Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-06-18

  1. Οικολογικός Πατριάρχης
  2. Οικολογικός Πατριάρχης
  3. «Εξουσίες» στην CIA για το Ιρακ
  4. «Απεργεί» το Βρετανικό Μουσείο
  5. Επισκόπηση βρετανικού Tύπου
  6. Νέα κυβέρνηση στη Γαλλία
  7. Βραζιλία και ΗΠΑ περνούν στους '8'
  8. Επισκόπηση ευρωπαϊκού Tύπου

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2002 - 23:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Οικολογικός Πατριάρχης
 

Η οικολογική δράση του Πατριαρχείου προκαλεί διεθνή θαυμασμό

Αίσθηση και διεθνή θαυμασμό έχει προκαλέσει διεθνώς η οικολογική ευαισθησία του Ορθόδοξου Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, Μίσα Γκλένι.


O Βαρθολομαίος ήταν ο πρώτος Πατριάρχης που τέλεσε λειτουργία στην Ρώμη τα τελευταία 1.000 χρόνια
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, πνευματικός πατέρας των απανταχού ορθοδόξων, μαζί με τον Πάπα Ιώαννη Παύλο προέβησαν σε κοινή ανακοίνωση που σκοπό είχε να προκαλέσει την προσοχή και να ενημερώσει όλο τον κόσμο για τα τεράστια οικολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας.

Η ανακοίνωση-εκκληση ήρθε στο τέλος ταξιδιού που οργάνωσε το Πατριαρχείο που σκοπό είχε να αφυπνίσει τους συμμετέχοντες -θρησκευτικούς λειτουργούς,επιστήμονες και ερευνητές- και περιλάμβανε σταθμούς σε Ελλάδα, Αλβανία,Μαυροβούνιο, Κροατία, Σλοβενία και Ιταλία.

Συγκινητική, μα συνάμα και ιδιαίτερα σημαντική, ήταν η στιγμή που ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος λειτούργησε στη Ραβένα, η πρώτη ορθόδοξη λειτουργία στην Ιταλία τα τελευταία 1000 χρόνια.

Μια λειτουργία, που συμβολικά δείχνει ότι Καθολική και Ορθόδοξη Εκκλησία επιλέγουν τον δρόμο της συνεργασίας στην αυγή της νέας χιλιετίας καταλήγει ο ανταποκριτής του BBC Μίσα Γκλένι.


Δευτέρα 17 Ιουνίου 2002 - 23:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Οικολογικός Πατριάρχης
 

Η οικολογική δράση του Πατριαρχείου προκαλεί διεθνή θαυμασμό

Αίσθηση και διεθνή θαυμασμό έχει προκαλέσει διεθνώς η οικολογική ευαισθησία του Ορθόδοξου Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης σύμφωνα με τον ανταποκρητή του BBC Misha Glenny.


O Βαρθολομαίος ήταν ο πρώτος Πατριάρχης που τέλεσε λειτουργία στην Ρώμη τα τελευταία 1.000 χρόνια
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, πνευματικός πατέρας των απανταχού ορθοδόξων, μαζί με τον Πάπα Ιώαννη Παύλο προέβησαν σε κοινή ανακοίνωση που σκοπό είχε να προκαλέσει την προσοχή και να ενημερώσει όλο τον κόσμο για τα τεράστια οικολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας.

Η ανακοίνωση-εκκληση ήρθε στο τέλος ταξιδιού που οργάνωσε το Πατριαρχείο που σκοπό είχε να αφυπνίσει τους συμμετέχοντες -θρησκευτικούς λειτουργούς,επιστήμονες και ερευνητές- και περιλάμβανε σταθμούς σε Ελλάδα, Αλβανία,Μαυροβούνιο, Κροατία, Σλοβενία και Ιταλία.

Συγκινητική, μα συνάμα και ιδιαίτερα σημαντική, ήταν η στιγμή που ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος λειτούργησε στη Ραβένα, η πρώτη ορθόδοξη λειτουργία στην Ιταλία τα τελευταία 1000 χρόνια.

Μια λειτουργία, που συμβολικά δείχνει ότι Καθολική και Ορθόδοξη Εκκλησία επιλέγουν τον δρόμο της συνεργασίας στην αυγή της νέας χιλιετίας καταλήγει η ανταποκρίτρια του BBC Misha Glenny.


Δευτέρα 17 Ιουνίου 2002 - 22:16 ('Ωρα Λονδίνου)
«Εξουσίες» στην CIA για το Ιρακ
 

Ο Πρόεδρος Μπους επιθυμεί την απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσείν

Οι Αμερικανοί κατέστησαν ξανά σαφή την επιθυμία τους να ανατραπεί ο πρόεδρος Σαντάμ Χουσείν του Ιράκ.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είπε ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι σε παγκόσμιο επίπεδο με κάθε μέρα που παραμένει στην εξουσία ο Σαντάμ Χουσείν.


Η Ουάσινγκτον ισχυρίζεται ότι το Ιράκ αναπτύσει όπλα μαζικού ολέθρου
Οι ηγέτες του αμερικανικού Κογκρέσου επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους έδωσε το "πράσινο φώς" στην CIA να διενεργήσει "μυστικές επιχειρήσεις" εναντίον του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν, συμπεριλαμβανομένου και του σεναρίου της πιθανής χρησιμοποιήσης και ειδικών δυνάμεων.

Οι Washington Post ανέφεραν σε σημερινό δημοσίευμα τους ότι το σχετικό προεδρικό διάταγμα έχει υπογραφεί από την αρχή του έτους.

Και η εφημερίδα υποστηρίζει ότι αυτές οι επιχειρήσεις λειτουργούν ως προάγγελος για πλήρους κλίμακας επιχειρήσεων εναντίον του Ιράκ.

Αποστολή των ειδικών αμερικανικών μονάδων θα είναι να αιχμαλωτίσουν τον ηγέτη του Ιράκ. Η εντολή τους είναι να τον σκοτώσουν μόνο για να αυτοαμυνθούν.

Παρόλαυτα, ο Πρόεδρος Μπους φαίνεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός για την διενέργεια επίθεσης εναντίον του Ιράκ σκεπτόμενος τις αντιδράσεις των ευρωπαίων συμμάχων των ΗΠΑ.

Αλλά και το Πεντάγωνο φαίνεται να αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό ένα πλήγμα με στρατό εναντίον του Ιράκ.


Δευτέρα 17 Ιουνίου 2002 - 09:40 ('Ωρα Λονδίνου)
«Απεργεί» το Βρετανικό Μουσείο
 

Η χρηματοδότηση του Μουσείου έχει μειωθεί κατά 1/3 την τελευταία δεκαετία

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, εδώ και 250 χρόνια δηλαδή, το Βρετανικό Μουσείο κλείνει σήμερα τις πόρτες του στους επισκέπτες, γιατί το προσωπικό του απεργεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μείωση του προϋπολογισμού του Μουσείου κατά 15% που θα έχει ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, τη μείωση του προσωπικού και τη λειτουργία μόνο για λίγες ώρες ορισμένων αιθουσών.

«Σήμερα δεν έχει ούτε μάρμαρα του Παρθενώνα, ούτε στήλη της Ροζέτας για τους επισκέπτες», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Γκάρντιαν (Guardian).

«Αν προσπαθούσαμε να αναβάλουμε αυτή τη στιγμή την απεργιακή κινητοποίηση, θα μας λυντσάρανε τα μέλη μας», δήλωσε στην εφημερίδα ο εκπρόσωπος του σωματείου των εργαζομένων, το 85 τοις εκατό των οποίων ψήφισε υπέρ των κινητοποιήσεων.

Όπως μάλιστα γράφει η σημερινή Γκάρντιαν, προς την ίδια κατεύθυνση με το Βρετανικό Μουσείο βαίνουν και άλλα πολιτιστικά ιδρύματα εδώ στη Βρετανία, όπως η Εθνική Πινακοθήκη και η Πινακοθήκη Τέιτ.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να προειδοποιήσουμε την κοινή γνώμη, για τις ολέθριες επιπτώσεις που έχει η συστηματική μείωση των κονδυλίων που διαθέτει η κυβέρνηση σ'αυτά τα ιδρύματα», δήλωσε ένας από τους εφόρους του Μουσείου.


Δευτέρα 17 Ιουνίου 2002 - 09:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση βρετανικού Tύπου
 


Με τον αποκλεισμό της Ιρλανδίας από τα προημιτελικά του Μουντιάλ, την εντολή Μπους στη CIA για ανατροπή του Σαντάμ αλλά και τις ικανότητες του βρετανού πρωθυπουργού στο τένις και τη ζωή των μοναχών στο Άγιο Όρος ασχολούνται οι βρετανικές εφημερίδες της Δευτέρας.

"Από το Κορκ εώς το Μπέλφαστ τα στομάχια όλων ήταν σφιγμένα και οι καρδιές βαριές καθώς οι Ιρλανδοί έχαναν τα πέναλτι και το εισιτήριο για την επόμενη φάση του Παγκόσμιου", γράφει η εφημερίδα Guardian.

Οι επιδόσεις του βρετανού πρωθυπουργού στο τένις γίνοντα πρωτοσέλιδο στις βρετανικές εφημερίδες. Οι Times, η Guardian και ο Telegraph φιλοξενούν φωτογραφίες του Τόνι Μπλερ από το φιλανθρωπικό τουρνουά τένις που διεξηχθη την Κυριακή στους βασιλικούς κήπους στο Λονδίνο.

"Μπορεί ο Τόνι να κέρδισε μόνο έναν από τους τέσσερις αγώνες που έπαιξε" γράφουν οι Times "αλλά οι 6.000 θεατές και πρώτη και καλλίτερη η συζυγός του Σερί, τον χειροκρότησαν".

Για την επίσκεψή του στο Άγιο Όρος και το θέμα της απαγόρευσης των γυναικών που εγείρεται από ευρωβουλευτές γράφει ο δημοσιογράφος της Guardian, στο ειδικό πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας. Ο δημοσιογράφος Σον Τόμας, που επισκέφθηκε το Αγιο Όρος εκφράζει την έκπληξή του για την απαγόρευση ακόμη και των θηλυκών ζώων, πιστεύει ότι οι μοναχοί ζουν σε μια άλλη εποχή, και ότι διακατέχονται από μισογυνισμό αλλά φεύγει πεποισμένος ότι στο Όρος οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με μία σημαντική πρόκληση- το πως θα ήταν ο κόσμος χωρίς την ύπαρξη της ερωτικής επιθυμίας.

Και τέλος για τις αναδιαρθρώσεις στην εταιρία ενοικίασης αυτοκινήτων EasyCar, του ομίλου EasyGroup, του Στέλιου Χατζηιωάννου γράφουν οι Financial Times. Εν όψει σχεδίων για είσοδο της εταιρίας στο χρηματιστήριο του Λονδίνου το Νοέμβριο του 2004, η εταιρία πρόκειται να χρησιμοποιεί σε μεγαλύτερη έκταση και άλλα μοντέλα αυτοκινήτων, και όχι μόνο Mercedes όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Επίσης σκοπεύει να μειώσει το κόστος ενοικίασης εάν οι πελάτες αναλάβουν να πλένουν μόνοι τους το αυτοκίνητο.


Δευτέρα 17 Ιουνίου 2002 - 19:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα κυβέρνηση στη Γαλλία
 

Οι υποστηρικτές της Κεντροδεξιάς γιορτάζουν τη νίκη

Νέα κυβέρνηση διαθέτει η Γαλλία ύστερα από την μεγάλη νίκη των κομμάτων της Κεντροδεξιάς, που υποστηρίζουν τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ.

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Φρανσίς Μερ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ντομινίκ ντε Βιλεπίν
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Νικολά Σαρκοζί
ΑΜΥΝΑΣ
Μισέλ Αλιό Μαρί
Το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Ζαν Πιέρ Ραφαρίν, που οδήγησε τη χώρα στις εκλογές υπέστει μικρές μόνο αλλαγές.

Ο υπουργός Οικονομικών Φρανσίς Μερ, διατηρεί τη θέση του όπως επίσης και ο υπουργός Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί, ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλεπίν και η υπουργός Αμυνας Μισέλ Αλιό Μαρί-η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τη συγκεκριμένη θέση.

Η εκλογική αναμέτρηση

Στις κοινοβουλευτικές εκλογές στη Γαλλία μεγάλο όμως ήταν και το ποσοστό της αποχής που έφθασε το 40%.

Ύστερα από 5 χρόνια στην αντιπολίτευση, η Κεντροδεξιά εξασφαλίζει πάνω από τα δύο τρίτα των εδρών στο Κοινοβούλιο της Γαλλίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα τού δευτέρου γύρου των βουλευτικών εκλογών, που διεξήχθησαν χθες.


Ο Σιράκ θεωρείται μεγάλος νικητής και αυτής της αναμέτρησης
Το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα δίνει τέλος στην περίοδο της συγκατοίκησης, όπου ο Πρόεδρος της χώρας, Ζακ Σιράκ έπρεπε να συνεργάζεται με Πρωθυπουργό από τους Σοσιαλιστές, ενώ το Ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο του Ζαν Μαρί Λεπέν δεν θα έχει ούτε μία έδρα στη νέα Βουλή της Γαλλίας λίγες μόνο εβδομάδες μετά από την επιτυχία του ηγέτη του να περάσει στο δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών.

Σημαντικοί επίσης πολιτικοί της αριστεράς αναμεσά του και ο ηγέτης των Κομμουνιστών δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν.


Δευτέρα 17 Ιουνίου 2002 - 15:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Βραζιλία και ΗΠΑ περνούν στους '8'
 

Εξαιρετικό το γκολ του Ριβάλντο που έχει σκοράρει και στους τέσσερεις αγώνες της ομάδας του

Με μία έκπληξη και μία αναμενόμενη αλλά δύσκολη νίκη ολοκληρώθηκε η αγωνιστική του δευτέρου γύρου του Παγκοσμίου Κυπέλου Ποδοσφαίρου στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας.

Στην πρώτη αναμέτρηση οι Ηνωμένες Πολιτείες, ένα από τα πλέον "βέβαια" αουτσάιντερ της διοργάνωσης, επικράτησαν με 2-0 του Μεξικού, του οποίου η απόδοση ήταν απογοητευτική.

Αυτό ήταν! Δεν ξανακάνω πρόβλεψη.
Παρουσιαστής του BBC, μετά την πρόκριση των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ τώρα θα αντιμετωπίζουν στα προημιτελικά τη Γερμανία.

Στον άλλο αγώνα η επί τέσσερεις φορές πρωταθλήτρια κόσμου, Βραζιλία, κέρδισε 2-0 τους κόκκινους διαβόλους του Βελγίου.

Ωστόσο, οι Καριόκας δεν έπεισαν τους φίλους τους με την απόδοσή τους.

Τα γκολ σημείωσαν ο διεθνής άσσος της Μπαρτσελόνα, Ριβάλντο στο 64' και ο στράικερ της Ίντερ, Ρονάλντο, τρία λεπτά πριν την εκπνοή του αγώνα.

Μουντιάλ εκπλήξεων
Πάντως η διοργάνωση αξίζει επαξίως τον τίτλο του μουντιάλ των εκπλήξεων.

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του παρουσιαστή του BBC μετά το τέλος της αναμέτρησης ΗΠΑ- Μεξικού.

"Αυτό ήταν εγώ δεν ξανακάνω πρόβλεψη" είπε και πρόσθεσε "σε αυτή την διοργάνωση είχαμε αρχικώς τα φαβορί, τα οποία ένα ένα αποκλείστηκαν, έμειναν μετά τα αουτσάιντερ, τα οποία επίσης φεύγουν, ποιος λοιπόν θα πάρει αυτό το κύπελο;"

Στο Λονδίνο, ο κόσμος υποστήριζε το Βέλγιο καθώς οι Άγγλοι θα προτιμούσαν να αναμετρηθούν την Παρασκευή με το Βέλγιο παρά με τη Βραζιλία, η οποία σύμφωνα τουλάχιστον με τα πρακτορεία στοιχημάτων, είναι το φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου.


Δευτέρα 17 Ιουνίου 2002 - 09:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση ευρωπαϊκού Tύπου
 


Η μεγάλη νίκη της κεντροδεξιάς στο δεύτερο γύρο των κοινοβουλευτικών εκλογών στη Γαλλία κυριαρχεί στις σελίδες των ευρωπαϊκών εφημερίδων που ασχολούνται επίσης με τη σκληρή ομιλία του γερμανού Καγκελάριου, Γκέρχαρντ Σρέντερ για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και με τους Κομμουνιστές που βγήκαν ενισχυμένοι από τις κάλπες τις εκλογές στην Τσεχία.

Γαλλικές εκλογές
Με πρωτοσέλιδο τίτλο "Πέντε χρόνια για να αλλάξει τη Γαλλία" η γαλλική Le Figaro, σχολιάζει τη νίκη της κεντροδεξιάς γράφοντας ότι μια μπλε παλίρροια έχει πλημμυρίσει τη βουλή.

Η επίσης γαλλική Liberation γράφει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών μετέτρεψε τον Ζακ Σιράκ σε "αυτοκράτορα" πρόεδρο που από εδώ ακι στο εξής θα ασκεί τα καθήκοντά του χωρίς να έχει περιορισμούς. Η εφημερίδα εκτιμά ότι ο τρόπος διακυβέρνησης του πρωθυπουργού Ζαν Πιερ Ραφαρίν που ενίσχυσε την εικόνα της δεξιάς, έδρασε συμπληρωματικά με το γεγονός ότι το κοινό επιθυμούσε αλλαγή στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας.

Οι ισπανικές εφημερίδες πάντως επικεντρώνονται στη συγκεντρωμένη δύναμη στα χέρια του Σιράκ αλλά και στην ενισχυμένη ευθύνη που αυτοί προϋποθέτει.

"Με ολόκληρο το κοινοβούλιο να τον υποστηρίζει, ο Σιράκ αποκάτ περισσότερη δύναμη από κάθε άλλο αρχηγό κράτους ή κυβέρνηση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση" γράφει χαρακτηριστικά η ισπανική εφημερίδα El Pais.

και με τίτλο "Μείον Ενα" η ουγγρική εφημερίδα Magyar Hirlap σχολιάζει το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών εκφράζοντας απογοήτευση γιατί οι κυβερνήσεις των σοσιαλ-δημοκρατών μειώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκλογές στη Τσεχία
Στην Τσεχία οι κάλπες ανέδειξαν τους Σοσιαλδημοκράτες σε νικητές και ενίσχυσαν τους Κομμουνιστές.

"Οι Σοσιαλδημοκράτες υπό την ηγεσία του Βλαντιμίρ Σπίντλα θα θέσουν σκληρούς όρους για να συνεργαστούν στην κυβέρνηση συνασπισμού με το δεξιό κόμμα Freedom Union", γράφει η τσέχικη εφημερίδα Lidovee Noviny.

Η Mlada Fronat Dnes σχολιάζει επίσης ότι η απομόνωση των Κομμουνιστών (KCSM) της Τσεχίας έδρασε τελικά υπέρ τους, και παρουσιάστηκαν ενισχυμένοι κατά 70% στις εκλογές του Σαββάτου.

Ο Σρέντερ για τη γεωργία
Σε άρθρο στη γερμανική Frankfurterr Allgemeine Sonntagszeitung, ο γερμανός Καγκελάριος Σρεντερ είπε ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να δεχθεί την επέκταση του καθεστώτος για τη γεωργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα νέα μέλη ύστερα από διεύρυνση της Eνωσης.

Η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου γράφει ότι η στάση του κ. Σρέντερ δεν είναι ούτε αντιευρωπαϊκή αλλά ούτε και εγωϊστική. "Στην ίδια γραμμή βρίσκονται και η Μ. Βρετανία, η Ολλανδία και η Σουηδία" υποστηρίζει η εφημερίδα για να σχολιάσει επίσης ότι σε αυτή την περίπτωση ο Γερμανός Καγκελάριος φαίνεται αποφασισμένος να μην υποχωρήσει και δεν χρησιμοποιεί απλώς σκληρή γλώσσα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.