Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-06-12

  1. "Προσωρινή Παλαιστίνη" τάζει στους Άραβες ο Πάουελ
  2. Πτώση μεταγωγικού των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν
  3. Ράμσφελντ: "Πιθανή δράση της Αλ-Κάϊντα στο Κασμίρ"
  4. Έληξε ο αποκλεισμός Αραφάτ
  5. Διχόνοιες στη Λόγια Τζίργκα
  6. Κρίσιμη κατάθεση κατά του Μιλόσεβιτς
  7. Γιατροί Χωρίς Σύνορα εναντίον ΟΗΕ
  8. Υπό τελική κατάρρευση ο όμιλος Kirch
  9. Συντριβή αμερικανικού αεροσκάφους στο Αφγανιστάν
  10. "Δράση της Αλ Κάιντα στο Κασμίρ"
  11. Αποχωρούν τα ισραηλινά στρατεύματα από το αρχηγείο του Αραφάτ
  12. Αντιπαραθέσεις στη Λόγια Τζίργκα
  13. Δίχως Αργεντινή το μουντιάλ
  14. Υπό τελική κατάρρευση ο όμιλος Kirch
  15. Γιατροί Χωρίς Σύνορα εναντίον ΗΕ
  16. Ένα ποίημα για την Αγγλία
  17. "Δράση της Αλ Κάιντα στο Κασμίρ"
  18. Κρίσιμη κατάθεση κατά του Μιλόσεβιτς
  19. Δίχως Αργεντινή το μουντιάλ
  20. Υπό τελική κατάρρευση ο όμιλος Kirch
  21. Γιατροί Χωρίς Σύνορα εναντίον ΗΕ
  22. Αντιπαραθέσεις στη Λόγια Τζίργκα
  23. Δίχως Αργεντινή το μουντιάλ
  24. "Προς εκτόνωση η κρίση στο Κασμίρ"
  25. Ένα ποίημα για την Αγγλία
  26. Δίχως Αργεντινή το μουντιάλ
  27. Νέος κύκλος βίας στη Μέση Ανατολή
  28. Δεκάδες νεκροί από πλημμύρες στην Κίνα
  29. Αίτηση για απελευθέρωση του Αλ-Μουτζαχίρ
  30. Δίχως Αργεντινή το μουντιάλ
  31. Νέος αιματηρός κύκλος βίας στη Μέση Ανατολή
  32. Μουντιαλικές μονομαχίες με... προεκτάσεις
  33. Μουντιαλικές μονομαχίες με.... προεκτάσεις
  34. Διχογνωμίες στη Λόγια Τζίργκα
  35. Μακελλειό στην Αλγερία
  36. Νέος αιματηρός κύκλος βίας στη Μέση Ανατολή
  37. "Αργά επιστρέφουν οι Σέρβοι στο Κοσυφοπέδιο"
"Προσωρινή Παλαιστίνη" τάζει στους Άραβες ο Πάουελ
BBC News
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ

13.6.2002 3:27 (Ωρα Λονδίνου)
Στην προοπτική δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους αναφέρθηκε εκ νέου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δηλώνοντας ότι μεταβατικά ίσως καταστεί αναγκαίο να συσταθεί ένα "προσωρινό κράτος" - όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο κ. Πάουελ είπε ότι μια τέτοια κίνηση θα επιτρέψει στον παλαιστινιακό λαό να διαπιστώσει πρόοδο - στον αγώνα του για ανεξαρτησία - βραχυπρόθεσμα.

Σε συνέντευξη που παρεχώρησε στην αραβική εφημερίδα Αλ Χαγιάτ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξακολουθήσουν να συνομιλούν με τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, παρά τις πιέσεις που ασκεί το Ισραήλ για διακοπή κάθε επαφής μαζί του.

Τα σχόλια του κ. Πάουελ πάντως δεν έτυχαν της υποστήριξης του Λευκού Οίκου, εκπρόσωπος του οποίου αρκέστηκε να πεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, έχει γίνει παραλήπτης πολλών και διαφορετικών απόψεων επί του θέματος.

Ο πρόεδρος Μπους θα αναφερθεί στην πολιτική του για το Μεσανατολικό κατά τη διάρκεια δημόσιας ομιλίας του, που αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες, και σύμφωνα με τους ανταποκριτές είναι φανερό ότι στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης ο διάλογος που διεξάγεται για το τί μέλλει γενέσθαι στην περιοχή είναι υψηλών τόνων.

Πτώση μεταγωγικού των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν
BBC News
Αμερικανικό μεταγωγικό τύπου MC 130 Combat Talon, όπως αυτό που κατέπεσε στο Αφγανιστάν

13.6.2002 3:27 (Ωρα Λονδίνου)
Στρατιωτικό αεροσκάφος των Ηνωμένων Πολιτειών κατέπεσε στο ανατολικό Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρείς από τους δέκα επιβάτες του.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας το αεροσκάφος συνετρίβη λίγο μετά την απογείωση του από βάση κοντά στην πόλη Γκαρντέζ, της επαρχίας Πακτία, στα νότια της πρωτεύουσας Καμπούλ.

Ανακοίνωση του αμερικανικού στρατιωτικού επιτελείου αναφέρει ότι οι επτά επιζώντες μεταφέρθηκαν σε αμερικανική στρατιωτική βάση - νοσοκομείο, κοντά στην πόλη Κανταχάρ του Αφγανιστάν για τις πρώτες βοήθειες.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι έχει αρχίσει η έρευνα για τα αίτια της πτώσης, αλλά - όπως είπε - τα πρώτα στοιχεία δεν δείχνουν ότι το δυστύχημα ήταν αποτέλεσμα εχθρικής ενέργειας.

Το αεροσκάφος ήταν τετρακινητήριο μεταγωγικό τύπου MC 130 Combat Talon που χρησιμοποιείται σε ειδικές αποστολές, όπως ο ανεφοδιασμός άλλων αεροσκαφών στον αέρα και η ανάπτυξη επίλεκτων δυνάμεων στα μετώπισθεν.

Ράμσφελντ: "Πιθανή δράση της Αλ-Κάϊντα στο Κασμίρ"
BBC News
Πιθανή η δράση της Αλ-Κάϊντα στο Κασμίρ, σύμφωνα με τον Ντόναλντ Ράμσφελντ

13.6.2002 3:27 (Ωρα Λονδίνου)
Το Πακιστάν διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος είπε ότι μαχητές της Αλ-Κάϊντα πιθανόν δρούν στο Κασμίρ, κοντά στη γραμμή ελέγχου που χωρίζει το υπό ινδική διοίκηση τμήμα της επαρχίας από το Πακιστάν.

Ο κ. Ράμσφελντ προέβη στα σχόλια αυτά κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψής του στην Ινδία, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ατάλ Μπεχαρί Βατσπαγί.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας διευκρίνησε πάντως ότι δεν διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία για δράση της Αλ Κάϊντα στο Κασμίρ.

Από την πλευρά της η Ινδία υποστηρίζει ότι μέλη της Αλ Κάϊντα και των Ταλιμπάν έχουν μετακινηθεί μέσω Πακιστάν στο Κασμίρ, μετά την εκστρατεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν.

Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Ινδία προβαίνει στις εν λόγω δηλώσεις σε μία προσπάθεια να λάβει υποστήριξη στο πλαίσιο της εκστρατείας εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας.

Διάψευση από Πακιστάν

Στρατιωτικός εκπρόσωπος του Πακιστάν είπε ότι οι ισχυρισμοί Ράμσφελντ προδίδουν έλλειψη γνώσης για τις συνθήκες που επικρατούν στο πακιστανικό τμήμα του Κασμίρ, όπου ο στρατός έχει αναλάβει δράση εναντίον των ισλαμιστών αυτονομιστών, εμποδίζοντάς τους να εισχωρήσουν στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ, είπε ο πακιστανός αξιωματούχος.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας βρίσκεται σήμερα στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ, όπου θα συναντηθεί με τον ηγέτη της χώρας, στρατηγό Παρβέζ Μουσάραφ.

Δύσκολη αποστολή

Ο ανταποκριτής του BBC στο Νέο Δελχί θεωρεί ότι η αποστολή του κ. Ράμσφελντ είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς πρέπει να πείσει και τις δύο πλευρές να βρουν μία διπλωματική λύση.

Η Ινδία παραμένει επιφυλακτική για τις υποσχέσεις του Πακιστάν να λάβει μέτρα για να αποτρέψει τη διέλευση εξτρεμιστών σε ινδικό έδαφος.

Το Πακιστάν από την πλευρά του ζητά ορισμένες υποχωρήσεις από την Ινδία και την επανέναρξη του διαλόγου για τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.

Έληξε ο αποκλεισμός Αραφάτ
BBC News
Ισραηλινό άρμα μάχης στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης

13.6.2002 3:08 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Μέση Ανατολή, τα ισραηλινά άρματα μάχης και στρατεύματα που είχαν καταλάβει τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης αποχώρησαν από την πόλη, θέτοντας έτσι τέρμα στον αποκλεισμό του αρχηγείου του Παλαιστινίου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ.

Το τελευταίο επεισόδιο πολιορκίας του επιτελείου Αραφάτ έγινε στα πλαίσια γενικευμένης επιχείρησης των Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη, με δεδηλωμένο σκοπό τη σύλληψη Παλαιστινίων που θεωρούνται ύποπτοι για επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια των επιδρομών και των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν από σπίτι σε σπίτι, οι Ισραηλινοί λένε ότι συνέλαβαν 75 Παλαιστίνιους μαχητές και ότι κατάσχεσαν μεγάλο αριθμό όπλων.

Οι επιχειρήσεις αυτές άρχισαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες της περασμένης Δευτέρας και συνεχίζονται σε άλλες παλαιστινιακές περιοχές.

Σύμφωνα με Ισραηλινό στρατιωτικό αξιωματούχο, αν και οι μονάδες ισραηλινών τεθωρακισμένων αποσύρθηκαν από την πόλη, εντούτοις παραμένουν στα περίχωρά της, σε περίπτωση που κληθούν να εισβάλουν εκ νέου "για λόγους ασφαλείας" - όπως είπε.

Δεκάδες Παλαιστίνιοι αστυνομικοί και μέλη των μονάδων ασφαλείας γιόρτασαν την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων βγαίνοντας στους δρόμους της πόλης.

Μερικοί από τους συγκεντρωμένους φώναζαν συνθήματα υπέρ του Γιασέρ Αραφάτ, κραδαίνοντας τα όπλα τους στο αέρα, μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

Διχόνοιες στη Λόγια Τζίργκα

13.6.2002 3:59 (Ωρα Λονδίνου)
Οι διαφορές απόψεων ανάμεσα στις εθνοτικές και πολιτικές ομάδες του Αφγανιστάν εξακολουθούν να υπονομεύουν τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας για το μέλλον της χώρας.

Οι 1,600 εκπρόσωποι που συμμετέχουν στη Λόγια Τζίργκα, όπως ονομάζεται η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση που συνέρχεται στην πρωτεύουσα Καμπούλ, επρόκειτο χθες να ορίσουν τον μεταβατικό αρχηγό του κράτους, αλλά εξαιτίας των διχογνωμιών η δεύτερη ημέρα των εργασιών αναλώθηκε σε αλληλλοδιαπληκτισμούς.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι καταγγελίες για διαφθορά της μεταβατικής κυβέρνησης, για παραμερισμό των γυναικών και οι διαβουλεύσεις για το μελλοντικό ρόλο του πρώην βασιλιά της χώρας, Ζαχίρ Σαχ.

Όπλα μέσα στην εθνοσυνέλευση

Επίσης διατυπώθηκαν καταγγελίες ότι ένοπλοι που σχετίζονται με οπλαρχηγούς ασκούν απειλητική επιρροή στις εργασίες της Λόγια Τζίργκα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες σημειώθηκαν δύο επεισόδια μέσα στην αφγανική εθνοσυνέλευση.

Στο πρώτο επεισόδιο δημιουργήθηκε ένταση όταν Γερμανοί στρατιώτες της διεθνούς δύναμης σταθερότητας επιχείρησαν να αφοπλίσουν τους ένοπλους συνοδούς ενός αντιπροσώπου.

Και στο δεύτερο το όπλο ενός Γερμανού στρατιώτη που εκτελούσε καθήκοντα φρουρού εκπυρσοκρότησε κατά λάθος μέσα στη Λόγια Τζίργκα.

Κρίσιμη κατάθεση κατά του Μιλόσεβιτς
BBC News
Ο κ. Γουόκερ μίλησε με λεπτομέρειες για όσα συνέβησαν στο Ράτσακ

13.6.2002 3:08 (Ωρα Λονδίνου)
O πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, του οποίου η δίκη συνεχίζεται στη Χάγη, υπέβαλε ερωτήσεις στον πρώην επικεφαλής της επιτροπής των παρατηρητών της διεθνούς κοινότητας, Γουίλιαμ Γουόκερ.

Οι δύο άνδρες διεφώνησαν έντονα όσον αφορά το τι συνέβη στο Ράτσακ το 1999 που είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσουν οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί.

Ο κ. Γουόκερ υπεστήριξε ότι 45 άοπλοι Αλβανοί είχαν σκοτωθεί από τις σερβικές δυνάμεις, αλλά ο κ. Μιλόσεβιτς αντιτείνει ότι η σφαγή στο Ράτσακ είχε σχεδιαστεί από τους Αλβανούς αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού.

Ομως, ο κ. Γουόκερ χαρακτήρισε την εν λόγω δήλωση γελοία.

Κοσσυφοπέδιο

Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς υποστηρίζει ότι οι αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού είχαν διαπράξει περισσότερες θηριωδίες από τους Σέρβους.

Ο Γουίλιαμ Γουόκερ επιμένει ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εγνώριζε πολύ καλά τι συνέβαινε στο Κοσσυφοπέδιο και ότι έλεγε ψέμματα για τις δολοφονίες των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς χαμογελούσε ειρωνικά καθ' όλη τη διάρκεια της κατάθεσης του Γουίλιαμ Γουόκερ.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα εναντίον ΟΗΕ
BBC News
Πολλοί κάτοικοι της Ανγκόλας τρώνε ακόμη και αρουραίους για να ζήσουν

13.6.2002 3:10 (Ωρα Λονδίνου)
Τα Ηνωμένα Εθνη αρνούνται τις κατηγορίες για αδιαφορία στην ανθρωπιστική κρίση της Ανγκόλας, υπογραμμίζοντας ότι κάνουν προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρωτεύουσα της Ανγκόλας, Λουάντα, η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα, υπεστήριξαν ότι περίπου μισό εκατομμύριο άτομα στην Ανγκόλα αντιμετωπίζει ενδεχόμενο λιμού.

Η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατηγορεί τόσο την κυβέρνηση της Ανγκόλας όσο και τα Ηνωμένα Εθνη για κωλυσιέργια.

Σύμφωνα με την οργάνωση, τα Ηνωμένα Εθνη ασχολούνται περισσότερο με τις διαδικασίες αποστράτευσης και λιγότερο με τις ανθρωπιστικές ανάγκες της χώρας.

"Ανυπόστατες" καταγγελίες

Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στη Λουάντα χαρακτήρισε τις εν λόγω καταγγελίες "ανυπόστατες" και "παραπλανητικές".

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απέκτησαν πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές της Ανγκόλας τον Απρίλιο, μετά την εκεχειρία στη χώρα.

Η οργάνωση κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση της χώρας για μακροχρόνια και εγκληματική αδιαφορία των πολιτών της χώρας, το

βιοτικό επίπεδο των οποίων είναι εξαιρετικά χαμηλό.

Υπό τελική κατάρρευση ο όμιλος Kirch
BBC News
Με την κατάρρευση του Kirch, απειλούνται με κλείσιμο πολλά κανάλια

13.6.2002 3:09 (Ωρα Λονδίνου)
Η τελευταία μεγάλη εταιρεία του γιγαντιαίου γερμανικού ομίλου για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, Kirch, υπέβαλε αίτηση χρεωκοπίας, σηματοδοτώντας ουσιαστικά την κατάρρευση του ομίλου.

Με αυτή την αίτηση χρεωκοπίας έρχεται ουσιαστικά το τέλος ενός από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της Ευρώπης.

Η εταιρεία που υπέβαλε αίτηση χρεωκοπίας, Taurus, έχει τα δικαιώματα για τη μετάδοση των αγώνων της Φόρμουλα 1 και είναι μεγαλομέτοχος του μεγαλύτερου ομίλου εφημερίδων της Γερμανίας, Springer.

Η διάλυση του ομίλου Κιρχ πραγματοποιείται μετά τις φιλόδοξες επενδύσεις στη συνδρομητική τηλεόραση, οι οποίες δεν απέφεραν κέρδη.

Αυτοκρατορία

Ο γιγαντιαίος όμιλος των μέσων μαζικής ενημέρωσης αντιμετωπίζει πλέον χρέη ύψους έξι δισεκτομμυρίων δολαρίων.

Η κατάρρευση του ομίλου πραγματοποιείται παρά τις απέλπιδες προσπάθειες του ιδρυτή του, Λίο Κιρχ, να διατηρήσει τον έλεγχο της αυτοκρατορίας του.

Ο κ. Κιρχ, ο οποίος είναι 75 χρόνων, θεωρείται ο ισχυρότερος επιχειρηματίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης στη μεταπολεμική Γερμανία.

Συντριβή αμερικανικού αεροσκάφους στο Αφγανιστάν
BBC News
Ο χάρτης του Αφγανιστάν

12.6.2002 21:59 (Ωρα Λονδίνου)
Στρατιωτικό αεροσκάφος των Ηνωμένων Πολιτειών συνετρίβη στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας το αεροσκάφος συνετρίβη λίγο μετά την απογείωση του από βάση κοντά στην πόλη Γκαρντέζ νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Καμπούλ.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι μπορεί να υπάρχουν επιζώντες από τα δέκα άτομα που βρίσκονταν στο αεροσκάφος και έχει αρχίσει η επιχείρηση αναζήτησης τους.

Το αεροσκάφος ήταν τετρακινητήριο μεταγωγικό που χρησιμοποιείται σε ειδικές αποστολές.

Μέχρις στιγμής τα αίτια της συντριβής του δεν είναι γνωστά. Ομως σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στην Ουάσινγκτον κατά τα φαινόμενα δεν προκλίθηκε από εχθρικά πυρά.

"Δράση της Αλ Κάιντα στο Κασμίρ"
BBC News

12.6.2002 20:49 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός Αμύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, υπογράμμισε από την Ινδία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν πως μέλη της Αλ Κάιντα δρουν στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κος Ράμσφελντ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ατάλ Μπεχαρί Βασπαγί.

Από την πλευρά της η Ινδία υποστηρίζει ότι μέλη της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν έχουν μετακινηθεί στο Κασμίρ μετά την εκστρατεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν.

Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Ινδία προβαίνει στις εν λόγω δηλώσεις σε μία προσπάθεια να λάβει υποστήριξη στο πλαίσιο της εκστρατείας εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας.

Πάντως, ο κ. Ράμσφελντ υπογράμμισε ότι η Ινδία και το Πακιστάν έχουν κάνει σημαντικά βήματα για την εκτόνωση της κρίσης και για την αποτροπή ενός πολέμου.

Νωρίτερα, ο κος Ράμσφελντ, είχε συνάντηση με τον Ινδό ομόλογό του. Μετά το τέλος της συνάντησης ο αμερικανός υπουργός αμύνης υπογράμμισε ότι οι η ινδική ηγεσία φαίνεται έτοιμη να επιλύσει την κρίση στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ με "έναν πρέποντα τρόπο".

Δύσκολη αποστολή

Ο ανταποκριτής του BBC στο Νέο Δελχί θεωρεί ότι η αποστολή του κ. Ράμσφελντ είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς πρέπει να πείσει και τις δύο πλευρές να βρουν μία διπλωματική λύση.

Η Ινδία παραμένει επιφυλακτική για τις υποσχέσεις του Πακιστάν να λάβει μέτρα για να αποτρέψει τη διέλευση εξτρεμιστών σε ινδικό έδαφος.

Το Πακιστάν από την πλευρά του ζητά ορισμένες υποχωρήσεις από την Ινδία και την επανέναρξη του διαλόγου για τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.

Αποχωρούν τα ισραηλινά στρατεύματα από το αρχηγείο του Αραφάτ
BBC News

12.6.2002 20:40 (Ωρα Λονδίνου)
Τα ισραηλινά στρατεύματα άρχισαν να αποχωρούν από το αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ, στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Νωρίτερα, ισραηλινοι στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν τέσσερις Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας, τους οποίους θεωρούσαν υπόπτους για τη διοργάνωση επιθέσεων εναντίον ισραηλινών στόχων.

Το εν λόγω συμβάν έλαβε χώρα λίγες ώρες μετά την τελευταία επίθεση αυτοκτονίας από Παλαιστινίους στο Ισραήλ.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε ότι οι τέσσερις Παλαιστίνιοι μετέφεραν εκρηκτικές ύλες και σχεδίαζαν μία επίθεση σε έναν εβραϊκό οικισμό στην πόλη Νετζαρίμ.

Λίγο νωρίτερα, οι Παλαιστίνιοι είχαν ανακοινώσει ότι τα ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν έναν οκτάχρονο Παλαιστίνιο στη Λωρίδα της Γάζας.

Δύο επιθέσεις αυτοκτονίας

Κατά την τελευταία επίθεση αυτοκτονίας σε εστιατόριο στην πόλη Χερζιλία, βορείως του Τελ Αβίβ, σκοτώθηκε ένα κορίτσι και τραυματίσθηκαν οκτώ ακόμη άτομα.

Αυτή ήταν η δεύτερη επίθεση μέσα σε μία ημέρα. Πριν από αυτήν, μία ακόμη είχε πραγματοποιηθεί στη Δυτική Οχθη, όπου μία βόμβα εξερράγη την ώρα που περνούσε ένα λεωφορείο με φοιτητές.

Η Παλαιστινιακή Αρχή εξέδωσε ανακοινώσεις καταδικάζοντας όλες τις επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον Ισραηλινών πολιτών, αλλά κατηγόρησε το Ισραήλ για την πολιτική αντιποίνων που ακολουθεί.

Αντιπαραθέσεις στη Λόγια Τζίργκα
BBC News

12.6.2002 20:52 (Ωρα Λονδίνου)
Αμφιβολίες εκφράζονται για το εάν η Λόγια Τζίργκα, η εθνοσυνέλευση του Αφγανιστάν, θα καταφέρει να ολοκληρώσει την Τετάρτη το έργο της για την ανάδειξη νέου αρχηγού κράτους.

Kατά τις εργασίες της εθνοσυνέλευσης έχουν εκδηλωθεί διάφορες πολιτικές αντιπαραθέσεις. Ορισμένοι εκπρόσωποι των αφγανικών φυλών υποστηρίζουν ότι η όλη διαδικασία εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα, καθώς θέλει την ανάδειξη και πάλι του νυν ηγέτη, Χαμίντ Καρζάι.

Παρ' όλα αυτά, ο Χαμίντ Καρζάι αναμένεται να αναδειχθεί και πάλι νέος ηγέτης της χώρας, μέχρι την προκήρυξη εκλογών το 2004.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χαμίντ Καρζάι απολαμβάνει της εκτίμησης της Δύσης.

Θέματα ασφαλείας

Την Τετάρτη σημειώθηκαν επεισόδια ανάμεσα στους σωματοφύλακες του Αφγανού πρέσβυ στη Βρετανία, Γουαλί Μασούντ, και τα στρατεύματα της διεθνούς δύναμης, που επεχείρησαν να τους αφοπλίσουν.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Καμπούλ θεωρεί ότι το συμβάν στρέφει την προσοχή στις ανησυχίες για θέματα ασφαλείας στο χώρο όπου διεξάγονται οι εργασίες της εθνοσυνέλευσης.

Η εθνοσυνέλευση της Λόγια Τζίργκα αποτελείται από 1.600 τοπικούς αρχηγούς από ολόκληρο το Αφγανιστάν, οι οποίοι εκπροσωπούν τις διάφορες φυλές της χώρας.

Την Τρίτη, η πρώτη ημέρα των εργασιών έληξε με φραστικούς διαπληκτισμούς και έκδηλες τις διχογνωμίες, ενώ αρνητική εντύπωση προκάλεσε στους παρατηρητές το ότι δεν επιτράπηκε σε μιά γυναίκα σύνεδρο να πάρει το λόγο.

Δίχως Αργεντινή το μουντιάλ
BBC News
Η Σουηδία πανηγυρίζει μετά το γκολ του Αντερς Σβένσον

12.6.2002 20:58 (Ωρα Λονδίνου)
Απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα του σημερινού παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου για την Αργεντινή, η οποία μετά τη Γαλλία, αποκλείσθηκε από το δεύτερο γύρο.

Η αλλοτινή πρωταθλήτρια και ένα από τα φαβορί του φετινού μουντιάλ, Αργεντινή, δεν κατάφερε να νικήσει τη Σουηδία για να περάσει στο δεύτερο γύρο. Οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες στον αγώνα της Τετάρτης με 1-1.

Η Αγγλία πάντως κατάφερε να προκριθεί στο δεύτερο γύρο, παρά το γεγονός ότι η απόδοσή της εναντίον της Νιγηρίας δεν ήταν η καλύτερη. Το ματς έληξε 0-0.

Η Αγγλία, η οποία χρειαζόταν ισοπαλία στον αγώνα με τη Νιγηρία για να προκριθεί, έρχεται πλέον δεύτερη στον όμιλό της και αναμένεται να παίξει με τη Δανία το ερχόμενο Σάββατο.

Προσμονή νίκης

Ο προπονητής της εθνικής Αγγλίας, Σβεν Γκόραν Έρικσον, είχε προειδοποιήσει τους παίκτες του να μην υποτιμήσουν τη βαθμολογικά αδιάφορη Νιγηρία, η οποία ήταν προετοιμασμένη σήμερα να δώσει τον καλύτερο εαυτό της.

Από την άλλη πλευρά, η νίκη της Αργεντινής αναμενόταν με μεγάλη προσμονή στο Μπουένος Αϊρες, πιστεύοντας ότι θα τονώσει το ηθικό και την αυτοπεποίθηση των πολιτών της χώρας.

Με τη χώρα να βιώνει την χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 20 ετών, εθεωρείτο βέβαιο ότι μόνο μία νίκη θα ήταν δυνατόν να αποσπάσει τους πολίτες από τη γκρίζα καθημερινότητα.

Μετά την ήττα από την Αγγλία την περασμένη εβδομάδα, οι εφημερίδες της Αργεντινής ανέφεραν πως η χώρα είχε πλέον αντιμετωπίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που ακόμα αρνείται να χορηγήσει το πολυπόθητο δάνειο για να αποτραπεί μία χρεωκοπία.

Υπό τελική κατάρρευση ο όμιλος Kirch
BBC News
Με την κατάρρευση του Kirch, απειλούνται με κλείσιμο πολλά κανάλια

12.6.2002 20:59 (Ωρα Λονδίνου)
Η τελευταία μεγάλη εταιρεία του γιγαντιαίου γερμανικού ομίλου για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, Kirch, υπέβαλε αίτηση χρεωκοπίας, σηματοδοτώντας ουσιαστικά την κατάρρευση του ομίλου.

Με αυτή την αίτηση χρεωκοπίας έρχεται ουσιαστικά το τέλος ενός από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της Ευρώπης.

Η εταιρεία που υπέβαλε αίτηση χρεωκοπίας, Taurus, έχει τα δικαιώματα για τη μετάδοση των αγώνων της Φόρμουλα 1 και είναι μεγαλομέτοχος του μεγαλύτερου ομίλου εφημερίδων της Γερμανίας, Springer.

Η διάλυση του ομίλου Κιρχ πραγματοποιείται μετά τις φιλόδοξες επενδύσεις στη συνδρομητική τηλεόραση, οι οποίες δεν απέφεραν κέρδη.

Αυτοκρατορία

Ο γιγαντιαίος όμιλος των μέσων μαζικής ενημέρωσης αντιμετωπίζει πλέον χρέη ύψους έξι δισεκτομμυρίων δολαρίων.

Η κατάρρευση του ομίλου πραγματοποιείται παρά τις απέλπιδες προσπάθειες του ιδρυτή του, Λίο Κιρχ, να διατηρήσει τον έλεγχο της αυτοκρατορίας του.

Ο κ. Κιρχ, ο οποίος είναι 75 χρόνων, θεωρείται ο ισχυρότερος επιχειρηματίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης στη μεταπολεμική Γερμανία.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα εναντίον ΗΕ
BBC News
Πολλοί κάτοικοι της Ανγκόλας τρώνε ακόμη και αρουραίους για να ζήσουν

12.6.2002 20:59 (Ωρα Λονδίνου)
Τα Ηνωμένα Εθνη αρνούνται τις κατηγορίες για αδιαφορία στην ανθρωπιστική κρίση της Ανγκόλας, υπογραμμίζοντας ότι κάνουν προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρωτεύουσα της Ανγκόλας, Λουάντα, η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα, υπεστήριξαν ότι περίπου μισό εκατομμύριο άτομα στην Ανγκόλα αντιμετωπίζει ενδεχόμενο λιμού.

Η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατηγορεί τόσο την κυβέρνηση της Ανγκόλας όσο και τα Ηνωμένα Εθνη για κωλυσιέργια.

Σύμφωνα με την οργάνωση, τα Ηνωμένα Εθνη ασχολούνται περισσότερο με τις διαδικασίες αποστράτευσης και λιγότερο με τις ανθρωπιστικές ανάγκες της χώρας.

"Ανυπόστατες" καταγγελίες

Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στη Λουάντα χαρακτήρισε τις εν λόγω καταγγελίες "ανυπόστατες" και "παραπλανητικές".

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απέκτησαν πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές της Ανγκόλας τον Απρίλιο, μετά την εκεχειρία στη χώρα.

Η οργάνωση κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση της χώρας για μακροχρόνια και εγκληματική αδιαφορία των πολιτών της χώρας, το

βιοτικό επίπεδο των οποίων είναι εξαιρετικά χαμηλό.

Ένα ποίημα για την Αγγλία
BBC News
Και με ισοπαλία η Αγγλία προκρίνεται στους "16" της διοργάνωσης

12.6.2002 20:58 (Ωρα Λονδίνου)
Ποίημα για την αναμέτρηση Αγγλίας - Νιγηρίας έγραψε ο νιγηριανής καταγωγής συγγραφέας, Μπεν Όκρι, ο οποίος ζει εδώ και χρόνια στο Λονδίνο.

Ο Μπεν Όκρι έγραψε το ποιήμα έπειτα από παραγγελία της λονδρέζικης εφημερίδας "Ίβινιγκ Στάνταρντ".

Το ποίημα είναι μια ωδή στο ηθικό της αγγλικής ομάδος και στην προσπάθειά της να παίξει καλό ποδόσφαιρο.

Η Αγγλία για να προκριθεί στους " 16" του Παγκοσμίου Κυπέλου χρειάζεται την ισοπαλία.

Ο συγγραφέας, οποίος έχει τιμηθεί και με το βρετανικό βραβείο λογοτεχνίας "Μπούκερ" το 1991 αρνήθηκε να προβεί σε προβλέψεις.

Ωστόσο δήλωσε στην "Ίβινγκ Στάνταρντ" ότι θα προτιμούσε την ισοπαλία.

Το ποίημα

Αυτό που μετράει είναι αγώνας

Άς φωνάξουμε όλοι δυνατά

Οπουδήποτε αλλού χάνουν την ουσία

Εμείς, όμως, έχουμε τη μαγεία του παιχνιδιού

Παίξτε λοιπόν με όλη σας τη ψυχή

αυτό που αξίζει είναι ο αγώνας

Μαζί ως ένα μυαλό και όχι έντεκα

θα κατακτήσουμε τα ουράνια.

"Δράση της Αλ Κάιντα στο Κασμίρ"
BBC News
Ο κ. Ράμσφελντ πιστεύει ότι τα σημάδια είναι ελπιδοφόρα

12.6.2002 15:50 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός Αμύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, υπογράμμισε από την Ινδία όπου βρίσκεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν πως μέλη της Αλ Κάιντα δρουν στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.

Η Ινδία υποστηρίζει ότι μέλη της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν έχουν μετακινηθεί στο Κασμίρ μετά την εκστρατεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν.

Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Ινδία προβαίνει στις εν λόγω δηλώσεις σε μία προσπάθεια να λάβει υποστήριξη στο πλαίσιο της εκστρατείας εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας.

Πάντως, ο κ. Ράμσφελντ υπογράμμισε ότι η Ινδία και το Πακιστάν έχουν κάνει σημαντικά βήματα για την εκτόνωση της κρίσης και για την αποτροπή ενός πολέμου.

Μιλώντας από το Νέο Δελχί, μετά τη συνάντηση με τον Ινδό ομόλογό του, ο κ. Ράμσφελντ υπογράμμισε ότι οι η ινδική ηγεσία φαίνεται έτοιμη να επιλύσει την κρίση στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ με "έναν πρέποντα τρόπο".

Δύσκολη αποστολή

Ο κ. Ράμσφελντ αναμένεται να συναντηθεί επίσης και με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί, ενώ μετά θα μεταβεί στο Πακιστάν για συνομιλίες.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Νέο Δελχί θεωρεί ότι η αποστολή του κ. Ράμσφελντ είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς πρέπει να πείσει και τις δύο πλευρές να βρουν μία διπλωματική λύση.

Η Ινδία παραμένει επιφυλακτική για τις υποσχέσεις του Πακιστάν να λάβει μέτρα για να αποτρέψει τη διέλευση εξτρεμιστών σε ινδικό έδαφος.

Το Πακιστάν από την πλευρά του ζητά ορισμένες υποχωρήσεις από την Ινδία και την επανέναρξη του διαλόγου για τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.

Κρίσιμη κατάθεση κατά του Μιλόσεβιτς
BBC News
Ο κ. Γουόκερ μίλησε με λεπτομέρειες για όσα συνέβησαν στο Ράτσακ

12.6.2002 15:57 (Ωρα Λονδίνου)
O πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, του οποίου η δίκη συνεχίζεται στη Χάγη, υπέβαλε ερωτήσεις στον πρώην επικεφαλής της επιτροπής των παρατηρητών της διεθνούς κοινότητας, Γουίλιαμ Γουόκερ.

Οι δύο άνδρες διεφώνησαν έντονα όσον αφορά το τι συνέβη στο Ράτσακ το 1999 που είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσουν οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί.

Ο κ. Γουόκερ υπεστήριξε ότι 45 άοπλοι Αλβανοί είχαν σκοτωθεί από τις σερβικές δυνάμεις, αλλά ο κ. Μιλόσεβιτς αντιτείνει ότι η σφαγή στο Ράτσακ είχε σχεδιαστεί από τους Αλβανούς αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού.

Ομως, ο κ. Γουόκερ χαρακτήρισε την εν λόγω δήλωση γελοία.

Κοσσυφοπέδιο

Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς υποστηρίζει ότι οι αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού είχαν διαπράξει περισσότερες θηριωδίες από τους Σέρβους.

Ο Γουίλιαμ Γουόκερ επιμένει ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εγνώριζε πολύ καλά τι συνέβαινε στο Κοσσυφοπέδιο και ότι έλεγε ψέμματα για τις δολοφονίες των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς χαμογελούσε ειρωνικά καθ' όλη τη διάρκεια της κατάθεσης του Γουίλιαμ Γουόκερ.

Δίχως Αργεντινή το μουντιάλ
BBC News
Η Σουηδία πανηγυρίζει μετά το γκολ του Αντερς Σβένσον

12.6.2002 14:58 (Ωρα Λονδίνου)
Απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα του σημερινού παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου για την Αργεντινή, η οποία μετά τη Γαλλία, αποκλείσθηκε από το δεύτερο γύρο.

Η αλλοτινή πρωταθλήτρια και ένα από τα φαβορί του φετινού μουντιάλ, Αργεντινή, δεν κατάφερε να νικήσει τη Σουηδία για να περάσει στο δεύτερο γύρο. Οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες στον αγώνα της Τετάρτης με 1-1.

Η Αγγλία πάντως κατάφερε να προκριθεί στο δεύτερο γύρο, παρά το γεγονός ότι η απόδοσή της εναντίον της Νιγηρίας δεν ήταν η καλύτερη. Το ματς έληξε 0-0.

Η Αγγλία, η οποία χρειαζόταν ισοπαλία στον αγώνα με τη Νιγηρία για να προκριθεί, έρχεται πλέον δεύτερη στον όμιλό της και αναμένεται να παίξει με τη Δανία το ερχόμενο Σάββατο.

Προσμονή νίκης

Ο προπονητής της εθνικής Αγγλίας, Σβεν Γκόραν Έρικσον, είχε προειδοποιήσει τους παίκτες του να μην υποτιμήσουν τη βαθμολογικά αδιάφορη Νιγηρία, η οποία ήταν προετοιμασμένη σήμερα να δώσει τον καλύτερο εαυτό της.

Από την άλλη πλευρά, η νίκη της Αργεντινής αναμενόταν με μεγάλη προσμονή στο Μπουένος Αϊρες, πιστεύοντας ότι θα τονώσει το ηθικό και την αυτοπεποίθηση των πολιτών της χώρας.

Με τη χώρα να βιώνει την χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 20 ετών, εθεωρείτο βέβαιο ότι μόνο μία νίκη θα ήταν δυνατόν να αποσπάσει τους πολίτες από τη γκρίζα καθημερινότητα.

Μετά την ήττα από την Αγγλία την περασμένη εβδομάδα, οι εφημερίδες της Αργεντινής ανέφεραν πως η χώρα είχε πλέον να αντιμετωπίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που ακόμα αρνείται να χορηγήσει το πολυπόθητο δάνειο για να αποτραπεί μία χρεωκοπία.

Από τους άλλους αγώνες της ημέρας, η Παραγουάη και η Ισπανία προκρίθηκαν για το δεύτερο γύρο. Η Παραγουάη κέρδισε τη Σλοβενία με 3-0 και η Ισπανία τη Νότιο Αφρική με 3-2.

Υπό τελική κατάρρευση ο όμιλος Kirch
BBC News
Με την κατάρρευση του Kirch, απειλούνται με κλείσιμο πολλά κανάλια

12.6.2002 14:17 (Ωρα Λονδίνου)
Η τελευταία μεγάλη εταιρεία του γιγαντιαίου γερμανικού ομίλου για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, Kirch, υπέβαλε αίτηση χρεωκοπίας, σηματοδοτώντας ουσιαστικά την κατάρρευση του ομίλου.

Με αυτή την αίτηση χρεωκοπίας έρχεται ουσιαστικά το τέλος ενός από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της Ευρώπης.

Η εταιρεία που υπέβαλε αίτηση χρεωκοπίας, Taurus, έχει τα δικαιώματα για τη μετάδοση των αγώνων της Φόρμουλα 1 και είναι μεγαλομέτοχος του μεγαλύτερου ομίλου εφημερίδων της Γερμανίας, Springer.

Η διάλυση του ομίλου Κιρχ πραγματοποιείται μετά τις φιλόδοξες επενδύσεις στη συνδρομητική τηλεόραση, οι οποίες δεν απέφεραν κέρδη.

Αυτοκρατορία

Ο γιγαντιαίος όμιλος των μέσων μαζικής ενημέρωσης αντιμετωπίζει πλέον χρέη ύψους έξι δισεκτομμυρίων δολαρίων.

Η κατάρρευση του ομίλου πραγματοποιείται παρά τις απέλπιδες προσπάθειες του ιδρυτή του, Λίο Κιρχ, να διατηρήσει τον έλεγχο της αυτοκρατορίας του.

Ο κ. Κιρχ, ο οποίος είναι 75 χρόνων, θεωρείται ο ισχυρότερος επιχειρηματίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης στη μεταπολεμική Γερμανία.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα εναντίον ΗΕ
BBC News
Πολλοί κάτοικοι της Ανγκόλας τρώνε ακόμη και αρουραίους για να ζήσουν

12.6.2002 14:40 (Ωρα Λονδίνου)
Τα Ηνωμένα Εθνη αρνούνται τις κατηγορίες για αδιαφορία στην ανθρωπιστική κρίση της Ανγκόλας, υπογραμμίζοντας ότι κάνουν προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρωτεύουσα της Ανγκόλας, Λουάντα, η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα, υπεστήριξαν ότι περίπου μισό εκατομμύριο άτομα στην Ανγκόλα αντιμετωπίζει ενδεχόμενο λιμού.

Η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατηγορεί τόσο την κυβέρνηση της Ανγκόλας όσο και τα Ηνωμένα Εθνη για κωλυσιέργια.

Σύμφωνα με την οργάνωση, τα Ηνωμένα Εθνη ασχολούνται περισσότερο με τις διαδικασίες αποστράτευσης και λιγότερο με τις ανθρωπιστικές ανάγκες της χώρας.

"Ανυπόστατες" καταγγελίες

Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στη Λουάντα χαρακτήρισε τις εν λόγω καταγγελίες "ανυπόστατες" και "παραπλανητικές".

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απέκτησαν πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές της Ανγκόλας τον Απρίλιο, μετά την εκεχειρία στη χώρα.

Η οργάνωση κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση της χώρας για μακροχρόνια και εγκληματική αδιαφορία των πολιτών της χώρας, το

βιοτικό επίπεδο των οποίων είναι εξαιρετικά χαμηλό.

Αντιπαραθέσεις στη Λόγια Τζίργκα
BBC News
Πιασμένοι χέρι-χέρι προσήλθαν στη Λόγια Τζίργκα ο πρώην μονάρχης, Ζαχίρ Σαχ, και ο Χαμίντ Καρζάι

12.6.2002 13:33 (Ωρα Λονδίνου)
Αμφιβολίες εκφράζονται για το εάν η Λόγια Τζίργκα, η εθνοσυνέλευση του Αφγανιστάν, θα καταφέρει να ολοκληρώσει την Τετάρτη το έργο της για την ανάδειξη νέου αρχηγού κράτους.

Kατά τις εργασίες της εθνοσυνέλευσης έχουν εκδηλωθεί διάφορες πολιτικές αντιπαραθέσεις. Ορισμένοι εκπρόσωποι των αφγανικών φυλών υποστηρίζουν ότι η όλη διαδικασία εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα, καθώς θέλει την ανάδειξη και πάλι του νυν ηγέτη, Χαμίντ Καρζάι.

Παρ' όλα αυτά, ο Χαμίντ Καρζάι αναμένεται να αναδειχθεί και πάλι νέος ηγέτης της χώρας, μέχρι την προκήρυξη εκλογών το 2004.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χαμίντ Καρζάι απολαμβάνει της εκτίμησης της Δύσης.

Θέματα ασφαλείας

Την Τετάρτη σημειώθηκαν επεισόδια ανάμεσα στους σωματοφύλακες του Αφγανού πρέσβυ στη Βρετανία, Γουαλί Μασούντ, και τα στρατεύματα της διεθνούς δύναμης, που επεχείρησαν να τους αφοπλίσουν.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Καμπούλ θεωρεί ότι το συμβάν στρέφει την προσοχή στις ανησυχίες για θέματα ασφαλείας στο χώρο όπου διεξάγονται οι εργασίες της εθνοσυνέλευσης.

Η εθνοσυνέλευση της Λόγια Τζίργκα αποτελείται από 1.600 τοπικούς αρχηγούς από ολόκληρο το Αφγανιστάν, οι οποίοι εκπροσωπούν τις διάφορες φυλές της χώρας.

Την Τρίτη, η πρώτη ημέρα των εργασιών έληξε με φραστικούς διαπληκτισμούς και έκδηλες τις διχογνωμίες, ενώ αρνητική εντύπωση προκάλεσε στους παρατηρητές το ότι δεν επιτράπηκε σε μιά γυναίκα σύνεδρο να πάρει το λόγο.

Δίχως Αργεντινή το μουντιάλ
BBC News
Η Σουηδία πανηγυρίζει μετά το γκολ του Αντερς Σβένσον

12.6.2002 11:34 (Ωρα Λονδίνου)
Απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα του σημερινού παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου για την Αργεντινή, η οποία μετά τη Γαλλία, αποκλείσθηκε από το δεύτερο γύρο.

Η αλλοτινή πρωταθλήτρια και ένα από τα φαβορί του φετινού μουντιάλ, Αργεντινή, δεν κατάφερε να νικήσει τη Σουηδία για να περάσει στο δεύτερο γύρο. Οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες στον αγώνα της Τετάρτης με 1-1.

Η Αγγλία πάντως κατάφερε να προκριθεί στο δεύτερο γύρο, παρά το γεγονός ότι η απόδοσή της εναντίον της Νιγηρίας δεν ήταν η καλύτερη. Το ματς έληξε 0-0.

Η Αγγλία, η οποία χρειαζόταν ισοπαλία στον αγώνα με τη Νιγηρία για να προκριθεί, έρχεται πλέον δεύτερη στον όμιλό της και αναμένεται να παίξει με τη Δανία το ερχόμενο Σάββατο.

Προσμονή νίκης

Ο προπονητής της εθνικής Αγγλίας, Σβεν Γκόραν Έρικσον, είχε προειδοποιήσει τους παίκτες του να μην υποτιμήσουν τη βαθμολογικά αδιάφορη Νιγηρία, η οποία ήταν προετοιμασμένη σήμερα να δώσει τον καλύτερο εαυτό της.

Από την άλλη πλευρά, η νίκη της Αργεντινής αναμενόταν με μεγάλη προσμονή στο Μπουένος Αϊρες, πιστεύοντας ότι θα τονώσει το ηθικό και την αυτοπεποίθηση των πολιτών της χώρας.

Με τη χώρα να βιώνει την χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 20 ετών, εθεωρείτο βέβαιο ότι μόνο μία νίκη θα ήταν δυνατόν να αποσπάσει τους πολίτες από τη γκρίζα καθημερινότητα.

Μετά την ήττα από την Αγγλία την περασμένη εβδομάδα, οι εφημερίδες της Αργεντινής ανέφεραν πως η χώρα είχε πλέον αντιμετωπίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που ακόμα αρνείται να χορηγήσει το πολυπόθητο δάνειο για να αποτραπεί μία χρεωκοπία.

"Προς εκτόνωση η κρίση στο Κασμίρ"
BBC News
Ο κ. Ράμσφελντ πιστεύει ότι τα σημάδια είναι ελπιδοφόρα

12.6.2002 11:32 (Ωρα Λονδίνου)
Σημαντικά βήματα για την εκτόνωση της κρίσης και για την αποτροπή ενός πολέμου έχουν κάνει η Ινδία και το Πακιστάν, σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Μιλώντας από το Νέο Δελχί, μετά τη συνάντηση με τον Ινδό ομόλογό του, ο κ. Ράμσφελντ υπογράμμισε ότι οι η ινδική ηγεσία φαίνεται έτοιμη να επιλύσει την κρίση στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ με "έναν πρέποντα τρόπο".

Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών, Τζορτζ Φερνάντες, χαρακτήρισε "εποικοδομητική" τη συνάντησή του με τον κ. Ράμσφελντ, αλλά αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο κ. Ράμσφελντ αναμένεται να συναντηθεί επίσης και με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί, ενώ μετά θα μεταβεί στο Πακιστάν για συνομιλίες.

Δύσκολη αποστολή

Ο ανταποκριτής του BBC στο Νέο Δελχί θεωρεί ότι η αποστολή του κ. Ράμσφελντ είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς πρέπει να πείσει και τις δύο πλευρές να βρουν μία διπλωματική λύση.

Η Ινδία παραμένει επιφυλακτική με τις υποσχέσεις του Πακιστάν να λάβει μέτρα για να αποτρέψει τη διέλευση εξτρεμιστών σε ινδικό έδαφος.

Το Πακιστάν από την πλευρά του ζητά ορισμένες υποχωρήσεις από την Ινδία και την επανέναρξη του διαλόγου για τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.

Ένα ποίημα για την Αγγλία
BBC News
Και με ισοπαλία η Αγγλία προκρίνεται στους "16" της διοργάνωσης

12.6.2002 11:05 (Ωρα Λονδίνου)
Ποίημα για την αναμέτρηση Αγγλίας - Νιγηρίας έγραψε ο νιγηριανής καταγωγής συγγραφέας, Μπεν Όκρι, ο οποίος ζει εδώ και χρόνια στο Λονδίνο.

Ο Μπεν Όκρι έγραψε το ποιήμα έπειτα από παραγγελία της λονδρέζικης εφημερίδας "Ίβινιγκ Στάνταρντ".

Το ποίημα είναι μια ωδή στο ηθικό της αγγλικής ομάδος και στην προσπάθειά της να παίξει καλό ποδόσφαιρο.

Η Αγγλία για να προκριθεί στους " 16" του Παγκοσμίου Κυπέλου χρειάζεται την ισοπαλία.

Ο συγγραφέας, οποίος έχει τιμηθεί και με το βρετανικό βραβείο λογοτεχνίας "Μπούκερ" το 1991 αρνήθηκε να προβεί σε προβλέψεις.

Ωστόσο δήλωσε στην "Ίβινγκ Στάνταρντ" ότι θα προτιμούσε την ισοπαλία.

Το ποίημα

Αυτό που μετράει είναι αγώνας

Άς φωνάξουμε όλοι δυνατά

Οπουδήποτε αλλού χάνουν την ουσία

Εμείς, όμως, έχουμε τη μαγεία του παιχνιδιού

Παίξτε λοιπόν με όλη σας τη ψυχή

αυτό που αξίζει είναι ο αγώνας

Μαζί ως ένα μυαλό και όχι έντεκα

θα κατακτήσουμε τα ουράνια.

Δίχως Αργεντινή το μουντιάλ
BBC News
Η Σουηδία πανηγυρίζει μετά το γκολ του Αντερς Σβένσον

12.6.2002 11:00 (Ωρα Λονδίνου)
Απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα του σημερινού παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου για την Αργεντινή, η οποία μετά τη Γαλλία, αποκλείσθηκε από το δεύτερο γύρο.

Η αλλοτινή πρωταθλήτρια και ένα από τα φαβορί του φετινού μουντιάλ, Αργεντινή, δεν κατάφερε να νικήσει τη Σουηδία για να περάσει στο δεύτερο γύρο. Οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες στον αγώνα της Τετάρτης με 1-1.

Η Αγγλία πάντως κατάφερε να προκριθεί στο δεύτερο γύρο, παρά το γεγονός ότι η απόδοσή της εναντίον της Νιγηρίας δεν ήταν η καλύτερη. Το ματς έληξε 0-0.

Η Αγγλία, η οποία χρειαζόταν ισοπαλία στον αγώνα με τη Νιγηρία για να προκριθεί, έρχεται πλέον δεύτερη στον όμιλό της και αναμένεται να παίξει με τη Δανία το ερχόμενο Σάββατο.

Προσμονή νίκης

Ο προπονητής της εθνικής Αγγλίας, Σβεν Γκόραν Έρικσον, είχε προειδοποιήσει τους παίκτες του να μην υποτιμήσουν τη βαθμολογικά αδιάφορη Νιγηρία, η οποία ήταν προετοιμασμένη σήμερα να δώσει τον καλύτερο εαυτό της.

Από την άλλη πλευρά, η νίκη της Αργεντινής αναμενόταν με μεγάλη προσμονή στο Μπουένος Αϊρες, πιστεύοντας ότι θα τονώσει το ηθικό και την αυτοπεποίθηση των πολιτών της χώρας.

Με τη χώρα να βιώνει την χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 20 ετών, εθεωρείτο βέβαιο ότι μόνο μία νίκη θα ήταν δυνατόν να αποσπάσει τους πολίτες από τη γκρίζα καθημερινότητα.

Μετά την ήττα από την Αγγλία την περασμένη εβδομάδα, οι εφημερίδες της Αργεντινής ανέφεραν πως η χώρα είχε πλέον αντιμετωπίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που ακόμα αρνείται να χορηγήσει το πολυπόθητο δάνειο για να αποτραπεί μία χρεωκοπία.

Νέος κύκλος βίας στη Μέση Ανατολή
BBC News
Στόχος της επίθεσης στη Χερζίλια ήταν ένα εστιατόριο

12.6.2002 10:31 (Ωρα Λονδίνου)
Τα ισραηλινά στρατεύματα πυροβόλησαν και σκότωσαν τέσσερις Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας, τους οποίους θεωρούσαν υπόπτους για τη διοργάνωση επιθέσεων εναντίον ισραηλινών στόχων.

Το εν λόγω συμβάν έλαβε χώρα λίγες ώρες μετά την τελευταία επίθεση αυτοκτονίας από Παλαιστινίους στο Ισραήλ.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε ότι οι τέσσερις Παλαιστίνιοι μετέφεραν εκρηκτικές ύλες και σχεδίαζαν μία επίθεση σε έναν εβραϊκό οικισμό στην πόλη Νετζαρίμ.

Λίγο νωρίτερα, οι Παλαιστίνιοι είχαν ανακοινώσει ότι τα ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν έναν οκτάχρονο Παλαιστίνιο στη Λωρίδα της Γάζας.

Δύο επιθέσεις αυτοκτονίας

Κατά την τελευταία επίθεση αυτοκτονίας σε εστιατόριο στην πόλη Χερζιλία, βορείως του Τελ Αβίβ, σκοτώθηκε ένα κορίτσι και τραυματίσθηκαν οκτώ ακόμη άτομα.

Αυτή ήταν η δεύτερη επίθεση μέσα σε μία ημέρα. Πριν από αυτήν, μία ακόμη είχε πραγματοποιηθεί στη Δυτική Οχθη, όπου μία βόμβα εξερράγη την ώρα που περνούσε ένα λεωφορείο με φοιτητές.

Η Παλαιστινιακή Αρχή εξέδωσε ανακοινώσεις καταδικάζοντας όλες τις επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον Ισραηλινών πολιτών, αλλά κατηγόρησε το Ισραήλ για την πολιτική αντιποίνων που ακολουθεί.

Δεκάδες νεκροί από πλημμύρες στην Κίνα
BBC News
Από τις πλημμύρες κατεστράφησαν δρόμοι και γέφυρες

12.6.2002 10:55 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 179 άτομα σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλα αγνοούνται μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη βορειοδυτική Κίνα - τις χειρότερες εδώ και έναν αιώνα.

Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, καθώς το έργο των σωστικών συνεργείων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Στην περιοχή σημειώθηκαν ισχυρές καταιγίδες για περισσότερο από μία εβδομάδα, ενώ στην περιοχή νοτίως της πόλης Ζιάν - μία σχετικώς άνυδρη περιοχή - η στάθμη των νερών στα σπίτια ξεπέρασε το μισό μέτρο.

Τα ποτάμια της περιοχής τα οποία ήταν ξεραμένα για πολλά χρόνια έχουν πλέον μετατραπεί σε χειμάρρους, καταστρέφοντας χιλιάδες σπίτια, γέφυρες και δρόμους στην περιοχή.

Επιχείρηση διάσωσης

Μία τεράστια επιχείρηση διάσωσης λαμβάνει χώρα στην περιοχή. Σε αυτήν συμμετέχουν ειδικές δυνάμεις του στρατού και ειδικώς εκπαιδευμένα σωστικά συνεργεία.

Οι περισσότεροι από αυτούς που σκοτώθηκαν ήταν αγρότες, οι οποίοι είχαν φυτεύσει σπόρους κάτω από τους ξηραμένους ποταμούς, σε μία προσπάθεια να εκμεταλλευθούν την ξηρασία που έπληττε την περιοχή για χρόνια.

Από τις πλημμύρες έχει καταστραφεί το κεντρικό σιδηροδρομικό δίκτυο της περιοχής, ενώ προβλήματα έχουν προκύψει και στην ηλεκτροδότηση.

Αίτηση για απελευθέρωση του Αλ-Μουτζαχίρ
BBC News
Ο Αλ-Μουτζαχίρ κρατείται στη ναυτική βάση Τσάρλεστον

12.6.2002 9:52 (Ωρα Λονδίνου)
Ο άνδρας που κατηγορείται ότι σχεδίαζε διοργάνωση επίθεσης με "βρώμικη βόμβα" στις Ηνωμένες Πολιτείες, αμφισβητεί τη νομιμότητα των διαδικασιών που οδήγησαν στη σύλληψή του.

Η σύλληψη του Αμερικανού πολίτη Αμπντάλα Αλ-Μουτζαχίρ στις 8 Μαϊου στο διεθνές αεροδρόμιο του Σικάγο ανακοινώθηκε από τις αμερικανικές αρχές τη Δευτέρα.

Η δικηγόρος υπεράσπισης του συλληφθέντος, Ντόνα Νιούμαν, υπέβαλε αίτηση στην οποία αμφισβητεί τα νομικά επιχειρήματα που επιτρέπουν την κράτησή του χωρίς αν έχει πραγματοποιηθεί προηγουμένως δίκη.

"Κρατείται επ' αόριστω χωρίς να γνωρίζει πότε θα γίνει η δίκη του. Αυτό έχει προκαλέσει την οργή ορισμένων δικηγόρων", υπεστήριξε η συνήγορος υπεράσπισης του Αμπντάλα Αλ-Μουτζαχίρ.

Ανθρωποκυνηγητό

Ο δικαστής ενός περιφερειακού δικαστηρίου δήλωσε ότι θα λάβει υπ' όψιν του την αίτηση της δικηγόρου, αλλά θεωρείται απίθανο να μπορέσει να κάνει τίποτα, καθώς την υπόθεση του Αλ-Μουτζαχίρ έχουν αναλάβει οι στρατιωτικές αρχές της χώρας.

Ο πρόεδρος της χώρας, Τζορτζ Μπους, υπογράμμισε την Τρίτη ότι έχει εξαπολυθεί ένα ανθρωποκυνηγητό εναντίον όλων εκείνων που πιθανότατα είχαν εμπλακεί στη διοργάνωση επίθεσης με "βρώμικη βόμβα" στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κ. Μπους τόνισε ότι ο Αλ-Μουτζαχίρ - το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Χοσέ Παντίγια - είχε δεσμούς με το δίκτυο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Αλ Κάιντα.

Δίχως Αργεντινή το μουντιάλ
BBC News
Ο Καβαλέρο της Αργεντινής δεν καταφέρνει να απωθήσει το γκολ της Σουηδίας

12.6.2002 9:44 (Ωρα Λονδίνου)
Απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα του σημερινού παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου για την Αργεντινή, η οποία μετά τη Γαλλία, αποκλείσθηκε από το δεύτερο γύρο.

Η αλλοτινή πρωταθλήτρια και ένα από τα φαβορί του φετινού μουντιάλ, Αργεντινή, δεν κατάφερε να νικήσει τη Σουηδία για να περάσει στο δεύτερο γύρο. Οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες στον αγώνα της Τετάρτης με 1-1.

Η Αγγλία πάντως κατάφερε να προκριθεί στο δεύτερο γύρο, παρά το γεγονός ότι η απόδοσή της εναντίον της Νιγηρίας δεν ήταν η καλύτερη. Το ματς έληξε 0-0.

Η Αγγλία, η οποία χρειαζόταν ισοπαλία στον αγώνα με τη Νιγηρία για να προκριθεί, έρχεται πλέον δεύτερη στον όμιλό της και αναμένεται να παίξει με τη Δανία το ερχόμενο Σάββατο.

Προσμονή νίκης

Ο προπονητής της εθνικής Αγγλίας, Σβεν Γκόραν Έρικσον, είχε προειδοποιήσει τους παίκτες του να μην υποτιμήσουν τη βαθμολογικά αδιάφορη Νιγηρία, η οποία ήταν προετοιμασμένη σήμερα να δώσει τον καλύτερο εαυτό της.

Από την άλλη πλευρά, η νίκη της Αργεντινής αναμενόταν με μεγάλη προσμονή στο Μπουένος Αϊρες, πιστεύοντας ότι θα τονώσει το ηθικό και την αυτοπεποίθηση των πολιτών της χώρας.

Με τη χώρα να βιώνει την χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 20 ετών, εθεωρείτο βέβαιο ότι μόνο μία νίκη θα ήταν δυνατόν να αποσπάσει τους πολίτες από τη γκρίζα καθημερινότητα.

Μετά την ήττα από την Αγγλία την περασμένη εβδομάδα, οι εφημερίδες της Αργεντινής ανέφεραν πως η χώρα είχε πλέον αντιμετωπίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που ακόμα αρνείται να χορηγήσει το πολυπόθητο δάνειο για να αποτραπεί μία χρεωκοπία.

Νέος αιματηρός κύκλος βίας στη Μέση Ανατολή
BBC News
Έρευνες από Ισραηλινούς αστυνομικούς στην περιοχή της χθεσινοβραδυνής βομβιστικής επίθεσης

12.6.2002 8:22 (Ωρα Λονδίνου)
Νέος αιματηρός κύκλος βίας άνοιξε το τελευταίο 24ωρο στη Μέση Ανατολή, καθώς χθές σημειώθηκε μπαράζ επιθέσεων κατά ισραηλινών στόχων, τόσο στο Ισραήλ όσο και στη Δυτική Όχθη, ενώ ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τις επιχειρήσεις του προκαλώντας θύματα μέσα σε παλαιστινιακές περιοχές.

Σύλληψη στελέχους των Παλαιστινίων

Το Ισραήλ ανακοίνωσε τη σύλληψη του Αμπντούλ Ραχίμ Μαλούχ, υπαρχηγού της παλαιστινιακής οργάνωσης "Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθερωση της Παλαιστίνης".

Ο Μαλούχ κατεζητείτο από τον περασμένο Δεκέμβριο για τη δολοφονία του Ρεχαβάμ Ζεεβί, υπουργού Τουρισμού του Ισραήλ.

Ο αρχηγός του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Αχμέντ Σααντάντ, κρατείται σε παλαιστινιακές φυλακές υπο την εποπτεία Βρετανών και Αμερικανών φρουρών, βάσει της συμφωνίας που επέτρεψε την άρση της πολιορκίας του Γιασέρ Αραφάτ στην Ραμάλα, τον Απρίλιο.

Οι Ισραηλινοί λένε πως περισσότεροι από 60 Παλαιστίνιοι, ύποπτοι για ανάμιξη σε επιθέσεις κατά του Ισραήλ, έχουν συλληφθεί από την Δευτέρα.

Μπαράζ επιθέσεων κατά ισραηλινών στόχων

Νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε στο Ισραήλ χθές το βράδυ, κατά την οποία σκοτώθηκαν ο δράστης και μία έφηβη ενώ τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Ο δράστης προσπάθησε να εισβάλει σε εστιατόριο της πόλης Χερτζίλια, βορείως του Τελ Αβίβ και σύμφωνα με την αστυνομία ο απολογισμός των θυμάτων θα ήταν πολύ μεγαλύτερος εάν πυροδοτούνταν όλοι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί που έφερε πάνω του ο δράστης.

Η Παλαιστινιακή Αρχή αμέσως εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, η οποία, όμως, είπαν ότι οφείλεται εν μέρει και στην πολιτική των αντιποίνων που ακολουθεί η κυβέρνηση του Ισραήλ.

Νωρίτερα, τρεις Ισραηλινοί έφηβοι τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης, στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης.

Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε ένα σημείο του δρόμου, ενώ την ώρα που εξερράγη περνούσε ένα λεωφορείο που μετέφερε Ισραηλινούς φοιτητές.

Η επίθεση έλαβε χώρα νοτίως τ ης Χεβρώνας, κοντά στον εβραϊκό οικισμό Κιργιάτ Αρμπά, κοντά σε ένα παλαιστινιακό χωριό.

Συνεχίστηκαν οι ισραηλινές επιχειρήσεις

Οι Ισραηλινοί εν τω μεταξύ συνεχίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους σε παλαιστινιακές πόλεις της Δυτικής Όχθης.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές ένα οκτάχρονο παιδί και δύο ακόμα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν όταν οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κοντά στο εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ.

Για δεύτερη συνεχή ημέρα, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν υπό τον έλεγχό τους τη Ραμάλα, όπου συνεχίζουν να πολιορκούν το αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ.

Επίσης, έχουν πραγματοποιήσει επιδρομές και στις πόλεις Τουλκαρέμ, Χεβρώνα και Βηθλεέμ.

Μουντιαλικές μονομαχίες με... προεκτάσεις
BBC News
Οι άσσοι της Αργεντινής Μπατιστούτα, Ζανέτι και Αγιάλα έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τη Σουηδία

12.6.2002 9:00 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Μουντιάλ, μετά την αναπάντεχη χθεσινή αποχώρηση της Γαλλίας απο το Μουντιάλ, η σημερινή ημέρα ξεκίνησε προ ολίγου με δύο αγώνες - φωτιά.

Στα πλαίσια του έκτου ομίλου η Αγγλία αντιμετωπίζει την αδιάφορη βαθμολογικά Νιγηρία, ενώ η Αργεντινή τη Σουηδία.

Αγγλία - Σουηδία

Η εθνική "των λιονταριών" κατεβαίνει στην αναμέτρηση της με τη Νιγηρία με το πλεονέκτημα των τεσσάρων βαθμών που έχει ήδη συγκεντρώσει από τους δύο πρώτους αγώνες της.

Η Αγγλία μπορεί να περάσει στην επόμενη φάση της διοργάνωσης ακόμα και με ισοπαλία.

Όμως "δια πάν ενδεχόμενο" ο προπονητής της εθνικής Αγγλίας, Σβεν Γκόραν Έρικσον, προειδοποιεί τους παίκτες του να μην υποτιμήσουν τη Νιγηρία, η οποία αν και δεν έχει καμία πιθανότητα πρόκρισης, εντούτοις θεωρείται πως για την τιμή των όπλων θα παρουσιάσει τον καλύτερο εαυτό της.

Αργεντινή - Σουηδία

Η Σουηδία σκόραρε ένα γκολ μέχρι στιγμής στον αγώνα της με την Αργεντινή, ο οποίος θεωρείται αναμέτρηση δίχως επιστροφή και για τις δύο ομάδες.

"Είναι ενα από τα παιχνίδια που προκαλούν ψυχική οδύνη" μεταδίδει ο ανταποκριτης του ΒΒC στο Μπουένος Άϊρες.

Η νίκη της εθνικής ομάδας σήμερα επιβάλλεται, όχι μόνο για την πρόκριση αλλά και για να δώσει στους πολίτες της μέρος της αξιοπρέπειας και αυτοπεποίθησης τους.

Με τη χώρα να βιώνει την χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 20 ετών, θεωρείται βέβαιο ότι μόνο μία νίκη θα είναι δυνατόν να αποσπάσει τους πολίτες από την γκρίζα καθημερινότητα.

Μετά την ήττα από την Αγγλία την περασμένη εβδομάδα, οι εφημερίδες της Αργεντινής ανέφεραν πως η χώρα έχει τώρα να αντιμετωπίσει απο τη μια πλευρά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που ακόμα αρνείται να χορηγήσει το πολυπόθητο δάνειο που θά αποτρέψει την χρεοκοπία.

Από την άλλη οι "Μπιάνκο Σελέστε" όπως ονομάζεται η εθνική ομάδα λόγω του χρώματος της φανέλας τους, πρέπει να επιβληθούν στους ψύχραιμους και ικανούς για όλα Σουηδούς.

Μουντιαλικές μονομαχίες με.... προεκτάσεις
BBC News
Οι άσσοι της Αργεντινής Μπατιστούτα, Ζανέτι και Αγιάλα έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τη Σουηδία

12.6.2002 7:47 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Μουντιάλ, μετά την αναπάντεχη χθεσινή αποχώρηση της Γαλλίας απο το Μουντιάλ, η σημερινή ημέρα ξεκίνησε προ ολίγου με δύο αγώνες - φωτιά.

Στα πλαίσια του έκτου ομίλου η Αγγλία αντιμετωπίζει την αδιάφορη βαθμολογικά Νιγηρία, ενώ η Αργεντινή τη Σουηδία.

Αγγλία - Σουηδία

Η εθνική "των λιονταριών" κατεβαίνει στην αναμέτρηση της με τη Νιγηρία με το πλεονέκτημα των τεσσάρων βαθμών που έχει ήδη συγκεντρώσει από τους δύο πρώτους αγώνες της.

Η Αγγλία μπορεί να περάσει στην επόμενη φάση της διοργάνωσης ακόμα και με ισοπαλία.

Όμως "δια πάν ενδεχόμενο" ο προπονητής της εθνικής Αγγλίας, Σβεν Γκόραν Έρικσον, προειδοποιεί τους παίκτες του να μην υποτιμήσουν τη Νιγηρία, η οποία αν και δεν έχει καμία πιθανότητα πρόκρισης, εντούτοις θεωρείται πως για την τιμή των όπλων θα παρουσιάσει τον καλύτερο εαυτό της.

Αργεντινή - Σουηδία

Ο πρώτος αγώνας θεωρείται αναμέτρηση δίχως επιστροφή και για τις δύο ομάδες, αλλά η Αργεντινή χρειάζεται μόνο νίκη για να συνεχίσει στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

"Είναι ενα από τα παιχνίδια που προκαλούν ψυχική οδύνη" μεταδίδει ο ανταποκριτης του ΒΒC στο Μπουένος Άϊρες.

Η νίκη της εθνικής ομάδας σήμερα επιβάλλεται, όχι μόνο για την πρόκριση αλλά και για να δώσει στους πολίτες της μέρος της αξιοπρέπειας και αυτοπεποίθησης τους.

Με τη χώρα να βιώνει την χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 20 ετών, θεωρείται βέβαιο ότι μόνο μία νίκη θα είναι δυνατόν να αποσπάσει τους πολίτες από την γκρίζα καθημερινότητα.

Μετά την ήττα από την Αγγλία την περασμένη εβδομάδα, οι εφημερίδες της Αργεντινής ανέφεραν πως η χώρα έχει τώρα να αντιμετωπίσει απο τη μια πλευρά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που ακόμα αρνείται να χορηγήσει το πολυπόθητο δάνειο που θά αποτρέψει την χρεοκοπία.

Από την άλλη οι "Μπιάνκο Σελέστε" όπως ονομάζεται η εθνική ομάδα λόγω του χρώματος της φανέλας τους, πρέπει να επιβληθούν στους ψύχραιμους και ικανούς για όλα Σουηδούς.

Διχογνωμίες στη Λόγια Τζίργκα
BBC News
Πιασμένοι χέρι - χέρι προσήλθαν στη Λόγια Τζίργκα ο πρώην μονάρχης και ο μεταβατικός πρωθυπουργός

12.6.2002 7:07 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Αφγανιστάν άρχισαν πριν από λίγη ώρα οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της Λόγια Τζίργκα, όπως ονομάζεται η Ανώτατη Συνέλευση των πολεμάρχων, τοπικών αρχηγών, δημογερόντων και εκπροσώπων φυλών, ομάδων και φατριών της χώρας.

Η χθεσινή πρώτη ημέρα των εργασιών έληξε με φραστικούς διαπληκτισμούς και έκδηλες τις διχογνωμίες, ενώ αρνητική εντύπωση προκάλεσε στους παρατηρητές το ότι δεν επιτράπηκε σε μιά γυναίκα σύνεδρο να πάρει το λόγο.

Ανταποκριτές λένε ότι σε μια χώρα με πολύχρονη παράδοση στις εμφύλιες συρράξεις, δεν αποτελεί καθόλου αισιόδοξο σημάδι ο εντονος διχασμός που παρατηρείται μεταξύ των 1500 συνέδρων.

Η Λόγια Τζίργκα συνέρχεται από χθες στην πρωτεύουσα της χώρας, Καμπούλ για να εκλέξει τον ηγέτη του Αφγανιστάν για τα επόμενα 2 χρόνια.

Πιέσεις των ΗΠΑ υπέρ Καρζάϊ

Μετά από εντονη αμερικανική παρέμβαση ο ένας εκ των δυο υποψηφίων, ο πρώην πρόεδρος Ραμπανι απέσυρε την υποψηφιότητα του.

Έτσι βέβαιος για το αξίωμα του προέδρου θεωρείται ο Χαμίντ Καρζάϊ, ο μεταβατικός πρωθυπουργός που απολαμβάνει της υποστήριξης της Δύσης.

Η στήριξη του Χαμίντ Καρζάϊ από τις ΗΠΑ ενόχλησε βαθύτατα πολλούς συνέδρους που δεν δίστασαν να καταγγείλουν τις παρασκηνιακές παρεμβάσεις του Αμερικανού πρέσβυ.

Εξάλλου, χθες, και ο Αφγανός πρώην βασιλιάς Ζαχίρ Σαχ ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει την προεδρία και στήριξε δημόσια την υποχηφιότητα του κ. Καρζάϊ. Άφησε όμως ανοικτό το ενδεχόμενο να αναλάβει κάποιο - αδιευκρίνιστο για την ώρα - ρόλο στις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις.

Οι περίπου 2.000 συμμετέχοντες στη Συνέλευση επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στο Ζαχίρ Σαχ, ο οποίος επέστρεψε στο Αφγανιστάν έπειτα από 29 χρόνια εξορίας στην Ιταλία.

"Δεν έχω πρόθεση να επαναφέρω την μοναρχία αλλά επιθυμώ να υπηρετήσω το λαό μου από όποιο ρόλο μού δοθεί από τη Λόγια Τζίργκα", υπογράμμισε στην ομιλία του ο υπέργηρος πρώην μονάρχης του Αφγανιστάν.

Ο ηγέτης της παρούσας μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, ο κ. Καρζάϊ, πρότεινε για τον πρώην βασιλι ά τον τίτλο του "Πατέρα του Έθνους".

Μακελλειό στην Αλγερία
BBC News
Στιγμιότυπο από τις πρόσφατες ταραχές στην επαρχία Καμπίλιε, την ημέρα των εκλογών

12.6.2002 6:41 (Ωρα Λονδίνου)
Πληροφορίες από την Αλγερία αναφέρουν ότι έντεκα άτομα βρήκαν το θάνατο όταν ομάδα ενόπλων άνοιξε πύρ εναντίον λεωφορείου.

Από την επίθεση τραυματίστηκαν επίσης άλλοι δέκα επιβάτες του λεωφορείου.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η επίθεση πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μεντέα, 80 χιλιόμετρα νοτίως της πρωτεύουσας Αλγέρι, και αποδίδεται σε ακραιφνείς ισλαμιστές.

Η Ένοπλη Ισλαμική Ομάδα (ή GIA όπως ονομάζεται) θεωρείται ότι δρά στην περιοχή όπου έγινε η επίθεση.

Περισσότεροι από τριάντα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Αλγερία κατά τη διάρκεια επεισοδίων πολιτικής βίας, από τις αρχές Ιουνίου.

Νέος αιματηρός κύκλος βίας στη Μέση Ανατολή
BBC News
Η αστυνομία διεξάγει εξονυχιστικούς ελέγχους στην περιοχή

12.6.2002 5:56 (Ωρα Λονδίνου)
Νέος αιματηρός κύκλος βίας άνοιξε το τελευταίο 24ωρο στη Μέση Ανατολή, καθώς χθές σημειώθηκε μπαράζ επιθέσεων κατά ισραηλινών στόχων, τόσο στο Ισραήλ όσο και στη Δυτική Όχθη, ενώ ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τις επιχειρήσεις του προκαλώντας θύματα μέσα σε παλαιστινιακές περιοχές.

Σύλληψη στελέχους των Παλαιστινίων

Το Ισραήλ ανακοίνωσε τη σύλληψη του Αμπντούλ Ραχίμ Μαλούχ, υπαρχηγού της παλαιστινιακής οργάνωσης "Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθερωση της Παλαιστίνης".

Ο Μαλούχ κατεζητείτο από τον περασμένο Δεκέμβριο για τη δολοφονία του Ρεχαβάμ Ζεεβί, υπουργού Τουρισμού του Ισραήλ.

Ο αρχηγός του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Αχμέντ Σααντάντ, κρατείται σε παλαιστινιακές φυλακές υπο την εποπτεία Βρετανών και Αμερικανών φρουρών, βάσει της συμφωνίας που επέτρεψε την άρση της πολιορκίας του Γιασέρ Αραφάτ στην Ραμάλα, τον Απρίλιο.

Οι Ισραηλινοί λένε πως περισσότεροι από 60 Παλαιστίνιοι, ύποπτοι για ανάμιξη σε επιθέσεις κατά του Ισραήλ, έχουν συλληφθεί από την Δευτέρα.

Μπαράζ επιθέσεων κατά ισραηλινών στόχων

Νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε στο Ισραήλ χθές το βράδυ, κατά την οποία σκοτώθηκαν ο δράστης και μία έφηβη ενώ τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Ο δράστης προσπάθησε να εισβάλει σε εστιατόριο της πόλης Χερτζίλια, βορείως του Τελ Αβίβ και σύμφωνα με την αστυνομία ο απολογισμός των θυμάτων θα ήταν πολύ μεγαλύτερος εάν πυροδοτούνταν όλοι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί που έφερε πάνω του ο δράστης.

Η Παλαιστινιακή Αρχή αμέσως εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, η οποία, όμως, είπαν ότι οφείλεται εν μέρει και στην πολιτική των αντιποίνων που ακολουθεί η κυβέρνηση του Ισραήλ.

Νωρίτερα, τρεις Ισραηλινοί έφηβοι τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης, στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης.

Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε ένα σημείο του δρόμου, ενώ την ώρα που εξερράγη περνούσε ένα λεωφορείο που μετέφερε Ισραηλινούς φοιτητές.

Η επίθεση έλαβε χώρα νοτίως τ ης Χεβρώνας, κοντά στον εβραϊκό οικισμό Κιργιάτ Αρμπά, κοντά σε ένα παλαιστινιακό χωριό.

Συνεχίστηκαν οι ισραηλινές επιχειρήσεις

Οι Ισραηλινοί εν τω μεταξύ συνεχίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους σε παλαιστινιακές πόλεις της Δυτικής Όχθης.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές ένα οκτάχρονο παιδί και δύο ακόμα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν όταν οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κοντά στο εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ.

Για δεύτερη συνεχή ημέρα, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν υπό τον έλεγχό τους τη Ραμάλα, όπου συνεχίζουν να πολιορκούν το αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ.

Επίσης, έχουν πραγματοποιήσει επιδρομές και στις πόλεις Τουλκαρέμ, Χεβρώνα και Βηθλεέμ.

"Αργά επιστρέφουν οι Σέρβοι στο Κοσυφοπέδιο"
BBC News
Στιγμιότυπο από πρόσφατες ταραχές μεταξύ Αλβανών κατοίκων και στρατιωτών της K-For στην πόλη Μιτροβίτσα

12.6.2002 4:39 (Ωρα Λονδίνου)
Ο επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσυφοπέδιο, Μίκαελ Στάϊνερ, παραδέχθηκε ότι μπορεί να χρειαστούν ακόμα δύο χρόνια μέχρι να επιστρέψει στην περιοχή σημαντικός αριθμός Σέρβων κατοίκων της.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε επίσης ότι όλο και περισσότεροι Αλβανοί - οι οποίοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού στο Κοσυφοπέδιο - έχουν αποδεχθεί πλέον ότι η επαρχία μπορεί να γίνει μέρος της σύγχρονης Ευρώπης μόνο εάν ασπασθούν την αρχή της πολυεθνικής σύστασης του πληθυσμού της.

Ο κ. Στάϊνερ πρόσθεσε ότι πρόκειται να υπογράψει σύντομα μία νομοθετική οδηγία για την ιδιωτκοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων του Κοσυφοπεδίου, κάτι που ελπίζεται να δώσει ώθηση στις επενδύσεις, όπως είπε.

Οι δηλώσεις του κ. Στάϊνερ έγιναν καθώς σήμερα συμπληρώνονται τρία χρόνια από τότε που το Κοσυφοπέδιο μετατράπηκε από σερβική επαρχία σε προτεκτοράτο των Ηνωμένων Εθνών, μετά την αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων από την περιοχή.

Διακόσιες χιλιάδες Σέρβοι κάτοικοι εκδιώχθηκαν από το Κοσυφοπέδιο στο τέλος του πολέμου το 1999.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.