Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-06-05

  1. Δακτυλικά αποτυπώματα ζητούν οι ΗΠΑ
  2. Προειδοποιήσεις της ΕΕ για την ακροδεξιά
  3. Ανθεί το μαζικό δουλεμπόριο
  4. Εκκλήσεις βοηθείας από τη Συρία
  5. Εκπλήξεις στο μουντιάλ
  6. Κρίσιμη σύνοδος για το περιβάλλον
  7. Οι Ισραηλινοί εισβάλλουν στη Τζενίν
  8. Σύνοδος για το περιβάλλον
  9. Προετοιμάζεται η Ευρώπη για πιθανές επιθέσεις με χημικά όπλα
  10. Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Ισραήλ
  11. Το Περού θρηνεί για το Φερνάντο Μπελαούντε
  12. 14 οι νεκροί από έκρηξη στο Ισραήλ
  13. Προσφυγές εναντίον αερογραμμών στις ΗΠΑ
  14. Έκτη ημέρα των αγώνων του Μουντιάλ
  15. Δέκα νεκροί από έκρηξη στο Ισραήλ
  16. Στο προσκήνιο οι αποτυχίες του FBI και της CIA
  17. Έκτη ημέρα των αγώνων του Μουντιάλ
  18. Πιέσεις ΗΠΑ προς Αραφάτ
  19. Το Περού θρηνεί για το Φερνάντο Μπελαούντε
Δακτυλικά αποτυπώματα ζητούν οι ΗΠΑ
BBC News
Οσοι προέρχονται από τη Μέση Ανατολή θα βρίσκονται στο προσκήνιο

05.6.2002 23:37 (Ωρα Λονδίνου)
Οσοι επισκέπτονται τις Ηνωμένες Πολιτείες από εδώ και στο εξής θα πρέπει να φωτογραφίζονται να δίνουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα της χώρας, Τζον Ασκροφτ.

Κανείς δεν πρόκειται να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο, αλλά όσοι προέρχονται από της Μέση Ανατολή δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ξεφύγουν από αυτές τις ρυθμίσεις, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις.

Ο σκοπός αυτών των νέων προτάσεων είναι να αντιμετωπισθούν οι πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις.

Τα δακτυλικά αποτυπώματα εκείνων που εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες θα διασταυρώνονται από τα αρχεία που έχου ηστη διάθεσή τους οι Ηνωμένες Πολιτείες από εκείνους που δεν θα έπρεπε να εισέλθουν στη χώρα γιατί θεωρούνται ύποπτοι για τη διοργάνωση τρομοκρατικών επιθέσεων.

Οργή

Οι προτάσεις αυτές θεωρούνται αναγκαίες, σύμφωνα με τον κ. Ασκροφτ, για να αποφευχθούν ενδεχόμενα νέων επιθέσεων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, οργανώσεις Αράβων που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την οργή τους για τις εν λόγω προτάσεις.

Οι εν λόγω οργανώσεις χαρακτήρισαν τις εν λόγω προτάσεις "ρατσιστικές" και "μη αποτελεσματικές".

Εκπρόσωπος της Οργάνωσης Υπέρ της Μετανάστευσης συνέκριναν τις εν λόγω προτάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τις τακτικές που χρησιμοποιούνται από ολοκληρωτικά καθεστώτα, όπως το Ιράκ.

Προειδοποιήσεις της ΕΕ για την ακροδεξιά
BBC News
Το πολιτικό κλίμα της ευρωπαϊκής ηπείρου μπορεί να καθυστερήσει τη διεύρυνση της ΕΕ

05.6.2002 23:51 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η άνοδος της ακροδεξιάς σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο μπορεί να καταστρέψει τα σχέδια για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γκίντερ Φερχόιγκεν, υπογράμμισε ότι τα σχέδια για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέχρι το 2004 μπορεί να καταστραφούν εξαιτίας της αλλαγής του πολιτικού κλίματος.

Ο κ. Φερχόιγκεν προειδοποίησε εάν απορριφθεί η συνθήκη που θα επιτρέψει τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η όλη διαδικασία μπορεί να καθυστερήσει τις διαδικασίες της διεύρυνσης.

Τα σχόλια του κ. Φερχόιγκεν γίνονται μετά την προειδοποίηση της κυβέρνησης της Δανίας ότι μία αποτυχία επικύρωσης της εν λόγω συνθήκης θα μπορούσε να καθυστερήσει τις διαδικασίες διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για έξι ακόμη χρόνια.

Ο ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες υποστηρίζει ότι μία τέτοια καθυστέρηση μπορεί να αμαυρώσει το κύρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις ανατολικο-ευρωπαϊκές χώρες.

Ανθεί το μαζικό δουλεμπόριο
BBC News
Τα περισσότερα θύματα των δουλεμπόρων είναι γυναίκες που καταλήγουν στην πορνεία

05.6.2002 22:02 (Ωρα Λονδίνου)
Σε αποκαλύψεις για μαζικό δουλεμπόριο σε ολόκληρο τον πλανήτη προβαίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες σε έκθεσή τους τοποθετούν σε "μαύρη λίστα" 19 χώρες, στις οποίες γίνεται εμφανής μία "νέα μορφή δουλείας".

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι το δουλεμπόριο πραγματοποιείται σε 89 χώρες σε όλο τον κόσμο και ότι η χώρα του θα κάνει κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ανάμεσα στις χώρες όπου παρουσιάζονται οι χειρότερες μορφές δουλεμπορίου, θεωρούνται το Αφγανιστάν, η Αρμανία, το Μπαχρέιν, η Βοσνία, η Καμπότζη, αλλά και η Ελλάδα.

Βάσει της νέας έκθεσης περισσότερα από 700.000 άτομα γίνονται θύματα του παγκόσμιου δουλεμπορίου κάθε χρόνο, ενώ πιστεύεται ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να προσεγγίζει τα τέσσερα εκατομμύρια άτομα.

Περσικός κόλπος

Η έκθεση πάντως υπογραμμίζει ότι οι χειρότερες περιπτώσεις δουλεμπορίου λαμβάνουν χώρα στις χώρες του Περσικού Κόλπου.

Η Ρωσία και οι υπόλοιπες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης βρίσκονται ανάμεσα στις 19 χώρες που δεν πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.

Ο κ. Πάουελ πάντως εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες της Νοτίου Κορέας, του Ισραήλ και της Ρουμανίας για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου τον τελευταίο χρόνο.

Εκκλήσεις βοηθείας από τη Συρία
BBC News
Το φράγμα ενδέχεται να ήταν υπερφορτωμένο από τις τελευταίες βροχοπτώσεις

05.6.2002 18:32 (Ωρα Λονδίνου)
Εκκλήσεις προς τα Ηνωμένα Εθνη για ανθρωπιστική βοήθεια απευθύνει η Συρία, μετά την κατάρρευση ενός φράγματος που επέφερε πλημμύρες και μεγάλες καταστροφές σε πολλά χωριά.

Τουλάχιστον 10 άτομα σκοτώθηκαν, όταν 67 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού απελευθερώθηκαν από το φράγμα Ζεϊζούν, κοντά στην πόλη Χαμά, 350 χιλιόμετρα βορείως της Δαμασκού.

Σωστικά συνεργεία με ελικόπτερα και σκάφη συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να εντοπίσουν επιζώντες. Οι περισσότεροι κάτοικοι είχαν ήδη εγκαταλείψει την περιοχή όταν παρατήρησαν ρωγμές στο φράγμα, το οποίο είχε κατασκευαστεί πριν από έξι χρόνια.

Το φράγμα ήταν το τέταρτο μεγαλύτερο της Συρίας. Από την κατάρρευσή του πλημμύρισαν πολλά χωριά, καταστράφηκαν οι καλλιέργειες και παρασύρθηκαν οι στήλοι του ηλεκτρικού.

Ερευνες

Ο πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ υποσχέθηκε την παροχή αποζημιώσεων στους πληγέντες και η κυβέρνηση έδωσε εντολή στον εισαγγελέα να αρχίσουν οι έρευνες για τα αίτια της κατάρρευσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Συρία, όπως και οι περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής, αντιμετωπίζουν συνήθως λειψυδρία. Φέτος όμως, ο χειμώνας ήταν παρατεταμένος χειμώνας, ενώ υπήρχαν και πολλές βροχοπτώσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το φράγμα συγκρατούσε περίπου πέντε εκατομμύρια κυβικά νερού περισσότερα από όσο μπορούσε, καθώς ενδέχεται να ήταν υπερφορτωμένο από τις τελευταίες βροχοπτώσεις.

Εκπλήξεις στο μουντιάλ
BBC News
Ο Ρόμπι Κιν (αριστερά) έφερε ισοπαλία για την Ιρλανδία

05.6.2002 19:04 (Ωρα Λονδίνου)
Μία ακόμη συγκλονιστική ημέρα απήλαυσαν οι φίλαθλοι του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, με τρεις αγώνες που επεφύλασσαν αρκετές εκπλήξεις.

Στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Κορέας, η Ρωσία επεκράτησε άνετα της Τυνησίας με 2-0, ενώ στη δεύτερη αναμέτρηση οι ΗΠΑ διέψευσαν όλα τα προγνωστικά και επεκράτησαν της Πορτογαλίας με 3-2.

Ακόμα και οι Αμερικανοί φίλαθλοι που παρακολούθησαν το παιχνίδι δήλωσαν έκπληκτοι από το αποτέλεσμα.

"Μας ξάφνιασε το επιθετικό παιχνίδι της ομάδος μας. Και βέβαια περιμέναμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αγωνίζονταν για τη νίκη αλλά με τίποτα δεν περιμέναμε να σημειωθούν τρία γκολ μέσα στα πρώτα 30 λεπτά παιχνιδιού", δήλωσε ένας Αμερικανός φίλαθλος.

Ισοπαλία

Στο τρίτο παιχνίδι της ημέρας, οι ομάδες μοιράστηκαν τα τέρματα καθώς η Ιρλανδία κατάφερε στις καθυστερήσεις του αγώνα να αποσπάσει πολύτιμη ισοπαλία από τη Γερμανία.

Το γκολ για τους Ιρλανδούς σημείωσε ο Ρόμπι Κιν και για τους Γερμανούς, ο Μίροσλαβ Κλόσε, ο οποίος έχει μέχρι στιγμής πετύχει τέσσερα τέρματα στη διοργάνωση.

Στο μεταξύ, η ΦΙΦΑ επέβαλε πρόστιμο της τάξεως των 7.400 ευρώ στον άσο της Βραζιλίας Ριβάλντο για το θέατρο που έπαιξε στον αγώνα με την Τουρκία.

Κρίσιμη σύνοδος για το περιβάλλον
BBC News
Η πρόεδρος της Ινδονησίας ζητά τη συνεργασία πλουσίων και φτωχών χωρών

05.6.2002 18:53 (Ωρα Λονδίνου)
Διαφωνίες προέκυψαν στη σύνοδο για το περιβάλλον στη νήσο Μπαλί της Ινδονησίας, καθώς δεν φαίνεται να εγκρίνουν όλοι οι παρευρισκόμενοι με προτεινόμενο σχέδιο δράσης.

Τα Ηνωμένα Εθνη απηύθυναν εκκλήσεις στους περισσότερους από 170 υπουργούς που συμμετέχουν στη σύνοδο να προβούν σε πράξεις και όχι σε υποσχέσεις για τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου..

Στόχος της συνόδου είναι η κατάστρωση ενός σχεδίου δράσης που θα υπογραφεί στη σύνοδο κορυφής του Γιοχάνεσμπουργκ τον Αύγουστο.

Κηρύσσοντας την έναρξη της διάσκεψης, η πρόεδρος της Ινδονησίας, Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι, τόνισε ότι φτωχές και πλούσιες χώρες πρέπει να συνεργαστούν για την επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης.

Αντιθέσεις

Όμως οι ανταποκριτές υπενθυμίζουν ότι μέχρι τώρα οι προσπάθειες για συμφωνία έχουν αποτύχει, καθώς ορισμένες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία και ο Καναδάς αντιτίθενται στην επιβολή συγκεκριμένων στόχων.

Η αναπληρωτής γενική γραμματέας του ΟΗΕ, Λουίζ Φλεσέτ, επεσήμανε ότι δέκα χρόνια μετά τη σύνοδο κορυφής για το περιβάλλον στο Ρίο ντε Τζανέιρο, τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας κερδίζοντας λιγότερα από δύο δολάρια την ημέρα.

"Είναι σαφές ότι το κυρίαρχο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης δεν μπορεί να συνεχιστεί" είπε η Λουίζ Φλεσέτ, αναπληρωτής γενική γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Τα Ηνωμένα Εθνη υποστηρίζουν ότι περίπου 1,1 δισεκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και ότι περίπου 2,2 εκατομμύρια άτομα - τα περισσότερα από τα οποία παιδιά - πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας αυτού του λόγου.

Οι Ισραηλινοί εισβάλλουν στη Τζενίν
BBC News
Περίπου 30 άρματα μάχης εισέβαλαν στη Τζενίν

05.6.2002 17:00 (Ωρα Λονδίνου)
Τα ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν και πάλι στη Τζενίν της Δυτικής Οχθης, αυτή τη φορά σε αντίποινα για τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 17 άτομα και τραυματίσθηκαν αρκετά άλλα.

Η επίθεση έλαβε χώρα σε μία πολυσύχναστη διασταύρωση του Ισραήλ. Ενα αυτοκίνητο φορτωμένο με εκρηκτικά εξερράγη, δίπλα σε ένα λεωφορείο.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η εξτρεμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Τζιχάντ.

Οι Ισραηλινοί κατηγορούν και πάλι τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, παρά το γεγονός ότι η Παλαιστινιακή Αρχή κατεδίκασε την επίθεση.

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, εξέφρασε την οργή του για τη νέα επίθεση και κάλεσε την Παλαιστινιακή Αρχή να λάβει μέτρα για να μπορούν οι παλαιστινιακές μυστικές υπηρεσίες να αποτρέπουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας στο μέλλον.

Πριν από μία μόλις ημέρα, ο επικεφαλής της CIA, Τζορτζ Τένετ, συνάντησε το Γιασέρ Αραφάτ, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλονται για την επίτευξη ειρηνης.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στη δημιουργία μιας ενιαίας παλαιστινιακής δύναμης ασφαλείας η οποία, όπως πιστεύει η Ουάσινγκτον, θα αναλάβει να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις αυτοκτονίας που γίνονται με στόχο Ισραηλινούς αμάχους.

O Γιασέρ Αραφάτ εξέθεσε στο συνομιλητή του σχέδιο που προβλέπει την αναδιάρθρωση των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας, τονίζοντας όμως ότι πρέπει να τερματισθούν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Σύνοδος για το περιβάλλον
BBC News
Ένας από τους στόχους της συνόδου είναι η λήψη μέτρων για την αειφόρο ανάπτυξη

05.6.2002 15:17 (Ωρα Λονδίνου)
Στη νήσο Μπαλί της Ινδονησίας υπουργοί από 170 και πλέον χώρες προσπαθούν να συμφωνήσουν μέτρα αντιμετώπισης της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Στόχος είναι η κατάστρωση σχεδίου δράσης για να υπογραφεί στη σύνοδο κορυφής που θα γίνει τον Αύγουστο στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών είπαν ότι αυτή τη φορά η έμφαση είναι στη λήψη συγκεκριμμένων μέτρων και όχι σε υποσχέσεις για τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ή για την καταστροφή δασών.

Κηρύσσοντας την έναρξη της διάσκεψης η πρόεδρος της Ινδονησίας, Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι, τόνισε ότι φτωχές και πλούσιες χώρες πρέπει να συνεργαστούν για την επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης.

Όμως οι ανταποκριτές υπενθυμίζουν ότι μέχρι τώρα οι προσπάθειες για συμφωνία έχουν αποτύχει καθώς ορισμένες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία αντιτίθενται στην επιβολή συγκεκριμμένων στόχων.

Η αναπληρωτής Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ, Λουίζ Φλεσέτ, στην ομιλία της επεσήμανε ότι δέκα χρόνια μετά τη σύνοδο κορυφής για το περιβάλλον στο Ρίο ντε Τζανέιρο, τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες φτώχειας κερδίζοντας λιγότερα από δύο δολλάρια την ημέρα.

"Ειναι σαφές ότι το κυρίαρχο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης δεν μπορεί να συνεχιστεί" ειπε η Λουίζ Φλεσέτ, αναπληρωτής Γενική Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Προετοιμάζεται η Ευρώπη για πιθανές επιθέσεις με χημικά όπλα
BBC News
Η Ευρώπη προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο

05.6.2002 2:52 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ευρωπαικές χώρες, μετά τις επιθέσεις της 11της Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται σοβαρά για το ενδεχόμενο επιθέσεων με χημικά όπλα.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη βελτίωση της ικανότητας κάθε χώρας να χειρίζεται περιστατικά που αφορούν χημικές ουσίες γεγονός που αυτόματα θα φέρει τη συνεργασία των κρατών της Ευρώπης για την αντιμετώπιση χημικών επιθέσεων, σε υψηλότερο επίπεδο.

Το ευρωπαικό τμήμα της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Υγεία, που εδρεύει στη Δανία, έχει αναλλάβει να προετοιμάσει το συγκεκριμένο σχέδιο με την υποστήριξη και άλλων διεθνών σωμάτων, όπως η Ευρωπαική Ένωση.

Ο διευθυντής τεχνικής υποστήριξης του ευρωπαικού τμήματος της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Υγεία, Ρομπέρτο Μπερτολίνι, δήλωσε: "Δεν είναι γνωστό αν θα βρεθούμε ποτέ αντιμέτωποι με επίθεση χημικών όπλων, ωστόσο από την εμπειρία που έχουμε στο χειρισμό άλλων χημικών περιστατικών, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι η κατάλληλη προετοιμασία μπορεί να σώσει ζωές.

Η Παγκόσμια Οργάνωση για την Υγεία, υποστηρίζει ότι περιστατικά που συνδέονται με χημικές ουσίες παρατηρούνται κάθε μήνα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τους τελευταίους έξι μήνες σημειώθηκαν 704 περιστατικά, ενώ τρία από αυτά προσέβαλλαν περισσότερους από 50 ανθρώπους.

Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Ισραήλ
BBC News
Πολλά από τα θύματα ήταν στρατιώτες

05.6.2002 10:15 (Ωρα Λονδίνου)
Ισχυρή βομβιστική επίθεση σημειώθηκε σε λεωφορείο στο βόρειο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν.

Πιστεύεται ότι πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε όταν ο οδηγός ενός αυτοκινήτου γεμάτου με εκρηκτικά το οδήγησε δίπλα σε λεωφορείο.

Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για ισχυρότατη έκρηξη που μετέτρεψε το λεωφορειο σε ένα σωρό σίδερα.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε κοντά σε πολυσύχναστη ισραηλινή διασταύρωση στην πόλη Μεγκίντο -τη βιβλική Αρμαγεδώνα- κοντά στα σύνορα με τη Δυτική Όχθη.

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η ακραία παλαιστινιακή οργάνωση, Ισλαμική Τζιχάντ, αλλά οι Ισραηλινοί επέριψαν ευθύνες στον παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ.

Ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει πως φαίνεται αναπόφευκτη η στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ.

Η επίθεση σημειώνεται ενώ στην περιοχή βρίσκεται ο αρχηγός της CIA Τζορτζ Τένετ, ο οποίος καταβάλλει εντατικές προσπάθειες για ειρήνη στην περιοχή.

Το Περού θρηνεί για το Φερνάντο Μπελαούντε
BBC News
Ο Μπελαούντε χαρακτηρίσθηκε παράδειγμα για τη δημοκρατία

05.6.2002 4:55 (Ωρα Λονδίνου)
Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο πρώην πρόεδρος του Περού και ιδρυτής του συντηρητικού Κόμματος Λαϊκής Δράσης, Φερνάντο Μπελαούντε.

Ο πρώην πρόεδρος του Περού, είχε υποστεί εγκεφαλική αιμοραγία πριν από 10 ημέρες.

Εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος το 1963, αλλά τον ανέτρεψαν οι στρατιωτικοί με πραξικόπημα το 1968 και αναγκάστηκε να ζήσει εξόριστος στις ΗΠΑ.

Επανήλθε στην προεδρία το 1989 κερδίζοντας με μεγάλη πλειοψηφία τις εκλογές και οδήγησε τη χώρα του στη δημοκρατία.

Ο νυν πρόεδρος του Περού, Αλεχάνδρο Τολέντο, κήρυξε στη χώρα τριήμερο πένθος ενώ χαρακτήρισε τον Φερνάντο Μπελαούντε παράδειγμα για τη δημοκρατία.

Ο πρώην πρόεδρος του Περού, υπέφερε και από καρκίνο ενώ η υγεία του υπέστη σοβαρό πλήγμα μετά το θάνατο της συζύγου του τον περασμένο Ιούνιο.

14 οι νεκροί από έκρηξη στο Ισραήλ
BBC News

05.6.2002 7:27 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον δεκατέσσερεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν μετά από έκρηξη που σημειώθηκε σε λεωφορείο στο βόρειο Ισραήλ και συγκεκριμένα στην πόλη Μεγκίντο.

Η Μεγκίντο βρίσκεται κοντά στην πόλη Αρμαγκεδόν, που έχει ταυτιστεί με τον πόλεμο.

Όλες οι ενδείξεις κάνουν λόγο για επίθεση αυτοκτονίας ενώ το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συγκληθεί εκτάκτως για να συζητήσει τα γεγονότα.

Πάντως η αντίδραση του Ισραήλ αναμένεται οργισμένη.

Η επίθεση σημειώνεται ενώ στην περιοχή βρίσκεται ο αρχηγός της CIA Τζορτζ Τένετ, ο οποίος καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για ειρήνη στην περιοχή.

Την Τρίτη, πάντως, ο κος Τένετ, συναντήθηκε στη Ραμάλα με τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλονται εκ νέου για την επίτευξη ειρηνης.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στη δημιουργία μιας ενιαίας παλαιστινιακής δύναμης ασφαλείας η οποία, όπως πιστεύει η Ουάσινγκτον, θ'αναλάβει ν'αντιμετωπίσει τις επιθέσεις αυτοκτονίας που γίνονται με στόχο Ισραηλινούς αμάχους.

O Γιασέρ Αραφάτ εξέθεσε στο συνομιλητή του σχέδιο που προβλέπει την αναμόρφωση των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας και επανέλαβε επίσης πόσο αναγκαίος είναι ο τερματισμός των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Αιτήματα Παλαιστινίων

Από την πλευρά του, ο Γιασέρ Αραφάτ, επανέλαβε το πάγιο αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής για τον τερματισμό των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Υπενθυμίζεται ότι ένας μικρός Παλαιστίνιος τραυματίστηκε χθες θανάσιμα όταν ο ισραηλινός στρατός μπήκε στο χωριό Μπεϊτ Αμάρ, κοντά στη Χεβρώνα, ενώ οι Ισραηίνοί εισέβαλαν επίσης στη Τζενίν.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, θα επισκεφθεί σε λίγες μέρες την Ουάσινγκτον γιατί, όπως γράφει η σημερινή "Γκάρντιαν", η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέο ειρηνευτικό σχέδιο το οποίο θα περιέχει το χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία βιώσιμου παλαιστινια κού κράτους.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, πιστεύει πάντως ότι δεν μπορεί να υπάρξει μεταρρύθμιση της παλαιστινιακής αρχής όσο παραμένει στην εξουσία ο Γιασέρ Αραφάτ.

Στις εν λόγω δηλώσεις προέβη κατά τη συνάντησή του με το διευθυντή της CIA τη Δευτέρα.

Προσφυγές εναντίον αερογραμμών στις ΗΠΑ
BBC News
Ανάμεσα στις εταιρείες που βρίσκονται στο στόχαστρο είναι και η American Airlines

05.6.2002 2:08 (Ωρα Λονδίνου)
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες υπέβαλαν μήνυση εναντίον τεσσάρων αμερικανικών αερογραμμών, υποστηρίζοντας ότι προέβησαν σε διακρίσεις προς ορισμένους επιβάτες που κατάγονταν από τη Μέση Ανατολή.

Οι μηνύσεις υπεβλήθησαν εκ μέρους τεσσάρων Αμερικανών πολιτών και ενός άλλου, ο οποίος είναι μόνιμος κάτοικος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα εν λόγω άτομα υποστηρίζουν ότι δεν τους επετράπη η επιβίβαση στα αεροπλάνα διότι τόσο το προσωπικό των αερογραμμών όσο και οι υπόλοιποι επιβάτες πίστευαν ότι ήταν μουσουλμάνοι από τη Μέση Ανατολή.

Τα περιστατικά μάλιστα έλαβαν χώρα χωρίς να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι συνέτρεχαν λόγοι ασφαλείας.

Καταγγελίες

Ενας μάλιστα από τους πέντε που προέβησαν στις εν λόγω καταγγελίες υποστηρίζει ότι δεν του επετράπη η επιβίβαση σε ένα αεροπλάνο της Northwest Airlines, παρά το γεγονός ότι το FBI είχε εφησυχάσει την εταιρεία ότι ο ίδιος δεν συνιστούσε κίνδυνο.

Ενας άλλος υποστηρίζει ότι του ζητήθηκε να κατεβεί από το αεροσκάφος επειδή κάποιος συνεπιβάτης του εξέφρασε φόβους γιατί το όνομά του ήταν αραβικό.

Οι τέσσερις αμερικανικές αερογραμμές που βρίσκονται στο στόχαστρο είναι οι United Airlines, Continental Airlines, Northwest Airlines και American Airlines.

Έκτη ημέρα των αγώνων του Μουντιάλ
BBC News

05.6.2002 7:38 (Ωρα Λονδίνου)
Με τους αγώνες Ρωσίας-Τυνησίας, ΗΠΑ-Πορτογαλίας και Γερμανίας-Ιρλανδίας συνεχίζεται σήμερα το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου.

Χθες, η Κόστα Ρίκα νίκησε την πρωτοεμφανιζόμενη Κίνα με 2-0, η γηπεδούχος Ιαπωνία ήρθε ισόπαλη με το Βέλγιο 2-2, ενώ η άλλη γηπεδούχος Νότιος Κορέα επεβλήθη με 2-0 της Πολωνίας πυροδοτώντας ξέφρενους πανηγυρισμούς στις κερκίδες και σε όλη τη χώρα.

Τον αγώνα της Κίνας, τον οποίο διαιτήτευσε ο Έλληνας Κύρος Βασάρας, παρακολούθησαν σε γιγαντοοθόνες περίπου 500.000.000 Κινέζοι, οι οποίοι όμως έμειναν στο τέλος με την απογοήτευση της ήττας.

Ο αγώνας συνέπεσε με τη 13η επέτειο της αιματηρής καταστολής της εξέγερσης στην πλατεία Τιενανμέν.

Καθώς ο πυρετός του Μουντιάλ έχει κυριεύσει την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα καλούν με ανακοινώσεις τους τους πολίτες να μη ξεχάσουν την επέτειο και μια ομάδα μητέρων των θυμάτων καλεί με επιστολή της τον πρόεδρο Ζιανγκ Ζεμίν σε διάλογο.

"Θεατρινισμοί"

Εν τω μεταξύ, η ΦΙΦΑ τιμώρησε τον άσσο της Βραζιλίας Ριβάλντο, για θέατρο στο χθεσινό αγώνα με την Τουρκία με 7791 ευρω.

Τα τηλεοπτικά ριπλέι έδειξαν ότι ο Τούρκος Χακάν Ουνσάλ κλώτσησε τη μπάλα στο σώμα και όχι στο πρόσωπο του Ριβάλντο, στις καθυστερήσεις του ματς.

Ο εκπρόσωπος της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Κιθ Κούπερ, υπογράμμισε ότι η ΦΙΦΑ δεν πρόκειται να ανεχθεί την απάτη.

Δέκα νεκροί από έκρηξη στο Ισραήλ
BBC News

05.6.2002 6:36 (Ωρα Λονδίνου)
Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν μετά από έκρηξη που σημειώθηκε σε λεωφορείο στο βόρειο Ισραήλ και συγκεκριμένα στην πόλη Μεγκίντο.

Η ισραηλινή αστυνομία θεωρεί ότι η επίθεση προήλθε από παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συγκληθεί εκτάκτως για να συζητήσει τα γεγονότα.

Πάντως η αντίδραση του Ισραήλ αναμένεται οργισμένη.

Την Τρίτη, ο αρχηγός της CIA, Τζορτζ Τένετ, συναντήθηκε στη Ραμάλα με τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλονται εκ νέου για την επίτευξη ειρηνης.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στη δημιουργία μιας ενιαίας παλαιστινιακής δύναμης ασφαλείας η οποία, όπως πιστεύει η Ουάσινγκτον, θ'αναλάβει ν'αντιμετωπίσει τις επιθέσεις αυτοκτονίας που γίνονται με στόχο Ισραηλινούς αμάχους.

O Γιασέρ Αραφάτ εξέθεσε στο συνομιλητή του σχέδιο που προβλέπει την αναμόρφωση των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας και επανέλαβε επίσης πόσο αναγκαίος είναι ο τερματισμός των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Αιτήματα Παλαιστινίων

Από την πλευρά του, ο Γιασέρ Αραφάτ, επανέλαβε το πάγιο αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής για τον τερματισμό των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Υπενθυμίζεται ότι ένας μικρός Παλαιστίνιος τραυματίστηκε χθες θανάσιμα όταν ο ισραηλινός στρατός μπήκε στο χωριό Μπεϊτ Αμάρ, κοντά στη Χεβρώνα, ενώ οι Ισραηίνοί εισέβαλαν επίσης στη Τζενίν.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, θα επισκεφθεί σε λίγες μέρες την Ουάσινγκτον γιατί, όπως γράφει η σημερινή "Γκάρντιαν", η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέο ειρηνευτικό σχέδιο το οποίο θα περιέχει το χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, πιστεύει πάντως ότι δεν μπορεί να υπάρξει μεταρρύθμιση της παλαιστινιακής αρχής όσο παραμένει στην εξουσία ο Γιασέρ Αραφάτ.

Στις εν λόγω δηλώσεις προέβη κατά τη συνάντ ησή του με το διευθυντή της CIA τη Δευτέρα.

Στο προσκήνιο οι αποτυχίες του FBI και της CIA
BBC News
Περίπου 3.000 άτομα σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

05.6.2002 2:11 (Ωρα Λονδίνου)
Ακροάσεις για την προφανή αποτυχία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών να προβλέψουν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου πραγματοποιούνται την Τρίτη στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι ακροάσεις πραγματοποιούνται σε έναν πλήρως ηχομονωμένο χώρο. Είναι η πρώτη φορά ας σημειωθεί που το Κογκρέσο εξετάζει τις πληροφορίες που είχαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για τις αεροπειρατίες, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο χειρίσθηκαν αυτές τις πληροφορίες.

Τόσο η Γερουσία όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ενημερωθούν για το εν λόγω θέμα από μία ομάδα ειδικών σε θέματα ασφαλείας, οι οποίοι μελέτησαν χιλιάδες έγγραφα και ανέκριναν περίπου 2.000 άτομα.

Οι ακροάσεις πραγματοποιούνται μετά τις αποκαλύψεις ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν στη διάθεσή τους σημαντικές πληροφορίες, τις οποίες όμως δεν εκμεταλλεύθηκαν πριν από τις 11 Σεπτεμβρίου.

Βέλη κριτικής

Τα περισσότερα βέλη της κριτικής έχει δεχθεί το FBI, το οποίο ήδη έχει ανακοινώσει ότι πρόκειται να προβεί σε ριζική αναδιάρθρωση.

Κριτική όμως έχει ασκηθεί τόσο στη CIA όσο και στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών για την αποτυχία τους να αποτρέψουν τις επιθέσεις.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον αναφέρει ότι το θέμα έχει λάβει πολιτικές διαστάσεις, καθώς ακόμη και ο πρόεδρος Μπους έχει παραδεχθεί ότι έχουν γίνει λάθη και ότι οι μυστικές υπηρεσίες πρέπει να είναι πιο προσεκτικές από εδώ και στο εξής.

Έκτη ημέρα των αγώνων του Μουντιάλ
BBC News

05.6.2002 6:51 (Ωρα Λονδίνου)
Με τους αγώνες Ρωσίας-Τυνησίας, ΗΠΑ-Πορτογαλίας και Γερμανίας-Ιρλανδίας, ολοκληρώνεται σήμερα η πρώτη αγωνιστική του παγκοσμίου κυπέλλου.

Χθες, η Κόστα Ρίκα νίκησε την πρωτοεμφανιζόμενη Κίνα με 2-0, η γηπεδούχος Ιαπωνία ήρθε ισόπαλη με το Βέλγιο 2-2, ενώ η άλλη γηπεδούχος Νότιος Κορέα επεβλήθη με 2-0 της Πολωνίας πυροδοτώντας ξέφρενους πανηγυρισμούς στις κερκίδες και σε όλη τη χώρα.

Τον αγώνα της Κίνας, τον οποίο διαιτήτευσε ο Έλληνας Κύρος Βασάρας, παρακολούθησαν σε γιγαντοοθόνες περίπου 500.000.000 Κινέζοι, οι οποίοι όμως έμειναν στο τέλος με την απογοήτευση της ήττας.

Ο αγώνας συνέπεσε με τη 13η επέτειο της αιματηρής καταστολής της εξέγερσης στην πλατεία Τιενανμέν.

Καθώς ο πυρετός του Μουντιάλ έχει κυριεύσει την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα καλούν με ανακοινώσεις τους τους πολίτες να μη ξεχάσουν την επέτειο και μια ομάδα μητέρων των θυμάτων καλεί με επιστολή της τον πρόεδρο Ζιανγκ Ζεμίν σε διάλογο.

"Θεατρινισμοί"

Εν τω μεταξύ, η ΦΙΦΑ άφησε σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο να τιμωρηθεί ο άσος της Βραζιλίας, Ριβάλντο, για θέατρο στο χθεσινό αγώνα με την Τουρκία.

Τα τηλεοπτικά ριπλέι έδειξαν ότι ο Τούρκος Χακάν Ουνσάλ κλώτσησε τη μπάλα στο σώμα και όχι στο πρόσωπο του Ριβάλντο, στις καθυστερήσεις του ματς.

Ο εκπρόσωπος της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Κιθ Κούπερ, υπογράμμισε ότι η ΦΙΦΑ δεν πρόκειται να ανεχθεί την απάτη.

Πιέσεις ΗΠΑ προς Αραφάτ
BBC News

05.6.2002 4:43 (Ωρα Λονδίνου)
Ο αρχηγός της CIA, Τζορτζ Τένετ, συναντήθηκε χθες στη Ραμάλα με τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλονται εκ νέου για την επίτευξη ειρηνης.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στη δημιουργία μιας ενιαίας παλαιστινιακής δύναμης ασφαλείας η οποία, όπως πιστεύει η Ουάσινγκτον, θ'αναλάβει ν'αντιμετωπίσει τις επιθέσεις αυτοκτονίας που γίνονται με στόχο Ισραηλινούς αμάχους.

O Γιασέρ Αραφάτ εξέθεσε στο συνομιλητή του σχέδιο που προβλέπει την αναμόρφωση των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας και επανέλαβε επίσης πόσο αναγκαίος είναι ο τερματισμός των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Αιτήματα Παλαιστινίων

Από την πλευρά του, ο Γιασέρ Αραφάτ, επανέλαβε το πάγιο αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής για τον τερματισμό των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Υπενθυμίζεται ότι ένας μικρός Παλαιστίνιος τραυματίστηκε χθες θανάσιμα όταν ο ισραηλινός στρατός μπήκε στο χωριό Μπεϊτ Αμάρ, κοντά στη Χεβρώνα, ενώ οι Ισραηίνοί εισέβαλαν επίσης στη Τζενίν.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, θα επισκεφθεί σε λίγες μέρες την Ουάσινγκτον γιατί, όπως γράφει η σημερινή "Γκάρντιαν", η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέο ειρηνευτικό σχέδιο το οποίο θα περιέχει το χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, πιστεύει πάντως ότι δεν μπορεί να υπάρξει μεταρρύθμιση της παλαιστινιακής αρχής όσο παραμένει στην εξουσία ο Γιασέρ Αραφάτ.

Στις εν λόγω δηλώσεις προέβη κατά τη συνάντησή του με το διευθυντή της CIA τη Δευτέρα.

Το Περού θρηνεί για το Φερνάντο Μπελαούντε
BBC News
Ο Μπελαούντε χαρακτηρίσθηκε παράδειγμα για τη δημοκρατία

05.6.2002 4:55 (Ωρα Λονδίνου)
Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο πρώην πρόεδρος του Περού και ιδρυτής του συντηρητικού Κόμματος Λαϊκής Δράσης, Φερνάντο Μπελαούντε.

Ο πρώην πρόεδρος του Περού, είχε υποστεί εγκεφαλική αιμοραγία πριν από 10 ημέρες.

Εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος το 1963, αλλά τον ανέτρεψαν οι στρατιωτικοί με πραξικόπημα το 1968 και αναγκάστηκε να ζήσει εξόριστος στις ΗΠΑ.

Επανήλθε στην προεδρία το 1989 κερδίζοντας με μεγάλη πλειοψηφία τις εκλογές και οδήγησε τη χώρα του στη δημοκρατία.

Ο νυν πρόεδρος του Περού, Αλεχάνδρο Τολέντο, κήρυξε στη χώρα τριήμερο πένθος ενώ χαρακτήρισε τον Φερνάντο Μπελαούντε παράδειγμα για τη δημοκρατία.

Ο πρώην πρόεδρος του Περού, υπέφερε και από καρκίνο ενώ η υγεία του υπέστη σοβαρό πλήγμα μετά το θάνατο της συζύγου του τον περασμένο Ιούνιο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.