Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-06-16

  1. Ο Μπους δίνει 'εξουσίες' στην CIA εναντίον του Ιρακ
  2. Έκλεισαν οι κάλπες- Σαρωτική νίκη για την κεντροδεξιά
  3. ΗΠΑ: Επίσημη αποχώρηση απο την ΑΒΜ
  4. Ξεκινα η προσπάθεια διασωσης του γερμανικού πλοίου
  5. Επαφές Ουέστον σε Αθήνα,Άγκυρα και Λευκωσία
  6. Έκλεισαν οι κάλπες- Σαρωτική νίκη για την κεντροδεξιά
  7. Φωτιά σε ίντερνετ καφέ στην Κίνα
  8. 'Τείχος του Ισραήλ' ή μέτρο προστασίας;
  9. Σενεγάλη και Ισπανία στον επόμενο γύρο
  10. Λαθρομετανάστες στο Σούνιο
  11. Οι καθολικοί επίσκοποι αποφασίζουν για τα σκάνδαλα
  12. Πολύνεκρο δυστύχημα στην Κορέα
  13. Πτυχίο από το μέλλον
  14. Οικολογικός Πατριάρχης
  15. Έγκλημα η πειρατεία για την μουσική βιομηχανία
  16. Οικολογικός Πατριάρχης
  17. Επτά ημέρες σε εικόνες: Εβδομάδα 9-15 Ιουνίου

Κυριακή 16 Ιουνίου 2002 - 23:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Μπους δίνει 'εξουσίες' στην CIA εναντίον του Ιρακ
 

Ο Πρόεδρος Μπους επιθυμεί την απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσείν

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους έδωσε το "πράσινο φώς" στην CIA να διενεργήσει "μυστικές επιχειρήσεις" εναντίον του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν, συμπεριλαμβανομένου και του σεναρίου της πιθανής χρησιμοποιήσης και ειδικών δυνάμεων.

Οι Washington Post αναφέρουν σε σημερινό δημοσίευμα τους ότι το σχετικό προεδρικό διάταγμα έχει υπογραφεί από την αρχή του έτους.

Και η εφημερίδα υποστηρίζει ότι αυτές οι επιχειρήσεις λειτουργούν ως προάγγελος για πλήρους κλίμακας επιχειρήσεων εναντίον του Ιράκ.

Πάντως, ο Πρόεδρος Μπους δεν κρύβει την πρόθεση του να απομακρυνθεί ο Σαντάμ Χουσείν από την εξουσία και για αυτό το δημοσίευμα μάλλον αποτελεί ενδεικτικο των προθέσεων της αμερικανικής κυβέρνησης.

Και βάσει της εντολής που έχει δοθεί στη CIA είναι η δράση μικρών ομάδων παρόμοιες με αυτές που ενήργησαν στο Αφγανιστάν.

Παρόλαυτα, ο Πρόεδρος Μπους φαίνεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός για την διενέργεια επίθεσης εναντίον του Ιράκ σκεπτόμενος τις αντιδράσεις των ευρωπαίων συμμάχων των ΗΠΑ.

Αλλά και το Πεντάγωνο φαίνεται να αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό ένα πλήγμα με στρατό εναντίον του Ιράκ.



Κυριακή 16 Ιουνίου 2002 - 23:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκλεισαν οι κάλπες- Σαρωτική νίκη για την κεντροδεξιά
 

Οι εκλογές αυτές τερματίζουν την συγκατοίκηση

Έκλεισαν οι κάλπες για το δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών σήμερα στη Γαλλία, και h κεντροδεξιά συμμαχία υπό τον πρόσφατα επανεκλεγέντα Πρόεδρο Ζακ Σιράκ επικρατεί της αριστεράς καταφέρνωντας να κατακτήσει πλειοψηφία έως και 400 εδρών στο κοινοβούλιο.

Σε δηλώσεις του μετά τα πρώτα αποτελέσματα ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Πιέρ Ραφαρίν, είπε ότι είναι η ώρα να γίνουν πραγματικότητα οι πολιτικές που υποσχέθηκε ο Ζακ Σιράκ.

Στην ήττα των Σοσιαλιστών ιδιαίτερη σημασία αποκτά και η αδυναμία εκλογής της Μαρτιν Ομπρί, κόρης του Ζακ Ντελόρ και του πρώην υπουργού Εσωτερικών Ζαν Πιέρ Σεβενμεντ.

Απογοητευτικά θα είναι τα αποτελέσματα για το Εθνικό Μέτωπο του Ζαν Μαρί Λεπέν, προβλέπουν επίσης οι αναταποκριτές.

Το κόμμα συμμετείχε μόνο στις επαναληπτικές αναμετρήσεις σε 37 από τις περίπου 500 περιφέρειες, και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να καταλήξει ακόμη και χωρίς καμία έδρα στη νέα βουλή.

Ο Πρόεδρος Σιράκ σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC αναμένεται να είναι ένας από τους ισχυρότερους Προέδρος στην γαλλική ιστορία.


Κυριακή 16 Ιουνίου 2002 - 21:23 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ: Επίσημη αποχώρηση απο την ΑΒΜ
 


Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν και επισήμως από την περίφημη συνθήκη αντιβαλιστικών πυραύλων του 1972.

Και την Παρασκευή το πεντάγωνο πραγματοποιήσε δοκιμική αντιβαλιστικού πυραυλου που εκτοξευθηκε πλοίο του πολεμικού ναυτικού με στόχο να καταρίψει πύραυλο.

Λίγες ήμερες αργότερα είχαν ήδη ξεκινήσει την κατασκευή εγκαταστάσεων για την λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα-το πρόγραμμα αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προωθεί η κυβέρνηση Μπούς παρά τις διεθνείς αντιδράσεις.


Ο αμερικανός στρτηγός Ρόναλντ Κέι Λαντιση μίλησε για την πρόοδο των εργασιών που ξεκίνησαν στην μικρή πόλη Ντέλτα της Αλάσκας.

Ελπίζω λότι αν τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα που έχουμε θέσει για τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια θα αποκτήσουμε μία ιδιαίτερα αξιόπιστη αντιπυραυλική άμυνα.

Θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και θα έχει εκπληκτικά ικανότητα αναχαίτησης πυραύλων μέσουν βεληνεκούς γεγονός που αποτελεί και το στόχο μας ακούσαμε να λέιει ο στρατηγός Ρόναλντ Κάντις.

Η δημιουργία της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας αποτελεί μια από τις εκφάνσεις της νέας πολιτικής που φαίνεται να υιοθετεί η Ουάσινγκτον και αφορά ιδιαίτερα τα πυρηνικά όπλα.

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του προέδρου Μπούς για υιοθέτηση πιο επιθετικής πολιτικής αλλά και οι πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει πριν από μερικούς μήνες για την κατασκευή πυρηνικών όπλων μικρότερης εμβέλειας αλλάζουν τις διεθνείς ισορροπίες.

Γεγονός που δεν φαίνεται να ευχαριστεί τη Μόσχα.

Ο ρώσος υπουργός εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις επιπτώσεις της απόσυρσης των ΗΠΑ από τη συνθήκη αντιβαλιστικών πυραύλων του 1972.

"Δεν είμαστε ευχαριστημένοι αλλά αποτελεί ένα τετελεσμένο γεονός και θα πρέπει να εργαστούμε γνωρίζοντας ότι η ΗΠΑ έχει αποσυρθεί από τη συνθήκη.

Στόχος μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις που προκύπτουν από αυτή την απόφαση των ΗΠΑ" δήλωσε ο ρώσος υπουργός εξωτερικών κατά τη διάρκεια της συνάντησης των οκτώ περισσότερο αναπτυγμένων χωρών που πραγματοποιείτε στον Καναδά.


Κυριακή 16 Ιουνίου 2002 - 19:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Ξεκινα η προσπάθεια διασωσης του γερμανικού πλοίου
 

Το πλοίο παγιδεύτηκε στον παγωμένο ωκεανό

Ετοιμάζεται μεγάλη επιχείρηση στη Νότια Αφρική για τη διάσωση ενός γερμανικού πλοίου που έχει παγιδευτεί στους πάγους της Ανταρκτικής όπου η θερμοκρασία είναι -50 βαθμοί Κελσίου.

Στο πλοίο "Μαγνταλένα Ολντερντοφ", που επέστρεφε από ρωσική ερευνητική βάση στην Ανταρκτική, επιβαίνουν πάνω από 100 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 79 Ρώσοι επιστήμονες.

Στην επιχείρηση διάσωσης αναμένεται επίσης να συμμετάσχουν, με παγοθραυστικά, η Αργεντινή και η Ρωσία, ενώ ελικόπτερα της Νότιας Αφρικής θα αναλάβουν να απομακρύνουν τους παγιδευθέντες επιβάτες και το πλήρωμα.


Αξιωματούχοι από την Νότια Αφρική λένε ότι το σωστικό πλοίο αναμένετια να διανύσει απόσταση 4,150 μιλίων και να φτάσει το παγιδευμένο σκάφος σε μία εβδομάδα.

Οι διασώστες θα έχουν στην διάθεσή τους δύο πολεμικά ελικόπτερα για να βοηθήσουν στον εφοδιασμό με καύσιμα και τρόφιμα το παγιδευμένο πλοίο

O διευθυντής του προγράμματος της Νότιας Αφρικής για την Ανταρκτική δήλωσε στο BBC: "Δεν αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο οι επιβάτες και το πλήρωμα. Έχουν εφόδια για άλλες δεκατέσσερις ημέρες κι αρκετά καύσιμα για σαράντα πέντε μέρες.

Επομένως, κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει για την ώρα κανένα πρόβλημα, αλλά το ηθικό των επιβατών είναι αυτή τη στιγμή πεσμένο", κατέληξες ο διευθυντής του προγράμματος της Νότιας Αφρικής για την Ανταρκτική, Χένρι Βάλεντίν.








Κυριακή 16 Ιουνίου 2002 - 18:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Επαφές Ουέστον σε Αθήνα,Άγκυρα και Λευκωσία
 

Με σαφήνεία ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το Κυπριακό Τόμας Ουέστον δήλωσε ότι «Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών λέει ότι εδώ υπάρχει μια χώρα» κατά την αναχώρησή του από την Κύπρο, το απόγευμα του Σαββάτου

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Βρετανού αντιπροσώπου για το Κυπριακό Λόρδου Ντέιβιντ Χάνεϊ στο CNN Turk, ο κ. Ουέστον είπε πως ο Βρετανός διπλωμάτης μιλά «για τον εαυτό του και για το Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο Αμερικανός διπλωμάτης έκανε αναφορά και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία, όπως υπενθύμισε, επικύρωσαν και οι ΗΠΑ, ενώ σημείωσε ότι η χώρα του έχει καταστήσει σαφείς τις απόψεις της στο παρελθόν για το ποια θεωρούν ότι πρέπει να είναι η λύση στο Κυπριακό.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της περιοδείας του στην περιοχή ο κ. Ουέστον είπε πως «είχε πολύ εκτενείς ουσιαστικές συζητήσεις όχι μόνο στο νησί με τους δύο ηγέτες αλλά επίσης και στην Αθήνα και στην Αγκυρα».
Όπως επεσήμανε οι συνομιλίες αυτές κατευθύνονταν «στο να προσθέσουν την αίσθηση του επείγοντος των διαπραγματεύσεων ώστε να επιτευχθεί ο στόχος μιας δίκαιης, διαρκούς, συνολικής διευθέτησης σε ένα σχετικά σύντομο διαθέσιμο χρονικό διάστημα».
Ο κ. Γουέστον ξεκαθάρισε ότι οι οι ΗΠΑ θεωρούν τις συνομιλίες αναγκαία προυπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία.

«Αυτό που μένει είναι να δούμε πόσο επιτυχείς ήμασταν σε αυτό το συγκεκριμένο ταξίδι στο να προχωρήσει η διαδικασία προς τα μπρος, στο να ενεργοποιήσουμε την αναγκαία πολιτική βούληση για να φτάσουμε στους στόχους που συζητούμε εδώ και καιρό. Φεύγω μετά από αυτό το συγκεκριμένο ταξίδι ελπίζοντας ότι θα μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό», ανέφερε ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


Κυριακή 16 Ιουνίου 2002 - 19:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκλεισαν οι κάλπες- Σαρωτική νίκη για την κεντροδεξιά
 

Οι εκλογές αυτές τερματίζουν την συγκατοίκηση

Έκλεισαν οι κάλπες για το δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών σήμερα στη Γαλλία, και οι δημοσκοπήσεις εξόδου φέρνουν την κεντροδεξιά συμμαχία υπό τον πρόσφατα επανεκλεγέντα Πρόεδρο Ζακ Σιράκ έτοιμη να επικρατήσει της αριστεράς καταφέρνωντας να κατακτήσει πλειοψηφία έως και 300 εδρών στο κοινοβούλιο.

Απογοητευτικά θα είναι τα αποτελέσματα για το Εθνικό Μέτωπο του Ζαν Μαρί Λεπέν, προβλέπουν επίσης οι αναταποκριτές.

Το κόμμα συμμετέχει μόνο στις επαναληπτικές αναμετρήσεις σε 37 από τις περίπου 500 περιφέρειες, και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να καταλήξει ακόμη και χωρίς καμία έδρα στη νέα βουλή.

Ο Πρόεδρος Σιράκ ζήτησε από τους ψηφοφόρους να τον στηρίξουν για να αποφύγει μια συγκατοίκηση με τους Σοσιαλιστές.


Κυριακή 16 Ιουνίου 2002 - 19:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Φωτιά σε ίντερνετ καφέ στην Κίνα
 

Τα περισσότερα θύματα ήταν φοιτητές

Στην Κίνα 24 άτομα βρήκαν το θάνατο και τουλάχιστον άλλα 13 τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Πεκίνο, μέσα σε ίντερνετ καφέ που παρέχει 24ωρη πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Αμέσως μετά το δύστυχημα ο δήμαρχος του Πεκίνου ανέστειλε την άδεια λειτουργίας σε όλα τα παρόμοια καφέ της πόλης και καθυστέρησε την έκδοση νέων αδειών.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Κυριακής, έπιασε φωτιά το κέντρο Ίντερνετ στη φοιτητική συνοικία Χαϊντάν της κινεζικής πρωτεύουσας.

Το συγκεκριμένο μαγαζί είχε μία μόνο έξοδο κινδύνου και σφραγισμένα τα παράθυρα.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η άνθιση της χρήσης του διαδικτύου με τα αυστηρά μέτρα ελέγχου από την πλευρά της κυβέρνησης

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο μέσα σε μία ώρα από τα πυροσβεστικά συνεργεία.

Περισσότερα από τα θύματα ήταν φοιτητές που γεμίζουν ασφυκτικά τα ίντερνετ καφέ του Πεκίνου εκμεταλευόμενοι των χαμηλών τιμών τις μεταμεσονύκτιες ώρες.


Κυριακή 16 Ιουνίου 2002 - 17:08 ('Ωρα Λονδίνου)
'Τείχος του Ισραήλ' ή μέτρο προστασίας;
 

Στην κατασκευή τείχους που θα αποκλείει τη Δυτική Όχθη προχωρά τώρα το Ισραήλ

Οι Ισραηλινοί άρχισαν την κατασκευή ενός φράκτη μήκους 100 και πλέον χιλιομέτρων γύρω από τρείς παλαιστινιακές πόλεις στη Δυτική Όχθη: την Τζενίν, την Τουλκαρέμ και την Καλκίλγια.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Βενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, έκανε τα εγκαίνια του νέου έργου που θα προστατεύσει, όπως είπε, τις ζωές Ισραηλινών πολιτών.

Οι Παλαιστίνιοι, όμως, καταδίκασαν ως ρατσιστική την πολιτική αυτή που ισοδυναμεί, όπως δήλωσαν, με προσάρτηση σημαντικού τμήματος της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Την αντίθεσή τους στο νέο έργο εκφράζουν και δεξιοί υπουργοί της κυβέρνησης Σαρόν οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δημιουργείται έτσι ένα φυσικό τείχος ανάμεσα στο Ισραήλ και στα εδάφη που κατέχει από το 1967.

To Σάββατο, ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο στρατιώτες του και ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης Παλαιστινίων ενόπλων στον εβραϊκό οικισμό Ντουγκίτ, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Τέσσερεις ακόμα Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επιδρομής, για την οποία ανέλαβε την ευθύνη η οργάνωση Χαμάς.

Στη Δυτική Όχθη ισραηλινές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πόλη Τζενίν, γιατί - όπως λένε - έχουν λάβει προειδοποιήσεις ότι Παλαιστίνιοι που βρίσκονται εκεί σχεδιάζουν νέες επιθέσεις.


Κυριακή 16 Ιουνίου 2002 - 18:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Σενεγάλη και Ισπανία στον επόμενο γύρο
 

Το γκόλ του Μοριέντες για την Ισπανία στο έβδομο λεπτό

Σε θρίλερ εξελίχθηκε ο αγώνας Ισπανίας - Ιρλανδίας: 1-1 ήταν το σκορ του κανονικού αγώνα.

Στην παράταση δεν σημειώθηκε κανένα γκολ και το αποτέλεσμα κρίθηκε στα πέναλτι, με αποτέλεσμα να περάσει η Ισπανία στα προημιτελικά και η Ιρλανδία να αποχαιρετήσει τη διοργάνωση.

Η Ισπανία θα αντιμετωπίσει στη συνέχεια μία εκ των Ιταλία και Νότια Κορέα.

Η Σενεγάλη είχε περάσει νωρίτερα στους '8' του Παγκοσμίου Κυπέλλου, νικώντας στην παράταση 2-1 την Σουηδία, η οποία αποχωρεί έτσι από τη διοργάνωση.

Οι Σουηδοί είχαν ανοίξει νωρίς το σκορ--στο ενδέκατο λεπτό με κεφαλιά του Χένρικ Λάρσον. Αλλά η αφρικανική ομάδα ισοφάρισε στο τριακοστό έβδομο λεπτό με γκολ του Χενρί Καμαρά ο οποίος χάρισε τελικά την πρόκριση στη Σενεγάλη με το "xρυσό" γκολ που σημείωσε στο δέκατο τέταρτο λεπτό της παράτασης.

Η Σενεγάλη είναι η μόνη αφρικανική χώρα που παραμένει στο Μουντιάλ και θα αντιμετωπίσει τον νικητή του αγώνα Τουρκία-Ιαπωνία.

Πανηγύρια στην Σενεγάλη

Οι πανηγυρισμοί στη Σενεγάλη για τη σημερινή νίκη της ομάδας τους έχουν φτάσει τα όρια της υστερίας, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC από το Ντακάρ.

Η Σενεγάλη είναι η δεύτερη αφρικανική χώρα, στα χρονικά του Μουντιάλ, που προκρίνεται στους '8': πρώτη ήταν το Καμερούν στο Μουντιάλ του 1990.

Αύριο το πρωί, τέλος, οι ΗΠΑ και το Μεξικό δίνουν στο Τσονγιού της Νοτίου Κορέας την κρισιμότερη μάχη τους για μια θέση στα προημιτελικά της διοργάνωσης.


Κυριακή 16 Ιουνίου 2002 - 17:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Λαθρομετανάστες στο Σούνιο
 

Από Οργανα του Λιμεναρχείου Λαυρίου εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν την Κυριακή σε βραχώδη ακτή του Σουνίου 43 λαθρομετανάστες εκ των οποίων 20 επέβαιναν στο ιστιοφόρο ''Clymene'' νηολογίου Πειραιώς, προερχόμενο από το Τσεσμέ Τουρκίας, ενώ οι υπόλοιποι είχαν ήδη αποβιβαστεί στην ακτή.

Συνελήφθησαν επίσης οι δύο Ελληνες διακινητές Γρηγόρης Βαρδής 54 ετών και Ηλίας Καλογήρου 47 ετών.

Το ιστιοφόρο κατασχέθηκε, ενώ οι συλληφθέντες θα προσαχθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών μετά την ολοκλήρωση της σε βάρος τους δικογραφίας.


Σάββατο 15 Ιουνίου 2002 - 16:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι καθολικοί επίσκοποι αποφασίζουν για τα σκάνδαλα
 

H απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από το Βατικανό

Μετά από δύο ημέρες έντονων διαβουλεύσεων, οι Ρωμαιοκαθολικοί επίσκοποι των Ηνωμένων Πολιτειών συμφώνησαν σε νέο κώδικα δεοντολογίας, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο των κληρικών που κακοποιούν σεξουαλικά μέλη του ποιμνίου τους.

Οι τριακόσιοι επίσκοποι που πήραν μέρος σε έκτακτη σύνοδο στο Ντάλας του Τέξας, αποφάσισαν ότι θα απομακρύνεται από τα δημόσια καθήκοντα, δεν θα επιτρέπεται να φορά ράσο και θα παραδίδεται στην αστυνομία οποιοσδήποτε κληρικός κατηγορείται για παιδεραστία βάσει αποδεικτικών στοιχείων.

Αλλά η Ρωμαιοκαθολική σύνοδος απέφυγε να δεσμευθεί ότι οι κληρικοί αυτοί θα απομακρύνονται πλήρως από το σώμα της εκκλησίας, γεγονός που προκάλεσε την οργή εκατοντάδων θυμάτων των παιδεραστών κληρικών.

Ο πρόεδρος της συνεδρίασης, επίσκοπος Γουϊλτον Γκρέγκορι ζήτησε συγγνώμη από αυτούς που επηρεάστηκαν από το σκάνδαλο που συγκλονίζει την αμερικανική ρωμαιοκαθολική εκκλησία.

Η απόφαση θα πρέπει πλέον να εγκριθεί από το Βατικανό για να αποκτήσει ισχύ.


Σάββατο 15 Ιουνίου 2002 - 16:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολύνεκρο δυστύχημα στην Κορέα
 

Το ατύχημα συνέβη κατά τη διάρκεια βροχής

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε καραμπόλα αυτοκινήτων στην εθνική οδό που συνδέει τη Σεούλ με το Πουσάν, κοντά στην πόλη Οκτσόν.

Λεωφορείο συγκρούστηκε με βυτιοφόρο κατά τη διάρκεια δυνατής βροχής και τέσσερα άλλα αυτοκίνητα προσέκρουσαν σε αυτά.

Πολλοί απο τα θύματα είναι τουρίστες που εκτιμάται οτι βρέθηκαν στη Νότιο Κορέα για να παρακολουθήσουν τους αγώνες ποδοσφαίρου.

Ανακοινώθηκε ότι δύο από τα θύματα είναι αλλοδαποί, ενώ μία γυνάικα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Αλλες πληροφορίες δεν έχουν ανακοινωθεί για την ταυτότητα των θυμάτων


Σάββατο 15 Ιουνίου 2002 - 20:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Πτυχίο από το μέλλον
 

Το κινητό τηλέφωνο εκτός από αναγκαιότητα μετατρέπεται και σε αντικείμενο σπουδής

Βρετανικό πανεπιστήμιο πρόκειται να ξεκινήσει πτυχίο μηχανικών που θα βασίζεται στην κινητή τηλεφωνία.

Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Μπρουνέλ της Βρετανίας, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει περισσότερους μαθητές να ασχοληθουν με την επιστήμη της μηχανικής, και ειδικότερα με την ασύρματη επικοινωνία.

Ειδικοί επισημαίνουν ότι το γεγονός ότι όλο και λιγότεροι μαθητές επιθυμούν να γίνουν μηχανικοί δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και απειλει την περαιτέρω ανάπτυξη της "οικονομίας της πληροφορίας" όπως ονομάζεται ο κλάδος της οικονομίας που ασχολείται με την τεχνολογία και την ανάπτυξη των επιστημών.

Το νέο πτυχίο του Πανεπιστημίου Μπρουνέλ θα επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην ασύρματη τεχνολογία, στο σχεδιασμό λογισμικού αλλά και στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική διάσταση της ασύρματης επικοινωνίας.

Ο διευθυντής του καινούργιου προγράμματος, καθηγητής Μπαλακαντράν, πιστεύει ότι ο νέος τρόπος που έχει σχεδιαστεί το νέο πτυχίο θα αποτελέσει πόλο έλξης για αρκετούς νέους που ίσως διαφορετικά δεν θα σκέφτονταν να ασχοληθούν με το χώρο της μηχανικής επιστήμης.

Και συνεχίζει ο καθηγητής λέγοντας ότι οι μαθητές του συγκεκριμένου πτυχίου θα συμμετέχουν στο σχεδιασμό του μέλλοντος.


Σάββατο 15 Ιουνίου 2002 - 23:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Οικολογικός Πατριάρχης
 

Η οικολογική δράση του Πατριαρχείου προκαλεί διεθνή θαυμασμό

Αίσθηση και διεθνή θαυμασμό έχει προκαλέσει διεθνώς η οικολογική ευαισθησία του Ορθόδοξου Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC Misha Glenny.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, πνευματικός πατέρας των απανταχού ορθοδόξων, μαζί με τον Πάπα Ιώαννη Παύλο προέβησαν σε κοινή ανακοίνωση που σκοπό είχε να προκαλέσει την προσοχή και να ενημερώσει όλο τον κόσμο για τα τεράστια οικολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας.

Η ανακοίνωση-εκκληση ήρθε στο τέλος ταξιδιού που οργάνωσε το Πατριαρχείο που σκοπό είχε να αφυπνίσει τους συμμετέχοντες -θρησκευτικούς λειτουργούς,επιστήμονες και ερευνητές- και περιλάμβανε σταθμούς σε Ελλάδα, Αλβανία,Μαυροβούνιο, Κροατία, Σλοβενία και Ιταλία.

Συγκινητική, μα συνάμα και ιδιαίτερα σημαντική, ήταν η στιγμή που ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος λειτούργησε στη Ραβένα, η πρώτη ορθόδοξη λειτουργία στην Ιταλία τα τελευταία 1000 χρόνια.

Μια λειτουργία, που συμβολικά δείχνει ότι Καθολική και Ορθόδοξη Εκκλησία επιλέγουν τον δρόμο της συνεργασίας στην αυγή της νέας χιλιετίας καταλήγει η ανταποκρίτρια του BBC Misha Glenny.


Σάββατο 15 Ιουνίου 2002 - 21:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Έγκλημα η πειρατεία για την μουσική βιομηχανία
 

Η πειρατεία απειλεί το μέλλον της μουσικής

Η Διεθνής Ένωση των Δισκογραφικών Εταιρειών -IFPI- εξέδωσε την ετήσια έκθεση της στην οποία αναφέρει ότι οι πωλήσεις των πειρατικων δισκογραφημάτων ακτίνας- cd- τριπλασιάστηκε το 2001 και άγγιζε τα 950 εκατομύρια τεμάχια.

Η πειρατική διακίνηση μουσικής είναι μια πληγή που πλήττει την μουσική βιομηχανία αρκετά χρόνια τώρα, και σύμφωνα με τους συγγραφείς της έκθεσης κόστισε περισσότερα από 4 δισεκατομύρια ευρώ το 2001.

Στα συμπεράσματα της έκθεσης συνοψίζονται στα εξής:

**Τα πειρατικά cds που πουλήθηκαν το 2001 άγγιξαν τα 1,9 δισεκατομύρια.
*Οι πειρατικές πωλήσεις ξεπέρασαν τις νόμιμες πωλήσεις
*Μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στην Κίνα,τη Ρωσία, τη Βραζιλία, την Ινδονησία και το Μεξικό.
Η άυξηση σε σχέση με άλλες χρονιές σχετίζονται κυρίως στην οργανωμένη πειρατεία στην αντιγραφή και διακίνηση μουσικού υλικού σε cds.

Σε αντιδιαστολή, οι πωλήσεις της μουσικής βιομηχανίας ακολούθησαν μία πτωτική τάση με βασική αιτία την πειρατεία.

Ο Τζέι Μπέρμαν, πρόεδρος της IFPI, σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της είπε ότι η " η πειρατεία συχνά χαρακτηρίζεται λανθασμένα αθώο έγκλημα. Αλλά,όμως, αυτό δεν ισχύει".

Και στηρίζει την άποψη του στο γεγονός ότι εξαιτίας της πειρατείας πλήττεται μια σειρά εργαζομένων που εργάζονται στην μουσική βιομηχανία και δυσχεραίνει την ανάπτυξη του κλάδου.

Και ο πρόεδρος της SONY,Ρικ Ντόμπις, τόνισε ότι αυτοί που πλήττονται περισσότερο είναι οι τοπικές οικονομίες.

Για αυτό το λόγο ο πρόεδρος της IFPI κάλεσε τις κυβερνήσεις να λάβουν αυστηρότερα μέτρα για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων.


Σάββατο 15 Ιουνίου 2002 - 23:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Οικολογικός Πατριάρχης
 

Η οικολογική δράση του Πατριαρχείου προκαλεί διεθνή θαυμασμό

Αίσθηση και διεθνή θαυμασμό έχει προκαλέσει διεθνώς η οικολογική ευαισθησία του Ορθόδοξου Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, πνευματικός πατέρας των απανταχού ορθοδόξων, μαζί με τον Πάπα Ιώαννη Παύλο προέβησαν σε κοινή ανακοίνωση που σκοπό είχε να προκαλέσει την προσοχή και να ενημερώσει όλο τον κόσμο για τα τεράστια οικολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας.

Η ανακοίνωση-εκκληση ήρθε στο τέλος ταξιδιού που οργάνωσε το Πατριαρχείο που σκοπό είχε να αφυπνίσει τους συμμετέχοντες -θρησκευτικούς λειτουργούς,επιστήμονες και ερευνητές- και περιλάμβανε σταθμούς σε Ελλάδα, Αλβανάι,Μαυροβούνιο, Κροατία, Σλοβενία και Ιταλία.

Συγκινητική, μα συνάμα και ιδιαίτερα σημαντική ήταν η στιγμή που ο Πατριάρχης Βαρθολομάιος λειτούργησε στη Ραβένα, η πρώτη ορθόδοξη λειτουργία στην Ιταλία τα τελευταία 1000 χρόνια.

Μια λειτουργία, που συμβολικά δείχνει ότι Καθολική και Ορθόδοξη Εκκλησία επιλέγουν τον δρόμο της συνεργασίας στην αυγή της νέας χιλιετίας.


Κυριακή 16 Ιουνίου 2002 - 12:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Επτά ημέρες σε εικόνες: Εβδομάδα 9-15 Ιουνίου
 

Βομβιστική επίθεση έξω από το αμερικανικό προξενείο στο Καράτσι του Πακιστάν


Ο Μπους προειδοποιεί για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις ύστερα από τις πληροφορίες για σχέδια κατασκευής ραδιενεργού βόμβας


Οι φραστικοί διαπληκτισμοί στο Ανώτατο Συμβούλιο του Αφγανιστάν (Λόγια Τζίργκα) δεν φαίνεται να απειλούν την επανεκλογή του Χαμίντ Καρζάι


H επικράτηση της κεντροδεξιάς στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών απειλεί την «συγκατοίκηση»


Πρωτοφανή για τη Μόσχα επεισόδια χουλιγκανισμού μετά την ήττα της εθνικής από την Ιαπωνία


Τα σχέδια δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους διχάζουν τους G8 αλλά και την αμερικανική κυβέρνηση

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.