Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-06-19

  1. Οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ για το Έιτζ
  2. Με τρακτέρ στη φυλακή
  3. 'Ύποπτα' αντικείμενα στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ
  4. Η Περούτζια 'τιμωρεί' τον Νοτιοκορεάτη ήρωα
  5. Χάος στα αεροδρόμια της Ευρώπης
  6. Οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ για το Ειτζ
  7. Νέα βομβιστική επίθεση στο Ισραήλ
  8. Ορκίστηκε πρόεδρος ο Χαμίντ Καρζάι
  9. Η Περούτζια 'τιμωρεί' τον Νοτιοκορεάτη ήρωα
  10. Νέα επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ
  11. Αγκάθι ο ευρωστρατός στη Σύνοδο της Σεβίλλης
  12. Τορπίλη ενδέχεται να βύθισε το Κουρσκ
  13. «Κανονικά προχωρεί η Ολυμπιακή προετοιμασία»
  14. Στην Αθήνα ο Μαντέλα
  15. Μετ' εμποδίων οι συγκοινωνίες
  16. Χάος στις αεροπορικές συγκοινωνίες
  17. Ανάκληση των βρετανικών στρατευμάτων
  18. Πολιορκία στη Σεβίλλη
  19. Συρία και ΗΠΑ εναντίον της αλ-Κάιντα
  20. Νέα εισβολή των Ισραηλινών στη Δυτική Οχθη
  21. Αραφάτ:«Απαρτχάιντ από το Ισραήλ»
  22. Επέμβαση του στρατού στο Περού
  23. Ρουκέτες πλήττουν την Καμπούλ
  24. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει χάος στις αεροπορικές συγκοινωνίες
  25. Συμβιβαστική φόρμουλα για τις επιδοτήσεις αγροτών
  26. Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
  27. Η Ν.Κορέα απέκλεισε την Ιταλία
  28. Τουλάχιστον 19 νεκροί στην Ιερουσαλήμ
  29. Το Παγκόσμιο Κύπελλο των εκπλήξεων
  30. Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
  31. Απαντάει το Ισραήλ
  32. Σύλληψη ηγετικού στελέχους της Αλ Κάιντα

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2002 - 20:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ για το Έιτζ
 

Εκατομμύρια τα ορφανά στην Αφρική από το Ειτζ

Οικονομική βοήθεια ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων υποσχέθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, για την καταπολέμηση του Έιτζ στην Αφρική.

Ο Τζορτζ Μπους κάλεσε επίσης και άλλες χώρες να συμμετέχουν ενεργά στην καταπολέμηση της ασθένειας στην Αφρική, όπου το Έιτζ ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους σε σχέση με κάθε άλλη ασθένεια.


Η ασθένεια και η καταστροφή που προκαλεί είναι πέρα από κάθε φαντασία και συγκλονίζει την ανθρώπινη συνείδηση
Τζορτζ Μπους
Τα χρήματα, τα οποία υποσχέθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος θα χρηματοδοτήσουν ειδικά ιατρικά προγράμματα ώστε να περιορισθεί η μετάδοση της ασθένειας από τη μητέρα στο παιδί της κατά 40% μέσα στην επόμενη πενταετία σε 12 αφρικανικές χώρες και στην Καραϊβική.

Η κίνηση του Τζορτζ Μπους, όμως, επικρίθηκε έντονα από μέλη οργανώσεων, τα οποία αγωνίζεται για την καταπολέμηση του Έιτζ, τα οποία καταγγέλλουν ότι οι ΗΠΑ ότι δεν καταβάλλουν ουσιαστιακές προσπάθειες για την καταπολέμηση της ασθένειας.

Ο Πόλ Ζάιτζ, επικεφαλής της οργάνωσης Παγκόσμια Συμμαχία κατά του Έιτζ, είπε χαρακτηριστικά: "Οι ΗΠΑ έχουν μεγάλα χρηματικά αποθέματα για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ασθένειας σε όλο τον κόσμο, και όμως παρά αυτή την κίνηση, φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένες να αναλάβουν πραγματικά ηγετικό ρόλο".


Η κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής λέει πως δεν έχει πόρους για τη θεραπεία του ιού
Οι αρχές της Νότιας Αφρικής, της χώρας που θα δεχθεί το μεγαλύτερο ποσοστό της οικονομικής ενίσχυσης των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν ότι περισσότερα από πέντε εκατομμύρια παιδιά θα μείνουν ορφανά μέσα στα επόμενα 12 χρόνια καθώς οι γονείς τους θα πεθάνουν από την ασθένεια.


Πέμπτη 20 Ιουνίου 2002 - 00:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Με τρακτέρ στη φυλακή
 

Οι γαλλικές εκλογές καθυστέρησαν την καταδίκη του Ζοζέ Μποβέ

Ξεκίνησε να εκτίει την ποινή του ο Γάλλος αργοτοσυνδικαλιστής και γνωστός για τις ριζοσπαστικές του ιδέες κατά της παγκοσμιοποίησης, Ζοζέ Μποβέ.

Έφτασε στο σωφρονιστισκό κατάστημα έξω από το Μονπελιέ της Γαλλίας, ως επικεφαλής οχηματοπομπής από τρακτέρ, συνοδεία των αστυνομικών δυνάμεων και των εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης.


Δεν στέλνουν έναν άνθρωπο στη φυλακή, αλλά ένα ολόκληρο κίνημα
Ζοζέ Μποβέ
Ο Μποβέ, ο οποίος είναι ο επικεφαλής ενός εκ των μεγαλύτερων αγροτικών συνδικάτων της Γαλλίας, έχει ήδη εκτίσει 19 ημέρες και θα αφεθεί ελεύθερος σε 40 ημέρες.

Ο Ζοζέ Μποβέ εγκατέλειψε το χωριό, στο οποίο διαμένει τις πρώτες πρωινές ώρες, με ένα τρακτέρ γεμάτο συνθήματα κατά της παγκοσμιοποίησης και κατά της φυλάκισής του.

"Εις Υγείαν"

Ο Ζοζέ Μποβέ καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών μηνών για φθορές που προκάλεσε σε κατάστημα της αμερικανικής αλυσίδας εστιατορίων ΜακΝτόναλντς στο Μιλό διαμαρτυρόμενος για τον προστατευτισμό της αμερικανικής οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια της πορείας του προς το σωφρονιστικό κατάστημα του Μονπελιέ δεκάδες οπαδοί του έσπευσαν να τον χειροκροτήσουν και να εκδηλώσουν τη συμπαράστασή τους.

Κατεβαίνοντας από το τρακτέρ του ο Ζοζέ Μποβέ ύψωσε ένα ποτήρι με κρασί της περιοχής Λανγκετόκ και ήπιε στην υγείαν των δικηγόρων του.


Τετάρτη 19 Ιουνίου 2002 - 23:56 ('Ωρα Λονδίνου)
'Ύποπτα' αντικείμενα στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ
 

Τα 'ύποπτα' αντικείμενα σε περιπολία ρουτίνας

Εκκενώθηκαν οι κτιριακές εγκαταστάσεις της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουάσινγκτον μετά τον εντοπισμό "ύποπτων" αντικειμένων σε κάδο απορριμάτων.

Τα εν λόγω αντικείμενα εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια περιπόλου ρουτίνας γύρω από το κτίριο.

Αμέσως οι υπέυθυνοι ασφαλείας της Κεντρικής Τράπεζας ειδοποίησαν τις αστυνομικές αρχές.

"Όλες οι υπηρεσίες στην Κεντρική Τράπεζα, συμπεριλαμβανομένης της υπηρεσίας καταβολής μισθών, λειτουργούν κανονικά", ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση της αμερικανικής τράπεζας.

"Το διοικητικό συμβούλιο και ο πρόεδρος της τράπεζας εγκατέλειψαν το κτίριο μαζί με τους υπόλοιπους εργαζομένους", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της τράπεζας, Ντέιβιντ Σκιντμορ.

Συνολικά περίπου 1.300 άνθρωποι εργάζονται εντός των κτιριακών εγκαταστάσεων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Συναγερμός ασφαλείας


Αμέσως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ελήφθησαν αυστηρότερα και περισσότερα μέτρα ασφαλείας γύρω από τα σημαντικότερα ομοσπονδιακά κτίρια των ΗΠΑ.

Τον Μάιο, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι εντόπισε ίχνη του θανατηφόρου βακίλλου του άνθρακα σε ένα από τα γραφεία της.

Ωστόσο, έπειτα από εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι δεν επρόκειτο για ίχνη άνθρακα.

Την περασμένη Τετάρτη, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών εξέδωσε προειδοποίηση για το ενδέχομενο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων σε αμερικανικό έδαφος ενόψει του εορτασμού της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, στις 4 Ιουλίου.


Τετάρτη 19 Ιουνίου 2002 - 20:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Περούτζια 'τιμωρεί' τον Νοτιοκορεάτη ήρωα
 

Το χρυσό γκολ του Αν Ζουνγκ-Χουάν

Η Περούτζια ανακοίνωσε ότι δε πρόκειται να ανανεώσει το συμβόλαιο του Αν Ζουνγκ-Χουάν, του νοτιοκορεάτη άσσου που σημείωσε το "χρυσό" γκολ κατά της Ιταλίας.

Ο Aν Ζουνγκ-Χουάν, έχει αναδειχθεί σε εθνικό ήρωα στη Νότιο Κορέα μετά το γκολ που σημείωσε με κεφαλιά στο 116o λεπτό της αναμέτρησης της Τρίτης.
"Ειμαι εθνικιστής και πιστεύω ότι τέτοια συμπεριφορά αποτελεί προσβολή στην Ιταλική υπερηφάνεια. Είναι προσβολή κατά της χώρας που του άνοιξε τις πόρτες πριν δύο χρόνια"
Λουτσιάνο Γκαούτσι, πρόεδρος της Περούτζια


Ιταλική εκδίκηση

Ο πρόεδρος της Περούτζια, Λουτσιάνο Γκαούτσι δήλωσε στην αθλητική εφημερίδα Λα Γκαζέτα ντελό Σπορ ότι ο Aν Ζουνγκ Χουάν δεν πρόκειται να πατήσει το πόδι του ξανά στη Περούτζια. Ο Αν Ζουνγκ-Χουάν έπαιξε καλά μόνο στον αγώνα κατά της Ιταλίας είπε ο πρόεδρος της Περούτζια που συμπλήρωσε

Εκπρόσωπος της Περούτζια πάντως δήλωσε αργώτερα ότι η ομάδα είχε αποφασίσει να αποδεσμεύσει τον νοτιο-κορεάτη διεθνή πριν από τον καθοριστικό αγώνα με την Ιταλία.

Ο Aν Ζουνγκ Χουάν πήγε δανεικός από την νοτιο-κορεάτικη ομάδα του Πουσάν Αΐκονς στη Περούτζια το καλοκαίρι του 2000. Ομως απογοήτευσε τους Ιταλούς. Σε 29 εμφανίσεις κατάφερε να σημειώσει μόλις 5 γκολ.

"Δεν έχω διάθεση να δίνω μισθούς σε κάποιον που κατέστρεψε το Ιταλικό ποδόσφαιρο"
Λουτσιάνο Γκαούτσι
Ο Aν Ζουνγκ Χουάν ήταν διάσημος στη Κορέα έτσι και αλλιώς. Θεωρείται όμορφος, η σύζυγος του είνια μία πρώην Μις Κορέα και όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC θεωρείται ο Ντέιβιντ Μπέκαμ της Ασιατικής αυτής χώρας.



Τετάρτη 19 Ιουνίου 2002 - 23:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Χάος στα αεροδρόμια της Ευρώπης
 

Έκδηλη η ταλαιπωρία στα πρόσωπα των επιβατών

Χιλιάδες πτήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη ακυρώθηκαν εξαιτίας των απεργιακών κινητοπιήσεων των ελγκτών εναέριας κυκλοφορίας με αποτέλεσμα τη μεγάλη ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού.

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας διαμαρτύρονται για τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καθιερώσει ένα ενιαίο σύστημα ελέγχου, ονόματι "Ενιαίοι Ουρανοί".

Εργαζόμενοι στα αεροδρόμια της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ελλάδας και της Ουγγαρίας πραγμτοποίησαν πορείες διαμαρτυρίας και εξέφρασαν την άποψη ότι το νέο πρόγραμμα της ΕΕ θα οδηγήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας και ιδιωτικοποίηση.

Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισαν ότι πρόκειται για κακή κατανόηση και οι απεργιακές κινητοποίησεις θα πλήξουν τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες τη στιγμή μάλιστα που έχουν αρχίσει να ξεπερνούν τα προβλήματα των τελευταίων μηνών.


Περιμέναμε 36 ώρες για την πτήση μας. Νομίζω ότι αυτό και μόνο τα λέει όλα
Βρετανός επιβάτης
Οι ελέγκτες εναέριας κυκλοφορίας της Γαλλίας, της χώρας με τον μεγαλύτερο ενάεριο χώρο και κυκλοφορία στην Ευρώπη, ηγούντο των κινητοποιήσεων και δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους συναδέλφους του.

Στην πλειονότητά τους τα αεροδρόμια παρουσιάζαν μια εικόνα εγκατέλειψης ενώ τεράστιες ουρές σχηματίστηκαν στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, καθώς το επιβατικό κοινό αναζήτησε εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς.

Είμεθα έτοιμοι για περαιτέρω κινητοποιήσεις. Και γιατί όχι αυτό το καλοκαίρι;
Επικεφαλής του γαλλικού Εργατικού Συνδικάτου
Το χάος στον τομέα των αερομεταφορών δεν επηρέασε μόνο τις χώρες που συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Για παράδειγμα μεγάλα προβλήματα παρατηρήθηκαν στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης στη Γερμανία, όπου ακυρώθηκαν 64 πτήσεις.

Τα προβλήματα εν συντομία

Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται σε κάθε χώρα:

Ελλάδα: Την Τρίτη, με την γενική απεργία για το ασφαλιστικό, η Ολυμπιακή αεροπορία ματαίωσε 31 εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις. Ομως η Eurocontrol, η υπηρεσία ελέγχου εναερίου κυκλοφορίας στην Ευρώπη, προβλέπει ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στις αεροπορικές συγκοινωνίες σήμερα.

Γαλλία
: Ο εθνικός αερομεταφορέας ανακοίνωσε ότι μπορεί να εγγυηθεί ότι θα εκτελέσει σήμερα, μόνο το 10% των εσωτερικών και διεθνών πτήσεων. Οι Βρετανικές Αερογραμμές ματαίωσαν όλες εκτός από τέσσερεις πτήσεις προς και από την Γαλλία.

Ισπανία: Η κυβέρνηση διέταξε τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες να διατηρήσουν ένα ελάχιστο επίπεδο υπηρεσιών στη διάρκεια της γενικής απεργίας την Πέμπτη.

Ιταλία: Οι ταξιδιώτες αντιμετωπίζουν προβλήματα στη διάρκεια της μίας ώρας στάση εργασίας των ελεγκτών εναερίου κυκλοφορίας σήμερα, ενώ την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στις δημόσιες συγκοινωνίες πραγματοποιούν οκτάωρη απεργια σε αρκετές πόλεις της χώρας. Την Παρασκευή 28 ιουνίου πραγματοποιούν τετράωρη στάση εργασίας και οι πιλότοι της Αλιτάλια ενώ προγραμματίζονται νέες απεργιακές κινητοποιήσεις τον Ιούλιο.


Τετάρτη 19 Ιουνίου 2002 - 20:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ για το Ειτζ
 

Εκατομμύρια τα ορφανά στην Αφρική από το Ειτζ

Οικονομική βοήθεια ύψους 500 εκατ. δολλαρίων υποσχέθηκε ο αμερικανός πρόεδρος Μπους για να καταπολεμηθεί το Aids στην Αφρική.

Ο Τζορτζ Μπους κάλεσε επίσης και άλλες χώρες να συμμετέχουν ενεργά στην καταπολέμηση της ασθένειας στην Αφρική, όπου το Aids ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους σε σχέση με κάθε άλλη ασθένεια.


Η ασθένεια και η καταστροφή που προκαλεί είναι πέρα από κάθε φαντασία και συγκλονίζει την ανθρώπινη συνείδηση
Τζορτζ Μπους
Τα χρήματα που υποσχέθηκε ο αμερικανός Πρόεδρος θα χρηματοδοτήσουν ειδικά ιατρικά προγράμματα ώστε να περιορισθεί η μετάδοση της ασθένειας από τη μητέρα στο μωρό της κατά 40% μέσα στην επόμενη πενταετία σε 12 αφρικανικές χώρες και στην Καραϊβική.

Η κίνηση του αμερικανού Προέδρου όμως επικρίθηκε έντονα από ακτιβιστές για την καταπολέμηση του Aids, που κατηγόρησαν τις ΗΠΑ ότι δεν κάνει ότι είναι δυνατό για την καταπολέμηση της ασθένειας.

Ο Πόλ Ζάιτζ, επικεφαλής της οργάνωσης Global Aids Alliance, είπε χαρακτηριστικά: "Οι ΗΠΑ έχουν μεγάλα χρηματικά αποθέματα για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ασθένειας σε όλο τον κόσμο, και όμως παρά αυτή την κίνηση, φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένες να αναλάβουν πραγματικά ηγετικό ρόλο".


Η κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής λέει πως δεν έχει πόρους για τη θεραπεία του ιού
Οι αρχές της νότιας Αφρικής, χώρας που θα δεχθεί το μεγαλύτερο ποσοστό της οικονομικής ενίσχυσης των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν ότι περισσότερα από πέντε εκατ. παιδιά θα μείνουν ορφανά μέσα στα επόμενα 12 χρόνια καθώς οι γονείς τους θα πεθάνουν από την ασθένεια.


Τετάρτη 19 Ιουνίου 2002 - 18:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα βομβιστική επίθεση στο Ισραήλ
 

Ο βομβιστής χτύπησε σε πολυσύχναστη περιοχή της Ιερουσαλήμ

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 30 τραυματίστηκαν στην Ιερουσαλήμ, μετά τη νέα βομβιστική επίθεση σε διάστημα δύο ημερών.

Ισραηλινοί αξιωματιούχοι ανακοίνωσαν ότι οι περισσότεροι εκ των τραυματιών νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε πολυσύχναστη στάση λεωφορείου στην περιοχή "Γαλλικός Λόφος" στη βόρεια Ιερουσαλήμ.


Οι συγγενείς των θυμάτων περιμένουν εναγωνίως νέα από τις ισραηλινές αρχές
Λίγες ώρες αργότερα, ισραηλινά ελικόπτερα εξαπέλυσαν από αέρος επιθέσεις κατά στόχων στη Γάζα.

Σύμφωνα με δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων πρόκειται για την "πρώτη αντίδραση" του Ισραήλ στο μπαράζ των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας.

Η επιδρομή των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων πραγματοποιήθηκε σε δύο εργοστάσια μεταλλουργίας και σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της δεύτερης επιδρομής των Ισραηλινών.

Την ευθύνη για τη νέα βομβιστική επίθεση ανέλαβε η ισλαμική παλαιστινιακή οργάνωση "Μάρτυρες του Αλ Ακσά", η οποία συνδέεται με την οργάνωση Φατάχ του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ.

Τα μέλη της ισλαμικής οργάνωσης δήλωσαν ότι η νέα επίθεση πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα για το θάνατο δύο μελών από τον ισραηλινό στρατό.

Καταδίκη του Λευκού Οίκου

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τη νέα βομβιστική επίθεση και διευκρίνισε ότι υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, έκρινε ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να ανακοινώσει τα σχέδια για το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Πάντως, η αραβική εφημερίδα "Αλ Αχράμ" δημοσίευσε λεπτομέρειες του αμερικανικού σχεδίου.

Καταρχάς πιστεύω ότι ο Μπους θα θέσει όρους, θα δώσει συγκεκριμένες οδηγίες στην παλαιστινιακή πλευρά πριν προχωρησει στην δημιουργία ενος ενδιάμεσου κράτους
Μάρτιν Ίντικ, πρώην υφυπουργός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ
Η "Αλ Αχράμ", η οποία επικαλείται αξιόπιστες πηγές της αιγυπτιακής κυβέρνησης, υπογραμμίζει πως το σχέδιο προβλέπει ενα παλαιστινιακό κρατος το οποιο θα περιορίζεται μονο στο 40% της Δυτικής Όχθης.


"Οι οροι αυτοί θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί επειδη αν δεν το πράξει, ο Τζορτζ Μπους θα είναι ο πρώτος που θα κατηγορηθεί σε περίπτωση μιας νέας τρομοκρατικής ενέργιας", πρόσθεσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ωστόσο θα έχει διεθνή αναγνώριση και εκπροσώπηση σε όλα τα διεθνή φόρα.


Τετάρτη 19 Ιουνίου 2002 - 20:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Ορκίστηκε πρόεδρος ο Χαμίντ Καρζάι
 

Ο Χαμίντ Καρζάι δηλώνει αποφασιμένος να πετύχει

Ο ηγέτης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ανέλαβε επισήμως τα προεδρικά του καθήκοντα και ανακοίνωσε τα ονόματα αυτών που θα στελεχώσουν τα υπουργεία - κλειδιά της νέας αφγανικής κυβέρνησης.

Ο Χαμίντ Καρζάι δήλωσε αποφασισμένος να "προστατεύσει την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα του Αφγανιστάν εις το όνομα του Αλλάχ".

Ο Αφγανός πρόεδρος θα ηγηθεί της νέας κυβερνήσεως για τους επόμενους 18 μήνες, όποτε και θα προκηρυχθούν εκλογές.

Η τελετή ορκομωσίας του Χαμίντ Καρζάι πραγματοποιήθηκε με το πέρας των εργασιών των μελών της Εθνοσυνέλευσης, της επονομαζόμενης "Λόγια Τζίργκα", η οποία πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων για την μελλοντική πορεία του Αφγανιστάν.

Δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση στον κόσμο που να ικανοποιεί όλους τους πολίτες, αλλά εμείς προσπαθήσαμε να σχηματίσουμε μια όσο το δυνατό κοινά αποδεκτή κυβέρνηση
Χαμίντ Καρζάι
Τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών παρέμειναν κυρίως στα χέρια των Τατζίκων μελών της Βόρειας Συμμαχίας, της οργάνωσης που συνέβαλε σημαντικά στην ανατροπή του πρώην ισλαμικού καθεστώτος των Ταλεμπάν.

Η ανταποκρίτρια του ΒΒC στο Αφγανιστάν, Κέιτ Κλαρκ, υποστηρίζει ότι η Βόρειος Συμμαχία εμφανίζεται ως ο μεγάλος νικητής, και ειδικότερα ο υπουργός Άμυνας, Μοχάμαντ Κασίμ Φαχίμ, ο οποίος ανέλαβε επίσης μία από τις τρεις θέσεις των αντιπροέδρων.

Σύμφωνα με την Κέιτ Κλαρκ ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις στο Αφγανιστάν μετά την ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Ορισμένοι δήλωσαν απόλυτα ικανοποιημένη με την ίση εκπροσώπηση όλων των φυλών στην κυβέρνηση, κάποιοι άλλοι δήλωσαν ότι μια κυβέρνηση, η οποία απαρτίζεται κυρίως από στρατιωτικούς αξιωματούχους, είναι καταδικασμένη να αποτύχει.


Τετάρτη 19 Ιουνίου 2002 - 20:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Περούτζια 'τιμωρεί' τον Νοτιοκορεάτη ήρωα
 

Το χρυσό γκολ του Αν Ζουνγκ-Χουάν

Η Περούτζια ανακοίνωσε ότι δε πρόκειται να ανανεώσει το συμβόλαιο του Αν Ζουνγκ-Χουάν, του νοτιοκορεάτη άσσου που σημείωσε το "χρυσό" γκολ κατά της Ιταλίας.

Ο Aν Ζουνγκ-Χουάν, έχει αναδειχθεί σε εθνικό ήρωα στη Νότιο Κορέα μετά το γκολ που σημείωσε με κεφαλιά στο 116o λεπτό της αναμέτρησης της Τρίτης.

Ιταλική εκδίκηση

Ο πρόεδρος της Περούτζια, Λουτσιάνο Γκαούτσι δήλωσε στην αθλητική εφημερίδα Λα Γκαζέτα ντελό Σπορ ότι ο Aν Ζουνγκ Χουάν δεν πρόκειται να πατήσει το πόδι του ξανά στη Περούτζια. Ο Αν Ζουνγκ-Χουάν έπαιξε καλά μόνο στον αγώνα κατά της Ιταλίας είπε ο πρόεδρος της Περούτζια που συμπλήρωσε

"Ειμαι εθνικιστής και πιστεύω ότι τέτοια συμπεριφορά αποτελεί προσβολή στην Ιταλική υπερηφάνεια. Είναι προσβολή κατά της χώρας που του άνοιξε τις πόρτες πριν δύο χρόνια"
Λουτσιάνο Γκαούτσι, πρόεδρος της Περούτζια
Εκπρόσωπος της Περούτζια πάντως δήλωσε αργώτερα ότι η ομάδα είχε αποφασίσει να αποδεσμεύσει τον νοτιο-κορεάτη διεθνή πριν από τον καθοριστικό αγώνα με την Ιταλία.

Ο Aν Ζουνγκ Χουάν πήγε δανεικός από την νοτιο-κορεάτικη ομάδα του Πουσάν Αΐκονς στη Περούτζια το καλοκαίρι του 2000. Ομως απογοήτευσε τους Ιταλούς. Σε 29 εμφανίσεις κατάφερε να σημειώσει μόλις 5 γκολ.

"Δεν έχω διάθεση να δίνω μισθούς σε κάποιον που κατέστρεψε το Ιταλικό ποδόσφαιρο"
Λουτσιάνο Γκαούτσι
Ο Aν Ζουνγκ Χουάν ήταν διάσημος στη Κορέα έτσι και αλλιώς. Θεωρείται όμορφος, η σύζυγος του είνια μία πρώην Μις Κορέα και όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC θεωρείται ο Ντέιβιντ Μπέκαμ της Ασιατικής αυτής χώρας.


Τετάρτη 19 Ιουνίου 2002 - 18:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ
 


Νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε βορείως της Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέτεντ Πρες, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ δεκάδες είναι τραυματίες.

Πρόκειται για τη δεύτερη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε διάστημα δύο ημερών στην πόλη της Ιερουσαλήμ.

Ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων της Ιερουσαλήμ, Μίκι Λεβί, δήλωσε ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας πυρόδοτησε τον εκρηκτικό μηχανισμό που έφερε πάνω κοντά σε στάση λεωφορείου.

"Δυστυχώς έχουμε αρκετούς νεκρούς", υπογράμμισε ο αστυνομικός διοικητής στο Κανάλι 1 της ισραηλινής τηλεόρασης.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, καταδίκασε τη νέα βομβιστική επίθεση δήλωσε, όμως, αποφασισμένος να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή μαζί με τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, πάντως, μετέδωσε ότι εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν πρόκειται να ανακοινώσει τα σχέδια του για επίλυση του μεσανατολικού καθώς δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες στον άμεσο αποηχο των δύο βομβιστικών επιθέσεων


Τετάρτη 19 Ιουνίου 2002 - 19:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Αγκάθι ο ευρωστρατός στη Σύνοδο της Σεβίλλης
 

Ο ευρωστρατός καλείται να επέμβει σε σημεία ανάφλεξης ανά τον κόσμο

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο υλοποίησης της δύναμης ταχείας ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την επίμονη άρνηση της Αθήνας να αποδεχθεί την συμμετοχή της Τουρκίας στον αποκαλούμενο ευρωστρατό.

Μια συμμετοχή, η οποία διασφαλίζεται από το περίφημο κείμενο της Άγκυρας, αναφέρει σε σχετικό της άρθρό της η βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν".


Λόρδος Ρόμπερτσον: Το ΝΑΤΟ παραμένει ο "ακρογωνιαίος λίθος"
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, το εν λόγω θέμα θα είναι και το μεγάλο "αγκάθι" στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σεβίλλη, η οποία ξεκινά την Παρασκευή, και μεταξύ άλλων έχει αναλάβει και τη διεκπεραίωση του ζητήματος του ευρωστατού.

Αν η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να προβάλλει αντιρρήσεις θα ναυαγήσει και το σχέδιο ανάληψης από την Ευρωπαϊκή Ένωση της στρατιωτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στην Ππρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Η "Γκάρντιαν" υπογραμμίζει ότι το ζήτημα θα οξυνθεί ακόμη περισσότερο με την ανάληψη από την Ελλάδα θεμάτων, τα οποία άπτονται της ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ από το τέλος του μήνα.

Κι αυτό επειδή η Δανία, η οποία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το επόμενο εξάμηνο έχει αυτοεξαιρεθεί από τους εν λόγω τομείς και ως εκ τούτου τους αναλαμβάνει η Ελλάδα, η οποία είναι η επόμενη προεδρεύουσα της Κοινότητας.


Τετάρτη 19 Ιουνίου 2002 - 17:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Τορπίλη ενδέχεται να βύθισε το Κουρσκ
 

Το πυρηνικό υποβρύχιο 'Κουρσκ' εθεωρείτο το 'καμάρι' του πολεμικού στόλου της Ρωσίας

Ανώτατος Ρώσος αξιωματούχος επέρριψε την ευθύνη για τη βύθιση του ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου "Κουρσκ" σε ελαττωματική τορπίλη του ιδίου του υποβρυχίου.

Ο Ιλία Κλεμπάνοφ, επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής για τα αίτια της βύθισης, δήλωσε βέβαιος ότι η βύθιση δεν οφείλεται ούτε σε σύγκρουση με τρίτο σκάφος αλλοδαπής χώρας ούτε σε παρατημένη νάρκη, όπως αρχικώς είχε υπαινιχθεί η ρωσική ηγεσία.


Κλεμπάνοφ: Υπάρχει μόνο μία εξήγηση για το δυστύχημα
Η θαλάσσια τραγωδία συνέβη πριν από δύο χρόνια, τον Αύγουστο του 2000, στη Θάλασσα του Μπάρεντς όπου βρίσκονται οι σοροί και των 118 μελών του πληρώματος.

Εν τω μεταξύ, σωστικά πλοία αναμένεται να διεξάγουν νέες έρευνες στο βυθό της Θάλασσας του Μπάρεντς ελπίζοντας να εντοπίσουν απομεινάρια κλειδιά του υποβρυχίου, τα οποία θα μπορούσαν να ρίξουν περισσότερο φως στα αίτια του ναυαγίου.

Σύμφωνα πάντως με το προκαταρκτικό πόρισμα του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας το ναυάγιο οφείλεται σε έκρηξη ενός η περισσοτέρων τορπιλών.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση της Ρωσίας θα ανακοινώσει επισήμως το τελικό πόρισμα των ερευνών. ΄

Συγκεκριμένα, ο Ιλία Κλεμπάνοφ, διευκρίνισε ότι η επιτροπή θα συνέλθει άλλη μία φορά και αμέσως μετά στις 29 Ιουνίου θα δώσει στη δημοσιότητα τα συμπεράσματά της για τα αίτια της πολύνεκρης θαλάσσιας τραγωδίας.


Τετάρτη 19 Ιουνίου 2002 - 16:29 ('Ωρα Λονδίνου)
«Κανονικά προχωρεί η Ολυμπιακή προετοιμασία»
 

Την πορεία των προετοιμασιών εξέτασε η Εθνική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων (φωτό: ΑΠΕ)

Ικανοποίηση για την πρόοδο των έργων της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 εξέφρασε ο αρμόδιος υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ύστερα από σύσκεψη το πρωί της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι "η Ολυμπιακή προετοιμασία προχωρεί κανονικά".

Η σύσκεψη έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τη συμμετοχή του υπουργού Πολιτισμού, της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Βάσως Παπανδρέου, του υφυπουργού Νάσου Αλευρά και της προέδρου της οργανωτικής επιτροπής Γιάννας Αγγελοπούλου.

Εν όψει της επίσκεψης κλιμακίου της ΔΟΕ υπό τον κ. Ντένις Όσβαλντ στην Αθήνα στις 26 Ιουνίου, εξετάσθηκαν οι εκκρεμότητες στην κατασκευή κάποιων έργων, το ζήτημα της φιλοξενίας και το κόστος των Ολυμπιακών προσαρμογών.


Τετάρτη 19 Ιουνίου 2002 - 15:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Στην Αθήνα ο Μαντέλα
 

Τον Μαντέλα υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου

Επταήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Νέλσον Μαντέλα με κύριο αντικείμενο την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης και της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Ο κ. Μαντέλα έχει συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, ενώ την Τετάρτη παρέστη σε εκδήλωση για την παγκόσμια προώθηση της ιδέας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, που διοργάνωσε το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος του Κέντρου, Γιώργος Παπανδρέου.

Στην εκδήλωση τιμήθηκε ο κ. Μαντέλα για τη συμβολή του στην παγκόσμια ειρήνη.


Τετάρτη 19 Ιουνίου 2002 - 15:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Μετ' εμποδίων οι συγκοινωνίες
 

Διαδηλώσεις τη Δευτέρα για το ασφαλιστικό (φωτό: ΑΠΕ)

Συνεχίζεται και την Τετάρτη η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, λόγω των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων των εργαζομένων στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο της Αθήνας, στις ακτοπλοϊκές και τις αεροπορικές συγκοινωνίες.

Συγκεκριμένα, στάση εργασίας πραγματοποιούν την Τετάρτη και την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό διεκδικώντας την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων, ενώ η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία πραγματοποιεί επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες.

Εικοσιτετράωρη απεργία έχει κηρύξει η Ομοσπονδία Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας και 4ωρη στάση εργασίας οι ελεγκτές εναερίου κυκλοφορίας (όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες), με αίτημα να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών αεροναυτιλίας.


Τετάρτη 19 Ιουνίου 2002 - 14:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Χάος στις αεροπορικές συγκοινωνίες
 

Ερημο γαλλικό αεροδρόμιο στη διάρκεια της περσινής απεργίας των ελεγκτών εναερίου κυκλοφορίας

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις, σήμερα, των ελεγκτών εναερίου κυκλοφορίας θα επηρεάσουν τις αεροπορικές συγκοινωνίες σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Οι ελεγκτές εναερίου κυκλοφορίας διαμαρτύρονται για τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης να καθιερώσει ενιαίο σύστημα ελέγχου που ονομάζεται Single Skies και το οποίο πιστεύουν ότι θα οδηγήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας και ιδιωτικοποίηση.

Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισαν ότι πρόκειται για κακή κατανόηση και οι απεργιακές κινητοποίησεις θα πλήξουν τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες τη στιγμή μάλιστα που έχουν αρχίσει να ξεπερνούν τα προβλήματα των τελευταίων μηνών.

Οι χώρες που θα πληγούν αναμένεται να είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, και η Σλοβενία.

Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται σε κάθε χώρα:

Ελλάδα: Την Τρίτη, με την γενική απεργία για το ασφαλιστικό, η Ολυμπιακή αεροπορία ματαίωσε 31 εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις. Ομως η Eurocontrol, η υπηρεσία ελέγχου εναερίου κυκλοφορίας στην Ευρώπη, προβλέπει ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στις αεροπορικές συγκοινωνίες σήμερα.

Γαλλία: Ο εθνικός αερομεταφορέας ανακοίνωσε ότι μπορεί να εγγυηθεί ότι θα εκτελέσει σήμερα, μόνο το 10% των εσωτερικών και διεθνών πτήσεων. Οι Βρετανικές Αερογραμμές ματαίωσαν όλες εκτός από τέσσερεις πτήσεις προς και από την Γαλλία.

Ισπανία: Η κυβέρνηση διέταξε τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες να διατηρήσουν ένα ελάχιστο επίπεδο υπηρεσιών στη διάρκεια της γενικής απεργίας την Πέμπτη.

Ιταλία: Οι ταξιδιώτες αντιμετωπίζουν προβλήματα στη διάρκεια της μίας ώρας στάση εργασίας των ελεγκτών εναερίου κυκλοφορίας σήμερα, ενώ την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στις δημόσιες συγκοινωνίες πραγματοποιούν οκτάωρη απεργια σε αρκετές πόλεις της χώρας. Την Παρασκευή 28 ιουνίου πραγματοποιούν τετράωρη στάση εργασίας και οι πιλότοι της Αλιτάλια ενώ προγραμματίζονται νέες απεργιακές κινητοποιήσεις τον Ιούλιο.



Τετάρτη 19 Ιουνίου 2002 - 14:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανάκληση των βρετανικών στρατευμάτων
 

Tα βρετανικά στρατεύματα βρίσκονται στο Αφγανιστάν από το Δεκέμβριο

Η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει σημαντική μείωση της στρατιωτικής της παρουσίας στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, χιλιάδες στρατεύματα που υπηρετούν στο Αφγανιστάν, στα Βαλκάνια, στα νησιά Φόκλαντς και στον Περσικό Κόλπο θα επιστρέψουν στη Βρετανία μέχρι τις αρχές του 2003.

Ο αμυντικός συντάκτης του BBC εκτιμά ότι ένας λόγος γι' αυτή την απόφαση είναι να προετοιμασθούν τα βρετανικά στρατεύματα για νέα μέτωπα στον πόλεμο που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.

Ανακοίνωση Χουν
Την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Τζεφ Χουν, αναμένεται να ανακοινώσει οτι οι 1700 Βρετανοί πεζοναύτες που μάχονται στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν, πρόκειται να επιστρέψουν στις βάσεις τους τον Ιούλιο, χωρίς να αναπληρωθούν.

Λίγο αργότερα, θα αποχωρήσουν και εκατοντάδες Βρετανοί στρατιώτες που υπηρετούν με τη διεθνή ειρηνευτική δύναμη εκεί.

Του χρόνου αναμένεται να μειωθεί κατά το ήμισυ και πλέον η βρετανική στρατιωτική παρουσία στα Βαλκάνια.




Τετάρτη 19 Ιουνίου 2002 - 14:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολιορκία στη Σεβίλλη
 

Όλα έτοιμα για τη σύνοδο κορυφής

Της Ρόζυς Βουδούρη από τη Σεβίλλη

Τη μοίρα των πόλεων που διοργανώνουν συνόδους κορυφής τον τελευταίο καιρό ακολουθεί και η Σεβίλλη, μια πόλη μαθημένη στον τουρισμό αλλά όχι και στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. "Πρώτη φορά στη ζωή μου βλέπω τέτοιο πράγμα", μας έλεγε ο οδηγός του ταξί που μας πήρε από το αεροδρόμιο.

Οι νωχελικοί ρυθμοί του ισπανικού Νότου έχουν διαταραχθεί δραματικά τις τελευταίες μέρες ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δρόμοι κλειστοί, κυκλοφοριακό χάος, κλούβες, άρματα μάχης, αστυνομικοί με άλογα, στρατιώτες σε κάθε γωνιά, ένα θέαμα διαφορετικό, που τρομάζει ντόπιους και ξένους.

«Όπως στο Σιάτλ;»

«Ακούγαμε ότι θα γινόταν μια σύνοδος στη Σεβίλλη, αλλά δεν ξέραμε ακριβώς περί τίνος επρόκειτο», έλεγε ένα ζευγάρι Αμερικανών στην πτήση από το Λονδίνο προς την πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας. Μας ρώτησαν μάλιστα αν θα ήταν κάτι παρόμοιο με τη σύνοδο του Σιάτλ.

Αδυνατούσαν επίσης να κατανοήσουν ότι θα γινόταν γενική απεργία στην Ισπανία, την Πέμπτη. «Μα γιατί απεργούν, θέλουν περισσότερα λεφτά;», απορούσαν και τόνιζαν ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ο μέσος πολίτης είναι ευχαριστημένος με αυτά που του προσφέρει το κράτος και δε διανοείται να απεργήσει.

Γενική παράλυση


Προβλήματα στις αερομεταφορές από την απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας
Στη Γηραιά Ήπειρο βεβαίως, αυτά δεν ισχύουν. Η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας ανά την Ευρώπη, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη, άρχισε ουσιαστικά μια μέρα νωρίτερα.

Στο Χίθροου του Λονδίνου, οι ελεγκτές εφάρμοζαν πιστά τους κανονισμούς, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η πτήση προς τη Σεβίλλη για περίπου δύο ώρες. Την επομένη, τα πράγματα έγιναν πιο δύσκολα, με ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις και πολλές ματαιώσεις.

Στην Ισπανία, η απεργία της Πέμπτης, αντίδραση στα σχέδια της κυβέρνησης Αθνάρ για την ανεργία, ισοδυναμεί με γενική παράλυση. Οι διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής για την εξασφάλιση της παροχής ενός μίνιμουμ υπηρεσιών δεσπόζει στα δελτία ειδήσεων, στον Τύπο και στις συζητήσεις των πολιτών.

Η Σεβίλλη ανησυχεί για τις επιπτώσεις της απεργίας αλλά και για τη σύνοδο. Οι τοπικές εφημερίδες αφιερώνουν δεκάδες σελίδες στα μέτρα ασφαλείας, στο πρόγραμμα, στους συμμετέχοντες αλλά και στην ουσία των όσων θα συζητηθούν την Παρασκευή και το Σάββατο.

Μουντιάλ πάνω απ' όλα

Για τους Σεβιλλιάνους όμως, όπως και για όλους τους Ισπανούς, υπάρχει και μία αποζημίωση. Όλα τα άλλα θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα αν το Σάββατο το μεσημέρι η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου περάσει στα ημιτελικά του Μουντιάλ.

Από τα χέρια του Κασίγιας και τα –τραυματισμένα- πόδια του Ραούλ κρέμεται το εθνικό γόητρο ενός λαού, που αγαπάει με πάθος το ποδόσφαιρο. Τα υπόλοιπα μπορούν να περιμένουν.


Τετάρτη 19 Ιουνίου 2002 - 15:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Συρία και ΗΠΑ εναντίον της αλ-Κάιντα
 

Συνεχίζεται το 'κηνύγι' για τον εντοπισμό του Οσάμα μπιν Λάντεν

Πληροφορίες από την Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι οι Σύροι έχουν επιτρέψει σε Αμερικανούς αξιωματούχους να έχουν επί μήνες επαφές μ'ένα άτομο που κρατείται στις συριακές φυλακές και για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι είναι βασικό στέλεχος του δικτύου αλ-Κάιντα.


Οι ΗΠΑ έχουν υποψίες βάσιμες υποψίες κατά του Ζαμάρ
Πρόκειται για τον Μοχάμεντ Χαϊντάρ Ζαμάρ, Γερμανό πολίτη συριακής καταγωγής, που πιστεύεται πως είχε φέρει στην οργάνωση τον επικεφαλής των αεροπειρατών της 11ης Σεπτεμβρίου, Μοχάμεντ Άτα.

Ανώτατος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι με αυτόν τον τρόπο οι Σύροι, για δικούς τους λόγους, έχουν σώσει τις ζωές πολλών Αμερικανών.

Συλλήψεις στη Μέση Ανατολή
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, αρκετά άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι είναι μέλη του δικτύου της αλ-Κάιντα, έχουν συλληφθεί στη Μέση Ανατολή.

Ενας Σαουδάραβας που πιστεύεται πως είναι ηγετικό στέλεχος της αλ-Κάιντα συνελήφθη στο Μαρόκο, ενώ η Σαουδική Αραβία δήλωσε χθες πως κρατεί επτά υπόπτους.


Τετάρτη 19 Ιουνίου 2002 - 12:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα εισβολή των Ισραηλινών στη Δυτική Οχθη
 

H επίθεση της Τρίτης εξόργισε τους Ισραηλινούς (AP)

Το Ισραήλ αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση του έναντι των Παλαιστινίων μετά τη χθεσινή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ που είχε ως αποτέλεσμα 20 άτομα να βρουν το θάνατο.

Η απόφαση των Ισραηλινών να καταλάβει εκ νέου τα παλαιστινιακά εδάφη αποτελεί ανοιχτή πρόσκληση προς το λαό των Παλαιστινίων να αντισταθούν κατά της κατοχής
Αχμέντ Αμπντέλ-Ραχμάν, σύμβουλος του Αραφάτ
Η ισραηλινή κυβέρνηση άρχισε, έτσι, να μετακινεί στρατεύματά της σε περιοχές της Δυτικής Όχθης όπου θα παραμείνουν, όπως δήλωσε, μέχρι να τεθεί τέρμα στις παλαιστινιακές επιθέσεις.

Τη νύχτα, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στη Τζενίν, στην Καλκίλγια και στη Ναμπλούς και συνέλαβε αριθμό ατόμων για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι ενέχονται σε επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες, έγιναν συγκρούσεις σε προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν όπου οι Ισραηλινοί χρησιμοποίησαν ελικόπτερα και άρματα μάχης.

Η ανταποκρίτρια του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση εξέτασε επίσης το ενδεχόμενο να εξορίσει τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, αλλά τελικά αποφάσισε να μην προχωρήσει σε μία τέτοια ενέργεια γιατί θα αύξανε ενδεχομένως, έτσι, η δημοτικότητά του.

Αντίδραση Παλαιστινίων
Στο μεταξύ, οι Παλαιστίνιοι καταδίκασαν τη νέα πολιτική που ακολουθεί τώρα το Ισραήλ.

"Η απόφαση των Ισραηλινών να καταλάβει εκ νέου τα παλαιστινιακά εδάφη και να εγκατασταθούν σε αυτά αποτελεί ανοιχτή πρόσκληση προς το λαό των Παλαιστινίων και τις παλαιστινιακές οργανώσεις να αντισταθούν κατά της κατοχής", προειδοποίησε ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν.

Παράλληλα, ο Παλαιστίνιος υπουργός, Σαϊμπ Ερεκάτ, δήλωσε πως το Ισραήλ προσπαθεί τώρα, με την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, να υποκαταστήσει την Παλαιστινιακή Αρχή.


Δευτέρα 17 Ιουνίου 2002 - 23:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Αραφάτ:«Απαρτχάιντ από το Ισραήλ»
 

Συμφωνα με αναφορές το τείχος θα φέρει και ηλεκτροφόρα καλώδια

Για ρατσιστική πολιτική που θυμίζει το Απαρτχάιντ κατηγόρησε το ισραήλ ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ με αφορμή τα σχέδια ανέγερσης τείχους στα σύνορα του Ισραήλ με τα παλαιστινιακά εδάφη.

Αντίθετοι με την ανέγερση του τείχους δηλώνουν αφ ενός οι ίδιοι οι παλαιστίνιοι και αφ ετέρου χιλιάδες εβραίοι έποικοι και δεξιοί ακτιβιστές.


Α Αραφάτ απέριψε την κριτική των ΗΠΑ
Οι παλαιστίνιοι θεωρούν ότι το τείχος θα οριοθετήσει και τα σύνορα του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους ενώ οι εβραίοι έποικοι πιστεύουν πως το τείχος θα τους απομονώσει στην παλαιστινιακή πλευρά με ότι αυτό συνεπάγεται.

Μεγάλο μέρος του διαχωριστικού τείχους αναμένεται να ανεγερθεί στο επόμενο οκτάμηνο και θα καλύψει 115 χλμ.

Εν τω μεταξύ ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφατ απαντώντας στις επικρίσεις που εξέφρασε κατά της παλαιστινιακής αρχής η σύμβουλος του προέδρου Τζορτζ Μπους, Κοντολιζα Ραις σχολίασε ότι δεν «έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στις πολιτικές μας επιλογές. Κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για το καλό του παλαιστινιακού λαού και δεν δεχόμαστε ούτε συστάσεις ούτε διαταγές», υπογράμμισε ο Γιάσερ Αραφατ.

Σκότωσαν στέλεχος παλαιστινιακής οργάνωσης

Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν ηγετικό στέλεχος της ισλαμικής παλαιστινιακής οργάνωσης «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά», η οποία φέρεται ως παρακλάδι της οργάνωση Φατάχ του ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ.

Οι ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά του Ουαλίντ Σμπέχ την ώρα που βρισκόταν στο αυτοκίνητό του και επρόκειτο να βγει από χωριό Ελ Χαντέρ, κοντά στη Βηθλεέμ της Δυτικής Όχθης.

Η ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία δεν έχει ακόμα προβεί σε επίσημη ανακοίνωση.

Ωστόσο, το Ισραήλ επιρρίπτει ευθύνες τόσο στο θύμα όσο και στην οργάνωση, στην οποία ανήκε, για σειρά βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας κατά ισραηλινών αμάχων.


Δευτέρα 17 Ιουνίου 2002 - 23:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Επέμβαση του στρατού στο Περού
 

Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων προκάλεσε έντονες αντιδράσεις

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού εισέβαλαν στην Αρεκίπα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Περού όπου χιλιάδες άτομα διαμαρτύρονται για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δυο επιχειρήσεων της κυβέρνησης.


Η αστυνομία έχει την υποστήριξη στρατιωτικών δυνάμεων
Στην Αρεκίπα, που βρίσκεται στα νότια της χώρας σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας διαδηλωτής και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαδηλωτές θα επιχειρούσαν να καταλάβουν το αεροδρόμιο της γειτονικής πόλης Τάκνα, κοντά στα σύνορα με τη Χιλή.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι σημειώθηκαν συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στην Τάκνα.


Τρίτη 18 Ιουνίου 2002 - 22:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Ρουκέτες πλήττουν την Καμπούλ
 

Γάλλοι στρατιώτες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν

Αρκετές ρουκέτες έπληξαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, όπου ολοκληρώνονται οι εργασίες της Εθνοσυνέλευσης, της Λόγια Τζίργκα.

Οι ρουκέτες έπεσαν κοντά στην αμερικανική πρεσβεία και το αρχηγείο της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές αν τα δύο αυτά κτίρια ήταν ο στόχος.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Στο μεταξύ, ο νέος ηγέτης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ζήτησε να παραταθούν για μια μέρα οι εργασίες της Λόγια Τζίργκα για να ανακοινώσει τη σύνθεση του υπουργικού του συμβουλίου.

Η έγκριση της Εθνοσυνέλευσης για τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου εθεωρείτο απαραίτητη, σύμφωνα με την ειρηνευτική συμφωνία της Βόννης.

Αρχικά ο κ.Καρζάι είχε δηλώσει ότι θα επιλέξει τα μέλη της κυβέρνησης του χωρίς να ζητήσι την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Καμπούλ μεταδίδει ότι ορισμένοι σύνεδροι είχαν εξαγριωθεί, κάποιοι άλλοι όμως εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους προς τον κ. Καρζάι.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Ισμαίλ Κασιμγιάρ, είπε ότι η νέα βουλή του Αφγανιστάν θα αποτελείται από μέλη από κάθε επαρχία καθώς και από την Εθνοσυνέλευση.

Ο κ. Κασμιγιάρ δήλωσε ακόμα ότι 15 θέσεις στην κυβέρνηση θα δοθούν σε γυναίκες.


Τετάρτη 19 Ιουνίου 2002 - 06:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει χάος στις αεροπορικές συγκοινωνίες
 

Ερημο γαλλικό αεροδρόμιο στη διάρκεια της περσινής απεργίας των ελεγκτών εναερίου κυκλοφορίας

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις, σήμερα, των ελεγκτών εναερίου κυκλοφορίας θα επηρεάσουν τις αεροπορικές συγκοινωνίες σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.

Οι ελεγκτές εναερίου κυκλοφορίας διαμαρτύρονται για τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης να καθιερώσει ενιαίο σύστημα ελέγχου που ονομάζεται Single Skies και το οποίο πιστεύουν ότι θα οδηγήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας και ιδιωτικοποίηση.

Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισαν ότι πρόκειται για κακή κατανόηση και οι απεργιακές κινητοποίησεις θα πλήξουν τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες τη στιγμή μάλιστα που έχουν αρχίσει να ξεπερνούν τα προβλήματα των τελευταίων μηνών.

Οι χώρες που θα πληγούν αναμένεται να είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, και η Σλοβενία.

Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται σε κάθε χώρα:

Ελλάδα: Την Τρίτη, με την γενική απεργία για το ασφαλιστικό, η Ολυμπιακή αεροπορία ματαίωσε 31 εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις. Ομως η Eurocontrol, η υπηρεσία ελέγχου εναερίου κυκλοφορίας στην Ευρώπη, προβλέπει ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στις αεροπορικές συγκοινωνίες σήμερα.

Γαλλία: Ο εθνικός αερομεταφορέας ανακοίνωσε ότι μπορεί να εγγυηθεί ότι θα εκτελέσει σήμερα, μόνο το 10% των εσωτερικών και διεθνών πτήσεων. Οι Βρετανικές Αερογραμμές ματαίωσαν όλες εκτός από τέσσερεις πτήσεις προς και από την Γαλλία.

Ισπανία: Η κυβέρνηση διέταξε τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες να διατηρήσουν ένα ελάχιστο επίπεδο υπηρεσιών στη διάρκεια της γενικής απεργίας την Πέμπτη.

Ιταλία: Οι ταξιδιώτες αντιμετωπίζουν προβλήματα στη διάρκεια της μίας ώρας στάση εργασίας των ελεγκτών εναερίου κυκλοφορίας σήμερα, ενώ την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στις δημόσιες συγκοινωνίες πραγματοποιούν οκτάωρη απεργια σε αρκετές πόλεις της χώρας. Την Παρασκευή 28 ιουνίου πραγματοποιούν τετράωρη στάση εργασίας και οι πιλότοι της Αλιτάλια ενώ προγραμματίζονται νέες απεργιακές κινητοποιήσεις τον Ιούλιο.



Τρίτη 18 Ιουνίου 2002 - 04:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Συμβιβαστική φόρμουλα για τις επιδοτήσεις αγροτών
 

Οι 15 υπουργοί θα ξανασυζητήσουν το θέμα επιδοτήσεων των αγροτών

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 15 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συναντήθηκαν χθες στο Λουξεμβούργο, κατάφεραν να βρουν μια συμβιβαστική φόρμουλα για τις επιδοτήσεις των αγροτών μετά από την διεύρυνση - μια φόρμουλα, χωρίς την οποία η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχανε την δυναμική της και την αξιοπιστία της, όπως παραδέχθηκε ο αρμόδιος Επίτροπος για την διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν.

Χωρίς την απόφαση, που ελήφθη, υπήρχε ο κίνδυνος μη τήρησης του χρονοδιαγράμματος για την διεύρυνση
Γκίντερ Φερχόιγκεν
"Τώρα, όμως, βλέπω ότι μπορούμε να τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα", είπε φανερά ανακουφισμένος, ο αρμόδιος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τον συμβιβασμό, που επετεύχθη χθες στο Λουξεμβούργο.

Αυτό, που αποφάσισαν οι 15 υπουργοί είναι το ζήτημα των επιδοτήσεων των αγροτών να το ξανασυζητήσουν στην τελευταία φάση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μετά από τις μεγάλες διαφωνίες, που εξέφρασε η Γερμανία για τις επιδοτήσεις προς τους αγρότες των νέων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει η απεσταλμένη τού BBC στο Λουξεμβούργο, χθες έγινε σαφές ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα γίνει στη Σεβίλλη της Ισπανίας στα τέλη της εβδομάδας, θα δωθούν διαβεβαιώσεις σε αρκετές από τις υποψήφιες για ένταξη χώρες ότι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξή τους θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του χρόνου, ώστε να μπορούν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004.

Παράλληλα, οι 15 υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την δημιουργία πιο στενών εμπορικών και πολιτικών δεσμών με το Iran, μια χώρα για την οποία ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους έχει δηλώσει ότι αποτελεί μέρος τού "άξονα του κακού".


Τετάρτη 19 Ιουνίου 2002 - 04:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
 


Ο σημερινός Ευρωπαϊκός τύπος εξετάζει τις επιπτώσεις απο τη νέα παλαιστινιακή επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ, μεταφέρει τον ενθουσιασμό της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία και τη θλίψη των Ιταλών για τον αποκλεισμό της ομάδας τους απο το Μουντιάλ.


"Για ακόμα μια φορά επλήγη η Ιερουσαλήμ, για ακόμα μια φορά χτυπήθηκε λεωφορείο που μετέφερε μαθητές και για ακόμα μια φορά ένας παλαιστίνιος βομβιστής προκάλεσε τον πανικό στον ήδη τραυματισμένο λαό του Ισραήλ" γράφει η γερμανική Frankfurter Rundschau. Αυτή τη φορά όμως, εκτιμά η γερμανική εφημερίδα, η επίθεση θα αντιμετωπιστεί διαφορετικά. " Το γεγονός οτι στο σημείο έσπευσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, δείχνει οτι η απάντηση της ισραηλινής κυβέρνησης θα είναι ιδαίτερα σκληρή" σημειώνεται στο άρθρο.

Η Die Presse της Βιέννης γράφει οτι η επίθεση δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε χειρότερη περίοδο, καθώς αναμένονται οι προτάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για την επίλυση της κρίσης στο Μεσανατολικό. " Την ώρα που ανατέλει μια αχτίδα ελπίδας, ένας παλαιστίνιος βομβιστής ανατινάζεται, δικαιώνοντας εκείνους τους πολιτικούς του Ισραήλ που δεν επιθυμούν μια πολιτική λύση και που δεν είναι έτοιμοι να προβούν σε υποχωρήσεις για χάρη των Παλαιστινίων", σημειώνει η αυστριακή εφημερίδα.

" Τίποτα δεν τους σταματά" τονίζει η Ελβετική εφημερίδα Le Temps.
" Ούτε οι πρόσφατες επιχειρήσεις του Ισραηλινού στρατού, ούτε η μετατροπή των παλαιστινιακών πόλεων σε τριτοκοσμικές περιοχές, ούτε οι καταστροφές στο αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ, ούτε βέβαια το τείχος που θα απομονώσει τη Δυτική Όχθη". Η εφημερίδα σημειώνει οτι παρ΄ολ΄αυτά τα μέτρα και κυρίως εξαιτίας αυτών των μέτρων η κρίση στη Μέση Ανατολή είναι βέβαιο οτι θα μετατραπεί σε σφαγή.

Σε 95 ημέρες διεξάγονται στη Γερμανία οι εκλογές για την καγκελαρία. Η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung εκτιμά πως έαν ο νυν Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν βελτιώσει την προεκλογική του εκστρατεία μέσα στις επόμενες δύο με τρείς εβδομάδες τότε οι Χριστιανοδημοκράτες θα νικήσουν στις εκλογές.
Η εφημερίδα αναφέρεται στη "λαμπρή" ομιλία του αντιπάλου του κ. Σρέντερ, Έντμουντ Στόιμπερ, στο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών στη Φρανκφούρτη. Η ομιλία αυτή πρέπει να " αφυπνίσει τον Καγκελάριο Σρέντερ", γράφει η εφημερίδα.

" Κόκκινος εφιάλτης στην Κορέα " είναι ο τίτλος της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, που αναφέρεται σαφώς στον αποκλεισμό της εθνικής Ιταλίας απο το Μουντιάλ. Η ήττα της Ιταλίας απο την εθνική της Νοτίου Κορέας αποδίδεται απο την εφημερίδα στην " κακή διαιτησία".

Η Gazzetta Dello Sport γράφει οτι το γήπεδο Daejeon ήταν ένας κόκκινος εφιάλτης, "και αυτός ο χρουσούζικός και καταραμένος αγώνας ήταν η κατάληξη του". Σύμφωνα με την αθλητική εφημερίδα, την ιταλική ομάδα κυνηγούσε ένα "σύννεφο ατυχίας".
"Κυρίως όμως" τονίζει η ιταλική εφημερίδα "μας κρέμασε η κακή διαιτησία".


Τετάρτη 19 Ιουνίου 2002 - 06:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Ν.Κορέα απέκλεισε την Ιταλία
 

Ο Μπουφόν απέκρουσε πέναλτι σε βάρος της Ιταλίας στο πρώτο ημίχρονο

Με χρυσό γκολ, τέσσερα λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα, η Νότια Κορέα κέρδισε την Ιταλία 2-1 και πέρασε στους "8" του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

Το χρυσό γκολ σημείωσε ο Αν Γιουνγκ Χουάν, που στο τέταρτο λεπτό του αγώνα είχε χάσει πέναλτι που εκτέλεσε εναντίον των Ιταλών.

Ο Κριστιάν Βιέρι είχε δώσει το προβάδισμα στην Ιταλία, σκοράροντας στο 18' λεπτό.

Αλλά οι Νοτιοκορεάτες ισοφάρισαν με τον Σολ Κι Χιόν, μόλις δύο λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα.

Η Ιταλία διαμαρτύρεται για τη διαιτησία του Βίρον Μορένο, από τον Ισημερινό.

Οι Ιταλοί λένε πως ο Μορένο καταλόγισε ένα αμφισβητούμενο πέναλτι στην Ιταλία, δεν έδωσε ένα σε βάρος της Νότιας Κορέας στην παράταση, και απέβαλλε αδικαιολόγητα τον Τότι.

Η Τουρκία στους "8"

Νωρίτερα, ο Ουμίτ Νταβάλα σταμάτησε την πορεία της Ιαπωνίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, σημειώνοντας στο 11ο λεπτό το μοναδικό γκολ ενός μάλλον απογοητευτικού αγώνα.

Έτσι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει το Σάββατο στα προημιτελικά, τη Σενεγάλη.

Ο αγώνας αυτός στο στάδιο της Οσάκα, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον -και περιέργεια- από τους ποδοσφαιρόφιλους καθώς καμμία από τις δύο ομάδες δεν έχει ξαναφτάσει ποτέ στην ιστορία της, στους 8 του Μουντιάλ.


Τρίτη 18 Ιουνίου 2002 - 22:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 19 νεκροί στην Ιερουσαλήμ
 

Το λεωφορείο ανατινάχτηκε την ώρα που ήταν σταματημένο σε μια διάβαση

Boμβιστική επίθεση αυτοκτονίας έγινε το πρωί της Τρίτης, στη νότια Ιερουσαλήμ, σε λεωφορείο, που μετέφερε κυρίως παιδιά που πήγαιναν σχολείο, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τουλάχιστον 19 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο δράστης, και να τραυματιστούν δεκάδες άλλα.

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως και λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης ισραηλινά άρματα μάχης, σύμφωνα με πληροφορίες εισήλθαν στη πόλη Τζενίν της Δυτικής Οχθης.

(η παλαιστινιακή τρομοκρατία) θα πρέπει να αντιμετωπισθεί και θα αντιμετωπισθεί
Αριέλ Σαρόν
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, που επισκέφθηκε νωρίτερα την περιοχή όπου έγινε η επίθεση, δήλωσε πως η ενέργεια αυτή αποτελεί συνέχεια της "παλαιστινιακής τρομοκρατίας η οποία θα αντιμετωπιστεί.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η Χαμάς που επικοινώνησε με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι την επίθεση πραγματοποίησε ο Μοχάμεντ αλ-Γκουλ από τον προσφυγικό καταυλισμό αλ-Φαράα κοντά στη πόλη Ναμπλούς.


Ο δράστης της επίθεσης Μοχάμεντ αλ-Γκουλ
Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Τύπου και Πληροφοριών, Άμπέντ Ράμπο, οι βομβιστικές επιθέσεις δίνουν τη δικαιολογία στο Ισραήλ να κλιμακώσει την επιθετικότητά του κατά του παλαιστινιακού λαού.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γασέρ Αραφάτ είχε πολύωρη σύσκεψη με τους συμβούλους του και σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC επικρατεί μεγάλη ανησυχία στη Ραμάλα για τα αντίποινα των Ισραηλινών.

Kαταδικάζουμε τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας. Δεν υποστηρίζουμε τη δολοφονία αμάχων, είτε Ισραηλινών είτε Παλαιστινίων.
Σαέμπ Ερεκάτ
Ο Παλαιστίνιος υπουργός, Σαέμπ Ερεκάτ, δήλωσε πως η Παλαιστινιακή Αρχή δεν υποστηρίζει επιθέσεις εναντίον αμάχων και απηύθηνε έκκληση στις ΗΠΑ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ισραήλ για να ξαναρχίσει η ειρηνευτικη΄διαδικασία.

Το νέο αυτό περιστατικό βίας στην περιοχή σημειώνεται καθώς ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους αναμένεται να ανακοινώσει νέα πρωτοβουλία για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Μπους θα ικανοποιήσει εν μέρει το αίτημα των Παλαιστινίων για ανεξάρτητο κράτος προτείνοντας την δημιουργία μεταβατικού κράτους ως πρώτο βήμα.

Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε την ιδέα.


Τρίτη 18 Ιουνίου 2002 - 20:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Παγκόσμιο Κύπελλο των εκπλήξεων
 

Παραλήρημα στη Νότια Κορέα


Το χρυσό γκολ του Αν Γιούνγκ Χουάν


Η αρχή του τέλους για την Ιταλία, το γκολ που έστειλε τον αγώνα στην παράταση


Το γκολ του Κριστιάν Βιέρι με το οποίο προηγήθηκε η Ιταλία στο 18ο λεπτό


Κορεάτες παρακολουθούν τον αγώνα σε παμπ της νότιας Αγγλίας


Αντί για γιορτή, ερημιά και μελαγχολία στους δρόμους της Ρώμης


Μετά τη νίκη η ομάδα της Τουρκίας έκανε τον «γύρο του θριάμβου» στο γήπεδο Μιγιάκι


Δάκρυα ο επίλογος του ονείρου της Ιαπωνίας


Τετάρτη 19 Ιουνίου 2002 - 05:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
 

Η επισκόπηση του βρετανικού τύπου

Με πηχιαίο τίτλο "Οργή προκαλεί η συμπάθεια της Σέρυ προς τους βομβιστές αυτοκτονίας" κυκλοφορεί η Daily Telegraph.
Η σύζυγος του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνυ Μπλαίρ προκάλεσε πολιτικό επεισόδιο όταν σε φιλανθρωπική δεξίωση δήλωσε οτι " όσο υπάρχουν νέοι άνθρωποι που αισθάνονται οτι δεν έχουν άλλη διέξοδο απο το να ανατινάξουν τους εαυτούς τους, ποτέ δεν θα σημειωθεί πρόοδος στο Μεσανατολικό".
Το γραφείο του πρωθυπουργού αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη για τις δηλώσεις της Σέρυ Μπλαίρ, που έγιναν λίγες μόνο ώρες μετά την επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστινίου σε λεωφορείο της Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 19 άνθρωποι.

Με το ίδιο πρωτοσέλιδο κυκλοφορούν και οι Times. Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στην οργισμένη αντίδραση του ισραηλινού πρέσβη στο Λονδίνο, ο οποίος τόνισε οτι τέτοιου είδους δηλώσεις είναι ανεπίτρεπτο να γίνονται την ημέρα που μια "τρομοκρατική επίθεση" στοίχισε τη ζωή σε 19 αθώους ανθρώπους.

"Η Ιερουσαλήμ θρηνεί" γράφει η εφημερίδα Independent. "Πρόκειται για μια διαιρεμένη πόλη, στην οποία όμως κυριαρχεί το εβραϊκό στοιχείο" σημειώνει η εφημερίδα. Σύμφωνα με την Independent, οι Ισραηλινοί της Ιερουσαλήμ έχουν υποφέρει πολύ απο τις επιθέσεις των Παλαιστινίων, αλλά καμία απο τις επιθέσεις αυτές δεν ήταν τόσο "τρομακτική όσο η χθεσινή".

Η Daily Mirror δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδο της τη φωτογραφία της γυναίκας απο το Αφγανιστάν, που η εν ψυχρώ εκτέλεση της, σε πλατεία της Καμπούλ, έκανε το γύρο του κόσμου. " Ποτέ δεν είχαμε δει το πρόσωπο της και δεν είχαμε μάθει την τρομακτική ισοτρία της" γράφει η εφημερίδα, ξεδιπλώνοντας τα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο τη 35χρονη Ζαρμίνα.

Στο θέμα του Ευρωστρατού και των ελληνικών αντιδράσεων αναφέρεται η Guardian. Η εφημερίδα γράφει οτι οι ελπίδες για εξεύρεση της χρυσής τομής στο θέμα του Ευρωστρατού, άρχισαν και πάλι να εξανεμιζονται καθώς η Ελλάδα δεν συμφώνησε με τις εγκυήσεις που παρέχονται στην Τουρκία απο το ΝΑΤΟ. "Εαν η Αθήνα τηρήσει αυτή τη στάση τότε το ΝΑΤΟ δεν θα μπορέσει να αναλάβει την ειρηνευτική επιχείρηση στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας το Φθινόπωρο" σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Η εφημερίδα Financial Times αποκαλύπτει οτι έλαβε επιστολή απο τον ιδρυτή της Easy Jet, Στέλιο Χατζηιωάννου, με την οποία ο Κύπριος επιχειρηματίας αμφισβητεί την ασφάλεια των πτήσεων της ανταγωνίστριας εταιρείας Ryan Air, εξαιτίας της παλαιότητας του στόλου της. Η εφημερίδα όμως αποδοκιμάζει την πράξη αυτή του κ. Χατζηιωάννου λέγοντας οτι είναι άγραφος κανόνας μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών να μην αμφισβητεί ποτέ η μία την ασφάλεια της άλλης. "Οι ασφαλείς πτήσεις είναι το βασικό μέλημα όλων των εταιρειών ανεξαρτήτως του επιχειρηματικού μοντέλου που ακολουθούν" καταλήγει η εφημερίδα.


Τετάρτη 19 Ιουνίου 2002 - 05:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Απαντάει το Ισραήλ
 

Την οργή του Ισραήλ προκάλεσε η επίθεση αυτοκτονίας σε λεωφορείο στην Ιερουσαλήμ

Μεγάλες ανησυχίες προκαλεί η νέα όξυνση της αντιπαράθεσης στη Μέση Ανατολή μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Μετά από τη νέα επίθεση αυτοκτονίας, που σημειώθηκε χθες το πρωί από Παλαιστίνιο εξτρεμιστή με στόχο ένα λεωφορείο στην Ιερουσαλήμ, που μετέφερε και παιδιά που πήγαιναν στο σχολείο τους και στην οποία 19 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και περίπου 40 τραυματίστηκαν, η κυβέρνηση τού Ισραήλ έκανε γνωστό ότι προχωράει στην επανακατάληψη περιοχών της Δυτικής Οχθης μέχρι να σταματήσουν, όπως αναφέρει η ανακοίνωση τού Ισραήλ, οι επιθέσεις κατά Ισραηλινών.

Ηδη, τα τανκς του Ισραήλ επέστρεψαν στην πόλη Τζενίν, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δυνάμεις του Ισραήλ εισήλθαν και σε μία άλλη πόλη της Δυτικής Όχθης - τη Ναμπλούς - που ελέγχεται από τους Παλαιστινίους, όμως το Ισραήλ έκανε γνωστό ότι οι δυνάμεις του, ήδη, αποχωρούν από εκεί.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί συνέχεια της "Παλαιστινιακής τρομοκρατίας, η οποία θα αντιμετωπιστεί", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση Χαμάς.

Την επίθεση καταδίκασαν οι αρχές των Παλαιστινίων. Ο υπουργός Τύπου και Πληροφοριών των Παλαιστινίων Αμπέντ Ράμπο, οι βομβιστικές επιθέσεις δίνουν τη δικαιολογία στο Ισραήλ να κλιμακώσει την επιθετικότητά του κατά των Παλαιστινίων.

Το νέο αυτό περιστατικό βίας στην περιοχή σημειώνεται καθώς ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Μπους αναμένεται να ανακοινώσει νέα πρωτοβουλία για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Μπους θα ικανοποιήσει εν μέρει το αίτημα των Παλαιστινίων για ανεξάρτητο κράτος προτείνοντας την δημιουργία μεταβατικού κράτους ως πρώτο βήμα.


Τετάρτη 19 Ιουνίου 2002 - 07:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Σύλληψη ηγετικού στελέχους της Αλ Κάιντα
 

Στη Σαουδική Αραβία συλλαμβάνονται και άλλοι ύποπτοι για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα

Ένα από τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης Αλ Κάιντα τού Σαουδάραβα καταζητούμενου Οσάμα Μπιν Λάντεν συνελήφθη στο Μαρόκο, όπως έκαναν γνωστό Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τους αμερικανούς, ο Σαουδάραβας Αμπού Ζουμπαϊρ σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον δυτικών στόχων στο Μαρόκο.

Η γνωστοποίηση της σύλληψης τού Αμπού Ζουμπαϊρ γίνεται την ώρα που, στη Σαουδική Αραβία, οι αρχές έκαναν γνωστό ότι συνέλαβαν επτά ανθρώπους, που υπάρχουν υποψίες ότι είναι μέλη της οργάνωσης τού Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο υπουργός Εσωτερικών στη Σαουδική Αραβία είπε οτι οι επτά, κατά πάσα πιθανότητα, ετοίμαζαν βομβιστικές επιθέσεις σε εγκαταστάσεις ζωτικής σημασίας για την περιοχή.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.