Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-06-06

  1. Επιστολή Κάραζιτς στην S-FOR
  2. Ανοιγμα των αγορών της Ρωσίας
  3. Εφυγε ο Ντι Ντι Ραμόν
  4. Ριζική αναδιάρθρωση των μυστικών υπηρεσιών
  5. Αυτοσυγκράτηση υπόσχεται το Πακιστάν
  6. Ριζική αναδιάρθρωση των μυστικών υπηρεσιών
  7. Δεύτερο πλήγμα για τη Γαλλία
  8. Επιστολή Κάραζιτς στην S-FOR
  9. Την οργή του εκφράζει ο Γιασέρ Αραφάτ
  10. Διάγγελμα Μπους για την εσωτερική ασφάλεια
  11. Πιέσεις των ΗΠΑ προς το ΝΑΤΟ
  12. Σκληρές προτάσεις για τα σκάνδαλα ιερέων
  13. Σκληρές προτάσεις για τα σκάνδαλα ιερέων
  14. Προσπάθεια των ΗΠΑ για εκτόνωση στο Κασμίρ
  15. Επιστολή Κάραζιτς στην S-FOR
  16. Κρίσιμη σύνοδος για το περιβάλλον
  17. Αποχωρούν τα Ισραηλινά άρματα μάχης από τo αρχηγείο του Αραφάτ
  18. Οι Ισραηλινοί εισβάλλουν στη Ραμάλα
  19. Επισκόπηση του ευρωπαικού τύπου
  20. Ανθεί το μαζικό δουλεμπόριο
  21. Προειδοποιήσεις της ΕΕ για την ακροδεξιά
  22. Εκκλήσεις βοηθείας από τη Συρία
  23. Για παιδική πορνογραφία διώκεται ο R Kelly
Επιστολή Κάραζιτς στην S-FOR
BBC News
Η S-FOR έχει κάνει πλήθος αποτυχημένων προσπαθειών να συλλάβει τον Κάραζιτς

06.6.2002 22:55 (Ωρα Λονδίνου)
Η υπό Νατοϊκή διοίκηση ειρηνευτική δύναμη στη Βοσνία (S-FOR) λέει ότι έλαβε γράμμα από τον πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάραζιτς, ο οποίος καταζητείται από το ποινικό δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Το γράμμα παραδόθηκε στους στρατιώτες από τη σύζυγο του κ. Κάρατζιτς, Λιλιάνα, και το περιεχόμενο του δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό.

Η S-FOR έχει επανειλημμένως αποτύχει να συλλάβει τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος καταζητείται από το ειδικό δικαστήριο της Χάγης, κατηγορούμενος για γενοκτονία.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην περιοχή λέει ότι πιστεύεται πως ο Κάρατζιτς κρύβεται στη νοτιοανατολική Βοσνία.

"Απόρρητο περιεχόμενο"

Αρχικώς, η S-FOR είχε υποστηρίξει ότι η επιστολή είχε γραφεί από τον ίδιο τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος το παρέδωσε στη σύζυγό του.

Τα στελέχη της S-FOR τα οποία επισκέφθηκαν το σπίτι της Λιλιάνας Κάρατζιτς στην πόλη Πάλε, δήλωσαν όμως αργότερα ότι η επιστολή πρέπει να είχε γραφεί από την ίδια τη σύζυγο του Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Ο εκπρόσωπος της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στη Βοσνία δήλωσε ότι το περιεχόμενο της επιστολής δεν μπορεί να αποκαλυφθεί, αλλά επεσήμανε ότι η γυναίκα του του έχει επανειλημμένως ζητήσει να παραδοθεί.

Ανοιγμα των αγορών της Ρωσίας
BBC News
Η οικονομία της Ρωσίας προσπαθεί να συμβαδίσει με εκείνες των ανεπτυγμένων χωρών

06.6.2002 22:35 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν πλέον και επισήμως τη Ρωσία ως μία ελεύθερη οικονομία, κάτι που θα θέσει τη χώρα στην ίδια θέση με τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δέχθηκε με ικανοποίηση αυτή την απόφαση, τονίζοντας ότι πρόκειται να τονώσει τους οικονομικούς δεσμούς των δύο χωρών.

Ο κ. Πούτιν αισιοδοξεί ότι αυτή η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών θα κάνει σύντομα τη Ρωσία μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ο υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντον Εβανς, δήλωσε ότι η εν λόγω απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών αντανακλά τις θεαματικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στη Ρωσία την τελευταία δεκαετία.

Περισσότερες ευκαιρίες

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μία εβδομάδα και η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε προβεί σε ανάλογες αποφάσεις για τη Ρωσία.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών τοποθετεί πλέον τη Ρωσία πιο κοντά στις ανεπτυγμένες αγορές.

Παράλληλα, πιστεύουν ότι αυτή η απόφαση δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για τους Ρώσους επενδυτές να εισέλθουν στην αμερικανική αγορά, αλλά και περισσότερες θέσεις εργασίας για την ίδια τη χώρα.

Εφυγε ο Ντι Ντι Ραμόν
BBC News
Τον Ραμόν τον βρήκε νεκρό η γυναίκα του

06.6.2002 20:46 (Ωρα Λονδίνου)
Ενα είδωλο της πανκ μουσικής σκηνής, ο Ντι Ντι Ραμόν, ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος των Ramones, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Χόλιγουντ σε ηλικία 50 χρόνων.

Ο Ραμόν, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Ντάγκλας Γκλεν Κόλβιν, βρέθηκε νεκρός από τη γυναίκα του την ώρα που αυτή επέστρεφε στο σπίτι τους.

Στο δωμάτιό του βρέθηκε μία σύρριγγα, γεγονός που κάνει τους γιατρούς να πιστεύουν ότι ο Ντι Ντι έφυγε από υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Οι αστυνομικές αρχές του Χόλιγουντ πιστεύουν ότι το αλλοτινό ίνδαλμα της πανκ μουσικής σκηνής δεν είχε σκοπό να αυτοκτονήσει. Η νεκροψία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομα.

Ο Ντι Ντι Ραμόν ήταν ένας από τους ιδρυτές των Ramones στο Κουίνς της Νέας Υόρκης το 1974. Ολα τα μέλη του συγκροτήματος υιοθέτησαν το όνομα Ραμόν και ντύνονταν πάντα με σχισμένα μπλου τζιν και δερμάτινα μπουφάν, αποτίοντας φόρο τιμής στους κινηματογραφικούς αστέρες της δεκαετίας του 1950.

Το πρώτο τους άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1976, αλλά η πρώτη τους επιτυχία έγινε στη Βρετανία και όχι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ανάμεσα σε αυτούς που επηρεάσθηκαν από τους Ramones ήταν ολόκληρο το κίνημα του πανκ στη Βρετανία, αλλά και το διάσημο συγκρότημα Sex Pistols.

Ο Ραμόν εγκατέλειψε το συγκρότημα το 1989 για να ακολουθήσει σόλο καριέρα στη ραπ μουσική σκηνή. Ομως, όταν απέτυχε να γνωρίσει την ίδια επιτυχία προέβη στη σύσταση του δικού του συγκροτήματος, τους Chinese Dragons.

Ριζική αναδιάρθρωση των μυστικών υπηρεσιών
BBC News
Η Κολίν Ρόουλι αναμένεται κατήγγειλε τους προϊσταμένους της

06.6.2002 19:13 (Ωρα Λονδίνου)
Σε ριζική αναδιάρθρωση του FBI υπόσχεται να προβεί ο διευθυντής της υπηρεσίας, μετά τις καταγγελίες ότι το FBI δεν έλαβε σοβαρά υπόψιν του ορισμένες πληροφορίες πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο Ρόμπερτ Μίλερ προέβη στις εν λόγω δηλώσεις ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας, λίγο πριν καταθέσει σε αυτήν η Κολίν Ρόουλι του FBI, η οποία κατήγγειλε ότι η υπηρεσία είχε στοιχεία για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, αναμένεται να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα στους Αμερικανούς πολίτες με το οποίο θα ανακοινώσει την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών ασφαλείας και των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, υπό το φως των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου λένε ότι πρόκειται για τις πιο ριζικές αλλαγές στους συγκεκριμένους τομείς τα τελευταία 50 χρόνια.

Νέα υπηρεσία πληροφοριών

Ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι τα σχέδια αναμένεται να περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας πληροφοριών που θα συνεργάζεται με τη CIA και το FBΙ.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ομιλία του προέδρου Μπους έχει σκοπό να επισκιάσει τις ακροάσεις στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, όπου θα αποκαλυφθούν οι ατασθαλίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος Μπους, αναγνώρισε ότι οι δύο υπηρεσίες δεν κατάφεραν να συντονιστούν επαρκώς πριν τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον.

Αυτοσυγκράτηση υπόσχεται το Πακιστάν
BBC News
Οι εξτρεμιστικές ομάδες ζητούν την αυτονομία του Κασμίρ

06.6.2002 18:20 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρίτσαρντ Αρμιτατζ, έλαβε διαβεβαιώσεις από το στρατιωτικό ηγέτη του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει τον πόλεμο με την Ινδία.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος, ο οποίος θεωρείται βετεράνος στην επίλυση προβλημάτων εξωτερικής πολιτικής, αναμένεται να ταξιδέψει την Παρασκευή στο Νέο Δελχί, όπου θα ζητήσει τις ίδιες διαβεβαιώσεις και από την ινδική κυβέρνηση.

Ο κ. Αρμιτατζ δήλωσε πάντως ότι δεν είναι απολύτως αισιόδοξος για όσα συμβαίνουν στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ και χαρακτήρισε την κατάσταση πολύπλοκη και εκρηκτική.

"Δεν είμαι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος. Θα ήθελα όμως να επισημάνω ότι ο πρόεδρος Μουσάραφ κατέστησε απόλυτως σαφές πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει έναν πόλεμο", είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ανταλλαγές πυρών

Την ίδια ώρα όμως που εξελίσσεται η νέα πρωτοβουλία διαμεσολάβησης της Ουάσινγκτον, οι ανταλλαγές πυρών κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής στο Κασμίρ συνεχίζονται.

Οι αρχές στο υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ ανακοίνωσαν ότι τρεις ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν από ινδικά πυρά.

Η ινδική κυβέρνηση έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο διαλόγου, ζητώντας από το Πακιστάν να αποτρέψει προηγουμένως τη διέλευση εξτρεμιστικών στοιχείων από τη χώρα προς το Κασμίρ.

Ριζική αναδιάρθρωση των μυστικών υπηρεσιών
BBC News
Η Κολίν Ρόουλι αναμένεται κατήγγειλε τους προϊσταμένους της

06.6.2002 19:13 (Ωρα Λονδίνου)
Σε ριζική αναδιάρθρωση του FBI υπόσχεται να προβεί ο διευθυντής της υπηρεσίας, μετά τις καταγγελίες ότι το FBI δεν έλαβε σοβαρά υπόψιν του ορισμένες πληροφορίες πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο Ρόμπερτ Μίλερ προέβη στις εν λόγω δηλώσεις ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας, λίγο πριν καταθέσει σε αυτήν η Κολίν Ρόουλι του FBI, η οποία κατήγγειλε ότι η υπηρεσία είχε στοιχεία για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, αναμένεται να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα στους Αμερικανούς πολίτες με το οποίο θα ανακοινώσει την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών ασφαλείας και των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, υπό το φως των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου λένε ότι πρόκειται για τις πιο ριζικές αλλαγές στους συγκεκριμένους τομείς τα τελευταία 50 χρόνια.

Νέα υπηρεσία πληροφοριών

Ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι τα σχέδια αναμένεται να περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας πληροφοριών που θα συνεργάζεται με τη CIA και το FBΙ.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ομιλία του προέδρου Μπους έχει σκοπό να επισκιάσει τις ακροάσεις στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, όπου θα αποκαλυφθούν οι ατασθαλίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος Μπους, αναγνώρισε ότι οι δύο υπηρεσίες δεν κατάφεραν να συντονιστούν επαρκώς πριν τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον.

Δεύτερο πλήγμα για τη Γαλλία
BBC News
Ο Ντάριο Σίλβα της Σενεγάλης και ο Πατρίκ Βιεϊρά της Γαλλίας

06.6.2002 18:25 (Ωρα Λονδίνου)
Ασχημες ήταν οι εξελίξεις στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου για τη Γαλλία, καθώς η πρωταθλήτρια κόσμου δεν κατάφερε τελικά να επιβληθεί της Ουρουγουάης με αποτέλεσμα να κινδυνεύει πλέον να μείνει εκτός διοργάνωσης.

Η Γαλλία από το 25ο λεπτό αγωνιζόταν με δέκα παίκτες μετά την αμφισβητούμενη αποβολή του διεθνούς άσου της, Τιερί Ανρί, ενώ για ακόμη μια φορά ήταν αισθητή η απουσία του Ζινεντίν Ζιντάν, του πιο ακριβοπληρωμένου παίκτη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Πλέον τόσο η Γαλλία όσο και η Ουρουγουάη χρειάζονται νίκες για να προκριθούν στο δεύτερο γύρο της διοργάνωσης.

Από την άλλη πλευρά, στο στάδιο Νταεγκού της Νοτίου Κορέας, Σενεγάλη και Δανία μοιράστηκαν τα τέρματα και τις εντυπώσεις.

Η Δανία σκόραρε με χτύπημα πέναλτι του Γιον Νταλ Τόμασον στο πρώτο ημίχρονο ενώ το γκολ της ισοφάρισης για τη Σενεγάλη πέτυχε ο Σαλίφ Ντιάο, το καινούργιο απόκτημα της Λίβερπουλ.

Ωστόσο, ο αγώνας δεν τελειώσε καλά για τον επιθετικό της Σενεγάλης, ο οποίος τελικά αποβλήθηκε με κόκκινη κάρτα για αντιαθλητικό φάουλ στο Ρενέ Χενρίκσεν.

Τέλος, χωρίς να εντυπωσιάσει το Καμερούν επικράτησε της Σουδικής Αραβίας με 1-0. Το γκολ πέτυχε στο 11ο λεπτό της συνάντησης ο Πάτρικ Μπόμα.

Στο μεταξύ, απογοητευμένη δηλώνει η τουρκική αντιπροσωπεία στο μουντιάλ από την τιμωρία που επέβαλε η ΦΙΦΑ στον άσο της Βραζιλίας, Ριβάλντο, για το θέατρο που έπαιξε στον αγώνα με την Τουρκία.

Η πειθαρχική επιτροπή της ΦΙΦΑ τιμώρησε τον Ριβάλντο με χρηματικό πρόστιμο της τάξεως των 7.400 ευρώ. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής ομάδος, Ουράν Ταρκάν, χαρακτήρισε την τιμωρία πολύ ελαφριά.

Επιστολή Κάραζιτς στην S-FOR
BBC News
Η S-FOR έχει κάνει πλήθος αποτυχημένων προσπαθειών να συλλάβει τον Κάραζιτς

06.6.2002 15:41 (Ωρα Λονδίνου)
Η υπό Νατοϊκή διοίκηση ειρηνευτική δύναμη στη Βοσνία (S-FOR) λέει ότι έλαβε γράμμα απο τον πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάραζιτς, ο οποίος καταζητείται από το ειδικό ποινικό δικαστηρίο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Το γράμμα παραδόθηκε στους στρατιώτες απο τη σύζυγο του Κάρατζιτς, Λιλιάνα και το περιεχόμενο του δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό.

Η S-FOR έχει επανειλημένα αποτύχει να συλλάβει τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος καταζητείται απο το ειδικό δικαστήριο της Χάγης, κατηγορούμενος για γενοκτονία.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην περιοχή λέει ότι πιστεύεται πως ο Κάρατζιτς κρύβεται στη νοτιοανατολική Βοσνία.

Την οργή του εκφράζει ο Γιασέρ Αραφάτ
BBC News
Παλαιστίνιοι στρατιώτες προσπαθούν να βγουν από το αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ

06.6.2002 17:06 (Ωρα Λονδίνου)
Την οργή του εξέφρασε ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, στη νέα επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στο αρχηγείο του στην πόλη της Δυτικής Οχθης, Ραμάλα.

"Ζητώ από όλο τον κόσμο να καταλάβει ότι πρόκειται για μία φασιστική και ρατσιστική επίθεση εναντίον της παλαιστινιακής ηγεσίας και του παλαιστινιακού λαού" δήλωσε ο Γιασέρ Αραφάτ.

Οι δηλώσεις του Παλαιστίνιου ηγέτη έγιναν μετά τον τερματισμό της ισραηλινής επιδρομής, η οποία έγινε σε αντίποινα για την επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ την Τετάρτη.

Ο Γιασέρ Αραφάτ βγήκε από το αρχηγείο του την Πέμπτη δηλώνοντας ότι η ισραηλινή επιδρομή θα κάνει τους Παλαιστινίους ακόμη πιο μαχητικούς.

Κατά τη διάρκεια της επιδρομής σκοτώθηκαν δύο μέλη της φρουράς του Γιασέρ Αραφάτ, ενώ επλήγη από μία ρουκέτα το υπνοδωμάτιο του Παλαιστίνιου ηγέτη.

Ανησυχίες

Το Ισραήλ κατηγορεί το Γιασέρ Αραφάτ ότι είναι υπεύθυνος για τις επιθέσεις αυτοκτονίας. Κατά την τελευταία επίθεση σκοτώθηκαν 17 άτομα, ανάμεσα στα οποία και 13 στρατιώτες.

Ωστόσο, ο ισραηλινός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης δεν αποτελεί στόχο των ισραηλινών δυνάμεων.

Η κυβέρνηση Μπους άσκησε και πάλι κριτική στο Γιασέρ Αραφάτ μετά την τελευταία επίθεση αυτοκτονίας - την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η ισλαμική Τζιχάντ.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την τελευταία επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στο αρχηγείο του Παλαιστίνιου ηγέτη.

Διάγγελμα Μπους για την εσωτερική ασφάλεια
BBC News
Την ίδια ώρα καταθέτει στο Κογκρέσσο η Κολίν Ρόουλι του FBI που κατήγγειλε ότι η υπηρεσία είχε στοιχεία για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

06.6.2002 16:32 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους αναμένεται να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα στους αμερικανούς πολίτες με το οποίο θα ανακοινώσει την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών αφαλείας και των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, υπό το φως των γεγονότων της 11ης Σεπετεμβρίου.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου λένε ότι πρόκειται για τις πιο ριζικές αλλαγές στους συγκεκριμένους τομείς τα τελευταία 50 χρόνια.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η έρευνα για τους λόγους που δεν κατέστη δυνατό να προληφθούν οι τρομοκρτικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ενώ όπως αποδείχθηκε οι μυστικές υπηρεσίες διέθεταν σχετικές πληροφορίες.

Ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι τα σχέδια αναμένεται να περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας πληροφοριών που θα συνεργάζεται με τη CIA και το FBΙ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος Μπους, αναγνώρισε ότι οι δύο υπηρεσίες δεν κατάφεραν να συντονιστούν επαρκώς πριν τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον.

Πιέσεις των ΗΠΑ προς το ΝΑΤΟ
BBC News
Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ προειδοποιεί για νέες επιθέσεις

06.6.2002 17:54 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ζήτησε από το ΝΑΤΟ να λάβει αυστηρά μέτρα για να αντιμετωπίσει τις απειλές των τρομοκρατικών επιθέσεων με όπλα μαζικής καταστροφής.

Μιλώντας κατά τη συνάντηση των υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για την αναδιάρθρωση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ο κ. Ράμσφελντ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αναλαμβάνει δράση ακόμη και εάν δεν έχει αποδεικτικά στοιχεία στη διάθεσή του.

"Η κατάσταση είναι πιο σοβαρή από όσο πιστεύεται. Η απειλή είναι πραγματική. Και αν δεν κάνουμε κάτι εγκαίρως μπορεί να σημειωθούν και άλλες επιθέσεις που θα κάνουν εκείνες της 11ης Σεπτεμβρίου να φαίνονται αμελητέες" υπογράμμισε ο κ. Ράμσφελντ.

"Εάν ένας τρομοκράτης μπορεί να επιτεθεί ανά πάσα στιγμή και σε οποιοδήποτε μέρος, θα είναι αδύνατο για εμάς να μπορέσουμε να αμυνθούμε", τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας.

Ευελιξία

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, ζήτησε να αυξηθούν οι στρατιωτικές δαπάνες και να ληφθούν μέτρα για την πάταξη της τρομοκρατίας μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι να μεταρρυθμισθεί η δομή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματική και ευέλικτη στις απειλές για τη χρησιμοποίηση πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων.

Οι υπουργοί Αμύνης του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν και με το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Ιβανόφ, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο πλευρών.

Σκληρές προτάσεις για τα σκάνδαλα ιερέων
BBC News
Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα

06.6.2002 2:37 (Ωρα Λονδίνου)
Σχέδιο για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς κατέθεσαν οι επίσκοποι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι επίσκοποι των Ηνωμένων Πολιτειών προτείνουν να έχει το Βατικανό τη διακριτική ευχέρεια να απομακρύνει από τους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τους ιερείς που έχουν κακοποιήσει σεξουαλικώς ανηλίκους.

Παράλληλα, το σχέδιο προτείνει να προωθούνται όλες οι σχετικές καταγγελίες και στις αστυνομικές αρχές από την ίδια τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Οι αρχιεπίσκοποι των Ηνωμένων Πολιτειών ήρθαν σε αντιπαράθεση μεταξύ τους γιατί ορισμένοι πίστευαν ότι οι εν λόγω υποθέσεις έπρεπε να επιλύονται μέσα στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και να μην εμπλέκονται οι δικαστικές αρχές.

Πλήγμα

Τα σκάνδαλα των παιδόφιλων ιερέων αποτελούν μεγάλο πλήγμα για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, καθώς σε αυτά εμπλέκονται και αρχιεπίσκοποι, οι οποίοι προσπάθησαν να συγκαλύψουν ορισμένες υποθέσεις.

Από τότε που τα σκάνδαλα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, το κύρος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας των Ηνωμένων Πολιτειών έχει αμαυρωθεί.

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των σκανδάλων στις Ηνωμένες Πολιτείες, έγιναν γνωστά και άλλα σε ευρωπαϊκές χώρες και την Αυστραλία.

Σκληρές προτάσεις για τα σκάνδαλα ιερέων
BBC News
Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα

06.6.2002 2:37 (Ωρα Λονδίνου)
Σχέδιο για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς κατέθεσαν οι επίσκοποι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι επίσκοποι των Ηνωμένων Πολιτειών προτείνουν να έχει το Βατικανό τη διακριτική ευχέρεια να απομακρύνει από τους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τους ιερείς που έχουν κακοποιήσει σεξουαλικώς ανηλίκους.

Παράλληλα, το σχέδιο προτείνει να προωθούνται όλες οι σχετικές καταγγελίες και στις αστυνομικές αρχές από την ίδια τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Οι αρχιεπίσκοποι των Ηνωμένων Πολιτειών ήρθαν σε αντιπαράθεση μεταξύ τους γιατί ορισμένοι πίστευαν ότι οι εν λόγω υποθέσεις έπρεπε να επιλύονται μέσα στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και να μην εμπλέκονται οι δικαστικές αρχές.

Πλήγμα

Τα σκάνδαλα των παιδόφιλων ιερέων αποτελούν μεγάλο πλήγμα για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, καθώς σε αυτά εμπλέκονται και αρχιεπίσκοποι, οι οποίοι προσπάθησαν να συγκαλύψουν ορισμένες υποθέσεις.

Από τότε που τα σκάνδαλα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, το κύρος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας των Ηνωμένων Πολιτειών έχει αμαυρωθεί.

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των σκανδάλων στις Ηνωμένες Πολιτείες, έγιναν γνωστά και άλλα σε ευρωπαϊκές χώρες και την Αυστραλία.

Προσπάθεια των ΗΠΑ για εκτόνωση στο Κασμίρ
BBC News
Ινδία και Πακιστάν δεν δείχνουν διατεθειμένες να υποχωρήσουν

06.6.2002 11:52 (Ωρα Λονδίνου)
Η εκτόνωση της έντασης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν είναι ο στόχος του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Άρμιτατζ που είχε συνομιλίες με την ηγεσία του Πακιστάν και τον πρόεδρο της χώρας Περβέζ Μουσαράφ.

Ο Αρμιτάτζ χαρακτήρισε την κατάσταση εκρητκική και περίπλοκη, αλλά είπε πως βρήκε ενθαρρυντικές τις διαβεβαιώσεις του στρατηγού Μουσαράφ ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει τον πόλεμο.

Την Παρασκευή ο αμερικανός υφυπουργός μεταβαίνει στο Δελχί.

Παρά τη νέα αυτή πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον όμως, οι ανταλλαγές πυρών κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής στο Κασμίρ συνεχίζονται.

Οι αρχές στο υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ ανακοίνωσαν ότι τρεις ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα ινδικά πυρά.

Επιστολή Κάραζιτς στην S-FOR
BBC News
Η S-FOR έχει κάνει πλήθος αποτυχημένων προσπαθειών να συλλάβει τον Κάραζιτς

06.6.2002 15:41 (Ωρα Λονδίνου)
Η υπό Νατοϊκή διοίκηση ειρηνευτική δύναμη στη Βοσνία (S-FOR) λέει ότι έλαβε γράμμα απο τον πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάραζιτς, ο οποίος καταζητείται από το ειδικό ποινικό δικαστηρίο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Το γράμμα παραδόθηκε στους στρατιώτες απο τη σύζυγο του Κάρατζιτς, Λιλιάνα και το περιεχόμενο του δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό.

Η S-FOR έχει επανειλημένα αποτύχει να συλλάβει τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος καταζητείται απο το ειδικό δικαστήριο της Χάγης, κατηγορούμενος για γενοκτονία.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην περιοχή λέει ότι πιστεύεται πως ο Κάρατζιτς κρύβεται στη νοτιοανατολική Βοσνία.

Κρίσιμη σύνοδος για το περιβάλλον
BBC News
Η πρόεδρος της Ινδονησίας ζητά τη συνεργασία πλουσίων και φτωχών χωρών

06.6.2002 2:32 (Ωρα Λονδίνου)
Διαφωνίες προέκυψαν στη σύνοδο για το περιβάλλον στη νήσο Μπαλί της Ινδονησίας, καθώς δεν φαίνεται να εγκρίνουν όλοι οι παρευρισκόμενοι με προτεινόμενο σχέδιο δράσης.

Τα Ηνωμένα Εθνη απηύθυναν εκκλήσεις στους περισσότερους από 170 υπουργούς που συμμετέχουν στη σύνοδο να προβούν σε πράξεις και όχι σε υποσχέσεις για τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου..

Στόχος της συνόδου είναι η κατάστρωση ενός σχεδίου δράσης που θα υπογραφεί στη σύνοδο κορυφής του Γιοχάνεσμπουργκ τον Αύγουστο.

Κηρύσσοντας την έναρξη της διάσκεψης, η πρόεδρος της Ινδονησίας, Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι, τόνισε ότι φτωχές και πλούσιες χώρες πρέπει να συνεργαστούν για την επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης.

Αντιθέσεις

Όμως οι ανταποκριτές υπενθυμίζουν ότι μέχρι τώρα οι προσπάθειες για συμφωνία έχουν αποτύχει, καθώς ορισμένες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία και ο Καναδάς αντιτίθενται στην επιβολή συγκεκριμένων στόχων.

Η αναπληρωτής γενική γραμματέας του ΟΗΕ, Λουίζ Φλεσέτ, επεσήμανε ότι δέκα χρόνια μετά τη σύνοδο κορυφής για το περιβάλλον στο Ρίο ντε Τζανέιρο, τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας κερδίζοντας λιγότερα από δύο δολάρια την ημέρα.

"Είναι σαφές ότι το κυρίαρχο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης δεν μπορεί να συνεχιστεί" είπε η Λουίζ Φλεσέτ, αναπληρωτής γενική γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Τα Ηνωμένα Εθνη υποστηρίζουν ότι περίπου 1,1 δισεκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και ότι περίπου 2,2 εκατομμύρια άτομα - τα περισσότερα από τα οποία παιδιά - πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας αυτού του λόγου.

Αποχωρούν τα Ισραηλινά άρματα μάχης από τo αρχηγείο του Αραφάτ
BBC News

06.6.2002 7:32 (Ωρα Λονδίνου)
Άρχισαν να αποχωρούν τα ισραηλινά άρματα μάχης από την πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης αφού προηγουμένως είχαν περικυκλώσει το αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ.

Ο στρατός δεν προέβη σε κανένα σχόλιο, αλλά ισραηλινές στρατιωτικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι γίνονταν μεγάλες συγκρούσεις στο κτιριακό συγκρότημα.

Ενας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε, περίπου 20 άλλοι τραυματίστηκαν, ενώ υπέστησαν ζημίες πολλά κτίρια. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, ο κ. Αραφάτ βρίσκεται εντός του συγκροτήματος, αλλά δεν διέτρεξε κίνδυνο.

Νωρίτερα, τα ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν και πάλι στη Τζενίν της Δυτικής Οχθης, αυτή τη φορά σε αντίποινα για τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 17 άτομα και τραυματίσθηκαν αρκετά άλλα.

Η επίθεση έλαβε χώρα σε μία πολυσύχναστη διασταύρωση του Ισραήλ. Ενα αυτοκίνητο φορτωμένο με εκρηκτικά εξερράγη, δίπλα σε ένα λεωφορείο.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η εξτρεμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Τζιχάντ.

Οι Ισραηλινοί κατηγορούν και πάλι τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, παρά το γεγονός ότι η Παλαιστινιακή Αρχή κατεδίκασε την επίθεση.

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, εξέφρασε την οργή του για τη νέα επίθεση και κάλεσε την Παλαιστινιακή Αρχή να λάβει μέτρα για να μπορούν οι παλαιστινιακές μυστικές υπηρεσίες να αποτρέπουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας στο μέλλον.

Πριν από μία μόλις ημέρα, ο επικεφαλής της CIA, Τζορτζ Τένετ, συνάντησε το Γιασέρ Αραφάτ, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλονται για την επίτευξη ειρηνης.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στη δημιουργία μιας ενιαίας παλαιστινιακής δύναμης ασφαλείας η οποία, όπως πιστεύει η Ουάσινγκτον, θα αναλάβει να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις αυτοκτονίας που γίνονται με στόχο Ισραηλινούς αμάχους.

O Γιασέρ Αραφάτ εξέθεσε στο συνομιλητή του σχέδιο που προβλέπει την αναδιάρθρωση των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας, τονίζοντας όμως ότι πρέπει να τερματισθούν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Δυτική Όχ θη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι Ισραηλινοί εισβάλλουν στη Ραμάλα
BBC News

06.6.2002 6:44 (Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινά άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα εισέβαλαν τα ξημερώματα στη Ραμάλα και ορισμένα απ'αυτά περικύκλωσαν το αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ.

Ο στρατός δεν προέβη σε κανένα σχόλιο, αλλά ισραηλινές στρατιωτικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι γίνονταν μεγάλες συγκρούσεις στο κτιριακό συγκρότημα.

Ενας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε, περίπου 20 άλλοι τραυματίστηκαν, ενώ υπέστησαν ζημίες πολλά κτίρια. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, ο κ. Αραφάτ βρίσκεται εντός του συγκροτήματος, αλλά δεν διατρέχει κίνδυνο.

Νωρίτερα, τα ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν και πάλι στη Τζενίν της Δυτικής Οχθης, αυτή τη φορά σε αντίποινα για τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 17 άτομα και τραυματίσθηκαν αρκετά άλλα.

Η επίθεση έλαβε χώρα σε μία πολυσύχναστη διασταύρωση του Ισραήλ. Ενα αυτοκίνητο φορτωμένο με εκρηκτικά εξερράγη, δίπλα σε ένα λεωφορείο.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η εξτρεμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Τζιχάντ.

Οι Ισραηλινοί κατηγορούν και πάλι τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, παρά το γεγονός ότι η Παλαιστινιακή Αρχή κατεδίκασε την επίθεση.

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, εξέφρασε την οργή του για τη νέα επίθεση και κάλεσε την Παλαιστινιακή Αρχή να λάβει μέτρα για να μπορούν οι παλαιστινιακές μυστικές υπηρεσίες να αποτρέπουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας στο μέλλον.

Πριν από μία μόλις ημέρα, ο επικεφαλής της CIA, Τζορτζ Τένετ, συνάντησε το Γιασέρ Αραφάτ, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλονται για την επίτευξη ειρηνης.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στη δημιουργία μιας ενιαίας παλαιστινιακής δύναμης ασφαλείας η οποία, όπως πιστεύει η Ουάσινγκτον, θα αναλάβει να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις αυτοκτονίας που γίνονται με στόχο Ισραηλινούς αμάχους.

O Γιασέρ Αραφάτ εξέθεσε στο συνομιλητή του σχέδιο που προβλέπει την αναδιάρθρωση των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας, τονίζοντας όμως ότι πρέπει να τερματισθούν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη κα ι τη Λωρίδα της Γάζας.

Επισκόπηση του ευρωπαικού τύπου

06.6.2002 3:30 (Ωρα Λονδίνου)
Η γερμανική SUEDDEUTSCHE, υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε διαμεσολαβητική προσπάθεια για την εκτόνωση της κρίσης θα πρέπει να λάβει υπόψη το γεγονός ότι αν το Κασμίρ μπορούσε να επιλέξει με δημοψήφισμα το μέλλον του, πιθανότατα θα επέλεγε να προσαρτηθεί στο Πακιστάν.

Η εφημερίδα τονίζει ότι μπορεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν να μην κατάφερε να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις δύο χώρες, ωστόσο η αποστολή του δε στέφθηκε από απόλυτη αποτυχία γιατί ήδη ο πρωθυπουργός της ινδίας έκανε ένα βήμα μπροστά προτείνοντας τη φύλαξη των συνόρων από κοινού με το Πακιστάν.

Σχολιαστής της γαλλικής L'EXPRESS, θεωρεί ότι οι ηγέτες των δύο χωρών έχουν ένα κοινό σημείο και αυτό είναι η ανευθυνότητα που τους διακρίνει.

Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, το πιο ανησυχητικό σημείο είναι ότι κανένας από τους δύο δε φέρεται διατεθημένος να διαπραγματευθεί την εκτόνωση της κρίσης.

Η κατάσταση στην περιοχή δε διευκολύνεται-καταλήγει η εφημερίδα-από το ρόλο που έπαιξε το Πακιστάν στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας.

Οι ΗΠΑ, διχάζονται ανάμεσα στις δύο χώρες γιατί έχουν συμφέροντα και στην Ινδία αφού η αγορά αυτής της χώρας περιλαμβάνει δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Η γερμανική DIE TAGESZEITUNG, υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητο οι ΗΠΑ να πρόλαβουν ενδεχόμενα αντίποινα των Ισραηλινών.

Σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζει η εφημερίδα δε θα πρέπει να ναυαγήσουν οι ελπίδες από τη σύνοδο για τη Μέση ανατολή που θα λάβει χώρα το καλοκαίρι.

Παράλληλα επισημαίνει ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ, έδειξε δείγματα καλής θέλησης αφού υποσχέθηκε αλλαγές ενώ ταυτόχρονα έλαβε και μια πολύ δύσκολη και όχι ιδιαίτερα δημοφιλής απόφαση να να μην αφήσει ελεύθερο τον Αχμέτ Σααντάτ.

Η ισπανική LA VANGUARDIA, υποστηρίζει ότι ο Αριέλ Σαρόν θα πρέπει να έχει καταλάβει πως η απόφαση του Γιασέρ Αραφάτ για αναμόρφωση των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας από τη CIA, ταυτόχρονα επιτρέπει να γίνονται και τρομοκρατικές επ ιθέσεις.

Ωστόσο η εφημερίδα καταλήγει με την επισήμανση ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης δεν κινεί πλέον τα νήματα.

Ανθεί το μαζικό δουλεμπόριο
BBC News
Τα περισσότερα θύματα των δουλεμπόρων είναι γυναίκες που καταλήγουν στην πορνεία

06.6.2002 2:34 (Ωρα Λονδίνου)
Σε αποκαλύψεις για μαζικό δουλεμπόριο σε ολόκληρο τον πλανήτη προβαίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες σε έκθεσή τους τοποθετούν σε "μαύρη λίστα" 19 χώρες, στις οποίες γίνεται εμφανής μία "νέα μορφή δουλείας".

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι το δουλεμπόριο πραγματοποιείται σε 89 χώρες σε όλο τον κόσμο και ότι η χώρα του θα κάνει κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ανάμεσα στις χώρες όπου παρουσιάζονται οι χειρότερες μορφές δουλεμπορίου, θεωρούνται το Αφγανιστάν, η Αρμανία, το Μπαχρέιν, η Βοσνία, η Καμπότζη, αλλά και η Ελλάδα.

Βάσει της νέας έκθεσης περισσότερα από 700.000 άτομα γίνονται θύματα του παγκόσμιου δουλεμπορίου κάθε χρόνο, ενώ πιστεύεται ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να προσεγγίζει τα τέσσερα εκατομμύρια άτομα.

Περσικός κόλπος

Η έκθεση πάντως υπογραμμίζει ότι οι χειρότερες περιπτώσεις δουλεμπορίου λαμβάνουν χώρα στις χώρες του Περσικού Κόλπου.

Η Ρωσία και οι υπόλοιπες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης βρίσκονται ανάμεσα στις 19 χώρες που δεν πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.

Ο κ. Πάουελ πάντως εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες της Νοτίου Κορέας, του Ισραήλ και της Ρουμανίας για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου τον τελευταίο χρόνο.

Προειδοποιήσεις της ΕΕ για την ακροδεξιά
BBC News
Το πολιτικό κλίμα της ευρωπαϊκής ηπείρου μπορεί να καθυστερήσει τη διεύρυνση της ΕΕ

06.6.2002 2:34 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η άνοδος της ακροδεξιάς σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο μπορεί να καταστρέψει τα σχέδια για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γκίντερ Φερχόιγκεν, υπογράμμισε ότι τα σχέδια για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέχρι το 2004 μπορεί να καταστραφούν εξαιτίας της αλλαγής του πολιτικού κλίματος.

Ο κ. Φερχόιγκεν προειδοποίησε εάν απορριφθεί η συνθήκη που θα επιτρέψει τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η όλη διαδικασία μπορεί να καθυστερήσει τις διαδικασίες της διεύρυνσης.

Τα σχόλια του κ. Φερχόιγκεν γίνονται μετά την προειδοποίηση της κυβέρνησης της Δανίας ότι μία αποτυχία επικύρωσης της εν λόγω συνθήκης θα μπορούσε να καθυστερήσει τις διαδικασίες διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για έξι ακόμη χρόνια.

Ο ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες υποστηρίζει ότι μία τέτοια καθυστέρηση μπορεί να αμαυρώσει το κύρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις ανατολικο-ευρωπαϊκές χώρες.

Εκκλήσεις βοηθείας από τη Συρία
BBC News
Το φράγμα ενδέχεται να ήταν υπερφορτωμένο από τις τελευταίες βροχοπτώσεις

06.6.2002 2:33 (Ωρα Λονδίνου)
Εκκλήσεις προς τα Ηνωμένα Εθνη για ανθρωπιστική βοήθεια απευθύνει η Συρία, μετά την κατάρρευση ενός φράγματος που επέφερε πλημμύρες και μεγάλες καταστροφές σε πολλά χωριά.

Τουλάχιστον 10 άτομα σκοτώθηκαν, όταν 67 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού απελευθερώθηκαν από το φράγμα Ζεϊζούν, κοντά στην πόλη Χαμά, 350 χιλιόμετρα βορείως της Δαμασκού.

Σωστικά συνεργεία με ελικόπτερα και σκάφη συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να εντοπίσουν επιζώντες. Οι περισσότεροι κάτοικοι είχαν ήδη εγκαταλείψει την περιοχή όταν παρατήρησαν ρωγμές στο φράγμα, το οποίο είχε κατασκευαστεί πριν από έξι χρόνια.

Το φράγμα ήταν το τέταρτο μεγαλύτερο της Συρίας. Από την κατάρρευσή του πλημμύρισαν πολλά χωριά, καταστράφηκαν οι καλλιέργειες και παρασύρθηκαν οι στήλοι του ηλεκτρικού.

Ερευνες

Ο πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ υποσχέθηκε την παροχή αποζημιώσεων στους πληγέντες και η κυβέρνηση έδωσε εντολή στον εισαγγελέα να αρχίσουν οι έρευνες για τα αίτια της κατάρρευσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Συρία, όπως και οι περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής, αντιμετωπίζουν συνήθως λειψυδρία. Φέτος όμως, ο χειμώνας ήταν παρατεταμένος χειμώνας, ενώ υπήρχαν και πολλές βροχοπτώσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το φράγμα συγκρατούσε περίπου πέντε εκατομμύρια κυβικά νερού περισσότερα από όσο μπορούσε, καθώς ενδέχεται να ήταν υπερφορτωμένο από τις τελευταίες βροχοπτώσεις.

Για παιδική πορνογραφία διώκεται ο R Kelly
BBC News

06.6.2002 5:37 (Ωρα Λονδίνου)
Ο τραγουδιστής R Kelly, αντιμετωπίζει κατηγορίες για παιδική πορνογραφία στο Σικάγο των ΗΠΑ.

Οι αρχές της αμερικανικής πόλης μελετούν ένα βίντεο διάρκειας 26 λεπτών, το οποίο είχε σταλεί ανώνυμα τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το βίντεο παρουσιάζει τον R Kelly, του οποίου το πραγματικό όνομα ειναι Robert, να κάνει έρωτα με ένα ανήλικο κορίτσι.

Η διευθύντρια της αστυνομίας του Σικάγο, Terry Hillard, δήλωσε: "Είναι πολύ δυσάρεστο να βλέπεις να καταστρέφεται ένας άνθρωπος με τόσο ταλέντο, ωστόσο η συγκεκριμένη συμπεριφορά είναι επιζήμια για την κοινότητα".

Ο R Kelly, αρνείται τις καηγορίες και ισχυρίζεται ότι το βίντεο είναι πλαστό και δηλώνει ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη.

Το ανήλικο κορίτσι, που εμφανίζεται στο βίντεο, αρνήθηκε να συνεργασθεί με την αστυνομία.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.