Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-07-03

  1. Αγωνία για τη συνεχή πτώση των μετοχών
  2. Αλλαγή ηγεσίας στη Βιβέντι Γιουνιβέρσαλ
  3. Ναρκωτικά σε αμερικανική βάση
  4. Αγνόησαν τον Αραφάτ
  5. Έναρξη ερευνών για το δυστύχημα
  6. Αυστηρά μέτρα για τα μεταλλαγμένα
  7. Αγνοούν τον Αραφάτ
  8. Ευρώ… Uber Alles
  9. Τελεσίγραφο Μπους προς Παλαιστινίους
  10. Αψηφούν τον Αραφάτ
  11. Η ΕΕ για τα μεταλλαγμένα
  12. Το Λονδίνο «αναγνωρίζει» τον Αραφάτ
  13. Εικόνες καταστροφής
  14. «Συγνώμη» ΗΠΑ για τον βομβαρδισμό
  15. Στα ίχνη της '17 Νοέμβρη' και ο βρετανικός Τύπος
  16. Πρόταση ΗΠΑ για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
  17. Θύελλα αντιδράσεων για το ευρώ-αστείο
  18. Έναρξη ερευνών για το δυστύχημα
  19. Αεροπορική τραγωδία: Τις πταίει;
  20. Έναρξη ερευνών για το δυστύχημα
  21. Αεροπορική τραγωδία: Τις πταίει;
  22. Στα ίχνη της '17 Νοέμβρη' και ο βρετανικός Τύπος
  23. Θύελλα αντιδράσεων για το ευρώ-αστείο

Πέμπτη 04 Ιουλίου 2002 - 03:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Αγωνία για τη συνεχή πτώση των μετοχών
 


Η κρίση στις διεθνείς χρηματαγορές και συγκεκριμένα η συνεχιζόμενη πτωτική τάση των τιμών των μετοχών στο χρηματιστήριο του Λονδίνου πρωτοστατούν στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων.

Πριν από δύο χρόνια όλα φάνταζαν ρόδινα στις χρηματαγορές. Η σημερινή συνεχής πτωτικής τους τάση δεν επηρεάζει μόνο τους χρηματιστές αλλά κάθε συνταξιούχο
Γκάρντιαν
Τόσο οι «Τάιμς» όσο και οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» επισημαίνουν ότι η Τετάρτη οι δείκτες στο χρηματιστήριο του Λονδίνου έκλεισαν ανησυχητικά μειωμένοι και ότι σημειώθηκε η μεγαλύτερη πτώση επί ηγεσίας των Εργατικών.

Η «Γκάρντιαν» και η «Ιντιπέντεντ» αποδίδουν την πτώση των μετοχών στο Λονδίνο στο κλίμα πανικού, το οποίο επικρατεί σε όλες τις διεθνείς χρηματαγορές.

«Στο Λονδίνο ο Φούτσι 100 κλείνει στην χαμηλότερη τιμή των τελευταίων πέντε ετών, ενώ στη Νέα Υόρκη οι επενδυτές πουλούν μετοχές υπό το φόβο της τρομοκρατίας», αναφέρει στον πλαγιότιτλο του κεντρικού δημοσιεύματος της πρώτης της σελίδας η βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ».

Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», οι οποίοι εμμέσως επιρρίπτουν ευθύνες και στην οικονομική πολιτική του κυβερνώντος κόμματος, φιλοξενούν στο πρωτοσέλιδό τους γράφημα της χθεσινής πορείας του δείκτη Φούτσι 100, το οποίο συνοδεύεται από δήλωση που πραγματοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, στις 19 Ιουνίου του 2002.

Αργά αλλά σταθερά γινόμαστε μάρτυρες της έλλειψης της εμπιστοσύνης του επενδυτικού κοινού στις μεγάλες επιχειρήσεις και στα κέρδη που αυτές παρουσιάζουν
χρηματιστής της Ντόιτσε Μπανκ
«Ναι, το χρηματιστήριο παρουσιάζει μια πτωτική τάση, ωστόσο, εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια», είχε δηλώσει ο Τόνι Μπλερ.


Σύσσωμος, πάντως, ο βρετανικός Τύπος υποστηρίζει ότι τα οικονομικά σκάνδαλα των αμερικανικών επιχειρησιακών κολοσσών Ένρον και Γουόρλντκομ έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού.

Ακέφαλη η «Σιδηρά Κυρία»

Η «Σιδηρά Κυρία έχασε το μαρμάρινο κεφάλι της», είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος στους «Τάιμς» του Λονδίνου.

Άγνωστος επιτέθηκε και ... αποκεφάλισε το άγαλμα της Βρετανίδας πρώην πρωθυπουργού, το οποίο εκτίθεται στην αίθουσα Τέχνης Γκίλνρχολ του Λονδίνου.


Το ύψους τριών περίπου μέτρων άγαλμα της Μάργκαρετ Θάτσερ
Ο δράστης συνελήφθη αργότερα από τις αστυνομικές αρχές. Το άγαλμα της Μάργκαρετ Θάτσερ επρόκειτο να τοποθετηθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων μετά το πέρας των επόμενων βουλευτικών εκλογών.

«'Αγνωστος αποκεφαλίζει το άγαλμα των 50.000 στερλινών» είναι ο τίτλος του άρθρου της «Ντέιλι Τέλεγκραφ», η οποία διευκρινίζει ότι η ζημιά δεν αποκλείεται να είναι ανεπανόρθωτη.


Τετάρτη 03 Ιουλίου 2002 - 22:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Αλλαγή ηγεσίας στη Βιβέντι Γιουνιβέρσαλ
 

Η Βιβέντι ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει τη στρατηγική και οικονομική κατάσταση της

Ο γαλλικός όμιλος μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας Βιβέντι Γιουνιβέρσαλ ανέθεσε στον Ζαν Ρενέ Φουρτού την θέση του διευθύνοντα συμβούλου μετά την παραίτηση του Ζαν Μαρί Μεσιέ.

Ο κ.Φουρτού ήταν ανώτερο στέλεχος του φαρμακευτικού ομίλου Αβέντις ενώ θεωρείται ο αρχιτέκτονας της επιτυχημένης αναδιάρθρωσης της γαλλικής εταιρείας Rhone-Poulenc στη δεκαετία του 1990.

Πιστεύεται ότι ο κ.Φουρτού θα αρχίσει τή νέα του δουλειά επανεξετάζοντας τα οικονομικά και τη στρατηγική της Βιβέντι.

Με επικεφαλής τον Ζαν Μαρί Μεσιέ ο γαλλικός κολοσσός ΜΜΕ είχε συσσωρεύσει ζημιές 14ων δισεκατομμυρίων δολλαρίων.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι προτεραιότητα της θα είναι πλέον η διαφάνεια και η αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας που έχει βραχυπρόθεσμα.

Δεν υπάρχει θέμα πτώχευσης

Η τιμή της μετοχής της Βιβέντι είχε πέσει πριν γίνει γνωστή η πληροφορία ότι προσπάθησε να εμφανίσει κέρδη μεγαλύτερα κατά ενάμιση δισεκατομμύρια ευρώ από τα πραγματικά.

Οι επενδυτές τρομοκρατήθηκαν και η μετοχή της Βιβέντι έχασε το 25% την Τρίτη και ακόμη 22% την Τετάρτη.

Η αυτοκρατορία της Βιβέντι
Cegetel Telecom
Εταιρεία Υδρευσης
Vizzavi διαδικτυακή πύλη
Μουσικός όμιλος Γιουνιβέρσαλ
Γιουνιβέρσαλ Στούντιο
Canal Plus

Η εταιρεία αρνήθηκε ότι «μαγείρεψε τα βιβλία της» ενώ ο πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου του γαλλικού χρηματηστηρίου, Μισέλ Πράντα, δήλωσε ότι « θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι οι λογαριασμοί της Βιβέντι δεν ήταν ειλικρηνείς».

Η πτώση του Ζαν Μαρί Μεσιέ

Ο μέχρι την Τρίτη διευθύνων σύμβουλος της Βιβέντι Ζαν Μαρί Μεσιέ δήλωσε πως αποφάσισε να παραιτηθεί για το καλό της υπερχρεωμένης εταιρείας, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Λε Φιγκαρό.

Παραιτούμαι ώστε να διατηρηθεί η Βιβέντι Γιουνιβέρσαλ
Ζαν Μαρί Μεσιέ, διευθύνων σύμβουλος
Αυτά μετά από τις επανειλλημένες πιέσεις που δέχθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Βιβέντι και αφού προηγουμένως η εταιρεία είχε ανακοινώσει ζημιές ρεκόρ, ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τις μεγαλύτερες στην οικονομική ιστορία της Γαλλίας.

Η ανέλιξη του Ζαν Μαρί Μεσιέ στην κορυφή της εταιρικής ιεραρχίας ήταν εντυπωσιακή καθώς αναλαμβάνοντας τις τύχες της Βιβέντι, μετέτρεψε την τότε γαλλική επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης σε ένα παγκόσμιο κολοσσό των Μήντια, προβαίνοντας σε σειρά επιθετικών εξαγορών.

Για το σκοπό αυτό ο κ. Μεσιέ δαπάνησε το αστρονομικό ποσό των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Βιβέντι έχει στην κατοχή της τα στούντιο Γιουνιβέρσαλ στο Χόλυγουντ και πολλά τηλεοπτικά κανάλια, θεωρείται δε η δεύτερη σε μέγεθος επιχείρηση θεάματος στον κόσμο μετά την AOL Time Warner.


Τετάρτη 03 Ιουλίου 2002 - 20:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Ναρκωτικά σε αμερικανική βάση
 

Οι εξετάσεις για ναρκωτικά στις αμερικανικές δυνάμεις καθιερώθηκαν πέρσι

Πάνω από 80 Αμερικανοί πεζοναύτες καταδικάστηκαν σε σχέση με την ανακάλυψη της μεγαλύτερης ποσότητας ναρκωτικών στην ιστορία των ενόπλων δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι διωκτικές αρχές ανακάλυψαν ναρκωτικές ουσίες, όπως έκσταση, LSD και κοκαίνη, αξίας 1,5 εκατομμυρίου δολλαρίων στη βάση Λεζέν της Βόρειας Καρολίνας.

Ασκήθηκε δίωξη συνολικά σε 84 άτομα, για εμπόριο ναρκωτικών σε 61 και για χρήση απαγορευμένων ουσιών σε 23 άτομα.

Μέχρις στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές οι ποινές που επιβλήθηκαν. Σύμφωνα όμως με τους κανονισμούς στια αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις για το εμπόριο ναρκωτικών η μεγαλύτερη ποινή που προβλέπεται είναι 15 χρόνια φυλάκιση ενώ για χρήση, πέντε χρόνια.


Η ακτινοβολία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων είναι σήμερα τεράστια στις Ηνωμένες Πολιτείες

Αφορμή για τις υποψίες των διωκτικών αρχών υπήρξε ο μεγάλος αριθμός πεζοναυτών που σύχνζε σε νυχτερινά κέντρα της περιοχής Γουίλμινγκτον 60 χιλιόμετρα νοτίως του στρατοπέδου.

Ο εκπρόσωπος της βάσης Ταγματάρχης Στηβ Κοξ δήλωσε ότι μόνο μια μικρή μειοψηφία του προσωπικού της βάσης είχε ανάμειξη στην υπόθεση ναρκωτικών.

Δεν πρόκειται για επιδημία
Ταγματάρχης Στηβ Κοξ

«Από την άποψη του Σώματος Πεζοναυτών θεωρούμε τη χρήση ναρκωτικών κοινωνικό πρόβλημα. Θα είμασταν απλοϊκοί αν πιστεύαμε ότι οι πεζοναύτες δεν χρησιμοποιούν ναρκωτικά» είπε ο ταγματάρχης Κοξ.


Τετάρτη 03 Ιουλίου 2002 - 09:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Αγνόησαν τον Αραφάτ
 

Άτυπη βρετανική αναγνώριση του Αραφάτ

Δυο από τους πλέον υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα καθήκοντά τους όπως τους είχε ζητήσει ο Γιασέρ Αραφάτ.

Ο επικεφαλής των αρχών ασφαλείας της Δυτικής Οχθης Τζιμπρίλ Ρατζούμπ, ο οποίος παλαιότερα παρουσιάζονταν ως πιθανός αντικαταστάτης του Γιασέρ Αραφάτ, δήλωσε στο BBC ότι δεν εγκαταλείπει τη θέση του ούτε αναλαμβάνει διοικητής της Τζενίν όπως του αντιπρότεινε Παλαιστίνιος ηγέτης.


Ο Ρατζούμπ φέρονταν ως πιθανός αντικαταστάτης του Αραφάτ
Τις εντολές του Αραφάτ φαίνεται να αψηφά και ο αρχηγός της παλαιστινιακής αστυνομίας στρατηγός Γκαζι Τζαμπαλί.

Ανταποκριτές αναφέρουν ότι η άρνηση των αξιωματούχων να απομακρυνθούν εκφράζει τη θέση αδυναμίας στην οποία έχει περιέλθει ο Αραφάτ.

Η προσπάθεια αναδιάρθρωσης της Παλαιστινιακής Αρχής γίνεται λίγες μόνο ημέρες μετά τις πιέσεις των ΗΠΑ που ζήτησαν ακόμη και την απομάκρυνση του ίδιου του Αραφάτ.

«Ψήφος εμπιστοσύνης» από το Λονδίνο

Παρά το γεγονός πάντως ότι η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε πρόσφατα ότι δεν επιθυμεί τη συνέχιση των συνομιλιών με τον Αραφάτ, αξιωματούχος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών είχε συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο ηγέτη.

Ο Βρετανός Μάικ Ο Μπράιν διευκρίνισε ότι το Λονδίνο θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τον Αραφάτ ελπίζοντας ότι αυτός θα ασκήσει την επιρροή του για τον τερματισμό των επιθέσεων αυτοκτονίας αν και κάλεσε τον παλαιστινιακό λαό να φέρει στο προσκήνιο νέους ηγέτες.


Τετάρτη 03 Ιουλίου 2002 - 15:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Έναρξη ερευνών για το δυστύχημα
 

Εμπειρογνώμονες στον τόπο του δυστυχήματος

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στην Ελβετία παραδέχτηκαν ότι το σύστημα αυτόματης προειδοποίησης ήταν κλειστό όταν συγκρούστηκαν τη Δευτέρα στον αέρα δύο αεροπλάνα, ένα ρωσικό επιβατικό κι ένα μεταγωγικό, πάνω από τα γερμανο-ελβετικά σύνορα με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο πάνω από 70 άνθρωποι --στην πλειονότητά τους Ρώσοι μαθητές, οι οποίοι πήγαιναν στην Ισπανία για διακοπές.

O δικός μας ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας προειδοποίησε τον Ρώσο πιλότο να κατέβει σε χαμηλότερο ύψος για να διατηρηθεί η απόσταση ανάμεσα στα δύο αεροπλάνα. Κι η προειδοποίηση αυτή έγινε 50 δευτερόλεπτα πριν από τη σύγκρουση. Είχε δηλ. αρκετό χρόνο για να την αποφύγει.
Κάρλο Μπρρνασκόνι, διευθυντής της ελβετικής Skyguide
Εκπρόσωπος των Ελβετών ελεγκτών δήλωσε πως ήταν κλειστό για συντήρηση το σύστημα που θα έπρεπε να είχε προειδοποιήσει τα δύο αεροπλάνα ότι θα συγκρούονταν αν δεν άλλαζαν πορεία.

Εν τω μεταξύ εμπειρογνώμονες από τρία κράτη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και τη Ρωσία, εργάζονται πυρετωδώς για να εξακριβώσουν τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας που εκτυλίχθηκε τη Δευτέρα κοντά στα σύνορα της Γερμανίας και της Ελβετίας.

Τα δύο αεροσκάφη, ένα ρωσικό επιβατικό Τουπόλεφ 154 και ένα εμπορικό Μπόινγκ 757 συγκρούστηκαν ενώ βρίσκονταν στον ελβετικό εναέριο χώρο ευθύνης , γεγονός, το οποίο έχει εγείρει ερωτηματικά για τις ενέργειες των αρμόδιων έλβετών ελεγκτών ενάεριας κυκλοφορίας.

Ρώσοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η προειδοποίηση της ελβετικής ομάδος ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση.

Κοίταξα από το παράθυρο του σπιτιού μου και είδα τον ουρανό να φλέγεται
Έντουαρντ Λόιντ, κάτοικος Ουμπερλίγκεν
Συγκεκριμένα η ρωσική πλευρά εκτιμά ότι ο κυβερνήτης του αεροσκάφους ειδοποιήθηκε 50 δευτερόλεπτα πριν από τη σύγκρουση.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων βάσει πρώτων εξετάσεων του μαύρου κουτιού του ρωσικού αεροσκάφους, όταν οι Ελβετοί ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ζήτησαν από το Ρώσο κυβερνήτη να κατεβεί σε χαμηλότερο ύψος 50 δευτερόλεπτα πριν από το μοιραίο συμβάν, το οποίο σημαίνει ότι ο πιλότος είχε μόλις 25 δευτερόλεπτα στη διάθεση του για να αντιδράσει.

Ο επικεφαλής των ρωσικών αερογραμμών δήλωσε απόλυτα πεπεισμένος ότι ο κυβερνήτης του Τουπόλεφ 154 δεν φέρει καμία ευθύνη για τη σύγκρουση.

Περίπου 52 συγγενείς των θυμάτων πρόκειται να μεταβούν στον τόπο του δυστυχήματος. Στο εμπορικό αεροσκάφος επέβαιναν οι δύο κυβερνήτες του.


Τετάρτη 03 Ιουλίου 2002 - 15:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Αυστηρά μέτρα για τα μεταλλαγμένα
 

Oι ευρωπαίοι καταναλωτές θα πρέπει να ενημερώνονται για τα μεταλλαγμένα εκτιμά το Ευρωκοινοβούλιο

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αποφάσισε τη λήψη αυστηρών μέτρων για την αναγραφή της σύστασης των τροφίμων που περιέχουν γενετικώς τροποποιημένες πρώτες ύλες.


Νέα μέτρα για τις ετικέτες μεταλλαγμένων αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο
Σύμφωνα με την μέχρι σήμερα ισχύουσα νομοθεσία, ήταν υποχρεωτική η επισήμανση των μεταλλαγμένων υλικών στις ετικέτες των τροφίμων μόνο αν αυτά ξεπερνούν το 1%.

Στο εξής προτείνεται η αναγραφή της μεταλλαγμένης προέλευσης ακόμα και σε τρόφιμα τα οποία περιέχουν δευτερογενή προϊόντα της γενετικής μετάλλαξης, όπως για παράδειγμα κοτόπουλο που έχει τραφεί με μεταλλαγμένο καλαμπόκι.

Η απόφαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου χρειάζεται την έγκριση των υπουργών περιβάλλοντος των «15» για να υιοθετηθεί ως νόμος.

Η Κομισιόν πιστεύει ότι η αναλυτικότερη αναγραφή των συστατικών θα βοηθήσει το κοινό, το οποίο ανησυχεί για τη χρήση των γενετικώς μεταλλαγμένων υλικών.

Εμπορικός «πόλεμος»

Όμως οι ευρωπαϊκές εταιρίες βιοτεχνολογίας ισχυρίζονται ότι οι προτεινόμενοι κανονισμοί θα επηρεάσουν αρνητικά τον κλάδο τους.


Ανεξέλεγκτες επιδράσεις στο περιβάλλον φοβούνται αρκετοί πολέμιοι των μεταλλαγμένων
Ο ανταποκριτής του BBC στο Στρασβούργο εκτιμά ότι αν ψηφιστεί η προτεινόμενη νομοθεσία είναι πιθανό να οδηγήσει σε εμπορική σύγκρουση με τις ΗΠΑ, καθώς οι εξαγωγές μεταλλαγμένων γεωργικών προϊόντων από τις ΗΠΑ είναι μεγάλες.

Η παραγωγή γενετικά τροποποιημένων οργανισμών έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων που χαρακτηρίζουν τα μεταλλαγμένα ως «τρόφιμα Φρανκενστάιν».


Τετάρτη 03 Ιουλίου 2002 - 09:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Αγνοούν τον Αραφάτ
 

Άτυπη βρετανική αναγνώριση του Αραφάτ

Δυο από τους πλέον υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα καθήκοντά τους όπως τους είχε ζητήσει ο Γιασέρ Αραφάτ.

Ο επικεφαλής των αρχών ασφαλείας της Δυτικής Οχθης Τζιμπρίλ Ρατζούμπ, ο οποίος παλαιότερα παρουσιάζονταν ως πιθανός αντικαταστάτης του Γιασέρ Αραφάτ, δήλωσε στο BBC ότι δεν εγκαταλείπει τη θέση του ούτε αναλαμβάνει διοικητής της Τζενίν όπως του αντιπρότεινε Παλαιστίνιος ηγέτης.


Ο Ρατζούμπ φέρονταν ως πιθανός αντικαταστάτης του Αραφάτ
Τις εντολές του Αραφάτ φαίνεται να αψηφά και ο αρχηγός της παλαιστινιακής αστυνομίας στρατηγός Γκαζι Τζαμπαλί.

Ανταποκριτές αναφέρουν ότι η άρνηση των αξιωματούχων να απομακρυνθούν εκφράζει τη θέση αδυναμίας στην οποία έχει περιέλθει ο Αραφάτ.

Η προσπάθεια αναδιάρθρωσης της Παλαιστινιακής Αρχής γίνεται λίγες μόνο ημέρες μετά τις πιέσεις των ΗΠΑ που ζήτησαν ακόμη και την απομάκρυνση του ίδιου του Αραφάτ.

«Ψήφος εμπιστοσύνης» από το Λονδίνο

Παρά το γεγονός πάντως ότι η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε πρόσφατα ότι δεν επιθυμεί τη συνέχιση των συνομιλιών με τον Αραφάτ, αξιωματούχος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών είχε συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο ηγέτη.

Ο Βρετανός Μάικ Ο Μπράιν διευκρίνισε ότι το Λονδίνο θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τον Αραφάτ ελπίζοντας ότι αυτός θα ασκήσει την επιρροή του για τον τερματισμό των επιθέσεων αυτοκτονίας αν και κάλεσε τον παλαιστινιακό λαό να φέρει στο προσκήνιο νέους ηγέτες.


Τετάρτη 03 Ιουλίου 2002 - 15:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Ευρώ… Uber Alles
 

Ο Μπομπ Γκέλντοφ εμφανίζεται σε διαφήμιση κατά του ευρώ

Ο βρετανός καλλιτέχνης της ποπ Μπομπ Γκέλντοφ εμφανίζεται μαζί με άλλους καλλιτέχνες σε διαφήμιση η οποία έχει σκοπό να εντοπίσει τους κινδύνους της προσχώρησης στην ευρωζώνη για τη Βρετανία.

VIDEO
Αντίδραση όμως έχει προκαλέσει ένθετο στη διαφήμιση στο οποίο ο κωμικός Ρικ Μάιαλ εμφανίζεται ως Χίτλερ που εγκρίνει το ευρώ.

Οργανώσεις ισχυρίζονται ότι η διαφήμιση προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου.

Οι διοργανωτές της διαφημιστικής εκστρατείας απέρριψαν τις αντιδράσεις, λέγοντας ότι σκοπός της διαφήμισης είναι να διακωμωδήσει τους υποστηρικτές του Ευρώ, παρουσιάζοντάς τους σαν άτομα που δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα.

Ο πρόεδρος της καμπάνιας για το «Όχι στο ευρώ», Τζορτζ Γιούστις, δήλωσε ότι οι πολιτικοί δεν έχουν απήχηση και ήταν απαραίτητη η προσέγγιση του κοινού στο θέμα του ευρώ μέσω διασημοτήτων.


Αρκετοί ενοχλήθηκαν από την καμπάνια στην οποία συμμετέχει ο τραγουδιστής
Ο Γκέλντοφ χαίρει της εκτίμησης του κοινού με το φιλανθρωπικό έργο του και τη συμμετοχή του στα κοινά.

Η οργάνωση «Η Βρετανία στην Ευρώπη», που υποστηρίζει το ευρώ, χαρακτήρισε την διαφημιστική καμπάνια τέχνασμα για λόγους εντυπωσιασμού.

Είπε επίσης ότι αυτοί που αντιτίθενται στο ευρώ αποφεύγουν τις αναφορές στα φλέγοντα προβλήματα της χώρας, όπως είναι η ανεργία και η οικονομία, και παραβλέπουν ότι ο διάλογος για το ευρώ έχει σχέση με την μακροπρόθεσμη ευημερία της Βρετανίας.


Τετάρτη 26 Ιουνίου 2002 - 22:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Τελεσίγραφο Μπους προς Παλαιστινίους
 

Ο Αραφάτ δέχεται διπλωματικές και στρατιωτικές πιέσεις

Ο Τζορτζ Μπους προειδοποίησε την παλαιστινιακή αρχή οτι οι ΗΠΑ θα διακόψουν την οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους, εαν δεν εισακουστεί το αίτημα της Ουάσιγκτον για πολιτικές μεταρρυθμίσεις και κυρίως για αλλαγή της παλαιστινιακής ηγεσίας.

"Η κατάσταση στην περιοχή είναι απλά απαράδεκτη" είπε ο αμερικανός Πρόεδρος στη σύνοδο κορυφής των "οχτώ" που διεξάγεται στον Καναδά
Εάν υπάρχει ηγεσία συμβιβασμένη με την τρομοκρατία δεν θα μπορέσουμε να ακολουθήσουμε το δρόμο που οδηγεί στην ειρήνη. Έχω εμπιστοσύνη στους Παλαιστινίους οτι θα πράξουν το σωστό όταν αντιληφθούν πλήρως αυτό που εννοούμε
Τζορτζ Μπους

Ο αμερικανός Πρόεδρος κάλεσε εκ νέου τον παλαιστινιακό λαό να εκλέξει ένα νέο ηγέτη, "που να μην έχει συμβιβαστεί με την τρομοκρατία".


Οι δηλώσεις αυτές του Τζορτζ Μπους έγιναν λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση των Παλαιστινίων για διεξαγωγή κοινοβουλευτικών και Προεδρικών εκλογών μεταξύ 10 και 20 Ιανουαρίου του 2003.


Αμερικανικές απειλές
Ο αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε απο τους Παλαιστινίους να προβούν σε αναδιάρθρωση της αρχής , των οικονομικών υπηρεσιών και των δυνάμεων ασφαλείας.

Πρόσθεσε οτι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να τοποθετούν τα χρήματα τους σε μια κοινωνία που δεν είναι "διάφανη", αλλά αντιθέτως "διεφθαρμένη".
"Υποψιάζομαι οτι και άλλες χώρες θα πράξουν αναλόγως", είπε ο αμερικανός Πρόεδρος.

Ο κ. Μπους κάλεσε τους φίλους και συμμάχους του να ενωθούν μαζί του στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας.

Οι ΗΠΑ θέλουν να δουν την απομάκρυνση του Γιασέρ Αραφάτ

Όταν ο αμερικανός Πρόεδρος ρωτήθηκε απο τους δημοσιογράφους ποια τακτική θα ακολουθήσει εαν ο Γιασέρ Αραφάτ επανεκλεγεί, απάντησε: "Εάν υπάρχει ηγεσία συμβιβασμένη με την τρομοκρατία δεν θα μπορέσουμε να ακολουθήσουμε το δρόμο που οδηγεί στην ειρήνη. Έχω εμπιστοσύνη στους Παλαιστινίους οτι θα πράξουν το σωστό όταν αντιληφθούν πλήρως αυτό που εννοούμε".

Οι ανταποκριτές λένε οτι ενώ οι ΗΠΑ δεν παρέχουν άμεσα βοήθεια προς την παλαιστινιακή Αρχή, εν τούτοις διοχετεύουν οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους μέσω του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και άλλων μη κυβερνητικών οργανισμών.


Η ημέρα της κρίσης
O σύμβουλος του Γιασέρ Αραφάτ, Σαέμπ Ερεκάτ, ο οποίος ανακοίνωσε τη διεξαγωγή των παλαιστινιακών εκλογών, αρνήθηκε οτι η απόφαση αυτή ελήφθη ύστερα απο τις δηλώσεις του Τζορτζ Μπους.

Αναφερόμενος στο θέμα της απομάκρυνσης του κ. Αραφάτ απο την εξουσία, σύμφωνα με το αίτημα της Ουάσινγκτον, ο κ. Ερεκάτ είπε οτι ο παλαιστινιακός λαός "δεν περιμένει οι ηγέτες του να πέσουν με αλεξίπτωτο, σταλμένοι απο τις ΗΠΑ".

Πληροφορίες που ήθελαν τον Παλαιστίνιο ηγέτη να θέτει υποψηφιότητα στις εκλογές του Ιανουαρίου διαψεύστηκαν απο Παλαιστίνιο ανώτατο αξιωματούχο ως "πρώιμες".


Η πολιορκία της Χεβρώνας
Το Ισραήλ συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη, διατηρώντας για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα την πολιορκία των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Χεβρώνα.

Χάρτης των παλαιστινιακών περιοχών

Το ισραηλινό ραδιόφωνο ανακοίνωσε οτι 20 Παλαιστίνιοι παραστρατιωτικοί, που καταζητούνται απο το Ισραήλ, μαζί με 130 πολίτες βρίσκονται μέσα στο κτιριακό συγκρότημα των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας .

Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες έχουν κατεδαφίσει την κεντρική είσοδο του κτιρίου.

Τέσσερις Παλαιστίνιοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν όταν τα ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν στην περιοχή.

Με εξαίρεση την Ιεριχώ, το Ισραήλ ελέγχει, τώρα, όλα τα παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Όχθη. Οι επιχειρήσεις αυτές γίνονται ως αντίποινα στη σειρά παλαιστινιακών επιθέσεων αυτοκτονίας στην πόλη της Ιερουσαλήμ, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 26 Ισραηλινών.


Τετάρτη 03 Ιουλίου 2002 - 09:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Αψηφούν τον Αραφάτ
 

Άτυπη βρετανική αναγνώριση του Αραφάτ

Δυο από τους πλέον υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα καθήκοντά τους όπως τους είχε ζητήσει ο Γιασέρ Αραφάτ.

Ο επικεφαλής των αρχών ασφαλείας της Δυτικής Οχθης Τζιμπρίλ Ρατζούμπ, ο οποίος παλαιότερα παρουσιάζονταν ως πιθανός αντικαταστάτης του Γιασέρ Αραφάτ, δήλωσε στο BBC ότι δεν εγκαταλείπει τη θέση του ούτε αναλαμβάνει διοικητής της Τζενίν όπως του αντιπρότεινε Παλαιστίνιος ηγέτης.


Ο Ρατζούμπ φέρονταν ως πιθανός αντικαταστάτης του Αραφάτ
Τις εντολές του Αραφάτ φαίνεται να αψηφά και ο αρχηγός της παλαιστινιακής αστυνομίας στρατηγός Γκαζι Τζαμπαλί.

Ανταποκριτές αναφέρουν ότι η άρνηση των αξιωματούχων να απομακρυνθούν εκφράζει τη θέση αδυναμίας στην οποία έχει περιέλθει ο Αραφάτ.

Η προσπάθεια αναδιάρθρωσης της Παλαιστινιακής Αρχής γίνεται λίγες μόνο ημέρες μετά τις πιέσεις των ΗΠΑ που ζήτησαν ακόμη και την απομάκρυνση του ίδιου του Αραφάτ.

«Ψήφος εμπιστοσύνης» από το Λονδίνο

Παρά το γεγονός πάντως ότι η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε πρόσφατα ότι δεν επιθυμεί τη συνέχιση των συνομιλιών με τον Αραφάτ, αξιωματούχος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών είχε συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο ηγέτη.

Ο Βρετανός Μάικ Ο Μπράιν διευκρίνισε ότι το Λονδίνο θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τον Αραφάτ ελπίζοντας ότι αυτός θα ασκήσει την επιρροή του για τον τερματισμό των επιθέσεων αυτοκτονίας αν και κάλεσε τον παλαιστινιακό λαό να φέρει στο προσκήνιο νέους ηγέτες.


Τετάρτη 03 Ιουλίου 2002 - 11:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Η ΕΕ για τα μεταλλαγμένα
 


Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο συζητεί σήμερα στο Στρασβούργο την εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων στην αναγραφή της σύστασης των τροφίμων που περιέχουν γενετικώς τροποποιημένες πρώτες ύλες.


Νέα μέτρα για τις ετικέτες μεταλλαγμένων προϊόντων εξετάζει το Ευρωκοινοβούλιο
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, είναι υποχρεωτική η επισήμανση των μεταλλαγμένων υλικών στις ετικέτες των τροφίμων μόνο αν αυτά ξεπερνούν το 1%.

Στο εξής προτείνεται η αναγραφή της μεταλλαγμένης προέλευσης ακόμα και σε τρόφιμα τα οποία περιέχουν δευτερογενή προϊόντα της γενετικής μετάλλαξης, όπως για παράδειγμα κοτόπουλο που έχει τραφεί με μεταλλαγμένο καλαμπόκι.

Η Κομισιόν πιστεύει ότι η αναλυτικότερη αναγραφή των συστατικών θα βοηθήσει το κοινό, το οποίο ανησυχεί για τη χρήση των γενετικώς μεταλλαγμένων υλικών.

Εμπορικός «πόλεμος»

Όμως οι ευρωπαϊκές εταιρίες βιοτεχνολογίας ισχυρίζονται ότι οι προτεινόμενοι κανονισμοί θα επηρεάσουν αρνητικά τον κλάδο τους.


Ανεξέλεγκτες επιδράσεις στο περιβάλλον φοβούνται αρκετοί πολέμιοι των μεταλλαγμένων
Ο ανταποκριτής του BBC στο Στρασβούργο εκτιμά ότι αν ψηφιστεί η προτεινόμενη νομοθεσία είναι πιθανό να οδηγήσει σε εμπορική σύγκρουση με τις ΗΠΑ, καθώς οι εξαγωγές μεταλλαγμένων γεωργικών προϊόντων από τις ΗΠΑ είναι μεγάλες.

Η παραγωγή γενετικά τροποποιημένων οργανισμών έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων που χαρακτηρίζουν τα μεταλλαγμένα ως «τρόφιμα Φρανκενστάιν».


Τετάρτη 03 Ιουλίου 2002 - 09:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Λονδίνο «αναγνωρίζει» τον Αραφάτ
 

Άτυπη βρετανική αναγνώριση του Αραφάτ

Αξιωματούχος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών είχε συνομιλίες με τον Γιασέρ Αραφάτ, λίγες μόλις ημέρες ύστερα από την απόφαση της Ουάσινγκτον να μην αναγνωρίζει τον Παλαιστίνιο ηγέτη.

Ο Βρετανός Μάικ Ο Μπράιν διευκρίνισε ότι το Λονδίνο θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τον Αραφάτ ελπίζοντας ότι αυτός θα ασκήσει την επιρροή του για τον τερματισμό των επιθέσεων αυτοκτονίας αν και κάλεσε τον παλαιστινιακό λαό να φέρει στο προσκήνιο νέους ηγέτες.

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει την απομάκρυνση του Γιασέρ Αραφάτ γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα παλαιστινιακά εδάφη.

Αναδιάρθρωση της Παλαιστινιακής Αρχής
Εν τω μεταξύ πληροφορίες αναφέρουν ότι δυο αξιωματούχοι ασφαλείας, τους οποίους ο κ Αραφάτ απομάκρυνε από τα καθήκοντά τους, αρνούνται να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους.


Ο Ρατζούμπ φέρονταν ως πιθανός αντικαταστάτης του Αραφάτ
Πρόκειται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες για τον αρχηγός της παλαιστινιακής αστυνομίας στρατηγό Γκαζι Τζιμπαλί και τον επικεφαλής της πολιτοφυλακής Μαχμούντ Αμπού Μαρζούκ.

Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοπεύει να απομακρύνει και τον επικεφαλής των αρχών ασφαλείας της Δυτικής Οχθης Τζιμπρίλ Ρατζούμπ, ο οποίος παλαιότερα παρουσιάζονταν ως πιθανός αντικαταστάτης του Γιασέρ Αραφάτ.


Τετάρτη 03 Ιουλίου 2002 - 10:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Εικόνες καταστροφής
 


Μεγάλα τμήματα των αεροσκαφών βρίσκονταν στο έδαφος


Τμήμα της ατράκτου τυλίχθηκε στις φλόγες


Μέλη των σωστικών συνεργείων εντόπισαν τα μαύρα κουτιά


Συγγενείς των θυμάτων αλλά ακόμη και υπάλληλοι των ταξιδιωτικών γραφείων βρίσκονται σε απόγνωση


Οι κάτοικοι της περιοχής βοηθούσαν τα σωστικά συνεργεία


Τα λεωφορεία περίμεναν μάταια τους ρώσους μαθητές στην Βαρκελώνη


Τρίτη 02 Ιουλίου 2002 - 05:41 ('Ωρα Λονδίνου)
«Συγνώμη» ΗΠΑ για τον βομβαρδισμό
 

Πολλά από τα θύματα ήταν παιδιά

Την οργή της για τον αμερικανικό βομβαρδισμό, ο οποίος στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 30 αμάχων εξέφρασε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις για το περιστατικό από ανώτατους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Αργότερα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, εξέφρασε τα συλληπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν ένα γαμήλιο γλέντι στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με ανακοίνωση αξιωματούχων στην Καμπούλ.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο BBC ότι ο αριθμός των νεκρών της επίθεσης, που έγινε στην επαρχία Ουρουζγκάν κοντά στην πόλη Κανταχάρ, ξεπερνά τους 100.

Δεν υπάρχουν Ταλεμπάν ή μέλη της Αλ-Κάϊντα ή Άραβες εδώ. Τα θύματα ήταν άμαχοι, γυναίκες και παιδιά
Αμπντούλ Σαμπούρ, χωρικός που επέζησε της επίθεσης
Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί δίνουν αντικρουόμενες εξηγήσεις για το περιστατικό, στο οποίο εμπλέκεται μοίρα αμερικανικών βομβαρδιστικών.

Η μία εξήγηση που έδωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πως η βόμβα έχασε το στόχο της.

Αλλά εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού, ο συνταγματάρχης Ρότζερ Κινγκ, είπε ότι το αεροσκάφος απάντησε σε πυρά που δέχτηκε από το έδαφος.

Οι Αμερικανοί λένε ότι δεν γνώριζαν τίποτα για το γαμήλιο γλέντι, αλλά θα συμμετάσχουν σε κοινή διερευνητική επιτροπή με Αφγανούς που θα μεταβούν στον τόπο της επίθεσης.


Νεαρός Αφγανός - θύμα του βομβαρδισμού στο νοσοκομείο της Κανταχάρ
Ο ηγέτης του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι έκανε γνωστό ότι η κυβέρνησή του προσπαθεί να προσφέρει βοήθεια στα θύματα του βομβαρδισμού αυτού παρότι υπάρχουν καταγγελίες για μεγάλες καθυστερήσεις στην παροχή βοήθειας.

Από τότε που ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, πέρσι το φθινόπωρο, ως απάντηση στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν υπάρξει αρκετά περιστατικά, που τα Αμερικανικά αεροσκάφη έχουν βομβαρδίσει λανθασμένους στόχους, όμως το περιστατικό αυτό ενδέχεται να είναι το πιο σοβαρό.


Τετάρτη 03 Ιουλίου 2002 - 03:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Στα ίχνη της '17 Νοέμβρη' και ο βρετανικός Τύπος
 

'Εξοργιστική' η '17 Νοέμβρη' σύμφωνα με τη χήρα του Στίβεν Σόντερς

Σε τρεις βρετανικές πρωϊνές εφημερίδες, στους Τάιμς, την Ιντιπέντεντ και την Ντέιλι Τέλεγκραφ γίνεται εκτεταμένη αναφορά στον καταιγισμό των στοιχείων που φαίνεται να διαθέτει η ελληνική αστυνομία, απόρροια της αποτυχημένης βομβιστικής επίθεσης του Σαββάτου στον Πειραιά.

Στοιχεία, τα οποία, όπως επισημαίνει και ο βρετανικός Τύπος, φαίνεται να φέρουν τις ελληνικές αστυνομικές αρχές για πρώτη φορά κοντά στα ίχνη της διαβόητης οργάνωσης "17 Νοέμβρη".


Ο Βρετανός πρώην ταξίαρχος δέχτηκε τέσσερις σφαίρες εξ επαφής
Σε τρία επίπεδα κινείται ο θεματικός άξονας και των τριών εφημερίδων.

Πρώτον στο περίστροφο που εντόπισαν οι ελληνικές αρχές στον τόπο της έκρηξης, και το οποίο φαίνεται να συνδέεται με τη "17 Νοέμβρη", στην ταυτότητα του δράστη και τέλος στην 27χρονη δραστηριότητα της οργάνωσης με ιδαίτερη έμφαση στη δολοφονία του Βρετανού ταξίαρχου, Στίβεν Σόντερς, στις 8 Ιουνίου του 2000 στην Αθήνα.

Η Χέδερ Σόντερς, η χήρα του δολοφονηθέντος Βρετανού αξιωματούχου, είναι το κεντρικό πρόσωπο στο σχετικό άρθρο των Τάιμς.

Η σχεδόν εξάστηλη φωτογραφία της Χέδερ Σόντερς συνοδεύεται από μονόστιλο στο οποίο, η Βρετανίδα χαρακτηρίζεται ως "η γυναίκα που τόλμησε να ορθώσει το ανάστημά της και να αψηφήσει τη "17 Νοέμβρη".


Έκκληση για δράση απηύθυνε η χήρα του δολοφονηθέντος Βρετανού ταξίαχου προς την ΕΛ. ΑΣ
Η Χέδερ Σόντερς δηλώνει, μάλιστα, αποφασισμένη να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις προς τις ελληνικές αστυνομικές αρχές για να αναλάβουν δράση.

"Οφείλουν να δραστηριοποιηθούν, δεν θα τους αφήσω να αγνοήσουν τα στοιχεία που μόλις προέκυψαν", τόνισε η χήρα του Βρετανού πρώην ταξίαρχου στους Τάιμς του Λονδίνου. Η εν λόγω βρετανική εφημερίδα παρουσιάζει ένα σύντομο ιστορικό προφίλ των στόχων της οργάνωσης, ενώ επισημαίνει ότι η "17 Νοέμβρη" έχαιρε της συμπάθειας των Ελλήνων πολιτών μέχρι τη δολοφονία του, Στίβεν Σόντερς.

Σύμφωνα με τους Τάιμς η "17 Νοέμβρη" είναι μια ακροαριστερή οργάνωση όμοια της Μπάαντερ Μάινχοφ στη Γερμανία και των Ερυθρών Ταξιαρχιών στην Ιταλία.

Το γεγονός ότι στα 27 χρόνια των δραστηριοτήτων της δεν συνελήφθη ούτε ένα ύποπτος η βρετανική εφημερίδα το αποδίδει στις φήμες περί διασυνδέσεων της οργάνωσης με μέλη του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος και με αξιωματούχους στους κόλπους της ελληνικής αστυνομίας και της στρατιωτικής ηγεσίας.

"Οι Βρετανοί έκαναν τη διαφορά"

Στην Ιντιπέντεντ, τουλάχιστον φωτογραφικά, ξεχωρίζουν ο τραυματισθείς δράστης, Σάββας Ξηρός, το περίστροφο και ο τόπος της έκρηξης της βόμβας. Ειδησεογραφικά, η Ιντιπένεντ χαρακτηρίζει τη "17 Νοέμβρη" ως την οργάνωση "φάντασμα" και υπογραμμίζει ότι οι ελληνικές αρχές περίμεναν αυτό το λάθος για να αρχίσουν πλέον με απτά στοιχεία να κινούνται προς τον εντοπισμό της.

Τέλος η βρετανική εφημερίδα, αφού επίσης κάνει μια ιστορική αναδρομή στους στόχους της οργάνωσης, κλείνει κάνοντας ιδαίτερη μνεία στην παρουσία των Βρετανών αστυνομικών στην Ελλάδα, οι οποίοι, διευκρινίζει, ότι έδωσαν νέα πνοή στις μέχρι τώρα αποτυχημένες προσπάθειες της ελληνικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Τα ελληνικά τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης διέκοψαν τη ροή των προγραμμάτων τους και συνδέθηκαν ζωντανά για ανακοίνωση του εντοπισμού του περιστρόφου από τον αρχηγό της ΕΛ. ΑΣ, Φώτη Νασιάκο
Τάιμς
Γύρω από τον Στίβεν Σόντερς και κατ' επέκταση και τη "17 Νοέμβρη" περιστρέφεται και το σχετικό άρθρο της Ντέιλι Τέλεγκραφ, το οποίο τονίζει ότι το περίστροφο θα οδηγήσει στην αποκάλυψη των ταυτοτήτων των δραστών του Βρετανού ταξίαρχου.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ, προσθέτει ότι η ισπανική καταγωγή της αρραβωνιστικιάς του τραυματισθέντος βομβιστή έχει οδηγήσει πολλά από τα ελληνικά μέσα ενημέρωησης στην υπόθεση ότι ο δράστης δεν αποκλείεται να διατηρούσε επαφές και με την αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων, ΕΤΑ.


Τετάρτη 03 Ιουλίου 2002 - 07:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Πρόταση ΗΠΑ για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
 

Αβέβαιη η παρουσία της αμερικανικής ειρηνευτικής δύναμης στη Βοσνία

Συμβιβαστική λύση της τελευταίας στιγμής κατέθεσε η ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά τη διαφωνία για τη σύσταση του νεοϊδρυθέντος Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο θα εδρεύει στη Χάγη.

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Σύσταση 1η Ιουλίου
Έναρξη υποθέσεων στις αρχές του 2003
Στόχος να εξετάζει βιαιότητες και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ανά τον κόσμο
Δεν αναγνωρίζεται από την Ουάσινγκτον αλλά από την πλειονότητα των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Σύμφωνα με την αμερικανική πρόταση, οι ΗΠΑ και άλλα τέσσερα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα έχουν το δικαίωμα άσκησης βέτο στην περίπτωση που οδηγηθούν ενώπιον του νεοϊδρυθέντος δικαστηρίου Αμερικανοί πολίτες, οι οποίοι υπηρετούν σε ειρηνευτικές δυνάμεις.

Στην περίπτωση που η αμερικανική πρόταση γίνει αποδεκτή, τότε η παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης στη Βοσνία, η οποία έχει τεθεί εν αμφιβόλω, θα παραμείνει ως έχει.

Ο Βρετανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Σερ Τζέρεμι Γκρίνστοκ, δήλωσε στον απεσταλμένο του BBC στη Νέα Υόρκη, ότι είναι πλέον ορατή η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και του ΟΗΕ.

Εν αντιθέσει, η πλειονότητα των διπλωματών στη Νέα Υόρκη διάκειται αρνητικά απέναντι στην αμερικανική πρόταση, η οποία φαίνεται να υπονομεύει το ρόλο του νεοϊδρυθέντος δικαστηρίου.




Τετάρτη 03 Ιουλίου 2002 - 04:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Θύελλα αντιδράσεων για το ευρώ-αστείο
 


Οργή και θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει η εκστρατεία ορισμένων επιφανών Βρετανών, κυρίως από το χώρο του θεάματος, οι οποίοι είναι αντίθετοι με την αντικατάσταση της βρετανικής στερλίνας από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Στο βίντεο, το οποίο επιμελήθηκε η εν λόγω ομάδα και το οποίο άρχισε να προβάλλεται από τη Δευτέρα στις βρετανικές κινηματογραφικές αίθουσες, ο Αδόλφος Χίτλερ, παρουσιάζεται ως ένας εκ των πλέον ένθερμων οπαδών του ευρώ.

Το βίντεο αποτελεί προσβολή στη μνήμη των εκατομμυριών θυμάτων του Ολοκαυτώματος αναφέρει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, η βρετανική "Γκάρντιαν".

Στο βίντεο, ο Βρετανός κωμικός Ρικ Μάγιαλ, υποδυόμενος τον Χίτλερ και με τον ναζιστικό χαιρετισμό δανείζεται εν μέρει τα λόγια του ηγέτη του ναζιστικού κινήματος της Γερμανίας και δηλώνει, "΄Ενας Λαός, Ένα Ράιχ, ένα Ευρώ".

Ο σκηνοθέτης του βίντεο, Τζορτζ Όστις, τόνισε στην "Γκάρντιαν" ότι πρόκειται για μια κωμικό σκετς τριών δευτερολέπτων σε μια ταινία 90 δευτερολέπτων, η οποία έχει στόχο να παρουσιάσει τους υποστηρικτές του ευρώ ως μια ομάδα πλουσιών και πλήρως αποκομένων με την βρετανική πραγματικότητα ανθρώπων.

Κακόγουστο χιούμορ

Έντονα αντέδρασαν τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας του Λονδίνου αλλά και βετεράνοι του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίοι χαρακτήρισαν ως χιούμορ του χειρίστου είδους τη σύγκριση της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Γ΄Ράιχ της Γερμανίας.

Εάν θέλουν να μάθουν ποια θα ήταν η στάση του Χίτλερ απέναντι στο ευρώ, ας ρωτήσουν τα μέλη του Βρετανικού Εθνικιστικού Κόμματος, με το οποίο θα μοιράζονται την ίδια εκστρατεία
Ντέιβιντ Ααρονοβίτς, Ιντιπέντεντ
Η Ντέλι Τέλεγκραφ, από την πλευρά της, προσεγγίζει διαφορετικά το θέμα επισημαίνοντας ότι η εν λόγω εκστρατεία προβάλλει για πρώτη φορά ως αντίθετους με την υιοθέτηση του ευρώ όχι τους συνήθεις ύποπτους Συντηρητικούς αλλά ανθρώπους που αντιπροσωπεύουν την αριστερά.

"Η εν λόγω διαφημιστική εκστρατεία απευθύνεται στους αναποφάσιστους Βρετανούς και σε αυτούς που δεν δηλώνου εκ πεποιθήσεως ευρωσκεπιστικιστές", αναφέρει η βρετανική εφημερίδα και προσθέτει "το μεγάλου ατού της εκστρατεία κατά του ευρώ είναι το λαϊκό της στοιχείο".

Η εφημερίδα καταλήγει ότι της εκστρατείας κατά του ευρώ δεν ηγούνται πλέον μόνο οι Συντηρητικοί αλλά και όσοι αντίτιθνεται στην παγκοσμιοποίηση και τη σημαρινή τάξη πραγμάτων.


Τετάρτη 03 Ιουλίου 2002 - 06:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Έναρξη ερευνών για το δυστύχημα
 

Εμπειρογνώμονες στον τόπο του δυστυχήματος

Εμπειρογνώμονες από τρία κράτη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και τη Ρωσία, εργάζονται πυρετωδώς για να εξακριβώσουν τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας που εκτυλίχθηκε τη Δευτέρα κοντά στα σύνορα της Γερμανίας και της Ελβετίας και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 71 ανθρώπων - στην πλειονότητά τους Ρώσοι μαθητές, οι οποίοι πήγαιναν στην Ισπανία για διακοπές.

Τα δύο αεροσκάφη, ένα ρωσικό επιβατικό Τουπόλεφ 154 και ένα εμπορικό Μπόινγκ 757 συγκρούστηκαν ενώ βρίσκονταν στον ελβετικό εναέριο χώρο ευθύνης , γεγονός, το οποίο έχει εγείρει ερωτηματικά για τις ενέργειες των αρμόδιων έλβετών ελεγκτών ενάεριας κυκλοφορίας.

Ρώσοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η προειδοποίηση της ελβετικής ομάδος ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση.

Κοίταξα από το παράθυρο του σπιτιού μου και είδα τον ουρανό να φλέγεται
Έντουαρντ Λόιντ, κάτοικος Ουμπερλίγκεν
Συγκεκριμένα η ρωσική πλευρά εκτιμά ότι ο κυβερνήτης του αεροσκάφους ειδοποιήθηκε 50 δευτερόλεπτα πριν από τη σύγκρουση.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων βάσει πρώτων εξετάσεων του μαύρου κουτιού του ρωσικού αεροσκάφους, όταν οι Ελβετοί ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ζήτησαν από το Ρώσο κυβερνήτη να κατεβεί σε χαμηλότερο ύψος 50 δευτερόλεπτα πριν από το μοιραίο συμβάν, το οποίο σημαίνει ότι ο πιλότος είχε μόλις 25 δευτερόλεπτα στη διάθεση του για να αντιδράσει.

Ο επικεφαλής των ρωσικών αερογραμμών δήλωσε απόλυτα πεπεισμένος ότι ο κυβερνήτης του Τουπόλεφ 154 δεν φέρει καμία ευθύνη για τη σύγκρουση.

Περίπου 52 συγγενείς των θυμάτων πρόκειται να μεταβούν στον τόπο του δυστυχήματος. Στο εμπορικό αεροσκάφος επέβαιναν οι δύο κυβερνήτες του.


Τετάρτη 03 Ιουλίου 2002 - 05:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Αεροπορική τραγωδία: Τις πταίει;
 


Η αεροπορική τραγωδία στον εναέριο χώρο της Ελβετίας μεταξύ του ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους και του γερμανικού εμπορικού και τα ερωτηματικά που εγείρει το νέο επεισόδιο ως προς την ασφάλεια των πτήσεων μονοπωλούν τα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκά Τύπου.

Η γερμανική εφημερίδα "Φρανκφούρτερ Ρουντσχάου" με αφορμή το τελευταίο πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα πραγματεύεται το ζήτημα της ασφάλειας στους αιθέρες με έμφαση στον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των πτήσεων.

Εάν οι έρευνες των εμπειρογνομώνων καταλήξουν ότι επρόκειτο για μηχανική βλάβη των συστημάτων ασφαλείας του ρωσικού αεροσκάφους, τότε "τουλάχιστον", αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, "υπάρχει ελπίδα για αποτροπή παρόμοιων δυστυχημάτων στο μέλλον μέσω της τεχνολογικής αναβάθμισης των αεροσκαφών".

Ωστόσο, εάν το δυστύχημα αποδοθεί σε "ανθρώπινο λάθος, τότε θα πρόκειται για σαφής ένδειξη αύξησης των δυστυχημάτων καθώς ο αριθμός των πτήσεων και των επιβατών αυξάνονται", καταλήξει η γερμανική εφημερίδα.

"Πρόγευση των όσων δυσάρεστων έπονται", είναι ο πηχιαίος τίτλος της ελβετικής εφημερίδας, "Τριμπιούν Ντε Ζενέβ", η οποία υπογραμμίζει ότι μέχρι το 2020 αναμένεται διπλασιασμός των καθημερινών πτήσεων στην Ευρώπη, το οποίο δεν αποκλείει και αντίστοιχη αύξηση στον αριθμό των εναέριων τραγωδιών".

Η ελβετική εφημερίδα, εγείρει, επίσης, το θέμα της έλλειψης αρκετών ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στα αεροδρόμια της γηραιάς ηπείρου.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι περίπου 3.500 ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι υπεύθυνοι για την ασφαλή πορεία περίπου 26.000 πτήσεων την ημέρα.

Ρωσικός Τύπος

"Μαύρος Ουρανός - Αεροπορική τραγωδία στη νότιο Γερμανία στοίχισε τη ζωή 70 ανθρώπων", είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της κυβερνητικής ρωσικής εφημερίδας, "Ροσίσκαγια Γκαζέτα".

Η εν λόγω εφημερίδα καθώς και η "Νεζαβισιμάγια Γκαζέτα" υποστηρίζουν ότι κάποιοι επιχείρησαν να δώσουν "εθνική ταυτότητα στην αεροπορική τραγωδία".

Πρόκειται για ευθεία αναφορά στις ελβετικές αρχές, οι οποίες έριξαν αμέσως την ευθύνη για το δυστύχημα στην καθυστερημένη ή και ανύπαρκτη αντίδραση του Ρώσου κυβερνήτη.

Η "Ροσισκάγια Γκαζέτα" περιγράφει τη ρωσική αεροπορική εταιρεία στην οποία ανήκε το μοιραίο Τπυπόλεφ 154 ως "όχι ως μία από τις χειρότερες στη Ρωσία".

Ωστόσο, οι ίδιοι οι Ρώσοι πολίτες ήταν αυτοί που πρώτοι ενοχοποίησαν τις ρωσικές αερογραμμές.

Η εφημερίδα "Πράβντα Σεβέρα", η οποία κυκλοφορεί στο βόρειο τμήμα της χώρας, περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο ρωσικό αεροδρόμιο Αρχάγγελος, το οποίο, όπως υπογραμμίζει, είναι αντιπροσωπευτικό όλων των αεροδρομίων στη χώρα.

"Ο αεροδιάδρομος είναι γεμάτος λακούβες. Εργάτες εμφανίζονται τη νύχτα για να τις μπαλώσουν. Και το πρωΐ τα αεροπλάνα τρέχουν πάνω σε μια άσφαλτο, η οποία δεν έχει προλάβει να πήξει", καταλήγει η ρωσική εφημερίδα.


Τετάρτη 03 Ιουλίου 2002 - 06:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Έναρξη ερευνών για το δυστύχημα
 

Εμπειρογνώμονες στον τόπο του δυστυχήματος

Εμπειρογνώμονες από τρία κράτη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και τη Ρωσία, εργάζονται πυρετωδώς για να εξακριβώσουν τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας που εκτυλίχθηκε τη Δευτέρα κοντά στα σύνορα της Γερμανίας και της Ελβετίας και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 71 άνθρωποι - στην πλειονότητά τους Ρώσοι μαθητές, οι οποίοι πήγαιναν στην Ισπανία για διακοπές.

Τα δύο αεροσκάφη, ένα ρωσικό επιβατικό Τουπόλεφ 154 και ένα εμπορικό Μπόινγκ 757 συγκρούστηκαν ενώ βρίσκονταν στον ελβετικό εναέριο χώρο ευθύνης και έχουν εγερθεί ερωτηματικά για τις ενέργειες των αρμόδιων έλβετών ελεγκτών ενάεριας κυκλοφορίας.

Ρώσοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η προειδοποίηση της ελβετικής ομάδος ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση.

Κοίταξα από το παράθυρο του σπιτιού μου και είδα τον ουρανό να φλέγεται
Έντουαρντ Λόιντ, κάτοικος Ουμπερλίγκεν
Συγκεκριμένα η ρωσική πλευρά εκτιμά ότι ο κυβερνήτης του αεροσκάφους ειδοποιήθηκε 50 δευτερόλεπτα πριν από τη σύγκρουση.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων βάσει πρώτων εξετάσεων του μαύρου κουτιού του ρωσικού αεροσκάφους, οι Ελβετοί ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ζήτησαν από το Ρώσο κυβερνήτη να κατεβεί σε χαμηλότερο υψόμετρο 25 δευτερόλεπτα πριν από το μοιραίο συμβάν.

Ο επικεφαλής των ρωσικών αερογραμμών δήλωσε απόλυτα πεπεισμένος ότι ο κυβερνήτης του Τουπόλεφ 154 δεν φέρει καμία ευθύνη για τη σύγκρουση.

Περίπου 52 συγγενείς των θυμάτων πρόκειται να μεταβούν στον τόπο του δυστυχήματος. Στο εμπορικό αεροσκάφος επέβαιναν οι δύο κυβερνήτες του.


Τετάρτη 03 Ιουλίου 2002 - 05:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Αεροπορική τραγωδία: Τις πταίει;
 


Η αεροπορική τραγωδία στον εναέριο χώρο της Ελβετίας μεταξύ του ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους και του γερμανικού εμπορικού και τα ερωτηματικά που εγείρει το νέο επεισόδιο ως προς την ασφάλεια των πτήσεων μονοπωλούν τα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκά Τύπου.

Η γερμανική εφημερίδα "Φρανκφούρτερ Ρουντσχάου" με αφορμή το τελευταίο πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα πραγματεύεται το ζήτημα της ασφάλειας στους αιθέρες με έμφαση στον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των πτήσεων.

Εάν οι έρευνες των εμπειρογνομώνων καταλήξουν ότι επρόκειτο για μηχανική βλάβη των συστημάτων ασφαλείας του ρωσικού αεροσκάφους, τότε "τουλάχιστον", αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, "υπάρχει ελπίδα για αποτροπή παρόμοιων δυστυχημάτων στο μέλλον μέσω της τεχνολογικής αναβάθμισης των αεροσκαφών".

Ωστόσο, εάν το δυστύχημα αποδοθεί σε "ανθρώπινο λάθος, τότε θα πρόκειται για σαφής ένδειξη αύξησης των δυστυχημάτων καθώς ο αριθμός των πτήσεων και των επιβατών αυξάνονται", καταλήξει η γερμανική εφημερίδα.

"Πρόγευση των όσων δυσάρεστων έπονται", είναι ο πηχιαίος τίτλος της ελβετικής εφημερίδας, "Τριμπιούν Ντε Ζενέβ", η οποία υπογραμμίζει ότι μέχρι το 2020 αναμένεται διπλασιασμός των καθημερινών πτήσεων στην Ευρώπη, το οποίο δεν αποκλείει και αντίστοιχη αύξηση στον αριθμό των εναέριων τραγωδιών".

Η ελβετική εφημερίδα, εγείρει, επίσης, το θέμα της έλλειψης αρκετών ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στα αεροδρόμια της γηραιάς ηπείρου.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι περίπου 3.500 ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι υπεύθυνοι για την ασφαλή πορεία περίπου 26.000 πτήσεων την ημέρα.

Ρωσικός Τύπος

"Μαύρος Ουρανός - Αεροπορική τραγωδία στη νότιο Γερμανία στοίχισε τη ζωή 70 ανθρώπων", είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της κυβερνητικής ρωσικής εφημερίδας, "Ροσίσκαγια Γκαζέτα".

Η εν λόγω εφημερίδα καθώς και η Νεζαβισιμάγια Γκαζέτα υποστηρίζουν ότι κάποιοι επιχείρησαν να δώσουν "εθνική ταυτότητα στην αεροπορική τραγωδία".

Πρόκειται για ευθεία αναφορά στις ελβετικές αρχές, οι οποίες έριξαν αμέσως την ευθύνη για το δυστύχημα στην καθυστερημένη ή και ανύπαρκτη αντίδραση του Ρώσου κυβερνήτη.

Η "Ροσισκάγια Γκαζέτα" περιγράφει τη ρωσική αεροπορική εταιρεία στην οποία ανήκε το μοιραίο Τπυπόλεφ 154 ως "όχι ως μία από τις χειρότερες στη Ρωσία".

Ωστόσο, οι ίδιοι οι Ρώσοι πολίτες ήταν αυτοί που πρώτοι ενοχοποίησαν τις ρωσικές αερογραμμές.

Η εφημερίδα "Πράβντα Σεβέρα", η οποία κυκλοφορεί στο βόρειο τμήμα της χώρας, περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο ρωσικό αεροδρόμιο Αρχάγγελος, το οποίο, όπως υπογραμμίζει, είναι αντιπροσωπευτικό όλων των αεροδρομίων στη χώρα.

"Ο αεροδιάδρομος είναι γεμάτος λακούβες. Εργάτες εμφανίζονται τη νύχτα για να τις μπαλώσουν. Και το πρωΐ τα αεροπλάνα τρέχουν πάνω σε μια άσφαλτο, η οποία δεν έχει προλάβει να πήξει", καταλήγει η ρωσική εφημερίδα.


Τετάρτη 03 Ιουλίου 2002 - 03:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Στα ίχνη της '17 Νοέμβρη' και ο βρετανικός Τύπος
 

'Εξοργιστική' η '17 Νοέμβρη' σύμφωνα με τη χήρα του Στίβεν Σόντερς

Σε τρεις βρετανικές πρωϊνές εφημερίδες, στους Τάιμς, την Ιντιπέντεντ και την Ντέιλι Τέλεγκραφ γίνεται εκτεταμμένη αναφορά στον καταιγισμό των στοιχείων που φαίνεται να διαθέτει η ελληνική αστυνομία, απόρροια της αποτυχημένης βομβιστικής επίθεσης του Σαββάτου στον Πειραιά.

Στοιχεία, τα οποία, όπως επισημαίνει και ο βρετανικός Τύπος, φαίνεται να φέρουν τις ελληνικές αστυνομικές αρχές για πρώτη φορά κοντά στα ίχνη της διαβόητης οργάνωσης "17 Νοέμβρη".


Ο Βρετανός πρώην ταξίαρχος δέχτηκε τέσσερις σφαίρες εξ επαφής
Σε τρία επίπεδα κινείται ο θεματικός άξονας και των τριών εφημερίδων.

Πρώτον στο περίστροφο που εντόπισαν οι ελληνικές αρχές στον τόπο της έκρηξης, και το οποίο φαίνεται να συνδέεται με τη "17 Νοέμβρη", στην ταυτότητα του δράστη και τέλος στην 27χρονη δραστηριότητα της οργάνωσης με ιδαίτερη έμφαση στη δολοφονία του Βρετανού ταξίαρχου, Στίβεν Σόντερς, στις 8 Ιουνίου του 2000 στην Αθήνα.

Η Χέδερ Σόντερς, η χήρα του δολοφονηθέντος Βρετανού αξιωματούχου, είναι το κεντρικό πρόσωπο στο σχετικό άρθρο των Τάιμς.

Η σχεδόν εξάστηλη φωτογραφία της Χέδερ Σόντερς συνοδεύεται από μονόστιλο στο οποίο, η Βρετανίδα χαρακτηρίζεται ως "η γυναίκα που τόλμησε να ορθώσει το ανάστημά της και να αψηφήσει τη "17 Νοέμβρη".


Έκκληση για δράση απηύθυνε η χήρα του δολοφονηθέντος Βρετανού ταξίαχου προς την ΕΛ. ΑΣ
Η Χέδερ Σόντερς δηλώνει, μάλιστα, αποφασισμένη να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις προς τις ελληνικές αστυνομικές αρχές για να αναλάβουν δράση.

"Οφείλουν να δραστηριοποιηθούν, δεν θα τους αφήσω να αγνοήσουν τα στοιχεία που μόλις προέκυψαν", τόνισε η χήρα του Βρετανού πρώην ταξίαρχου στους Τάιμς του Λονδίνου. Η εν λόγω βρετανική εφημερίδα παρουσιάζει ένα σύντομο ιστορικό προφίλ των στόχων της διαβόητης οργάνωσης, ενώ επισημαίνει ότι η οργάνωση έχαιρε της συμπάθειας των Ελλήνων πολιτών μέχρι τη δολοφονία του Στίβεν Σόντερς.

Σύμφωνα με τους Τάιμς η ΅17 Νοέμβρη΅ είναι μια ακροαριστερή οργάνωση όμοια της Μπάαντερ Μάινχοφ στη Γερμανία και των Ερυθρών Ταξιαρχιών στην Ιταλία.

Το γεγονός ότι στα 27 χρόνια των δραστηριοτήτων της δεν συνελήφθη ούτε ένα ύποπτος η βρετανική εφημερίδα το αποδίδει στις φήμες περί διασυνδέσεων της "17 Νοέμβρη" με μέλη του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος και με αξιωματούχους στους κόλπους της ελληνικής αστυνομίας και της στρατιωτικής ηγεσίας.

"Οι Βρετανοί έκαναν τη διαφορά"

Στην Ιντιπέντεντ, τουλάχιστον φωτογραφικά, ξεχωρίζουν ο τραυματισθείς δράστης, Σάββας Ξηρός, το περίστροφο και ο τόπος της έκρηξης της βόμβας. Ειδησεογραφικά, η Ιντιπένεντ χαρακτηρίζει τη "17 Νοέμβρη" ως την οργάνωση "φάντασμα" και υπογραμμίζει ότι οι ελληνικές αρχές περίμεναν αυτό το λάθος για να αρχίσουν πλέον με απτά στοιχεία να κινούνται προς τον εντοπισμό της.

Τέλος η βρετανική εφημερίδα, αφού επίσης κάνει μια ιστορική αναδρομή στους στόχους της οργάνωσης, κλείνει κάνοντας ιδαίτερη μνεία στην παρουσία των Βρετανών αστυνομικών στην Ελλάδα, οι οποίοι, διευκρινίζει, ότι έδωσαν νέα πνοή στις μέχρι τώρα αποτυχημένες προσπάθειες της ελληνικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Τα ελληνικά τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης διέκοψαν τη ροή των προγραμμάτων τους και συνδέθηκαν ζωντανά για ανακοίνωση του εντοπισμού του περιστρόφου από τον αρχηγό της ΕΛ. ΑΣ, Φώτη Νασιάκο
Τάιμς
Γύρω από τον Στίβεν Σόντερς και κατ' επέκταση και τη "17 Νοέμβρη" περιστρέφεται και το σχετικό άρθρο της Ντέιλι Τέλεγκραφ, το οποίο τονίζει ότι το περίστροφο θα οδηγήσει στην αποκάλυψη των ταυτοτήτων των δραστών του Βρετανού ταξίαρχου.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ, προσθέτει ότι η ισπανική καταγωγή της αρραβωνιστικιάς του τραυματισθέντος βομβιστή έχει οδηγήσει πολλά από τα ελληνικά μέσα ενημέρωησης στην υπόθεση ότι ο δράστης δεν αποκλείεται να διατηρούσε επαφές και με την αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων, ΕΤΑ.


Τετάρτη 03 Ιουλίου 2002 - 04:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Θύελλα αντιδράσεων για το ευρώ-αστείο
 


Οργή και θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει η εκστρατεία ορισμένων επιφανών Βρετανών, κυρίως από το χώρο του θεάματος, οι οποίοι είναι αντίθετοι με την αντικατάσταση της βρετανικής στερλίνας από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Στο βίντεο που επιμελήθηκε η εν λόγω ομάδα και το οποίο άρχισε να προβάλλεται από τη Δευτέρα στις βρετανικές κινηματογραφικές αίθουσες, ο Αδόλφος Χίτλερ, παρουσιάζεται ως ένας εκ των πλέον ένθερμων οπαδών του ευρώ.

Το βίντεο αποτελεί προσβολή στη μνήμη των εκατομμυριών θυμάτων του Ολοκαυτώματος αναφέρει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, η βρετανική "Γκάρντιαν".

Στο βίντεο, ο Βρετανός κωμικός Ρικ Μάγιαλ, υποδυόμενος τον Χίτλερ και με τον ναζιστικό χαιρετισμό δανείζεται εν μέρει τα λόγια του ηγέτη του ναζιστικού κινήματος της Γερμανίας και δηλώνει, "΄Ενας Λαός, Ένα Ράιχ, ένα Ευρώ".

Ο σκηνοθέτης του βίντεο, Τζορτζ Όστις, τόνισε στην "Γκάρντιαν" ότι πρόκειται για μια κωμικό σκετς τριών δευτερολέπτων σε μια ταινία 90 δευτερολέπτων, η οποία έχει στόχο να παρουσιάσει τους υποστηρικτές του ευρώ ως μια ομάδα πλουσιών και πλήρως αποκομένων με την βρετανική πραγματικότητα ανθρώπων.

Κακόγουστο χιούμορ

Έντονα αντέδρασαν τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας του Λονδίνου αλλά και βετεράνοι του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίοι χαρακτήρισαν ως χιούμορ του χειρίστου είδους τη σύγκριση της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Γ΄Ράιχ της Γερμανίας.

Εάν θέλουν να μάθουν ποια θα ήταν η στάση του Χίτλερ απέναντι στο ευρώ, ας ρωτήσουν τα μέλη του Βρετανικού Εθνικιστικού Κόμματος, με το οποίο θα μοιράζονται την ίδια εκστρατεία
Ντέιβιντ Ααρονοβίτς, Ιντιπέντεντ
Η Ντέλι Τέλεγκραφ, από την πλευρά της, προσεγγίζει διαφορετικά το θέμα επισημαίνοντας ότι η εν λόγω εκστρατεία προβάλλει για πρώτη φορά ως αντίθετους με την υιοθέτηση του ευρώ όχι τους συνήθεις ύποπτους Συντηρητικούς αλλά ανθρώπους που αντιπροσωπεύουν την αριστερά.

"Η εν λόγω διαφημιστική εκστρατεία απευθύνεται στους αναποφάσιστους Βρετανούς και σε αυτούς που δεν δηλώνου εκ πεποιθήσεως ευρωσκεπιστικιστές", αναφέρει η βρετανική εφημερίδα και προσθέτει "το μεγάλου ατού της εκστρατεία κατά του ευρώ είναι το λαϊκό της στοιχείο".

Η εφημερίδα καταλήγει ότι της εκστρατείας κατά του ευρώ δεν ηγούνται πλέον μόνο οι Συντηρητικοί αλλά και όσοι αντίτιθνεται στην παγκοσμιοποίηση και τη σημαρινή τάξη πραγμάτων.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.