν μέχρι τώρα δοθεί, είναι ένα ποσό "εντελώς ανεπαρκές και μάλλον προσβλητικό". Δεν μπορεί ο Μπιλ Γκέητς να υπόσχεται μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια στον αγώνα κατά του Aids απ' ό,τι το Παρίσι ή το Βερολίνο, καταλήγει η εφημερίδα.

Η ίδρυση της Αφρικανικής Ένωσης, του "φόρουμ διαλόγου και συνεργασίας" που στόχο έχει να λειτουργήσει ως ο φορέας που θα ενώσει όλες τις αφρικανικές χώρες, αντιμετωπίζεται με ανάμικτα σχόλια από τον ευρωπαϊκό Τύπο. Τον τόνο που κρατούν οι περισσότερες εφημερίδες χαρακτηρίζει το ακόλουθο σχόλιο της γερμανικής Frankfurter Allgemeine: "Θα ήταν καλύτερα αν αντί για υπερβολικές διακηρύξεις, οι Αφρικανοί ηγέτες είχαν περιοριστεί σε πιο ρεαλιστικούς στόχους".


Τρίτη 09 Ιουλίου 2002 - 06:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Ξαναρχίζουν οι συνομιλίες Ισραηλινών Παλαιστινίων.
 

Οι κύριοι Πέρες και Σαρόν

Στη Μέση Ανατολή, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες, είχε συνομιλίες με τον νέο Παλαιστίνιο υπουργό Οικονομικών, Σαλάμ Φαγιάντ. Είναι η πρώτη συνάντηση, σε υπουργικό επίπεδο που είχαν οι δυο πλευρές εδώ και 4 μήνες. Ο κ.Πέρες πιστεύεται ότι θα συναντήσει και τον νέο υπουργό Εσωτερικών των Παλαιστινίων, στρατηγό Αμπντέλ Ρασάκ αλ Γαχία.

Ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι κατά τα φαινόμενα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος να έχει επαφές με τους νέους υπουργούς που διόρισε ο Γασέρ Αραφάτ τον περασμένο μήνα στα πλαίσια των θεσμικών μεταρρυθμίσεων που ειχαν απαιτήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Χθες στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν πραγματοποίησει "κάποια πρόοδο" αλλά δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι θα καλέσει τους Ισραηλινούς να αποχωρήσουν από τα παλαιστινιακά εδάφη. Λίγο πριν τις δηλώσεις Μπους, το Στέητ Ντηπάρτμεντ είχε ανακοινώσει την πιθανή συνάντηση στη Νέα Υόρκη , την ερχόμενη εβδομάδα, του λεγόμενου "κουαρτέτου της Μαδρίτης", των υπουργών Εξωτερικών δηλαδή των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συντονίζει την πολιτική για τη Μέση Ανατολή.


Τρίτη 09 Ιουλίου 2002 - 05:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουρκία: Αναπόφευκτες πλέον οι πρόωρες εκλογές
 

Ο Χουσαμεντίν Οζκάν θεωρούνταν μέχρι πρότινος δεξί χέρι του πρωθυπουργού

Καταρρέει η κυβερνηση συνασπισμου της Τουρκίας. Τη χαριστική βολή φαινεται να εδωσε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και δεξί χέρι του ασθενούντος πρωθυπουργου, Χουσαμετίν Οζκάν. Ο κ.Οζκάν και 3 άλλοι υπουργοι παραιτήθηκαν χθες και αποχώρησαν από το κόμμα του Μπουλέντ Ετσεβίτ. Τους ακολουθησαν 19 ακόμα βουλευτες.

Τους τελευταιους δύο μηνες ο κ Ετσεβίτ αντιστέκεται στο αίτημα να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές. Επί δύο μήνες το κόμμα του και τα άλλα δύο του κυβερνώντος συνασπισμού στάθηκαν στο πλευρό του παρά το γεγονός οτι η κατάσταση της υγείας του είχε δημιουργήσει πολιτική αβεβαιότητα και εν τέλει είχε συμβάλει στην επιδείνωση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Οι πρόωρες εκλογές στην Τουρκία φαινονται πλεον αναπόφευκτες, εκτιμά και ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος και διευθυντής του τουρκικού CNN, Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, ο οποίος πιστεύει ότι μόνο μία νέα κυβέρνηση μπορεί να θέσει σε νέες βάσεις το Κυπριακό και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ελληνική υπηρεσία του BBC και την Ειρήνη Ρουμπόγλου, ο κύριος Μπιράντ είπε χαρακτηριστικά: "Κανείς δεν περιμένει στη χώρα ότι η παρούσα κυβέρνηση συνασπισμού θα λάβει τις σωστές αποφάσεις. Η κυβέρνηση του Μπουλέντ Ετσεβίτ φαίνεται αναποφάσιστη για όλα. Για αυτό πρέπει να υπάρξει μία νέα κυβέρνηση, που να διαθέτει την εμπιστοσύνη και την ψήφο του τουρκικού λαού".

Ο διευθυντής του τουρκικού CNN φαίνεται να μην συμμερίζεται το φόβο ορισμένων αναλυτών ότι εάν διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στην Τουρκία, η χώρα δεν θα είναι σε θέση να εφαρμόσει τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την οικονομική ανάκαμψη.

"Τα οικονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί θα εξακολουθήσουν να ισχύουν", λέει ο κ. Μπιράντ. "Κανείς δεν πρόκειται να τα αλλάξει. Οι δεσμεύσεις απέναντι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένουν οι ίδιες. Μπορεί βέβαια να υπάρξουν ορισμένες επιπτώσεις, όπως για παράδειγμα να σημειωθεί αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να υπάρχει μία νέα κυβέρνηση από το να υπάρχει μία αναποφάσιστη κυβέρνηση.


Τρίτη 09 Ιουλίου 2002 - 05:49 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ: Έρευνες για τα οικονομικά σκάνδαλα
 

Αποφασισμένος να πατάξει το οικονομικό έγκλημα φαίνεται ο κ. Μπους

Επιτροπή του Αμερικανικού Κογκρέσου αρχισε να εξετάζει την υπόθεση της WorldCom, της εταιρείας τηλεπικοινωνιών που υπερέβαλλε ως προς τα κέρδη της στους ισολογισμούς των τελευταίων ετών.

Ο πρώην γενικός διευθυντής της Worldcom, Bernie Ebbers, αρνηθηκε να απαντησει στις ερωτησεις των μελων της επιτροπης , αρνηθηκε ομως και ότι διέπραξε απάτη. Η επιτροπή κάλεσε τον πρόεδρο Μπους να εφαρμόσει τα μέτρα για την προστασία των επενδυτών που είχαν προταθεί πριν από ενάμιση χρονο.

Σε σημερινό του λόγο σε υψηλά στελέχη της Γουώλ Στρητ, ο κ. Μπους πιστεύεται ότι θα ανακοινώσει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση ατασθαλειών. Είναι επίσης σχεδόν βέβαιο ότι θα ζητήσει την καταδίκη σε φυλάκιση επιχειρηματιών που δίνουν πλαστά στοιχεία για τις εταιρείες τους. Εντούτοις όμως, και ο ίδιος ο κ.Μπους δέχεται πιέσεις να εξηγήσει ορισμένες από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στο Τέξας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.